Huvud
Förebyggande

Stage av prostatacancer. Klassificering av prostatacancer

Prostatacancer är en allvarlig sjukdom hos den manliga sexuella sfären, som kännetecknas av utvecklingen av en malign tumör från prostatavävnaderna. De viktigaste riskfaktorerna för utvecklingen av sjukdomen är: ålder över 65 år, genetik (förekomst av sjukdom hos blodrelaterade personer), testosteron - det manliga könshormonet.

Onkologi urinorganen, i synnerhet prostatacancer hos män under det senaste decenniet "föryngras" och började träffas oftare. Endast prostatacancer i Ryssland är 3-5% av alla bäckencancer hos män, och bland den manliga publiken marken denna farliga maligna och smygande sjukdom - rankas tredje och det finns all 8: e person

Korrekt att behandla cancer i en prostatakörtel kan läkaren vid en etablering av ett utvecklingsstadium och sjukdomsförlopp. Prostatacancer i de första stadierna med hjälp av moderna metoder kan botas med 95-99%, förutsatt att det inte finns någon metastasering.

Stages av prostatacancer bestäms av tumörens storlek och aggressivitet, spridningen av metastaser. Alla dessa aspekter beaktas och beskriver den moderna klassifikationer: internationell TNM system summan / Gleason (beskriver graden av aggressivitet onkoopuholey), nivån av PSA i blodet (tumörmarkören visar ökningen av blod - specifikt protein PSA) -system Dzhyuit Whittemora.

Det är viktigt att veta! Oncomarkers hänvisar till substanser som produceras av tumörceller från tidpunkten för deras utveckling. Med någon onkologisk patologi utsöndras dessa specifika proteiner från blodet eller urinen. Deras nivå kan förutbestämma scenen, sjukdoms eventuella återfall eller effektiviteten av behandlingen. Det är på nivån av PSA (PSA) prostata specifikt antigen är bestämd prostatacancer.

Malign tumör i prostata

T är storleken på den primära tumören:

 • Tx - den primära tumören kan inte bestämmas;
 • T1 - tumören definieras inte av ultraljud och rektal undersökning med ett finger:
 • T1a - neoplasm bestäms av en olycka vid avlägsnande av prostata adenom. Histologisk undersökning indikerar närvaron av 5% oncoceller;
 • T1B - en neoplasm hittades av en slump när adenomen av prostata avlägsnades, en histologisk undersökning visade mer än 5% av oncocellerna;
 • T1c - tumören diagnostiseras när man utför en nålbiopsi på grund av en hög nivå av PSA i blodet.

T2 - tumören är begränsad till en kapsel och ligger inuti prostatakörteln:

 • T2a - mindre än hälften av en lob av prostata påverkas av tumören;
 • T2B - tumören påverkas mer än hälften av en lob av prostata;
 • T2c - båda delarna av prostata påverkas.

T3 - Onkogenes ligger utanför prostaskapseln:

 • Т3а - En eller tvåvägsfördelning av onkogenesen utanför kapseln, som inte når de seminalblåsor som ligger på prostatens sidor och ansvarar för utlösning;
 • T3B-onkogenesen nådde de sämsta vesiklarna.

T4 - tumören har spridit sig till ett antal underliggande vävnader och organ och är vid blåshalsen, yttre sfinktern (muskeln som kontrollerar urinering), rektum, muskler lyfter anus eller bäckenväggen. Seminala vesiklar skadas inte.

N-regionala lymfkörtlar (placerade i det lilla bäckenet eller under bifurcationen av de gemensamma iliacartärerna). Sidokalisering av regionala metastaser spelar ingen roll för kategori N:

 • Nx - det är omöjligt att uppskatta regionala LU;
 • N0 - ingen metastasering i regionala LU;
 • N1 - metastaser finns i regionala LU.

M - avlägsna metastaser:

 • MX - det finns inget sätt att upptäcka metastaser;
 • M0 - avlägsna metastaser är frånvarande;
 • M1 - avlägsnande av metastas är mer avlägsen:
 • M1a - fjärrvärdena påverkas;
 • М1в - metastaser finns i benvävnad;
 • M1c - metastasering i avlägsna organ (njurar, lungor, lever).

Beskrivning av Gleason poäng (Gleason poäng)

Beskrivning av tumören på en skala

På en skala / Gleason summan beskriva maligna tumörer hittats prostata biopsi. Ju högre antal (mängd) på skalan, desto mer aggressiv anses tumörvävnaden, eftersom graden av skillnad i onkockor från normala och friska celler i prostatakörteln är högre. Om cancercellerna har samma karaktär som de friska, tar tumörerna numret 1. Den maximala skillnaden hos oncocellerna från normala celler beräknas med 5 poäng.

Cancer kan gripa flera områden i prostata. Om två stora och maligna tumörer finns kan Gleason summan bestå av ett antal 7. Tumörer kan ges ett antal 3 + 4 eller 5 + 2. Mindre maligna är tumörer med ett antal 6 eller mindre, medelhämmande - med ett antal 7, starkt maligna - med poäng på 8-10.

Klassificering enligt Jyuit-Whitmore-systemet

Stegor anges med bokstäverna A, B, C och D. De första två stegen A och B anses vara härdbara. De två sista C- och D-behandlingarna bibehålls, men utsikterna är inte optimistiska.

Steg A - tidigast, har inga ljusa symptom, cellerna går inte utöver prostata.

 • Al kännetecknas av god differentiering av cancerceller
 • A2 - skiljer sig åt genom måttlig eller dålig differentiering av cancerceller i flera områden av prostata.

Steg B - cancern går inte utöver prostata, läkaren kan palpera den, nivån på PSA kommer att ökas.

 • B0 - med ökad PSA-nivå är tumören inte palpabel och finns i prostata.
 • B1 - en del av prostata påverkas och en liten onko-tumör detekteras.
 • B2 - en tumör i en lob av prostata eller en tumör i varje lob i prostata med omfattande tillväxt.

Steg C - Cancerceller sprutar kapseln (membranet) i prostata och påverkar de sämsta vesiklarna och / eller närliggande liggande organ.

 • C1 - tumören är synlig utanför kapseln i prostata.
 • C2 - tumörens vävnader blockeras av urinrörets lumen eller utgången i urinblåsan.

Steg D - metastasering observeras i regionala lymfkörtlar, i avlägsna organ och vävnader (lever, lungor, ben).

 • D0 - metastaser är kliniskt detekterade, liksom förhöjd PSA.
 • D1 - metastaser i prostatacancer i regionala lymfkörtlar.
 • D2 - nederlaget för avlägsna lymfkörtlar, organ och vävnader upptäcktes.
 • D3 - efter behandling fortsätter metastasen.

Hur man etablerar scenen för tumörutveckling

Steg av prostatacancer fastställs genom att TNM-systemet kombinerar diagnosen med Gleasons väska med hänsyn till Juit-Whitemore-systemet och analysen av PSA-nivå i blodet. Det initiala steget betecknas med den romerska siffran I, andra steget enkelt komplicerat - figur II, komplicerat - figur III och svårast att metastas till avlägsna organ och DR - figur IV.

Behandling av prostatacancer i Israel

Onkolog, professor Moshe Inbar

Diagnos av prostatacancer orsakar ofta svårigheter, eftersom symptomen på en malign tumör liknar manifestationer av godartad hyperplasi - prostata adenom. Få en 100% noggrann diagnos du kan i ledande israeliska kliniker, till exempel Top Ichilov. Här används de senaste diagnostiska metoderna: prostata biopsi under kontroll av MR-Fusion och PET-CT med radioaktivt gallium (PSMA).

Top Ichilov utför även modern behandling för prostatacancer:

• Brachyterapi. I vissa länder anses denna metod för kontaktstrålning vara innovativ. Under tiden har ischyterapi för prostatacancer i Israel utförts i ca 20 år. Under denna tid har israeliska onkologer samlat mycket erfarenhet av att tillämpa denna metod. I Top Ichilov-kliniken finns det möjlighet att genomgå brachyterapi från den mest kända israeliska prostatacancerspecialisten - Professor Matskin.

• Robotstödd verksamhet. I Top Ihilov-kliniken utförs laparoskopisk prostatektomi med hjälp av en 4: e generations robotkirurg, DaVinci Xi. Den största fördelen med en robotassisterad operation är en minskning av risken för komplikationer såsom urininkontinens och erektil dysfunktion.

• Immunterapi. Metastatisk prostatacancer i Top Ichilov-kliniken kan användas för att utföra immunterapi med en monoklonal antikropp som kallas Yervoy (Ipilimumab). För att bekämpa prostatacancer använder israeliska specialister framgångsrikt onkolytiska virus som skadar tumörceller. Genetisk testning används för att välja den optimala behandlingsregimen.

behandling

Första etappen av cancer

Primära symptom på prostatacancer 1 grad av patienten kanske inte märker. Urinströmmen blir svag och dess mängd minskar. Det kommer att brinna i urinröret och svårigheter med urinering. Sannolikheten att utveckla cancer är 18-21%, eftersom Innehållet av PSA i blodet är i genomsnitt 2-3,5 μg / l hos unga och medelålders män.

Viktigt! Ett sällsynt symptom kan vara blod i urinen eller sperma.

Om det inte finns några metastaser finns det en chans att bota prostatacancer i 1 grad, livslängden över 5 år blir 96-99%.

Behandling av prostatacancer i första etappen utförs av fyra huvudmetoder:

 1. Förväntans. Läkaren observerar graden av cancerutbredning hos äldre patienter. Behandling utförs inte i avsaknad av smärtsymptom. Om cancerröret rör sig, är behandlingen ordinerad.
 2. Avlägsnande av prostata före metastasering och spridning av cancerceller till andra vävnader och organ. Utför en prostatektomi. Om nerverna kring prostata påverkas, kan impotens förekomma.
 3. Strålning (strålning) terapi för att minska tumören, sakta sin tillväxt och förstöra cancerceller. Biverkningen av behandlingen är trötthet och illamående hos patienter.
 4. Hormonbehandling för att minska androgenhalten (manliga hormoner), som gynnar tillväxten av cancer. Hormoner saktar spridningen av cancer och minskar cancer.

Andra grad av cancer

Patienter känner obehag och smärta i genitourinary organ med urinering och i perineum när de är engagerade i sex. Ejakulation är också smärtsam, PSA-nivån i blodet ökar 6,0-7,9 ng / ml. Sådana indikatorer kan vara och i god kvalitet sjukdomar i en prostata, men sannolikheten för utveckling av en cancer - till 30%.

Om prostatacancer i grad 2 är etablerad, är prognosen för botemedel före metastaseringens början 80-90%. Om tillräckligt för att behandla prostatacancer med 2 grader, lovar livslängden i 5 år att vara - 85-95%.

Behandling av prostatacancer i 2: a graden utförs genom minimalt invasiva tekniker (laparoskopisk prostatektomi), inklusive da Vinci-roboten. Om patienten inte kan tillämpa det operativa området, behandlas sedan 2 grader prostatacancer utan kirurgi kommer att vara att genomföra bestrålning och brakyterapi på två huvudsakliga tekniker: placera i prostata av låg dos eller hög dos miniatyr källa till radioaktivitet.

Med högdoserad brachyterapi injiceras en högdoserad radioaktiv substans, irridium-192, i prostata i 8-10 minuter. Punkteringsnålar används för att installera kapseln. Efter proceduren avlägsnas de från kroppen. Upprepa proceduren 2-3 gånger var 6-7 dagar. Samtidigt utförs fjärrstrålningsterapi på gränsområdena i prostata och på den drabbade LU i det framväxande karcinom. Tumören sönderdelas fullständigt och patienterna botas i 70-85% efter behandling med kombinerad behandling.

Vid bradjyterapi med låg dosering, med lokal eller allmän anestesi, införs små partiklar av metall ("granuler") i prostata, med användning av ihåliga nålar för permanent målsättning av tumörvävnaden. Hela proceduren tar 60-90 minuter. Efter en månad övervakas partikelns position med CT.

Ange prostata-radioaktivt jod-125 med en gradvis minskning av aktiviteten. Efter 2 månader uppgår det redan till hälften av dosen som administrerats initialt. Efter proceduren kan 98% av patienterna leva mer än 10 år.

Lågdosimplantation administreras till patienter med lokalt karcinom i stadium T1c eller T2a om:

 • PSA är mindre än 10;
 • Gleason-talet ≤6, och prostata-volymen var mindre än 50 ml.

Det är kontraindicerat att utföra brachyterapi med en extremt liten prostatakörtel, vilket händer när man tar bort en del av det på grund av ett adenom. Brachyterapi ger färre komplikationer än radikal prostatektomi.

Efter 2-3 veckor kan patienten klaga över urinretention och brinna vid urinering, inkontinens (i 4% av fallen). Kraften störs i 15% av fallen med lågdosimplantation, i 20-40% av fallen med högdosimplantation.

Även dessa indikatorer är lägre än efter operationen. Därför är fördelen med brachyterapi dess minimala trauma. Patienten återfår professionell och social aktivitet inom 2-3 dagar.

Viktigt! Med brachyterapi kan du välja den optimala dosen, avsiktligt påverka och kontrollera tumörens reaktion. Kvaliteten på kontrollen är högre här än vid fjärrbestrålning av tumören, och det finns mindre risk för traumatisering av närliggande organ: blåsan, rektum och urinrör.

Det är kontraindicerat att behandla onkologi av prostata genom brachyterapi hos patienter:

 • med en lägsta och nedslående prognos för 5 år
 • med förekomst av uttalade störningar av urinutflöde (vid en urinflödeshastighet på 10 ml / sek och mindre och en volym urin - 100 ml).

Tredje graden av cancer

Behandling av prostatacancer i 3: e graden är byggd i enlighet med tumörens aggressivitet, indikatorer: Nivån på PSA, Gleason-poängen och tillväxten hos PSA. Vanligen är PSA-nivån hög - mer än 8,0 ng / ml. Samtidigt lovar prostatacancer i 3: e graden i genomsnitt att läka - 50-65%.

gälla:

 • operativ inblandning av olika typer
 • strålbehandling
 • kemoterapi;
 • kryoterapi.

Om patomorfologiska förändringar ägde rum under lång tid och prostatacancer i stadium 3 behandlades före metastaser, utvecklas tumorn långsamt och ökar med 30-31%. Med kärnan av kapseln och prostata, men metastaser har ännu inte dykt upp och prostatacancer i den tredje graden har bestämts, beräknas livslängden över 5 år vara 50-60% eller mer. I närvaro av metastaser, 40-45%.

Den fjärde etappen av cancer

Vanliga symptom på prostatacancer i 4: e graden förvärras och kännetecknas av:

 • mycket frekventa falska uppmaningar och utflykter till toaletten med en liten mängd utsöndrad urin;
 • intermittent och smärtsam urinering med ett svagt tryck i strålen;
 • akut urinretention
 • brinnande och närvaron av blod i urinen;
 • smärta i det lilla bäckenet som ger tillbaka, skrot och revben
 • brist på aptit och viktminskning, vilket indikerar en metastasering.

Metastaser finns i lungorna, leveren, bukspottkörteln, benen och hjärnan. Skapat snabbväxande sekundär bukspottskörtelcancer. PSA-nivån når 10,0 ng / ml och mer.

Behandling av prostatacancer i 4: e etappen innehåller metoder för att behålla kroppens funktioner, viktiga för patientens liv. Gäller för:

 • intensifierad intravenös behandling, plasmaferes, hemosorption, transfusion av blod och dess komponenter;
 • operation: utföra implantering av venösa och arteriella infusionsportsystem för att utföra kemoterapi;
 • nefrostomi med metastaser i njurarna;
 • dränering och stenting av gallkanalerna, om mekanisk gulsot av tumörets ursprung manifesterades;
 • i den sämre vena cava installationen av cava-filter för att utesluta tromboembolism;
 • i överlägsen vena cava stenting, om det finns obstruktion av tumöruppkomst.

Viktigt! Prostatacancer Steg 4 kräver konstant anestesi med moderna droger.

Helt botar prostatacancer i 4: e graden är inte möjligt. Men med ett väl valda behandlingsschema kan du förlänga liv och livskvalitet i 5 år. Om det inte finns några samtidiga sjukdomar, och omfattande lesioner är viktiga för organens liv, då i prostatacancer på 4 grader kommer livslängden att vara 3-5 år - 20-30%. Av stor betydelse är en hälsosam livsstil och en lämplig godtagbar hälsosam kost för prostatacancer i 4: e graden. Nivån av PSA efter avlägsnande av alla tillgängliga tumörer och prostata kan vara 1,4-6,5 ng / ml.

Traditionell medicin i ett omfattande cancerbehandlingsprogram

Behandling av prostatacancer med folkmedicin har blivit en del av komplex terapi. I hjärtat av den nationella behandlingen är rätt kost med diuretika produkter leds: grönsakssoppa med grönt, sallader och safter av frukterna av grönsaker, frukt och bär, mejeriprodukter, svagt kaffe och te, avkok av örter och nypon. Grönsaker, frukter är användbara i färsk, kokt och bakad form, bär - i någon form.

Det bör inte finnas fett kött, ägg, vetebröd, animaliska fetter, stekt och skarpa livsmedel på menyn. Kött, kanin, kyckling bättre att koka och lägga till en sida maträtt av grönsaker eller pasta svårt att bovete eller ris gröt.

Var uppmärksam! Med prostata onkologi är det viktigt för män att kontrollera sin egen vikt, speciellt med duktala och hormonbeständiga former av cancer.

Protraktisk prostatacancer är vanligare hos överviktiga män. Med en ohälsosam diet med brist på fiber och överflödigt fett och kalciummättat fett ökar syntesen av testosteron. Testosteron är känt för att främja tillväxten av oncocells, inklusive högkvalitativa sådana. Sedan av 10 fall av protokoll cancer - 9 sjukdomar kommer att vara duktalt adenokarcinom eller cancer med liten cancer. Denna typ av cancer börjar med en cell som placerar prostatacancer. Hastigheten av dess tillväxt och spridning är mycket snabbare och mer aktiv än det akinösa adenokarcinomet. Cancer i denna form präglas av en aggressiv kurs, är svagt känslig för hormonbehandling. Därför fungerar prostata och kemi efter det. Förhindra illamående och kräkningar.

Prostatacancerhormonresistenta uppträder långsamt, under lång tid utan kliniska manifestationer. Men han tar många liv, trots att han visar ett bra svar på anti-androgenbehandling med första linjära hormoner. Samtidigt minskar intensiteten i benvärk, nivån av PSA-blod, regression av metastaser av mjukvävnad uppstår. Tyvärr kvarstår svaret på primär hormonbehandling 12-18 månader.

Förutom kirurgiska tekniker i ett omfattande program för cancer i hormonbehandling innefattar skelettsmärta, patologiska frakturer, urinvägsobstruktion och urinledaren, kompression av ryggmärgen syndrom, disseminerad intravaskulär koagulation, anemi och ödem.

Det komplexa programmet innehåller följande behandling av prostatacancer:

 • bestrålning, kemi, hormonbehandling;
 • kirurgisk stabilisering;
 • medicinska preparat av gruppen: taxaner, estramustiner, mitoxantronov, alkaloider Vinca;
 • standardterapi
 • biofosfonater, steroider, analgetika;
 • DIC-syndrom - Heparin, Epsilon-aminokapronsyra, transfusion av erytrocytmassa, FFP, etc.;
 • Beredningar av järn och vitaminer;
 • stimulans av benmärgen i anemi;
 • diuretika och avkok och / eller infusion av diuretiska örter i ödem;
 • asp bark, lungört, mikro-enema av dekokter av medicinalväxter: manschett, oregano, groblad och upland livmoder, rektala suppositorier.

Allt populärare gribolechenie på grund av närvaron i vissa svampar som Golovach, enoki, Birch Chaga, Reishi, Shiitake och Meytake, Cordyceps cancer komponenter.

Det rekommenderas att förebygga prostatacancer dagligen:

 • ät torkad svamp och tugga den noggrant;
 • att dricka en drink - Kopor te från sprayens löv efter jäsningen.

Sprayens löv har inga toxiska egenskaper och avkotning eller infusion av dem kan tas under lång tid från prostatakörtelns adenom och onkologi.

För att få te (teblad) från sprayens löv behöver du lite podvyat, vrid sedan in i flagellan tills juicen är tilldelad. De är täckta med en fuktig trasa och göras i 6-8 timmar på en varm plats. Därefter blir varje flagellös svart och lukten av frukt förvärvas. De skärs, placeras i en ugn och torkas vid en temperatur av 40-50 ° C. En sådan svetsning i en behållare med ett tätt stängande lock lagras. Brew istället för te och dryck hela dagen utan att dosera.

Hur bli av med prostatacancer

Malignt neoplasm (EML) är en ganska vanlig sjukdom i prostatakörteln bland befolkningen i europeiska stater, USA (mestadels bland den svarta tävlingen). Sällan påverkas en sådan sjukdom av japanerna, kineserna. Prostata prostatacancer upptar andra plats bland sorter av neoplasmer av maskulinitet i England - 50 av 100 tusen fall. Medelåldern för bildandet av denna sjukdom är 70 år, i sällsynta fall upp till femtio.

Maligna tumörer uppträder runt periferin av prostata, de är nästan alltid cancerösa.

I fallet med cancer finns följande:

 • metastasering i bäckens lymfkörtlar;
 • metastatisk skada på benen (oftast bäckenben, ryggrad).

En effektiv tumörmarkör är prostataspecifikt antigen (PSA). I 40% av patienterna med en PSA-nivå på mer än 4 ng / ml vid biopsi observeras prostatacancer. Som ett resultat av detta utvecklades screeningsprogram, främst i Amerika, trots bristen på tillräcklig information om deras användbarhet.

Symtom på prostatacancer

I fler patienter ger symtomen i urinvägsbanan inte möjlighet att skilja mellan godartad hyperplasi och prostatacancer. Symtom och symtom relaterade till metastaser är mindre frekventa. Denna viktminskning, ryggont, obstruktion av urinledarna, anemi.

I fallet med rektal undersökning i prostata är nodalbildning, frånvaron av en median sulcus, ofta funnen. Men i 10-15 procent av utbildningsärenden är inte palpabla.

Diagnos av ZNO rekommenderas, om möjligt, att bekräftas med fin prostabilitet i nålen, följt av ultraljudstransrectalskanning. För att göra detta kan du också använda en histologisk undersökning av ett vävnadsprov som tagits bort vid endoskopisk resektion, vilket utfördes för att förbättra funktionen av urinflödet.

Metoder för diagnos

Huvudfunktionen, enligt vilken ZNO är farligt för patientens prostatakörtel, är att i början av sjukdomen kan symtomen vara helt frånvarande.

Bota sjukdomen i sin helhet blir omöjlig efter utseendet av sådana symptom:

 • oförmåga att innehålla urin
 • urinering uppträder ofta tillräckligt
 • förekomst av blod i urinen, även i spermierna;
 • smärta i tjocktarmen, tarmen (rak).

I en sådan situation kan det inte finnas några tecken på sjukdomen, även vid stadium av manifestation av en prostatatumör genom metastasering. En person kanske inte är medveten om förekomsten av problem med sin egen hälsa, även om neoplasmen börjar spridas till ben, lungor och andra organ.

I en annan situation stör han av följande symtom:

 • frakturer;
 • smärta i lederna, benen, bröstområdet
 • andning blir svårt.

Sjukdomens extrema stadium kännetecknas av en kraftig förlust för patienter i vikt. Han försämras, hans hud blir blek, urinprocessens utbrytning störs. Alla dessa symtom talar om cancerförgiftning.

Impotens, i motsats till populär tro är ett ganska sällsynt symptom på prostatacancer. Detta händer när man sprider prostatakörteln till nervnodern som styr erektilfunktionen. Om tumören utövar trycket på kanalen, avsedd för utlösning för spermiernas rörelse, minskar volymen. Hos patienter är detta ofta frånvarande.

Vid utseendet på de minsta problemen med urinering är det nödvändigt att omedelbart ansöka om en specialist - urolog. Dessa tecken indikerar inte alltid cancer, det kan helt enkelt vara en inflammatorisk process som härrör från hypotermi. Bättre, självklart, återigen att återförsäkras, som med cancersjukdomar är det inte värt att skoja.

Specialisten undersöker prostata genom att proba genom patientens rektum. På detta sätt kan du känna närvaron av en tumör. Om en sådan undersökning lyckades upptäcka sjukdomen, kan vi redan tala om graden av cancer när det finns metastaser. En man i detta fall uppmanas att göra en analys av venöst blod för ett individuellt antigen. Cancer kan karakteriseras av en ökning av graden av koncentration av en sådan substans.

Som en ytterligare studie kan patienten utses: röntgen, CT, ultraljud. För att upprätta den slutliga diagnosen utförs en biopsi (med hjälp av ett vävnadsprov med en nål) för analys i laboratoriet. Viktigt! Den främsta orsaken till försämring av immunitet är parasiter. Detta leder till oförmåga att motverka sexuellt överförbara sjukdomar...

Cancerbehandling utförs av en specialist - onkolog.

Han, utifrån sjukdomsfasen, ålderskategorin, utvecklingen av metastaser, väljer patienten ett personligt behandlingsprogram:

Prostatacancer Prostatacancer T3aNHMO

Anslutningsdatum:

Prostatacancer Prostatacancer T3aNHMO

Fadern är 77 år gammal. Det allmänna tillståndet hos kroppen är normalt. Han hade inte varit sjuk tidigare, vilket ledde till en energisk livsstil. Men han har högt blodtryck.
(tar amlodipin) är dagligt tryck inom 130-140 med 90.
Inom ett par år kan och mer erfaren urinretention observeras hos urologen och tog Omnix. (Varför gjorde de inte ett blodprov för PSA innan jag inte kan säga, bodde i olika städer).
I November 2014 fick i infektions separation med Lesch anamnezom- bältros (herpes) med utslag på hennes vänstra ben och midja. Mot bakgrund av herpesbehandling slutade hon ensam att tömma urinblåsan, en urinskateter sattes genom urinledaren.
Ut från infektionssjukdomar församling och skickas till urologi med akut urinretention., Det hade bara en operation inställning katetern därefter fallet görs (troakar epitsistostomiya).
Resultat av analyser:
- blod på PSA: 46,99ng / ml.
-US - höger njure 9,4 * 5,6 cm, 1,7 cm CCI är CHLS inte utvidgas, den vänstra njuren 10,9 * 5,8 cm, CCI 1.6sm. CSL utökas inte.
-Blåsan är 820 ml, formen är korrekt, konturen är jämn, väggen är 0,4 cm, lumenet är homogent.
-Prostata 5,9 * 4,5 * 4.6sm, oval form, platt kontur, ehostruktura izoehogennoe körtel, olikformig på grund av fibros i tjocklek av den vänstra loben kalcinering härd till 1,0 cm.
Nästa skickades till onkologi för biopsi och osteoscintigrafi.
Resultatet av Biapicia:
- prostata biopsi rätt dela 1,3 kvar andel 2,4 PSA46
slutsats:
1,2 i tjocknålbiopsierna 4 mm i längd, fin-acinar adenokarcinom av Glisson3 + 3 = 6b,
3- i en tjocknål biopsi med en längd av 5 mm, finkornad enligt Glisson 4 + 4 = 8b,
4-i en tjocknålbiopsi med en längd av 4,5 mm i längd av finkornad adenokarcinom enligt Glisson 3 + 3 = 6b

Top 10 frågor om prostatacancer

Prostatacancer är en av de vanligaste och något ovanliga cancer. Ofta upptäcks det hos män 65-79 år, men börjar ibland utvecklas och i tidigare ålder - efter 45-50 år. Enligt statistiken har de senaste 10 åren fördubblats och antalet över 30 000 män hittades varje år.

Prostatacancerflöden och behandlas något annorlunda än andra maligna tumörprocesser. De första tecknen Det börjar bli olika urinerings störningar: ofta behov, svag urinstråle, blod i urin eller sperma, brännande känsla i urinröret, känsla av ofullständig tömning av blåsan. Sådana symtom är inte specifika och observeras ofta hos äldre män. Deras utseende indikerar förekomst av en patologisk process i prostatakörteln, och det är bara urologen som kan diagnostisera i sådana fall genom att utföra ett antal ytterligare diagnostiska test.

Den ovanliga förekomsten av prostatacancer ligger i det faktum att denna maligna neoplasm växer mycket långsamt och under lång tid (i flera år) uppenbarar sig inte alls. Ett sådant latent flöde kan leda till det faktum att sjukdomen endast detekteras i III-IV-scenen i tumörprocessen, och chansen att återhämta sig reduceras. Därför är läkarna uppmanar alla män uppmärksam på deras hälsa, och efter 40-45 år att genomföra förebyggande undersökningar av deras reproduktiva organ: en gång om året prostata ultraljud (transrektal önskvärd) och ta ett blodprov för PSA.

I de flesta fall, män som startade tidig behandling av en tumör, dör inte på grund av cancer, men på grund av andra orsaker. I denna artikel kommer vi att bekanta dig med de frågor som ofta uppstår hos män med denna sjukdom och som kommer att vara nödvändiga för att fråga läkaren för detektering av prostatacancer.

Fråga nummer 1 - Har jag verkligen cancer?

För den preliminära diagnosen av sjukdomar i prostatakörteln används denna metod för undersökning ofta som ett blodprov för detektering av prostatacancer onkolog - ett prostatiskt specifikt antigen. Den totala PSA är ett specifikt protein som ingår i körtelvävnaden, och det är närvarande i blodet hos någon man. En ökning av dess nivå indikerar alltid förekomst av patologiska förändringar i detta organ, inklusive eventuell närvaro av en tumörprocess i käftens vävnader.

Parametrarna för normen för total PSA beror på åldern på mannen:

 • 40-49 år - upp till 2,5 ng / ml;
 • 50-59 år - upp till 3,5 ng / ml;
 • 70-79 år - 6,5 ng / ml.

Med normala PSA-värden bör man inte oroa sig för att i sådana fall indikerar resultaten av analysen frånvaron av en tumörprocess. En ökning av dess nivå tyder på att patologiska förändringar uppträder i prostatacentret. I sådana analysresultat mannen behöver skicka ett antal andra diagnostiska studier för att klargöra diagnosen, det vill säga att överskottet av normen kan inte bara peka på cancersjukdomen, men också observerats i andra patologier.. Prostatit eller adenom (benigna tumörer) av prostatan.

För att bekräfta diagnosen övervakas dynamiken i ökningen i nivån av total PSA och analysen för fri PSA utförs. Efter detta kan patienten rekommenderas att utföra MR, PET-CT och biopsi med efterföljande cytologisk undersökning av biopsivävnaden.

Fråga nummer 2 - Är det nödvändigt att omedelbart genomgå en behandling?

Malign tumör utvecklas från vävnader i prostata, och den huvudsakliga faran ligger i det faktum att tumören har förmåga att metastasera, dvs cancerceller att sprida sig till andra vävnader och organ genom lymfkärl och blodkärl. Kräftande prostatacancer, till skillnad från adenom, som är en godartad tumör, växer inuti orgeln och komprimerar den, växer utåt och uttrycker inte så levande symptom som adenom. Med den långsamma utvecklingen av tumörprocessen väljer läkare, som gör en plan för behandling, ofta taktiken för "vaksam förväntan" - förväntad observation av tumörens tillväxt. Efter vissa tidsintervaller utvärderar urologerna scenen av prostatacancer, kontrollerar utvecklingen och vid behov bestämmer i början av aktiv behandling.

I de flesta fall utvecklar tumören så långsamt att patienter med en sådan cancer lever länge, och orsakerna till deras död är mycket olika orsaker. Vissa människor på ett visst stadium av sjukdomen måste börja cancerbehandling och i 80% av fallen visar sig vara effektiva.

Fråga nummer 3 - hur man bestämmer scenen för tumörutveckling?

När en cancer tumör detekteras i prostatan bestäms steget av tumörprocessen först. Dessa data är extremt viktiga för att bestämma taktiken för patientens vidare hantering, och för mottagandet måste han genomgå en omfattande undersökning.

För diagnos av prostatacancer används följande metoder:

 • fingerforskning;
 • transrektal ultraljud;
 • dynamisk övervakning av PSA-analysen
 • biopsi av körtelvävnaden följt av en cytologisk analys av biopsiprovet;
 • CT;
 • HERR

Tumörsteget bestäms av följande parametrar:

 • tillväxtens storlek
 • distribution av maligna celler till regionala lymfkörtlar;
 • metastasering i andra vävnader och / eller organ.

Över hela världen används TNM-systemet för att diagnostisera prostatacancer i kombination med Glisson-skalan, vilket speglar graden av cancer malignitet och nivån på PSA. Steget i tumörprocessen indikeras av den romerska siffran - från I till IV. Till exempel vid T1N0M0 motsvarar summan av Glisson 6 och PSA-nivån på 12 ng / ml - denna formulering till den första etappen av prostatacancer.

Fråga nummer 5 - vad är bokstäverna T, N och M i TNM-systemet?

Bokstäverna T, N och M som används i TNMs internationella system betecknar:

 • T - tumörens storlek;
 • N - förekomst av tumörprocessen på lymfkörtlarna;
 • M - förekomsten av metastaser.

Fråga nummer 6 - hur är graden av cancerframkallande malignitet indikerade?

Cancer kan ha en annan grad av aggression. I vissa fall kan tumören vara stora, men under en lång tid inte ge metastaser och växer till närliggande lymfkörtlar, vävnader och organ, och i andra - en tumör i liten storlek ger även fjärrmetastaser. Ytterligare behandlingstaktik och förutsägelser beror till stor del på graden av cancer malignitet.

För att bestämma det används Glisson-skalan, vilken används under den cytologiska undersökningen efter biopsi av prostata vävnaden. Dess princip är att jämföra graden av skillnad mellan cancerceller och normala sådana - ju mer en sådan skillnad desto mer poäng tilldelas tumören när den diagnostiseras. Under biopsi tas två prover. Var och en av dem utvärderas på Glisson-skalan och sedan sammanfattas resultaten.

Glisson Scale Indexes:

 • 6 - de minst aggressiva neoplasmerna, de observeras och inte behandlas
 • 7 - medium maligna neoplasmer;
 • 8-10 - extremt maligna neoplasmer, som behöver omedelbar behandling.

Fråga nummer 7 - Behöver jag behandlas?

Taktiken för behandling av prostatacancer bestäms av olika parametrar:

 • patientens ålder
 • stadium av tumörprocessen;
 • graden av malignitet hos neoplasmen enligt Glisson-skalan;
 • förekomsten av patologier som stör verksamheten eller andra metoder för cancerbehandling.

Vid detektering av prostatacancer använder äldre män ofta "vaksam väntan" -tekniken. I sådana fall är neoplasmen i sådana patienter icke-aggressiva, sällan metastaserar, och i sådana fall är det inte nödvändigt att skynda på behandlingen.

Vanligtvis väljs taktiken för kontinuerlig övervakning av tumörprocessen för äldre män med icke-aggressiv prostatacancer och allvarliga samtidiga patologier som ökar risken för komplikationer efter operation. Om en cancerous tumör detekteras hos en man under 50 år och kan genomgå kirurgisk ingrepp, är de flesta specialister benägna att utföra operationen, oavsett tumörprocessen.

Vid detektering av prostatacancer rekommenderas det att samråda med olika specialister, som tidigare har läst recensionerna om dem, att analysera alla åsikter och att bestämma vilken behandling som är lämplig för dig. Patienten har rätt att välja urologkirurg och klinik.

Fråga nummer 8 - vilka alternativ för terapi kan erbjudas?

För behandling av prostatacancer kan följande behandlingsmodaliteter eller kombinationer därav rekommenderas:

 • kirurgisk operation
 • strålbehandling
 • kemoterapi;
 • hormonbehandling.

Metod för behandling beror i första hand på scenen hos den maligna tumören. I frånvaro av metastaser utförs kirurgisk procedur och protokoll tilldelas radioluchevoy hastighet och hormonterapi, och i fall där cancern har metastaserat, föreslås loppet av ett kemoterapeutiskt läkemedel.

Kirurgisk behandling består i fullständigt avlägsnande av prostatakörteln - en radikal prostatektomi. Under operationen avlägsnas även närliggande lymfkörtlar. Sådana kirurgiska ingrepp kan utföras med användning av en konventionell skalpell, en mikrokirurgisk robotteknik eller en laser. Deras mål är att helt avlägsna tumörens patient och förhindra att det sprider sig mot andra organ och vävnader.

Behandlingen av radioterapi vid behandling av prostatacancer kan utföras genom bestrålning från utsidan eller med användning av sådana tekniker som brachyterapi - införandet av radioaktiva "korn" (partiklar) i körtelvävnaden. Vid bestrålning förstörs DNA-strukturen hos maligna celler och deras död uppstår. Sådan behandling av tumörprocessen ordineras antingen i frånvaro av metastaser vid ett tidigt stadium av neoplasmutveckling eller när det är nödvändigt att förbereda patienten för operation - för att minska graden av cancer malignitet. Efter operationen föreskrivs radioterapi för att förhindra spridningen av tumörprocessen eller för att minska smärta.

I kombination med strålbehandling kan patienten ordineras hormonbehandling, vilket innebär administration av läkemedel som är testosteronantagonister. Cancer-prostatatumörer är hormonberoende neoplasmer, och en minskning av testosteronnivåerna kan hämma deras tillväxt och förbättra patientens tillstånd.

Cancer-tumörer i prostata kan ge metastaser till regionala lymfkörtlar, benmärg, lungor eller lever. Om de är tillgängliga blir fullständigt avlastande av tumörens patient omöjlig, och målet med behandling riktar sig till att förhindra ytterligare utveckling av cancer, förlänga livet och lindra patientens lidande. För detta ändamål föreskrivs en kurs för att ta kemoterapeutiska läkemedel, vilket kan stoppa utvecklingen och uppdelningen av cancerceller.

Fråga nummer 9 - vad är komplikationerna och biverkningarna av behandlingen?

Tyvärr har nästan alla metoder för behandling av prostatacancer sina egna biverkningar och kan associeras med utvecklingen av vissa komplikationer. Men alla är oföränderliga med de allvarliga konsekvenser som är möjliga med avslag på behandling.

Under det kirurgiska ingreppet, och i det öppna med en skalpell sannolikt risk för skador på muskler som är involverade i den normala hold urin i blåsan eller förekomsten av en normal erektion. Till följd av sådan skada, efter omfattande ingrepp, kan patienten uppleva erektil dysfunktion eller läckage av urin. rekommenderas att ge företräde åt kirurgiska ingrepp som utförs med hjälp av robotutrustning möjliggör med exakt precision för att styra hela processen intervention och helt eliminera sådana komplikationer för att förhindra sådan oönskade konsekvenser prostatektomi.

Hormonbehandling ges för att minska testosteronnivåer och bromsa cancertillväxt, har en stor inverkan på manliga hormoner och leder till tidig menopaus. Därefter kan män uppleva migränattacker, tidvatten blinkar och humörsvängningar. Klimakteriet hos män följs ofta av utvecklingen av osteoporos och sjukdomar i blodkärl och hjärta.

Att ta droger-cytostatika orsakar död inte bara maligna celler, utan också friska. Förloppsförloppet åtföljs ofta av hel eller delvis håravfall (senare återställs), ett brott mot matsmältningen, försvagad immunitet och ökad mottaglighet för infektioner.

Fråga nummer 10 - är det möjligt att undvika att cancer återkommer efter behandlingen?

Den moderna medicinen känner inte till de metoder som helt skulle utesluta risken för återkommande cancer. Efter behandlingen bör varje patient observeras hos läkaren och genomföra regelbundet nödvändiga undersökningar - ett blodprov för PSA, ultraljud etc.

För att minimera risken för återkommande prostatacancer, kommer överensstämmelse med sådana enkla regler att hjälpa till:

 1. Tidig överklagande till en urolog med några symptom som indikerar patologiska processer i prostatakörteln.
 2. En hälsosam livsstil och ett fullständigt avslag på rökning och alkoholhaltiga drycker.
 3. Tillräcklig fysisk aktivitet.
 4. Hantera stress.
 5. Rationell näring med minskad konsumtion av livsmedel med höga halter av animaliska fetter och kolesterol.

Maligna tumörer av prostatavävnad

Den patologiska zonen av prostatavävnad anses idag vara en av de vanligaste sjukdomarna för idag, vilket i de flesta fall leder till ett dödligt utfall. Riskgruppen för cancerincidens är män i åldersgruppen över 67, men som världsstatistiken om onkologiska patologier visar, uppträder denna sjukdom på 40 år.

Malaktig formning bildas från klyvvävnad, genetiskt muterade glandulära celler börjar mutera och multiplicera intensivt och bildar således en tumör. Maligniteten hos sådana tumörer manifesteras i egenskapen att aktivt metastasera in i omgivande vävnader och kärl med spridning i hela kroppen. I detta fall är faran för en person inte själva tumören, utan metastasen. Metastasering förekommer både i cirkulationssystemet och i lymfsystemet.

Vilka stadier av den onkologiska processen finns?

Beroende på arten av svårighetsgraden av den kliniska symptomatologin för prostatasjukdom och metastasins aktivitet är det vanligt att skilja fyra grader av cancer:

Vilka prostata massageapparater rekommenderas av läkare.

Rudnev VM, urolog, läkare av högsta kategori:

"Massager för prostata Prostata hjälp MP-1 - Det här är en utmärkt lösning för dem som av någon anledning inte är redo att gå på massage i kliniken. Om du masserar på instruktionerna som följer med enheten kommer det att bli inte mindre effektiv, än en massage med en erfaren urolog. I allmänhet har massageapparaten en positiv effekt på det genitourära systemet. Det finns en främjande av borttagning av stenar från blåsan, passerar gradvis den försvagande smärtan i underlivet, genom att förbättra blodcirkulationen ökar lokala immunitet. "

Bestämning av sjukdomsstadiet kommer att göra det möjligt för behandlingsläkaren att på ett adekvat sätt bedöma prognosen för det framtida livet och hjälpa till med valet av kurativ korrigering av detta tillstånd.

Artera egenskaper hos prostatatumörer

Beroende på omfattningen av den maligna processen är följande typer av tumörer utsedda: högt differentierade och lågkvalitativa.

Beroende på lokaliseringsprocesserna skiljer sig följande typer:

Adenom av prostata

 1. Protokarykarcinom i prostatan bildas av celler som leder slimhinnan i excretionskanalerna i körteln. Från alla andra arter präglas den av tumörtillväxten och ökad känslighet för hormonersättningsterapi.
 2. Uroteliala cancer typ börjar initialt bildas i slemhinnan i urinblåsan och sedan gradvis utvidgas till prostatakörtelvävnad.
 3. Squamouscellkarcinom bildas från plana celler som bildar det yttre skalet hos körteln med efterföljande invasiv tillväxt.
 4. Carcinoid är en tumör som bildas från specifika neuroendokrina celler i körtelns struktur. Denna typ av cancer skiljer sig från sin långsamma tillväxt och milda symptom.

Etiologiska faktorer av sjukdomsutvecklingen

Hittills finns det ett stort antal teorier om prostatacancerutveckling bland den manliga befolkningen på planeten, men det har inte varit möjligt att på ett tillförlitligt sätt studera problemet.

Det moderna medicinska samhället fokuserar på de viktigaste etiologiska faktorer som kan aktivera onkologisk patologi:

Orsaker till neoplasma

 • åldersrelaterade förändringar i människans kropp;
 • en skarp förändring i hormonell bakgrund
 • otillräcklig näring, långvarig användning av cancerframkallande livsmedel;
 • närvaron av onkologiska sjukdomar i nästa släkting;
 • negativa miljöförhållanden i det område där mannen lever
 • kronisk och ofta återkommande virus- eller bakteriell prostatit, utan behandling
 • sysselsättning i företag som producerar skadliga kemikalier
 • långvarig stillasittande livsstil.

Vilken symptomatologi är karakteristisk för onkologiska neoplasmer av prostatavävnad?

Symtom i maligna tumörer börjar manifestera sig som en följd av sjukdoms snabba spridning och progressiva skador på körteln och omgivande organ.

De vanligaste symptomatiska tecknen är:

Jag vill ständigt gå på toaletten

 • en ökning av antalet begär att urinera hela dagen, normen är inom 8 gånger per dag;
 • hindrar utflödet av urin genom urinrörets kanal på grund av kompressionen av urinledaren genom en malign process;
 • känslor av ofullständig tarmrörelse i blåsans hålighet på grund av svagheten hos perineala muskelfibrer;
 • en kraftig minskning eller total frånvaro av sexuell aktivitet hos en man.

Grundläggande metoder för att diagnostisera sjukdomen

För att bekräfta huvuddiagnosen vid onkologi är resultaten av grundläggande kliniska prövningar inte tillräckliga.

Prostatit hotar impotens! Prostata kommer att vara lika nytt om.

För att diagnostisera prostatatumörer utförs ett antal specifika diagnostiska åtgärder:

Definition av sjukdom

 1. Bestämning av ett specifikt prostatiskt antigen utförs för bestämning av aktivitetsgraden för den maligna processen;
 2. Objektiv undersökning av patienten, inklusive palpation av prostata genom rektal åtkomst
 3. Ultraljudsundersökning av körtelvävnad i prostatakörteln, som utförs med hjälp av en rektal sensor för en mer detaljerad studie av tumörens struktur. För ändamålet med differentialdiagnos utförs ultraljudsundersökning av bukhålan och retroperitonealutrymmet;
 4. Framställning av biopsimaterial från malignt degenererad vävnad;
 5. För en mer detaljerad studie av utbildningsstrukturen och förekomsten av metastasering används dator och magnetisk resonansbildning.

Metoder för att utföra medicinska handlingar vid onkologiska processer i en prostatas tyger

Hittills har det ännu inte utvecklats metoder för att utföra cancerbehandling med hjälp av konservativ terapi. Drogbehandling är huvudsakligen inriktad på att eliminera symptomatiska tecken och på att stoppa tillväxten av tumörceller.

Som medicinsk terapi används dessa grupper av droger:

 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel;
 • narkotiska och icke-narkotiska smärtstillande medel;
 • antibiotika;
 • antispasmodika;
 • diuretika;
 • cytostatika;
 • immunstimulerande medel.

I cancer hos män högsta kvalitet behandling anses vara kirurgi, då helt elimineras den drabbade vävnaden med områden av metastaser.

Hittills finns det ett stort antal typer av kirurgiska interventionstekniker, de mest använda är:

 1. Laparoskopisk kirurgi för att ta bort prostatakörteln med hjälp av specialiserad laparoskopisk teknik. Med denna typ av ingrepp görs endast tre punkter i den främre bukväggen utan massiva trauma mot kroppen.
 2. Operativa ingrepp under vilka robotteknik används, anses denna teknik vara den senaste bland alla befintliga. Som kliniska prövningar visar utförs operationer med hög noggrannhet, och sådana manipuleringar utförs som en person inte fysiskt kan göra.
 3. Transuretral metod, under detta kirurgiska ingripande är operativ åtkomst urinrörets hålighet. Denna metod är inte en prioritet, eftersom i de flesta patienter som drivs på detta sätt utvecklas sjukdomen igen.
 4. Drift öppen metod utförs med användning av en bukvägg snitt nära blygdbenssammanfogningen, kan den användas för att granska bukhålan mer i detalj och ta bort tumören inom frisk vävnad.

Som regel, före och efter operation patienterna genomgick konservativ terapi, riktad till suspensionen av den replikativa aktiviteten av malign transformation av celler.

För att erhålla en cytostatisk effekt från konservativ behandling används följande instrumenttekniker:

 • Effekter på tumören genom radioaktiv strålning i en dos som är maximalt tillåtet för en person.
 • Användning av laserstrålning för att förstöra muterat DNA i tumörceller.

Dessa metoder används inte som en radikal terapi, men kan förhindra metastasering och återkommande sjukdom.

Prognosen för återhämtningen i neoplastisk körtelvävnad av prostatakörteln i 90% av fallen inte är gynnsamma, på grund av det faktum att de flesta patienter söker läkarvård hjälp i de senare stadierna av sjukdomen. Metastaser sprider sig med stor hastighet genom kroppen och påverkar vitala organ, och detta leder till döden.

Vem sa att bota prostatit hårt?

Döma av det faktum att du nu läser dessa linjer - en seger i kampen mot prostatit är inte på din sida. och dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • Smärta i underlivet, skrot, perineum;
 • Uppstoppad blåsan;
 • Sexuell dysfunktion;

Har du redan tänkt på kirurgisk ingrepp? Det är förståeligt, eftersom prostatit kan leda till allvarliga konsekvenser (infertilitet, cancer, impotens). Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning? Läs mer >>