Huvud
Behandling

Malign prostatacancer

Inlagd av: admin 11/02/2016

Maligna neoplasmer i prostatakörteln orsakar död hos män från cancer i tio procent av fallen. Under åren multipliceras denna fara många gånger, och bland män över sjuttiofem år ökar det fyrahundra gånger. Även om denna sjukdom inte uppträder så ofta, men statistiken under det senaste decenniet indikerar en tendens att öka den.

Prostatakörteln är ett litet organ som ingår i den manliga sexuella sfären. Ligger i ett litet bäcken, under blåsan. Den har en rund form och ser ut som en kastanjefrukt, inte en full ring som täcker urinröret.

 • Huvuduppgiften för denna kropp är utvecklingen av en prostatisk sekretion - det är en genomskinlig vätska av en alkalisk reaktion på en tredjedel av beståndsämnet. På grund av dess egenskaper, stöder den rörligheten och överlevnaden av spermatozoa som fångas i en kvinnas kropp. Spermier, saknar denna hemlighet, förlorar helt möjligheten till befruktning. Dessutom stöder prostata den erektila funktionen hos en man, tillåter inte urin att komma in i urinröret under en erektion, främjar frisättningen av semen under orgasmen.
 • Det endokrina funktion av prostata är produktionen av könshormoner som är ansvariga för erektil kapacitet män, staten kolhydrater och protein metabolism i kroppen.
 • Kroppens skyddande uppgift är att förhindra spridning av infektion från urinröret till de övre delarna av mänens urinväxtsystem.

Den inre strukturen av körteln

Den viktigaste funktionella komponenten i prostatakörteln är prostatakörtlar. Deras nummer sträcker sig från trettio till femtio, och de ser ut som rör omgivna av bubblor. Grunden för deras struktur - glandular epitel. De är de som utvecklar en prostatisk vätska som spädar spermierna.

Smooth-Muscular Fibers, som ingår i körteln, främjar frisättning av utsöndring från körteln. Hans stagnation i kroppen är fylld av utvecklingen av inflammatoriska processer i prostata.

Bindväv - Kapselns huvudkomponent som täcker körteln. Det består också av elastiska skiljeväggar, som delar in den inre delen av körteln i celler, inuti vilka är placerade körtlar.

I det normala tillståndet har prostatan, med rektal palpation, en elastisk och elastisk konsistens, utan separata fack och noduler.

Varför förekommer en malign tumör i prostata?

Prostatacancer är en malign tumör i prostata, som härrör från epitelvävnad som leder till de alveolära cellkörtlarna. Det sjuka organet producerar en ökad mängd surt fosfatas vilket återspeglas i analysen av urin- och blodprov.

Orsakerna som orsakar sådana förändringar i körtelvävnaden kan inte vara unikt bestämda. Det är känt att den stora betydelsen av cellcellens atypi utspelas av:

 • Åldershormonförändringar i den manliga kroppen. Patienter med högt innehåll av androgener i blodet är mer benägna att drabbas av sjukdomen.
 • Ärftlighet och genetisk predisposition. Förekomsten av en malign tumör i prostatakörteln i representanter för den manliga delen av släktet ökar upprepade gånger risken för att utveckla en sådan patologi i omedelbara avkommor.
 • Ras och bostad. Det är känt att den största förekomsten av prostatacancer observeras hos invånarna i Amerika och länderna i den skandinaviska regionen. För det andra är den manliga befolkningen i Asien och Östeuropa.
 • Skadlig produktion med kadmium som orsakar kronisk förgiftning.
 • Individuella egenskaper när det gäller näring, när den dagliga kosten är brist på växtprodukter, och betoning läggs på diskar av animaliskt ursprung, särskilt fetter.
 • Förstadierna i prostata skapar en gynnsam bakgrund för cellernas utseende och ackumulering av atypiska förändringar. I det första steget är förändringarna i cellerna obetydliga, de är fortfarande mycket lik de ursprungliga vävnaderna, men de har en större kärna och splittrar oftare än sina motsvarigheter. Över tiden är förändringarna så dramatiska att det är svårt att bestämma vävnaden som har blivit en källa till mutationer. Sådana celler skiljer sig i okontrollerad delning med spridningen till närmaste och avlägsna zoner och bildandet av sitt eget blodförsörjningssystem. Till sådana sjukdomar bär atypisk adenos, när noduler som består av celler med tecken på atypisk degenerering bildas i de centrala delarna av endokrina körteln. Även om detta inte är en cancer, men under påverkan av negativa faktorer, en malign tumör. Intraepitelial neoplasi kännetecknad av utseendet i olika delar av prostatakörteln med ökad celldelning, vilket indikerar en stor sannolikhet för cancerdegenerering.

Godartade prostatatumörer är mer benägna att centralt, medan maligniteter diagnostiseras oftare i perifera zoner.

Cimptomy

Symtom som åtföljer denna maligna sjukdom är inte specifika och kan förekomma vid andra tillstånd som inte är relaterade till neoplastiska förändringar. Eftersom symptomen på många inflammatoriska och infektiösa processer i manliga urogenitala systemet har liknande symptom med de första tecknen på utveckling av maligna tumörer, kan deras utseende tolkas felaktigt av patienten, varvid sjukdomen blir rinnande formen.

Symtom som föreslår förekomsten av en tumör i prostata:

 • Urineringens intermittenta natur tills dess fullständiga stopp.
 • Efter urinering finns det en känsla av blåsans fullhet.
 • Urinströmmen har en svag fyllning.
 • Urinering och utlösning åtföljs av smärtsamma förnimmelser.
 • Erektil dysfunktion.
 • Urin kan innehålla föroreningar av spermier och blod.
 • Känsla av styvhet och ömhet i ryggen, midjan, höfterna.

Typer av maligna tumörer i prostata, baserat på deras struktur och utvecklingsgrad.

Enligt tumörens histologiska struktur utmärks följande typer av prostatacancer:

 • adenokarcinom - Malign degeneration av körtelprostatvävnad
 • skivformig celltyp av cancer - härstammar från skvättpitel i endokrina körteln
 • scirrhous typ av cancer - skiljer stor mängd tillväxt av stroma med ett litet innehåll av cancerceller. En sådan tumör kännetecknas av infiltrerande tillväxt.
 • Fast typ av cancer - innehåller odifferentierade celler, placerade i täta foci eller i form av celler separerade av tumörstroma. Avser tumörer med hög grad av malignitet.

Baserat på graden av spridning av tumören utmärks de följande stadierna av sjukdomen.

Den första, tumören har mikroskopiska dimensioner. Det bestäms inte av palpation eller genom ultraljud. Symtom på sjukdomen är frånvarande. Förekomsten av malign process kan misstänks för att öka nivån av PSA i blodet.

Den andra, när tumören bestäms av rektal fingerundersökning och tydligen genom ultraljud, men går inte utöver kroppens gränser och är begränsad till sin kapsel. Det finns de första symtomen på sjukdomen, i form av en ström av urin med liten fyllning, natursurinering för att urinera och smärta i perineum.

Den tredje, när cancer påverkar angränsande organ och strukturer. Först och främst är detta blåsan, ändtarmen och de partiella vesiklarna. Symptom fart: styrkan av äventyras oroar smärta i pubis och ländregionen patient, synligt blod i urinen och urin föroreningar orsakar en stark brännande känsla.

fjärde, när cancerceller spred sig över hela kroppen. Mest drabbade av ben, lymfkörtlar, lever, lungor.

behandling

Malaktig patologi i prostata inbegriper användningen av komplex särskild behandling. Kirurgisk ingrepp är en obligatorisk del av det, med undantag för löpande fall när det inte går att utföra en operation. Oftast utförs operationen i volymen av radikal prostatektomi, vilket innebär att organet fullständigt avlägsnas. Detta är den vanligaste behandlingen för prostatacancer hos män under femtiofem år.

En tumör som ligger i kapseln i prostata härdas av operationen i hundra procent av fallen. Om det finns en spridning av den illamående processen till närliggande organ, kommer du dessutom att behöva använda strålbehandling eller kemoterapi.

Under förhållandena hos stora moderna onkologiska kliniker är det möjligt att utföra en sådan operation med Da Vinci-roboten. Noggrannheten av metoden, den subtila det kirurgiska instrumentet och frånvaron av direkt kontakt med patienten kirurgen kan inte bara så effektivt som möjligt för att avlägsna tumören, utan också för att minska den postoperativa perioden och minska antalet komplikationer i form av impotens och inkontinens.

Användning av kemoterapi innebär förstörelse av cancerceller med speciella droger. Deras effekt riktar sig till celler som kännetecknas av snabb division. Men i människokroppen kännetecknas sådana egenskaper av helt friska strukturer. Dessa är vita blodkroppar, vissa celler i matsmältningsorganet, hårsäckar. Dessutom är kemoterapeutiska läkemedel partiellt inaktiverade i levern, som utövar toxiska effekter på den, vissa har kardiotoxicitet. Detta förklarar biverkningarna av denna behandling. För att uppnå maximala resultat bör terapin bestå av flera kurser för administrering av cytotoxiska läkemedel med vissa intervall mellan dem.

Målet strålbehandling är förstörelsen av cellulärt DNA, vilket leder till förlust av förmåga att dela upp. Som ett resultat uppstår inte nya tumörceller, och gamla självförstörande med tiden, medan symtomen på sjukdomen förlorar deras svårighetsgrad, och ibland försvinner de helt. Behandlingen utförs med hjälp av röntgenstrålar och strålningar av olika spektra. Denna metod används förutom andra terapeutiska åtgärder eller som en oberoende behandling för tumörer av stor storlek och närvaron av metastaser. Det utförs i form av (DHT) fjärrterapi, vilket kräver särskild medicinsk utrustning som kallas en linjär accelerator.

Den största effekten är brakyterapi, när det utstrålande ämnet är beläget direkt i käftens vävnader. Därför används en metallbärare - en nål fylld med en radioisotop (iridium eller radioaktivt jod), som injiceras i det tumörpåverkade organet under anestesi. Sådan behandling är bra eftersom friska vävnader inte kan bestrålas, vilket minimerar biverkningar.

Bra terapeutiska alternativ är applicering av ultraljud hög frekvenser. Prostatavävnaden exponeras för en stråle av ultraljudsstrålning, vilket leder till att proteinet i cancercellerna förstörs. Sådan behandling är inte allmänt tillgänglig i vårt land, den används främst av utländska kliniker.

hormonell terapi syftar till att minska koncentrationen av manliga könshormoner i patientens kropp eller minska känsligheten för dem. Tidig initiering av hormonell terapi förbättrar behandlingen, men även deras användning i processer som körs visas också och kan avsevärt minska spridningen av malign sjukdom genom att ge patienten ett par dyrbara levnadsåren. Alla hormonella läkemedel som används i prostatacancer hör till tre grupper: LHRH-antagonister, antiandrogener, östrogener. I mindre utsträckning används kirurgisk kastrering, eftersom det innebär endast en minskning av mängden androgen och en negativ inverkan på det psykologiska tillstånd patienter femtio procent. Sådan behandling anses vara en möjlighet att minska nivån hos könshormoner hos äldre män.

Om patientens ålder överstiger sjuttio år och hans historia omfattar svåra hjärt- och respiratoriska sjukdomar, kan behandling med någon av ovanstående metoder endast skada honom. Därefter kan läkaren erbjuda patienten att skjuta upp behandlingen och genomföra en dynamisk observation av tumörutvecklingen. Samtidigt övervakas PSA-nivån var sjätte månad och ultraljud av prostata utförs.

Det bör noteras att denna taktik endast är motiverad i de fall då tumören är begränsad till kapseln i prostata, vilket innebär en lång utveckling av processen.

Hur många patienter bor

Den första etappen av sjukdomen är föremål för fullständig botemedel. Och patienten, som fått adekvat behandling, förblir en fullvärdig man och en anställd i många år. Sådana människor lever lika mycket som mätt av naturen.

Behandling av maligna tumörer i prostata i andra graden är mer komplicerad. Hur länge en sådan patient kommer att leva beror på hans ålder och doktorns kvalifikationer. I de flesta fall är denna period inte begränsad till femton till tjugo år.

Patienter med den tredje etappen av sjukdomen kan räkna med tio år av livet. Men hur många patienter med prostatacancer i den fjärde graden kommer att leva kommer inte att tas för att gissa vem. I genomsnitt är denna siffra tre år, men med en positiv typ av tumör och komplex behandling visar vissa patienter en överlevnadstid på fem till sju år.

Malign tumör i prostata i ålderdom

Cancer kallas pest för det 21: a århundradet, ty det har tyvärr hittills inte uppfunnits av honom. I grund och botten används för behandling av cancer metoder som strålbehandling, kemoterapi och kirurgiska metoder. Vad är den här sjukdomen och hur man kan förebygga utvecklingen?
Prostatacancer är en malign tumör som utvecklas i prostata hos män. Prostatakörteln utför sådana funktioner i hankroppen:

 • spermaproduktion;
 • stimulering av ejakulation;
 • retention av urin.

Vanligtvis uppstår prostatacancer hos patienter i åldern 50 år. Denna farliga sjukdom är en av de främsta orsakerna till äldre mäns förtidiga död. Till exempel, i Tyskland påverkar prostatakarcinom mer än 50 000 personer årligen. Risken för denna sjukdom är också att i de första stadierna fortsätter det praktiskt taget utan att det finns några ljusa tecken och symtom. Plötsligt upptäcker mannen att hans urineringsfrekvens ökar över natten, den sexuella funktionen stördes. Han går till en specialist och han har en malign tumör som inte alltid behandlas. Därför rekommenderar experter starkt att män över 45 år genomgår en undersökning varje år från en urolog.
Malign prostatacancer i ålderdom kan orsaka tidig död. Tidig diagnos kan rädda ditt liv. Det är anmärkningsvärt att risken för prostatacancer i ungdomar hos män tillhör Negroid-rasen är mycket högre än hos män i en annan ras.

Katalysatorn för utveckling av prostatakarcinom är, konstigt nog, den manliga könshormonet testosteron. Ju högre innehållet i detta hormon i blodet hos en man äldre än 45 år, desto större är sannolikheten för att utveckla en cancerous tumör.

Symptom på sjukdomen

En av de viktigaste tecknen på utvecklingen av prostatakarcinom är svårighet att urinera. Varför händer detta? Faktum är att den expanderande tumören i prostata börjar utöva ett tryck på urinröret. Sålunda kan patienten uppleva smärta vid urinering. Och urinen kommer att fördelas i små portioner flera gånger per natt. Som tidigare nämnts, om du är en man vid 45 års ålder och plötsligt märkte detta obehagliga symptom, bör du omedelbart registrera ett samråd med en urolog.
Karakteren av symptomen på cancer, prostata adenom beror till stor del på sjukdomsstadiet. Det finns 4 huvudgrader av onkologi av prostata.

 1. Steg 1 är det tidigaste skedet av tumörutveckling. För detta stadium är det karaktäristiskt att cancercellerna bara är i prostata, utan att gå utöver det. 1 grad av malignt adenom i prostata diagnostiseras sällan, även av de mest erfarna specialisterna.
 2. 2 grad (stadium) kännetecknas av det faktum att cancerceller ännu inte sträcker sig bortom prostatakörteln, men en malign tumör börjar utvecklas. Nivån av det prostatiska specifika antigenet (PSA) ökas markant. Steg 2 av prostatacancer kan redan diagnostiseras med hjälp av en känsla.
 3. Prostatacancer i klass 3 karakteriseras av utvecklingen av metastaser. Detta är migrationen av cancerceller genom kroppens vävnader till ett nytt "skydd". Mycket ofta bosätter de sig i lymfkörtlarna, benvävnaderna, leveren, binjurarna. Steg 3 prostatacancer klassificeras som terapeutisk, eftersom det fortfarande kan botas.
 4. 4 utvecklingsgrad av sjukdomen ger nedslående prognos för prostatacancer i muzhchin.Vyzhivaemost patienter i detta skede av sjukdomen är extremt låg, eftersom en växande tumör producerar metastaser fokus i hela kroppen: i skelettet, i organen. Symtom på prostatacancer klass 4: patienten börjar att snabbt gå ner i vikt, känner extrem svaghet, svår smärta i benen, huden blir gråaktig jordnära nyans. Tyvärr, för dagens läkare kan inte utrota alla fokaler av metastaser, vilket provar en malign tumör.

diagnostik

Diagnos av prostatacancer handlar med en urolog. Vid de första tecknen på sjukdomen bör omedelbart adresseras till honom. Specialisten under de aktuella testen kommer att kunna avgöra vilken speciell sjukdom du lider av. Ibland räddar patienten att han utvecklar prostatacancer, går till doktorn, och han diagnostiserar honom med endast ett godartat tumör adenom. Hur adenomen skiljer sig från cancer, vi kommer att täcka i nästa avsnitt.
Om en patient söker en läkare med klagomål om symptom som är mycket liknade för prostatacancer, utför specialisten först palpation (känsla) i endotarmen. Denna till synes enkla metod kommer genast att upptäcka en tumör. Om tumören redan existerar är detta dock ett dåligt tecken, eftersom det innebär att patienten redan har minst 2: a graden av cancer. Så om en läkare inte kan upptäcka en tumör är det här ett mycket bra tecken, men det är för tidigt att slappna av. Urologen ger dig omedelbart en analys för PSA (prostatiskt specifikt antigen). Denna analys gör det möjligt för läkaren att ta reda på om du har ett adenom eller cancer. Nivån på PSA ökar endast med tillväxt av en cancerous tumör.
Dessutom kan de tilldelas sådana test:

 • ultraljud;
 • computertomografi;
 • Röntgenundersökning
 • radioisotopstudie.

Ultraljud av prostata kan avslöja maligna neoplasmer redan i de första stadierna av cancer. Den obestridliga fördelen med ultraljudsmetoden är dess säkerhet för manliga könsorgan, eftersom det inte finns någon röntgenbestrålning i denna metod. Vanligtvis är denna studie planerad på morgonen. Innan du utför ultraljud, är det tillrådligt att inte äta frukost.
Datortomografi (CT) kan detektera en sådan manifestation av prostatakörteln som spridningen av metastaser i lymfkörtlarna och andra organ på patienten. Datortomografi överskrider avsevärt andra metoder för forskning om hur snabbt resultaten av analysen, dess tekniska förmåga, kostnaden för forskning uppnås. Så, med hjälp av CT, kan du återskapa 3D-bilden av det organ som undersöks.
Prostataundersökning med hjälp av röntgenstrålar (prostatografi) utförs enligt följande: för isolering görs en injektion i prostatakörteln. Då skickas de mottagna bilderna för diagnos till en specialist.
Radioisotopforskning är detektering av maligna neoplasmer med hjälp av införandet i människokroppen av föreningar med radioaktiva isotoper. Forskningen i sig utförs med hjälp av radiometrisk utrustning.

Hur skiljer adenom från prostatacancer?

Symptom på prostata adenom liknar symptomen på cancer, så många patienter börjar omedelbart låta ett larm när de manifesterar sig. Diagnos hjälper till att identifiera den verkliga orsaken till svårighet att urinera.
Adenom i första etappen manifesterar sig på samma sätt som cancer, men det är viktigt att veta att tumörer är godartade - ge inte metastaser. Adenom av prostata är det första tecknet på "mänens klimakterium" (minskad sexuell lust, reproduktiv funktion). Det är viktigt att veta att adenom och cancer inte har någonting gemensamt, vilket innebär att adenom aldrig kan utvecklas till en malign tumör.

behandling

För behandling av prostatacancer används:

 1. kemoterapi;
 2. radioterapi;
 3. kirurgisk metod - operation.

Kemoterapi är den vanligaste metoden för att bekämpa cancer idag. Dess huvudprincip är inhiberingen av utvecklingen av cancerceller genom att ta speciella mediciner. Vanligtvis stoppar dessa droger kroppens produktion av en manlig testosteron, vilket kan öka patientens livslängd avsevärt.
Radioterapi (strålbehandling) är bestrålning av foci av spridningen av cancerceller i syfte att förstöra dem. De mest moderna metoderna för strålterapi gör att du kan agera direkt på de drabbade organen utan att påverka andra delar av kroppen. Men det finns komplikationer. Till exempel är inkontinens ett vanligt tillstånd efter exponering för prostata.
Den kirurgiska metoden är effektiv i de tidiga skeden av sjukdomen, när tumören ännu inte har metastasiserats. Då löses problemet genom fullständigt avlägsnande av prostata. Patienten har en stor chans att besegra prostatacancer i 2: a graden efter operationen.

förebyggande

För att förhindra utvecklingen av cancerceller i prostatakörteln kan man avvisa sådana skadliga vanor som att röka, dricka alkohol och feta livsmedel. Aktiv sport minskar också sannolikheten för att utveckla cancer. Grönsaker och frukter bör överväga i kosten.
Många forskare argumenterar för hur solen påverkar reproduktionen av cancerceller, eftersom det var en åsikt att missbruk av solbränna kan orsaka hudcancer. Trots detta tror vissa experter att ultraviolett strålning har en negativ effekt på tillväxten av cancerceller i prostatakörteln.

Prostatacancer

Prostatacancer representeras av en malign neoplasma i prostatakörteln och utvecklas från epitel av den alveolära cellkörteln.

Vad är prostatacancer?

Prostatacancer är en vanlig smittsam sjukdom bland medelålders och äldre män. Det rankas andra i dödligheten hos män i alla länder, eftersom prokata på onkologi förekommer i varje åttonde person. Enligt de senaste studierna är det känt att i 30 år har onkologin hos genitourinära organ ökat ännu mer och prostatakarcinom har tagit den tredje positionen bland onkologiska sjukdomar.

I Ryssland är prostatacancer i 3-5% av alla cancers i bäckenet, bland annat testikelcancer.

Prostatacancer hos män, symptom, behandling

Prostatakörteln ligger inom genitourinary systemet. Det är ett muskel-glandulärt organ, som liknar en valnöt i storlek. Under blåsan (upp till anus och vid botten av penis) täcker den, som ett armband, urinröret i den ursprungliga zonen: den första delen av urinröret eller urinröret, genom vilket kroppen visar urin och sperma.

Prostata är ansvarig för produktionen av sperma och underhåll av sina vitala funktioner. Reproduktiv funktion beror på ejakulation, det direkta deltagandet där prostatakörteln tar. Prostata utsöndrar ett ämne som ingår i spermierna, för att upprätthålla spermatozoas aktivitet.

Den interna patologiska processen i prostatacancer i tidiga skeden fortskrider omärkligt. Därför uppstår klagomål hos patienter när en malign tumör i prostata körtlar växer till en stor storlek och börjar metastasera. Patienter kan inte känna igen de primära symtomen även från det faktum att den maligna tumören i prostata växer i sin kapsel och den ligger långt ifrån urinröret.

Dessutom kan adenokarcinom i prostatakörteln gömma sig bakom manifestationer av godartad hyperplasi - en ökning av prostata som ligger intill urinröret. Hyperplasi påverkar också urinering, som cancer, blockerar urinflödet, gör det svagt och provocerar frekvent uppmaning.

Onkozabolevanie går utöver kapseln i prostata och längs nervfibrerna når lymfatiska kanalen, påverkar benen och metastasiseras till lymfkörtlarna och avlägsna organ.

Orsaker till prostatacancer

Vetenskapen kan ännu inte namnge de specifika orsakerna till prostatacancer hos män. Läkare kan fortfarande bara varna om riskfaktorerna för onkologi: ålder, ärftlighet, rökning och obalanserad och dålig kvalitet näring, dålig ekologi och levnadsförhållanden. Kroppen påverkas av kadmium vid arbete på svetsmaskiner, med gummi och tryckning.

Om det finns misstanke om prostatacancer, bör orsakerna sökas vid samtidig sjukdomar i det genitourära systemet (prostata adenom), vid utseendet av sekundär cancer på grund av metastasering, till exempel levern. Det är känt att prostatacancer och alkohol är knutna till varandra. Män som dricker män utvecklar cirros och levercancer, vilket ökar risken för cancer i bäckenorganen.

Nu studier av svenska forskare har visat att läkemedlet Dutasterid orsakar prostatacancer, som Finasteride, som publicerades i FDA (Federal Service for Control of Food and Drug Administration).

Viktigt! Dessa läkemedel används för att behandla godartad hyperplasi och alopeci. Men å andra sidan ökar risken för att utveckla en aggressiv prostatatumör. Dosen anses vara farlig 1-5 mg med långvarigt dagligt intag av läkemedel. Hos män över 50 år kan speciellt aggressiv cancer förekomma.

Information! American National Cancer Institute genomförde kliniska studier och fann att Avodart (Dutasteride) inhiberade utvecklingen av prostatacancer i de tidiga stadierna. Detta minskar den aggressiva terapin som används, men det finns biverkningar: bröstförstoring och sexuell dysfunktion hos män.

Det kan ses att forskningsinformationen hos svenska och amerikanska forskare är något annorlunda. Federal Service of FDA meddelade nyligen att hämmare av 5-alfa reduktas vid behandling av prostatacancer kan leda till högkvalitativ prostatacancer. Forskare av urologi från North Carolina föreslår att behandlingsmetoderna sannolikt inte kommer att bli medicinerade och inte invasiva. Framtiden är för högtemperaturbehandling, som tar bort symptomen på prostatacancer.

Symtom på prostatacancer hos män

Tecken på prostatacancer hos män börjar med obekväm urinering: frekvent uppmaning, brinnande med ofullständig tömning av blåsan. Tecken på prostatacancer hos män liknar samma manifestationer med godartad prostataförstoring (med adenom). På denna räkning är det inte värt det, och genomgår en grundlig undersökning, för att inte missa tiden för tidig behandling.

Symtomen på prostatacancer hos män kan indikera:

 • svårighet att starta urinering
 • svag, utan tryck, en stråle, avbruten av urinering
 • går på toaletten varje halvtimme, särskilt på natten, vilket påverkar psyken negativt;
 • hög feber i prostatacancer;
 • känsla av smärta i könsorganen vid urinering.

Vid senare skeden indikeras symtom och tecken för prostatacancer: urininkontinens, erektil dysfunktion, smärta runt skönhetsområdet, blod i urinen och sperma (geospermi).

Med tumörens tillväxt och metastasering på symptomen på prostatacancer indikerar:

 • smärta i ländryggsregionen och i benen;
 • lymfostasis - svullnad av benen
 • brist på aptit, illamående och kräkningar, vilket leder till viktminskning.

Sena symtom innefattar tillstånd som är förknippade med blodinfektion och vaskulär ruptur.

De patologiska förändringarna i prostatacancer varar långsamt - 15-20 år. Cancer är benägen att metastasera till lymfkörtlarna, bäckenområdet, låren, levern, ryggraden, binjurarna och andra organ. Om behandling utförs före metastaser, kan du botas utan att orsaka allvarliga konsekvenser för hankroppen.

Diagnos av prostatacancer

Diagnos av prostatacancer hos män utförs beroende på symptomen och stadierna. Utför rektalfingerdiagnos av prostatacancer och undersök blodtestet för prostataspecifikt antigen eller PSA. I blodet uppenbaras en speciell substans att prostata-cellerna produceras. Med andra ord är testet för prostatacancer PSA en cancercancermarkör.

Fingermetoden

Metod för medicinsk diagnostik

Diagnos av prostatacancer som använder palpation utförs enligt följande: genom rektum proverar doktorn prostata vävnaden med fingret. Samtidigt avslöjas smärtsamma och obekväma känslor, avvikelser i sekretans konsistens.

I närvaro av en liten tumör kan den inte probes eller placeras på ett ställe som är otillgängligt för fingret. Därefter utförs ett prostata-specifikt antigen (PSA) i prostatacancer. PSA-testet är nästan det enda sättet att upptäcka prostatacancer i frånvaro av symptom och har därför ett stort PSA-värde i prostatacancer.

När PSA utförs

Indikation för PSA:

 • förekomst av misstanke om en tumör efter undersökning med ett finger eller ultraljud;
 • aktiv övervakning i prostatacancer efter patientens tillstånd efter behandling
 • avslöja effektiviteten av behandlingen.

PSA i prostatacancer utförs var 3-4 månader efter radikal antitumörbehandling. Genomförs till män efter 40 års förebyggande undersökning och identifierar dynamiken i PSA-nivåerna efter avlägsnande av prostatacancer.

Vanliga för alla åldrar bör PSA-värden normalt vara -0-4,0 ng / ml. Om hos män från 40 år överskrider parametrarna för PSA 2,5 ng / ml, från 50 år - 3,5 ng / ml, då kan det associeras med sådana sjukdomar som prostatit eller godartad prostatahyperplasi (adenom).

PSA ökas tillfälligt genom mekanisk behandling av prostata: prostata massage, biopsi, cystoskopi och urinretention, kateterisering av blåsan.

Parametrarna för PSA i prostatacancer kan öka till 10 ng / ml.
Tillväxten av PSA i prostatacancer är 0,75 ng / ml och mer per år.

Storleken på prostatakörteln beaktas innan prostatacancer bestäms genom PSA-nivå. Man trodde tidigare att en större körtel har en högre PSA. Men det visade sig vara en felaktig åsikt. I praktiken, med en låg PSA-nivå, kan en onkologisk tumör utvecklas.

I blodet observeras PSA-innehållet i bunden och fri form. Om det fria antigenet i blodet är lågt och sedan ökar - det här förknippas med utvecklingen av cancer.

Så här ser prostatacancer hos män upp i procent av fria PSA- och serumnivåer:

Prostatacancer

Prostatacancer - malign tumörskada av prostatavävnad. Prostatacancer manifesteras av symptom på infarktisk obstruktion (trög intermittent urinström, nikturi, konstant urinering urinering); hematuri, hemospermi, smärta i bäckenregionen, erektil dysfunktion. I diagnosen prostatacancer applicera fingerrektal undersökning av körteln, definitionen av PSA, ultraljud, biopsi. Behandling för prostatacancer kan innefatta radikal prostatektomi, fjärr strålterapi, brachyterapi, kemoterapi.

Prostatacancer

I ett antal länder är cancer i prostatacancer nästkommande för lungcancer och magkreft vad gäller frekvens av förekomst hos män. I urologi är prostatacancer ett allvarligt medicinskt problem, eftersom det ofta diagnostiseras endast i steg III-IV. Detta beror både på den långa asymptomatiska utvecklingen av tumören och på den otillräckliga implementeringen av tidiga detektionsåtgärder. Prostatacancer påverkar ofta män över 60 år, men de senaste åren har det varit en tendens att "föryngra" sjukdomen.

Orsaker till prostatacancer

Prostatacancer är en polyetylensjukdom med oförklarliga orsaker. Den viktigaste faktorn i risken att utveckla prostatacancer är åldern hos mannen. Mer än 2/3 av fallen av prostatacancer uppträder vid en ålder av över 65 år; i 7% av fallen diagnostiseras sjukdomen hos män yngre än 60 år. En annan predisponeringsfaktor är rasanslutning: sålunda är prostatacancer vanligast bland afroamerikaner och är minst sannolikt att det uppträder hos asiatiska invandrare.

En viss betydelse i etiologin för prostatacancer ges till en familjehistoria. Förekomsten av sjukdomen hos fadern, bror eller andra män i familjen ökar risken för prostatacancer i 2-10 gånger. Det antas att sannolikheten för prostatacancer hos en man ökar, om familjen har släktingar, patienter med bröstcancer.

Bland andra möjliga riskfaktorer för isolerade särdrag hos kraften i samband med användningen av stora mängder av animaliskt fett, testosteronbehandling, en brist på vitamin D. Vissa studier tyder på en ökad sannolikhet för prostatacancer hos män som genomgått vasektomi (sterilisering). Minskar de möjliga riskerna med att utveckla prostatacancer med hjälp av sojaprodukter rik på fytoöstrogener och isoflavonoider. E-vitamin, selen, karotenoider, en diet med låg fetthalt.

Klassificering av prostatacancer

Prostatacancer kan representeras av följande histologiska former: adenokarcinom (krupnoatsinarnoy, melkoatsinarnoy, kribroznoy, fast), övergångscell, skvamös och odifferentierat karcinom. Den vanligaste körtelcancer är adenokarcinom, som står för 90% av alla upptäckta prostatatumörer. Förutom morfologisk kontroll är graden av differentiering av prostatacancer viktig (hög, måttlig, låg).

Enligt TNM-systemet isoleras flera steg av adenokarcinom i prostatakörteln. Övergångscellprostatacancer klassificeras på samma sätt som uretalkreft.

 • T1 - adenokarcinom verkar inte kliniskt, visualiseras inte med hjälp av instrumentella metoder och är inte palpabel. kan detekteras endast genom prostatabiopsi och histologisk undersökning som utförs för en ökad nivå av prostataspecifikt antigen (PSA)
 • T2 - infestationen av adenokarcinom är begränsad till körtelvävnaden (en eller två lober) eller dess kapsel. Prostatacancer är palperade och visualiseras med hjälp av instrumentella metoder.
 • T3 - adenokarcinomspiror bortom kapseln i körteln eller i partiella vesiklar.
 • T4 - adenokarcinom sträcker sig till livmoderhalsen eller sfinkteren i blåsan, rektum, muskelälskare av anusen, bäckens vägg.
 • N1 - metastaser detekteras i lymfkörtlarna i det lilla bäckenet
 • M1 - avlägsna metastaser av prostatacancer i lymfkörtlar, ben och andra organ bestäms.

Symtom på prostatacancer

Prostatacancer kännetecknas av en lång latent utvecklingsperiod. De första tecknen på prostatacancer liknar manifestationer av prostatit eller prostata adenom. Symptom på lokaliserad prostatacancer är ökad frekvens av urinering med svårighet att initiera studien; känsla av ofullständig tömning av blåsan; intermittent och svag urinström; frekvent uppmaning att urinera, problem med urinretention.

Med lokalt avancerad prostatacancer, brinner eller smärta uppstår med urinering eller ejakulation. hematuri och hemospermi smärta i perineum, ovanför pubis eller bäcken ryggsmärta orsakad av hydronephrosis; erektil dysfunktion anuri och tecken på njursvikt. Kontinuerliga dumma smärtor i ryggraden och revbenen visar som regel metastasen av prostatacancer i benet. I de avancerade stadierna av prostatacancer kan svullnad i de nedre extremiteterna som orsakas av lymhostasis, viktminskning, anemi och kakexi utvecklas.

Diagnos av prostatacancer

Omfattningen av den undersökning som krävs för att upptäcka prostatacancer innefattar fingerundersökning av körteln, bestämning av PSA i blodet, ultraljud och ultraljud av prostata, prostata biopsi. När fingerprovning av prostata genom rektumets vägg bestämmer tätheten och storleken på körteln, närvaron av palpabla noder och infiltrerar, lokaliseringen av förändringar (i en och båda lobarna). Men med hjälp av palpation kan man inte skilja prostatacancer från kronisk prostatit, tuberkulos, hyperplasi, prostata stenar, så krävs ytterligare verifieringsstudier.

Ett vanligt screeningtest för misstänkt prostatacancer bestämmer nivån av PSA i blodet. I andrologi är det vanligt att fokusera på följande indikatorer: vid en PSA-nivå på 4-10 ng / ml är sannolikheten för prostatacancer cirka 5%; 10-20 ng / ml - 20-30%; 20-30 ng / ml - 50-70%, över 30 ng / ml - 100%. Man bör komma ihåg att ökningen av prostata-specifika antigenvärden också noteras vid prostatit och godartad prostatahyperplasi.

Ultraljud av prostata kan utföras från transabdominal eller transrektal åtkomst: den senare tillåter att detektera även små tumörnoder i prostata. Under den ekokopiska kontrollen utförs en biopsi av prostatakörteln, vilket gör att materialet kan erhållas för morfologisk undersökning och histologisk typning av prostatacancer. En biopsi kan utföras genom perineum, urinrörets vägg eller rektum. Ibland används en transuretral resektion av prostata för att erhålla ett biopsimaterial.

Behandling av prostatacancer

Med tanke på scenen av prostatacancer, kirurgisk behandling, strålbehandling (fjärr eller interstitial) kan kemoterapi genomföras. Den vanligaste typen av kirurgiskt ingrepp i prostata T1-T2 stadier av cancer - en radikal prostatektomi, i vilken järnet är fullständigt avlägsnad, sädesblåsorna, prostatiska uretra separerades och blåshalsen; lymfadenektomi utförs. Genomförande av radikal prostatektomi kan åtföljas av efterföljande inkontinens och impotens.

För att inducera androgenblockad i prostatacancer kan enukleering av testiklarna (bilateral orchiektomi) utföras. Denna operation leder till ett slut på produktionen av endogen testosteron och en minskning av tillväxthastigheten och spridningen av tumören. Under de senaste åren, i stället för det mer vanligt förekommande kirurgisk kastrering drog undertryckande av testosteron LHRH-agonister hormoner (goserelin, buserelin, triptorelin). I ett antal fall av prostatacancer har tillgripit maximal androgen blockad kombinera en kirurgisk eller medicinsk kastrering med antiandrogener mottagning i enskilt steg. Hormonbehandling kan åtföljas av heta blinkningar, utveckling av osteoporos, minskad libido, impotens, gynekomasti.

I prostata-cancer-T3-T4-scenen appliceras strålbehandling genom fjärr- eller interstitial metod. Med interstitiell bestrålning (brachyterapi) sätts ett speciellt radioaktivt implantat in i prostata, vilket selektivt förstör tumörcellerna. Kemoterapi utförs med avancerade stadier av prostatacancer och ineffektivitet av hormonbehandling, vilket möjliggör förlängning av patientens livslängd. På studietrinnet och experimentella studier är sådana metoder för behandling av prostatacancer, som kryoterapi, hypertermi, laserterapi, fokuserad ultraljudsterapi.

Prognos och Prophylax av Prostatacancer

Utsikterna att överleva i prostatacancer beror på scenen av oncoprocess och differentieringen av tumören. En låg grad av differentiering åtföljs av en försämring av prognosen och en minskning av överlevnadsfrekvensen. I steg T1-T2, N0M0 bidrar radikal prostatektomi till 5-års överlevnad hos 74-84% av patienterna och 10-års överlevnad i 55-56%. Efter strålbehandling har 72-80% av männen en gynnsam 5-årig prognos, 48% har en 10-årig prognos. Hos patienter efter orkektomi och som är på hormonbehandling överstiger 5 års överlevnad inte 55%.

Det är inte möjligt att helt utesluta utvecklingen av prostatacancer. Män över 45 år borde genomgå en årlig undersökning med en urolog och androlog för tidig upptäckt av prostatacancer. Den rekommenderade screeningen för män inkluderar en rektal finger undersökning av körteln, en prostata TRUS, en prostatacancermarkör (PSA) i blodet.

Den vanligaste cancer hos män är prostatacancer

Mycket ofta bestämmer män själva diagnosen "prostata adenom" eller "prostatit" själva, men i själva verket skiljer de inte ens mellan de två sjukdomarna, för i början har de flera liknande symtom.

Prostatit är en inflammatorisk sjukdom, främst orsakad av smittsamma processer. Adenomen i prostata bär inte en smittsam komponent och är proliferationen av prostatakörtelvävnaderna själva, varför dess dimensioner ökar och en tumör uppstår. En sådan tumör är godartad eftersom den inte provocerar utvecklingen av metastaser och överförs inte till andra organ i kroppen. Prostatacancer orsakar tillväxten av en malign tumör.

Data om detektion av prostatacancer

Modern medicinsk forskning visar att prostatacancer och utveckling av prostata adenom är absolut inte relaterade, från bildandet av adenom finns det ingen utveckling av cancer. Endast en malign tumör i prostatakörteln väcker utveckling av cancer. Denna maligna sjukdom uppträder oftast hos män i åldersgruppen 50-60 år. Bland unga människor förekommer det sällan. Ett undantag är prostata sarkom, som också finns hos unga människor.

Orsakerna till utseendet på en malign tumör i prostata

Orsakerna till utvecklingen av cancerprocesser i prostatakörteln har inte studerats tillräckligt. Det finns bara vissa faktorer som ökar sannolikheten för uppkomsten och utvecklingen av denna sjukdom.

 • hormonella förändringar i kroppen;
 • effekten av olika cancerframkallande faktorer
 • en hög konsumtion under hela livsperioden av animaliska fetter och en brist på frukt och grönsaker i kosten;
 • progressiv prostatahyperplasi;
 • genetisk predisposition;
 • och andra.

Det anses allmänt att ökningen av testosteronnivåer signifikant påverkar reproduktionsförmågan och tillväxten av prostataceller. Detta uttalande är giltigt både i förhållande till friska celler och till cancer. Uppkomsten av sjukdomen bestäms av gonads funktion och androgenkoncentrationen (könshormoner) i blodserumet. Sexuell aktivitet påverkar emellertid inte risken för att utveckla och utveckla cancerprocesser i prostata.

Symptom på cancer

Symtom associerade med prostatacancer kan innehålla följande faktorer:

 • frekvens av urinering på natten
 • svårighet att urinera på natten och sedan under dagen
 • känsla av ofullständig tömning av blåsans hålrum;
 • en ökning av mängden resterande urin

Dessa tecken är så lika med tecken på adenom manifestation i prostatakörteln att de två olika sjukdomarna i praktiken är praktiskt taget omöjliga att särskilja. I framtiden, med utvecklingen av cancer, manifesteras hematuri, och smärtor bifogas också på grund av tumörens spiring i cellulosen i bäckenet och blåsvävnaden. Parallellt fortskrider snabb viktminskning (kakexi).

När cancerceller i prostata påverkas, växer den maligna tumören i sig väldigt långsamt. Det finns många fall där män som dog av annan anledning har (tidigare inte visats) olika stadier av utveckling av prostatacancer.

Klassificering av prostatacancer

Beroende på formen och karaktären av placeringen av körtelstrukturerna i tumören, liksom korrelationen mellan nivån på bindväv och epitelkomponenter, är cancertyperna utsedda.

Differentierade former av prostatacancer inkluderar:

I de fall där cancer uppstår från strukturen i glandularepitelet, kallas det adenokarcinom.

Squamouscellkarcinom refererar till maligna former som uppstår från platt epitel.

Från de smala kanalerna, som är fodrade med epitel (prismatisk eller kubisk), utvecklas rörformig cancer. I lumen av dessa kanaler kan det finnas en viss hemlighet.

På grund av de slutgiltiga delarna av delarna i prostataförgreningarna utvecklas alveolär cancer.

I mer än 90% av rapporterade fall utvecklas cancer direkt från de perifera delarna av prostata i sig. I motsats till detta växer icke-malignt adenom övervägande i den centrala och övergångszonen hos detta organ. Endast i 25% av fallen upptäcktes en kombination av cancer och adenom (hyperplasi av prostata).

Stages av cancer

Det finns fyra stadier av utveckling av prostataskador:

 1. skede. Det finns inga kliniska manifestationer. Sjukdomen kan diagnostiseras av misstag i parallella studier av andra sjukdomar.
 2. skede. Urinering är inte försämrad och andra tecken på sjukdomen visas inte. När en rektal undersökning kan hittas tät nod, som ligger i prostatakörteln. Diagnos kan fastställas genom biopsi. För detta stadium är metastatiska manifestationer sällsynta.
 3. skede. Hematuri, frekvent urinering, andra symtom. Ondartade tumörspiror, in i blåsans botten, in i hålen i de partiella vesiklarna, och även bäckens sidoväggar. Vid biopsi bekräftas diagnosen. I hälften av fallen finns metastaser i bäckens lymfkörtlar eller i retroperitoneala lymfkörtlar.
 4. skede. En tumör av avsevärd storlek med uttalade dysursjukdomar detekteras. Huvudskylten på detta stadium av cancer är närvaron av metastatiska manifestationer i benen och andra organ. I blodserum finns en ökad nivå av sur fosfatas (hos 70% av patienterna).

I prostatacancer sprids metastatiska manifestationer lymfogena och hematogena vägar till olika organ:

 • ileal och inguinal nodules;
 • ljus;
 • lever;
 • Benvävnader (främst i bäckenet).

Kräftan kan inte vara länge, men i de sista stegen finns det smärtor i bröstet, benen följer med utvecklingen av metastaser. Betydande viktminskning manifesterar sig i ett progressivt stadium av sjukdomen.

diagnostisera

Att identifiera en malign tumör i prostata i de tidiga stadierna av män måste genomgå en regelbunden undersökning med en urolog.

Olika metoder för tidig diagnos kan användas:

 • digital rektal undersökning av prostata
 • transrectal ultraljudsskanning av prostatakörteln.
 • detektion och bestämning av PSA-nivå (prostataspecifik antigen) i blodserum;

Vid den minsta misstanke och obekväma känslor i det lilla bäckens organ är det nödvändigt att genomgå sådana studier. Om det finns några tvivel efter deras innehav, är en biopsi av prostatakörteln under parallell ultraljudskontroll nödvändig. En sådan biopsi är den sista metoden vid den primära diagnosen av prostatacancer. Denna analys möjliggör inte bara att få bekräftelse eller återkallande av diagnosen, men ger också en bild av primärtumörens spridning.

För diagnos används också excretory urografi, radiografi och beräknad tomografi för bäckenorganen samt håligheter i retroperitonealutrymmet. Sådana metoder tillåter att avslöja nivån på utveckling av metastaser i de drabbade organen. Oft ofta kan cancer endast detekteras vid klinisk undersökning av patienter med allvarliga benmetastaser.

behandling

Efter etableringen av scenen och omfattningen av spridningen av cancer bestämmer arten av framtida behandling.

För de tidiga stadierna av prostata används tre huvudsakliga behandlingsstrategier:

 • genomföra dynamisk övervakning
 • radikal prostatektomi och strålbehandling (brachyterapi eller fjärr strålbehandling);
 • fokuserad transiental ultraljuds prostata ablation (HIFU).

Dessutom är laserterapi och kryoterapi i utvecklingsstadiet av metoderna.

En av de mest optimala metoderna vid behandling av prostatacancer betraktas som radikal prostatektomi. Medicinsk forskning visar att även vid en 10-årig utveckling av en cancerous tumör i prostata är överlevnad efter radikal prostatektomi 80-90%. Denna operation är indicerad för patienter med 1-2 steg av sjukdomen. Sannolik livslängd efter en sådan operation är cirka 10-15 år.

Det finns andra metoder för behandling av prostatacancer. De vanligaste är strålbehandling och kemoterapi. Deras intensitet och kvantitet utförs beroende på graden av spridning av tumörprocessen och metastatiska manifestationer.

Behandlingsplanen bestäms strikt individuellt och kan justeras under behandlingen.

utsikterna

Prognosen för behandlingsprocessen beror på scenen hos den upptäckta sjukdomen. I 90% av fallen är detektion av prostatacancer vid I-II-stadium möjlig med diagnos av prostataspecifikt antigen i blodet.

Huvuduppgiften i kampen mot denna sjukdom är tidig upptäckt och diagnos.

För tidig upptäckt av utvecklingen av tumörprocesser bör män genomgå en omfattande undersökning varje år från andrologen. Sådana besök hjälper i de tidiga stadierna att identifiera olika sjukdomar, inklusive cancer, som framgångsrikt kommer att bekämpa och bota denna sjukdom.