Huvud
Behandling

Vad är godartad prostatahyperplasi och hur man behandlar den?

Hyperplasi av prostata är en mycket vanlig patologi. Denna sjukdom kallas även prostata adenom. Detta är en urologisk sjukdom, en godartad tumör i glandulärorganet.

Varför prostata behövs

Detta viktiga orörda organ i det manliga reproduktionssystemet har en liten storlek. Den ligger framför ändtarmen, under blåsan. Järn producerar huvuddelen av spermierna - en något alkalisk hemlighet. Denna saft ger rörlighet och livskraft för spermatozoa.

Från prostatens normala funktion beror livskvaliteten, den sexuella förmågan hos det starkare könsrepresentanten. Nyligen har experter diagnostiserat en godartad tumör av denna exokrin körtel oftare. Hyperplasi av prostata utvecklas också hos djur. Denna sjukdom utvecklas ofta hos hundar.

Orsaker till patologiutveckling

Etiologiska faktorer för utveckling av överträdelser:

 1. Hormonal omstrukturering av kroppen.
 2. Ökande med åldern, nivån på kvinnliga könshormoner och en minskning av hankön. Som en följd av denna obalans, som förekommer hos de flesta män efter 50 års ålder, ökar prostatakörteln i storlek. Som ett resultat komprimeras den bakre delen av urinröret med den förstorade sexlivet. Det finns spasmer av muskler som omger urinröret.
 3. Komplikation av familjehistoria.
 4. En stillesittande livsstil, när en man inte deltar i fysisk utbildning. Bäckenregionen har många muskler, ledband, som hela tiden måste fungera som en pump.
 5. Hög nivå av testosteron.

Symtom på prostata adenom

Den komplexa nervsystemet i prostata i adenom svarar omedelbart på alla patologiska förändringar, vilket orsakar olika kränkningar av allmän och lokal natur. Det minst mättade symptomatiska tillståndet är hyperplasi av prostata 1 grad.

Den mest slående egenskapen hos patologin är dysuri - en störning av urinproduktionen:

 1. Hennes utflöde störs, eftersom en man med BPH-benign prostatahyperplasi har proliferation - proliferation av celler i den drabbade prostata. Hankörens volym ökar gradvis.
 2. I de tidiga stadierna av sjukdomsutvecklingen som ett resultat av att man klämmer urinvägarna uppstår uttunning av strålen. Den riktas vertikalt nedåt.
 3. I andra etappen finns det svårigheter i urinflödet.
 4. Night pollakiuria är en ökning av frekvensen av nattlig smärtsam urinering, som överstiger åldersnorm. En man börjar besöka toaletten upprepade gånger på natten, eftersom kvarvarande urin förblir i blåsan, men lättnad av hans tillstånd uppstår inte. Det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan.
 5. Patienten lider av att gnugga, brinna.
 6. Nocturia-övervägande av nattlig urin över dagen.
 7. Stranguria - fördröjningen av uppkomsten av urinledning genom på grund av förekomsten av en obstruktion till utflödet. Patienten tvingas att dra in bukpressen, så att den nödvändiga åtgärden att ta bort strålen börjar. Vätskeflödet är droppe, okontrollerbart, tunt.
 8. Frekventa avbrott i processen med jetting. Ibland minskar dess intensitet, det stänker. Tömning av urinblåsan är försenad.
 9. Stressfull, intermittent urinering i slutet av urinen.
 10. Efter att ha besökt toaletten har patienten en känsla av tyngd i underlivet.
 11. I allvarliga fall kommer den biologiska vätskan knappast att falla ut, tills urinlösningen slutar helt, trots det plötsliga överskottet av blåsan.
 12. Den tredje etappen kännetecknas av en akut retention av urin. Vid sträckning av urinblåsan förekommer en mycket allvarlig smärta.
 13. Imperativ inkontinens av urin är en oemotståndlig uppmaning att avlägsna strålen.
 14. Stress, irritabilitet.
 15. Slöhet, rastlös sömn.
 16. Dålig fysisk hälsa, asthenisk syndrom.
 17. Obalanserat psykologiskt tillstånd. Detta problem ger många upplevelser och olägenheter. Det hotar med allvarliga konsekvenser.
 18. Konsekvenser av prostata adenom
 19. Eftersom den godartade tumören växer, är blåsans funktioner signifikant försämrade. I slutändan leder detta ofta till utveckling av njursvikt.
 20. Med sjukdom i vilken grad som helst, kan akut urinretention förekomma, vilket kräver akut läkarvård. Till och med mot bakgrund av att ta läkemedel som doktorn föreskriver, kommer ett antal män på operationsbordet.
 21. Det kan finnas erektil dysfunktion, en minskning av libido, eftersom denna trend leder till en minskning av testosteronnivåerna.

Det finns en åsikt att prostata adenom kan bli cancer. Denna åsikt är inte helt korrekt, eftersom adenom och prostatacancer är olika sjukdomar. De utvecklas från olika zoner och celler i prostatakörteln. Dessa sjukdomar har en liknande symtomatologi. Det vanliga är att båda sjukdomarna är hormonellt beroende.

Behandling av godartad prostatisk hyperplasi

Numera behandlas denna sjukdom framgångsrikt på olika stadier av dess utveckling. De konservativa läkemedelsmetoderna råder i terapeutiska åtgärder. För att läka, måste du uthålligt utföra all doktors utnämningar i minst en månad.

Komplexa åtgärder vidtas. Hittills finns till läkare för att det finns tre grupper av läkemedel för behandling av prostata:

 1. Alpha-adrenoblockers: omniks, delphas, cardura. Läkemedel som påverkar alfa-receptorerna. De slappnar av och bidrar till viss minskning av prostatakörteln. På så vis är det lättare att urinera. De minskar krampen i muskulaturen i blåsans hals och den bakre delen av urinröret. Som ett resultat avlägsnas symptomen. Men dessa droger bidrar inte till en minskning av prostatakörteln.
 2. Inhibitorer av 5 alfa-reduktas: proscar, avadar. Dessa läkemedel verkar på grund av prostata adenom. Ett läkemedel som minskar produktionen av de-yerosteron. Detta leder till en minskning av könkörtelns storlek. Hinder för urinering elimineras. Men dessa droger måste tas under lång tid. Hos vissa patienter orsakar de en försämring av sexuell kraft, minskad sexuell lust.
 3. Det är säkert att stoppa tillväxten av adenom indigal. Det återställer hormonbalansen: en minskad androgensnivå och en förhöjd nivå av östrogener. Detta läkemedel stoppar adenomtillväxten vid något stadium av sjukdomen.
 4. Fytoterapeutiska läkemedel framställda av naturliga råmaterial.
 5. Vid akut urinretention måste patienten sätta en kateter.
 6. Fysioterapeutiska metoder används: Laserbehandling för bestrålning av prostatakörteln. Medicinsk elektrofores, som låter dig injicera medicinska ämnen direkt i prostatakörteln.
 7. Darsonvalisering, massage, galvanisering av körteln för att förbättra blodtillförseln.
 8. Det är viktigt att utesluta alkoholhaltiga drycker från kosten.

Om patienten inte får den nödvändiga behandlingen

En tumör blockerar ofta urinkanalen. Smärta blir outhärdligt. Slutligen, för att lindra en man av adenom kan bara brådskande kirurgisk ingripande. På många sjukhus utförs traditionell öppen adenomektomi.

 1. Detta är en avancerad teknik för att avlägsna tumör. I civiliserade länder föredrar de att använda denna behandlingsmetod. Modern teknik för shader endoskopiska operationer möjliggör kirurgisk behandling utan snitt.
 2. Under videokontrollerna går in i prostatakörteln genom urinröret. En speciell vass enhet avlägsnar överskottsvävnaden hos detta organ. Utflödet av strålen förbättras efter frisättning av urinröret.

Adenom i prostata är en vanlig åldersstörning. Varje operation är förknippad med en viss risk för komplikationer. Därför är det viktigt att stoppa sjukdomen i början av dess utveckling.

Denna patologi lämpar sig för framgångsrik behandling.

Om symptom på prostata adenom uppträder, är det nödvändigt att kontakta läkaren i god tid och börja den nödvändiga behandlingen. Hälsan normaliserar.

Hyperplasi av prostata

Prostatahyperplasi (BPH) - detta är en vanlig urologisk sjukdom där cellproliferation sker prostataceller, vilket orsakar sammanpressning av urinröret och, som ett resultat, urineringsstörningar. Neoplasm utvecklas från stromalkomponenten eller från glandulärt epitel.

Oftast diagnostiseras sjukdomen på 40-50 år. Enligt statistiken har upp till 25% av män över 50 år symptom på prostatahyperplasi, vid 65 års ålder upptäcks sjukdomen hos 50% av männen och i äldre ålder - i cirka 85% av männen.

Vid tidsmässigt korrekt utvald behandling är prognosen gynnsam.

Prostatakörteln (prostata) är oparade androgen rörformig-alveolära exokrin körtel som ligger under urinblåsan, passerar det genom den inledande delen av urinröret - prostataurinröret cirkulärt omsluter nacken och dess proximala parti. De underlägsna kanalerna i körteln öppnar sig i urinröret. Prostata är i kontakt med bäckens membran, ampulla i ändtarmen.

Funktionerna i prostatakörteln styrs av androgener, östrogener, steroidhormoner och hypofyshormoner. Hemligheten som produceras av prostata utstötas under utlösning, deltar i spädningens utspädning.

Prostatakörteln är formad av själva kärlvävnaden, såväl som av muskler och bindväv. Process hyperplasi, t. E. Onormala utväxter börjar vanligtvis i den transienta zonen i prostata, efter vilken tillväxt sker polycentriska noder med påföljande ökning av volymen och vikten av prostata. En ökning av tumören i storlek leder till förskjutning av prostata vävnader från utsidan, tillväxt är möjlig både i riktning mot ändtarmen och i blåsans riktning

Normalt stör prostatakörteln inte urinprocessen och funktionen av urinröret som helhet, eftersom den inte ligger i den bakre delen av urinröret, men klämmer inte på den. Med utvecklingen av prostatahyperplasi komprimeras den prostatiska delen av urinröret, dess lumen smalnar, vilket gör det svårt att tömma urin.

Orsaker och riskfaktorer

En av huvudorsakerna till prostatahyperplasi är ärftlig predisposition. Sannolikheten för sjukdomen ökar betydligt när det finns nära släktingar som lider av prostatahyperplasi.

Dessutom innefattar riskfaktorerna följande:

 • förändringar i den hormonella bakgrunden (främst obalansen mellan androgener och östrogener);
 • metaboliska störningar;
 • infektiösa och inflammatoriska processer i det urogenitala området;
 • avancerad ålder;
 • otillräcklig fysisk aktivitet, särskilt en stillasittande livsstil, som bidrar till stillastående fenomen i det lilla bäckenet;
 • hypotermi;
 • dåliga vanor
 • otillräcklig näring (högt innehåll av fett- och köttmat i kosten med otillräcklig mängd växtfibrer);
 • inverkan av negativa miljöfaktorer.

De främsta målen med behandling av prostatahyperplasi är eliminering av urinproblem och förebyggande av ytterligare utveckling av sjukdomen, vilket orsakar svåra komplikationer från blåsan och njurarna.

Formen av sjukdomen

Beroende på tillväxtriktningen är prostatahyperplasi uppdelad i:

 • sub-tubuzhnuyu (neoplasm ökar i ändtarmens riktning);
 • intravesikal (tumören växer mot blåsan);
 • retrotrigonal (tumören är lokaliserad under blåsans triangel);
 • multifokal.

Enligt det morfologiska tecknet klassificeras prostata hyperplasi i glandulär, fibrös, myomatös och blandad.

Stages av sjukdomen

I den kliniska bilden av prostatahyperplasi, beroende på tillståndet hos organ och strukturer i urogenitalt kanalen, utmärks följande steg:

 1. Ersättning. Det kännetecknas av kompenserad hypertrofi av urinblåsans detrusor, vilket ger fullständig evakuering av urin, det finns inga störningar i njurarnas och urinvägarnas funktion.
 2. Subindemnification. Förekomst av dystrofa förändringar i detrusor, tecken på resterande urin, dysursyndrom, nedsatt njurfunktion.
 3. Dekompensation. Disorder av blåsens detrusorfunktion, närvaro av uremi, förvärring av njursvikt, ofrivillig urinladdning.

Symtom på prostatahyperplasi

Sjukdomen utvecklas gradvis. Svårighetsgraden av symtom på prostatahyperplasi beror på scenen.

Huvud tecknen på det tidiga skedet av tumörprocessen är frekvent urinering, nocturia. Prostatakörteln är förstorad, dess gränser är tydligt avgränsade, konsistensen är tät, urinvattnet i processen med urinering är vanligt eller något släckt. Palpation av prostata är smärtfri, mittspåret är väl palperat. Blåsan töms helt. Varaktigheten av detta stadium är 1-3 år.

Vid subkompensationsstadiet är urinrörets kompression mer uttalad, närvaron av kvarvarande urin är förtjockningen av blåsans väggar karakteristisk. Patienter klagar på en känsla av ofullständig tömning av blåsan efter urinering, ibland - ofrivillig fördelning av en liten mängd urin (läckage). Det kan finnas tecken på kroniskt njursvikt. Urin under urinering utsöndras i små portioner, det kan vara grumligt och innehåller en blandning av blod. På grund av stagnation i blåsan kan bilda stenar.

Mot bakgrund av godartad prostataförstoring kan utveckla allvarlig sjukdom i urinvägarna: njursten, pyelonefrit, cystit, uretrit, kronisk och akut njursvikt, urinblåsa diverticula.

Vid sönderfallet av sjukdomen är volymen av urin som frigörs obetydlig, urinen kan släppas med droppe, den är grumlig, med ett spår av blod (rostig färg). Urinblåsan sträcker sig med en stor mängd resterande urin.

Symtom på hyperplasi i prostata i senare skeden innefattar viktminskning, torr mun, lukt av ammoniak i andningsluften, minskad aptit, anemi, förstoppning.

diagnostik

Diagnos av prostatahyperplasi är baserad på data som samlats in från klagomål och anamnese (inklusive familjehistoria), undersökning av patienten samt ett antal instrument- och laboratorieundersökningar.

Under den urologiska undersökningen utvärderas tillståndet hos de yttre könsorganen. Fingerforskning gör att du kan bestämma tillståndet i prostatakörteln: dess kontur, ömhet, närvaron av ett spår mellan proppens lobar (normalt närvarande), områdena för förtätning.

Tilldela och biokemiska blodprover (definierade elektrolyter, urea, kreatinin), allmänt urinanalys (närvaro av leukocyter, röda blodkroppar, ett protein av mikroorganismer, glukos). Bestäm koncentrationen i blodet i prostata-specifikt antigen (PSA), vars innehåll ökar med prostatahyperplasi. Det kan krävas bakteriologisk urinodling för att undvika infektionssjukdomar.

De viktigaste instrumentala metoderna är:

 • transrektal ultraljud (bestämning av prostata, blåsans storlek, graden av hydronekros, om någon);
 • urofluometri (bestämning av volymen av urinering);
 • urografi och excretory urografi; och andra.

Oftast diagnostiseras sjukdomen på 40-50 år. Enligt statistiken har upp till 25% av män över 50 år symptom på prostatahyperplasi.

Om differentialdiagnos är nödvändig med blåscancer eller urolithiasis, används cystoskopi. Denna metod visas också i närvaro av en historia av sexuellt överförbara sjukdomar, långvarig kateterisering, trauma.

Behandling av prostatahyperplasi

De främsta målen med behandling av prostatahyperplasi är eliminering av urinproblem och förebyggande av ytterligare utveckling av sjukdomen, vilket orsakar svåra komplikationer från blåsan och njurarna.

I vissa fall begränsad till patientens dynamiska observation. Dynamisk observation innebär regelbundna undersökningar (med ett intervall på sex månader eller ett år) hos läkaren utan någon behandling. Förväntande taktik är motiverad i avsaknad av allvarliga kliniska manifestationer av sjukdomen med frånvaro av absoluta indikationer för kirurgisk ingrepp.

Indikation för läkemedelsbehandling:

 • Förekomst av tecken på sjukdomen, vilket ger patienten ångest och sänker livskvaliteten.
 • förekomst av riskfaktorer för progressionen av den patologiska processen;
 • Förberedelse av patienten för kirurgisk ingrepp (för att minska risken för postoperativa komplikationer).

I läkemedelsbehandling av prostatahyperplasi kan följande ordineras:

 • selektiv a1-blockerare (effektiva i fallet med en akut urinretention, inklusive uppkomsten av postoperativ vid vilken ingen full blåsa tömning över 6-10 timmar efter operation, förbättra hjärtaktivitet med samtidig ischemisk hjärtsjukdom);
 • hämmare av 5-alfa-reduktas (minska prostatakörteln, eliminera makrohematuri);
 • preparat baserade på växtextrakt (minskning av svårighetsgraden av symtom).

I fallet med akut urinretention visas en patient med prostatahyperplasi att bli sjukhus med en kateterisering av blåsan.

Substantiv androgenbehandling utförs i närvaro av laboratorie- och kliniska tecken på åldersrelaterad androgenbrist.

Det fanns förslag på en eventuell malignitet av prostatahyperplasi (dvs. degenerering i cancer), men de var inte bevisade.

Absoluta indikationer för kirurgisk behandling av prostatahyperplasi är:

 • återkommande akut retention efter kateteravlägsnande;
 • ingen positiv effekt av konservativ terapi;
 • bildning av divertikulum eller stora urinblåsor
 • kroniska infektiösa processer i urogenitala systemet.

Kirurgisk ingrepp för prostatahyperplasi är av två typer:

 • adenomektomi - excision av hyperplastisk vävnad;
 • prostatektomi - resektion av prostata.

Operationen kan utföras med traditionella eller minimalt invasiva metoder.

Till transvesikal adenomektomi med åtkomst genom blåsans vägg används vanligtvis vid intra-triagonal tillväxt av neoplasmen. Denna metod är något traumatisk i jämförelse med minimalt invasiva ingrepp, men med stor sannolikhet att ge en fullständig botemedel.

Transuretral resektion av prostata körtel kännetecknas av hög effektivitet och lågt trauma. Denna endoskopisk metod innebär inget behov av att skära frisk vävnad i synen på det drabbade området, gör det möjligt att uppnå tillförlitlig kontroll av hemostas och kan även utföras i äldre patienter med samtidig patologi.

Transuretral nålablation av prostatakörteln består i införandet av nålelektroder i prostatens hyperplastiska vävnad, följt av förstörelsen av patologiska vävnader med hjälp av radiofrekvensexponering.

Transuretral förångning av prostatan utförs med hjälp av en rullelektrod (elektroförångning) eller laser (laserförångning). Metoden består i avdunstning av prostatakörtelns hyperplastiska vävnad med samtidig torkning och koagulering. Också för behandling av prostatahyperplasi kan cryodestruktionsmetoden (flytande kvävebehandling) användas.

Embolisering av prostata artärer hänför sig till endovaskulära operationer och består i obstruktionen av de medicinska polymererna i artärerna som matar prostatakörteln, vilket leder till dess reduktion. Operationen utförs under lokalbedövning genom åtkomst genom lårbensartären.

För att minska risken för att utveckla prostatahyperplasi rekommenderas att du söker tidig tid för de första tecknen på en urinproblem och att du har årliga förebyggande undersökningar av en urolog vid 40 års ålder.

Endoskopisk holmiumlaserukleation av prostatahyperplasi utförs med användning av en Holmium-laser med en effekt på 60-100 W. Under operationen skärs den hyperplastiska prostatavävnaden in i urinhålan, varefter adenomatösa noder ska avlägsnas med hjälp av endomorfatorn. Effektiviteten av denna metod ligger nära den för öppen adenomektomi. Fördelar är en lägre sannolikhet för komplikationer i jämförelse med andra metoder och en kortare rehabiliteringsperiod.

Patienten rekommenderas att hålla sig till en diet med undantag av kost med kryddig, kryddig, fet mat, sprit.

Möjliga komplikationer och konsekvenser

Mot bakgrund av godartad prostataförstoring kan utveckla allvarlig sjukdom i urinvägarna: njursten, pyelonefrit, cystit, uretrit, kronisk och akut njursvikt, urinblåsa diverticula. Dessutom kan resultatet av att köra hyperplasi vara orchiepididymitis, prostatit, prostatahypertrofi blödning, erektil dysfunktion. Vi spekulerade om en möjlig malignitet (t. E. degeneration i cancer), men visade att de inte var.

utsikterna

Vid tidsmässigt korrekt utvald behandling är prognosen gynnsam.

förebyggande

För att minska risken för att utveckla prostatahyperplasi rekommenderar vi:

 • vid 40 års ålder - Urologens årliga förebyggande undersökningar.
 • snabb tillgång till sjukvård vid första tecken på en micturitionsstörning
 • avslag på dåliga vanor
 • undvikande av hypotermi
 • rationell nutrition;
 • regelbundet sexliv med en vanlig partner
 • tillräcklig fysisk aktivitet.

Klandre prostatahyperplasi: effektiva behandlingar

Klandre prostatahyperplasi är en vanlig godartad formning, bildad från epitelet beläget i prostatakörteln. I storlek ökar den del som placeras inuti som regel. Det kan växa från storleken av en duva ägg till storleken av ett stort äpple.

Det finns en liknande patologisk process i 50% av fallen hos män i åldern 60 år och äldre. Vid 80 års ålder utvecklas denna sjukdom i 90% av den starka hälften av mänskligheten.

Vad är prostatakörteln?

Prostata ligger hos män under blåsan. Detta organ täcker urinröret, vilket är utformat för att avlägsna urin från blåsans område. I en vuxen man varierar prostatakörtelns vikt från 25 till 30 g. Orgelns huvudroll är produktionen av den flytande delen av sperma och deltar i utstötningen under utlösningen.

Efter 40 års ålder ökar prostatakörteln i storlek. Detta tillstånd ur medicinsk synvinkel kallas godartad prostatahyperplasi.

Orsaker till patologisk processutveckling

Fram till idag har specialister inte helt förstått de sanna orsakerna till prostataens patologiska utvidgning. Förmodligen uppträder hyperplasi på grund av en ökning av aktiviteten hos ett enzym, såsom 5-alfa-reduktas, som är närvarande i prostatakörtelns mjuka vävnader. Under dess åtgärd tar testosteron en aktiv form av dihydrotestosteron. Det binder till kärnans receptorer och aktiverar specifika gener. Som ett resultat av denna process produceras ett ämne som förstärker uppdelningen av stromala celler och prostata parenchyma.

Symptom på glandular hyperplasi

Bland de mest uttalade orsakerna kan identifieras åldersrelaterade förändringar i östrogener och androgener hos män. I den patologiska processen involverade inte bara glandulär, utan också muskler och bindväv. Detta är belagt med bildandet av olika former av sjukdomen. Var och en av dem åtföljs av utvecklingen av karakteristiska drag.

Adenomatös form - Glandulär muskulär hyperplasi i prostatakörteln av adenomatös typ åtföljs av uppkomsten av sådana symptom som frekvent urinering, obehag. För att utföra processen själv är det nödvändigt att påkänna den främre bukväggen. Det uttryckta indexet för denna form av sjukdomen är en svag ström av urin. Vid de inledande skeden kan adenomatös lesion av prostata vara asymptomatisk.

Cikatricial form - glandulär fibrous hyperplasi i prostatakörteln kännetecknas av en ökning av prostata. I detta fall ökar symtomen på den patologiska processen. Symptom på sjukdomen blir mer uttalad när den kyls, under stressiga situationer och konsumtionen av alkoholhaltiga drycker.

Myomatisk form - prostatakörtelns glandulär-stromal hyperplasi åtföljs av förvärring av prostatit och nedsatt blåsfunktion. Samtidigt försämras reproduktiva funktioner och utveckling av problem med erektion utesluts inte.

Stage av utveckling av prostata patologi

Symtomatisk av hyperplasi beror också på sjukdomsstadiet.

Den första etappen kännetecknas av en trög urinström, frekvent uppmaning att urinera. På natten ökar deras antal. Blåsan töms inte helt, vilket ger ett uttalat obehag.

Den andra etappen åtföljs av nedsatt njurfunktion och akut urinretention.

Den tredje etappen kännetecknas av en karakteristisk försämring. Samtidigt observeras en paradoxal ishuria. Blåsan sänker muskeltonen, vilket är fylld med utvecklingen av svårigheter vid urinprocessen. Urin frigörs spontant i små portioner. Detta åtföljs av utvecklingen av allvarliga patologier i njurområdet.

Hur är diagnosen av sjukdomen?

Alla dessa tecken kan indikera olika urologiska sjukdomar. Det är därför som det är nödvändigt att utföra differentialdiagnos, vilket gör att du kan exakt diagnostisera. Blodkropps hyperplasi hos prostata med en låg stift tas ofta för sjukdomar som diabetes, neurologiska blåsanormaliteter och inflammation. Symtom på prostatahyperplasi kan uppträda med användning av diuretika.

Diagnos av hyperplasi med hjälp av laboratorie- och instrumentdiagnostik. Läkaren samlar in en anamnese av sjukdomen, specificerar listan över använda droger, ärftlig predisposition och tidigare skador. Specialisten föreskriver urinanalys, bedömer njurfunktionen och utför fysisk undersökning. Som ytterligare forskning utses ultraljud, ultraljud av njurarna, urinblåsan och urinledaren.

Medicinska åtgärder - medicinska och invasiva

Behandling av glandulär hyperplasi utförs på följande sätt:

 • medicinskt - tillhandahåller användning av syntetiska droger - hämmare. De minskar storleken på det skadade organet, men kan leda till utveckling av biverkningar (minskad libido, försämring av övergripande välbefinnande).
 • delvis invasiv - medför användning av prostata stenter, som ser ut som en spiral. De införs i urinröret och används endast när konservativ behandling inte ger det förväntade resultatet.
 • Invasiv - innebär kirurgisk ingrepp. Denna metod är den mest effektiva och utförs med anestesi. Förfarandet utförs med hjälp av ett resektoskop. Instrumentet sätts in genom urinröret och skär den skadade prostata vävnaden.

Använd folk recept för att behandla den patologiska processen i prostata fält är tillåtet endast som en komplex åtgärd. Det är viktigt att i förväg rådfråga en behörig specialist, vilket hjälper till att förhindra oönskade konsekvenser.

Hur förhindrar utvecklingen av sjukdomen?

För att förhindra utvecklingen av glandular hyperplasi, följ rekommendationerna:

 • Använd endast högkvalitativa och hälsosamma livsmedel, minska fettinnehållet i kosten och ät mer frukt och grönsaker.
 • genomföra ett regelbundet och säkert sexliv, vilket eliminerar möjligheten att drabbas av sexuellt överförbara sjukdomar;
 • vägra att ta hormonella ämnen. Användningen av steroider ökar risken för att utveckla en patologisk process.

Och viktigast av allt - glöm inte att snabb diagnos är nyckeln till att snabbt och effektivt lösa några problem!

Hyperplasi av prostatakörteln i den glandulära stromformen av patologi

Artikel om ämnet: "Hyperplasi i prostatakörteln med en glandular-stromal form av patologi." Läs mer om behandling av sjukdomen.

Klandre prostatahyperplasi är en vanlig godartad formning, bildad från epitelet beläget i prostatakörteln. I storlek ökar den del som placeras inuti som regel. Det kan växa från storleken av en duva ägg till storleken av ett stort äpple.

Det finns en liknande patologisk process i 50% av fallen hos män i åldern 60 år och äldre. Vid 80 års ålder utvecklas denna sjukdom i 90% av den starka hälften av mänskligheten.

Vad är prostatakörteln?

Prostata ligger hos män under blåsan. Detta organ täcker urinröret, vilket är utformat för att avlägsna urin från blåsans område. I en vuxen man varierar prostatakörtelns vikt från 25 till 30 g. Orgelns huvudroll är produktionen av den flytande delen av sperma och deltar i utstötningen under utlösningen.

Efter 40 års ålder ökar prostatakörteln i storlek. Detta tillstånd ur medicinsk synvinkel kallas godartad prostatahyperplasi.

Orsaker till patologisk processutveckling

Fram till idag har specialister inte helt förstått de sanna orsakerna till prostataens patologiska utvidgning. Förmodligen uppträder hyperplasi på grund av en ökning av aktiviteten hos ett enzym, såsom 5-alfa-reduktas, som är närvarande i prostatakörtelns mjuka vävnader. Under dess åtgärd tar testosteron en aktiv form av dihydrotestosteron. Det binder till kärnans receptorer och aktiverar specifika gener. Som ett resultat av denna process produceras ett ämne som förstärker uppdelningen av stromala celler och prostata parenchyma.

Symptom på glandular hyperplasi

Bland de mest uttalade orsakerna kan identifieras åldersrelaterade förändringar i östrogener och androgener hos män. I den patologiska processen involverade inte bara glandulär, utan också muskler och bindväv. Detta är belagt med bildandet av olika former av sjukdomen. Var och en av dem åtföljs av utvecklingen av karakteristiska drag.

Adenomatös form - Glandulär muskulär hyperplasi i prostatakörteln av adenomatös typ åtföljs av uppkomsten av sådana symptom som frekvent urinering, obehag. För att utföra processen själv är det nödvändigt att påkänna den främre bukväggen. Det uttryckta indexet för denna form av sjukdomen är en svag ström av urin. Vid de inledande skeden kan adenomatös lesion av prostata vara asymptomatisk.

Cikatricial form - glandulär fibrous hyperplasi i prostatakörteln kännetecknas av en ökning av prostata. I detta fall ökar symtomen på den patologiska processen. Symptom på sjukdomen blir mer uttalad när den kyls, under stressiga situationer och konsumtionen av alkoholhaltiga drycker.

Myomatisk form - prostatakörtelns glandulär-stromal hyperplasi åtföljs av förvärring av prostatit och nedsatt blåsfunktion. Samtidigt försämras reproduktiva funktioner och utveckling av problem med erektion utesluts inte.

Stage av utveckling av prostata patologi

Symtomatisk av hyperplasi beror också på sjukdomsstadiet.

Den första etappen kännetecknas av en trög urinström, frekvent uppmaning att urinera. På natten ökar deras antal. Blåsan töms inte helt, vilket ger ett uttalat obehag.

Den andra etappen åtföljs av nedsatt njurfunktion och akut urinretention.

Den tredje etappen kännetecknas av en karakteristisk försämring. Samtidigt observeras en paradoxal ishuria. Blåsan sänker muskeltonen, vilket är fylld med utvecklingen av svårigheter vid urinprocessen. Urin frigörs spontant i små portioner. Detta åtföljs av utvecklingen av allvarliga patologier i njurområdet.

Hur är diagnosen av sjukdomen?

Alla dessa tecken kan indikera olika urologiska sjukdomar. Det är därför som det är nödvändigt att utföra differentialdiagnos, vilket gör att du kan exakt diagnostisera. Blodkropps hyperplasi hos prostata med en låg stift tas ofta för sjukdomar som diabetes, neurologiska blåsanormaliteter och inflammation. Symtom på prostatahyperplasi kan uppträda med användning av diuretika.

Diagnos av hyperplasi med hjälp av laboratorie- och instrumentdiagnostik. Läkaren samlar in en anamnese av sjukdomen, specificerar listan över använda droger, ärftlig predisposition och tidigare skador. Specialisten föreskriver urinanalys, bedömer njurfunktionen och utför fysisk undersökning. Som ytterligare forskning utses ultraljud, ultraljud av njurarna, urinblåsan och urinledaren.

Medicinska åtgärder - medicinska och invasiva

Behandling av glandulär hyperplasi utförs på följande sätt:

 • medicinskt - tillhandahåller användning av syntetiska droger - hämmare. De minskar storleken på det skadade organet, men kan leda till utveckling av biverkningar (minskad libido, försämring av övergripande välbefinnande).
 • delvis invasiv - medför användning av prostata stenter, som ser ut som en spiral. De införs i urinröret och används endast när konservativ behandling inte ger det förväntade resultatet.
 • Invasiv - innebär kirurgisk ingrepp. Denna metod är den mest effektiva och utförs med anestesi. Förfarandet utförs med hjälp av ett resektoskop. Instrumentet sätts in genom urinröret och skär den skadade prostata vävnaden.

Använd folk recept för att behandla den patologiska processen i prostata fält är tillåtet endast som en komplex åtgärd. Det är viktigt att i förväg rådfråga en behörig specialist, vilket hjälper till att förhindra oönskade konsekvenser.

Hur förhindrar utvecklingen av sjukdomen?

För att förhindra utvecklingen av glandular hyperplasi, följ rekommendationerna:

 • Använd endast högkvalitativa och hälsosamma livsmedel, minska fettinnehållet i kosten och ät mer frukt och grönsaker.
 • genomföra ett regelbundet och säkert sexliv, vilket eliminerar möjligheten att drabbas av sexuellt överförbara sjukdomar;
 • vägra att ta hormonella ämnen. Användningen av steroider ökar risken för att utveckla en patologisk process.

Och viktigast av allt - glöm inte att snabb diagnos är nyckeln till att snabbt och effektivt lösa några problem!

Godartad prostatahyperplasi uppträder med en ökning av antalet strukturella celler i organet. Detta leder till en ökning i kroppens storlek och orsakar problem med urinering på grund av kompressionen av urinröret.

Konsekvenserna av hyperplasi är ganska obehagliga, men den största risken är inte ökningen i organ, men felaktig differentiering av prostatacellerna. I detta fall finns risk för malign hyperplasi, som växer till en malign tumör.

Hyperplasi av prostata - orsaker

Med tanke på de statistiska uppgifterna (ca 90-95% av den manliga befolkningen har prostatahyperplasi) tenderar läkare att tro att ett sådant tillstånd är ett naturligt steg i utvecklingen av körteln.

 • åldersrelaterade förändringar i kroppen;
 • normala androgennivåer;
 • en ökning av antalet östrogener (vilket också kan vara en åldersrelaterad förändring).

Godartad prostatahyperplasi (BPH) diagnostiseras hos 60% av männen som har uppnått 50 års ålder.
Vid 80 års ålder vänder sig 90% av den manliga befolkningen till läkare med urinproblem och prostataförstoring.

Detta tillstånd karakteriseras av överdriven delning av prostatacellerna och en ökning av organet i volymen. Det är värt att notera att det finns ett överskott av normala, oförändrade prostataceller.

Det finns flera alternativ för utvecklingen av detta tillstånd:

 • diffus proliferation av prostatakörteln - en praktiskt taget jämn utvidgning av körteln i alla dess delar;
 • nodular - utseendet på en nod som proliferates, eller en mängd noduler i olika delar av prostata.

Titta på videon om det här ämnet

Kliniska manifestationer av patologi

De viktigaste symptomen på BPH är:

 • svårigheter med urinering
 • en tunn urinflöde;
 • måste sätta press på toaletten;
 • känsla av otillräcklig tömning av blåsan;
 • ökad urinfrekvens;
 • utseendet av frekvent urinering på natten;
 • falska begär som inte slutar med frisättning av urin;
 • oförmåga att behålla urin när man uppmanas

Sådana kliniska manifestationer uppstår oavsett form av patologi.

Graden av utvidgning av prostatakörteln

Graden av käglens utvidgning kan bedömas genom kliniska manifestationer:

 • Utseendet på en svag stråle av urin och behovet av att göra ansträngningar för urinering. Ökningen av antalet urinering på dagtid (upp till 10-15) och utseendet av önskningar på natten. Sådana symptom uppstår på grund av kompression av den utvidgade delen av urinröret.
 • Urinflödet blir tunn. Mannen har en känsla av ofullständig tömning av blåsan. Kanske utveckling av akut urinretention, framväxt av cystit, urolithiasis. Vid detta tillfälle stänger den förstorade prostata i urinröret med nästan 50%, vilket ökar trycket i blåsan och bidrar till utseendet av kvarvarande urin - en konstant närvaro av upp till 50 ml urin i blåsan.
 • Paradoxal ishuria - urinblåsan är full av urin, men den sträcker sina väggar och tillåter inte att den krymper. Med full blåsan har en man en ständig uppmaning att urinera, urinen fördelas med droppe. Prostatakörteln täcker nästan helt urinrörets lumen.

Användbar information om videon

Alternativ för godartad hyperplasi

Adenomatös hyperplasi av prostata är en variant av godartad hyperplasi. Adenomatous detta tillstånd kallas på grund av en ökning i prostata i form av en enda nod, vilket ökar i storlek.

Identifiera den diffusa eller nodala formen av förstorad körtel kan vara med hjälp av magnetisk resonansbehandling.

För att noggrant fastställa diagnosen, och för att bekräfta godartad prostatahyperplasi, är det nödvändigt att genomföra en biopsi hos orgeln.

Baserat på biopsi resultat:

 • glandulär hyperplasi av prostata;
 • glandular-stromal hyperplasi;
 • hyperplasi av övergångszoner.

Glandular-stromal hyperplasi

Prostatakörteln utsöndrar muskelceller, sekretoriska eller glandulära celler, såväl som stromala celler som bildar band av bindväv och separerar prostataområdet. Om glandular-stromal hyperplasi talar med en ökning av sekretoriska celler och stromalelement. Denna hyperplasi är diffus (utbredd).

Glandulär hyperplasi

Det diagnostiseras med en ökning av antalet sekretoriska celler. En viktig markör för sådan hyperplasi är en ökning i nivån av PSA-specifika prostatiska antigener. Med en ökning av nivån av detta ämne i blodet över 2,5 ng / ml kan vi tala om en ökning av prostatakörtelns körtelceller.

Hyperplasi av övergångszoner

Prostatakörteln består av:

 • den centrala zonen;
 • periferi;
 • övergångszoner (från den centrala delen till periferin).

I fallet med adenomatösa nodulers utseende i övergångszonen etablerar läkare en diagnos av "hyperplasi i prostata-övergångszonerna". Utveckling i övergångszonen börjar noduler öka i storlek och klämma resten av körteln.

Nodform

Bildandet av multipla foci av hyperplasi, mellan vilken det finns en oförändrad vävnad, kallas den nodulära formen av prostatahyperplasi. Först bildas små områden av hyperplasi i olika delar av prostata. Med tiden utvidgas de och blir tätare. Vid rektal undersökning känns en sådan körtel som en tuberös komprimering med ojämna kanter.

Noduler kan pressa en hälsosam prostatavävnad och pressa urinröret också.

Medicinska åtgärder i denna sjukdom

Det finns bara tre behandlingsalternativ för prostatahyperplasi.

De viktigaste är:

 • drogterapi;
 • minimalt invasiva ingripanden;
 • kirurgiska operationer.

Behandling av prostatisk hyperplasi med läkemedel utförs vid de första stadierna av sjukdomen. De viktigaste drogen är alfa-1 adrenoreceptor-blockerare. Dessa substanser minskar inte prostatavolymen, men används bara för symptomatisk behandling.

Användningen av sådana droger kan bli av med:

 • imperative urges (okontrollerade uppmanar med oförmåga att innehålla urin);
 • minskad frekvens av urinering;
 • frekvent uppmaning att urinera på natten.

Inhibitorer av 5a-reduktas hämmar verkan av enzymet av glandulära celler i prostatakörteln. Absoluta indikationer på användning av droger i denna grupp är glandulär eller glandulär-stromal hyperplasi av prostata.

Dessa läkemedel minskar sjukdomsintensiteten.

Det visade deras effekt på formen adenomatös hyperplasi - vid tillämpning 5a-reduktashämmare, noden inte bara bromsar tillväxten, men också regredierar.

Fytoterapeutiska läkemedel innehåller extrakt från en mängd olika växtämnen. Dessa läkemedel förbättrar patientens livskvalitet och hjälper till att förbättra urinering. Deras verkan är också associerad med inhiberingen av 5a-reduktas, vilket leder till en minskning av prostatakörtelns tillväxthastighet.

Kirurgisk behandling av sjukdomen

All kirurgisk behandling kan delas in i minimalt invasiva förfaranden och öppna kirurgiska metoder.

Indikationer för kirurgisk behandling:

 • ineffektivitet av läkemedelsbehandling;
 • snabb ökning av PSA-titrarna;
 • upptäckt av foci av malign hyperplasi.

Kirurgisk behandling används först efter medicinsk behandling och biopsi. Detta beror på det faktum att de flesta män som lider av prostatahyperplasi är äldre som har svårt att tolerera kirurgiska ingrepp.

Ett alternativ till öppen operation är minimalt invasiv kirurgi.
Minimalt invasiva metoder innefattar transuretral resektion av prostatakörteln. I det här fallet sätts en speciell enhet in i urinröret, som skär ut på platsen eller hela prostatakörteln och tar den utåt.

Ett annat alternativ för minimalt invasiv ingrepp (guldstandard för behandling av godartad hyperplasi) är lasertransuretralavlägsnande av den drabbade delen av prostata.

Minimalt invasiva ingrepp är inte alltid effektiva. Den största risken för transuretral resektion är resterande celler. Vid diffus hyperplasi eller hyperplasi av prostata i kombination med urinröretumören används öppna operationer, under vilka prostatakörteln eller dess förändrade del avlägsnas.

Hjälp av folkmekanismer

För att behandla sjukdomen hos adenom används folkmedicinska medel på grundval av celandine, persilja, Johannesört, kamille, häststol, plantain, nässla.

 1. Sammansättningen av örtavkärning omfattar: häststångsfält, hagtornsbark, Johannesört, kamomill, malurt, plantain, nässla, hundrosa. Spoonful av fälthästar ska kokas i 1 liter vatten i 10 minuter, lägg sedan till en sked av bark av buktorn. Efter 5 minuter tillsättes kamille och johannesört till buljongen i samma mängd. Efter ytterligare 5 minuter. buljongen ska avlägsnas från elden och lägga malurt, plantain och nässlor. Den kylda produkten måste filtreras och kombineras med hundrosos farmakontinktur. Det färdiga läkemedlet skall hällas i en behållare med mörkt glas och läggas på en sval plats. Använd drogen innan du äter 2 skedar tre gånger om dagen.
 2. För att förbereda en tinktur av celandine, blanda nyberedd celandinejuice och vodka i samma proportioner. Drick maten du behöver för att sutra innan du äter en droppe. Dosen av läkemedlet bör ökas till 30 droppar. Sedan i samma ordning för att minska.
 3. Curative egenskaper har ett botemedel som består av 3 delar celandine, 7 delar av johannesört och kamille, 3 delar kalkfärgad. Två matskedar av örtblandningen ska hällas i 500 ml kokande vatten. Insistera på avkok i minst en timme, då kan du lägga till älskling. Att dricka ett läkemedel rekommenderas för 0,5 glas innan du äter 2 gånger om dagen.
 4. Som en förebyggande åtgärd kan du dricka persilja juice 2 teskedar tre gånger om dagen före måltiderna.
 5. För att förbereda tinkturer från nässlor, horsetail och cowberry, ska 2 matskedar råmaterial hällas i 0,5 liter kokt vatten. Att insistera är att läkemedlet är nödvändigt inom en timme. Ät en halvtimme före måltider en halv kopp tre gånger om dagen.

Nutrition Egenskaper och kost

En av metoderna för behandling och förebyggande av adenom är överensstämmelse med reglerna för rationell nutrition. När du sammanställer en daglig diet måste du följa vissa rekommendationer:

 • Undvik att äta mat som kan orsaka komplikationer eller allergier.
 • mat bör lätt smältas
 • mat bör inte orsaka gastrointestinalt dysfunktion;
 • I den dagliga kosten ingår mat som är mättad med vitaminer och spårämnen.

Den dagliga menyn ska bestå av produkter med hög koncentration av näringsämnen och element som enkelt bearbetas och absorberas av kroppen. Överensstämmelse med denna regel kommer att bidra till att normalisera inre organens arbete, stärka immunförsvaret.

I fallet med prostata adenom sjukdom rekommenderas följande livsmedel:

 • grönsaker och frukter;
 • fermenterade mjölkprodukter
 • bröd med kli eller klonmjöl
 • alla spannmål, förutom mango;
 • kycklingägg
 • biodlingsprodukter;
 • pumpa, vattenmelon, melon, bär;
 • torkade frukter;
 • skaldjur och fisk;
 • diettyper av kött;
 • vegetabiliska oljor;
 • hård ost med låg fetthalt
 • grönt te.

När dysfunktion av prostata adenom bör undvika att äta feta och stekta livsmedel, baljväxter, slaktbiprodukter, konserver, sötsaker, läsk, fettsytsoppa och buljonger, bageriprodukter, starkt kaffe.

När sjukdomen i prostatakörteln är nödvändig under dagen i små portioner. Mellan måltiderna kan du använda bär, frukter, dricka fruktdrycker, kompotter, nyberedda juice, sura mjölkprodukter.

Volymen vätska som måste konsumeras per dag bör ligga inom 2,5 liter. Annars läggs en extra börda på njurarna och genitourinärsystemet. För matlagning rekommenderas att använda släckning, ångkokning, stekning, bakning i ugnen.

Eventuella konsekvenser och komplikationer

När de första symptomen på sjukdomen visas, kontakta en specialist.

Otillbörlig behandling kan leda till komplikationer och negativa konsekvenser.

 1. Hyperplasi kännetecknas av en smalning av urinröret. Som ett resultat kan svårigheter att urinera utvecklas, anus kan utvecklas.
 2. I fallet med sjukdomsutvecklingen på grund av effekterna av patogena mikroorganismer och bakterier anses inflammatoriska processer vara ett frekvent fenomen.
 3. Med adenom dysfunktion uppstår urinstagnation. Det bildar ett sediment som till sist ackumuleras, tjocknar och stenar bildas i blåsan.
 4. Blåsans försvagade väggar leder till utvecklingen av divertikulos. Stagnerande processer leder till att bindevävnaden sträcker sig. På dessa områden börjar bakterier ackumuleras, vilka är smittkällor.
 5. Utvecklingen av divertikulos leder till blåsans skada och bristning. Muskelvävnaden i det överflödande urogenitala systemet börjar sträcka sig över tiden, förlorar sin elasticitet och dess förmåga att komma i kontakt. Vad som orsakar att det skadas av stress eller fysisk ansträngning.
 6. Urin, som inte utsöndras från blåsan, skapar ytterligare tryck på njurarna. Dessa leder till utveckling av njursvikt.
 7. Med den vidare utvecklingen av sjukdomen finns akut retention av urin, det vill säga komplikationer och smärtsamma känslor vid urinering. Den främsta orsaken till patologin är hypotermi, kronisk trötthet, stillasittande arbete.
 8. I denna patologi kan åderbråck i blåsans hals observeras, vilket kan indikeras av urinfärgen.

Profylax av prostatahyperplasi

Förebyggande underhåll av sjukdomen består i att följa reglerna för en hälsosam livsstil.

 1. Rätt näring. I kosten bör inkludera grönsaker, frukt, skaldjur och sura mjölkprodukter. Du bör undvika att äta feta livsmedel, snabbmat, godis, läsk.
 2. Kontroll över användningen av vätska. Volymen vätska som används ska ligga inom 2,5 liter. Annars finns det en ytterligare börda på njurarna. Det rekommenderas inte att dricka mycket vatten om natten.
 3. Fysisk aktivitet. Sportaktiviteter har en starkare effekt. Mäns hälsa påverkas av promenader, löpning, cykling, simning, stavgång.
 4. Sexuell aktivitet. Regelbundet sexuellt liv bidrar till den normala funktionen av prostatakörteln och könsorganen.
 5. Psykologisk lugn. Ostabil psykologisk hälsa leder till en försämring av kroppens skyddande funktioner och utvecklingen av olika sjukdomar. Därför bör du undvika stressiga situationer, depression, känslomässig stress. Riktigt kombinera fysisk aktivitet och vila.
 6. Massage i prostatakörteln. Denna manipulation hjälper till att ta bort från prostata ämnen som ackumuleras i det, bakterier och patogena mikroorganismer. Dessutom förbättras kvaliteten och varaktigheten av samlag, och en sexuell aktivitet hos en man ökar.

Hyperplasi av prostata

SÄND OCH TELL VÄNNER

Urologins historia är oskiljaktigt kopplad till problemet med olika tumörer i prostatakörteln. Trots uppmärksamheten av medicinska forskare och ett stort antal vetenskapliga studier som genomförts under de senaste åren inom urologi, godartad prostataförstoring (BPH) fortsätter att vara ett av de mest utmanande patologier associerade med prostatoy.V första problemet ligger i det stora antalet patienter med sjukdom : Enligt forskare, mer än 60% av män över 50 år och mer än 80% av patienterna som har korsat det åttioåriga varumärket, kvalitet prostatahyperplasi. Sjukdomen, vars symptom är problem med urinering, sänker människans livskvalitet avsevärt och är därför ett problem, inte bara medicinsk utan också socialt.

Vad är sjukdomen?

Som namnet antyder, benign prostatahyperplasi - en sjukdom som kännetecknas av bildandet av tumörer i prostata, vars utveckling börjar med utseendet i det av små knutor. Med en gradvis ökning börjar de trycka på urinröret, bryta urinering. Komplexa urinvägsproblem hos män kallas LUTS - lägre genivägssymtom, som manifesteras frekvent urinering, känsla av ofullständig tömning av blåsan, smärta i suprapubisk regionen. Hyperplasi kan leda till många obehagliga komplikationer i män i prostatakörteln: inflammation, kronisk urinretention, njursvikt symtom.

Patienter med diagnos av godartad prostatahyperplasi avgör inte nödvändigtvis alla symtom på sjukdomen, men det är alltid individuellt.

Resultaten från ultraljudstudien gör att man kan märka utvecklingen av hyperplasi i de tidigaste stadierna

Vetenskapligt motiverat är det faktum att de största riskfaktorerna för hyperplasi är mänens ålder och testiklarnas funktion, men för närvarande har forskare inom medicin inte kommit till en gemensam åsikt om orsakerna till sjukdomsuppkomsten och utvecklingen. Det enda som forskarna enas om är att sjukdomen är baserad på den så kallade "herrarnas klimakterium", det vill säga den hormonella omstruktureringen av den manliga kroppen, som börjar efter fyrtiofem år.

Karaktäristika för etapper

Historia hyperplasi klassificeringar tillräckligt länge, är nu den vanligaste klassificeringen av patologi i prostata utvecklade Guyon, som bygger på en studie av förändringar i mängden residualurin. Enligt hans teori är det i utvecklingen av hyperplasi hos körteln tre steg av sjukdomen:

 • I - Kompensationsstadiet.
 • II - subkompensation.
 • III - dekompenseringsstadiet.

För kompensationssteget är följande symtom typiska: fullständig tömning av blåsan, njur- och blåsfunktionerna är normala. För hyperplasi i prostatakörteln i 1 grad är endast en förändring av urineringens karaktäristiska egenskap: det blir mindre fri och märkbart mer frekvent. På eftermiddagen är dynamiken densamma, patienter noterar bara en viss fördröjning före urinering, men på natten behöver patienten gå på toaletten flera gånger. I detta skede finns ingen kvarvarande urin hos män. Stabiliteten hos patientens tillstånd i detta skede beror på betydande reserver av njurarna och urinbladen, därför kompenseras sjukdomen delvis. Patienter konsulterar sällan en läkare vid sjukdomsens första skede och accepterar brott mot åldersrelaterade förändringar, även om behandlingen i detta skede är effektivast.

II-scenen av hyperplasi kännetecknas av en märkbar minskning av urinledaren

Vid den andra etappen av körtel hyperplasi återkommer det återstående urinen, dvs blåsan är inte helt tömd, mängden av denna urin kan nå flera hundra milliliter. Patienterna har signifikanta problem med urinering, det blir intermittent, med stora avbrott och kräver avsevärd muskelspänning. Trycket i blåsan vid detta stadium av sjukdomen ökar, vilket leder till en störning i njurarnas arbete. Kompensationsmekanismerna slutar fungera, och sjukdomen går in i dekompenseringsstadiet.

Den tredje etappen av hyperplasi leder till svår njursvikt på grund av fullständig förlust av blåsans funktioner. Urin hos patienter fördelas ständigt med droppar eller mycket små portioner, förhindras normal urinering av en förstorad prostata. Denna grad av sjukdomen åtföljs av allvarliga nervsjukdomar hos patienter, de utvecklar irritabilitet, apati, aptitlöshet, konstant torrhet i munnen, låg psykofysisk aktivitet, förändringar i centrala nervsystemet. Om det inte finns någon adekvat behandling kan patienten dö av uremi.

Vid sjukdomens inledande skede kan komplikationer av sjukdomen orsakas av faktorer som:

 1. Fel diet.
 2. Alkoholmissbruk.
 3. Hypotermi.
 4. Förstoppning etc.

Den komplikation som orsakas av dessa faktorer uttrycks i en fullständig fördröjning av urinering, vilket kan ge upphov till en störning i blodets mikrocirkulation i bäckenområdet, den adenomatösa vävnaden börjar svälla. I sådana fall visas patienten en brådskande kateterisering av blåsan, varefter urinering kan återgå till normal. Om detta inte hjälper, behöver patienten en brådskande operation.

Kateterisering av blåsan kan vara en smärtsam manipulation, men ibland är det nödvändigt

En allvarlig komplikation av adenom är utseendet av blod i urinen (hematuri), vilket också kan kräva brådskande kirurgiska ingrepp vid blåsertampad med blodproppar. En annan vanlig komplikation av prostata adenom är utseendet i stenblåsan, som bildas på grund av en fördröjning i urinen. De farligaste infektiösa komplikationerna, såsom prostatit, uretrit, pyelonefrit och andra.

Typer av patologi

Modern urologi medför många klassificeringar av hyperplasi, men ingen av dem täcker fullständigt alla förändringar i prostatakörteln som uppträder i det drabbade organet. Enligt Samsonovs mest populära klassificering kan hyperplasi vara glandular-stromal eller stromal-ferruginös.

Differentieringen av typerna av prostata adenom bestäms av de egna egenskaperna hos prostataets anatomiska läge. Beroende på platsen där tumören är lokaliserad, hur dess lober växer och i vilken riktning vävnadstillväxt uppträder, skilja mellan intravesikal, pre-tuberkulär och sub-tubulär former av hyperplasi.

Oftast finns det nodal hyperplasi

Den kliniska bilden i alla typer av adenom är annorlunda, tecknen på sjukdomen uttrycks på olika sätt. Den farligaste formen av sjukdomen är intravesikal adenomatös hyperplasi, när svullnaden i prostatakörteln och andelen prostata växer mot botten av blåsan. Tumörens tillväxt orsakar en smalning av urinrörets urinrör, vilket förhindrar normal urinering. Utvecklingen av patologi kan leda till svår njursvikt.

Förevarande stromal adenomatös hyperplasi kännetecknas av en ökning av prostata i laterala lobar, det påverkar inte blåsan och följaktligen på urinering. Denna form av tumör har minst komplikationer.

Podpuzyrnaya adenomatös hyperplasi sträcker mot ändtarmen och inte orsaka symptom karakteristiska för adenom dock provocera skador på njurar och urinvägsstrukturer. I detta fall krävs en detaljerad studie av njurens tillstånd, inklusive användning av ultraljud.

Nodulär hyperplasi utmärks också, vilket är en modifiering av hyperplasi.

diagnostisera

För närvarande har medicin ett tillräckligt antal forskningsmetoder för felfri diagnos av hyperplasi. Men det är viktigt att inte bara känna igen tecken på adenom, identifiera symptom, men också för att bestämma dess utseende, stadium av sjukdomen, graden av organskada, annars är det omöjligt att tilldela rätt behandling.

När misstänkt för en prostatatumör upprättas diagnosen på grundval av totalresultatet av följande studier:

 • Laboratorietester av blod och urin.
 • Urografi (röntgenstudier).
 • USA.
 • Analys för PSA.
 • Instrumentdiagnostik.
 • Uroflowmetry.
 • Radioisotopstudier.
 • IPSS är det internationella systemet för totalbedömning av prostata sjukdomssymptom i poäng.

En av de mest effektiva diagnostiska metoderna är transrektal ultraljud

När patientens första kontakt med symptom på tömning urolog utvärderar omfattningen av IPSS, vilket bidrar till att avgöra hur allvarlig sjukdomen och omfattningen av dess inverkan på livskvaliteten. Också i det inledande skedet genomför doktorn en objektiv studie, vars huvudsakliga metod är rektal palpation av prostata. Med palpation kan du bestämma storleken på prostatakörteln och, genom sin konfiguration, anta närvaron av hyperplasi. Vidare tilldelas en klinisk urinanalys, vilket möjliggör bestämning av abnormiteter i njurarnas funktion och närvaron av infektion.

Ultraljudsdiagnostik är mycket informativ, det hjälper till att identifiera en tumör, bestämmer prostata körtorns storlek i alla dimensioner, beräknar organets vikt och ser förändringar i strukturen. Om ultraljud visar sig ha förändringar i övre urinvägarna tilldelas patienten urografi, dvs införandet av ett kontrastmedel i prostatan för att visualisera det. Samtidigt med urografi utförs nedåtgående cystografi, vilket också är en viktig metod för att diagnostisera hyperplasi i prostatakörteln. Införandet av ultraljud hos patienter med prostataadenom, som är fullständigt ofarligt för patienter, har signifikant minskat antalet radiografiska studier.

Diagnos med användning av uretrocystoskopi är osäker för patienter med misstänkt hyperplasi

Nästa diagnossteg är echografin, som hjälper till att bestämma närvaron och mängden resterande urin. Instrumentala metoder för forskning för män med misstänkt hyperplasi av prostata bör administreras med stor försiktighet och endast på strikta indikationer, eftersom exempelvis en metod som uretrocystoskopi kan framkalla infektionens utveckling. En sådan studie, precis som en biopsi, ordineras för misstänkt prostatacancer.

Om detta är möjligt rekommenderas patienten att göra en magnetisk resonansbildning av prostata, vilket kommer att bidra till att bestämma dess tydliga konturer och dimensioner, och i viss utsträckning differentiera prostata hyperplasi från prostatacancer. Diagnosen "hyperplasi" kräver obligatorisk analys av PSA, som ordineras för alla patienter med BPH för att bestämma eventuell närvaro av en cancerous tumör. Speciellt informativ är analysen av PSA för glandulär stromal hyperplasi. Nodulär hyperplasi kräver också särskild uppmärksamhet.

Arsenal av terapeutiska metoder

Den moderna arsenalen av tillvägagångssätt som används vid behandling av BPH är mycket brett: från radikal kirurgi till fytoterapi och folkmedicin, är historien om utveckling av behandlingsmetoder mycket lång. Det viktigaste är att vägleda specialister inom urologi när man utvecklar en individuell behandlingsplan, detta är behovet av att minimera risker, utesluta sjukdomens återfall och inte skada patientens kropp.

Vid användning av laserteknik indunstas adenomen bokstavligen av en koncentrerad stråle

Så kirurgisk teknik är fortfarande "guldstandard" i urologi, trots ett betydande antal komplikationer efter operationen. De mest negativa följderna av kirurgisk behandling är obstruktion och sklerosering av prostata, så detta ingripande bör tillgripas endast i de mest allvarliga fallen och efter den mest grundliga undersökningen. Oftast används kirurgi för glandulär stromal hyperplasi.

Vid kirurgisk behandling avlägsnas endast de skadade adenomatösa prostata vävnaderna, vilka har vuxit och sänkt tryck på urinröret, vilket hjälper till att lindra symtomen på ofullständig tömning av blåsan. Nu används i princip sådana metoder för operativ behandling som:

 1. Öppen adenomektomi.
 2. Transuretral kirurgi.
 3. Avlägsnande av BPH med en laser.

Transuretral kirurgi används i 90% av fallen, eftersom det är minst traumatiskt, eftersom det inte finns några externa snitt med denna metod. Kirurgiska instrument sätts in genom urinröret och de borttagna vävnaderna tvättas i blåsan. Denna metod kan emellertid inte användas om prostatakörtelns storlek ökas kraftigt, i det här fallet används öppen adenomektomi.

TUR-operation används oftare vid behandling av hyperplasi än andra typer av operationer

Idag har lasertekniken för att påverka prostatahyperplasi blivit populär, vilket kan användas även i polikliniska inställningar. Reglerade laserpulser förstör tumören och eliminerar orsaken till sjukdom, denna behandling är mycket effektiv.

Det finns andra metoder för icke-operativ behandling av BPH som kan förbättra tömningen av blåsan efter det att den har tagits bort. Sådana metoder innefattar:

 • Uretrala stenter, vars användning gör att du kan förenkla urinering.
 • Ballongutvidgning av den bakre urinröret, vilket något ökar urinrörets lumen.

Konservativ behandling används oftare. Modern farmakologi erbjuder ett brett utbud av läkemedel för medicinsk behandling av BPH, vars åtgärder huvudsakligen syftar till att stoppa tumörtillväxt och eliminera symptomen som orsakas av sjukdomen. Åtgärden av en annan grupp droger syftar till att slappna av muskulaturen i prostata och urinblåsa.

Vid behandling av BPH män används ofta hormonella läkemedel (Finasteride, Dutasterid och analoger därav) som har förmågan att sakta ner utsöndringen av hormonet dihydrotestosteron, som påverkar storleken av prostatan. Om en anamnese indikerar högt blodtryck rekommenderas tillsättningen av Tamsulosin. Läkemedel tas en tablett om dagen, behandlingen ska vara minst sex månader, eftersom det är omöjligt att stoppa tillväxten av prostatakörteln på kortare tid. Man bör inte glömma, och det är nödvändigt att varna män när man förskriver hormonella preparat att de har ett antal obehagliga biverkningar, inklusive problem med erektion.

Prazosin är kontraindicerat hos patienter med högt blodtryck, men i andra fall är det ganska effektivt

För att slappna av i musklerna i prostata och blåsan utnämna droger från gruppen av alfa-adrenoblockerare (Prazonin, Terazozin, Doxazosin och deras analoger). Denna typ av läkemedel minskar symptomen på sjukdomen, men har också en rad biverkningar, eftersom dessa läkemedel är inte bara kunna slappna av musklerna i prostatan, de också påverka blodkärlen, vilket leder till svimning och dåsighet. Speciellt försiktigt är det nödvändigt att använda dessa preparat om patientens medicinska historia innehåller en indikation på ökat blodtryck, eftersom det i detta fall kan bli en hypertensiv kris.

I modern urologisk träning används kombinationsbehandling med två typer av läkemedel, deras gemensamma användning kan påskynda processen att stoppa tumörtillväxt och avlägsna obehagliga symptom från urinering.

Trots den moderna farmakologins betydande framgång, ger prostatahyperplasi inte alltid effektiv läkemedelsbehandling, ofta förekommer ett återfall, därför används minimalt invasiva metoder i stor utsträckning vid behandling av sjukdomen. Dessa är:

 1. Mikrovågsbehandling.
 2. Transuretral nålablation.
 3. Transuretral termoterapi.
 4. Högintensiv fokuserad ultraljud (HI-FU).

HI-FU börjar bara introduceras i urologisk praxis, och de återstående metoderna används i stor utsträckning.

Således förstörs den adenomatösa vävnaden i prostata i mikrovågsterapi genom upphettning. Genom kateteren skickas mikrovågor uppvärmda till 44 grader till vissa delar av prostatan och värmer dem. Med transuretral nålablation används radiovågor som passerar genom mikroskopiska nålar som är installerade i prostata med ett cytoskop. Dessa procedurer kan inte fullständigt bota BPH, men de kan ta bort obehagliga symtom i urinblåsan och minska frekvensen och spänningen vid urinering.

Mikrovågsterapi verkar direkt på adenomvävnad

I processen med termoterapi förstörs adenomatös prostatavävnad genom varmt vatten som cirkulerar genom kateteret och riktas till vissa områden av det. Moderna instrument tillåter punktuppvärmning av ett skadat organ utan att påverka omgivande vävnader.

Sjukgymnastikmetoder i allmänhet används ofta vid behandling av prostataadenom, eftersom de har bevisat sig och har visat hög effektivitet. Förutom dessa förfaranden föreslår modern urologi användning av peloidterapi, dvs lokala tillämpningar av olika mudder och sapropeller på perineala och blåsområdena. Mudprocedurer kan också utföras med hjälp av lera tamponger.

Speciellt väl beprövade vid behandling av prostata adenom är sådana metoder för fysioterapi som prostata massage och terapeutisk gymnastik.

Vid behandling av BPH har utmärkta recensioner rektala suppositorier. Det är ibland bättre att behandla prostataadenom med suppositorier än med piller och injektioner. Stearinljuset varierar i sin sammansättning, de kan innehålla växtberedningar. Tack vare penetrationen direkt i prostatakörteln lindrar ljusen smärta och andra symptom snabbare.

Hjälp med fytoterapi

Enligt American Urological Association, är behandlingen av örter som kännetecknas av låg effektivitet när det gäller prostatacancer adenom, men de ryska urologer läkarna utesluter inte från den gemensamma komplexa örtmedicin behandling av BPH, även om styrkan av effekterna av denna metod är betydligt sämre medicinska och andra. Patienter älskar medicinalväxter för tillgänglighet, god tolerans och lågt pris och börjar gärna använda växtbaserade läkemedel under behandlingen. Adenomatös hyperplasi är en indikation på användningen av fytoterapi, men patienten bestämmer själv huruvida sjukdomen ska behandlas med sådana metoder.

Den mest kända folket åtgärden för prostatit är pumpa frön

Vissa biokemiska komponenter i medicinalväxter verkligen kan i viss mån påverka minskningen av prostata ödem och bromsa dess tillväxt, men det är tillrådligt att använda dem bara i BPH en grad när residualurin ännu inte bildas.

Förebyggande åtgärder

Vid behandling och förebyggande av prostataadenom spelas en viktig roll av rätt diet. Adenomatös hyperplasi kräver noggrann uppmärksamhet till henne, och urologer rekommenderar att alla män över 40 att revidera din kost och ge upp dåliga vanor, bör kosten vara mild, med undantag av alltför kryddig, stekt mat. Speciellt ordentlig näring är faktisk under behandlingen och i postoperativ period, eftersom olika matmissbruk kan orsaka oönskade återfall av sjukdomen.

Mudbad i ett sanatorium påverkar positivt tillståndet hos prostata

En viktig roll i förebyggande av sjukdomar och rehabiliteringsperioden spelas av sanatorium och spa-behandling. Moderna sanatorier är vanligtvis utrustade med all nödvändig hårdvara för generell förstärkning av kroppen, patienter erbjuds olika uppsättningar av hälsoprocedurer och en speciellt utformad diet. Men tänk på att badort rekommenderas endast för män är relativt ung, äldre, lång simtur och solexponering är kontraindicerat, liksom den stora klimatförändringar, rekommenderas att behandling i ett sanatorium i närheten av hans hem.

Moderna metoder för behandling av BPH är mycket olika och effektiva vid vilket stadium av sjukdomen som helst. Hyperplasi i prostata är inte alls en dom, men ju tidigare sjukdomen uppenbaras, desto bättre är den acceptabel för terapi, så de allra första symptomen borde vara en anledning att ringa till en läkare. Och det måste komma ihåg att även om sjukdomar är främst äldre, måste alla män under 40 år besöka urologen för förebyggande och upptäckt av sjukdomen i ett tidigt skede.

Prostatakörteln är ansvarig för att producera vätskedelen av seminalvätskan, och hjälper också till att spruta ut denna vätska vid utlösning. Klinisk hyperplasi av prostata Är en godartad bildning som bildas från prostata hos glandulär epitel. Den inre delen av växten växer i storlek, som kan växa från storleken på en kastanje till storleken på en apelsin.

Problemet med prostataförstoring förekommer i 50% av företrädarna för en stark hälften av mänskligheten som har nått 60 års ålder, och nästan alla (90%) av män som har nått 80 år.

Symptom på sjukdomen

I medicin är de två huvudgrupperna av symptom som är karakteristiska för denna sjukdom obstruktiv eller irriterande. Obstruktiva symptom innefattar:

 • minskning av urinströmmen;
 • svårigheter med urinering
 • intermittent urinering;
 • Förekomsten av blod i urinen.

Irriterande symtom är:

 • frekvent urinering
 • Förekomsten av plötslig uppmaning att urinera;
 • okontrollerad urinering;
 • Närvaron av bränning och smärta när du går på toaletten.

Lanserade formen benign prostatahyperplasi leder till det faktum att patienten inte ens kan utföra i närvaro av brådskande urinering, såsom inflammerad prostata fullständigt blockerar den kanal genom vilken urin passerar. I sådana fall ska läkaren ordinera en akut introduktion av katetern. Om du har ett eller flera symptom, ska du omedelbart kontakta en kvalificerad specialist för diagnos och lämplig behandling.

Grader av utveckling av sjukdomen

Nodal benign prostatahyperplasi har 3 grader utveckling:

 • 1 grad kallas kompenseras och kännetecknas av förekomsten av problem med urinering. I synnerhet uppenbarar sig sig på natten, när urinströmmen är trög, och uppmaningen blir frekventare. Vid detta tillfälle ökar järnet, men dess gränser är tydligt skisserade. Symtom på sjukdom uttalas inte. Stegets varaktighet är upp till 3 år. Som regel kan det botas med mediciner, utan kirurgisk ingrepp.
 • 2 grad heter "subkompenserad". Det uppstår när blåsans funktionalitet störs allvarligt - det kan inte frisättas helt ur urinen. I detta fall har patienten ofta frekvent uppmaning och ofrivillig urinering på grund av att blåsan fylls. I vissa fall tillsätts blod till urinen eller det blir grumligt. Kroniskt njursvikt är också ett av symtomen på sjukdomen;
 • 3 grader kallas subkompenserad. Denna grad utvecklas i avsaknad av korrekt och snabb behandling. Symtomen är svåra. I detta skede kännetecknas godartad prostatahyperplasi av blåsans sträckning och närvaron av blod i urinen. Hennes urinutsöndring stoppas nästan, så patienten bör omedelbart börja ge första hjälpen.

Diagnos av sjukdomen

Alla ovanstående symptom är väldigt likade med vissa urologiska sjukdomar. Därför är det viktigt att utföra differentialdiagnos för att korrekt diagnostisera. Dessa symtom kan uppstå under följande förhållanden:

 • diabetes mellitus;
 • neurologiska problem med blåsan;
 • tar diuretika
 • inflammatorisk process i blåsan.

Diagnos "adenomatös hyperplasi av prostata" placeras efter undersökning av patienten, och efter att ha utvärderat resultaten av laboratorie och instrumentella analyser. Under intervjun hittar läkaren listan över droger som patienten kan ta, tidigare skador, förekomsten av denna sjukdom i familjen osv. Det är värt att notera att användningen av antihistaminer eller antistainmedel normalt ökar manifestationen av symtom.

Behandling av sjukdom

Behandling av prostatacancer hos glandulär-stromal hyperplasi och för andra typer av sjukdomar innefattar:

 1. Icke-invasiva metoder. Dessa inkluderar behandling med syntetiska mediciner (inhibitorer som minskar det påverkade organet i storlek och som har vissa biverkningar - minskad libido, minskning i det belopp som tilldelats spermier), medicinsk övervakning (plan läkarbesök, som inte beräknas på mindre än ett år i beroende på graden av organskada). Dessa läkemedel kan påverka patientens hälsa - han kan uppleva yrsel, svaghet, eller hans tryck kommer att falla.
 2. Delvis invasiva metoder. De antar användningen av prostata stenter, som representerar en fjäder i form av en spiral. De injiceras direkt i urinröret. Stent läkare ordinerar för de patienter för vilka konservativ behandling av godartad prostataförstoring inte passar eller om den inte har fört önskat resultat, men kirurgi för olika skäl, förbjudet beteende. Fördelen med minimalt invasiva metoder är den minsta risken för blödning, såväl som avsaknaden av behov av anestesi. Nackdelarna med metoden innefattar sannolikheten för stentförskjutning och förekomsten av obehag på grund av de ökade uppmaningarna att urinera.
 3. Invasiva metoder. I detta fall går läkare till kirurgisk ingripande. Denna metod är mycket effektiv. Patienten är sövd, insprutas genom resektoskop urin kanal, som med hjälp av elektrisk urladdningsström skär vävnad i det drabbade organet. Optik gör att du kan överföra en mångsidig förstorad bild till skärmen, och vävnadsskärets natur gör det möjligt att omedelbart stoppa blödningen. Klipp vävnader avlägsnas från patientens kropp med hjälp av ett vakuumsystem. Denna operation kallas transuretral resektion. Därefter sätter doktorn katetern på ett tag. Ett annat sätt att invasiv behandling är behandling med en grön laser. Den används för prostatektomi och avger strålar av grön färg. KTP-lasern absorberas selektivt av de påverkade vävnaderna i körteln. Under operationen tas blodkärl bort, vilket förhindrar blödningens förekomst.

Icke-invasiva eller minimalt invasiva metoder för behandling av glandular hyperplasi i prostatakörteln är för närvarande hjälpmetoder för behandling av sjukdomen. Sådan behandling är inte 100% effektiv för alla patienter, så om patienten inte har den önskade effekten ges patienten en operation.

Behandling av sjukdomen med hjälp av folkmedicin var och är fortfarande ett ganska populärt sätt. Faktum är att folkmedicin som innehåller olika dekoktioner eller örter är ett relativt billigt sätt att ersätta dyra mediciner. Det är dock värt att uppmärksamma det faktum att folkliga behandlingsmetoder inte kontrolleras och bekräftas av officiell medicin. Därför är det inte förvånande att läkare inte rekommenderar självmedicinering och använder olika folkmedicinska läkemedel vid behandling av prostatahyperplasi.

Innan du tar olika mediciner, behöver du rådgöra med en läkare. När allt kommer omkring kan folkmedicinen som kom upp till en person inte närma sig en annan i tid och förvärra ännu en gång hans tillstånd. Därför är självmedicinering oacceptabel.

Bland recepten av folkmedicin, vilka är mest populära vid behandling av hyperplasi, är:

 • intag av olja från solrosfrön. Ta det här folkemedlet på en tom mage 2 teskedar varje dag.
 • Den dagliga användningen av en liten mängd lök för att eliminera symtomen på sjukdomen. Denna folkmedicin är ganska effektiv;
 • mottagning på en tom mage av granbuljong;
 • intag av celandine med vodka. Ta det innebär nationell behandling behöver sjönk från 1, och justera den dagliga dosen av upp till 30. Då måste du återigen minska dosen till en droppe och sedan sluta ta drogen under ett år.

Daglig användning av lök eliminerar sjukdomssymptom

förebyggande

För att undvika denna sjukdom behöver en man:

 • ät rätt. Om kosten har överskott av fetter, särskilt en mättad typ, kan detta påverka den ökade risken för att förvärva sjukdomen. För att inte lida av prostatacancer måste du sänka fettinnehållet i kosten och inkludera mer frukt och grönsaker i det.
 • har regelbundet sex. Studier visar att man för att undvika en sjukdom inte får lida av sexuellt överförbara sjukdomar och leva ett vanligt sexliv.
 • sluta röka. Rökning ökar förekomsten av prostatahyperplasi många gånger;
 • ta inte hormonella ämnen. Om en man tar steroider ökar den prostatakörteln och ökar risken för omvandling till en tumör.

När de första symtomen på sjukdomen uppträder, rekommenderas att omedelbart rådfråga en specialist, eftersom det i de första stadierna av patologins utveckling lätt kan elimineras utan hälsopåverkan. Läkaren kommer att kunna föreskriva den korrekta behandlingssättet, vilket inkluderar användningen av syntetiska läkemedel (med en icke försummad form av sjukdomen). Om symtomen indikerar en tredje grad av patologiutveckling, kommer behandlingen med läkemedel inte att vara effektiv och kirurgisk ingrepp kommer att krävas.