Huvud
Skäl

Vilka sätt är cystit överförs till en person?

Patienter som lider av blåsans inflammation är intresserade av hur cystitis sänds, vad kan man göra för att inte fånga sig och inte smitta deras nära och kära. Denna fråga kommer att förklaras, eftersom cystitis ger ett konkret obehag. Låt oss dölja de faktorer som orsakar inflammation av blåsans slemhinnor hos män, kvinnor och barn.

Patienter som lider av blåsans inflammation är intresserade av hur cystitis sänds, vad kan man göra för att inte fånga sig och inte smitta deras nära och kära.

Kan jag få blåsor?

Cystitis är en smittsam sjukdom som orsakar inflammation i urinrörets epitel och urinblåsan. Sjukdomen provocerar en patogen mikroorganism (staphylococcus, E. coli streptococcus). Aktivering av virus och bakterier sker mot bakgrund av minskad immunitet.

Infektionsmetoder hos en person med patogena ämnen kan vara de mest olika.

Transmissionsvägarna är följande: Infektionen träder in i kroppen genom luftburna droppar, genom matstrupen och slemhinnan i könsorganen. Om en person smittades med en representant för en patogen mikroflora, blir han teoretiskt en potentiell patient med blåsan. Utvecklingen av sjukdomen blir en fråga om tid.

Transmissionsvägarna är följande: Infektionen träder in i kroppen genom luftburna droppar, genom matstrupen och slemhinnan i könsorganen.

kvinnor

Strukturen hos genitourinary systemet hos män och kvinnor är väsentligt annorlunda. På nedstigande sätt (från njurar eller andra angränsande organ) är infektion extremt sällsynt. Det diagnostiseras mycket oftare med infektion på urinläkaren. Hos kvinnor är den bred och kort, vilket underlättar penetrering av bakterier och virus i blåsan. Dessutom är vaginans mikroflora i det rättvisa könet inte stabilt. När det är inflammerat blir blåsan infekterad med att multiplicera mikroorganismer.

Transmission av cystit till en kvinna kan inträffa under inverkan av sådana faktorer:

 • frekvent och långvarigt samlag
 • riklig och långvarig menstruation;
 • graviditet, vilket orsakade klämning av inre organ
 • exacerbation av tröst, associerad med förökning och spridning av svamp candida.

Enligt statistiken är kvinnornas sannolikhet för infektion med agenter som orsakar cystitis högre än hos representanter för det motsatta könet.

män

Starkt kön möter knappast cystit under sin livstid. Upptäckten av denna sjukdom hos män är undantaget snarare än regeln. Det är motiverat av organismen av deras organism. Blåsan är skyddad mot påverkan av yttre faktorer av den långa urinledaren. Men inflammationen i epitelet kan orsakas av att patogener intas i kroppen under försämringen av immunsystemet.

Starkt kön möter knappast cystit under sin livstid, upptäckten av denna sjukdom hos män är undantaget snarare än regeln.

Hos män kan infektionen överföras och aktiveras under sådana förhållanden:

 • svår utmattning
 • förgiftning i produktion;
 • länge stanna i bastun;
 • långvarigt missbruk av alkohol och rökning.

Cystitis kan uppstå om det finns en virusinfektion som påverkar njurarna, lever, tarmkanalen och andningsorganen.

Ett barn (särskilt en liten) kan inte styra sitt beteende och värmesensioner. Infektion med cystit (provocerar dess agenter), barn kan på flera sätt. I de flesta fall överförs bakterier genom mat och mat, smutsiga händer och användningen av en dåligt tvättad kruka.

Faktorer som ökar sannolikheten för infektion med patogener och deras multiplikation är:

 • hypotermi;
 • undernäring;
 • länge stanna i våta kläder eller blöjor;
 • infektion vid leverans.

De flesta flickor lider av blåsor, särskilt de som har börjat puberteten.

Sexuellt sätt

Trots det faktum att cystit inte kvalificerar som en venerisk sjukdom, är samlag en vanlig sätt att överföra infektion från en partner till en partner. Patogena mikroorganismer tränger in i slidan i slemhinnan i penis och tränger in ur urinblåsan. Inte mindre sannolikt att infektera en partner från en man. Om han har ont i urinröret, så kommer infektionen med spermierna att komma in i slidan. Virus kan endast överföras med oskyddad sex.

Hushållens sätt

Cystitis i sig kan inte överföras som en oberoende sjukdom.

Inflammation uppstår efter att ha kommit in i blåsan och reproduktion i den av patogena floran. Patogener kan tränga in i genitourinary systemet utan kroppskontakt.

Det finns sätt på vilka bakterier kan överföras:

 • Rörande räcken i kollektivtrafik och svänghjul
 • genom toaletten, när det finns en kontakt av könsorganen med en keramik eller ett säte;
 • efter att ha använt papperspengarna som förvarades av smittade personer;
 • genom smutsiga rätter i restauranginrättningar;
 • när man ligger på smutsig mark, sand och gräs utan underkläder
 • när du simmar i dammar med stående vatten.

Besök till poolen

Bland befolkningen finns en version som pooler är en grogrund för alla möjliga infektioner och cystitis överförs via vatten. Denna legend är i grunden felaktig, eftersom vattnet i bassängen passerar flera stadier av desinfektion.

Cystitis efter poolen kan provocera och nedsatt hygien.

Men det betyder inte att poolen inte kan fånga en smittsam sjukdom. Förutom själva behållaren med desinficerat vatten finns det också hjälprum, till exempel ett duschrum och en garderob. De är källa till infektion. När människor går barfota i dem och torka kroppen med en handduk, sedan på golven, i garderober och dörrhandtag finns gott om patogener som kan orsaka cystit. Och sannolikheten för att plocka upp lav-, hud- och nagelsvamp är ännu högre.

Hur man skyddar sig mot infektion

Eftersom cystit är smittsam, för att förhindra denna obehagliga sjukdom, är det nödvändigt att observera ett antal obligatoriska och enkla regler:

 • Tvätta händerna vid ankomsten från gatan och innan du äter;
 • har inte sex med lediga partners utan kondom
 • Veckovis desinfektion av alla lokaler i huset;
 • När du besöker simbassängen använder du tofflor.
 • undvik hypotermi
 • stärka immunförsvaret
 • i rätt tid och fullständigt bota alla infektionssjukdomar;

Kan jag få cystit när jag har sex?

Uttrycket "cystit" avser en sjukdom som är infektiös i naturen, uttryckt i närvaro av inflammatoriska processer i området för både blåsans slemhinna som helhet och urinvägarna. Kvinnor lider huvudsakligen av denna sjukdom, men utseendet hos huvudskyltarna hos män kan också uteslutas.

Cystitis: finns risk för infektion

Är infektion med blåsan möjlig i nära kontakt med patienten? Blåses cystit från män till kvinnor? Hur dominerar infektion, det vill säga hur överför cystitis?

Sjukdomen uppstår på grund av penetrering i kroppen av patogener och bakterier. Cystitis är som sådan inte smittsam, men virusen som bidrar till förekomsten kan väl överföras från en partner till en annan.

Men den sexuella överföringen av cystit är inte alltid möjlig. Denna aspekt beror helt och hållet på följande faktorer, i närvaro av vilken infektion som är möjlig:

 • försvagad, reducerad av någon anledning, immunitet;
 • Förekomsten av predisponerade orsaker till den inflammatoriska processen, till exempel ett antal samtidiga sjukdomar;
 • gömd, det vill säga inte uttryckt av yttre tecken på inflammatoriska processer inom genitourinary sfären.

I modern medicinsk praxis är cystitis i första hand i förekomsten av inflammatoriska sjukdomar i utflödeskanalen. Under förutsättning att behandlingen börjar efter manifestationen av primära symtom, påverkar sjukdomen snabbt noggrann terapin, uttryckt i intaget av antibiotika.

Däremot kan sjukdomen ha en återkommande karaktär på grund av att behandlingen endast är en av partnerna, medan den andra faktiskt är en viral bärare. Följaktligen kan infektion mellan en man och en kvinna, som består av ett par, förekomma periodiskt. I enlighet med denna faktor, när en av partnerna upptäcker symtomen på cystit, bör en annan kurs tas för att ta medicinen.

Man bör veta att infektion med blåsor kan vara mer sannolikt i närvaro av ett antal av följande sjukdomar som orsakar patogena virus och bakterier, liksom några andra orsaker:

 • kolpit, bakteriell vaginos. Dessa sjukdomar är av inflammatorisk natur och manifesteras som ett resultat av störningar i det optimala tillståndet hos mikrofloran hos slemhinnan hos den kvinnliga sexuella sfären.
 • Andra sjukdomar i den sexuella sfären, både män och kvinnor, orsakade av virus och bakterier.
 • En låg nivå av hygien, det vill säga det finns ingen iakttagelse av de grundläggande reglerna för en personlig toalett.
 • frekvent, periodisk förändring av sexpartner, det vill säga det finns ingen permanent;
 • försummelse av primärt antikonception
 • en signifikant försämring av immuniteten orsakad av undernäring, närvaron av förkylningar, bristande överensstämmelse med regimen och så vidare.

Som framgår av ovanstående är risken för att ha cystitis mellan sexpartner fortfarande närvarande. För att minimera detta är det nödvändigt att ta hänsyn till alla ovanstående faktorer och det är möjligt att vidta åtgärder av motsvarande art.

Interrelation av cystit och sexuella infektioner

Cystitis gäller inte sjukdomar av detta slag som karakteriseras som sexuellt överförbara, men förekomsten av dessa infektioner kan bidra till överföring av sjukdomar från man till kvinna och vice versa. För sjukdomar av denna typ ingår följande:

 • mykoplasmos;
 • chlamydia;
 • gonorré;
 • ureaplasmosis;
 • trikomonasinfektion.

När de tränger in i kroppen orsakar dessa sjukdomar utvecklingen av akuta inflammatoriska processer i den sexuella sfären. Vidare, speciellt om det inte finns någon tidsmässig adekvat behandling, börjar infektionen sprida sig snabbt och orsaka störningar i mikrofloran i hela urinsystemet. Det vill säga, inflammationen kan börja utvecklas direkt i excretionsvägarna och slemhinnan i blåsan, som är ansvarig för manifestationen av symtom på blåsan.

Men för att hävda att infektionen med cystit, även om det finns män eller kvinnor i kroppen av patogener som sexuellt överförbara sjukdomar, kan inte vara med en exakt fraktion av sannolikheten. Allt beror på organismens individuella egenskaper och förhållanden som är gynnsamma för reproduktion och snabb tillväxt av mikroorganismer. Så, till exempel, i närvaro av tillräckligt stark immunitet kan cystit inte uppenbaras alls.

För att undvika komplikationer under inflammatoriska processer i närvaro av en av partnerna av sexuellt överförbara infektioner, kan och bör ske i tid, i närvaro av de första obehagliga symptom, kontakta en specialist för att adekvat behandling.

Också, som förebyggande åtgärder, kan du regelbundet ta prov på närvaron eller frånvaron av patogener av olika typer av sexuella infektioner i kroppen, särskilt när partnern ändras. Detta är nödvändigt på grund av att många sjukdomar av detta slag kan förekomma utan motsvarande symtom.

Cystitis och smekmånad

I praktiken av medicin är en sådan särskild term som "smekmånens cystitis" brett utspridda. Detta betyder inte att sjukdomen endast uppträder hos nygifta i kort tid efter registrering av äktenskap. Denna sjukdom namngavs eftersom diagnosen av det övervägande förekommer hos sexpartner som lider av en mycket utbredd infektion, som i allmänheten kallas "milkmaids". Det vetenskapliga namnet på denna sjukdom är candidiasis. Angivandet av dess huvudskyltar orsakar svampar - Candida. De är närvarande i nästan varje mänsklig kropp.

Dock kan deras snabba tillväxt endast ske i närvaro av speciellt gynnsamma förhållanden för detta, vilket kan hänföras till vilket du kan:

 • utföra behandling för någon sjukdomsbehandling, inklusive användning av antibiotika;
 • försvagad av sjukdomsimmunitet;
 • trötthet, liksom generell svaghet och dålig hälsa, uttryckt i förekomsten av periodisk huvudvärk, yrsel och så vidare;
 • början på sexuell aktivitet.

När det gäller den sista punkten, kan därför cystitis uteslutande hos kvinnor förekomma. Detta beror på det faktum att vid något samtycke, det vill säga samlag, finns en obetydlig förändring i det allmänna tillståndet hos vaginaens mikroflora.

Vid den första introduktionen av en kvinna till en sexuell naturförhållande finns det också vissa förändringar i den allmänna hormonella bakgrunden, vilket medför en minskning av immuniteten och följaktligen utseendet på huvudtegen på cystitis.

I detta fall är infektion med cystit, vars orsaksmedel kan överföras från kvinna till man, inte möjligt. Men förutsatt att det inte finns någon adekvat behandling kan partnern väl vara bäraren av orsakssjukdomarna, vilket kan orsaka att den återkommande cystiten periodiskt uppträder.

När det gäller själva tröskeln kan närvaron av Candida i kroppen orsaka inflammation i könsorganet, liksom i urinblåsan. Det är i detta fall orsak av manifestationen av huvudtegen på cystitis.

Vid en candidiasis överföring av en cystit från en person till en annan på sexuell väg är det ganska tillåtet. Det vill säga det kan smittas, särskilt om det inte finns någon stark immunitet och skyddskrafter i kroppen.

Om en av parterna uppvisar de första tecknen på blåsan, bör både en man och en kvinna vända sig till en specialist i tid för att ta test, vilket kommer att klargöra orsaken till sjukdomen.

Så är cystitis smittsam? Som följer av den information som redan sagts ovan är cystitis i sig inte en sjukdom, vars överföring är möjlig sexuellt. Om det emellertid finns ett antal ytterligare faktorer som är gynnsamma för utvecklingen av inflammatorisk process är detta helt tillåtet.

Kan jag få blåsor?

Varje sjukdom har sina egna överföringsmekanismer. Men hur realistisk är det att bli smittad med blåsans inflammation? Hur går cystit över från en person till en annan? Eller är det i princip omöjligt?

Cystitis: är det smittsam eller inte?

Den inflammatoriska processen, som är cystit, överförs inte från patienten. Därför kan denna sjukdom strängt anses vara icke smittsam. Men det finns en omständighet: även om cystitisen "migrerar" från kroppen till kroppen inte kan, smittar smittan lätt från person till person.

Ibland uppstår sjukdomen som ett resultat av effekterna av adenovirus, som vanligtvis påverkar slemhinnorna i övre luftvägarna. I detta fall överförs infektionen av luftburna droppar.

Men mycket oftare är patogenerna av inflammation:

 • E. coli (ofta kallad Escherichia coli);
 • chlamydia;
 • gonococcus;
 • trichomonas;
 • proteus;
 • Pseudomonas aeruginosa;
 • svamp.

Vissa av dessa mikroorganismer kan överföras sexuellt (alltså myten att cystit är infekterad under sexuell kontakt). Faktum är att de sjuka verkligen får bara en patogen mikrobe, som kan utlösa utvecklingen av infektion i blåsan. Varken i intimitet eller i vardagen kan du direkt fånga cystitis.

Förresten finns det flera ganska uppenbara tekniker som gör det möjligt att minimera risken att få bakterier i blåsan. Det är nödvändigt:

 1. Använd kondomer.
 2. Ta en dusch före och efter kön.
 3. Avvisa från praktiken av vaginal penetration direkt efter anala (på så sätt överförs E. coli ofta).

På grund av karaktären hos kroppens struktur är det kvinnor som är mer benägna att möta blåsesyre. Saken är i den breda och korta urinröret, som ligger nära slidan och "hospitably" håller bakterierna direkt in i blåsan. Hos kvinnor utvecklas blåsorna ofta efter en förändring i den sexuella partnern: det beror på inflytande av den nya älskarens ovänliga mikroflora.

Män i denna bemärkelse är mer lyckliga. Deras urinrör är inte bara tillräckligt lång, men har också en krökt form, så att infektionen inte är så lätt att nå blåsan. Men även om risken att bli sjuk är liten är den fortfarande kvar. Dessutom kan bakterier först påverka prostatakörteln (som är mycket sårbar hos män) och sedan "mot bakgrunden av prostatit" "migrera" till blåsan.

Cystitis är smittsam: faktorer som bidrar till starten av inflammation

Även "dåliga" bakterier som kommer in i kroppen betyder inte nödvändigtvis att en person kommer att få blåsor. Stark immunitet tillåter inte infektionen att utvecklas, medan försämring av skyddskrafterna ger det gröna ljuset till sjukdomen.

Det finns flera grundläggande förutsättningar, mot vilka det finns en signifikant ökning av chansen att uppleva symtom på blåsans inflammation:

 1. Hypotermi. Den bästa "orsaken" till blåsan är att "titta" in i kroppen. Frysning påverkar blodkärlen i blåsan negativt: de börjar komma i kontrakt, på grund av vilken organs lokala immunitet faller och patogena mikroorganismer kan föröka sig intensivt.
 2. Stress. Konstanta erfarenheter och regelbunden nervös överexperation "tycker inte om" kroppen, och den finner sårbarhet för miljöpåverkan. Förresten är det skadligt inte bara psykologisk överbelastning utan även fysisk: i alla fall finns det överdriven trötthet, vilket inte bidrar till ackumulering av skyddande resurser.
 3. Obalanserad näring. En organisms förmåga att motstå sjukdomar bestäms i stor utsträckning av den grad som en person följer en högkvalitativ och genomtänkt kost. Den minsta mängd färsk frukt, grönsaker och örter, överdriven kärlek kryddig, sur och stekt, brist på vana att dricka minst 1-1,5 liter vatten om dagen - allt detta leder till en försvagning av immunsystemet, vilket leder till infektion.
 4. Sedentary livsstil. Genitourinary systemet är mycket drabbat av blodstagnation i bäckenorganen. Därför ska personer som tillbringar timmar som sitter framför en dator och en TV-apparat inte förvånas över den "blommande" cysten.
 5. Vanan för länge för att uthärda trängsel att urinera. Stagnerande urin utvecklar aktivt bakterier, och en regelbunden överblödd blåsa förlorar gradvis sin förmåga att utföra sina funktioner normalt.
 6. Älska för täta kläder, i synnerhet - underkläder. Liksom vid sedentär livsstil har denna faktor en dålig effekt på blodcirkulationen, vilket direkt bidrar till starten av inflammatorisk process.
 7. Lanserade sjukdomar. Speciellt implicerade patologier av inflammatorisk natur, såsom pyelonefrit. Obehandlad foci av infektion inte bara försvaga kroppen som helhet, men också bli en utmärkt "språngbräda" från vilken du kan starta patogener: bakterier inte nödvändigtvis komma ut, de kan flytta runt och genom kroppen från ett organ till ett annat.

Dessa är de viktigaste punkterna, vars manifestation provocerar en infektion i kroppen för vidare utveckling. Den inflammatoriska processen är faktiskt resultatet av en felaktig livsstil. Återigen - om kroppen är stark och frisk, så är ingen bakterier till honom inte hemskt. I motsatt fall cystit kan ske även mot karies: patogenerna kan röra sig ut ur munnen och på den nedåtgående bana för att nå urinblåsan.

Var inte rädd för att få blåsan. Inflammatorisk process är infektiös i naturen och utvecklas endast under gynnsamma förutsättningar för det. Därför måste vi ta väl hand om din hälsa - sporta, äta rätt, undvika hypotermi, ta snabb behandling... Om man tar hand om att stärka immunförsvaret, sannolikheten för att han kommer att ställas inför den obehagliga symptom på cystit, är extremt liten.

Blåses cystit mellan sexuella partners

Med inflammationen i blåsans slemhinna kan varje person kollidera. Är denna diagnos en kontraindikation för sexuell aktivitet? Med andra ord överför cystitis sexuellt, eller berör sjukdomen bara en person från paret?

Innehållet i artikeln

Cystitis: en skrämmande diagnos

Så det här är en inflammation som orsakas av ett antal bakterier. Det är bara naturligt att patogena mikroorganismer migrerar från en organism till en annan, från en partner till en partner, sprider sig snabbt och människor ständigt smittas av varandra. Därför är svaret på frågan om det är möjligt att fånga cystit i nära relationer, jakande.

En legitim fråga uppstår. Om den andra sexpartnern smittar cystitisen först betyder det att han tidigare haft oskyddade kontakter med en annan person? Detta är inte helt sant. Sexuellt sätt är bara ett sätt att överföra bakterier, men inte den enda. Det är troligt att cystitis ursprungligen uppstod på grund av felaktig hygien.

I de allra flesta fall är den patogena floran som extraheras från de urogenitala organen bara en vanlig E. coli, som lätt går in där, till exempel genom smutsiga fälgen på toaletten.

Det finns inget behov av att prata om något svekande eller promiskuöst sexuellt liv. Är det smittsamt eller inte? Naturligtvis, som någon inflammation.

Vem är i riskzonen?

Så kan blåsor förekomma även i en enda person, men sexuella relationer ökar sannolikheten för inflammation. Kan cystitis vara mest aktiv i olika befolkningsgrupper? Ja, det finns en sådan regel, där vissa människor är i en särskild riskgrupp. Dessa inkluderar:

 1. Människor som övar frekvent kön med ett stort antal sexpartners. Att öka antalet partner är alltid en risk för att hämta ny infektion.
 2. Folk som just har ändrat sin sexpartner. Efter det första samlaget måste du observera ditt tillstånd, för känslor inom bäckenorganen. I händelse av obehagliga symptom är det bättre att se en läkare direkt så att du kan börja behandlingen i tid.
 3. Människor som övar analsex. Det finns en gyllene regel: en sexuell handling är en sorts kön. I sig leder analsex inte till utvecklingen av cystit, men om partnerna utövar genitalorganets snabba penetrering från ändtarmen till slidan, är det med stor sannolikhet att denna kvinna är försedd med cystitis. Med ytterligare sexuella relationer kan en man bli infekterad med blåsor.

Cystitis: från man till kvinna

Hur överförs cystitis i de flesta fall? När man intervjuar patienter är det vägen från man till kvinna som är vanligast. Det viktigaste som följer med alla sådana fall är avsaknaden av symtom på inflammation hos en man, och därför vägrar de kategoriskt att uppfatta sig som orsak till sjukdomen hos sin sexpartner.

Allt är enkelt nog och förklaras av den anatomiska strukturen hos mänens urogenitala organ. Urethra hos män är lång och smal. Även om infektionen kommer in i urinrörets lumen, kan det under mycket lång tid inte hävda någonting om sig själv, även om dess framsteg i de överliggande organen är konstanta. Det visar sig att infektionen inne i urinröret hos en man redan finns, och det finns inga symptom alls. Med oskyddad samlag utbyts en aggressiv flora, och patogenerna för infektion av män faller i kvinnliga organ.

Kvinnans urinväg är inte lika länge som en mans, och därför snart blir den sexuella parten en urolog patient, där hon måste behandla inflammation.

Cystitis: från kvinna till man

Och är cystit överförs från kvinna till man? Naturligtvis förutsätter sexuella relationer mycket nära kontakter och utbyte av flora. Naturligtvis är sådana fall av infektion mindre sällsynta, men de kan inte skrivas av. Om en kvinna är infektionsbärare, med oförskyddade sexhandlingar, kan en eller flera män tidigt eller senare utveckla cystitis.

Förresten är det vanligaste fallet med överföring av inflammation från en kvinna till en man närvaron av hennes infektion - Candida-svamp. Sprängen motstår mycket snabbt en ny plats, men hos män med cystit i de första månaderna efter samlag kan symtomen vara nästan noll, eftersom sjukdomen ofta sker i latent form.

Cystitis och ZPP

Orsaksmedlen för sexuellt överförbara sjukdomar är mer aggressiva och aktiva. Om en liten mängd Escherichia coli går in i urinröret, kan organismen med bra immunitet klara sig med tillströmningen av patogen mikroflora på egen hand. Men att passera en enkel bakterier kan infektera en partner, och mikroorganismer såsom Chlamydia, Gardner, gonokocker, Treponema, och kroppen kan vara hjälplös mot en sådan allvarlig invasion. I detta fall är sannolikheten för utseende av tecken på inflammation i urinblåsan oundviklig vid varje sexuellt förhållande.

Cystitis i detta fall kommer att betraktas som en samtidig sjukdom eller komplikation, och huvuddiagnosen är en sexuellt överförd infektion. För att skicka eller genomföra behandling är det bättre hos läkaren som specialiserar sig på infektionssjukdomar, i stället för hos den enkla urologen.

Cystit efter oralsex

Är cystit smittad om paret övar oralt sex? Det verkar som om det inte finns någon direkt kontakt mellan könsorganen hos båda parter, och det borde inte finnas någon infektion. Men bakterier som orsakar inflammation i blåsan kan också leva i munnen. Detta hänvisar vanligtvis till stafylokocker eller streptokocker, som finns hos personer som ofta har angina, faryngit, laryngit och andra ENT-sjukdomar. Även vanliga karies och ännu mer så rena processer (pulpitis) i munhålan kan bli en källa till inflammation. Förresten, i detta fall är cystitis smittsam för både män och kvinnor.

Migrerar cystit och vikten av gemensam behandling

Migrerande cystitis kallas inflammation, som regelbundet kämpas av båda sexpartnerna. Svårigheten ligger i det faktum att den patogena floran måste utrotas fullständigt både hos män och kvinnor. Även om en partner är botad finns det liten anledning till glädje, eftersom bakterier ständigt passerar från en organism till en annan, och sannolikheten för en ny infektion är mycket hög. Att gå och lägga sig hos en smittad partner är extremt dum.

Hur går det vidare i det här fallet? Eftersom cystitis överförs sexuellt, är det bättre för en tid att helt utesluta nära band. Först, från intima relationer är det bättre att helt överge scenen av det primära besöket hos urologen och förskriva mediciner. Men även efter behandlingen kan du inte slappna av och återigen komma i nära kontakt med sexpartnern. Det är nödvändigt att vänta ett tag och ta lämpliga tester.

Det är möjligt att behandlingen var otillräcklig och läkemedelsbehandling bara dollade symptomatologin, men räddade inte personen från de patogena cellerna i urinorganen. Så det är nödvändigt att uppträda tills det ögonblick då testen bekräftar att personen redan är en tidigare urolog patient och är nu helt frisk. Denna gyllene regel gäller för båda sexpartnerna om de vill vara hälsosamma.

slutsats

Så är blåsan fortfarande smittsam eller inte? Denna inflammation är helt smittsam, och du bör ta det på allvar. Med tanke på det oskadligt, inte relaterat till området för sexuellt överförbara sjukdomar, äventyrar en person hälsan hos hans partner, även om han inte har några intima relationer än. Och naturligtvis minskar obehag i bäckenet signifikant en persons aktivitet, påverkar hans psykologiska tillstånd och hindrar honom från att leva normalt.

Huruvida cystitisen passerar sexuellt från kvinnan till mannen?

Det är en bias att du inte kan ha sex med en sexuell partner, en cystitispatient, eftersom du kan bli smittad. Blåses cystit sexuellt? Läkare säger att nej. Men det finns fortfarande en viss sanning i de populära fördomarna.

Tecken på patologi

Cystitis är en akut eller kronisk inflammation i blåseslemhinnan. Den kvinnliga organismen är ordnad så att cystitis är mer vanligt förekommande än hos män. Dess patogener är bakterier, virus eller svampar.

Tecken på sjukdomen är:

 • frekvent urinering
 • rezi med urinering
 • brinner i urinröret
 • känslor av ofullständig tömning av blåsan;
 • slem och blod i urinen;
 • smärta i buken.

Cystit är särskilt vanlig bland kvinnor i fertil ålder av 20 till 45 år. Vid denna ålder lider ofta cystit som ett resultat av hypotermi. På grund av att kroppen försvagas börjar sjukdomen att utvecklas snabbt och framsteg.

Orsaken till frekventa fall av blåsans inflammation ibland finns funktioner i urinkanalens struktur. Det kan vara kort och brett, för nära anuset. Som ett resultat kan även enkel dysbios prova utseende och utveckling av blåsan.

Sjukdomen kan utvecklas genom lymfflödet, när det finns inflammationer i bäckenorganen. Det kan vara vaginit, inflammation i könsorganen som ett resultat av veneral infektion, cervicit, vaginens kolpit, skador i vagina med candidiasis.

Orsaken till sjukdomen kan vara det första samlaget. Han kallas också "smekmånens cystitis". Förekommer som ett resultat av trauma i urinröret. Från slidan blir det mikroorganismer. Inflammation börjar.

Orsaken till cystit kan vara för snäva kläder. Till exempel, med överdrivet smala jeans, dessutom felaktig urval av hygienprodukter. Aromatiska tamponger och dynor är inte användbara för daglig användning. Under klimakteriet uppstår sjukdomen ofta på grund av brist på kvinnligt könshormon östrogen. En stillasittande livsstil fungerar inte heller. Violerad blodcirkulation i blåsans bakmur; börjar sin inflammation. Flickor lider ofta av dålig hygien. Gravida kvinnor och ammande kvinnor beror på en förändring i hormonell bakgrund, en obalans i vaginaens mikroflora.

Varför inte ha sex med blåsor?

En kvinna som lider av blåsor rekommenderas starkt att inte ha sex under en utvecklingssjukdom. Först och främst får hon inte mycket nöje från sex. Under samlag kan brännande och smärta i underlivet kännas.

På grund av hanteringen av sexuellt liv med blåsans inflammation är det extremt svårt att behandla sjukdomen. Detta beror på det faktum att den patogena mikrofloran från vagina ständigt går in i urogenitalkanalen.

Många människor är oroliga över frågan: är cystitis smittsam? Sjukdomen i sig är inte smittsam; cystit är inte sexuellt överförd. Men efter sex med en kvinna med blåsor kan tillståndet förvärras. Det rekommenderas starkt inte för blåsor, och brukar ha sex under menstruation, för att leda ett promiskuöst sexliv. Faktum är att i dessa fall är vaginens patogener, bakterierna som lever på penis och i kvinnans kropp, ofta patogener som påverkar sjukdomsutvecklingen. Eftersom patientens kropp är försvagad på grund av sjukdom börjar de multiplicera aktivt; sjukdomen fortskrider.

Sjukdomens smittsamhet

Men varför är uppfattningen att det är möjligt att infektera en sexuell partner med en cystit är så stabil? Är cystit från en kvinna sexuellt överförd? Svaret kan vara villkorligt bekräftande. Blåses cystit från kvinna till man? Detta kommer att bidra till att förstå definitionen av själva orsaken till förekomsten av cystit hos människor.

Om sjukdomen hos en kvinna har uppstått som ett resultat av ureaplasma, mikroplasma, klamydial, gonorrépatogener, kan det på villkorligt sätt sägas att cystit sänds sexuellt.

I det här fallet är det ganska lätt att bestämma hur cystitisen sänds. En sexuell partner kanske inte har en sexuellt överförbar sjukdom. Men den inre miljön i könsorganen kan vara alltför aggressiv. Är cystit smittad i detta fall? Om en partner har nedsatt immunitet kan han lätt få någon infektion. I framtiden utvecklar han cystitis.

Infektiös eller ej, cystit är en felaktig fråga. En sjukdom uppstår ofta som ett resultat av överföring från en sexuell partner till en annan av sexuella infektioner eller sexuellt överförbara sjukdomar. Om en kvinna, förutom blåsan, dessutom dessutom kolpit eller bakteriell vaginos av vagina, tar hennes sexuella partner upp patogener. Och även om cystitis inte överförs från kvinna till man, under ogynnsamma omständigheter, kan en man som påverkas av dessa patogener också utveckla cystitis.

Cystitis utvecklar ibland omedelbart eller några dagar senare. Skälet till dess förekomst kan vara annorlunda.

I vissa fall förekommer infektion med patogen flora och efterföljande inflammation i blåsans slemhinnor hos kvinnor på grund av överdriven rörelse i urinvägarna under samlag. Som ett resultat av friktion uppträder mikroskador och mikrotraumor på den. Bakterier penetrerar lätt inuti.

Bakterieinfektion är ofta beroende på brist på hygien efter kön. Särskilt om det efter anala samlag var vaginalt. I detta fall är orsakssambandet, som orsakar inflammation, E. coli. Resultatet av cystit i en kvinna kan vara en sexuell handling med en partner som har cystitis. Som ett resultat tränger patogener in i urinröret.

Sexuellt liv under sjukdom

Vid blåsning rekommenderas varken kvinnor eller män att ha sex, eftersom infektionen sprider sig. Dessutom kan känslor i vissa fall vara extremt obehagliga och till och med smärtsamma. Men om ett par bestämde sig för att gå till sexuell intimitet med sjukdomen, bör det beaktas. Huruvida cystitisen sprider sig sexuellt, är det inte nödvändigt att gissa. Men här är det värt att skydda dig själv. När allt kommer omkring kan en frisk sexpartner överföras en infektion, på grund av vilken hans andra hälft lider.

Före sex måste sexpartners tvätta sig med tvål, töm blåsan. Använd inte speciella fetter.

Innan samlaget, så att överföringen av patogenen inte har uppstått, bör du sätta på en kondom. När du har sex, må du inte massera klitoris. Det är således möjligt att leda till ännu mer irritation i urinröret och därigenom förvärra sjukdomen.

Vid samlag bör du välja en position som inte orsakar obehag och smärta i patienten. Särskilt inte rekommenderad position när mannen bakifrån. Efter sex, ta en dusch, tvätta dig med tvål.

Metoder för behandling

För att korrekt diagnostisera orsaken till sjukdomen, och sedan utse en adekvat behandling, ges ett antal test, inklusive ett allmänt urintest. Beroende på patogenen för behandling tas urologen och hos kvinnor - urologen och i vissa fall gynekologen.

Cystitis behandlas med antibiotika. Dessutom är en speciell diet ordinerad och gott om att dricka. Med hjälp av alternativ medicin kan du ta infusioner från majsstammar, spår, havre. I vissa fall, med svår sjukdom, smärtssyndrom, ordinerar läkaren ett bedövningsmedel. Om cystiten uppträdde mot bakgrund av överföring till den sexuella partnern av infektiösa eller venerala sjukdomar, tar patienten samtidigt medicinerna och från dessa problem.

Läkarnas rekommendationer

För att inte lida efteråt är frågan huruvida en cystit kan överföras sexuellt värt att hålla sig till vissa regler när man har sex:

 1. Tvätta noga före och efter samlag.
 2. Tolerera inte och gå på toaletten före eller efter kön.
 3. Innan oralsex, skölj din mun och borsta tänderna.
 4. Gör analsex endast i kondom.
 5. Att leda en mobil och hälsosam livsstil. Då kan bra immunitet helt enkelt inte tillåta utseende av blåsor.
 6. Har inte sexuella relationer med lediga partners eller flera personer.
 7. Har inte sex under menstruation, och om så är fallet, använd sedan en kondom.

Om inte samma cystitis kunde undvikas, är det inte nödvändigt att i hemlighet dricka örter. Du bör vara modig och berätta för läkaren om orsakerna till sjukdomen.

Efter rätt behandling kommer det bara finnas en sak - att njuta av livet.

Är cystit smittande?

Lämna en kommentar 2,953

Cystitis är en sjukdom i det genitourinary systemet, som åtföljs av svår smärta. Ofta uppstår frågan - Blåses cystitiskt sexuellt? För att svara på det, måste du förstå orsakerna till infektion med blåsor. Transmissionen är provocerad av giftiga ämnen, allergener och infektioner. Infektion med patogena bakterier är den vanligaste metoden. Sjukdom i processen av copulationen - inte överförd, men övergången av mikroflora från en partner till en annan - det är ganska möjligt. Organism faller i könsorganen, passerar sedan till urinvägarna och orsakar överföring av inflammation.

Vad är skillnaderna från infektionen?

Det finns inga tydliga gränser som skulle definiera de grundläggande skillnaderna. Infektionssjukdomar är mycket olika och har olika manifestationer. Bakterier som orsakar sexuella avvikelser är klamydia, ureoplasmos, gonorré, trichomoniasis. Inträngningen av infektion i kroppen beror på sampolymerisering. I cystitis påverkar överföringen av sjukdomen indirekt samlag. När inflammation sänds är sådana mikroorganismer som stafylokocker, streptokocker, E. coli och liknande provokatorer. De stannar i kroppen och orsakar inte reaktioner tills de rätta förhållandena kommer.

Kan en kvinna infektera en man?

Blåses cystit från kvinna till man? Sjukdomen överförs oftare hos kvinnor än hos män, på grund av urinrörets egenskaper. Vid det svagare könet är det mindre och större - sannolikheten för att få patogen mikroflora i den är högre. Fall av överföring av inflammation hos kvinnor beror på patogena processer i vagina. Därifrån har bakterier större chanser att gå till urinröret. Om, som ett resultat av detta, störningar i vaginens bakteriella bakgrund har börjat, kommer överföring av inflammationen inte att hålla dig att vänta. Är cystit smittad för en man? Passera cystitisen en man som en kvinna inte kan, snarare, han är en bärare. Det finns dock alltid risk för överföring av sexuella infektioner från partner till partner.

Hur överför cystitis sexuellt?

Hur överför cystitis? Det händer att inflammationen överförs tillsammans med en annan patologi - kolpit. Sjukdomen kännetecknas av nedsatt vagina. Orsakerna till överföring är infektioner som bidrar till vaginos. Överföring sker på grund av spridningen av patogena bakterier i slidan - de kommer dit efter samlag.

Kan jag få cystit under samlag? Det överförs sexuellt - övergången från en manlig patogen mikroflora i samverkan. Den högsta risken för infektion i början av menstruationen och efter deras uppsägning. Överföring av infektion från en man till en kvinna, beror på immunsystemets svaghet i henne eller under hypotermi.

Kvinnor blir sjuk med inflammation och vid kontakt, under barnets bärande period. Vid den här tiden försvagade det svagare könet skyddande funktioner, eftersom alla kroppens krafter syftar till att upprätthålla och bibehålla fostret. Infektion med cystit vid sampulering är möjlig, om det finns vissa faktorer, såsom:

 • mångfald och många sexuella handlingar;
 • kränkning av personliga hygienstandarder, när en god miljö för patogena organismer skapas;
 • infektion med smärtsam mikroflora under en sexuell handling.

Förebyggande, för att inte utveckla cystit, kan vara användning av preventivmedel.

orsaker till

Manifestationer av cystit förekommer efter perfekt kontakt. Denna sjukdom beror på förändringar i vaginens bakteriella bakgrund. Avvikelser observeras även när sexlivet inte är aktivt. Under kontakten, de kvinnor får en obalans av mikroorganismer i de vaginala vävnaderna, dessa processer påverkar främst urinorganen, i synnerhet, lider av urinröret och urinblåsan. Förändringar kan införa dessa organ i ett tillstånd av instabilitet, eftersom en kraftig förändring i mikroflorans sammansättning påverkar genitourinärsystemet negativt. Detta är orsaken till överföring av inflammation och leder till cystit.

Under mikroorganismernas livstid uppträder deras spridning. Patogena floror påverkar de svagaste och närmast placerade till utbrottet, de inre organen. Om immunförsvaret inte kan skydda sig från att spridas kan du få cystit i akut form. Därefter kan sjukdomen bli kronisk. När det finns en sådan sjukdomsförlopp kan det hävdas att inflammation överförs under samlag.

Varför inte ha sex?

Specialister välkomnar inte att ha sex med blåsor. Motivationer för detta är olika:

 • Smärtsamma känslor gör det inte möjligt för dig att njuta av processen. Sjukdomen är åtföljd av smärtor i underlivet och brinnande.
 • Behandlingen av denna sjukdom kan vara svår, i närvaro av sexuella handlingar under denna period. Detta beror på ingreppet av bakterier från vaginala vävnader i urinröret.

Är blåsan smittsam eller inte? Illamående är i sig inte smittsam och passerar inte genom könsorganen. Efter sammandragning upplever patienten emellertid försämring. Överföring av sjukdomen bidrar till infektiösa mikrofloror i slidan och hanelementet. På grund av att sänka funktioner i immunsystemet, skapar det en gynnsam miljö för uppfödning av patogener - deras antal växer snabbt och sjukdomen blir värre.

Hur man behandlar

För att minska antalet infektiösa bakterier behandlas inflammation med antibiotika. Sådana lösningar förstör emellertid både användbar och patogen flora. Under behandlingen behöver du inte prova ingress i organ av främmande organismer. För att göra detta måste du noggrant övervaka personlig hygien, och avstå från att samverka. Dessutom, under rehabiliteringsperioden, irriteras de slemhinnor, vilket ökar patologins manifestationer och fördröjer återhämtningstiden. Således är det nödvändigt att skydda kroppen från ytterligare provokerande faktorer.

Är infektiös cystitis?

Cystitis är en mycket vanlig sjukdom, så frågan uppstår ofta om det kan överföras från person till person. För att förstå om cystit är smittsam, är det nödvändigt att förstå vad den givna sjukdomen är och därför uppstår den.

Vad är cystit och varför blir det sjukt?

Cystitis är en blåsesjukdom, mer exakt inflammatoriska processer i urinvägarna. Cystitis kan vara akut eller kronisk, symtomatologin hos dessa underarter är annorlunda, men orsakerna till förekomsten är desamma.

Orsaker till sjukdomen (i förekomst av fallande ordning):

 • systematisk hypotermi i kroppen (kläder inte för säsongen, bad i kallt vatten etc.);
 • Stagnation av urin (när en person har en vana att tolerera och inte gå på toaletten förrän sist);
 • smittsamma sjukdomar i könsorganen;
 • graviditet och förlossning
 • kränkning av den personliga hygien (cystit framkallar främst hos kvinnor i mogen ålder underutnyttjade byta bindor och andra hygienpraxis försummar);
 • Konsekvenserna av kirurgiska ingrepp på urinvägarna
 • hormonella förändringar i kroppen;
 • brist på vitaminer, undernäring (det är inte den främsta orsaken, men kan utlösa sjukdomsintaget i kombination med en eller flera av ovanstående skäl).

Det är värt att notera att kvinnor är mest mottagliga för både akut och kronisk blåsan. Symtom Onset (skärande smärta i buken, feber, smärta och en brännande känsla vid urinering, behov av att täta urinträngningar) kan ses efter bytet av sexpartner, då kommer vi att förstå om cystit, kan vara infekterade med sexuellt överförbara dem.

Kan cystitis överföras från person till person?

Blåsans inflammation, det vill säga cystit är en infektionssjukdom, dess orsakssygdomme är patogena bakterier. Emellertid är överföringen av sjukdomen i sig från person till person omöjlig. Vid sexuella kontakter är överföring av dessa bakterier möjlig, oftast från en man till en kvinna, eftersom kvinnor är mest benägna till inflammatoriska processer i urinvägarna. Risken för överföring ökar med bristande överensstämmelse med grundläggande hygienregler.

Således kan bakterierna komma in i kroppen i kroppen, i 80% av fallen är det Escherichia coli, de kan provocera cystitis. Men en träff av dessa bakterier i kroppen räcker inte för att bli smittade. Infektion sker endast när bakterier kommer in i urinblåsan och urinvägarna, och för att vi behöver de villkor, som sammanfaller med orsakerna till cystit sjukdom. Det är hypotermi, hormonella förändringar i kroppen, svag immunitet etc. är gynnsamma villkor för multiplikation av bakterier.

Cystitis överförs inte sexuellt, men under behandlingen mot denna sjukdom rekommenderas det starkt att undvika sexuella kontakter, särskilt de som inte är skyddade.

Vad är det som är viktigt att veta om cystitis?

Nu när vi har hittat det enda rätta svaret på frågan om cystit är smittsam eller inte, som en negativ version, måste du överväga några användbara fakta om sjukdomen:

 • De mest utsatta för inflammation i blåsan är de människor som ofta byter sina sexpartners, det beror på dysbiosen i slemhinnorna.
 • Patienter med kronisk blåsan är mer benägna att drabbas av andra sjukdomar i urin- och reproduktionssystemet.
 • Om cystit diagnostiseras hos kvinnor i mogen ålder (oavsett om hon lever sexuellt aktiv eller inte), bör urolog definitivt skicka henne till en gynekolog som cystit kan åtföljas av andra sjukdomar, inklusive de som orsakas av infektioner, sexuellt överförbara.

Blås cystit sexuellt med oskyddade kontakter?

Cystitis (inflammation i blåseslemhinnan) är en av de vanligaste patologierna i genitourinärsystemet, särskilt bland kvinnor. Med varje manifestation av blåsor minst en gång i livet kom varje kvinna, oavsett hennes ålder, över.

Årligen registreras upp till 35 miljoner fall av denna sjukdom i Ryssland, och kvinnor möter symtom på blåsan flera gånger oftare än män.

På grund av den stora spridningen av denna sjukdom, som ofta har en kronisk återkommande kurs, är det viktigt för patienten att känna till sätten för överföring av infektion i blåsor. De mest populära frågorna vid läkares tidpunkt: "Blir cystit överfört sexuellt? Är cystitis smittsam för en sexpartner?"

Svaret på denna till synes enkla fråga är tvetydigt, för allt beror på typen av blåsan, dess huvudsakliga patogen. Vissa typer av blåsor kan faktiskt överföras genom sexuell kontakt.

1. Klinisk bild av sjukdomen

Kliniska manifestationer av inflammation i blåsans slemhinna är ganska specifika. De vanligaste symtomen på sjukdomen är:

 1. 1 Smärta och brännande i underlivet, värre med urinering;
 2. 2 Frekvent falsk uppmaning att tömma blåsan;
 3. 3 Urinutskiljning i små portioner;
 4. 4 Urin kan vara grumlig och innehåller olika patologiska föroreningar - slem, flingor och i allvarliga fall, blod;
 5. 5 Ibland kan kroppstemperaturen stiga till subfebrila siffror, även om detta inte är typiskt för okomplicerad cystitis. Förekomsten av feber indikerar alltid svårighetsgraden av sjukdomen och en ogynnsam prognos för patienten.

De viktigaste kliniska symptomen på patologin manifesterar sig snabbt (akut start), topp vid slutet av sjukdoms första dagen och kan ta upp till 6-7 dagar. i 2-3 dagar kan patienterna inte kunna arbeta.

Bekräfta att diagnosen kan vara laboratorium. I en rutinstudie av ett allmänt urintest kan således en ökning av nivån av leukocyter, proteinuri och bakteriuri detekteras.

2. Typer av uropatogener

När man överväger problemet med överföring av cystit under samlag, är det viktigt att skilja två stora grupper av cystit, baserat på två fundamentalt olika smittsamma processer:

 1. 1 Nonspecifik - orsakad av en olikartad icke-specifik patogen och villkorligt patogen mikroflora;
 2. 2 Specifik - orsakad av sexuella infektioner.

Vi bör också betona postcoital cystit - en speciell typ av cystit orsakas oftast av ospecifik mikroflora och i samband med medfödda eller förvärvade anatomiska funktioner kvinnor (defekt läge extern urinrörets mynning, det hypermotilitet under samlag).

Sammanfattningsvis ovanstående svaret på frågan om sexuell överföring av cystit ligger precis i den ursprungliga orsaken till det orsakade. Låt oss betrakta detta mer i detalj.

3. Nonspecifik cystitis

Denna typ av inflammation i blåsans slemhinna orsakas av ospecifik patogen och villkorligt patogen mikroflora (del av den normala mikrofloran i huden och slemhinnorna).

De vanligaste patogenerna för icke-specifik cystit är:

 1. 1 E. coli (70-80%);
 2. 2 Proteus (8%);
 3. 3 Klebsiels (3,7%);
 4. 4 Staphylococci och streptokocker (2-4%).

Av stor betydelse är också mykoplasmer (M. hominis) och ureaplasma (Ureaplasma urealyticum). De anses inte vara orsakssamband för STD: er, men dessa villkorligt patogena mikroorganismer är en frekvent orsak till kronisk återkommande cystit.

Den vanligaste patogenen i urinvägsinfektioner (UTI) är E. coli - en normal representant för tarmmikrofloran och hör inte till absoluta patogener.

Ibland på grund av anatomiska skäl försummar personliga hygienregler, faller det in i lumen i urinröret, där den uppåtgående vägen tränger direkt in i urinblåsan, vilket gör att symtomen på inflammation.

För att främja penetration av E. coli i urinblåsan:

 1. 1 Förändring i normal vaginal mikroflora, minskning av antalet vaginala laktobaciller, vaginal dysbios, tillväxt av jästflora;
 2. 2 Överträdelse av hormonell bakgrund, intag av hormonella droger, förekomst av sjukdomar i det endokrina systemet;
 3. 3 Frekvent hypotermi, inklusive lokal;
 4. 4 En diet rik på kolhydrater, mättade fetter och fattiga i grönsaker, frukter, matfibrer;
 5. 5 Bära tätt underkläder och kläder, som stör blodtillförseln i det lilla bäckenet.
 6. 6 Förekomst av ett konstant infektionsfokus i kroppen, en tendens till avföring och tarmdysbios;
 7. 7 Överträdelse av reglerna för hälsosam intim hygien, regelbunden användning av dagliga kuddar;
 8. 8 Otillräcklig hyppig byte av tamponger och hygienbindor under menstruation;
 9. 9 Sedentärt arbete och stillasittande livsstil (trängsel i bäckenorganen);
 10. 10 Användning av icke-traditionella typer av sexuella kontakter (oral, anal).

De mest frekventa patogener proniknovkeniya genom lumen av blåsan är just den uppåtgående stigningen av infektion i urinröret, men impulsgivar cystit kan tränga in i slemhinnor hematogen och lymphogenous genom (ett flöde av lymfa och blod).

Nonspecifik cystit refererar till de vanligaste typerna av UTI och står för cirka 60-80% av alla fall av sjukdomen. Med väl valda behandlingar stannar det tillräckligt snabbt och orsakar inte någon betydande skada på kroppen.

Denna typ av cystit är inte smittsam och överförs inte till partnern under samlag. Med andra ord kan de inte få sexuellt överförda.