Huvud
Behandling

Typer av sjukdomar i prostata

Prostatakörteln är en av huvudorganen i genitourinary systemet. Hon ansvarar för många processer relaterade till både samlag och förvaltning av naturliga behov. Därför har alla sjukdomar i prostatakörteln en direkt inverkan på båda områdena för männens liv.

Anatomisk struktur av prostata

Prostatakörteln består av två symmetriska lober, mellan vilka en furu ligger. Det ligger mellan blåsan och ändtarmen. Blodtillförseln och följaktligen sker tillförseln av syre till detta organ genom en mängd små kärl. I det vanliga tillståndet når prostataens storlek tre centimeter. Ungefär 25 års ålder fortsätter kroppen att bildas. I intervallet från 25 till 40-45 år med honom är det ingen förändring. I framtiden börjar prostata att växa, vilket i framtiden leder till uppkomsten av olika patologier och problem i samband med urinering.

Huvudfunktionerna i prostatakörteln innefattar:

Även prostata är involverad i processerna för urinering och ejakulation. Det är en typ av sfinkter, som förhindrar frisättning av urin vid tidpunkten för inträde genom kanalen av sperma vätska. Dessutom bidrar prostatakörteln till isoleringen av "ren" testosteron. Detta hormon rör sig genom blodkärlen i samband med proteinet. För regleringen av utsöndring måste testosteron bli av med det. Prostatan klarar av denna uppgift. Ovanstående indikerar att alla patologiska processer som påverkar körteln har en negativ effekt på mannens urogenitala system.

Typer av sjukdomar

Prostatakörteln är utsatt för en mängd olika sjukdomar. Olika faktorer kan leda till var och en av dem. I detta fall kan den kliniska bilden i en patologi motsvara exakt den manifestation av en helt annan patologi. Detta beror främst på det faktum att en man i början av utvecklingen av de flesta sjukdomar upplever problem med urinering, eftersom prostata börjar klämma urinröret.

prostatit

Prostatit upptäcks oftast hos män i åldern 45 år och äldre. Omkring 50% av företrädarna för den starka halvan är föremål för dem.

Prostatit är uppdelad i:

 • acute;
 • kronisk bakteriell och icke-bakteriell;
 • asymptomatisk kronisk.

skäl

Till akut prostatit resulterar i en minskning av immuniteten för både organismen som helhet och prostatakörteln i synnerhet. Denna faktor bidrar till penetration i organ hos patogena mikroorganismer, vilket medför utveckling av den inflammatoriska processen. Kronisk prostatit utvecklas av flera orsaker. Till honom leder också penetrering av patogena mikroorganismer.

Dessutom bildas sjukdomen på grund av:

 • genetisk predisposition;
 • hypotermi;
 • övervägande sedentär livsstil
 • regelbunden mekanisk påverkan på prostata (sjukdom "truckers");
 • långvarig retention av urinering
 • oregelbundet eller omvänt, ett aktivt sexuellt liv (i det senare fallet handlar det i huvudsak om frekventa förändringar i partners).
 • Andra patologiska processer som förekommer i organen i genitourinärsystemet och venerala sjukdomar.

Cirka 90% av patienterna som klagar på problem med prostatakörteln diagnostiseras med kronisk icke-bakteriell prostatit. Och för idag, tyvärr, kan läkare inte hitta de sanna orsakerna till denna patologi.

Det antas att det leder till:

 • Sjukdomar i urinvägarna. Patogena mikroorganismer tränger igenom prostatakörteln genom urinröret.
 • Infektioner som penetreras urinröret från botten upp. Det vill säga, denna typ av sjukdom bildas på grund av intag av mikroorganismer av den inhemska vägen (mycket sällan) eller under samlag.
 • Minskad immunitet för prostata.

symptom

Vid akut prostatit observeras patienten:

 • en kraftig ökning av temperaturen i samband med förgiftning av kroppen;
 • smärta sensioner lokaliserade i perineal regionen, liksom manifesteras under urinering eller ejaculation;
 • svårighet att urinera, kännetecknad av frisättning av en trög ström.

Risken för kronisk bakteriell prostatit är att patologin kan bestå i flera år utan en klar klinisk bild: en man upplever inte något obehag.

Symptom på denna sjukdom manifesteras huvudsakligen under exacerbationsperioden och är:

 • fördelning av urin i små portioner;
 • smärta i bäckenområdet och nedre delen av ryggen
 • minskad erektion.

Liknande symptom är karakteristiska för kronisk prostatit av icke-bakteriell form.

Adenom av prostata

Prostata adenom uppstår på grund av en ökning av prostata vävnad. I de flesta fall detekteras denna typ av patologi hos äldre män, varav cirka 50% av patienterna i åldern 65 år lider av denna sjukdom. De första tecknen på adenom kan dock detekteras under 30-40 år.

skäl

Faktorer som bidrar till utvecklingen av adenom är hittills okända.

Bland orsakerna till denna sjukdom är:

 • åldersrelaterade förändringar i prostata;
 • en ökning av antalet östrogener (kvinnliga hormoner) och antalet androgener (manliga hormoner).

När adenom växer, ersätts körtelvävnaden med en bindväv.

symptom

I grunden karaktäriseras prostata adenom av samma symptom som prostatit.

Det vill säga, denna sjukdom uppenbarar sig i formen:

 • frekvent uppmaning att urinera (särskilt på natten);
 • en svag jet;
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • intermittent ström av urin och en annan.

Det bör förstås att med adenom symptom kan både öka och minska nivån på deras manifestation även utan behandling. Försvagning av den kliniska bilden uppträder vanligtvis med användning av alkohol, stressiga situationer, förvärring av prostatit i kronisk form.

vesiculitis

Vesikulit är en inflammation av sämsta vesiklar. Vanligtvis utvecklas som en komplikation av prostatit eller uretrit. Det finns akut och kronisk vesikulit.

skäl

Vanligtvis resulterar vesikulit i penetration i prostata av en gonorréinfektion eller bakterier. Patogena mikroorganismer tränger in i körteln genom kanalen i urinsystemet eller genom halvledningskanalerna.

symptom

Den akuta formen av vesikulit kännetecknas av utseendet av smärta under avföring. Patienter klagar också på droppar blod i sperma. Utlösningsprocessen kan åtföljas av smärta. I kronisk form utvecklar män smärtsyndrom, lokaliserade i olika delar av bäckenet. Han visas också med urinering.

karcinom

Cancer är en malign tumör. Oftast bildar den sig på prostataens perifera zon.

skäl

I allmänhet finns det ingen exakt lista över orsaker som bidrar till utvecklingen av en cancerous tumör i prostata. I riskgruppen ingår män som fyllt 80 år.

Dessutom upptäcks onkogenes oftare när:

symptom

I det första skedet av cancerframkallande symtom är sällsynta, vilket komplicerar diagnosen cancer. I framtiden börjar prostata, som ökar i storlek, att pressa urinröret, vilket leder till utseendet på problem som är karakteristiska för prostatit och adenom.

Senare, när cancertumöret passerar in i nästa steg, verkar små blodproppar till den seminala vätskan, och själva spermien förvärvar en rödaktig tinge. Nu börjar patienterna klaga på smärta i perineum och en kraftig minskning av erektilfunktionen. Med metastasin detekteras smärtsyndromet redan i andra organ och ben.

sarkom

Sarkom är en ganska sällsynt sjukdom. I motsats till cancer diagnostiseras oftast i representanter för den yngre generationen män. I det första skedet kännetecknas patologin av symptom som är karakteristiska för onkogenesen. Senare, när metastaser tränger in i angränsande organ och själva tumören förvärvar stora dimensioner upplever patienten allvarliga smärtor lokaliserade i perineum och under buken.

Stenar i prostata

Den här sjukdomen är både sant (det vill säga stenarna bildas verkligen i prostata) och falsk. I sistnämnda fall penetrerar stenar, vars storlek når 2,5 cm, genom organet från njurarna.

skäl

Orsakerna till stenar i prostata kan vara följande:

 • stasis av en hemlighet orsakad av en inflammatorisk process;
 • operationer på prostatakörteln, vars konsekvens är utvinning av "material" från urinvägarna;
 • skada.

symptom

I grunden visar inte stenarna sig själva. Men när de penetrerar patogena mikroorganismerna i prostatakörteln klamrar den senare till stenarna, vilket leder till utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Följaktligen finns det följande:

 • smärta i perineal regionen
 • problem i samband med urinering
 • blod i halvvätska.

skleros

Med skleros uppträder proklinans rynkning på grund av spridningen av bindväv. Detta leder till att prostatakörtlarna klämmer urinröret och de halvledande kanalerna.

skäl

I de flesta fall leder kronisk skleros till kronisk prostatit. Men vissa experter tror att denna sjukdom också uppstår på grund av mekaniska effekter på kroppen, allergiska reaktioner, försvagning av immunitet och andra orsaker.

symptom

Symtom på skleros beror på det faktum att prostata pressar de närliggande kanalerna.

Som ett resultat leder denna process till utseendet på:

 • svårigheter med urinering (fördröjning, flaccidflöde och så vidare);
 • smärta i perineal regionen
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • minskad sexuell lust.

abscess

Abscess är ett litet område av prostata, där vävnaden är skadad. Till det resulterar inflammationen orsakad av penetration i infektionens körtel. Denna patologi uppstår på grund av hypotermi, en minskning av kroppens skyddande funktion, diabetes mellitus och venös stasis. Det kännetecknas av utseendet av smärta lokaliserad i perineum, svårighet urinering och allmän förgiftning.

Empyema av seminala vesiklar

Empyema är en purulent inflammation av seminala vesiklar. Det är ganska sällsynt. Man tror att denna sjukdom leder till prostatit, både akut och kronisk. Empyema kännetecknas av en allmän förgiftning av kroppen, åtföljd av en ökning i temperaturen, svår smärta i perinealområdet och med urinering.

tuberkulos

Tuberkulos av prostata diagnostiseras oftast efter dödsfall hos en patient som lider av en liknande sjukdom som drabbade hans lungor. Den kliniska bilden som helhet motsvarar manifestationer av andra patologier som har uppstått i prostata.

Lista över prostata sjukdomar hos män: möjliga orsaker till prostata problem och metoder för behandling

Prostata är ett viktigt och samtidigt sårbart organ.

Hon är utsatt för ett antal sjukdomar som uppstår på grund av en människors felaktiga livsstil och ouppmärksam inställning till sin hälsa.

De flesta patologierna är av inflammatorisk natur. Mer detaljerat om vad som är sjukdomen i prostatakörteln, och vad är orsakerna till sjukdomarna och metoderna för deras behandling som du kan lära dig i den här artikeln.

Vanliga orsaker

Sannolikheten att utveckla prostata sjukdomar påverkas av följande faktorer:

 • stillastående processer i det lilla bäckenet, som orsakas av en stillasittande livsstil;
 • nervös och fysisk överbelastning av kroppen, vilket minskar dess försvar
 • för lång avhållsamhet från kön;
 • promiskuösa sexliv;
 • rökning, alkoholkonsumtion;
 • felaktig diet med överflöd av feta, kryddiga och salta rätter;
 • prostatan kyls och provar akut och kronisk inflammation;
 • smittsamma sjukdomar i kroppen. De kan ha både bakteriell natur (streptokocker, tuberkulos, gonorré) och virus (influensa, papillom);
 • traumatiska lesioner av prostata förekommer i frakturer i bäckenbenen, till exempel med starka slag i inguinalkretsen. Skador på prostata kan orsakas av urinrörets buk, onormal prostata-massage och andra diagnostiska procedurer som genomförs med överträdelser av reglerna.

Mer detaljer om orsakerna till smärta i prostatakörteln finns här.

symptom

De viktigaste symptomen på prostata sjukdomar är smärtsamma förnimmelser. De kan ha olika lokalisering och svårighetsgrad, men oftast observeras smärtor i könsorganen, i pungen, i skönhetsområdet, i underlivet.

Ibland upplever en man smärta i områdena i sakrum, rektum och njurar. Obehagliga känslor ökar efter urinering och kön. Av smärtan kan det vara korttidsskott, ständigt värkande och skärande.

Med prostatainfektion upplever en man generell sjukdom, svaghet, aptitlöshet, kroppstemperatur ökar.

Adenom av prostata och närvaron av stenar i prostatakörteln kännetecknas av ökad uppmaning att urinera med en samtidig minskning av den utsöndrade vätskan. Med tiden behöver mannen mer och mer ansträngning för att tömma blåsan.

Sjukdomar i prostata

Följande prostata sjukdomar hos män är kända:

 1. Prostatit. En sjukdom som kännetecknas av inflammation i prostatakörteln. Kan ha både smittsam och icke-infektiös natur. Noninfektiös prostatit uppstår på grund av stagnation av prostatsekretionen eller på grund av cirkulationsstörningar. Infektion i prostatakörteln är en följd av venerala sjukdomar, och kan också uppstå som en komplikation av systemiska infektioner.

Utvecklingen av prostatit leder till komplikationer:

 • fibros. Det kännetecknas av spridning av bindväv. Sjukdomen leder till att prostatakörteln börjar utöva tryck på urinvägarna och hindrar tömningen av blåsan.
 • cysta. En vätskefylld kavitet som uppträder i prostatacentret. Vätskan kan vara steril och infekterad;
 • ärr. De är resultatet av smittsamma skador (särskilt venerala).
 • abscesser - purulenta formationer, vilket kan leda till sepsis i sin utveckling.

Dessa störningar orsakas inte bara av prostatit. De kan också uppstå på grund av andra patogena faktorer.

 • Adenom av prostata. Ett annat namn är godartad prostatahyperplasi. Patientprostata ökar i storlek. Det kan vara en följd av prostatit, men kan ha en självständig karaktär.

  De exakta orsakerna till prostatasjukdom hos män har inte fastställts än. Möjligheten att utveckla ett adenom ökar signifikant med åldern och når 20% till 50-60 år. Detta förhållande förklaras av hormonella förändringar i kroppen när det åldras.

  • i första steget blir urinflödet trögt och urinlusten ökar, men det finns ingen vätska kvar i urinblåsan, den töms helt.
  • i andra etappen blir urinering ännu svårare och blåsan töms inte längre till slutet. Nyresvikt utvecklas;
  • i tredje etappen urinblåsan sträcker sig kraftigt, urin utsöndras med droppe, blod syns i det.

 • Stenar i prostata. De uppstår på grund av stillastående processer i körteln eller på grund av att urinen kommer in i den. Stenas sammansättning kan vara urat, fosfat, kalcium. Läs vår artikel om kalcinater. Symtom liknar symptomen på prostatit: smärta, försvagning av sexuell lust.

 • Tuberkulos av prostata är en sjukdom i prostatakörteln, som kännetecknas av smärta sensioner, en minskning av körtelns storlek. Det är orsakat av Kochs stång genom urinvägarna eller på annat sätt.

 • Prostatacancer. Till skillnad från adenom är en malign bildning. Med dess utveckling ger metastaser som leder till en persons död. Kan behandlas i de tidiga stadierna.

  behandling

  Att behandla prostata sjukdomar hos män kan vara fysiska övningar, konservativa och operativa metoder.

  Konservativ behandling av prostata sjukdom innebär att läkemedel tas. Vid sjukdomar av smittsam natur tas antibiotika och antivirala läkemedel. Med andra inflammationer, alfa-1-adrenerge blockerare, hormonella och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, föreskrivs fytopreparationer.

  Vissa sjukdomar i prostatakörteln hos män (t.ex. prostataadenom i steg 2 och 3) kräver kirurgi.

  Kirurgiska metoder skiljer sig åt i sin invasivitet. Transvesikal adenomi är den mest effektiva, men också den svåraste metoden.

  Det ger en pålitlig botemedel mot adenom, men kräver en lång återhämtning av kroppen.

  Det utförs utan skärningar, eftersom högfrekvenslasern styrs in i prostata genom urinröret.

  Embolisering är en annan minimalt invasiv metod. Under denna operation blockeras prostata blodkärl med medicinska polymerer.

  Andra icke-operativa metoder presenteras genom kryodistruktion, ultraljudsterapi, elektrostimulering, termisk terapi.

  effekter

  Om du inte behandlar infektiösa lesioner av prostata, kan sjukdomen sprida sig i hela kroppen och ge allvarliga systemiska komplikationer. Den största sannolikheten för utveckling av systemkomplikationer är tuberkulos.

  Om adenomen utvecklas till tredje etappen, då finns det en chans att utveckla njursvikt och blåsbrott, och detta är dödligt farligt.

  I allmänhet är alla problem med prostata väldigt obehagliga för en man, eftersom även i avsaknad av allvarliga komplikationer, försämrar de signifikant hans livskvalitet.

  förebyggande

  För att minimera sannolikheten för att utveckla prostata problem behöver du:

  • stärka immuniteten
  • leda ett måttligt och ordnat sexliv;
  • regelbundet övervaka för STD;
  • att gå in för sport;
  • äta hälsosam mat;
  • minimera stress.
  • Fördröja inte tömningen av blåsan under lång tid.

  Användbar video

  Följande video handlar om hur man diagnostiserar prostata sjukdomar och deras behandling.
  Del 1:

  slutsats

  Det finns en mycket stor variation av prostatiska sjukdomar hos män, men orsakerna till och behandlingen av de flesta av dem är likartade. Trots det faktum att denna kropp inte är den viktigaste i kroppen, kan kränkningen av sitt arbete leda till allvarliga systemiska kränkningar. Undersök därför inte vikten av deras förebyggande och snabb diagnos.

  Sjukdomar i prostata

  Sjukdomar hos det manliga genito-urinvägarna är ofta associerade med patologiska processer i prostata. Ett litet organ som ligger under blåsan och täcker urinröret, utför viktiga funktioner i hankroppen, som ansvarar för produktion av enzymer och en specifik hemlighet. Sjukdomar i prostatakörteln som är förknippade med strukturella förändringar, inflammation eller störningar av fysiologiska processer, orsakar allvarliga problem och kräver en kvalitativ diagnos för utnämning av aktuell behandling.

  Klassificering av prostata sjukdomar

  I medicinsk praxis är det vanligt att klassificera sjukdomar, hänvisa dem till en viss grupp på grundval av liknande egenskaper. Separering utförs på grundval av orsakerna till uppkomsten, mekanismen för patologibildning, symtom och möjliga konsekvenser. Med tanke på likheten hos tecken som är karakteristiska för prostatakörtlar är klassificeringen svår. Ofta förekommer en gemensam utveckling av två eller flera patologiska processer, som var och en representerar en oberoende diagnos.

  Våra läsare rekommenderar

  Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

  Ändå bygger på patogenetiska faktorer har experter identifierat ett antal liknande sjukdomar, kombinera dem till större grupper, med har ett eget system för varje prostatasjukdom klassificering:

  • Inflammatoriska sjukdomar. Sjukdom provocerad av patogena mikroorganismer av bakterier, virus eller svampursprung vidare med bildandet av smittkällan i prostatavävnaden. Utveckla som en självständig typ av patologi eller komplikation av sjukdomar i det genitourära systemet hos män. Denna grupp inkluderar akut och kronisk prostatit, prostatotsistit, prostatovezikulit, abscess, prostata tuberkulos och andra infektioner.
  • Tumörsjukdomar. Hyperplastiska förändringar i vävnaderna i prostatakörteln leder till en ökning i volymen och irreversibla förändringar i organets funktion, samt att störa funktionerna hos besläktade system och organ. Den patologiska processen med en tumör utvecklas med bevarande av cellulära strukturer eller med degenerering av celler. I det första fallet bildas godartad prostatahyperplasi (BPH), och i andra fallet är det cancer.
  • Sjukdomar associerade med bindevävnadens patologi. Den speciella ramen för alla organsäta bindvävskonstruktioner, kan i vissa fall också orsaka problem med prostata. När de växer sker komprimeringen, orgeln förlorar sin elasticitet, vilket komplicerar sina funktioner och leder till atrofi. Denna grupp innefattar fibros och cyste, som ofta utvecklas efter omfattande inflammation eller med mekanisk skada på körteln.
  • Parasitiska sjukdomar i prostata. Införandet av skadedjur i prostata i medicinsk praxis är sällsynt. Ormar och maskar föredrar att leva i koncentrationsområdet av ett stort antal näringsämnen, det vill säga i matsmältningsorganen. Ändå klassificeras orminfestationer i prostatakörteln i en separat klassificeringskategori.

  Det finns andra typer av klassificeringar. En enda standard, accepterad av det medicinska samfundet, är ännu inte tillgänglig, eftersom prostatakörtelns patologi upptar en mellanliggande plats mellan sjukdomar i köns- och urinvägarna.

  Ett bevisat hemhjälpmedel för att öka Potential:

  • ett fantastiskt resultat,
  • låg kostnad,
  • fullständig säkerhet,
  • orsakar inte överskott.

  symtomatologi

  Kliniska manifestationer av prostata sjukdomar är typiska för de flesta patologiska processer, så det är nästan omöjligt att känna igen sjukdomen utan ytterligare diagnostiska åtgärder.

  Utseendet på problem med prostatakörteln hos män följs av tecken på nedsatt sexuell funktion och störningar i urinorganens arbete.

  Symtom som du bör uppmärksamma på och när de detekteras, gå till doktorn:

  • Förändring av arten av urinering. Att minska trycket i urinströmmen anses vara ett diagnostiskt tecken på hyperplasi, eftersom urinröret är mekaniskt fastspänt vilket gör det svårt att tömma vätskan. För prostatit kännetecknas av frekvent urinering på toaletten på natten, medan huvudet också kan försvagas på grund av inflammatorisk svullnad.
  • Utseendet av ömhet. Obehag, brännande och smärta när urinering förekommer hos mest smittsamma sjukdomar i urinvägarna. Svårt smärtssyndrom i avancerade stadier av cancer indikerar utseende av metastaser. För inflammation kännetecknas av ökad smärta under träning, liksom en klar samband med urinprocessen. Adenom orsakar nästan ingen känsla av obehag i de tidiga stadierna, prostata börjar skada med en betydande mängd hyperplasi.
  • Orenheter i urin och sperma. Detektering av blod är ett tillfälle för snabb behandling av en läkare. Orsakerna kan vara trauma, inflammation, hyperplasi, tumörsintegration, njursjukdom och många andra farliga förhållanden.
  • Erektilfunktionsstörningar. Tecken på sexuella svaghet, minskad spermier, minskad lust, smärta under utlösning - alla dessa manifestationer av sjukdomar i organ i urogenitala systemet kan orsakas av stillastående, inflammatoriska eller hyperplastiska förändringar i vävnader i prostata.
  • Allmänna symtom på sjukdomar. Ökningen i temperatur och svaghet är en uppenbar reaktion av immunsystemet mot den inflammatoriska processen. Om inflammationens fokus ligger i prostatakörteln kommer smärta och obehag i underlivet att vara närvarande. Skarp viktminskning kan vara ett tecken på ett försummat stadium av en malign tumör och förekommer också med parasitala lesioner av prostata.

  Vid första tecken på problem i urinvägarna, är aktuell hänvisning till läkaren den enda tillförlitliga sättet att upptäcka avvikelser i ett tidigt skede och att vidta nödvändiga åtgärder för att eliminera eller korrigera kränkningar.

  orsaker till

  Riskfaktorer vid förekomst av prostata sjukdomar är många. Orsaken till sjukdomen kan vara förändringar i kroppens väl samordnade arbete och negativa yttre påverkan:

  1. Genetiska störningar ges uppmärksamhet vid diagnos av hyperplastiska processer.
  2. Skador leder till skador på prostata strukturen.
  3. Stagnerande processer stör normala cirkulationsprocesser och metaboliska funktioner.
  4. Felaktig näring orsakar ackumulering av skadliga ämnen och leder till cellulära förändringar.
  5. Otillräcklig fysisk aktivitet är den främsta orsaken till stagnation.
  6. Inflammatoriska sjukdomar i det genitourära systemet ökar risken för medverkan i prostatacetatets patologiska process.
  7. Åldersförändringar i vävnaderna i prostata leder till en störning i reproduktionen av vävnader.
  8. Skadliga vanor förgiftar kroppen med toxiner och kan orsaka genetiska förändringar.

  Den kumulativa effekten av negativa effekter och den komplexa att provocera faktorer blir ofta en orsak till sjukdomar i prostata, så under de senaste åren, är urologer alltmer fokus på förebyggande åtgärder och tidig diagnos.

  Hur man diagnostiserar

  Möjligheterna för modern medicin tillåter oss att diagnostisera prostata sjukdomar vid de inledande stadierna av bildandet av den patologiska processen. Teknisk utrustning och framväxten av ny vetenskaplig kunskap ledde till skapandet av effektiva diagnostiska metoder:

  1. Rektal undersökning. Inledningsskedet av en undersökning gör det möjligt att bestämma strukturen och storleken på prostatakörteln och jämföra resultaten med fysiologiska normer.
  2. USA. Ultraljudsdiagnostik i urologisk praxis används på grund av den hastighets- och informativa metoden vid bestämning av inflammatoriska och strukturella förändringar i organen i genitourinärsystemet.
  3. Blod- och urintester. Biokemiska index och bestämning av specifika parametrar av vätskor möjliggör analys av funktionella förändringar.
  4. Dator metoder. Det mest progressiva sättet att upprätta en diagnos för någon typ av patologi.
  5. PSA-nivå. Det kvantitativa indexet för ett prostatiskt specifikt antigen, beräknat beroende på ålder, möjliggör att i tid noteras avvikelser i prostatakörteln.
  6. Funktionstester. Bestämning av blodflödeshastighet, urinutgångsparametrar, provning av duktilitet - alla dessa och många andra metoder används för att diagnostisera prostata sjukdomar.
  7. Histologiska studier. Biopsi är en oumbärlig metod för differentiering av hyperplasi och hjälper till att upptäcka atypiska cellulära strukturer till prostata.

  Ett utvidgat diagnostiskt komplex används sällan för en planerad studie av en människors hälsotillstånd, men en detaljerad studie, baserad på kliniska manifestationer, utför ett komplett utbud av analyser och instrumentstudier.

  Behandling av sjukdomar

  Valet av behandlingsmetod beror på den fastställda diagnosen. Medlen till konservativ terapi, kirurgiska ingrepp, fysioterapeutiska förfaranden och icke-traditionella metoder används.

  Prostatisk massage

  Urologisk massage anses vara ett effektivt förfarande för behandling och förebyggande av prostata sjukdomar. Genom att stimulera blodflödet, eliminerar ämnesomsättningen och vävnadsmetabolism stagnationseffekter i prostata, minskar smärta, normal erektil funktion och utvanns organ sekretorisk aktivitet. Massage är en bra behandling för kronisk prostatit och väl under de inledande skedena av adenom, men inte tillåtet att utföra proceduren i cancer och akuta inflammatoriska processer.

  Läkemedel

  Konservativ behandling av prostata sjukdomar har flera fördelar. Valet av ett lämpligt läkemedel med minimala biverkningar möjliggör en effektiv behandling. Moderna droger kan sakta ner tumörprocessen, eliminera inflammation, återställa nedsatta funktioner och fördröja behovet av kirurgisk ingrepp. En förutsättning för framgångsrik behandling med medicineringen är ett preliminärt samråd med en läkare, eftersom självständiga försök att behandla prostatakörteln kan leda till oönskade konsekvenser.

  Folkmetoder

  Lusten att undvika behandling med piller eller minska deras inverkan på kroppen återvänder moderna människor till beprövade recept av förfäder. Traditionell medicin hjälper till att behandla symptomatiska sjukdomar i prostatakörteln. Läkemedel med antiinflammatoriska, analgetiska, diuretiska, stimulerande egenskaper samt naturliga cytotoxiska läkemedel används för att eliminera symtom på prostatit, adenom, används vid erektil dysfunktion.

  Förebyggande åtgärder

  Det är möjligt att minska risken för att utveckla prostata sjukdomar med enkla förebyggande åtgärder. Schemalagda undersökningar av en urolog, snabb behandling av uppkommande sjukdomar i genitourinärsystemet, korrekt näring och regelbunden fysisk aktivitet är bland de grundläggande principerna för att upprätthålla maskulin hälsa. Förebyggande är ett överkomligt sätt att undvika de allvarliga konsekvenserna av prostata sjukdom och bör innebära en mans önskan att behålla aktiviteten fram till ålderdom.

  Vad är konsekvenserna

  Avlägsnande av prostatakörteln till följd av irreversibla förändringar och fullständig förlust av erektilfunktionen är resultatet av oöverskridande av ens egen hälsa. I de tidiga stadierna ska alla sjukdomar i prostata behandlas, och med hjälp av moderna medicinmetoder kan man hantera även den obotliga patologin. Det maximala hotet representeras av maligna tumörer, vars prognos helt och hållet beror på en aktuell diagnos och en uppsättning terapeutiska åtgärder.

  Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

  Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

  • konstant smärta i underlivet, skrotum;
  • svårighet att urinera
  • sexuell dysfunktion.

  Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.

  Sjukdomar i prostata

  Prostata är en del av människornas reproduktionssystem. Sjukdomar i prostatakörteln sprider sig mycket mellan det starkare könet, som börjar med den genomsnittliga åldern och högre i statistiken efter 40 år, mer än 30% av fallen. Prostaten hos en ung man, storleken på en valnöt växer med åldern.

  Ju mer orgelet blir desto högre är sannolikheten för ett genitourinary system. Dysfunktioner kan utveckla inflammatoriska processer, adenom och till och med prostatacancer.

  Prostata och strukturens funktion

  Det ligger i ett människors genitourinary system, som järn - ett muskulärt organ. Att vara på baksidan av bäckenet, under urinröret, avlägsnar urin från kroppen, spermier. Huvudfunktionen är produktionen av hormoner som utgör 10-30% av spermiernas volym. Eftersom prostatavätskan har en alkalisk reaktion, neutraliserar den sura miljön i vagina. Prostatit är en ventil som stänger blåsans passage under utlösning. Vid denna tidpunkt, musklerna i prostata kontraktet, för att tvinga spermier ut.

  Om dessa funktioner bryts, reduceras kvaliteten på det seminala vätskeinnehållet, nämligen viskositetsparametern som är ansvarig för spermobilitet. Prostatakörteln är uppdelad i två lobuler åt vänster och höger, består av glandulär muskelvävnad. Spridningen av adenom är en manifestation av cellskador, som komprimerar urinröret och orsakar obehagliga känslor.

  Huvudfunktioner

  • Obehag vid urinering
  • Obehagliga känslor i grenområdet
  • Ökning av temperaturen;
  • Brott mot sexuell funktion;
  • I urinen finns pus, blod, slem

  De viktigaste typerna av sjukdom

  Moderna läkare subdividerar sjukdomen beroende på orsaken till förekomsten och manifestationsformen. Huvudtyper:

  • Infektiös prostatit i akut form;
  • Kronisk infektiös form;
  • Godartad hyperplasi (adenom);
  • Prostatacancer (adenokarcinom).

  För det starkare könet över 50 år utvecklas adenomen oftast, vilket ökar i sådan utsträckning att det komprimerar urinröret. Vi kommer att sortera ut de olika typerna av sjukdomen i ordning.

  Kronisk eller akut infektiös prostatit

  Inflammation av järnmuskelorganet förekommer oftast bland unga, medelålders. Den akuta formen påverkar människor med löpande samlag, med ålder passerar till ett kroniskt utseende. Detta orsakas av en bakteriell infektion av den skadliga vävnaden. Orsakar svår smärta, brinnande, inte bekväm känsla. Orsaker till sjukdomen:

  • En stillesittande livsstil;
  • Bristande intim hygien;
  • hypotermi;
  • Hormonala misslyckanden;
  • Stressiga situationer;
  • Ta antibiotika utan att följa anvisningarna.

  Prostata sjukdomssubtyper

  Mikrober multiplicerar, bildar ett konstant fokus på inflammation, patologi. Utveckla följande typer av sjukdomar:

  • Fibros - brott mot tömning av urinblåsan;
  • Sarkom i prostata;
  • Inflammation av vävnader;
  • Närvaro av stenar;
  • Vesikulit - inflammation av sällsynta vesiklar;

  Olika typer av sjukdomen är hemskt, värt att tänka på och inte komma till en kritisk punkt. Du bör ta hand om din hälsa, besöka urologer och vidta förebyggande åtgärder.

  Adenom av prostata

  Vanligtvis uppenbarad av en ökning i järnmuskelorganet med varje åldersår. Detta är inte en inflammatorisk process, men en proliferation av celler. Det finns en påträngande känsla av en ständig uppmaning att urinera. Godartad hyperplasi komprimerar urinröret i urinblåsan och stör funktionen hos excretionssystemet. Varför uppstår hyperplasi? orsaker:

  • Hormonfel på grund av ökat östrogen, sänkning av androgenernas nivå
  • Inte fullständigt härdade inflammatoriska processer;
  • Överträdelse av cirkulationen i botten av bäckenet på grund av brist på aktivitet;
  • Vanan att ha klara kläder som orsakar stagnation av blod.

  En ganska farlig sjukdom på grund av frekvent urinretention börjar akut berusning. Vätskans ackumulering kan leda till rubbning av urinröret. Adenom förekommer mot bakgrund av inflammation i det urogenitala systemet med cystit, uretrit, pyelonefrit. Enligt statistiken har 40% av det starkare könet försummat fall av godartad hyperplasi, vilket kan leda till utseendet på en cancerous tumör. Det finns flera effektiva sätt att bota utvidgningen av prostata, inklusive mediciner som minskar symtomen.

  Stoppa sjukdomen kan fungera. Att välja ett sätt att behandla är det nödvändigt med den expert som ska utse en korrekt metod.

  Symptom på adenom

  Svårighetsgraden av sjukdomen hos män varierar beroende på utvidgningen av prostatakörteln. Vanliga tecken på godartad hyperplasi:

  • Frekvent behov av urinering;
  • Ökad önskan att gå på toaletten på natten;
  • Trögt flöde av urin;
  • Stress under tömning av blåsan.

  Storleken på prostatakörteln signalerar inte nödvändigtvis starka symtom. Många män med en något förstorad storlek känner signifikanta tecken, medan andra med stor prostatastorlek kan ha mindre symtom och även med tiden kommer det till lättnad.

  Prostatacancer

  I det starkare könet är den vanligaste typen av cancer prostatacancer. För närvarande, enligt statistiken, 10% av cancer, men tendensen av sjukdomen växer. Predisposition, ofta på grund av ärftlighet. Även riskerar tumörer med kroniska inflammatoriska processer, inte läkt till slutet. Det börjar i prostatacellerna, växer långsamt. Många till och med dör av ålderdom och misstänker inte att de har haft cancer.

  Experter rapporterar att en malign tumör börjar med en liten förändring i form. Det vill säga att sjukdomen under lång tid inte avslöjar sig själv, de söker hjälp vid scenen av metastasering. Experter rekommenderar regelbundet att kontrollera ändringarna genom att skicka in ett blodprov av PSA. Cancer är oftast en dödlig sjukdom som sprider sig till andra delar av kroppen. Cure är lättare vid inledningsskedet.

  Diagnos av en cancerous tumör

  Med eventuella symtom på obehag i reproduktionssystemet rekommenderas att konsultera experter. Cancer kan gömma sig bakom små tecken. Experter identifierar nödvändigtvis historien om sjukdomen i det maskulina könet i familjen för en fullständig klinisk bild. För att identifiera sjukdomen används följande metoder:

  • Inspektion i en polyklinisk
  • PSA blodprov;
  • Palpation av järnmuskelorganet;
  • MRI av prostata.

  De flesta prostatacancerexperter klassificeras på Gleason-skalan - fyra utvecklingsstadier. Vilka metoder för botemedel används?

  Metoder för behandling

  Det bör aktivt övervaka utvecklingen av prostata sjukdom, så att det inte finns någon spridning av maligna celler. Bestäm diagnosen kan den närvarande läkaren genom antalet metastaser, storleken på adenomen. Metoder för behandling av cancercancer:

  • Prostatectomy - en operation för att avlägsna järnmuskelorganet;
  • Strålningsterapi - förstör cancerceller efter strålningsexponering;
  • Cryotherapy - hjälper till med initiala neoplasmer med hjälp av låga temperaturer;
  • Hormonterapi - sista utväg, används vid att avlägsna manliga könshormoner;
  • Kemoterapi - föreskriv kemoterapi som inte bara påverkar tumören, men också de friska cellerna

  Det är viktigt att börja behandlingen i de tidiga stadierna av cancer. Utvecklade moderna metoder för att bestämma sjukdomen, det viktigaste vid den tiden att se en läkare.

  Skillnaden mellan godartad hyperplasi och prostatacancer

  Distinguish följande enheter: prostatacancer växer till en malign tumör, adenom i en godartad neoplasma. Cancerceller är de farligaste, eftersom de sprider sig genom blodomloppet och lymfatiska avloppet. Metastaser skapas som påverkar andra organ.

  Nästa skillnad är att cancercellerna växer utåt, och adenomen är jämnt utåt och inåt, klämmer ur urinblåsan. Godartad hyperplasi manifesteras av symptom, enligt vilken det är möjligt att bestämma sjukdomen, men canceren förvaras under lång tid. Bland specialister finns en version som den försummade kroniska prostatit och adenom ökar risken för bildandet av en malign tumör.

  Prophylax av sjukdomar i prostata

  En sådan vanlig, farlig lesion av prostata kräver snabb upptäckt, obligatorisk närvaro av förebyggande undersökningar. I väst är sådana besök hos urologen en integrerad del av kulturen. I sådana länder minskar farliga former av sjukdomen. Experter rekommenderar att män efter 40 år besöker en urolog 2 gånger om året för att spåra eventuella sjukdomstrender. Vid denna ålder, som i någon annan, är det nödvändigt att observera tre huvudprinciper för att upprätthålla en hälsosam kropp:

  • Fysisk aktivitet
  • Rationell näring;
  • Regelbundna undersökningar hos läkaren.

  Överensstämmelse med dessa tre principer minskar risken för prostata sjukdom betydligt.

  I näringsmenyn bör du inkludera vegetabiliska produkter, dricka grönt te, begränsa konsumtionen av feta livsmedel. Applicera regelbundet en diet. Neka eller måttlig mängd alkoholhaltiga drycker, nikotin. Ta vitaminer som innehåller selen, zink, A, E, C, mineraler. Gå till en aktiv livsstil. Att engagera sig i allmänna förstärkningsförfaranden är att upprätthålla immunsystemet normalt. Introducera regelbundet sexliv med en vanlig partner för att förbättra manlig styrka. Det viktigaste är att följa läkarens rekommendationer.

  Alla slags prostata sjukdomar

  De vanligaste prostata sjukdomarna


  En sådan liten körtel, som verkar vid första ögonkastet prostata, ger för många anledningar till oro.

  Alla män har risk för prostata sjukdomar. För att det är hos alla män. En översikt över dessa sjukdomar hjälper dig att bedöma risken för sjukdomen exakt i dig.

  Godartad hyperplasi

  Godartad hyperplasi (BPH), är också känd som en utvidgning av prostatakörteln - ett tillstånd där prostata växer till avvikande dimensioner.

  Chanserna att utveckla BPH korrelerar med ålder:

  • Från 31 till 40 år - 1 av 12;
  • Från 50 till 60 år - varje sekund;
  • Från 80 år - oftare än 8 av 10.

  Även om endast hälften av männen har godartad prostatahyperplasi som ger uppenbara symtom. DHP är inte ett precanceröst tillstånd, även om dessa två sjukdomar diagnostiseras hos äldre män.

  Prostatacancer


  Prostatacancer - Den vanligaste typen av cancer hos män, efter hudcancer. Under sitt liv diagnostiseras han i en av sex män.

  Körteln i denna körtel växer långsamt och orsakar död i en av 35 patienter. Liksom med BPH ökar risken för att utveckla prostatacancer med åldern.

  Två av var tredje män med prostatacancer är över 65 år. Orsakerna till denna sjukdom är okända, men det finns flera faktorer förknippade med det.

  • Familjhistoria. Om du har en bror eller far som har prostatacancer, chanserna fördubblas.
  • lopp. Afroamerikaner och män med en historia av familjehistoria bör börja screena för sjukdomen vid en tidigare ålder än kaukasiska män utan prostatacancer som en släkting.

  prostatit

  Till skillnad från tidigare sjukdomar, prostatit - inflammatorisk eller bakteriell, prostatacancer - förekommer huvudsakligen hos unga och medelålders män. Under hela livet diagnostiseras sjukdomen hos 5-10% av männen.

  Sjukdomar i prostata och deras symtom

  Prostatakörteln - Ett organ, storleken på en valnöt, som endast är för män.

  Den ligger under blåsan och runt urinröret eller urinröret. Dess huvudsakliga funktion är produktionen av en flytande spermakomponent.

  Med ålder växer prostata, vanligtvis utan några problem.

  I vissa män komprimerar den förstorade prostata urinröret och därigenom komplicerar urinering.

  Detta kallas godartad prostatahyperplasi.

  Hennes symptom är:

  • frekvent urinering, särskilt på natten
  • försvagning av strålen;
  • känsla av ofullständig tömning av blåsan.

  prostatit - En inflammatorisk sjukdom, oftast orsakad av bakterier. Det finns en åsikt att detta är en manlig urinvägsinfektion.

  Infektion av prostata är sällan allvarlig, men om du upptäcker patologiska symptom, visa din läkare.

  Sådana tecken innefattar:

  • smärtsam urinering och ejakulation
  • feber och frossa;
  • smärta i bäckenregionen
  • frekvent uppmaning att urinera
  • molnig urin.

  Prostatacancer förekommer ofta asymptomatiskt. Ofta är diagnosen etablerad först efter screening laboratorieundersökning - Definition av prostataspecifikt antigen (PSA).

  Ibland upprättas prostatacancer efter en episode av akut urinretention, som vid godartad prostatahyperplasi. Vanligtvis indikerar detta symptom ett senare stadium av cancer.

  Hur man undviker prostata sjukdom?

  Att veta detta kan du vidta specifika åtgärder för att hålla prostatan frisk:

  1. En diet som är låg i mättade fetter och en hög andel grönsaker och frukter hjälper till att minska risken för BPH. Studier fortsätter att utforska potentialen för tidig behandling och förebyggande av BPH.
  2. Prostatacancer kan inte förhindras eftersom orsaken är okänd. Som med BPH rekommenderar experter hälsosam mat med högt innehåll av grönsaker och frukter.
  3. Inga biologiska tillskott har en förebyggande effekt på prostatacancer. Studien av mineralet av selen ger blandade resultat, men de flesta studier visar inte den verkliga nyttan av användningen. Medicinska preparat för förebyggande av prostatacancer undersöks också.

  Det finns också inga droger för förebyggande av prostatit. Experter rekommenderar hygienåtgärder, inklusive att hålla penis rena.

  I de flesta män som följer dessa rekommendationer utvecklas prostatit aldrig.

  Hur behandlas prostata sjukdomar?

  Behandlingen beror på vilken sjukdom du har.

  Godartad prostatahyperplasi kräver endast behandling om urinproblemen blir besvärliga.

  Denna sjukdom svarar ofta på att ta sådana läkemedel:

  • lindrande spänning runt urinröret - cardura, flomax, hitrin, uroxatral;
  • minska storleken på körteln - Avodart och Proscar.

  Om symtomen inte minskar efter medicinering kan det vara nödvändigt kirurgisk operation.

  Försök görs för att behandla BPH med hjälp av örter - palmetto med beta-sitosterol och afrikansk plommon.

  Behandling av prostatacancer är komplex.

  När en behandlingsplan utvecklas tar doktorn hänsyn till människans ålder, det allmänna hälsotillståndet och hur aggressiv sjukdomen är. Varje person är unik, och därför bör behandling också vara unik.

  Behandlingsaktiviteter inkluderar:

  • frånvaro av behandling (observation);
  • kirurgi;
  • Strålningsterapi - yttre stråle eller implantation av radioaktiva korn;
  • kemoterapi;
  • en kombination av flera typer av behandling.

  Eftersom prostatit vanligtvis har en bakteriell etiologi behandlas den med antibiotika, vilket tar ungefär fyra veckor.

  Är screening av prostatacancer?


  Din fråga screening av prostatacancer är kontroversiell.

  Vissa läkare och organisationer rekommenderar regelbundna screening, andra - nej.

  Cancerförbundet rekommenderar att män diskuterar med läkaren fördelarna, riskerna och begränsningarna av screening av prostatacancer före hans uppförande.

  Information om behovet av screening bör utföras för alla män i åldern 50 år och för patienter med hög risk för denna sjukdom - tidigare.

  Urologistföreningen rekommenderar att män mellan 55 och 69 år som bestämmer sig för att ta provet, prata med läkaren om eventuella komplikationer och behovet av upprepad testning med hänsyn till deras egna preferenser och intressen.

  Gruppen rekommenderar också:

  • Skärma inte prostatacancer för män under 40 år.
  • Utför inte rutinmässig screening för män med en genomsnittlig risknivå vid 40-54 års ålder.
  • För att minska risken för analysen rekommenderas det att det genomförs med två års mellanrum. Detta minskar möjligheten att erhålla felaktiga resultat och överdiagnos av sjukdomen;
  • inget behov av regelbunden screening för män över 70 år eller för patienter med en beräknad livslängd på mindre än 10-15 år.

  Om prostatacancer screening ska genomföras, kommer ett blodprov och en prostataskanning att utföras under processen. För att klara denna undersökning eller inte, måste du bestämma tillsammans med läkaren.