Huvud
Behandling

Symtom och behandling av vanliga och inte mycket sjukdomar i urinblåsan

Blåsans funktioner är ackumulering och utsöndring av urin. I båda könen är detta organ organiserat identiskt, men på grund av egenskaperna hos urinrörets anatomi och könsorganen är kvinnor och män mer benägna att drabbas av olika sjukdomar. Vad är blåsans sjukdomar och hur är de manifesterade?

Huvudsymptom

Symtom på blåsesjukdomar är inte mycket olika. Praktiskt taget alla patologier i detta orgel manifesteras:

 • frekvent urinering under dag och natt;
 • urininkontinens
 • smärtor i underlivet;
 • smärta, bränning och skärning med urinering
 • förändring i färg och lukt av urin;
 • utseendet av blod i urinen.

Möjliga sjukdomar

Bland de vanligaste åkommorna i blåsan är:

 • cystit;
 • urolitiasis;
 • cancer;
 • bildning av godartade tumörer;
 • överaktiv blåsan.

OBS! Ofta står läkare inför det faktum att alla klagomål på patienten är koncentrerade på blåsan, men analyser och instrumentella metoder för forskning tyder på att patologier saknas i detta organ. I sådana fall kan problem med smärta och urinering vara tecken på njure, prostata, livmoder, epididym och andra närliggande organ.

cystit

Blåsans vanligaste åkomma är dess inflammation, det vill säga cystitis. Den främsta orsaken till dess utveckling är patogena mikroorganismer som tränger in i organs hålighet, vanligtvis genom urinröret, även om andra sätt är möjliga. Det är emellertid inte tillräckligt att få mikrober i blåsan för att orsaka inflammation, eftersom väggarna på grund av strukturens egenskaper och frisättning av specifika ämnen är tillförlitliga skyddade från detta. För att utveckla cystit är det därför nödvändigt att de naturliga försvarsmekanismerna försvagas och smittämnen har möjlighet att lägga sig på slemhinnan. Vanligtvis är det tillräckligt att överföra stress, andra sjukdomar, allvarlig hypotermi etc.

Frekvensen för diagnosen av denna sjukdom hos blåsan hos kvinnor är mycket högre än hos män, vilket beror på närvaron av en bred och kort urinrör i rättvisare kön. Som regel manifesterar sig sjukdomen:

 • signifikant ökning av trängseln att urinera
 • smärtsam urinering
 • ökad temperatur;
 • närvaron av leukocyter i urinen och ibland av röda blodkroppar.

Viktigt: Problemet är förmågan att uttrycka så levande att patienten för en sekund inte kan bli av med irriterande känsla av ofullständig tömning av blåsan, även omedelbart efter urinering.

För behandling av cystit används vanligen:

urolitiasis

Också en ganska vanlig orsak till utseendet på karakteristisk smärta i underlivet och problem med urinering går in på blåsan eller bildandet av stenar direkt i den. Enligt ny forskning är denna sjukdom en följd av genetiskt bestämda metaboliska störningar, och dess huvudsymptom är:

 • ökad urinfrekvens;
 • smärta som åtföljer processen med urinutsöndring
 • avbrott i urinströmmen tills urinen är helt stoppad;
 • närvaro i blodets urin och suspenderad materia;
 • ökning av blodtrycket.

Viktigt: oförmåga att urinera under en lång tid om en stark längtan är en orsak till omedelbar samtal ambulans, eftersom en sådan lagring urin kan orsaka bristning av urinblåsan och patientens död.

Behandling av urolithiasis utförs huvudsakligen genom avlägsnande eller kontaktkrossning av de bildade stenarna med den efterföljande accelerationen av diurese. Tack vare detta blir de minsta fragmenten av betong snabbt och relativt smärtfritt utsöndrat från kroppen. Men den viktigaste metoden att bekämpa denna sjukdom är att följa en individuellt utvald diet.

tumörer

Oftast bildas tumörer av olika natur i blåsan. Vanligtvis följs det av smärta och blödning. Om man talar om maligna neoplasmer diagnostiseras vanligtvis patienterna med övergångscellcancer och endast i 1 fall av 10 riktigt aggressiva adenokarcinom.

Bland godartade tumörer i blåsan är:

 • adenom;
 • feokromocytom;
 • papillom;
 • polyper;
 • hemangiom etc.

OBS! Papillom förekommer på ytan av huden och slemhinnorna som ett resultat av mänsklig infektion med HPV av olika typer och försvagning av immunitet. Vissa typer av HPV utmärks av hög cancerrisk, det vill säga de formade papillomerna kan degenerera till maligna tumörer.

Praktiskt taget alla patienter med detektering av tumörer tilldelas kirurgisk behandling, som ibland kan utföras med hjälp av endoskopiska tekniker, det vill säga utan att skära ner. Vid diagnos av cancer ordineras ofta kemoterapi och strålbehandling.

Hyperaktiv Blåsan

Nästan 20% av alla människor lider av frekventa, akuta uppmaningar att urinera. Deras nummer kan överstiga 8 per dag. Och patienterna lyckas inte ens nå till toaletten i tid, vilket naturligtvis är orsaken till förlägenhet. Därför isoleras människor som stöter på en sådan obehaglighet ofta från samhället, förlorar sina jobb och vänner, vilket oundvikligen leder till social disadaptation och utseendet på psykologiska problem.

Hantera hyperaktiviteten hos blåsan kan göras med:

 • drogterapi;
 • regelbundet genomförande av speciella övningar
 • sjukgymnastik;
 • operationer.

Andra patologier

Ovan undersökte vi de sjukdomar som oftast påverkar urinblåsan. Det finns emellertid olyckor som dyker upp, men förekommer fortfarande hos människor. Dessa inkluderar:

 • Leukoplaki är en sjukdom som åtföljs av en patologisk förändring i slemhinnans epitelceller. Som ett resultat bildas keratinerade regioner av olika konfigurationer på blåsans väggar.
 • Blåsans atoni är en patologi orsakad av ryggmärgsskador eller några andra sjukdomar, till exempel syfilis. Det kännetecknas av ofrivillig dropputsöndring av urin.
 • Cystocele eller blåsans nedgång följs ofta av en förändring av vagina och urinrörets position. Detta observeras vanligtvis hos kvinnor efter svåra födselar.
 • Exstrophy avser intrauterin missbildningar. Kärnan i patologin är blåsans bildning utanför barnets kropp, vanligtvis pojkar. Men det är sällsynt nog - bara 1 baby ut ur 30 tusen.
 • Blåsans tuberkulos observeras vanligtvis hos personer i vilka denna sjukdom redan har lyckats påverka lungorna och njurarna. Vanligtvis förekommer patologin inte så det diagnostiseras sällan i tid.
 • Magsår. I regel observeras vävnadssårbildning initialt i organs övre del, och symtomen liknar manifestationer av cystit.
 • Endometrios är en uteslutande kvinnlig patologi av blåsan, eftersom den utvecklas när endometrialceller som täcker ytan av de inre kvinnliga reproduktionsorganen in i den. Sjukdomen manifesteras av närvaron av blod i urinen och smärtor i underlivet, vilket intensifierar före menstruationen.

Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning?

Vi rekommenderar att du läser historien om Olga Kirovtseva, hur hon botade hennes mage. Läs artikeln >>

Blåsans sjukdomar och deras symtom

Brott mot urinering - Ett ganska vanligt klagomål hos patienter på terapeutisk behandling (cirka 2% av patienterna). Hos kvinnor observeras detta problem i tre gånger oftare än hos män. Oftast klagar patienterna på frekvent och smärtsam urinering. Dessa problem kan väsentligt förvärra patientens livskvalitet, så det är viktigt att identifiera symtomen på urinblåsan i tid och bota med hjälp av specialisterna dessa sjukdomar.

De viktigaste tecknen på blåsans sjukdomar

De viktigaste symptomen på blåsesjukdom är ett brott mot urinering och en blandning av blod i urinen (hematuri).

Brott mot urinering

Smärta med urinering följs vanligtvis av bränning och skärning.

Det orsakas av irriterande effekt av urin på inflammerad slem i en sådan blåsesjukdom som cystitis. Smärta med blåsor uppträder i slutet av processen med urinering. Akut cystitis kännetecknas också av smärta i underlivet. Klagomål om frekvent och smärtsam urinering är vanligast hos kvinnor 15-44 år. I dessa patienter, i 15% av fallen, orsakas sådana symtom inte av cystit, utan av vaginit. Dessutom postmenopausala kvinnor ofta smärtsam urinering, eftersom minskningen i nivån av östrogen i blodet leder till atrofi av epitel i urinblåsan och urinröret.

De mest farliga sjukdomar, manifesterar täta och smärtsam urinering, inkluderar cancer i urinblåsan, infektioner (gonorré, herpes), urolitiasis (stenar i urinblåsan).

Med sådana klagomål ska patienten uteslutas från klimakteriellt syndrom, prostatit, främmande kropp i urinblåsan och nedre urinvägarna. Ibland uppstår smärta med feber, hög urinsyra i metaboliska störningar. Liknande symtom kan också orsaka sår och divertikula (utskjutningar) i urinblåsan och urinröret, prostata adenom, fimos och vaginal nedstigning.

Glöm inte att snabb och smärtsam urinering kan vara ett symptom på depression, diabetes, biverkningar av mediciner.

hematuri

Hematuri är en blandning av blod i urinen. Det finns makrohematuri (den synliga blandningen av blod) och mikrohematuri (detekterbar genom mikroskopisk undersökning). För utveckling av makrohematuri tillsätts 1 ml blod till 1 liter urin.

I blåscancer uppträder makrohematuri i 70% av fallen. Å andra sidan är den vanligaste orsaken till blodförening till urinen urinvägsinfektion (särskilt cystit hos kvinnor). Hematuri kan också orsaka urinblåsor.

Vid blåsans sjukdomar kan färgning av urin med blod endast uppträda i den sista delen av urinen eller under hela urinverksamheten.

En blandning av blod i urinen händer och med många njursjukdomar, infektionssjukdomar, intaget av mediciner. Det är därför som du har detta symptom, behöver du se en läkare för diagnos.

Blåsans vanligaste sjukdomar

Blåsans vanligaste sjukdomar är inflammation (cystitis) och urolithiasis.

Dessutom finns bråck, tuberkulos, syfilis, parasitära sjukdomar i blåsan. I blåsan kan utvecklas godartade och maligna neoplasmer. Separat är ett tillstånd som kallas en "hyperaktiv blåsan" isolerad.

Huvudsymptomen på cystit är ofta smärtsam urinering i små portioner. Ibland (ganska sällsynt) i urinen är det en blandning av färskt blod som uppträder i slutet av processen med urinering. Patienten störs genom att skära, ibland mycket svåra smärtor i underlivet, i pubic regionen, speciellt vid urinering. Det finns inkontinens, liksom en känsla av ofullständig tömning av blåsan. Urin kan få en obehaglig lukt. Ibland (ganska sällan) lider det allmänna tillståndet: det kan finnas en ökning av kroppstemperatur, svaghet, sjukdom, minskad effektivitet.

Blåsans stenar manifesteras huvudsakligen av akuta paroxysmala smärtor som spred sig i inguinalområdet och perineum. Ofta finns det en snabb smärtsam urinering.

Glidande cystocele - ett tillstånd, i vilken väggen hos kroppen skjuter ut genom en öppning i bukväggen muskel, företrädesvis i kombination med andra organ (omentum, tarmar). Den vanligaste inguinal, inguinal och scrotal, femoral brok. Det är möjligt att misstänka detta tillstånd när man observerar ett bråck: det varierar i storlek beroende på grad av fyllning av blåsan. Karakteristisk för urinering i två uppdelade doser. Ibland finns det en fördröjning i urin eller frekvent urinering.

Tuberkulos av blåsan är en komplikation av njur tuberkulos. Den kliniska bilden är okarakteristisk, symtomen på cystit dominerar. I svår blåsinfektion finns en kvävning - svårighet att urinera, åtföljd av spasmodisk smärta. Blåsans syfilis har inte några speciella egenskaper i kliniken, den kännetecknas av en långvarig ström.

Parasitiska sjukdomar i blåsan innefattar schistosomiasis, echinokocker, trichomoniasis och manifesteras av frekvent smärtsam urinering, ofta med blandning av blod i urinen.

Samma symptom uppträder när blåsan leukoplaki - ett tillstånd utvecklas på grund av kronisk inflammation i kroppen och uppvisar keratinisering av ytan av epitelceller som bekläder slemhinnan.

Symtom på blåsans tumör bestäms primärt av dess placering och relation till urinrörsöppningarna. Bland godartade tumörer dominerar blåsens papillom. De är vanligtvis placerade nära urinhålets och urinrörshålen, manifesteras av blödning. Den vanligaste maligna tumören är papillärcancer, som också manifesteras främst av närvaron av blod i urinen. I de senare stadierna tillsätts tecken i samband med tumörtillväxt i närliggande organ, cancercachexi, avlägsna metastaser.

Hyperaktiviteten hos blåsan är ett patologiskt tillstånd som huvudsakligen hör samman med en överträdelse av detta organs innervation. Det manifesterar sig som en oförmåga att kontrollera urinprocessen, vilket leder till att det blir ofrivilligt, ofta i små portioner, ofta. Till skillnad från cystit är ömhet okarakteristisk.

Således kan tidsmässiga upptäckta symptom hjälpa en patient att misstänka en blåsesjukdom och ringa en specialist i tid, vilket kommer att påskynda återhämtningen och lindra patientens tillstånd.

Till vilken läkare som ska ansöka

Om smärta och frekvent urinering inträffade plötsligt, efter hypotermi, är det tillräckligt att konsultera en terapeut. I andra fall måste en urolog undersökas. Ibland krävs samråd infektsionista, onkolog, venereolog, gynekolog.

Symtom och behandling av urinblåsans sjukdomar

Lämna en kommentar 2,823

Ofta är de inre organen i urinsystemet mottagliga för olika patologiska processer. Läkare diagnostiserar ofta blåsesjukdomar hos kvinnor, män och barn, som orsakas av olika ogynnsamma faktorer. Orsakerna till patologiska processer kan vara helt olika, från hypotermi till malign bildning. Det är allvarligt att behandla sjukdomar i urinblåsan och urinvägarna. En liten avvikelse utan behandling hotar med allvarliga komplikationer och en kronisk form av sjukdomen. Ofta är det en samtidig skada på blåsan och njurarna, vilket komplicerar behandlingen. Blåsans vanligaste sjukdomar är cystit, neuros, urolithiasis, polyper, leukoplaki och tumörpatologier. Var och en av dessa sjukdomar behöver tidig upptäckt och särskild behandling.

Sjukdomar i blåsan

divertikel

Patologi präglas av ett saccatspår i det inre organets vägg, som är ansluten till håligheten genom en kanal. Storleken på denna utbildning kan vara annorlunda. I de flesta fall diagnostiseras en enda divertikulum, mycket sällan finns det flera divertikulos. Divertikula är som regel lokaliserade på sidan eller bakom organets yta.

Patologi observeras som en följd av onormal utveckling av det inre organet under intrauterin utveckling. Om sjukdomen har förvärvat karaktär, kan den orsakas av prostata adenom hos en man eller en striktur i urinröret. I närvaro av en divertikulum observeras en delutbyte av urin, i vilken blåsan töms först och därefter tömmes divertikulaten.

Cystit hos kvinnor och män

Denna sjukdom är ganska vanlig bland kvinnan, men ofta är cystitisen diagnostiserad hos män. Patologin präglas av en inflammatorisk process i blåsan på grund av infektion. Ofta kommer skadliga organismer in i det inre organet genom tarmarna eller könsorganen. Cystitis är typisk för människor som har en lågaktivitetslivsstil. I detta fall uppstår stagnation av urin, vilket tjänar som en gynnsam miljö för multiplikation av bakterier. Kvinnlig kropp är mer benägen för denna sjukdom på grund av urinrörets speciella struktur.

tsistalgii

Neuros av blåsan eller cystalgi traumatiserar kvinnliga organ i genitourinary systemet. Många fakta kan påverka sjukdomsuppkomsten. Orsaken till cystalgi är ofta en hormonell störning, störningar i nervsystemet eller förekomsten av infektioner i kroppen. Läkarna noterade att sjukdomen diagnostiseras oftare hos kvinnor som kännetecknas av känslomässig instabilitet.

Ofta sker cystalgi hos kvinnor, som är rädda för samlag, frigid eller avbryter samlag. I de flesta fall uppträder patologi mot bakgrund av ett instabil mentala tillstånd. Dessa problem med blåsan har inget att göra med det genitourära systemet, sjukdomen är ganska psykologisk och behöver hjälp av flera specialister.

urolitiasis

Urolithiasis är en sjukdom där stenar och sand i blåsan bildas. Patologi är märklig för människor i alla åldrar och förekommer även hos nyfödda. Eventuella uppkomsten av olika stenar, vissa av dem bär en stor fara (oxalatstenar). Urolitias uppstår med nedsatt metabolism, uttorkning av kroppen, brist på solljus. Ofta observeras patologi hos patienter som har kroniska sjukdomar i mag-tarmkanalen.

Tumörer av det inre organet

Läkare känner inte till naturen och orsakerna till tumörsjukdomar i det inre organet. Det har fastställts att blåstumörer ofta uppträder hos personer som ofta kommer i kontakt med anilinfärger. Tumörer är godartade eller maligna i naturen. Det finns tumörsjukdomar belägna i epithelskiktet eller de som är skapade från bindväv.

Cancer i urinblåsan

I de flesta fall diagnostiserades läkare med övergångscellcancer i det inre organet. Endast i sällsynta fall har patienten skvättcellskarcinom eller adenokarcinom. Cancersjukdomar är konsekvenser av papillom. I de flesta fall överväger patologi människor som röker och arbetar med anilinfärger. Blåsans cancer påverkar den manliga halvan av befolkningen mer. Ofta uppstår sjukdomen hos individer som har kroniska sjukdomar i urinvägarna eller medfödda anomalier i bäckenorganen.

leukoplaki

Sjukdomen kännetecknas av en förändring i slemhinnan hos det inre organet, vilket leder till att cellerna i epitelet blir korroderade och blir styvare. Leukoplaki uppträder i kronisk form av cystit, vid urolithiasis och som resultat av mekaniska eller kemiska effekter på blåsans slemhinnor.

Bubbla atony

När nervändar som skickar impulser från ryggmärgen till blåsan traumatiseras, diagnostiseras en aton. I sådana fall upplever en person spontan urinering, medan urinen inte avslutas helt och blåsan förblir full. Källan till sjukdomen är ryggraden hos ryggraden.

Polier i det inre organet

Polyps är de tillväxter som bildas på det inre organets slemhinnor. Gradvis polyper ökar och når stora storlekar. I de flesta fall är patologi inte farlig och manifesteras inte, så behandling är inte föreskriven. Med en signifikant ökning av uppbyggnaden rekommenderas en cystoskopi för att återställa det normala urinflödet.

Andra sjukdomar

Inte alltid blåsesjukdomar hos män och kvinnor är direkt relaterade till patologiska processer i det inre organet. I vissa fall uppstår sjukdomen på grund av felaktig funktion hos njurarna, urinvägarna eller sjukdomar i könsorganen, på grund av vilka blåsan påverkas. Ofta finns det sådana sjukdomar:

 • cystocele, där vagina sänks och därmed blåsan;
 • östrofa är markerad av intrauterin störning i organets bildning;
 • cyst som uppstår i urinväggen;
 • skleros, som påverkar blåsans hals och orsakar ärr, uppstår sjukdomen på grund av inflammation i urinblåsan.
 • hyperaktivitet kännetecknas av frekventa resor till toaletten;
 • tuberkulös lesion;
 • brok, vilket leder till att blåsans väggar passerar genom hernialportarna;
 • ett sår som uppträder huvudsakligen på organs övre del;
 • Endometrios markeras genom penetration av endometrieceller på slemhinnan.

Ofta leder njurproblem till blåsan och orsakar ovanstående sjukdomar. På grund av patologiska processer i det parade organet uppstår stasis av urin vilket leder till inflammation i urinblåsan och urinvägarna. Vid njur- och blåsesjuka, kontakta omedelbart en specialist.

Symtom och tecken hos män och kvinnor

Beroende på sjukdomen och dess stadium har patienten olika symtom med olika intensitet. I vissa fall är symtomen på sjukdomen i blåsan helt frånvarande och patologin fortsätter i latent form. De mest karakteristiska tecknen på inre organsjukdom är smärta sensioner i underlivet. Det finns också sådana grundläggande symptom:

 • frekvent urinering
 • smärtsam utsöndring av urin;
 • Urininkontinens
 • urinering på natten
 • färgförändring av urin;
 • föroreningar av blod i urinen;
 • urinens grumlighet.

Med en neuros uppstår spontan urinering, vilket leder till en chockad patient.

Till huvudsymptomatiken kan ytterligare tecken läggas till, beroende på sjukdomen. Således med endometrios finns det en smärtsam känsla i buken. Om det finns virus i blåsan eller om det är kallt, så känner den stora smärtan när du tar bort urinen och en ständigt full blåsan. Med urolithiasis, smärta i nedre delen och spottning vid urinering. När det finns skleros hos det inre organet, finns det permanent blåsor, vilket är svårt att bota och skär smärta när urinen avlägsnas. Vid blåsans brott är det en skarp smärta som inte kan tolereras, en person kan ha en chock.

Vilken läkare behandlar blåsan?

I händelse av obehagliga symptom är det först och främst nödvändigt att konsultera en terapeut. Efter bekantskap med symptomen och undersökningen kommer läkaren att skicka patienten med sjukdomen hos det inre organet till urologen. Många kvinnor med cystit och andra sjukdomar i urinvägarna visas råd från en gynekolog. Denna specialist bestämmer om de reproduktiva vägarna inte är skadade. Om den patologiska processen har spridit sig till njurarna, bör du konsultera en nefrolog som är en njurspecialist.

diagnostik

För att identifiera den patologiska processen utsetts komplex diagnostik, som inkluderar laboratorie- och instrumentstudier. För att identifiera infektionen eller viruset, som blev grunden till patologin, utföra en allmän analys av urin. Patienten genomgår ultraljudsundersökning av organ som finns i det lilla bäckenet. Om blodet är urladdat under urinering, hänvisas patienten till excretionsurografi. Cytologisk forskning av urin och cystoskopi utförs. Vid misstanke om cancer ges test för oncomarkers och computertomografi. Efter övergången utser all forskning och diagnostiserar specialisten den nödvändiga behandlingen för blåsan.

Behandling hos kvinnor och män

I de flesta fall indikeras läkemedelsbehandling och en särskild diet. Med hänsyn till sjukdomarnas särdrag, graden av nederlag och symptomatologi, är individuell terapi vald. Först av allt elimineras sjukdomens infektiösa fokus. Att behandla blåsan rekommenderas med hjälp av antibakteriella läkemedel som påverkar orsaken till sjukdomen. Symtom på blåsesjukdom elimineras med hjälp av antispasmodik och örtmedicin. Hemma är det rekommenderat att ta diuretika, vilket återställer det normala utflödet av urin.

Om en malign tumör detekteras, inträffar komplikationer, brist i det inre organet och andra komplikationer, då är kirurgi indikerat. Läkare utför operationen på flera sätt, beroende på svårighetsgraden av lesionen. Kirurgi indikeras när stora stenar bildas som inte kan lösas eller avlägsnas naturligt.

Behandling med folkmedicin

Ofta, tillsammans med traditionell behandling, är de ordinerad för att bli av med urinblåsor genom folkmedicinska lösningar. Innan du använder naturliga läkemedel ska du kontakta din läkare. Eliminera blåsans inflammation hemma med örter som har en diuretisk effekt och lindrar obehagliga symptom. Det rekommenderas att förbereda en buljong baserad på sporvågor, johannesört, kamille och björnbär. Varje ört används för 50 gram och hälls med kokande vatten (400 ml).

Hemma kan du bli av med inflammation med hjälp av fälthästar och majsstammar. Om denna blandning läggs till violett och enbär, kommer medlet att ge mer effekt. De två sista sätten kan ersättas med maskrosor och lakritsrot. För att uppnå rätt resultat måste du ta dessa droger länge. Tillsammans med användningen av folkmekanismer rekommenderas patienten rätt näring, intag av vitaminer och avslag på dåliga vanor.

förebyggande

För att undvika blåsans sjukdomar bör du noggrant övervaka din hälsa. Vid de första symptomen rekommenderas att rådfråga en läkare och kontrollera hur det interna organet fungerar. Förebyggande av sjukdomar är först och främst i korrekt näring och normalt läge på dagen. För att stödja den manliga och kvinnliga kroppen rekommenderas att träna och träna dagliga speciella övningar. Det rekommenderas inte att överkyla kroppen och ge den stress.

Sjukdomar i urinblåsan: typer, kliniska manifestationer, behandling

En vanlig orsak till sjukdomar i blåsan går in i sina hålrum infektiösa patogener (E. coli, Chlamydia, Staphylococcus, Trichomonas).

Infektion kan ske direkt genom könsorganen och från andra infekterade organ med blodflöde. Den försvagade organismen kan inte klara infektionen och utvecklar en inflammatorisk process.

Framväxten av inflammation i det genitourinära systemet kan bidra till många faktorer, inklusive icke-infektiös natur:

 • få infektioner eller bakterier genom könsorganen eller rektum;
 • förlängd överbeläggning av urean eller ofullständig frisättning;
 • tumörer i organen i genitourinary systemet;
 • störningar i hormonell bakgrund och metaboliska processer i kroppen;
 • superkylning av den nedre halvan av kroppen;
 • nedsatt cirkulationssystem i bäckenorganen;
 • graviditetstiden
 • felaktig kost;
 • inflammatoriska processer i kroppens omgivande inre delar.

Provocativ patologi kan promiskuösa sexuella liv utan användning av skyddsutrustning, såväl som skador på kroppens inre skal med kemikalier. Intaget av vissa droger bidrar till störningen av epithelskiktets integritet.

Funktioner av kliniska manifestationer

Kvinnor har en förkortad och bred urinrör som främjar penetrationen av infektioner i de övre delarna av urinvägarna.

Kvinnor är mer benägna att ha blåsesjukdomar som blåsor, pyelonefrit och uretrit, och sjukdomsuppkomsten vanligtvis går obemärkt och behandlingen börjar redan i det kroniska skedet.

På män, på grund av en längre inflammationskanal lider de nedre delarna av urinsystemet och prostata körtel och urinrör påverkas. Som ett resultat av patogenernas penetration av venerala infektioner och utvecklingen av urologiska patologier (neoplasmer, adenomer) hos män finns det blåsans sjukdomar. Symtom uttalas, vilket gör det möjligt att stoppa sjukdomen under en akut utvecklingsperiod.

Inflammation i genitourinärsystemet manifesterar sig ofta i form av karakteristiska symptom:

 • korta mellanrum mellan urinering
 • en liten mängd vätska och en känsla av att bubblan inte är helt tömd;
 • urinering åtföljs av smärta, nedskärningar och brännande;
 • en grumlig urin med en blandning av blod och pus frigörs;
 • vanliga fall av ofrivillig urinering.

Vilka är de olika typerna av sjukdomar?

Frekvent urinering är en signal att blåsan inte är okej. Detta symptom kan betyda utvecklingen av många patologier i urinvägarna.

cystit

Cystitis utvecklas efter penetration av karbamidbakterier genom könsorganen eller endotalen.

Patienter märker sjukdomen genom den ökade trängseln att urinera och släppa ut en liten mängd urin, ibland med blod. Besöker toaletten åtföljs av akut smärta, ger tillbaka och ljumskan till anusen.

Komplex behandling med anestetika och antibakteriella läkemedel utförs i kombination med diet och varma bad med medicinska avkok.

urolitiasis

Det finns ingen ålder för urolithiasis. Stenar kan förekomma hos barn och äldre.

Det finns sådana orsaker för stenens utseende:

 • ärftliga faktorer
 • metaboliska störningar;
 • patologi i urin-, muskuloskeletala eller matsmältningssystemet;
 • brist på solljus och vitamin D;
 • överträdelse av vattenbalans i kroppen;
 • missbruk av sura, skarpa och salta livsmedel.
 • ryggsmärta
 • frekvent urinering tillsammans med smärtsamma förnimmelser;
 • grumlig urin med en blandning av blod;
 • ökning av tryck.

Stenarna avlägsnas genom kirurgi.

Hyperaktiv Blåsan

Denna patologi är vanligare hos äldre människor. Det kännetecknas av ofrivillig urinering, som uppstår i kombination med frekventa uppmaningar.

Fördjupad till denna sjukdom är människor med övervikt, liksom missbruk av koffein, nikotin och läsk.

För terapi används fysioterapi, motion och medicinering. I avsaknad av ett resultat används en kirurgisk metod.

Bildandet av godartade tumörer

Godartade tumörer kan utvecklas i slemhinnan tjockare mochevika (feokromocytom), och kan formas med anslutningscellen (hemangiom).

Det är uppfattningen att långsiktigt arbete med anilinfärger påverkar tumörbildning.

Behandling av tumörer är endast möjlig på ett operativt sätt. Det är möjligt att ta bort tumörer med ett endoskop.

Blåsans cancer

Godartat papillom kan degenerera till en cancerous tumör. De minst vanliga är maligna skivformiga cellformationer, såsom adenokarcinom. Den vanligaste övergångscellulära formen av cancer.

Sådana faktorer kan provocera onkologi:

 • rökning;
 • kontakt med anilinfärger;
 • skadlig exponering
 • blåsans sjukdomar i det kroniska skedet;
 • konsumtion av vissa sötningsmedel, såväl som enskilda läkemedel.

Onkologi är svår att misstänka i början av utvecklingen. Vid senare tidpunkter kännetecknas sjukdomen av smärta och blod i urinen.

leukoplaki

Keratiniseringen av cellerna i blåsans inre membran. Slemhinnor är täckta med plack.

Det uppstår mot bakgrund av kronisk blåsan, efter mekanisk eller kemisk skada på slemhinnan.

 • ömhet och rezi vid urinering
 • mer frekventa resor till toaletten;
 • smärta i underlivet.

Läkemedelsbehandling omfattar antibakteriella och antiinflammatoriska läkemedel. Ibland läggs fysioterapi, bevattning med heparin eller hyaluronsyra, cauterization av drabbade områden.

atoni

Atony kännetecknas av en konstant ofrivillig frisättning av urindroppar. Sjukdomen utvecklas mot bakgrund av lesioner av enskilda delar av nervceller.

Det uppstår som ett resultat av skador på ryggmärgen på grund av trauma eller syfilis. Villkoret kan åtgärdas genom att utveckla vissa reflexer för urinering hos patienter. Till exempel frisätts blåsan som svar på kittling av perineum.

colpocystocele

Cystocele är en patologi där placeringen av flera delar av genitourinary systemet förändras: urinröret, vagina och urinröret.

Anledningen till detta fenomen kan vara:

 • trauma under födseln
 • sänkt livmodern;
 • patologi av livmoderplacering
 • membranets svaghet.

Du kan hitta problemet med sådana tecken:

 • urinladdning vid hosta eller nysning
 • ofullständig frisättning av urea;
 • Skeden sträcker sig bortom perineum.

Den behandlas endast på ett operativt sätt.

ecstrophy

Utstoppning är en ganska sällsynt medfödd anomali, där förändringar i ureaens struktur och placering observeras.

Delvis korrekt patologi kan bara vara en verksamhetscykel, men det går inte att normalisera funktionen av blåsan: patienten själv kan inte kontrollera urinering.

Blåsans tuberkulos

Sjukdomen utvecklas som ett resultat av infektion med blodflödet. Som ett resultat påverkas urinröret och urean. Detektera patologi i de tidiga stadierna är nästan omöjligt på grund av mindre symtom i form av dålig aptit och förlust av styrka. Senare kan sådana tecken noteras:

 • smärta i ländryggsregionen;
 • hyppig uppmaning till toaletten med skarp smärta;
 • i urinen finns en närvaro av pus och blod;
 • det finns en ofrivillig urinering.

Antibakteriella läkemedel används för att behandla infektionspatogenen. I komplicerade fall används kirurgisk plast.

På organets inre yta bildas en rundad lesion av vävnaderna, åtföljd av blödning och frisättning av pus. Räddning av det omgivande området av väggen observeras.

Karaktäriserad av det periodiska utseendet av ömhet i inguinalområdet och frekvent urinering.

För behandling används antibakteriella läkemedel och insolation av blåsans hålighet med läkemedel, men ofta ger det inte resultat och man måste tillgripa kirurgisk ingrepp.

endometrios

Sjukdomen uppträder efter exponering för blodets urinorgan under menstruations- eller endometriosceller från andra drabbade organ.

Definiera patologin kan vara på de karakteristiska symptomen:

 • smärta i urinering
 • urin med blod;
 • en känsla av tyngd i underlivet.

Det behandlas endast genom kirurgisk ingrepp.

Diagnos av sjukdomar i urinblåsan

Diagnosen av urinblåsan är inte baserad på symptom. En tydlig bild av patologins utveckling kan ses endast av resultaten av en omfattande undersökning, som inkluderar sådana studier:

 • allmän klinisk historia
 • laboratorieforskning;
 • ultraljud;
 • Röntgenstrålar;
 • histologi;
 • MRI;
 • endoskopisk undersökning
 • urodynamisk metod;
 • neurofysiologisk studie.

Allmänna kliniska metoder

Vid den första undersökningen samlas anamnesisdata. Information om patientens tidigare sjukdomar samlas in, klagomål analyseras, en urinprovning undersöks eller gynekologisk undersökning utförs hos kvinnor med en utvärdering av det genitourära systemet.

Tydligt beskriva deras klagomål kommer att hjälpa dagboken med register över hur ofta besök på toaletten, mängden vätskekonsumtion och urinproduktion, inkontinens och känslor under urinering.

Läkaren kommer att vara intresserad av sådan information:

 1. Hur ofta uppstår urinering och hur mycket vätska frigörs på en gång och per dag.
 2. Känns det ömhet, rezi eller brännande känsla.
 3. Huruvida trängsel är snabb eller urinrörets känslighet försämras.
 4. Vid urinering är det nödvändigt att trycka eller det verkar som att bubblan inte är helt frisläppt.
 5. Strålens huvud. Häll urin eller avbrott.
 6. Det finns ett obehag hos urinen eller det är allokerat från hosta eller nysning.
 7. Det är svårt att urinera. Det finns en raspiranie eller ett tryck under trängseln.

Baserat på de mottagna klagomålen tilldelar specialisten de nödvändiga studierna.

Laboratoriemetoder

För laboratoriediagnostiska metoder krävs urin och blodprovtagning för analys.

Urinen för analys måste uppsamlas nyligen. Preliminärt är det nödvändigt att genomföra hygieniska förfaranden av könsorgan.

Män måste dränera en liten mängd urin, och resten samlas i tre behållare. Den första behållaren hjälper till att upptäcka inflammation i urean, den andra kommer att bestämma problemen med urinröret, den sista delen av urinen - med prostatakörteln.

Förekomsten av blod i den sista delen av urinen indikerar prostatit eller inflammation i blåsans hals. Erytrocyter i alla delar betyder patologier i njure och urinblåsa.

Urinprov kan upptäcka inflammation i det genitourinära systemet, bakterieinfektioner och närvaron i analysen av atypiska celler är ett tecken på utvecklingen av tumörer.

Ultraljudsundersökning

Ett viktigt villkor för att få tillförlitlig ultraljudsinformation är patientens fyllighet.

I ultraljud utförs manipuleringar genom bukväggen, genom anus eller vaginalsensorn.

Transrectal metod (genom tarmen) undersöker störningarna i genitourinary systemet hos män. Transabdominal (genom buken) - Förekomsten av neoplasmer i urean bestäms, och urin- och reproduktionssystemets kvinnliga organ undersöks.

Röntgenundersökning

Före radiografi är det nödvändigt att rengöra tarmarna och för en dag att sluta använda mjölk och kolhydrater innehållande produkter.

Närvaron av stenar i blåsan detekteras med konventionell radiografi.

Excretorisk urografi kräver en preliminär intravenös introduktion av kontrast, varefter en serie bilder tas, enligt vilken det är möjligt att bedöma tillståndet hos organens organ och närvaron av stenar och tumörer i urean.

Med cystografi injiceras kontrasten direkt i blåsan med hjälp av en kateter. Enligt fotografierna av cystografisk skada på organets väggar bestäms stenar och neoplasmer.

Mild cystografi används vid pediatrisk diagnos, under vilken bilder tas under urinisolering. Detta låter dig upptäcka flödet i urinblåsan på blåsans innehåll.

För att få mer information bilder av organ och deras patologier är det möjligt att utföra multislice computertomografi med intravenös kontrastering.

Studien med positronemissionstomografi är föreskriven för misstänkt onkologi. En metod är baserad på införandet av ett preparat innehållande radionuklider, vilket visar ackumuleringen av cancerceller.

Magnetic resonance imaging

MR är en säker studie och exponerar inte patienten för skadlig strålning. Absorberande magnetiska impulser under inverkan av ett magnetfält avskiljer väteatomer som finns i kroppens celler från energi. Som ett resultat visas en tydlig bild av organen på bildskärmen.

Med hjälp av magnetisk resonansbildning är det möjligt att få mer informativ information om förekomsten av neoplasmer och spridningen av metastaser i onkologi.

Radioisotopstudie

En radioisotopstudie kan upptäcka vesikoureteral återflödesinsamling av ureainnehåll i urinledaren. För detta ändamål införs en radioaktivt märkt preparat i kroppen, vilket bidrar till att övervaka störningarna i organens näring och blodtillförsel.

Urodynamisk forskning

Urodynamisk studie gör att du kan spåra framstegen av urin genom urinvägarna och är ordinerad för diagnos av interstitiell cystit, ofrivillig urinladdning och en neurogen blåsan.

Studier utförs med hjälp av sensorer i urinröret och urinblåsan för övervakning av tryck och katetrar för injektion och avlägsnande av vätskor.

Cystometri gör det möjligt att bedöma graden av ureaförlängning och för att styra funktionen av nervändar, vilka påverkar viljan att urinera. För detta injiceras trycket i blåsan genom vätskan införd genom katetern.

Med hjälp av uroflowmetry uppskattas mängden och hastigheten för vätskeborttagning.

Elektromyografi bestämmer koherensen av åtgärderna hos alla organ i urinväsendet med ackumulation av vätska i urean.

Orsaken till en ofrivillig urinutbrott hjälper till att känna till urinrörets profilometri.

Identifiera hindren utsöndringen av urin för att bestämma graden av muskelsammandragning mochevika och utvärdera samspelet mellan urinröret och blåstömning med cystometri.

Med frekvent uppmaning att urinera, blir det överflödigt att genomföra en neurofysiologisk studie i samband med en hjärntomografi. Eftersom bubblans hyperaktivitet ofta beror på hjärnan.

Komplexet av urodynamiska undersökningar gör det möjligt att avslöja nervsystemets patologier, vilket leder till misslyckanden i arbetet med organ som ansvarar för urinering.

Endoskopiska metoder

Endoskopiska metoder för att diagnostisera blåspatologier innefattar cystoskopi och kromocystoskopi.

Cystoskopi utförs genom att införa en cystoskopprobe i urinväggen. Tidigare behandlas injektionsstället med en narkosgel och proceduren orsakar inte obehagliga känslor.

Cystoskopi används för att diagnostisera och behandla sjukdomar i urinvägarna. Med den här metoden kan du:

 • upptäcka och spränga stenar i blåsan;
 • identifiera och ta bort godartade tumörer;
 • bränna det drabbade området av vävnader;
 • ta ett prov för biopsi;
 • diagnostisera blåsan.

Kromocystoskopi används för att upptäcka dysfunktionen hos urinledarna eller njurarna. För detta injiceras ett kontrastmedel intravenöst i patientens kropp. Efter några minuter analyserar de: vilken sida gör det svårt att avsluta den färgade urinen, där det drabbade organet ligger.

biopsi

I komplexa fall används en biopsi.

Under processen med cystoskopi, med användning av en ström eller tång, tas ett vävnadsprov och undersöks under mikroskopet för närvaron av sådana patologier:

 • blåsans tuberkulos
 • onkologi eller godartade neoplasmer;
 • interstitiell cystit.

Medicinsterapi

Drogbehandling av blåsans sjukdomar hos kvinnor och män syftar till att avlägsna symptom och behandling av patologier som orsakade sjukdomen.

Vid akut sjukdom, antispasmodika, antibakteriella och antiinflammatoriska läkemedel ordineras. Dessutom anpassas kosten och användningen av en stor mängd vätska rekommenderas.

I utnämningen kan vara diuretika, vitaminkomplex och biologiskt aktiva tillsatser som syftar till att upprätthålla immunitet.

Män är föreskrivna läkemedel för att lindra svallning och organ för normalisering av potens, om sjukdomen inträffar mot en bakgrund av prostatit eller benign prostatahyperplasi.

I det kroniska skedet av sjukdomen används ofta bevattning av urea med flytande antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel.

Okonventionella medel

Efter att ha kommit överens med läkaren kan du försöka lindra symtomen med en uppsättning övningar och recept av traditionell medicin.

 1. Från inkontinens hjälper vått pulver från torkade lökar om du häller det i ett glas varmt vatten och dricker.
 2. För samma ändamål, ta i lika delar honung, äpple och lökgrus och äta före varje måltid.
 3. Åtgärd för blåsor. En handfull salvia insisterar på ett par timmar i en liter kokande vatten. Stam och blanda med en flaska rött vin och 0,5 kg honung. Ta 2 msk. l. Var tredje timme.
 4. St John's wort och en centaury, ca 50 g, insisterar två veckor i en liter vegetabilisk olja på en kall plats. Koka i ett vattenbad efter en timme. Insistera ytterligare två dagar och påfrestningar. Ta 1 måltid före måltiden. l. tre gånger om dagen. Detta recept är från tumörer.
 5. Du kan ta bort stenarna med en bit socker fuktad med 3 droppar anisolja. Ät tre gånger om dagen.
 1. Ligga på ryggen, höja upp benen i fem sekunder och sänk dem. Gradvis öka avståndet från golvet till maximal höjd och minska sedan gradvis.
 2. Ligga på golvet, tryck ihop, benen böjda på knäna. Anslut fötterna ihop och försök att sänka knäna så nära golvet som möjligt.
 3. Stå på knäna, släpp bäckenet på golvet på ena sidan. Håll i fem sekunder. Upprepa det andra sättet.
 4. Stående i en rak position, springer springningen framåt och försöker nå golvet.
 5. Stå upp och böj knäna något. Gör rotationen av höfterna i olika riktningar.
 6. Flytta runt huset, håll bollen mellan benen.

Förebyggande av sjukdom

Vilken sjukdom som helst är lättare att förebygga än att behandla. För att minska risken för inflammation i urean är det tillräckligt att vidta förebyggande åtgärder:

 1. Ändra varje dag byxor och genomföra hygienprocedurer i könsorganen.
 2. Överkyl inte underkroppen.
 3. Undvik oskyddad samlag.
 4. Förvara inte urea och tarmar under lång tid.
 5. Förbättra bäckenets cirkulation med måttlig fysisk ansträngning.
 6. Glöm inte att ta vitaminkomplex. Detta kommer att öka kroppens försvar och göra det mer motståndskraftigt mot infektion.
 7. Uteslut från de dietprodukter som bidrar till början av inflammation i blåsan. Det bör överges salt och rökt rätter, från kryddiga kryddor och såser. Begränsa sötsaker och mejeriprodukter, tomater, ost och citrusfrukter. Alkohol och läsk kan orsaka irritation i urinvägarna.

Du kan inte ignorera de symtom som ses och engagera sig i självmedicinering. Tidig överklagande till läkaren och kompetent terapi kommer att stoppa sjukdomen i tidiga skeden och utesluta utvecklingen av kronisk form.

Sjukdomar i urinblåsan hos kvinnor

Med blåsinfektioner av infektiös natur möter de flesta kvinnor livslånga perioder av livet. Funktionerna i den fysiologiska strukturen underlättar penetreringen av infektion i blåsans hålighet och i närvaro av ko-faktorer (minskad immunitet, stillasittande livsstil) bidrar till utvecklingen av inflammatorisk process.

Emellertid exponerar den karaktäristiska platsen för detta organ i närheten av reproduktionssystemets organ kvinnor för risken för att utveckla ett antal patologier. Blåsersjukdomar hos kvinnor är som regel åtföljda av uttalade symtom och med sällsynt undantag kan de lätt diagnostiseras.

Strukturen och funktionen av blåsan

Blåsan är ett orört organ som är avsedda för ackumulering av flytande avfall av människoliv och deras efterföljande borttagning från kroppen. Den maximala volymen vid fyllning kan variera i genomsnitt från 600 till 1000 ml.

I blåsans struktur är det vanligt att skilja:

 • den övre delen;
 • blåsans kropp;
 • Botten, där blåsantriangeln är belägen;
 • halsen (nacken), där kontraktilmuskeln är belägen, vilken håller vätskan i blåsans hålrum.

Vid fyllning av blåsan sker en komplex process, överföringen av nervimpulser från slemhinnans irriterade receptorer till de centra som reglerar kontraktil funktionen hos det muskulära skiktet (detrusor) och sfinkteren. I det här fallet finns det en samtidig sammandragning av det muskulösa skiktet och avkoppling av sfinkteren, vilket säkerställer borttagning av urin från kroppen.

cystit

Infektion av epitelmembranet av blåsan anses vara en rent kvinnors sjukdomar såsom cystit hos kvinnor i 99% av fallen är det en följd av utvecklingen av patologier som orsakar strukturella abnormiteter i urinvägarna, såsom prostatahyperplasi.

Om cystit hos män är sällsynt, och har karaktären av komplikationer av en sjukdom, är inflammation i slemhinnan i urinblåsan hos kvinnor ofta en primär sjukdom som orsakas i första hand, den anatomiska anlag. Det är platsen för urinvägarna, i omedelbar närhet av vagina och anus, som framkallar risken för blåsor.

Andra orsaker till infektion är:

 • ignorerar reglerna för personlig hygien
 • analsex;
 • hypotermi;
 • hormonella störningar;
 • immunförsvar.

Långsiktiga inflammatoriska processer, åtföljda av perioder av eftergift, anses vara en kronisk form av sjukdomen.

Symtom och diagnos av cystitis

Förloppet av inflammation i blåsan åtföljs av uttalade symptom:

 • frekvent urinering orsakad av skada på slemhinnan;
 • smärta i vila, sämre med urinering, karakteriserad av patienter som "skärning";
 • en känsla av blåsflöde;
 • ofrivillig urinering.

Diagnos av blåsan är inte svår och grundar sig huvudsakligen på utvärdering av symptom och laboratorietester av urin.

Behandling av blåsan

Läkaren, på grundval av laboratorietester och bedömning av symtom på blåsesjuka hos kvinnor, föreskriver antibakteriell behandling med användning av antibiotika eller andra medel som har bakteriedödande aktivitet. Samtidigt med antibakteriella läkemedel är det lämpligt att genomföra följande rekommendationer:

 • ta värmeprocedurer
 • douching med antiseptiska medel;
 • Att observera en diet som utesluter användningen av produkter som kan irritera slimhinnan.
 • konsumera stora mängder vätska;
 • helt att äta.

Användningen av fytopreparationer samtidigt med antibakteriella medel främjar en snabb återhämtning, stärker immuniteten, minskar risken för återfall.

Blodens endometrios

Endometrios är en patologisk spridning av ett multikomponentcellskikt försedd med ett vaskulärt system (endometrium) som foderar det inre skiktet i livmodern. Endometrieceller har ökad känslighet för de månatliga hormonella förändringarna som uppträder hos en kvinna.

Under menstruationen finns det ett avslag på det mogna lageret av celler med den efterföljande restaureringen av en ny. Oavsiktlig ingrepp av endometrieceller i bukhålan gör att de kan rota i vävnaderna hos alla tillgängliga organ. Placeringen av blåsan i närheten av livmodern och äggledarna gör det till ett av de sannolika föremålen för skada.

Beroende på lesionsytan och penetrationsdjupet i blåsans muskelskikt, utmärks följande steg:

 • Steg 1 - isolerade ytliga tillväxter;
 • Steg 2 - gruppfoci med signifikant penetration i vävnader;
 • Steg 3 - Multipelskador med bildning av limprocess mellan blåsans vägg och bukhålets organ, cystiska formationer;
 • Steg 4 - Multipelskador, åtföljd av en fusion av blåsan med organen i det lilla bäckenet eller genom spjutningen av blåsans vägg.

Oavsett var de endometriala utväxter, dess celler fortsätter att svara på hormonella förändringar och, följaktligen, isolerat blod under menstruationscykeln och mognat avvisa skikt, orsakar inflammation i den peritoneala kaviteten och väggarna i det påverkade organet.

Hittills finns det inga vetenskapligt beprövade fakta som motiverar den plötsliga ökningen av tillväxten av endometrialvävnad.

Symtom och diagnos av blåsans endometrios

I de första stadierna kan symtomen på sjukdomen vara helt frånvarande. För lesioner av 3 och 4 grader, beroende på plats och natur för endometriumtillväxten, kan följande symtom observeras:

 • cyklisk smärta i bäckenet (vid 4 grader - permanent);
 • det periodiska utseendet av blod i urinen;
 • smärta vid urinering
 • frekvent urinering
 • smärta under samlag.

Diagnos av blåsendometrios är baserad på undersökningen av följande data:

 • närvaron av liknande patologier i släktingar;
 • menstruationscykelens varaktighet
 • Antal födslar, aborter;
 • om det fanns kirurgiska ingrepp i bäckenområdet
 • vad bekymmer symptomen.

Med instrumentell diagnos är den mest informativa metoden cystoskopi.

behandling

Behandling av sjukdomen innefattar medicinska och kirurgiska exponeringsmetoder för att avlägsna patologiska formationer och förhindra deras ytterligare spridning.

Medicin innehåller:

 1. Eliminering av smärtssyndrom med analgetiska och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).
 2. Undertryck av intensiteten i processen för proliferation av endometrium med progesteron och andra hormonella läkemedel.

Kirurgisk behandling innefattar avlägsnande av patologiska formationer genom transuretral resektion (TUR) hos blåsan med vävnadssamling för histologisk undersökning. Efter operationen föreskrivs en kurs av hormonbehandling för att förhindra återfall. Utrotningen av den reproduktiva funktionen kan leda till spontan reversering av endometrios, upp till en beständig remission.

Tsistotele

Liksom alla sjukdomar i urinblåsan hos kvinnor, orsakas cystitisen av sjukdomar i det fysiologiska tillståndet som är förknippade med muskelatrofi och ligament som bär livmodern och blåsan i anatomiskt korrekt position.

Utsläpp av blåsan sker huvudsakligen i postmenopausala perioden och är förknippad med en förändring av den hormonella bakgrunden, vilket negativt påverkar underhållet av tonus i muskelvävnaden. Också orsakerna till blåsan kan vara:

 • systematisk lyftning av vikter;
 • flera födslar;
 • stark spänning i avföringens skull, till exempel med förstoppning
 • långvarig ansträngd hosta;
 • stark viktminskning
 • övervikt;
 • försvagning av musklerna efter kirurgisk borttagning av livmodern.

Med utvecklingen av blåsor rör sig blåsan långsamt ner mot vaginaens främre vägg. Vid de första stadierna av sjukdomen med stress eller spänning i det vaginala utrymmet kan en rundad formation detekteras, med efterföljande sjukdomsprogression observeras även utsprång av väggen vid vila.

Symtom och diagnos

I samband med förändringen i blåsans position är sjukdomens huvud tecken:

 • nedsatt urinering
 • inflammation i blåsan, på grund av stagnation av urin;
 • smärta under samlag
 • dra känslor i bäckenregionen;
 • urininkontinens
 • förlust av vaginalen.

Cystotelen kan diagnostiseras vid en gynekologs undersökning i de tidigaste skeden av sjukdomen.

behandling

Med tid upptäcka sjukdomar, är det lämpligt att använda konservativ behandling, essensen är att genomföra ett komplex av övningar för att stärka musklerna som stödjer bäckenorganen och hormonbehandling för att upprätthålla muskeltonus.

När konservativa metoder är maktlösa, returneras blåsarens korrekta position genom att utföra en operation för att återställa muskuloskeletsystemets funktioner. Plastikkirurgi utförs oftast på ett transvaginalt sätt, förutom när ett öppet kirurgiskt ingrepp krävs för radikal restaurering av bäckenbindningarna.

Efter kirurgisk ingrepp rekommenderas en kvinna inte att lyfta tyngd, för att minska risken för upprepad blåskollaps.

tsistalgii

Cystalgi är en symptomatiskt liknande sjukdom med cystit, men i motsats till cystit är inte inflammatorisk men neurologisk. Orsaken till funktionsfel hos nervreceptorerna i blåsans slemhinna kan bero på ett antal anledningar:

 • hormonella störningar;
 • tidigare inflammation i urinblåsan;
 • stillastående processer i bäckenområdet
 • operativa ingrepp på blåsan eller närliggande bäckenorganen;
 • Allmänna neurologiska störningar
 • immunförsvar.

Smärtsam, svår urinering eller tvärtom bidrar inkontinens till bildandet av en kvinnosistent neuros, som systematiskt förvärrar sjukdomsförloppet och bildar en stabil sjukdom.

behandling

Cystalgi behandlas, liksom alla nervsjukdomar, är ganska svårt, på grund av behovet av ett individuellt förhållningssätt till patienten. Om metoderna för laboratoriediagnos har bekräftat frånvaron av en inflammatorisk process används följande metoder som terapi:

 • besöker en psykoterapeut
 • ökad fysisk aktivitet (jogging i frisk luft, simning);
 • tar droger för att återställa tarmmikroflora
 • Dietoterapi med begränsning av produkter som kan orsaka irritation i tarmarna;
 • mottagande av lugnande medel.

Kvinnliga genitourära sjukdomar kräver systematisk observation av en läkare, tillämpning av nödvändiga diagnostiska procedurer och behandling, i enlighet med diagnosen. Tidig diagnos hjälper inte bara till att undvika allvarliga konsekvenser som påverkar alla bäckenorganen utan också helt stoppar sjukdomsprogressionen med hjälp av medicinska och konservativa behandlingsmetoder.