Huvud
Symptom

Hur man lindrar inflammationen i prostata

Inflammation av prostata - Extremt populär, manlig urologisk sjukdom, där den inflammatoriska processen är mottaglig för prostata. Om prostatan kan säga att det är ett könsorgan systemet män, högst tre centimeter i diameter, syntetisera en hemlighet, som är en del av sperma.

Platsen för prostata, kroppen valde området under blåsan. De huvudsakliga uppgifter som tilldelats till prostatakörteln är: Organisation för spermier rörelse vas deferens, ejakulat (sädesvätska selektion), en aktiv del i att bilda en orgasm.

Med andra ord tillåter prostata en man att vara en man, en far (utföra en reproduktiv funktion).

inflammation i prostatan, tillsammans med en lista över oerhört smärtsamt, obehagliga symptom, så låt oss prata mer i detalj och diskutera vad är huvuddragen i denna sjukdom, de viktigaste orsakerna som utlöser dess förekomst, de viktigaste terapeutiska ingrepp.

De främsta orsakerna till prostatit

De viktigaste formerna för manifestation är akuta och kroniska. Självklart är den viktigaste skyldige till inflammation naturligtvis att känna igen en infektion som tränger igenom prostata, tillsammans med blod eller lymf. Bakteriell infektion kan penetrera ur urinröret, rektum, urinblåsa. Sjukdomar som kan överföras sexuellt, ger en kraftfull impuls till en mer aggressiv utveckling av den inflammatoriska processen i prostata. Dessutom finns en omfattande lista över orsaksfaktorer som predisponerar utvecklingen av prostatit.

1. Allmänt överkylning av hela organismen.

2. Systematiskt framväxande betydande problem med "stolen".

3. Brist på regelbundet sexuellt liv kan betraktas som den kortaste vägen till inflammation i prostata. Jag ska försöka förklara det här ögonblicket lite. Prostatakörteln, som en följd av dess funktion, utvecklar en hemlighet som är en av nyckelkomponenterna i spermier. I händelse av att utsöndring av utsöndring sker ganska regelbundet, observeras inte stagnerande fenomen, och detta faktum kan anses vara positivt.

Men när sexlivet inte skiljer sig åt åtminstone måttligt regelbundet, kan en stasis av utsöndring uppstå, och sådana villkor bör erkännas som maximalt gynnsamma för utveckling, accelererad bakteriell reproduktion. Den inflammatoriska processen får fart. När sexuell avhållsamhet har en mycket lång tid, finns det ett hot om en gradvis förtjockning av prostatakörtelns utsöndring. Efter ett tag kan den omvandlas till en sten på vilken salter ackumuleras och ökar samtidigt trauma, eftersom den irriterande effekten på prostata slemhinna blir alltför stor, provoceras inflammation.

4. Många samlag utan skydd, frekvent förändring av sexpartner - tillräckligt viktiga argument, "fånga upp" sexuell sjukdom. Och sådana sjukdomar kan snabbt ge en sparkstart för utveckling av prostatit.

5. Minska antalet könshormoner, särskilt i testosteron.

6. En livsstil som är fruktansvärt långt ifrån aktiv när en person föredrar extremt låg rörlighet. Denna livsställning skapar gynnsamma förutsättningar för den aktiva manifestationen av stillastående fenomen i det lilla bäckenet.

7. Signifikant minskning av styrkan hos kroppens skyddande gränser (immunitet). I det här fallet får de enklaste, enkla infektionerna möjligheten till obegränsad penetration i kroppen, för att de inte möter något motstånd.

8. Regelbundna stressiga situationer, mest kraftfulla sätt som underminerar tillförlitligheten hos kroppens försvar.

9. Särskilt beroende av nikotin, överdriven konsumtion av alkohol.

10. Alla slags blodkärlsjukdomar, blod, omfattande foci av kronisk infektion i kroppen.

11. Inflammatoriska sjukdomar på kronisk basis, till exempel bronkit, tonsillit.

Symtom på inflammation i prostata

Spektrumet av tecken på denna sjukdom är slående i sin mångfald. Mycket ofta uppträder inte sjukdomen på något sätt, utvecklar sig extremt hemligt och flyter smidigt till en kronisk sjukdom.

Bland de mest "populära", utbredda tecknen är det möjligt att bära följande:

1. Problem med buken i den nedre regionen, när urinprocessen orsakar många starka smärta sensioner, res.

2. Isoleringen av sperma från urinröret upplever vissa problem, till exempel prematuritet, frånvaro, orgasm blir mycket smärtsamt.

3. Kanske utseendet av smärta i testiklarna.

4. Sexuell attraktion är minimal, kraften försvagas.

5. Erektion försvinner på morgonen.

Ovanstående symptom är direkt relaterade till den drabbade prostatakörteln, men det finns ett antal indirekta faktorer (dålig prestanda, huvudvärk, en känsla av fullständig kroppssvaghet).

Huvudsymptomet för prostatit är smärta, och sjukdomen kan börja ganska plötsligt och representerar akut inflammation i prostata, med alla följd av symtomatiska konsekvenser.

Det är värt att notera att en mycket mer "populär" form av prostatit är kronisk. Ovanstående symtom är givetvis närvarande, men i mindre utsträckning, ger inte för mycket besvär till en man.

Temperaturen sträcker sig ibland till ett märke av 37 grader, smärtor är periodiska, deras intensitet är måttlig.

En mycket karakteristisk egenskap hos kronisk prostatit kan anses vara mindre urladdning från urinröret under avföringsprocessen.

I allmänhet bakteriell prostatit, och dessutom på permanent (kronisk) grund, påverkar det totala maskulin välbefinnandet mycket negativt. Irritabilitet, konstant missnöje, grumbling - allt detta är fullt i sin helhet. Ofta ökar psykologiska problem i en sådan utsträckning att framgångsrik intervention kräver ingripande av en professionell psykolog.

Komplikationer av sjukdomen

I akuta skeden måste patienten omedelbart vända sig till urologen. Kroppstemperaturen stiger kraftigt (till 40), dessutom observeras dess starka droppar, ibland överstigande 1 grad. Den starkaste känslan av värme kan plötsligt ersättas med en kraftig chill. Perineum gör ont för att urinering är mycket svårt, och avföring är ibland inte alls möjligt. Då sväller prostata, och det naturliga resultatet av alla dessa problem är den skarpaste fördröjningen i urinprocessen. Men det här, väldigt negativa scenariot, tillåter män i de flesta fall inte sjukdomen att "gå" hittills.

Med kronisk bakteriell form av prostatit är frågan något annorlunda, eftersom sjukdomen är listig, den kan flöda i hemlighet, vågigt med periodiska exacerbationer. Det är sorgligt att många män, med manifestationen av primära symptom, för avsaknad av mycket ångest, föredrar att inte kontakta en urolog och en extra dag att genomgå behandling hemma. Det är emellertid nödvändigt att överväga att med ytterligare exacerbationer, kommer inflammationsprocessen endast att expandera sitt inflytningsområde. Vanliga komplikationer innefattar inflammation av de partiella vesiklarna och testema. Ignorering av urologens kvalificerade hjälp, försummelse av sjukdomen hotar eventuell infertilitet, det är mycket problematiskt att klara det, och ibland är det inte möjligt alls.

Behandling av prostatit

Tyvärr är det emellertid en omöjlig uppgift att behandla en inflammerad prostata på en gång och för alltid. Om vi ​​är genomsnittliga, kan frånvaron av exacerbationer konstateras över ett tidsintervall från en till tre år. Inverkan faktorer är mycket: graden av behandling som tillhandahålls, doktorandens kvalifikationer, ja, och självklart, bör du inte rabatt patientens motivation (det ska vara maximal).

Det finns inte ett enda, universellt behandlingssystem lämpligt för alla former av prostatit. När vi till exempel talar om prostata massage kan vi ange hur hög effektivitet det är i vissa fall och eventuella negativa konsekvenser. Mycket beror på det stadium där sjukdomen är, och viktigast av de enskilda egenskaperna hos patientens kropp.

Naturligtvis, massage prostata kan inte betraktas som en panacea, men dess användning på ett komplicerat sätt med andra terapeutiska metoder (läkemedel, fysioterapi, folkmetoder) kan ge en positiv terapeutisk effekt. Under inverkan av massage elimineras venös stasis i prostatakörteln, blodtillförseln förbättras, metaboliska processer i prostatan stabiliseras. Gradvis blir puffiness mindre, de smärtsamma förnimmelserna är mindre känsliga, den funktionella återställs.

Eftersom fingermassage i prostata är ett förfarande som kräver speciell vård, delikatess, är det bättre att utföra det till en kvalificerad medicinsk proffs. När allt kommer omkring kan otydliga handlingar endast provocera en ökning av sjukdomen.

För att besegra sjukdomen och behandlingen av inflammation i prostatakörteln har givit positiva resultat krävs en kombination av prestanda av många faktorer.

Den primära uppgiften är att eliminera alla kroniska inflammationsfoci utan undantag. En annan mycket viktig punkt är undersökningen av närvaron av stenar eller cyster i prostata. Det är nödvändigt att förstå vad som är sannolikheten för att sprida inflammation i andra körtlar i en människas reproduktionssystem. Ibland händer det så att det är svårt att förstå huruvida den detekterade mikroben har ett direkt samband med prostatainflammation, eftersom vissa manliga organismer, även normal mikroflora, kan vara orsaken till sjukdomen. Här spelas en viktig roll av nivån på tillförlitligheten i kroppens immunsystem.

Deras egen sked av tjära, till diagnostiska problem, läggs till direkt av patienterna själva. Små indispositioner, svaga misslyckade symtom i urinområdet, ofta för många män, är inte allvarliga skäl för att kontakta urologen. Behandling med antibiotika försökas på egen hand. Sjukdomslös mikroflora, under påverkan av antibiotikaförändringar (mutater). I framtiden kommer det att göra en stor insats för att genomföra en serie studier för att korrekt identifiera den sanna skyldige av inflammation.

När man övervinner åldern, fyrtioårsskiftet, rekommenderas det starkt att alla män, minst en gång om året, besöker urologens kontor för förebyggande undersökning.

De främsta förebyggande förhållandena i kampen mot prostatit erkänns:

- kompetent utvalda, välbalanserad diet

- En hälsosam livsstil, en signifikant begränsning av alkohol (bättre än 100%)

- Undvikande av avslappnad sex

- i tid genomfört behandling av rektumsjukdomar, smittsamma sjukdomar

Det är värt att notera det faktum att en gång för analysen är prostats hemlighet, även med goda resultat, inte en fullständig garanti för frånvaro av inflammation i prostata. Förklaringen är följande: när sjukdomen håller för länge, kan den förtjockade, viskösa utsöndringen av prostatakörteln ge upphov till provning av utsöndringskanalerna hos de inflammerade områdena. För denna situation, för en mer noggrann diagnos av problemet, krävs sekundär analys med flera dagars intervall.

Det finns ett antal faktorer som tillåter mikrober att överleva i prostata, trots antibiotikabehandling.

1. Individualiteten av fördelningen av läkemedlet i kroppen, eftersom inte alltid läkemedlet ackumuleras i den erforderliga dosen.

2. Litet tidsintervall för antibiotikabruk.

3. Läkemedlet fungerar inte på mikroben.

Äta med prostatit

På frågan om mat, bör läkaren närma rent individuell, med hänsyn till sjukdomens svårighetsgrad, liksom närvaron av åtföljande sjukdomar (även om det är värt att notera att alternativet kan anses vara den mest idealiserade). Tillagningsprocessen ska endast utföras med ånga eller vid tillagning. Om sådana metoder som bakning, stekning, är det värt att helt glömma.

Extremt användbar är konsumtionen av helkorn, kli bröd. Ett obligatoriskt tillstånd anses vara inkluderande i näringsdiet av surmjölkprodukter, vilka berikas med olika typer av bifidobakterier. Deras huvudsakliga uppgifter är neutralisering av toxiner i tarmarna, förebyggande av förfall, stabilisering av matsmältningsförfaranden. Maximalvärdet för den förbrukade vätskan får inte överstiga två och en halv liter. Och det är värt att notera att kaffe, starkt te, öl - är kategoriskt uteslutet.

Till konsumtionen visas icke-kolsyrade mineralvatten, fruktdrycker, kompotter, örtte. Inget fet kött - ett alternativ till fisk, kalkon, kalvkött.

Livsmedelsembargo bör införas på livsmedel som har en irriterande effekt på prostata.

- För allt som är kryddigt, glatt, rökt, glöm det länge.

- Produkter som provocateurs för uppblåsthet, till exempel vitkål.

- Alla fetter av animaliskt ursprung.

- Såser, tjocka, rika buljonger, baserade på svamp, fisk, kött.

- Mjölprodukter, sorrel, spenat, konserver.

- Soda, drycker med högt koffeininnehåll.

En hög grad av betydelse i prostatit har en balanserad diet. Basen av kosten bör vara följande matuppsättning:

- Frukt, grönsaker, absolut att föredra för färska.

- Sötmjölkprodukter, fettfattiga sorter av fisk, kött, alla slags soppor (förutom kokande buljonger)

- Spannmål (havregryn, bovete, hirs), vegetabiliska fetter, grått bröd, torkade frukter, honung.

För att förhindra inflammation i prostata, alltid ta vederbörlig hänsyn till att förebygga (undvika överdriven exponering av bäckenorganen), i alla fall inte sitta på kalla stenar, och låt din manliga makt är alltid på topp.

Med tiden visa intresse för din hälsa, hejdå.

Inflammation av prostata: symtom och behandling

Inflammation av prostata är huvudsymptomen:

 • huvudvärk
 • svaghet
 • Ökad temperatur
 • Hjärtklappningar
 • Sömnstörning
 • Frekvent urinering
 • frossa
 • irritabilitet
 • Smärtsam urinering
 • Burning med urinering
 • Minskad libido
 • Retention av urin
 • Smärta i ljummen
 • Flingor i urinen
 • Falsk smärtsam uppmaning att urinera
 • Känsla av ofullständig tömning av blåsan
 • Försvagning av strålen under urinering
 • Torkad orgasm
 • Okontrollerad urinutsöndring i små mängder
 • Minskad varaktighet av erektion

Inflammation av prostata är en sjukdom som endast kännetecknar män och karakteriseras av den inflammatoriska processen i prostata. Sjukdomen uppstår mellan tjugo och femtio år, men huvudriskgruppen är män över trettio.

Som för någon annan inflammation är källan till denna sjukdom patogena bakterier. Det finns emellertid ett stort antal predisponeringsfaktorer som ökar risken för en sådan sjukdom.

Sjukdomen har sina egna specifika symptom, vars underlag kan betraktas som obehagliga känslor under urinering, smärta i ljummen och försvagning av urinströmmen.

Diagnosen av prostatisk inflammation görs av urologen efter ett antal laboratorieinstrumentdiagnostiska åtgärder, och även på grundval av karakteristiska kliniska manifestationer. Behandling av en sådan sjukdom är konservativ i sig och innebär att man tar mediciner, utför fysioterapiprocedurer och observerar en sparsam kost.

etiologi

Huvudkällan för uppkomsten av ett sådant sjukdom är infektioner, vars orsakssamband är sådana mikroorganismer:

Risken för att utveckla inflammatorisk process ökar på grund av följande skäl:

 • långvarig hypotermi hos kroppen
 • brist på en persons fysiska aktivitet
 • kronisk förstoppning
 • Brott mot den normala rytmen av sexuell aktivitet. Detta kan innefatta överdriven samlag eller omvänt, långvarigt avhållande från kön.
 • förekomst av kroniska sjukdomar av infektiös natur
 • fetma;
 • Tidigare lidit trauma hos könsorganen, vilket orsakade överträdelsen av den lokala cirkulationen.
 • hormonell obalans
 • brist på kroppens vitaminer och näringsämnen
 • beroende av skadliga vanor, nämligen tobaksrökning och alkoholhaltiga drycker;
 • frekvent förändring av sexuella partners;
 • oskyddad samlag
 • överdriven fysisk aktivitet, vilket kan leda till en kränkning av sekretet hos könkörtlarna
 • avbruten sexuell kontakt;
 • Förekomsten av inflammatoriska processer i ändtarmen
 • minskning av immunsystemet;
 • allvarlig uttorkning av kroppen
 • ärftliga faktorer
 • tidigare överförda urologiska patologier - deras kurs kan innebära utveckling av sådana komplikationer som inflammation i prostata eller prostata adenom.

Att påverka utseende av prostatit kan som en av ovanstående faktorer, och några.

klassificering

Inflammation av prostata hos män kan ta flera former:

 • akut - kännetecknas av en skarp och oväntad förekomst av symtom. Denna ström har också flera sorter och är uppdelad i katarrhal, follikel och parenkymal prostatit;
 • kronisk - kännetecknas av en lägre intensitet av manifestation av karakteristiska kliniska manifestationer, samt växling av perioder av exacerbation och remission.

Dessutom finns det flera sätt på vilka patogena bakterier påverkar ett organ som prostata:

 • stigande - den smittsamma processen sprider sig till prostata genom urinröret, vilket kan underlättas av oskyddad sex eller brist på genitala hygien
 • nedstigande patologiska mikroorganismer tränger in från andra organ i det genitourära systemet;
 • lymfogena - det mest ovanliga sättet att penetrera bakterier, där de överförs av lymfflödet från andra inflammerade inre organ.

symtomatologi

Den kliniska manifestationen av en sådan sjukdom kommer att skilja sig beroende på formen i vilken den förekommer. Sålunda kommer symtomen på akut prostatainflammation att vara enligt följande:

 • en ökning av kroppstemperaturen, som ofta åtföljs av en stark chill;
 • utseendet av uttalad smärta i ljummen;
 • brännande och obehag under urinering
 • en märkbar försvagning av urinströmmen;
 • allvarliga huvudvärk
 • generell svaghet och sjukdom
 • frekventa och ofta falska önskningar att besöka toaletten för tömning av urinblåsan;
 • fördröjning eller läckage av urin;
 • ökad irritabilitet och känslomässigt obehag
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • sömnstörning
 • utsöndring av purulent vätska från urinröret - detta inträffar i fall av bindande purulent process;
 • ökad hjärtfrekvens.

Kronisk inflammatorisk process i prostatakörteln är ganska sällan resultatet av obehandlad akut inflammation. Ofta är orsaken den kroniska kursen av en annan inflammation i organen i genitourinary systemet.

De viktigaste symptomen på prostatakörtelns inflammation i långsam form:

 • mindre smärta vid urinering
 • minskad sexuell lust;
 • trötthet;
 • bestrålning av smärta från ljumsområdet till nedre rygg och perineum;
 • Utseendet av vita flingor i urinen på morgonen;
 • frekventa nattliga erektioner
 • raderad orgasm eller fullständig frånvaro
 • förändring i smärtaintensiteten under sex
 • minskning av erektionens varaktighet.

I vissa fall är det huvudsakliga kliniska tecknet på att prostata blivit inflammerat manlig infertilitet.

diagnostik

Upprättandet av den korrekta diagnosen kräver att man utför en hel rad diagnostiska förfaranden. Endast efter genomförandet av alla laboratorie- och instrumentundersökningar bestämmer läkaren vad som ska behandla inflammationen i prostata.

Av detta följer att diagnosen kommer att bestå av flera steg.

Först av allt behöver kliniken utföra flera aktiviteter:

 • att utföra en detaljerad fråga om patienten, som syftar till att detektera närvaron och omfattningen av manifestation av tecken på inflammation av prostata. Detta kommer att göra det möjligt för kliniken att skilja sjukdomen från akut sjukdom från kronisk;
 • att studera patientens historia och anamnese för patientens liv - detta kommer att bidra till att identifiera orsakerna till att prostatakörteln infaller;
 • genomföra en fysisk undersökning, som består i rektal palpation av prostata.

Den andra fasen av diagnostik är laboratorieforskning, som innefattar genomförandet av:

 • mikroskopisk undersökning av prostatakörtelns utsöndring - för att identifiera funktionella störningar i prostataarbetet;
 • bakteriekultur av urin och ett smet från slemhinnan i prostata - för att upptäcka infektioner som kan överföras sexuellt;
 • allmän analys av urin - för att bestämma inflammatoriska förändringar i urinorganens organ
 • spermogrammy - för att bekräfta eller motbevisa manlig infertilitet.

behandling

Taktiken för att eliminera akut och kronisk inflammation i prostatakörteln kommer att vara något annorlunda. Så, okomplicerad akut prostatit kan behandlas hemma, men i fall av vidhäftning kommer purulent process att kräva behandling i en medicinsk institution. Reglerna för neutralisering av sjukdomen innefattar:

 • strikt efterlevnad av sängstöd
 • fullständigt avslag på sexuella relationer
 • mottagning av antibakteriella medel;
 • Utnämning av läkemedel som syftar till att förbättra blodcirkulationen.
 • användningen av antiinflammatoriska läkemedel med prostatit - de minskar inte bara manifestationen av den inflammatoriska processen utan eliminerar även smärtssyndromet.
 • tar smärtstillande medel - med svår smärta vid urinering.

Dessutom bekämpar effektivt och snabbt symptomen på ett ljus av ljus från prostatit.

I fall av bildande av en abscess krävs kirurgisk ingrepp som syftar till att öppna och tömma abscessen.

Bota den inflammatoriska processens kroniska lopp, eller mer exakt, uppnå en stabil remission med:

 • antibiotikabehandling - behandlingsförloppet kan variera från en till två månader;
 • massage av prostata
 • förstärkning av immunsystemet
 • genomförande av fysioterapeutiska procedurer genom verkan av laserstrålning, ultraljudsvågor och elektromagnetiska svängningar;
 • varma medicinska mikroclyster - med omöjligheten av fysioterapeutisk behandling;
 • rektala suppositorier;
 • Ta lugnande medel eller antidepressiva medel vid problem med kraft.

De mest effektiva suppositorierna för prostatit bör innehålla:

 • extrakt från prostata tjurar;
 • biodlingsprodukter;
 • thiotriazolin;
 • terapeutisk lera.

Dessutom, oberoende av sjukdomsformen, rekommenderas patienter med en liknande diagnos att ändra kost och helt överge:

 • feta, akuta och över-saltade rätter;
 • rökt produkter;
 • fetter av animaliskt ursprung;
 • alkoholhaltiga drycker.

Som hjälpmedel från prostatisk inflammation hos män kan folkmedicin användas som innebär användning av:

 • röd rot;
 • lakritsrötter;
 • roten av marshmallow.

Den vanligaste frågan om patienter med liknande diagnos är - kan du få sex med inflammation i prostata? Kliniker rekommenderar att avstå från samlag innan full återhämtning eller uppnå en stabil remission.

Perioden för sådan behandling av den inflammatoriska processen bör inte överstiga tio dagar.

komplikationer

Om du ignorerar symptom på prostatainflammation eller felaktigt tilldelade behandling Naturligtvis finns det möjlighet för komplikationer både akut och kronisk inflammation.

För den akuta formen av prostatit är följande effekter karakteristiska:

 • bildandet av en abscess;
 • bakteriemi;
 • spontan ruptur av abcessen. I en sådan komplikation skulle indikera sådana funktioner som ökar temperaturen till 40 grader, fördelningen av en grumlig urin med en stickande och obehaglig lukt - med purulent fluidpenetration in i urinröret, föroreningar pus och slem i avföringen - abscess vid obduktion i ändtarmen.

För den kroniska inflammatoriska processen är följande komplikationer mest typiska:

 • pyelonefrit;
 • cystit;
 • Spridning av inflammatorisk process - ofta påverkas epididymis eller seminala vesiklar;
 • manlig infertilitet.

förebyggande

För att undvika utseende av en sådan sjukdom eller prostata adenom, bör representanter för mannen följa flera regler:

 • helt överge missbrukarna;
 • leda en aktiv livsstil
 • så långt som möjligt begränsas från effekterna av stressiga situationer
 • undvik hypotermi
 • engagera sig i endast skyddad kön;
 • ha en vanlig sexuell partner
 • Berika kosten med ingredienser som honung och persilja, vitlök och nötter. Sådana produkter är användbara för prostata;
 • att utföra förebyggande av sexuellt överförbara sjukdomar - för detta är det nödvändigt att undersökas regelbundet av en urolog.

Dessutom är det mycket viktigt vid det första tecknet på sjukdomen söka kvalificerad hjälp, eftersom endast läkaren vet hur man tar bort inflammation i prostatan. Med oberoende försök att bli av med sjukdomen finns det en möjlighet att förvärra den inflammatoriska processen.

Om du tror att du har Inflammation av prostata och symptomen som är karakteristiska för denna sjukdom, då kan en urolog hjälpa dig.

Vi föreslår också att vi använder vår online diagnos service, som, baserat på symptomen, väljer de sannolika sjukdomarna.

Godartad prostatahyperplasi (BPH) är en patologisk process som kännetecknas av spridningen av vävnaderna i detta organ. Det bör noteras att denna typ av sjukdom inte hör till den onkologiska gruppen och tenderar inte att degenerera till en malign process.

Dysuri - en patologisk process som orsakas av en överträdelse av urinprocessen. Brott av denna typ kan bero på gynekologisk sjukdom hos kvinnor respektive urologiska hos män. Uteslut inte dysuri hos barn och vuxna i närvaro av sjukdomar i det genitourinära systemet, undernäring, otillräckligt vätskeintag. Den psykosomatiska faktorn sker, särskilt hos småbarn.

Zoonotisk infektionssjukdom, vars område av skador huvudsakligen är kardiovaskulärt, muskuloskeletalt, sexuellt och nervsystem hos en person, kallas brucellos. Mikroorganismer av denna sjukdom detekterades i avlägsen 1886, och upptäckten av sjukdomen är den engelska forskaren Bruce Brucellosis.

Pielit-urologisk sjukdom, som kännetecknas av inflammation i njurkalken och bäckenet. Denna sjukdom kan utvecklas hos vuxna och hos barn. Pielit hos barn observeras ganska ofta. Riskgruppen omfattar gravida kvinnor, liksom män som har haft en operation på prostatakörteln.

Kronisk prostatit är en inflammatorisk process som påverkar prostatakörtelns vävnader och leder till ett misslyckande av sin fulla funktion. Sjukdomen är en av de vanligaste bland störningar i arbetet med manliga könsorgan.

Med hjälp av fysiska övningar och självkontroll kan de flesta utan medicin.

Lista över prostata sjukdomar hos män: möjliga orsaker till prostata problem och metoder för behandling

Prostata är ett viktigt och samtidigt sårbart organ.

Hon är utsatt för ett antal sjukdomar som uppstår på grund av en människors felaktiga livsstil och ouppmärksam inställning till sin hälsa.

De flesta patologierna är av inflammatorisk natur. Mer detaljerat om vad som är sjukdomen i prostatakörteln, och vad är orsakerna till sjukdomarna och metoderna för deras behandling som du kan lära dig i den här artikeln.

Vanliga orsaker

Sannolikheten att utveckla prostata sjukdomar påverkas av följande faktorer:

 • stillastående processer i det lilla bäckenet, som orsakas av en stillasittande livsstil;
 • nervös och fysisk överbelastning av kroppen, vilket minskar dess försvar
 • för lång avhållsamhet från kön;
 • promiskuösa sexliv;
 • rökning, alkoholkonsumtion;
 • felaktig diet med överflöd av feta, kryddiga och salta rätter;
 • prostatan kyls och provar akut och kronisk inflammation;
 • smittsamma sjukdomar i kroppen. De kan ha både bakteriell natur (streptokocker, tuberkulos, gonorré) och virus (influensa, papillom);
 • traumatiska lesioner av prostata förekommer i frakturer i bäckenbenen, till exempel med starka slag i inguinalkretsen. Skador på prostata kan orsakas av urinrörets buk, onormal prostata-massage och andra diagnostiska procedurer som genomförs med överträdelser av reglerna.

Mer detaljer om orsakerna till smärta i prostatakörteln finns här.

symptom

De viktigaste symptomen på prostata sjukdomar är smärtsamma förnimmelser. De kan ha olika lokalisering och svårighetsgrad, men oftast observeras smärtor i könsorganen, i pungen, i skönhetsområdet, i underlivet.

Ibland upplever en man smärta i områdena i sakrum, rektum och njurar. Obehagliga känslor ökar efter urinering och kön. Av smärtan kan det vara korttidsskott, ständigt värkande och skärande.

Med prostatainfektion upplever en man generell sjukdom, svaghet, aptitlöshet, kroppstemperatur ökar.

Adenom av prostata och närvaron av stenar i prostatakörteln kännetecknas av ökad uppmaning att urinera med en samtidig minskning av den utsöndrade vätskan. Med tiden behöver mannen mer och mer ansträngning för att tömma blåsan.

Sjukdomar i prostata

Följande prostata sjukdomar hos män är kända:

 1. Prostatit. En sjukdom som kännetecknas av inflammation i prostatakörteln. Kan ha både smittsam och icke-infektiös natur. Noninfektiös prostatit uppstår på grund av stagnation av prostatsekretionen eller på grund av cirkulationsstörningar. Infektion i prostatakörteln är en följd av venerala sjukdomar, och kan också uppstå som en komplikation av systemiska infektioner.

Utvecklingen av prostatit leder till komplikationer:

 • fibros. Det kännetecknas av spridning av bindväv. Sjukdomen leder till att prostatakörteln börjar utöva tryck på urinvägarna och hindrar tömningen av blåsan.
 • cysta. En vätskefylld kavitet som uppträder i prostatacentret. Vätskan kan vara steril och infekterad;
 • ärr. De är resultatet av smittsamma skador (särskilt venerala).
 • abscesser - purulenta formationer, vilket kan leda till sepsis i sin utveckling.

Dessa störningar orsakas inte bara av prostatit. De kan också uppstå på grund av andra patogena faktorer.

 • Adenom av prostata. Ett annat namn är godartad prostatahyperplasi. Patientprostata ökar i storlek. Det kan vara en följd av prostatit, men kan ha en självständig karaktär.

  De exakta orsakerna till prostatasjukdom hos män har inte fastställts än. Möjligheten att utveckla ett adenom ökar signifikant med åldern och når 20% till 50-60 år. Detta förhållande förklaras av hormonella förändringar i kroppen när det åldras.

  • i första steget blir urinflödet trögt och urinlusten ökar, men det finns ingen vätska kvar i urinblåsan, den töms helt.
  • i andra etappen blir urinering ännu svårare och blåsan töms inte längre till slutet. Nyresvikt utvecklas;
  • i tredje etappen urinblåsan sträcker sig kraftigt, urin utsöndras med droppe, blod syns i det.

 • Stenar i prostata. De uppstår på grund av stillastående processer i körteln eller på grund av att urinen kommer in i den. Stenas sammansättning kan vara urat, fosfat, kalcium. Läs vår artikel om kalcinater. Symtom liknar symptomen på prostatit: smärta, försvagning av sexuell lust.

 • Tuberkulos av prostata är en sjukdom i prostatakörteln, som kännetecknas av smärta sensioner, en minskning av körtelns storlek. Det är orsakat av Kochs stång genom urinvägarna eller på annat sätt.

 • Prostatacancer. Till skillnad från adenom är en malign bildning. Med dess utveckling ger metastaser som leder till en persons död. Kan behandlas i de tidiga stadierna.

  behandling

  Att behandla prostata sjukdomar hos män kan vara fysiska övningar, konservativa och operativa metoder.

  Konservativ behandling av prostata sjukdom innebär att läkemedel tas. Vid sjukdomar av smittsam natur tas antibiotika och antivirala läkemedel. Med andra inflammationer, alfa-1-adrenerge blockerare, hormonella och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, föreskrivs fytopreparationer.

  Vissa sjukdomar i prostatakörteln hos män (t.ex. prostataadenom i steg 2 och 3) kräver kirurgi.

  Kirurgiska metoder skiljer sig åt i sin invasivitet. Transvesikal adenomi är den mest effektiva, men också den svåraste metoden.

  Det ger en pålitlig botemedel mot adenom, men kräver en lång återhämtning av kroppen.

  Det utförs utan skärningar, eftersom högfrekvenslasern styrs in i prostata genom urinröret.

  Embolisering är en annan minimalt invasiv metod. Under denna operation blockeras prostata blodkärl med medicinska polymerer.

  Andra icke-operativa metoder presenteras genom kryodistruktion, ultraljudsterapi, elektrostimulering, termisk terapi.

  effekter

  Om du inte behandlar infektiösa lesioner av prostata, kan sjukdomen sprida sig i hela kroppen och ge allvarliga systemiska komplikationer. Den största sannolikheten för utveckling av systemkomplikationer är tuberkulos.

  Om adenomen utvecklas till tredje etappen, då finns det en chans att utveckla njursvikt och blåsbrott, och detta är dödligt farligt.

  I allmänhet är alla problem med prostata väldigt obehagliga för en man, eftersom även i avsaknad av allvarliga komplikationer, försämrar de signifikant hans livskvalitet.

  förebyggande

  För att minimera sannolikheten för att utveckla prostata problem behöver du:

  • stärka immuniteten
  • leda ett måttligt och ordnat sexliv;
  • regelbundet övervaka för STD;
  • att gå in för sport;
  • äta hälsosam mat;
  • minimera stress.
  • Fördröja inte tömningen av blåsan under lång tid.

  Användbar video

  Följande video handlar om hur man diagnostiserar prostata sjukdomar och deras behandling.
  Del 1:

  slutsats

  Det finns en mycket stor variation av prostatiska sjukdomar hos män, men orsakerna till och behandlingen av de flesta av dem är likartade. Trots det faktum att denna kropp inte är den viktigaste i kroppen, kan kränkningen av sitt arbete leda till allvarliga systemiska kränkningar. Undersök därför inte vikten av deras förebyggande och snabb diagnos.