Huvud
Analyser

Vesikulit - symptom och behandling orsakar

Vesikulit är inflammation i sällsynta vesiklar orsakade av infektion. Mycket sällan förekommer i isolering. Oftast följd av urinrörsinflammation (uretrit), prostata (prostatit) och testiklar (orchitis). Ibland är det en komplikation av kronisk prostatit.

I de flesta fall utvecklas kronisk vesikulit som följer med kronisk prostatit. Huvudskälet till sjukdomsutseendet är en infektion som tränger in i den huvudsakliga vesikeln från prostatakörteln eller den bakre delen av urinröret. Det finns också hematogena (blod) och lymfogena infektionsvägar.

skäl

Varför förekommer vesikulit, och vad är det? Förekomsten av vesikulit är vanligtvis förknippad med infektion. Det orsakande medlet går ofta in i blåsorna genom blod, lymf eller vasdeferenserna.

Sjukdomen kan orsaka:

 1. Infektiösa och inflammatoriska sjukdomar: influensa, SARS, tonsillit, tonsillit.
 2. Infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i urogenitala systemet: prostata (prostatit), urinrör (uretrit), testiklar (orchitis).
 3. STD (sexuellt överförbara sjukdomar): gonorré, klamydia, trichomoniasis, mykoplasma infektion etc.

Faktorer som provar utvecklingen av sjukdomen är:

 • en stillesittande livsstil och de resulterande stillastående fenomenen i det lilla bäckenet;
 • hypotermi;
 • oregelbundet, disharmoniskt sexliv;
 • för sällsynt eller överdriven sexuell aktivitet, regelbunden övning av avbrutet samlag
 • frekvent förstoppning på grund av undernäring och brist på aktivitet
 • Förekomst av kroniska infektioner i kroppen, inklusive karies;
 • alkohol och nikotinmissbruk.

Den vanligaste källan till infektion för den vesikelformiga vesikeln är prostatakörteln. Med henne är vesikeln ansluten direkt, genom ejakulatorisk kanal. Med prostatitinfektion gör det inte svårt att flytta genom ett kort "rör" och slå sig i en vesikel, vilket orsakar vesikulit. Det är därför prevalensen av vesikulit korrelerar klart med prostatit och anses vara komplikation hos 10-30%.

Symptom på vesikulit

Sjukdomen kan förekomma i akut och kronisk form. Den akuta typen av vesikulit kännetecknas av den snabba utvecklingen av symtom:

 1. Känsla av smärta eller tyngd i skrot eller rektum.
 2. Smärtan ger ofta blåsan, nedre delen av ryggen, skrotan.
 3. Ökad ömhet med urinering eller avföring.
 4. Hyppig urinering med brännande känsla och oförmåga att tolerera.
 5. Symtom kan uppstå mot bakgrund av kroppstemperatur upp till 39 grader Celsius och över.
 6. Kanske närvaron av blod i de sista delarna av urin (terminal hematuri).
 7. Frekventa erektioner, föroreningar, snabb excitabilitet.
 8. Vid utlösning (ejakulation) kan svår smärta i penis och prostatakörteln kände.
 9. Tecken på kroppsförgiftning: Svaghet, sjukdom, nedsatt aptit, illamående, huvudvärk, smärta i leder och ben.

Med felaktig behandling blir akut vesikulit kronisk. Med kronisk vesikulit observerad:

 1. Smärta vid erektion och ejakulation, inom 2-3 timmar efter samlag
 2. Förekomst av föroreningar (ofrivillig utlösning);
 3. Förändring av känslor under orgasm;
 4. Smärtsamma förnimmelser i sakrummet;
 5. Störningar av urinering registreras ibland.

Ofta är kronisk vesikulit helt asymptomatisk, och patienten kommer till läkaren med ett enda klagomål om tillsats av blod i sperma. Även pusutsöndring med urin (pyuria) eller med spermier (pyospermi) registreras periodiskt, en minskning av antalet spermatozoer (azoospermi).

I avsaknad av behandling kan kronisk vesikulit förvärras. Ibland sprids sjukdomen till epididymis, vilket resulterar i infertilitet hos patienten.

diagnostik

Diagnos är baserad på de karakteristiska symptomen vesiculitis ges en digital rectal tenta, transrektal ultraljudsdata (TRUS), tester allmän och biokemisk blod- och urintester samt bakteriologisk undersökning av sädesblåsorna. Med kroniska blåsor, undersök spermogrammet.

Differentiell diagnos av vesikulit bör utföras med prostatit, tuberkulos av seminala vesiklar, sarkom av seminala vesiklar, uretrit, collikulit.

komplikationer

Komplikationer av vesikulit är:

 1. Obturation form av manlig infertilitet - uttorkning och fullständig irreversibel förlust av reproduktiva funktioner.
 2. Empyema av partiella vesiklar är den mest allvarliga komplikationen av vesikulit. Sjukdomen är en purulent patologisk process, som manifesteras av förgiftning och smärtssyndrom och resulterar i avsaknad av behandling för sepsis och död.
 3. Epididymit är en inflammation i epididymis, vilket ofta leder till en fullständig förlust av sexuell funktion.

Prognosen för snabb behandling av akut vesikulit är gynnsam. Med utveckling av komplikationer - relativt gynnsam.

Behandling av vesikulit

Om diagnosen akut vesikulit bekräftas, börjar behandlingen med receptbelagda antibakteriella läkemedel. Antibiotika för vesikulit väljs utifrån många egenskaper: bakteriedödande läkemedel, effektivitet i könsorganens patologi, ett adekvat pris för läkemedlet. De valfria läkemedlen för denna patologi kommer att vara beredningar av fluoroquinolonserierna och makroliderna.

Dessutom förskriva sådana droger:

 1. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel för intern och extern användning (rektala suppositorier och mikrocykler).
 2. För att minska smärta vid avföring är det rekommenderat att använda laxermedel.
 3. För stimulering av immunitet gäller vitaminer, mikroelement, immunomodulatorer: "Pyrogenal", "Viferon", "Levamisol".
 4. Analgetika.
 5. Laxermedel.
 6. Diet.
 7. Sängstöd.
 8. Riklig dryck

Efter en akut fas av sjukdomen - fysioterapi: UHF, laserbehandling, ultraljud, elektrofores, magnetoterapi. Metoden för massage av partiella vesiklar appliceras. Varmt bad. Du kan också framgångsrikt behandla med hjälp av folkmedicinska lösningar.

Behandling av kronisk vesikulit utförs enligt ett liknande mönster: antibiotika + antiinflammatoriska läkemedel i allmänhet och lokal form, fysioterapi, massage. Skillnaden är att antibiotika är noga utvalda utifrån bakteriell spermier sådd uppgifter, tillämpa flera på varandra följande kurser med förändringen av läkemedlet, är den antiinflammatoriska behandlingen genomförs med hjälp av hormonella läkemedel. Om behandlingen är ineffektiv utförs en punktering med tvättning av de partiella vesiklarna med antiseptiska lösningar. I vissa fall indikeras vesikelektomi (avlägsnande av den seminala vesikeln).

Patienter med kronisk vesikulit bör också följa en diet med begränsat innehåll av rökt, saltat, fet, kryddig mat. Det är mycket viktigt för sådana människor att undvika smittsamma sjukdomar, till exempel bihåleinflammation, tonsillit, karies. Det är nödvändigt att titta på, så att det inte finns någon förstoppning.

förebyggande

I fallet med vesikulit består förebyggandet av tidig och rationell behandling av infektions huvudfokus (inklusive gonorré, syfilis, etc.), dieting, vägran att dricka alkohol. Det är också nödvändigt att undvika mikrotraumor och normalisera det sexuella livet, vilket inte tillåter perioder av alltför lång avhållsamhet eller sexuella överflöd.

Inflammation av seminala vesiklar

Inflammation av vesikulära vesiklar (vesikulit) är en av de vanligaste manliga sjukdomarna.

Denna sjukdom orsakar olika infektioner av en purulent natur: stafylokocker, gonokocker, E. coli etc. Dem som löper störst risk att utveckla vezikulita föremål för män som lider av prostatit i kronisk fas, såväl som andra sjukdomar i det urogenitala systemet (orkit, uretrit, epididymit, etc.). Dessutom kan vesikulit utvecklas på grundval av influensa eller angina, d.v.s. i fallet med en allmän infektion i kroppen med någon infektion.

En av de fruktansvärda konsekvenserna av denna sjukdom kan vara infertilitet, rekommenderas att inte hoppas att "själv pass" och är obligatoriskt att konsultera en läkare för en kvalificerad behandling för misstänkta blåsor.

Orsaker till vesikulit

Ofta utvecklas inflammationen av partiella vesiklar på grund av andra inflammatoriska processer, snarare än som en oberoende sjukdom. Den vanligaste orsaken till vesikulit är kronisk prostatit, epididymit eller uretrit. Ofta utvecklas vesikulit som följd av en gemensam infektionsprocess i kroppen, inte associerad med genitourinär och reproduktiva systemet. Till inflammation av sällsynta vesiklar kan leda banal angina, influensa, osteomyelit och andra liknande sjukdomar.

Också bidra till uppkomsten av sådana vezikulita realiteter i det moderna livet, som en brist på motion, stillasittande arbete, brist på rörelse, den långa frånvaron av sexuell aktivitet och sänkt immunitet. Dessa faktorer påverkar också förekomsten och utvecklingen av den inflammatoriska processen i seminalblåsor.

Inflammation av seminala vesiklar: symtom

Tyvärr fortsätter inflammationen av de partiella vesiklarna ofta obemärkt. Mot bakgrund av nederlaget för kronisk prostatit är det ofta svårt att skilja de symptom som pekar på vesikulit, inte prostatit. Men otvetydigt bör varning sådana tecken som feber (det kan nå upp till 39 grader), svårigheter med urinering och kraftig svår smärta i perineum. Spermier kan innehålla en bloddroppe; med full blåsan och med avföring förstärks smärtsamma känslor.

Om du hittar dessa problem ska du omedelbart kontakta en urolog. Vesikulit är ett mycket allvarligt problem, mycket farligare än inflammation i prostata. Det är förenat med ett antal hälsoproblem i framtiden om de försummade, och även en sådan fruktansvärd mening, infertilitet - det är inte det värsta av dess konsekvenser.

Vesikulit bestäms vid initialt skede genom rektal undersökning. Vidare, beroende på vad denna analys visar, tilldelas ytterligare steg. En allmän analys av blod och urin används, men det är ineffektivt, och specialister föredrar andra metoder, och en av dem södar innehållet i partiella vesiklar. Patienterna är också tilldelade ultraljud, där bäckenorganen undersöks.

Hur man behandlar inflammation i sällsynta vesiklar?

Om det finns en inflammation i de partiella vesiklarna, utförs behandlingen enligt metoden för aktiv antibakteriell terapi. Makrolider, penicilliner, cefalosporiner, fluorokinoloner används. Dessutom används antipyretiska läkemedel och smärtstillande medel för att stoppa symtomen. De ordineras som i tabletter, och i form av injektioner. I vissa fall är det lämpligt att använda laxermedel för att minska smärta under avföring.

Om vesikulit har lyckats övergå till ett kroniskt stadium, då, till den redan namngivna, läggs andra kirurgiska och terapeutiska manipuleringar, bestämda av läkaren i sträng individuell ordning.

Förutom vesikulit kan en man fångas av funikulit - en inflammation i spermatorn. Det här är en smittsam process: vas deferens först, inflammationen passerar sedan till spermatiska sladden. Denna sjukdom finns sällan i en oberoende form; det förekommer vanligtvis som en komplikation efter epididymit.

Orsakerna till inflammation i spermatkabeln hos män kan också vara olika trauma mot skrotan eller komplikationer som uppkommit efter operationen och andra.

Inflammation av spermatkabeln: symtom

Spermatorns inflammation kan vara akut och kronisk. I det första fallet är det smärtor i ljummen, de drabbade delarna ser röda och svullna ut. Kroppstemperaturen ökar, det finns generell svaghet, smärtsamma leder och muskler.

Bilden av sjukdoms kroniska kondition ser vanligen ut på samma sätt, men tecknen blir mindre uttalade, vissa av dem kan vara helt frånvarande. Ibland kan det bli en snäv svullnad i sladden.

Diagnos av sjukdomen genom ultraljud, palpation och på grundval av allmänna kliniska data.

Med inflammation i spermatkabeln utförs behandlingen på ett konservativt sätt. Antibakteriella, analgetiska, generella restorativa och antiinflammatoriska terapier är föreskrivna. Med en snabb tilltal till en kompetent specialist är prognosen mycket fördelaktig. Om sjukdomen har gått till ett kroniskt stadium är förtroendet för ett positivt resultat mindre. Därför är en akut rekommendation av läkare att aldrig dra eller skjuta upp på att besöka en polyklinisk om de upptäcker minst ett av de beskrivna symtomen. Förskräckelse hotar att ytterligare intensifiera hälsoproblem av olika slag, vilket kan leda till, bland andra sorgliga följder, en total oförmåga att bli en far.

Vesikulit (inflammation av sämsta vesiklar): orsaker, tecken, hur man behandlar

Vesikulit är en patologi av det manliga genitourinära systemet som kännetecknas av utvecklingen av en inflammatorisk process i de partiella vesiklarna i närheten av prostatakörteln. Sjukdomen sker i akut eller kronisk form, det är ensidigt eller bilateralt. Vesikulit kombineras ofta med prostatit och manifesterar liknande kliniska symptom - smärta och sexuell dysfunktion.

Seminala vesiklar är ett parat, glandulärt organ som ansvarar för utsöndringen av den flytande delen av ejakulatet, som blandas med spermier och utsöndringen av prostata. Vesiklarna är anslutna till vas deferens, genom vilket spermier lämnar människokroppen och går in i den yttre miljön. Vesiklarna har en spindelformad form och en tuberös yta. De skyddar spermatozoa, ger dem energiresurser och använder resterna av seminalvätska.

struktur av det manliga reproduktionssystemet

Seminala vesiklar syntetiserar en hemlighet som innehåller fruktos. Det är en oumbärlig energikälla för spermatozoa, som stöder deras ämnesomsättning och motorisk aktivitet, en hormons status för en man och hans förmåga att befruktas. Misslyckande i arbetet med partiella vesiklar kan leda till försämring av genitourinary sfären och utvecklingen av vesikulit.

etiologi

Vesikulit som en självständig sjukdom är mycket sällsynt på grund av den djupa anordningen av partiella vesiklar i det lilla bäckenet, där patogena biologiska medel tränger in med stor svårighet. Vanligtvis utvecklas vesikulit mot bakgrund av uretrit, epididymit eller en vanlig infektionsprocess - influensa, ont i halsen, osteomyelit. Utseendet av vesikulit är nästan alltid associerat med utvecklad prostatit. Den drabbade prostatakörteln är infektionskällan hos de partiella vesiklarna, som är direkt relaterade till den. Seminala vesiklar ger spermautstötning under utlösning. Med prostatit tränger infektionen in i flaskan genom en kort kanal, vilket leder till utveckling av vesikulit.

Orsaker till vesikulit:

 • Patogener ospecifik infektion - Staphylococcus, Streptococcus, E. coli, Proteus, Klebsiella, Enterococcus, Pseudomonas aeruginosa, influensavirus, herpes, cytomegalovirus, Mycoplasma, Candida.
 • Sjukdomar som överförs sexuellt - gonorré, syfilis, ureaplasmos, klamydia, gardnerellez.
 • De orsakande agenterna för en specifik infektion är tuberkelbacillusen.
 • Stagnation av utsöndring i partiella vesiklar, prostata eller venöst blod i skrot- och bäckenorganen.
 • Allergy.
 • Säsongsmässig avitaminos.
 • Metaboliska störningar.
 • Mekaniskt trauma eller inflammation i bäckenorganen.
 • Påverkan av droger och kemikalier.
 • Brott mot immunsystemet.

Faktorer som bidrar till utvecklingen av sjukdomen:

 1. Frekvent förstoppning hos patienter med tarmpatologi,
 2. Avbrutet samlag,
 3. Sittande arbete
 4. hypotermi,
 5. Förlängd sexuell avhållsamhet,
 6. En stillesittande livsstil,
 7. immunbrist,
 8. masturbation,
 9. Dåliga vanor,
 10. stress,
 11. Hemorrojder, proktit.

Infektion sker genom hematogen finns i kroppen av foci av kronisk infektion - karies, bihåleinflammation, halsfluss, lunginflammation, kolecystit, pyoderma.

Mikrober ange sädesblåsorna uppströms och nedströms genom åtmin urinogennym uretrit och pyelonefrit samt vas vägarna vid epididymit.

På lymfkärlen sprider infektionen med prostatit, proktit, paraproctit, tromboflebit.

symtomatologi

Akut vesikulit börjar plötsligt. Hos patienter stiger kroppstemperaturen till febervärden, frossa, huvudvärk och andra symtom på förgiftning. Då finns det en skarp, outhärdlig smärta i perineum, ljumsken, suprapubisk och djupt in i bäckenet, strålar ut mot ryggen och ökar under defekation, ejakulation, och när blåsan är full.

I sperma finns bloddroppar, urinprocessen bryts, slem frigörs från urinröret. Patienter klagar över frekvent urinering och frekventa nattliga erektioner. I allvarliga fall, pus framträder i urinen och sperma, minskar kvaliteten och kvantiteten av spermatozoa. Denna process sker ofta mot bakgrund av kronisk prostatit och kan misstas för dess förvärring. Denna inflammation kallas prostata-vesikulit.

Om sådana tecken på inflammation i de sämsta vesiklarna uppträder bör du omedelbart kontakta en urolog. Vesikulit är ett allvarligt problem som kan leda till oväntade konsekvenser och utveckling av infertilitet.

Den kroniska formen av patologi manifesteras av måttlig eller svag, värkande smärta i perineum, på sakrum och rektum med bestrålning i könsorganen. Kronisk vesikulit kännetecknas av symptom i samband med nedsatt urinering och symtom av sexuell natur. Patienter som utvecklar sexuell dysfunktion: erektion och ejakulation accelereras och smärtsam biokemiska sammansättningen varierar spermier smärtan kvarstår efter samlag under de 3 timmarna försvinner orgasm. Det finns föroreningar - ofrivillig utlösning och dysuri-urineringstörning.

Sjukdomen uppträder ofta asymptomatiskt. Tecken på patologi upptäcks av en slump under undersökningen.

Vid akut inflammation är symtomen på en allmän störning i det genitourinära systemet utbredd och i händelse av kronisk inflammation uppträder symtom av sexuell natur.

Komplikationer av vesikulit är:

 • Empyema av partiella vesiklar är den mest allvarliga komplikationen av vesikulit. Sjukdomen är en purulent patologisk process, som manifesteras av förgiftning och smärtssyndrom och resulterar i avsaknad av behandling för sepsis och död.
 • Epididymit är en inflammation i epididymis, vilket ofta leder till en fullständig förlust av sexuell funktion.
 • Obturation form av manlig infertilitet - uttorkning och fullständig irreversibel förlust av reproduktiva funktioner.

diagnostik

Specialist urologen efter att ha studerat klagomål och undersökt patienten passerar till rektal undersökning, under vilken rektumets ömhet bestäms. Patienten hänger sig ned och doktorn utför en diagnostisk manipulation med pekfingret.

Med en vesikel finns en fusiform smärtsam bildning belägen ovanför prostata. För att bekräfta eller motbevisa den förväntade diagnosen behövs resultatet av ytterligare metoder för forskning - laboratorium och instrument.

 1. I en allmän analys av blod och urin Vanliga tecken på inflammation.
 2. Mikrobiologisk undersökning innehållet i seminala vesiklar utförs i ett bakteriologiskt laboratorium. Materialet väljs av läkaren under prostata-massage. Hemligheten är sådd till näringsmedia för isolering och fullständig identifiering av orsakssambandet hos sjukdomen.
 3. Mikroskopisk undersökning av utsöndring av seminala vesiklar det kan upptäcka leukocyter, erytrocyter, förändrade spermatozoa, bakterier. Makroskopiskt fann geléliknande massa med en blandning av pus, sperma och blod.
 4. Resultatet av studien av spermier är hemospermi, minskning av volymen av ejakulat, närvaron av mikroorganismer, leukocyter, förändrade spermatozoer, en minskning av fructosnivå och en ökning av spermiernas viskositet. Spermatosens rörelsehastighet minskar.

Ultraljud av bäckenorganen - En av metoderna för diagnos av vesikulit

behandling

Akut vesikulit kräver ett akut samtal till en läkare med efterföljande efterlevnad av strikt sängstöd.

 • Etiotrop behandling av vesikulit - antibiotikabehandling. Patienterna ordineras bredspektrum antibiotika från gruppen av penicilliner, makrolider; fluorokinoloner och cefalosporiner: Sumamed, Bactrim, Erytromycin, Doxycyklin, Furagin.
 • För att eliminera den stagnerande faktorn, använd angioprotektorer - Trental, Detralex, Escuzan, Venus.
 • För att lindra symtomen på patologi används smärtstillande medel och antipyretika i form av tabletter eller injektioner.
 • För att minska smärta vid avföring är det rekommenderat att använda laxermedel.
 • För stimulering av immunitet gäller vitaminer, mikroelement, immunomodulatorer: "Pyrogenal", "Viferon", "Levamisol". De stärker de allmänna mekanismerna för att skydda kroppen från infektioner och stärka lokala strukturer på nivån i urinvägarna.

Efter avlägsnande av akut inflammation föreskrivs fysioterapeutiska procedurer-diatermi, laserterapi, UHF-terapi, terapeutiska mikroclyster, terapeutiska bad, transrektal vesikelmassage, mudterapi.

Behandling av kronisk vesikulit är en lång, komplex. Vesikelhålan tvättas genom urinröret, dränerar de partiella vesiklarna med purulent inflammation. Kirurgisk behandling indikeras med blötdämpare. De punkteras först, och sedan tas pus bort och dräneras. Under operationen av vesikelektomi, exciteras den partiella vesikeln.

Traditionell medicin

Hemma kan den farmakologiska behandlingen av vesikulit kompletteras med folkmedicin:

 1. Ill uppmanas att ta lång tid dekokter av örter: nässlor, ringblomma, fänkål, rölleka, åkerfräken. De har antiinflammatoriska, antimikrobiella, lugnande, metaboliska, immunförstärkande åtgärder.
 2. Infusion av salvia, burdockrot, Johannesjurt har antibakteriell, antifungal, sårläkning, smärtstillande och immunostimulerande effekt.
 3. Varm sessil kamomilbad lindrar inflammation, irritation och minskar hudens känslighet, aktiverar immunförsvarets mekanismer.
 4. Morot, betor och gurksaft har en diuretisk effekt, främjar tvättning av urinvägarna, ökar kroppens övergripande motståndskraft. De blandas i lika stora proportioner och tas tre gånger dagligen före måltiderna.
 5. Stearinljus med propolis för natten, lera rektala tamponger injiceras i ändtarmen.
 6. Patienterna ordineras heta mikroclyster med infusion av kalendula blommor, kamomill, eukalyptus, mineralvatten.
 7. För att stärka immuniteten bör ta tinkturen av Echinacea, Eleutherococcus. Dessa droger ökar kroppens övergripande motstånd, ger extra styrka för att bekämpa infektion.

förebyggande

Förebyggande åtgärder för vesikulit:

 • Tillräcklig behandling av underliggande patologi,
 • Sanering av foci av kronisk infektion med hjälp av lokala antiseptika och antibakteriella medel,
 • Överensstämmelse med personlig hygien,
 • Sanatoriumbehandling med lerbad,
 • Förebyggande av hypotermi, förstoppning, stress,
 • Bekämpa dåliga vanor,
 • Användningen av kondomer,
 • Regelbundet sexliv,
 • Sportaktiviteter,
 • Hälsosam kost.

Vesikulit - symtom och behandlingsmetoder hos män

Begreppet vesikulit wikipedia behandlar som en inflammation av sämsta vesiklar. Sädesblåsorna - ett viktigt organ av det manliga reproduktiva systemet, de utsöndrar en fruktos, som är en energikälla för spermierna, och är involverade i processen för utlösning vid samlag. Inflammation i sädesblåsorna är alltid utvecklas som en komplikation av infektiösa sjukdomar i det urogenitala systemet man (orkit, uretrit, prostatit).

Vad är det

Vesikulit är en inflammatorisk sjukdom i den seminal vesikeln. I de flesta fall, utvecklar sjukdomen samtidigt med epididymit (epididymis testis inflammation), uretrit (inflammation i urinröret), prostatit (inflammation i prostatakörteln).

orsaker till

Blåsor som en självständig sjukdom är mycket sällsynt på grund av den djupa placeringen av sädesblåsorna i bäckenet, där patogena biologiska medel tränger med stor svårighet.

Vanligtvis utvecklas vesikulit mot bakgrund av uretrit, epididymit eller en vanlig infektionsprocess - influensa, ont i halsen, osteomyelit. Utseendet av vesikulit är nästan alltid associerat med utvecklad prostatit. Den drabbade prostatakörteln är infektionskällan hos de partiella vesiklarna, som är direkt relaterade till den. Seminala vesiklar ger spermautstötning under utlösning. Med prostatit tränger infektionen in i flaskan genom en kort kanal, vilket leder till utveckling av vesikulit.

 1. De orsakande agenterna för en specifik infektion är tuberkelbacillusen.
 2. Patogener ospecifik infektion - Staphylococcus, Streptococcus, E. coli, Proteus, Klebsiella, Enterococcus, Pseudomonas aeruginosa, influensavirus, herpes, cytomegalovirus, Mycoplasma, Candida.
 3. Sjukdomar som överförs sexuellt - gonorré, syfilis, ureaplasmos, klamydia, gardnerellez.
 4. Stagnation av utsöndring i partiella vesiklar, prostata eller venöst blod i skrot- och bäckenorganen.
 5. Mekaniskt trauma eller inflammation i bäckenorganen.
 6. Påverkan av droger och kemikalier.
 7. Allergy.
 8. Säsongsmässig avitaminos.
 9. Metaboliska störningar.
 10. Brott mot immunsystemet.

Det finns ett antal faktorer som ökar sannolikheten för att en man utvecklar vesikulit. Dessa inkluderar särskilt:

 • långvarig frånvaro av kön
 • kroniska sjukdomar av inflammatorisk genes;
 • tarmar (frekvent förstoppning);
 • brist på motion;
 • stillasittande arbete;
 • odödlig sexuell aktivitet
 • minskning av kroppens försvar (nederlag immunitet)
 • förekomsten av kroniska infektionsfokuser (kronosepsi).

Källan för kronisk infektion kan vara jämniga tänder.

Symptom på vesikulit

Skill mellan akut och kronisk vesikulit. Den vanligaste sjukdomen sker i kronisk form.

 1. Akuta vesikler börjar abrupt, med svår smärta i blåsan, rektum, som sträcker sig till ljumsken, perineum, korsbenet, nedre delen av ryggen. När spänningen av bäckenbottenmuskel smärta ökar, kan blodiga flytningar från urinröret inträffa under defekation. Tecken vesiculitis akut form åtföljs av allmän nedbrytning av: hög feber (39 ° C eller högre), det finns huvud- och muskel- och ledvärk, svaghet, illamående. Akuta blåsor kan resultera i självläkande, bli kronisk, som förekommer oftast, eller orsaka komplikationer i form av gonecystopyosis.
 2. Kronisk vesikulit har symtom som liknar akut vesikulit, men i mindre uttalad form. Smärtan är suddig, ogenomtränglig, värkande i suprapubisk region, perineum, rektum, sakrum. Smärta kan bli värre eller uppstå under avföring och urinering. Det blir smärtsam utlösning, i spärrvätskan finns spår av blod. Ibland kan tecken på vesikulit vara frånvarande, då talar de om sjukdomens asymptomatiska förlopp.

Kronisk vesikulit i avsaknad av behandling orsakar degenerativa störningar i de partiella vesiklarna, vilket stör spermaproduktion och leder till infertilitet. Komplikationer av kronisk vesikulit innefattar också störningar i urinering som ett resultat av smittspridningen i urinvägarna och erektil dysfunktion.

diagnostik

För diagnosen är noggrant samlad anamnese (identifiering av kroniska sjukdomar), bedömning av klagomål och undersökning. Från laboratoriemetoder för forskning utsetts:

 • Ultraljud av prostata och seminalblåsor genom rektum - TRUS (tecken på vesikulit är förstorade, edematösa seminalblåsor med högt vätskeinnehåll);
 • generellt blodprov (accelererad ESR, leukocytos, vilket indikerar förekomsten av en inflammatorisk process);
 • Den allmänna analysen av urin (det stora underhållet av leukocyter, erytrocyter och slem som i norm eller frekvens saknas och har fått urin från halvflaskor eller blebs).
 • spermogram (fördröjd utspädning av ejaculatet, ökad eller minskad spermiervolym, lågt innehåll av mobilspermatozoa);
 • uppnå en hemlighet från de partiella vesiklarna och så dem på ett näringsmedium för att identifiera patogenen och bestämma mottagligheten för antibiotika.

Differentiell diagnos av vesikulit bör utföras med prostatit, tuberkulos av seminala vesiklar, sarkom av seminala vesiklar, uretrit, collikulit.

Komplikationer av vesikulit

Konsekvenserna av vesikulit kan vara det mest hemska. I regel är endast en orsak till deras utveckling att frånvaro eller fördröjning av behandlingen. Purulent inflammation i vesiklarna, som kräver operation, som nämnts ovan, är inte det allvarligaste problemet som kan vänta på en patient med dåligt behandlad vesikulit.

Mycket allvarligare konsekvenser kan vara om infektionen sjunker ner i den halvgående kanalen. I detta fall kommer inflammation av epididymis att observeras med en möjlig övergång direkt till könkörtlarna.

Ägg är ett organ som har en speciell barriär som hindrar penetrering i deras parenchyma av olika ämnen som finns i blodet. Dessa ämnen omfattar inte bara smittämnen, men också läkemedel. Således, om bakterien ändå kommer in i testiklarna med någon rondellväg, så blir det väldigt svårt att få det därifrån. Du kan till och med säga att det är nästan omöjligt. Naturligtvis, efter en stund kan inflammationen sluta på egen hand, först efter det kommer det att bli de allvarligaste konsekvenserna - den fullständiga frånvaron av genitalfunktion.

Behandling av vesikulit

Akut vesikulit behandlas i en urologisk avdelning. Tilldela en halvpostregim, en enkel, mild diet.

 • en varmare på perinealområdet
 • heta sessila badkar - i 15-20 minuter. 2 eller 3 gånger under dagen;
 • mikroclyster med varmt vatten (40 ° C) med tillsats av 0,5-1 g antipyrin 2 eller 3 gånger per dag. Patienten håller varmt vatten i ändtarmen i 10-30 minuter och släpper sedan tillbaka det.
 • antibiotikabehandling;
 • vid sexuell excitation - innehållande medel av brom;
 • med smärtljus med ergotin, anestetika;
 • vitaminerna A, C, grupp B (B1,2).

Efter avlastning av akut inflammation genom massage uppnås hemligheten hos vesiklarna och mikroskopisk och bakteriologisk undersökning utförs (i händelse av akuta vesiklar är sådan massage kontraindicerad).

De viktigaste behandlingsmetoderna för kronisk vesikulit:

 • urologisk massage;
 • införandet av antibakteriella läkemedel direkt i de partiella vesiklarna;
 • fysioterapi (diatermi, mudterapi, paraffinbehandling);
 • instillation av silvernitrat 0,25-0,5% i urinröret (dess bakre del);
 • kirurgiska behandlingsmetoder (t.ex. vesikelektomi).

Med kronisk vesikulit visas slamområden: Essentuki, Saki, Pyatigorsk.

I allmänhet, med alla nödvändiga rekommendationer, fortsätter behandling av vesikulit med framgång och slutar i återhämtning.

Folkmekanismer

Bland traditionell medicin är de ledande positionerna alltid upptagna, naturligtvis, av örter, örter och olika typer av lotioner, kompresser och örtberedningar baserade på medicinska örter.

 1. Infusion av salvia, burdockrot, Johannesjurt har antibakteriell, antifungal, sårläkning, smärtstillande och immunostimulerande effekt.
 2. För att stärka immuniteten bör ta tinkturen av Echinacea, Eleutherococcus. Dessa droger ökar kroppens övergripande motstånd, ger extra styrka för att bekämpa infektion.
 3. Ill uppmanas att ta lång tid dekokter av örter: nässlor, ringblomma, fänkål, rölleka, åkerfräken. De har antiinflammatoriska, antimikrobiella, lugnande, metaboliska, immunförstärkande åtgärder.

Även varma bad sitta kamomill lindra inflammation, irritation och minska känsligheten i huden och stimulerar immun försvarsmekanismer.

förebyggande

Förebyggande av inflammation av sämsta vesiklar minskar huvudsakligen behandlingen av den underliggande sjukdomen (oftare - prostatit). Det är också nödvändigt att eliminera predisponeringsfaktorer för utveckling av patologi - undvik hypotermi, led inte en stillasittande livsstil, och med arbetets stillasittande utför regelbundet gymnastikövningar. Sexlivet bör vara regelbundet, men överdrifter bör undvikas.

Akut och kronisk vesikulit: orsaker, symtom och behandlingstaktik

I isolerad form är inflammation av de partiella vesiklarna (synonymer - vesikulit, spermatocystit) sällsynta. Oftast identifieras det med prostatit och andra sjukdomar i det genitourära systemet hos män. Kronisk vesikulit registreras oftare än akut vesikulit.

Låt oss överväga ytterligare anatomi, de främsta anledningarna, metoder för diagnostik och behandling av vesikulit.

1. Anatomi och funktion

Seminala vesiklar (vesikulae seminales) är parade organ som ligger mellan prostata, rektum och blåsan. På insidan av vesikeln är vas deferens. Ett sådant nära arrangemang av organ leder till det faktum att inflammation, som börjar i en av dem, snabbt kan spridas till sämsta vesiklar.

Vesikulae seminales har:

 1. 1 främre yta, tätt svetsad till botten av blåsan;
 2. 2 bakre yta intill ampulla i rektum
 3. 3 bubblans botten är dess övre avrundade ände;
 4. 4 bubbelns kropp är den expanderade mittdelen;
 5. 5 den nedre delen som passerar in i ejaculatory kanalen. Den nedre delen är smalare och mjukare än kroppen, ligger vid basen av prostatakörteln.

Stammen av den partiella vesikeln består av följande skikt:

 • yttre - bindväv
 • muskulär - längsgående är belägna utanför, och i en inre del av ett lager av cirkulära muskelfibrer;
 • inre - slemhinnan.

Faktum är att den partiella vesikeln är en 5 x 2 x 1 cm påse som har en cellulär struktur inuti och öppnar ner i vas deferens. Om du delvis avlägsnar ytliga och muskulösa skikt, ser vesikulae sominaler ut som starkt krökta rör upp till 10-12 cm långa i rät form.

Figur 1 - Anatomi av partiella vesiklar (seminal vesikel): till vänster i en sektion. Källillustration - Medscape.com

1,1. Inre struktur av partiella vesiklar

Slemhinnan har många protuberanser, vilket resulterar i bildandet av flera sammankopplade celler (vesiklar). Epitelceller producerar en hemlighet som är 50-60% av den primära vätskan. Det är nödvändigt att bibehålla livslängden hos spermier och deras skydd mot biverkningar. Hanterar produktionen av detta hemliga hormon testosteron. Det finns också spermiofager som förstör gamla spermier.

1,2. Blodförsörjning och innervering

Seminala vesiklar mottar innervation från nervfibrerna i plexusen hos vasdeferenserna. Otillbörliga sammandragningar av muskelskalet vid tidpunkten för utlösning leder till utvisning av hemligheten med de inneboende spermatozoa i ejakulatorisk kanal.

Blodtillförsel till vesiculae seminales:

 • arterie av vasdeferenserna, den mellersta rektalartären, den nedre arterien av blåsan;
 • blåsans venösa plexus
 • utflöde av lymf - till de inre iliac lymfkörtlarna.

För närvarande tror de flesta experter att vesiculae seminales utför följande funktioner:

 • Deltagande i ejakulation - minska muskelskiktet orsakar bubblorna blandas med sädesblåsa sekret Prostate hemliga och sänder den resulterande spermier i urinröret.
 • Förstöring av gamla spermatozoer med spermofager.
 • Säkerställa viabiliteten hos spermierna - epitelceller i sädesblåsorna producera fruktos, vilket ger en manlig könscell-behövs energi och syntetisera alkalisk hemliga kuverte spermier och skydda dem i kontakt med slidan från de negativa effekterna av livmoderhalsens slem.

2. Vad är vesikulit?

Vesikulit är en inflammation av sämsta blåsor, orsakad av bakteriell virusinfektion, mindre ofta associerad med nedsatt blodflöde i vävnader. De främsta orsakerna till spermatocystit har alltid ansetts vara trichomonader, gonokocker Neisser, klamydia Chlamydia trachomatis.

På senare studier (Park SH och andra, 2015) det visades och den roll som ickespecifik mikroflora (Escherichia coli, Staphylococcus, Enterococcus faecalis). Ibland finns tuberkulär vesikulit. En del av patienterna kan inte fastställa vilken typ av patogen mikroorganismer som helst.

I jämförelse med prostatakörteln är de partiella vesiklarna mycket mindre involverade i inflammationsprocessen, så spermatocystit är inte en vanlig sjukdom.

2,1. Spermatocystitisk kod enligt ICD X

Enligt den internationella klassificeringen av sjukdomar X-revidering har vesikulit chiffern N 49.0 (inflammatoriska sjukdomar i den partiella vesikeln).

2,2. Orsaker till vesikulit

Vid ung ålder är vanligare trichomonas, gonorré och stafylokock och äldre spelar en viktig roll infektion med E. coli. Svamp vesiklar kan ske i personer med nedsatt immunitet, till exempel, kronisk administrering av glukokortikoider, cytotoxiska läkemedel, såväl som primära och sekundära immunbrister.

Infektionsvägarna i vesiculae seminalerna är som följer:

 1. 1 hematogen. Kärlsmedlet genom blodkärlen kommer från befintliga infektionsfält, exempelvis med genyantrit, tonsillit, osteomyelit, SARS och liknande.
 2. 2 lymfogen Karakteristisk för smittspridningen från närliggande organ - med proktit, prostatit, paraproctit.
 3. 3 Canalic:
  • stigande, när infektionen kommer från urinröret med urinrör, förekomsten av urinrörsstrikturer;
  • fallande, när infektionen sprider sig med urinströmmen i pyelonefrit och andra UTI.

2,3. Riskfaktorer

Riskfaktorer för förekomst av vesikulit är:

 1. 1 Hypodinami, stillasittande arbete.
 2. 2 Sexuella överflöd, onani med införandet av olika föremål i urinröret.
 3. 3 Avbruten samlag (särskilt mot bakgrund av uretrit, prostatit).
 4. 4 STI: s närvaro (klamydia, trichomoniasis, gonorré).
 5. 5 Oregelbundet sexliv.
 6. Immunbristtillstånd, hypotermi.
 7. 7 Infektioner av andra urogenitala organ.

3. Klassificering och stadier av inflammatorisk process

Genom flödet är vesikulit akut och kronisk. Vesiculitis akuta stadiet är samma som någon annan akut infektiös process: i början, höjden av sjukdomen och under konvalescens, vilket kan resultera i fullständig återvinning eller övergång i kronisk form. Följaktligen har kronisk vesikulit stadier av exacerbation och remission av sjukdomen.

Stegen av inflammatorisk process med spermatocystit är följande:

 1. 1 ytlig, katarrhal vesikel. Inflammation påverkar endast det yttre skiktet av slemhinnan i den sämsta vesikeln. Det observeras dess hyperemi, ödem, förtjockning (infiltration). Hemligheten kan innehålla spår av blod, dess volym ökar.
 2. 2 djupt. Den inflammatoriska processen sträcker sig till de djupare skikten, inklusive muskulaturen. Detta leder till förtätning och förtjockning av den partiella vesikelväggen, som kan bilda abscesser.
 3. 3 empyema. Vid infästning av pyogen flora observeras intensiva purulenta lesioner av vävnaderna av vesikulae seminaler, håligheter fyllda med pus visas.
 4. 4 parasiculit. Den inflammatoriska processen påverkar inte bara den huvudsakliga vesikeln utan också den omgivande cellulosen.

Empyema och paraveziculit är vanligen hänförliga till komplikationer av den underliggande sjukdomen.

Kronisk inflammation, som finns under lång tid, kan leda till atrofi hos dessa organ. I allmänhet kan följande steg i processen särskiljas:

 1. 1 Tjocklek av slemhinnan, brott mot utflödet av blåsans innehåll. Stagnerande fenomen förvärrar ytterligare den inflammatoriska processen och framkallar en ytterligare tillväxt av epitelet och en förtjockning av detta orgelns väggar.
 2. 2 Atrofi och skleros av slemhinnan. Som ett resultat av inflammation ersätts strukturen med en bindväv. I spermier finns en minskning av mängden fruktos och andra komponenter som är nödvändiga för normal funktion av spermatozoa.
 3. 3 Atrofi av muskeln och yttre skiktet av den seminal vesikeln. Djupinflammation leder till att muskelskiktet ersätts med bindväv, så bubblorna förlorar gradvis möjligheten att helt kontrakta under utlösningen. Vesikulae seminales ökar i volymen, det finns en progressiv erektil dysfunktion.

3,1. Vad är farlig vesikulit?

Förutom empyema och paravezikulit finns det andra allvarliga komplikationer:

 1. 1 Inflammation i venerna i urinplasten (tromboflebit) - med akut vesikel.
 2. 2 Formning av fistel (till exempel när abscessen öppnas i rektum, blåsan, bukhålan) och ytterligare spridning av infektionen (även i den akuta processen).
 3. 3 Manlig infertilitet.
 4. 4 Kronisk inflammation i urinhinnan, prostata, etc.

4. Klinisk bild av akut vesikulit

Som en självständig sjukdom är akut vesikulit sällsynt: det uppträder vanligtvis mot bakgrund av akut prostatit och urinrit (ofta STD). Den slutliga diagnosen ska göras på grundval av den kliniska bilden, arten av sjukdomsförloppet och data från laboratorieinstrumentundersökningen.

Symptom på akut vesikulit är ospecifik och kan förekomma i andra sjukdomar i det genitourinära systemet:

 • Ökad trötthet, generell svaghet.
 • Ökning av temperaturen (inte högre än 37,5-38 grader).
 • Hyppig uppmaning att urinera.
 • Smärta i perineum, ändtarmen, anus.
 • Spår av blod i sperma (hemospermi).
 • Smärtsam utlösning.

Typiska symptom karakteristiska för akut inflammation av sädesblåsorna, - samtidig förekomst under defekation smärta över symfysis pubis och uppträdandet av urethral urladdning, liknande spermier, med ett stort antal av pus.

Med digital rektal undersökning (ytterligare PRI) genom ändtarmen kan läkaren palpera eller globosera, avlånga, allvarligt smärtsamma seminalblåsor.

På ultraljud avslöjade en ökning med sädesblåsor och deformation, varbildande kavitet (abscess), en liten minskning i volym vesiculae seminales före och efter ejakulation (normalt de reduceras med nästan 2 gånger). Med vesikulografi är det möjligt att visualisera en ökning av formationsstorleken, en förändring av slimhinnans lindring, en förtjockning av sina väggar.

CT, MR, för att bekräfta diagnosen används sällan, främst för differentialdiagnos av spermatocystit med tumörprocessen. Dessa metoder tillåter också att skapa en ökning av storleken på partiella vesiklar, förtjockning av deras väggar och andra förändringar som är karakteristiska för akut inflammation.

 1. 1 Spermogram - närvaron av erytrocyter, leukocyter, mikroorganismer, minskar mängden fruktos i semen. Det kan också förekomma förändrad sperma. Minskad ejakulärvolym.
 2. 2 Allmän klinisk analys av blodacceleration av ESR, ökning av antalet leukocyter (leukocytos).
 3. 3 Allmän analys av urin - i provet kan det finnas pus, blod och bakterier. Om permeabiliteten för ejakulation strömmen lagras, det första partiet av urin - pus, den uteslutna överflöd av epitelceller, döda spermier, bakterier.

Obehandlad akut vesikulit blir ofta en kronisk form.

5. Funktioner i kronisk form

Med förhöjning av kronisk vesikulit observeras samma symtom som vid akut vesikulit, men deras intensitet är mindre uttalad. När sjukdomen fortskrider blir tecken som är karakteristiska för atrofi hos de partiella vesiklarna och förlusten av deras funktion märkbara. Dessa symtom är ganska konstanta och förekommer både under perioden av exacerbation och under remission av spermatocystit:

 1. 1 Brott mot ejakulationsprocessen (ömhet, svaghet).
 2. 2 Spermiernas utgång.
 3. 3 Osäkra smärtor i en rektum, anus, skönhet, sakrum, testiklar, perineum.
 4. 4 Ökad smärta vid tarmrörelser eller urinering, liksom vid utlösning.

Vid primära vesiklar kan palperas i form av täta strängar. Vid ultraljud, förtjockning av väggarna observeras atrofiska förändringar i det muskulösa skiktet och slemhinnan.

Data från laboratorieundersökningar för kroniska blåsor:

 • Cytologisk undersökning av urin - vid senare skeden kan celler med förändrade kärnor och liknar transitionalcellkarcinom förekomma.
 • Semen - minska antalet ejakulat, förekomst av slem däri, att öka antalet leukocyter, erytrocyter, minska antalet spermier eller fullständig frånvaro.

I vissa fall är kronisk vesikulit under en längre tid helt asymptomatisk.

6. Diagnostiska åtgärder

Diagnos av spermatocystit utförs i flera steg:

 1. 1 Läkarundersökning. Samling av anamnese, identifiering av karakteristiska klagomål, urologisk undersökning, PRI. Tar innehållet i vesikulae seminales för att analysera och isolera en möjlig patogen.
 2. 2 Genomförande av transrektal ultraljud. Detta är en tillräckligt informativ metod för forskning, med hjälp av vilken det är möjligt att bekräfta diagnosen med hög grad av noggrannhet.

Typiskt är dataanalys av innehållet i seminala vesiklar, ultraljud och allmän undersökning tillräcklig för att bekräfta diagnosen. Ytterligare laboratorium och instrumentella undersökningar (transrektal nål vesiculography, MRI, CT scan, urin, blod, etc.) För att bidra till att klargöra vilken typ av sjukdom, för att utvärdera intensiteten av inflammation och används för differentialdiagnos.

7. Patientadministration taktik

Behandlingen av vesikulit är komplex och föreskrivs i enlighet med tre grundläggande principer:

 1. 1 Eliminering om möjligt av orsaken till vesikulit - etiotropisk behandling (antibiotika).
 2. 2 Förebyggande av sjukdomsprogression, förebyggande av komplikationer - patogenetisk behandling.
 3. 3 Lättnad av patientens allmänna tillstånd - symptomatisk behandling.

Att behandla vesikulit med hjälp av folkläkemedel hemma är oacceptabelt, särskilt i akut form.

7,1. Antibakteriella läkemedel

Med bakteriell spermatocystit föreskrivs antibiotika med hänsyn till känsligheten hos huvudpatogenen. Till dess att läkaren har information om patogenen kan läkemedlen administreras empiriskt. För behandling av vesikulit föreskrivs följande antibiotika:

 1. 1 Nonspecifik flora (E. coli, stafylokocker):
  • fluokinoloner - ofloxacin, ciprofloxacin;
  • makrolider - erytromycin, azitromycin, klaritromycin;
  • nitrofuraner - nitrofurantoin, furazidin.
 2. 2 I sällsynta eller urogenitala infektioner (ureaplasma, proteus, Klebsiella, mykoplasma, gardnerella, gonorré, etc.):
  • makrolider (mykoplasma, klamydia) -azitromycin, klaritromycin, josamycin;
  • tetracykliner (klamydia) - doxycyklin;
  • cephalosporiner (gonokocker) - ceftriaxon, ceftibuten, ceftazidim;
  • gardnerellez, trichomoniasis - metronidazol, makmiror.

7,2. Symtomatisk behandling

Med ökande temperatur visar antipyretiska läkemedel (NSAID), uttryckta smärtsyndrom - NSAID, spasmolytika såsom tabletter och rektala suppositorier. Aktivt studerade möjligheterna till fysioterapi (laserterapi, UHF och andra tekniker), även om bevisbasen för det inte samlas in.

7,3. Kirurgisk behandling

Operativa ingrepp indikeras vid komplikationer, till exempel med empyema, abscesser (dränering, tvättning med saltlösning eller antiseptisk, evakuering av purulent innehåll). I extremt sällsynta fall tycks avlägsnande av sjuka vesiklar.

7,4. förebyggande

För att undvika återfall av sjukdomen är det nödvändigt att följa följande rekommendationer från specialister:

 1. 1 Underhålla en hälsosam livsstil, missbrukar inte alkohol, röker inte, inte överkolas.
 2. 2 Träna regelbundet.
 3. 3 Undvik stagnerande fenomen i bäckenområdet (lägg inte länge i sittplatsen, var noga med att göra aktiva pausar).
 4. 4 Lev ett regelbundet sexliv utan sexuella övergrepp, ha skyddad kön, utför årlig screening för STI.
 5. 5 Tidig behandling av kroniska infektioner av UTI (cystit, pyelonefrit, etc.) och sanitera andra infektionsfält.