Huvud
Massage

Hur man behandlar vesikulit med folkläkemedel

Vesikulit är en sjukdom i det manliga reproduktionssystemet, vilket är en inflammation i de partiella vesiklarna (körtlar som är ansvariga för framställning av seminalvätska). Symptom på sjukdomen: Brott mot manlig sexuell funktion och smärta. Det är viktigt att i god tid diagnostisera och behandla sjukdomen, för utan rätt behandling kan en person utveckla en kronisk form av sjukdomen, vilket i sin tur kan orsaka irreversibel infertilitet. Vesikulit kan vara infektiös och icke-infektiös. Infektiös vesikulit orsakas av bakteriell, viral, svampinfektion. Noninfectious form av sjukdomen utvecklas i närvaro av stillastående processer i en köns körtlar eller i den venösa bädden hos bäckenorganen.

När vesikulit inträffar kan behandling göras med folkmedicinska lösningar. Sådan terapi har antimikrobiell effekt, minskar inflammation, stimulerar regenerering av skadad vävnad och stärker kroppens försvar.

Seminala vesiklar och deras funktion

Seminala vesiklar är de två könkörtlarna. Anatomiskt är de över prostatakörteln. Deras främre del berör blåsan och den bakre delen - med ändtarmen. Glandsformen är långsträckt, längden är 5-6 cm, bredden är 2-4 cm, tjockleken är 1-2 cm. De har en reliefyta. Körtlarna öppnar sig i vasutskjutningarna.

Seminala vesiklar utför följande funktioner:

 • Utvecklingen av ämnen som ger energiresurser till spermier.
 • utveckling av skyddande ämnen;
 • bearbetning av resthalter av främmande vätskor.

Seminala vesiklar producerar 50-60% av den totala spermierkompositionen. En viktig substans som syntetiseras i dem är fruktos, vilket är den huvudsakliga energiresursen för att flytta spermier. Det är koncentrationen av fruktos i sperma som är en indikator på människornas reproduktionssystems hälsa.

De kemiska och fysiska parametrarna för utsöndrad utsöndring är också mycket viktiga för spermatozoas aktivitet. Spermierna hos en frisk man bör ha ett pH-värde av 7,3. Det är hemligheten med sädesblåsor spermier ger normal syra och deltar i bildandet av en skyddande kolloid substans som förhindrar död av sperma i den sura miljön i de kvinnliga slidsekret. Detta garanterar fertiliteten hos spermier.

Även i partiella vesiklar avlägsnas seminal vätska och sperma under ouppfyllt samlag. Absorption av celler från spermatozoa utförs av speciella fagocytiska celler av spermatofager.

Orsaker till vesikulit

Blåsor förekommer ofta hos medelålders män (35-45 år), men det kan strejka och ungdomar och ungdomar, samt personer över 50. Sjukdomen är ofta förknippas med promiskuitet moderna människor och den höga förekomsten av sexuellt överförbara infektioner. Vesikulit hos män är en inflammation av sämsta vesiklar.

Sjukdomen kan vara smittsam eller orsakas av stillastående processer. Det finns följande orsaker till kronisk vesikulit:

 • stasis i en mans könkörtlar;
 • stillastående processer i bäckens organ eller skrotas venösa bädd
 • den kombinerade effekten av dessa två faktorer.

Infektiös inflammation av partiella vesiklar är uppdelad i specifika och icke-specifika.

Nonspecifik vesikulit kan orsakas av:

 • bakterier;
 • virus;
 • mikoplamami;
 • patogena svampar;
 • chlamydia.

Bakteriell icke-specifik infektiös vesikulit orsakas oftast:

 • stafylokock- eller streptokockinfektion;
 • Escherichia coli och bakterier från Escherichia coli gruppen;
 • Pseudomonas aeruginosa.

Specifik smittsam vesikulit är associerad med utvecklingen av gonorré, trichomonas, tuberkulos eller blandad infektion.

Staphylokock- och streptokockinfektioner dominerar hos unga människor och är en komplikation av uretrit. Hos äldre människor är smittsam vesikulit oftare orsakad av E. coli och andra bakterier i tarmgruppen. Detta beror på de frekventa fallen av utveckling av blåsor hos sådana människor och sekundär infektion av seminala vesiklar.

Viral vesikulit utvecklas som en komplikation efter en tidigare influensa eller ARVI. I vissa fall orsakas viral vesikulit av herpesvirusinfektion. Om vesikuliten är viral, kommer analysen av seminalvätska för bakteriell kontaminering att vara negativ.

Svampvesikulit utvecklas ofta mot bakgrund av långvarig antibiotikabehandling eller administrering av kortikosteroider. I vilket fall som helst indikerar en svampinfektion i de inre organen en signifikant minskning av patientens immunitet och kräver en ytterligare undersökning av det allmänna tillståndet för människors hälsa.

Kronisk vesikulit orsakas i de flesta fall av smittsamma medel som orsakar STD: klamydia, ureaplasma, genital herpes och andra.

Infektion av partiella vesiklar kan uppträda på flera sätt:

 1. Med en ström av blod. Detta leder till förekomsten av infektionssjukdomar i bäckenorganen eller kroniska infektiösa processer hos andra organsystem: tonsillit, bihåleinflammation, karies, lunginflammation, gastrit och andra sjukdomar.
 2. Genom kontakt. Infektion kan komma uppåt (längs urinröret eller vas-deferenserna) med uretrit, funicularit, deferentit eller nedåtgående vägen i urinledarna med pyelonefrit och glomerulonefrit.
 3. På lymfsystemet. Sådan infektion uppstår om infektionen utvecklas i närliggande organ: prostatit, proktit och andra.

Stagnerande vesikulit utvecklas mot bakgrund av ett antal faktorer:

 • avbrutet samlag
 • ofullständig ejakulation
 • brist på regelbundet sexliv, avhållsamhet;
 • systematisk superkylning;
 • stillasittande stillasittande livsstil;
 • infektionssjukdomar i bäckenorganen;
 • venösa sjukdomar;
 • dåliga vanor: alkoholmissbruk, rökning.

I extremt sällsynta fall utvecklas vesikulit mot bakgrund av följande faktorer:

 • en allergisk reaktion;
 • autoimmuna sjukdomar;
 • metaboliska sjukdomar;
 • mekaniskt trauma hos reproduktionssystemet;
 • berusning.

Symptom på vesikulit

Patienten har följande tecken på sjukdomen:

 • smärta i ljummen och bäckenregionen, som kan utstrålas i sakrummet
 • smärta är oftare ensidig, eftersom även i fallet med båda kirtlarnas nederlag är graden av vesikulitutveckling inte densamma;
 • smärta kan öka under tarmrörelser och med full blåsan;
 • smärta vid erektion och ejakulation, efter samlag kommer smärtan att kvarstå i flera timmar;
 • hos vissa patienter finns blodintag i spermierna;
 • ofrivillig utlösning, nattliga föroreningar;
 • Det kan finnas en överträdelse av urinering.
 • Med infektiösa vesiklar kan det finnas utsläpp av pus med urin och sperma.

När det förekommer en akut inflammation hos de partiella vesiklarna, uppträder symtomen plötsligt. Ofta framträder denna sjukdomsform som en komplikation efter en infektionssjukdom, oavsett akut bakterieinfektion eller virussjukdomar (influensa, ARVI, herpes). En person har symptom som är typiska för akut vesikulit, och behandlingen ska börja omedelbart. Sjukdomen börjar med feber och en skarp smärta i ljumsken och sakrummet. Det är möjligt att skilja slem eller pus från urinröret med blodåren.

Kronisk vesikulit startar inte dramatiskt. Symtom på sjukdomen kan vara frånvarande eller mild. I allmänhet klagar patienten på smärre smärta, ett funktionsstörning i urinering och en försämring av kvaliteten på sexuellt liv. Ofta orsakas den här typen av vesikulit av stagnerande processer i bäckens organ och skrotets venösa bädd.

Vesikulit, speciellt i kronisk form, kan leda till en minskning av den vitala aktiviteten hos spermier och manlig infertilitet.

Diagnos av patologi

Följande studier används för diagnosen:

 1. Rektal undersökning. Över prostatakörteln bestämmer läkaren långsträckta neoplasmer, vars palpation orsakar smärta.
 2. Laboratorieundersökningen av utsöndring av partiella vesiklar. Med mikroskopi av hemligheten, detekterar bakterieceller erytrocyter, purulenta inklusioner.
 3. Kontrast vesikologi. Definiera en ökning av körtelns storlek, brott mot lindring av deras väggar.
 4. Ultraljudsundersökning av skrot- och bäckenorganen. En förändring i storleken och formen av partiella vesiklar, en överträdelse av strukturen hos andra organ bestäms.
 5. Dator- och magnetisk resonansavbildning. Det gör det möjligt att mer exakt bestämma dysfunktionen hos körtlarna. Denna dyra studie är i de flesta fall inte nödvändig.
 6. Laboratorieundersökning av blod, urin, sperma. I en laboratoriestudie spermier bestämmas form, storlek och rörlighet hos spermier koncentrationen av fruktos, närvaron av bakterieceller och erytrocyter.

Behandling av vesikulit

Behandling av sjukdomen beror på orsakerna till patologin. Tillvägagångssätt för behandling av infektiös och icke-infektiös vesikulit är olika. Den smittsamma formen av sjukdomen behandlas med användning av antimikrobiella medel, medan för behandling av stillastående processer innebär användning att normalisera blodflödet i bäckens organens venösa bädd. Symtomatisk behandling används också för att förbättra patientens tillstånd.

I terapi är det användbart att applicera prostata massage och varma kompresser till perineum, vilket gör det möjligt att förbättra blodflödet till det drabbade området och påskynda återhämtningen. Behandling bör också innehålla en fullverdig vitaminrik kost och administrering av immunmodulerande läkemedel. Detta innebär att immunsystemet stärks och hjälper till att bekämpa infektion.

Det är lämpligt att använda folkläkemedel för behandling av vesikulit. Sådan behandling har en komplex positiv effekt på människokroppen: det bidrar till att bekämpa orsakssystemet för infektion, stärker immunsystemet och stimulerar blodflödet. Man bör komma ihåg att behandling med folkmedicin ska vara lång och systematisk. För en bättre effekt är det bättre att kombinera olika sätt.

 1. Winter. I 1 kopp kokande vatten, 1 st. l. gräs vintergrön, insistera 3 timmar, sedan filtreras. Ta ¼ kopp infusion 4 gånger om dagen före måltiderna.
 2. Persilja. I terapi använda roten till denna växt. Färsk rot gnid och häll kokande vatten med en hastighet av 1 msk. l. grönsaksråvaror för 1 kopp kokande vatten. Insistera på en termosnatt, filtrera sedan. Ta 1 msk. l. denna infusion fyra gånger om dagen i en halvtimme före måltiderna.
 3. Vid behandlingen används också ett avkok av persilja frön. Förbereda ett avkok av 2 msk. l. frö pund, häll en halv liter kokande vatten, stå på låg värme i 10 minuter, insistera sedan på natten och filtrera. Ta 50 ml avkok 3-4 gånger om dagen.
 4. Herbal Collection Number 1. Mala och blanda 5 g blommor och löv av johannesört, 10 g salviabladen, 15 g poppelknoppar och 25 g kullrot. I 500 ml kokande vatten ångad 2 msk. l. sådan insamling, insistera på en termos natt, nästa morgon filter. Ta ¼ kopp av denna infusion tre gånger om dagen i en halvtimme före måltiderna. Behandlingen varar 1-2 månader. Samling hjälper till att bekämpa mikroorganismer-patogener vesikulit och har också en immunmodulerande effekt.
 5. Herbal Collection Number 2. Mala och blanda noggrant 10 gram örthorsetail och näsblad, 15 gram fänkål och fältbeslag, 25 gram kalendula och yarrow örter. I en halv liter kokt vatten ångad 2 msk. l. sådan insamling, insistera på en termos i 2 timmar, filtrera sedan. Ta 1/3 kopp tre gånger om dagen. Denna buljong stärker immunsystemet, främjar snabb regenerering av vävnad och har en antiinflammatorisk effekt.
 6. Herbal Collection Number 3. Mala och blanda i lika stor volym färgen på svart älskling, kamille och linden och gräset i Johannesört. I 400 kokande vatten stjäl 2 msk. l. samla in, insistera på termos i 2 timmar och filtrera sedan. Ta 200 ml av läkemedlet två gånger om dagen.
 7. Juice terapi. Mycket användbart för att behandla sjukdomen är färskpressade grönsaks- och fruktjuicer. Juicer kan blandas, honung läggs till smak. Drick tre glas olika juice per dag.
 8. Bath. Det är användbart att ta varma bad med örtteckningar. Dessa bad värmer upp, ökar blodflödet till det drabbade området, har en antiinflammatorisk och lugnande effekt. Applicera bad med avkok av kamomill, ringblomma, salvia ört, horsetail, yarrow, nässla, ek och pilbark och andra medicinska växter. 200 g örter ångas i 1 liter kokande vatten, insisterar en timme och hälls i ett bad. Ta ett bad på kvällen före sängen. Procedurens varaktighet är 15 minuter.
 9. Lavemang. Det är användbart att placera enemas med ett varmt avkok av medicinska örter. Örter tar samma som för bad. Enema görs varje natt före sänggåendet i 10 dagar.

komplikationer

Om du inte startar behandling i tid, kan patienten få komplikationer av vesikulit:

 1. Suppuration av seminal vesiklar.
  Utan ordentlig terapi kan en purulent inflammatorisk process börja. Patienten kommer att uppleva akut smärta i ljumsken och sacrum. Det finns också en ökning i temperatur och symtom på förgiftning: frossa, svaghet, huvudvärk. En purulent infektionsprocess kan spridas till närliggande organ. Bakteriepatogener kan komma in i blodomloppet, patienten utvecklar sepsis, vilket kan leda till ett dödligt utfall.
 2. Infertilitet.
  Infertilitet kan orsakas av en långvarig kronisk kurs av sjukdomen.
 3. Sexuell dysfunktion.
  Utan korrekt terapi kan kvaliteten på patientens sexuella liv minska, han kan uppleva erektil dysfunktion, den sexuella handlingen kommer att följa smärtsamma känslor.

förebyggande

För att förebygga vesikulit bör en sexuell mogen man utföra ett antal åtgärder:

 1. Identifiera och behandla smittsamma processer i tid
 2. Undvik hypotermi;
 3. Öva skyddad kön och undvik oreglerade kön.
 4. Att leda en aktiv livsstil, att vara engagerad i fysisk kultur för att undvika långvarigt stillasittande arbete;
 5. Sexuellt liv borde vara regelbundet;
 6. Undvik dåliga vanor: dricka alkohol, röka
 7. Undvik skada på ljummen;
 8. Normalisera kosten och ät tillräckligt med färsk frukt och grönsaker;
 9. Stärka immunförsvaret.

Skriv i kommentarerna om din erfarenhet av behandling av sjukdomar, hjälp andra läsare på webbplatsen!
Dela materialet i sociala nätverk och hjälp vänner och familj!

Vesikulit - symptom och behandling orsakar

Vesikulit är inflammation i sällsynta vesiklar orsakade av infektion. Mycket sällan förekommer i isolering. Oftast följd av urinrörsinflammation (uretrit), prostata (prostatit) och testiklar (orchitis). Ibland är det en komplikation av kronisk prostatit.

I de flesta fall utvecklas kronisk vesikulit som följer med kronisk prostatit. Huvudskälet till sjukdomsutseendet är en infektion som tränger in i den huvudsakliga vesikeln från prostatakörteln eller den bakre delen av urinröret. Det finns också hematogena (blod) och lymfogena infektionsvägar.

skäl

Varför förekommer vesikulit, och vad är det? Förekomsten av vesikulit är vanligtvis förknippad med infektion. Det orsakande medlet går ofta in i blåsorna genom blod, lymf eller vasdeferenserna.

Sjukdomen kan orsaka:

 1. Infektiösa och inflammatoriska sjukdomar: influensa, SARS, tonsillit, tonsillit.
 2. Infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i urogenitala systemet: prostata (prostatit), urinrör (uretrit), testiklar (orchitis).
 3. STD (sexuellt överförbara sjukdomar): gonorré, klamydia, trichomoniasis, mykoplasma infektion etc.

Faktorer som provar utvecklingen av sjukdomen är:

 • en stillesittande livsstil och de resulterande stillastående fenomenen i det lilla bäckenet;
 • hypotermi;
 • oregelbundet, disharmoniskt sexliv;
 • för sällsynt eller överdriven sexuell aktivitet, regelbunden övning av avbrutet samlag
 • frekvent förstoppning på grund av undernäring och brist på aktivitet
 • Förekomst av kroniska infektioner i kroppen, inklusive karies;
 • alkohol och nikotinmissbruk.

Den vanligaste källan till infektion för den vesikelformiga vesikeln är prostatakörteln. Med henne är vesikeln ansluten direkt, genom ejakulatorisk kanal. Med prostatitinfektion gör det inte svårt att flytta genom ett kort "rör" och slå sig i en vesikel, vilket orsakar vesikulit. Det är därför prevalensen av vesikulit korrelerar klart med prostatit och anses vara komplikation hos 10-30%.

Symptom på vesikulit

Sjukdomen kan förekomma i akut och kronisk form. Den akuta typen av vesikulit kännetecknas av den snabba utvecklingen av symtom:

 1. Känsla av smärta eller tyngd i skrot eller rektum.
 2. Smärtan ger ofta blåsan, nedre delen av ryggen, skrotan.
 3. Ökad ömhet med urinering eller avföring.
 4. Hyppig urinering med brännande känsla och oförmåga att tolerera.
 5. Symtom kan uppstå mot bakgrund av kroppstemperatur upp till 39 grader Celsius och över.
 6. Kanske närvaron av blod i de sista delarna av urin (terminal hematuri).
 7. Frekventa erektioner, föroreningar, snabb excitabilitet.
 8. Vid utlösning (ejakulation) kan svår smärta i penis och prostatakörteln kände.
 9. Tecken på kroppsförgiftning: Svaghet, sjukdom, nedsatt aptit, illamående, huvudvärk, smärta i leder och ben.

Med felaktig behandling blir akut vesikulit kronisk. Med kronisk vesikulit observerad:

 1. Smärta vid erektion och ejakulation, inom 2-3 timmar efter samlag
 2. Förekomst av föroreningar (ofrivillig utlösning);
 3. Förändring av känslor under orgasm;
 4. Smärtsamma förnimmelser i sakrummet;
 5. Störningar av urinering registreras ibland.

Ofta är kronisk vesikulit helt asymptomatisk, och patienten kommer till läkaren med ett enda klagomål om tillsats av blod i sperma. Även pusutsöndring med urin (pyuria) eller med spermier (pyospermi) registreras periodiskt, en minskning av antalet spermatozoer (azoospermi).

I avsaknad av behandling kan kronisk vesikulit förvärras. Ibland sprids sjukdomen till epididymis, vilket resulterar i infertilitet hos patienten.

diagnostik

Diagnos är baserad på de karakteristiska symptomen vesiculitis ges en digital rectal tenta, transrektal ultraljudsdata (TRUS), tester allmän och biokemisk blod- och urintester samt bakteriologisk undersökning av sädesblåsorna. Med kroniska blåsor, undersök spermogrammet.

Differentiell diagnos av vesikulit bör utföras med prostatit, tuberkulos av seminala vesiklar, sarkom av seminala vesiklar, uretrit, collikulit.

komplikationer

Komplikationer av vesikulit är:

 1. Obturation form av manlig infertilitet - uttorkning och fullständig irreversibel förlust av reproduktiva funktioner.
 2. Empyema av partiella vesiklar är den mest allvarliga komplikationen av vesikulit. Sjukdomen är en purulent patologisk process, som manifesteras av förgiftning och smärtssyndrom och resulterar i avsaknad av behandling för sepsis och död.
 3. Epididymit är en inflammation i epididymis, vilket ofta leder till en fullständig förlust av sexuell funktion.

Prognosen för snabb behandling av akut vesikulit är gynnsam. Med utveckling av komplikationer - relativt gynnsam.

Behandling av vesikulit

Om diagnosen akut vesikulit bekräftas, börjar behandlingen med receptbelagda antibakteriella läkemedel. Antibiotika för vesikulit väljs utifrån många egenskaper: bakteriedödande läkemedel, effektivitet i könsorganens patologi, ett adekvat pris för läkemedlet. De valfria läkemedlen för denna patologi kommer att vara beredningar av fluoroquinolonserierna och makroliderna.

Dessutom förskriva sådana droger:

 1. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel för intern och extern användning (rektala suppositorier och mikrocykler).
 2. För att minska smärta vid avföring är det rekommenderat att använda laxermedel.
 3. För stimulering av immunitet gäller vitaminer, mikroelement, immunomodulatorer: "Pyrogenal", "Viferon", "Levamisol".
 4. Analgetika.
 5. Laxermedel.
 6. Diet.
 7. Sängstöd.
 8. Riklig dryck

Efter en akut fas av sjukdomen - fysioterapi: UHF, laserbehandling, ultraljud, elektrofores, magnetoterapi. Metoden för massage av partiella vesiklar appliceras. Varmt bad. Du kan också framgångsrikt behandla med hjälp av folkmedicinska lösningar.

Behandling av kronisk vesikulit utförs enligt ett liknande mönster: antibiotika + antiinflammatoriska läkemedel i allmänhet och lokal form, fysioterapi, massage. Skillnaden är att antibiotika är noga utvalda utifrån bakteriell spermier sådd uppgifter, tillämpa flera på varandra följande kurser med förändringen av läkemedlet, är den antiinflammatoriska behandlingen genomförs med hjälp av hormonella läkemedel. Om behandlingen är ineffektiv utförs en punktering med tvättning av de partiella vesiklarna med antiseptiska lösningar. I vissa fall indikeras vesikelektomi (avlägsnande av den seminala vesikeln).

Patienter med kronisk vesikulit bör också följa en diet med begränsat innehåll av rökt, saltat, fet, kryddig mat. Det är mycket viktigt för sådana människor att undvika smittsamma sjukdomar, till exempel bihåleinflammation, tonsillit, karies. Det är nödvändigt att titta på, så att det inte finns någon förstoppning.

förebyggande

I fallet med vesikulit består förebyggandet av tidig och rationell behandling av infektions huvudfokus (inklusive gonorré, syfilis, etc.), dieting, vägran att dricka alkohol. Det är också nödvändigt att undvika mikrotraumor och normalisera det sexuella livet, vilket inte tillåter perioder av alltför lång avhållsamhet eller sexuella överflöd.

Blåsor. Seminala vesiklar. Inflammation av seminala vesiklar. Behandling, symptom, diagnos

 • Det kan vara utsläpp ur urinröret gråvit, grumligt;
 • Urinering blir snabb och smärtsam;
 • Smärtan intensifieras under och efter avföringens skull, det finns tenesmus, ofta falska uppmaningar att avfyra;
 • Efter avföring förekommer slemhinnor ur urinröret;
 • Kroppstemperaturen stiger till febrila figurer, frossa visas.

 • Analyser av ELISA och PCR för dolda infektioner och sexuellt överförbara sjukdomar utförs också;
 • Uzi av reproduktionssystemet. Det är önskvärt att utföra en transrektal undersökning av partiella vesiklar, vilket visar en ökning, expansion, förtätning av partiella vesiklar, utseendet av cystiska håligheter, vidhäftning till omgivande vävnader eller inflammatorisk infiltration;


Dessa undersökningsdata är i regel tillräckliga för att bestämma diagnosen vesikulit och orsakerna till dess förekomst. Om läkaren fortfarande finns tvivel på diagnos, utser han en datortomografi av bäckenorganen, vesiculography eller sädesblåsor biopsier enligt ultraljud.

 • Eliminera kroniska infektionsfett i kroppen: hr. prostatit, hr. proctitis, carious teeth, hr. tonsillit, hr. bihåleinflammation och liknande.
 • Att skyddas mot sexuellt överförbara sjukdomar;
 • Undvik hypotermi;
 • Så snart som möjligt för att eliminera förstoppning;
 • Om arbetet är kopplat till sätet, gör terapeutisk gymnastik, varannan timme;
 • Att leda ett regelbundet sexliv utan överdrifter och lång avhållsamhet
 • Äter bra
 • Inte engagera dig i tunga sporter
 • Begränsa användningen av alkohol.

Vi önskar er hälsa!
Artikeln framställdes av en androlog: Smernitsky VS

Vesikulit - symtom och behandlingsmetoder hos män

Begreppet vesikulit wikipedia behandlar som en inflammation av sämsta vesiklar. Sädesblåsorna - ett viktigt organ av det manliga reproduktiva systemet, de utsöndrar en fruktos, som är en energikälla för spermierna, och är involverade i processen för utlösning vid samlag. Inflammation i sädesblåsorna är alltid utvecklas som en komplikation av infektiösa sjukdomar i det urogenitala systemet man (orkit, uretrit, prostatit).

Vad är det

Vesikulit är en inflammatorisk sjukdom i den seminal vesikeln. I de flesta fall, utvecklar sjukdomen samtidigt med epididymit (epididymis testis inflammation), uretrit (inflammation i urinröret), prostatit (inflammation i prostatakörteln).

orsaker till

Blåsor som en självständig sjukdom är mycket sällsynt på grund av den djupa placeringen av sädesblåsorna i bäckenet, där patogena biologiska medel tränger med stor svårighet.

Vanligtvis utvecklas vesikulit mot bakgrund av uretrit, epididymit eller en vanlig infektionsprocess - influensa, ont i halsen, osteomyelit. Utseendet av vesikulit är nästan alltid associerat med utvecklad prostatit. Den drabbade prostatakörteln är infektionskällan hos de partiella vesiklarna, som är direkt relaterade till den. Seminala vesiklar ger spermautstötning under utlösning. Med prostatit tränger infektionen in i flaskan genom en kort kanal, vilket leder till utveckling av vesikulit.

 1. De orsakande agenterna för en specifik infektion är tuberkelbacillusen.
 2. Patogener ospecifik infektion - Staphylococcus, Streptococcus, E. coli, Proteus, Klebsiella, Enterococcus, Pseudomonas aeruginosa, influensavirus, herpes, cytomegalovirus, Mycoplasma, Candida.
 3. Sjukdomar som överförs sexuellt - gonorré, syfilis, ureaplasmos, klamydia, gardnerellez.
 4. Stagnation av utsöndring i partiella vesiklar, prostata eller venöst blod i skrot- och bäckenorganen.
 5. Mekaniskt trauma eller inflammation i bäckenorganen.
 6. Påverkan av droger och kemikalier.
 7. Allergy.
 8. Säsongsmässig avitaminos.
 9. Metaboliska störningar.
 10. Brott mot immunsystemet.

Det finns ett antal faktorer som ökar sannolikheten för att en man utvecklar vesikulit. Dessa inkluderar särskilt:

 • långvarig frånvaro av kön
 • kroniska sjukdomar av inflammatorisk genes;
 • tarmar (frekvent förstoppning);
 • brist på motion;
 • stillasittande arbete;
 • odödlig sexuell aktivitet
 • minskning av kroppens försvar (nederlag immunitet)
 • förekomsten av kroniska infektionsfokuser (kronosepsi).

Källan för kronisk infektion kan vara jämniga tänder.

Symptom på vesikulit

Skill mellan akut och kronisk vesikulit. Den vanligaste sjukdomen sker i kronisk form.

 1. Akuta vesikler börjar abrupt, med svår smärta i blåsan, rektum, som sträcker sig till ljumsken, perineum, korsbenet, nedre delen av ryggen. När spänningen av bäckenbottenmuskel smärta ökar, kan blodiga flytningar från urinröret inträffa under defekation. Tecken vesiculitis akut form åtföljs av allmän nedbrytning av: hög feber (39 ° C eller högre), det finns huvud- och muskel- och ledvärk, svaghet, illamående. Akuta blåsor kan resultera i självläkande, bli kronisk, som förekommer oftast, eller orsaka komplikationer i form av gonecystopyosis.
 2. Kronisk vesikulit har symtom som liknar akut vesikulit, men i mindre uttalad form. Smärtan är suddig, ogenomtränglig, värkande i suprapubisk region, perineum, rektum, sakrum. Smärta kan bli värre eller uppstå under avföring och urinering. Det blir smärtsam utlösning, i spärrvätskan finns spår av blod. Ibland kan tecken på vesikulit vara frånvarande, då talar de om sjukdomens asymptomatiska förlopp.

Kronisk vesikulit i avsaknad av behandling orsakar degenerativa störningar i de partiella vesiklarna, vilket stör spermaproduktion och leder till infertilitet. Komplikationer av kronisk vesikulit innefattar också störningar i urinering som ett resultat av smittspridningen i urinvägarna och erektil dysfunktion.

diagnostik

För diagnosen är noggrant samlad anamnese (identifiering av kroniska sjukdomar), bedömning av klagomål och undersökning. Från laboratoriemetoder för forskning utsetts:

 • Ultraljud av prostata och seminalblåsor genom rektum - TRUS (tecken på vesikulit är förstorade, edematösa seminalblåsor med högt vätskeinnehåll);
 • generellt blodprov (accelererad ESR, leukocytos, vilket indikerar förekomsten av en inflammatorisk process);
 • Den allmänna analysen av urin (det stora underhållet av leukocyter, erytrocyter och slem som i norm eller frekvens saknas och har fått urin från halvflaskor eller blebs).
 • spermogram (fördröjd utspädning av ejaculatet, ökad eller minskad spermiervolym, lågt innehåll av mobilspermatozoa);
 • uppnå en hemlighet från de partiella vesiklarna och så dem på ett näringsmedium för att identifiera patogenen och bestämma mottagligheten för antibiotika.

Differentiell diagnos av vesikulit bör utföras med prostatit, tuberkulos av seminala vesiklar, sarkom av seminala vesiklar, uretrit, collikulit.

Komplikationer av vesikulit

Konsekvenserna av vesikulit kan vara det mest hemska. I regel är endast en orsak till deras utveckling att frånvaro eller fördröjning av behandlingen. Purulent inflammation i vesiklarna, som kräver operation, som nämnts ovan, är inte det allvarligaste problemet som kan vänta på en patient med dåligt behandlad vesikulit.

Mycket allvarligare konsekvenser kan vara om infektionen sjunker ner i den halvgående kanalen. I detta fall kommer inflammation av epididymis att observeras med en möjlig övergång direkt till könkörtlarna.

Ägg är ett organ som har en speciell barriär som hindrar penetrering i deras parenchyma av olika ämnen som finns i blodet. Dessa ämnen omfattar inte bara smittämnen, men också läkemedel. Således, om bakterien ändå kommer in i testiklarna med någon rondellväg, så blir det väldigt svårt att få det därifrån. Du kan till och med säga att det är nästan omöjligt. Naturligtvis, efter en stund kan inflammationen sluta på egen hand, först efter det kommer det att bli de allvarligaste konsekvenserna - den fullständiga frånvaron av genitalfunktion.

Behandling av vesikulit

Akut vesikulit behandlas i en urologisk avdelning. Tilldela en halvpostregim, en enkel, mild diet.

 • en varmare på perinealområdet
 • heta sessila badkar - i 15-20 minuter. 2 eller 3 gånger under dagen;
 • mikroclyster med varmt vatten (40 ° C) med tillsats av 0,5-1 g antipyrin 2 eller 3 gånger per dag. Patienten håller varmt vatten i ändtarmen i 10-30 minuter och släpper sedan tillbaka det.
 • antibiotikabehandling;
 • vid sexuell excitation - innehållande medel av brom;
 • med smärtljus med ergotin, anestetika;
 • vitaminerna A, C, grupp B (B1,2).

Efter avlastning av akut inflammation genom massage uppnås hemligheten hos vesiklarna och mikroskopisk och bakteriologisk undersökning utförs (i händelse av akuta vesiklar är sådan massage kontraindicerad).

De viktigaste behandlingsmetoderna för kronisk vesikulit:

 • urologisk massage;
 • införandet av antibakteriella läkemedel direkt i de partiella vesiklarna;
 • fysioterapi (diatermi, mudterapi, paraffinbehandling);
 • instillation av silvernitrat 0,25-0,5% i urinröret (dess bakre del);
 • kirurgiska behandlingsmetoder (t.ex. vesikelektomi).

Med kronisk vesikulit visas slamområden: Essentuki, Saki, Pyatigorsk.

I allmänhet, med alla nödvändiga rekommendationer, fortsätter behandling av vesikulit med framgång och slutar i återhämtning.

Folkmekanismer

Bland traditionell medicin är de ledande positionerna alltid upptagna, naturligtvis, av örter, örter och olika typer av lotioner, kompresser och örtberedningar baserade på medicinska örter.

 1. Infusion av salvia, burdockrot, Johannesjurt har antibakteriell, antifungal, sårläkning, smärtstillande och immunostimulerande effekt.
 2. För att stärka immuniteten bör ta tinkturen av Echinacea, Eleutherococcus. Dessa droger ökar kroppens övergripande motstånd, ger extra styrka för att bekämpa infektion.
 3. Ill uppmanas att ta lång tid dekokter av örter: nässlor, ringblomma, fänkål, rölleka, åkerfräken. De har antiinflammatoriska, antimikrobiella, lugnande, metaboliska, immunförstärkande åtgärder.

Även varma bad sitta kamomill lindra inflammation, irritation och minska känsligheten i huden och stimulerar immun försvarsmekanismer.

förebyggande

Förebyggande av inflammation av sämsta vesiklar minskar huvudsakligen behandlingen av den underliggande sjukdomen (oftare - prostatit). Det är också nödvändigt att eliminera predisponeringsfaktorer för utveckling av patologi - undvik hypotermi, led inte en stillasittande livsstil, och med arbetets stillasittande utför regelbundet gymnastikövningar. Sexlivet bör vara regelbundet, men överdrifter bör undvikas.

Akut och kronisk vesikulit: orsaker, symtom och behandlingstaktik

I isolerad form är inflammation av de partiella vesiklarna (synonymer - vesikulit, spermatocystit) sällsynta. Oftast identifieras det med prostatit och andra sjukdomar i det genitourära systemet hos män. Kronisk vesikulit registreras oftare än akut vesikulit.

Låt oss överväga ytterligare anatomi, de främsta anledningarna, metoder för diagnostik och behandling av vesikulit.

1. Anatomi och funktion

Seminala vesiklar (vesikulae seminales) är parade organ som ligger mellan prostata, rektum och blåsan. På insidan av vesikeln är vas deferens. Ett sådant nära arrangemang av organ leder till det faktum att inflammation, som börjar i en av dem, snabbt kan spridas till sämsta vesiklar.

Vesikulae seminales har:

 1. 1 främre yta, tätt svetsad till botten av blåsan;
 2. 2 bakre yta intill ampulla i rektum
 3. 3 bubblans botten är dess övre avrundade ände;
 4. 4 bubbelns kropp är den expanderade mittdelen;
 5. 5 den nedre delen som passerar in i ejaculatory kanalen. Den nedre delen är smalare och mjukare än kroppen, ligger vid basen av prostatakörteln.

Stammen av den partiella vesikeln består av följande skikt:

 • yttre - bindväv
 • muskulär - längsgående är belägna utanför, och i en inre del av ett lager av cirkulära muskelfibrer;
 • inre - slemhinnan.

Faktum är att den partiella vesikeln är en 5 x 2 x 1 cm påse som har en cellulär struktur inuti och öppnar ner i vas deferens. Om du delvis avlägsnar ytliga och muskulösa skikt, ser vesikulae sominaler ut som starkt krökta rör upp till 10-12 cm långa i rät form.

Figur 1 - Anatomi av partiella vesiklar (seminal vesikel): till vänster i en sektion. Källillustration - Medscape.com

1,1. Inre struktur av partiella vesiklar

Slemhinnan har många protuberanser, vilket resulterar i bildandet av flera sammankopplade celler (vesiklar). Epitelceller producerar en hemlighet som är 50-60% av den primära vätskan. Det är nödvändigt att bibehålla livslängden hos spermier och deras skydd mot biverkningar. Hanterar produktionen av detta hemliga hormon testosteron. Det finns också spermiofager som förstör gamla spermier.

1,2. Blodförsörjning och innervering

Seminala vesiklar mottar innervation från nervfibrerna i plexusen hos vasdeferenserna. Otillbörliga sammandragningar av muskelskalet vid tidpunkten för utlösning leder till utvisning av hemligheten med de inneboende spermatozoa i ejakulatorisk kanal.

Blodtillförsel till vesiculae seminales:

 • arterie av vasdeferenserna, den mellersta rektalartären, den nedre arterien av blåsan;
 • blåsans venösa plexus
 • utflöde av lymf - till de inre iliac lymfkörtlarna.

För närvarande tror de flesta experter att vesiculae seminales utför följande funktioner:

 • Deltagande i ejakulation - minska muskelskiktet orsakar bubblorna blandas med sädesblåsa sekret Prostate hemliga och sänder den resulterande spermier i urinröret.
 • Förstöring av gamla spermatozoer med spermofager.
 • Säkerställa viabiliteten hos spermierna - epitelceller i sädesblåsorna producera fruktos, vilket ger en manlig könscell-behövs energi och syntetisera alkalisk hemliga kuverte spermier och skydda dem i kontakt med slidan från de negativa effekterna av livmoderhalsens slem.

2. Vad är vesikulit?

Vesikulit är en inflammation av sämsta blåsor, orsakad av bakteriell virusinfektion, mindre ofta associerad med nedsatt blodflöde i vävnader. De främsta orsakerna till spermatocystit har alltid ansetts vara trichomonader, gonokocker Neisser, klamydia Chlamydia trachomatis.

På senare studier (Park SH och andra, 2015) det visades och den roll som ickespecifik mikroflora (Escherichia coli, Staphylococcus, Enterococcus faecalis). Ibland finns tuberkulär vesikulit. En del av patienterna kan inte fastställa vilken typ av patogen mikroorganismer som helst.

I jämförelse med prostatakörteln är de partiella vesiklarna mycket mindre involverade i inflammationsprocessen, så spermatocystit är inte en vanlig sjukdom.

2,1. Spermatocystitisk kod enligt ICD X

Enligt den internationella klassificeringen av sjukdomar X-revidering har vesikulit chiffern N 49.0 (inflammatoriska sjukdomar i den partiella vesikeln).

2,2. Orsaker till vesikulit

Vid ung ålder är vanligare trichomonas, gonorré och stafylokock och äldre spelar en viktig roll infektion med E. coli. Svamp vesiklar kan ske i personer med nedsatt immunitet, till exempel, kronisk administrering av glukokortikoider, cytotoxiska läkemedel, såväl som primära och sekundära immunbrister.

Infektionsvägarna i vesiculae seminalerna är som följer:

 1. 1 hematogen. Kärlsmedlet genom blodkärlen kommer från befintliga infektionsfält, exempelvis med genyantrit, tonsillit, osteomyelit, SARS och liknande.
 2. 2 lymfogen Karakteristisk för smittspridningen från närliggande organ - med proktit, prostatit, paraproctit.
 3. 3 Canalic:
  • stigande, när infektionen kommer från urinröret med urinrör, förekomsten av urinrörsstrikturer;
  • fallande, när infektionen sprider sig med urinströmmen i pyelonefrit och andra UTI.

2,3. Riskfaktorer

Riskfaktorer för förekomst av vesikulit är:

 1. 1 Hypodinami, stillasittande arbete.
 2. 2 Sexuella överflöd, onani med införandet av olika föremål i urinröret.
 3. 3 Avbruten samlag (särskilt mot bakgrund av uretrit, prostatit).
 4. 4 STI: s närvaro (klamydia, trichomoniasis, gonorré).
 5. 5 Oregelbundet sexliv.
 6. Immunbristtillstånd, hypotermi.
 7. 7 Infektioner av andra urogenitala organ.

3. Klassificering och stadier av inflammatorisk process

Genom flödet är vesikulit akut och kronisk. Vesiculitis akuta stadiet är samma som någon annan akut infektiös process: i början, höjden av sjukdomen och under konvalescens, vilket kan resultera i fullständig återvinning eller övergång i kronisk form. Följaktligen har kronisk vesikulit stadier av exacerbation och remission av sjukdomen.

Stegen av inflammatorisk process med spermatocystit är följande:

 1. 1 ytlig, katarrhal vesikel. Inflammation påverkar endast det yttre skiktet av slemhinnan i den sämsta vesikeln. Det observeras dess hyperemi, ödem, förtjockning (infiltration). Hemligheten kan innehålla spår av blod, dess volym ökar.
 2. 2 djupt. Den inflammatoriska processen sträcker sig till de djupare skikten, inklusive muskulaturen. Detta leder till förtätning och förtjockning av den partiella vesikelväggen, som kan bilda abscesser.
 3. 3 empyema. Vid infästning av pyogen flora observeras intensiva purulenta lesioner av vävnaderna av vesikulae seminaler, håligheter fyllda med pus visas.
 4. 4 parasiculit. Den inflammatoriska processen påverkar inte bara den huvudsakliga vesikeln utan också den omgivande cellulosen.

Empyema och paraveziculit är vanligen hänförliga till komplikationer av den underliggande sjukdomen.

Kronisk inflammation, som finns under lång tid, kan leda till atrofi hos dessa organ. I allmänhet kan följande steg i processen särskiljas:

 1. 1 Tjocklek av slemhinnan, brott mot utflödet av blåsans innehåll. Stagnerande fenomen förvärrar ytterligare den inflammatoriska processen och framkallar en ytterligare tillväxt av epitelet och en förtjockning av detta orgelns väggar.
 2. 2 Atrofi och skleros av slemhinnan. Som ett resultat av inflammation ersätts strukturen med en bindväv. I spermier finns en minskning av mängden fruktos och andra komponenter som är nödvändiga för normal funktion av spermatozoa.
 3. 3 Atrofi av muskeln och yttre skiktet av den seminal vesikeln. Djupinflammation leder till att muskelskiktet ersätts med bindväv, så bubblorna förlorar gradvis möjligheten att helt kontrakta under utlösningen. Vesikulae seminales ökar i volymen, det finns en progressiv erektil dysfunktion.

3,1. Vad är farlig vesikulit?

Förutom empyema och paravezikulit finns det andra allvarliga komplikationer:

 1. 1 Inflammation i venerna i urinplasten (tromboflebit) - med akut vesikel.
 2. 2 Formning av fistel (till exempel när abscessen öppnas i rektum, blåsan, bukhålan) och ytterligare spridning av infektionen (även i den akuta processen).
 3. 3 Manlig infertilitet.
 4. 4 Kronisk inflammation i urinhinnan, prostata, etc.

4. Klinisk bild av akut vesikulit

Som en självständig sjukdom är akut vesikulit sällsynt: det uppträder vanligtvis mot bakgrund av akut prostatit och urinrit (ofta STD). Den slutliga diagnosen ska göras på grundval av den kliniska bilden, arten av sjukdomsförloppet och data från laboratorieinstrumentundersökningen.

Symptom på akut vesikulit är ospecifik och kan förekomma i andra sjukdomar i det genitourinära systemet:

 • Ökad trötthet, generell svaghet.
 • Ökning av temperaturen (inte högre än 37,5-38 grader).
 • Hyppig uppmaning att urinera.
 • Smärta i perineum, ändtarmen, anus.
 • Spår av blod i sperma (hemospermi).
 • Smärtsam utlösning.

Typiska symptom karakteristiska för akut inflammation av sädesblåsorna, - samtidig förekomst under defekation smärta över symfysis pubis och uppträdandet av urethral urladdning, liknande spermier, med ett stort antal av pus.

Med digital rektal undersökning (ytterligare PRI) genom ändtarmen kan läkaren palpera eller globosera, avlånga, allvarligt smärtsamma seminalblåsor.

På ultraljud avslöjade en ökning med sädesblåsor och deformation, varbildande kavitet (abscess), en liten minskning i volym vesiculae seminales före och efter ejakulation (normalt de reduceras med nästan 2 gånger). Med vesikulografi är det möjligt att visualisera en ökning av formationsstorleken, en förändring av slimhinnans lindring, en förtjockning av sina väggar.

CT, MR, för att bekräfta diagnosen används sällan, främst för differentialdiagnos av spermatocystit med tumörprocessen. Dessa metoder tillåter också att skapa en ökning av storleken på partiella vesiklar, förtjockning av deras väggar och andra förändringar som är karakteristiska för akut inflammation.

 1. 1 Spermogram - närvaron av erytrocyter, leukocyter, mikroorganismer, minskar mängden fruktos i semen. Det kan också förekomma förändrad sperma. Minskad ejakulärvolym.
 2. 2 Allmän klinisk analys av blodacceleration av ESR, ökning av antalet leukocyter (leukocytos).
 3. 3 Allmän analys av urin - i provet kan det finnas pus, blod och bakterier. Om permeabiliteten för ejakulation strömmen lagras, det första partiet av urin - pus, den uteslutna överflöd av epitelceller, döda spermier, bakterier.

Obehandlad akut vesikulit blir ofta en kronisk form.

5. Funktioner i kronisk form

Med förhöjning av kronisk vesikulit observeras samma symtom som vid akut vesikulit, men deras intensitet är mindre uttalad. När sjukdomen fortskrider blir tecken som är karakteristiska för atrofi hos de partiella vesiklarna och förlusten av deras funktion märkbara. Dessa symtom är ganska konstanta och förekommer både under perioden av exacerbation och under remission av spermatocystit:

 1. 1 Brott mot ejakulationsprocessen (ömhet, svaghet).
 2. 2 Spermiernas utgång.
 3. 3 Osäkra smärtor i en rektum, anus, skönhet, sakrum, testiklar, perineum.
 4. 4 Ökad smärta vid tarmrörelser eller urinering, liksom vid utlösning.

Vid primära vesiklar kan palperas i form av täta strängar. Vid ultraljud, förtjockning av väggarna observeras atrofiska förändringar i det muskulösa skiktet och slemhinnan.

Data från laboratorieundersökningar för kroniska blåsor:

 • Cytologisk undersökning av urin - vid senare skeden kan celler med förändrade kärnor och liknar transitionalcellkarcinom förekomma.
 • Semen - minska antalet ejakulat, förekomst av slem däri, att öka antalet leukocyter, erytrocyter, minska antalet spermier eller fullständig frånvaro.

I vissa fall är kronisk vesikulit under en längre tid helt asymptomatisk.

6. Diagnostiska åtgärder

Diagnos av spermatocystit utförs i flera steg:

 1. 1 Läkarundersökning. Samling av anamnese, identifiering av karakteristiska klagomål, urologisk undersökning, PRI. Tar innehållet i vesikulae seminales för att analysera och isolera en möjlig patogen.
 2. 2 Genomförande av transrektal ultraljud. Detta är en tillräckligt informativ metod för forskning, med hjälp av vilken det är möjligt att bekräfta diagnosen med hög grad av noggrannhet.

Typiskt är dataanalys av innehållet i seminala vesiklar, ultraljud och allmän undersökning tillräcklig för att bekräfta diagnosen. Ytterligare laboratorium och instrumentella undersökningar (transrektal nål vesiculography, MRI, CT scan, urin, blod, etc.) För att bidra till att klargöra vilken typ av sjukdom, för att utvärdera intensiteten av inflammation och används för differentialdiagnos.

7. Patientadministration taktik

Behandlingen av vesikulit är komplex och föreskrivs i enlighet med tre grundläggande principer:

 1. 1 Eliminering om möjligt av orsaken till vesikulit - etiotropisk behandling (antibiotika).
 2. 2 Förebyggande av sjukdomsprogression, förebyggande av komplikationer - patogenetisk behandling.
 3. 3 Lättnad av patientens allmänna tillstånd - symptomatisk behandling.

Att behandla vesikulit med hjälp av folkläkemedel hemma är oacceptabelt, särskilt i akut form.

7,1. Antibakteriella läkemedel

Med bakteriell spermatocystit föreskrivs antibiotika med hänsyn till känsligheten hos huvudpatogenen. Till dess att läkaren har information om patogenen kan läkemedlen administreras empiriskt. För behandling av vesikulit föreskrivs följande antibiotika:

 1. 1 Nonspecifik flora (E. coli, stafylokocker):
  • fluokinoloner - ofloxacin, ciprofloxacin;
  • makrolider - erytromycin, azitromycin, klaritromycin;
  • nitrofuraner - nitrofurantoin, furazidin.
 2. 2 I sällsynta eller urogenitala infektioner (ureaplasma, proteus, Klebsiella, mykoplasma, gardnerella, gonorré, etc.):
  • makrolider (mykoplasma, klamydia) -azitromycin, klaritromycin, josamycin;
  • tetracykliner (klamydia) - doxycyklin;
  • cephalosporiner (gonokocker) - ceftriaxon, ceftibuten, ceftazidim;
  • gardnerellez, trichomoniasis - metronidazol, makmiror.

7,2. Symtomatisk behandling

Med ökande temperatur visar antipyretiska läkemedel (NSAID), uttryckta smärtsyndrom - NSAID, spasmolytika såsom tabletter och rektala suppositorier. Aktivt studerade möjligheterna till fysioterapi (laserterapi, UHF och andra tekniker), även om bevisbasen för det inte samlas in.

7,3. Kirurgisk behandling

Operativa ingrepp indikeras vid komplikationer, till exempel med empyema, abscesser (dränering, tvättning med saltlösning eller antiseptisk, evakuering av purulent innehåll). I extremt sällsynta fall tycks avlägsnande av sjuka vesiklar.

7,4. förebyggande

För att undvika återfall av sjukdomen är det nödvändigt att följa följande rekommendationer från specialister:

 1. 1 Underhålla en hälsosam livsstil, missbrukar inte alkohol, röker inte, inte överkolas.
 2. 2 Träna regelbundet.
 3. 3 Undvik stagnerande fenomen i bäckenområdet (lägg inte länge i sittplatsen, var noga med att göra aktiva pausar).
 4. 4 Lev ett regelbundet sexliv utan sexuella övergrepp, ha skyddad kön, utför årlig screening för STI.
 5. 5 Tidig behandling av kroniska infektioner av UTI (cystit, pyelonefrit, etc.) och sanitera andra infektionsfält.