Huvud
Behandling

Orsaker till inflammation i prostata

Sjukdomar i prostata orsakar olika orsaker. Hos män i åldern 25-40 prostatit utvecklas oftast på grund av infektion av patogena mikroorganismer, och efter 40 år är en följd av ett felaktigt sätt zhizni.V ett sådant fall, blodcirkulationen och utflöde av prostata sekret, och sedan gick inflammation.

Biverkningar som bidrar till utvecklingen av prostatit

I regel förekommer inflammation i prostata hos män som hör till riskgrupper. De är ungbarn, kontorsarbetare, människor som tvingas arbeta med plötsliga temperaturförändringar. Deras livsform skapar alla nödvändiga förutsättningar för att skapa en patologisk process. De främsta orsakerna till utvecklingen av prostata sjukdomar är:

 • Regelbunden generell hypotermi, arbeta i kylan eller på platser där det finns starka temperaturförändringar.
 • Dålig näring, brist på vitaminer, mineraler, aminosyror och enzymer i kosten. På grund av detta stör immunförsvarets arbete, metaboliska processer i människornas kropp saktas ner.
 • Konstanta problem med avföring, förstoppning. De leder till en dysbakteri, och i sin tur - till en minskning av immuniteten. Dessutom absorberas skadliga ämnen och toxiner i tjocktarmen på grund av långvarig avföring. Allt detta har en skadlig effekt på hälsan.
 • Problem i familjen eller på jobbet, ofta stressiga situationer. På grund av dem försvagar immuniteten, nervsystemet är stört. Kroppen blir mycket mottaglig för olika infektioner.
 • Hormonella störningar, med arbete i det endokrina systemet och andra orsaker till problemet, vilket hos män minskar nivån av könshormoner (särskilt testosteron) -nivåer.
 • Missbruk av alkohol och cigaretter. Negativt påverkar kardiovaskulära och immunsystem. På grund av alkohol och nikotin förvärras artriternas elasticitet, ateroskleros och andra sjukdomar utvecklas.
 • Urin kastas in i prostata under urinering. Ett sådant fenomen bör normalt inte vara närvarande, så återflöde främjar infektion.
 • Sjukdomar i blod, blodkärl, kroniska infektioner. Till exempel obehandlad genyantrit, tonsillit, bronkit, pyelonefrit, kolit etc. Det är viktigt att identifiera och bli av med inflammation i tid, eftersom bakterier kan migrera därifrån till prostata.
 • Oregelbundet sexuellt liv, stillasittande eller stillasittande livsstil bidrar till utvecklingen av stillastående fenomen i det lilla bäckenet. Detta orsakar snart den inflammatoriska processen i prostatakörteln.

Viktigt! Alla dessa skäl bidrar till uppkomsten av sjukdomen, men inflammation i prostatan är möjlig endast i händelse av kontakt med det skadliga bakterier - svampar, virus, bakterier.

Mikroorganismer är orsaksmedlen för infektiös prostatit

I de flesta fall penetrerar infektionen prostata genom urinröret och orsakar akut eller kronisk inflammation. Hos ungdomar har sjukdomen ofta en akut kurs, men orsakar dess infektioner som överförs sexuellt. Hos män efter 40 är aseptisk eller kronisk infektiös prostatit vanligare. Oftast orsakar den inflammatoriska processen i prostata:

 • E. coli;
 • Serratia;
 • stafylokocker;
 • Pseudomonas aeruginosa;
 • enterobakterier;
 • proteus;
 • enterokock;
 • Klebsiella.

Några av dessa mikroorganismer är villkorligt patogena, det vill säga de är normalt närvarande i kroppen och skadar inte på något sätt. På grund av minskad immunitet orsakar dessa mikrober olika sjukdomar. Därför är det vid behandling av prostatit så viktigt att förstärka immunförsvaret.

Även inflammation i prostatakörteln kan orsaka ett papillomvirus, ett herpes simplexvirus eller svampar av släktet Candida. Den senare, förresten, orsakar tröst hos kvinnor och går in i kroppen genom urinröret under oskyddad samlag. Patogener är de enklaste och bakterier som orsakar sexuellt överförbara sjukdomar. Dessa inkluderar:

Trichomonas och chlamydial prostatit förekommer oftast. Skälen till deras utveckling - ett oskyddat samlag, under vilket mikroorganismer tränger in i urinröret, urinblåsan och andra organ i det genitourära systemet. Infektion uppträder vanligtvis av smärta vid urinering, utsläpp med obehaglig lukt och andra karakteristiska symptom.

Faktum! Identifiera orsaksmedlet för infektion kan endast ske genom laboratorieforskning. Analysen av urin eller prostatisk utsöndring hjälper till att kontrollera vilken mikroorganism som orsakade prostatakörtelns inflammatoriska process.

Oregelbundet intimt liv som orsak till prostatit

Enligt statistik är prostatit och andra prostata sjukdomar mycket vanligare hos ogifta män. Det här är ingen slump, eftersom de oftast har ett oregelbundet liv. Perioder av långvarig abstinens växlar med ökad sexuell aktivitet, vilket är mycket skadligt för människors hälsa.

Många källor tyder på att sjukdomen leder till frekvent onani, men det finns inga bevis för detta. I stället förklarar läkare med självförtroende att de kan leda till prostatit:

 • för ofta eller för sällsynt sex;
 • långvariga sexuella kontakter som varar flera timmar;
 • ofullständig utlösning eller avbruten samlag
 • fullständigt frånvaro av ett intimt liv.

Oskyddad sex är också mycket skadlig, eftersom de kan leda till STI-infektion. I detta fall är det också möjligt att utveckla klamydial eller trichomonasinfektion. Tyvärr kan även en hälsosam partner vara en källa till Candida-svampar, vilket också orsakar prostatit hos män.

Dåliga vanor och undernäring

Det är bevisat att skarpa, salta och feta livsmedel, starkt kaffe och te, kolsyrade och alkoholhaltiga drycker påverkar kroppen. Och olika kosttillskott och konserveringsmedel kan orsaka utvecklingen av maligna neoplasmer eller andra patologier i prostata.

Dessutom minskar skadlig mat och alkohol immunitet vilket gör att kroppen blir sårbar mot många virus och bakterier. Hos många män uppträder störningar i immunsystemet av frekventa ARVI eller andra infektioner. Under sådana förhållanden är en mycket snabb utveckling av prostatit möjlig.

Nikotin påverkar kärlen väldigt, vilket gör dem sköra och förlorar elasticitet. Som ett resultat försämras blodtillförseln till prostatakörteln, och mindre syre och näringsämnen kommer in i den.

Tillsammans skapar alla dessa faktorer tillstånd där patogena mikrober lätt multipliceras och ett inflammatoriskt fokus bildas. Korrekt näring och avslag på dåliga vanor tvärtom stärker immunförsvaret, återställer metabolismen och ökar hastigheten på många av de biokemiska reaktionerna i kroppen.

Tips! Gröna grönsaker, frukter, magert kokt kött och fisk är de bästa källorna till vitaminer, mineraler, aminosyror och enzymer. Deras användning stärker immunsystemet, så att kroppen blir mycket lättare att övervinna inflammation. Därför bör dessa livsmedel ätas så ofta som möjligt.

Sedentary livsstil

Många män är vana att gå på jobbet med bil eller med kollektivtrafik, sitta vid bordet hela dagen och ligga på soffan på kvällen. Ett sådant sätt att leva är väldigt skadligt, för att på grund av låg rörlighet bryts lymf och blödning från prostatakörteln bildas stagnerande fenomen. Senare infekterar infektionen, utvecklar kronisk prostatit, vilket uppenbaras av extremt obehagliga symptom.

En liknande situation kan undvikas om du flyttar mer, går, spelar sport, gör övningar. En daglig halvtimmevandring minskar risken för att utveckla denna obehagliga sjukdom. Mycket användbart är simning, cykling, löpning.

Grundläggande diagnostiska metoder

Innan du börjar bekämpa inflammationen i prostata hos män är det nödvändigt att ta reda på vilken mikroorganism som orsakade det. Trots allt måste behandlingen vara etiologisk, det vill säga riktad mot patogenen. Bestäm orsaken till sjukdomen kan vara på sjukhuset med hjälp av sådana diagnostiska metoder:

 • insamling av klagomål och anamnesis - gör det möjligt för läkaren att ta reda på nödvändiga detaljer: hur länge symptomen har uppstått, vad patienten ansluter dem till, vilka riskfaktorer är det?
 • fingerprovning av prostata genom ändtarmen - gör det möjligt att palpera den förstorade och smärtsamma körteln;
 • urinanalys - är nödvändig för diagnos av inflammatorisk process (det framgår av ett stort antal leukocyter), ibland i urinen visar skadliga bakterier;
 • undersökning av ett smet från urinröret - är nödvändigt för att fastställa etiologin för inflammation i prostatakörteln, hjälper till att identifiera klamydia, trichomonader eller andra mikroorganismer;
 • studie av prostats utsöndring - det erhålls efter en fingermassage, det visar ofta bakterier;
 • ultraljudsdiagnostik - denna undersökning visar förstorad och inflammerad körtel, visualiserar också stenar, abscesser eller andra patologiska formationer i prostata.

Faktum! För att diagnostisera och förskriva behandlingen har endast läkaren rätt efter undersökning och en fullständig undersökning. Självadministrering av antibiotika kommer inte att ge den förväntade effekten, eftersom drogerna kanske inte fungerar eller ens skadar mycket.

Etiologisk och symptomatisk behandling

För att eliminera inflammatorisk process måste du först och främst ta reda på vilken mikroorganism det kallas. För dessa ändamål är en bakteriologisk (även en kulturell) metod lämplig. Det gör det inte bara möjligt att identifiera patogenen, men också för att bestämma dess känslighet mot antibiotika. Således väljs den mest effektiva antibakteriella terapin.

Om prostatit hos män orsakas av svampar, ordineras antifungala medel (nystatin, flukonazol, ketokonazol). I fallet med en virusinfektion anges antivirala läkemedel såväl som immunmodulatorer. Statistiken visar emellertid att i de flesta fall (cirka 90%) är den infektiösa prostatit bakteriell. Följaktligen behandlas det med antibiotika.

Mycket viktigt är rätt sätt att leva och näring, rökstopp, motorsystem, regelbundet sexliv. För att normalisera processen med urinering, ordineras läkare ofta alfa-blockerare. Fytopreparationer och fysioterapeutiska förfaranden är ganska effektiva.

Finger- eller hårdmassage i prostata är en integrerad del av den komplexa behandlingen av kronisk prostatit. Förfarandet förbättrar blodcirkulationen i körteln, utflödet av den prostatiska sekretionen, venöst blod och lymf. Tack vare detta finns det en stabil och lång period av eftergift. Massageen är emellertid kategoriskt kontraindicerad vid akut inflammation.

Prostatit - inflammation i prostata

Prostatit är en av de vanligaste urologiska sjukdomarna bland män.

Prostatit är en inflammation i prostata. Prostatakörteln (prostata) är det muskel-glandulära organet i det manliga reproduktionssystemet som producerar hemligheten som ingår i spermierna. Det ligger i den främre delen av det lilla bäckenet mellan blåsan och ändtarmen. Prostatakörteln ger rörelse av spermatozoa längs vas deferens och ejaculation, och deltar i orgasmbildning.

Inflammation av prostatakörteln kan orsakas av bakterier, virus, mykoplasma, klamydia, trichomonader, svampar. Ofta kombinerat med uretrit, vesikulit, i ålderdom med prostata adenom. Infektioner (bakterier) kan komma in i prostatakörteln från urinblåsan, urinröret, rektum, genom blodet och lymfkärlen i det lilla bäckenet.

Orsakerna till prostatit:

1. Allmän hypotermi hos kroppen.
2. Frekvent förstoppning. Regelbunden avföring.
3. Arbeta i sittande läge.
4. Långvarig sexuell avhållsamhet eller överdriven sexuell aktivitet.
5. En stillesittande livsstil.
6. Kroniska inflammatoriska sjukdomar i kroppen.
7. Uppskjuten venerala och urologiska sjukdomar.
8. Ignorera kondomer.
9. Transportvibrationer.
10. Avbrutet samlag.
11. Perioder av långvarig sexuell upphetsning utan utlösning.
12. För mycket försenat samlag.
13. Förutom alla andra villkor som bidrar till att undertrycka din kropps immunförsvar (t.ex. regelbunden brist på sömn, trötthet, otillräcklig och oregelbunden näring, kronisk stress etc.).

Alla dessa faktorer bidrar till en snabb spridning av infektion i människokroppen.

Varför ska du frukta prostatit?

Många, just på grund av prostatit, har problem i sexuellt liv, det finns en uttalad kränkning av erektionens lust och svaghet - en av de mest obehagliga konsekvenserna av prostatit är:

1. Tidig utlösning (för tidig utlösning)
2. Smärta i nedre delen av ryggen
3. Smärta i testiklarna
4. Svaga erektioner
5. Inflammation av prostata
Burning med urinering
7. Ökad urinering
8. Smärta i pungen
9. Minskad libido
10. Minskad styrka (dålig erektion)
11. Smärta i ljumskområdet
12. Burning i urinröret
13. Klåda i urinröret
14. Smärta i urinröret etc.

Prostatit kan plötsligt utvecklas som en akut inflammatorisk sjukdom med alla relevanta symptom. I detta fall patienten kommer att observeras feber, feber, kroppstemperaturen hos 38-39 ° C, kraftiga smärtor i perineum, ljumsken, bakom pubis, anus, smärta vid urinering och defekation.

Även om prostatit utvecklas mycket ofta i kronisk form utan att störa en man. I det här fallet kommer de listade symtomen att finnas närvarande i mycket mindre grad, ibland helt utan att uppmärksamma. Kroppstemperaturen stiger ibland till 37 ° C och observerades periodiskt smärta eller obehagliga förnimmelser i det perineala obehag under urinering och defekation, under vilken kan uppleva mindre uretral kanal - en av de mest karakteristiska symptom på kronisk prostatit.

I många fall utvecklas prostatit som en komplikation av en kronisk sexuellt överförd infektion, till exempel: klamydia, trichomoniasis, ureaplasmos eller liknande. I detta fall kan i sjukdomsförloppet endast firas mycket små förändringar - obehag när man kissar blir lite hårdare, de sällskap av en liten smärta i perineum, urinrörskanalen under avföring. Förändringar i den redan inte väldigt ljusa kliniska bilden av sjukdomen kan vara så obetydliga att patienterna inte uppmärksammar dem alls.

Efter en tid har mannen problem med erektion. Detta beror på inblandning av nerverna som är ansvariga för erektilfunktionen i den inflammatoriska processen som passerar genom prostatakörteln.

Kronisk prostatit har en väldigt negativ inverkan på människans allmänna välbefinnande, vilket gör honom extremt irriterad, mumlande, olycklig och upptagen med sin egen hälsotillstånd. Ofta manifesteras detta så tydligt att läkare säger att för att framgångsrikt behandla prostatit måste man inte bara vara en bra urolog, men också en psykolog.

Det är lämpligt att skilja mellan flera grundläggande kliniska-anatomiska former av prostatit:

 • akut bakteriell prostatit;
 • kronisk bakteriell prostatit;
 • kronisk prostatit;
 • icke-bakteriell prostatit:
 • kronisk (kongestiv) prostatit av prostatodyni eller neurovegetativ prostatopati.
 • atoni av prostata körteln (neuros, prostatorier);
 • skleros av prostata;

Förutom de listade formerna av prostatit, isolerade och:

 • Gonokock prostatit
 • Tuberkulös prostatit
 • Parasitisk prostatit
 • Mykotisk prostatit
 • Nonspecifik granulomatös prostatit

I diagnosen av en viss form av prostatit är den mängd information som urologen har om denna patologi väldigt viktig.

Om du inte behandlar prostatit och inte går till doktorn, då förmodligen utvecklingen av abscess prostatakörteln - fokal purulent inflammation. I detta fall, kroppstemperaturen stiger till 39-40 ° C och blir hektiska (fluktuationer kroppstemperaturen överstiger 1 ° C), hög feber periodvis ersattes abrupt feber, smärta i perineum uttryckt så att extremt svår urinering, defekation och ibland helt omöjlig. Efter ett tag utvecklas ödem i prostatakörteln och som en konsekvens akut retention av urinering. Lyckligtvis är några av männen uppmanade att föra sjukdomen till detta skede, som regel går patienter med akut prostatit till urologen i tid.

prostatit

prostatit - en inflammatorisk sjukdom i prostata, den vanligaste sjukdomen hos det genitourära systemet hos män. Prostatit kan vara akut eller kronisk. Vanligtvis påverkar patienter i åldern 25-50 år. Enligt olika data lider 30-85% av män över 30 år av prostatit. Symtom på prostatit innefattar smärta, svårigheter och smärtsam urinering, sexuell dysfunktion. Diagnosen av prostatit upprättas av urologen och andrologen oftare på en typisk klinisk bild. Dessutom en ultraljud av prostata, bakoposev prostatisk utsöndring och urin.

prostatit

prostatit - inflammation i den prostatala körteln - prostata. Manifest frekvent urinering blandas med blod, pus i urinen, smärta i penis, skrotum, ändtarm, sexuell dysfunktion (erektil dysfunktion, tidig utlösning, etc.), ibland urinretention. Kanske prostatisk abscessbildning, inflammation i testiklarna och bihang, som hotar att infertilitet. Klättring infektion leder till inflammation i de övre sektionerna av urogenitalsystemet (cystit, pyelonefrit).

Prostatit utvecklas under penetrering av det infektiösa medlet, som kommer in i prostatavävnaden i den urogenitala kanalen (urinrör, urinblåsan), eller från en avlägsen inflammatorisk fokus (lunginflammation, influensa, angina, furunkulos). Det finns ett antal riskfaktorer som ökar sannolikheten för att utveckla prostatit.

Förberedande faktorer

Risken för prostatit ökar med hypotermi, närvaron i anamnesen av specifika infektioner och tillstånd, åtföljd av stagnation i prostatas vävnader. Tilldela följande faktorer som ökar sannolikheten för prostatit:

 • Allmänt förkylning (enkel eller permanent, relaterad till arbetsförhållanden).
 • En stillasittande livsstil, en specialitet som tvingar en person att sitta länge i sittande läge (datoroperatör, förare etc.).
 • Konstant förstoppning.
 • Störa den normala rytmen av sexuell aktivitet (överdriven sexuell aktivitet, långvarig avhållsamhet, ofullständig utlösning under saknar emotionell färgning "vanliga" samlag).
 • Närvaron av kronisk sjukdom (kolecystit, bronkit) eller kronisk infektiös foci i kroppen (kronisk osteomyelit, obehandlade karies, tonsillit, och så vidare. D.).
 • Uppskjutna urologiska sjukdomar (uretrit, cystit, etc.) och sexuellt överförbara sjukdomar (klamydia, trichomoniasis, gonorré).
 • State, vilket hämning av immunsystemet (kronisk stress, oregelbundna och otillräcklig näring, regelbunden brist på sömn, ett tillstånd av överträning i idrottare, och så vidare. D.).

Det antas att risken för att utveckla prostata ökningar av kronisk förgiftning (alkohol, nikotin, morfin, och så vidare. D.). Några av Urology hålls i området av forskning visar att en predisponerande faktor i förekomsten av prostatit är en kronisk perineal trauma (vibrationer, stötar) av bilister, motorcyklister och cyklister. Men den överväldigande majoriteten av experter tror att alla dessa faktorer är inte de verkliga orsakerna till prostatit, men bara för att förvärra latent inflammation i vävnaderna i prostatan.

En avgörande roll i förekomsten av prostatit spelas av stagnerande fenomen i prostatacentret. Kränkning av kapillärt blodflöde orsakar en ökning av lipidperoxidation, ödem, exsudation prostatavävnad och skapar förutsättningar för utveckling av infektionsprocessen.

etiologi

Såsom det infektiösa medlet i akut prostatit kan verka Staphylococcus aureus (Staphylococcus aureus), enterokocker (Enterococcus), Enterobacter (Enterobacter), Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas), Proteus (Proteus), Klebsiella (Klebsiella) och Escherichia coli (E. coli). De flesta mikroorganismer avser villkor patogena floran och prostatit orsakar endast närvaron av andra predisponerande faktorer.

Inflammation i kronisk prostatit beror vanligtvis på polymikrobiella föreningar.

Symtom på prostatit

Symtom på akut prostatit

Det finns tre steg av akut prostatit, som kännetecknas av närvaron av en viss klinisk bild och morfologiska förändringar:

 • Akut catarrhal prostatit. Patienter klagar över frekvent, ofta smärtsam urinering, smärta i hjärtkärnan och perineum.
 • Akut follikelprostatit. Smärtan blir mer intensiv, ibland utstrålar de i anusen, blir värre med avföring. Urinering är svårt, urin följer en tunn ström. I vissa fall finns det en fördröjning i urinen. Subfebril eller måttlig hypertermi.
 • Akut parenkymal prostatit. Den uttryckta allmänt förgiftningen, en hypertermi upp till 38-40 ° С, frossa. Dysursjukdomar, ofta akut urinretention. Skarp, throbbing smärta i perineum. Svårighetsgrad av avföringens skull.
Symtom på kronisk prostatit

I sällsynta fall blir kronisk prostatit resultatet av en akut process, men i regel utvecklas primär kronisk prostatit med raderade symtom. Temperaturen stiger ibland till subfebrila värden. En patient med kronisk prostatit noterar obehagliga känslor eller svag smärta i perineum, obehagliga känslor under urinering och avföring. Det mest karakteristiska symptomet på kronisk prostatit är skarpt urladdning ur urinröret i avföringens skull.

Man bör komma ihåg att den primära kroniska prostatiten utvecklas under en lång tid. Det föregås av prostatos (stagnation av blod i kapillärerna), som gradvis omvandlas till abakteriell prostatit (den första fasen av inflammation).

Kronisk prostatit är ofta en komplikation av den kroniska inflammatoriska processen orsakad av orsaksmedlet för en specifik infektion (klamydia, trichomonas, ureaplasma, gonokocker). Symtom på en specifik inflammatorisk process maskerar i många fall manifestationerna av kronisk prostatit. Kanske en liten ökning av smärta vid urinering, svag smärta i perineum, mager urladdning från urinröret under avföring. En mindre förändring i den kliniska bilden och tillsatsen av kronisk prostatit går ofta obemärkt för patienten.

Kronisk prostatit kan uppenbaras av en brännande känsla i urinröret och perineum, dysuri, sexuell dysfunktion, ökad total trötthet. Konsekvensen av kraftbrott (eller rädsla för dessa sjukdomar) blir ofta mental depression, ångest och irritabilitet. Den kliniska bilden av kronisk prostatit inkluderar inte alltid alla, utan undantag, de listade grupperna av symtom, varierar i olika patienter och varierar över tiden.

Det finns tre huvudsakliga syndrom, karakteristiska för kronisk prostatit:

 • Smärta syndrom med kronisk prostatit

Det finns inga smärta receptorer i prostata vävnaden. Orsaken till smärta vid kronisk prostatit är nästan oundviklig, på grund av riklig innervation av bäckenorganen, involvering i nervvägarnas inflammatoriska process.

Patienter med kronisk prostatit klagar på smärta av varierande intensitet - från svag, värkande till intensiv, störande sömn. Det finns en förändring i besvärets art (exacerbation eller försvagning) vid utlösning, överdriven sexuell aktivitet eller sexuell avhållsamhet. Smärta utstrålar i pungen, sacrum, perineum, ibland i ländryggen. Man bör komma ihåg att smärtan i nedre delen uppstår inte bara med prostatit. Orsaken till smärta i detta område kan vara osteokondros och ett antal andra sjukdomar.

 • Dysursyndrom (urineringstörning)

Som ett resultat av inflammation med kronisk prostatit ökar volymen av prostata som komprimerar urinläkaren. Ureteralumen minskar. I en patient med prostatit, frekvent uppmaning att urinera, en känsla av ofullständig tömning av blåsan. Dysuriska fenomen uttrycks som regel i de tidiga stadierna av kronisk prostatit. Då utvecklas kompensationshypertrofi av muskelskiktet i blåsan och urinledarna. Symtom på dysuri under denna period försvagar och växer sedan med dekompensering av anpassningsmekanismer.

 • Sexuella störningar vid kronisk prostatit

Vid de första stadierna av kronisk prostatit kan det utvecklas en diskretion som uppenbarar sig annorlunda hos olika patienter. Patienter kan klaga på frekventa nattliga erektioner, raderade orgasmer eller nedsatta erektioner. Accelererad ejakulation är förknippad med en minskning av tröskelnivån för excitering av orgasmiska centrum. Smärtsamma känslor under utlösning kan leda till att en patient avvisas med prostatit från sexuell aktivitet. Senare blir sexuella störningar mer uttalade. På ett avancerat stadium av kronisk prostatit utvecklas impotens.

Graden av sexuell frustration i kronisk prostatit bestäms av många faktorer, inklusive - den sexuella konstitutionen och den psykologiska stämningen hos patienten. Potensstörningar och dysuri kan bero på både förändringar i prostatan och patienten suggestibility som upptäckten av kronisk prostatit han förväntar oundvikliga utvecklingen av sexuella dysfunktioner och urinvägar. Särskilt ofta utvecklas psykogen dyspotens och dysuri i förtrogna, oroliga patienter.

Impotens, och ibland - och hotet om möjliga sexuella dysfunktioner tolereras starkt av patienter med prostatit. Ofta finns det en förändring i karaktär, irritabilitet, mumling, överdriven oro för ens egen hälsa och till och med "återkallande till sjukdom".

Komplikationer av prostatit

Komplikationer av akut prostatit

I avsaknad av snabb behandling av akut prostatit finns det en signifikant risk att utveckla en prostes abscess. Med bildandet av ett purulent fokus i prostatakörteln, stiger temperaturen hos patientens kropp till 39-40 ° C och kan förvärva en hektisk karaktär. Värmeperioderna alternerar med uttalade frossa. Skarpa smärtor i perineum gör det svårt att urinera och göra avföring omöjligt. Långvarig svullnad i prostatakörteln leder till en akut försening i urinering. I sällsynta fall öppnar abscessen spontant i urinröret eller rektum. När urinröret öppnas i urinröret uppträder purulent grumlig urin med en obehaglig skarp lukt, när den öppnas i rektum innehåller avföringen pus och slem.

Komplikationer av kronisk prostatit

För kronisk prostatit är en vågliknande kurs med perioder av långvarig remission karakteristisk, under vilken inflammationen i prostata fortskrider latent eller manifesterar sig med extremt dåliga symtom. Patienter, som inte störs av någonting, slutar ofta behandlingen och behandlas endast med komplikationer.

Spridningen av infektion längs urinvägarna med kronisk prostatit orsakar förekomsten av pyelonefrit och blåsan. Den vanligaste komplikationen för kronisk prostatit är inflammation i testiklarna och epididymis (epididymorchitis) och inflammation i de partiella vesiklarna (vesikulit). Resultatet av dessa sjukdomar är ofta infertilitet.

Diagnos av prostatit

En typisk klinisk bild förenklar diagnosprocessen för akut och kronisk prostatit. Om prostatit misstänks är rektal undersökning av prostata obligatorisk, under vilken urologen utför en utsöndring av prostatakörteln. Mikroflorans känslighet bestäms (sådd av prostatsekretion och bacussis av urin).

För att upptäcka strukturella förändringar (tumörer, cystor, adenom, etc.) och differentiering av prostatit från andra sjukdomar i prostata körteln sker ultraljud av prostata. Att utesluta eller bekräfta utvecklingen av infertilitet möjliggör ett spermogram.

Behandling av prostatit

Terapi av akut prostatit

Patienter med okomplicerad akut prostatit genomgår behandling i en urolog eller andrologistisk poliklinik. Vid den uttryckta förgiftningen visas misstanke om purulent process sjukhusvistelse. Patienter med akut prostatit genomgår antibakteriell behandling. Förberedelser väljs med hänsyn tagen till det smittsamma medlets känslighet. Bredt använda antibiotika som kan tränga in i prostata vävnad (ciprofloxacin, etc.). Med utvecklingen av prostatisk abscess utförs endoskopisk transrektal eller transuretral öppning av abscessen.

Akut prostatit är en sjukdom med en uttalad tendens till kronisk. Även vid tidig adekvat behandling blir resultatet av en akut behandling hos mer än hälften av patienterna kronisk prostatit.

Terapi av kronisk prostatit

Konvalescens kan uppnås inte alltid med adekvat, konsekvent behandling och iakttagande av läkarens rekommendationer, det är möjligt att eliminera obehagliga symtom på prostatit och uppnå en långvarig eftergift.

Behandling av kronisk prostatit bör vara omfattande. Patienten ordineras långa kurser av antibakteriella läkemedel (i 4-8 veckor). Prostata massage, fysioterapi, korrigering av immunitet. Patienten ges rekommendationer för livsstilsförändringar.

 • Antibakteriell behandling för kronisk prostatit

Val av typ och dos av antibakteriella läkemedel samt bestämning av varaktigheten av behandlingsförloppet utförs individuellt. Läkemedlet är valt baserat på mikroflorans känslighet baserat på resultaten av urinkulturen och utsöndringen av prostata.

 • Prostatisk massage för kronisk prostatit

Prostationsmassagen har en komplex effekt på det drabbade organet. Under massagen pressas den inflammatoriska hemligheten som ackumuleras i prostatakörteln ut i kanalerna och går sedan in i urinröret och avlägsnas från kroppen. Förfarandet förbättrar blodcirkulationen i prostata, vilket hjälper till att minimera stillastående fenomen och säkerställer bättre penetration av antibakteriella läkemedel i vävnaden hos det drabbade organet.

 • Sjukgymnastik för kronisk prostatit

För att förbättra blodcirkulationen används laser exponering, ultraljudsvågor och elektromagnetiska svängningar. Om det är omöjligt att genomföra fysioterapeutiska procedurer ordineras patienten med varma medicinska mikroclyster.

 • Immunkorrektion för kronisk prostatit

Att minska övergripande immunitet är ofta en av de predisponeringsfaktorer som ökar risken för att utveckla kronisk prostatit. Vidare förvärras immunförsvaret av upprepade långsiktiga kurser av antibiotikabehandling. Med en kronisk, långvarig aktuell prostatit visas en immunologs samråd för att välja taktiken för immunokorrigerande terapi.

 • Ändra livsstil och vanor med kronisk prostatit

Införandet av vissa förändringar i livsstilen hos en patient med kronisk prostatit är både en botande och förebyggande åtgärd. Patienten rekommenderas att normalisera sömn och vakenhet, anpassa dietregimen och leda måttlig fysisk aktivitet.

Profylax av prostatit

Profylax av prostatit består i eliminering av riskfaktorer. Det är nödvändigt att undvika hypotermi, alternativa stillesittande arbeten och med perioder av fysisk aktivitet, regelbundet och helt äta. För förstoppning bör laxermedel användas. En av de förebyggande åtgärderna i prostatit är normaliseringen av sexuell aktivitet, eftersom både överdriven sexuell aktivitet och sexuell abstinens är riskfaktorer vid utveckling av prostatit. När symptom på en urologisk eller venerisk sjukdom uppträder, behöver du rådgöra med en läkare i tid.

Vanliga och mindre kända orsaker till inflammation i prostata

Prostatakörteln är en av de viktigaste delarna av det produktiva systemet för män i alla åldrar. Inte bara sexuella möjligheter, utan också organismens allmänna tillstånd och människans välbefinnande beror på hennes arbetsförmåga och tillstånd.

Liksom alla andra organ i det interna systemet är prostatakörteln i stor risk för olika sjukdomar, som måste identifieras vid den ursprungliga nivån av deras utveckling, för att förhindra komplikationer och snabbare botemedel. Som statistiken visar, har män som fyllt 50 år i 57% av fallen lider av inflammation i prostata. För självdetektering av sjukdomen och dess förebyggande är det nödvändigt att känna till huvudorsakerna.

Orsakerna till inflammation i prostata

Orsakerna och symtomen på prostatainflammation är i regel av helt annan natur och har ännu inte blivit fullständigt förstådda. Inflammationer kan orsakas av några patogener: virus, svampar etc. och åtföljs av sidosjukdomar i genitourinary systemet. Dessutom kan prostatit i sig vara en bieffekt (komplikation) efter vissa sjukdomar (speciellt i fall då en man ignorerar sina uppenbara symptom och behandling).

Inflammation av prostata kan orsakas av följande skäl, som du om möjligt kan utesluta från ditt liv, vilket minskar risken för sjukdom och utveckling av komplikationer:

 1. Skadliga vanor (rökning, alkohol etc.) Mycket ofta män försöker slappna av och dricka alkoholhaltiga drycker, helt och hållet glömma att den här produkten minskar den totala sexuella förmågan hos hanen vilket gör genitourinärfunktionen långt ifrån en positiv effekt.
  Sjukdomar i munhålan. Karies är en av källorna till de bakterier som sprids i hela kroppen och bidrar till starten av inflammatoriska processer, inklusive prostatakörteln.
 2. Frekvent förändring av sexpartner (virus, bakterier, infektionssjukdomar).
  Långvarig frånvaro av sexuell aktivitet. Onani, såväl som långvarig sexuell abstinens, påverkar prostata körningens funktionella aktivitet negativt.
 3. Frekvent avbrutet samlag (som ett medel för skydd).
 4. Hypotermi. Efter 5-10 minuters sammanträde sitter på en kall yta, sänks temperaturen i prostatakörtlarna, vilket därmed provar en förträngning av kärlen och stör prostasvävnadens näring och ökar risken för prostatit.
 5. Inte en aktiv livsstil. En stillasittande livsstil påverkar hela människokroppen negativt. Prostatakörteln lider också av detta faktum. I samband med begränsningen av rörelser minskar prostatanas syreförbrukning flera gånger, varför det finns ett problem med att mata prostatakörtelns vävnader.
 6. Obalanserad kost. I kosten hos en man som övervakar måste hans hälsa nödvändigtvis omfatta skaldjur, vegetabilisk mat, animaliska produkter, vitaminer. Det är nödvändigt att utesluta eller begränsa användningen av kryddig mat, salta och sura rätter, samt alkoholhaltiga drycker och skräpmat (snabbmat).
 7. Förutom alla ovanstående punkter kan riskfaktorer beaktas: frekvent stress, hormonella störningar och åldersrelaterade förändringar i människans kropp, några medfödda egenskaper i prostata, trauma etc.

Orsaker till prostatasjukdomar är framför allt kopplade till faktorer som bidrar till försvagning och sänk den övergripande immunitet av organismen. Så i processen av inflammation aktivt påverkas inte bara av hypotermi eller fysiskt inaktiv livsstil, men också kroniska sjukdomar, karies, veneriska och urologiska sjukdomar, defekt sömn, ofta problem med en stol.

Inflammation av prostata är mycket farlig för män. Avslag på behandling eller felaktig diagnos kan orsaka ett antal komplikationer och framkalla en annan allvarligare sjukdom. Därför är det extremt viktigt att genomgå en undersökning en gång per år.

Prostatit och andra inflammatoriska processer, som regel, utvecklas mycket snabbt och senare framkalla betydande hälsoproblem. Slå prostata, är sjukdomen inte bara negativt påverkar sexuellt aktiva män (upp till impotens), men också stör urinröret, vilket inte bara obehag, men också smärtsamt, obehagligt oschuscheniya.Porazhaya prostatasjukdom medför betydande obehag och försämrar kvaliteten på liv av en man.

Hur infektionen och virusen kommer in i prostata

Infektion och virus stiger gradvis genom urinröret i närvaro av en infektionssjukdom och infekterar prostatakörteln. I mer sällsynta fall går infektionen in i prostatakörteln med blod eller lymfflöde.

Yttrande från specialister

Sjukdomar i prostata eller på annat sätt prostatit är inget annat än en inflammatorisk process som orsakas av ett antal negativa faktorer för kroppen som förekommer i prostatakörteln. I samband med strukturen och organs placering i kroppen hos en enda patient kan sjukdomen manifesteras helt annorlunda i olika människor. Följande gemensamma faktorer kan dock prova förekomsten: kronisk inflammation (förutsatt att de ignoreras), stillasittande livsstil, trauma, avföring, infektion och mycket mer.

Läkare subdividerar prostatit i tre grupper:

 1. Inflammationer orsakade av infektion (akut smittsam form).
 2. Ej infektiös karaktär. Karaktäriserad av snabb utveckling kan du känna värmen, akut smärta i ljummen, smärta vid urinering, etc.
 3. Kronisk prostatit. Denna form av sjukdomen har som regel dolda symtom, som manifesteras individuellt för varje patient. Ofta förväxlas de med andra sjukdomar eller med åldersrelaterade förändringar.

Akut form (infektiös)

Oftast är denna form av inflammation i prostata smittsam. Det vill säga orsakssambandet till denna sjukdom var en sjukdom eller att komma in i kroppen av bakterier. De första tecknen på detta stadium är akut bränning och frekvent uppmaning att urinera. Orsaker till sjukdomen: bakterier, sexinfektioner, virus, svampinfektioner, hypotermi, olika tarmsjukdomar.

Om infektionen förblir obehandlad kan akut prostatit gå in i kronisk form.

Kronisk sjukdom

Kronisk prostata sjukdom är i regel en komplikation efter en sjukdom, till exempel uretrit eller är en form av akut sjukdom, som är i ett "vila" tillstånd. Oavsett det märks inte ofta omedelbart, men om de känner några förändringar, förvirrar de ofta dem med åldern. Den kroniska sjukdomen är "i sovande tillstånd" och orsakar inte mycket besvär, men det betyder inte att det inte kräver behandling.

Denna form av sjukdomen, som regel, förblir obemärkt under en lång tid. Det visar nästan inga tecken, och det kan ofta upptäckas endast genom medicinsk undersökning.

Syndrom av kronisk bäckensmärta - vad är det?

Ett sådant syndrom kan hänföras till kronisk icke-infektiös typ prostatit. Vad betyder detta? Syndromet är en av komplikationerna av prostatit eller med andra ord en "dold" form av den. Förekomsten av smärta beror dock inte på intag av ett smittämne. Smärta kan vara av varierande grad. Denna sjukdom kännetecknas av frånvaro av en infektion som orsakar smärta och diagnostiseras till patienten först efter tre månaders observation.

Faktorer som bidrar till utvecklingen av sjukdomen: inaktiv (inaktiv) livsstil, daglig användning av en smal och obekväm underkläder, ofta alkoholanvändning, försummelse av kronisk sjukdom, den allmänna minskningen i immunitet, hormonella störningar och misslyckanden.

Inflammation i prostatakörteln kan orsakas av absolut några faktorer, från infektioner och till fel livsstil och näring av män. I vilket fall som helst kräver denna sjukdom behandling och särskild uppmärksamhet, annars kommer konsekvenserna inte att vara långa innan de kommer. Men att veta de främsta orsakerna till utseendet av denna sjukdom kan du förhindra sitt utseende, eliminera dem från ditt liv eller göra allt för att undvika förekomst. Det är nog en gång om året att genomgå en förebyggande undersökning av en specialist och följa en hälsosam livsstil för att minska risken för prostatit med 50%.

Inflammation av prostata: orsaker, symptom och behandling

Prostatit eller inflammation i prostata är en urologisk sjukdom som drabbar cirka 40% av männen över 20 år. Om inflammationen inte behandlas leder det till impotens, manlig infertilitet, problem med urinering.

Orsaker till inflammation i prostata

De huvudsakliga formerna av sjukdomen är akuta och kroniska. Utan tvekan anses den främsta orsaken till sjukdomen vara en infektion som går in i prostata, tillsammans med blod eller lymf. Tillsammans med detta finns en bakterieinfektion, den tränger in i urinröret, rektum, urinblåsa. Även sexuellt överförbara sjukdomar bidrar till den snabba utvecklingen av den inflammatoriska processen i prostata. Dessutom finns en stor lista över orsaker som predisponerar utvecklingen av sjukdomen.

Prostatit är också en konsekvens av mindre bäckenskador, frekvent hypotermi, brist på regelbunden sexuell aktivitet, låg fysisk aktivitet, nedsatt immunitet, alkoholmissbruk eller hormonbalansfel kan orsaka inflammation i prostata.

Vanliga symptom

Inflammation i prostatakörteln, ofta följd av smärtsamma och obehagliga symptom, så låt oss prata mer om det.

Oavsett orsakerna till inflammation i prostatakörteln manifesterar sig sjukdomen sig:

 • buksmärtor;
 • ökad uppmaning att urinera
 • smärtsamma känslor under orgasmen
 • problem med erektion.

Det finns andra symtom på inflammation i prostata som inte direkt pekar på det här organet. Det handlar om huvudvärk, allmän svaghet, kränkningar av kroppstemperaturen.

Det finns emellertid fall där symtom på sjukdomen inte uppenbarar sig på något sätt, utvecklar sjukdomen extremt hemligt och sakta rinner in i kronisk form.

Efter att ha fått reda på egenskaper för inflammation i prostata, adress till urologen. Endast en specialist kan göra en diagnos genom att genomföra en undersökning och föreskriva en behandling.

Behandling av inflammation i prostata

Svaret på hur man behandlar inflammation i prostatakörteln kan bara vara en läkare. Specialisten kommer att utarbeta en plan för medicinska åtgärder efter diagnos och bestämning av sjukdomsformen.

Tyvärr finns det inget universellt behandlingssystem som passar alla former av sjukdomen. Mycket beror på sjukdomsstadiet och de individuella egenskaperna hos patientens kropp.

Programmet för behandling av prostatit innefattar:

 • antivirala och antibakteriella läkemedel;
 • utföra fysioterapeutiska procedurer med hjälp av laser och ultraljud;
 • utföra en massage i prostatakörteln.

Vanligtvis är behandling av inflammation i prostatakörteln inte utan användning av läkemedlet "Prostatilen" - ett läkemedel som produceras i form av injektioner och rektala suppositorier. Urologer förskriver till patienter "Prostalamin", "Prostamol Uno", antibiotika med ett brett spektrum av åtgärder. De föreskriver också alfa-adrenoblocker, som har en positiv effekt på prostataens glattmuskel.

Läs om hur man behandlar prostatisk inflammation hos män, många lägger stor vikt på läkemedel, med tanke på ytterligare förfaranden ineffektiva. Massage och gymnastik med prostatit ökar dock hela läkningsprocessen. Om gymmet rekommenderas till dig av en läkare, ignorera inte hans råd.

Man bör komma ihåg att prostatamassage vid behandling av prostatainflammation kan ha hög effekt, men i vissa fall är negativa konsekvenser också möjliga.

Folkmekanismer

Mottagning av läkemedel med framgång kan kombineras med folkmedicinska lösningar. I kampen mot inflammation i prostata juice av asparges är bäst, som kan vara full i obegränsade mängder. Det är också meningsfullt för patienten att förbereda en buljong för gåsvamp på mjölk. Det är användbart för prostatit och med urolithiasis, cystit, nefrit.

Förebyggande av sjukdom

Prophylax av inflammation i prostatakörteln är mycket enkel. Vill du inte veta vad som är inflammation i prostata, och vad är konsekvenserna av prostatit? Undvik tillfälliga sexuella relationer, gå in för sport, försök att gå oftare i frisk luft. Att ditt immunsystem fungerade utan misslyckanden, skyddar kroppen från många infektioner, vägrar att använda alkohol, röka.

Inflammation av prostatakörteln, metoder för behandling

Med prostata inflammation, män över 20 år gammal ansikte. Många anser att denna sjukdom är frivolös, men inflammation i prostatakörteln kan orsaka försämring av kvaliteten på sexuellt liv, manlig infertilitet.

Varför inträffar inflammation?

De främsta orsakerna till inflammation i prostatakörteln är bäckensorganens trauma, infektion i prostata, STD, låg fysisk aktivitet och frekvent hypotermi. Läkare särskiljer flera typer av sjukdomen: kronisk och akut prostatit, infektiös och icke-infektiös inflammation i prostata.

Symptom på sjukdomen

I de flesta fall uttalas symptomen på inflammation i prostatakörteln, och därför uppmärksammar män inte dem. Detta är ett stort misstag. Var noga med att besöka urologen om du känner:

 • smärta i underlivet
 • brinner i urinröret
 • obehagliga känslor under avföring.

Huvud tecken på inflammation i prostatakörteln är frekvent urinering och försämring av urintrycket.

diagnostik

Självdiagnos av akut eller kronisk prostatit är omöjligt, men för om du misstänker inflammation i prostata, kontakta omedelbart en urolog. Att diagnostisera sjukdomsspecialisterna utför:

 1. ett allmänt blodprov
 2. rektal undersökning av prostata;
 3. transrektal ultraljud eller CT;
 4. analys på PSA.

medicinering

Effektiv behandling av inflammation i prostatakörteln är möjlig när man kombinerar flera olika droger. För att bota icke-infektiös eller infektiös prostatit, ordinerar läkare till patientens rektala suppositorier, injektioner, mikroclyster, tabletter.

För att undertrycka inflammation i prostatakörteln hos män hjälper ljuset Prostatilen. Detta läkemedel stärker det lokala blodflödet, förbättrar de smidiga musklerna i prostata och urinblåsan. Prostatilen komplementeras väl av antibakteriella medel som har ett brett spektrum av verkan: minocyklin, pefloxacin, karbenicillin och andra.

Folkmekanismer

Även om behandling av prostatainflammation med folkmedicin är inte lika effektiv som att ta specialiserade läkemedel, ger det fortfarande ett bestämt resultat. Idealt sett bör traditionell behandling inte användas som den främsta, men bör kombineras med den traditionella.

När man talar om hur man behandlar inflammation i prostata med folkliga metoder, är det först och främst värt att nämna kastanjens skal. De samlar det i september, kokar det med kokande vatten och dricker som te. I folket för kampen mot prostatit rekommenderas också att använda juice från björnbärbär. Eliminera inflammation i prostata och hjälper persilja juice, som ska vara full i 1 msk. sked tre gånger om dagen (innan du äter).

Förebyggande åtgärder

Prophylax av inflammation i prostatakörteln är enkel. För att undvika förekomsten av prostatit, ge upp dåliga vanor och avslappnade sexuella relationer, som åtföljer infektionen i prostata. Observera rätt diet. Försök att spendera mer tid på luften, gör sport.

Inflammation av prostata: symtom och behandling

Inflammation av prostata är huvudsymptomen:

 • huvudvärk
 • svaghet
 • Ökad temperatur
 • Hjärtklappningar
 • Sömnstörning
 • Frekvent urinering
 • frossa
 • irritabilitet
 • Smärtsam urinering
 • Burning med urinering
 • Minskad libido
 • Retention av urin
 • Smärta i ljummen
 • Flingor i urinen
 • Falsk smärtsam uppmaning att urinera
 • Känsla av ofullständig tömning av blåsan
 • Försvagning av strålen under urinering
 • Torkad orgasm
 • Okontrollerad urinutsöndring i små mängder
 • Minskad varaktighet av erektion

Inflammation av prostata är en sjukdom som endast kännetecknar män och karakteriseras av den inflammatoriska processen i prostata. Sjukdomen uppstår mellan tjugo och femtio år, men huvudriskgruppen är män över trettio.

Som för någon annan inflammation är källan till denna sjukdom patogena bakterier. Det finns emellertid ett stort antal predisponeringsfaktorer som ökar risken för en sådan sjukdom.

Sjukdomen har sina egna specifika symptom, vars underlag kan betraktas som obehagliga känslor under urinering, smärta i ljummen och försvagning av urinströmmen.

Diagnosen av prostatisk inflammation görs av urologen efter ett antal laboratorieinstrumentdiagnostiska åtgärder, och även på grundval av karakteristiska kliniska manifestationer. Behandling av en sådan sjukdom är konservativ i sig och innebär att man tar mediciner, utför fysioterapiprocedurer och observerar en sparsam kost.

etiologi

Huvudkällan för uppkomsten av ett sådant sjukdom är infektioner, vars orsakssamband är sådana mikroorganismer:

Risken för att utveckla inflammatorisk process ökar på grund av följande skäl:

 • långvarig hypotermi hos kroppen
 • brist på en persons fysiska aktivitet
 • kronisk förstoppning
 • Brott mot den normala rytmen av sexuell aktivitet. Detta kan innefatta överdriven samlag eller omvänt, långvarigt avhållande från kön.
 • förekomst av kroniska sjukdomar av infektiös natur
 • fetma;
 • Tidigare lidit trauma hos könsorganen, vilket orsakade överträdelsen av den lokala cirkulationen.
 • hormonell obalans
 • brist på kroppens vitaminer och näringsämnen
 • beroende av skadliga vanor, nämligen tobaksrökning och alkoholhaltiga drycker;
 • frekvent förändring av sexuella partners;
 • oskyddad samlag
 • överdriven fysisk aktivitet, vilket kan leda till en kränkning av sekretet hos könkörtlarna
 • avbruten sexuell kontakt;
 • Förekomsten av inflammatoriska processer i ändtarmen
 • minskning av immunsystemet;
 • allvarlig uttorkning av kroppen
 • ärftliga faktorer
 • tidigare överförda urologiska patologier - deras kurs kan innebära utveckling av sådana komplikationer som inflammation i prostata eller prostata adenom.

Att påverka utseende av prostatit kan som en av ovanstående faktorer, och några.

klassificering

Inflammation av prostata hos män kan ta flera former:

 • akut - kännetecknas av en skarp och oväntad förekomst av symtom. Denna ström har också flera sorter och är uppdelad i katarrhal, follikel och parenkymal prostatit;
 • kronisk - kännetecknas av en lägre intensitet av manifestation av karakteristiska kliniska manifestationer, samt växling av perioder av exacerbation och remission.

Dessutom finns det flera sätt på vilka patogena bakterier påverkar ett organ som prostata:

 • stigande - den smittsamma processen sprider sig till prostata genom urinröret, vilket kan underlättas av oskyddad sex eller brist på genitala hygien
 • nedstigande patologiska mikroorganismer tränger in från andra organ i det genitourära systemet;
 • lymfogena - det mest ovanliga sättet att penetrera bakterier, där de överförs av lymfflödet från andra inflammerade inre organ.

symtomatologi

Den kliniska manifestationen av en sådan sjukdom kommer att skilja sig beroende på formen i vilken den förekommer. Sålunda kommer symtomen på akut prostatainflammation att vara enligt följande:

 • en ökning av kroppstemperaturen, som ofta åtföljs av en stark chill;
 • utseendet av uttalad smärta i ljummen;
 • brännande och obehag under urinering
 • en märkbar försvagning av urinströmmen;
 • allvarliga huvudvärk
 • generell svaghet och sjukdom
 • frekventa och ofta falska önskningar att besöka toaletten för tömning av urinblåsan;
 • fördröjning eller läckage av urin;
 • ökad irritabilitet och känslomässigt obehag
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • sömnstörning
 • utsöndring av purulent vätska från urinröret - detta inträffar i fall av bindande purulent process;
 • ökad hjärtfrekvens.

Kronisk inflammatorisk process i prostatakörteln är ganska sällan resultatet av obehandlad akut inflammation. Ofta är orsaken den kroniska kursen av en annan inflammation i organen i genitourinary systemet.

De viktigaste symptomen på prostatakörtelns inflammation i långsam form:

 • mindre smärta vid urinering
 • minskad sexuell lust;
 • trötthet;
 • bestrålning av smärta från ljumsområdet till nedre rygg och perineum;
 • Utseendet av vita flingor i urinen på morgonen;
 • frekventa nattliga erektioner
 • raderad orgasm eller fullständig frånvaro
 • förändring i smärtaintensiteten under sex
 • minskning av erektionens varaktighet.

I vissa fall är det huvudsakliga kliniska tecknet på att prostata blivit inflammerat manlig infertilitet.

diagnostik

Upprättandet av den korrekta diagnosen kräver att man utför en hel rad diagnostiska förfaranden. Endast efter genomförandet av alla laboratorie- och instrumentundersökningar bestämmer läkaren vad som ska behandla inflammationen i prostata.

Av detta följer att diagnosen kommer att bestå av flera steg.

Först av allt behöver kliniken utföra flera aktiviteter:

 • att utföra en detaljerad fråga om patienten, som syftar till att detektera närvaron och omfattningen av manifestation av tecken på inflammation av prostata. Detta kommer att göra det möjligt för kliniken att skilja sjukdomen från akut sjukdom från kronisk;
 • att studera patientens historia och anamnese för patientens liv - detta kommer att bidra till att identifiera orsakerna till att prostatakörteln infaller;
 • genomföra en fysisk undersökning, som består i rektal palpation av prostata.

Den andra fasen av diagnostik är laboratorieforskning, som innefattar genomförandet av:

 • mikroskopisk undersökning av prostatakörtelns utsöndring - för att identifiera funktionella störningar i prostataarbetet;
 • bakteriekultur av urin och ett smet från slemhinnan i prostata - för att upptäcka infektioner som kan överföras sexuellt;
 • allmän analys av urin - för att bestämma inflammatoriska förändringar i urinorganens organ
 • spermogrammy - för att bekräfta eller motbevisa manlig infertilitet.

behandling

Taktiken för att eliminera akut och kronisk inflammation i prostatakörteln kommer att vara något annorlunda. Så, okomplicerad akut prostatit kan behandlas hemma, men i fall av vidhäftning kommer purulent process att kräva behandling i en medicinsk institution. Reglerna för neutralisering av sjukdomen innefattar:

 • strikt efterlevnad av sängstöd
 • fullständigt avslag på sexuella relationer
 • mottagning av antibakteriella medel;
 • Utnämning av läkemedel som syftar till att förbättra blodcirkulationen.
 • användningen av antiinflammatoriska läkemedel med prostatit - de minskar inte bara manifestationen av den inflammatoriska processen utan eliminerar även smärtssyndromet.
 • tar smärtstillande medel - med svår smärta vid urinering.

Dessutom bekämpar effektivt och snabbt symptomen på ett ljus av ljus från prostatit.

I fall av bildande av en abscess krävs kirurgisk ingrepp som syftar till att öppna och tömma abscessen.

Bota den inflammatoriska processens kroniska lopp, eller mer exakt, uppnå en stabil remission med:

 • antibiotikabehandling - behandlingsförloppet kan variera från en till två månader;
 • massage av prostata
 • förstärkning av immunsystemet
 • genomförande av fysioterapeutiska procedurer genom verkan av laserstrålning, ultraljudsvågor och elektromagnetiska svängningar;
 • varma medicinska mikroclyster - med omöjligheten av fysioterapeutisk behandling;
 • rektala suppositorier;
 • Ta lugnande medel eller antidepressiva medel vid problem med kraft.

De mest effektiva suppositorierna för prostatit bör innehålla:

 • extrakt från prostata tjurar;
 • biodlingsprodukter;
 • thiotriazolin;
 • terapeutisk lera.

Dessutom, oberoende av sjukdomsformen, rekommenderas patienter med en liknande diagnos att ändra kost och helt överge:

 • feta, akuta och över-saltade rätter;
 • rökt produkter;
 • fetter av animaliskt ursprung;
 • alkoholhaltiga drycker.

Som hjälpmedel från prostatisk inflammation hos män kan folkmedicin användas som innebär användning av:

 • röd rot;
 • lakritsrötter;
 • roten av marshmallow.

Den vanligaste frågan om patienter med liknande diagnos är - kan du få sex med inflammation i prostata? Kliniker rekommenderar att avstå från samlag innan full återhämtning eller uppnå en stabil remission.

Perioden för sådan behandling av den inflammatoriska processen bör inte överstiga tio dagar.

komplikationer

Om du ignorerar symptom på prostatainflammation eller felaktigt tilldelade behandling Naturligtvis finns det möjlighet för komplikationer både akut och kronisk inflammation.

För den akuta formen av prostatit är följande effekter karakteristiska:

 • bildandet av en abscess;
 • bakteriemi;
 • spontan ruptur av abcessen. I en sådan komplikation skulle indikera sådana funktioner som ökar temperaturen till 40 grader, fördelningen av en grumlig urin med en stickande och obehaglig lukt - med purulent fluidpenetration in i urinröret, föroreningar pus och slem i avföringen - abscess vid obduktion i ändtarmen.

För den kroniska inflammatoriska processen är följande komplikationer mest typiska:

 • pyelonefrit;
 • cystit;
 • Spridning av inflammatorisk process - ofta påverkas epididymis eller seminala vesiklar;
 • manlig infertilitet.

förebyggande

För att undvika utseende av en sådan sjukdom eller prostata adenom, bör representanter för mannen följa flera regler:

 • helt överge missbrukarna;
 • leda en aktiv livsstil
 • så långt som möjligt begränsas från effekterna av stressiga situationer
 • undvik hypotermi
 • engagera sig i endast skyddad kön;
 • ha en vanlig sexuell partner
 • Berika kosten med ingredienser som honung och persilja, vitlök och nötter. Sådana produkter är användbara för prostata;
 • att utföra förebyggande av sexuellt överförbara sjukdomar - för detta är det nödvändigt att undersökas regelbundet av en urolog.

Dessutom är det mycket viktigt vid det första tecknet på sjukdomen söka kvalificerad hjälp, eftersom endast läkaren vet hur man tar bort inflammation i prostatan. Med oberoende försök att bli av med sjukdomen finns det en möjlighet att förvärra den inflammatoriska processen.

Om du tror att du har Inflammation av prostata och symptomen som är karakteristiska för denna sjukdom, då kan en urolog hjälpa dig.

Vi föreslår också att vi använder vår online diagnos service, som, baserat på symptomen, väljer de sannolika sjukdomarna.

Godartad prostatahyperplasi (BPH) är en patologisk process som kännetecknas av spridningen av vävnaderna i detta organ. Det bör noteras att denna typ av sjukdom inte hör till den onkologiska gruppen och tenderar inte att degenerera till en malign process.

Dysuri - en patologisk process som orsakas av en överträdelse av urinprocessen. Brott av denna typ kan bero på gynekologisk sjukdom hos kvinnor respektive urologiska hos män. Uteslut inte dysuri hos barn och vuxna i närvaro av sjukdomar i det genitourinära systemet, undernäring, otillräckligt vätskeintag. Den psykosomatiska faktorn sker, särskilt hos småbarn.

Zoonotisk infektionssjukdom, vars område av skador huvudsakligen är kardiovaskulärt, muskuloskeletalt, sexuellt och nervsystem hos en person, kallas brucellos. Mikroorganismer av denna sjukdom detekterades i avlägsen 1886, och upptäckten av sjukdomen är den engelska forskaren Bruce Brucellosis.

Pielit-urologisk sjukdom, som kännetecknas av inflammation i njurkalken och bäckenet. Denna sjukdom kan utvecklas hos vuxna och hos barn. Pielit hos barn observeras ganska ofta. Riskgruppen omfattar gravida kvinnor, liksom män som har haft en operation på prostatakörteln.

Kronisk prostatit är en inflammatorisk process som påverkar prostatakörtelns vävnader och leder till ett misslyckande av sin fulla funktion. Sjukdomen är en av de vanligaste bland störningar i arbetet med manliga könsorgan.

Med hjälp av fysiska övningar och självkontroll kan de flesta utan medicin.