Huvud
Massage

Magazine sektioner

Illamående i 30-35% av fallen diagnostiseras hos män efter 50 års ålder. Denna siffra ökar till 80% efter 65 år. Detta fenomen är förknippat med en obalans av den hormonella bakgrunden, som sker vid korsning av en viss åldersfasett. Adenom är inte en malign tumör.

Typer av prostataadenom efter typ av tumör

När läkaren upprättar den första diagnosen uppmärksammar läkaren uppmärksamheten på den ärftliga faktorn, arten av blodflödet i problemområdet, närvaron / frånvaron av en infektionsskada av organen i det genitourinära systemet, deras trauma i det förflutna. Bildandet av fibroadenom kan påverkas av en stillasittande livsstil, frekventa förändringar i sexpartner. För att klargöra typen av sjukdom krävs omfattande undersökning av prostatakörtelns vävnad i patienten.

Beroende på en mängd olika tumörer, denna sjukdom är uppdelad i följande typer:

 • glandulärt adenom. Denna typ av sjukdom kännetecknas av en ökning av antalet celler av glandulär materia i prostatakörteln. Vid det inledande skedet noteras bildandet av skarpa knölar, vilka består av spiral eller till och med tubuler, ett enda lager av celler. De senare multipliceras kontinuerligt, vilket förklarar ökningen av antalet noder. Deras dimensioner förblir statiska under en ganska lång tidsperiod. Under tillväxten komprimerar nodulära strukturer urinröret, vilket ger upphov till en minskning av dess lumenets diameter, defekter i aspekten av urinering.
 • fibroadenom (fibrotisk adenom) i prostata. Med sin natur är det inte en malign tumör som utvecklas inom prostatakörteln. Det separeras från friska områden med hjälp av mikrokapslar. Dess beståndsdelar är två typer av vävnader: glandulär, bindande. Spridningen av fibroadenom tar lång tid. En fibroadenom (som vilken som helst annan typ av prostataadenom) framträder som en följd av en minskning av antalet manliga hormoner i cirkulationssystemet. I samband med den histologiska undersökningen av prostata bestäms denna typ av övertygad sjukdom av närvaron av cystiska kaviteter. Om du ignorerar åtgärderna för att eliminera fibroadenom kan den senare degenerera till cancer.
 • adenomyom (muskel adenom). Det diagnostiseras sällan, vilket orsakar stort obehag för patienten. Denna form härrör från proliferationen av glatt muskelvävnad i prostatakörteln. Denna avvikelse är orsaken till njursvikt
 • blandad.

Typer av prostata adenom i struktur och plats

Med sin design är sjukdomen i fråga uppdelad i tre delar som har en sfärisk form. En av dem är i mitten, de andra två är laterala lobes som finner sin plats vid urinrörets gränser, blåsans hals. Massan av icke-malign formation kan variera från 1 till 400 gram. Den viktigaste egenskapen hos adenom, som förutbestämmer dess symtom och variationer i behandlingen, är dock dess placering, struktur.
Utgående från tumörlokaliseringsstrukturer, denna sjukdom är indelad i tre typer:

 • intravesikal (intravesikal) adenom. Dess tillväxt förekommer i blåsans riktning, som delvis kläms in i sin hålighet. Detta fenomen leder till deformation av blåsans hals, öppningen av urinröret. Den senare blir smal, vilket gör problem med urinering problematisk. Defekter i aspekten av blåsans förödelse leder till svullnad i prostata, tryckning av urinrörets öppning. Intravesikt adenom under urinprocessen tjänar som en kolv, som stänger urinvägens inre lumen;
 • vestibulärt (retrotrigonalt) adenom. Tumören sticker inte ut i blåsans hålighet. Det finns en ökning av de laterala komponenterna i prostatakörteln som kommer i kontakt med urinblåsan. Den senare som ett resultat lyftes något upp. Dess nackeform kan förändras, men sträckningen av dess väggar uppstår inte. Denna typ av adenom, genom spiring under den trekantiga regionen av blåsan, komprimerar ureterns komponenter, vilket påverkar storleken på deras vinkel. En av underarterna av retrotrigonal adenom är diffus adenom, vilket kännetecknas av en lika stor ökning av tumörstrukturen i alla riktningar. I detta fall är urinretention sällsynt, konsekvenserna av en sådan underart är minimala.

Med de ovanstående typerna av adenom i prostatakörteln är låsningsförmågan hos urinrörsöppningarna inte försämrad, vilket förhindrar urinstagnation, dess återflöde utflödes mot njurarna.

 • subkliniskt (intratrigonalt) adenom. Uprogram hos patienten att denna typ av prostataadenom har möjlighet att observera förändringen i form av botten av blåsan, tumörets riktning mot ändtarmen. Orgeln själv är uppvuxen, breddad mot det bakre planet, dess förrörliga sektion antar ett bågformigt utseende. Till skillnad från de föregående två, orsakar denna typ av adenom fel i funktionen av det övre urinvägarna. Därför, om patienten inte har några klagomål i samband med frekvent uppmaning, urinblåses urinblåsan, och njurarna, övre urinvägarna bör noggrant undersökas.

Stage av adenom i prostatakörteln enligt klassificeringen i medicin

Behandlad sjukdom, beroende på förändringar som inträffar i genitourinärsystemet, ger symptomatologin tre steg:

Kompenseras - den första etappen.

Vid denna fas har patienten frekvent uppmaning att urinera, men urinströmmen har ett svagt tryck. Efter en viss tid för att utföra urinering blir svårare. För att helt tömma urinblåsan måste bukmusklerna vara starkt ansträngda.

Vid diagnos av ett intravesiskt adenom finns det obehag av urin under sömnen. Detta fenomen beror på öppningen av sfinkteren, som under påverkan av adenom förlorar förmågan att hålla urinflödet från blåsan. Genom kompensationsförändringar i blåsans muskulösa vävnader vid den första skeden av denna sjukdom under urinering, är den senare tömd.

Varaktigheten av denna fas kan vara olika: från flera månader till 10-11 år;

Subkompenserad - det andra steget.

Förteckningen över ändringar är bred:

 • mängden resterande urin ökar gradvis. Vid den första etappen av detta stadium har patienten cirka 200 ml efter urinering. urin i urinblåsan. I vissa fall kan dess kvantitet nå 1 liter;
 • muskelvävnad i blåsanatrofierna, vilket förhindrar förmågan hos den senare att pressa urin. Detta leder till expansion, separering av urin från blåsan sker i flera faser. Företrädare för den manliga delen av befolkningen i detta skede av sjukdomen i fråga borde göra små raster för att möta trängseln. Detta fenomen är en följd av ökat tryck inuti blåsans hålighet, vilket uppträder med starka spänningar under urineringstiden. Som en komplikation i detta skede kan uppstå inguinal bråck, det finns en prolapse av ändtarmen;
 • kan bilda grova vikta element som kommer att blockera urinflödet från urinledarna till blåsan. Konsekvensen är stagnation av urin i urinledarna, vilket kommer att provocera bildandet av inflammatoriska foci i urinledarna, njurarna, urinblåsan. Från patienterna kommer att klaga på smärtsam urinering.

För att eliminera dessa patologier ordineras patienten en speciell diet, som utesluter användningen av alkoholhaltiga drycker. Stressande situation, en lång kall luft fynd, kan ignorera läkaren instruktionerna får absoluta urinretention, kräver brådskande sjukhusvistelse till en ytterligare utsöndring genom urinen katetera.Perehod detta steg efterföljande oundviklig;

Dekompenserad - den tredje etappen.

Har följande egenskaper:

 • musklerna i blåsan stoppar kontrakt, vilket medför oförmåga att utföra urinering;
 • sträcker blåsans väggar, som kan ha formen av en oval, en boll. Detta beror på för hög ackumulering (upp till 2 liter) av kvarvarande urin i sin hålighet;
 • en partiell förlust av blåsans känslighet, vilket gynnar tillfällig eliminering av smärtssyndrom. Sådan lättnad följs i efterföljande okontrollerad urskiljning;
 • förgiftning med kvävgas slagg. Det medför en enorm lista av symtom, exacerbationer, vilket leder till försämring av kroppens allmänna tillstånd.

Eliminering av detta stadium är egentligen bara genom kirurgisk manipulation, annars kan en person dö.

Symtom på intravesikal tillväxt av prostata adenom och de huvudsakliga behandlingsmetoderna

Hyperplasi av prostatan är bildandet av en eller flera tumörliknande formationer i organet. Sjukdomen uppstår som en följd av okontrollerad växtväxt, orsakad av åldersrelaterade förändringar i den manliga kroppen.

Att ändra den hormonella bakgrunden och minska koncentrationen av manliga könshormoner orsakar en kränkning av metaboliska processer i prostatakörlens celler. Som ett resultat ökar deras livscykel, och det totala antalet celler i organet ökar. Beroende på hur tillväxten av tillväxten uppstår, särskiljs flera typer och former av patologi.

Typer av prostatahyperplasi genom struktur och plats

Prostata är en liten körtel bestående av två laterala lobes och en isthmus. Den ligger under blåsan, och laterala lobber täcker nästan hela livmoderhalsen och den övre delen av urinröret. Prostatens bakre vägg är i kontakt med ändtarmen. Tumörtillväxt kan förekomma i olika riktningar, vilket påverkar närliggande organ och vävnader. Beroende på placeringen av neoplasmen och vävnadstillväxtens riktning finns tre huvudtyper av hyperplasi: intravesikal, pre-tuberkulär och sub-tubulär.

Av alla dessa typer av patologi är den farligaste intravesiska adenomen. I detta fall är tillväxten av prostatakörteln mot botten av blåsan. Med ökande neoplasmer, pressar prostata gradvis in i sin hålighet, vilket orsakar signifikanta deformationer av väggar, livmoderhals och urinrör. Urinrörets lumen minskar gradvis och förhindrar det normala utflödet av urin. Senare reflekterar urinprocessens störning på tillståndet och funktionen hos urinvägarna, vilket orsakar allvarligt njursvikt.

Andra typer av patologi har en något annorlunda klinisk bild. Sålunda kännetecknas preblåsa adenomen av en förstoring av prostata-sidans laterala lobar. I detta fall stör tillväxten av neoplasmen inte urblåsans struktur, men lyfter den något. Det finns en liten förändring i form av livmoderhalsen och lutningsvinkeln hos urinledarna. Denna typ av patologi har praktiskt taget ingen effekt på urineringsprocessen, så konsekvenserna av preblösterhyperplasi är minimal.

Med tuberkulos adenom förekommer vävnadstillväxt i ändtarmen. Denna patologi får inte orsaka ökning av antalet av begär eller andra symptom som är karakteristiska för adenom, men med ett sådant arrangemang kraftigt ökar sannolikheten för neoplasm rubbningar i urinvägarna och njurstrukturer. Vid diagnostisering av sub-tubulär hyperplasi bör en utförlig undersökning av de övre kanalerna och njurskyddet utföras i första hand.

Typer av tumörer

Alla prostatakörtelstrukturer är indelade i flera typer:

Med en blandad form i prostatas vävnader finns olika typer av tumörformationer.

Steg för proliferation av intravesikal hyperplasi

Den kliniska bilden förändras när tumören växer. Genom närvaro av karakteristiska symptom och strukturella förändringar i organen bestäms ett av de tre stadierna av sjukdomsutvecklingen. Inledningsskedet kallas kompenseras. De första tecknen på intravesikal adenom är en ökning av antalet uppmaningar att urinera. När du besöker toaletten märker mannen att det är svårare att tömma blåsan, och urinflödet blir trögt och intermittent. Vid urinering måste bäckens och bukväggens muskler vara ansträngda för ett bättre urinflöde. Men strukturella förändringar i urinblåsan, urinvägarna och njurarna är frånvarande.

Den andra subkompenserade scenen kännetecknas av följande kliniska bild. På grund av det konstanta trycket i bukhålan under urinering blir blåsans väggar mindre elastiska, sakta och förlorar förmågan att pressa urin. En del av vätskan förblir i blåsan, dess volym ökar gradvis från 20-50 ml till 200-300 ml eller mer.

I detta skede utvecklar vissa patienter komplikationer som navelbrist och förlust av ändtarmen (på grund av konstant muskelspänning), bildandet av stenar i blåsan och njurarna, nedsatt njurfunktion. Nyresvikt uppträder av törst och torrhet i munnen. Symtom förvärras efter hypotermi, intensiv fysisk ansträngning eller alkoholanvändning.

Det sista steget avkompenseras. Blåsan förlorar helt sin förmåga att få kontrakt. Mängden resterande urin når en liter eller mer. Många patienter upplever spontan urinladdning - det suger konstant ur urinröret. Blåsans väggar blir okänsliga, vilket hjälper till att ta bort smärta. Patienter uppfattar felaktigt frånvaro av smärta för förbättring av tillståndet. I samband med den konstanta retentionen av urin ökar kroppens berusning med produkterna av kvävemetabolism. I närvaro av sådana symtom som illamående, aptitlöshet, närvaron av lukt av aceton behövs omedelbar medicinsk behandling. Brist på behandling kan leda till döden.

Metoder för behandling av intravesiska tumörer

Behandling av adenom i prostatakörteln syftar till att återställa det normala urinflödet. Vid små storlekar av formationer är det möjligt att normalisera urineringsprocessen med läkemedelsbehandling. Om det finns en signifikant tumörtillväxt eller konservativ behandling visat sig vara ineffektiv, utförs kirurgi. Användningen av läkemedel indikeras vid sjukdoms första skede.

Terapeutisk kurs inkluderar intag av sådana läkemedelskategorier:

Intravesisk tillväxt av prostata adenom: behandling, orsaker, symptom, diagnos

Artikel om ämnet: "intravesikal tillväxt av prostata adenom: behandling, orsaker, symptom, diagnos". Läs mer om behandling av sjukdomen.

I modern medicin användes ofta förkortningar, inte helt förståeligt för en vanlig person utan honung. utbildning. En av dessa oförståliga förkortningar är BPH. Vad är det Talar på läkarespråk är detta godartad prostatahyperplasi. Men i folket kallas det enklare - prostata adenom (möjligt alternativ "prostata i adenom"). Ofta är adenom i prostata förvirrad med en sjukdom som prostatit. BPH - är godartade, och den växer utan inblandning av den stromala komponenten av prostatan (med andra ord - glandulär epitel), och prostatit - inte att andra, såsom en inflammation i prostatakörteln. Förvirra inte dem.

BPH. Vad är det statistik

Som nämnts ovan är BPH en godartad neoplasma. Med det, i prostata (det förkortade namnet på den mycket prostatakörteln) bildas små knutar, som som du växer mer och mer pressar urinröret.

På grund av detta har en man urinproblem. Denna sjukdom har godartad tillväxt, och detta är vad som skiljer BPH från cancer.

BPH är en av de vanligaste sjukdomarna i urologi idag. Enligt statistiken framträder det i nästan 80 procent av män i senil ålder. I 20 procent av fallen observeras atrofi av körteln eller dess ökning istället för BPH.

Sjukdomen hos BPH utvecklas oftast hos män över 45 år.

Mer än hälften av männen från 40 till 50 år vänder sig till en specialist med denna sjukdom, och endast i sällsynta fall kan sjukdomen fånga unga.

Orsakerna till BPH

Hittills kan exakta orsaker till utvecklingen av BPH-prostatakörteln inte anges, eftersom de helt enkelt inte klargörs till slutet. Man tror att sjukdomen är en av tecken på klimakteriet hos män.

De enda riskfaktorerna är androgenernas nivå i blodet och åldern hos personen.

Vanligtvis bryter mannen med åldern gradvis balansen mellan östrogener och androgener, vilket leder till en överträdelse av kontrollen över körtelcellernas tillväxt och funktion.

Det är känt att mellan BPH och prostatacancer human sexuell aktivitet, orientering, missbruk, vener och inflammatorisk migrerade ZPO ingen anslutning, och inget av ovanstående inte påverkar utseendet av sjukdomen.

patogenes

BPH-prostatakörteln förekommer oftast i sin centrala del, men ibland kan den också fånga laterala lobes. Tillväxten av godartad hyperplasi beror på adenomatös proliferation (tumör) hos parauretralkörtlarna. Som ett resultat skiftas körtelns egen vävnad utåt, och runt den bildas en kapsel runt det växande adenomen.

Hyperplastisk (dvs infekterade tumör) av de prostatavävnadsceller tenderar också att växa i riktning mot rektum och urinblåsa, och detta är orsaken förskjutning uppåt av det inre hålet av blåsan och förlänga den bakre delen av urinröret.

Det finns flera former av hyperplasi beroende på typen av tillväxt:

 • Subkubisk form av BPH. Vad är det Med denna sjukdom växer tumören i ändtarmen.
 • Intravesikal form av BPH. Sjukdomshistoria kännetecknas av tumörens tillväxt till blåsan.
 • Retrotrigonal form av BPH. Tumören i detta fall ligger strax under triangeln i den mänskliga urinblåsan.

Oftast kan flera former av BPH ses i en person i taget. Detta händer när tumören växer till flera sidor samtidigt.

BPH: symtom

Tecknen på denna sjukdom beror direkt på tumörens placering, dess tillväxthastighet och storlek samt graden av försämring av blåsan.

BPH-prostata kan delas in i tre steg:

 • Kompenseras, eller det första steget. Denna form av sjukdomen manifesteras av förseningar i början av urinering (frekventa önskningar för evakuering, särskilt på natten - ett samtidigt symtom). I BPH 1 grad ökar prostatakörteln i storlek, har en tät elastisk konsistens. Dess gränser är tydligt beskrivna, och i allmänhet är klyftning av körteln (och dess median sulcus) smärtfri. I detta skede av sjukdomen är blåsan helt tömd, och det finns absolut ingen kvarvarande urin. BPH 1 grad kan variera från ett år till tre.
 • Subkompenserad, eller det andra steget. När tumören utvecklas komprimerar den urinröret mer och mer, och blåsan kan inte längre fungera normalt och helt tomt (dess väggar tjocknar på samma gång). Som ett resultat uppstår återstående urin i återstående BPH i grad 2, på grund av vilken patienten känner sig ofullständig tömning av blåsan. På grund av kompressionen av urinröret urinerar patienterna i små portioner, och efter ett tag börjar urin och spontant utstå (orsaken till detta är den överflödande urinblåsan). BPH av 2: e graden åtföljs ibland av symptom på kroniskt njursvikt (utvecklas på dess bakgrund).
 • Dekompenserad, eller det tredje steget. Urinblåsan sträcker sig kraftigt på grund av resterande urin, urinröret är fortfarande komprimerat och urin utsöndras bokstavligen droppe för droppe, ibland till och med blandning av blod. På detta stadium orsakar BPH nedsatt njurfunktion (njursvikt). Det finns också svaghet, kraftig viktminskning, dålig aptit, förstoppning, anemi, muntorrhet.

Diagnos av sjukdomen

Grunden för diagnosen är karaktäristiska klagomål hos män för vilka en särskild skala för bedömning av symptom på prostata adenom (i engelska I-PSS) skapades. I grunden utgörs diagnosen BPH efter en klinisk undersökning av patienten, liksom sådana undersökningsmetoder:

 1. Palpator (finger) rektal metod för undersökning av prostatakörteln. Tack vare honom har läkare en uppfattning om körtelns konsistens och storlek, närvaron av ett skägg mellan sina lober, liksom graden av ömhet i palpationen.
 2. Laboratorie studier av BPH. Vad är det Först och främst är det en välbekant generell analys av urin. Ett biokemiskt blodprov utförs också för att bestämma nivån av PSA (dechiffreras som ett prostataspecifikt antigen).
 3. Instrumentala metoder. Oftast är detta cystoskopi och uretroskopi. Med hjälp av dem kan du kontrollera urinrörets patency, tillståndet av käftarnas lobar och blåsans hals. Med dessa procedurer kan du bestämma mängden resterande urin.
 4. Ultraljudsundersökning. Detta är också en av de olika instrumentala metoderna, vilket gör det möjligt att se storleken på varje klot i körteln, dess tillstånd (närvaron av stenar, nodalformationer). Förutom konventionell ultraljud används TRUS (transrectal) också.
 5. Röntgenmetoder för forskning. Excretory urografi (med kontrast) och granskningsradiografi (utan kontrast) kan bidra till att bestämma förekomsten av komplikationer av BPH, vars behandling startades. Med hjälp av röntgen finns stenar i blåsan och njurarna.

Behandling av BPH

För närvarande finns det många sätt att behandla sjukdomen, som var och en är mycket effektiv vid olika stadier av BPH. Behandling av denna sjukdom kan uppdelas i tre delar:

 • Drogbehandling
 • Operativ metod för behandling
 • Andra icke-kirurgiska behandlingsmetoder

Medicin används vanligtvis vid första tecken på BPH.

I de tidiga stadierna av prostata BPH behandling syftar till att minska hyperplastisk prostatavävnad tillväxthastighet, förbättrad omsättning i angränsande organ, minska inflammation i prostata och urinblåsa urin eliminering av stagnation, vilket eliminerar förstoppning, underlätta urinering.

Förutom användning av läkemedel rekommenderas patienten att observera en mobil livsstil, att ge upp alkohol och skadlig (för fet, kryddig, kryddig) mat, rökning.

Det är också nödvändigt att minska vätskeintaget på eftermiddagen, särskilt före sänggåendet.

I närvaro av kliniska och laboratorie tecken på androgenbrist är androgenutbytesbehandling också föreskriven.

Ofta parallellt med behandling av hyperplasi utförs behandling av dess komplikationer - cystit, prostatit eller pyelonefrit.

Ibland (mot bakgrund av hypotermi eller alkohol) kan patienten utveckla en akut retention av urin. I det här fallet ska patienten vara akut på sjukhus och en kateterisering av blåsan.

Låt oss ta en närmare titt på varje typ av behandling.

medicinering

Oftast används två typer av läkemedel för att behandla BPH:

 • Alfa-1-adrenoblockerare (t ex tamsulosin, doxazosin eller terazosin). Deras åtgärd syftar till att slappna av mjuk muskulatur av prostata och blåsans hals, vilket leder till enklare passage av urin. Effekten av dessa läkemedel kan vara förlängd eller kort.
 • Inhibitorer (blockerare) av 5-alfa-reduktas (permixon, dutasterid eller finasterid). Dessa droger tillåter inte dihydrotestosteron (en biologiskt aktiv form av testosteron) att bildas i en sjuks kropp, så att prostatakörteln minskar.

Operativ metod för behandling

I särskilt allvarliga fall kan en läkemedelsbehandling inte uteslutas, och i regel måste man tillgripa kirurgisk ingrepp. Detta kan vara excision av hyperplastisk vävnad (adenomektomi) eller total resektion av prostata (prostatektomi).

Det finns två typer av kirurgisk ingrepp:

 • Öppen kirurgi (transvesikal adenomektomi). Med denna intervention erhålls åtkomst till körtelvävnaden genom blåsans vägg. Denna typ är den mest traumatiska och används endast i försummade fall. Öppen kirurgi ger en komplett botemedel mot BPH.
 • Minimalt invasiva operationer (där det praktiskt taget inte finns någon kirurgisk ingrepp). Utförs med hjälp av modern video endoskopisk teknik, utan skärning. Tillgång till prostata genom urinröret.

Det finns en annan typ av kirurgisk ingrepp, som inte kan jämföras med ovanstående. Embolisering prostata artärer - en operation som utförs endovaskulär kirurgi (genom urologists ovan) och är igensatt artärer prostata små partiklar särskild medicinsk polymer (via lårbensartären). Sjukhusisering krävs inte, operationen utförs under lokalbedövning och är inte traumatisk.

Efter någon form av operation är det liten risk för komplikationer, såsom inkontinens, impotens eller striktur i urinröret.

Icke-operativa behandlingsmetoder

Icke-operativa behandlingsmetoder innefattar följande:

- transuretral nålablation

- behandling med fokuserad ultraljud med hög intensitet

- Metod för mikrovågsstamagning av prostata eller termoterapi

- införandet av prostata stenter i smalningsområdet

- ballongutvidgning av prostata

Postoperativ period

Okej, i vissa stadier av sjukdomen, är kirurgi helt enkelt nödvändigt. BPH är en allvarlig sjukdom, och även efter operationen måste du följa vissa regler för att slutligen bli av med sjukdomen och inte provocera ett återseende. De tre huvudpunkterna som du måste följa efter operationen är rätt kost, en hälsosam livsstil och regelbundna besök hos läkaren.

Dieten i den postoperativa perioden är extremt viktig för patienten, eftersom den kan bidra avsevärt till en snabbare återhämtning. Diet efter operationen utesluter helt fettmat, kryddor, salt och kryddig mat och, naturligtvis, alkohol. Det rekommenderas att äta fettrika, fiberrika livsmedel.

När det gäller arbete, om ditt yrke inte innebär frekventa fysiska belastningar, kan du återvända till arbetsplatsen efter några veckor efter operationen. Med stillasittande arbete var halva timmen rekommenderas att värma upp. En stillesittande livsstil kan bidra till stagnation av blod i organen, från vilken sjukdomen bara förvärrar. De första dagarna efter operationen tänker du inte ens på att lyfta vikter!

Ge upp röka åtminstone i den postoperativa perioden (två veckor efter operationen), om du inte kan avsluta missbruk alls. Nikotin skadar väggarna i blodkärlen, och detta påverkar blodcirkulationen i prostata, vilket resulterar i en inflammatorisk process.

Många tror att efter borttagning av BPH är det nödvändigt att glömma sexuellt liv för alltid. Denna åsikt är felaktig, och en sexuell funktion av en man är helt återställd efter ett tag. Att återuppta sexuella relationer är emellertid inte tidigare än 4 veckor efter operationen.

Ett annat tips, som bör vara uppmärksamt: du kan köra bilen inte tidigare än en månad efter att BPH har tagits bort.

I allmänhet varar den postoperativa perioden ungefär en månad, varefter patienten redan kan återgå till det vanliga livet. Men experter rekommenderar starkt en hälsosam livsstil för att undvika återuppkomsten av sjukdomen.

Mikturition efter operation

Nästan strax efter operationen blir urinflödet starkare och tömningen av blåsan blir lättare. Efter avlägsnande av katetern kan smärta inträffa under en viss tid under urinering, orsaken till detta är genomgången av urin genom ett kirurgiskt sår.

Experter utesluter inte förekomsten av urininkontinens eller brådskande uppmaning att urinera under den postoperativa perioden, dessa fenomen är helt normala. Ju mer du är orolig av symtom under sjukdom, desto längre blir din återhämtningsperiod. Med tiden kommer alla problem att försvinna och du kommer tillbaka till livets normala rytm.

Under en tid efter ingreppet i urinen kan det finnas blodproppar. Detta fenomen är förknippat med sårläkning. Det rekommenderas att dricka så mycket vätska som möjligt för att tvätta blåsan ordentligt. Men med allvarlig blödning ska du omedelbart kontakta en specialist.

prognoser

Kontinuerlig urinretention (om behandling av BPH inte utförs), så småningom kan orsaka njursten, i vilken blåsstenar bildas, och senare infektion. I detta fall är den mest allvarliga komplikationen som en patient kan förvänta sig utan korrekt behandling pyelonefrit. Denna sjukdom förvärrar ytterligare njurinsufficiens.

Dessutom kan prostata adenom ge upphov till illamående tillväxt - prostatacancer.

Prognoser med adekvat och snabb behandling av sjukdomen är mycket fördelaktiga.

Förebyggande av sjukdom

Det bästa förebyggandet av BPH är regelbunden observation av specialister och snabb behandling av prostatit.

Det är också nödvändigt att äta ordentligt (minska mängden stekt, salt mat, kryddig, kryddig och rökt), sluta röka och alkoholhaltiga drycker. I allmänhet minskar en hälsosam livsstil väsentligt risken för BPH.

Så, nu vet du vad BPH är. Symptom på denna sjukdom, behandling, postoperativ period och jämn förebyggande är beskrivna i detalj ovan.

Under alla omständigheter kommer denna kunskap att vara till nytta för dig. Var frisk!

Organismerna för kvinnor och män är mycket olika i många aspekter. De mest radikala skillnaderna finns i strukturen i genitourinary systemet. Här är det lättare att säga hur det ser ut än vad som är annorlunda. Något är hos kvinnor och är frånvarande hos män, men något är vice versa.

I det här fallet kommer samtalet att handla om det orgel och den sjukdomen som är typisk för män. "Den andra hjärtat av en man" - så kallad ibland prostata. Och här finns en viss sanning. Prostatakörteln producerar en hemlighet som spädar spermier, biologiskt aktiva substanser produceras också här. Tack vare prostatens innervation kan en man känna en orgasm.

Men med ålder sker förändringar i detta organ. Inte självklart, men ett relativt stort antal män. Enligt statistiken har ungefär hälften av män över 50 år haft problem med denna kropp.

Den vanligaste är spridningen och förtätningen av prostata vävnad. Eftersom urinröret passerar genom detta organ, i fallet med hyperplasi av glandular epitel eller stroma är risken för att pressa denna bildning hög. Följaktligen är den huvudsakliga manifestationen av denna sjukdom problem med urinering.

Typer av prostata adenom

Det finns flera typer av adenom i prostatakörteln beroende på vilken typ av tillväxt det har.

 • Subkubisk form av prostata adenom - tillväxt sker mot ändtarmen. Ett sådant adenom är ganska lätt att upptäcka med digital rektal undersökning.
 • Intravesikal form - tumörtillväxt sker mot blåsan.
 • Retrotrigonal form av adenom - i sådana fall ligger tumören över blåsans triangel.

Orsakerna till prostata adenom

För närvarande är orsakerna till sjukdomen fortfarande inte kända. Faktum är att prostata adenom är en godartad neoplasma. Vissa författare kallar prostata adenom en manifestation av den manliga klimakteriet. I denna sjukdom finns det bara två riskfaktorer: patientens ålder och hormonhalten.

Med ålder stör hormonförhållandet hos män. Androgener och östrogener är i konstant balans. Det är androgenerna som styr tillväxten och utvecklingen av prostata. Om förhållandet mellan dem och östrogener försämras med ålder, är okontrollerad tillväxt av prostata vävnad möjlig, vilket leder till bildandet av adenom.

Det fanns dock inget beroende av förekomsten av denna sjukdom och om det finns några dåliga vanor hos patienten, vad hans sexuella aktivitet och orientering är.

Symtom på prostata adenom

Beroende på hur starkt symptomen på prostata adenom uttrycks, identifieras flera stadier av sjukdomsutvecklingen.

 • 1: e scenen Kompensationsstadiet. Patienten noterar att han började ha problem med urinering. Urinströmmen drar sig, det blir trögt. Förvirrad av frekvent uppmaning att urinera. Järnet är något förstorat vid detta stadium, smärtfritt vid palpation. Dess gränser är väldefinierade.
 • 2 steg - Underkompensationsstadiet. Blåsan, på grund av kompressionen i urinröret, är inte längre helt tömd. Patienten urinerar i små portioner. På grund av svårigheten att utvisa urinen är blåsan hypertrophied (genom att öka väggarna). Volymen av det minskar något, vilket ytterligare förvärrar situationen. Det kan finnas spontan urinering på grund av kramp på väggarna i en överflödande urinblåsan. Urin molnigt (stillastående), det kan finnas föroreningar av blod.
 • 3 steg - Avvecklingsstadiet. Urin utsöndras inte längre av en ström. Det finns nästan kontinuerlig fördelning av droppar. Urinen är grumlig, med ett spår av blod. På grund av det ökade trycket i genitourinsystemet lider njurarna. Mot bakgrund av alla symptom på generell svaghet kan noteras.

Diagnos av prostata adenom i Israel

Diagnos av denna sjukdom börjar med samling av anamnese och en grundlig undersökning av patienten. Därefter utförs flera speciella forskningsmetoder.

 • Finger rektal undersökning. Om körteln är hypertrofisk, kan dess konfiguration och dimensioner bestämmas genom rektalväggen. För all sin enkelhet är denna metod väldigt informativ och är idealisk för förebyggande undersökningar.
 • Urinalys och biokemisk analys av blod.
 • Prostatiskt specifikt antigen är en mycket specifik studie som gör att man kan bedöma närvaron av en sjukdom med stor sannolikhet.
 • Ultraljudsundersökning av urogenitala organ. Gör det möjligt för dig att visualisera den hypertrofierade körteln och utvärdera dess vävnads konsistens. Det finns också konkrement som kan vara närvarande i körteln.
 • Uroflowmetry - Med denna metod kan du bedöma hur snabbt urinering uppträder hos en patient.
 • Röntgenmetoder. Studien kan utföras med eller utan kontrast. Det låter dig också bedöma blåsans, njurarnas och IF-funktionens tillstånd.

Behandling av prostataadenom i Israel

Det används i de tidiga stadierna av sjukdomen. Kärnan i terapin är att förbättra cirkulationen i bäckenorganen. Antibakteriell terapi tillhandahålls även om det behövs. Dessutom behandlar medicamentliga metoder utveckla komplikationer av sjukdomen (cystit, pyelonefrit, etc.).

 • Traditionell verksamhet - öppen adenomektomi För närvarande används inte dessa operationer alls. Detta beror på att de är mycket traumatiska och utvecklingen av komplikationer kan ge många problem. Tillgång till körteln i sådana fall är genom blåsans vägg. Denna metod är emellertid fortfarande relevant i mycket försummade fall, då det är svårt att uppnå ett botemedel genom minimalt invasiv ingrepp. Dessutom, efter sådan borttagning, elimineras sjukdomen och risken för återfall är försumbar.
 • Transuretral resektion av prostata - Videoendoskopiteknik används. Blåsan är fylld med en lösning och adenomen skrapas av som ett chip, skikt för lager. Kräver stora kirurgiska färdigheter och mer tid. Patienten känner inte någonting.
 • Transuretral snitt - Denna metod är tillämplig för små körtelstorlekar och brännpunktsförpackning.
 • electrovaporization - körtelvävnaden förstörs under påverkan av elektrisk ström

De kan användas i vissa fall när patientens tillstånd och patologin är allvarlig.

 • Ballongutvidgning - i den smalaste delen uppblåses ballongen och urinrörets smalning elimineras.
 • stentning - En stent är installerad på förminskningsplatsen, som ser ut som en wireframe av flexibel tråd som upprätthåller clearance i normalt tillstånd.
 • Ablation av prostata - En nål sätts in genom urinröret med en radiator av radiofrekventa vågor, under vilka påverkan av klyftens vävnader förstörs.
 • Förstöring av körtelvävnaden under påverkan av extremt låga temperaturer.

De mest moderna metoderna och de mest kvalificerade specialisterna garanterar utmärkta resultat av behandling av prostata adenom i Israel.

Observera att alla fält i formuläret är obligatoriska. Annars kommer vi inte att få din information. Alternativt, använd [email protected]

Illamående i 30-35% av fallen diagnostiseras hos män efter 50 års ålder. Denna siffra ökar till 80% efter 65 år. Detta fenomen är förknippat med en obalans av den hormonella bakgrunden, som sker vid korsning av en viss åldersfasett. Adenom är inte en malign tumör.

Typer av prostataadenom efter typ av tumör

När läkaren upprättar den första diagnosen uppmärksammar läkaren uppmärksamheten på den ärftliga faktorn, arten av blodflödet i problemområdet, närvaron / frånvaron av en infektionsskada av organen i det genitourinära systemet, deras trauma i det förflutna. Bildandet av fibroadenom kan påverkas av en stillasittande livsstil, frekventa förändringar i sexpartner. För att klargöra typen av sjukdom krävs omfattande undersökning av prostatakörtelns vävnad i patienten.

Beroende på en mängd olika tumörer, denna sjukdom är uppdelad i följande typer:

 • glandulärt adenom. Denna typ av sjukdom kännetecknas av en ökning av antalet celler av glandulär materia i prostatakörteln. Vid det inledande skedet noteras bildandet av skarpa knölar, vilka består av spiral eller till och med tubuler, ett enda lager av celler. De senare multipliceras kontinuerligt, vilket förklarar ökningen av antalet noder. Deras dimensioner förblir statiska under en ganska lång tidsperiod. Under tillväxten komprimerar nodulära strukturer urinröret, vilket ger upphov till en minskning av dess lumenets diameter, defekter i aspekten av urinering.
 • fibroadenom (fibrotisk adenom) i prostata. Med sin natur är det inte en malign tumör som utvecklas inom prostatakörteln. Det separeras från friska områden med hjälp av mikrokapslar. Dess beståndsdelar är två typer av vävnader: glandulär, bindande. Spridningen av fibroadenom tar lång tid. En fibroadenom (som vilken som helst annan typ av prostataadenom) framträder som en följd av en minskning av antalet manliga hormoner i cirkulationssystemet. I samband med den histologiska undersökningen av prostata bestäms denna typ av övertygad sjukdom av närvaron av cystiska kaviteter. Om du ignorerar åtgärderna för att eliminera fibroadenom kan den senare degenerera till cancer.
 • adenomyom (muskel adenom). Det diagnostiseras sällan, vilket orsakar stort obehag för patienten. Denna form härrör från proliferationen av glatt muskelvävnad i prostatakörteln. Denna avvikelse är orsaken till njursvikt
 • blandad.

Typer av prostata adenom i struktur och plats

Med sin design är sjukdomen i fråga uppdelad i tre delar som har en sfärisk form. En av dem är i mitten, de andra två är laterala lobes som finner sin plats vid urinrörets gränser, blåsans hals. Massan av icke-malign formation kan variera från 1 till 400 gram. Den viktigaste egenskapen hos adenom, som förutbestämmer dess symtom och variationer i behandlingen, är dock dess placering, struktur.
Utgående från tumörlokaliseringsstrukturer, denna sjukdom är indelad i tre typer:

 • intravesikal (intravesikal) adenom. Dess tillväxt förekommer i blåsans riktning, som delvis kläms in i sin hålighet. Detta fenomen leder till deformation av blåsans hals, öppningen av urinröret. Den senare blir smal, vilket gör problem med urinering problematisk. Defekter i aspekten av blåsans förödelse leder till svullnad i prostata, tryckning av urinrörets öppning. Intravesikt adenom under urinprocessen tjänar som en kolv, som stänger urinvägens inre lumen;
 • vestibulärt (retrotrigonalt) adenom. Tumören sticker inte ut i blåsans hålighet. Det finns en ökning av de laterala komponenterna i prostatakörteln som kommer i kontakt med urinblåsan. Den senare som ett resultat lyftes något upp. Dess nackeform kan förändras, men sträckningen av dess väggar uppstår inte. Denna typ av adenom, genom spiring under den trekantiga regionen av blåsan, komprimerar ureterns komponenter, vilket påverkar storleken på deras vinkel. En av underarterna av retrotrigonal adenom är diffus adenom, vilket kännetecknas av en lika stor ökning av tumörstrukturen i alla riktningar. I detta fall är urinretention sällsynt, konsekvenserna av en sådan underart är minimala.

Med de ovanstående typerna av adenom i prostatakörteln är låsningsförmågan hos urinrörsöppningarna inte försämrad, vilket förhindrar urinstagnation, dess återflöde utflödes mot njurarna.

 • subkliniskt (intratrigonalt) adenom. Uprogram hos patienten att denna typ av prostataadenom har möjlighet att observera förändringen i form av botten av blåsan, tumörets riktning mot ändtarmen. Orgeln själv är uppvuxen, breddad mot det bakre planet, dess förrörliga sektion antar ett bågformigt utseende. Till skillnad från de föregående två, orsakar denna typ av adenom fel i funktionen av det övre urinvägarna. Därför, om patienten inte har några klagomål i samband med frekvent uppmaning, urinblåses urinblåsan, och njurarna, övre urinvägarna bör noggrant undersökas.

Stage av adenom i prostatakörteln enligt klassificeringen i medicin

Behandlad sjukdom, beroende på förändringar som inträffar i genitourinärsystemet, ger symptomatologin tre steg:

Kompenseras - den första etappen.

Vid denna fas har patienten frekvent uppmaning att urinera, men urinströmmen har ett svagt tryck. Efter en viss tid för att utföra urinering blir svårare. För att helt tömma urinblåsan måste bukmusklerna vara starkt ansträngda.

Vid diagnos av ett intravesiskt adenom finns det obehag av urin under sömnen. Detta fenomen beror på öppningen av sfinkteren, som under påverkan av adenom förlorar förmågan att hålla urinflödet från blåsan. Genom kompensationsförändringar i blåsans muskulösa vävnader vid den första skeden av denna sjukdom under urinering, är den senare tömd.

Varaktigheten av denna fas kan vara olika: från flera månader till 10-11 år;

Subkompenserad - det andra steget.

Förteckningen över ändringar är bred:

 • mängden resterande urin ökar gradvis. Vid den första etappen av detta stadium har patienten cirka 200 ml efter urinering. urin i urinblåsan. I vissa fall kan dess kvantitet nå 1 liter;
 • muskelvävnad i blåsanatrofierna, vilket förhindrar förmågan hos den senare att pressa urin. Detta leder till expansion, separering av urin från blåsan sker i flera faser. Företrädare för den manliga delen av befolkningen i detta skede av sjukdomen i fråga borde göra små raster för att möta trängseln. Detta fenomen är en följd av ökat tryck inuti blåsans hålighet, vilket uppträder med starka spänningar under urineringstiden. Som en komplikation i detta skede kan uppstå inguinal bråck, det finns en prolapse av ändtarmen;
 • kan bilda grova vikta element som kommer att blockera urinflödet från urinledarna till blåsan. Konsekvensen är stagnation av urin i urinledarna, vilket kommer att provocera bildandet av inflammatoriska foci i urinledarna, njurarna, urinblåsan. Från patienterna kommer att klaga på smärtsam urinering.

För att eliminera dessa patologier ordineras patienten en speciell diet, som utesluter användningen av alkoholhaltiga drycker. Stressande situation, en lång kall luft fynd, kan ignorera läkaren instruktionerna får absoluta urinretention, kräver brådskande sjukhusvistelse till en ytterligare utsöndring genom urinen katetera.Perehod detta steg efterföljande oundviklig;

Dekompenserad - den tredje etappen.

Har följande egenskaper:

 • musklerna i blåsan stoppar kontrakt, vilket medför oförmåga att utföra urinering;
 • sträcker blåsans väggar, som kan ha formen av en oval, en boll. Detta beror på för hög ackumulering (upp till 2 liter) av kvarvarande urin i sin hålighet;
 • en partiell förlust av blåsans känslighet, vilket gynnar tillfällig eliminering av smärtssyndrom. Sådan lättnad följs i efterföljande okontrollerad urskiljning;
 • förgiftning med kvävgas slagg. Det medför en enorm lista av symtom, exacerbationer, vilket leder till försämring av kroppens allmänna tillstånd.

Eliminering av detta stadium är egentligen bara genom kirurgisk manipulation, annars kan en person dö.

Adenom av prostata - en godartad tumör vid vilken det finns en expansion av cellerna som är belägna i blåsans submukosala skikt. Dessa celler bildar ytterligare periuretralkörtlar, därför är det mer korrekt att ringa adenom i prostata periuretalt adenom. Sjukdomen är utbredd i män över åldersgrupp och andelen förekomsten ökar kraftigt med åldern: i 50 år, sker BPH hos cirka 30-40% av män efter 65 år förekomsten av adenom redan har nått 90%.

Orsaker till sjukdomen

En allmänt accepterad teori som förklarar utvecklingen av periuretral adenom existerar inte just nu. Den vanligaste är teorin som kopplar tillväxten av celler med åldersfaktorn och de medföljande hormonella förändringarna i människans kropp - ett brott mot förhållandet mellan androgener och östrogener. Öka risken för adenom överförs även tidigare inflammation i prostatan (prostatit), ateroskleros och övervikt, miljöpåverkan (särskilt livsmedel, miljö faktorer), stress.

Art av prostata adenom

Adenomen karakteriseras endast av tillväxten av cellerna som bildar den. Förändringar i cellerna själva inträffar inte med det, och en normal klyvformig struktur förblir. Beroende på cellviktens riktning utmärks tre former av periuretral adenom:

 1. Intravesical form - celler växer inuti blåsan, gradvis stänger dess lumen.
 2. Subkubisk form - celler växer mot ändtarmen. Det förekommer oftast.
 3. Retrotrigonal form - tillväxten av cellerna riktas mot den urovaskulära triangeln. Denna blankett är mycket sällsynt.

Spridningen av celler leder till en kraftig ökning av periuretralkörtlarna, vilket komprimerar urinröret, vilket leder till svårighet att urinera. Konstant stagnation av urin främjar reproduktion av mikroorganismer inuti blåsan och stigande infektion med utveckling av akut och kronisk pyelonefrit.

Symptom på sjukdomen

Adenom i prostatakörteln fortsätter i flera steg:

 • Kompenseras (fas av prekursorer);
 • subcompensated;
 • Dekompenserad.

Graden av symtom beror främst på tumörens storlek och graden av komprimering i urinröret.

I kompenserat stadium med tillväxten av tumören ökar svårigheten att utflödet av urin, tillsammans med första kompensations tillväxt av muskellagret av urinblåsan och de mer kraftfulla det skär som gör det möjligt att driva ut urinen bättre. Män klagar på en frekvent uppmaning att urinera, det finns nattliga uppmaningar från två eller flera gånger, störande sömn. Det finns också svårigheter i början av urinering och en långvarig urinström. Emellertid oförmögen att tömma blåsan helt på grund av hypertrofi av muskelskiktet och extra ansträngning (spänning magmusklerna), och under denna period av inflammatoriska förändringar i de övre urinvägarna inte observeras. Över tiden finns det så kallade imperativ som är absolut nödvändigt för att urinera, när patienter inte kan hålla urin och tvingas att snabbt söka möjligheten att tömma urinblåsan.

I subkomensirovannoy skede Kompenseringskapaciteten hos blåsans muskelskikt är utarmat - det är tunnare och ökar i volymen och förlorar förmågan att aktivt samverka. Som ett resultat av fullständig tömning kan inte uppnås och vid slutet av urineringshandlingen i urinblåsan bibehålls cirka 100 ml återstående urin. Patienter upplever en känsla av ofullständighet, blåsans fullhet, medan urinering i sig uppträder i flera steg, intermittent, med en tunn trög ström. För att tömma urinblåsan, spänner patienterna, spänner musklerna i den främre bukväggen och membranet.

På grund av muskelbelastning, mekanisk komprimering av urinröret genom tumören och kvarhållande av kvarvarande urin, byggs trycket upp i blåsan vilket leder till återflöde (kasta kvarvarande urin upp - in i urinrör och njurar). Njurbäcken breddar och blir smittade - kronisk pyelonefrit utvecklas med progressiv njursvikt. Det kan uppstå symtom som torrhet och bitterhet i munnen, en känsla av törst, en ökning av mängden urin som släppts ut.

Och i den första och andra etappen av sjukdomen kan akut urinretention plötsligt uppstå - ett akut tillstånd där patienterna absolut inte kan urinera. Samtidigt är det bristande smärtor i underlivet, en känsla av rädsla. Akut urinretention kan utlösas genom att ta alkohol, kryddig eller kryddig mat, stressiga situationer eller hypotermi. Det är nödvändigt att utföra en kateterisering av blåsan, varefter kapaciteten för oberoende urinering återställs.

Den tredje etappen åtföljs av en fullständig förlust av kompensationsmöjligheter för blåsan och njurarna med utveckling av njursvikt. Blåsans sammandragningar är helt ineffektiva, det kan inte tömmas även med ytterligare ansträngningar. Inuti är urinen ständigt närvarande, blåsan är övervuxen, den kan lätt undersökas i underlivet och ibland ser man en framträdande buk över bömen. Patienter som upplever en ständig uppmaning att urinera och en känsla av raspiraniya, värk och drabbas av intensiv smärta i buken. Urin utlöses inte längre av strålen, men endast i mycket små täta delar eller droppar. Kronisk fördröjning av urinering resulterar i försvagning av uppmaning och konstant ofrivillig urladdning av urin droppe per droppe.

Samtidigt är det en ökning av njursvikt upp till utveckling av njursvikt. Huden blir torr, slöhet, svaghet, aptitlöshet, illamående och kräkningar, lukten av urin från munnen. Samtidigt förändras patientens mentala tillstånd - depression och ångest är karakteristiska, med övergång till djup depression. Om behandlingen inte utfördes i tid, fortskrider njurinsufficiensen och går till slutsteget och slutar med patientens död.

diagnostik

Adenom av prostata diagnostiseras ganska enkelt redan i stadierna av en grundlig intervju av patienten med en studie av arten av klagomål. En digital rektalundersökning utförs, där en ökning av periuretralkörlarnas storlek bestäms. Tyvärr är det inte alltid möjligt att fastställa närvaron av adenom endast vid fingerforskning - resultatet kommer till stor del att bero på doktorns erfarenhet och typen av tumörtillväxt.

De andra och tredje etappen av sjukdomen med abdominal palpation blåsan lätt detekterbar genom den främre bukväggen bestäms ofta av smärta i nedre delen av buken.

För diagnos av sjukdomen och graden av tillämpade ultraljudstekniker - ultraljud njure och urinblåsa med studien mängden kvarvarande urin och njurstrukturer, transrektal ultrasonografi av prostata.

Nödvändigt för misstanke om adenom är uroflowmetry - En metod som gör att du kan bedöma hastigheten och intensiteten i urinströmmen, kontinuiteten i urinering. Studien utförs med hjälp av en speciell enhet - uroflow meter ("elektronisk toalettskål"), som du behöver urinera.

Dessutom används röntgen- och radioisotoptekniker. Dessa metoder undersöker i detalj njurernas funktion, vilket är extremt viktigt i sjukdomens andra och tredje etapp. Det är också nödvändigt att genomföra ett biokemiskt blodprov med bestämning av nivån av kväve, proteiner, kreatinin, urea och elektrolyter.

Metoder för behandling av prostata adenom

För att förhindra utvecklingen av avancerade stadier av prostataadenom måste alla män efter 40 års ålder genomgå årliga rutinprövningar med urologens obligatoriska deltagande. Och om du har några klagomål från urinering, inte självmedicinera, det är bättre att se en läkare och undersökas helt.

Moderna metoder för behandling av periuretalt adenom är mycket olika och är indelade i terapeutiska (med användning av droger) och kirurgiska (operativa). Alla patienter rekommenderas diet med undantag av fett, kryddig, kryddig mat och alkohol, går dagligen i frisk luft, speciella övningar för att stärka bäckens golv och höfter. Det är nödvändigt att undvika hypotermi.

Genom att bara använda läkemedel och livsstil korrigering prostata adenom kan behandlas framgångsrikt i de första stadierna av sjukdomen. De mest effektiva läkemedlen anses inhibitorer av 5-a- reduktasinhibitorer och a-1-blockerare, och kombinationer därav (Proscar, dutasterid sonirid duo, permikson, dalfaz). Hormonella behandlingar används för närvarande mycket mindre ofta på grund av sin bristande och oprövad effektivitet.

Operativ behandling utförs antingen genom öppna operationer med åtkomst via blåsans perineum eller vägg eller endoskopiskt utan snitt (åtkomst genom urinröret). Valet av behandlingsmetod utförs av en urolog på grundval av en omfattande bedömning av sjukdomsfasen, patientens tillstånd, graden av nedsatt njur- och blåsfunktion.