Huvud
Strömförsörjning

Tabletter och suppositorier Vitaprost: instruktioner, svar och priser

Vitaprost är ett preparat från naturliga komponenter av animaliskt ursprung som används i urologisk praxis för behandling av prostatiska sjukdomar.

Verkan av aktiva substanser syftar till att förbättra blodcirkulationen i prostata, vilket i sin tur underlättar urinering, eliminerar inflammatoriska och stillastående processer.

På denna sida hittar du all information om Vitaprost: fullständiga instruktioner för användning med denna drog, det genomsnittliga priset på apotek, komplett och ofullständiga analoger av läkemedlet, liksom vittnesmål från personer som redan har använt Vitaprost. Vill du lämna din åsikt? Vänligen skriv i kommentarerna.

Klinisk och farmakologisk grupp

Ett djur av animaliskt ursprung som används för sjukdomar i prostatakörteln.

Villkor för ledighet från apotek

Släppt utan läkares recept.

Hur mycket är Vitaprost? Medelpriset på apotek är på 1 100 rubel för tabletter och 950 rubel för ljus.

Utformningsform och sammansättning

Läkemedlet framställs i form av vätskebeloppade tabletter Vitaprost, rektala suppositorier Vitaprost, Vitaprost Forte och Vitaprost Plus.

Tablettsammansättningen innefattar:

 • 100 mg prostataxtrakt, som, vad gäller vattenlösliga peptider, är 20 mg;
 • Ytterligare komponenter: laktosmonohydrat, sackaros, kalciumstearatmonohydrat, mikrokristallin cellulosa, krospovidon.

Skalet av pillret är tillverkad av akryl, innefattande en sampolymer av etylakrylat och metakrylsyra (i förhållandet 1: 1), natriumlaurylsulfat, trietylcitrat, titandioxid, kolloidal kiseldioxid, talk, indigo, och natriumvätekarbonat.

10 tabletter säljs. i konturcellspaket, 1, 2 eller 3 st. i kartongförpackningar.

Vitaprost-suppositorier innehåller:

 • 50 mg prostataxtrakt (i form av vattenlösliga peptider - 10 mg);
 • Fast fett (supposir och vitepsol) som en hjälpkomponent..

Vitaprost Plus suppositorier innehåller:

 • 100 mg prostataxtrakt, som, vad gäller vattenlösliga peptider, är 20 mg;
 • 400 mg Lomefloxacinhydroklorid;
 • Fast fett.

Vitaprost Forte-suppositorier innehåller:

 • 100 mg prostataxtrakt, som, vad gäller vattenlösliga peptider, är 20 mg;
 • Fast fett (Supposir NA15 och NAS50, Witepsol H15 och W35).

Alla tre typer av suppositorier säljs för 5 st. i konturcellspaket, 1 eller 2 st. i en kartonglåda.

Farmakologisk effekt

Vitaprost är ett läkemedel som har en organotropisk effekt på prostatakörteln.

Förbättring av mikrocirkulationen i järn och som har förmågan att minska trombocytaggregationen, det block där trombos venoler. Genom att minska graden av ödem och leukocytinfiltration prostata, normalisera den sekretoriska funktion av epitelceller, leder läkemedlet till en måttlig minskning i prostatavolym, förbättring av sammansättningen av ejakulatet, främjar stimulering av muskeltonus i urinblåsan och hämmar utvecklingen av frekvent behov av att urinera.

Vitaprost plus, tack vare dess sammansättning mikrobicider med brett spektrum besitter inte bara anti-inflammatorisk, men de antimikrobiella egenskaper mot gramnegativa aeroba bakterier, stafylokocker, mykobakterier, Chlamydia, Proteus och andra.

Indikationer för användning

Läkare ordinerar Vitaprost till män vid följande indikationer:

 1. Kronisk prostatit;
 2. Preoperativ behandling av prostata;
 3. Postoperativ återhämtningsperiod
 4. Kronisk abakteriell prostatit;
 5. Profylax av prostatit;
 6. Godartad prostatahyperplasi;
 7. Hyperaktivitet hos urinblåsan hos kvinnor.

Kontra

Överkänslighet mot läkemedlets komponenter.

Dessutom Pill: laktasbrist, sukras / isomaltas, tål laktos, fruktos, glukos-galaktos-malabsorption (formulering innehåller laktos och sackaros).

Instruktioner för användning

I bruksanvisningen anges att Vitaprost-tabletterna ska tas 1 tablett inuti. 2 gånger per dag. Behandlingstiden för godartad prostatahyperplasi är minst 30 dagar; med kronisk prostatit - inte mindre än 10 dagar. För förebyggande av exacerbationer av kronisk prostatit gäller för 1 flik. 2 gånger per dag i minst 30 dagar - 1-2 gånger per år.

Rektala suppositorier ska appliceras efter spontan tömning eller rengöring av tarmkanalen i en soppa. 1 gång per dag. Efter införandet av suppositoriet borde patienten ligga i sängen i 30-40 minuter. Varaktigheten av behandling med Vitaprost suppositorier är minst 10 dagar.

Biverkningar

Biverkningar inkluderar framför allt drogerna Plus och Forte:

 1. Kardiovaskulärt system: arytmi, myokardiopati, fallande blodtryck
 2. Nervsystemet: yrsel, nervositet, ångest, asteni;
 3. Matsmältningssystemet: kolit, ökade leverenzym, dysbakteri
 4. Överkänslighetsreaktioner: klåda, Stevens-Johnsons syndrom, urtikaria, ökad känslighet mot solljus;
 5. Blodsystem: inflammation i lymfkörtlarna, blödning i matsmältningssystemet, ökning av aktiviteten hos det anti-föryngrande blodsystemet.

överdos

Vid överdosering kan symtom uppstå:

När symptom uppstår är ljus förbjudet, det är rekommenderat att konsultera en läkare för medicinsk hjälp

Särskilda instruktioner

Läkemedlet bör användas med extrem försiktighet vid sådana sjukdomar som epilepsi, CNS-sjukdom med epileptiskt syndrom, cerebral ateroskleros.

Behandling med Vitaprost är effektivare i ett integrerat tillvägagångssätt. Tillsammans med Vitaprost-tabletterna, föreskrivs andra läkemedel för behandling av kronisk prostatit. Behandlingen med medicinska örter och metoder för traditionell medicin tillämpas också.

Användning av Vitaprost Plus kräver ingen korrigering av dosering för levercirros, men det måste behandlas med försiktighet vid exponering för solljus. Fotosensitivitet uppenbarar sig i form av hyperemi, brännskador, utseende av blåsor på huden, förändringar i allmänhetens välbefinnande, inklusive nervös spänning, handskakningar, förvirring. I dessa fall måste användningen av läkemedlet omgående avbrytas.

Drogen påverkar koncentrationen av uppmärksamhet, så det är viktigt att vara försiktig när du kör fordon, när du arbetar med rörliga delar av maskiner och andra farliga aktiviteter.

Droginteraktioner

Funktionerna i interaktion med andra droger har inte studerats.

recensioner

Vi plockade upp några recensioner av män om Vitaprost:

 1. Andrew. När en icke-bakteriell prostatit detekteras mot bakgrund av hemorrojder, föreskrev läkaren ljus under Vitaprost-märket. Han sade att suppositorierna är effektiva och snabbt eliminerar sjukdomen. När jag fick reda på hur mycket Vitaprost var värd blev jag förvånad. Jag kunde inte ha råd med det, jag var tvungen att leta efter mer prisvärda analoger till salu. Om de inte hjälper, tar jag Vitaprost.
 2. Maxim. Jag har en kronisk prostatit av den icke-bakteriella typen. Det jag har just försökt för hans behandling - dyra, billiga ljus med antibiotika och utan dem, traditionell medicin, men ingenting hjälper. Det återstår att bara hoppas på operationen, eftersom min kropp inte uppfattar någon behandling med läkemedel och medicinska örter.
 3. Victoria. Problemet som är förknippat med prostatit, min familj oroade nyligen. Hennes man blev irriterad och aggressiv, efter att ha kommunicerat med honom erkände han sina känslor. Har riktat till doktorn och som ett resultat en dom - en prostatit. Jag kunde stödja min älskade make som jag kunde och insisterade på att ta medicin. Skrev till honom "Vitaprost". Bokstavligen om 3 veckor förbättrades makeens humör, skämt blev och hade kul. Jag var mycket glad över det här, eftersom hälsan hos nära människor är en riktig lycka. Vi blev av med den här sjukdomen. Och vad tror du... en månad senare blev jag gravid. Drogen jag rekommenderar. Han visade oss hans effektivitet.
 4. Sergey. Jag har en prostatit i många år. Läkaren rekommenderade till mig mot en exacerbation för att passera en behandlingskurs med ljus Витапаст forte, men tyvärr har jag på urticaria påbörjat. Min läkare ansvarade för en annan medicin för mig.
 5. Mikhail. Och det, bra medicin! Det fanns inga piller, men det finns en effekt på kort tid! Jag förväntade mig inte en sådan tur, jag trodde att ljusen är bara början, jag förberedde mig för en lång behandling. Lyckligtvis fick jag en adekvat läkare, han omedelbart föreskrev Vitaprost, förklarade att detta är en av de bästa drogerna mot prostatit under det senaste decenniet. Jag läser olika recensioner om olika piller och ljus, vissa lyckas dricka långa tabletter som afalas, inget händer, men de fortsätter att dricka dem. Med vitaprost är det enklare, 10 dagar behandlades och allt på den

analoger

Exakt i kompositioner av Vitaprost producerar inte, men det finns medel med liknande effekt:

 • ljus för rektal administrering av Superlymph;
 • tabletterade läkemedel Afal, Prostanorm;
 • medel från serien av homeopati-Renel, Solidigraph Compositum.

Innan du använder analoger, kontakta din läkare.

Förvaringsförhållanden och hållbarhet

Tabletterna ska förvaras på en plats skyddad mot ljus, otillgänglig för barn, vid en temperatur av högst 25 ° C. Suppositorier - på en torr plats, skyddad mot ljus, otillgänglig för barn, vid en temperatur som inte överstiger 20 ° С. Hållbarhet - 2 år.

Vitaprost-tabletter är ett kraftfullt läkemedel för att bekämpa prostata sjukdomar

Alla förr eller senare kan bli sjuka, och i den moderna sjukdomsvärlden finns det en stor mängd.

Detta gäller män, en av de sjukdomar som är inflammation i prostata, det vill säga prostatit. Anledningen till detta kan vara annorlunda, och konsekvenserna är allvarliga.

Därför är det värt att behandla frågan om behandling på ett ansvarsfullt sätt. Ofta i sådana fall föreskrivs Vitaprost-tabletter, vilka snabbt klarar av denna sjukdom.

Farmakologisk aktivitet

Vad är Vitaprost tabletter för? Aktiva aktiva substanser som finns i dem absorberas i blodet efter en timme då läkemedlet tas.

Detta möjliggör att blodflödet riktas till prostatakörteln, vilket leder till bättre matning. Detta är också ett förebyggande verktyg för stagnerande fenomen.

Tack vare Vitaprost-preparatet håller inte blodplättar i kroppen fast i varandra, vilket förhindrar utseende av trombi i körteln.

Bladder under påverkan av drogen förbättrar sitt arbete och funktion, är obehagliga förnimmelser vid urinering, obehag och tyngdkänsla i mellangården, stoppa smärtan, inte plåga ofta lust och känsla av ofullständig tömning av blåsan.

Indikationer för användning

Från vilka tabletter Vitaprost? De är uteslutande utformade för män med målet att förebygga och behandla sådana sjukdomar och tillstånd:

 • inflammation i prostata av en kronisk typ inte av bakteriellt ursprung. Det används både för behandling och för förebyggande;
 • godartade tumörer som härrör från prostatakörteln, inklusive prostataadenom;
 • för att undvika störningar i urinvägarna efter urologiska operationer
 • behandling av symtom i samband med smärta och svårigheter vid urinering, känslor att blåsan inte är helt tömd.

Sammansättning och form av frisättning

När man talar om Vitaprost-preparat innehåller tablettformuleringen en aktiv substans som kallas prostataxtrakt i volymen 0,01 g.

De hjälpkomponenter innefattar laktos, natriumlaurylsulfat, socker, kalciumstearat, krospovidon, akryl, talk, MCC, natriumvätekarbonat, titandioxid, trietylcitrat, färgämne, vattenfri kolloidal kiseldioxid.

Formen av frisättning av detta läkemedel är inte en. En av dem är en tablettskyddat tablett. Dosen kan vara 100 och 50 mg. De säljs i kartonger, där 10 tabletter är packade.

Förutom tablettformen är det möjligt att köpa läkemedlet i form av rektala suppositorier som har en ljusform. Det kan vara Vitaprost Forte eller Vitaprost Plus. I paketet utfärdas båda läkemedlen i en mängd av 5 stycken.

Vitaprost tabletter: bruksanvisningar

Vitaprost är ett läkemedel, vars terapeutiska effekt syftar till att förbättra arbetet med prostatakörteln hos män.

Formulering och beredningens sammansättning

Vitaprost finns i form av suppositorier och tabletter för oral administrering. Tabletterna är täckta från utsidan med ett skyddande skal av blå färg. Varje tablett innehåller 100 mg prostataxtrakt och ett antal extrakomponenter. Läkemedlet är förpackat i blåsor av 10 stycken i en kartongbunt.

Farmakologiska egenskaper hos läkemedlet

Vitaprost-tabletter är avsedda för oral administrering. Efter användning av tabletten observeras absorptionen av aktiva substanser i blodet redan i 1 timme. Läkemedlet förbättrar blodflödet till prostatakörteln hos män, vilket bidrar till bättre näring av körteln och är förebyggande av stillastående fenomen.

Extrakt av prostata, som är en del av läkemedlet, förhindrar limning av blodplättar med varandra, vilket är att förebygga trombos i körteln. Under påverkan av drogen i patienter att fungera bättre i urinblåsan, sådana obehagliga fenomen försvinner som svårigheter med urinering, en känsla av tyngd och obehag i perineum, känslan av ofullständig tömning av blåsan, täta uppmaning och smärta.

Patienter som tagit Vitaprost-tabletter vid kursen noterade att sannolikheten för återfall eller exacerbation av kronisk prostatit minskades signifikant mot bakgrund av terapin.

Regelbunden användning av tabletter av detta läkemedel förbättrade erektilfunktionen hos män och kvaliteten på spermier hos patienter av reproduktiv ålder, enligt forskning.

Indikationer för användning

Tabletter administreras till manliga patienter för behandling och förebyggande av följande tillstånd:

 • Förebyggande och behandling av exacerbation av kronisk inflammation i prostata är inte av bakteriellt ursprung.
 • Godartade tumörer i prostatakörteln, i synnerhet prostata adenom;
 • Förebyggande underhåll av störningar i urinorganens arbete mot bakgrund av de överförda urologiska operationerna.
 • Symtomatisk behandling av sådana fenomen som svårighet med urinering, en känsla av ofullständig tömning av blåsan, gnidning och smärta vid urinering.

Kontraindikationer mot användningen av läkemedlet

Vitaprostabletter är inte föreskrivna för behandling av patienter i närvaro av sådana tillstånd:

 • Maligna progressiva sjukdomar i prostatakörteln, som åtföljs av metastaser
 • Individuell intolerans av tablettens beståndsdelar.
 • Laktasinsufficiens;
 • Ålder till 18 år;
 • Allvarlig leverdysfunktion.

Drogen är inte heller föreskriven för behandling av kvinnor och barn!

Administreringssätt och dosering

Den dagliga dosen av tabletter och varaktigheten av läkemedelsterapi bestäms av läkaren beroende på sjukdomens svårighetsgrad, de individuella egenskaperna hos organismen, förekomsten av komplikationer och comorbidities, och andra saker.

Enligt instruktionerna ska patienten ta 1 Vitaprost-tablett 2 gånger om dagen, oavsett mat. Tabletten ska sväljas omedelbart, utan att tugga, pressas med tillräckligt med vätska.

Vid akut inflammatorisk process i järn är behandlingsperioden med läkemedlet 7-10 dagar. Om under denna tid fenomenen prostatit inte avtar och patienten inte känner någon förbättring, bör du kontakta en läkare igen.

För att förhindra exacerbationer med kronisk prostatit, ordineras patienten 1 tablett 2 gånger om dagen i 1 månad. Den förebyggande kursen är 2 gånger om året - på våren och hösten.

Biverkningar

Tabletter tolereras i de flesta fall normalt av patienter, men med enskild överkänslighet eller långvarig okontrollerad användning av läkemedlet kan följande biverkningar utvecklas:

 • illamående;
 • Ökad salivation;
 • Smärta i magen;
 • flatulens;
 • Avföring
 • Allergiska reaktioner i huden - hudutslag, hyperemi, urtikaria;
 • Ökad levertransaminasaktivitet vid blodanalys.

Om sådana fenomen uppstår ska patienten konsultera en läkare.

En överdos av läkemedlet

I medicin har fall av överdosering med Vitaprost inte beskrivits, men för att förhindra utvecklingen av negativa effekter på grund av terapi rekommenderas det inte att överskrida den dos som anges i anvisningarna.

Interaktion av läkemedlet med andra droger

Med samtidig användning av Vitaprost-tabletter och suppositorier av detta läkemedel, förbättras den terapeutiska effekten av båda medlen, men tillsammans med detta ökar risken för biverkningar också.

Om patienten redan tar något botemedel som fungerar för att förbättra prestationen hos prostata, bör du definitivt informera läkaren.

Vid samtidig användning av tabletter med droger från gruppen icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel ökar patientens risk för blödning, vilket bör beaktas vid utnämningen.

Särskilda instruktioner

Vitaprostabletter vid behandling av kronisk eller akut prostatit bör ordineras tillsammans med fysioterapiska förfaranden eller andra läkemedel. Således kommer tabletternas verkan att bli starkare. Förutom behandling rekommenderas patienten att undvika hypotermi, förstoppning, leda en livligare livsstil och utesluta promiskuellt samlag.

Aktiva aktiva ingredienser av läkemedlet inte har några negativa effekter på det centrala nervsystemet, så tabletterna kan användas för att behandla patienter eller förare som kör komplexa mekanismer och bör vara mycket försiktig på jobbet.

Analoger av tabletter Vitaprost

Liknande i terapeutiska effekter med Vitaprost är följande läkemedel:

 • Prostalin forte;
 • Likoprofit;
 • Bioprost;
 • Garbiol;
 • Apiprost;
 • Kommer att uttrycka det;
 • Prostagol;
 • prostanorm;
 • Prostasabal.

Lämna och lagringsförhållanden

Vitaprost-tabletter ges i apotek utan receptbelagda läkemedel. Läkemedlet ska skyddas från barn vid en temperatur av högst 25 grader. Tablettens hållbarhet är 3 år från tillverkningsdatum, i slutet av vilket läkemedlet inte kan tas oralt.

Tabletter Vitaprost pris

Den genomsnittliga kostnaden för drogen Vitaprost i form av tabletter i apotek i Moskva är 515-530 rubel.

Effekt av Vitaprost-tabletter

Ett av de vanligaste läkemedlen för behandling av prostata sjukdomar är Vitaprost tabletter. Men det här verktyget är inte lämpligt för alla, så innan du använder den bör du noga läsa bruksanvisningen och kontakta en specialist. I nästa artikel kommer vi att överväga den mest nödvändiga informationen för patienter om Vitaprost-tabletter.

Sammansättning av tabletter Vitaprost

Sammansättningen av detta läkemedel består av ämnen i tre grupper, vilka inkluderar huvudkomponenterna, hjälpämnena, liksom element som ingår i den enteriska beläggningen. Den aktiva substansen är ett prostataxtrakt i en mängd av 100 mg. Bland hjälpämnena bör det noteras:

 • Laktosmonohydrat;
 • sackaros;
 • Mikrokristallin cellulosa;
 • Monohydrat av kalciumstearat;
 • Krospovidon.

Sammansättningen av tablettskalet innefattar:

 • Natriumbikarbonat;
 • Titandioxid;
 • Kolloidal kiseldioxid;
 • Natriumlaurylsulfat;
 • Trietylcitrat;
 • Talk.

Instruktioner för användning av tabletter Vitaprost

Behandlingsregimen förblir detsamma för alla sjukdomar. Patienten tilldelas 1 tablett 2 gånger om dagen, oavsett tidpunkten för intag och andra faktorer. Beroende på diagnosen varierar behandlingsperioden dock:

 1. För förebyggande av kronisk prostatit föreskrivs en månadskurs 1 till 2 gånger per år.
 2. Hyperplasi av prostata av godartad natur. Den föreskrivna behandlingssättet är minst 30 dagar.
 3. Prostatit är en kronisk typ - från 10 dagar.

Indikationer och kontraindikationer

Vitaprost tabletter ordineras för följande sjukdomar och störningar i kroppen:

 1. Prostatit är en kronisk typ;
 2. Hyperplasi av prostata av godartad typ;
 3. Förberedelser för operationer på prostatakörteln samt rehabiliteringsperioden efter sådana operationer
 4. Profylaktisk mottagning med kronisk abakteriell prostatit.

Under kliniska studier upptäcktes inte biverkningar. Allergiska reaktioner uppträder endast i några sällsynta fall med individuell intolerans av enskilda komponenter i läkemedlet.

Farmakologiska egenskaper

Regelbunden användning av läkemedlet bidrar till följande resultat, vilket uppenbarar sig gradvis under behandlingsperioden:

 • Signifikant minskning av svullnad;
 • Eliminering av dysursfenomen;
 • Optimering av muskelton i blåsan;
 • Stabilisering av sekretorisk funktion hos epitelceller;
 • Märkbar minskning av smärta och obehag
 • Normalisering av mikrocirkulationen i prostatakörteln;
 • Minskar risken för att utveckla abakteriell prostatit.

Varianter av drogen

Förutom Vitaprost-tabletterna är de tillgängliga i form av rektala suppositorier i mängden av 10 suppositorier per förpackning. Detta läkemedel ordineras vanligen med en bakteriell prostatit, vilket ofta orsakar utvecklingen av olika typer av inflammation i urinvägarna. Dessutom bidrar suppositorier till att påskynda rehabilitering efter operation på prostatakörteln och förbereda kroppen för sådana operationer.

På grund av antibiotika som ingår i vissa fall kan följande biverkningar noteras:

 • huvudvärk;
 • yrsel;
 • Minskning av blodtryck;
 • Ängsliga stater;
 • illamående;
 • Arytmi.

analoger

Analoger av Vitaprost-tabletterna skiljer sig både i priskategori och i aktiv substans. Låt oss vända oss till de mest populära av dem:

 1. Prostatilen. Ett djur av animaliskt ursprung, vars huvudsakliga effekt är inriktad på att minska bildandet av trombi. Även medlet har en organotropisk effekt på prostatakörteln, vilket ökar blåsans aktivitet. Produkten är lämplig för att återställa kroppen efter prostatakirurgi och behandla initiala symptom på prostata adenom.
 2. Samprost. Läkemedlet är tillgängligt i ampuller med 5 och 10 ampuller och används för intramuskulär injektion. Läkemedlet är väl lämpat för behandling av komplikationer efter operationer på prostatakörteln, liksom vid behandling av kronisk prostatit. Varaktigheten av behandlingsperioden är upp till 10 dagar. Bland kontraindikationerna för användningen av läkemedlet kan endast noteras den individuella intoleransen hos enskilda komponenter i kompositionen samt ökad känslighet för läkemedlet Samprost. Som biverkningar kan det endast noteras allergiska manifestationer i sällsynta fall då patienten inte följer instruktionerna eller inte vet om förekomsten av allergi eller intolerans.
 3. Uroprost. Den aktiva substansen i detta läkemedel är prostataxtraktet. Uroprost används vanligtvis som ett medel för behandling av kronisk prostatit av den bakteriella typen, liksom för beredning av kroppen för operationer på prostata och för hjälp vid rehabilitering efter sådana operationer. Läkemedlet finns i tre former - orala tabletter, lösning för intramuskulära injektioner, rektala suppositorier.

Kostnad för förberedelse

Priset på tabletter Vitaprost med en aktiv substanshalt på 20 mg i apotek är i genomsnitt 1,300 rubel. Du kan också beställa drogen via Internet-resurser, vilket sparar cirka 100-150 rubel.

Särskilda rekommendationer för användning

Specialister som har arbetat länge med detta läkemedel, ger följande ytterligare tips för användning:

 1. Om du märker några biverkningar när du använder drogen ska du sluta använda den och kontakta en specialist.
 2. Kliniska studier relaterade till överdosering av Vitaprost-tabletter har inte genomförts. Men det innebär inte att du kan missbruka mängden mediciner du använder. Följ instruktionerna eller individuella rekommendationer från behandlingsspecialisten.
 3. Om läkemedlet används för att behandla kronisk prostatit, såväl som för rehabilitering efter operation på prostatakörteln, kommer dess effektivitet inte vara tillräcklig för komplexa effekter. Läkemedlet måste nödvändigtvis kompletteras med effekten av andra läkemedel med liknande och ytterligare åtgärder.
 4. Förvara inte tabletter vid temperaturer över 25 grader Celsius. Titta på läkemedlets utgångsdatum innan behandlingen påbörjas.

Patientrecensioner

Nikolay, 48 år gammal: För mig hjälpte preparatet verkligen eller hjälpte, men bara i kombination med ytterligare mediciner och BADami. Mitt problem var att sjukdomen "ackumulerades", så behandlingen var tillräckligt lång och svår, men hälsan är värt pengarna investerat i det.

Andrei, 51 år gammal: Jag använde Vitaprost tabletter för att återhämta sig efter operation på prostatakörteln. Medhjälpen hjälpte mig mycket effektivt som en del av en omfattande behandling. Ofta efter att ha mottagit sådana medel har jag "pobochki", men det var inte så. Tydligen passar dessa piller mig bra, men allt är väldigt individuellt.

Peter, 54 år gammal: Jag dricker Vitaprost som ett botemedel mot förebyggande av exacerbationer av prostatit. Det är bra både som ett självständigt läkemedel och som en del av en komplex terapi. Dock måste du ta tabletterna mycket noga. Första gången jag hade en allergisk reaktion, som varade ett par dagar. Jag vände genast till doktorn, men det visade sig att en sådan reaktion är ganska normal, och snart gick hon.

Vitaprost

◊ Tarmbelagda tabletter från blå till ljusblå, bikonvexa, inklusioner är tillåtna.

[Pring] sackaros - 28,5 mg, laktosmonohydrat - 7,125 mg monohydrat kalciumstearat - 2,5 mg Krospovidon - 9,275 mg Mikrokristallin cellulosa - 102,6 mg.

Skalsammansättning: av akryl (metakrylsyra-etylakrylat-sampolymer (1: 1), titandioxid, talk, trietylcitrat, kolloidal kiseldioxid, natriumvätekarbonat, natriumlaurylsulfat, indigokarmin) - 25 mg.

10 st. - Förpackningar av cellulär kontur (1) - Förpackningspapp.
10 st. - Förpackningar cellplanimetrisk (2) - Förpackningskartong.
10 st. - Förpackningar cellulära planimetriska (3) - Förpackningskartong

◊ Rektala suppositorier från vit till vitt med en gulaktig eller gråbrun färgton, torpedoform.

[PRING] fast fett (Witepsol, betyg H15, W35; supposir, märker NA15, NAS50) - en tillräcklig mängd tills ett suppositorium på 1,25 g erhålls.

5 st. - Förpackningar av cellulär kontur (1) - Förpackningspapp.
5 st. - Förpackningar cellplanimetrisk (2) - Förpackningskartong.

Vitaprost har en organotropisk effekt på prostatakörteln. Minskar graden av svallning, leukocytisk infiltration prostata, normaliserar sekretoriska funktion av epitelceller, ökar antalet lecitin granuler hemliga acini, stimulerar muskeltonus i urinblåsan. Minskar trombbildning, förbättrar mikrocirkulationen i prostatakörteln, har antiaggregant aktivitet, förhindrar utveckling av venös trombos i prostatakörteln.

Baserat på kliniska forskningsdata Det är bevisat att Vitaprost reducerar volymen av prostatakörteln måttligt. Läkemedlet minskar svårighetsgraden av obstruktion och irriterande symtom vid godartad prostatahyperplasi, vilket uppenbaras av en ökning av de maximala och genomsnittliga volymena flödeshastigheterna för urinflödet och en minskning av volymen av kvarvarande urin.

Kliniska studier har visat att användningen av Vitaprost-läkemedlet minskar sannolikheten för exacerbation av kronisk antibakteriell prostatit, inte orsakar förändringar i parametrarna för klinisk och biokemisk blodanalys, allmän urinanalys. Effekten av Vitaprost-läkemedlet för förebyggande av exacerbationer av kronisk abakteriell prostatit uppskattas till 97,5% av läkareforskarna.

Vitaprost normaliserar parametrarna i prostata och ejakulat. Minskar smärta och obehag som orsakas av prostatit, eliminerar dysursfenomen, förbättrar copulatorisk funktion.

- förebyggande av exacerbationer av kronisk abakteriell prostatit (för tabletter)

- godartad prostatahyperplasi (för tabletter)

- Före och efter kirurgiska ingrepp på prostatakörteln.

Tabletterna ska tas oralt 1 tablett. 2 gånger per dag. Behandlingstiden med godartad prostatahyperplasi inte mindre än 30 dagar; vid kronisk prostatit - inte mindre än 10 dagar.

för förebyggande av exacerbationer av kronisk prostatit gäller för 1 flik. 2 gånger per dag i minst 30 dagar - 1-2 gånger per år.

Rektala suppositorier ska appliceras efter spontan tömning eller rengöring av tarmkanalen i en soppa. 1 gång per dag. Efter införandet av suppositoriet borde patienten ligga i sängen i 30-40 minuter.

Varaktigheten av behandling med Vitaprost suppositorier är minst 10 dagar..

Allergiska reaktioner: möjligt - med tillämpning av Vitaprost suppositorier; mycket sällan - med användning av Vitaprost-tabletter.

Genomföra ytterligare kliniska studier i syfte att bedöma graden av smärtlindring som ett resultat av behandling av kronisk prostatit narkotika Vitaprost möjligt att etablera effekt vid behandling av kronisk icke-bakteriell prostatit, främst för att minska smärtan.

Framställningen Vitaprost rektala suppositorier kan rekommenderas också som en komponent i komplex terapi av kroniska prostatit patienter i alla åldrar (inklusive i kombination med benign prostatahyperplasi), såväl som för rehabilitering av patienter efter akut prostatit.

Behandling av kronisk prostatit, anges före och efter operation på prostatakörteln är att integreras tillsammans med uppdraget förutsätter Vitaprost tabletter tillämpning av andra grupper av läkemedel och icke-drogterapier.

Kliniska studier som syftade till att bedöma effekten av Vitaprost på spermatogenes hos patienter med infertilitet, som utvecklats mot bakgrund av kronisk prostatit, fick en positiv effekt av läkemedlet på spermatogenes. Vitaprost kan rekommenderas för patienter med en sekretorisk toxisk form av infertilitet, utvecklad mot bakgrund av kronisk prostatit.

Vitaprost

Beskrivningen är aktuell på 19/12/2014

 • Latinska namn: Vitaprost
 • ATX-kod: G04BX
 • Aktiv beståndsdel: Extrakt av prostata (prostataxtrakt)
 • producent: NIZHFARM, OJSC (Ryssland)

struktur

1 suppositorium innehåller 50 mg extrakt av prostata.
Ytterligare ämnen: hårt fett för att få ett ljus som väger 1,25 gram.

1 tablett av läkemedlet innehåller 100 mg extrakt av prostata.

Ytterligare ämnen: kalciumstearatmonohydrat, laktosmonohydrat, krospovidon, sackaros, mikrokristallin cellulosa.

Skallkomponenter: trietylcitrat, av akryl, talk, natriumlaurylsulfat, titandioxid, kolloidal kiseldioxid, natriumvätekarbonat, indigokarmin.

Typ av problem

Rektala suppositorier är vanligtvis torpedoformade, vita eller vitbruna i färg.

Fem sådana ljus i ett konturförpackning; 1 eller 2 sådana paket i ett pappersark.

Vitaprost, belagda tabletter, har en bikonvex form, en blå färg med fläckar.

Tio sådana tabletter i ett konturerat paket; 1,2 eller 3 sådana förpackningar i ett pappersförpackning.

Farmakologisk aktivitet

Ljus Vitaprost från prostatit har antiinflammatorisk och prostatotropic handling.

Farmakodynamik och farmakokinetik

farmakodynamik

Drogen har Organotropona åtgärd, är aktiv mot prostata (prostatakörteln). Minskar graden av ödem, infiltration av leukocyter prostata leder till normal sekretorisk funktion av epitelceller, ökar antalet korn av lecitin hemliga acini, ökar muskeltonus av blåsväggen. Minskar trombbildning, förbättrar mikrocirkulationen i vävnaderna i prostata, har trombocytaggregationshämmande aktivitet, hämmar utseendet av venös trombos i prostata.

Resultaten av studierna visar att dessa suppositorier med prostatit sänker volymen av prostata vävnad, svårighetsgraden av irriterande symtom och obstruktion vid godartad prostatahyperplasi.

Användningen av detta läkemedel minskar sannolikheten för förvärring av kronisk prostatit och förändrar inte indexen för blod och urintester.

Drogen normaliserar egenskaperna hos ejakulat och prostatakörtel. Minskar svårighetsgraden av smärta och graden av obehag som orsakas av kronisk prostatit, eliminerar fenomen dysuri, stimulerar den copulatoriska funktionen.

farmakokinetik

Det finns inga data om läkemedlets farmakokinetik.

Indikationer för användning

Förebyggande av exacerbationer kronisk icke-bakteriell prostatit (indikation för tabletter).

Före och efter operation på prostata.

Kontra

Biverkningar

Instruktioner för Vitaprost (Metod och Dosering)

Instruktioner på tabletter föreskriver att de ska tas in i en åt gången två gånger om dagen. Varaktigheten av behandlingen med godartad prostatahyperplasi - inte mindre än en månad vid kronisk inflammation i prostata - inte mindre än två veckor

För att förhindra förekomsten av exacerbationer kronisk inflammation i prostata (prostatit) utse 1 tablett två gånger om dagen under 30 dagar. Det är nödvändigt att genomföra 1-2 sådana behandlingskurser per år.

Stearinlys Vitaprost instruktioner för användning möjliggör efter en tarmrörelse eller enema ett ljus en gång om dagen. Efter att ljuset införts ska patienten hållas i ett horisontellt läge i upp till 40 minuter.

Varaktigheten av behandling med ljus ska inte vara mindre än 10 dagar.

överdos

Det finns för närvarande inga rapporter om överdosfall.

interaktion

Funktionerna i interaktion med andra droger har inte studerats.

Försäljningsvillkor

Läkemedlet kan köpas utan recept.

Förvaringsförhållanden

Förvaras borta från barn.

Förvara på ett mörkt torrt ställe vid en temperatur på upp till 20 grader.

Utgångsdatum

Särskilda instruktioner

Läkemedlet kan rekommenderas som en komponent i polyterapi kronisk prostatit hos människor i alla åldrar (inklusive när de kombineras med godartad prostatahyperplasi) och för rehabilitering av patienter som har lidit akut prostatit.

terapi kronisk prostatit och pre- och postoperativ förberedelse för interventioner på prostatan bör vara heltäckande och, tillsammans med användning av piller med ett extrakt av prostata inkluderar andra grupper av läkemedel och icke-drogterapier.

Studier av effekten av läkemedlet på spermatogenes hos patienter med infertilitet som uppstod i bakgrunden kronisk inflammation i prostata, tillåtas fixa den positiva effekten av detta läkemedel på denna process. Ljus kan rekommenderas till patienter med sekretorisk toxisk infertilitet, verkade mot bakgrunden kronisk prostatit.

Vitaprost-analoger

Analoger av suppositorier och tabletter innehållande prostataxtraktet: Vitaprost Plus Gentos, Vitaprost Forte Kanefron H Lespefril, Tribestan, Urokran, cystit Aurina.

Recensioner om Vitaprost

Recensioner av Vitaprost-ljus, samt recensioner om Vitaprost-tabletter kvar av patienter som lider av kronisk prostatit, skapa ett positivt intryck av drogen. Rapporter av biverkningar är extremt sällsynta.

Vitaprost och Vitaprost Plus

Vitaprost Plus, till skillnad från Vitaprost, innehåller Lomefloxacin som ett antibiotikum. Denna komposition är mer lämplig för behandling bakteriell kronisk prostatit. Den sista av dessa läkemedel är avsedd för behandling icke-bakteriell prostatit.

Vitaprost och Vitaprost Forte

Vitaprost Forte innehåller dubbelt så mycket aktiv substans som Vitaprost. Det kan rekommenderas av den behandlande läkaren om han inte anser att effekten av den senare är tillräcklig.

Vitaprost pris, var att köpa

I Ryssland Vitaprost №20 tabletter priset är cirka 775-880 rubel, och priset på ljus Vitaprost №10 - 625-781 rubel. I Ukraina kostar dessa piller och ljus 204 respektive 315 hryvnia.

Vitaprost tabletter: bruksanvisningar

Bland sjukdomarna i det geniturinära systemet är prostatit en ledande ställning: nästan 65% av männen över 40 år är inför denna diagnos. Identifiera sjukdomen i ett tidigt skede och förhindra utveckling av svåra komplikationer i tid som föreskrivs behandling. Dess grund är ofta läkemedlet Vitaprost - tabletter och rektala suppositorier. Hans instruktion innebär användning av både akut akut inflammation i prostata och dess kroniska form.

Vitaprost-tabletter innehåller naturliga ingredienser, antalet biverkningar och kontraindikationer minskar och toleransen ökar. Detta gör att du kan ordinera medicinering till patienter med andra kroniska patologier, vid vilken som helst ålder och i vilket skede som helst av utvecklingen av den underliggande sjukdomen.

Sammansättning och form av frisättning

Den aktiva substansen är ett extrakt av nötkreaturs prostata. Formulär:

 • tabletter belagda med en löslig beläggning i en dos av 100 milligram;
 • ljus för rektal administrering i en dos av 50 milligram.

Pillerna är packade i 10 delar av cellförpackning, förpackningen kan innehålla från 1 till 3 blister. Suppositorierna är förpackade i individuella konturförpackningar med 5 stycken per blister. Lådan kan innehålla 1 eller 2 viklingar.

Farmakologiska egenskaper

Vitaprost, sammansättningen av tabletterna, tillhör en grupp av kliniska och farmakologiska djur droger, är användningen av vilken som rekommenderas för behandling av inflammation i prostatan, inklusive kronisk kurs.

Enligt tillverkarens beskrivning har produkten flera effekter på hankroppen.

Förbättrar blodtillförseln i järnkroppen och minskar viskositeten hos blodet, vilket minskar risken för blodproppar och vävnadsnäring. Intaget av mer näringsämnen har en bra effekt på prostatens hälsa:

 • förbättrar utflödet av den prostatiska sekretionen;
 • minskad svullnad;
 • det finns en stimulering av blåsans väggar.

Sammantaget bidrar till att bli av med en ökad lust att besöka toaletten för att lindra smärta och obehag under tömning, förbättra hastigheten på utflödet av urin. Grund av den starka antiinflammatoriska effekten av att minska mängden kvarvarande vätska i blåsan, och kroppen minskas i storlek, återvänder till de vanliga parametrarna.

Detta är en mycket hög andel läkemedel av naturligt ursprung.

vittnesbörd

Att ta Vitaprost i en tablettform rekommenderar läkare om du behöver en lång kurs. Det kan vara en lättnad för en akut attack av prostatit eller behandling av en kronisk sjukdom som är benägen för frekventa återfall. Listan med indikationer inkluderar:

 • prostata adenom (som en del av komplex terapi);
 • förebyggande underhåll av återfall av en långvarig prostatit, inte bakteriell etiologi;
 • förebyggande av komplikationer orsakade av kirurgiska ingrepp på prostatakörteln (kurs före och efter operation).

Om sjukdomen orsakas av patogena mikroorganismer, kommer inte bara antiinflammatoriska läkemedel att räcka till. I detta fall tas Vitaprost med antibakteriella läkemedel. De ska utses av en läkare.

Även om den officiella instruktionen inte innehåller en sådan indikation, innehåller specialister ofta den i den komplexa terapin av impotens. Det främjar syntesen av seminalvätska. Har en antiinflammatorisk och sexstimulerande effekt. Ökar chanserna för befruktning och kampen mot infertilitet. Patienter noterade en generell förbättring av kvaliteten på det intima livet: ökad libido, långvarig sexuell kontakt, långvarig erektion.

Stearinljus är också effektiva i cirkulationssystemets patologier, särskilt hemorrojder. Förbättra mikrocirkulationen i blodkärlen, storleken på hemorrojder minskar, blodtillförseln kommer tillbaka till normal och näring av närliggande vävnader förbättras. Resultatet är frånvaron av smärtsymtom och återställande av en regelbunden och bekväm avföring.

Det är nödvändigt att starta mottagningen efter genomgång av komplex inspektion, en etablering av den exakta diagnosen och samordning av en behandlingscykel med läkaren. Innan behandlingen, studera bifogade anvisningar och se till att det inte finns kontraindikationer.

Dosering och administrering

Vitaprost i tabletter, enligt anvisningarna, tas oberoende av mat, 2 gånger om dagen, helst med ett jämnt tidsintervall (morgon och kväll). De dricker hela piller utan att tugga, dricka med tillräckligt med rent vatten.

Kursens varaktighet är:

 • med förvärring av kronisk prostatit - inte mindre än 10 dagar bestäms den exakta varaktigheten av läkaren;
 • vid ett prostata adenom - inte mindre än 1 månad
 • för att förebygga återkommande kronisk form - minst 30 dagar, genomförs kurserna var 6-12 månader beroende på svårighetsgraden av tillståndet.

I form av rektala suppositorier används den för akut prostatit eller hemorrojder per 1 suppositorium i 10 dagar. Innan intaget av tarmarna rekommenderas att tömma, om du inte kan göra det naturligt, kan du tillgripa en mini-enema. Efter att ha tagit ett vågrätt läge, sätt in ett stötpasta och lägg ner i minst 30-40 minuter tills läkemedlet är helt absorberat i tarmväggen.

Biverkningar

Biverkningar vid upptagning registrerades i sällsynta fall, eftersom de endast orsakas av allergi mot beståndsdelar. De manifesterade sig som intoleransreaktioner:

 • hudutslag;
 • klåda;
 • epidermis rodnad.

Kontra

Det är förbjudet att förskriva ett läkemedel till patienter som lider av överkänslighet mot komponenterna. Det används inte av kvinnor, speciellt under amning eller amning.

Särskilda instruktioner

Basen består av naturliga extrakt, så det fanns inga fall av överdosering. Det betyder inte att du kan dricka piller i obegränsade mängder - resultatet av sådan behandling kommer inte att hända tidigare. Processen att stoppa inflammation tar lite tid. Ökningen i volymen av den aktiva substansen som kommer in i kroppen kan inte accelerera den.

Dess säkerhet tillåter oss att till och med tillämpa på män som har kroniska sjukdomar i andra system. Detta beror på det faktum att den aktiva komponenten i Vitaprost inte kommer i konflikt med andra syntetiska ämnen och kan användas i en rad olika terapier.

I närvaro av allvarliga kroniska patologier tas det slutliga beslutet om kombinationen av Vitaprost och droger som kontinuerligt tas till patienter enligt viktiga indikationer, av behandlingsspecialisten.

Även om den officiella instruktionen inte innehåller ett förbud mot gemensamt intag av Vitaprost och alkohol, ta starka drycker under behandling med läkemedlet rekommenderas inte. Detta beror på det faktum att etanol - basen av alkoholhaltiga drycker, har en destruktiv effekt på hjärtat och cirkulationssystemet. Resultatet av behandlingen kan minskas avsevärt eller minskas helt till "nej". Officiella studier som studerar interaktionen mellan etanol och prostataxtraktet har inte utförts, och därför kan en sådan kombination orsaka biverkningar som inte anges i anteckningen.

För att undvika konsekvenser måste du avstå från att ta starka drycker under hela behandlingen och några dagar efter det att den avslutats.

Du kan köpa det på ett apotek utan medicinsk form. Du kan förvara den i hushållslådan vid rumstemperatur (om den inte överstiger 25 grader), på en plats skyddad mot ljus och otillgänglig för barn. Hållbarhetstid är 24 månader, efter utgången är läkemedlet strängt förbjudet.

Medelpriset på tabletter är 1200 rubel för 20 stycken, suppositorier - 1000 rubel för 10 stycken.

Droganaloger

Fulla synonymer av läkemedlet, med samma aktiva substans i kompositionen, existerar inte, och därför är det inte billigt. Det finns analoger av Vitaprost i tabletter och kapslar, som liknar det för terapeutisk effekt. Listan över populära och effektiva läkemedelssubstitut innehåller:

 • Prostamol Uno;
 • prostanorm;
 • Prostaplant;
 • Mans formel;
 • Prostata Forte.

De släpps i form av kapslar, innehåller naturliga, vanligtvis vegetabiliska komponenter. De har en ändamålsenlig effekt på den manliga kroppen, som effektivt stoppar den inflammatoriska processen, reducerar eller eliminerar helt alla manifestationer av prostata adenom eller prostatit.

De kostar relativt billiga, från 300 till 900 rubel per förpackning, och är därför ofta tilldelade patienter med medelstora ekonomiska möjligheter.

En annan populär och inte billig analog är Omnik. Denna syntetiska drogen tillhör gruppen alfa-adrenoblocker - ämnen som tar bort krampen i järnkroppens och blåsans smidiga muskler. Denna effekt hjälper till att slappna av sina väggar, de viktigaste symptomen på sjukdomen minskar väldigt snabbt.

Läkemedlet är ordinerat för patienter som har upplevt svåra urinproblem som genomgått operation, som lider av kronisk prostatit eller svårt adenom.

Recensioner och åsikter

Läkarnas uppfattning om ett positivt ämne är ett säkert och effektivt läkemedel, det tolereras väl av nästan alla patienter. Patienternas åsikter är ofta olika. Vissa noterar sin effektivitet, andra klagar på en svag effekt och ett högt pris.

Sådana recensioner förklaras av svårighetsgraden av patologins gång: med försummade former av prostatit eller med en smittsam komponent i en enda Vitaprost räcker inte. Behandlingen i sig är också lång, det är dyrt. Många patienter avbryter behandlingen innan det finns märkbara resultat.

För att behandlingen skall vara omfattande och korrekt, är det nödvändigt att överlåta läkemedelsvalet till läkaren. Han kommer skriva ut mediciner som patienten tar över tiden utan att skada hans ekonomi och sin egen hälsa. Tillsätt terapin med andra nödvändiga läkemedel - antibiotika, vitaminer, immunmodulatorer. Detta tillvägagångssätt för behandling kommer att bidra till att snabbt bota sjukdomen eller under en lång period kommer sjukdomen att införas i ett tillstånd av remission.

Vitaprost

Läkemedelsinstruktion

Analoger, synonymer

Apiprost: Aflazin: Vitaprost Forte: Gentos: Kanefron N: Nephrofit: Spemann: Tribestan

Populära Frågor

Vitaprost: applicering

Vitaprost har en organotropisk effekt på prostatakörteln. Detta läkemedel behandlar akut och kronisk inflammation i prostata (prostatit). Vitaprost reglerar prostatafunktionerna, förbättrar blodcirkulationen i vävnader och eliminerar ödem och inflammation. Dessutom stimulerar läkemedlet muskeltonen i blåsan. Den aktiva substansen är prostataxtraktet (substans Samprost), som erhålls från cellerna i prostatakörteln hos tjurar. Formen av frisättningen av läkemedlet flera: tabletter för oral administrering, suppositorier rectal (Vitaprost, Vitaprost forte, Vitaprost plus). Tilldela ett läkemedel för kronisk prostatit, godartad prostatahyperplasi, före och efter operation på prostata, inkontinens och kvinnor med frekvent urinering under klimakteriet.

Vitalprost Tabletter

Vitaprost i tabletter tillverkas av tyska oro Stade. Varje tablett innehåller 50 eller 100 mg av den aktiva substansen och hjälpämnena. En egenskap hos tabletterna är att de ordineras för en kort tid (10-14 dagar), för vilka de förbättrar patientens tillstånd, lindrar smärta och urineringstörningar. Indikationer för användning är: kronisk prostatit, akut prostatit, prostata adenom, postoperativ period med interventioner på bukhålans organs eller småbäckens organ, infertilitet hos män. Tabletter tar 1 bit två gånger om dagen. Intagningstiden är normalt inte mer än 2 veckor, och efter 2-4 veckor kan behandlingstiden upprepas.

Vitaprost forte och Vitaprost plus - suppositorier för prostatit

Vitaprost ljus är av tre typer: Vitaprost rektala suppositorier med 50 mg extrakt prostata Vitaprost forte - högre dos av aktiv beståndsdel (100 mg) och Vitaprost plus - rektala suppositorier, som omfattar 100 mg extrakt tjur prostata och 400 mg lomefloxacin hydroklorid ( antibiotikum), vilka har antibakteriella och antiinflammatoriska effekter. Denna form av läkemedlet medger att proteinkomplex falla i bäckenorganen, förbi levern och ökar den antibakteriella effekten, snabbt lindrar smärta och förbättrar patientens sexuella kapacitet. Fram till 18 år är detta läkemedel förbjudet. Indikationer för användning av rektala suppositorier Vitaprost är akut och kronisk prostatit, prostata adenom. Stearinljus injiceras i rektum vid sänggåendet i 10 dagar.