Huvud
Behandling

vesikel

Numera finns det så många sjukdomar att det inte är lätt att förstå dem, även för dem som har en medicinsk utbildning. Vad kan vi säga om människor som är långt ifrån medicin och nära internet. När vi har tecken på en sjukdom, går vi inte till doktorn, men öppnar Internet och sedan börjar det... Alla de dödliga sjukdomarna börjar med exakt vad vi har. Panik omfattar, och vi förbereder oss för en tidig och smärtsam död i fasan. Efter ett tag kommer vi till våra sinnen och börjar ringa läkare för att göra en tid. Internet har sina fördelar. Personen kommer att vara rädd och börja omedelbart fungera, istället för att bli behandlad av gräs och honung.

Vesiklar på huden

Vesiklar är vattna hålrum som lyfts över hudnivån. De förekommer med kontaktdermatit och andra sjukdomar. Orsaken till denna patologi kan vara bakterier och virus. För att börja behandlingen måste du se en läkare, eftersom blåsorna på huden kan uppstå av olika skäl. Det finns inte ett enda system för deras behandling.

Vesikelbildning

Vesiklar kan vara olika: blåsor, halsherpes och så vidare. Bubblor kan visas av olika anledningar. Först måste du besöka terapeuten och förstå vilken riktning som ska gå vidare. Vesiklernas bildande bör inte skrämmas, eftersom de oftast passerar sig själva, såvida de inte är ett tecken på någon allvarlig sjukdom.

Typer av vesiklar

Det finns flera typer av vesiklar. Transportblåsor rör molekyler inuti cellen. Synaptiska vesiklar finns i neuroner. Fortfarande finns sådana slags vesiklar: gas, matris och lysosom.

Orsak av vesikel

Hos vuxna påverkas perioralhålan ofta av herpes. För att bli av med växande sår uppstår på grund av HSV-infektion, är det nödvändigt att smeta det drabbade området, "Acyclovir". Förutom salvan används tabletter också, som måste tas internt.

Vesikel orsak är kyckling pox, hudinflammation, insektsbett, eksem, allergier och så vidare. Kycklingkoppor ska behandlas omedelbart, annars kan det ge komplikationer som hepatit eller lunginflammation.

Vesiklar hos barn

En inflammatorisk sjukdom är vesiculopustulos. Anledningen till denna sjukdom kan vara många. Pneumokocker, E. coli, stafylokocker, streptokocker och så vidare. Spädbarn utvecklar en staphyloderm. Barn som ammar lider sällan av denna sjukdom. Om de fortfarande tar upp det, hanterar de snabbt sjukdomen.

Vesiklar i ett barn kan vara resultatet av felaktig vård. Det förekommer på stora hudveck, på nacken och i armhålorna. För att rädda barnet blåsor ska inte bara varje dag för att göra vattenrening, men också skämma bort barnet luft bad, så att huden andas den och vänja sig vid de nya existensvillkor.

Vesikelbehandling

För att kunna börja behandlingen är det nödvändigt att identifiera den sanna orsaken till blåsans utseende. Detta kräver en doktors undersökning och laboratorieundersökning.

Vesikelbehandling utförs ofta på sjukhuset, om patienten har feber finns det många vesiklar och det var inte möjligt att behandla honom hemma. Oftast i behandlingen av antibiotika salvor, ibland måste du tillgripa injektioner och piller. Antipyretika används när kroppstemperaturen stiger över 38,2 grader. Om situationen blir mer komplicerad och den vanliga vesikelen blir till en abscess eller phlegmon, då är det utan kirurgi inte möjligt att hantera.

Vilka komplikationer kan det finnas om du inte startar behandling i tid? Av de vanligaste är lunginflammation, pyelonefrit och otitis media. Mindre vanliga är sepsis, abscess och phlegmon.

vesiculitis

Det sexuella systemet för varje person är mycket mottagligt för många infektionssjukdomar. Om könsorganen eller systemen påverkas, sprider sig sjukdomen genom genitourinärsystemet. Detta leder till brott mot sexuell förmåga att ingå sexuella relationer och utföra vissa funktioner. För en man är reproduktionssystemets sjukdomar väldigt traumatiska psykologiskt.

En sådan sjukdom är vesikulit, som påverkar den huvudsakliga funktionen. Allt om vesikulit kommer att talas på platsen vospalenia.ru.

Vad är detta - vesikulit?

Systemet av könsorgan, kanaler och körtlar är så förenat att man slår en, infektionen flyter snabbt in i en annan. Vad är vesikulit (eller spermatocystit)? Det är en inflammation i parasala vesiklar som kan påverkas samtidigt eller separat. Ofta åtföljd av inflammation i prostata (kallad prostatit), den urogenitala kanalen (som kallas uretrit), testiklarna (som kallas orchitis). Bristen på behandling kan leda till utvecklingen av kronisk prostatit.

Sädesblåsor fungera som en grund för generering eyakulyanta vätska som är blandad med den hemliga prostata och spermatozoer produceras i testiklarna slingrande kanaler. De producerar också fruktos, vilket ger rörlighet till spermatozoa. Detta inkluderar också förmågan hos vätskan att absorbera spermatozoa om samlaget var ofullständigt.

 1. Akut - inträffar plötsligt och med en levande manifestation av symtom;
 2. Kronisk - utvecklas på bakgrund av akut, som inte behandlas
 3. Purulent (försummad) - bildas i frånvaro av behandling av akut vesikulit och bildandet av en fistel med ändtarmen.
  • Infektiös (bakteriell) - av ursprungsskäl;
  • Purulent - i form av exudat i försummad form.
gå upp

Orsaker till inflammation av sämsta vesiklar

Den främsta orsaken till inflammation av sällsynta vesiklar är en infektion som går in i genitourinary systemet genom blod och lymf. Om en person är sjuk med infektionssjukdomar som multiplicerar i andra organ, är sannolikheten för överföring hög. Infektion kan överföras från närliggande organ (prostata, testiklar, rektum, etc.). Frånvaron av behandling av dessa sjukdomar leder till utvecklingen av vesikulit.

Följande faktorer är:

 • Depression av immunsystemet, som kan observeras fullt ut mot bakgrund av andra inflammatoriska sjukdomar;
 • Sjukdomar som överförs genom sexuell kontakt
 • hypotermi;
 • Undernäring, som orsakar förstoppning
 • Passivt sätt att leva, stillasittande arbete;
 • Skador i bäckenregionen;
 • Överdriven sex eller, omvänd, lång avhållsamhet och brist på intimitet;
 • Närheten av de partiella vesiklarna till ändtarmen, på grund av vilken en fistel (passage) bildas, längs vilken bakterier och mikrober kan komma in.

I urologisk praxis är de frekventa orsakerna till vesikulit inflammation i prostatakörteln. Dessa två system är nära besläktade, vilket ofta leder till nederlag av samma infektion. Om en man lider av prostatit, kommer vesikulit inte att hålla dig väntar.

Symtom och tecken

Vilka är symtom och tecken på vesikulit hos sällsynta vesiklar? Allt beror på dagens form.

Den akuta formen karaktäriseras av en kraftig temperaturökning och uppkomsten av generell svaghet. Allt detta åtföljs av huvudvärk, frossa och trötthet. Smärtsamma känslor blir permanenta, speciellt när blåsan är fylld är patienten redo för utlösning eller avföring. Förstört konstant trängsel att urinera. På natten lider en man av frekventa erektioner. Smärtan sträcker sig till ländryggen. Det kan bli utsläpp med blod.

Den kroniska formen utvecklas som en följd av sjukdomsårets obotliga akuta stadium och manifesterar sig i värk i smärta i perineum och bäckenet. Erektil dysfunktion uppträder. En man kan heller inte få en orgasm, eller kan inte slutföra en sexuell handling, medan det kan finnas abnormaliteter vid utlösning. Spermierna förändrar sin struktur och blir ogynnsam. Det kan finnas blod i sperma. Detta kännetecknas av accelererad ejakulation, smärta. Spårad spermatorrhea är utsöndringen av spermier från urinväggen under avföring.

Formen av inflammation, när de partiella vesiklarna börjar simma, kännetecknas av hög feber. I det här fallet kan man inte göra utan kirurgisk ingrepp.

Vanliga tecken på vesikulit är:

 1. Smärta i ljumsområdet, som ges i nedre delen av ryggen;
 2. Smärta uppstår när man går på toaletten;
 3. Isolering av blodåren;
 4. Erektil dysfunktion.

Varför uppstår smärtor vid urinering och avföring? Detta beror på närhet av de partiella vesiklarna med blåsan och ändtarmen. När de ökar, eftersom de rekryteras av urin eller avföring, så finns det tryck på de partiella vesiklarna. Eftersom de är inflammerade orsakar det karakteristisk smärta.

Vesikulit hos vuxna

Vesikulit är vanligt hos vuxna och är en ren manlig sjukdom. Hos kvinnor kan denna sjukdom inte spåras. På män finns det av anledningarna som beskrivs i denna artikel.

Vesikulit hos ett barn

Vesikulit ses aldrig hos tjejer. Vid ett manligt barn (hos pojkar) är denna sjukdom okarakteristisk. Det förekommer endast mot bakgrund av andra infektionssjukdomar.

diagnostik

I urologi har olika metoder för att diagnostisera olika manliga sexuella sjukdomar utvecklats. Vad gäller vesikulit utförs diagnosen av denna sjukdom med användning av följande procedurer:

 1. Samling av klagomål och anamnese: Vad och hur mycket det stör, vilken livsform patienten leder, om det nyligen varit sjuk, om det har blivit superkylat, etc.
 2. Allmän undersökning om frånvaro av patologier i det geniturära systemet
 3. Analys av blod på patogenen och nivån av ESR;
 4. Analys av urin för närvaron av föroreningar i blodet;
 5. En ultraljud utförs, vilket möjliggör en detaljerad undersökning av prostatakörteln och seminalblåsorna;
 6. Ett spermogram görs;
 7. Utsädet av innehållet i de partiella vesiklarna såddas;
 8. Mikroskopi och kultur av urologiska smet;
 9. Analys för förekomsten av sexuellt överförbara sjukdomar.
gå upp

behandling

De allra första förebyggande åtgärderna vid behandling av vesikulit är sängstöd, riklig dricks och vägran av samlag om ett tag tills sjukdomen elimineras.

Läkemedel i akut form:

 1. antiseptiska medel;
 2. Antibiotika (cefalosporin, skyddad penicillin, fluorokinolon);
 3. Rektala suppositorier för anestesi;
 4. Svaga preparat för rektal rengöring;
 5. Antiinflammatoriska läkemedel;
 6. Antipyretiska läkemedel;
 7. Heta bad och värmare som appliceras på perineum används först efter att temperaturen sänks
 8. Antimikrobiella salvor och preparat.
gå upp

Än att behandla en kronisk vesikulit?

  • Massage i prostatakörteln;
  • Mudbehandling;
  • magnetterapi;
  • elektrofores;
  • UHF;
  • Det behandlas länge, vilket inkluderar hela utbudet av mediciner som används i akut form.

När den (purulenta) formen startas utförs behandlingen endast kirurgiskt. Seminala vesiklar öppnas och rengöras. I allvarliga fall avlägsnas de partiella vesiklarna helt.

Hemma behandlas inte vesikulit. Behöver kontinuerlig undersökning med en urolog som kommer att spåra sjukdomsförloppet. Utanför sjukhuset kan endast förebyggande arbete utföras som kommer att påskynda återhämtningen och förhindra att sjukdomen utvecklas igen:

 1. Tidig behandling av infektionssjukdomar, särskilt venerala sjukdomar;
 2. Undvikande av hypotermi;
 3. Normalisering av antalet sexuella kontakter. Begränsning av slumpmässiga anslutningar;
 4. Användning av laxermedel om förstoppning uppstår
 5. Att göra en aktiv fysisk aktivitet eller göra sport med stillasittande arbete.

Om du använder folkläkemedel, då bara i antiinflammatoriska och analgetiska ändamål. Här hjälper de:

Vilken meny ska observeras för patienter i behandling? Här finns huvudproteinerna i kött, mjölk och ägg samt vitaminer som förstärker immuniteten genom att äta frukt och grönsaker.

Prognos för livet

Hur många män lever med blåsor? Sjukdomen är inte dödlig, så livslängden blir tröstande. Livskvaliteten kommer emellertid att bli ogynnsam och olycklig, om den inte behandlas.

 • För det första kan en människa förlora förmågan att bli barn. Inflammation från de partiella blåsorna kommer att spridas till testiklarna, där spikar börjar bilda, störande av spermatozoas passage.
 • För det andra påverkar inflammationsprocessen närliggande organ, vilket leder till systemisk inflammation.
 • För det tredje kan det i den startade formen vara nödvändigt att avlägsna de partiella vesiklarna.

Vesikulit - symptom och behandling orsakar

Vesikulit är inflammation i sällsynta vesiklar orsakade av infektion. Mycket sällan förekommer i isolering. Oftast följd av urinrörsinflammation (uretrit), prostata (prostatit) och testiklar (orchitis). Ibland är det en komplikation av kronisk prostatit.

I de flesta fall utvecklas kronisk vesikulit som följer med kronisk prostatit. Huvudskälet till sjukdomsutseendet är en infektion som tränger in i den huvudsakliga vesikeln från prostatakörteln eller den bakre delen av urinröret. Det finns också hematogena (blod) och lymfogena infektionsvägar.

skäl

Varför förekommer vesikulit, och vad är det? Förekomsten av vesikulit är vanligtvis förknippad med infektion. Det orsakande medlet går ofta in i blåsorna genom blod, lymf eller vasdeferenserna.

Sjukdomen kan orsaka:

 1. Infektiösa och inflammatoriska sjukdomar: influensa, SARS, tonsillit, tonsillit.
 2. Infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i urogenitala systemet: prostata (prostatit), urinrör (uretrit), testiklar (orchitis).
 3. STD (sexuellt överförbara sjukdomar): gonorré, klamydia, trichomoniasis, mykoplasma infektion etc.

Faktorer som provar utvecklingen av sjukdomen är:

 • en stillesittande livsstil och de resulterande stillastående fenomenen i det lilla bäckenet;
 • hypotermi;
 • oregelbundet, disharmoniskt sexliv;
 • för sällsynt eller överdriven sexuell aktivitet, regelbunden övning av avbrutet samlag
 • frekvent förstoppning på grund av undernäring och brist på aktivitet
 • Förekomst av kroniska infektioner i kroppen, inklusive karies;
 • alkohol och nikotinmissbruk.

Den vanligaste källan till infektion för den vesikelformiga vesikeln är prostatakörteln. Med henne är vesikeln ansluten direkt, genom ejakulatorisk kanal. Med prostatitinfektion gör det inte svårt att flytta genom ett kort "rör" och slå sig i en vesikel, vilket orsakar vesikulit. Det är därför prevalensen av vesikulit korrelerar klart med prostatit och anses vara komplikation hos 10-30%.

Symptom på vesikulit

Sjukdomen kan förekomma i akut och kronisk form. Den akuta typen av vesikulit kännetecknas av den snabba utvecklingen av symtom:

 1. Känsla av smärta eller tyngd i skrot eller rektum.
 2. Smärtan ger ofta blåsan, nedre delen av ryggen, skrotan.
 3. Ökad ömhet med urinering eller avföring.
 4. Hyppig urinering med brännande känsla och oförmåga att tolerera.
 5. Symtom kan uppstå mot bakgrund av kroppstemperatur upp till 39 grader Celsius och över.
 6. Kanske närvaron av blod i de sista delarna av urin (terminal hematuri).
 7. Frekventa erektioner, föroreningar, snabb excitabilitet.
 8. Vid utlösning (ejakulation) kan svår smärta i penis och prostatakörteln kände.
 9. Tecken på kroppsförgiftning: Svaghet, sjukdom, nedsatt aptit, illamående, huvudvärk, smärta i leder och ben.

Med felaktig behandling blir akut vesikulit kronisk. Med kronisk vesikulit observerad:

 1. Smärta vid erektion och ejakulation, inom 2-3 timmar efter samlag
 2. Förekomst av föroreningar (ofrivillig utlösning);
 3. Förändring av känslor under orgasm;
 4. Smärtsamma förnimmelser i sakrummet;
 5. Störningar av urinering registreras ibland.

Ofta är kronisk vesikulit helt asymptomatisk, och patienten kommer till läkaren med ett enda klagomål om tillsats av blod i sperma. Även pusutsöndring med urin (pyuria) eller med spermier (pyospermi) registreras periodiskt, en minskning av antalet spermatozoer (azoospermi).

I avsaknad av behandling kan kronisk vesikulit förvärras. Ibland sprids sjukdomen till epididymis, vilket resulterar i infertilitet hos patienten.

diagnostik

Diagnos är baserad på de karakteristiska symptomen vesiculitis ges en digital rectal tenta, transrektal ultraljudsdata (TRUS), tester allmän och biokemisk blod- och urintester samt bakteriologisk undersökning av sädesblåsorna. Med kroniska blåsor, undersök spermogrammet.

Differentiell diagnos av vesikulit bör utföras med prostatit, tuberkulos av seminala vesiklar, sarkom av seminala vesiklar, uretrit, collikulit.

komplikationer

Komplikationer av vesikulit är:

 1. Obturation form av manlig infertilitet - uttorkning och fullständig irreversibel förlust av reproduktiva funktioner.
 2. Empyema av partiella vesiklar är den mest allvarliga komplikationen av vesikulit. Sjukdomen är en purulent patologisk process, som manifesteras av förgiftning och smärtssyndrom och resulterar i avsaknad av behandling för sepsis och död.
 3. Epididymit är en inflammation i epididymis, vilket ofta leder till en fullständig förlust av sexuell funktion.

Prognosen för snabb behandling av akut vesikulit är gynnsam. Med utveckling av komplikationer - relativt gynnsam.

Behandling av vesikulit

Om diagnosen akut vesikulit bekräftas, börjar behandlingen med receptbelagda antibakteriella läkemedel. Antibiotika för vesikulit väljs utifrån många egenskaper: bakteriedödande läkemedel, effektivitet i könsorganens patologi, ett adekvat pris för läkemedlet. De valfria läkemedlen för denna patologi kommer att vara beredningar av fluoroquinolonserierna och makroliderna.

Dessutom förskriva sådana droger:

 1. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel för intern och extern användning (rektala suppositorier och mikrocykler).
 2. För att minska smärta vid avföring är det rekommenderat att använda laxermedel.
 3. För stimulering av immunitet gäller vitaminer, mikroelement, immunomodulatorer: "Pyrogenal", "Viferon", "Levamisol".
 4. Analgetika.
 5. Laxermedel.
 6. Diet.
 7. Sängstöd.
 8. Riklig dryck

Efter en akut fas av sjukdomen - fysioterapi: UHF, laserbehandling, ultraljud, elektrofores, magnetoterapi. Metoden för massage av partiella vesiklar appliceras. Varmt bad. Du kan också framgångsrikt behandla med hjälp av folkmedicinska lösningar.

Behandling av kronisk vesikulit utförs enligt ett liknande mönster: antibiotika + antiinflammatoriska läkemedel i allmänhet och lokal form, fysioterapi, massage. Skillnaden är att antibiotika är noga utvalda utifrån bakteriell spermier sådd uppgifter, tillämpa flera på varandra följande kurser med förändringen av läkemedlet, är den antiinflammatoriska behandlingen genomförs med hjälp av hormonella läkemedel. Om behandlingen är ineffektiv utförs en punktering med tvättning av de partiella vesiklarna med antiseptiska lösningar. I vissa fall indikeras vesikelektomi (avlägsnande av den seminala vesikeln).

Patienter med kronisk vesikulit bör också följa en diet med begränsat innehåll av rökt, saltat, fet, kryddig mat. Det är mycket viktigt för sådana människor att undvika smittsamma sjukdomar, till exempel bihåleinflammation, tonsillit, karies. Det är nödvändigt att titta på, så att det inte finns någon förstoppning.

förebyggande

I fallet med vesikulit består förebyggandet av tidig och rationell behandling av infektions huvudfokus (inklusive gonorré, syfilis, etc.), dieting, vägran att dricka alkohol. Det är också nödvändigt att undvika mikrotraumor och normalisera det sexuella livet, vilket inte tillåter perioder av alltför lång avhållsamhet eller sexuella överflöd.

Vesiklar på huden: orsaker och diagnostik

Hudförändringar i dermatologi har en annan karaktär. Och en av tecknen, som indikerar en patologi i hudens ytskikt, är vesikeln. Vad är det, varför det uppstår och vilka funktioner det har - ovanstående frågor bör undersökas närmare.

morfologi

Vesikel är det morfologiska elementet i utslaget, vilket är en liten flaska fylld med transparent innehåll. Det senare är inget annat än en intercellulär vätska som sipprar under epidermis. Skiktets ytskikt i ett begränsat område lämnar med bildandet av ett litet hålrum. Vesiklarnas dimensioner är små - upp till 5 mm i diameter. Element har följande struktur:

Innehållet i blåsor är ofta serös, men händer också med en blandning av blod eller pus. En vesikel bildas oftast mot bakgrund av spongiosa-ödem i det epidermis spina skiktet. I detta fall uppstår spänning och bristning av intercellulära kontakter med ackumulerat exsudat. Den andra mekanismen för bildandet av ett liknande fenomen är associerat med ballongdystrofi, när jätte epithelioida celler uppträder som stör enheterna mellan normala.

Vesiklar har karakteristiska morfologiska egenskaper. Dessa är små bubblor fyllda med vätska, belägna i ytskiktet i huden eller slemhinnorna.

orsaker till

Vesiklar kan förekomma både på oförändrad hud (primär) och är resultatet av omvandling av andra delar av utslaget (sekundär). Det finns en massa patologiska tillstånd som åtföljs av liknande tecken. De inkluderar följande:

 • Eksem.
 • Atopisk och kontaktdermatit.
 • Viral nederlag (enkla herpes, bältros och kycklingpox).
 • Insektbett.
 • Sudamen.
 • Vesiculopustulos av nyfödda.
 • Enterovirusinfektion (herpangina).
 • Autoimmuna processer.

Som du kan se bildas blåsor huvudsakligen på grund av den inflammatoriska processen i epitel eller allergiska reaktioner. På ett eller annat sätt är immunförsvaret involverade. Men varje situation är individuell och kräver därför kvalitativ medicinsk diagnos.

symptom

Det är svårt att inte märka ett vesikulärt utslag. Dess element stiger över ytan av huden och följs ofta av subjektivt obehag, i synnerhet brinnande eller klåda. Den senare är mycket typisk för processer med allergiskt ursprung och kan vara ganska uttalade.

Runt vesiklarna finns det ofta en röda korolla, och de ligger på en något ödematisk bas. Inuti är en transparent eller serös hemorragisk vätska. Om en sekundär infektion (staphylococcus aureus) förenas blir innehållet grumligt och kan förvärva en purulent karaktär. När blåsorna öppnas på plats bildas erosioner - små defekter av epitel med en våt yta. De läker utan ärr.

Vesiklar kan vara belägna på någon del av kroppen. Till exempel med atopisk dermatit eller eksem bestäms detta av platsen för kontakt med den patologiska faktorn och med enkla herpes och bältros, lokalisering av patogenen. Kycklingpox åtföljs av nederlaget för hela huden, inklusive slemhinnor.

Objektiv symptomatologi ger mycket information som behövs för att förstå den patologiska processen.

Ytterligare diagnostik

Varför det fanns en vesikel på huden och vad som är dolt bakom dess morfologi kan bestämmas utifrån en analys av den kliniska bilden och resultaten av en ytterligare studie. För att kunna göra en diagnos kan du behöva:

 • Allmänt blodprov.
 • Biokemi av blod (immunogram, antikroppar).
 • Allergiska test.
 • Mikroskopi och sådd av innehållet.
 • Molekylärgenetiska test (PCR).

Naturligtvis bestäms utbudet av nödvändiga förfaranden av den kliniska situationen och doktorns preliminära slutsats. I vissa situationer behöver patienten inte bara en hudläkare, utan också en specialist för infektionssjukdomar eller allergiker.

Vesiklar är speciella delar av utslaget, som också kallas blåsor. De ska inte förväxlas med blåsor eller papper som har en helt annan morfologi. Skälet till vesikulära utslag kan vara annorlunda, men efter samråd med en läkare kommer allt att rensas upp. Efter en ordentlig undersökning kommer specialisten att upprätta en diagnos och förskriva en behandling som kommer att bli av med problemet.

Vesiklar på huden och slemhinnorna

Det finns många hudsjukdomar, men all denna mångfald består av olika kombinationer av samma morfologiska element i utslaget. Alla är indelade i två stora grupper:

 • primärutbrott - förekommer för första gången på ren, frisk hud;
 • sekundära utslag - förekommer på ytan av primära element som ett resultat av deras utveckling eller uppstår på platsen för det försvunna primärutslaget.

Papula, vesikel, pustule. Vad är det

De primära morfologiska elementen i utslaget innefattar:

 • vesiklar (vesiklar);
 • papula (nodule);
 • pustula (abscess);
 • noder;
 • fläckar;
 • gupp;
 • blåsor.

De tre första elementen kommer att beskrivas mer detaljerat nedan.

vesikel Är en globulär vesikel som stiger lite över ytan av huden och mäter från en spets till en ärt. Inuti bubblan är en grumlig eller transparent vätska. Det här utslaget ligger i ytan av epidermis.

papule Är en liten knut som har en storlek på 1-20 mm. Ofta lämnar papuler en ekdöd och pigmentering.

pustule - är en senare form av blåsor. Det ser ut som en liten boll och har en gulaktig färg. På toppen av bollen är en vit fläck, som så småningom spricker, bildar en våt yta.

Huden runt pustulen är edematisk och hyperemisk. Efter att ha öppnat abscessen, kommer dess innehåll in i ytan av epidermis och bildar en skorpa. Efter restaureringen av vävnad under lesionen försvinner skorpan, vilket inte leder till några synliga spår.

Enstaka pustuler utgör ingen speciell fara för patientens hälsa och vanligtvis försvinner i sig själv efter en tid. Förekomsten av ett stort antal pustler kan vara ett symptom på ett antal farliga sjukdomar (smittkoppor, syfilis osv.), Så i det här fallet är det nödvändigt att göra en överenskommelse med en hudläkare för att ta reda på orsakerna till utslaget.

Blåsor. Foto, orsaker till utseende

Vesiklar förekommer på ytan av huden som ett resultat av patologisk stratificering av dess övre skikt.

Anledningarna till blåsans utseende är följande:

 • allergisk dermatit;
 • inflammatoriska processer i epidermis;
 • eksem;
 • insektbit;
 • vissa autoimmuna sjukdomar;
 • penetration av patogena mikroorganismer under huden;
 • minskat immunförsvar;
 • allergi mot att ta vissa läkemedel
 • hypotermi;
 • ökad svettning;
 • effekten på epidermis av salter av metaller, alkalier eller syror som patienten kan hantera på grund av sitt yrke.

Vesiklar på huden

Vesiklar är små vesiklar något förhöjda ovanför ytan av huden. Deras diameter är 1-5 millimeter.

I början av dess utveckling kan blåsorna på huden, bilder av vilka ses nedan, täckas med en film av epidermier. Huden runt blåsorna är inflammerad och hyperemisk. Efter öppnandet bildas eruptiva erosioner av rödaktig färg på huden.

Stratifiering av epidermis uppstår på grund av brottet av bindningar mellan celler, som uppträder under verkan av ackumulerad vätska.

När de tränger in i svampens eller virusens hud, förstör de det spina skiktet på huden på gränsen till dermis.

När vätskorna har öppnats torkar vätskan på huden, bildar vågar och skorpor, som så småningom försvinna. Vid korrekt läkning är det inga skador på huden efter att utslagslösningen är löst.

Vesiklar i halsen

Vesikeln i munnen, vars foto är placerad nedan, är en liten (upp till 1 centimeter) rund vesikel på slemhinnan.

Inuti vesikeln är serös vätska eller lymf vanligtvis närvarande, men i vissa fall innehåller vesikelen patogena mikroorganismer och blod. Ytan på bubblorna är tunn, så de öppnas vanligtvis snabbt och bildar erosioner och skorskor.

Vesiklar i halsen bildas ofta med virusinfektioner, stomatit, herpes, kycklingpox. Med dessa sjukdomar kan ett stort antal virus införas i blåsorna, som efter öppnandet av blåsorna kan bli en infektionskälla för omgivande människor.

Vesiklar hos nyfödda

Inom några timmar efter födseln kan barnet få utslag på huden. Denna vesiculopustulos är en infektionssjukdom där svettkörtlar hos en nyfödd påverkas.

Det är därför som utslag förekommer endast i de ställen där det finns många svettkörtlar (hårbotten, stammen, armhålorna, inguinalveckarna). Bubbelstorleken överstiger inte tapphuvudet. Inuti dem finns en genomskinlig vätska, som snart blir grumlig.

Inom några dagar blir vesiklarna pustler som öppnas och torkar, bildar en skorpa som försvinner efter ett tag.

Barnets hud i utslagsslag svullna och hyperemiska, hans allmänna tillstånd förvärras och aptit försvinner. I svåra fall, med flera utslag, observeras en temperaturökning på 38-39 grader. Barnet är nervöst, oroat och gråter ofta.

Vesiklar: skillnaden från papper och deras egenskaper

Vesikel papulla är det primära elementet i ett utslag som utvecklas på en frisk hud. Det är ett hålrum fyllt med seröst eller hemorragiskt innehåll. Bildens dimensioner överstiger inte 0,5 cm. Vad ska behandlas för sådana utslag? Vad är orsakerna till denna patologi och hur skiljer sig papullen från blåsorna?

Vilka är orsakerna till

Vesikel - en neoplasma i huden hos en person, som bildar en svullnad, fylld med vätska. Kramper sjukdomar, vissa infektiösa processer följs ofta av utslag. Detta är ett objektivt symptom på patologi och med olika diagnoser av utbuktning på huden kommer att vara annorlunda.

Kännedom om utslagets polymorfism är nyckeln till den korrekta diagnosen. Distinguish primära foci, där neoplasmer uppträdde på frisk hud och sekundär, som ett resultat av den patologiska processens gång. Även storleken, volymen, närvaron av innehållet i kapseln analyseras.

Enligt dessa tecken är allt utbulning på huden uppdelat i blåsor, fläckar, pustler, abscesser, knutar.

Små områden kan slå samman i en stor formation. Typiska representanter för hudskador - ett utslag med lesioner av herpesviruset, vattkoppor, BCG.

Klassificering av blåsor:

 1. Det finns bubblar intra-epidermal - utvecklas i tjockleken på dermis och subepidermala, som ligger under huden.
 2. Genom närvaro av kameror med innehåll - singelkammare och multikamera.
 3. Uppkommer på oförändrade hudintegritor och erytematös bakgrund - till exempel när det påverkas av herpesviruset.

Orsakerna till utseendet på hudens svullnad är olika. Följande faktorer skiljer den patologiska stratifieringen av epidermala vävnader med framväxten av vesiklar:

 • hudsjukdomar av inflammatorisk genes;
 • bitar av giftiga insekter;
 • effekten av virusmedel
 • allergiska reaktioner på medicinska ämnen, allergisk dermatit;
 • nedsatt immunförsvar av kroppen;
 • sjukdomar i endokrina körtlar;
 • dermatologiska patologier;
 • autoimmuna sjukdomar;
 • eksem;
 • kontakt med några växter;
 • lång vistelse vid låga temperaturer;
 • hudutslag;
 • berusning med salter av tungmetaller, syror, alkalier.

Vad skiljer sig från papper

Skillnaden mellan blåsor och papiller ligger i neoplasmens struktur. Vesikel är en ihålig bildning fylld med vätska. Rar sällan ovanför ytan av dermis. Papulen har inte ett hålrum, det är tätt och stiger ovanför huden, och huden ovanför den blir röd, hyperemisk.

 1. Miljärpapper eller prosovidnye - liten längd - från 1 till 3 mm. I utseende påminner de om hirsgryn.
 2. Lentikulär - pustlar storleken på ett linsbröd.
 3. Nummular - Diametern ligger nära myntet - från 1 till 3 cm.

Papuler kan vara smittsamma eller icke-inflammatoriska. I form finns det plana, sfäriska och spetsiga neoplasmer.

Otroligt! Vorter / papillom, adip, lipom, kondylom kan härdas!

 • Naturmedel
 • I en vecka!

Papillit är ett antiviralt, immunmodulerande, antioxidant och regenerativt medel med inhemska koncentrat av Caragana jubata. Läkemedlet börjar fungera på grund av HPV-viruset från 3 dagars användning. → LÄS MER

Funktioner av lokalisering i olika delar av kroppen

Utsvämningar av detta slag kan bildas i olika delar av epidermis. Utseende och beteende hos tumörer beror på skiktet på huden de ligger i.

Vesiklar på huden

Det finns 4 typer av utslag:

 1. Intraepidermala - bildade i tjockleken på epidermis. Försök att ta bort serous eller purulent innehåll på egen hand kanske inte lyckas. Denna art ligger djupt under ytan av huden.
 2. Subepidermal - belägen i de mellanliggande skikten av epidermis. De är fyllda med en purulent eller hemorragisk hemlighet. Kanske självavlägsnande, men helt bli av med är problematisk.
 3. Tröskel - ligger under stratum corneum.
 4. Ospovye - utseende ser ut som små blåsor.

Vi rekommenderar att du läser:

Vesiklar i struphuvudet

Bubblor i halsen och munnen är resultatet av infektion med en av de typerna av herpesvirus. Det finns en akut och kronisk form av patogenen hos herpetic laryngit.

 • klåda i struphuvudet;
 • hyperemi av integ
 • brännande i halsen, utveckling av prickiga smärtor;
 • vesiklar bildas;
 • Efter 48 timmar börjar noderna springa och bilda erosiv erosion. Detta åtföljs av uttalat smärtsyndrom, halshormon, allmänt förgiftning av organismen.
 • Efter att ha arresterat den inflammatoriska processen stramas såret, men ärr bildar sig på deras plats.

Förutom herpetic infektion orsakar vesiklar på slimhinnorna och kroppen också Coxsackie-viruset. Patogenen tränger igenom systemet i mag-tarmkanalen. De framväxande exantemerna kan ha en långsträckt form eller kan vara hyperemisk. Utan behandling av en virusinfektion utvecklar olika komplikationer inflammatoriska processer i hjärnans vävnader i hjärnhinnorna.

Vesiklar hos nyfödda

Vesiculopustulos hos nyfödda är en patologisk process som orsakar skador på grund av stafylokockinfektion. Det manifesteras av betennandet i svettkörtens mun på kroppen. De flesta patienterna föddes före 38 veckors graviditetsperiod med denna dermatologiska patologi.

Om utslag förekommer ska barnet omedelbart kontakta en barnläkare. Fördröjd behandling kan leda till pyelonefrit, lunginflammation, minskad hörselskärpa.

Orsaken till sjukdomen är nederlaget för den opportunistiska mikrofloran - E. coli, stafylokocker och streptokocker, proteus, svampar av släktet Candida. Ytterligare faktorer som bidrar till framkomsten av formationer är brott mot hygien, termiska förhållanden, fuktighet i barnets rum.

Tilldela sådana typer av sjukdomar:

 • medfödd vesikulopustulos - infektion sker i livmodern eller i leveransprocessen. Källan är barnets mor. De första utslagen kan ses redan en dag efter födseln.
 • förvärvade former - symtomatologin manifesteras efter 5 dagar efter födseln som komplikation för svettning. Den främsta orsaken till den patologiska processen är felaktig hudvård.

Symptomen på sjukdomen är typiska för många barnsjukdomar. Barnet blir nyckfullt, gråter ofta, temperaturen stiger - i vissa fall till kritiska värden, sömnen är trasig, det finns ingen aptit och svamp och slemhinnor torkar upp.

I vissa fall förekommer endast rosa utslag från symptomen. På en dag fylls de med seröst innehåll. På dag 3 ersätts den serösa sekretionen med pus. Neoplasmer öppnas. Erosioner försvinner utan ärrbildning.

Metoder för behandling och förebyggande

Behandling utförs av en hudläkare efter diagnos. Det är viktigt att bestämma orsaken till sjukdomen, eftersom det inte finns någon enda metod för behandling av blåsor.

Diagnos innefattar analys av patientklagomål, undersökning av kammar, utslag eller excoriation, allmänna blodprov, LHC-sådd av innehållet i flaskan.

Vesiklar på huden kan försvinna på egen hand. Dessa inkluderar herpesvirus, vattkoppor, en flaska efter vaccination med BCG. Utseendet på neoplasmer på slemhinnorna kräver expertråd.

Särskilda preventiva åtgärder finns inte. Läkare rekommenderar att man observerar de enklaste hygienkraven, råd från en sjuksköterska om att ta hand om barnet. Vidare bör nära kontakter med patienter som lider av herpes och andra kutana sjukdomar under en akut period undvikas.

VEM SOM VAD GÖR ATT RAPTA PAPILLOM / HANDSETEN ÄR HÖGT?

Har du någonsin försökt att bli av med papillom? Döma av det faktum att du läser denna artikel - segern var inte på din sida. Och förstår du självklart vad:

 • resultat av HPV-test;
 • att känna sig ledsen i spegeln;
 • rädsla för dyr medicinsk operation;
 • konstanta experiment med scrubs, peelings, moxibustion.

Och svara nu på frågan: Är du nöjd med det här? Är det möjligt att uthärda papillom? Lyckligtvis för dig finns det ett verkligt och effektivt sätt att bli av med HPV / papillom / vårtor hemma! Läs bara vad du behöver göra. Läs mer >>>

Vesiklar hos människor och egenskaper hos deras manifestation på kroppen

Eventuella förändringar i hudens tillstånd kan förorsaka känslan av en persons inre komfort. Och neoplasmer, som papules, blåsor och pustler, som förekommer i överhuden av epidermis och samtidigt ligger i ansiktsområdet - i första hand. Vesikel, med hänvisning till olika ansiktsskador, kan vara både en lätt kosmetisk huddefekt och en manifestation av infektion i de övre skikten av epidermis som orsakade dess stratifiering.

Idag finns det flera ganska effektiva metoder för terapeutisk effekt på vesiklar. För att kunna välja den mest effektiva behandlingsregimen är det först och främst nödvändigt att bestämma orsakerna som orsakade detta fenomen. Detta kommer att undvika eventuellt återfall efter behandlingens gång och det längsta bevarandet av resultatet.

Vad är vesiklar

Utanför en sådan manifestation som blåsor är relativt små tumörer som sticker ut över ytan av huden. Inuti dem är ett flytande innehåll, vilket kan vara öppet eller lite grumligt. Formad i form av runda neoplasmer, har vesiklar formen och storleken på ett pinhuvud eller en ärt.

Vesiklar har en viss klassificering, baserat både på manifestationens specificitet och på platsen för vesiklarnas lokalisering. Orsakerna till deras förekomst är vanligtvis penetreringen av mikrober och infektion i det övre lagret av epidermis, liksom stratifieringen av dess övre skikt. Sensornas känslor kan skilja sig något när de uppträder, men för blåsor av olika former eller klasser finns det en tydlig likhet i manifestationerna och symtomen på sjukdomen.

Ledsaget av en klåda och en liten brännande känsla kan vesiklarna externt klassificeras snarare som en kosmetisk defekt. Men deras utseende är vanligtvis förknippade med vissa interna orsaker, så att bli av med dem bör börja med en förståelse för de orsaker som orsakade detta fenomen.

De extracellulära vesiklarna kommer att beskrivas av en specialist i videon nedan:

klassificering

Grundtyper

På grund av den tillgängliga klassificeringen är det möjligt att subdividera en sådan skada av epidermis som blåsorna. Enligt medicinsk statistik kan blåsor förekomma hos människor på nästan vilken ålder som helst, men oftast diagnostiseras de i ungdomar och ung ålder.

Sådana neoplasmer på epidermis övre skikt klassificeras enligt följande:

 1. Ligger inuti det övre lagret av epidermis, eller intraepidermal. Om du försöker klämma ut dem kommer det inte att bli ett resultat, eftersom deras lokalisering inte tillåter dig att göra det nödvändiga gapet i tjockleken på huden.
 2. subepidermala, som ligger i övre delen av huden. Inom varje vesikel är en grumlig hemorragisk vätska. Och även om de kan pressas ut är slutförvaringen av denna typ av vesiklar ganska komplicerad.
 3. Tröskelblåsor. Deras läge kännetecknas av närvaron i stratum corneum och direkt under den.
 4. vesiklar ospovye, Utseende som utslag med smittkoppor.

De listade sorterna har ett antal skillnader i både manifestationer och i stället för sannolikt utseende. Metoden för behandling för dem har också skillnader, vilket medger större inverkan på neoplasmen.

Vesiklar på huden (foto)

Ytterligare sorter

Det finns också en slags vesikel, som halskärr i halsen. Det manifesteras av bildandet av liknande globulära formationer som är lokaliserade i halsområdet. Deras utseende och fullhet av den oklara hemorragiska vätskan liknar de som beskrivits ovan. Vanligtvis orsakar halsförkylning svåra brännskador och klåda i slemhinnan, vilket väsentligt påverkar patientens normala livslängd.

När förekomst och efterföljande utveckling av halsherpes förekommer i följd följande förändringar i hals- och nasofaryngeområdet:

 • i början blir slemhinnan speciellt känslig, känns rädda och kliar
 • då bildas de minsta bubblorna på sin yta, fyllda med otydligt innehåll, som gradvis ökar i storlek;
 • ytterligare blåsor brista, deras innehåll sprids över halsen, vilket orsakar bildandet av allvarlig erosion med ökande bränning och klåda i halsen;
 • Efter den terapeutiska effekten på de drabbade områdena är erosionen försenad.

Coxsackie-viruset, som också åtföljs av en slemhinnesskada (munnen och andra membran) och handflaskans händer, kallas pemphigus. När ett givet virus går in i kroppen, som vanligtvis sker genom mag-tarmkanalen med mat eller dryck, uppträder bubblor med grumligt innehåll på palmerna och slemhinnan. I det här fallet har de bubblor som bildas på palmerna en ljus färg och en något långsträckt form.

Många sjuka har ingen betydelse för bubblens utseende med fyllning på sina handflator. Denna sjukdom kan dock få allvarliga följder för hälsan i allmänhet och för immunförsvaret i synnerhet. Med otillräcklig behandling av vesiklar av denna form är sannolikheten för förekomst av meningit, myokardit, hög. Särskilt farligt är sjukdomen under graviditeten, eftersom risken för missfall i detta fall är särskilt hög.

Om papper och blåsor med ett positivt Mantoux-prov kommer att berätta videon nedan:

Hur identifierar du ett symptom i dig själv

För att upptäcka en sjukdom som blåsor rekommenderas det att genomgå en fullständig undersökning av kroppen med omedelbara förändringar i hud och slemhinnor. Detta kommer att möjliggöra i tid för att upptäcka den första fasen av den patologiska processen, utesluta möjligheten att övergå av den akuta formen till en variant med en kronisk kurs och börja behandlingen.

För att upptäcka vesiklar i dig själv är det tillräckligt att inspektera dina slemhinnor regelbundet för att se utseendet på de minsta bubblorna fyllda med luft eller grumligt flytande innehåll. Du bör också undersöka din hud, särskilt i områden som är mer mottagliga för yttre påverkan på miljön och ofta kommer i kontakt med kläder: det är i dessa områden att huden har ökat känslighet, gradvis gallrande och det kan orsaka mindre skador, bli en "grind" att tränga igenom infektionen.

Om vilka sjukdomar som kan orsaka vesiklar hos vuxna och nyfödda, läs nedan.

Sjukdomar och störningar

Utseendet av blåsor på ytan av huden eller slemhinnorna kan bli en manifestation av vissa inre skador i kroppen. Oftast bildas sådana synaptiska vesiklar, vesiklar, med en minskning av immunitet, vilket indikerar en allmän försvagning av kroppen.

Även blåsor på huden och slemhinnorna kan uppstå på grund av följande orsaker och deras kombinationer:

Utseendet av blåsor på kroppen kan också uppträda efter en insektsbit, användningen av en kosmetisk produkt som orsakar allergier.

På hur man hanterar fransar och andra vesiklar på läppar, ansikte, slemhinnor, etc., läs nedan.

Vesiklar med vattkoppor

Hur man hanterar ett sådant tecken

Eftersom den terapeutiska effekten endast kan ge maximal nytta om den väljs korrekt beroende på sjukdomsversionen, är det först och främst nödvändigt att bestämma orsaken som orsakade denna yttre manifestation. Därför eliminerar preliminär omfattande diagnostik risken för oönskade biverkningar vid behandling och för att uppnå en snabb försvinnande av symtomen på sjukdomen.

De mest effektiva medicinska åtgärderna för förekomsten av blåsor innefattar följande:

 • applicering av medel som lugnar en hud och avlägsnande av sådana obehagliga sjukdomssjukdomar, som kliar och en brännande känsla;
 • När det finns bubblor på ansiktshuden krävs vanligtvis ingen speciell medicinsk behandling, eftersom de passerar sig efter ett tag.
 • bildandet av vesiklar på slemhinnan kräver redan medicinsk behandling. Vanligtvis används antibakteriella läkemedel för att stoppa infektionens utveckling inom kroppen.
 • När du avslöjar vesiklar i ett barn, ska du genast gå till en medicinsk institution för undersökning och utnämning av en individuell systemisk behandling.

Ökningen i kroppstemperatur under bildandet av sådana vesiklar på kroppen eller slemhinnan kräver också medicinsk ingrepp, eftersom den indikerar aktiveringen av den patologiska processen i kroppen. De farligaste fallen är fall av upptäckt av denna sjukdom på grund av skrapa från djuret, med bältros, dermatit och scabies, eftersom det finns en ökad multiplikation av patogena mikroorganismer, vilket kräver omedelbar medicinering.

Om transportblåsorna kommer videon nedan att berätta:

Vesiklar på huden. Orsakerna till blåsans utseende

Vesiklar är de begränsade ythåligheter som höjts över en hudnivå och innehåller en vätska. De har en storlek på mindre än en halv centimeter, medan bubblor oftast är en halv centimeter. Vesiklar bildas genom separation av hudens ytskinn. Från det faktum att hornhinneskiktet i epidermis exfolierar, förekommer subkorneala blåsor och blåsor under impetigo och subkorneal pustulär dermatos. Det finns blåsor då, ibland börjar den primära kontaktdermatit. Även olika inflammationer i huden kan agera, dessutom kan vesiklar uppstå av fettbett.

Bakterier och virus blir också en förutsättning för uppkomsten av en sådan hudpatologi. Vesiklar kan också förekomma med allergisk dermatit, toxicermi, eksem, atopisk dermatit hos personer som är utsatta för allergiska reaktioner. Dessutom, när en sjukdom som en allvarlig sjukdom som pemphigus, börjar huden även att förekomma vesiklar. När det gäller gnugga kan den ena eller den andra också orsaka blåsor, de förekommer i fallet, ibland har en person överdriven svettning av fötterna, felaktig vård av benen.

Vesiklar kan lokaliseras: på kliniskt oförändrad hud (pemphigus); mot bakgrund av erytem och ödem (streptodermi, herpes); på ytan av blåsan (flera former exudativ erytem) eller nodulär (eksem). Dessutom finns det fall där blåsorna kan ansluta till en stor hålighet eller grupperas tillsammans. Ett annat alternativ är att de är nära och inte ansluts. I det senare fallet är detta en manifestation av en sådan känd sjukdom som herpes. Vesiklar är ett symptom på ett ganska stort antal sjukdomar, så varje behandlingsalternativ är en hundra procent individ. Innan förebyggande och behandling ska alltid rådfråga din läkare.