Huvud
Skäl

Skada för en cykel för män: orsaker till impotens och säkerhetsåtgärder

Cykling är bra för din hälsa. Under cykling förbättras hjärtat och luftvägarna, musklerna i benen utbildas, koordinering av rörelser utvecklas och uthållighet ökar. Men en cykel kan också skada hälsan, och i större utsträckning är denna fara mottaglig för representanter för den mänskliga hälften av mänskligheten.

Vad är skada på en cykel för män?

Halscykel för män är att under hela vägen väger hela kroppen på ljumskområdet, klämd genom bäckens blodkärl och nervfibrer från ryggraden till könsorganen. Symtom på sammandragning av blodkärl kan tjäna som bekant för alla cyklister domningar. Han är vanligtvis lurad på obehagliga skor, men det här är inte så: domningar orsakar kompression av kärl i perinealregionen. Försämring av blodflödet kan leda till vissa problem med manlig erektion. Naturligtvis är de som använder cykeln från tid till annan ingenting att frukta. Men älskare av att trampa i flera timmar om dagen är i fara.

Den första frågan om överträdelsen av sexuell funktion bland cyklister väcktes 1997 av Boston urolog Irwin Goldstein. Han pratade ganska hårt och sa att alla cyklister är uppdelade i impotenta människor och de som behöver det. Detta uttalande av cykelälskare uppfattades med fientlighet, men studier som genomfördes under de följande decennierna visade sig vara ogynnsamma. Experter har bekräftat: Relationen mellan cykel och impotens finns.

Forskningsresultat

Sedan 2000 har ett antal studier utförts i olika länder om impotensproblemet hos cyklister. I sin kurs användes olika tekniker. En av dem placerade sensorer på penis och fixerade syrgasflödet genom blodkärlen. Det visade sig att syrgasförsörjningen till den manliga penisen inom tre minuter efter cykling minskas till 70-80%. En halvtimme senare uppstår nummen, vilket indikerar otillräcklig syrehalt.

I allmänhet finns det ett direkt samband mellan resans varaktighet och risken för impotens. Australiska läkare noterade dock att mountainbike-entusiaster har skrapor som är fyllda med utseende av härdning i pungen.

Samtidigt har studier visat att inte alla sadlar är lika hälsofarliga. Den farligaste var den klassiska versionen med en skarp pip och en bred ryggdel.

Det är uppenbart att en belastning som motsvarar 25% av cyklistens kroppsvikt vid användning av ett sådant droppformigt säte på skrotet är nödvändigt. Denna siffra är 7 gånger den normala belastningen.

Vi måste ge kredit till tillverkarna av cyklar: de reagerade ganska snabbt på doktorns signal och introducerade nya modeller av platser. Men inte alla sadlar var säkra. Moderna ergonomiska sadlar, med urtag i mitten och snitt i bakstycket, kan i vissa fall orsaka hälsa ännu mer skada än traditionella mönster. Ytan på deras yta är mindre och trycket som utövas av cyklistens vikt på skrotet är större. Beroende på valet av sadeln beräknas risken för impotens hos cyklister från 40 till 65%.

En av de senaste utvecklarna av tillverkare - sadlar utan torkar. Sådana platser som ett experiment föreslogs av de undersökta poliserna som patrullerade på cyklar efter att de upptäckt en minskning av styrkan efter att ha använt traditionella sadlar.

Baserat på studiernas resultat hittades det i viss utsträckning erektil dysfunktion hos 5% av cyklisterna. Men experter tror att den reella siffran kan vara mycket högre. Helt enkelt är många män generad att prata om sina problem eller associera dem med andra faktorer.

Trots att risken är uppenbar bör du inte helt överge cykling. För det första använder de flesta inte den i den utsträckning att det kan leda till en överträdelse av sexuell funktion, och korta resor är helt säkra. För det andra, på grund av deras fysiologiska egenskaper är inte alla cyklister lika benägna att impotens. Ta hand om din egen säkerhet är nödvändig.

Hur man väljer en säker sadel?

Korrekt matchad och installerad sadel minskar risken för att utveckla erektil dysfunktion. Målet att skapa ergonomiska säten var att anpassa dem till kroppens anatomiska kurvor. Massan av kroppen fördelas i ischiumbenen. Men det bör tas i åtanke att bäckens bredd varierar från person till person, och därför bör sadelens bredd väljas individuellt. En för bred sadel trycker på insidan av låren när du använder för smal - ischiumbenen kommer att hänga på sidorna. I båda fallen kommer oönskat tryck att inträffa på inguinalområdet.

Från material är den mest osäkra läder. Han andas inte ", och detta är fylld av svettning av könsorganen. I valet av sadeln är det inte värt att spara på naturlig hud, för på spel är den manliga potensen. Plaststolar, utrustade med dämpning, gelinsatser och andra element, utformade för att minska belastningen på skrotet, visade sig också vara bra.

Lika viktigt är den korrekta installationen av sadeln. Justering sker genom höjd, lutningsvinkel, horisontell förskjutning fram och tillbaka.

Förhöjd eller sänkt sadel har en extra belastning på skrotet. Olika formler används för att beräkna höjden på sadeln. Till exempel, med fötter placerade vid 15 cm mäts avståndet från golvet till sciatic ben, vilket multipliceras med en faktor på 0,833 (för vägbanor, k = 1,09). Resultatet är den rekommenderade höjden på sätets övre kant från vagnens axel.

På sadelns vinkel installeras nästan horisontellt. Den upphöjda näsan kommer att trycka på skrotet, den sänkta kommer att leda framåt och ytterligare ansträngningar för att hålla kroppen i sadeln.

Justera sadeln i horisontalplanet på ett sådant sätt att landningen av kroppen är vertikal, utan onödig lutning framåt eller bakåt.

Skada från cykeln kan också minskas med speciella shorts, som är utrustade med perineum med en speciell insats som skyddar könsorganen.

Huvudskylten för säker ridning på en cykel är frånvaron av obehagliga symptom, varav den främsta är dödlighet.

Det rekommenderas att cykeln används högst en halvtimme om dagen, och om kraften försvagas, kontakta omgående läkare.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Cykel och prostatit

Bekämpa fetma, hjärt-kärlsjukdomar, prostatit gör våra patienter söker nya sätt att lösa förebyggande och behandling av dessa sjukdomar. och cykel är ett utmärkt verktyg för att uppnå dessa mål. Från doktorns sida kommer jag att säga att en sådan positiv inställning till "cykling" förtjänar beröm, särskilt för kvinnor. Med män är sakerna något annorlunda och det är därför. Den anatomiska strukturen hos könsorganen hos män och kvinnor är fundamentalt annorlunda från varandra. Om för kvinnor denna ofarliga sport blir nästan det enda sättet att bekämpa övervikt, då män bör behandlas noggrant med cykeln. Mer detaljerad information och rekommendationer för fysiska övningar i urologi och gynekologi kliniken kan erhållas under samråd med specialister. Allt förklaras helt enkelt - män har ofta kronisk prostatit, där komplikationer från urogenitalt kan utvecklas.

Sadel för cykel och prostatit

Sadel för en cykel liten och under rörelse ligger i perineal regionen. Vid rörelse flyttar vikten av en cykelistens kropp på en sadel som berörs av en perineum. I denna zon har män prostatakörtel och bakre urinrör. Fysiskt tryck på dessa organ leder till trauma i prostata och urinrör. Vid upprepad upprepning av sådana resor uppstår mindre skada på prostataformen, vilket leder till utveckling av kronisk prostatit, som ett minimum. Således utvecklas inflammation i prostatakörteln, vilket ytterligare stöds av ytterligare traumatisering av omgivande vävnader. Här är en kort beskrivning av mekanismen för skador på prostata när du cyklar. Alkohol, hypodynami och sexuella infektioner kan också vara orsaken till prostatit. Det finns få publikationer om detta ämne. Det är därför som erfarenheten fick oss att skriva en kort uppsats om detta ämne. Under många år har vår klinik av urologi samlat stor erfarenhet av behandling kronisk prostatit, inklusive cyklisters. Hur löser du detta problem?

Cykel och profylax av prostatit

För fans av aktiv cykling finns en utgång och det är underbart. Som de säger - är alla geniala enkla. Skapandet av en anatomiskt korrekt sadel undviker nästan alla negativa effekter på manliga könsorganen. Sadel för en cykel bör ha en slits eller ett spår för att lindra det fysiska trycket på prostata. När du använder en anatomisk sadel, är trycket på prostata körteln minimal och säker för män. Detta är profylax av prostatit. Varianter av en funktionell cykelsadel visas nedan.

Detta problem läkare och naturalister har uppmärksammats tidigare. Den stora arkitekten Gaudi skapade för över 100 år sedan i Barcelona ett helt parkområde med funktionella bänkar, vilket exakt replikerar de mänskliga ryggrets anatomiska kurvor. Gaudi bänkarna har fått världsomspännande erkännande och är början på utvecklingen av förebyggande medicin. Så ämnet med en funktionell plats är inte ny. Det finns emellertid strikta kontraindikationer för cyklar. Detta gäller främst för patienter med hjärtsjukdom.

Vi rekommenderar alla patienter att konsultera en terapeut, kardiolog och urolog innan de börjar med denna typ av sport.

Cykelfördelar

Sammanfattar allt plus cykel och går på det, kan vi dra slutsatsen om säkerheten att använda en cykel med en väl valda sadel och den positiva effekten av denna sport på hälsan i allmänhet. Cykelturer är effektiva, och framför allt är det:

 1. Förebyggande av hypodynami.
 2. Behandling av fetma
 3. Förbättra hjärtfunktionen
 4. Ökat venöst utflöde från nedre extremiteterna och bäckenorganen
 5. Stärka inflödet av arteriellt blod genom att bränna endogent kolesterol på artärernas väggar och öka blodflödet i allmänhet
 6. Behandling av ateroskleros i de tidiga stadierna. Behandling av denna sjukdom är mest effektiv vid det första utvecklingsstadiet - läget av lipoidpunkten. Vid stadier av aterosklerotisk plack, atheromatos och förkalkning minskar effektiviteten kraftigt
 7. Förbättra mag-tarmkanalfunktionen
 8. Förbättring av lungfunktionen: A) För det första, på grund av ökad toxin evakueringsanordningen enligt alveolär och bronkiolära B) För det andra, på grund av den gradvisa ökningen produktionen av tensid - en substans som förbättrar elasticiteten hos lungvävnaden alvolyarnoy allmänhet
 9. Profylax av prostatit med korrekt valda sadel på en cykel

Behandling av prostatit är lång och tidskrävande. Huvudbestämmelserna publicerades i tidskrifterna, behandlingsregimer för prostatit utvecklades. Men lite uppmärksamhet ägnas åt förebyggande av prostatit.

Således, om läkarens rekommendationer följs, är cykeln en mycket användbar metod att behandla och förebygga många sjukdomar och förbättra patienternas livskvalitet. Hälsa och cykel (hälsa och cykel) - Hälsa!


Gillade du artikeln? Lägg LIKA OCH DEL MED VÄNNER!

Hur man väljer cykeltur: En omfattande guide till val av cykelsäte

Cyklens komfort är i stor utsträckning beroende av cykelsätets utformning (sadel), vilket påverkar belastningen av bäckens ben av en cyklist. Från sin ergonomi och tillverkningsmaterial beror trötthet på ryttaren, närvaro vid resterande smärtor, känsla av dyskomfort vid körning. Komforten för långa resor på cykelcyklar påverkas inte bara av det korrekta valet av en sadel för en cykel, utan genom att man ställer in höjd och rätt val av lutningsvinkeln.

Egenskaper av val

Alla tidiga cyklister bör varnas i förväg. Valet av en cykeltur avslutas inte med hans köp. För att avgöra om enskild sits är lämplig i minst två veckor, prova det för bekvämlighet, göra dagliga resor till jobbet eller shoppa, kvällscykelturer och helgresor för långa avstånd. Om du efter en första resa känner obehag eller resterande smärta, ska du inte omedelbart välja en annan modell. Det är nödvändigt att identifiera vad som är huvudfaktorn vid utseende av obehagliga konsekvenser och försök att minska deras effekt på cyklistens skelett och muskler.

Ofta orsakar obehagliga känslor inte av sitsens form eller typ, utan av felaktigt utvalda kläder. Först när det är uppenbart att hudens skavor och smärtavkänningarna orsakas exakt av sadelens konstruktion, och inte av dess plats, är det nödvändigt att leta efter en ersättare.

Tillfredsställelse för de flesta cykelfans idag är det inget problem med valet av cykelställ. Välkända tillverkare veloproduktsii «Selle Italia», «Fizik» och «San Marco» (Italien), «Ritchey» och «Specialized» ( «US»), och många andra, erbjuder ursprungliga modellerna velosideny annan form, tillverkningsmaterial och många konstruktions nyanser.

Breddval

Det korrekta valet av en cykelsadel kräver kunskap om grunden för mänsklig anatomi, i synnerhet skelettets struktur. Bredden på en cykelsäte bestäms av avståndet mellan bäckens ischiumben, vilka är cykellistens stödpunkter. För att bestämma det ungefärliga värdet av det här avståndet är det tillräckligt att sätta sig ner och tryck in sitt säte i mjukpappret och sedan mäta avståndet mellan de bildade fördjupningarna.

Om bredden velosedla minskat kommer cyklisten att baseras inte på sittbenen och den mjuka vävnaden i mellangården, orsakar skrubbsår och försämrad blodtillförsel till ljumsken.

En för bred sadel kommer att leda till nackdelar på höftledets hud med intensiv rotation av pedalarmarna. Särskilt bra det kan kännas, att ha gjort lång cykling i sommarvärmen.

Valet av elasticitet, mjukhet och elasticitet

Sätet med en tjock stoppning kommer att pressas med sciatic ben, och massan kommer att överföras till basen genom mjuka inguinvävnader. Här är situationen och dess konsekvenser analoga med valet av en för smal sadel. Många cyklister föredrar att använda hårt (nenabivnye platser), som har förbättrat ventilationsegenskaper, och vissa obehag rider hårt, anatomisk velosedle kompensera för användningen av sätet (ram) spjäll (stötdämpare).

Materialval

Den moderna cykelindustrin använder ett brett utbud av material vid tillverkningen av cykelsalar, bland annat kan du hitta traditionellt läder eller modernt syntetiskt (membran) textilier.

Äkta läder

Det ursprungliga läderet användes ursprungligen för framställning av cykelsäten med utseendet på de första kopiorna av tvåhjuliga fordon. Fördelen med detta material är dess luftpermeabilitet, hygroskopicitet och förmågan att ta formen på ryttarsätet (anatomisk anpassning).

Många cykelfläktar, köpa en ny produkt, upplever först kvarstående smärta, får scuffed hud och känner sig obekväma. Men med tiden, tack vare den anatomiska anpassningen av cykeln, anpassas den till förarens ryggsäte och obehag försvinner. Situationen liknar slitage på skor av äkta läder.

För att få en ny sadel, bör det förstås att all realismens retorik om äkta läder är inte bara en marknadsföring eller ett reklamtrick. Alla moderna "läder" -prover har endast en tunn läderfilm, klistrad på en plast- eller kol-kompositbas.

Den enda cykelmodellen där cykelsadeln sätts från en kokohid är engelska Brooks. Deras utformning ger inte användningen av några skum- eller gelpuddar. Den mest populära modellen är "Brooks B-17", designad för cykling. "Brooks B-17" har manliga och kvinnliga versioner med samma bredd (170,0 millimeter) och olika längder - 280,0 millimeter mansal och 245,0 millimeter hona. Provet "Brooks Flyer" har en ytterligare stivfjäderbas och har samma landningsdimensioner som "Brooks B-17".

Material gjord av plast

Grunden för tillverkning av plaststolar är termoplastisk polyvinylklorid. Ett polyetenskumfoder limes med ett skumgummi med ökad elasticitet, täckt ovanifrån med ett lock av deras konstgjorda material (plastfilm, membranväv eller syntetiska textilier).

Sådana sadlar är utrustade med nästan alla cyklar i budgetsegmentet. Av alla plastmodeller har "Tioga Spyder" -produkten de bästa konsumentegenskaperna och kan anatomisk anpassning på grund av sin komplexa struktur, som har ett stort antal multifunktionella öppningar. Tyvärr kan inte varje cyklist ha råd att köpa ett cykelstillbehör av liknande kvalitet, vars kostnad var i intervallet 90,0... 100,0 Nordamerikanska dollar.

För att förbättra användarvänliga egenskaper hos plaststolar ("Spider", "Plastsadel" eller "Pendleton Slim"), som passar anatomiskt, förbättrar många cyklister dem genom att köpa ett extra skydd. Detta tillägg mjukar inte bara sadelns relativt hårda yta utan garanterar också bättre luftutbyte och absorberar svett.

Imiterat läder

Sadel med läderfodral hör till produkterna i mellansegmentet. Idag används vid tillverkning av cykelsäten följande typer av läder:

 • dermatin - billigt material vars huvudsakliga nackdel är snabb nötning;
 • Polyvinylkloridfilmen är slitstark, men har absolut fukt-lufttäthet;
 • stretch-leather har ökat styrka egenskaper, men har låga friktion egenskaper (hög glidning).

Funktioner av kvinnliga modifikationer

Om strukturen på skelettet av ungdomar av båda könen tillräckligt nära, de anatomiska egenskaper hos flickor i fertil ålder, särskilt efter förlossning, skiljer sig mycket från anatomin av den manliga cyklist. Med tanke på könsskillnader cykeltillbehör tillverkare producerar speciella kvinnliga modeller velosideny och sadlar, som skiljer sig mer sittbredd och kortare överhäng (näbb) i sadeln.

Med tanke på cyklisternas kärlek för olika inredning dekorerar designers kvinnliga modeller av sadlar med ritningar, utskrifter och väljer dem mer levande färglösningar. Typiska exempel på ovanligt för dess attraktivitet och dekoration av kvinnors sadlar kan fungera som produkter:

 • Den nederländska cykelsadeln "BBB" är dekorerad med blommig prydnad av vinstockar och djuristiska mönster av fjärilar;

Holländska sadeln "BBB"

Kvinnlig sadel «Spectra»

Vad ska man välja för turistresor

Nybörjare av cyklister har fel idé att för långa resor bör man föredra mjuka stolar med en gel eller skumkudde. Redan efter en timmes resa blir kläderna våta från svett och turens komfort kommer att falla dramatiskt. För långa resor på väg och mountainbikes, ska du köpa fjäder- eller stötdämpande säten med ventilationshål. Det perfekta alternativet för cykling är kombinationen av ammunition och en ventilerad design av cykelsadeln - fuktabsorberande cykelbyxor och en solid cykelsäte monterad på en kolspinne.

slutsats

Valet av cykelsätet beror på många faktorer, vilket inte kan beaktas i en kort artikel. Dessutom finns det många åsikter om kriterierna för att välja en sadel för en viss cykelmodell. Detta är temat för avhandlingsarbetet. Medan en cyklist inte kör ett par tiotals kilometer längs olika vägar i olika väder på en cykeltur, kommer han inte att kunna uppskatta alla för-och nackdelar med den inköpta produkten.

Mest lästa artiklar

För att lösa ett problem med sport fritid för en ung familj av cyklister där förstfödda visade sig och redan har fyllt ett år, kommer olika anpassningar att hjälpa till att placera barnet på en cykel bredvid sina föräldrar. Dessa enheter fick namn på barns cykelturer eller cykelplatser för barnet.

Cyklens komfort är i stor utsträckning beroende av cykelsätets utformning (sadel), vilket påverkar belastningen av bäckens ben av en cyklist. Från sin ergonomi och tillverkningsmaterial beror trötthet på ryttaren, närvaro vid resterande smärtor, känsla av dyskomfort vid körning. På bekvämt av långa resor... Mer...

Tack vare cykelpedalen och kedjetransmissionen förvandlas cyklistens muskel energi till en rotationsrörelse på hjulet och därigenom säkerställer cyklens rörelse. Cykelpedalerna ingår i utformningen av anslutningsstängerna och typen av pedaler och egenskaper som de väljer är inte bara beroende av resans bekvämlighet utan också effektiviteten... Mer...

Trots den ständigt ökande kostnaden för även de enklaste, väg- och gångcyklarna, växer antalet cyklister ständigt. Velobikes används för shopping, resor till jobbet, nattliga cykelturer, så den faktiska frågan är hur man skyddar en cykel mot stöld. Alla sätt att använda ett tvåhjuligt fordon... Mer...

Många föräldrar som är förtjust i cykling, tvingas under helgen för att lösa ett dilemma - eller att ge upp cykling och stanna hemma med små barn, eller ge ditt barn farföräldrar eller barnflicka, men gör dig själv en favorit typ av utomhusaktiviteter.

Hur man väljer en sadel för en cykel

Sadeln är en av de viktigaste tillbehören till en cykel, vilket direkt påverkar din körkomfort. Den vanligaste missuppfattningen om sadlarna är att den måste vara bred och mjuk. Bara delvis kan du hålla med det här, för när man väljer en sadel, måste man först och främst fortsätta från syftet med användningen. Nej, målet är tydligt - det är bekvämt att sitta på det, men ingen kommer att lägga en bred sadel på vägcykeln på en cykel, och en stadscykel är osannolikt för att någon ska tänka på att sätta en kolsportsadel.

Valet beror på syftet med skridskoåkning

Skridskoåkning

Åh ja, om du redan har köpt en bred och mjuk sadel, slår du den direkt in i tjurens öga. Att njuta av omvärlden med en sällsynt vridning av pedalerna är bäst på denna sadel. Om du har en cykel som en kryssare, blir du ännu mer bekväm med en sadel med fjädrar. Eftersom landningen på dessa cyklar är vertikal, kommer fjädrarna att hjälpa till att mjuka stötarna från stötarna så att de inte slår dig i ryggraden.

Resa till jobbet, på affärsresa

I en stigande takt kan du inte gå, för att du komprimeras av en tidsram - du måste ha tid att göra alla planerade saker. Det kommer vara bekvämast att åka på en smal och måttlig mjuk sadel. I alla fall måste du ofta pedalera, så att sadelens bredd spelar en stor roll (på den breda sadeln är det lätt att gnugga benens inre ytor). Sadeln borde inte vara mycket svår, eftersom du kör antingen i affärer eller i vanliga osportsliga kläder.

Långa resor, turism

Tid har visat att det bästa alternativet är en lädersadel. Den legendariska sadeln från Brooks är inte billig, men den är populär eftersom den ger enorm komfort med långa cykelturer. Samtidigt är den väldigt fast. Dess fördel är att det med tiden tar en anatomisk form. Detta kan jämföras med designern "Lego", där de två delarna av konstruktören passar perfekt till varandra.

Sport, träning, aktiv skridskoåkning

Här kan du inte komma undan - för sådana ändamål tjänar bara sportsadelar. Det finns ett litet problem - även på budgeten som mountainbikes, vissa tillverkare lägger sport sadlar i samband med vilken kata man det finns en logisk fråga: "Hur är det på den för att gå?" Med dessa sadlar behöver använda speciella shorts fodrade (blöjor), som är väl bly svettas och tillåta att öka tiden för bekväm skidåkning.

Sadelval genom anatomiska parametrar

Syftet med användningen är dock inte den viktigaste parametern vid valet av sadeln. Det är väldigt viktigt att välja en sadel enligt bredden på dina sciatic ben, eftersom det är dem du lita på sadeln när du rider.

För att göra det enkelt - det är tillräckligt att sitta på ytan, som åtminstone ett par sekunder håller formen efter att ha stigit upp från det och mäter avståndet mellan "hålen". För detta avstånd måste du hämta din sadel. Detta är viktigt av två skäl.

1. På en smalare sadel kommer stödet att uppstå på mjuka vävnader, vilket kan leda till domningar.

2. På en bredare sadel är det mycket lätt att gnugga din gren.

Är det värt att ta en sadel med en slits?

Män kan det vara viktigt i samband med förekomsten av prostata, men det finns åsikter och erfarenheter konstant kataltsev som plockar upp tillräckligt sadel bredd sittbenen och inga organ nypa när man kör inte.

För kvinnor är detta problem irrelevant, men för dem finns deras sadlar.

Först och främst är de bredare än för män, på grund av det större avståndet mellan ischiumbenen. Dessutom lite kortare.

Sadelval för material

Plocka upp sadeln genom bredden, är det bara att välja materialet för tillverkning.

läder

Det bästa du kan tänka på när det gäller bekvämlighet. Inte bara anpassar läderhäftet sig till kroppens form, det tar också bort mycket svett. Sadeln från huden behöver dock noggrann vård, och det kan också skrämma bort priset.

Konstläder

Minskar avsevärt sadelns kostnad, men kan inte heller ge samma egenskaper som är inneboende i lädersadeln. Det största problemet är svettning, liksom en ganska halt yta. Leatherette används endast som ett toppskikt.

plast

I de flesta sadlar som används som grund för plast, som appliceras skum, som är täckt med slitstarkt material. I stället för skumgummi kan en gel användas. Det finns dock även rent plasthöljen utformade för idrottare.

kol

Kolsadeln är endast avsedd för idrottsmän på grund av låg vikt samt höga priser. För cyklister som inte bedriver sportmål kommer kolsadeln att vara helt värdelös.

Det är inte riktigt en sadel, men det gör att du kan minska lidandet från ett alltför starkt sadelgelskydd, som helt enkelt bärs på sadeln. Problemet är att han med mer eller mindre aktiv pedal kommer att "gå" runt sadeln och med långa utlopp för att klämma blodbanan av mjukvävnad. Därför kan du bara använda den när du går.

Sitt bekvämt på din sadel för att titta på en video med tips för att välja en bekväm sadel.

Hur man väljer en sadel på en cykel, så att det inte finns någon gängning

"Varför var jag arg tidigare? Eftersom jag inte hade en cykel, delar den beryktade brevbäraren Pechkin sin glädje. Närvaron av en cykel ger emellertid inte alltid en garanterad glädje åt sin ägare. Eftersom det är viktigt inte bara kursens hastighet och jämnhet, utan också mjukheten i landningen: idag diskuterar vi cykelsätena.

Oavsett hur dyr och brant din cykel är, är den elementära bekvämligheten med att flytta alltid en avgörande faktor.

Om du inte lämnar obehagliga eller smärtsamma känslor i skinkan och perinen när du cyklar, kan det inte vara fallet alls i sätet. Ja, det är allmänt trodde att i de flesta fall köper en annan sidus problemet åt gången. Men människor som konfronteras med det är andra sätt att bekämpa akut smärta helt enkelt okända.

Därför, innan du går till affären för en ny "kaptenens stol" (förresten är hans val inte så uppenbart och kräver en ganska konkret investering), föreslår jag att du läser nästa publikation. I det ger vi några rekommendationer som hjälper till att göra din nuvarande sadel bekvämare och också berätta hur man mäter kroppen och väljer ett nytt "säte" så att det senare inte gör ont för ont.

Så om din femte punkt ger dig ångest efter en kort cykeltur, är problemet troligen gömt i:

 1. Felaktig plats eller stolpeposition
 2. obekväma styrposition;
 3. Felaktig eller felaktig utformning av själva sadeln.
 4. tillverkad av ett material av dålig kvalitet eller en starkt slitad sadel;
 5. Felaktig landning av åkaren - en banal anledning, som inte kan uteslutas.
 6. ett extra lager mellan sätet och din kropp.

Hur man ställer in sadelpositionen

Om smärtan uppträder direkt under själva resan, är det i de flesta fall möjligt att klara av det här felet genom att justera sätets, stolpets eller rors position. Och om du funderar på att ta itu med smärtsamt en gång för alla, är inspektionen av dessa knutar av din "stålhäst" det första du behöver börja med.

Det kan också hända att resan ger dig verklig smärta, och inte några vaga "smärtsamma känslor". I det här fallet borde du verkligen tänka på att köpa en annan sadel, men försök nu för att göra följande manipuleringar:

 • justera vinkeln på sätet,
 • kolla om sidohörnet är praktiskt att ställa in,
 • justera stolpens höjd,
 • justera rattets höjd,
 • Justera styrknapparnas läge så att passformen är bekväm, utan onaturlig lutning framåt eller bakåt.
MichalLudwiczak / Depositphotos.com

I vår dagens fall varje millimeter är mycket viktigt, och även en liten avvikelse från den ideala när det gäller landningsvinkel kan leda till det faktum att lördag resan kommer att förvandlas till tortyr, kommer konsekvenserna av vilka påminna mig själv under de kommande två-tre dagar. Spela med inställningarna på sätet, stolp och samma ror. Ha tålamod: prova olika alternativ och en liten åktur för att jämföra deras bekvämlighet när du rider.

Kom ihåg principregeln: Sadelens läge borde vara relativt horisontell. Om sätet lyfts upp eller nickar tillbaka mer än ett par grader, är något förmodligen fortfarande inte fallet: i det första fallet kommer du att ge överdriven stress på händer, handleder och armbågar, och den andra - i grenområdet. Trevlig liten, håller med om.

Det finns en annan viktig punkt som måste beaktas: under resan är inte all kropps massa helt på sätet, och om det var skulle det definitivt skada cyklisten. På ett bra sätt bör sadeln endast ta på sig en del av lasten när den flyttas, så blir din vikt jämnt fördelad mellan ljummen och sittplatser, händer och ror.

När du har turen att bestämma det säkrade stället på sätet, där körningen äntligen börjar få glädje, stanna på de nått och inte fler lutningsvinklar ändras inte under inga omständigheter.

För trovärdighet kan du även notera den önskade positionen permanent markör, isoleringsband eller nafile för att upprätthålla det i segerns historia över smärta. Om sätet måste avlägsnas eller flyttas, kommer du inte att vara lång med den.

Allt fel på kläderna

Om du är van att ha på sig klädda kläder, eller dimensionerna på din femte punkt är jämförbara med dem som Kim Kardashian eller Nicki Minaj är kända för, kan ridning vara en smärtsam uppgift för dig. Faktum är att vikarna av vävnad eller hud, som kommer i kontakt med sätet, börjar gnugga när de rör sig, vilket oundvikligen leder till utseende av nötningar och de - till smärta på intima platser.

Av denna anledning är cykel shorts gjorda av Lycra så bekvämt: tätt passande, de minskar friktionen mellan din kropp och cykel, som faktiskt var tänkt av designers. Materialet som används i produktionen, trycker hårt på allt kroppsligt "överskott", vilket gör dem till en jämn och relativt platt kontakt med cykelsätet. Så, om du är en av dem som rullar i fritt sittande kläder, försök att rida i speciella shorts från Lycra - skillnaden kommer att bli palpabel.

Vilka krav måste en sadel på en cykel

I allmänhet behöver vi en solid, men samtidigt lite fjädrande cykelsätet. Det borde inte likna ett granitblock, vilket självklart inte kommer att ge dig komfort till din cykeltur. Å andra sidan borde det inte vara bekvämt, som en farfarens stol, donerade till honom för att hedra nästa årsdag, för vi kommer ihåg: mjuka har egenskapen att gnugga.

Förvärv av en cykelsäte kan jämföras med ett val av en bra ortopedisk madrass: den måste vara fast inuti och måttligt mjukt ute.

Men om en sadel med liknande parametrar redan finns och smärtan fortfarande inte ersätts av glädjen i tidigare landskap, är det dags att ta på sig den smala inställningen av stolpen och höjden på styren. Antingen problemet lurade i designen, eller som en prestanda av en plågorstol.

De flesta cykelstolar har formen av en päron. I detta fall jämnhet övergångslinjen framifrån, den smalaste delen av sätet till dess "feed" kommer att påverka komforten av resan, medan volymen av skinkorna i allmänhet inte spela en avgörande roll i valet av storlek du vill. Enkelt uttryckt, om dina höfter är breda är det inte alls nödvändigt att sadeln på baksidan av den borde vara bredare.

Det som verkligen är viktigt är avståndet mellan kanterna av den krökta grenen av ischium (kroppen ligger på dem när vi sitter). De punkter där vår skelett kontakt med velosedlom och bestämmer bekvämligheten för landning: Om stolen är för bred eller smal för dina ben, så småningom kommer det att vända skrubbsår och smärta.

Så hur stor är cykelsätets bredd?

Låt oss börja med det faktum att varje sadel har "kinder" - utskjutande halvcirklar på baksidan, bred del. Mycket ofta är säte som är utformat på ett sådant sätt att dessa prognoser något upphöjda upp när du sitter ner, bör sittbenen faller exakt på extrempunkterna i bergen, avslöjar foder lager - och det ger en känsla av komfort. Förresten kan höjderna på "kinderna" i den stora delen av många cyklar inte vara: allt beror på designen.

För att få reda på om ett visst säte passar parametrarna för ditt "yttre", arm dig själv med ett måttband eller linjal och mät avståndet mellan de centrala linjerna i sätets anatomiska höjningar. Idealiskt bör detta avstånd vara detsamma som avståndet mellan dina ischiumben. Som du kan se är allt ganska enkelt.

Om mätningarna på sätet är mer eller mindre klara, vad sägs om ischiumbenen? Vi svarar: det här är inte heller ett problem. Ta ett stort paket (ca 5 liter) och fyll det med mjöl så att massan fördelas jämnt med en tjocklek på ca 4-5 cm inuti det ljuka paketet. Sätt i paketet på bordets eller stolens yta och sätt dig ner (om du är utan kläder blir resultaten mer exakta, så ta det på allvar).

Klätt upp försiktigt upp från vårt experimentella paket. Hålen som du ser nu, och det finns tryck som görs av dina sciatic ben. Vi var tvungna att mäta avståndet mellan dem. Återigen ta en linjal och gör mätningar av avståndet mellan hålcentren, och även mellan deras yttre kanter.

Och nu får vi ta reda på vad de uppgifter som erhålls på detta sätt betyder.

 • Avståndet mellan hålcentren (sciatic ben) ska vara ungefär lika med avståndet mellan höjden av "kinderna" på cykelsätet.
 • Avståndet mellan hålens yttre kanter är en parameter som är viktig vid val av säten av en viss typ, till exempel Brooks: deras konstruktion ger korsdelarna av stålramen. Därför, om du inte vill bene runt körtlarna, kom ihåg regeln: Denna plats bör vara cirka två centimeter bredare än avståndet mellan de yttre kanterna på dina utskrifter på förpackningen. Vi understryker: Vårt mål är att placera våra sciatic ben på "kinnarna" på sätet och så att det finns kvar något ledigt utrymme för manövrer - slumpmässiga skift och naturliga rörelser på sadeln under körning.
 • Det är värt att nämna avståndet mellan hålens inre kanter - de sciatic-bones utskrifterna. Om du bestämmer dig för att få ett säte med ett hak i mitten, då benets ben borde inte faller i denna urtagning när du rider, annars är smärtan garanterad för dig. För att detta problem ska passera dig bör avståndet mellan ischins inre kanter vara över 20 mm. Om längden på skåran på sadeln är 60 millimeter, bör det interna avståndet vara lika med 80 millimeter.
florin1961 / Depositphotos.com

För dem som tyckte att mjölkens idé var för tidskrävande, erbjuder vi en enklare version. Sätt dig ner, sätta dina palmer under din skinkor så det känna Sciatic ben (känns som armbågar). Med dina indexfingrar markera de ställena på stolen där benen, du tror, ​​pressas hårdast. Sedan, utan att lyfta fingertopparna från stolen, stå upp och be någon att fixa de markerade punkterna med en penna eller bitar av tejp.

Tja, vi har de nödvändiga parametrarna. På samma sätt kan du mäta avståndet mellan de yttre kanterna på de sciatic benen. I detta fall bör fingertopparna vara placerade omedelbart utanför punkterna där benen utövar störst tryck på stolens yta. Kanske, efter att ha fått dessa uppgifter med erfarenhet kommer du att bli förvånad över att sätet du kör på är för brett eller tvärtom, för trångt. Om ja, då är det dags att byta sätet.

Hur man väljer rätt sadel för en cykel

Efter sådana detaljerade instruktioner är det svårt att ge råd till en universell version av sätet, vilket kommer att bli klart bättre än andra. Varför? Svaret är enkelt: alla människor är olika, även för en person kan armens och benens längd skilja sig, vilket betyder att om det är bekvämt för mig är det inte alls ett faktum att det kommer att vara för dig. Ändå är vissa platser utformade och gjorda mycket bra. Dessutom är de kända för sin kvalitet. Om du inte längre kan uthärda lidande, och vårt råd inte har hjälpt, kan du prova en av dem när du väljer att inte glömma parametrarna i din kropp.

Om du bestämt tror på behovet av att ersätta sätet på din tvåhjuliga följeslagare, kommer samma sunda förnuft att hjälpa till att förenkla sökprocessen. Det finns många modeller till salu, skillnader finns också i deras typer. Därför trogen I det här fallet kommer metoden att ta reda på exakt hur du rider oftast.

Sittplatser för cykelturer

Landning när du åker på en kryssning, eller en stadscykel, är vanligtvis rak, själva resan håller inte heller för länge. Därför kommer sätet, utrustat med en stötdämpare, att vara rätt. Bred och kort, med mjuka foder och fjädrar, kan den ge ryttaren bekvämligheten och nöjen att gå runt i staden.

Sittplatser för vägcyklar

Delta i raserna på korset eller täcka ett betydande avstånd på motorvägen? Du behöver en "arbets" sadel, lång, smal och med ett minimalt lager (du kan även göra utan det) kuddar. Under resan, bara en del av din vikt faller på sittbenen och spänd kroppshållning och speciella shorts helt utesluta förekomsten av plagget veck i benen och grenen (som vi har sett, kan korrekt matchade kläder leda till smärtsamma skrubbsår). Har du nyligen anslutit dig till landsmänsklubben? I det här fallet rekommenderar vi dig att sitta ihop med en liten extra "croak", så att kroppen gradvis vant sig vid specifikationen av många timmar pokatush.

Sittplatser för mountainbikes

Bergsstigar, där det mesta måste rida stående på pedalerna, luta dig tillbaka och hänga över cykelramen i de mest ovanliga poser, för att utvärdera sittkomfort på fördelen du inte lyckas: boll styrde extrem. Därför behöver du bara en kompakt sadel med en strömlinjeformad form, och ju mindre desto bättre. Detta kommer inte att kämpa mot det på varje brant nedstigning och skarp vändning. En sådan plats bör naturligtvis vara så stark som möjligt och tillverkade av tillförlitligt material.

Sittplatser för turistcyklar

Ytterligare rörelse av cykla innebar att stolen kommer att vara stark (bäst - i naturläder) och kommer inte att begränsa dina rörelser - en korsning mellan en sadel för berget och landsvägscykel. För dessa ändamål kommer du att passa en modell med en smal frontdel, mjuka insatser i kontakt med ischiumbenen och tillräcklig längd för att kunna luta sig något tillbaka.

Kvinnors sits

Det finns generellt en separat låt: vackra kvinnor har lår bredare, medan kropparna själva är mindre. Därför är utformningen av sätet förpliktigad i första hand justera cyklar till dessa anatomiska egenskaper. Här är det faktiskt allt.

Vad är materialen

För ett ögonblick slutar vi på materialet som används för att göra fodret på cykelsätena. Huvudsyftet med fodret är att ge bekvämt sittande på ischiumbenen. En egenskap av samma slags material, som fodret vanligtvis görs, är att under beteendet uppträder de på olika sätt.

gel Foderinsatser repeterar kroppens form och ger maximal komfort. Av den anledningen föredrar de flesta som är vana vid skridskoåkning, att föredra sadlar med gelinsatser. Nackdelen är att de i motsats till insatserna av skumgummi komprimeras mycket snabbare och det leder oundvikligen till en minskning av komfortnivån.

Skumdynor. De är formbara, villigt genomborrade och lika snabbt tillbaka till sin ursprungliga form. Som vi redan vet uppskattar ryttare dem för sitt bästa, i jämförelse med gelanaloger, komfort: de smuler under inverkan av vikt och de pressas mindre. För cyklister, vars vikt överstiger 90 kilo, kommer sadeln med skumfodret att vara perfekt, eftersom det kommer att krossas mycket längre. Den samma egenskapen bör beaktas för dem som gillar att resa långa sträckor.

Och du kan använda en speciell cykelkudde, som sätts på som ett lock. Problemet kanske inte omedelbart visa upp trots mjukhet och komfort, foder material fördelas över hela ytan är inte så jämn som i den ursprungliga fabriken sätet foder, så det kan "gå" på området med relativ frihet, vare sig du vill det eller inte. Fläktar av ojämna promenader kommer inte att ha problem, men det är lätt för dem som gillar att snooze. Därför rekommenderar vi den senare att ta en närmare titt på speciella cykel shorts eller velopampersam, vilket kan vara en mycket mer lönsam investering.

Utformningen av de flesta cykelsätena ger skydd för ryttarens perineum, eftersom i detta område koncentreras ett stort antal nervändar och blodkärl i människan. I detta avseende tillverkar tillverkare sadlar med en mindre mängd foder i mitten, vilket tillåter minska trycket på ljumskområdet, och ger också extra ventilation och komfort under en lång resa.

Som vi redan har sagt är kroppens struktur annorlunda för alla: vissa tycker om frälsning när man köper en plats med längsgående utklipp, andra väljer modeller med ett minimum av fördjupningar. Naturligtvis i allmänhet velosodla med en design som minskar trycket på perineum under körning, lämplig för nästan alla ryttare, både män och kvinnor, men det är fortfarande en fråga om personligt val.

Många sittplatser för cyklar är gjorda av syntetmaterial: från själva sidushki och slutar med skumgummi eller gelfoder. Varför? Relativt lätt vikt och anspråkslöshet i drift gjorde polymerer de absoluta ledarna för sportbranschen.

Ja, platserna kan vara klädda med naturläder - det är slitstarkt och snyggt, men tyvärr slår du på fickan. Många fans av enheten, oavsett typ av cykel, med undantag för berget eller ridning, är överens: visat sig vara mer än en generation av cyklister och hållbara klassiska lädersäten - det perfekta valet (anhängare av mountainbike lutar sig mot moderna varianter, ibland med stark uppbackning, kan delvis slät ojämnhet av rutten).

Vad är hemligheten av det klassiska lädersätets fräcka popularitet? Vi svarar: i sin konstruktion. Materialet till sadelens överdrag är gjord av en slipad läder, som tidigare sträckte sig på en speciell metallram. Det är som dina favorit sneakers förvärvade för ett par år sedan: Det är lika bra, kom ihåg alla vändningar av ödet, och aldrig gå ur modet - superudobno och hem-stil mysigt.

I detta fall behåller lädersätet alla Tekniska fördelar hos sina moderna kollegor: formen är densamma, men täckt med ett mode som inte går ur mode - ett tecken på framgång och praktiska egenskaper. Här och längsgående utklipp, som ger en stabil ventilation och en trevlig känsla av materialets naturlighet. En minus: kräver ordentlig vård, som dyra skor.

Låt oss sammanfatta: behöver du en ny cykelsäte?

I denna fråga bestämde vi oss för att lita på Vlobologist Bike Snobs åsikt:

Vi kan dra slutsatser: något obehag vid landning tar alltid plats för att vara. Detta är normalt. Hur som helst, enkla manipuleringar och uppmärksam inställning hjälper i de flesta fall kända för världen. Och även bicyclebrains dela med sig av sin erfarenhet på många forum som är avsedda för detta ämne. Nivå upp!
Så, låt oss sammanfatta:

 • Försök att justera placeringen av ditt säte, stolpens längd och rattstången.
 • Se till att sätet matchar parametrarna i din kropp.
 • Kontrollera om din plats är lämplig att använda: finns det tårar och repor, har den behållit sin form? När allt kommer omkring vet vi redan mycket bra: vi har inte råd att rädda oss själva.

Om jag inte nämnde något viktigt, låt oss diskutera detta i kommentarerna. Var försiktig, skimp inte på hälsan och läs Lifehacker!

Sadel på cykel: vad det kan vara och hur man väljer det

Under en cykelresa är bekkenbenen under stor belastning. Obehaget eller till och med smärta du kan uppleva på grund av fel valda cykelsadel. Också orsaken till smärtsamma känslor och snabb trötthet är ofta fel installation av sätet för höjd och lutning.

Har köpt en ny plats för en cykel, bör du rulla det, så att säga. Till en ny sadel är det nödvändigt att använda sig, ha gått in i det inte ett hundra kilometer. Det är otvetydigt att prata om hur korrekt du gjorde ett köp först efter två veckor med frekvent cykling. Rusa inte för att byta det nyligen inköpta tillbehöret om du känner obehag när du cyklar. Först analysera vilken typ av smärta du är orolig för. Om smärtan bara uppträder med tryck på bäckenbenet, har du ännu inte ridit. Om du har rodnad av huden från att gnugga, försök först att bära andra kläder. Hur som helst, sitter på cykeln, då behöver du välja en ny sadel för cykeln.

Lyckligtvis finns det ett stort urval av olika typer av platser för cyklar, från en mängd olika välkända tillverkare: dämpa, bbb Brooks, Fizik, Mizumi, Romin, Ritchey, Spectra, Tioga. Tack vare ett stort urval kan varje cyklist välja en sadel individuellt. Varje persons anatomi och körstil är speciella, så de gör smala och breda, såväl som hårda och mjuka modeller.

Matchar efter bredd

För att mest korrekt välja en cykelsadel måste du veta avståndet mellan bäckenbenen som du sitter på. Dessa sciatic ben, när de planteras, ska stödja kroppen som stöd. Avståndet mellan två ben är lätt att bestämma individuellt: Först sitter du på en mjuk plastyta, och sedan mäter avståndet mellan de resterande bucklorna.

När du sitter på en plats som är för smal, kommer dina sciatic ben inte att falla på ytan, och din vikt kommer att stödja mjukvävnaderna mellan benen. Under kroppens vikt fångas blodkärlen i ljummen och bryter blodtillförseln till perineum.

Om du vrider pedalerna på ett för stort säte kommer de inre lårytorna att sitta runt sadeln. I det här fallet kan gnugga huden inte undvikas, särskilt i sommarvärme.
Köp en sadel på vilken du kommer att sitta med bäckens ben, och du kommer inte att gnugga om det med dina ben.

Sittstolar med tjockt, alltför mjukt vadderande material pressas genom benen och en signifikant massa av stammen överförs till mjukvävnaden i ljummen. Men större delen av vikten ska fördelas mellan två sciatic ben.
Överdriven mjuka säten för cyklar är så hälsofarliga som för täta.

Urval enligt materialet

Läder sadel

De första sadlarna för cyklar var gjorda av läder. Huvuddelen av huden som ett material är att det kan ta en ny form, såväl som det släpper in luft och absorberar fukt.

Det nya stolen från huden kommer först att vara obekväma, kanske till och med smärtsamt för dig. Orsaken till smärta kommer att vara en oformad yta vid tryckpunkten hos ischiumbenen. Under en cykeltur pressas den pressade huden så småningom vid knäckpunkterna. Efter inlägget har skinnsadeln form som passar bikerens kropp. Ett äkta lädersäte kan jämföras med en läderstol för bekvämlighet. Valet av sadeln är värt att stoppa på produkter gjorda av äkta läder.

Det är viktigt att veta att de flesta sadlar som säljs som läder faktiskt inte är. I ett sportigt utseende används läder endast som en tunn beläggning, och basen är gjord av plast eller kol. Basen på dessa sadlar släpper inte in luften och är för stel för att punkteras av bäckens ben.

En av de få sadlarna i vilka pressat koläder används för basen och för beläggning är produkten av det engelska märket Brooks. Denna bästa lädersadd är gjord utan fodring av skumgummi eller helium. Utan något mjukt isolerande material är cykelsadeln bättre att låta svettas och värme i varmt väder.

På lädersadeln är det väldigt bekvämt att resa för långa avstånd. Och när det gamla slitna sätet böjer, är det tillräckligt att vrida spännbulten på ramen lite, och det är som en ny.

Saddles Brooks och liknande har för mycket vikt och storlek att använda i cykling och stunts, men för cykling passar dessa platser perfekt.

Skapande av berömda Brooks-sadlar på en fabrik i England:

Plaststol

De flesta moderna säten på cyklar är monterade från en polyvinylkloridbas, en skumkudde och en beläggning av artificiella material. Liknande platser är installerade på nästan alla kommersiellt tillgängliga cyklar.

Eftersom de flesta plastprodukter är billiga kommer sadeln av dem att vara av dålig kvalitet. Cykla med en plast sits, är det lämpligt att bära tjocka kläder veloformu eller för att du snabbt natret majs när du rastlösa på en hal konstgräs.

Inte alla plaststolar är av dålig kvalitet. Till exempel finns en cykelsadel Tioga Spyder, som har en komplex struktur med hål. Det tar snabbt formen av människokroppen, brunnarna och kyler perfekt. När du reser i varmt väder, ger det bara nöje, menar bara det höga priset för det, vilket är lika med 90-100 dollar.

Hudutbyte

Läder som material för att täcka cykelsäten används på kopior av genomsnittsprisnivå. Det finns många typer av läder, de är olika i densitet och styrka.

 1. Dermatin sliter snabbt bort.
 2. Polyvinylklorid är resistent mot slitage, men mycket halt och saknar helt svett.
 3. Stretch Leather är den mest hållbara av alla substitut, men halt.

Sittäcke

För att inte gnugga huden mot rodnad är det bättre att inte cykla med en billig sits, bara på dragkedjor eller tunna shorts, byxor av syntetväv. Du kan skydda dig själv genom att lägga locket på sadeln, vilket kommer att påverka friktionen under rörelsen.

Om du gillar ditt favoritlätta plastsäte, kan du förbättra det genom att köpa ett läderfodral på den. I det här fallet kommer det nya tillbehöret att mjuka den hala grova ytan.

Bred eller smal?

Smal sadel

Professionella ryttare använder alltid en smal sadel, tillverkad av kvalitetsplast eller kompositmaterial. Ofta i sådana produkter används mjukningsfoder inte. Trots allt, sitter inte ryttaren: han står ofta på pedalerna och roterar dem, och mest av hans vikt hänger idrottaren på hornen som ligger på ratten.

Som regel installeras smala styva sadlar på motorvägscyklar. De är också mycket praktiska när man cyklar på en mountainbike i längdskidor, det vill säga med aktiv körning genom skogar, fält, parker.

bred

På stadens cyklar och kryssningar där människor går, har de satt sig vertikalt, placera breda och mjuka säten. På sådana cyklar är komfort viktigt för en kort och avkopplande resa runt staden.
Snabb rotation av pedaler på berg, turist, vägcyklar, breda platser kommer att störa.

För övrigt är den uppfattningen att överviktiga människor alltid måste lägga en bred sadel på en cykel en missuppfattning. Faktum är att bredden på bäckenbenen hos en person som är överviktig är ofta densamma som hos en lean fellow-cyklist.

Kvinna sadel

Flickor väljer en cykelsadel, det är viktigt att veta att bäckenbenen hos många av det rättvisa könet är bredare än männen. I genomsnitt är avståndet mellan ischiumbenen hos kvinnor 132 mm och för män - 90 mm. Inte alla damer passar en mans sadel.

En tjej kan inte åka en lång cykel med en smal sadel, det kan ge obehag, upp till känslan av smärta.

Tillverkare av cykelsadelar, med beaktande av kvinnors konstitutionens särdrag, utökar sitt sortiment med speciella damerprover. Den klassiska kvinnliga sitsen på cykeln är bredare än den maskulina och har en kortare tud för att göra det enkelt för damerna att rida i en kjol.

Designers dekorera kvinnors cykeltillbehör med ritningar och ge dem ljusa färger.

Mjuk eller hård

Mjukt sittplatser

Ett stort misstag görs av en person som köper en mjuk sadel för en väg- eller turistcykel. För en mountainbike passar "kudden" inte heller. I allmänhet, på en cykel på vilken du kommer att pedalera länge eller snabbt, lägg inte en gel, fingerskruvad sits. Sådana sidushki brukar köpa oerfarna cyklister, eftersom de är lämpliga för korta resor.

På en mjuk sadel, på första gången av resan känner du dig bekväm, men efter en timmes resa börjar du suga kläderna från svett och numrera huden i perineum.

tuff

På den hårda sadeln hänger kroppens baksida över ytan och rör bara på rätt ställen där benen är. Enligt upplevelsen av idrottare - i detta säte är bäst att utveckla maxhastigheten på cykeln. Ett solidt säte plus en kolstolstol och fuktabsorberande cykelbyxor är den perfekta kombinationen för långa resor.

Gel Pad

Nu säljs många gelskydd för cykelsäten. Men sådana innovationer bör behandlas kritiskt. Motivering Logiskt: Ett mjukt foder på cykelsadeln behövs för samma personer som lägger "kuddar" istället för sätet, det vill säga för orubbliga cyklister.

Överdriven ökning i sadelens packning ökar svängningen på sidorna när du lägger på ett gelskydd. Tonningen hindrar inte bara pedalerna att vrida, men leder också till att hudens hud gnuggar.

Krav på formuläret

 1. Områdena för stöd av ischiumbenen bör vara av tillräcklig längd för att åstadkomma en framåtriktad förskjutning under körning.
 2. Sadelens näsa ska vara smal och lång.
 3. Munstyckets sidor ska inte skjuta ut, för att inte gnugga lårens inre sidor.


Cirklar för stöd av sciatic ben

Sadel utan tud

Innovativt erbjudande - MoonSaddle - gör att du helt och hållet undviker tryck på skrotet när du cyklar. Han har ingen tipp alls, men ett stort ergonomiskt stöd - en halvmåne - tjänar till att stödja bagaget. Crescent sitsen är universell i storlek och lämplig för barn och vuxna.


MoonSaddle-sadeln är tillverkad av en nötningsbeständig elastomer, spänningen är böjd ut ur robusta rostfria rör

Hål i sadeln

Flera tillverkare skapar platser för cyklar med en konkav eller snidad central del längs tippen. Denna design är väl genomtänkt, eftersom dess syfte är att minska trycket på perineumens mjuka vävnader.

Skeptiker av behovet av en sådan design föreslår att om du sitter på en för smal "läckande" sadel, ligger mjuka vävnader i hålet i sätet. I stället för den planerade användningen kommer sadeln med hålet bara att skada. Men allt detta är spekulationer, eftersom det i själva verket ingen sitter stilla på cykelsadel, och helst vara i rörelse: står på pedalerna, flytta fram och tillbaka.

Dessutom, liksom någon annan sadel av en annan design, är en liknande produkt med ett hål inte ett problem att välja bredd, med hänsyn tagen till särdragen i deras bäckenben.

fjädrar

På snabba cyklar, som ett berg, en väg, en turistcykel, behövs inte fjädrarna på sadeln. På sådana cyklar rider folk och böjer sig över till ratten, i det här fallet står ryggen inte för mer än 60% av kroppsvikten. Med pedalernas snabba rotation, fjädrarna, speciellt mjuka, svänger till sidorna, medan effektiviteten av pedalerna minskar. Dessutom gnider den alltför instabila sitsen på ytan hos höfterna.

Stiga fjädrar, som på vissa modeller av Brooks-sadlar, har tillräcklig styvhet för att inte svänga när pedalerna pressas, men de absorberar väl chock från bakhjulet.
Seat med fjädrar kommer väl till pass på stadscyklar och cykel kryssare, som ryttaren sitter upprätt, nästan krossa sin vikt på sätet.

Vi kan säga att på cyklar som har hjul för att vara hög, är det bättre att sätta sätet med fjädrar, och om ratten är belägen vid eller under landningsplatsen, då kan du göra utan en sadel fjädrar.

Sitsjustering

höjd

Rädsla för att falla av cykeln, folk sänker sätet lågt, så att sitta i det för att få fötterna till marken, om det blir skrämmande. Sitter mycket lågt i sadeln och roterar pedalerna, okända cyklister böjer sina knän alltför mycket, så att de är jämförbara med många knäböj. Självklart blir en sådan mountainbiker snabbt trött, och vad är farligare, med en konstant tur så här, knäskarv förstörs.
De flesta cyklister gör misstaget att sadeln är för låg.

För att justera cykelns säte i höjd, behöver du:

 1. Vrid pedalerna så att en av dem är inställd på lägsta punkten.
 2. Ställ in sitshöjden så att du kan räta foten i nedre pedalpositionen, men rör den med hälen.
 3. Kontrollera att sätet inte är för högt, du borde få en tårkontakt på den nedre delen av den sänkta pedalen.

Observera att sätesstolpen inte kan dras ytterligare, om den kommer in i röret mindre än 10-15 cm, annars kommer det att bryta ramen. Det finns en gräns på varje stolpe.

tilt

Om sadelens tuddrapp dras upp trycker den på perinealorganen. Tja, om sätet sänks med en tut, kommer du ständigt att flytta framåt och vila med de spända händerna på ratten. Sadelens idealiska lutning är nollpositionen, när den ligger parallellt med den platta vägen.

Det är alltid bekvämt att åka på en jämnt lutad sadel, eftersom det här är det enda sättet att hitta den perfekta positionen för en lång resa. Om du känner att den inriktade sadeln trycker på dig, måste du sänka den bara några millimeter.

Longitudinell position

Fastsättning av många moderna cykelsadelar gör att du kan flytta dem närmare roret i ett brett utbud.

För att justera cykelns säte i längdriktningen behöver du:

 1. Vrid en av pedalerna till "3" -läget.
 2. Skjut sätet framåt eller bakåt så att fotens knäskiva ligger ovanför pedalaxeln, i denna position.

Det är inte alltid möjligt att montera sadeln i en idealisk longitudinell position på grund av den personliga anatomin eller konstruktionen av cykelramen. I sådana fall är det nödvändigt att installera en böjd stolpe med en bakåtförspänning.

Från allt som tidigare sagts kan vi skilja mellan flera huvudrekommendationer när du väljer en cykelsadel:

 1. Det höga priset på en cykelsäte säger inget om dess bekvämlighet. Sadeln bör väljas individuellt, med hänsyn till den anatomiska strukturen hos bäckenbenen.
 2. Sätesbasen måste pressas under ischiumbenens tryck.
 3. Säteslocket får inte vara halt.
 4. För långa sträckor, turister är den mest bekväma en lädersadel.
 5. För en aktiv cykeltur behöver du ett hårt säte utan fjädrar.
 6. Mjuka, breda säten med fjädrar är användbara för att införa cyklister, som vanligtvis kör långsamt och inte långt.