Huvud
Förebyggande

Diagnos av prostata adenom: Metoder för genomförande och träning

Adenom i prostata (prostatakörteln) är ett av de mest kända problemen hos män efter 40 år, men de första manifestationerna av denna sjukdom förekommer även hos medelålders människor.

De flesta män är rädda för henne, men du behöver bara känna igen henne och börja slåss.

Symtom och tecken

Hur diagnostiseras prostata adenom? Varje organism ger alltid en larmsignal i tid, om något är fel med det, misslyckas något organ. Det finns ett antal tecken, där du måste genomgå en fullständig undersökning för att skydda dig från utvecklingen av prostata adenom. Bland de vanligaste är smärta i nedre delen av ryggen, ökad känsla av torrhet och en oemotståndlig önskan att konsumera mer vatten och smärtsam utlösning.

Symptom på adenom, som följer av indikationer av patienter, definieras:

 • vanliga önskemål om urinering, särskilt på natten
 • fördröjd start av urinering
 • mycket benägen jet urin;
 • sällan spotting inträffar.

Förekomsten av de ovan beskrivna egenskaperna beror på nivån på försummelse av det givna sjukdomen. Det finns tre stadier av sjukdomen. I det första steget av BPH blåsan har fullt ut i de övre urinvägarna mätbar förändring inträffar.

I det andra steget av BPH ökar systematiskt förstärkande svårighet utflöde av urin från blåsan, bildas det en kompenserande förtjockning av muskelväggen, såsom illustreras urinrester under processen av naturliga spravleniya behov.

Patienten har en viss känsla av oavslutad tömning, han urinerar flera gånger i rad med en liten ström. Det är också möjliga fall av retention av urin på grund av intaget av olika alkoholhaltiga drycker.

För det sista steget var ett typiskt tecken förlusten av blåsans muskelton.

Detta uppenbarar sig i en hitch eller plötslig inkontinens, uttryckt som en ofrivillig urinladdning i små doser, även om blåsan faktiskt är helt fylld med vätska.

Prostata adenom - diagnos hos män

Förekomsten av prostata adenom kan bara efter en grundlig samling av anamnese och kundklagomål. Utför en fullständig undersökning och utnämna rätt behandling, förebyggande kan bara en smal specialist inom medicinsk urolog. Det finns flera alternativ för korrekt diagnos av BPH (benign prostatahyperplasi).

Metoden för detektering av prostataadenom innefattar ett antal förfaranden:

 1. Rektal undersökning - läkaren sätter in ett finger i öppningen av ändtarmen för att kontrollera prostata för sin ökning.
 2. Ett blodprov - bestämmer närvaron eller frånvaron av ett njureproblem. Med okomplicerat prostataenom ska blodprov vara normala.
 3. Urinanalys - kroppen kontrolleras för infektioner.
 4. Ultraljudsundersökning - diagnos av hela blåsans funktionella tillstånd, bestämmer mängden kvarvarande vätska i den.
 5. Biopsi - tar prover av prostatavävnad för att utesluta prostatacancer.
 6. Undersökning av blåsan med ett speciellt endoskop.

Helheten av alla dessa metoder för undersökning garantera riktigheten i diagnos av sjukdomen och valet av den mest effektiva behandlingen för BPH: medicinsk eller kirurgisk behandling.

Ultraljud av prostata skiljer sig från andra ultraljudsundersökningar eftersom det i de flesta fall utförs genom transrektala metoden (genom rektum).

Vid ultraljud är tecken på BPH mest exakta, de utgör grunden för utnämningen av rätt behandling. En sådan undersökning utförs med en speciell liten sensor för att maximera patientens obehag. Samtidigt, under proceduren, är den senare tvungen att ligga på sin vänstra sida, benen ligger i bukområdet.

I medicinsk praxis finns det en annan metod för ultraljud - transabdominal när sensorn ligger på den främre bukväggen. Ett sådant alternativ har en väsentlig nackdel för att en sådan studie endast kan ge en översikt över den kliniska bilden av sjukdomen.

Ultraljud av prostata adenom - beredning:

 1. När det utförs på första sätt, rensas patienten ett par timmar före proceduren genom att rensa ändtarmen med en emv eller genom att införa ett glycerindel i det. Allt detta görs för att säkerställa att avföring inte stämmer överens med undersökningen av körteln och inte heller medföra besvär för patienten respektive läkaren.
 2. Ett annat villkor för överensstämmelse med alla regler för ultraljud är fyllningen av blåsan. För detta ändamål måste du dricka minst en liter vätska (det kan vara kompote, vatten utan gas, fruktjuice eller bara te).
 3. Du måste gå till doktorn om du har en uppmaning att urinera. Då kan du starta en ultraljudstudie av prostata adenom.

Echokardiogram av BPH: vad är det?

Termen ehopriznakov benign prostatahyperplasi läkare har i åtanke som undersöker maskin ultraljud.

I vårt fall är de:

 1. Prostataförstoring upp till 20 kubikcentimeter.
 2. Förändringar i prostatakörtelns vävnad, som manifesterar sig i de drabbade cellernas ärr och själva organs heterogenitet.
 3. Formation av förkalkningar, ödem, fibros efter en lång inflammatorisk process i prostata.

slutsats

Nyckeln till framgång i någon behandling är snabb och korrekt diagnos av problemområdet. BPH - är inte ett mål för hälsan hos män, men bara en sjukdom som är lätt att bota, om i början, vid fastställandet av några symptom och tecken som beskrivs ovan är inneboende att konsultera en behörig fackman.

Hyperplasi av prostata

Varje man borde ha en så obehaglig sjukdom i det genitourära systemet - adenom. Funktionaliteten hos det manliga genitourinära systemet tillhandahålls av prostata. Hyperplasi av prostata (adenom) är en icke-cancerös sjukdom, vilket orsakar avsevärt obehag för mannen.

Vad är prostatahyperplasi?

Godartad prostatahyperplasi (BPH) - en ökning av prostata-icke-cancerframkallande karaktär. Det gamla namnet är prostata adenom. Sjukdomen är en naturlig följd av åldrande. Onkologiska sjukdomar och denna sjukdom är inte kopplade på något sätt. Dess symptomatologi utvecklas inte i alla fall, för vilka det har en flyktig karaktär.

Kirurgiskt ingrepp i de allra flesta fall eliminerar symptomen på sjukdomen helt. Med medicinska läkemedel och folkmedicin, behandlas sjukdomen om symptomen inte har en allvarlig grad.

Könskörteln, prostata, liknar formen av en valnöt. Dess placering ligger under blåsan och framför ändtarmen. Körteln är omgiven på alla sidor av det övre segmentet av urinröret - röret (kanalen) som börjar från blåsan och drar ut från utsidan. Det är denna körtel som producerar en del av den seminalvätska (± 0,5 ml) och innehåller de näringsämnen som är nödvändiga för spermier.

Urenozny bubbla har en hals, som bildar tillsammans med prostatan genital sfinkter, en sådan anordning ger antegrad ejakulation, samt utbrott av sperma i rätt riktning - utåt och inte in i urinblåsan.

Godartad prostatahyperplasi är en överdriven utvidgning av prostata på grund av spridningen av dess vävnader. Utvecklingen av sjukdomen påverkar manliga hormoner: testosteron och dihydrotestosteron. Sjukdomen på något sätt påverkar med tiden alla män, inklusive de som testiklar och prostata fungerar normalt. Förstoring av körtelvävnaden deformerar urinröret, urinflödet är stört, obstruktivt, irriterande (irriterande) symptom uppträder.

På svårighetsgraden av symtom har prostata inte någon direkt effekt. Ibland har förloppet av prostata sjukdomar av mycket stor storlek inga svåra symptom. Och vice versa: En relativt liten prostata kan ha svåra symptom.

Statistiken för sjukdomen

BPH med tecken på klinisk grad finns närvarande hos 50% av männen 60-69 år. En annan hälft av denna mängd kräver allvarlig behandling. Statistiken visar att möjligheten till prostatakirurgi för en man i hela sitt liv är 10%.

Enligt andra uppgifter minskar åldersgruppens åldersgrupp: hälften av männen över 40-50 år måste gå till en läkare med BPH. I sällsynta fall utvecklas sjukdomen hos yngre män.

Ju äldre mannen, desto större risk att utveckla denna sjukdom. I alla fall utvecklas det hos 85% av männen över tiden, och hos 15-20% av äldre män, i stället för BPH, finns en annan grad av utvidgning av körtel- eller atrofi-processerna. Sjukdomen är den första i prevalensen bland urologiska sjukdomar hos äldre män.

I åldersgruppen från 51 till 6 år lider histologisk BPH. Men bara en fjärdedel av 55-åringarna och hälften av 75-åringarna är oroade över symtomen på en förstorad könkörtel.

Orsaker och mekanism av sjukdomen

Prostata består av körtelvävnader och stroma. Stroma är en slätmuskelfibrer och bindväv. I BPH ökar alla delar av prostata och dess vävnader. Stroma ökar mest.

Manliga hormoner - testosteron, dihydrotestosteron - är nödvändiga för prostata tillväxt. Dessa hormoner är inte orsaken till hyperplasi, men är involverade i utvecklingen.

Helt bekräftade riskfaktorer som provocerar sjukdomen är två:

Sjukdomen uppstår i varje man med en hälsosam körtel och testiklar, om han lever tillräckligt länge. Ägg är ansvariga för att producera 95% testosteron i kroppen. Prostata omvandlar den till dihydrotestosteron, den är mer känslig än testosteron. Enzymet 5-alfa-reduktas fungerar som en intermediär länk i cykeln av omvandling av testosteron till dess aktiva form. Den innehåller uteslutande hemligheten hos den manliga könsorganen. Detta förklarar det faktum att män som lider av sin brist aldrig står inför BPH. För att reglera detta enzym tas speciella droger. Sådana droger saktar ner enzymproduktionen.

Med tiden stimulerar DHT tillväxten av prostatavävnad, och detta i sin tur leder till störningar av balansen mellan cellutveckling och programmerad död (apoptos). Som ett resultat ökar prostatakörteln långsamt. Sjukdomen i sig orsakar inte nödvändigtvis symtom eller leder till komplikationer.

Symptomen av olika svårighetsgrad uppstår och uppträder som BPH påverkar järn eller ett utlopp i blåsan, orsakar denna obstruktion (förträngning).

De första mikroskopiska deformationerna manifesteras i körteln när en man fyller 35 år. Endast hälften av männen med en histologisk bekräftad diagnos av denna sjukdom visar symtom.

Trolig faktor är genetik. Potentiella faktorer:

 • Mat av dålig kvalitet;
 • högt blodtryck;
 • diabetes;
 • övervikt;
 • dålig ekologi;
 • en störning i androgenreceptorer;
 • brist på normal fysisk aktivitet
 • obalans av testosteron och östrogen.

Det finns också möjlighet till en genetisk predisposition till sjukdomen. Risken för kirurgisk ingrepp ökar med 2 gånger, om den närmaste släkting opererades med denna sjukdom. Anknytningen av en genetisk karaktär är särskilt stark för män under 60 år med en stor prostata.

Medicinsk forskning har visat att antalet receptorer av manliga hormoner (androgenreceptorer) ökas i cellerna i BPH. Situationen är komplicerad genom att lägga till en dålig ekologi, ohälsosam kost, övervikt. Ett intressant faktum är att bland östliga män, särskilt japanska, är sjukdomen mycket mindre vanligt. För dem är en typisk mat mättad med fytoöstrogener, som kanske har en skyddande effekt.

symptom

Särskildheten hos sjukdomen är att den kan förekomma utan symptom och med dem. Symtomatologin manifesteras genom att klämma urinröret med en alltför stor prostata, sekundärblåsförändringar i obstruktion, komplikationer av hyperplasi.

Obstruktion - förträngning eller blockering av urinblåsans öppning för urinledningen - leder till olika konsekvenser, bland annat förtjockning, instabilitet i urinblåsans muskler. Instabilitet orsakar irriterande (irriterande) symtom.

Urinrörets lumen smalnar, vilket leder till en liten sammandragning av blåsans muskler och förvärrar deras tillstånd. Som följd uppstår obstruktiva symptom i varierande grad, ofullständig tömning av blåsan. Den naturliga processen med åldrande är just denna faktor i svaret för manifestationen av dessa symtom. Trots detta är det obstruktion som förvärrar dessa tecken på manlig kroppsslitage.

Obstruktiva symtom

 • trög ström;
 • känslan av en ofullständig handling av urinering, inte till slutet av en förödad uropenisk blåsan;
 • fördröjning eller svårighet att urinera
 • spänning under frisättning av urin.

Symtom på irriterande natur (irriterande)

 • frekventa önskningar och gå på toaletten;
 • Urgent (akut, brådskande) uppmaning att urinera;
 • nocturia - nattlig urinering, eller under sömn brådskande (akut) natur.

Tecken på komplikationer

 • blodproppar i urinen (hematuri). I sällsynta fall är sjukdomen orsaken till detta. Men BPP ensam anses inte vara den skyldige för blödning, såvida det inte finns mer allvarliga skäl till detta.
 • infektion i urinröret och organ som är förknippade med det: brinner i processen med urin, smärta i urinrörets blåsor, feber, frekvent uppmaning att urinera;
 • retention av urin tills fullständig oförmåga att urinera;
 • inkontinens. Förekommer på grund av överflöde av urinblåsan inte helt tömd.
 • njursvikt
 • försämring av allmän hälsa: trötthet, viktminskning, ökad blodvolym (hypervolemi).

Den förstorade könsklämman orsakar inte alltid obstruktion eller manifestation av symtom. Symtom och tecken på sjukdomen, vars orsak är en ökning av prostata kallas flera termer:

 • BPH;
 • MRSA - symptom på det nedre urinvägarna;
 • prostatism;
 • obstruktion av urinvägarna.

Sjukdomsförloppet

Den naturliga processen att utveckla en sjukdom som inte behandlas är olik och oförutsägbar. Det är uppenbart att prostatahyperplasi inte nödvändigtvis är progressiv. Studier visar att symtomatologin hos en tredjedel av patienterna kan ha en positiv tendens att minska över tiden eller till och med försvinna helt.

Andelen män med symtom som förblir stabila är 40%, medan 30% är sämre. I 10% av männen som inte drabbade operationen kommer en fördröjning av urin att utvecklas över tid. 30-40% av patienterna som avvisade operation för en tid och som tar droger, behöver fortfarande hålla den.

Behovet av besök hos läkaren och förberedelsen

Ett besök hos urologen rekommenderas att tillämpas omedelbart när följande tecken noteras:

 • fördröjning och oförmåga att avge urin
 • svårigheter med urinering
 • i urinen är blod;
 • inkontinens;
 • infektion i urinröret, brännande och andra komplikationer;
 • symtom på njursvikt.

Den plötsliga oförmåga att urinera orsakar smärta. Vid förekomst av denna symtomatologi är det även lätt att ta itu med läkare omgående. Fördröjningen utvecklas långsamt, gradvis försvagning av strålen i slutresultatet leder till inkontinens på grund av en alltför fylld urinblåsan. Med denna symtomutveckling tömmer den aldrig helt (helt), det orsakar obstruktiv njursvikt, andra komplikationer: infektion, stenbildning.

Du behöver inte ansluta utseendet av blodproppar i urinen med en ökning i könkörteln medan andra mer farliga sjukdomar (onkologi) inte kommer att uteslutas. Om en man redan har haft en operation på könkörteln betyder det inte att risken för cancer är utesluten. Det förekommer vanligtvis på käftens yttre delar, som inte avlägsnas vid behandling av BPH.

Före ett besök hos en läkare ska patienten vara beredd. Han kan bli ombedd att fylla i ett frågeformulär för att bedöma svårighetsgraden av symtomen, för att utföra en fingerundersökning av ändtarmen. Omedelbart är ett urintest förskrivet, kan också bli ombedd att avge det i enheten för att utvärdera flödesstyrkan. Innan du går till doktorn rekommenderas att du inte tömmer urinblåsan.

diagnostik

Diagnosen av BPH är baserad på sådan data:

 • medicinsk historia;
 • fysisk undersökning
 • bekräftar studier och analyser.

Läkare diagnostiserar inte "godartad prostatahyperplasi" baserat endast på symptom, eftersom många sjukdomar efterliknar dess symtom.

Studien av medicinsk historia avslöjar också andra patologier som skiljer sig från den undersökta patologin, men liknar det i symptomatologin för det:

 • urinrörets struktur. Det kan uppstå på grund av andra skador, användning av droger i behandlingen (kateter), infektioner (gonorré);
 • blåsans cancer;
 • infektionssjukdomar, prostatit;
 • en neurogen urinblåsan;
 • diabetes mellitus.

Blod i urinen kan vittna om cancer, brännande och smärta - om infektion, stenar. Orsaken till vanliga önskningar och ofullständig förödelse kan vara diabetes: med det fungerar inte urinblåsans muskler och nervsystemet inte korrekt. Svårighetsgraden av prostata-symtom utvärderas av poäng och poäng på en skala som utvecklats av den amerikanska urologiska föreningen.

Fysisk undersökning

I en sådan undersökning analyserar urologen patientens hälsotillstånd, sondrar bukhålan för närvaron av en fylld urinblåsan. Fingeravkänning av rektum utförs för att bestämma prostataens storlek, form, konsistens. Därför lägger doktorn på handsken och sätter fingret i handen i ändtarmen. Körteln ligger intill den främre tarmväggen, den är lätt att förstå.

Hyperplasi i prostatakörteln kännetecknas av en jämn, jämn ökning, med en cancer är det nodulärt och ojämnt. Storleken på körteln är inte viktig för symptomen och obstruktionen. En hälsosam stor kökkirtel i sig är inte en indikator på behandlingen. Dess storlek kan endast påverka valet av behandling.

Forskning och analys

En studie för neurologiska störningar utförs om det finns misstankar om symtomens neurologiska karaktär:

Den minsta listan av undersökningar för diagnos av BPH:

 • sjukdomshistoria, symptomsträngighetsindex
 • fysisk undersökning (digital rektal undersökning);
 • analys av urin, såning
 • Analys av jethastighet;
 • Analys av njurfunktion (kreatinin).

Ytterligare undersökningar

 • urodynamik;
 • definitionen av prostataspecifikt antigen (PSA) i blodet;
 • ultraljudsundersökning (njure, bukorgan, ureter, urinblåsan);
 • transrektal ultraljud.

Om urin med blod utförs ytterligare undersökningar för att utesluta andra orsaker till detta symptom. Flödet av urin bestäms av en speciell anordning för att urinera patienten. En svag stråle är ett indirekt tecken på obstruktion av urinvägarna. Men orsaken till ett svagt tryck kan inte bara vara det, men också nedsatt muskelfunktion.

Nivån av kreatinin kommer att ge en uppfattning om funktionaliteten hos njurarna. Nivån på detta ämne ökar om det finns obstruktion.

Vissa läkare rekommenderar inte urodynamik för patienter med svåra symptom. Samtidigt är det oumbärligt om det finns tvivel om diagnosen. Det utförs nödvändigtvis med några neurologiska störningar, diabetes, som tidigare leds av en misslyckad operation på prostata.

Nivån av prostataspecifikt antigen (PSA) ökade i BPH, därför utförs denna studie också. Dessutom avslöjar han prostatacancer innan hans symtom blir kliniskt uttalad.

Ultraljud i bukhålan avslöjar en möjlig hydronephrosis (expansion) av njurarna, analyserar dess resultat, bestämmer volymen av urinrester i blåsan efter att patienten urinerat. Denna indikator förklarar inte direkt utseendet av symtom på prostatism, men det gör det möjligt att indirekt bestämma överträdelserna i organens arbete.

Med obstruktion uppstår njurfel på grund av den växande utvidgningen av njurarna. Ultraljudsundersökning med förhöjd kreatin bidrar till att avgöra vad som orsakar misslyckandet av urinrörets kanal eller andra störningar.

Transrectal ultraljud görs inte alltid, men det bestämmer noggrant körvolymen och vid misstänkt onkologi bidrar det till att göra en biopsi.

behandling

Behandlingen inkluderar sådana metoder:

 • dynamisk observation. Detta är en strategisk metod för icke akut behandling. Det består av regelbunden medicinsk övervakning av hälsotillståndet. För sådan behandling är män med symptom av mindre svårighetsgrad utan komplikationer lämpliga;
 • medicinska preparat;
 • kirurgisk ingrepp;
 • behandling med folkmekanismer.

För patienter som inte rekommenderas för operation, och när läkemedel och behandling med folkmedicin är ineffektiva används följande åtgärder:

 • permanenta ytterligare katetrar;
 • Intermittent (periodisk) självkateterisering;
 • inre urethralstent.

Komplikationer tjänar vanligtvis som en signal för kirurgisk ingrepp. Till sådana patienter tillämpar inte dynamisk eller medicinsk behandling.

läkemedel

Drogerna är indelade i två grupper:

 • alfa-blockerare, sänka tonen i musklerna i prostata och urinblåsans hals. Dessa läkemedel: prazosin, doxazosin, terazosin, tamsulosin. De har biverkningar: yrsel, hypotoni.
 • hämmare av 5-alfa-reduktas: finasterid etc. Drogerna tillåter inte att testosteron blir till dihydrostosteron. Biverkningar: bröstförstoring, impotens, minskning av ejakulat, minskning av PSA-nivån.

Folkmekanismer

Behandling med folkmedicin omfattar fytoterapi. Popularitet behandlades med extraktet av en dvärgpalm ("palm serenosa"). Framgången av sådan behandling kan bero på placebo-effekten. Folkmedel är också alla typer av dieter.

Andra metoder för förebyggande av folkmedicin: ta 2 tesked linolja, ta fastande infusioner på en tom mage. Terapi med folkmedicin innehåller också regelbunden förbrukning av lök.

Ekdysoner är hormonella ämnen. Folkrättsmedel är mottagningen av levzeya safflower växten. Ekdyserna som ingår i det tonifiera musklerna och öka immuniteten. Folkmekanismer är också användningen av ginseng, eleutherococcus, rhodiola rosea, magnolia vinstockar.

Fytoterapibehandlingar som innehåller steroler används: aralia, arnica, basilika, periwinkle, immortelle, elecampan. Behandlingen med småfärgade Cyprulae accepteras universellt i örtmedicin för denna sjukdom.

kirurgi

Behandling av BPH med hjälp av kirurgiska metoder kallas prostatektomi. Detta är den mest effektiva behandlingen och den vanligaste urologiska proceduren. I USA utförs 200 000 sådana operationer per år. Oftast är en av typerna av denna procedur transrektal resektion av prostatakörteln. Detta är ett minimalt invasivt ingripande: det finns inga ärr, eftersom resektoskopet sätts in i urinröret och avdunstar den onödiga vävnaden med en elektrisk slinga.

Metoden består i att avlägsna vävnaderna i den inre delen av könsorganet, i motsats till den radikala prostatektomi av cancer, där hela vävnaden av körteln avlägsnas. Detta är det bästa sättet att ta bort symtomen på sjukdomen, men behandlingen kan inte lindra alla irriterande symptom - detta gäller män över 80 år.

BPH-prostatakörteln - vad är det, symptomen, diagnosen och behandlingsmetoderna

På sjukhuset för svårighetsgraden av symtomen och efter en noggrann diagnos av den behandlande läkaren kan på ett tillförlitligt sätt bestämma BPH prostata - vad är det och hur man ska behandlas kommer att bestämmas på individuell basis. Inflammation i prostatan adenom är benägen att kroniskt förlopp med frekventa återfall, är fylld med farliga komplikationer, minskad sexuell aktivitet. Benign prostatahyperplasi fortskrider hos män äldre än 40 år, så i den här åldern är det önskvärt i tid att reflektera över tillförlitliga förebyggande åtgärder.

Vad är BPH i Urologi?

Varje man borde tydligt förstå vad prostatahyperplasi är för att utesluta utvecklingen av en sådan farlig sjukdom i framtiden. Strukturellt, denna patogena knutor som bildas i prostatan, som när de växer pressa urinröret, stör därmed den naturliga avföring blåsan. Den karakteristiska neoplasmen är godartad, men patienter med denna diagnos faller in i riskgruppen för maligna tumörer. Därför bör effektiv behandling av BPH vara aktuell.

skäl

Godartad prostatahyperplasi utvecklas uteslutande i den manliga kroppen, kan bli den främsta orsaken till sexuell dysfunktion, avsaknaden av ejakulation. Det är mycket problematiskt att bestämma den patologiska processens etiologi, och många urologer kallar BPHs utseende det första tecknet på de närmande "herrarnas klimakterium". Innan du börjar ta mediciner, måste du kontakta en specialist för råd. De potentiella patogena faktorerna för BPH och bildandet av glandular hyperplasi är som följer:

 • ärftlig faktor
 • den ekologiska faktorn
 • förekomsten av dåliga vanor
 • skadlig produktion
 • de överförda inflammatoriska processerna i prostata;
 • venerala sjukdomar;
 • oregelbundet sexliv.

form

Processen för proliferation av körtelvävnad fortskrider under påverkan av könshormoner - testosteron och dihydrotestosteron. Med sin instabila koncentration bildas problem med urinröret, godartade tumörceller som multiplicerar, vilket ökar den karakteristiska tillväxten i storlek. Det är viktigt att inte bara veta vad BPH är men också klassificeringen av denna sjukdom för att påskynda upprättandet av den slutliga diagnosen:

 1. En sub-tuberkulös form av BPH, där en godartad tumör växer mot ändtarmen.
 2. Intravesikal form av BPH, där patologins fokus är begränsad huvudsakligen till blåsan, kännetecknas av tumörtillväxt.
 3. Retrotrigonal form av BPH med lokalisering av patologins fokus under blåsans triangel.

Stages of

Diagnosen av BPH i urologi har sina egna särdrag, som orsakas av scenen i den patologiska processen. För att undvika snabb avlägsnande av prostata adenom är det nödvändigt att i god tid reagera på den första symtomatologin av en karaktäristisk sjukdom. Nedan är stadierna av BPH, vilket komplicerar arbetet i prostata. Alltså:

 1. Inledningsskedet är kompensation. Patienten klagar över en palpabel urinretention, frekvent urinering, särskilt på natten. Varaktigheten av perioden är upp till 3 år, då sjukdomen fortskrider.
 2. Den genomsnittliga svårighetsgraden av BPH är subkompensation. Uttagarnas väggar deformeras under påverkan av växande BPH, obalanserad tömning av blåsan observeras, vilket leder till att den akuta inflammatoriska processen fortskrider.
 3. Den svåra scenen av sjukdomen är dekompensation. Inflammation i urinblåsan är sträckt på grund av ansamling av urin, blödning fortskrider, Piura, kakexisymptom, torra slemhinnor, minskat hemoglobin (anemi), och förstoppning.

Symtom på prostatahyperplasi

Patologi börjar nästan omedelbart med svåra symptom, vilket vittomfattat visar att patientens hälsa inte är i ordning. Palpation av körteln åtföljs av akut smärta, men mannen betalar mer uppmärksamhet åt att hålla urinen, vilket sker i det aktiva skedet och viloplanet. Andra symptom på inflammation presenteras nedan:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • utstötning av urin genom intermittenta chocker;
 • långsam urinering
 • spänning när man går på toaletten;
 • tillväxt av parauretralkörtlar
 • full blåsans sensation;
 • ömhet med urinering.

Kliniska symptom

Initialsteget av BPH varar från 1 till 3 år. Vid denna tid patienten märker en frekvent behov av att använda toaletten, som åtföljs av en svag urinstråle, sensation neoporozhnennogo blåsan smärtattacker vid utloppet av den biologiska vätskan. Efter urinering finns det internt obehag, och toaletten kan efterlysas efter 20 minuter.

Medelsteget i BPH åtföljs av en förändring av prostatens utseende och storlek, organs smärta vid palpation. Urin utsöndras i små portioner, och dess inkontinens utesluts inte. Att gå på toaletten åtföljs av akuta angreppssmärta, det finns obehagliga känslor under avföring. En sådan symptomatologi är svår att inte märka, så patientens uppgift är att vända sig till en urolog.

Den tredje etappen av BPH är komplicerad. En urinstråle i en obetydlig mängd utsöndras av deras urinrör, utseendet av orenheter av blod och slem i denna biologiska vätska utesluts inte. Vid denna tidpunkt är en kraftig nedgång i njurefunktionen utbredd, eftersom bäckens avlopp inte tömmer vätskan i den erforderliga volymen, utvecklas njurfel.

Echokardiogram av BPH

Symtom på prostatisk BPH liknar en urolithiasis, men läkare skiljer de karakteristiska egenskaperna hos en karaktäristisk sjukdom. Echoes av prostata dysplasi bestäms av indexet av klyftvävnadsproliferation, storleken på urinvägens lumen. Förekomsten av diffusa strukturella förändringar i prostatakörteln indikerar patologins gång, potentiella komplikationer av BPH.

Behandling av BPH

Före paus till en intensiv terapi krävs för att få diagnosen, vilket i inflammation i prostatan inkluderar transrektal ultrasonografi att mäta prostata och för att identifiera särdrag av dess struktur, cystoskopi för att studera intern blåsan och urinröret, uroflowmetry som utför en serie tester. Transrectal metod kan noggrant registrera volymen av inflammerad prostata och slutligen bestämma diagnosen. Generella rekommendationer från läkaren för BPH ges nedan:

 1. Vid det inledande skedet är det nödvändigt att återställa systemisk blodcirkulation, på medicinsk sätt för att säkerställa ett naturligt utflöde av urin. Dessutom överge dåliga vanor, äta rätt och leda en mobil livsstil.
 2. I den andra etappen är den kliniska bilden komplicerad, kirurgisk behandling kan krävas. Om läkaren misstänker obstruktionen av urinröret är det omöjligt att göra utan en operation med en efterföljande rehabiliteringsperiod.
 3. Den tredje etappen av prostatisk BPH är komplicerad, den behandlas endast med radikala metoder. Konservativ terapi är ineffektiv. Den rekommenderade resektion av prostatakörteln kräver en lång rehabiliteringsperiod.

medicinering

Om prostatakörteln infaller och gör ont måste du kontakta en urolog. Specialisten rekommenderar, efter att ha undersökt patientklagomål och instrumental diagnostik, försiktiga konservativa metoder med stabil terapeutisk effekt. Ofta utser läkare representanter för följande farmakologiska grupper:

 • blockerare 5-alfa-reduktas rekommenderas till patienten i en ökad prostatavolym mer än 40 ml: Finasterid, Proscar, Dutasteride, Avodart;
 • alfa-blockerare för att minska svårighetsgraden av ångestsymtom, akut smärtssyndrom: Terazozin, Doxazosin, Tamsulosin;
 • fosfodiesterashämmare eliminerar effektivt symptomen på erektil dysfunktion: Tadalafil, Cialis.

kirurgi

Om den tredje etappen av prostatisk BPH diagnostiseras - vad är det här, bestämmer den detaljerade diagnosen. Effektiv behandling utförs exklusivt med kirurgiska metoder, vars huvudsyfte är det operativa avlägsnandet av adenom, excision av de drabbade vävnaderna som är involverade i den patologiska processen. Här är vilka operationer som ordineras på sjukhuset av urologer:

 1. Avlägsnande av BPH med en transuretral metod involverar instrumental excision av prostata körteln belägen längs urinröret och klämma i sin lumen.
 2. Prostatectomy. Operationen utförs under generell anestesi med stor prostatastorlek, åtföljd av en lång rehabiliteringsperiod.
 3. Prostatectomy. Delvis excision av drabbade vävnader med ett minimalt antal biverkningar.
 4. Laserablation ger kompression av urinröret på grund av hög temperatur och ytterligare "rynkning" av prostata vävnader som omger urinröret.

Icke-operativa behandlingsmetoder

Konservativa, minimalt invasiva och alternativa intensivvårdsmetoder är mycket effektiva endast i början av BPH i prostatakörteln - vad detta är och hur man agerar kommer urologen att berätta mer efter undersökningen. Här är de mest populära procedurerna:

 • kryokirurgi;
 • termoterapi;
 • transuretral nålablation;
 • införandet av prostata stenter i förminskningen;
 • ballong prostata dilatation.

Postoperativ period

Behandla BPH under lång tid även efter operationen. Rehabiliteringsperioden inkluderar rätt näring, en aktiv livsstil och konstant medicinsk övervakning. Till exempel borde patienten helt eliminera fet, salt och kryddig mat, alkohol, medan berikad diet med fiber. Dessutom krävs det:

 • att överge skadlig produktion
 • utesluta fysisk aktivitet
 • att lämna dåliga vanor i det förflutna;
 • månad avstå från samlag
 • 3 - 4 veckor kör inte.

Prognos med BPH

Om behandlingen i tid behandlas är det kliniska resultatet av BPH för män gynnsamt, patienten kommer snart att kunna återgå till full sexuellt liv. Efter operationen uppstår inte problem med styrka om du tydligt följer alla rehabiliteringsperiodens regler. Men i det sista skedet av sjukdomen utan operation kan eventuella komplikationer.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Vad är prostatahyperplasi?

I denna artikel kommer vi att tala om prostatahyperplasi, vilken typ av sjukdom det är, hur det manifesterar sig, orsakerna, symtomen, sätten att diagnostisera och behandla.

Begreppet prostatahyperplasi

Hyperplasi i prostatakörteln är en ökning av organs storlek relaterat till det manliga reproduktionssystemet.

Sjukdomen är mer känd som prostataadenom och är en godartad förändring i körtelvävnaden.

Huvudfallet av fall gäller män som är äldre än 40 år och upplever en negativ inverkan av provokationsfaktorer.

Beroende på graden av utveckling av hyperplasi och återkallande för terapeutisk behandling kan läkaren föreslå ett operativt ingrepp eller fortsätta eliminera patologi med läkemedel.

Godartad neoplasm (BPH) börjar växa från en liten nod, med en ökning i vilka problem med urinering börjar.

Tillväxten av en godartad neoplasm åtföljs inte av metastasering till andra organ, även om den försummade tillväxtprocessen inte utesluter degenerationen av den till en malaktig.

För att döma uppkomsten av degenerering av adenom i karcinom är det möjligt att analysera blodet med innehållet i en tumörmarkör i den.

Frånvaro av en markör i blodet och prostataförstoringen i bilden under ultraljudet är utgångspunkterna för diagnosen av sjukdomen.

Normal fysiologi av prostata

Prostata ligger i bäckenområdet, under blåsan och ovanför bäckengolvet framför ändtarmen.

Körteln är omringad på alla sidor av urinröret och vas deferens, dess form liknar en kastanj.

Vävnader i prostatakörteln representeras av glandular epitel, vilket är flera gånger mindre i jämförelse med fibrous bindväv och muskulösa vävnader.

Med godartad hyperplasi ökar det icke-utsöndrande epitelet, men fibröst muskelvävnad ökar.

Glandulärt epitel innehåller tre typer av celler:

 1. Sekretoriska sekret producerar körtlar och utgör majoriteten av epitelvävnad. Presenterad av prismatiskt epitel.
 2. Basal, som utgör grunden för sekretorisk och kapabel till ytterligare differentiering i sekretoriska celler.
 3. Neuroendokrin, som kan ackumulera en liten mängd hormoner som produceras i andra körtlar (somatotrop hormon, serotonin, sköldkörtelhormoner).

Fibroznomyshechnaya vävnad innefattar celler (glatt muskulatur, endotelial, fibroblastiska) och icke cellulära komponenter (proteinmolekyl intercellulära mediet - elastin och kollagen, basalmembran, etc.).

Prostata placeras i en kapsel av fibrös vävnad från vilken går djupt in i bind korder prostata, körtelepitel klyftan i separata avdelningar i de anslutande segmenten.

Funktion av körteln bestäms av utsöndringen av vätska som kommer in i urinröret i dess främre del, kallad prostata.

Vid denna tidpunkt skall prostata-vätskan blandas med testiklarnas hemligheter, seminala vesiklar och bildandet av ejakulatet.

Alla strukturer bildar viskositet, syra-basbalans och ejakulerande volym.

Vid diagnos av prostatahyperplasi spelar en viktig roll prostata glykoprotein natur - prostaspetsifichesky antigen främjar kondense efter utlösning av spermier före befruktningen.

För att upprätthålla en viss syra-basbalans av sekretoriska celler i prostata, produceras ett antal kemikalier: citronsyra, fibrinolysin, fosfater och dihydrogenfosfater.

Innervation av prostatakörteln genomförs autonomt och det somatiska nervsystemet.

Den senare kontrollerar i sin tur processen med urinering, ger bäckens membrans muskulära sammandragningar.

Den sympatiska avdelningen i det autonoma nervsystemet har kvistar i prostatens muskler, blåsans kropp, blåsans hals och urinrörssnäckarna.

Den parasympatiska avdelningen i VNS exciterar de kolinerga receptorerna i blåsans kropp under påverkan av den parasympatiska gren av acetylkolin frisatt i den synaptiska klyftan.

Patogenes vid prostatisk hyperplasi

Godartad utvidgning av prostatakörteln (BPH) börjar från den centrala delen, varefter den patologiska processen täcker laterala lobes.

Ytterligare tillväxt beror på hyperplasi hos parauretralkörtlarna, vilket ökar i storlek till den yttre delen av prostata.

Som ett resultat är de intilliggande organen förskjutna: Blåsarens inre sphincter förskjuts uppåt, urinrörets slutdel är förlängd.

Körteln ökar och mot ampull i ändtarmen.

Enligt typen av prostatahyperplasi finns det tre typer, vars utgångspunkt är tillväxtriktningen i förhållande till blåsan:

 1. En subkubisk form i vilken adenomen förskjuts mot ändtarmen.
 2. Intravesikal form. Tillväxt observeras i blåsans riktning.
 3. Retrotrigonformen är symptomatiskt den farligaste, eftersom urinretention sker omedelbart av två skäl. Det första blocket uppstår på vägen till blåsans sphincter. Den andra obstruktionen finns i urinrörsöppningarna. Över tiden skapar förhållandet mellan de två typerna av blockeringar en triangel mellan urinhinnan och blåsans inre cirkulära muskel. Triangeln kallades Lieto.

En enda typ av prostatahyperplasi i praktiken av övervakning av adenom är sällsynt, men oftare detekteras en blandad typ av sjukdom.

Kliniska varianter av adenom

Utvecklingen av prostata adenom kan delas upp i 4 steg beroende på dislokationen av nodalbildning, graden av ökning och utvecklingen, graden av försämring av urinutsöndring.

Den kliniska bilden i olika steg är som följer.

I avsaknad av behandling, den första etappen, kallad kompensator, varar från ett år till 2-3 år.

Palpation leder inte till smärtsamma känslor, medan järnet tränger upp med märkbara tydliga gränser.

En ökning i storlek detekteras, den centrala delen av körteln är väl känd i form av en fur. Konsistensen är tätare än i det normala tillståndet.

Återstående urin vid urinering finns inte i urinblåsan. Patienten urinerar ofta, speciellt på natten.

Önskningar för urinering förekommer ofta, men trycket i strålen är trögt.

Har fått namnkompensationen, eftersom blåsan inte är helt tömd. Patienten känner av rester av urin, men kan inte ta bort dem.

Behovet att urinera blir mycket vanligt, även om urin utsöndras i små portioner.

Urin upphör att vara transparent, med undantag för grumlighet, det kan verka blod. Stagnerande fenomen i blåsan orsakar störningar i njurfunktionen.

Ibland kan patienten inte urinera, för vilken de tillgriper urinkatetrar.

Tjockleken på blåsans väggar blir tjockare, ibland utsöndrar den överflödande urinen urin godtyckligt.

I den sista fasen av dekompensering når förtjockningen av blåsans väggar sitt maximala. Urin uppstår molnigt, med blod.

Oberoende jeturinering är svårt, urindropp vinner godtyckligt ned ur urinröret.

Symtom på urineringstörningar åtföljs av allvarliga kränkningar av njurarna, vilket leder till njursvikt.

Patienterna går ner i vikt, har ohälsosam hudfärg, upplever frekvent sjukdom, lider av förstoppning.

Av munningen av patienter med prostatahyperplasi av 2 och 3 grader sprider en obehaglig lukt av urin, den muntala slemhinnan torr.

Hudskydd av patienter har ohälsosamma nyanser, utan blush. Vid analys av blod detekteras anemi.

Fortsättningen av den tredje endast när det gäller behandlingens komplexitet är en storleksordning högre.

Tecken på sjukdomen

Med tanke på konsekvenserna och bördan av behandling för avancerade former av prostatahyperplasi, bör ett besök till läkaren tillämpas omedelbart efter utseendet av de första tecknen på patologi.

Kombinera de symptom som kan manifesteras vid vart och ett av de tre stegen, något tecken från följande lista ska varna mannen:

 • försvagning av strålen under urinering tills den släpper ut;
 • Urineringens början åtföljs av fysiologiska problem och då av psykologisk natur.
 • små raster mellan uppmaning att urinera;
 • frånvaro av en kontinuerlig ström under urinering;
 • under urinering måste buk- och bäckensmusklerna vara starkt ansträngda i en ofrivillig ordning;
 • omöjlighet med fullständig tömning av blåsan;
 • När det kommer från toaletten finns det en upprepad längtan att urinera;
 • kronisk trängsel av urin leder till en ökning av kolonierna hos smittsamma medel som påverkar många organ i urinvägarna;
 • Stagnation av urin leder till njursten i njure och urinväg
 • patologier av kronisk art i njurarna;
 • kompression av prostatan förstorad av prostata, som ett resultat utsöndras urinen antingen genom en tunn trög ström eller avlägsnandet sker i separata delar.

Eftersom det inte är nödvändigt att ignorera symtomen med sin separata och inte komplexa manifestation och att upprätta en diagnos oberoende utan en omfattande undersökning, skulle det vara orimligt.

Etiologi av hyperplasi

Det historiska tillvägagångssättet att förklara prostatahyperplasi grundades på två synvinklar, som ständigt står i motsättning.

En hälften av de medicinska armaturerna hävdade att den enda orsaken till prostata adenom är i en ålder av en man: ju äldre, desto mer sannolikt manifestationen av en vanlig patologi i det genitourära systemet.

Supporters av en annan synvinkel var av yttrandet om de negativa effekterna av abiotiska miljöfaktorer.

Till stöd för yttrandet om åldersförändringar i prostata är förändringen i hormonbalansen mellan androgener och östrogener i äldre ålder mot kvinnliga könshormoner.

Defekten av testosteron kan inte ignoreras av funktionaliteten hos testets, seminal vesiklar och prostata cellulära strukturer.

Som ett resultat sänks utsöndringen av innehållet i ejakulatet av könskliptorn.

Störning av prostata körtelns funktionalitet genererar efterföljande anatomiska patologier, inklusive prostata adenom.

Det fanns ingen direkt koppling mellan miljöfaktorer och prostatahyperplasi.

Avvisa de negativa effekterna av alkoholmissbruk, rökning, drogmissbruk, sexuellt överförbara sjukdomar och överförs konsekvenserna av smittsamma attacker, är sexuell läggning om tillståndet i urogenitalsystemet i allmänhet och prostata i synnerhet inte värt det.

Dra en slutsats att de verkliga orsakerna prostatahyperplasi under de beskrivna fenomenen kan tippa balansen till förmån för åldersrelaterade förändringar, utan att försumma externa faktorer väckande.

Prostata adenom kan utvecklas under lång tid utan att avslöja sig symptomatiskt.

Separata mjuka tecken beaktas inte medan det är en långsam skarp process.

Explicit tecken börjar störa när patologin blir kronisk.

Årlig rutinundersökning av prostata gör det möjligt att upptäcka en ökning av prostatakörteln på ett tidigt stadium under en liten symptomatisk manifestation.

En annan faktor som har en tidig ökning av prostatakörteln är ärftlighet.

Om en man hade fall av prostatacenom på stamfamiljen, bör urologen påbörja undersökningen vid 30 års ålder med obligatorisk årlig diagnos.

Med tiden kan de observerade avvikelser helt förhindra utvecklingen av hyperplasi eller fördröja sjukdomsuppkomsten så mycket som möjligt.

Förekomst av sjukdomen

Sjukdomen börjar utvecklas för första gången till 35 år hos vissa män, även om förändringarnas karaktär är märkbar endast under ett mikroskop.

Det är vid denna tidsålder som män ska genomgå profylaktisk läkarundersökning, under vilken tillståndet hos prostatakörteln övervakas noggrant.

Om en man är en långlever, så finns det i 100% av fallen en förstorad prostata storlek.

Ungefär hälften av den manliga befolkningen hos alla som har prostatahyperplasi klagar över obehagliga symptom känner inte den återstående hälften mot sjukdomen, d.v.s. Den prostatiska hyperplasien passerar asymptomatiskt.

För denna halva män uppstår sjukdomen utan obstruktiva förändringar.

Den kliniska bilden av prostatahyperplasi beskrivs i litteraturen och medicinska kartor som syndrom av urineringstörning, obstruktion av urinröret, symtom i nedre urinvägarna.

Nio av tio äldre personer i åldern 90 och hälften av män före pensionsåldern visar histologiska bevis på godartade förändringar i prostata.

Symtom på hyperplasi framträder tydligt endast i en fjärdedel av männen i åldern 55 år med en diagnoserad prostataförstoring och hälften av de 75-åriga patienterna.

Prognos av sjukdomen

Den långvariga frånvaron av behandling för godartad prostatahyperplasi hotar allvarliga konsekvenser för människans hälsa på grund av fördröjning i urinen:

 • attacker av urolithiasis i urinblåsan;
 • infektionssjukdomar i det urogenitala systemet;
 • nederlag av renal tubuli med bildandet av njursvikt;
 • malignisering av en godartad tumör och utveckling av en malign process i prostatakörteln.

Att hänvisa till en läkare med symptomutseende och utnämningen av rätt behandling för godartad hyperplasi kan göra en positiv prognos.

Funktioner av sjukdomsförloppet

Sjukdomsförloppet i avsaknad av behandling kan utvecklas i olika scenarier.

Det är inte uteslutet att hyperplasi inte kommer att manifestera sig symptomatiskt och inte kommer att utvecklas ytterligare i etapper. För att förutsäga framsteg i framsteg eller frånvaro tas inte läkare.

Statistiken visar att en tredjedel av män med godartad prostatahyperplasi glömmer diagnosen på grund av en förbättring av situationen eller fullständig återhämtning.

Samma antal patienter noterade försämring av situationen, resten av det starkare könet visar ingen framsteg eller regression av sjukdomen.

Varje tionde sjuk person, i frånvaro av drogbehandling, med tiden noterar de ökande problemen med urinering.

Samma antal män som inte vill genomföra terapeutisk behandling, tvingas att tillgripa ett operativt ingrepp i prostata.

Vad triggar utvecklingen av godartad hyperplasi?

De viktigaste faktorerna för att öka prostatakörteln är den irreversibla processen med åldersrelaterade förändringar i hormonförhållandet mellan testosteron och östrogener.

Den ärftliga predispositionen är inte utesluten från listan över möjliga faktorer som utlöser patologi.

Under moderna förhållanden började huvudorsakerna till progressionen av prostatahyperplasi att beaktas av följande faktorer:

 • ineffektiv näring med övervägande av snabbmat i den dagliga kosten;
 • hypertensiv sjukdom;
 • hyperglykemi;
 • fetma av alla grader;
 • överskott i miljön av högsta tillåtna koncentrationer av skadliga kemiska föreningar;
 • minskade testosteronnivåer;
 • en ökning av receptorer som tar testosteron på grund av dess brist.

Ägg producerar 2 androgen: testosteron och dihydrotestosteron.

Känsligheten hos prostatafolliklarna mot androgener är inte densamma: Dihydrotestosterons brist uppfattas av cellerna mer akut.

Normalt omvandlas testosteron till ett homologt hormon dihydrotestosteron under påverkan av ett enzym från gruppen av oxyreduktas - 5-alfa-reduktas.

Män som omvandlas till barndom i eunuker eller lider av en inneboende brist på 5-alfa-reduktas, upptäcks inte godartade förändringar i prostatakörteln.

Män som arbetar på prostatakörteln, märker att i sin stamtavla har förekommit fall av prostatacancer som drivs eller dödsfall till följd av bristen på behandling av cancer patologi.

Särskilt ofta är ärftlig predisposition realiserad i en man före pensionsåldern.

Godartad prostatahyperplasi upptäcks sällan hos invånare i östra länder. Till exempel finns det i Japan nästan ingen sjukdom.

Probabilistiska orsaker till den låga förekomsten av gener agera i frånvaro av information om den för tidiga fel på prostata och avskräckande effekt i form av skaldjur och livsmedel rika på fytoöstrogener.

När visas besöket hos läkaren?

Orsaker till omedelbar kontakt med en urolog är:

 • retention av urinering
 • fläckig strålning eller besvär urinering;
 • grumlig urin eller detekterbart blod;
 • symtom på njursvikt eller godartad prostatahyperplasi.

Den plötsliga fördröjningen vid avlägsnande av urinströmmen orsakar allvarlig smärta. Om detta händer bör du skjuta upp alla fall och skynda till urologen och andrologen.

Gradvis ackumulerande, extraherad urin från blåsan strömmar över den och står ut senare av en svag ström eller frekventa droppar.

Om ett besök hos läkaren skjuts upp, blir urinen mer koncentrerad, benägen att bilda urinstenar, reproduktion av smittämnen.

Utseendet av blod i urinen betyder inte utvecklingen av prostatahyperplasi, det är möjligt att anta urolithiasis, blåscancer, njursjukdomar.

För att förhindra prostatacancer hos män under året måste tillfrågade på urologen, och svarta och personer med problem i familjen med prostatacancer, visar urologisk undersökning efter 40 år.

Onkologin i prostatakörteln går till det sista steget utan uppenbara tecken.

Utesluter inte prostatacancer hos män som genomgått operation på körteln genom resektion eller ektomi av en godartad tumör.

Den vanligaste platsen för omvandling av godartade celler till maligna celler är lokaliserad i den yttre delen av prostata, vilket inte stör operationen för att avlägsna adenom i körteln.

Förberedelse för medicinsk samråd och undersökning

Gå till doktorn, du måste vara redo att fylla i ett ark med frågor, svaren på vilka hjälper läkaren att anta en diagnos.

Efter detta utför urologen en fysisk undersökning av prostatakörteln genom en rektal metod.

Före ett besök hos en läkare är det bättre att inte tömma urinblåsan, eftersom det kommer att vara nödvändigt att passera urinen för analys, och även vid urinering för att mäta utsöndringshastigheten för urin.

För diagnos av prostatahyperplasi föreskrivs flera test, det är nödvändigt att utföra ett antal tekniker, inklusive instrumentala:

 1. Rektalt undersökning av körteln genom palpation, under vilken graden av ökning, densitet och ömhet bestäms.
 2. Transrectal ultraljud, vilket möjliggör detektering av nodalformationer och förkalkningar av vilken storlek som helst. Metoden avslöjar den exakta riktningen av körtelens utvidgning, dess tydliga gränser och dimensioner. Med hjälp av ACT finns adenomen även i början av utvecklingen.
 3. Ultraljud av bäckenet.
 4. Mätning av urinutskiljningsgrad - uroflowmetri.
 5. Undersökning av mängden urin efter urinering i blåsan. Mängden vätska kan mätas exakt genom ultraljud.
 6. Urethrocystoscopy.
 7. Datortomografi.
 8. Urintrycket på blåsans väggar mäts genom cystonominometri.

En omfattande studie av prostata hjälper till att identifiera en exakt klinisk bild, vilket är utgångspunkten för val av terapeutisk eller kirurgisk behandling.

Noggrann studie av sjukdomshistorien gör det möjligt att skilja obstruktiva och irriterande symptom.

Ur denna synvinkel hjälper dagboken för urinering, om den är närvarande, bättre att diagnostisera sjukdomen än patientens frågeformulär.

Vid nämna vissa symptom kan prostatahyperplasi likna:

 • blåsans karcinom;
 • infektionssjukdomar i urinblåsan och urinröret;
 • strängning av urinröret, som härrör från skador, långvarig användning av katetern, venerala sjukdomar (gonorré);
 • Hyperglykemi, vilket medför en frekvent uppmaning att urinera och otillräcklig tömning av blåsan;
 • infektiösa patologier av prostata;
 • blödans dysfunktion förknippad med insufficiens eller brist på leverans av nervimpulser (ryggradsskador, stroke, multipel skleros, Parkinsons sjukdom, etc.).

Med hjälp av en fylld symtomatisk skala blir det klart om ytterligare studier av prostatakörteln eller diagnosen är nödvändiga (skalan är fylld) och ett val av behandlingsregimen är nödvändigt.

Skalan har ett maximalt betyg på 35 poäng. När man fyller skalan från 20 poäng till maximalt, fattas ett beslut om kirurgisk behandling.

Intervall från 8 poäng till 19 är en signal till början av konservativ behandling.

Ett betyg under 8 poäng kräver ingen medicinsk intervention och patienten ges rekommendationer om förebyggande av prostata sjukdomar.

Fysisk undersökning av patienten börjar med undersökning av huden, allmän hälsa, yttre palpation av blåsan till dess fullhet.

Därefter utför läkaren en rektal undersökning av prostatakörteln, för vilken prostatens yta undersöks med pekfingeren av handen på vilken den medicinska handsken är sliten.

Järnet ligger ovanpå ändtarmen. Om ytan på körtelförstoringen är likformig och jämn, dras en slutsats om hyperplasiens godartade karaktär.

Prostatacancer modifierar prostataytan från slät till tuberös, i vilken nodformationerna probes.

Helt om graden och arten av hyperplasi bedöms enligt felets storlek. Inte alla män har samma prostatakörtel.

Män med en stor körtel på palpation visar en ökning, men symptom eller histologiskt verkar det inte.

Den lilla prostata hos män med hyperplasi på palpation avslöjar inte abnormiteter, även om symptomen på godartad körtel hyperplasi är närvarande eller obstruktiva fenomen upptäcks i den.

En detekterbar förstoring av körteln är inte en orsak till konservativ behandling, men medicinsk historia, symptom och diagnostisk undersökning av ultraljud, i kombination med prostataformen, utgör grunden för att utveckla en behandlingsregim.

Före behandlingens början bör den neurologiska karaktären av prostata hyperplasi uteslutas.

Hur behandlas godartad hyperplasi?

Huvudriktningen för behandling utan kirurgiska metoder är regelbunden observation av dynamiken av minskning eller ökning av prostata.

Sjukdomsförloppet är inte nödvändigtvis förenat med graden av att utveckla patologi. Ofta kan den kliniska bilden förbättras eller förbli på samma nivå utan användning av terapeutiska metoder.

Män med minimal symtom är föremål för årlig screening för urinproduktion, datainsamling och symptomatisk skalning, fysisk undersökning.

När hemma borde en man vid tidpunkten för analysen vägra att ta mediciner som minskar tonen i släta muskler (lugnande medel), droger för bihåleinflammation etc. i samband med otillförlitligheten hos de mottagna testerna och analyserna samt intensifieringen av den symtomatiska bilden.

Självklart förbättra käftens tillstånd med hyperplasi detekterat, om du följer vissa regler:

 • försök att inte ta lugnande medel och antidepressiva medel som minskar muskelmuskulaturens ton och skapar hinder för fullständig tömning av blåsan.
 • akta dig för missbruk av alkohol och kaffe, begränsa användningen av dessa drycker på kvällen och på natten;
 • ökad ton i blåsans sphincter är oönskade, därför är dekongestiva medel, som är läkemedel för förkylning, önskvärda att endast ta som en sista utväg.

Nyligen har många metoder för behandling av prostatahyperplasi utvecklats, inklusive fytoterapeutiska. Men det finns också sådana agenter som det är accepterat att namnge en placebo.

Patienten med hopp om återhämtning får sådana droger, vars terapeutiska effekt inte är tillförlitlig.

En av dessa droger är ett extrakt av en dvärgpalm.

Behandling med medicinering.

5-alfa-reduktas är ett enzym som accelererar omvandlingen av huvudhormon-testiklarna till en dihydrotestosteronform.

Det finns ett beroende av urinretention på dihydrotestosteron. Läkemedlet, den inhiberande verkan av 5-alfa-reduktas - finasterid, mottagande som ökar utsöndringen av urin och försvagar luminans tecken på godartad prostatisk hyperplasi och minskar storleken på prostatan.

Verkningsgraden av finasterid är låg, en märkbar härdande effekt uppnås efter 6 månader.

Finasterid visar mindre effektivitet vid hyperplasi i prostata hos män med liten initial storlek och större effektivitet - hos män med stor körtel.

Unikt finasterid har egenskapen att förbättra symtomen på urinretention. Under flera år av administrering av läkemedlet kan det operativa sättet att behandla prostatan undvikas i hälften av fallen.

Användningen av läkemedlet är inte utan obehagliga biverkningar för män: Impotens är registrerad hos var 25: e patient efter behandling med finasterid, en minskning av spermiernas volym - i hälften av det starkare könet.

Det finns även isolerade fall av bröstförstoring.

Väggarna i prostatakörteln och blåsans sfinkter representeras av glattmuskelceller, vars ton tillhandahålls av den sympatiska avdelningen i det autonoma nervsystemet.

Sympatiska grenar börjar med receptorformationer, som kallas alfa-receptorer.

Med hjälp av droger (alfa-blockerare) är det möjligt att minska receptorkänsligheten och därigenom minska muskeltonen i glattmuskelvävnaden.

Resultatet av användningen av alfa-blockerare är lättnad av symtomen på sjukdomen och urinströmmen intensifieras när blåsan töms.

Alfa-blockerare var tidigare kända som antihypertensiva medel med högt systoliskt tryck, eftersom alfa-receptorerna först detekterades i blodkärlarnas väggar.

Av denna anledning åtföljs intag av droger i denna grupp av en minskning av blodtrycket, vars första symptom är huvudets vridning.

Modern farmakologi har ett brett utbud av läkemedel som blockerar alfa-receptorerna: Polyprynin, Doxazprostan, Haythrin, Hyperprost, etc.

Hyperprost och dess analoger är effektiva vid blockering av receptorer som är lokaliserade endast i prostata och blåsans väggar (alfa1A-receptorer).

Alfa-blockerare ordineras vid icke-absoluta indikationer för kirurgisk ingrepp, när patientens liv inte är hotat.

Medicin kan användas när urinvolymen i blåsan inte överstiger 0,3 liter efter tömningen. Urinstrålen som påverkas av alfa-blockerare blir mer ansträngd.

Ungefär hälften av patienter med godartad hyperplasi noterades efter att ha tagit mediciner, försämrad symtom eller deras försvinnande.

Användningen av alfa-blockerare ger en gradvis terapeutisk effekt och når en maximal topp efter 14 dagar. Från detta ögonblick blir situationen för frånvaro av symtom på sjukdomen stabil.

Att välja en särskild urolog för urologen är baserad på individens uppfattning om drogen.

Hos patienter med kronisk hypotension reducerar de beskrivna läkemedlen, utom Hyperprost, ytterligare blodtryck.

Cirka en av tjugo män som tar Hyperprost eller dess analoger lider av effekterna av omvänd utlösning.

Kirurgiska metoder för behandling av prostatahyperplasi.

Årligen håller flera tusen patienter med godartad prostatahyperplasi överens om att utföra operationen och beklagar inte dess beteende.

I den godartade karaktären av utvidgningen avlägsnas endast den del av körteln som bildar prostatan.

Om det finns en cancerous tumör i ektomi är hela prostaten ansvarig.

Fördröjd urinering och andra symtom efter ektomi av körtelstoppet.

Män över 80 år har åldersförändringar i blåsans väggar, så problem med urinering, även efter fullständig avlägsnande av prostatakörteln, kan delvis förbli.

Kirurgi på prostata utförs i följande fall:

 • tidig urinering
 • urinen i blåsan när den tömmes, överstiger 300 ml;
 • tvivel hos patienter om konservativa behandlingsmetoder;
 • urolitiasis;
 • Återstående fenomen i behandlingen av infekterat urinvägar, blir kroniska;
 • ineffektivitet eller oförmåga att ta medicinering för patientens hälsa;
 • obstruktiva fenomen med njurinsufficiens.

Indikationen för öppen prostatektomi är ursprungligen stort järn (vikt över 80 g), vilket är i ett tillstånd av godartad utvidgning.

Denna typ av kirurgi används i extrema fall, eftersom patienten lider sämre än andra typer av operationer.

I underdelen av buken är en hudinsats gjord, exponering av prostatakörteln och urinblåsan. Kirurgens ytterligare åtgärder antar 2 alternativ för extraktion av godartat innehåll från prostata.

Det första alternativet - adenom produceras efter öppningen av prostata.

Den andra varianten av operationen utförs genom blåsan, vilket kräver regelbunden tömning med hjälp av katetrar: en av dem sätts in i urinblåsan genom urinröret, den andra ligger i underlivet.

Katetrarna är i blåsan i fem dagar, varefter rehabiliteringsperioden börjar återställa den oberoende urinering.

Även om operationen kan ha stora komplikationer i jämförelse med andra kirurgiska ingrepp anses dess effektivitet vara den högsta.

Transuretral resektion av prostata.

De flesta operationer utförs på detta sätt, vilket har fördelar gentemot de andra:

 • liten invasion;
 • låg traumatism;
 • en kateter i blåsan jag sätter in endast i 1 dag;
 • urladdning i 3-4 dagar från sjukhuset;
 • liten risk för komplikationer.

Operationen utförs med hjälp av videoendoskopisk teknik, som ser ut som en tunn kateter införd i urinblåsan.

Från resektoskopet sträcker sig en slinga av tunn tråd till vilken en elektrisk ström är ansluten.

Med hjälp av ett resektoskop avlägsnas den skadade delen av körteln, och patienten känner inte några skarpa smärtor. Det kan finnas ett litet obehag i underlivet.

19 av 20 män med allvarliga symtom på godartad hyperplasi upplever symptomatisk förbättring.

Samma effekt uppnås efter operationen hos 17 av 20 män med en genomsnittlig svårighetsgrad av symtom.

Efter transuretral resektion är följande komplikationer möjliga:

 • impotens hittades hos en man av 20;
 • inkontinens av urin - en av 25-30;
 • omvänd utlösning - mer än hälften av männen;
 • upprepad resektion med transuretral metod - en av 10 opererade;
 • intern blödning, som kräver infusion av blodsubstitut eller blod från blodet - 1 av 15-20;
 • inskränkning av blåsans eller urinrörets sfinkter - en av 20;
 • Dödsfall - 1 per 4000 operationer.

Transuretral snitt av prostata (prostastem).

Snittet av prostata är gjord med ett resektoskop, vars munstycke skiljer sig från elslingan med en elektrisk kniv.

I körtelvävnaden intill urinröret görs flera snitt (ibland är det tillräckligt) för att lindra trycket på urinvägarna.

En elektrisk kniv avlägsnar ibland en del av körtelvävnaden, men i de flesta fall är det inte nödvändigt.

Prostatomi har fördelar framför partiell borttagning av körteln genom en transuretral metod med kortare varaktighet och färre komplikationer.

Effektiviteten hos prostatomi i förhållande till småkörteln (mindre än 30 gram) ligger på samma nivå som i jämförelse med resektion.

Transuretral förångning av prostata.

Förångning utförs under handlingsresektoskopet, som i de tidigare två typerna av operation.

Resektoskopisk vävnad i prostatakörteln dissekeras inte och avlägsnas inte, men den ökade delen skall förstöras genom indunstning vid en hög temperatur uppnådd genom verkan av en elektrisk ström.

Blödning under transuretral förångning kan undvikas. Patienterna efter operationen använder en kateter i flera timmar.

Patienten släpps ut från sjukhuset nästa dag efter förångningen.

Operationen är kostnadseffektiv i jämförelse med andra metoder för kirurgisk ingrepp.

Minimalt invasiva metoder för prostatabehandling

Även om verksamheten har sina fördelar framför icke-operativa metoder för prostatacancer behandling, är en uppgift för medicinsk personal valet av dessa tekniker som skulle lämna minimala spår av ingripande i kroppen och inte ger en positiv effekt på patientens körteln.

Det perfekta alternativet för en enda exponering för kroppen är ett extrakt omedelbart efter exponering från sjukhuset, en lägre exponeringskostnad och ersättning av generella anestesi med lokalbedövning.

Flera metoder har testats för lokal uppvärmning av vävnadssidor, vilket visar deras meriter och negativa aspekter:

 1. Mikrovågsterapi genom att införa en kateter genom vilken den påverkade prostata vävnaden koagulerar med mikrovågor. Efter proceduren kan bevaras svullnad av körteln, under vilken katetern är installerad för urinering. Förfarandet är lämpligt för avlägsnande av små områden med godartad hyperplasi.
 2. Laserförångning. En kateter med en laserstråle förångar cellerna i den centrala delen av prostata, vilket orsakar deras förstöring. Som vid exponering för mikrovågsterapi är förfarandet lämpligt för små prostata-adenomer.
 3. Koagulering av patologiskt cellulärt material kan genomföras genom nålablation, för vilken en nålutgivande radiofrekvensvågor exponeras från cytoskopet infört genom urinröret. Pekad radiovågsanvändning utförs endast på tumörer av små dimensioner följt av införandet av en kateter för att tömma blåsan.
 4. Ultraljudscoagulering av en liten tumör genom ultraljudets värmeverkan, som fokuserar med hög intensitet genom ett infogat instrument utrustat med en videokamera.

Metoder för icke-operativ behandling av prostata

Effekten på den utvidgade körteln med undantag för kirurgisk ingrepp utförs enligt följande metoder:

Det utförs när det inte finns någon möjlighet att utföra ett operativt ingrepp, och läkemedelsbehandlingen har inte den korrekta effekten.

Urinrörets lumen med hjälp av en ballong expanderar, så symtomen i samband med kränkningar av urinering försvagar. Ballongen sätts ihop med cystoskopet.

Nackdelen med ballongutvidgning är omöjligheten att eliminera utvidgningen av prostatakörteln.

Det utförs med ett cystoskop som är utrustad med anordningar för att skapa låg temperatur i den förstorade delen av prostata och kroppstemperatur i urinröret för att förhindra att urinledningskanalen dör vid låg temperatur.

Frysning av de drabbade strukturerna i prostatakörteln sker i flytande kväve.

Det liknar ballongutvidgningen, men förlängningen av urinröret med stativet utförs under en längre tid.

Artificiell embolisering av små arterier i prostata.

Det genomförs med målet att stoppa näringen av celler som ligger inom adenomområdet.

Förfarandet utförs genom införande av små bitar av medicinsk plast i storleken 100-400 mikron genom lårbensartären.

Sonden som sätts in i lårbensartären avanceras till prostataartären och producerar sfäriska fragment av plast.

Flyttar sig vidare till små arterioler, klarar plastmaterialet dem och stör prostacellernas näring, på grund av vilken deras död uppstår.

Den beskrivna metoden introducerades nyligen och blev snabbt populär bland endovaskulära kirurger.

Förebyggande av sjukdom

Förebyggandet av godartad hyperplasi är baserad på ett komplex av åtgärder som innefattar:

 1. Rationell näring. Det är nödvändigt att utesluta från matfettiga, stekta, skarpa produkter. Missbruk inte mat som berikats med animaliska fetter och kolesterol. Från kaffe och alkoholhaltiga drycker är det bättre att vägra helt och hållet om det är omöjligt att vägra så sällan som möjligt att tillgripa dem. På dagtid bör kosten vara mer för att komma in i mjölksyraprodukter, grönsaker, frukter, baljväxter och mager kött.
 2. Måttlig fysisk aktivitet är förknippad med aktiv fritid, förebyggande av fysisk inaktivitet inte bara bibehålla en hälsosam vikt, men också normaliserar blodcirkulationen i bäckenorganen, undvika stagnation i prostatan.
 3. Ett årligt önskvärt urologiskt besök, börjar vid 40 års ålder och obligatorisk efter 50 år.

Bekämpa hinder

Män som har kontraindikationer för kirurgi tvingas använda kateter själva eller med hjälp av personer som bryr sig om lögniga patienter.

Under lokalbedövning kan patienten också plantera ställen som förlänger urinröret och hålla det öppet.

Trots det enda möjliga sättet att urinera hos bedridna patienter appliceras uppläggningen under en viss tid, varefter det är nödvändigt att ta en paus.

Eventuella brott i könsorganet måste diagnostiseras och granskas av en läkare som kommer att utveckla ett behandlingsschema på ett rättvist och korrekt sätt.

Sammanfattning

Hyperplasi i prostatakörteln behandlar komplexa sjukdomar och kräver kvalificerad behandling av bra specialister.

Här är mycket beroende av typ av sjukdom och graden av försummelse, så vid de första tecknen tvekar inte att kontakta en läkare.

Annars ökar sannolikheten för kirurgisk ingrepp på prostata i direkt proportion till att du ignorerar resan till sjukhuset.