Huvud
Skäl

Förstorad prostata: patologiska processer och deras behandling

Under hela livet hos en man förändras prostata körtelns storlek ständigt. Vid tidpunkten för födseln är den mycket liten och över tiden ökar den i storlek.

Toppet av organs tillväxt beror på puberteten.

Vid majoritetstidpunkten når det ett visst värde och ändras inte till 40 år.

Vid en ålder av femtio, överskrider prostataformen redan det värde som observerades under 20-30 år, men det här är en naturlig process och om det inte finns några patologiska processer i körteln sker ökningen inom normens gränser.

 • Åldrande av kroppen
  Expansion av prostata i tonåren och vuxenlivet är annorlunda. Om vid den första tillväxtpiken ökade prostatakörteln jämnt, så sker den andra förändringen huvudsakligen mot blåsan. Betydande tillväxt leder till en felfunktion av urinering, eftersom den förstorade prostata, klämmer urinröret, förhindrar fri tömning av blåsan. Och ju mer det har ökat i storlek, desto mer uttalade symtomen och det sämre mannen.
 • adenom
  I det fall prostatastorleken överstiger normen diagnostiserar urologen godartad hyperplasi. Tecken på en ökning av prostata detekteras inte omedelbart, vävnaderna växer gradvis och börjar bara orsaka obehag när prostata blir överdrivet stor. Utan diagnostiska verktyg är det omöjligt att veta om starten av en patologisk förändring i prostata. Du kan se adenomen på bilden.
 • prostatit
  En förstorad prostata kan vara ett tecken på inflammatoriska processer som förekommer i organen, i vilket fall urologen diagnostiserar prostatit. Inflammation i prostatakörteln kan bero på matpathogens organinfektion eller som ett resultat av stagnation i bäckenorganen, som orsakas av en stillasittande livsstil och oregelbunden sex.
 • onkologi
  Cancer, liksom godartad utbildning, utvecklas långsamt, med symptom som liknar adenom, diagnostiseras med ett blodprov för PSA. För att kunna diagnostisera en malign tumör i de tidiga stadierna är det efter 40 år önskvärt att genomföra en dynamisk observation av förändringen i prostata.

Beroende på typ av patologi ordinerar läkaren lämplig behandling. För att bestämma typen av sjukdom och utesluta cancer, utförs instrumental och laboratorieundersökningar, studeras volymen och tjockleken hos prostata, blodkompositionen. Efter att ha fått resultaten bestäms läkaren med behandlingstekniken.

Metoder för behandling:

 1. läkemedel för att förhindra patologisk tillväxt av prostata väljs individuellt. Bland droger är följande grupper utmärkande:
  • antibiotika;
  • hormonella preparat;
  • naturläkemedel;
  • alfa-blockerare.
 2. sjukgymnastik brukar användas som en hjälpmetod för behandling. Utnämnda förfaranden som magnetoterapi, elektrofores, prostatamassage, mikrostrålbehandling, laserbehandling och andra.
 3. Folkmekanismer Behandlingen syftar till att eliminera inflammatoriska processer i prostatakörteln. Därför används medicinska örter, rötter, bär och biprodukter.
 4. Kirurgiska metoder behandling används om konservativ behandling inte hjälper och situationen förvärras.
  Typer av kirurgiska ingrepp:
  • transuretral resektion av prostata;
  • transuretral mikrovågstermoterapi;
  • transuretral laser prostatektomi under ultraljud observation;
  • en transuretral del av prostata;
  • transuretral nålablation av prostata;
  • öppen kirurgi.

Tidig undersökning och omfattande behandling gör att du kan undvika allvarliga komplikationer och operation, för att upprätthålla fertilitet hos män, så det är viktigt att konsultera en läkare vid de första symtomen på en miktur.

Prostataförstoring: orsaker till abnormiteter

En signifikant förändring i prostata är inte alltid åtföljd av patologiska processer, och därför är denna process svår att spåra.

Som ett resultat av åldrande minskar produktionen av testosteron, och östrogen ökar tvärtom, vilket bidrar till att överskrida kroppens tillväxthastighet.

Ibland kan orsakerna till prostataförstoring undvikas oberoende.

Faktorer som negativt påverkar prostatakörteln innefattar följande:

 • otillräcklig fysisk aktivitet
 • nikotinberoende
 • alkoholmissbruk
 • fetma;
 • oregelbundet kön eller promiskuitet
 • skada.

Stagnerande fenomen i bäckenorganen orsakar ofta prostataförstoring. Detta kan undvikas om du ändrar din livsstil: Ät rätt, träna, utesluta dåliga vanor och led ett vanligt sexliv.

Prostataförstoring: Symptom som karakteriserar patologiska processer

Som framgår av artikeln ökar prostaten av olika anledningar: åldrande, godartad eller malign tumör i kroppen, prostatit.

Den kliniska bilden av symptom på prostataförstoring av olika skäl är liknande i en sådan indikator som svårigheten vid urineringsprocessen på grund av överdriven tryck på urinvägarna. Men prostata adenom och prostatit har sina egna särdrag. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

Symptom på adenom:

 • frekvent urinering
 • Urinen fortsätter att droppa efter avslutad tömningsprocess;
 • omöjlighet att utstå trängseln att urinera;
 • smärta vid urinering
 • inte passera känslan av en fullblåsan.

Det finns tre stadier av adenom (BPH):

 1. Kompenseras. Det kännetecknas av frekvent men smärtsam urinering. Perioden i vilken detta stadium utvecklas är lång, upp till 10 år.
 2. Subcompensated. Under urinering finns det smärtor, urinströmmen är svag, intermittent. Vid akut respiratoriska infektioner kan stress, förgiftning (alkohol, droger) vara akut urinretention. Om du inte vidtar åtgärder för att behandla sjukdomen, går det om ett par år i nästa steg.
 3. Dekompenserad. För tömningen av blåsan gör mannen avsevärda ansträngningar, försök till vilka bråken utvecklas. Det finns allvarliga kränkningar av njurfunktionen. Kroppen är ständigt i ett tillstånd av berusning. På detta stadium är patienten på sjukhus för akutvård.

Symtom på prostatit

Beroende på vilken typ av sjukdom som orsakades av en ökning i prostata, kan symtomen variera. Den akuta formen präglas av svår smärta i underlivet, ryggen, perineum, hög kroppstemperatur, smärta vid urinering och avföring, purulent urladdning från urinröret. Patologiska processer utvecklas snabbt, men om behandlingen är aktuell, är återhämtningen snabb och effektiv.

Med kronisk prostatit är alla symptom vaga och svagt uttryckta. Smärtan känns som att dra, det finns ingen allmän förgiftning av kroppen. För att diagnostisera en kronisk form kommer indikatorer som sexuell dysfunktion, nervösa sjukdomar och svårigheter att urinera att komma fram.

Vad ska man göra och hur man behandlar en förstorad prostata hos män?

Prostatakörteln ligger mellan urinröret och urinblåsan. Denna körtel spelar en viktig roll i den manliga kroppen, utför olika funktioner.

Under påverkan av vissa faktorer ändras dess storlek. Oavsett orsakerna kräver en förstorad prostata brådskande behandling, en doktors kontroll.

Det måste sägas att det är problematiskt att bekämpa ökningen av denna kropp. Men för att sakta ner, är det ganska realistiskt att avbryta processen.

Varför växer prostatakörteln hos män?

Under studierna bestämde läkare att det finns två orsaker till att prostatakörteln är förstorad. Den första är associerad med åldern, den andra - med en dysfunktion av testiklarna. Därefter kommer viktiga faktorer att övervägas, vilket kommer att öka organets storlek.

Hyperplasi eller adenom

På grund av ökningen av körteln, börjar urinröret att gradvis komma överens. Följaktligen försvagas styrkan hos urinströmmen. En liknande ökning av prostata i medicin kallas hyperplasi (godartad) eller prostata adenom.

Förstorad och normal prostata

Ökningen i organ i detta fall kan inte kallas cancercancer. Om behandling inte utförs i tid, kan en man så småningom utveckla prostatacancer.

Hyperplasi innebär sådana obehagliga komplikationer:

 • inflammatoriska processer;
 • kronisk stagnation av urin;
 • njurinsufficiens.

Prostatacancer

En annan patologi, där det finns en ökning av prostatakörteln. I sådana fall behandlas patienten ofta sent.

När allt kommer omkring, i de första stadierna av symptomatologin, som kan varna en man, finns det ingen. Storleken på prostatakörteln med onkologi ökar kraftigt när tumören växer till stora storlekar.

Bakteriell prostatit

Bakterien är anaerob, dvs den dör inte utan närvaro av syre. Under utveckling av bakteriell prostatit bildas en ficka i vilken vätska ackumuleras. Den svåra formen av bakteriell prostatit medför en signifikant ökning av prostata.

Orgeln kan växa till stora storlekar. Av detta skäl är urinröret helt blockerat. Följaktligen stannar urinering eller blir mager, dropp.

Vätskan kan börja stå ut helt ofrivilligt. I sådana fall uppstår ofta blockering. Detta fenomen kräver medicinsk intervention.

Egenskaper hos en förstorad prostata

Den medicinska bilden av symptom på prostataförstoring av olika orsaker är liknande i en sådan manifestation som svårighetsvätskning. Detta beror på övertryck, vilket är på urinvägarna.

Om prostatan förstoras kan följande symtom uppstå:

 • frekvent urinering
 • smärta i processen med urinering
 • en bestående känsla av full blåsan;
 • oförmågan att tolerera, den ständiga trängseln att urinera.

Allvarlig smärta i underlivet, perineum och rygg är karakteristiska för akuta former. En man kan få feber, ofta finns det rena urladdningar från urinröret.

Om prostata förstoras, vad ska jag göra?

Vad man ska göra med en ökning av prostata kan bara lösas av specialister. I detta fall går patienten till samråd med en urolog, såväl som kirurg, terapeut och endokrinolog.

I det här fallet utser läkare ett antal undersökningar. Tack vare dem kommer det att vara möjligt att identifiera orsaken till ökningen i organet för att bedöma dess tillstånd. Baserat på den information som erhållits, föreskrivs lämplig behandling.

Undersökningsprocessen kan innehålla följande steg:

 • den allmänna analysen av blod, urin;
 • biokemiskt blodprov;
 • utförande av ultraljud av bäckenorganen;
 • blod för socker, histologisk analys.

Den viktigaste rollen i behandling, diagnos är urologen. Andra specialister i denna process fungerar som konsulter. Under en manuell undersökning lägger specialisten en preliminär diagnos och skickar även patienten till testen för sin exakta bekräftelse.

Behandling av prostataförstoring

Vid personen vid födseln har prostata körningen små storlekar. Förstoringen av prostata uppträder när pojken växer upp. Under puberteten ökar produktionen av hormonet, nämligen testosteron. På grund av detta ökar prostata i storlek. Men en sådan process anses vara naturlig. Vid 17 års ålder har prostatan full funktionell kapacitet.

Under de närmaste 20-30 åren minskar tillväxten av detta manliga organ. Hos mannen på 30 år uppstår sjukdomen hos hankirteln sällan. Dock förändras situationen väsentligt hos män som går över den 40-åriga linjen. Under denna period börjar prostata att öka för ett antal skäl. Hos 50% av männen som fyllt 60 år finns en ökning av prostata.

När puberteten uppstår expanderar prostatan på ett enhetligt sätt. Men expansionen som uppträder hos en person efter 40 år är koncentrerad runt urinröret. När ökningen når en viss storlek pressas urinröret, vilket orsakar vissa problem för män. Denna ökning i prostata kallas: det är godartad prostatahyperplasi eller adenom (ett föråldrat namn).

Beskrivning av prostata funktioner

Prostatakörteln hänvisar till ett litet manligt organ i form av en kastanj. Det ligger på toppen av urinröret, men under urinblåsan. Prostatan är uppdelad i två delar: höger och vänster - och består av olika vävnader (körtel och muskulatur). Kirtlens del av kroppen är ansvarig för bildandet av hormoner och prostatiska sekretioner, och muskelvävnaden reglerar urinrörets lumen.

Tack vare muskelvävnaden finns ett utflöde av den prostatiska utsöndringen längs kanalerna, vilket förhindrar stasis och utveckling av prostatit. Prostatakörteln är ansvarig för:

 • sexuella funktioner
 • spermier sammansättning;
 • naturlig urinering
 • ett hinder för att kasta ett frö i blåsan.

Funktionen hos detta organ påverkar funktionen hos det genitourära systemet. De minsta störningarna i prostataarbetet kan påverka människornas reproduktiva förmåga.

Vätskan som produceras av denna körtel utför också en skyddande funktion. Den innehåller citronsyra, som förstör skadliga mikroorganismer. Under samlag fungerar detta lilla organ som en ventil i urinröret.

Prostatens anatomiska läge gör det svårt att diagnostisera och behandla det.

För vilka orsaker förstorar prostata?

Det kan inte sägas att en ökning av prostata alltid är associerad med vissa patologier. Snarare är denna situation ett resultat av åldrande. En annan faktor som påverkar prostatakörteln är testiklarnas funktion. Under undersökningen noterades att prostata inte ökar hos män som i sin ungdom har tagit bort testikeln.

Ett stort inflytande har en hormonell bakgrund i en mans kropp. På grund av en minskning av testosteronproduktionen, som vanligen förekommer hos män med ålder, ökar nivån av östrogen. Detta leder till utveckling av prostata adenom eller benign prostatahyperplasi (BPH).

Det finns andra orsaker som negativt påverkar arbetet hos mänens genitourära system. De vanligaste faktorer som framkallar en ökning av prostata är:

 • övervikt;
 • brist på aktivt liv;
 • oregelbundet sexliv eller omvänt orimligt;
 • rökning;
 • alkoholmissbruk
 • skada.

Problem uppstår ofta hos män som tvingas stanna länge på jobbet. Riskgruppen omfattar kontorsarbetare, förare. När en person sitter länge, stör blodcirkulationen i det lilla bäckenet. Det finns stillastående fenomen, vilket leder till kränkningar i prostata.

Enligt studier är en annan viktig orsak till ökad prostatacelltillväxt ett genetiskt program som aktiverar tillväxten.

Vilka tecken åtföljs av en ökning av prostata?

Tecken på prostatakörtelns patologi visas inte omedelbart. Ökningen i volymen av prostatavävnad sker gradvis. Därför upplever man ingen obehag när prostata inte är mycket förstorad. Symtomen beror också direkt på vad som orsakar ökningen i körteln.

Sjukdomar i prostata som orsakar prostataförstoring:

Med godartad prostatahyperplasi utvecklas en nodulär neoplasma som inte producerar metastaser. Adenom kan ligga på olika sätt. Ibland tränger det in i blåsan, ibland ökar i rektalområdet. Det finns tre steg i BPH: kompenseras (steg 1), subkompenseras (steg 2), dekompenseras (steg 3).

Vid första etappen är huvudsymptomen associerat med frekvent urinering. Under natten kan en person få upp till 8 gånger på toaletten, på dagtid krävs en toalett mer än 10 gånger. Men med sådana frekventa uppmaningar kräver tömning av blåsan ansträngning. Den första etappen av sjukdomen kan utvecklas under en period av 10 år, varefter den passerar in i andra etappen.

Symtomen på steg 2 kan särskiljas med ljusa manifestationer. En man upplever smärta när han tömmer urinblåsan, medan strålen är svag och intermittent. I detta skede kan fullständig urinretention uppstå på grund av förkylningar, stressiga situationer, hypotermi, alkoholkonsumtion och brist på diet. I denna position finns det smärtsamma känslor i ljummen och ger till ländryggen eller suprapubisk regionen.

Tårar under tömningen av blåsan leder till bildandet av en bråck, förlust av ändtarmen. Det andra steget utvecklas under de närmaste 2 åren. Den tredje etappen av adenom manifesteras av allvarlig försämring av hälsan. Patienten kan inte själv urinera, så han använder en urinal. Förutom detta symptom observeras förlust av aptit, illamående, förstoppning, törst, svaghet. På grund av stagnation av urin nedsätts njurfunktionen, vilket åtföljs av en ökning av kroppstemperaturen. I ett sådant tillstånd behöver patienten bli inlagd på ett brådskande sätt.

Förstorad körtel med prostatit

Prostatit är en sjukdom där hankörteln infaller. Det finns en sådan patologi på grund av kränkningen av blodcirkulationen på grund av stillasittande livsstil och övervikt. Inflammation uppträder när en infektion uppstår, till exempel gonorré, uretrit. Ibland kan prostatit orsakas av komplikationer efter överförda infektionssjukdomar, som influensa, angina, tuberkulos.

Denna sjukdom kan orsaka en ökning i prostatakörteln. Det finns akut och kronisk prostatit. När akut prostatit observeras:

 • frekvent urinering
 • ökad kroppstemperatur;
 • svag urinproduktion
 • rezi när tömmer blåsan;
 • smärtsam avföring
 • brott mot sexuella funktioner
 • ökad svettning.

Med purulent inflammation kan en obduktion obduceras, vilket uppträder vid utgången av pus från anus eller urinrör.

Kronisk prostatit manifesteras av svag erektil funktion, nervosbrytning, trötthet. Förutom dessa manifestationer kan det finnas snabbt övergående och milda smärtor i perineum, i skönhetsområdet och i ljummen. På morgonen, tillsammans med urin, finns vita flingor som kan ses med blotta ögat. Utan den nödvändiga behandlingen ökar prostata och förvärrar ytterligare situationen.

Hur man behandlar en förstorad prostata?

Behandlingsbehandling ska väljas av en läkare. Före detta föreskrivs ett antal diagnostiska förfaranden. De måste göras omedelbart, eftersom fördröjningen är full av komplikationer. Den förstorade prostata kan inte minska på egen hand. Det är nödvändigt att utesluta närvaron av en malign tumör i prostata.

Drogläkemedel väljs med hänsyn till orsaken som orsakade förstoringen av körteln.

Eftersom prostatakörteln är olika, kan behandlingen inte vara densamma. Standardbehandling innebär att du tar följande läkemedel:

 • antibakteriella;
 • hormonell;
 • alfa-blockerare;
 • naturläkemedel.

Förutom den medicinska metoden för att eliminera problemet kan elektrostimulering, magnetoterapi eller prostasmassage användas. Men massage är kontraindicerat i purulenta infektioner. I mycket allvarliga fall kan en kirurgisk metod för eliminering av formationer användas.

Vid behandling av en förstorad körtel måste du följa en diet. Det är nödvändigt att vägra från mottagandet av fet, stekt, kryddig mat. Det är också nödvändigt att utesluta intag av alkohol, koffein. Det är nödvändigt att begränsa mottagning av en vätska på eftermiddagen och att vara regelbunden inspektion till läkaren.

Prostata adenom är förstorad - vad ska man behandla?

Prostata är ett rent manligt organ som deltar i samlag som en semenledare. Han utsöndrar hemligheten för spermiernas rörelse. Det finns en prostata runt urinröret, det vill säga det omger det vid botten av blåsan. Efter pubertets början ökar den till normal storlek, och sedan börjar funktionen. Normen anses inte vara mer än en mutter, och vid patologi kan den växa till ett stort äpple. Den patologiska utvidgningen av hankörteln kan bero på ett adenom eller en inflammatorisk process (prostatit).

I detta fall komprimerar prostata urinröret och därmed bryter ut urinflödet. En noggrann diagnos kan endast göras av en kvalificerad läkare.

Vad orsakar utvidgning av körteln

Adenom är en godartad tumör i prostatakörteln, som består av den glandulära vävnaden hos det drabbade organet. Sannolikheten för degenerering till en malign process är ca 10% bland alla de sjuka. Patologi faller på den manliga befolkningens avancerade ålder, och ju äldre mannen är, desto sannolikt kommer förekomsten av adenom. Testosteron, utsöndras av testiklarna, degenererar till ett hormon som negativt påverkar prostatakörteln, vilket orsakar en tumörprocess. Det finns tre typer av adenombildning:

 1. Tumören bildas på den främre delen av prostata och utövar ett stort tryck på blåsan, vilket är förknippat med en tydlig symptomatologi av sjukdomen och en hög förekomst av komplikationer;
 2. Växtprocessen går längs körtelns bakvägg, så att symptomen i samband med urinering inte uttalas, men urinrörets funktion svagas vilket leder till stagnation i urinblåsan.
 3. Med en ökning av prostata på hela ytan är det praktiskt taget inga smärtsamma förnimmelser, urinering störs inte, därför är denna typ den mest gynnsamma.

Prostatit är en sjukdom av ung ålder, där prostata är något förstorad. Lida av henne, mestadels, unga män av egen försumlighet. De vanligaste orsakerna till prostataförstoring är följande:

 • Underkylning av bäckenorganen;
 • fetma;
 • Missbruk av alkohol och rökning
 • Infektionssjukdomar (kan vara komplicerade och leda till inflammatoriska processer i körteln);
 • Lång abstinens från sexuell aktivitet;
 • Cirkulationsstörningar i det lilla bäckenet;
 • Sedentärt arbete (leder till stillastående processer och är en vanlig orsak till förstorad prostata vid ung ålder);
 • Nutrition spelar också en roll i förekomsten av prostatit.

Adenom är nästan oundvikligt i åldrandet av den manliga kroppen. Men prostatit kan helt förhindras, observera en normal balans mellan arbete och vila.

Symtom på förstorad prostata

Nästan alla män som har upplevt prostataförstoring känner obehag redan vid sjukdoms första skede. Problemet äventyrar livets normala rytm. Patienter rapporterar följande symtom:

 1. Hyppig urinering, först på natten och senare dygnet runt
 2. Spontan urladdning av urin;
 3. Lågt huvud av strålen;
 4. Det finns ingen stråle alls och blir till droppande urin;
 5. Komplett blockering av urinröret med ett förstorat adenom;
 6. Känsla full blåsan, efter urinering
 7. Ömhet i blåsan som sker under inflammation på grund av kvarvarande urin konstant (detta leder till tillväxt av bakterier, inflammation, och kan fånga urinledarna och njurarna);
 8. Erektil dysfunktion och brist på sexuell aktivitet
 9. Allvarlighet eller smärta i nedre delen av ryggen
 10. Blod i urinen kan förekomma redan vid sjukdomens avancerade stadium, som ett resultat av bildandet av stenar i blåsan och med slemhinnans trauma.

Med sådana problem blir det nästan omöjligt att leva, och en man måste konsultera en läkare för hjälp.

diagnostik

Vad ska man göra om prostata förstoras, kan bara specialister bestämma sig. I det här fallet bör en man få råd inte bara från urologen, även om symptomen med denna sjukdom är ganska specifika. I undersökningen deltar terapeuter, kirurg, endokrinolog. I vissa fall behöver patienten en konversation med en psykolog, eftersom problemet påverkar människans sociala liv. Läkare föreskriver ett antal undersökningar och test för att bestämma valet av behandling. Undersökningsplanen omfattar:

 • Allmän analys av blod och urin;
 • Biokemiska blodprov;
 • Elektrokardiogram (eftersom de flesta patienter redan är i avancerad ålder);
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • Blod vid vikningstidpunkten;
 • Blod för socker;
 • Analys för predisposition till utveckling av onkologi på cellulär nivå;
 • Histologisk analys (klar, huvudsakligen, efter operation).

Huvudrollen i diagnosen och utnämningen av behandling är urologen. Andra specialister i detta fall fungerar som konsulter. När man undersöker prostata manuellt, genom anusen, lägger doktorn en preliminär diagnos och skickar patienten för att bekräfta nosologin för en uppföljning. Det enklaste, mest tillgängliga och tillförlitliga sättet att kontrollera utvidgningen av prostata är ultraljud av bäckenorganen. Denna procedur utförs på en fullblåsan och undersöks sedan upprepade gånger efter urinering för att bestämma förekomsten av kvarvarande urin. Ge särskilt stor betydelse för mängden urin eftersom det här hotar inflammatoriska och i vissa fall irreversibla processer i njurarna.

behandling

Ju tidigare en man vänder sig till en läkare, desto större problem kommer han att kunna undvika. Att behandla en förstorad prostata i ett tidigt stadium av den patologiska processen är mycket lättare, och utsikterna är gynnsamma. Men om hela urinvägarna är inblandade, så är behandlingen försenad under lång tid och hotar med allvarliga komplikationer.

Den bästa behandlingsmetoden anses vara ett kirurgiskt förfarande för avlägsnande av prostatakörteln. Men som med alla operationer finns det alltid risk för komplikationer.

Det finns flera typer av kirurgisk ingrepp:

 1. Genom urinröret sätts ett kirurgiskt specialinstrument in och en del av den förstorade körteln tas bort och öppnar passagen för normal urinering. En sådan operation utförs under generell anestesi eller epidural. Det används i de flesta fall. Förutom komplikationer i den postoperativa perioden, kanske till och med en bieffekt i form av spermier träffad i den sexuella akten till urinblåsan, vilket kan påverka fertilitet män funktioner.
 2. Det finns en metod att expandera urinröret för ett normalt urinflöde. I det här fallet är prostatakörteln inte rörd alls. De tillgriper det med en liten ökning. Risker och konsekvenser är minimala.
 3. Metoden för laserterapi är den nyaste och mest framgångsrika vid behandling av prostata adenom. Excision utförs med en laser utan några komplikationer för kroppen.
 4. En ihålig operation utförs endast om prostatan förstoras två gånger eller mer. Operationen är komplex med alla möjliga konsekvenser. Läkare närmar sig henne mycket allvarligt, noggrant undersöka patienten och väga för och nackdelar.

Det finns patienter som alla typer av kirurgiska ingrepp är kontraindicerade. De främsta orsakerna kan vara sådana faktorer:

 • Problem med blodkoagulationssystemet;
 • Infektionsprocesser av könsorgan
 • Dekompenserat hjärtsvikt;
 • Diabetes i dekompensationsstadiet;
 • Mycket avancerad ålder.

I sådana fall föreskrivs stödmedicinering. Det är också relevant för behandling av en förstorad prostata i ett tidigt skede. Vanligtvis ordinerar läkare följande grupper av droger:

 1. antitumör;
 2. antiinflammatoriska;
 3. Hormoner som hämmar produktionen av testosteron;
 4. antibakteriella;
 5. Droger som slappnar av de släta musklerna, och därigenom förbättrar de urinflödet.
 6. Homeopatiska medel.

Alla mediciner, förutom homeopati, har biverkningar på människans kropp. Huvuddelen av dem är: onormal minskning av blodtryck, impotens, generell svaghet. Med en väl valda behandling och observation hos en specialist kan sådana symtom undvikas.

förebyggande

Fjärma nästan oundvikligt för varje människa kan vara ett problem, om du äter rätt, inte missbruka alkohol, upprätthålla en regelbunden sexliv, god personlig hygien, delta i måttlig fysisk aktivitet, gå mer.

Hos äldre rekommenderas regelbundna besök på urologen och ultraljudsdispositionen, vilket möjliggör avslöjande av patologi i de inledande stadierna.

Om ultraljud visade en förstorad prostata, ska mannen omedelbart kontakta en läkare som väljer den lämpligaste behandlingen.

Prostataförstoring: orsaker, symtom och naturliga behandlingar

Prostatkörteln hos en man växer under hela sitt liv, och detta anses vara normen. I majoriteten av den manliga befolkningen är denna process asymptomatisk, och andra står inför det här problemet på första hand. Ökningen i prostatakörteln påverkar inte bara hälsan i allmänhet, men förändrar också livskvaliteten hos en man i synnerhet.

En förstorad prostata förekommer hos en av fem män i åldern 50-60 år och oftast hos äldre män. Symtom på denna sjukdom kan vara mycket påträngande, eftersom de kan påverka kvaliteten på ditt personliga liv eller på jobbet på grund av ständig sömnbrist. I alla fall av förstorad prostata är det nödvändigt att tillgripa medicinering eller operation, särskilt om det inte finns något stort behov av det, eftersom det kan förvärra sjukdomsförloppet. I de flesta fall behöver du bara göra anpassningar till kost och livsstil för att återfå din tidigare hälsa.

Vad betyder förstorad prostatakörtel?

Prostata är ett järn i det manliga reproduktionssystemet, som ligger strax under blåsan, mellan ändtarmen och botten av penis. En förstorad prostata kan orsaka problem med urinering, eftersom den ligger runt urinröret, genom vilket urinen passerar.

Ur en medicinsk synpunkt kallas en förstorad prostata benign prostata hyperplasi (BPH) eller prostata adenom. Ordet benign säger att tillväxten av prostata inte beror på cancerceller, och ordet hyperplasi betyder en ökning eller en onormal ökning av antalet celler. BPH är den vanligaste icke-cancerformen av celltillväxt hos män, som inte utvecklas till prostatacancer.

När det växer börjar prostata att trycka på urinblåsan och urinröret, vilket resulterar i ett svårt urinflöde och frekvent urinering att urinera, även om blåsan inte är full. Dessa uppmuntrar öka när musklerna under blåsan börjar komma i kontrakt, även om det bara finns en liten mängd urin i den. Med tiden stannar detta konstanta tryck musklerna i urinblåsan, vilket leder till att det stannar rätt och helt tömt.

symptom

När prostata förstoras pressar den på blåsan och urinvägarna. Detta kan leda till problem som:

 • frekvent urinering, särskilt på natten
 • svårt att tolerera när man vill
 • urin börjar inte strömma omedelbart (trots en stark uppmaning);
 • spänning vid urinering
 • en svag jet och oförmåga att plötsligt avsluta processen;
 • Efter avslutad process fortsätter urinen att droppa och läcka;
 • känner att blåsan inte är tom efter urinering.

Det är värt att notera att det inte finns någon direkt relation mellan prostata och symptom. Män med en mycket stor prostata kan inte visa några prostatiska symptom alls, medan en relativt liten ökning kan orsaka många problem.

Omkring en tredjedel av män med en förstorad prostata upplever symptom på det nedre urinvägarna (SNMT) som påverkar livskvaliteten. Symtom på SNMT beskrivs ovan. I vissa män försvinner de så småningom, andra förblir oförändrade eller förvärras. I det senare fallet kan kirurgisk behandling vara nödvändig.

Ibland händer det att en man med en förstorad prostata plötsligt har problem att urinera eller han kan inte urinera alls. Detta obehagliga och potentiellt farliga tillstånd kallas akut urinretention och det kräver omedelbar medicinsk behandling. Det förekommer vanligtvis hos män med godartad prostatahyperplasi, och det föregås vanligtvis av någon ogynnsam effekt på prostata. Det kan vara kallt väder, ta mediciner som påverkar blåsans sammandragning eller överdriven alkoholkonsumtion. Andra faktorer kan innefatta invasiva förfaranden för behandling av dng, akut bakteriell prostatit och virusinfektioner.

Orsaker till utvidgning av prostata

Det är helt normalt när prostata börjar växa intensivt under puberteten. Under denna tid når den storleken på en valnöt. Ungefär 25 år fortsätter prostata sin tillväxt igen, bara mycket långsamt. Dess tillväxt i varje person förekommer på olika sätt: för vissa växer det snabbare än andra.

Det visar sig att förändringarna som uppträder hos manliga könshormoner (androgener) med ålder, påverkar tillväxten i prostata. Prostata omvandlar testosteron till dihydrotestosteron (DHT), en annan kraftfull androgen och DHT stimulerar i sin tur celltillväxten i prostatavävnaden. Detta är den främsta orsaken till förstorad prostata, och detta sker vanligtvis mellan pubertet och upp till 25 år. Östrogen kan också delta i processen att förstora prostata. När de blir mogna minskar testosteronnivåerna hos män, och andelen östrogen ökar och kan orsaka prostatablomning.

Riskfaktorer

Ålder är en stor riskfaktor för utvidgning av prostata. Denna process utvecklas som ett strikt åldersrelaterat fenomen hos nästan alla män, som börjar ungefär 40 år. Studier av obduktionsresultat över hela världen visar att prevalensen av BPH är cirka 10 procent hos män på 30-åldern, 20 procent hos män i åldern 40, når 50-60 procent hos män i åldrarna 60 och 80-90 procent hos män i åldern 70-80 år.

Studier utförda av kliniken och Mayo Foundation visade att de 2111 män som deltog i studien uppgav 440 (21%) att detta problem också var bland deras manliga släktingar. Dessa 440 personer mötte också detta problem till viss del. Därför kan vi dra slutsatsen att den ärftliga faktorn ökar risken för BPH.

Och undersökningen, publicerad i International Journal of Cardiology, föreslår att patienter med BPH och symtom i nedre urinvägsvikten är mer benägna att utveckla kardiovaskulär sjukdom än personer i ålderdom. De bakomliggande orsakerna till denna korrelation är inte helt tydliga, men forskarna föreslår att en förstorad prostatakörtel kan vara en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom på grund av konstant sömnbrist, blodtryckssprängningar och förhöjda kortisolnivåer.

Traditionella metoder för behandling av prostataförstoring

Behandling av en förstorad prostata beror på svårighetsgraden av symtomen och risken för komplikationer, till exempel akut urinretention. De flesta män med förstorad prostata har milda till måttliga symtom, och de kan klara dem utan att tillgripa medicinering. Om den förstorade prostata ger obehag och smärta, minskar livskvaliteten hos en man och symtomen blir sämre med tiden, då är det nödvändigt att konsultera en läkare och genomgå en föreskriven behandling.

I USA väljer läkare att vänta och se taktik för detta problem, och detta synsätt blir alltmer populärt. Patienter med förstorad prostata övervakas ständigt för att säkert veta om den övergripande bilden förvärras innan man behandlar någon form av behandling. Behandlingar för en förstorad prostata eller prostatacancer, som kirurgi eller strålning, är ofta för konservativa, smärtsamma och har en mängd biverkningar, såsom urininkontinens, problem med den födda kroppen, impotens.

En studie som började mellan 1989 och 1999 och publicerades i tidningen "New England Journal of Medicine », utfördes bland 695 män med prostatacancer vid första skedet. En grupp tilldelades en radikal prostatektomi (avlägsnande av prostatakörteln), och den andra gruppen var helt enkelt under noggrann övervakning av läkare utan behandling. I slutet av 2012 publicerades resultaten av den 23-åriga studien. Det är värt att notera att det kirurgiska ingreppet utfördes endast i det fall då risken för död var för stor, samtidigt som man tog hänsyn till patientens ålder. Naturligtvis var överlevnaden i gruppen under regelbunden tillsyn, men utan behandling, betydligt högre än hos personer som genomgått operation. Men denna grupp av patienter hade en långsam kurs i sjukdomen, mindre symtom och en lägre risk för dödlighet. Följaktligen är slutsatsen att före behandling med radikala metoder med en massa biverkningar upp till ett dödligt utfall är det värt att vänta på tid för att förstå om behandling är nödvändig i allmänhet.

Om symtomen på en förstorad prostata inte går bort eller blir mer intensiva med tiden, används följande traditionella behandlingsmetoder:

medicinering

Som tidigare nämnts är det värt att börja vänta och observera utvecklingen av symtom innan man bestämmer sig för radikala metoder. Om den övergripande bilden förvärras över tiden är det nödvändigt att konsultera en läkare om vad han ska göra, vet säkert och kommer att hämta en individuell behandlingsplan. Alfa-blockerare, såsom terazosin, används för att lindra symptomen på BPH. Med deras hjälp går symtomen bort inom några veckor, men de stör inte den fortsatta tillväxten av prostata. 5-alfa-reduktashämmare (såsom avodart eller proscar) används för att minska den förstorade prostata, men kursen kan ta upp till sex månader eller mer för att få de första resultaten. Ibland används alfa-blockerare och 5-alfa-reduktashämmare i kombination. Vid medicinering bör man ta hänsyn till eventuella biverkningar, samt interaktion med andra läkemedel. Exempelvis bör alfa-blockerare inte tas med droger för behandling av impotens eftersom de båda sänker blodtrycket.

Kirurgisk ingrepp

Det finns kirurgiska metoder som används för att ta bort prostatavävnad. Kirurgi är nödvändigt när komplikationer börjar eller symtomen blir mer akuta, och det finns inget annat sätt att lindra obehag. Transuretral resektion av prostata (TURP) är den vanligaste formen av kirurgisk ingrepp som används för att behandla en förstorad prostata. Varje år i USA går cirka 150 000 människor igenom detta förfarande. Operationen består i att avlägsna den förstorade prostata vävnaden med en elektrisk ström eller laser.

I en studie i 2011 var 40 patienter involverade, som genomgått en TURP på grund av BPH. Deltagarna i experimentet var vid 80 års ålder och vikten av deras BPH-vävnader var 30-80 gram. Efter att ha samlat data från deltagare efter operationen fann forskarna att deras livskvalitet förbättrades efter operationen, och patienternas ålder påverkade inte resultatet av situationen.

Förstorad prostatabehandling med folkmedicin

1. Förändringar i livsstil och kost

Vissa justeringar i det vanliga sättet att leva kan mildra symptomen på manifestationen av en förstorad prostata. För dem som bestämde sig för att fördröja traditionella behandlingsmetoder kan dessa förändringar väsentligt förbättra situationen:

 • Begränsa eller undvik alkohol och koffein;
 • drick en mindre mängd vätska på kvällarna;
 • försök att skriva minst en gång var tredje timme;
 • leda en aktiv livsstil
 • bibehålla en hälsosam vikt
 • öka intaget av användbara fettsyror, till exempel omega-3.

2. Träna bäckens golvmuskler

Träning på bäckensbottenmusklerna, även känd som övningar, kan hjälpa män att stärka bäckens membran, förbättra inkontinenssituationen. Övningen är ganska enkel och består av spänningar och avslappning i musklerna som stöder blåsan och stänger sfinkteren. Om det är svårt att bestämma platsen för denna muskel, försök att utföra träningen medan du urinerar. Spänna musklerna så att strålflödet först saktar ner och stannar sedan helt i 20 sekunder. Det rekommenderas att utföra denna övning 3-5 gånger om dagen.

3. Växtbaserade tillskott

Följande örter kan också hjälpa till med BPH:

Palma Serenoi

Det används ofta som ett terapeutiskt medel för behandling av urinvägsförändringar orsakade av BPH. Studier har visat att palm serenosa kan lösa problemet med frekventa urinprövningar hos män med BPH, och det kan användas under lång tid utan att hälsan skadas.

Stingnätrot

I en studie i Japan visade sig att hydrofoba komponenter (t.ex. steroider) som inhiberar membranernas aktivitet i prostata vävnaderna och undertrycker metabolism och tillväxt av prostataceller hittades i nätkompositionen.

Pumpaolja

Studier har visat att pumpaolja kan minska symtomen på en förstorad prostata i tre månader, och efter 6 månader försvinna problem med urinering helt och hållet.

Förstorad prostata och försiktighetsåtgärder

Innan du tar något läkemedel utan receptbelagd läkemedel (t.ex. medel mot avstötning eller antihistamin), behöver män med förstorad prostata bara rådfråga en specialist. Dessa läkemedel, vanligtvis används för att behandla förkylningar och allergier, kan förvärra problemet med urinering. De har en avslappnande effekt på musklerna i prostata och urinblåsa, vilket leder till urininkontinens.

Diuretika som ökar urinering kan också förvärra symtomen på en förstorad prostata, så du bör konsultera din läkare innan du tar det.

Anledningarna till ökningen av prostata, symptomens egenskaper och behandling

Ett av de vanligaste problemen med människors hälsa är prostata sjukdom. Det är en liten körtel som utför många olika funktioner. Om prostatan är förstorad, krävs en tidig behandling. Den här irreversibla processen, som är närvarande i de flesta medlemmarna av det starkare könet i en ålder, kan i vissa fall manifesteras mot bakgrund av farliga sjukdomar eller tjäna som deras konsekvens.

Vilka är orsakerna till ökningen i prostatakörteln?

Sedan gossens födelse är prostatakörteln liten i storlek. Hon börjar öka när hon växer upp. Genom att öka produktionen av hormon testosteron under puberteten blir prostata större i storlek. Men denna process är naturlig. Vid 17 års ålder är prostatakörteln fullt funktionell.

Sedan, under de närmaste 20 till 30 åren minskar tillväxten av detta manliga organ. Om man i 30 år av sjukdomen hos hankörteln observeras hos män ganska sällan, ändras allt efter att ha gått över den fyrtioåriga gränsen. Hälften av män som fyllt 60 år har en förstorad prostata, olika orsaker kan bidra till detta. Vi borde ta del av denna fråga mer ingående.

Om det finns en ökning av prostatakörteln hos män, är det nödvändigt att ta reda på orsakerna och föreskriva adekvat behandling. För att göra detta gör doktorn en undersökning enligt resultaten av vilka han gör en slutsats på grund av vad en man blev sjuk. Bland de främsta anledningarna är följande:

1. Hyperplasi eller adenom. Det provocerar tillväxten av körtelceller dihydrotestosteron - den slutliga produkten av hormonmetabolism av testosteron, den kan provocera tillväxten av körtelceller som ackumuleras i prostata.
2. Prostatacancer är en annan av de patologier där prostatakörteln är förstorad, här är behandlingen ofta försenad, eftersom det inte finns någon specifik symptomatologi vid de inledande stadierna.
3. Infektiös infektion i prostata är en annan vanlig anledning till att prostatakörteln kan öka. Prostata ökar också med bakteriell prostatit. Som ett resultat är det medföljande symptomatologi:

• onormal urinering på grund av att urinröret är krossat;
• Närvaro av blod i sperma, urin;
• Blåsan är fylld med resterande urin;
• problem med njurarnas funktion.

Prostatit - orsaken till ökningen i prostata 2 gånger

Om infektionen går in i genitourinary systemet observeras inflammation och stagnation i bäckenorganen. Det är inget annat än prostatit.
Denna sjukdom uppträder mot bakgrund av en stillasittande livsstil. Dessutom, efter hypotermi, är en inflammatorisk process i hankörteln också möjlig.

Orsaken kan vara penetration av infektion i den manliga kroppen, överviktig. Ibland blir prostatit en följd av tuberkulos eller ont i halsen, influensa.

Förstorad prostata - symptomatologi

Patologi kan vara akut eller kronisk. Beroende på denna symptomatologi är också annorlunda. Den akuta formen präglas av följande symtom:

• kroppen är försvagad, mannen känner en sjukdom
Huvudvärk
• kroppstemperaturen stiger;
• stark smärta sensation i perineal regionen, intensifierar med urinering
• vill ofta gå på toaletten, medan blåsan inte kan tömmas helt.

När det gäller den kroniska formen av patologi är i detta fall symptomen frånvarande eller svagt uttryckta. Mycket ofta förvirrar män en förstorad prostata med ett adenom, men de är två olika sjukdomar, och behandlingen här är också annorlunda. Varför inte självmedicinera. Det är obligatoriskt att se en läkare om det finns några symtom på en förstorad prostata.

Vad ska jag göra? Hur identifierar man den kroniska formen av sjukdomen? För detta bör en årlig inspektion genomföras. Genom resultaten blir det möjligt att identifiera sjukdomen i de tidiga stadierna. Om de nödvändiga åtgärderna vidtas i tid kommer det inflammatoriska förfarandet i prostatakörteln inte att leda till störningar i sexuellt liv. I försummade fall kan det inte finnas någon sexuell lust, liksom andra problem, även infertilitet. I värsta fall är oåterkalleliga patologiska förändringar möjliga, förknippade med ett brott mot urinflödet, skleroserar väggarna mot bakgrunden att sjukdomen täcker hela blåsan.

Hur diagnostiseras sjukdomen?

En mängd olika metoder används för studien. Med hjälp av ultraljud utförs en fysisk undersökning. Ibland krävs en magnetisk resonansbildning för att utesluta onkologiska sjukdomar.

Ett smet tas från patientens urinrör - det här är ett ganska smärtsamt förfarande, men man kan inte klara sig utan det. Det är således möjligt att studera innehållet i urinrörets mikroflora.

Dessutom samlas urin och blod upp. Vid identifiering av stillastående fenomen introduceras en särskild kateter, vilket hjälper till att frigöra blåsan från ackumulerad vätska.

Förstorad prostatakörtel - behandlingsmetoder

1. Läkemedelsbehandling innefattar användning av hormonella och antibakteriella läkemedel. Med hjälp av hormoner är det möjligt att reglera processen att förstora prostatakörteln. Dessutom kan en läkare ordinera alfa-blockerare. De normaliserar arbetet i prostata blodkärl, förbättrar blodtillförseln. Antineoplastiska medel används vid behandling av prostatacancer. Dessa eller andra läkemedel kan endast ordineras av en läkare. Självmedicinering är oacceptabel. Så, alfa-blockerare med felaktig upptagning kan leda till ökad hjärtfrekvens, liksom lägre blodtryck, yrsel.

2. Hjälp att lindra smärta och eliminera andra obehagliga känslor av fytopreparationer. Med hjälp av läkemedel med växtextrakt kan kompositionen effektivt behandla prostataförstoring. Mot bakgrund av att ta sådana läkemedel minskar inflammatoriska processer minskar syntesen av prostaglandiner i prostatakörteln, tillväxten av förstorade celler saktar eller slutar helt.

3. Kirurgisk behandling är en av de mest effektiva metoderna för att bekämpa sjukdomen. Operationen krävs endast i fall då andra metoder inte hjälper eller i närvaro av vissa försvårande faktorer:

• Stenar i blåsan;
• allvarliga problem med urinering
Blödning från urinröret.

Kirurgisk ingrepp är kontraindicerad i:

- allvarliga sjukdomar i hjärta, njurar och lungor,
levercirros
- allvarliga sjukdomar av mental karaktär
- Diabetes mellitus.

En väntanriktning - Ett annat sätt att bekämpa prostataförstoring

Om symptomatologin är enkel, är det ofta möjligt att utan medicinering, såväl som kirurgisk ingrepp. I det här fallet är det tillräckligt att kontrollera symptomatologin, dess utveckling. Det bör regelbundet kontrolleras med en specialist. Således kan du alltid vara medveten om att med patientens tillstånd: om det förbättras eller förblir oförändrat. Och kanske värre?

Fördelen med att vänta under överinseende av en läkare är bristen på fullständig behandling. Men det finns risk, eftersom tillståndet kan försämras kraftigt. För att detta ska ske bör du ändra din livsstil lite:

1. Du bör dricka vätska i begränsade mängder, och innan du lägger dig i några timmar - drick inte alls. Så på natten behöver du inte ofta gå på toaletten.
2. Sprit är tabu eller väldigt lite. Alkohol ökar urinering.
3. När du besöker toaletten ska du se till att blåsan är helt tömd.
4. Var försiktig med doseringen av läkemedel som har en diuretisk effekt. Överdriven användning av dem kan leda till svårigheter att urinera.
5. Du borde vara aktiv, sitta inte på ett ställe ständigt, så att det inte finns någon stagnation av urinen.
6. Det är viktigt att inte vara superkylda.

Termisk terapi

I termoterapi används olika typer av energi för att skapa en temperatur som förstör cellerna i prostatakörteln. Vi talar om radiofrekvens och laser energi.

Huvudmålet är att ge tillräckligt med värme under en kort tidsperiod för att förstöra prostatacellerna. Användningen av denna metod utesluter förekomst av biverkningar.

Det finns följande typer av termoterapi:

• transuretral mikrovågsugn;
• radiofrekvens;
• Electrovaporization;
• Laserterapi.

Hur snabbt kommer återhämtningen?

Beroende på vad behandlingen var, är varaktigheten av återhämtningsperioden annorlunda. Så, när du tar medicin, behöver du inte sängstöd. Ja, och behöver inte ta sjukskrivning. Procedurer för värmebehandling utförs också utan sjukhusvistelse. Ibland är det nödvändigt att tillbringa natten på kliniken.

När du utför en öppen prostatektomi måste du ta en semester i en månad på jobbet. Cirka 60 dagar efter operationen, tabuer - för att lyfta vikter, för att vibrera området längst ner i ljummen. Spänningen av musklerna i den nedre pressen är också utesluten.

För att vara hälsosam under hela livet måste du äta rätt, träna, missbruka alkohol och andra dåliga vanor. I händelse av att det finns alarmerande symtom, skjut inte ut resan till doktorn för senare. Med tiden startade behandlingen kommer att leda till bra resultat. Det är viktigt att inte utlösa sjukdomsförloppet. Undvik panik om symtom åtföljer utvidgningen av prostata. Det är bättre att lita på en specialist. Han kommer att genomföra den nödvändiga undersökningen och utse rätt behandling.