Huvud
Analyser

Behandling av prostataförstoring

Vid personen vid födseln har prostata körningen små storlekar. Förstoringen av prostata uppträder när pojken växer upp. Under puberteten ökar produktionen av hormonet, nämligen testosteron. På grund av detta ökar prostata i storlek. Men en sådan process anses vara naturlig. Vid 17 års ålder har prostatan full funktionell kapacitet.

Under de närmaste 20-30 åren minskar tillväxten av detta manliga organ. Hos mannen på 30 år uppstår sjukdomen hos hankirteln sällan. Dock förändras situationen väsentligt hos män som går över den 40-åriga linjen. Under denna period börjar prostata att öka för ett antal skäl. Hos 50% av männen som fyllt 60 år finns en ökning av prostata.

När puberteten uppstår expanderar prostatan på ett enhetligt sätt. Men expansionen som uppträder hos en person efter 40 år är koncentrerad runt urinröret. När ökningen når en viss storlek pressas urinröret, vilket orsakar vissa problem för män. Denna ökning i prostata kallas: det är godartad prostatahyperplasi eller adenom (ett föråldrat namn).

Beskrivning av prostata funktioner

Prostatakörteln hänvisar till ett litet manligt organ i form av en kastanj. Det ligger på toppen av urinröret, men under urinblåsan. Prostatan är uppdelad i två delar: höger och vänster - och består av olika vävnader (körtel och muskulatur). Kirtlens del av kroppen är ansvarig för bildandet av hormoner och prostatiska sekretioner, och muskelvävnaden reglerar urinrörets lumen.

Tack vare muskelvävnaden finns ett utflöde av den prostatiska utsöndringen längs kanalerna, vilket förhindrar stasis och utveckling av prostatit. Prostatakörteln är ansvarig för:

 • sexuella funktioner
 • spermier sammansättning;
 • naturlig urinering
 • ett hinder för att kasta ett frö i blåsan.

Funktionen hos detta organ påverkar funktionen hos det genitourära systemet. De minsta störningarna i prostataarbetet kan påverka människornas reproduktiva förmåga.

Vätskan som produceras av denna körtel utför också en skyddande funktion. Den innehåller citronsyra, som förstör skadliga mikroorganismer. Under samlag fungerar detta lilla organ som en ventil i urinröret.

Prostatens anatomiska läge gör det svårt att diagnostisera och behandla det.

För vilka orsaker förstorar prostata?

Det kan inte sägas att en ökning av prostata alltid är associerad med vissa patologier. Snarare är denna situation ett resultat av åldrande. En annan faktor som påverkar prostatakörteln är testiklarnas funktion. Under undersökningen noterades att prostata inte ökar hos män som i sin ungdom har tagit bort testikeln.

Ett stort inflytande har en hormonell bakgrund i en mans kropp. På grund av en minskning av testosteronproduktionen, som vanligen förekommer hos män med ålder, ökar nivån av östrogen. Detta leder till utveckling av prostata adenom eller benign prostatahyperplasi (BPH).

Det finns andra orsaker som negativt påverkar arbetet hos mänens genitourära system. De vanligaste faktorer som framkallar en ökning av prostata är:

 • övervikt;
 • brist på aktivt liv;
 • oregelbundet sexliv eller omvänt orimligt;
 • rökning;
 • alkoholmissbruk
 • skada.

Problem uppstår ofta hos män som tvingas stanna länge på jobbet. Riskgruppen omfattar kontorsarbetare, förare. När en person sitter länge, stör blodcirkulationen i det lilla bäckenet. Det finns stillastående fenomen, vilket leder till kränkningar i prostata.

Enligt studier är en annan viktig orsak till ökad prostatacelltillväxt ett genetiskt program som aktiverar tillväxten.

Vilka tecken åtföljs av en ökning av prostata?

Tecken på prostatakörtelns patologi visas inte omedelbart. Ökningen i volymen av prostatavävnad sker gradvis. Därför upplever man ingen obehag när prostata inte är mycket förstorad. Symtomen beror också direkt på vad som orsakar ökningen i körteln.

Sjukdomar i prostata som orsakar prostataförstoring:

Med godartad prostatahyperplasi utvecklas en nodulär neoplasma som inte producerar metastaser. Adenom kan ligga på olika sätt. Ibland tränger det in i blåsan, ibland ökar i rektalområdet. Det finns tre steg i BPH: kompenseras (steg 1), subkompenseras (steg 2), dekompenseras (steg 3).

Vid första etappen är huvudsymptomen associerat med frekvent urinering. Under natten kan en person få upp till 8 gånger på toaletten, på dagtid krävs en toalett mer än 10 gånger. Men med sådana frekventa uppmaningar kräver tömning av blåsan ansträngning. Den första etappen av sjukdomen kan utvecklas under en period av 10 år, varefter den passerar in i andra etappen.

Symtomen på steg 2 kan särskiljas med ljusa manifestationer. En man upplever smärta när han tömmer urinblåsan, medan strålen är svag och intermittent. I detta skede kan fullständig urinretention uppstå på grund av förkylningar, stressiga situationer, hypotermi, alkoholkonsumtion och brist på diet. I denna position finns det smärtsamma känslor i ljummen och ger till ländryggen eller suprapubisk regionen.

Tårar under tömningen av blåsan leder till bildandet av en bråck, förlust av ändtarmen. Det andra steget utvecklas under de närmaste 2 åren. Den tredje etappen av adenom manifesteras av allvarlig försämring av hälsan. Patienten kan inte själv urinera, så han använder en urinal. Förutom detta symptom observeras förlust av aptit, illamående, förstoppning, törst, svaghet. På grund av stagnation av urin nedsätts njurfunktionen, vilket åtföljs av en ökning av kroppstemperaturen. I ett sådant tillstånd behöver patienten bli inlagd på ett brådskande sätt.

Förstorad körtel med prostatit

Prostatit är en sjukdom där hankörteln infaller. Det finns en sådan patologi på grund av kränkningen av blodcirkulationen på grund av stillasittande livsstil och övervikt. Inflammation uppträder när en infektion uppstår, till exempel gonorré, uretrit. Ibland kan prostatit orsakas av komplikationer efter överförda infektionssjukdomar, som influensa, angina, tuberkulos.

Denna sjukdom kan orsaka en ökning i prostatakörteln. Det finns akut och kronisk prostatit. När akut prostatit observeras:

 • frekvent urinering
 • ökad kroppstemperatur;
 • svag urinproduktion
 • rezi när tömmer blåsan;
 • smärtsam avföring
 • brott mot sexuella funktioner
 • ökad svettning.

Med purulent inflammation kan en obduktion obduceras, vilket uppträder vid utgången av pus från anus eller urinrör.

Kronisk prostatit manifesteras av svag erektil funktion, nervosbrytning, trötthet. Förutom dessa manifestationer kan det finnas snabbt övergående och milda smärtor i perineum, i skönhetsområdet och i ljummen. På morgonen, tillsammans med urin, finns vita flingor som kan ses med blotta ögat. Utan den nödvändiga behandlingen ökar prostata och förvärrar ytterligare situationen.

Hur man behandlar en förstorad prostata?

Behandlingsbehandling ska väljas av en läkare. Före detta föreskrivs ett antal diagnostiska förfaranden. De måste göras omedelbart, eftersom fördröjningen är full av komplikationer. Den förstorade prostata kan inte minska på egen hand. Det är nödvändigt att utesluta närvaron av en malign tumör i prostata.

Drogläkemedel väljs med hänsyn till orsaken som orsakade förstoringen av körteln.

Eftersom prostatakörteln är olika, kan behandlingen inte vara densamma. Standardbehandling innebär att du tar följande läkemedel:

 • antibakteriella;
 • hormonell;
 • alfa-blockerare;
 • naturläkemedel.

Förutom den medicinska metoden för att eliminera problemet kan elektrostimulering, magnetoterapi eller prostasmassage användas. Men massage är kontraindicerat i purulenta infektioner. I mycket allvarliga fall kan en kirurgisk metod för eliminering av formationer användas.

Vid behandling av en förstorad körtel måste du följa en diet. Det är nödvändigt att vägra från mottagandet av fet, stekt, kryddig mat. Det är också nödvändigt att utesluta intag av alkohol, koffein. Det är nödvändigt att begränsa mottagning av en vätska på eftermiddagen och att vara regelbunden inspektion till läkaren.

Prostataförstoring: orsaker, symtom och naturliga behandlingar

Prostatkörteln hos en man växer under hela sitt liv, och detta anses vara normen. I majoriteten av den manliga befolkningen är denna process asymptomatisk, och andra står inför det här problemet på första hand. Ökningen i prostatakörteln påverkar inte bara hälsan i allmänhet, men förändrar också livskvaliteten hos en man i synnerhet.

En förstorad prostata förekommer hos en av fem män i åldern 50-60 år och oftast hos äldre män. Symtom på denna sjukdom kan vara mycket påträngande, eftersom de kan påverka kvaliteten på ditt personliga liv eller på jobbet på grund av ständig sömnbrist. I alla fall av förstorad prostata är det nödvändigt att tillgripa medicinering eller operation, särskilt om det inte finns något stort behov av det, eftersom det kan förvärra sjukdomsförloppet. I de flesta fall behöver du bara göra anpassningar till kost och livsstil för att återfå din tidigare hälsa.

Vad betyder förstorad prostatakörtel?

Prostata är ett järn i det manliga reproduktionssystemet, som ligger strax under blåsan, mellan ändtarmen och botten av penis. En förstorad prostata kan orsaka problem med urinering, eftersom den ligger runt urinröret, genom vilket urinen passerar.

Ur en medicinsk synpunkt kallas en förstorad prostata benign prostata hyperplasi (BPH) eller prostata adenom. Ordet benign säger att tillväxten av prostata inte beror på cancerceller, och ordet hyperplasi betyder en ökning eller en onormal ökning av antalet celler. BPH är den vanligaste icke-cancerformen av celltillväxt hos män, som inte utvecklas till prostatacancer.

När det växer börjar prostata att trycka på urinblåsan och urinröret, vilket resulterar i ett svårt urinflöde och frekvent urinering att urinera, även om blåsan inte är full. Dessa uppmuntrar öka när musklerna under blåsan börjar komma i kontrakt, även om det bara finns en liten mängd urin i den. Med tiden stannar detta konstanta tryck musklerna i urinblåsan, vilket leder till att det stannar rätt och helt tömt.

symptom

När prostata förstoras pressar den på blåsan och urinvägarna. Detta kan leda till problem som:

 • frekvent urinering, särskilt på natten
 • svårt att tolerera när man vill
 • urin börjar inte strömma omedelbart (trots en stark uppmaning);
 • spänning vid urinering
 • en svag jet och oförmåga att plötsligt avsluta processen;
 • Efter avslutad process fortsätter urinen att droppa och läcka;
 • känner att blåsan inte är tom efter urinering.

Det är värt att notera att det inte finns någon direkt relation mellan prostata och symptom. Män med en mycket stor prostata kan inte visa några prostatiska symptom alls, medan en relativt liten ökning kan orsaka många problem.

Omkring en tredjedel av män med en förstorad prostata upplever symptom på det nedre urinvägarna (SNMT) som påverkar livskvaliteten. Symtom på SNMT beskrivs ovan. I vissa män försvinner de så småningom, andra förblir oförändrade eller förvärras. I det senare fallet kan kirurgisk behandling vara nödvändig.

Ibland händer det att en man med en förstorad prostata plötsligt har problem att urinera eller han kan inte urinera alls. Detta obehagliga och potentiellt farliga tillstånd kallas akut urinretention och det kräver omedelbar medicinsk behandling. Det förekommer vanligtvis hos män med godartad prostatahyperplasi, och det föregås vanligtvis av någon ogynnsam effekt på prostata. Det kan vara kallt väder, ta mediciner som påverkar blåsans sammandragning eller överdriven alkoholkonsumtion. Andra faktorer kan innefatta invasiva förfaranden för behandling av dng, akut bakteriell prostatit och virusinfektioner.

Orsaker till utvidgning av prostata

Det är helt normalt när prostata börjar växa intensivt under puberteten. Under denna tid når den storleken på en valnöt. Ungefär 25 år fortsätter prostata sin tillväxt igen, bara mycket långsamt. Dess tillväxt i varje person förekommer på olika sätt: för vissa växer det snabbare än andra.

Det visar sig att förändringarna som uppträder hos manliga könshormoner (androgener) med ålder, påverkar tillväxten i prostata. Prostata omvandlar testosteron till dihydrotestosteron (DHT), en annan kraftfull androgen och DHT stimulerar i sin tur celltillväxten i prostatavävnaden. Detta är den främsta orsaken till förstorad prostata, och detta sker vanligtvis mellan pubertet och upp till 25 år. Östrogen kan också delta i processen att förstora prostata. När de blir mogna minskar testosteronnivåerna hos män, och andelen östrogen ökar och kan orsaka prostatablomning.

Riskfaktorer

Ålder är en stor riskfaktor för utvidgning av prostata. Denna process utvecklas som ett strikt åldersrelaterat fenomen hos nästan alla män, som börjar ungefär 40 år. Studier av obduktionsresultat över hela världen visar att prevalensen av BPH är cirka 10 procent hos män på 30-åldern, 20 procent hos män i åldern 40, når 50-60 procent hos män i åldrarna 60 och 80-90 procent hos män i åldern 70-80 år.

Studier utförda av kliniken och Mayo Foundation visade att de 2111 män som deltog i studien uppgav 440 (21%) att detta problem också var bland deras manliga släktingar. Dessa 440 personer mötte också detta problem till viss del. Därför kan vi dra slutsatsen att den ärftliga faktorn ökar risken för BPH.

Och undersökningen, publicerad i International Journal of Cardiology, föreslår att patienter med BPH och symtom i nedre urinvägsvikten är mer benägna att utveckla kardiovaskulär sjukdom än personer i ålderdom. De bakomliggande orsakerna till denna korrelation är inte helt tydliga, men forskarna föreslår att en förstorad prostatakörtel kan vara en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom på grund av konstant sömnbrist, blodtryckssprängningar och förhöjda kortisolnivåer.

Traditionella metoder för behandling av prostataförstoring

Behandling av en förstorad prostata beror på svårighetsgraden av symtomen och risken för komplikationer, till exempel akut urinretention. De flesta män med förstorad prostata har milda till måttliga symtom, och de kan klara dem utan att tillgripa medicinering. Om den förstorade prostata ger obehag och smärta, minskar livskvaliteten hos en man och symtomen blir sämre med tiden, då är det nödvändigt att konsultera en läkare och genomgå en föreskriven behandling.

I USA väljer läkare att vänta och se taktik för detta problem, och detta synsätt blir alltmer populärt. Patienter med förstorad prostata övervakas ständigt för att säkert veta om den övergripande bilden förvärras innan man behandlar någon form av behandling. Behandlingar för en förstorad prostata eller prostatacancer, som kirurgi eller strålning, är ofta för konservativa, smärtsamma och har en mängd biverkningar, såsom urininkontinens, problem med den födda kroppen, impotens.

En studie som började mellan 1989 och 1999 och publicerades i tidningen "New England Journal of Medicine », utfördes bland 695 män med prostatacancer vid första skedet. En grupp tilldelades en radikal prostatektomi (avlägsnande av prostatakörteln), och den andra gruppen var helt enkelt under noggrann övervakning av läkare utan behandling. I slutet av 2012 publicerades resultaten av den 23-åriga studien. Det är värt att notera att det kirurgiska ingreppet utfördes endast i det fall då risken för död var för stor, samtidigt som man tog hänsyn till patientens ålder. Naturligtvis var överlevnaden i gruppen under regelbunden tillsyn, men utan behandling, betydligt högre än hos personer som genomgått operation. Men denna grupp av patienter hade en långsam kurs i sjukdomen, mindre symtom och en lägre risk för dödlighet. Följaktligen är slutsatsen att före behandling med radikala metoder med en massa biverkningar upp till ett dödligt utfall är det värt att vänta på tid för att förstå om behandling är nödvändig i allmänhet.

Om symtomen på en förstorad prostata inte går bort eller blir mer intensiva med tiden, används följande traditionella behandlingsmetoder:

medicinering

Som tidigare nämnts är det värt att börja vänta och observera utvecklingen av symtom innan man bestämmer sig för radikala metoder. Om den övergripande bilden förvärras över tiden är det nödvändigt att konsultera en läkare om vad han ska göra, vet säkert och kommer att hämta en individuell behandlingsplan. Alfa-blockerare, såsom terazosin, används för att lindra symptomen på BPH. Med deras hjälp går symtomen bort inom några veckor, men de stör inte den fortsatta tillväxten av prostata. 5-alfa-reduktashämmare (såsom avodart eller proscar) används för att minska den förstorade prostata, men kursen kan ta upp till sex månader eller mer för att få de första resultaten. Ibland används alfa-blockerare och 5-alfa-reduktashämmare i kombination. Vid medicinering bör man ta hänsyn till eventuella biverkningar, samt interaktion med andra läkemedel. Exempelvis bör alfa-blockerare inte tas med droger för behandling av impotens eftersom de båda sänker blodtrycket.

Kirurgisk ingrepp

Det finns kirurgiska metoder som används för att ta bort prostatavävnad. Kirurgi är nödvändigt när komplikationer börjar eller symtomen blir mer akuta, och det finns inget annat sätt att lindra obehag. Transuretral resektion av prostata (TURP) är den vanligaste formen av kirurgisk ingrepp som används för att behandla en förstorad prostata. Varje år i USA går cirka 150 000 människor igenom detta förfarande. Operationen består i att avlägsna den förstorade prostata vävnaden med en elektrisk ström eller laser.

I en studie i 2011 var 40 patienter involverade, som genomgått en TURP på grund av BPH. Deltagarna i experimentet var vid 80 års ålder och vikten av deras BPH-vävnader var 30-80 gram. Efter att ha samlat data från deltagare efter operationen fann forskarna att deras livskvalitet förbättrades efter operationen, och patienternas ålder påverkade inte resultatet av situationen.

Förstorad prostatabehandling med folkmedicin

1. Förändringar i livsstil och kost

Vissa justeringar i det vanliga sättet att leva kan mildra symptomen på manifestationen av en förstorad prostata. För dem som bestämde sig för att fördröja traditionella behandlingsmetoder kan dessa förändringar väsentligt förbättra situationen:

 • Begränsa eller undvik alkohol och koffein;
 • drick en mindre mängd vätska på kvällarna;
 • försök att skriva minst en gång var tredje timme;
 • leda en aktiv livsstil
 • bibehålla en hälsosam vikt
 • öka intaget av användbara fettsyror, till exempel omega-3.

2. Träna bäckens golvmuskler

Träning på bäckensbottenmusklerna, även känd som övningar, kan hjälpa män att stärka bäckens membran, förbättra inkontinenssituationen. Övningen är ganska enkel och består av spänningar och avslappning i musklerna som stöder blåsan och stänger sfinkteren. Om det är svårt att bestämma platsen för denna muskel, försök att utföra träningen medan du urinerar. Spänna musklerna så att strålflödet först saktar ner och stannar sedan helt i 20 sekunder. Det rekommenderas att utföra denna övning 3-5 gånger om dagen.

3. Växtbaserade tillskott

Följande örter kan också hjälpa till med BPH:

Palma Serenoi

Det används ofta som ett terapeutiskt medel för behandling av urinvägsförändringar orsakade av BPH. Studier har visat att palm serenosa kan lösa problemet med frekventa urinprövningar hos män med BPH, och det kan användas under lång tid utan att hälsan skadas.

Stingnätrot

I en studie i Japan visade sig att hydrofoba komponenter (t.ex. steroider) som inhiberar membranernas aktivitet i prostata vävnaderna och undertrycker metabolism och tillväxt av prostataceller hittades i nätkompositionen.

Pumpaolja

Studier har visat att pumpaolja kan minska symtomen på en förstorad prostata i tre månader, och efter 6 månader försvinna problem med urinering helt och hållet.

Förstorad prostata och försiktighetsåtgärder

Innan du tar något läkemedel utan receptbelagd läkemedel (t.ex. medel mot avstötning eller antihistamin), behöver män med förstorad prostata bara rådfråga en specialist. Dessa läkemedel, vanligtvis används för att behandla förkylningar och allergier, kan förvärra problemet med urinering. De har en avslappnande effekt på musklerna i prostata och urinblåsa, vilket leder till urininkontinens.

Diuretika som ökar urinering kan också förvärra symtomen på en förstorad prostata, så du bör konsultera din läkare innan du tar det.

Analysen av de sanna orsakerna till prostataförstoring i 2 gånger

Prostatit är en av de vanligaste manliga sjukdomarna, vilket kräver kompetent behandling. Hur börjar sjukdomen och hur utvecklas den? Vad är konsekvenserna för patienten och vad ska man göra om det finns en ökning av prostatakörteln i hälften? Frågor relaterade till manliga hälsan så mycket, och ju förr du få svar på dem, desto mer troligt att du kan upptäcka tecken på förekomst av problem, och boka tid med en specialist.

Ändra storleken på prostata. Vad säger det?

Förstoring av prostata är ett vanligt fenomen som observerats i den manliga kroppen efter en 30-årig period. Nästan varje man lider av detta problem och möter också irritationer, inflammatoriska processer och andra obehagliga förändringar i kroppen.

Prostata hos någon person vid födseln är liten. Förstoring av prostatakörteln i hälften eller mindre utförs gradvis. I de första stadierna händer detta när pojken växer upp. Vid puberteten ökar testosteronnivåerna. Dessa processer orsakar en förändring av prostata, men de är ganska naturliga och talar inte om förekomsten av hälsoproblem. Med nått 17 års ålder har prostatan redan full funktionell förmåga.

Under den följande perioden, i högst 30 år, är ökningen i denna kropp gjord till en lägre takt. Hos män i trettio år observeras nästan inga sjukdomar i prostatakörteln. Men så snart denna kategori av människor passerar märket på 40 år förändras situationen väsentligt. Det finns en signifikant ökning av prostatakörteln, och detta beror på en mängd olika faktorer. Ett stort antal män, vars ålder är 60 år eller mer, har förändringar i kroppens storlek nästan 2 gånger.

Vid puberteten görs processen med prostataförstoring jämnt, vilket inte kan sägas om förändringarna som inträffar efter en 40-årig period. I dessa fall är utvidgningen koncentrerad till urinrörets miljö. Så snart tillväxten når vissa värden observeras pressningen av denna kanal, och detta orsakar allvarliga problem. Denna ökning har sitt eget namn, vilket är känt för många - adenom eller godartad prostatahyperplasi.

Vad är prostatens funktioner?

Prostatakörteln är ett litet organ av mäns storlek. Det ser ut som en kastanj och ligger direkt bredvid urinröret, på toppen av det, men under blåsan.

Prostata är uppdelad i två komponenter:

Denna kropp kännetecknas av närvaron av olika vävnader, nämligen muskulär samt glandulär. Skapandet av hormoner är ansvarig för körtelvävnad, och reglering av urinrörets lumen utförs av muskeldelen. Närvaron av muskelvävnad bidrar till utflödet längs kanalen i den prostatiska sekretionen. Denna process stoppar utvecklingen av prostatit och blir ett hinder för stillastående formationer.

Prostatakörteln utför en mycket viktig funktion och ansvarar för:

 • särdrag hos spermiernas sammansättning
 • sexlivets funktioner
 • naturlig urinrör
 • ett hinder för fröets penetrering i blåszonen.

Arbetet i denna kropp påverkar väsentligt funktionen hos det genitourära systemet, och även mindre störningar kan påverka människornas reproduktiva förmåga.

Dessutom ger denna körtel en speciell vätska, som har en betydande skyddsfunktion. Huvudbeståndsdelen av denna utsöndrade substans är citronsyra, som effektivt kan förstöra mikroorganismer som kan skada människors hälsa. I den intima närheten av detta lilla organ verkar som ett slags ventil i urinrörets område.

Som du kan se är den här kroppen väldigt viktig och de minsta misslyckandena i sitt arbete kan orsaka allvarliga problem som inte alltid kan elimineras. Faktum är att prostatan ligger på ett sådant sätt att specialister har svårt att diagnostisera det och om det behövs behandling.

Vad orsakar prostataförstoring?

För att utan tvekan säga att utvidgningen av prostata är nödvändigtvis orsakad av utvecklingen av någon sjukdom är omöjligt. Snarare är denna funktion beroende av naturlig åldrande. Men det finns en annan faktor som aktivt påverkar detta lilla organ - testiklarnas funktion. Vid genomförda undersökningar har det visat sig att förändring av storleken på en prostata inte utförs hos de män som har bestämt sig för att avlägsna ett ägg i en ung ålder.

En viktig roll tilldelas den hormonella bakgrunden, som också har en signifikant effekt. Med en minskning av produktionen av testosteron (vanligtvis händer med ålder) ökar östrogenvärdet. Dessa processer leder till utseende av prostata adenom eller hyperplasi av godartad. Detta är inte alla anledningar som har en negativ inverkan på det manliga genitourära systemet.

De vanligaste faktorer som bidrar till en 2-faldig ökning av prostata är:

 • förekomsten av övervikt
 • otillräcklig aktivitet (stillasittande livsstil);
 • överdriven sexuell intimitet, eller vice versa brist på sex;
 • lidit skador
 • Rökning, samt överdriven konsumtion av alkoholhaltiga drycker.

Svårigheter med människors hälsa, för det mesta, väntar på de personer vars arbete är förknippat med ett ständigt sittande på ett ställe.

Riskgruppen innehåller sådana kategorier av yrken som:

När man sitter på ett ställe länge finns det ett brott mot blodcirkulationen i bäckenområdet. Detta orsakar stagnation, vilket leder till abnormiteter i prostata körningens funktion. Enligt undersökningen är det genetiska programmet, som aktiverar deras expansion, inte mindre viktiga orsaker till ökningen av prostata i 2 gånger eller mindre.

Tecken på prostataförstoring

Symtom på problem med prostatakörteln manifesterar sig efter ett tag. Mängden vävnader ökar vid låga halter, så om prostatan är något förstorad, finns det inget obehag. Dessutom är tecknen på patologi beroende av orsakerna som har påverkat klyftans utvidgning.

Följande typer av sjukdomar kan leda till utvidgning av denna kropp:

 • prostatit;
 • BPH (eller adenom);
 • utveckla prostatacancer.

I fall med godartad hyperplasi observeras utveckling av nodulära neoplasmer. Adenomets placering kan göras på olika sätt. I vissa fall kan den komma in i blåsans område, ibland expanderar den direkt i rektumets zon.

Experter definierar tre steg i BPH:

Vad är orsaken till prostataförstoring och hur behandlas detta tillstånd?

Med ålder har alla män en högre risk att utveckla prostata hyperplasi. Prostataförstoring diagnostiseras oftare hos patienter från 60 år. De främsta orsakerna är ett brott mot hormonbalansen och stillastående processer. Infektionssjukdomar och onkopatologi i prostata körteln leder också till en förändring i sin storlek. Normalt är prostatens longitudinella och tvärgående dimensioner 2-4 cm, bakre och främre - från 1,5 till 2,5 cm. Dessa siffror är korrekta för män från 25 till 45 år.

Inflammation av prostata

Inflammatorisk sjukdom i prostata förekommer hos män av flera skäl. Oftast är dess utveckling orsakad av en smittsam process som uppstår på grund av ingrepp av patogena mikroorganismer i körteln. Som ett resultat börjar vävnaderna svälla, öka i storlek och pressa urinvägarna. Allt detta leder till problem med urinering, utseendet av blodiga ingrepp i sperma, smärta vid utlösning och minskning av sexuell aktivitet.

Inflammerad prostatakörtel kan orsaka utveckling av pyelonefrit och försämrad njurefunktion.

Ökning av prostata uppträder ofta på grund av stagnerande processer i den. Detta underlättas av inaktivitet, stillasittande arbete, oregelbundna sexuella handlingar, hypotermi, undernäring.

På grund av dålig mikrocirkulation börjar körteln att stagnera inte bara prostatajuice utan även lymfevätska, vilket resulterar i symtom som tyngd i bäckenområdet, smärta, försvagning av styrkan.

Om behandling inte är tillgänglig uppstår allvarliga problem med urinering, inklusive frekvent urinering på natten, svår obehag under urinflödet, en känsla av ofullständig tömning av urinblåsan. Inflammad och förstorad prostata blir orsaken till obehag under samlag. På grund av detta utvecklar manens irritabilitet, nervositet, depression.

Behandla inflammation i körteln omedelbart efter utseendet av de första symptomen på sjukdomen. Om en bakteriell infektion upptäcks ges patienten en kurs av antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel.

Vid akut smärtssyndrom indikeras injektioner med anestesimedel. En urolog kan föreskriva terapi med rektala suppositorier som innehåller antiseptiska och analgetiska komponenter.

När stillastående processer i körteln visas fysioprocedurer, massage och droger som förbättrar mikrocirkulationen. Efter en sådan behandling minskar de flesta män obehag i perineum, urinering återställs, kraften normaliseras.

Adenom av prostata

Den normala prostatavolymen 30 cm ^. Ökningen i storleken av prostata ytterligare 2 gånger och möjligen på grund av proliferation av körtelvävnad, vilket leder till störningar och försvagning av urinering urinstråle.

Symptom på adenom manifesteras oftast i form av känsla av tryck i blåsan, försämring av styrka och utveckling av erektila störningar.

Förstoring av prostatakörteln är farlig på grund av utvecklingen av fullständig urinretention, utseendet av konkrement i blåsan, vilket i vissa fall orsakar en inflammatorisk process som kräver uttag av antiseptiska läkemedel. Som ett resultat av akut dysuri utvecklar patienten tecken på förgiftning - gulsot av huden, anemi, illamående, kräkningar. Uremiskt syndrom kräver brådskande behandling.

Forskare har upptäckt att körtel hyperplasi utvecklas på grund av obalansen hos könshormoner som oftast förekommer hos äldre män. Behandlingens taktik bestäms beroende på svårighetsgraden av problem med urinering.

Det finns en särskild skala som speglar dessa överträdelser. Med en poäng på mindre än 9, föreskriver urologer inte terapi. Vid frekvenser över 9 men mindre än 18 poäng behandlas patienten med medicinering. Kirurgisk ingrepp utförs med en poäng på 19.

När tumören är upp till 1 cm används läkemedel. Drogterapi innebär användning av 5-alfa reduktashämmare. Om en godartad utvidgning av prostatavävnaden åtföljs av inflammation, ges patienten en kurs av antibiotika och probiotika som hjälper till att normalisera tarmmikrofloran. Vid vissa män tillsammans med ett körtelns adenom finns också ateroskleros av kärl, störande penetration av aktiva komponenter i medicinska preparat. I detta fall visas de medel som normaliserar blodcirkulationen.

Den kirurgiska operationen tilldelas patienten om prostatan förstoras och seriösa symtom på urineringstörningen uppträder. Intervention är kontraindicerad i dekompenserade sjukdomar i hjärtat och andningsorganen. I sådana situationer genomgår patienter kateterisering.

Körteln

Malign tumör i prostatavävnaderna förekommer av olika skäl. Utvecklingen av sjukdomen bidrar inte bara till ärftlighet, men också dåliga vanor, dålig näring. Ålder är också en faktor som provar utseendet på patologiska celler i körteln.

Tecken på prostatacancer är mycket lik de symptom som är karakteristiska för adenom och prostatit. Varannan man märker uppkomsten av smärtsyndrom, svårigheter med urinflödet. I urinen finns blodintegrationer. När tumören ökar betydligt, är det impotens, hematospermi. Med metastas har patienten smärta i bäckenet, svullnad i extremiteterna, tecken på anemi.

Cancerbehandlingens taktik bestäms beroende på scenen av patologi och patientens ålder.

Patienten kan ordineras kemoterapi, strålning, hormonbehandling. Kirurgisk ingrepp indikeras i början av en onkologisk sjukdom. Prostata avlägsnas fullständigt genom prostatektomi eller transuretral resektion.

I vissa fall, efter behandlingen, är ett återfall av den onkologiska sjukdomen möjlig. Det beror på graden av aggressivitet hos den maligna neoplasmen. Med lågviktiga tumörer är risken för återfall sannolikt att det uppstår om 5 år. Behandlingen lämpar sig för cancer i steg 1, för 4 prognosen anses vara ogynnsam.

Diagnos av prostata sjukdomar

Undersökning av prostatan är obligatorisk när en jord såsom svårighetsgraden och smärta i perineum, rektum, kränkning av potens, obehag under utflödet av urin. Om denna symptomatologi åtföljs av hypertermi, frysningar, muskelsvaghet, yrsel, diagnostiseras patienten med akut prostatit, vilket kräver obligatorisk recept på antibakteriella medel. Vid hög temperatur är patienten på sjukhus i den urologiska avdelningen.

Med tecken på dysfunktion i prostatakörteln och dess ökning ordinerar läkaren en studie av blod och urin. Bakteriologisk analys av urin och seminal vätska är också nödvändig för att fastställa rätt diagnos. Hemligheten hos prostata måste undersökas för bakteriell infektion.

Vid den första hänvisningen till mannen utförs palpation av en körtel. Läkaren bedömer närvaron eller avsaknaden av sälar, förändringar i storlek, prostatas elasticitetsgrad. Om det finns tecken på förändringar i järn patienten rekommenderas att gå TRUS som hjälper till att identifiera tätningar, cystisk tumörer, variga fickor av konkretioner.

Att göra ett blodprov för prostataspecifikt antigen rekommenderas för alla män över 40 år.

Satserna ökar två eller flera gånger för olika sjukdomar i körteln. Med malign patologi av prostata växer PSA snabbt nog.

MR har tilldelats för att bestämma tumörens lokalisering, graden av förändringar i prostatas vävnader. Om läkaren misstänker förekomsten av prostatacancer, kommer en patient under övervakning av ultraljud att genomgå en biopsi som är nödvändig för insamlingen av körtelvävnaden. Materialet skickas till histologilaboratoriet. Resultatet kan hittas 7 eller 9 dagar efter biopsi.

Profylax av sjukdomar i körteln

Prostata är ett litet men betydande organ för män. Med dysfunktionen minskar effekten, sämmkvaliteten försämras, det finns risk för förlust av organismens reproduktionskapacitet. Därför måste alla män från 40 år genomgå en urolog undersökning.

Att förebyggande åtgärder inkluderar livsstilsförändringar. Alkoholhaltiga drycker och nikotin påverkar hälsan hos både prostata och hela manliga kroppen. Järn gillar inte hypotermi. Med försvagad immunitet i kroppen börjar skadliga mikroorganismer aktivera, vilket orsakar inflammation i bäckenorganen, inklusive prostata.

Hankörteln är mottaglig för stagnation, så det är så viktigt att utföra daglig gymnastik, gå till fots, bada i poolen. Många uppmärksamhet bör ägnas åt näring. I kosten borde vara grönsaker, magert kött, frukt, gröna. Eftersom skälen för tillväxt av prostatavävnad kan bero på en försämring av dess blodtillförsel, är det nödvändigt att minska förbrukningen av koffein, som leder till uttorkning som kan försämra mikrocirkulationen. Övervakning av vattenregimen förhindrar utvecklingen av stillastående fenomen i prostata.

Från videon kommer du att lära dig om vad som är normala storlekar av prostata:

Förteckning över orsaker och metoder för behandling av prostatakörteln med ökande

En ökning i prostatakörteln hos män är en åldersprocess som oftast diagnostiseras hos äldre patienter. Hypertrofi hos det manliga organet i reproduktionssystemet utvecklas under påverkan av olika faktorer, men oavsett orsakerna kan processen med att förstora prostatakörteln inte försummas.

"Evolution" av storleken

När varje nyfödd pojke är född, har prostatakörteln en liten volym, liknande i form som en kastanj. Med ålder ökar orgeln och vid puberteten förvärvar den sin naturliga storlek, som förblir oförändrad i ca 20 år.

Normerna i prostatakörteln för sexuellt mogna män 18-40 år varierar inom följande gränser:

 • Längd - 2,4-4 cm;
 • Tvärgående - 2,7-4,2 cm;
 • Fram och bak är 1,5-2,5 cm.

Vid en ålder av 30 år diagnostiseras cirka 10% av männen med prostatacancer, efter att ha korsat den 40-åriga gränsen, ökar denna procentsats med en faktor 3. Vid 50 års ålder lider varje andra manlig medlem av en förstorad prostata, och vid 1980-talet har denna irreversibla process observerats hos nästan alla.

Orsaker och symtom

Inte varje man med förstorad prostata känner obehag och observerar några symtom. Vissa lever tyst, inte ens vet om möjligheten att utveckla hypertrofi hos orgelet, men andelen av dessa män är väsentligen liten. I de flesta fall förstör den förstorade prostatakörteln människans levnadsstandard.

Inflammation av prostata

Alltid i den inflammatoriska processen i prostatakörteln ökar organet i storlek, och ökningen sker både ute och inne. Orgeln i reproduktionssystemet täcker helt urinröret, trycket i urinströmmen på dessa väggar ökar.

Om urinen kommer in i prostatavävnaden, ökar svullnaden ytterligare och patienten konfronteras med följande symtom:

 • Smärtsamma känslor när man går på toaletten på ett litet sätt;
 • Frekvent urinering med dåligt urinflöde;
 • Irriterande pulsation i ljummen;
 • Problem av sexuell art;
 • Brist på aptit och generell svaghet.

Adenom av prostata

Godartad prostatahyperplasi (BPH) är en ökning av hanorganet som ett resultat av kaos i hormonbalansen, förändringar i androgener och cellulära tillväxtfaktorer.

Ökad i storlek, prostata utövar tryck på urinröret och en progressiv sjukdom leder till det faktum att mannen upplever:

 • Svårighet tömning med en svag och intermittent ström av urin;
 • Spasmer i bäckenområdet;
 • Känsla av ofullständig tömning;
 • Svaghet och generell sjukdom
 • Problem med styrka.

Prostatacancer

Förstoring av prostatakörteln i sällsynta fall orsakas av cancerceller som är lokaliserade i orgeln. Symtom på prostatacancer är tillräckligt stor för att noggrant diagnostisera utan att besöka en specialist. I början kan sjukdomen i allmänhet inte manifestera sig på något sätt.

Prostatacancer kan inkludera alla symtom som presenteras nedan och kan begränsas till en eller två:

 • Smärta i ljummen;
 • Obehag när tömningen av urean och efter det;
 • Urininkontinens
 • hematuri;
 • Svag erektion eller fullständig impotens.

Andra skäl

Ökade DHT-nivåer

Prostata producerar ett ämne från testosteron-dihydrotestosteron, som ackumuleras med ålder, vilket resulterar i tillväxt av prostataceller.

Testosteron abnormitet

Med ålder minskar antalet androgener (manliga könshormoner), och följaktligen minskar produktionen av testosteron. Som ett resultat av dessa processer ökar andelen naturliga östrogen, vilket direkt påverkar utvidgningen av prostatakörteln.

genetik

Om farfar och far hade en förstorad prostatakörtel, är det mer troligt att samma öde kommer att vänta arvtagaren till deras slag. Forskare har visat att inom några celler i prostata är ett genetiskt program inbäddat, vilket "aktiverar" i vuxenlivet och påverkar tillväxten hos manliga organ.

Även ökning i prostata kan tjäna som sådana faktorer som:

 • En stillesittande livsstil, stillasittande arbete;
 • Överdriven kroppsvikt;
 • Skadliga vanor (rökning och alkoholberoende);
 • Luta sexliv eller vice versa, ett överflöd av kön;
 • Uppskjuten trauma.

diagnostik

Om diagnosen prostatahypertrofi märks av patienten och erkänns av läkaren i god tid, är förutsägelser för framtiden positiva. För att exakt bestämma prostatavolymen och orsakerna till ökningen måste patienten genomgå en grundlig undersökning:

 • Undersökning med urologen: Läkarens palpation kan bestämma ökningen av prostata i storlek och smärtkänslighet. Det är emellertid inte möjligt att bestämma graden av urinrörets klämning genom rektal undersökning - mer noggrann diagnos behövs.
 • Analyser av blod och urin kommer endast att vara effektiva om prostatakörteln orsakas av en inflammatorisk process.
 • Ultraljudet hos diagnostikern visar hur mycket prostatan är förstorad, även ultraljudsundersökningen kommer att se om den kvarvarande volymen urin efter urinering har avvikit från normen.
 • MR - visar en mer exakt bild av sjukdomen än ultraljud. Användningen av kontrast i tomografi gör det möjligt att visualisera den inflammatoriska processen, eftersom inflammatoriska vävnader skiljer sig från friska.
 • Cystoskopi är lämplig, blod finns i patientens blod. Patienten injiceras i penis med ett flexibelt rör och ser på tillståndet i urinröret, urinblåsan och prostata. Förfarandet utförs under lokalbedövning.
 • Urinflödet produceras nu med hjälp av elektroniska apparater. För att kvalitativt bedöma graden av komprimering av urinröret med en förstorad prostata, är det nödvändigt att undersöka hastigheten och trycket i urinblåsan.

behandling

Eftersom utvidgningen av prostatakörteln är en naturlig ålder fenomen, kommer förr eller senare varje man att möta det. En följd av utvecklingen av denna process kan vara olika återkommande infektioner i njurarna och urinvägarna. Om hypertrofi inte kan undvikas kan alla minska sin utvecklingsprocess.

Behandlingsförloppet väljs tillsammans med urologen och endokrinologen individuellt. Förloppet av terapeutiska åtgärder påverkar många faktorer, nämligen patientens ålder, orsaken till sjukdomen och graden av försummelse.

I den inflammatoriska processen i prostata kommer läkemedelsbehandling att vara ineffektiv. Detta problem måste lösas genom att ansluta fysioterapiprocedurer: ultraljud, elektrostimulering, laserterapi och massage. Detta beror på det faktum att med inflammation i prostata ökar organs organs storlek och klämmer de blodgivande arteriolerna, vilket i sin tur leder till en störning av cellulär näring.

I BPH bör behandlingen också vara omfattande. Prostatkörteln är ca 20 gram och en vuxen hane är 60-80 kilo. För att de medicinska preparaten målmedvetet ska påverka reproduktionssystemets manliga organ är det därför nödvändigt att maximera blodflödet till det. Och utan den fysioterapeutiska effekten av en kvalitativ blodtillförsel är det omöjligt att uppnå.

Medicinsterapi

Alfa-blockerare minskar inte prostata, men slappna av i mjukvarorna i prostata och blåsans hals. Mottagandet av dessa läkemedel påverkar positivt återhämtningen av urinflödet.

Alfa-blockerare har ett stort antal biverkningar, inklusive: slöhet, apati, dåsighet och konstant yrsel. Män med högt blodtryck och de som har godartad prostatahyperplasi, dessa läkemedel är kontraindicerade.

Hormonbehandling

Användningen av hormonella droger är viktig om prostatakörteln orsakas av maligna celler, det vill säga cancer. En viss uppsättning hormoner kan sakta eller helt stoppa uppdelningen av cancerceller. Ofta förstärks hormonanvändningen genom strålbehandling eller rekommenderas före operation.

hypertermi

Vid behandling av prostataförstoring är det ibland lämpligt att påverka kroppen med hög temperatur. Oftast används transrectal mikrovågs hypertermi för maligna neoplasmer i prostata. Dess fördel är att förfarandet har praktiskt taget inga tunga konsekvenser som uppkommer efter operationen. Kateteriseringen av blåsan utförs på ett sådant sätt att mikrovågsstrålningen riktas mot prostata och verkar på dess vävnader.

Kirurgisk ingrepp

Kirurgi för att minska prostatakörteln är endast föreskriven i det försummade fallet, när ingen terapeutisk metod redan hjälper och patientens tillstånd är konsekvent svår.

Om inflammationen i prostata och BPH behandlas terapeutiskt, då i diagnosen cancer, en operation är föreskriven. Maligna celler avlägsnas bäst tills tumören har börjat grilla bortom prostatakörteln (metastaser kan "delegera" till några avlägsna organ).

Förebyggande åtgärder

Förstoring av prostatakörteln är en irreversibel fysiologisk process som inte kan stoppas. Men för att minska risken för att utveckla sjukdomar som påverkar storleken hos androgenberoende organ kan man följa de elementära rekommendationerna:

 • Led en aktiv livsstil, besök sport sektioner. Även dagliga aktiviteter med låg aktivitet (promenader, morgonjogging, primitiv träning) ger fördelar för människors hälsa.
 • Få tillräckligt med sömn. Resultaten av testning bekräftar att män vars sömn inte överstiger 5 timmar är mycket mer benägna att möta inflammatoriska processer och prostata fascination. Slutsats - sömn bör alltid ges med vederbörlig uppmärksamhet, så att alla kroppar har tid att "vila och återhämta sig".
 • Var inte nervös över bagage. Frekventa överbelastningar och orimliga stressiga situationer provar utvecklingen av stillastående processer i prostatakörteln, jämförbar med inflammatoriska sådana.
 • Levande sexliv. Sex - inte bara en trevlig, men också en användbar lektion för prostata och könsorgan. "Passiva" män är dubbelt så sannolikt att lida av prostataförstoring.
 • Du måste genomgå schemalagda urologiska undersökningar varje år, även om du inte är orolig för någonting. Speciellt detta råd bör följas vid vuxenlivet!

De män som inte följer näringens kvalitet, missbrukar fet och stekt mat, är risken för en ökning av prostata körteln högre. Fortfarande inte helt utforskat detta förhållande, men det faktum att komplexa kolhydrater, protein och nyttiga fetter har en positiv effekt på fortplantningsorganen av kroppen - ett faktum. Kraftrepresentant för det starkare könet ska vara balanserat, mångsidigt och innehålla alla nödvändiga vitaminer och mineraler för kroppen.