Huvud
Massage

Varför behöver du veta nivån på PSA i prostatacancer

Prostatacancer är en vanlig malign sjukdom som utvecklas hos män efter trettio år. Enligt statistiken, hyperplasi, som är benägen att degeneration och malignitet, börjar utvecklas hos män som börjar efter fyrtio års ålder och observeras var tredje patient i en ålder av femtio. PSA i prostatacancer - är en av de mest informativa metoderna för att diagnostisera denna patologi.

Vad är PSA?

Prostata-specifikt antigen (PSA) är av natur en proteinmolekyl som utför en enzymatisk roll och utsöndras av prostatavävnad.

Det säkerställer upprätthållandet av den nödvändiga konsistensen av halvvätska och finns normalt i kompositionen av den senare.

Upptäckten av denna molekyl i den venösa blodprovtagningen som har framställts från stora kärl på venös typ, tecken på aktiv cancerprocessen i prostatakörteln, som uppstod som ett resultat av överträdelse av systemet för utsöndrings kanaler och försörjningsfartyg, vilket är varför enzymet kontinuerligt släpps ut i blodomloppet.

Indikationer för uppgiftsanalys

Efter fyrtio år rekommenderas män att ha en årlig undersökning med en specialist för förekomst av prostatahyperplasi. Vid detektering av en ökning i organet, en förändring i dess struktur, en ökning av densitet eller utseende av tuberositet, visas ytterligare undersökningsmetoder.

Det mest exakta är resultatet av biopsi. Emellertid är denna manipulation invasiv, och därför är det möjligt att bestämma nivån av PSA i blodet.

Således är indikationer för bestämning av PSA följande tillstånd:

Preventiv studie för att bestämma närvaron av bukspottskörtelcancer efter åldern av fyrtio.

Tidig laboratoriediagnos av cancer.

Bestämning av framgången för den kirurgiska behandlingen (efter prostatektomi).

Utvärdering av effektiviteten av kemoterapi och målinriktad behandling.

Förberedelser för diagnosen

För att få de mest tillförlitliga resultaten måste patienten vara förberedd. Gör så här genom att utföra följande procedurer:

Utesluter helt från kosten av patienten feta livsmedel, stekt eller starkt pepprande rätter.

Neka att dricka alkohol och starka droger som kan påverka innehållet av hormoner och enzymer i blodet.

Avhållande från tobaksbruk.

Eliminering av fysioterapiproceduren några dagar före analysen.

För att överlämna analysen är det nödvändigt på en tom mage, under första halvan av dagen.

Normal innehåll av PSA

I det normala tillståndet hos prostatavävnad i blodet faller mindre mängd av PSA-molekyler, beroende på det faktum att som står ut i körtelvävnader, går den in i sädesvätskan, som upprätthåller normala reologiska egenskaper.

I detta avseende är det normala innehållet i blodserum upp till femtio år upp till 2,5 ng per milliliter. Över tiden leder blodtryckets och körtelns permeabilitet till en ökning av det normala innehållet i detta enzym till 6,5 ng i en milliliter efter sjuttio år. Om det finns en fullständig frånvaro av detta ämne i analysen är detta ett gynnsamt resultat.

Tidiga stadier av prostatacancer åtföljs av en relativt låg antigennivå upp till 10 ng / ml. Detta beror på okontrollerad skada på organets vävnader. Ytterligare utveckling av sjukdomen kan åtföljas av en ökning av nivån till 30-40 ng / ml.

Koncentrationen av PSA efter avlägsnande av prostatacancer (normen är upp till 2,5 ng vid 40-50 års ålder) reduceras signifikant. Om det finns mer än 0,2 ng i en milliliter, bör man tänka på förekomsten av avlägsna metastaser i perifera vävnader och organ. Oftast involverade i lungprocessen, ryggraden, organen i det lilla bäckenet.

Vad är nivån på PSA efter operationen

Bukspottkörtelcancer är en farlig patologi, vars behandling måste vara komplex. Modern medicin innebär användning av kemoterapi, kirurgisk excision av patologisk neoplasma, strålbehandling, riktade terapi. Den mest effektiva metoden för behandling är avlägsnandet av det drabbade organet, tillsammans med vävnaderna och de regionala lymfkörtlarna som är involverade i processen.

För att bestämma effektiviteten av denna behandlingsmetod är det nödvändigt att bestämma nivån av PSA efter operation. Den tidiga postoperativa perioden kan åtföljas av ett seruminnehåll på mer än fyrtio ng / ml, detta beror på den långa halveringstiden för detta enzym från kroppen.

Fullständigt avlägsnande av prostataceller med tiden leder till en minskning av PSA-nivån till mindre än 0,02 ng / ml. Vid bestämning av ämnets innehåll i normens övre gräns är detta en indikation på förlängd laboratoriediagnos.

Vilka ytterligare metoder kan hjälpa till vid diagnos av prostatacancer?

Onkologi, lokaliserad i bäckenorganen hos män - det här är en vanlig dödsorsak, orsakad av utvecklingen av metastaser och komplikationer som kraftig blödning. I detta sammanhang är det nödvändigt att diagnostisera denna sjukdom inte bara baserat på data från laboratorietester.

Ytterligare metoder för att identifiera denna sjukdom, är det nödvändigt att använda följande instrumentella och histologiska metoder:

Endorektal magnetisk resonans avbildning av bäckenorganen.

CT i bukhålorganen.

En prostata biopsi följt av en histologisk undersökning av mikropreparationen.

Excitatorisk scintigrafi i muskuloskeletala systemet.

PSA i prostatacancer

Onkologiska sjukdomar är vanliga i alla länder i världen, de skiljer sig åt bland annat av tillväxten, graden av aggression och de sällsynta egenskaperna hos metastasering.

Det finns emellertid en regel som är lämplig för att karaktärisera vilken cancer som helst - ju tidigare vi finner det, ju mer sannolikt är det att organet kommer att återhämta sig och återställa sin funktion.

Prostatacancer är ett stort problem för äldre män över hela världen och som en screening för att upptäcka förändringar i prostatakörteln tillämpas ett blodprov för PSA.

Vad är PSA och vad är dess betydelse?

Prostata är ett orört organ, storleken på en valnöt, som ligger i ett litet bäcken hos män och utför en ventil och sekretorisk funktion. Operation av prostata, är dess utveckling styrs av manliga könshormoner, och eventuell obalans i deras koncentration kan påverka uppträdandet av patologiska förändringar av en ökning av kroppsstorlek till epiteliala metaplasi.

Järn syntetiserar hormoner och spermier, vilka bestämmer dess reologiska egenskaper och kvalitativ sammansättning. En av substanserna är en polypeptid med enzym, för flytande av spermier och antigena egenskaper. Normalt går det in i en liten mängd i cirkulationssystemet, där det kan detekteras av laboratoriet.

Denna speciella markör som visar hur intensivt utsöndringen av prostatakörteln, isolerades i 1987 och har sedan använts som en retrospektiv diagnos av adenom och prostatacancer, samt för att bedöma kvaliteten på behandling och prognos efter en kurs av anti-tumörterapi.

Det fullständiga namnet är prostata-specifikt antigen (förkortat PSA). Beroende på ålder av en man, kan hans sexuell aktivitet, hormonnivåerna och hälsotillstånd förändras, eftersom det för en mer exakt bedömning av värden utvecklat speciella skala som beskriver varianter av normen, och tröskeln för patologisk ökning av blodkoncentrationen av detta protein.

Indikatorer i normen och i patologi

Prostatakörteln har egenskapen att öka med åldern. Det anses generellt att vid 50 års ålder lider 50% av den manliga befolkningen av prostataadenom i mer eller mindre uttalad form. Med varje efterföljande år ökar denna indikator med 1%. Med hänsyn till de genomsnittliga parametrarna för den årliga ökningen i körteln och nivån på sexuell aktivitet, utgår PSA: s normer i blodet:

 • Upp till 50 år - 2,5 ng / ml;
 • 50-60 år - 3,5 ng / ml;
 • 60-70 år - 4,5 ng / ml;
 • Äldre än 70 år - 6,5 ng / ml.

På grund av individuell variation, kan index regler avvika från dessa figurer, emellertid, om de befinns öka proteinkoncentration av 4 ng / ml i blodet hos män som är yngre än 50 år, det kräver en detaljerad studie av prostatan, med användning av instrumentella och laboratoriemetoder.

Värden som överstiger 10 ng / ml indikerar en malign process och överskrider normen till 100 ng / ml indikerar en försummad form av cancer och förekomsten av avlägsna metastaser i organ och vävnader.

Med bekräftad prostatahyperplasi är det nödvändigt att bestämma intensiteten hos utsöndringen av PSA i termer av enhetsvikt av körtelvävnad. Detta förhållande bör inte överstiga 0,15 ng / mg. Beräkning av den årliga ökningen av det totala PSA-indexet är en diagnostisk markör som kan indikera en ökning av körtelns aktivitet, även om koncentrationsvärdet ligger inom gränsen för åldersnorm. Ökningen bör inte överstiga 0,75 ng / ml per år.

Analysen utförs på patienter som genomgått behandling för cancer, på sin grund kan vi dra slutsatser om sannolikheten för återkommande och dynamiken i återhämtningsprocessen, vilket gör metoden ett utmärkt verktyg tertiär prevention av cancer.

Det rekommenderas att genomgå dynamisk övervakning minst en gång var tredje månad. PSA-indexet för prostatacancer bör inte öka efter en fullständig borttagning av organet. Om inom 6 månader efter resektion inte indexet ökar, indikerar detta en lyckad behandling och stabil remission. Omvänt indikerar ökningen av titer ett återfall av sjukdomen eller närvaron av avlägsna metastaser, vilket är negativt vad gäller prognos för återhämtning.

PSA för prostatacancer ökar inte alltid exakt samma som när uppblåsta siffror inte kan detekteras genom förändringar i vävnaden, eftersom studien är endast lämplig för rutinmässig screening och kan inte hållas som det enda diagnostiska metoden för misstänkt malignitet.

Funktioner av studien

Analysen är extremt enkel, ur patientens synvinkel, eftersom det inte kräver någon särskild träning. I jämförelse med andra metoder för forskning i prostatacancer är definitionen av prostata-specifikt protein ett snabbt, obehagligt och helt ofarligt förfarande.

Flera rekommendationer har identifierats, vilket måste observeras innan blod tas, för att inte få falska resultat. Nivån på PSA i prostatacancer ökar, men den ökar också med sexuell upphetsning och med mekaniska effekter på körteln.

I detta avseende blod donera önskvärda fasta en dag innan du går till labbet bör avstå från ansträngande motion, cykling, långa promenader, jogging, äta kryddig och fet mat, i två dagar - från samlag, ejakulation och för tre dagar - från transrektala undersökningar och biopsi.

Kateterisering och cytoskopi påverkar inte slutsatsen. För en fullständig analys är två milliliter venös blod tillräckliga. Resultaten bereds inom 2-3 dagar.

Det bör påminnas om att denna markör inte är helt specifik för cancer, därför att om en ökning av indikatorn upptäcks, bör man inte omedelbart böja sig för negativa tankar.

En erfaren onkolog hjälper till att utföra differentialdiagnos med andra sjukdomar och kommer att förskriva ytterligare studier, varefter en noggrann diagnos kommer att bli känd.

Andra sätt att diagnostisera prostatacancer

Alla tillgängliga metoder kan delas in i laboratorier och instrument. Definitionen av koncentrationen av PSA, som nämns ovan, och den histologiska undersökningen av biopsi, vars resultat är praktiskt taget otänkbara hör till laboratoriet.

Diagnostik gör det möjligt att visualisera organ eller patologiska lesioner, dvs för att bestämma strukturen och omfattningen av nederlaget, den tillämpar ultraljud, magnetisk resonans, beräknas och positron-emissionstomografi, radioisotop skanning. Separat isolerade undersökning av patienten i processen för objektiv forskning, och specifikt, palpation av prostatakörteln, som är allt för män bör genomföras årligen under en ålder av 50 år.

Valet och sekvensen av diagnostiska förfaranden bestäms individuellt av den behandlande läkaren, enligt principen "från icke-invasiv till invasiv, från enkel till komplex och från billig till dyr."

I fallet med underhåll inspektion, efter bestämning förhöjt PSA, prostata finger patientstudie genomfördes, varefter den skickas på transrektal ultraljudsundersökning, varvid, vid detektering av bildandet, framställning av fina nål biopsiresultat som beskriver histologi.

I fall av bekräftelse av den maligna processen, utförs en av de genomsökningsmetoder, ofta CT att framställa en tredimensionell bild av tumören och metastaser i jakt benstrukturer och lymfkörtlar. Om patienten anländer till mottagning med allvarliga symptom: hematuri, gemospermiya, bäckensmärta, impotens och så vidare, kan PSA för prostatacancer sänkas och fortsätt till palpation, bröstbiopsier och avbildning.

Ett kännetecken för utvecklingen av prostatacancer är närvaron av en lång asymptomatisk period, upp till stadium 3 i sjukdomen, vilket gör diagnosen svår och därmed behandling. Av detta följer att förebyggande, och särskilt en planerad undersökning av män över 50 år, blir en effektiv åtgärd som en minskning av dödligheten från denna sjukdom.

Den årliga mätningen av PSA i blodet av män i riskzonen kan öka förekomsten av cancerdetektering i steg 1 och 2, vilket hjälper patienter att övervinna det.

PSA-nivå i prostatacancer: normativa index under behandling

Prostatacancer är en av de mest allvarliga, farliga och vanliga cancersjukdomarna bland den manliga befolkningen.

Enligt statistiken finns varje år i världen mer än fyra hundra tusen fall av utveckling av denna sjukdom, och i ett antal länder upptar den andra platsen efter lungkörteln och mag-tarmkanalen.

I detta avseende är det väldigt viktigt att vara uppmärksam på aktuell diagnos: undersökning, instrumentella metoder, ultraljud och laboratorietester, inklusive PSA.

Vad är denna indikator?

I kroppen är PSA (prostatiskt specifikt antigen) ett protein som produceras av celler i prostata-kanalerna. Detta är en nödvändig del av ejakulatet, som efter utlösning utför funktionen av flytning av spermierna, vilket är viktigt för befruktningen av ägget.

I laboratoriediagnostik spelar den en särskild roll. Värdet av PSA i prostatacancer är en av de mest exakta testerna för att bekräfta sjukdomen. Moderna tekniker tillåter att få tumörmarkörer av prostatacancer från serum och använda den som ett material för diagnos av prostatacancer och adenom.

Analysen är särskilt viktig för män som är äldre än 40-45 år. Denna kategori av medborgarnas experter rekommenderar att man tar det varje år, eftersom risken för att utveckla en tumör ökar med ålder, och dess initiala steg går ofta asymptomatiskt. Enligt statistiken lär mer än 50 procent av männen oavsiktligt utvecklingen av onkologi under förebyggande diagnos.

När är analysen tilldelad?

En specialist kan tilldela en analys i följande fall:

 1. Om du misstänker en tumör efter en fingerundersökning, ultraljud och andra metoder för undersökning av prostata.
 2. Som förebyggande diagnos rekommenderas för män som är äldre än 41-45 år.
 3. När patienten klagar över utseendet specifika symtom som är karakteristiska för prostata sjukdomar:
  1. Hyppig urinering (speciellt under natten).
  2. Sårhet i ljumskområdet.
  3. Underminera urin etc.
 4. Om en patient har diagnostiserats med cancer, kommer analysen att behövas för att övervaka hur kroppen reagerar på den valda behandlingstaktiken.

Sålunda kommer en minskning av denna indikator att indikera en förbättring av patientens tillstånd, effektiviteten hos den valda terapeutiska tekniken.

Hur förbereder sig på diagnos?

Vid tilldelning av en analys är det viktigt att veta att felaktig förberedelse kan påverka resultaten tillförlitlighet:

 1. Tre dagar före studien borde patienten avstå från prostatakörteln.
 2. I 6 dagar rekommenderas att avstå från proceduren för TRUS.
 3. I 2 dagar är det nödvändigt att utesluta sexuella kontakter (utlösning).
 4. Om en patient tilldelas en biopsi, bör det ske 6-7 dagar innan materialet tas i bruk.
 5. Om en patient genomgick transuretral resektion av prostata kan pålitliga resultat endast erhållas efter 6 månader. Traumat ökar dramatiskt proteinets nivå i blodet.
 6. Patienten ska varnas av läkaren om alla mediciner som tas. En läkare kan avbryta vissa läkemedel 1-3 dagar före studien för att uppnå exakta resultat.
 7. Som regel tas materialet på morgonen på tom mage. Patienten får bara dricka ren, icke-kolsyrad mineralvatten. Om leveranstiden faller på kvällen, måste du vägra att äta 4-6 timmar innan du kommer till kliniken.
 8. På kvällen är det också nödvändigt att utesluta tung fysisk aktivitet och hålla sig till en lätt diet, vilket eliminerar stekt, rökt, salt mat, alkoholhaltiga och kolsyrade söta drycker.

Tidpunkt för prestanda, pris

Att ta materialet skiljer sig inte från den enkla samlingen av venöst blod, varefter det placeras i ett särskilt märkt rör och skickas till laboratoriet för forskning.

Förfallodagen och kostnaden kan variera beroende på vilken klinik eller laboratorium som väljs. Vanligtvis kommer resultatet i 2-4 arbetsdagar. Kostnaden i den totala Invitro-prostatacancermarkören är 590 rubler + 199 för att ta materialet i Hemotest-515-rublerna i He Clinic 590-rubel.

Vilka är de normala indikationerna?

Det är viktigt för patienten att veta att indikatorerna ökar med åldern.

Detta är en normal fysiologisk process som inte indikerar en patologi:

 • Hos män under 50 år bör PSA inte överstiga 2,5 ng / ml;
 • Från 50 till 60 år är normen resultatet inte högre än 3,5 ng / ml;
 • Från 60 till 70 år bör resultatet inte överstiga 4,5 ng / ml;
 • Efter sju år kan han gå upp till 6,5 utan att indikera patologi.

För ett mer exakt resultat infördes konceptet av densitet av specialister.

Det beräknas med en speciell formel, som delar värdet av det prostataspecifika antigenet med volymen av det organ som producerar det. Om densiteten inte överstiger 0,15 ng / mg per kubikcentimeter, anses den vara normal.

Trots många patienters farhågor kan överskridande PSA-standarden inte alltid indikera utvecklingen av en cancerous tumör.

Anledningen till detta kan vara:

PSA i prostatacancer

Som redan nämnts kan eventuella avvikelser från normen indikera utvecklingen av en allvarlig patologi (även i preklinisk form).

Nivån av PSA i prostatacancer är normal:

 1. Vid tidigt (latent) scen utveckling av en cancer-tumör kan antigennivån vara 4 till 10 nanogram. Ofta kallas detta resultat den så kallade "gråzonen". För att bekräfta eller utesluta diagnosen måste patienten genomgå ett antal andra undersökningar, eftersom PSA-indexet för prostatacancer kan vara felaktigt och inte indikera närvaron av sjukdomen vid ett sent utvecklingsstadium.
 2. Senare svårt stadium Utvecklingen åtföljs av en ökning upp till 10 nanogram och mer. Om patienten uppvisar en sådan hög poäng skickas han till en biopsi med en histologi för att slutligen bekräfta diagnosen och analysen av materialet.
 3. Dessutom förändrar prostatacancer förhållandet mellan PSA i bunden och fri form, mängden fri antigen minskar.
 4. Vid kontrolldiagnos och övervakning av patientens tillstånd är det också viktigt att jämföra de erhållna resultaten. Så kommer en ökning med 0,75 nanogram per år att vara 100% för att vittna för utvecklingen av cancer även om antigennivån inte överstiger fyra nanogram.

Efter behandling

PSA-räntan efter operationen av prostatacancer med en gynnsam rehabiliteringsperiod kommer indikatorn att börja minska.

PSA efter avlägsnande av prostatacancer är normalt: deras mängd kan vara 0,2 nanogram i blodet och ännu mindre.

Vad som är anmärkningsvärt, i utländska kliniker skiljer sig normvärdena efter operationen.

Värdet enligt europeiska doktors normer bör inte överstiga 0,7 nanogram. Om PSA fortfarande är hög, började kroppen återkomma.

Villkoret är mycket farligt och kräver kontinuerlig observation och utnämning av rätt terapeutiska åtgärder.

Signera efter brachyterapi

PSA efter brachyterapi för prostatacancer börjar minska mindre snabbt än efter radikal operation. PSA tillåter dig dock att kontrollera effektiviteten av de utförda procedurerna. Om värdet har minskat med en enhet, är risken för återutveckling av sjukdomen under de kommande fem åren inte hög. Rusa inte till slutsatser, eftersom nivån på PSA når sitt lägsta värde först efter 2-3 år efter den utförda strålbehandling.

I prostatacancer är PSA en av de viktigaste inom diagnos, behandling och förebyggande av prokata på onkologi. Det är särskilt viktigt att uppmärksamma män som är äldre än 45-50 år. Kontroll av innehållet i PSA i skuren kan förhindra utveckling av allvarlig patologi, identifiera den i tid och ordinera rätt behandling.

Värdena för PSA i prostatacancer och efter behandling

Värdena för PSA i prostatacancer är allvarligt annorlunda än normala. Regelbundet test för PSA-nivå gör det möjligt att upptäcka sjukdomen i tid, vilket ofta är symptomatisk i de tidiga stadierna.

Värdena för PSA vid diagnos av prostatacancer

Prostatiskt specifikt antigen är ett protein som producerar prostataceller. Och det produceras av både normala och tumörceller. I grund och botten finns denna typ av antigener i sperma och hemligheten som prostata körtlar utsöndrar, men en liten del av det kommer också in i blodet.

Det prostataspecifika antigenet i blodet är i tre former, en av dem kallas fria, de andra två är bundna. Ett blodprov visar nivån av fri och total PSA (under den allmänna betydelsen av fri och bunden ihop). Risken för prostatacancer signaleras av värdet av total PSA över 10 ng / ml eller situationen när förhållandet fritt till totalt är mindre än 15%.

Serum-PSA-nivån mäts i mängden nanogram per milliliter (ng / ml).

Blodtest för PSA

Normala parametrar av PSA efter åldersgrupper:

 • 40-49 år - 2,5 ng / ml;
 • 50-59 år - 3,5 ng / ml;
 • 60-69 år - 4,5 ng / ml;
 • mer än 70 år - 6,5 ng / ml.

Med åldern stiger PSA-nivån, eftersom prostatakörteln ökar i volym. Därför använder diagnosen också förhållandet mellan PSA och prostatavolymen. Hastigheten för denna indikator ligger inom gränserna upp till 0,15 ng / ml / cm³. En låg PSA-nivå hos män över 55 år är en bra indikation på att det inte finns någon malign tumör.

Ett annat viktigt värde är förändringshastigheten i PSA över tiden. Utvecklingen av cancerprocessen indikeras av en ökning av antigenens nivå med mer än 0,75 ng / ml / år. Denna indikator låter dig skilja en malign tumör från godartat prostata adenom, där tillväxten av PSA är mycket långsammare.

Mycket höga nivåer av PSA-värden (50-100 ng / ml) med nästan 100% säkerhet indikerar förekomst av tumör och metastaser.

Det går inte att diagnostisera cancer, endast baseras på resultatet av blodprov, t. Till. PSA stiger och godartade tumörer, och efter vissa förfaranden (prostatamassage, ultraljud eller biopsi av prostata, och andra.) Vid höga värden på patientens antigen riktade mot ytterligare forskning, såsom palpation av prostata, MR, biopsi, ultraljud, röntgen, urinanalys för tumörmarkörer. Den slutliga diagnosen kan endast göras av en onkolog. Som statistiken visar visar endast 30% av män med högt antigeninnehåll en malign cancerprocess.

Värdena för PSA vid olika stadier av prostatacancer

Steg av prostatacancer och nivå av PSA har ett ganska tydligt förhållande mellan varandra, varför analysen på denna markör är så viktig. Enligt den moderna klassificeringen av Juice-Whitemore är faserna av prostatacancer uppdelade i fyra grupper: A, B, C och D.

Den första etappen (A) - den första etappen, med sin sjukdom, har inga signifikanta symtom. Nivån av PSA i prostatacancer vid detta stadium är 10 ng / ml och mindre.

Det andra steget (B) kännetecknas av en blodnivå av 10 till 20 ng / ml i blodet av det prostataspecifika antigenet. I detta fall kan tumören detekteras med ultraljud.

I det tredje steget (C) spirer tumören bortom prostata. PSA-värdena i sådana fall kan vara mer än 20 ng / ml.

Stages av prostatacancer enligt klassificeringen av Jyuit-Whitemore

I det fjärde steget (D) detekteras metastaser i lymfkörtlarna eller andra inre organ (lever, ben). Indikator PSA i prostatacancer steget 4 kan sträcka sig från 20 ng / ml till 50 ng / ml och i vissa fall kan överstiga 100 ng / ml.

Att veta dessa siffror kan du svara på frågan om vilken PSA i prostatacancer som indikerar ett ogynnt resultat. Med de värden som är typiska för steg 4 är prognosen ogynnsam. Omvänt, vid värden upp till 20 ng / ml är sannolikheten för framgångsrik botning mycket hög.

Metoder för behandling av prostatacancer

Metoder för behandling av prostatacancer beror på sjukdomsstadiet, tumörens placering och närvaron eller frånvaron av metastaser.

Vid steg 1 och 2, när tumören är koncentrerad i prostata och det finns inga metastaser, är prognosen för patienten gynnsam. I 90% av fallen är det möjligt att uppnå en fullständig botemedel.

De huvudsakliga behandlingsmetoderna som används i de första etapperna är:

 • kirurgisk avlägsnande av prostata (prostatektomi);
 • Metod för strålbehandling för prostatacancer;
 • påverkan på tumören med ultraljud av hög intensitet.

För äldre patienter är strålterapi att föredra. Unga män ges vanligen prostatektomi. Hos patienter som är äldre än 60 år observeras bara cancer i första etappen. enligt statistiken är det inte den främsta orsaken till dödligheten i denna åldersgrupp.

Men vetenskapen står inte stilla. Innovativa metoder för behandling kan noteras nyligen utvecklad av forskare metod för att ta bort tumören med hjälp av djuphavsbakterier, aktiverade när de träffar laserstrålarna. Liksom läkemedlet som utvecklats av israeliska läkare TOOKAD. Det införs i tumören och förstörs sedan av laser som påverkar de kärl som matar det. Dessa metoder kan ta bort tumören snabbt och smärtfritt, men de kan bara användas i de tidiga stadierna.

Under behandlingsprocessen är det nödvändigt att övervaka nivån av prostataspecifikt antigen för att säkerställa effektiviteten hos den valda metoden. Till exempel, PSA efter operationen bör falla dramatiskt. PSA-frekvensen efter avlägsnande av prostatacancer är 0,2 ng / ml och under. Radioterapi utfördes istället för operationen, då dess index kan minska långsammare. Ett bra PSA-värde efter strålbehandling anses vara en nivå av 1 ng / ml och lägre. Om behandlingen efter PSA ökar, återkommer sjukdomen.

PSA-norm efter avlägsnande av prostatacancer är 0,2 ng / ml och lägre

För tredje och fjärde etappen används följande terapimetoder:

 • strålbehandling i kombination med hormonella droger
 • medicamentisk (reversibel) kastration;
 • kirurgisk (irreversibel) kastrering.

Det är vanligtvis omöjligt att uppnå fullständig botemedel i de sena stadierna. Men med hjälp av terapi kan du förlänga patientens liv. Hormonbehandling kan bromsa tumörtillväxten och progressionen av metastatiska processen, minskar risken för komplikationer och underlättar patientens övergripande tillstånd.

Hur man minskar nivån av prostatiskt specifikt antigen

Frågan om hur man reducerar PSA i prostatacancer har ett enkelt svar: Om en person redan har cancer reduceras antigennivåen endast med rätt behandling.

Om diagnosen cancer inte bekräftas är det vettigt att ta upp förebyggande åtgärder.

Som förebyggande åtgärd kan du välja följande:

 1. Diet. Det är nödvändigt att minska förbrukningen av animaliska fetter och öka i andel av den dagliga kosten av frukt och grönsaker som innehåller vitamin E (sallad, persilja, nötter, frön, groddar, gröna bönor) och betakaroten (morötter, havtorn, spenat, Wild Rose). Det är nödvändigt att utesluta alkohol och rökning. De bästa dryckerna för cancerförebyggande är grönt te och granatäpplejuice, de innehåller många antioxidanter. Forskare tilldelar tomat till anti-cancer diet. Studier har visat att lycopen som finns i tomater kan minska risken för prostatacancer med nästan 2 gånger.
 2. Fysisk aktivitet. Amerikanska forskare har märkt sambandet mellan tungt fysiskt arbete och en låg nivå av prostatacancer. Därför är tillräcklig fysisk aktivitet också en nödvändig del av förebyggandet.
 3. Medicinska preparat. Regelbundet intag av aspirin under lång tid kan minska PSA med i genomsnitt 10%. Väl beprövad i förebyggandet av cancerhormonantitumor läkemedel Finasteride.

När du väljer som förebyggande medicin ska du rådgöra med en läkare, tk. Biverkningarna av att ta kan överstiga nyttan.

Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal

 • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;
 • du kan lita på människornas medel och tro på ett mirakel;
 • gå till operation och glöm sexlivet...

PSA i prostatacancer

Du är här

 1. Hem /
 2. Onkologi /
 3. PSA i prostatacancer
innehåll

Idag är detektion av PSA i prostatacancer en del av programmet för tidig diagnos och förebyggande av prostatacancer, som utförs runt om i världen för att bevara människors hälsa. Som du vet är denna sjukdom utbredd bland män i äldre åldersgruppen (från 60 år).

Denna onkologi leder till svårigheter med urinering och erektil dysfunktion (oförmåga att uppnå erektion). I synnerhet är prostatakörteln ansvarig för födelsemedlet, bildandet av spermier, produktionen av hormoner. Eventuella brott är problem i sexuellt liv, smärta, moraliskt och fysiskt obehag och cancer utgör ett hot mot livet.

I själva verket, PSA - en prostatacancermarkör, hans fullständiga namn - prostataspecifikt antigen, vilket är den mest förekommande och resultatindikatorer i analysen av blodserum för närvaron av cancer i denna lokalisering, liksom behovet av att övervaka status hos patienten under rehabilitering och att bedöma effektiviteten genomförd terapi.

För information! Studien av PSA vid diagnos av prostatacancer har applicerats sedan 1987, medan den första gången i semenvätskan upptäcktes antigenet av Naga 1979.

Prostata-specifikt antigen är en kemisk substans (polypeptid), som produceras av prostitutions epitel. Den består av flera disulfidbroar och tvåhundra trettio sju aminosyrarester. Karaktäristiskt är proteinet glykosylerat, och dess produktion behandlas som friska celler i duktalkörtlarna och muterade (maligna). Detta protein är ett proteas, behovet av denna enzymatiska funktion är i spädningens utspädning. Antigenet tränger in i vätskans vätska och hemligheten hos körteln, och en del av det passerar in i blodet.

Vad är koncentrationerna

Den normala koncentrationen av antigen är 4 ng / ml (inte högre), för vissa kataloger - mycket lägre. Enligt resultaten av forskningen fastställde läkare det genomsnittliga värdet för varje åldersgrupp separat:

 • hos män under 50 år bör indikatorn inte överstiga 2,5 ng / ml;
 • hos män från 50 till 59 år bör den inte överstiga 3,5 ng / ml;
 • från 60 till 69 år - normen 4 - 4,5 ng / ml;
 • De över 70 år får inte överstiga nivån på 6,5 ng / ml.

Vad är meningen med denna markör och dess betydelse?

Öka indikatorn indikerar att prostatavävnaden är skadad och sårbar (dvs ökad permeabilitet) därigenom ändra och PSA-nivåer i cancer prostaty.Tem emellertid kan öka värdet av markören i bildandet av godartade tumörer (såsom såsom adenom), över det normala kan ge inflammatoriska processen (t ex prostata) eller travma.Znacheniya PSA i prostatacancer högre än 10,0 ng / ml, så det blir en baslinje för biopsi (sjukdomsprov staket tk och en undersökning av celler i mikroskop för att bekräfta deras malignitet).

Kom ihåg: Det är viktigt att vidta åtgärder i rätt tid och förhindra utvecklingen av sjukdomen. Lär dig hur man behandlar prostatacancer i Israel kan vara som referens. Om du ska åka till Israel - välj ett cancercentrum här.

När ett antigen in gränsvärdet mellan det högsta antalet specifikt för patientens ålder och 10,0 ng / ml, då säger vi att värdet föll i "gråzonen". En sådan PSA indikator av prostatacancer talar inte, men det tyder på att kroppen går igenom förändringar som kräver en mer detaljerad studie och identifiera deras orsaker. Dessutom måste män som har upptäckt värdet av prostataspecifikt antigen, genomgå regelbundna förebyggande undersökningar för att upptäcka sjukdomen i början av starten, när det finns en chans för en fullständig återhämtning och även för att bevara den sexuella funktionen.

Förebyggande undersökning med denna metod rekommenderas årligen för män över 45 år och talar om risken för prostatacancer förekomst av PSA-tillväxthastighet lika med 0,75 ng / ml per år.

Vad kan vara markörvärdena för onkologi

Med tanke på vilka parametrar av PSA i prostatacancer, vi kommer ihåg att vid en hälsosam persons sats på 4 ng / ml - är riskerna noterade efter resultatet av 10 ng / ml:

 • från 10 ng / ml till 20 ng / ml - risken för onkologi
 • från 20 ng / ml till 50 ng / ml - ett sådant PSA-index för utveckling av prostatacancer;
 • från 50 ng / ml till 100 ng / ml - risken för metastatisk inbrott;
 • mer än 100 ng / ml - talar om metastaser (sådan PSA i prostatacancerstadiet 4).

Separat bör det noteras att i nästan alla patienter med prostatacancer påverkade PSA 200-metastaser benvävnaden i skelettet.

Funktioner av markören

Trots betydande förändringar i siffror vid olika stadier av onkologi noterar läkare att denna markör inte anses vara uteslutande "cancerspecifik". Även om hastigheten av PSA i prostatacancer och stigande, är en slutlig diagnos visas på resultatet biopsii.Takoy antigenet kan vara i blodserum i två typer av former - som hör samman med något protein och en "fri" (dvs obunden), och diagnos betyder både av dem.

Till exempel, vid varje stadium av prostatacancer stiger PSA-nivån endast för de associerade, och den fria i detta fall minskar. I vissa fall kan nivåändringar inte inträffa om den muterade cellen har förlorat förmågan att isolera den. Om högvärdet av fri form noteras är den karakteristisk för adenom (dvs godartad dysplasi).

Funktionerna inkluderar det faktum att nivån av PSA efter avlägsnande av prostatacancer genom att utföra TURP (transuretral resektion) reduceras drastiskt och stabiliseras inom 60 dagar. Sedan, sex månader senare och ytterligare var tredje månad, rekommenderas att kontrolltestet lämnas in. Men efter strålbehandling för prostatacancer, sänker PSA långsamt, och om reduktionshastigheten är under 1 ng / ml, kan du förvänta dig en långvarig och ingen återfallskompensation.

Med tanke på att antigenvärdet kan fluktuera under en kort tid och av andra skäl som inte är relaterade till onkologins utveckling, måste flera krav uppfyllas innan analysen lämnas in:

 • utesluta sexuella relationer i minst två dagar;
 • efter intensiv massage av prostata och innan analysen måste gå minst tre dagar,
 • Efter endoskopisk ingrepp är det nödvändigt att hålla en vecka.
 • Efter en biopsi före detta laboratorietest måste du stå i minst sex veckor.

Vad visar PSA i prostatacancer?

På frågan om vad PSA-indexet för prostatacancer betyder, svarar onkologen. PSA är ett av de enklaste sätten att diagnostisera prostatacancer. Denna metod ger inte en absolut noggrann bekräftelse på förekomst av cancer. Det korrigerar bara läkarnas ytterligare steg. Dvs. patienten tilldelas en mer exakt undersökning. Det orsakar inte problem för patienten, går snabbt. Ideellt, en gång om året, bör denna undersökning äga rum de flesta männen.

Vad visar PSA?

Vad är hemligheten med denna metod? Prostata producerar en mycket viktig substans som spädar spermierna. I små mängder går detta ämne in i blodomloppet. Dessa rester kallas prostataspecifikt antigen eller PSA.

Denna indikator beror på många faktorer. Värdet av analysen påverkas av ålder, intensitet av fysisk ansträngning, organismens allmänna tillstånd. När man studerade detta ämne lyckades forskarna hitta ett visst mönster, vilket gjorde det möjligt för denna indikator att användas för att testa prostata för närvaro av cancer.

Faktum är att allt ser väldigt enkelt ut. Den medicinska arbetaren tar blod från venen. Mängden venöst blod överskrider inte 20 ml. För en fullständig analys av detta belopp är tillräckligt, tills det slutliga resultatet måste vänta 2 dagar.

För att de erhållna siffrorna ska överensstämma med dessa indikatorer är det nödvändigt att förbereda en liten mängd preparat före undersökningens början.
Först måste du minska fysisk aktivitet. För det andra gör förändringar i sammansättningen av måltider som ingår i kosten.

En liknande undersökning administreras vid den minsta misstanke om prostatacancer. Under behandling av PSA i prostatacancer är det möjligt att bestämma hur effektiv den valda taktiken är. Minskning av indikatorn kommer att vara tydligt bevis på att behandlingsprocessen går bra. Om analysvärdet har slutat på samma nivå, är det nödvändigt att ändra behandlingsregimen.

Hur kan du minska nivånivån

Många tror felaktigt att nivån på PSA är kriteriet för utvärdering. Det är faktiskt en av indikatorerna som indikerar ett eventuellt problem. För att resultatet skall bli slutgiltigt och tillförlitligt är det nödvändigt att genomföra en hel del undersökningar. På grundval av en enda indikator görs aldrig en diagnos. Detta är inte gjort på grund av ett eventuellt fel. Det finns fall då prostatacancer diagnostiserades med en normal mängd antigen. Omvänt blir förändringar i indikatorn möjliga mot bakgrund av godartad neoplasma eller i den vanliga inflammatoriska processen. Därför kan ett entydigt svar i närvaro av endast PSA-indexet inte ges.

En viktig faktor som påverkar resultatet av analysen är ålder. Varje år sjunker behovet av fortsättning av släktet, de sexuella funktionerna börjar långsamt blekna. Det finns en åldrandeprocess. Tillsammans med ålder växer nivån på denna indikator. Och om upp till 50 år är normen 2,5 ng / ml, sedan efter 50 års ålder och upp till 60 år är denna siffra redan 3,5 ng / ml. Sedan 70 år kommer denna indikator att öka igen och kommer redan att vara lika med 4,5 ng / mg. Och hos äldre män anses det som norm om PSA-värdet är 6,5 ng / ml.

Hur man minskar PES i prostatacancer? Prostatens storlek kan påverka PSA-nivån. Med åldern, som det är känt, ökar det. Mängden producerat antigen växer. Efter att ha analyserat situationen bestämde forskarna att man skulle införa ett mer koncept, som skulle beskriva detta fenomen. Denna indikator kallades densiteten hos PSA. Denna siffra beräknas också helt enkelt. Ta det antal PSA som finns i serumet och dividera med volymen av prostata. Resultatet är densitet. Normen är en densitet som är lika med 0,15 ng / ml.

PSA kan detekteras i två olika tillstånd. I ett fritt tillstånd och i ett proteinrelaterat tillstånd. Summan av dessa och andra kallas den totala PSA. Analysen jämför hur många procent av fria antigener som står i förhållande till övriga indikatorer. Normal bör vara ett antal 15%.

Enligt en analys är det omöjligt att spåra sjukdomsdynamiken, så det upprepas från tid till annan. Forskare ansåg att det var nödvändigt att införa en ytterligare indikator på PSA, som beskriver förändringen i antigener i tid. Nivåfluktuationerna mäts med hastigheten för detta nummer, det bestäms av denna process om denna process är naturlig eller patologisk. Normen övervägs, om ett år förändras antigenens nivå endast med 0,75 ng / ml och mindre.

Nu är det nödvändigt att överväga frågan om hur nivån av PSA i prostatacancer kommer att förändras.
I den patologiska processen i prostata upphör det specifika antigenet inte att sticka ut. Tvärtom ökar volymen i blodet kraftigt. Om indikatorn överstiger normen, beräknad för en given ålder, uppstår frågan om förekomsten av en cancerous tumör.

I arbetet med PSA-indexet finns begreppet gråzon. Detta kallas avvikelsen från normen. I denna zon överskrider resultaten normen med 4-10 ng. Medan resultatet är i denna zon anses det vara tveksamt. Det finns inget fullständigt förtroende för förekomst av cancer, men i 20% av undersökningen indikerar denna indikator det 1 etappen av sjukdomen. Symtomatiskt är detta stadium inte bestämt på något sätt.

Om antigennivån har överskridit tröskeln på 0,75 ng / ml, är orsakerna till att man misstänker närvaron av en tumör mycket större. När prostatacancer förändrar alltid förhållandet mellan blodet av två typer av antigener. Gratis och ansluten. Mängden gratis antigener reduceras kraftigt till 10%. Denna förändring kan hittas hos hälften av patienter med prostatacancer.

Även förändringsgraden i PSA-indexet ökar kraftigt. Hastigheten överskrider 0,75 ng / ml. Och även om hastigheten för antigenet är låg, dvs mindre än 4 ng / ml, som framförts physicians antagandet om närvaron av cancer.

Eftersom behandlingen av prostatacancer uppträder på ett operativt sätt, bör PSA-nivån efter prostataavlägsnande vara omkring 0,2 ng / ml. Hos vissa patienter kan denna siffra vara ännu mindre.

Vad visar PSA-ökningen?

Om analysen visar en oväntad ökning i volymen av PSA, kan detta indikera att processen inte stoppas helt, och patienten börjar återfall. Ibland avlägsnas prostata inte på grund av en cancerous tumör och strålbehandling är föreskriven. I detta fall kontrolleras kvaliteten av behandlingen av PSA-numren. Om det efter en kurs av strålbehandlings PSA-värde minskade för hela enheten, tyder på att behandlingen var framgångsrik, och under de kommande 5 åren kommer avkastningen av sjukdomen vara.

Vid granskningen analyserna i samband med PSA antigen, kan inte bortse från den tiden, eftersom det kan helt förvränga resultatet att det i framtiden kommer att leda till medicinska misstag.

Patienten måste följa reglerna när han förbereder sig för analysen:

 1. I 2 dagar före leverans av blod kan du inte äta stekt och kryddig mat.
 2. Om en stor mängd feta livsmedel, särskilt de av animaliskt ursprung, måste glömmas bort. Analys ges strikt på en tom mage.
 3. Om kirurgiska och andra manipuleringar med prostata utfördes kan analysen inte utföras, det måste skjutas upp i ganska lång tid.
 4. Var noga med att före analysen vara begränsad till alla fysiska aktiviteter, särskilt när det gäller cykling.

Detektionen av cancer, inklusive prostatacancer, är en mycket komplex process. Trots det faktum att PSA-nivån inte alltid tydligt visar på sjukdommens närvaro, ger det en chans att upptäcka en tumör mycket tidigare.

Ett blodprov för PSA i prostatacancer - vad är betydelsen?

Sättet att diagnostisera prostatacancer med onkologi med hjälp av PSA-definitionen är inte mycket noggrann, det vill säga enligt dess resultat kan det inte sägas att cancer upptäcks eller vice versa. Testet gör det möjligt för specialister att avgöra om det finns behov av en noggrannare undersökning av patienten.

Metoden skapar inte obehag, absolut smärtfritt. Denna fördel gör det möjligt att applicera en gång om året eller så ofta som nödvändigt.

Vad är PSA?

Prostata ger det ämne som behövs för att späda spermierna. En del av det kommer in i blodet.

Mängden antigen i blodet varierar från hälsan hos en man, ålder, laster. Experter har studerat detta mönster och använder PSA-indikatorerna som ett diagnostiskt verktyg.

Metoden är en konventionell blodprovtagning från en ven. Två milliliter är tillräckligt för att utföra testet. Tiden för att erhålla analysdata överskrider inte två dagar.

För sanningen av resultatet är det nödvändigt att förbereda för proceduren och utföra ett antal restriktioner relaterade till belastningar, kost och kombination med andra manipuleringar.

I vilka fall visas blodprovet?

Om en patient diagnostiseras med en malign prostata-tumör är ett blodprov som visar nivån på PSA nödvändigt för att observera hur kroppen svarar på behandlingsprocedurer.

Att minska nivånivån kommer att indikera att de utförda förfarandena är effektiva. Om det inte finns några förändringar i värdet av PSA, kan specialister ändra behandlingens taktik.

Ett blodprov för PSA är inte en korrekt indikation på problemets nivå. Misstankarna som uppstår i samband med värdet av PSA och dess förändring är bara en indikator på att det är nödvändigt att tillämpa andra metoder för att klargöra diagnosen.

Prostatacancer uppträder också med antigenet som är närvarande vid normala frekvenser. En avvikelse från normen finns också i fallet med godartade tumörer eller inflammatoriska processer i prostata.

Normal prestanda

Hur mycket av det prostataspecifika antigenet i blodet borde vara i patienten, så att du kan prata om det normala innehållet i detta ämne - svaret på denna fråga är tvetydigt.

Förekomsten av PSA ökar med ålder - detta är en naturlig process.

 • I en ålder av upp till femtio år är normen 2,5 ng / ml.
 • Om patienten är äldre än femtio och före början av sjätte dussinet är normen 3,5 ng / ml.
 • Under det sjunde decenniet anses 4,5 ng / mg vara normalt.
 • Vid en livstid efter sjuttio år anses ett normalt värde 6,5 ng / mg.

Prostata ökar med ålder i storlek, det kan påverka mängden PSA som produceras. För att ta hänsyn till denna faktor introducerade specialisterna konceptet att detta fenomen översätter till en specifik indikator - PSA-densiteten.

Det bestäms genom att dividera värdena för det prostataspecifika antigenet i serumet genom volymen av det organ som producerar det. Om densiteten inte överstiger 0,15 ng / mg per kubikcentimeter, anses den vara normal.

PSA i blodet finns i två former:

 • antigener är fria,
 • också men associerade med blodproteiner.

Mängden antigener som finns i blodet i olika former kallas total PSA. När man beaktar PSA-indexet analyseras andelen fri PSA-innehåll i det totala antalet antigener. För normen bör denna indikator vara mer än 15%.

På grund av det faktum att nivån på PSA i blodet ökar med åldern och också växer med prostatacancer och dess andra sjukdomar, är det nödvändigt att observera förändringarna i indikatorn i tid.

Därför introducerade specialister begreppet PSA-hastighet. Det bestäms genom att jämföra resultaten av PSA-testet vid ett visst intervall.

Värdet av PSA i prostatacancer

Patologiska celler utsöndrar också PSA, och detta ökar dess närvaro i kroppen.

Värdet på indikatorn som motsvarar åldersgruppen anses vara normalt. Och om nivån på PSA är högre än detta kan vi anta utvecklingen av en onkologisk process.

Antigennivån är över fyra och upp till tio nanogram kallas gråzonen. Detta beror på det faktum att patienten inte har en malign prostatatumör, men i ett kvarttal har processen ett tidigt stadium och fortsätter i latent form.

Om patologin mognar till ett sent stadium kommer värdet av PSA i blodprovet att vara över 10 ng / mg.

I prostatacancer förändras förhållandet mellan PSA i bunden och fri form. Mängden fri antigen reduceras. Dess närvaro i det totala kvantitativa värdet av PSA är mindre än tio procent inträffar hos hälften av patienter som lider av prostatacancer.

I kärlens maligna patologi överstiger ökningstakten i PSA-indexet 0,75 ng / mg under året. Denna faktor indikerar cancer, även om antigennivån i blodet inte överstiger 4 ng / mg.

Nivå efter radikal prostatektomi

Eftersom prostataspecifikt antigen utveckla prostataceller efter kirurgi för dess avlägsnande PSA-test, med ett gynnsamt flöde av den postoperativa perioden, bör visa den minsta mängden av antigen i blodet - 0,2 ng / ml och under denna indikation.

Om PSA-testet visar ett värde som är större än vad som borde vara i frånvaro av prostata, särskilt om det finns en tendens att dess ökning, då analysen av de signaler som kroppen bearbetar ett återfall inträffar.

Värden efter strålbehandling

När en metod för bestrålning av en malaktig vävnad används kan procedurens effektivitet kontrolleras genom att utföra en analys på PSA. Indikatorn faller inte så fort som när prostata tas bort.

Vad kan påverka resultatet?

Ökningen i PSA-nivån kan påverkas av tillfälliga skäl, vilket bör beaktas när analysen överförs för att få ett riktigt resultat.

 • 48 timmar före bloddonation:
  • ät inte
   • stekt mat,
   • kryddiga rätter,
   • en stor mängd fett, särskilt animaliskt ursprung
  • att vägra samlag
 • analys för att överföra en tom mage.
 • Om manipulationer med prostata utfördes:
  • massage eller biopsi, ska analysen skjutas upp i två veckor;
  • när man utför fingerundersökning, prostata TRUS, blåskateterisering, kolonoskopi - blodprovtagning för PSA skjuts upp i en vecka.
 • En dag före förfarandet är det nödvändigt att begränsa fysisk aktivitet:
  • överge cykling,
  • förkorta längden på promenader.

En video om när PSA-poängen ökar: