Huvud
Förebyggande

PSA-frekvens efter radikal prostatektomi och orsaker till abnormiteter

Utseendet av prostatacancer följs alltid av en ökning av nivån av prostataspecifikt antigen (PSA, PSA) som produceras av prostataceller.

Med ökningen av denna oncomarkör ska läkaren misstänka att cancer förekommer hos en man. För att öka chanserna för fullständig återhämtning är ett av de huvudsakliga stadierna av terapi ektomi (avlägsnande) av prostatakörteln.

Med tanke på det faktum att efter en prostatektomi konstateras en återkommande cancer i 25% av fallen är det viktigt att fortsätta att övervaka nivån av PSA efter avlägsnande av prostata som ett av kriterierna för effektiviteten av behandlingen.

Varför är det nödvändigt att skicka en analys för ett prostataspecifikt antigen efter avlägsnande av prostata?

Vanligtvis, efter en ekomomy av prostatakörteln med cancer följt av en kurs av strålbehandling, sker en remission. Sannolikheten för återkommande sjukdom är emellertid stor nog, så det är viktigt att kontrollera nivån av PSA i blodet.

PSA presenteras i form av ett glykoprotein, som består av mer än 200 aminosyror.

Den produceras i varje människors kropp och på grund av att proteinerna bryts ner påverkar spermiernas flytbarhet och ökar också spermiernas aktivitet. Denna proteinpolypeptid syntetiserar både friska och tumörceller i prostatakanalerna.

PSA växer i blodet inte bara med karcinom utan också med adenom, prostatit, därför är det en organspecifik markör. Enligt statistiken hörs en diagnos av prostatacancer i 30% av undersökningarna med hög antigennivå.

Förberedelse för analysen

Nivån på PSA kan ökas i situationer som inte har något att göra med prostatacancer. Oscilleringar av indikatorn beror ofta på felet i näring, hård träning, rökning eller alkoholmissbruk.

Dessutom noteras PSA-tillväxten när:

För det mest tillförlitliga resultatet innan du går igenom blodprovet till PSA rekommenderas att du följer klara regler:

 1. samlingen av blod på PSA bör utföras minst tre veckor efter undersökning av prostata eller andra invasiva diagnostiska metoder;
 2. rekommenderas att avstå från sex och onani i minst 7 dagar;
 3. Innan du tar testet i tre dagar bör du överge dig på gym.
 4. Den sista dagen innan blodet hänger sig till en diet, nämligen: ge upp röka, salta, kryddiga rätter, samt godis och alkohol;
 5. blod på PSA är bättre att överföra en tom mage, så att mer än åtta timmar har gått sedan måltiden
 6. Rök inte i två timmar före provet.

Vad ska PSA vara efter radikal prostatektomi: normen

Det högsta tillåtna antalet oncomarkörer kan dock variera beroende på platsen, och i vissa länder anses antigenkoncentrationen vara upp till 0,4 ng / ml.

Till exempel föreskriver läkare i Österrike och Tyskland en andra behandlingssätt när PSA-innehållet överstiger 0,7 ng / ml.

Falskt positivt resultat

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

En falsk positiv är testet för PSA, där dynamiken i indikatorns ökning är motiverad av anledningarna som inte är relaterade till prostatacancer.

Med prostataadenom och prostatit kan antigennivå vara högre än normalt, som vid ett tidigare samlag eller en digital rektalundersökning av prostata under de kommande två dagarna.

Frekvensen av falska positiva resultat vid bestämning av PSA-nivån varierar mellan 4-10%. Det bör beaktas att ökningen av prostataspecifikt antigen alltid är associerad endast med prostatakörtelns patologi.

För att öka analysens tillförlitlighet beaktas nyligen PSA-koefficienten, vilket visar innehållet i fri och bunden pepypeptid i blodet.

Enligt studier är en hög nivå av fri PSA karakteristisk för prostataadenom, medan det bundna antigenet i blodet stiger i prostatacancer. Samtidigt med ett högt innehåll av PSA och en låg koefficient av sin misstänkta maligna process.

Orsaker till ökade antigennivåer i blodet efter avlägsnande av prostatakörteln:

 • återfall av prostatacancer
 • inflammatorisk process av genitourinary systemet;
 • metastasering av tumören i angränsande organ och vävnader;
 • ofullständigt avlägsnande av prostatakörteln, funktionen av enskilda delar av kroppen
 • postoperativa komplikationer i form av en allergisk reaktion på mediciner eller utveckling av purulent-septisk process;
 • traumatisering av könsorganen.

För att differentiera återfall av cancer med höga värden hos oncomarkören, föreskriver läkaren magnetisk resonansbildning av bäckenorganen, vilket i 80% av fallen ger ett tillförlitligt resultat. Biopsi ska ges med risk för återkommande cancer inte tidigare än 18 månader efter strålbehandlingstiden.

Vad kan jag göra för att minska kursen?

Det finns flera sätt att minska nivån av PSA i blodet.

diet

Minska nivån på PSA kan vara med en allmän begränsning av produkter av animaliskt ursprung med ett stort antal mättade fetter: mjölk, smör, fet kött.

Inklusion av tomat, granatäpple, andra grönsaker och frukter med högt innehåll av vitaminer i kosten minskar risken för inflammatoriska sjukdomar i prostata.

Dessutom förhindrar mat som är rik på lykopen, C-vitamin, zink, selen och andra antioxidanter tillväxten av fria radikaler i kroppen som deltar i bildandet av tumörceller.

Livsmedelstillsatser

Grönt te, broccolipulver, granatäpplextrakt, gurkmeja, samlingar av kinesiska örter används för att förhindra prostata sjukdomar, men har ingen bevislig effekt.

medicinering

Nivån av prostataspecifikt antigen kan kontrolleras genom att ta vissa mediciner.

Först och främst talar vi om inhibitorer av 5-alfa-reduktas, till exempel Dutasteride, som används vid behandling av adenom.

Effektiva i detta avseende anses också tiaziddiuretika och statiner - läkemedel som föreskrivs för att minska triglycerider och LDL i blodet.

Relaterade videoklipp

Urolog av den första kategorin på informationsinnehållet i prostataspecifikt antigen (PSA) -test vid diagnos av prostatacancer:

Att öka koncentrationen av PSA i blodet efter att ha utfört radikal prostatektomi är det viktigaste diagnostiska kriteriet för sannolikheten för återkommande cancer i tidigt stadium. Även olyckliga avvikelser är en anledning till ytterligare undersökning, vilket möjliggör en tidig utnämning av hormonell såväl som strålbehandling.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Vad är den normala nivån av PSA efter radikal prostatektomi?

PSA eller prostatiskt specifikt antigen Är en tumörmarkör som visas i humant blodserum. Definitionen av PSA är av stor betydelse vid diagnosen cancer och prostata adenom. Kontrollen av oncomarkern efter det att prostatektomi har utförts möjliggör upptäckt av sjukdomsfallet i tid och vidtar alla åtgärder för att förhindra allvarliga komplikationer.

PSA är ett komplext protein som utsöndras av prostataceller

Biologisk roll

PSA är ett komplext protein, bestående av 237 aminosyror. Normalt syntetiseras proteinet i prostatakörtlarna. PSA är en del av hennes hemlighet och producerar i spermierna i utsöndringskanalerna i prostata. En mycket liten mängd protein tränger in i blodet. Tillväxten av PSA i serum indikerar utvecklingen av den patologiska processen och kräver obligatorisk medicinsk rådgivning.

norm

I serumet är PSA i ett fritt och bunden tillstånd. Upp till 90% av antigenet är bunden till andra peptider, vilket gör det tillgängligt för laboratoriediagnos. Bundet och fritt antigen utgör tillsammans en gemensam PSA, vars identifiering är av stor betydelse vid andrologutövning.

Koncentrationen av PSA i blodet förändras med ålder. En vanlig norm för PSA är dess koncentration i blodet mindre än 4 ng / ml. Hos män under 50 år eller mer är proteinkoncentrationen 3 ng / ml ett alarmerande symptom. Den slutliga diagnosen kan fastställas först efter en fullständig undersökning av patienten.

En ökning av PSA-koncentrationen observeras när den hematoprostatiska barriären förstörs och proteinet går in i blodet. Detta fenomen uppstår i följande situationer:

Kontroll av PSA-nivå

För behandling av prostatatumörer används radikal prostatektomi ofta - fullständigt avlägsnande av prostatakörteln. I den postoperativa perioden fastställs en särskild observation för patienten. För att bedöma effektiviteten av behandling och snabb upptäckt av metastaser övervakas PSA-nivån för en specifik schema:

 • Den första analysen - 3 månader efter prostatektomi
 • var 6: e månad i 2 år
 • en gång om året i 5 år.

PSA-analysen tas från venen. För att få tillförlitliga resultat, vissa regler:

 1. Ett blodprov ges på morgonen på en tom mage (minst 4 timmar fastande).
 2. 2 dagar före provet måste du avstå från utlösning.
 3. Rök inte 2 timmar före provet.
 4. Nivån på PSA bör bestämmas 7 dagar efter rektal undersökning, TRUS eller prostata massage.
 5. Det rekommenderas inte att kombinera undersökningen med en ny prostata biopsi (6-7 dagar), koloskopi, cystoskopi.
 6. Vissa mediciner påverkar nivån på PSA. Om du behöver konstant medicinering bör du informera den behandlande läkaren om detta.

Förklaring av resultat

PSA-värdet efter radikal prostatektomi är inte högre än 0,2 ng / ml. I vissa källor indikeras att koncentrationen av PSA anses vara upp till 0,4 ng / ml.

Tillväxten av PSA efter prostatektomi tyder på att sjukdomen återkommer. För att klargöra diagnosen utförs en ytterligare undersökning (ultraljud, scintigrafi, PET-CT, etc.).

Det finns några mönster av entrainment PSA:

 • Ökningen i PSA i 6-24 månader efter prostatektomi tyder på ett systemiskt återfall och uppkomsten av avlägsna metastaser.
 • Tillväxten av PSA efter 2 år eller mer föreslår ett lokalt återfall av sjukdomen.

HIPS - En annan viktig indikator som gör det möjligt för oss att upptäcka återkommande cancer. Tiden för att fördubbla PSA är direkt relaterad till tumörens tillväxtfrekvens. Med systemiskt återfall fördubblas antigenet på 6-8 månader, lokalt - i 1 år. Den snabba ökningen av BFIG indikerar en lågvärdig tumör eller en signifikant förekomst av processen och är en prognostiskt ogynnsam funktion.

PSA är en värdefull markör för prostatakörtelstatus. Att bestämma koncentrationen av antigen i blodet tillåter tid att identifiera cancer och andra sjukdomar i prostata i de tidiga stadierna. Kontroll av PSA efter en radikal operation gör det möjligt att bedöma effektiviteten av behandlingen och ökar risken för ett positivt resultat av sjukdomen.

Vad är den normala nivån av PSA efter borttagning av prostatacancer och varför ökar det

Normen för PSA (prostataspecifik antigen) efter avlägsnande av prostatacancer är föremålet för observation av onkologer, urologer. Denna laboratorieindikator studeras 3 månader efter operationen, sedan var sjätte månad i 2 år, sedan varje år. Tänk på varför dessa test behövs, vad är hundens norm efter borttagning av prostatacancer och hundens nivå efter radikal prostatektomi, vilket innebär en ökning av resultatet.

Varför studeras en studie

PSA är ett enzym av protein som övervägande produceras av prostatakörteln, ganska - andra körtlar (parauretral, mejeri). Av detta skäl anses ett sådant antigen, som bestäms i venöst blod, betraktas som en specifik markör för prostataceller. Det normala innehållet i denna markör skiljer sig åt i olika åldersperioder av männens liv, är:

 • 40-49 år - 2,5 ng / ml.
 • 50-59 år - 3,5 ng / ml.
 • 60-69 år - 4,5 ng / ml.
 • Äldre än 70 år - upp till 6,5.

I prostatacancer kan enzymnivå ökas många gånger, PSA överstiger ofta 20 enheter. Om värdet av PSA är upp till 10 enheter, uttrycka bara misstanke om cancer, men undersökningen kan vara BPH (benign prostatahypertrofi), prostatit, några andra sjukdomar.

Radikal prostatektomi (RPE) - fullständigt avlägsnande av prostatakörteln med omgivande lymfkörtlar i cancer i steg 1-2 ger goda resultat. Denna behandlingsmetod anses vara den mest effektiva, en människors livslängd ökar med i genomsnitt 13 år.

Den normala nivån av PSA efter radikal prostatektomi är 0,2-0,3 ng / ml (efter 3 månader), då bör den inte stiga över 0,7 ng / ml. Detta innebär att sannolikheten för proliferation av tumörceller eller återfall av prostatacancer är mycket liten (kroppen har ett obetydligt antal celler som producerar detta "prostata" -antigen). En ökning av antigennivå efter radikal prostatektomi kan innebära utseende av maligna tumörer, vilket kräver initiering av behandling. Tiden för framväxten av enzymnivå är viktig, särskilt tidvärdet för att fördubbla värdet av PSA.

Med högt antal laboratorievärdet för det första året av uppföljning efter operation för prostatacancer (radikal prostatektomi) visar fjärr proliferation av maligna celler. Om markörsnivån började öka efter 2 eller flera år efter operationen, finns det en större sannolikhet för en tumör vid borttagningsplatsen (återfall). En ökning av PSA-nivån är orsaken till sökandet efter metastaser, initiering av behandling med hormonell eller strålbehandling.

Fullständigt avlägsnande av prostatakörteln anses vara den mest effektiva metoden för behandling och förlänger en människas liv i genomsnitt 13 år.

Hur man letar efter områden med spridning eller återfall av en tumör

Fjärrmetastaser efter operation för avlägsnande av prostatacancer (prostatektomi) kan förväntas under det första året av patientens observation. Detta är fokus för utvecklingen av cancer från enskilda celler som bärs av blod till andra vävnader, organ. De vanligaste tumörtillväxten är inom följande områden:

 1. Levern.
 2. Lungor.
 3. Bones.

Om radikal prostatektomi utfördes vid stadium 3-cancer, vägrade mannen att strålbehandling, hormonbehandling inte föreskrevs omedelbart efter operationen, spridning uppträdde bara 4-6 månader efter operationen. Indikatorn för blodenzymnivån motsvarar inte alltid metastasens utbredning. Sökandet efter tumörer, annat än PSA, stöds av sådana undersökningsmetoder som:

 • Ultraljud (ultraljud).
 • CT-skanning (beräknad tomografi).
 • MRI (magnetisk resonansbildning).
 • PES (positron-emissionsskanning).

Ultraljud i bukhålorganen avslöjar leverens neoplasma med stor säkerhet om deras dimensioner överstiger 3 mm. Ett typiskt arrangemang av sådana formationer är intaget av venösa kärl i levervävnaden, tidigt avlägsnande av stora enskilda metastaser bevarar organets funktion. Förtydligar antagandet om cancermetastaser, punktering leverbiopsi (under övervakning av ultraljud) med histologisk undersökning. Detta görs vid en enda stor metastasering. Metastas i lungvävnaden kan detekteras med MR. Stor tillväxt av tumören med destruktion av benvävnad avslöjar CT, samtidigt en signifikant ökning av antigennivån.

Efter operation för att ta bort prostatacancer, behöver du regelbundet besöka en läkare och genomgå undersökningar för att undvika komplikationer!

PES-metoden, som erbjuds av några utländska kliniker, till exempel Finland, Tyskland, Israel, är mycket informativ. PES (närmare bestämt en modifiering av metoden med användning av fluorokolin) tillåter att detektera metastaser av prostatacancer i lymfkörtlarna, när antigennivån och lymfkörtlarna är fortfarande normala. Kirurgisk avlägsnande av lymfkörtlar med metastatiska formationer ökar patientens livslängd.

Därför ligger ökningen av PSA till den diagnostiska nivån (som det visade sig, i 4-6 månader) bakom utseendet av tumörtillväxt i lymfkörtlarna. Nackdelen med laboratoriediagnostik baserat på studien av PSA är också metodens icke-specificitet (enzymmängden kan ökas med inflammation i prostata, BPH, som kan kombineras med cancer). Ett alternativ är nya kontrastmedel som selektivt ackumuleras av prostatakörtelns cancerområden. Sådana observationer av patienter med radikal prostatektomi avslöjar tidigt återfall eller metastaser av cancer med lokalisering i prostata. Samtidigt tillåter denna teknik att skilja godartade prostatatumörer från cancer som kräver borttagning.

Funktioner av analysen

Ofta är orsaken till förhöjda siffror i resultatet av PSA-testet ett brott mot reglerna för förberedelse för bloddonation. Efter operationen blir resultatet överskattat i 3 månader, eftersom det inte finns någon fullständig restaurering av skadade vävnader. Övriga detaljer i analysen:

 • Det är nödvändigt att avstå från sexuella kontakter i 5-7 dagar.
 • Ge blod rekommenderas på morgonen till 11 timmar, på tom mage (8 timmar kan inte äta, röka).

Rekommendera inte före leverans av blod att utsättas för röntgen, ultraljudsbestrålning. För att besöka en urolog, där en rektal fingerundersökning utförs, rekommenderas även efter analysen ges.

Om en biopsi av något organ utfördes, ska analysen skjutas upp i 3 veckor. Många faktorer påverkar resultatet av denna laboratorieindikator i den postoperativa perioden.

Tillväxten av PSA och tiden för att fördubbla PSA vid återkommande cancer efter radikal prostatektomi

Det visade sig att 25-50% av patienterna efter radikal prostatektomi är ett fall av cancer inom de första 10 åren efter nämnda operation. Tillsammans med detta måste 20-30% av patienterna som genomgått RPE-förfarandet under de första 5 åren erhålla behandling med anti-återfall. Om en tid sedan av ett återfall av prostatacancer förstås tumör, detekteras genom palpation, nu sannolikheten för återfall kan bedöma sådana faktorer som stigande PSA-nivåer och prostataspecifikt antigen fördubbling tid. Det finns en viss frekvens av PSA-tillväxt efter en radikal procedur. Dessutom är det möjligt att bedöma sannolikheten för återkomst av cancer efter prostatektomi, tiden för fördubbling av prostataigenet.

Begreppet lokal och systemisk återkommande cancer

Om PSA-nivån är onormal undersöks patienten dessutom för att bekräfta eller motbevisa cancerutbytet efter radikal prostatektomi. Den givna normen bör inte överstiga en parameter i 0,2 ng / ml vid två mätningar.

Tillväxten av denna indikator är det viktigaste kriteriet, vilket kan indikera ett återfall av cancer efter radikal prostatektomi. Om ökningen av PSA-nivå och tiden för fördubbling av det prostatiska antigenet avviker från normen är det nödvändigt att bestämma arten av återfallet. Det kan vara systemiskt och lokalt. I fallet med radikal prostatektomi kan en ökning i nivån och en tidsrelaterad fördubbling av det prostatiska antigenet indikera ett lokalt återfall. Differentiering av lokalt återfall efter prostatektomi utförs på systemet genom att studera tillväxttiden PSA, prostataspecifikt antigen hastighetstillväxt och indikatorer såsom tiden att fördubbla sin ursprungliga nivå och Gleason score.

Om patienten har en PSA-ökning inom de första 6 månaderna efter operationen kan detta indikera ett systemiskt återfall. Vid systemiska återfall kan tiden för PSA-dubblering uppgå till 4,3 månader, och i fallet med lokala - 11,7 månader. Hos patienter med lokala skador är ökningsgraden i koncentrationen av prostataantigen mindre än 0,75 ng / ml. Hos patienter med avlägsna metastaser överstiger denna indikator 0,7 ng / ml per år.

Enligt genomsnittlig statistik efter radikal prostatektomi procedur returnerar sannolikheten för cancer vid senare tillväxt av PSA-nivåer (över 36 månader) av storleksordningen 80%. Om det är en tidig ökning av PSA-nivåer (mindre än 12 månader) och prostataspecifik antigen dubbleringstid av 4-6 månader, kan detta indikera sannolikheten för systemfel.

Vilka undersökningar utförs med misstanke om återfall?

Om patienten har en PSA-nivå av tillväxt och dubbleringstid av prostataspecifikt antigen är onormal, är patienten riktad tilläggsinspektioner enligt följande:

 1. Ultraljud, MR eller CT i bäckenorganen.
 2. Fysisk undersökning.

Men även resultaten från dessa och andra undersökningar kan inte bekräfta förekomsten av återfall, eftersom I många fall noteras PSA-tillväxten 6-48 månader före.

Traditionell fingerundersökning med en mycket låg eller nollkoncentration av det prostatiska antigenet ger i regel inte några resultat. Patienter som har varit en ökning av koncentrationen av prostataspecifikt antigen, är ben scintigrafi, MRI, bäcken och buken datortomografi, men med tidiga återfall uppgifter diagnostiska åtgärder inte ger praktiskt taget ingen information. Exempelvis visar scintigrafi återkomsten av cancer hos högst 5% av patienterna med en förhöjd nivå av prostatiskt antigen. Och sannolikheten för att den kommer att visa ett positivt resultat ökar inte förrän PSA-koncentrationen överstiger 40 ng / ml. Med hänsyn till sådana indikatorer som nivån och graden av ökning i koncentrationen av det prostatiska antigenet, kan läkaren förutsäga resultaten av en scanning av scintigrafi och CT-skanningar. de är knutna till varandra.

Sålunda, så länge som koncentrationen av prostataspecifikt antigen inte överstiger 20 ng / ml, eller tills nivån av hastighetsökningen kommer att vara mindre än 20 ng / ml per år, sådana diagnostiska åtgärder som CT och scintigrafi inte tillåta åter bekräfta närvaron neoplasm. En effektivare metod är endorektal MR. I detta förfarande finns lokal återkomst hos mer än 80% av patienterna med en genomsnittlig prostatisk antigenkoncentration av 2 ng / ml.

En av de moderna diagnostiska teknikerna är scintigrafi med antikroppar. Noggrannheten i denna metod når 80-85%. Oavsett innehållet i det prostatiska antigenet bekräftar tekniken det faktum att återfallet är 70-80%, vilket gör det möjligt att välja det optimala behandlingsprogrammet i tid.

Med hjälp av en biopsi för att bekräfta det faktum att återkomst av cancer erhålls hos högst 55% av patienterna. Och endast om patienten har hypoechoisk eller palpabel bildning ökar chansen att få omedelbar upptäckt av återfall till ca 80%.

Mellan nivån på prostataantigenet och dessa indikatorer finns det ett tydligt förhållande. Så om indikatorn inte överstiger 0,5 ng / ml, observeras ett positivt resultat hos cirka 30% av patienterna. När PSA-koncentrationen ökas till 2 ng / ml eller mer, är indikatorn redan ökad till 70%. Med tanke på dessa data utförs vanligtvis inte biopsi, och läkaren styrs av sådana värden som tillväxten av PSA och tiden för fördubbling av det prostatiska antigenet. Dessutom är överlevnaden hos patienter med beprövade relapses praktiskt taget densamma som hos patienter med isolerad PSA-tillväxt.

Hur behandlas dessa patienter?

Taktik, funktioner och behandlingsorder orsakar mycket diskussion. Sålunda, kan post-prostatektomi cancer avkastning behandlas genom bestrålning av tumörbädden, hormonell terapi, HIFU-terapi, såväl som kombinationen av kemoterapi och hormonell terapi. Dessa metoder används både vid fall av cancer efter prostatektomi och efter bestrålningsbehandling.

Om patienten hade en hög koncentration av prostatiskt antigen (mer än 20 ng / ml) före operationen, kan han förskrivas tidig hormonbehandling. Men effekten av hormonbehandling på överlevnaden hos patienter med återkommande cancer är inte för närvarande definierad.

Med tiden för tidig hormonbehandling är sannolikheten att utveckla metastaser lägre än vid försenad behandling.

Patienternas överlevnad är ungefär densamma.

Monoterapi med antiandrogena läkemedel tolereras av patienterna mycket bättre än kombinationsbehandling. De har mycket mindre markerad biverkningar såsom värmevallningar, minskad sexuell lust, potens försämras och så vidare. Men under behandling med antiandrogener kan ha oönskade effekter såsom gynekomasti och smärta i bröstvårtorna. Således reducerar läkemedlet bikalutamid, när det används för att behandla patienter utan avlägsna metastaser, signifikant minskningen av sannolikheten för att utveckla sjukdomen.

Således är antiandrogener ett effektivt alternativ till kastrering, vilket ofta utförs när prostatacancer detekteras och om den återvänder efter prostatektomi, särskilt när det gäller relativt unga patienter utan sameksistenta sjukdomar.

Patientövervakning och kliniska rekommendationer

Som regel genomgår patienter med Gleason-indexet till 7 och sen ökning av innehållet i det prostatiska antigenet (2 år efter radikal behandling) en dynamisk observation. I de flesta liknande fall försenas metastaserna med 8 år och det dödliga resultatet uppträder i genomsnitt 5 år efter det att metastaser började.

Under de senaste åren har det skett en mängd bevis på effektiviteten av HIFU-behandling efter radikal prostatektomi. Emellertid kan dessa metoder vid den aktuella tiden endast betraktas som en tillfällig ersättning för fullständig hormonbehandling. De skjuter upp tiden för hennes möte. Det finns inga exakta uppgifter om överlevnaden hos patienter som genomgår HIFU-behandling.

Patienter med en prostataantennivå på upp till 1,5 ng / ml efter radikal prostatektomi ges normalt strålbehandling. Om patienten inte vill genomgå bestrålning eller om det finns kontraindikationer för det, är dynamisk observation möjlig. Med en ökning av antigenkoncentrationen till en nivå som indikerar systemisk skada, föreskrivs patienten hormonbehandling. Det bidrar till att minska sannolikheten för metastasering. Under hormonbehandling avses i de flesta fall användningen av bikalutamid, gonadoliberin eller kastrering. Ett specifikt beslut fattas av läkaren tillsammans med patienten.

Om patientens PSA-nivå inte överstiger 20 ng / ml och ökar med högst 20 ng / ml, kommer således studier som CT i bäckenorganen och bukhålan inte att ge någon meningsfull information. Med hjälp av proceduren för endorektal MR kan lokala skador detekteras med lågt antigeninnehåll. Tekniken för PET används för närvarande inte i stor utsträckning. Biopsi utförs i de flesta fall inte tidigare än ett och ett halvt år efter behandlingen. Med hjälp av scintigrafi med märkta antikroppar kan lesioner detekteras hos 80% av patienterna och mer, oavsett koncentrationen av antigenet. Specifika metoder för forsknings- och behandlingsprogram väljs och fastställs av läkaren i varje enskild situation. Det är viktigt att följa alla sina rekommendationer och inte förtvivla, även om prostatacancer har återvänt.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Hur förstår parametrarna för PSA efter radikal prostatektomi?

Ofta betalar företrädare för det starkare könet inte tillräcklig uppmärksamhet åt deras hälsa, vilket leder till ganska obehagliga fenomen. Oftast, med en felaktig livsstil eller ärftlig predisposition, diagnostiseras män med prostatacancer. Denna sjukdom är mycket vanlig, och det diagnostiseras i tidiga skeden är ganska svårt. En av de mest effektiva metoderna för diagnos är fastställandet av PSA-nivån. Denna analys måste utföras inte bara med misstanke om onkologi, men också efter radikal prostatektomi.

Vad är radikal prostatektomi?

Radikal prostatektomi vid behandling av prostatacancer.

Denna typ av operation är radikal. Oftast används den i början av prostatacancer. De viktigaste förutsättningarna för sitt beteende är ålder under 70 år.

Denna procedur inbegriper avlägsnandet av inte bara prostata i sig utan också vävnaden kring den, såväl som lymfkörtlarna. Efter att ha utfört sådant förfarande har mannen alla chanser för ett hälsosamt liv. Upprepade tester bör tas i 1 år.

Eventuella problem med borttagning på detta sätt kan uppstå på grund av prostatakörtets lilla eller för stora storlek. Återhämtningsperioden efter sådan borttagning tar från 3 till 5 dagar.

0 av 7 uppdrag slutförda

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

 1. Ingen rubrik 0%

Vi rekommenderar starkt att du kontaktar en specialist!
Du har svåra symptom. Sjukdomen har redan lanserats och det är nödvändigt att omgående genomgå en urolog undersökning. Fördröja inte besöket hos urologen, symtomen kan förvärras, vilket leder till utveckling av komplikationer.

Allting är inte så dåligt, men vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.
Du har ett måttligt uttryck för BPH-symtom (godartad prostatahyperplasi) och du rekommenderas starkt att besöka en urolog eller andrologist under den kommande månaden.

Allt är bra!
Allt är bra! Du har mild symptom på IPSS. Från sidan av prostatakörteln är allt relativt bra för dig, men du bör genomgå en undersökning minst en gång per år.

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 1. Med svaret
 2. Med ett märke om visning

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en känsla av ofullständig tömning av urinblåsan efter urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du urinera oftare än 2 timmar efter sista urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du haft intermittent urinering under den senaste månaden?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden har det varit svårt för dig att tillfälligt avstå från att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en svag urinström?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du spänna för att börja urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du gå upp på natten från sängen till att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Vad är

PSA är ett specifikt antigen som produceras av prostata. Att bestämma innehållet av detta ämne i blodet hjälper till att identifiera utvecklingen av prostatacancer och för att fastställa det faktum att det återkommer i ett år. Detta är möjligt, på grund av att kroppen specifikt svarar mot sjukdomsutvecklingen och producerar detta antigen.

Regler för förberedelse för studien

De flesta experter rekommenderar att du följer reglerna innan du lämnar in analysen:

 1. 8 timmar att sluta äta
 2. I 8 timmar att sluta använda: alkoholhaltiga drycker, juice, te, kaffe;
 3. 5 dagar innan testet ges, ge upp samlag
 4. Det är bäst att genomföra studien före inträde till urologen.
 5. Efter några effekter på järnet ska analysen lämnas in snarare än 3 veckor;
 6. Efter att ha passerat en prostata biopsi, bör undersökningen utföras inte mindre än en månad senare.

Vad är PSA-testet

Nivån av antigen i prostatakörteln bestäms genom analys av blod från venen.

De flesta experter föreskriver en allmän analys, men i vissa fall är det möjligt att bestämma nivån på fri PSA.

PSA-nivå efter radikal prostatektomi

De flesta experter är överens om att nivån av antigen efter en sådan operation bör ligga under utsöndringsnivån, det vill säga mindre än 0,2 ng / ml.

Det första året efter borttagning innebär att nivån av sådant antigen ligger inom gränserna för ett sådant index hos 70% av männen. Normen anses också i intervallet 0,2-0,3. Om indikatorn är mer än 0,2, kan dess ökning indikera fortsatt utveckling av cancer eller närvaron av metastaser i kroppen.

Några experter anser emellertid normala och indexet på 0,4 ng / ml. Eftersom orsaken till närvaron av detta antigen i blodet och dess ökning kan bero på arbetet med periuretral och perianala körtlar. Det är därför, den maximala antigennivån efter radikal prostatektomi är strikt individuellt. Men om normen har ökat inom ett år efter operationen kan det här indikera ett återfall av onkologi.

För olika åldrar män är normen för total PSA olika:
Från 40 år till 49 år passar normen till ett värde av 2,5 enheter.
Från 50 år till 59 år passar normen till ett värde av 3,5 enheter.
Från 60 år till 69 år passar normen till ett värde av 4,5 enheter.
Efter 70 års ålder är normen upp till 6,5 enheter.

Varför är det nödvändigt att ta en analys även efter ett botemedel mot cancer

Genom att utföra denna forskning i prostatakörteln är det inte bara att diagnostisera utvecklingen av cancer, men också för att bestämma dess återfall. Till exempel, efter en radikal prostatektomi, med avlägsnandet av alla drabbade vävnader är den totala antigennivån noll. Om under en efterföljande kontroll en ökning av det specifika antigenet registrerades, betyder det att kroppen fortfarande är mottaglig för cancer.

PSA-nivå efter radikal prostatektomi

Med en stark proliferation av godartad prostatahyperplasi eller i fallet med illamående tillväxt, föreskrivs en speciell kirurgisk ingrepp-prostatektomi. Därefter bör nivån av PSA (prostataspecifik antigen), en proteinsubstans som bildas i prostatakörteln hos män, minska, vilket indikerar en regression av sjukdomen.

PSA och dess normala innehåll

Det prostata-specifika antigenet produceras för att skydda bakterieceller från effekterna av miljöfaktorer, och också ansvarar för densiteten hos seminalvätska. Det produceras av cellulära strukturer i prostatakörteln, i små mängder - av mejeriprodukter och periuretralkörtlar.

PSA i kroppen finns i två former:

 • ansluten - kopplar till andra ämnen och är inte aktiv
 • fri - i aktiv form.

Den totala mängden prostataspecifikt antigen som produceras kan inte beräknas, så endast dess fria form tas för beräkningar. Detta räcker för att i tid upptäcka malign neoplasma.

Operativ intervention kan endast ordineras om antigenvärdena ligger inom 20 ng / ml. I annat fall skjuts upp operationen och en särskild behandlingskurs med kemoterapi för att minska nivån på PSA.

Vad är prostatektomi?

För att behandla en cancerous tumör och godartad hyperplasi utförs en full resektion av prostatakörteln oftast. Denna manipulation har visat sig vid terapin av de inledande stadierna av onkologisk patologi hos personer vars ålder inte har nått 75 år.

Tidig operation möjliggör bevarandet av huvudbuntet av innervation, vilket är nödvändigt för normal erektion och förmågan att reglera urinering. I avsaknad av metastaser gör radikal prostatektomi det möjligt att bli av med fokalskador och hålla männs hälsa normala.

Men medicinsk statistik säger att i 30% av fallen, även med framgångsrik operation, kan ett återfall av onkologi inträffa under ett decennium. För att den ska kunna upptäckas i tid, är det viktigt att genomföra ett vanligt blodprov på nivån av prostataspecifikt antigeninnehåll.

Antigen norm före och efter operation

Med ondartad tillväxt stiger PSA-nivån, vilket gör det möjligt att differentiera sjukdomen genom ett specifikt blodprov för biokemi.

Innan onkologins utveckling varierar hastigheten hos PSA i blodet inom följande gränser:

 • upp till 50 år - upp till 2 ng / ml;
 • från 50 till 65 år - upp till 3,5 ng / ml;
 • från 65 till 73 år - upp till 4 ng / ml.

Ett starkt överskott av PSA-märken 4 ng / ml översätter automatiskt en man till en viss riskgrupp med 35% chans att utveckla en cancerous tumör i prostatakörteln. I fall av ökning av PSA 10 ng / ml, den procentuella andelen av risk ökar till 50%.

Efter prostitutionsresektion sänks PSA-nivån. De första testerna utförs efter 90 dagar efter operationen. Denna tid är nödvändig för maximal återhämtning av kroppen efter operation och stabilisering av den interna miljön.

Idealt sett bör PSA-nivån efter prostatektomi inte vara över 0,2 ng / ml. Men resultatet är 0,4-0,5 ng / ml. Det högsta tillåtna värdet är 0,7 ng / ml.

Vid överskridande av dessa parametrar föreskrivs behandling med kemoterapi. Observera situationen i dynamik, utför flera studier på PSA i rad. Denna typ av diagnos gör det möjligt för dig att snabbt identifiera utbrottet av onkologins återfall.

När man utför en snabb diagnos med metoden att bestämma PSA i patientens blod är det möjligt att bestämma den systemiska eller lokaliserade patologiprocessen. En återkommande systemisk natur kan inträffa sex månader efter prostatektomi.

Med en gynnsam klinisk bild kommer indikatorerna att ligga på samma nivå, och kontrollen kommer att försvagas. Under det första året efter prostatektomi tas blod för analys var tredje månad; De kommande två åren - var 6: e månad från och med det fjärde året behöver analyser en gång om året.

Leveransvillkor för PSA

För att få ett tillförlitligt resultat är det nödvändigt att följa några regler strax innan PSA-testet skickas in:

 1. blodprovtagningen bör inte vara tidigare än 3 veckor efter urologbesöket;
 2. 7 dagar före den föreslagna analysen är det nödvändigt att avbryta sexuell aktivitet
 3. i förväg för att minska antalet fysiska ansträngningar;
 4. en dag före den förväntade leveransen av prostataspecifika antigenanalyser måste du utesluta från din kost rökt, salt mat, samt alkohol och godis.
 5. analysen ska ges på tom mage. 8 timmar innan testerna ska överges måltider är förbrukningen av rent, stillvatten tillåtet.
 6. 3 timmar före provet är rökning förbjuden.

Biologiskt material för forskning tas från venen, på morgontimmarna. För analysen används indirekt hemagglutination.

Skälen till ökningen av indikatorer efter prostatektomi

En hög nivå av prostataspecifikt antigen indikerar inte alltid en återkommande cancercancer. Indikatorn kan höjas tillfälligt i följande fall:

 • samlag med efterföljande utbrott av seminalvätska;
 • massage i prostatakörteln;
 • forskning med hjälp av ultraljudsdiagnostik
 • invasiva typer av ingrepp i bäckenorganen, bland annat biopsi hos hankörteln;
 • inflammation i urin- och reproduktionssystemen;
 • bäckenets trauma
 • ofullständig härdning av prostata
 • allergiska reaktioner på att ta mediciner som används under operationen
 • infektion i bäckenorganen i processen med prostatektomi.

Resultatet av analysen kan påverkas av några andra medföljande faktorer:

 • matar patienten
 • förekomsten av dåliga vanor
 • ökad fysisk aktivitet.

Studien av prostataspecifik antigen i blodet är det mest tillförlitliga och snabbaste sättet att upptäcka en eventuell återkommande cancer. I motsats härtill kan resultaten från histologiska och visuella studier visa återfall först efter ett år, eller ännu mer.

Varför ta en analys för PSA efter radikal prostatektomi?

Avlägsnande av prostata (delvis eller fullständigt) - En av huvudmetoderna för behandling av körtelkörteln. När organet avlägsnas leder det till en kraftig minskning av nivån av prostata-specifikt antigen - proteinet som det producerat.

I vissa fall minskar PSA-koncentrationen dock inte tillräckligt. Detta kan orsakas av påverkan av vissa faktorer eller bevis på att sjukdomen återkommer. För att erhålla pålitliga resultat av PSA-analys efter prostatektomi är det viktigt att ordentligt förbereda sig för det. Detta kommer att möjliggöra en korrekt bedömning av antigenens dynamik efter operationen.

Hur förändras PSA efter operationen?

Den genomsnittliga nivån på PSA-cancermarkören för prostatacancer - i frånvaro av patologiska fenomen i körteln är 4 ng / ml. Med utvecklingen av cancer överstiger PSA-nivån i blodet 10 ng / ml.

Efter det att prostatektomi har utförts minskar antigenkoncentrationen. De första blodproverna utförs inte tidigare än 3 månader efter operationen. Ibland, om mer brådskande diagnos behövs, kan denna period minskas till 4-6 veckor. Under denna period återställs kroppen fullständigt och processen med protein PSA-produktion stabiliseras.

Om analysen utförs tidigare, då den postoperativa inflammatoriska processen fortfarande finns i kroppen, kommer detta säkert att snedvrida resultaten: nivån på prostata-specifikt hormon kommer att indikera ett återfall av sjukdomen.

PSA-norm efter radikal prostatektomi:

 • Den optimala mängden antigenproduktion bör ligga inom 0,2 ng / ml;
 • I enskilda fall får PSA-värdet vara 0,5-0,7 ng / ml, men inte högre.

Hur man tar PSA efter prostatektomi

Beslutet om behovet av ytterligare operationer fattas inte på grundval av resultaten av en enda PSA-analys. För att tilldela rätt terapi är det nödvändigt att spåra koncentrationen av antigenet i dynamiken under en viss tidsperiod.

Forskningsfrekvensen beror på resultaten:

 1. Om PSA-nivån ligger inom norm (upp till 0,2 ng / ml inklusive) - under det första året efter operationen utförs upprepade tester en gång om 3 månader, då - en gång per år.
 2. Om antigenkoncentrationen i blodet är 0,2 ng / ml eller mer än denna nivå behövs upprepade studier varje månad. I närvaro av ett återfall kommer det att bidra till att fastställa sin natur och bestämma möjligheten till upprepad operation.

Förfarandet för blodprovet för PSA efter prostatektomi är detsamma som före operationen. Förberedelsen består av samma steg:

 • Studien genomförs 2-3 veckor efter ett urologbesök och diagnostiska förfaranden som innebär fysiska effekter på könsorganet.
 • Sexuella handlingar och onani bör uteslutas några dagar före stängselet i blodet, helst om en vecka.
 • Det är nödvändigt att minimera fysisk aktivitet 2-3 dagar före förfarandet.
 • Det rekommenderas att vägra skadlig mat, inklusive kaffe och alkohol några dagar före provet.
 • Blodprovtagning för att bestämma nivån på PSA utförs på tom mage, äta är förbjudet i 8-10 timmar före bestämd tid;
 • Det är tillrådligt att sluta röka per dag och i extrema fall - 2-3 timmar före analysen på PSA.

Vad påverkar analysens noggrannhet

Efter en radikal operation är bestämning av nivån av prostata-specifikt antigen den känsligaste metoden för att diagnostisera möjliga återfall. Vanligtvis är den upprepade utvecklingen av cancer enligt resultaten av histologiska och tomografiska studier möjlig endast sex månader efter att PSA har ökat kraftigt. I vissa fall ökar denna period till 2 år.

Efter avlägsnande av prostata, tilldelas patienten ett antal andra undersökningar, inklusive MR-undersökning. Dessa förfaranden kan ändra nivån av prostataantigen och snedvrida resultaten från ett blodprov. Därför är det viktigt att planera tiden för forskning före tid och utesluta sådana fenomen.

Faktorer som kan förändra koncentrationen av PSA i blodet inkluderar:

 • Radiografi, ultraljud (ultraljud, TRUS) och tomografi (MR, CT, PET-CT) - blodprovtagning ska ske 7 dagar efter proceduren;
 • Djupmassage i prostatakörteln - utesluta 3 dagar före provet.
 • Prostatabiopsi - kräver 2 månaders patientåterhämtning innan blod ges för att bestämma nivånivån;
 • Tar mediciner, särskilt hormonella - det rekommenderas att sluta ta en vecka före analysen.
 • Ejaculation och fysisk påverkan på prostata (som cykling) - utesluta 1-2 dagar före proceduren.

Varför kan PSA-nivån ökas efter prostataavlägsnande?

Nivån av den prostataspecifika genen ökar tillfälligt om rekommendationerna för beredning för analys inte följs. Så, grym träning eller lång cykling har en mekanisk effekt på körtlarna i genitourinary systemet. Reaktionen av körtlar blir en mer aktiv utveckling av PSA, vilket därefter leder till en snedvridning av resultaten av studien.

Om resultaten av analysen misstas för falskt eller falskt positivt, ges patienten en upprepningsprocedur.

Ökningen av PSA i blodet efter radikal prostatektomi kan orsakas av följande skäl:

 • Den inflammatoriska processen utvecklas i genitourinary systemet;
 • Det fanns komplikationer efter en tidigare operation, inklusive infektionsinfektioner eller en allergisk reaktion på droger;
 • Under den kirurgiska behandlingen av prostatacancer avlägsnades inte alla tumörställen och de fortsätter att fungera;
 • Metastatic foci spridas till närliggande organ och vävnader;
 • Genital traumas appliceras på könsorganen.

Risken för återkommande prostatacancer inom 10 år efter kirurgisk behandling är i genomsnitt 37,5%. Denna indikator förblir ganska hög även när man går igenom speciell terapi som syftar till att förhindra återfall.

Vad ska man göra med en förhöjd PSA-nivå efter prostataavlägsnande

Om nivån av antigen efter operationen ligger utanför normen krävs ytterligare behandling. Val av behandlingsregimen beror på om det har skett lokal eller systemisk återfall. Det kan bestämmas av en långvarig uppföljning av PSA: s dynamik efter prostatektomi:

 1. Med lokal återkommande är tumören lokaliserad inom den tidigare opererade zonen. I sådana fall är PSA-nivån högre än normalt endast 2-4 år efter prostatektomi.
 2. I närvaro av avlägsna metastaser, när tumören har gått bortom prostata, är det en fråga om systemisk återfall. Karaktäristiskt, med ett sådant återfall visar nivån av prostataspecifikt antigen onormal tillväxt tidigare än ett år efter operationen för att avlägsna körteln.