Huvud
Symptom

Urologiska sjukdomar hos kvinnor

Tyvärr är utbudet av urologiska problem ganska stort, många av dem är symptomatiska för kvinnan. Sjukdomar i urin- hos kvinnor uppenbart obehag i buken, dysfunktion vid urinering, hypertermi, minskar komforten i allmän hälsa, den specifika flytningar, smärta vid samlag.

Om de första symtomen uppstår bör du konsultera en specialist, en urolog, för att göra den nödvändiga undersökningen i tid, för att ta reda på det hela spektret av orsakerna till denna eller den sjukdomen, samt att föreskriva den korrekta behandlingen.

Bland de urologiska dysfunktionerna som manifesteras i kvinnokroppen isoleras mer än 30 av både medfödda och förvärvade namn. Tyvärr har majoriteten av kvinnor, som har funnit sig en typisk symtomatologi, vända på fel ställe - de besöker en gynekolog. Det är viktigt att förstå att det är urologen som spelar huvudrollen vid behandling av blåsans och urinrörsjukdomar.

Inflammatoriska sjukdomskarakteristika hos kvinnor orsakas ofta av anatomiskt urinrör - urinröret - kvinnor är mycket kortare än mäns, så om infektionen kommer in i kroppen genom urogenitala nödvändigtvis det "ont" och bäckenorganen, vilket gör att förekomsten i dem av alla typer av inflammation. Till exempel leder infektiös uretrit till inflammation i njurarna och urinblåsan.

Situationen är komplicerad av det faktum att i tid som inte behandlas trög kroniska sjukdomar i genitourinary systemet kan leda till reproduktiv dysfunktion och till och med infertilitet. Vid de första minsta symptomen på förekomst av urologiska sjukdomar, bör kvinnor genast besöka en högkvalificerad specialist - en urolog eller ringa hem hemma.

 • Bland de vanligaste problemen är salfingit, oophorit, endometrit, vaginit, cystit och några andra urologiska dysfunktioner. En del av sjukdomarna i det genitourära systemet, som är specifika för honan, kommer att diskuteras nedan.

Användbar information om: Urologiska sjukdomar

Vilka är de vanligaste urologiska sjukdomarna hos män och kvinnor?

Urologiska sjukdomar - en stor grupp av sjukdomar i urogenitala och urinvägarna som uppstår med samma frekvens hos män och kvinnor. Urologi, som vetenskap är det engagerade i att förebygga, studera, diagnos och behandling av sjukdomar som påverkar könsorganen hos män, liksom njurarna, urinblåsa, urinledare och andra organ i utsöndringssystemet hos båda könen. Således är det ett misstag att betrakta riktning medicinen rent "manliga", eftersom dess inflytande och faller sjukdom i urinvägarna hos kvinnor.

I moderna förhållanden är urologin uppdelad i flera områden. Till exempel finns idag sådana discipliner som nefrologi och andrologi, som tidigare behandlats i ett sammanhang med detta avsnitt av medicin. Nefrologi täcker endast njursjukdomar, andrologi - patologin hos det manliga sexuella systemet.

Urologiska sjukdomar hos män och kvinnor har vissa nyanser av utveckling i samband med patienternas anatomiska, ålder och fysiologiska egenskaper. Därför kräver de ett individuellt tillvägagångssätt när man utför diagnostiska aktiviteter och väljer behandlingsmetoder.

Urologiska sjukdomar hos män och kvinnor - utvecklingsfunktioner

Sjukdomar i urinvägarna orsakar en rad olika anledningar, både interna och externa. De vanligaste av dessa är:

 • En mängd olika infektioner som framkallar inflammationsprocessen i urin- och könsorganen. Aktivatorer skjuter ut bakterier, virus, svampar, inklusive mikroorganismer som orsakar sexuellt överförda sjukdomar (klamydia, gonokocker, mykoplasma, Trichomonas, etc.). Risken för sjukdomen ökar under oskyddat samlag, frekvent byte av sexuella partners, brist på personlig hygien eller terapeutiska och diagnostiska ingrepp på urinsystemet organ.
 • Genetisk predisposition till en sjukdom eller medfödda anomalier vid utvecklingen av urogenitala organ.
 • Försvagad immunitet. Urologiska sjukdomar uppträder ofta mot bakgrund av kroniska följdpatologier, närvaron av infektionsfokus, vilket leder till en minskning av kroppens försvar.
 • Ohälsosam livsstil, brist på motion, dåliga vanor, dålig kost - de faktorer som framkallar hjärtproblem och blodkärl, vilket leder till dålig cirkulation i bäckenorganen, stagnation och utveckling av inflammation i urinvägarna.
 • Kronisk stress, psyko-emotionell överansträngning, arbete i skadliga förhållanden, hypotermi och andra ogynnsamma miljöförhållanden tömma kroppen, nervsystemet och öppna ingångsgrinden för infektioner.

I avsaknad av snabb och korrekt behandling av urologiska sjukdomar leda till allvarliga konsekvenser, från septiska bölder, impotens, infertilitet, och slutar med cancertumörer, sepsis och andra allvarliga komplikationer som kan leda till invaliditet och död.

Urologiska sjukdomar hos män

Många representanter för det starkare könet rusar inte för att se en läkare när det finns typiska sjukdomar, och tror att allt kommer att gå undan i sig. Vidare, hos män, utgår urologiska sjukdomar ofta och symtomen är inte särskilt uttalade. Ändå utvecklas sjukdomen i frånvaro av behandling och blir snabbt till en kronisk form, fylld med ständiga förvärringar och risk för komplikationer.

De vanligaste typerna av urologiska patologier hos män är inflammatoriska skador och sexuella infektioner:

 • uretrit (inflammation i urinröret);
 • prostatit (inflammatorisk process i prostatavävnaden);
 • balanoposthit (inflammation i förhuden och huvudet av penis);
 • orkoepidymit (testikel- och appendageskador);
 • cystit (inflammation i blåsan);
 • pyelonefrit (inflammatorisk skada på njurarna);
 • urolitiasis;
 • njursvikt (akut och kronisk);
 • sexuella infektioner - gonorré, klamydia, syfilis, trichomoniasis, mykoplasmos, etc.

Det finns också medfödda sjukdomar i urogenitala organ i män, såsom phimosis (förträngning av öppningen av förhuden som förhindrar frisättningen av ollonet) eller uretral divertikel, som medger operation.

Urologiska sjukdomar hos kvinnor

Till vanliga urologiska patologier hos kvinnor är:

 • cystit (akut och kronisk);
 • pyelonefrit (inklusive de som utvecklas under graviditet);
 • glomerulonefrit;
 • uretrit;
 • medfödda anomalier av urinstrukturer;
 • sjukdomar i urinering
 • urolitiasis;
 • hydronefros;
 • dysfunktion i det genitourinära systemet (salpingit, endometrit, vaginit);
 • neoplasmer av godartad natur som påverkar genitourinary organ (fibroids, papillomas, cysts);
 • candidiasis och andra skador av svampens natur.

Enligt utvecklingsfrekvensen är listan av kvinnliga urologiska sjukdomar ledd av cystit, vilket förklaras av särdragen hos den anatomiska strukturen hos kvinnliga urinorgan. Hos kvinnor är urinröret mycket kortare än hos män och ligger bredvid vagina och anus, vilket ökar sannolikheten för penetration av patogen mikroflora i urinröret. Därifrån stiger patogena mikroorganismer snabbt och praktiskt taget obemärkt i blåsan och framkallar utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Neoplastiska processer, minskad muskeltonus i bäckenbotten och urinvägar (t ex inkontinens) hos kvinnor oftare diagnostiseras i hög ålder eller kronisk inflammation. Om hos män urologiska sjukdomar åtföljs av erektil dysfunktioner, då hos kvinnor orsakar de en kraftig minskning av libido, eftersom samlaget blir smärtsamt.

En viss roll i utvecklingen av urologiska sjukdomar spelas av kvinnokroppens fysiologiska egenskaper, förknippade med förändringar i trofisk vävnad i klimakteriet eller komplikationer som utvecklas under graviditet och svårt arbete.

Symtom på urologiska sjukdomar

Symtom på många urologiska patologier som påverkar kvinnor och män är likartade. De kan delas upp i flera huvudgrupper:

 • Vanliga tecken på inflammationsprocessen är feber, svaghet, förlust av styrka, feber, aptitlöshet och andra tecken på förgiftning.
 • Byt diuresis. Vid en frisk person är urineringens frekvens vanligtvis 4-6 gånger om dagen, med upp till 1,5 liter urin utsöndras. Med utvecklingen av patologiska processer i urinvägarna, sådana avvikelser uppstår som pollakiuri (täta urinträngningar), stran (korta och smärtsam urinering), urininkontinens eller ökat sin isolering under natten.
 • Smärt syndrom. Med tanke på lokalisering av smärta kan läkaren gissa vilket organ som påverkas. Naturen av smärtsamma känslor kan vara olika - från tråkig, värkande och konstant smärta, till skarp, outhärdlig kolik med en attack av urolithiasis. Om obehaget känns i ländryggen, föreslår det njureproblem, om smärtan ger i ljummen, är det troligt att den inflammatoriska processen utvecklas i urinröret. Smärta, centrerad ovanför pubis, antyder inflammation i urinblåsan, i perineum hos män - visar utvecklingen av prostatit, uretrit eller infektion, sexuellt överförbara sjukdomar.
 • Byte av urin. Med urologiska sjukdomar är ett karakteristiskt symptom en förändring i färg och densitet i urinen, utseendet i det av salter, protein, blod, bakteriemedel. Kvantitativa förändringar inkluderar polyuri (ökad urinvolym av urin), oliguri (minskad urinvolym per dag), anuri (frånvaro av urin i blåsan).

Det finns andra symtom som är karakteristiska för vissa urologiska patologier, vilket hjälper till att göra en korrekt diagnos och utesluta andra sjukdomar med liknande symtom. Låt oss dö på de vanligaste sjukdomarna i urologin.

cystit

Inflammatorisk process i blåsan manifesteras av frekvent och smärtsam urinering, konstant uppmaningar, som inte släpps till och med på kvällen. I akut cystit kände klåda och brännande känsla i urinröret, i svåra fall, visas urin blod, slem eller var, ökas temperaturen till höga värden. Patienten känner en nedbrytning, noterar en förändring i konsistensen, färgen och lukten av urin. Kroniska former av blåsor påminner om exacerbationer som uppstår med mindre allvarliga symtom.

pyelonefrit

Njurernas inflammation utvecklas ofta mot bakgrund av samtidiga sjukdomar (cystit, uretrit, prostata, urolithiasis). Av kroniska infektions patogener tränger in i njurbäckenet och parenkym och i akut pyelonefrit under provocera de karaktäristiska symptomen - hög feber, frossa, smärta i korsryggen, illamående, kräkningar, kramper, trötthet, uppträdande av blod eller var i urinen.

Prostatit (prostata adenom)

Patologin åtföljs av tillväxten av prostatavävnader, vilket leder till ofta förekommande, svårigheter och intermittent urinering, urin stasis, smärta, "tomma" drifter, känsla av ofullständig tömning.

Med utvecklingen av en akut form av sjukdomen stiger temperaturen, brinner i urinröret och skarpa smärtor i perinen som ger i ändtarmen. Purulenta komplikationer är möjliga, när abscessen öppnas i urinen visas pus. Andra komplikationer av inflammatorisk process innefattar: akut urinretention, minskad libido, problem med styrka, infertilitet, prostatacancer.

balanopostit

Sjukdom av infektiös natur, tillsammans med nederlag av glanspenis och förhud. Kliniska manifestationer - smärta och brännande i penis, rodnad och svullnad i förhuden, utseendet på sårets yta och smärtsamma sprickor, frisättning av purulent innehåll.

Patogener - bakterier, virus och svampar, inklusive mikrobiell flora, sexuellt överförda (trichomonads, treponema). Akut balanopostit i frånvaro av behandling blir snabbt kronisk och fortsätter i en jazvno-hypertrofisk form. Med tiden är patologi kompliceras av förhudsförträngning, eller uretrit, leder det till lägre känslighet eller utveckling parfimoza där ollonet överträtts minskat och ärrad förhuden.

urolitiasis

Sjukdomen utvecklas på grund av metaboliska störningar som leder till bildandet av njurstenar och urinvägar. Karakteristiska symtom är stumma eller värkande smärta i nedre delen av ryggen, urinlindningsstörningar, frekventa uppmaningar, ömhet, utseende av slem och blod vid fördjupning av patologi.

Rörelsen av stenarna kan blockera urinvägarna och orsaka outhärdlig kolik strålar ut mot ryggen, gren eller låret, illamående och okontrollerbar kräkningar, en kraftig ökning av temperatur och tryck, kraftig svettning, svaghet, huvudvärk, förlust av medvetandet. En attack av urolithiasis kräver sjukhusvistelse av patienten och kirurgisk ingrepp.

uretrit

Urinrörets inflammation utvecklas på grund av penetrationen av den patogena mikrofloran i urinröret. Den provokerande faktorn blir oftast sex utan användning av barriärprevention, samtidiga sjukdomar i det genitourära systemet, bortse från personlig hygien.

De viktigaste symptomen - Frequent önskan, smärta vid urinering, svårigheter att utflödet av urin, pus, svullnad och ihopbakning av urinröret.

Diagnos av urologiska sjukdomar

Diagnostiska förfaranden innefattar en uppsättning åtgärder som syftar till att identifiera orsaken och svårighetsgraden av urologiska patologier. I denna lista undersöker man laboratorie- och instrumentforskningsmetoder:

 • allmän och biokemisk blodprov;
 • urinalys (generellt enligt Zimnitskiy och Nechiporenko);
 • bakoposev urin för att identifiera typen av patogeninfektion;
 • PCR är en mycket exakt metod för att detektera infektiösa och ärftliga sjukdomar;
 • Ultraljud, MR eller CT hos det drabbade organet;
 • endoskopiska metoder för forskning;
 • Röntgenstrålar;
 • radioisotopstudie;
 • intravenös urografi.

För att göra en diagnos bör du kontakta en urolog eller nephrologist (om du misstänker njurskador). Efter en visuell undersökning och en anamnese kommer doktorn att hänvisa till undersökningen. Kvinnor bör dessutom konsultera en gynekolog och screenas för sexuella infektioner.

behandling

Dosering av läkemedel, varaktigheten av behandlingstiden väljs av läkaren individuellt med hänsyn till många parametrar. Behandlingsschemat beror på typ och svårighetsgrad av urologisk patologi, närvaron av samtidiga sjukdomar, patientens ålder och allmänna tillstånd, möjliga kontraindikationer och andra faktorer.

De allmänna principerna för komplex terapi är att eliminera infektionens fokus, eliminera obehagliga symptom, undertrycka aktiviteten hos patogen mikroflora och förstöra den, förskriva vitaminkomplex och immunmodulatorer för att upprätthålla immunsystemet. I avancerade fall och med utveckling av komplikationer tillgripa kirurgisk ingrepp.

De viktigaste grupperna av läkemedel:

 • bredspektrum antibiotika från gruppen av makrolider, cefalosporiner eller skyddade aminopenicilliner;
 • preparat - uroseptika;
 • salvor och lösningar med antiseptisk och antiinflammatorisk verkan för topisk applicering;
 • multivitaminkomplex och immunostimulanter för att upprätthålla immunitet.

Under överinseende av läkaren kan patienten använda folkläkemedel eller alternativa behandlingsalternativ som ökar effektiviteten av läkemedelsbehandling.

Kroniska former av sjukdomar under eftergivningsperioden behandlas med fysioterapiprocedurer. Dessutom, efter inflammationen sjunker, rekommenderas många patienter att ha spa-behandling i specialiserade medicinska institutioner.

En viktig roll i behandlingen av urologiska sjukdomar är anpassningen av livsstil och näring. Först och främst är detta ett avslag på dåliga vanor, ökad motoraktivitet, överensstämmelse med hygienstandarder och sport.

Under behandlingsperioden kommer läkaren att rekommendera vissa kostbegränsningar. Från kosten måste man utesluta stekt, fet, varm pepparrätter, pickles, rökt kött och marinader, kolsyrade drycker, alkohol, i ett ord allt som bidrar till förvärringen av den inflammatoriska processen. Dessutom tar kosten en strikt begränsning av användningen av salt (upp till 5 g per dag).

Mat bör delas, i små portioner, vid bordet bör sitta 5-6 gånger om dagen. Rätter är att föredra för matlagning, ångning, stewing eller bakning. Det är användbart att öka mängden vätskekonsumtion, vilket kommer att hjälpa till att påskynda borttagningen av toxiner från kroppen.

förebyggande

Förebyggande åtgärder för att förebygga urologiska sjukdomar är följande:

 • snabb behandling av samtidiga sjukdomar;
 • eliminering av kronisk infektionsfokus
 • överensstämmelse med personlig hygien
 • vägran av promiskuösa sexuella relationer
 • användning av barriärprevention av män
 • Klädseln av naturligt bomullstyg;
 • undviker hypotermi, svår stress, psyko-emotionella chocker;
 • en hälsosam livsstil, avslaget på dåliga vanor
 • härdning av kroppen, motion, simning, långa promenader i frisk luft;
 • korrekt och adekvat näring, med ökningen i kosten av proteiner, färska frukter, grönsaker och fettsyror, sura mjölkprodukter;
 • snabb tillgång till en läkare med uppenbarhet av ångestsymtom, vilket indikerar en inflammatorisk process i urinvägarna.

Överensstämmelse med ovanstående rekommendationer kommer att bidra till att undvika utveckling av allvarliga urologiska patologier och kommer att förhindra allvarliga hälsoeffekter som hör samman med komplikationer av urogenitala infektioner.

Diagnos av urologiska sjukdomar - egenskaper hos kvinnlig urologi

Diagnos av urologiska sjukdomar hos kvinnor hjälper i tid att identifiera orsakerna till sjukdomar, avlägsna oönskade symtom och välja lämplig behandling. Låt oss definiera de mest utbredda urologiska kvinnliga sjukdomarna, deras egenskaper och orsakerna till förekomsten.

Diagnos av urologiska sjukdomar hos kvinnor är mycket ofta associerad med gynekologiska sjukdomar. Därför skickas patienterna fel för att få råd till en gynekolog när symptom uppträder. Deal med urologiska dysfunktioner av den kvinnliga kroppen, för att upptäcka orsakerna till sjukdomen och göra rätt uppdrag av behandlingsförloppet kan vara kvalificerad urolog.

Urologiska uppgifter

Urologi som en sektion av medicin är ansvarig för att urinsystemet fungerar fullt ut, studerar de patologiska och fysiologiska processerna som förekommer i den, utvecklar en diagnostisk bas, förbättrar behandlingen och söker förebyggande sätt. Urinröret, njurarna, urinblåsan och urinledarna, liksom könsorganen, tillhör de urogenitala organen, de inre sjukdomar som urologen är engagerad i.

När allt kommer omkring, det är omfattningen av urologi inte nödvändigt inom medicin fristående och noga överlappar området gynekologi, venereologi, andrologi, kirurgi och nefrologi.

Orsaker till urologiska problem hos kvinnor

Kvinnliga urologiska sjukdomar är både medfödda och förvärvas karaktär. I det här fallet, ofta inflammation i urogenitalsystemet hos kvinnor logiskt förklaras av deras anatomiska särdrag: urinröret - är mycket kortare än den manliga motsvarigheten, vilket gör att infektionen om den kommer in i kroppen genom urogenital provocera inflammation i andra bäckenorgan - urinröret.

Situationen med urologiska sjukdomar hos kvinnor kräver också snabb behandling för att förhindra allvarliga komplikationer som kan hota reproduktiv dysfunktion och infertilitet.

De främsta orsakerna till urologiska sjukdomar hos kvinnor är:

 • avsaknad av adekvat behandling av infektioner orsakade av patogener av olika typer: opportunistisk (E. coli) eller urogenitala sexuellt överförbara sjukdomar (klamydia, mykoplasma, ureaplasma, genital herpes, etc);
 • Förekomst av kränkningar av anatomi (trauma) hos de sexuella kvinnliga organen (på grund av förlossning, abort eller andra kirurgiska ingrepp);
 • störd metabolism, vilket leder till avsättning av salter och stenar;
 • svaga bäckenbottenmuskler såsom det urogenitala organ prolaps (genital prolaps), som kan vara som ett resultat av skada, och vittna om bristen på könshormoner, menopaus, venös stås, eller åderbråck;
 • diagnos av tumörer av könsorgan (livmodermomenter, äggstockstumörer, bilagor, adenomyos, vidhäftningar);
 • aktivt sexliv utan användning av skyddsutrustning med en frekvent byte av partners;
 • personskada på din hälsa för att se på mode - frekvent bär av nära syntetiska saker, preferens för strängar och användning av dagliga dynor.

Provoke urologiska sjukdomar kan också vara vanliga för kvinnor och män faktorer i form av hypotermi eller badning utan förberedelse i kallt vatten.

Symtom på kvinnlig urologi

Kvinnliga sjukdomar i urologi manifesteras i form av följande symtom:

 • Utseendet av smärtsmärta i ländryggen, appendages och underlivet;
 • Förekomst av smärtsamma känslor av kramper i underlivet och nedre delen av ryggen.
 • smärtsamt samlag
 • frekvent uppmaning, smärta och brännande under urinering
 • förändrad färg av urin;
 • vaginal urladdning, svår klåda och brännande;
 • hög temperatur.

I närvaro av något av ovanstående symptom måste du omedelbart söka hjälp från en urolog, och komma ihåg att snabbheten hos en kvalificerad behandling för sjukdomen är nyckeln till snabb återhämtning.

Kvinna stora urologiska sjukdomar

Problem med kvinnlig urologi manifesteras av följande sjukdomar:

 • inflammation i blåsan - cystit och paracystitis, som involverar i processen fett perivuzyrnuyu fiber;
 • inflammation i njurbäckenet - pyelonefrit;
 • inflammatorisk process i urinröret - uretrit
 • urolitiasis;
 • störningar i urinering - hyperaktiv urinblåsning, genital prolapse eller kränkningar av bekkenbottens muskelton, urininkontinens, enuresis;
 • trofiska förändringar i slemhinnor i könsorganet;
 • medfödda anomalier - vesikoureteral reflux, urinrörelse;
 • speciellt kvinnliga urologiska dysfunktioner - vaginit, oophorit, endometrit, salpingit;
 • neoplasmer av genitourinary organ - cyster, papillom, myomas.

Diagnos i kvinnlig urinologi

Betalande av betydelse för svårighetsgraden av urologiska sjukdomar inkluderar deras diagnos hela spektret av de mest informativa och exakta teknikerna:

 • laboratorietester av urin;
 • endoskopisk undersökning - cystoskopi;
 • Ultraljud av blåsan och njuren;
 • radioisotopstudier av njurarna - scintigrafi;
 • intravenös urografi för att identifiera möjlig ureteral patologi eller njureaktivitet;
 • Njurarnas MR.

Metoder för effektiv behandling

Efter att ha utfört komplicerad diagnostik av sjukdomen väljer urologen den mest effektiva behandlingsmetoden, vilken innefattar:

 • antibiotikabehandling;
 • korrigering av mikrofloran av organ som är involverade i inflammatorisk process;
 • kämpar med urogenitala infektioner;
 • användning av antispasmodik;
 • fytoterapi: te, avkok och infusioner.

Vi rekommenderar dig att läsa en artikel om medicinska växter. Och du kan också lära dig mycket mer om buljonger och tinkturer här.

Tillfredsställande komplettera traditionell behandling och olika fysioterapi, terapeutisk gymnastik, sanatorium och hälsoförbättring.

Under alla omständigheter beror hälsan hos det genitourinära systemet hos kvinnor på den tidiga tillgången till en specialist-urolog, den korrekta diagnosen och utnämningen av en korrekt behandling.

Urologiska sjukdomar

Listan över urologiska patologier innefattar sjukdomar i det genitourära systemet hos män och urinsystemet hos kvinnor. Således är urologen i motsats till ofta illamående inte en "maskulin" läkare, han behandlar framgångsrikt urinvägssjukdomar och hos kvinnor. Under tiden är hur diagnosen och behandlingen av sjukdomar hos det kvinnliga reproduktionssystemet är en gynekologs prerogativ.

Typer och symtom på urologiska sjukdomar hos kvinnor

Medicinsk statistik visar att det totala antalet rapporterade fall av olika urologiska sjukdomar i vårt land under de senaste femton åren har ökat med 25%. Samtidigt har förekomsten av nästan alla urologiska sjukdomar ökat i större eller mindre omfattning. Själva listan över sådana patologier är ganska omfattande. Av de flera dussin av urologiska sjukdomar hos kvinnor är de vanligaste:

 • akut och kronisk blåsan;
 • akut och kronisk pyelonefrit;
 • pyelonefrit hos gravida kvinnor;
 • glomerulonefrit;
 • uretrit;
 • urolitiasis;
 • urininkontinens.

Varje patologi i urinvägarna har sina egna karakteristiska symptom. Men det finns ett antal tecken som är karakteristiska för de allra flesta urologiska sjukdomar.

"Classic" symptom, vars närvaro indikerar en eventuell urologisk sjukdom hos kvinnor, är följande:

 • snabb och smärtsam urinering
 • känsla av inte helt tom blåsan;
 • dumma värk eller tvärtom skarpa skärsår över pubis, i laterala delar av buken och / eller i nedre delen av ryggen;
 • förändringar i färg, konsistens och lukt av urin: grumlighet, rosa nyans, sediment, obehaglig lukt;
 • klåda och brännande av de yttre könsorganen;
 • mörkgul eller vitaktig urladdning ur urinröret;
 • ökad kroppstemperatur (ibland signifikant);
 • huvudvärk och yrsel
 • svullnad;
 • generell svaghet.

Diagnos och behandling av urologiska sjukdomar

Diagnos av urologiska sjukdomar innehåller en uppsättning åtgärder för att identifiera orsaken och bestämma graden av patologi, den innefattar:

 • medicinsk undersökning av patienten, insamling av anamnese
 • allmän analys av urin;
 • detaljerad analys av urin (Zimnitskys försök, Nechiporenkos analys);
 • bakteriologisk analys av urin;
 • laboratoriet blodprov;
 • ultraljudsundersökning
 • endoskopisk undersökning (cystoskopi);
 • Röntgenundersökning
 • radioisotopmetoder för forskning;
 • om nödvändigt - beräknad tomografi, biopsi och andra metoder.

Eftersom kvinnors urologiska sjukdomar oftast utvecklas på grund av infektion i de urogenitala organen, är behandlingen först och främst inriktad på att identifiera orsaksmedlet för infektion och eliminering. Den huvudsakliga behandlingen av urologiska sjukdomar utförs av antibakteriella läkemedel (antibiotika), parallella probiotika tas. Efter en behandling med antibiotika kan du behöva ta uroseptika, vitaminkomplex, immunförberedelser, en strikt saltfri diet. I vissa fall är kirurgisk kirurgisk behandling av urologiska sjukdomar nödvändig.

Förebyggande av urologiska sjukdomar

Utvecklingen av de flesta urologiska patologier kan förebyggas om man följer enkla förebyggande åtgärder. Förebyggande av urologiska sjukdomar innefattar:

 1. Tidig behandling av kroppsliga infektionssjukdomar (tonsillit, stomatit, bihåleinflammation, otit, tandkärl, smittsamma sjukdomar i matsmältningssystemet), inklusive sexuellt överförbara sjukdomar.
 2. Ovillkorlig efterlevnad av reglerna för personlig hygien, inklusive könsorganens hygien.
 3. Bär naturligt bekvämt underkläder.
 4. Undvik hypotermi, stress, överarbete.
 5. Korrekt näring, vilket minskar konsumtionen av kryddig mat och alkohol.
 6. Underhåll av ett ordnat sexuellt liv, iakttagande av hygien i ett sexuellt liv.
 7. Tidig behandling av akuta manifestationer av urologiska sjukdomar för att undvika övergång till kronisk form.

Urologiska sjukdomar

urologi som arean hos den medicinska vetenskapen har studerat urinvägarna och därmed sammanhängande reproduktiva systemet hos människor, som förekommer i deras fysiologiska och patologiska processer, diagnos, förebyggande och behandling av sjukdomar i urogenitiala organen (urinrör, urinblåsa, urinledare, njure, manliga könsorganen). Urologins intressen som en vetenskap snittar med andra områden av klinisk medicin: gynekologi, andrologi, venerologi, nefrologi, kirurgi. Behandling och förebyggande av patologin hos det genitourära systemet för män och kvinnor som bedriver en urolog.

Urologiska sjukdomar

urologi som arean hos den medicinska vetenskapen har studerat urinvägarna och därmed sammanhängande reproduktiva systemet hos människor, som förekommer i deras fysiologiska och patologiska processer, diagnos, förebyggande och behandling av sjukdomar i urogenitiala organen (urinrör, urinblåsa, urinledare, njure, manliga könsorganen). Urologins intressen som en vetenskap snittar med andra områden av klinisk medicin: gynekologi, andrologi, venerologi, nefrologi, kirurgi. Behandling och förebyggande av patologin hos det genitourära systemet för män och kvinnor som bedriver en urolog.

Urologiska sjukdomar män, kvinnor, barn och äldre har sina egna egenskaper och utveckling av nuvarande, på grund av anatomiska och fysiologiska och ålder egenskaper hos organismer. Bland de sjukdomar i det manliga urogenitala systemet är vanligare inflammation (orkit, epididymit, uretrit, balanopostit, prostatit, cystit), prostata adenom, sexuella infektioner. Kvinnliga urologiska sjukdomar är uretrit, cystit, sexuellt överförbara infektioner och deras konsekvenser. Både män och kvinnor har urolithiasis, pyelonefrit, urinvägar tumörer, kroniskt njursvikt. I barndomen är medfödda anomalier i det genitourinära systemet, cystit och enuresis vanligare. Hos äldre människor kommer urininkontinens och tumörformationer i framkanten av urologiska problem.

De vanligaste manifestationer av sjukdomar i det urogenitala systemet är urinvägar (acceleration eller retardation), smärta i korsryggen, i underlivet, sveda och klåda i könsorganen, onormal urladdning från urinröret, störningen av sexuell funktion, förändring i mängden eller färg av urin, svullnad.

Sjukdomar i genitourinary systemet är inte ofarligt. Deras konsekvenser leder till utvecklingen av kroniska infektionsfaktorer, impotens, infertilitet, behovet av en donortransplantation och till och med ett dödligt utfall. För en man är en urolog lika viktig en läkare som gynekolog för en kvinna. Därför, oavsett klagomål, bör ett besök hos urologen vara regelbundet, minst 1-2 gånger om året.

Den moderna diagnostiska förmågan hos urologi är mycket stor. Laboratoriemetoder tillämpas urin och urinrörs urladdning, ultraljud och röntgendiagnos, endoskopisk (uretroskopi och cystoskopi), verktyget (punktsonnaya biopsi kateterisering, sondering), mätning metoder för diagnos (cystometri, urofluometriya) och andra.

Behandling av urogenital patologi har sina egna specifika egenskaper. Eftersom många urologiska sjukdomar överförs sexuellt, krävs motsvarande behandling för att övergå till båda sexpartnerna. Sjukdomar i genitourinary systemet är en intim sfär av en persons liv, därför kräver en läkare uppenbarelsen av maximal delikatess och psykologiskt stöd hos patienter i deras behandling. Urologiska sjukdomar påverkar sexuell funktion hos män och kvinnor, så att deras adekvata och aktuella behandling gör att du kan behålla sexuell hälsa och familjvård. Kirurgisk behandling av urologiska problem kan inte bara inriktas på normalisering av den urogenitala apparaten utan också för estetisk korrigering, vilket gör det möjligt för patienter att bli av med många psykologiska komplex.

Under rubriken "Urologic Disease" Medical Handbook av sjukdomar på webbplatsen "Hälsa och medicin" hittar du en beskrivning av de vanligaste sjukdomar i urogenitalsystemet, som gör att du kan snabbt söka kvalificerad läkare.

Urgent villkor i urologi hos kvinnor, vård

Kvinnokurologi är en sektion av medicin som studerar och behandlar sjukdomar i urinvägarna (urinrör, njurar, urinblåsor, urinrör, könsorgan) hos kvinnor.

Problemet med problemet

Både klinisk urologi och gynekologi är nära inbördes, eftersom de delar gemensamma karaktäristiska symptom och urologiska sjukdomar kan påverka könsorganen. Som ett resultat vänder många kvinnor med utseendet av karakteristiska symptom felaktigt till gynekologen. Men för att ge medicinsk hjälp i urologins profil, för att noggrant kunna diagnostisera och behandla de uppenbara patologierna i genitourinary system (MPS), är det nödvändigt att konsultera en urolog.

Urologisk karaktär av kvinnliga sjukdomar visar tydligt följande patologier:

 • medfödd abnorm struktur hos MPS;
 • infektiösa inflammatoriska processer (uretrit, cystit, leukoplaki, pyelonefrit);
 • deponering av stenar, sand och salter i njurarna, urinblåsan och urinblåsan (urolithiasis);
 • dysfunktion tömningsprocessen: enures, täta plötsliga impulser av lågt behov (hyperaktivitet) av olika etiologi (för CNS-lesioner, äldre, stagnation sedan tidigare utförda operationen);
 • Urininkontinens
 • fistlar i vagina och uroprotokah, utskjutande av urinrörets väggar (divertikulum);
 • tumörer i järnvägsministeriets organ: cystos, njurblod, papillom i blåsan;
 • och mycket mer.

Kvinnlig urologi - och symptom som karaktäriserar besvären av järnvägsministeriet, såsom smärta, klåda under urinering, bränning; frekventa falska önskningar; smärta i bäcken och perineum blodig eller purulent urladdning i urinen; färgförändring av urin; temperaturökning etc

Det finns emellertid ett antal tecken som kännetecknas som brådskande tillstånd i urologin:

 • njurkolik med uttalade attacker av akut smärta på grund av svårigheten eller omöjligheten av utflöde av urin i urin tackla permeabilitetskanaler av olika skäl (stenar, klumpar av blod och slem i urin kanaler, urinledare etc. inflexionspunkter.);
 • skador på blodkärlen i det genitourinära systemet och närvaron av blod i urinen (hematuri);
 • akut urinretention med en komplett urinblåsan av okänd etiologi;
 • oförmåga att extrahera urin (anuri)
 • trauma till njurarna och urinvägarna, åtföljd av blödning och smärta chock;
 • sår av könsorgan i trafikolyckor, faller, påverkan.

Urgent urologi kräver brådskande sjukhusvistelse, och ibland, och operationen av olika kirurgiska metoder.

Nyligen mest använda en sådan term som "experimentell urologi", beskriver en metod för medicinsk vård på en profil med hjälp av en unik och komplex teknik med de senaste vetenskapliga landvinningar och upptäckter, högteknologiska verktyg och utrustning.

Modern urologi - och analyser med hjälp av de senaste diagnostiska metoderna och behandlingen av själva sjukdomen. Både urologi och gynekologi innefattar följande högteknologiska metoder för att utföra kirurgiska operationer:

 • akuta former av njurinsufficiens i olika riktningar;
 • plastikkirurgi av järnvägsministeriet;
 • inkontinens hos kvinnor på grund av stress;
 • på plasticiteten av blåsans sphincter med dysfunktion;
 • införandet av olika implantat och stenter i urinblåsan, urinröret och urinröret;
 • excision och avlägsnande av olika fistler, tumörer och obstruktion
 • Strålbehandling för maligna tumörer i bäckenorganen.

Orsaker till urologiska sjukdomar

Sjukdomar hos MPS hos kvinnor kan vara medfödda eller förvärvade. Kvinnor på grund av anatomiska egenskaper hos strukturen och kort urinrör är mer benägna att inflammatoriska infektioner, som från slidan lätt faller i andra organ i det lilla bäckenet. Sådana sjukdomar orsakar oftast ett brott mot kvinnornas reproduktiva funktioner och leder till infertilitet.

De främsta orsakerna till utvecklingen av urologiska patologier:

 • penetration i bäckenorganen av olika infektioner, patogener som är E. coli, klamydia, mykoplasmos, ureaplasmosis, herpes, etc på grund av brist på lämplig behandling.;
 • kvinnliga gynekologiska sjukdomar - vaginit, endometrit, kolpit, candidiasis, etc.;
 • traumer av könsorganen under arbetet, abort, tidigare operationer;
 • störningen av metaboliska processer, det svåra avlägsnandet från kroppen av olika toxiner och avfall, vilket leder till deponering av konkrement i genito-urinorganen;
 • svaghet i bäckensmusklerna, genitaliseringarnas utelämnande;
 • närvaron av neoplasmer (livmodermomier, äggstockar och adnexala tumörer, vidhäftningsbildning);
 • diskriminerande sexuellt liv;
 • hypotermi i kroppen.

Diagnos i kvinnlig urinologi

Diagnosen börjar med urologen, som under intervjun med patienterna avslöjar symtomen på sjukdomen och förskriver olika typer av undersökning.

För det första utförs laboratorietester - ett blodprov för kemisk sammansättning, hormoner, leukocyter; urin (allmänt, bakposev och med Nechiporenko-metoden); avföring (kaloskopi); provtagning av smet från slidan för att bestämma den patogena och svampmiljön.

Därefter tilldelar de instrumentala metoder för att upptäcka patologiska processer:

 • Ultraljud av genitourinary systemet;
 • endoskopisk undersökning (cystoskopi);
 • Studier av njurar med hjälp av radioisotoper (scintigrafi);
 • intravenös urografi med kontrastmedel;
 • MR i njurarna och bäckenorganen.

Behandling av urologiska sjukdomar hos kvinnor

Många medicinska institutioner att tillhandahålla sjukvård i urologiska lesioner av MPS organ används förfarandet för sjukvårdande behandling på grundval av den normerande dokument hälsoministeriet, som kallas "Förfarandet för att ge medicinsk hjälp till vuxna befolkningen på profilen av urologi." Enligt honom består biståndet med urologiska obehag av primära åtgärder, akutvård och specialbehandling, inklusive experimentell behandling.

Primärvård - diagnos och terapi hemma eller förlossning och förebyggande åtgärder för att förebygga sjukdomen. Nödvård innebär akutinläggning av patienten på olika sätt (transport, luft evakuering).

Specialiserad verksamhet utförs på poliklinik i kliniker där patienten, beroende på arten och sjukdomen, placeras i lämplig avdelning eller utför nödoperationer.

Den uppsättning åtgärder för diagnos av urologi (behandling) är komplex och består av flera metoder.

Medicinsterapi

Det består i utnämning av läkemedel inom följande områden:

 • för behandling av infektiösa och inflammatoriska processer, föreskriva en kurs av antibiotika;
 • att återställa de drabbade preparaten organ mikroflora användning, reglera tillgängligheten av användbara mikroorganismer (Lacto-G, Laktofiltrum, Lineks, Bifidumbacterin, Lactobacterin et al.), kan läkemedlet vara både oral och genital användning;
 • vid behov, utnämna läkemedel för destruktion av urogenitala infektioner;
 • För att lindra smärta används spasmolytika;
 • Om njurarnas urinfunktion försämras kan diuretika förskrivas.

Kirurgiska ingrepp

Operative Urology appliceras i närvaro av tumörer av olika etiologi (cystor, polyper, vårtor, cancer), urinkanalobstruktion, och akut njurinsufficiens och i andra fall av nödsituation. Vid akut njursvikt används hemodialys och donortransplantation.

Fytoterapi och folkmetoder för behandling

Användningen av medicinska teer, avkok och tinkturer av örter. Den terapeutiska effekten av fytoterapi är mångfacetterad.

Beroende på arten av gräs kan riktas mot att eliminera inflammatoriska processer, stoppa blödning, normalisering av metabolism och hälsa urogenitala systemet, förbättra immunitet, etc..

 • bär och tranbär löv hjälp med uretrit och cystit, innehåller många vitaminer och är användbar för puffiness under graviditeten;
 • ett avkok av sporer med antimikrobiella läkningstegenskaper rekommenderas för att dricka med urolithiasis;
 • förstöra olika mikrober och virus avkok av blommor och blad av St. John's wort;
 • är känt för dess modispasmodiska och diuretiska egenskaper hos persilja;
 • Också som ett diuretikum för urinrörsinflammation och stenar i urinvägarna, använd buljonger och tinkturer från bärbär;
 • bad från avkok av löv från mor och mormor och ekbark används för att lindra klåda i gynekologiska sjukdomar;
 • bär, blommor och blad av viburnum tar bort hotet om missfall och livmoderlidor;
 • med falsk erosion och candidiasis är användbar infusion av buggen;
 • infusion av nässla och ögon stoppar blödning vid fibrillering;
 • Njurpatologier behandlas med tinkturer av Johannesört, bärbär, ayr, fänkål och sporicha.
 • avkok från roten av althaea, tinktur av rosen höfter, fälthästar, äppelskal rekommenderas som ett antiinflammatoriskt läkemedel.
 • Symtomen på blåsan är väl borttagna från avkärningar av enbär, lyubistoka, björkblad.

Det är väldigt användbart för sprutning med dekokationer av kamomill, kalendula, Johannesört, salvia, vinrör, ekbark.

dietterapi

Diet i vissa fall är den enda metoden för behandling av sjukdomen. Med patologi av njurarna och urinledarna används kosten tillsammans med traditionella behandlingsmetoder. Dess huvuduppgift är att behålla patientens kropp med adekvat näring med nödvändiga mikronäringsämnen, mineraler och vitaminer för att återställa metaboliska processer.

I sjukdomar såsom pyelonefrit, cystit, urolitiasis, måste du följa de grundläggande reglerna för kost och ge upp fet, kryddig, salt mat, ersätta dem med fisk och fågel, frukt och grönsaker, ägg och magra mejeriprodukter; att överge användningen av alkohol och tobaksprodukter och att leda en hälsosam livsstil. Mat bör vara små portioner 5-6 gånger om dagen och var noga med att konsumera minst 1,5-2 liter vatten per dag.

Urologiska skador på urinvägarna och könsorganen är ganska farliga sjukdomar och kräver omedelbar behandling till en specialist och utnämning av kvalificerad behandling. Dessa sjukdomar är så olika, men de har liknande tecken på att det är mycket svårt för patienten själv att diagnostisera typen av sjukdom. Det är viktigt att komma ihåg att självmedicinering kan få mycket allvarliga konsekvenser, upp till ett dödligt utfall.

Symtom på urologiska sjukdomar hos kvinnor och män i olika åldrar

Sjukdomar i det genitourinära systemet är vanligtvis ett resultat av infektion i kroppen. Tyvärr patienter ens märker ett problem, är inte alltid aktuell adress till urolog, eftersom att erkänna att det finns symptom på urologiska sjukdomar är svårt på grund av delikatess av problemet. Med tiden symptomen förvärras, och gå till läkaren ändå måste, men det är sjukdomen till punkten redan blir kronisk och ger komplikationer.

Ur urologins synvinkel kan en människas hela liv uppdelas i fyra perioder, som var och en medför ett hot om utveckling av urologiska sjukdomar. Ta reda på vilka symptom som är äkta för din ålder.

symtom på urologiska sjukdomar

"Data-medel file =" https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/05/priznaki-urologicheskih-zabolevaniy.jpg?fit=450%2C300 " data large-file = "https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/05/priznaki-urologicheskih-zabolevaniy.jpg?fit=790%2C524" klass = "aligncenter storleks stor wp-image-4427" src = "https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/05/priznaki-urologicheskih-zabolevaniy-829x550 ändra storlek.jpg? = 790% 2C524 "alt =" symptom på urologiska sjukdomar "width =" 790 "height =" 524 "srcset =" // i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads /2017/05/priznaki-urologicheskih-zabolevaniy.jpg?resize=829%2C550 829w, https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/05/priznaki- ändra storlek urologicheskih-zabolevaniy.jpg? = 768% 2C510 768w, https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/05/priznaki-urologicheskih-zabolevaniy.jpg?w = 1058 1058w "storlekar =" (max-bredd: 790px) 100vw, 790px "data räkna om-dim s = "1" />

Klicka för att öppna / stäng artikelmenyn →

Symtom på urologiska problem hos barn

Under denna period får kroppen bara styrka. Han känner fortfarande inte intima relationer, och därmed sexuella infektioner. Detta begränsar cirkeln av urologiska problem.

 • Vid denna ålder finns det medfödda patologier av utvecklingen av njurarna och blåsan.
 • Mot bakgrund av hypotermi kan cystit utvecklas och, med bristande överensstämmelse med hygien, infektion i urogenitalkanalen.
 • De förekommer i barndomen, som en komplikation av infektionssjukdomar, njursjukdom.
 • Ett annat symptom på njure och urinproblem är urininkontinens.

Symtom på urologiska sjukdomar hos barn är desamma som hos vuxna, men de är mer uttalade:

 • Med njursjukdom klagar barnet på smärta i ländryggen, den suprapubiska regionen (i underlivet) och problem med urinering. Föräldrar kan notera förändringen i färg och sammansättning av urin.
 • Om barnet har blivit förkyldt eller fått en urologisk sjukdom vid badning, är huvudmärket på behovet av att ta itu med urologen slem och purulent urladdning från könsorganen.

Bland de specifika symptomen - den felaktiga bildningen av könsorganen, syns visuellt. I tjejer, till exempel, denna asymmetri av labia och pojkarsymmetri av testiklarna, problem med öppningen av penisens huvud.

Diagnos av urologiska sjukdomar hos barn - undersökning av urologen, urin och blodprov, ultraljud av det lilla bäckenet, röntgen (om ultraljud inte har identifierat problemet).

Tecken på urologiska sjukdomar hos pojkar och tjejer

Ungdomsåldern har en relativ ram. Det började komma till puberteten (i genomsnitt 12-14 år), och slutar när personen redan har en vanlig sexliv och hans kropp är redo för förlossning.

urologiska sjukdomar hos unga

"Data-medel file =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/05/urologicheskie-bolezni-u-molodyih.jpg?fit=450% 2C288 "data large-file =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/05/urologicheskie-bolezni-u-molodyih.jpg?fit=790 % 2C506 "class =" aligncenter storleks stor wp-image-4428 "src =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/05/urologicheskie-bolezni ändra storlek -u-molodyih-859x550.jpg? = 790% 2C506 "alt =" urologisk sjukdom i unga "width =" 790 "height =" 506 "srcset =" // i1.wp.com/medcentr-diana-spb. ru / wp-content / uploads / 2017/05 / urologicheskie-bolezni-u-molodyih.jpg? ändra storlek = 859% 2C550 859w, https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content /uploads/2017/05/urologicheskie-bolezni-u-molodyih.jpg?resize=450%2C288 450w, https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/ 05 / urologicheskie-bolezni-u-molodyih.jpg? ändra storlek = 768% 2C492 768w, https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/0 ? 5 / urologicheskie-bolezni-u-molodyih.jpg w = 1074 1074w "storlekar =" (max-bredd: 790px) 100vw, 790px "data Räkna om-tonas ned =" 1 "/>

Vid den här tiden har alla medfödda urologiska patologier redan visat sig och åtgärder har vidtagits på dem. Men nya sexuella relationer för kroppen bifogar ett urval av urologiska problem av en annan sort. Pojkar och flickor är ännu inte erfarna, de tänker sällan på sexuella infektioner och vet lite om symptomen på STI. Som ett resultat av att ha plockat upp en infektion, är de rädda för att berätta om ett problem för föräldrarna och sällan självständigt adress till urologen.

Denna period är särskilt farliga konsekvenser. De förvärvade urologiska sjukdomarna undertrycks snabbt av den unga organismen och symptomen försvinna. Men det betyder inte att sjukdomen också har lämnat - det kommer att manifesteras senare när tiden kommer att ta hand om avkomman. Komplikationer av obehandlade sexuella sjukdomar - infertilitet, sexuell kyla, spridning av infektion i njurarna och andra organ.

Symptom på ungdomars sjukdomar (pojkar) som har ingått sexuella relationer:

 • klåda i könsorganet
 • utslag, tumörer, förändringar i könsorganens form och färg;
 • någon fördelning
 • smärta under samlag etc.

Flickor med dessa symtom behöver inte nödvändigtvis gå till en urolog, det är bättre att vända sig till en gynekolog - han behandlar också urologiska sjukdomar, men gör det med kvinnokroppens egenskaper.

Med avseende på sjukdomar i njurar och urinblåsa, är symptomen hos ungdomar är samma som de för någon ålder - en smärta i korsryggen, suprapubisk region, njurkolik, svullna fötter, ansiktet, att ändra sammansättningen av urin (om detta kan hittas nedan). Ett kännetecken för urologiska sjukdomar hos ungdomar är den ökade temperaturen. I ett senare skede kan alla tecken ha en raderad ström.

Diagnos av urologiska sjukdomar hos tonåringar och unga vuxna - granskning av en urolog, gynekolog, blod- och urinprov, svabbar från könsorganen (urologisk skrap - de unga män, en pinn från urinröret hos flickor), bäcken ultraljud, röntgen (vid behov).

Hur uppstår urologiska problem hos vuxna?

Som praktiken visar, gör vuxna människor inga mindre misstag än ungdomar. Och om tonåringar begår nonsens snarare av okunnighet, förväntar sig vuxna att "kanske glida". Resultatet av ett promiskuöst sexuellt liv är STI (sexuell infektion), impotens, prostatit i en tidig ålder. En felaktig regim av dagen och näringen leder till bildandet av stenar i njure och urinväg, saltdiatese, njursjukdom i samband med metaboliska störningar. Det är inte ovanligt hos vuxna över 30 år och onkologiska sjukdomar.

urologiska problem hos män och kvinnor

"Data-medel file =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/05/urologicheskie-problemyi-u-muzhchin-i-zhenshhin.jpg? passa = 450% 2C300 "data large-file =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/05/urologicheskie-problemyi-u-muzhchin-i -zhenshhin.jpg? fit = 790% 2C528 "class =" aligncenter storleks stor wp-image-4430 "src =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads /2017/05/urologicheskie-problemyi-u-muzhchin-i-zhenshhin-823x550.jpg?resize=790%2C528 "alt =" urologiska problem hos män och kvinnor "width =" 790 "height =" 528 "srcset =" //i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/05/urologicheskie-problemyi-u-muzhchin-i-zhenshhin.jpg?resize=823%2C550 823w, https: / /i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/05/urologicheskie-problemyi-u-muzhchin-i-zhenshhin.jpg?resize=450%2C300 450w, https: // i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/05/urologicheskie-problemyi-u-muzhchin-i-zh ändra storlek enshhin.jpg? = 768% 2C513 768w, https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/05/urologicheskie-problemyi-u-muzhchin-i-zhenshhin ?.jpg w = 1049 1049w "storlekar =" (max-bredd: 790px) 100vw, 790px "data Räkna om-tonas ned =" 1 "/>

Till exempel observeras mochesiol diatese hos 80% av vuxna. Anledningen till utseendet är dålig näring, stress, konstant trötthet på grund av livets snabba rytm.

Tecken på urologiska sjukdomar hos vuxna patienter är välkända:

 • problem med potens, libido;
 • smärta eller bara obehagliga känslor under samlag
 • tidig utlösning, svårigheter med uppfattningen eller fullständig infertilitet
 • förändring i komposition eller färg av urin, sperma;
 • misstänkt urladdning ur urinröret
 • störningar av urinering
 • utslag på könsorganen;
 • smärta i nedre delen av ryggen, smärta i underlivet, njurkolik;
 • ödem på ansiktet, i nedre extremiteterna.

Diagnos urologiska sjukdomar hos vuxna består ofta urin, blod, kompresser och skrap på infektion, prostata ultraljud hos män, trans ultraljud hos kvinnor med ett bäcken ultraljudsundersökning av urinblåsan och njurarna hos patienter av båda könen, rektal undersökning av prostatan hos män.

Symtom på urologiska sjukdomar hos människor över 45 år och äldre

Ju äldre en person blir, ju fler förändringar uppstår i kroppen. Urologiska sjukdomar är en av de första, eftersom denna kropp är utsatt för tidig åldrande.

urologiska sjukdomar hos äldre

"Data-medel file =" https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/05/urologicheskie-bolezni-u-pozhilyih.jpg?fit=445% 2C300 "data large-file =" https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/05/urologicheskie-bolezni-u-pozhilyih.jpg?fit=790 % 2C532 "class =" aligncenter storleks stor wp-image-4432 "src =" https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/05/urologicheskie-bolezni ändra storlek -u-pozhilyih-816x550.jpg? = 790% 2C532 "alt =" urologiska sjukdomar hos äldre "width =" 790 "height =" 532 "srcset =" // i2.wp.com/medcentr-diana-spb. ru / wp-content / uploads / 2017/05 / urologicheskie-bolezni-u-pozhilyih.jpg? ändra storlek = 816% 2C550 816w, https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content /uploads/2017/05/urologicheskie-bolezni-u-pozhilyih.jpg?resize=445%2C300 445w, https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/ 05 / urologicheskie-bolezni-u-pozhilyih.jpg? ändra storlek = 768% 2C518 768w, https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/ ? 2017/05 / urologicheskie-bolezni-u-pozhilyih.jpg w = 1016 1016w "storlekar =" (max-bredd: 790px) 100vw, 790px "data Räkna om-tonas ned =" 1 "/>

Efter 45 år hos män ökar risken för prostatit och prostatacancer. Om sjukdomen diagnostiserades i tid, då har du tur - behandling är möjlig.

Hos kvinnor efter klimakteriet, också, det finns risk för sjukdomar som är förknippade med driften av urogenitalsystemet, nämligen problem med urinblåsan som manifesterar inkontinens. Orsakerna till sjukdomen - en kränkning av hormonell bakgrund, effekterna av förlossning och gynekologisk kirurgi, inre genitala sjukdomar.

Urologisk undersökning för personer över 45 år utökas ofta med ytterligare studier - biopsi (cancerdiagnos), blodprov för hormoner och onkologiska markörer.

Tecken på sten och salt diatese: Njurkolik

Oftast är detta ett symptom på njurkolik, som uppstår vid stenflugor (konkrementer). På grund av sin storlek kan stenarna inte självständigt lämna njurarna och pressas mot organets väggar. Och om rörelsen uppstår, klipper stenarnas kanter på det inre skalet hos urinogenitala organ. Samma symptom kan indikera närvaro av mocheoleic diathesis - en farlig ärftlig sjukdom i samband med ackumulering av salter i njurarna och lederna.

Stenar kan bildas i alla åldrar, inklusive barn. Hos äldre, sand och stenar i njurar och urinblåsa - redan ett mönster.

Utsätt besöket hos urologen vid vilken ålder som helst, om följande tecken finns:

 • Skarpa smärtor i nedre delen av ryggen och njure, oberoende av bagageutrymmet.
 • Aching med en eller båda sidor av nedre delen av ryggen.
 • Odragen smärta i nedre delen av ryggen, buken, njurarna, åtföljd av illamående och kräkningar.
 • Blod i urinen.

Om du inte saknar tiden och konsulterar urologen i god tid kan du undvika komplikationer:

 • beräknad pyelonefrit (mikrobiell inflammation i njursjukdomen - parenkym);
 • urosepsi (purulent inflammation i urogenitalt tarmkanal - genitourinary tract som leder till döden);
 • hydronephrosis (obstruktion av urinvägarna som orsakar urinackumulering och njureödem);
 • akut och kronisk njursvikt är också ett dödligt tillstånd.

Vid den primära behandlingen av patienten bestämmer urologen placeringen av det sannolika avlägsnandet av stenar med hjälp av ultraljud, radiografi och laboratorietester - urin och blod. För det första: ultraljud av njurarna, ultraljud av det lilla bäckenet med undersökning av blåsan, snabbt och smärtfritt avslöjar patologi.

Utsläpp från könsorganen

Isolering från könsorganen hos män - alltid ett tecken på infektion, oftare sexuell (STI). Hos kvinnor finns sekret med STI, inflammationer i reproduktionssystemet. Kvinnor som märker utsläpp, som skiljer sig från menstruation, kan söka råd från en gynekolog.

Bestäm patogen kan använda en analys för att bestämma den urogenitala infektionen. För detta ändamål tar gynekologen och urologen svabbar (skrapningar). Kvinnor ger ett gynekologisk utslag, män - urologiska skrapningar.

Problem i den sexuella sfären (nedsatt utlösning, frånvaro eller reduktion av erektion)

dessa symtom på urologiska sjukdomar är polyetologiska, d.v.s. när de detekteras måste du leta efter problemet med de tre komponenterna i en normal erektion, nämligen i de vaskulära, endokrina och psykologiska faktorerna. Problem med blodkärl urologen avslöjar med hjälp av metoden för dopplerografi av könsorganet, endokrina - genom att avslöja mängden av de huvudsakliga könshormonerna i patientens blod, psykologiska - genom att genomföra en konversation.

Orsaka ejakulationsstörningar - sjukdomar associerade med inflammation i könsorganen (vesikler, prostata), i känslig hud medlem, en hög grad av retbarhet av hjärnan och ryggmärgen som kontrollera utlösningen. Moderna behandlingsmetoder bidrar till att utveckla rätt ordning för behandling och rehabilitering.

infertilitet

Urologen behandlar infertilitet hos män. Om en kvinna inte blir gravid, bor i ett äktenskap i mer än ett år, bör en man kontakta en urolog. Naturligtvis kan infertilitet vara en kvinna, men en man som undersöker mycket snabbare och lättare, så börja leta efter orsakerna borde vara med familjehuvudet.

Mannen ger spermogram, passerar ultraljudet hos manliga genitala organ - dessa smärtfria och billiga tekniker kan fullt ut berätta om infertilitetsmekanismen. Orsaker till infertilitet kan vara kroniska STI, de är lätta att identifiera genom att klara test för sexuella infektioner.

Problem med urinering: infektioner, svullnad, svullnad

Denna grupp av symtom på urologiska sjukdomar innefattar:

 • svårighet att urinera - en svag och tunn urinström;
 • smärta i processen med urinering
 • frekvent uppmaning att tömma blåsan;
 • känsla av ofullständig urinering
 • fullständig oförmåga att urinera - blåsan är full, men urinen går inte.

Dessa symptom på urologiska sjukdomar hos kvinnor förekommer i närvaro av infektioner eller tumörer i urinblåsan, STI, förändringar i slemhinnan av den inre genitala organ framfall (prolaps) av livmodern, cystit.

Hos män, sådana symptom talar om problem med prostatakörteln: hyperplasi, prostatit, prostatatumörer, prostatakörtelscleros. Även dessa tecken följer uritrit, blåstumörer, cysta.

Det diagnostiseras denna eller den urologiska sjukdomen genom metoder för rektal och vaginal undersökning, genom studier på STD, genom att studera resultaten av allmän urinanalys, ultraljudsdiagnostik av bäckenorganen.

Symtom på urologiska sjukdomar - problem med urinering

Frekvent urinering. Frekventa uppmaningar att urinera förekommer med en minskning av blåsans storlek. Följaktligen minskar den mängd urin som den kan hålla (normen är 400 ml). Om detta tillstånd började plötsligt och fortsätter dygnet, kan du misstänka akut cystit, vilket orsakar svullnad i blåsan. Ett annat symptom på akut cystit är smärta.

Snabb urinering bara på eftermiddagen indikerar en neuros. Med denna sjukdom ökar kroppens hyperaktivitet (irritabilitet). Också vanligt urinering är ett tecken på sådana urologiska sjukdomar som strålningscystiti, neuros, äggstockscancer, prostatit, stenar i urinblåsan.

Smärta vid urinering. Smärta i processen med urinering kan uppstå när irritationer kommer in i de yttre könsorganen. Även smärtsamma förnimmelser i urinröret och den suprapubiska regionen åtföljs av cystit och uretrit. Patienter beskriver dem som en brännande känsla.

Infravesikal obstruktion är en spasm när man urinerar. Det första tecknet på denna sjukdom är den svåra början av urinprocessen. För att urinera måste patienten trycka. Med utvecklingen av obstruktion blir det allt svårare. Efter avslutad urinering finns det ofta läckage av urin. Det bekymrar patienterna mycket och lämnar en känsla av obehag. Infravesikal obstruktion observeras, främst med sjukdomar i urinröret och prostata adenom.

Imperative uppmaningar - Jag vill alltid skriva. Imperativ (falsk) uppmaning är en konstant önskan att lindra urinblåsan, men det är omöjligt att göra detta eftersom det inte finns någon urin i den. Patienten går ofta på toaletten och ger ut små portioner urin. Oftast är det obligatoriskt att urinera åtföljd cystit, obstruktion (spasm) i urinvägarna och hyperaktivitet (irritation) i urinblåsan.

Fördröjning och läckage av urin. Sådana symptom på urologiska sjukdomar är mycket vanliga. Det finns en akut och kronisk grad av fördröjning. Med akut fördröjning försvinner förmågan att urinera eller urin frigörs i små mängder. Villkoren åtföljs av svåra smärtor i den suprapubiska regionen och nödvändiga uppmaningar.

Kronisk fördröjning kännetecknas av en svår start av urinering och slöhet i själva processen. Smärta i detta tillstånd sker vanligtvis inte. När, under ansträngning av ackumulerad urin, sträcker blåsan för mycket, börjar dess kontinuerliga läckage - en paradoxal ishuria.

Urininkontinens

Incontinens kan vara fullständig och partiell. Skill också mellan inkontinens mellan dag och natt. Detta symptom åtföljas av akut cystit, blåsmuskeln försvagningen (prolaps), överaktiv blåsa, urinvägsinfektioner, uretral stenos. Inkontinens kan uppstå mot bakgrund av nervösa sjukdomar.

Om urininkontinens manifesteras inte bara på natten, utan också under dagen, och inte är en följd av någon patologi, så kommer den gradvis att ersättas av nikturi. Nocturia hos vuxna är en godtycklig urinering, när all urin som ackumuleras under dagen hälls ut endast på natten.

Hos kvinnor börjar urininkontinens med ålder. De första tecknen är droppar urin med skratt, hosta, spänning. Om du inte uppmärksammar patologin, kommer problemet att leda till en konstant slitage av dynor och blöjor.

Barn under tre år med inkontinensurinorm - barnens hjärna kan inte helt kontrollera alla processer. Barnet kan spela, underskatta möjligheten att uthärda uppmaningen eller bara att sova ordentligt, utan att känna uppmaningen.

Förändringar i färg och sammansättning av urin

Den mörka färgen på urinen. De flesta patienter går till doktorn med ett klagomål om en förändring av urinfärgen, eller snarare, på dess grumlighet. Det är orsakat av fosfatsalter utfällda i en alkalisk medium. Urinen börjar luktas obehagligt.

Den andra orsaken till uringrumlighet är innehållet i urinprotein eller -pus. Detta är ett tecken på pyelonefrit och andra sjukdomar i njurarna och urinvägarna. Identifiera saltet och proteinet i urinen kan vara att passera urintestet.

Pneumaturi - gaser (luft) i urinen. Pneumaturi är utsöndringen av gaser tillsammans med urin. Detta är ett symptom på den vesicouterala fisteln, som bildas med skador och cancer i sigmoid-kolon. I sällsynta fall är orsaken till pneumaturi infektion i könsorganen och urinvägarna. I detta fall är luftbubblor resultatet av den väsentliga aktiviteten hos patogena mikroorganismer.

Hematuri är blod i urinen. Om urinen har ändrats till rosa eller röd, ska du omedelbart kontakta en urolog, eftersom Detta är ett mycket dåligt tecken. Hematuri åtföljer urolithiasis, försummade infektioner i det urogenitala systemet och cancer tumörer.

Urinen och ultraljudet i bäckenet hjälper till att identifiera problemet.

Varför är det viktigt att kontakta en urolog i tid?

Behandling av urologiska sjukdomar kommer att vara effektiv vid sin tidiga början, då endast de första tecken på sjukdom uppträdde. Kronisk sjukdom kan inte botas, så ett försenat besök hos en specialist är osannolikt att återställa hälsan, även om urologen är professionell inom sitt område och använder modern teknik och mediciner.

Tidigt samråd med en urolog i St Petersburg garanterar botemedel mot alla sjukdomar. Ännu bättre, besök läkare var sjätte månad för förebyggande - nivån på moderna mediciner kan framgångsrikt upptäcka vilken patologi som helst, även om de ännu inte har haft symtom.