Huvud
Skäl

Vem är en urolog: behandling av 7 sjukdomar

Läkaren är urolog på nästan alla sjukhus. Manliga sjukdomar

Urologi behandlar studien av onormala förhållanden, behandling och förebyggande av sjukdomar i urinvägarna. Denna medicinska riktning är indelad i herr-, kvinnors och barns. Specificiteten av uppdelningen sker enligt åldersgrupp och kön. För att kunna diagnostisera och behandla patologi i tid är det nödvändigt att veta vilken specialist som ska tillämpa.

Läkare urolog: Vilka sjukdomar läker

Urolog - en läkare som behandlar sjukdomar i urinröret, bota njursjukdom, urinledare, prostata, könsorganen.

Läkaren behandlas under olika förhållanden:

 • Urinvägsinfektioner;
 • prostatit;
 • cystit;
 • Infertilitet hos män;
 • Njurstenar;
 • Onkologiska sjukdomar i urinvägarna;
 • Enures.

Urolog accepterar deltagande tillsammans med andra experter på behandling av njur pyelonefrit, läkemedelsorgan lesion, patologiska abnormaliteter vid diabetes, tumörsjukdomar och infektiösa tillstånd. Läkaren arbetar i medicinska institutioner i ett separat rum. Vid mottagning av patienter utförs visuell inspektion, samråd, instrumentinspektioner. För att klargöra diagnosen utser analysen.

Vad en läkare behandlar en manlig urolog

Hos män, behandlar läkaren problemen med infertilitet, inflammatoriska processer i urinkanalen, undersöker stenarna i njurarna och urinblåsan, korrigerar manlig patologi. En stark hälsa av mänskligheten vänder sig till en specialist med problem i reproduktionssystemet.

Innan du går till urologen kan du behöva göra en tidpunkt på förhand

Den manliga läkaren behandlar följande tillstånd:

 1. Adenom i prostata, som ofta utvecklas hos män efter 40 år. Inflammation klämmar hon ur urinskanalen och leder till ett dåligt urinflöde. Utan snabb behandling kan patologi leda till infektioner i reproduktionssystemet, tömma med blod eller orenheter av pus.
 2. Inflammation av seminala vesiklar, kännetecknad av smärta och komplicerad urinering. Konsekvenser kan vara sexuell impotens, suppuration och kirurgisk ingrepp.
 3. Orchitis, inflammation i vävnader i testiklar, orsak, trauma, allergiska reaktioner, sexuella infektioner.
 4. Tumor av testiklar av olika etiologi.
 5. Phimosis, förhöjning av förhuden.
 6. Infektiös infektion i reproduktionssystemet: uretrit, cystit, balanit.
 7. Urin sten sjukdom.
 8. För tidig utlösning, brist på styrka.

Efter 50 år måste män göra en urologisk undersökning varje år för att upptäcka patologiska abnormaliteter i prostata i tid.

Hur är undersökningen och vad gör urologen hos kvinnor

Behandling av kvinnliga avvikelser i det genitourinära systemet kallas urogynekologi. Specialist bedriver undersökning, diagnos och behandling av rättvisare kön med klagomål av urininkontinens, vid tömning kramper, hjärtklappning enures, en känsla av tyngd i ländryggen och smärta i buken, byte av färg och lukt av urin.

Gynekologen behandlar könsorganens sjukdomar och behandlar abnormiteter i reproduktionssystemet.

Om läkaren misstänker sjukdomen i genitourinärsystemet vid undersökningen, skickar hon patienten till undersökningen hos urogynekologen. Detta är skillnaden mellan 2 specialister. Kvinnor är mer benägna att drabbas av cystit och uretrit. Detta beror på den fysiologiska strukturen hos urinvägarna. Vid flickor är kanalen, urinen, kort och bred, belägen intill skeden, vilket underlättar den enkla intaget av patogen mikroflora.

Vilka sjukdomar behandlas av en urolog hos kvinnor:

 • urolitiasis;
 • Njurförorening, pyelonefrit;
 • uretrit;
 • cystit;
 • Onkologiska lesioner i urogenitalt distrikt.

Vissa kvinnor efter födseln eller på grund av åldersrelaterade förändringar försvagade bäckensbottens muskler och det förekommer ofta urinering. Denna patologi behandlas av urologer. Den gravida kvinnans organism genomgår hormonella förändringar och är mer mottaglig för olika infektionssjukdomar. Vid denna tidpunkt ökar risken för pyelonefrit och utsläpp av stenar. Vid de första symptomen är det nödvändigt att adressera till urologen.

Urologen undersöker ofta kvinnor på ett specialutrustat bord

Den kvinnliga läkaren utför undersökningen i en särskild stol efter en detaljerad ifrågasättning av patienten. Läkaren tittar på labia, kanalen av urinering, sönder blåsans yta och rattlar njurarna. För att bestämma orsaken till ömhet föreskriver han blod- och urintester.

Information: Vem är en urolog och vad behandlar han hos barn

En separat kategori är barnets urologiska specialisering. Läkare är engagerade i anomalier i utveckling, medfödda abnormiteter, sjukdomar i genitourinary sfären av barn från 0 till 18 år.

I barndomen kan man manifestera sig:

 • cystit;
 • balanit;
 • phimosis;
 • Låt inte testikeln falla i pungen;
 • Inte rätt arrangemang av sexuellt kött;
 • Skador på urinorganen;
 • Hypopati, urinrörets placering längst ner på könsorganet;
 • Sperma av sperma
 • Anomalier och inflammation i urinledarna hos tjejer.

Barnets urolog är engagerad i undersökning och behandling av reproduktionssystemet, urinväg, testiklar, appendages, urinrör. Efter födseln måste pojken undersökas av en urolog, som kommer att avgöra närvaron eller frånvaron av anomalier. Hos spädbarn är det ofta nödvändigt att bada ett barn. För att undvika infektioner ska flickor tvättas bort i riktning mot baksidan. Pojkar måste tvätta sin penis och skrot med tvål minst en gång i veckan.

Vad urologen gör när man tar en patient

Urologens huvudsakliga uppgift är korrekt diagnos och kompetent behandling. Vid första besöket intervjuar experten patienten i detalj om bilden av sexuellt liv, sjukdomsuppkomsten, symtom, tecken och smärtsamma förnimmelser.

Att gå till en urolog är det värt att fråga vad rykte och erfarenhet han har

Vidare undersöker läkaren ländryggen, buken och yttre könsorgan. Testar herrskrotum, undersöker rektalt prostata, palpaterar njurarna.

För att fastställa en noggrann diagnos föreskriver specialisten ytterligare tester av urin och blod, som är tillräckligt informativa. Med färg kan utfall, proteinföroreningar i urinen antas att det finns en befintlig sjukdom. Förhöjda nivåer av leukocyter och ESR, talar om inflammatoriska processer i patientens kropp.

Instrumentala studier inkluderar:

 1. Cystoskopi, undersökning av blåsan med ett cystoskop, som injiceras i urinröret. Under manipulering utförs en grundlig undersökning av urinorganet för att detektera inflammation och olika neoplasmer.
 2. Uretroskopi, som studerar urinväggen.
 3. Urografi, kontroll avgör njurernas och genitouriners förmåga att fungera normalt. Patienten administreras intravenöst till en speciell substans. Med korrekt funktion sker en reaktion enligt vilken experter bestämmer graden av sjukdomen.
 4. Cystografi. I blåsan introduceras ett kontrastmedel, som låter dig se formen och väggarna på orgeln, för att identifiera tumörer, stenar och andra patologier.
 5. Angiografi. Undersökning av fartyg med hjälp av ett speciellt ämne, som introduceras i deras lumen.
 6. Ultraljud utförs med en speciell apparat för undersökning av njurar och blåsor.

Efter diagnosen är en adekvat behandling ordinerad. Dessutom lägger specialisten anteckningar om patientens tillstånd, rutiner och den föreskrivna läkemedelsförloppet. Urologen är ett svårt och krävande yrke.

Vid urologens mottagning: hur man förbereder sig för undersökningen

Eventuella symtom på abnormiteter i genitourinområdet kräver omedelbar behandling. Det viktigaste är att hitta en bra specialist som kommer att vara uppmärksam på de spännande problemen. Det är bättre att använda tjänster av en rekommenderad läkare. Om det inte finns någon sådan möjlighet att hitta kliniker enkelt på webbplatser, se bilder, erfarenheter och recensioner av patienter om denna specialist.

I svåra situationer kan urologen samråda med sina kollegor

Mottagning hos urologen överensstämmer med standardprocedurer: utfrågning, undersökning, palpation, leverans av analyser och genomförande av undersökningar. Innan du besöker en specialist måste du förbereda. Enkla procedurer hjälper läkaren att göra en noggrann diagnos.

Experter rekommenderar:

 1. Avstå från samlag dagen dagen före inträde. Ibland behöver du spermogram eller smältprov.
 2. Det är tillrådligt att tömma tarmarna och urinblåsan.
 3. Håll könsorganen rena, men använd inte antiseptika innan du besöker en läkare.
 4. Moraliskt ställa in frågor av en intim natur. Ibland svarar en ung kille eller tonåring inte på de ställda frågorna, vilket komplicerar den korrekta diagnosen.

Om det inte finns någon möjlighet eller önskan att komma till kliniken kan en specialiserad läkare tjäna hemma. Som regel betalas dessa till sjukvård av privata centra. För att göra detta måste du kontakta en medicinsk klinik och beställa ett urologbesök i ditt hem. När du besöker en läkare kommer läkaren att göra en undersökning, utföra palpation av prostata och njurar, om du har en bärbar enhet, kommer du att ha ultraljud.

Läkare urolog (video)

Eventuellt obehag i genitourinärsystemet bör varna personen och bli en anledning till snabb behandling av urologen. En kompetent behandling kommer att förhindra allvarliga komplikationer och leda till ett normalt sexuellt liv.

urolog

På aktivitet urolog, många människor har en vag eller allmän uppfattning, så i den här artikeln kommer vi att försöka så mycket som möjligt mer att avslöja essensen av vad behandlar urolog och vad han gör. Först av allt, kan vi konstatera att symtom som smärta vid urinering och sveda, blod i urinen och täta urinträngningar, kramp i nedre delen av ryggen och inkontinens - alla dessa manifestationer är anledningen att besöka denna specialist. Så långt som specifika sjukdomar för vilka behandling är engagerad i urolog, de inom området för urologi direkt relaterad till områden såsom urinröret, njurar, urinledare, prostata och yttre könsorgan.

Urolog: Vad gör den här läkaren?

Urologi, som ett fält av medicin, är inte i sig en isolerad riktning, och detta beror på det faktum att vissa relaterade discipliner utgör grunden för urologin. De gäller särskilt barn, gynekologi och andrologi. Dessutom är urologin också uppdelad i ett antal ytterligare riktningar för grupper av individer vars behandling i varje enskilt fall utförs. Så det är barnets urologi, kvinnokurologi, manuell urologi och geriatrisk urologi (i den senare varianten är en hänvisning riktad till behandling av äldre människor underförstådd). Huvudskillnaden ligger i divisionen av kön, därför kommer vi först och främst att fokusera på de aspekter som är relevanta för manlig och kvinnlig urologi.

 • Male urologi.I annat fall definieras denna riktning som andrologi. detta område av medicinen tema inriktad på behandling av ett antal rent manliga sjukdomar, hänför sig till antalet sådana manlig infertilitet, prostatit (inflammation, lokaliserbara i prostata). Dessutom här gäller gemensamt för båda sjukdomarna våningar (skillnader metoder för diagnostik och behandling, under tiden, kan också ha fundamentala skillnader i genomförandet): urolitiasis, njurinflammation, urinblåsan inflammation och infektion, vars sändning äger rum (STD - Klamydia, genital herpes, ureaplasmos, etc.).
 • Kvinnlig urologi. Denna riktning har också ett annat namn, vilket definieras som urogynekologi. Specificiteten av detta urologiska område ligger i diagnosen och behandlingen av inflammatoriska processer som utvecklas i det inre och yttre könsorganet samt i urinröret. Återigen inkluderar detta urolithiasis och sjukdomar, vars överföring sker under samlag, det vill säga sexuellt, och som redan noterat kan diagnos, behandling och andra ögonblick fundamentalt skilja sig från liknande sjukdomar hos män.

Således är det möjligt att betona att urolog - är inte enbart "manliga" doktor, hur ofta felaktigt tror patienter, vilket i synnerhet åtföljs av det faktum att tills relativt nyligen, urologer inblandade i de problem som drabbar män hälsa. Andrologi, redan som en separat bestämning av motsvarande specificitet man, vid användning av namnet sfären har betraktats som för inte så länge sedan.

När det gäller "barn" -riktningen behandlar barnets urolog olika utvecklingsbrister hos barn, liksom sjukdomar som är direkt relaterade till genitourinärsystemet, utifrån egen kompetens.

Urologist mottagning: När ska du se ett barns läkare?

Frågan om behovet av ett urologbesök, som läsaren redan har kunnat förstå, kan uppstå framför personer i något kön och någon åldersgrupp och respektive barn är inte ett undantag. Sjukdomar som faller under urologin kan utvecklas hos barn, även de yngsta, främst bland de främsta behandlingsalternativen är följande sjukdomar:

 • cystit är en sjukdom som åtföljs av en signifikant grad av manifestation av inflammation, med utvecklingen av cystit hos både pojkar och flickor;
 • phimosis - en sjukdom som åtföljs av en förträngning i huvudet av penisområdet hos förhuden hos pojkar
 • balanoposthit, balanit - inflammatoriska processer, lokaliserade i glanspenisområdet, vilket följaktligen också klassificerar sjukdomarna som "pojkiska" (manliga);
 • kryptorkism - det är den här typen av patologi, är en manifestation som åtföljs av eller underutveckling av testikeln eller dess position i pungen i denna version, som är anatomiskt det bör inte vara (med undantag för behandling av kryptorkism kan orsaka utveckling av en irreversibel form av sexuell dysfunktion som vuxen, är det viktigt att detta beaktas);
 • inflammatoriska processer och olika anomalier som utvecklas i flickornas könsområde.

I synnerhet har pojkar och flickor ofta problem, såsom traumer på könsorganen, liksom urininkontinens. Oavsett den faktiska i varje fall problemet, rida en situation är oacceptabel, annars kan barnet senare att ställas inför mer allvarliga problem som negativt kan påverka nivån på livskvaliteten i allmänhet på henne. Också inom ramen för ett sådant hot är viktigt att förstå att någon av de infektioner, som har visats i det urogenitala systemet, benägen att ytterligare spridning, på grundval av vilken blir mer akut övergång till den kroniska formen av flödet av en existerande sjukdom.

Urologist mottagning: när till läkaren för att gå till vuxen?

När det gäller vuxna står de praktiskt taget i alla fall inför de listade patologierna och sjukdomarna, markerade som problem som uppstår hos barn. På samma sätt gäller samma kryptorchidism här, som, om den inte upptäcks och botas i barndomen, också kommer att vara en oförändrad följeslagare hos patienten i vuxenlivet. Låt oss lyfta fram de fall där det är angeläget att en vuxen är skyldig att konsultera en urolog och troligtvis den efterföljande behandlingen av denna specialist:

 • Utseendet av smärtsamma känslor som åtföljer urinering;
 • Utseendet av för länge en känsla av överflöde, vilket är faktiskt för blåsan, vilket uppstår även med en liten ackumulering av urin i den;
 • Presumptiv närvaro av prostatit (på grundval av motsvarande symptomatologi);
 • frekvent förekomst av förseningar relaterade till urinering;
 • smärta i underlivet
 • förändring i kvaliteten hos urin (färg, konsistens, genomskinlighet), förekomsten av föroreningar i det (slem eller blod).

Det bör noteras att symptomen som är relevanta för prostatit samt buksmärtor som listas i listan med symptom kombineras också med feber, utseende av sjukdom, törst, aptitlöshet. I sådana fall är ett brådskande samråd med urologen nödvändig, med undantag för eventuella förseningar. En tillägg till en urolog är dessutom nödvändig om det finns några synliga förändringar i könsorganens tillstånd och form samt erektil dysfunktion. Att besöka urologen följer och vid behov av omskärning av prepuce. Tänk på att sådana problem inte bara är känsliga, men också allvarliga, och därför kan du bara överlåta sitt beslut till en bra specialist på alla sätt.

Bra urolog: Hur hittar man det?

Själv bota sjukdomar och hoppas på en sådan utveckling av sjukdomen hos patienter är förknippade med betydande risker, i själva verket, som redan nämnts, många av sjukdomen är i detta avseende bli kronisk egen kurs, som åtföljs av betydligt allvarligare konsekvenser. Försummade sjukdomar mottagliga för behandling i de flesta fall, hårt, och utbredningen av urinvägarna till området för inre organ (inklusive njurar och fortplantningsorgan), kan i det följande relevans hitta denna typ av patologi som frigiditet, impotens, infertilitet och även onkologiska sjukdomar.

Om du finner några avvikelser från det vanliga systemet för genitourinary systemet, är det viktigt att söka specialvård. Och det är på detta stadium att en rimlig fråga uppstår: hur och i själva verket var att hitta en bra urolog? Inte dåligt är valet av rekommendation från vänner eller släktingar. Urolog, recensioner av vilka backas upp av konkreta positiva resultat, har naturligtvis att lita på, men det finns situationer där lust eller möjlighet att diskutera med någon känslig problem, helt enkelt inte har, respektive, och att ta emot sådan information inte alltid därifrån. Under sådana omständigheter är det mer lämpligt att överväga valet av ett sådant alternativ som en klinik, den urolog som tillhandahåller tjänster mot en avgift. I denna typ av klinik värderar ledningen det etablerade rykte, så en dålig läkare eller en läkare på mellannivå här som regel inte träffas. Följaktligen och bjuda bara in de yrkesverksamma som redan har bevisat sig på lämplig nivå inom sin specialisering. Under tiden råkar det också hända att det kan finnas några undantag från denna regel, som tycktes vara fullt stödd av positiva regler. Så, hur får man en riktigt pålitlig garanti för en specialists professionalism, som ska söka hjälp?

Kriterier för val av urolog

Naturligtvis är det mest korrekta alternativet ett överklagande till en specialist som har stor erfarenhet bakom hans eller hennes axlar, det vill säga erfarenhet av en viss specialitet i fråga. Som sådan anses en siffra på 10-15 år som ett minimum. Förutom den vanliga uppsättningen kunskap som den framtida specialisten förvärvar i det relevanta universitetet, är lång erfarenhet i praktiken enbart en fördel i valet, men här är det igen, att effektiviteten i behandlingen beaktas. Detta bestämmer också garantin för det minsta antalet fel, vilket uppnås på grund av de färdigheter och tekniker, vars produktion gjordes exakt under de angivna förhållandena.

Trots sin solida erfarenhet tar de bra specialisterna alltid en aktiv professionell ställning. Detta innebär i sin tur att de inte utesluter möjligheten att lära sig ny information om sin egen specialitet. Dessutom studeras intilliggande riktningar, systematisk förbättring av de traditionellt använda behandlingsmetoderna sker, tid tilldelas för systematisering och efterföljande presentation av det uppsamlade materialet i form av vetenskapliga artiklar eller verk. Ofta har högkvalificerade specialister också en akademisk examen, som återigen bestämmer för dem en ytterligare fördel när det gäller de redan tillgängliga tecknen som vittnar om deras professionella erkännande.

Även om de flesta sjukdomar i urinvägarna (särskilt i urin-) hos män erkänt utan svårighet i enlighet med en karakteristisk beskrivning av symptomen enbart uppkomsten av svår behandling baserad på patientens ord riktigt bra urolog (vilket faktiskt någon annan läkare ), helt enkelt inte. Naturligtvis kommer patienten detaljerat sätt förhördes för befintliga klagomål, det kommer att be ledande och tydligt på detaljerna i fråga, varefter läkaren nödvändigtvis skicka honom att kapitulera analyser tilldela dessutom ytterligare metoder och diagnostiska tester. Allt detta gör det möjligt för oss att slutligen bestämma den specifika diagnosen och utesluta risken för fel.

Det bör också noteras att en bra urolog alltid tar hänsyn till den möjliga risken för omvandling av urologiska sjukdomar till onkologiska sjukdomar. Av denna anledning kommer en lämplig undersökning att vara obligatorisk, och detta kommer att göras även om symtomologin i allmänhet inte ger upphov till speciell misstanke. Här gäller igen den välkända regeln att det är lättare att förebygga sjukdomen än att bota senare. På samma sätt kan motivationen för sådana handlingar reduceras till det faktum att sjukdomen i de första stadierna botas något lättare än den sjukdom som manifesterar sig i senare skeden.

Efter att ha avslöjat en specifik sjukdom, kommer urologen att erbjudas inte bara hela terapier som vanligtvis implementeras i sin adress, men även metoder för att förebygga urologiska sjukdomar kommer att utvecklas separat. Det innehåller också råd på grundval av vilken patienten i framtiden kommer att kunna undvika en eventuell förvärring av den faktiska sjukdomen för honom samt råd om att vidta specifika åtgärder som syftar till att stoppa sjukdomsprogressionen.

I de flesta fall är urologer också specialister som arbetar med sexuella sjukdomar, inklusive sexuellt överförbara sjukdomar, som särskilt gäller män. I fallet med behandling mannen att en urolog i förhållande till den inflammatoriska process som är relevant för den urinvägarna området (dvs. motsvarande denna symtomatologi), är det möjligt att när det gäller att i och för sig specialist, nästan i första hand ett mått för diagnos av en speciell sjukdom som är relevant för patienten, kommer att väljas riktningen av blodprov för STDs. Detta beslut är igen ett tilläggsskylt som indikerar doktors framsyn med lämpligt "bagage" av erfarenhet och kunskap. Det finns en viktig bekräftelse (eller omvänt, förnekande) om förekomsten av infektionen i kroppen, som ligger i den latenta (dold) skede av sin egen aktivitet.

Som en annan av de möjliga specialiseringarna av en bra specialist i urologi är sexopatologi, för det är också i många fall att sjukdomarna i det genitourära systemet är direkt relaterade till patientens sexuella aktivitet. På detta sätt är tillräcklig orientering på detta område också en ytterligare fördel, om inte ett krav.

Oavsett den aktuella sjukdoms specificiteten eller svårighetsgraden kommer en bra urolog under alla omständigheter att utesluta möjligheten att sprida information om den. Att ta hand om patienter och anständighet - dessa kriterier är inte mindre viktiga i samband med att behandla en professionell kvalité i urologi.

Slutligen är det slutgiltiga kriteriet för att det ska vara möjligt att se till att du har en riktigt bra specialist, i själva verket vara resultatet av behandlingen som tilldelats dem. Trots det är intresset och den aktiva sökningen efter en urolog exakt de första och grundläggande stegen som maximerar den fortsatta återhämtningen.

Urologist mottagning: Vad ingår det?

På grundval av rättsakter innehåller mottagandet av en urolog ett antal av följande komponenter:

 • Obligatorisk sjukvård:
  • insamling av sjukdomshistoria och klagomål som beskrivs i förhållande till patientens eget tillstånd
  • generell termometri
  • känsla, visuell undersökning, tappning, utförd som åtgärder som kompletterar den övergripande bilden av patientens tillstånd i själva patologin hos urinvägarna eller njurspatologin.
 • ytterligaremedicinska tjänster:
  • pieloskopiya;
  • cystostomy;
  • ureteroscopy;
  • suprapubisk kateterisering;
  • punktering från cysten i njuren, aspiration;
  • utnämning av lämplig läkemedelsterapi samt diet och behandlingsregim för eliminering och förebyggande av patologier i urinvägarna och njursjukdomar.

Njur ultraljud: hur man förbereder sig för förfarandet

Njur ultraljud är en tillräckligt informativ forskningsmetod som utses av nephrologisten som en metod, baserat på resultaten av vilka den specifika diagnosen bekräftas eller bekräftas.

Njur ultraljud är ett ganska komplicerat förfarande, och detta förklaras av de särdrag hos njurarnas placering och strukturens karaktäristika, varför bilden som orsakar diagnosen kan ha mycket tvetydiga kriterier.

Vi tidigare identifierat de symptom, som vanligtvis en läkare eller omedelbart hänvisar patienter till en nephrologist (och det är smärtsam urinering, njurkolik, smärta i nedre ryggen, blod i urinen, ständigt högt blodtryck). Undersökningen, i vilken kvalitet vi undersöker ultraljud, är relevant för uppförandet, även om det i de vanliga analyserna av urin finns förändringar i deras egenskaper.

Metoden för ultraljudsforskning ger möjlighet att bestämma njurarnas tillstånd, egenskaperna hos deras storlek, läge och form samt deras karaktäristiska struktur. Njurens ultraljud gör det också möjligt att identifiera sand och stenar om de är närvarande, liksom att avslöja en överträdelse i urinflödet eller brådskande neoplasmer i det undersökta området. Förresten är ultraljud det bästa alternativet för forskning när man observerar särdragen hos njur engraftment (som, som förstås, är konditionerad av den tidigare transplantationen från givaren). Kidney-ultraljud utförs också för att säkerställa korrekt kontroll av nålen för biopsi, vilken injiceras direkt i njuren för efterföljande avlägsnande av en viss del av materialet, som i sin tur är föremål för ytterligare mikroanalys. Metoden är också faktisk och om patienten behöver ett dräneringsrör.

I allmänhet är speciell förberedelse för renal ultraljud förfarande krävs inte, det utförs på sjukhuset i en specialiserad klinik eller under normal klinik. Att mindre, om patienten är en relevant faktor vid fetma, ökad gasbildning eller direkt instrumengranskningsförfarande utfördes före tarmområdet ultrasonografi (i vilken används vanligen kontrastmedlet), USA, respektive för komplicerade delar få informativa resultat. Förutom ultraljud bör tala om för din läkare om alla läkemedel som används av dig vilken behandling vidare att eliminera någon sjukdom genomförs, och vilka ytterligare faktorer är i utövas effekter på kroppen, eftersom allt detta kan spela mot noggrannheten av ultraljudsresultat och därmed mot noggrannhet i diagnosen.

Vid genomförandet av studien som ett mått på kontroll över biopsi och som en extra åtgärd för att installera dränering bestämmer läkaren individuellt de lämpliga förklaringarna på hur man förbereder ultraljud av njurarna.
Förfarandet i sig utförs enligt följande. Patienten placeras på hans sida eller på magen eller upptar en stående position. I förväg bör man klä sig i midjan, följt av smörjning av huden i motsvarande studie av ländryggen med en gel för ultraljud. Under proceduren drivs en speciell sensor längs midjan som avlyssnas av de reflekterade vågorna, bearbetningen av dessa vågor görs av datorn, varefter bilden överförs i tvådimensionellt format till monitorn. Efter avslutad procedur avlägsnas gelén, för vilken engångspapperhanddukar används.

Kidney ultraljud hos barn utförs på ett liknande sätt. Huvudpunkten, ibland svår, är bevarandet av immobiliteten under proceduren, vilket säkerställer uppnåendet av detalj och klarhet i den resulterande bilden. Genomförande av ett barns inspektion utförs med direkt närvaro under sina föräldrar.

Vi kommer att komplettera ovanstående information och det faktum att ultraljud är helt säkert, smärtfri och ofarlig diagnosmetod. Det finns inga kontraindikationer för sitt beteende. Varaktigheten av ultraljud är cirka 15 minuter.

Vem är en urolog?

Urologist är en läkare som undersöker och behandlar sjukdomar i urin- och reproduktionssystemen. Läkaren måste ha en medicinsk utbildning och passera en magistracy i specialiteten "Urologi". Man tror att urologi behandlar endast manliga sjukdomar. Men denna åsikt är felaktig. Till läkare-urologen adresserar barnen och kvinnorna också.

Om vad urologen gör och hur läkaren tar mottagningen kan du lära av den här artikeln. Att hitta en bra urolog är faktiskt en svår uppgift. Det är bättre att lita på recensionerna av dem som redan har besökt denna specialist. Nästan alla städer har offentliga och privata medicinska kliniker som erbjuder urologiska tjänster på betald och fri basis.

Symtom som bör adresseras till en urolog

Det är nödvändigt att konsultera en urolog med följande symtom:

 • smärtsamma utflykter till toaletten;
 • ödem, rezi i könsorganet
 • minskad urinutgång;
 • frekvent uppmaning att urinera
 • klåda medan du går på toaletten;
 • närvaro i uren av föroreningar och purulenta formationer;
 • kolik i njurområdet;
 • smärtsamma känslor i nedre delen av ryggen;
 • sexuella störningar
 • framväxten av sexuellt överförbara infektioner;
 • utbildning inom könsorganen;
 • ödem och könsorganiska deformiteter.

Ofta är symtomen ovan åtföljd av hög feber, frossa, aptitlöshet, konstant trötthet, sömnighet.

Vilka patologier behandlas av urologen

Ovanstående symptom kan vara tecken på allvarliga sjukdomar, som behandlas av en urolog:

 • inflammation i njurvävnaden;
 • sjukdomar i urinblåsan och urinvägarna;
 • njurstenar;
 • en inflammation i penisens huvud
 • prostatit;
 • phimosis;
 • kryptorkism;
 • papillom;
 • STI sjukdomar;
 • trauma till könsorganen;
 • impotens;
 • onkologi;
 • cystit, pyelonefrit;
 • urininkontinens
 • vesikulit, uretrit
 • sexuella störningar.

Det är viktigt att veta: I kategorin risk för prostatit och sexuella störningar ingår män efter 40 år. Det rekommenderas efter fyrtio år att besöka urologen minst en gång per år.

Urologen utför även följande typer av manipulation:

 • avlägsnande varicocele;
 • avlägsnande av genitala vårtor, papillom;
 • avlägsnande av stenar;
 • omskärelse;
 • penis plast frenulum;
 • fistelbehandling
 • kateterinstallation;
 • biopsi och andra.

Operationer utförs under anestesi.

Hur urologen diagnostiserar sjukdomen

För att diagnostisera sjukdomar behöver urologen särskild medicinsk diagnostisk utrustning:

Hur är läkarens möte?

 • i receptionen frågar läkaren patienten om sjukdomsuppkomsten, symtomen;
 • utför undersökning, sondera njurarna, buken, könsorganen;
 • utser: ett blodprov, urin och om nödvändigt gå igenom andra typer av diagnostiska test för noggrann diagnos
 • insamling av tillgänglig data, diagnos
 • samråd, behandling.

Råd från en urolog

 • överge dåliga vanor
 • följa reglerna för personlig hygien
 • Ett intimt liv med en sexpartner hjälper till att undvika STD: er.
 • besöka urologen en gång om året
 • om du har några störande symptom, kontakta en läkare.

Läser recensioner om urologer, vi kan dra slutsatsen att detta yrke är oerhört viktigt. Urologen är skyldig att visa känslighet, uppmärksamhet och takt i förhållande till patienten. Som oftare talar män till doktorn med sexuell frustration, och det påverkar starkt ett psykiskt tillstånd hos patienten. Det är viktigt att konsultera en läkare i tid för att inte förvärra sjukdomen.

urolog

En urolog är en expert som är involverad i diagnos och behandling av sjukdomar i urinvägarna och det retroperitoneala rummet hos människa, såväl som det manliga reproduktionssystemet.

innehåll

Eftersom urologin är en kirurgisk disciplin, handlar urologen främst om den kirurgiska behandlingen av dessa organ.

Sedan Urology kombinerar flera angränsande smalare inriktningar kan urolog vara en expert inom området för han- Urology (andrologi), hona (uroginekologii), barn och geriatriska (äldre patienter att delta i behandling).

En urolog är en läkare som också behandlar tuberkulos av organen i genitourinary systemet (en separat riktning är identifierad - fisioterapi) och maligna sjukdomar hos dessa organ (oncourology).

Många anser att urologen är en "manlig" läkare och vet inte vad urologen skiljer sig från andrologist, eftersom andrologi som en separat disciplin inte såg ut så länge sedan. Hittills är urolog-andrologisten en sakkunnig sällsynt nog för en vanlig klinik, och män skickas till en urolog - en specialist med en bredare profil - för att återställa reproduktiva och erektila funktioner i sådana polikliniker.

Manlig urolog

En manlig urolog är en specialist som behandlar:

 1. Blåsans inflammation (blåsor). Cystit hos män på grund av strukturen i urinröret är inte vanligt, och i de flesta fall av sjukdomen diagnostiseras hos patienter över 40 år. Inflammation i urinblåsan hos män är förknippade med infektiösa sjukdomar i prostata, testiklar, urinröret och bitestiklar. På grund av de strukturella egenskaperna hos manliga urogenitala systemet cystit sällan är en oberoende patologi - vanligtvis inflammation i urinblåsan hos män utvecklas i prostatan, vesiculitis och uretrit. De huvudsakliga smittämnen cystit inkluderar svampar av släktet Candida, intestinal och Pseudomonas aeruginosa och Staphylococcus, men inflammation kan också orsaka mykoplasma, Chlamydia, Trichomonas och andra patogener.
 2. Sten sjukdom - en sjukdom där njurarna, blåsan eller urinledare bildade stenar (fosfater, urates, oxalater et al.). Hos barn och äldre urolog upptäcker ofta stenar i urinblåsan, och ungdomar - i urinledarna och njurarna. Storleken och antal stenar kan vara olika - från små multipla korn (så kallade "sand") och en enda stor 10-12 tum stenar. Sjukdomen utvecklas som ett resultat av mindre metaboliska störningar, i vilka de olösliga salter som bildas successivt bildade i stenarna. Predisponerande faktorer för bildandet av stenarna ökar surheten hos urinkompositionen av vatten och livsmedel, brist på vitaminer, närvaron av metaboliska sjukdomar, kroniska mag-tarmsjukdom, dehydrering, sjukdomar i det urogenitala området, osteoporos och osteomyelit.
 3. Urinflammation (urinrör). Med denna sjukdom finns inflammation i urinblåsan och öppningen i slutet av penis (urinrör). Uretrit kan vara primär och sekundär (det är en följd av infektion i urinröret från en inflammationskälla som ligger i angränsande organ). Beroende på patogenen kan det vara gonorré, bakteriell, klamydial, trichomonas och candidiasis. Det orsakande agenset för gonorrésjukdom är gonokocker, som i de flesta fall överförs sexuellt och ibland genom personliga hygienprodukter. På samma sätt sänds trichomoniasis uretriten (orsaksmedlet - Trichomonas) och klamydial uretrit i en latent form. Den bakteriella typen av sjukdomen kan vara en följd av endoskopisk manipulation, och den sällan förekommande typen av candida kan vara en komplikation med långvarig antibiotikabehandling eller resultatet av infektion under samlag.
 4. Njurinflammation (nephritis). Denna grupp av inflammatoriska processer i njurens glomeruli, renala tubuli eller interstitiella njurvävnader inkluderar pyelonefrit, glomerulonefrit, interstitiell nefrit, och shunten. Nefrit kan vara primära (patologi inträffar direkt i njuren) och sekundära (sker som ett resultat av andra sjukdomar). Primär sjukdom kan orsakas av Streptococcus, Escherichia coli, Proteus, Staphylococcus och andra. Sekundär sjukdomen kan förekomma vid autoimmuna sjukdomar, allergier, infektionssjukdomar, alkoholism, diabetes, trombos, vaskulit, med resultat från förändringar i protein och kolhydratmetabolism amyloidos njurcancer sjukdomar och förgiftningar.

Många patienter undrar om njursjukdom behandlas av både en nephrologist och en urolog, vad är skillnaden mellan dessa specialister och vem ska de vända om det finns misstankar om njursjukdom? Det finns flera skillnader mellan dessa läkare, men de viktigaste är behandlingsmetoderna - nephrologisten behandlar njursjukdomar endast genom konservativa metoder och urologen - oftast genom kirurgiska metoder.

Urologens verksamhetsområde innefattar patologierna för det manliga könsystemet. I avsaknad av en smalare specialist i kliniken (han är urolog och androlog), hänvisas män till en urolog. Nedan är en kort lista över problem som urologen hanterar på detta område, att denna specialist behandlar män:

 • manlig infertilitet
 • kränkningar av erektila funktioner
 • prostatit;
 • inflammation hos det manliga könsorganet;
 • sexuellt överförbara infektioner (STI).

Behandlingen av sexuellt överförbara sjukdomar hanteras också av en smalare specialist - en urolog som också har erfarenhet av att arbeta i venerologi.

Urolog-venereologist

Omfattningen av venereologist är infektioner övervägande sexuellt överförbara (venerisk sjukdom), som inkluderar gonorré, syfilis, donovanosis, schanker, trikomonasinfektion, klamydia, ureaplasmosis, mykoplasmos och candidiasis. Dessa sjukdomar orsakar bakterier, svampar och unicellulära mikroorganismer. Venereologist behandla också virussjukdomar, sexuellt överförbara sjukdomar (HIV, humant papillomavirus, och andra.) Såväl som parasitiska sjukdomar som kan överföras sexuellt (skabb, pediculosis pubis).

Eftersom många av dessa sjukdomar uppträder asymptomatiskt och att utvecklingen av urologiska sjukdomar, ureaplasmos, trichomoniasis, klamydia och några andra infektioner också hör till urologens yrkesområde.

Eftersom venerologi och urologi är nära besläktade, är behandlingen av STD hos män idealiskt en urolog-venerologs kompetens - en specialist med teoretisk kunskap och praktisk erfarenhet inom dessa grenar av medicin.

Urologist-venereolog är en läkare som arbetar med diagnostik, förebyggande och behandling av inflammation i urinblåsan, urinröret och andra organ i det genitourära systemet som orsakas av sexuellt överförbara infektioner.

Även denna specialist behandlar:

 • Balanoposthit, som är en inflammation i huvudet och innerplåten i förhuden av penis. Det orsakas av infektion av den polymikrobiella etiologin (stafylokocker, svampar, streptokocker) och kan överföras sexuellt.
 • Utsvämningar i ljumsområdet (candidiasis, etc.).
 • Sår och vårtor i könsorganet.

Lesioner av huden i könsorganet behandlas också av en dermatovenereolog.

Urolog-andrologist

För att förstå i vilka fall en urolog behövs och i vilken - en smalare specialist är det viktigt att veta vem urologen och denrologisten är, vad den här läkaren behandlar och när han ska kontakta honom.

Urologen-andrologen är en läkare som behandlar diagnos, behandling och förebyggande av patologiska processer och sjukdomar hos det manliga sexuella systemet.

Sådana patologier innefattar:

 • sexuella dysfunktioner av någon etiologi
 • manlig infertilitet
 • manlig klimakteriet;
 • ett brott mot syntesen och metabolismen av androgener;
 • patologi av prostata;
 • onkologiska sjukdomar hos manliga könsorgan, etc.

Till skillnad från en andrologist som behandlar uteslutande reproduktiv och sexuell dysfunktion, kan andrologist-urologen också behandla blåsesjukdomar och urineringstörningar.

Om endokrina och hormonella störningar hos män kan behandlas konservativt, behöver patienten en urologisk kirurg i närvaro av synliga eller fysiologiska brister i könsorganen.

Urolog-onkolog

En urolog-onkolog är en specialist i en smal profil som är involverad i diagnos och behandling av neoplasmer hos det manliga reproduktionssystemet och urinsystemet i båda könen.

Urologens onkologs omfattning omfattar:

 • diagnosen, som innefattar studien av anamnese, studien av orsakerna till atypiska celler och genomförandet av analyser och studier;
 • Val av ett protokoll för behandling av neoplasmer, inklusive mediciner för att minska smärta hos patienter vid sista skedet av cancer.
 • avlägsnande av neoplasmer och onkoterapi
 • immunterapi efter borttagande av maligna former för rehabilitering och rehabilitering av patienten
 • genomföra förebyggande åtgärder som hjälper till att förhindra utveckling av cancer.

Kvinnlig urolog

En kvinnlig urolog är en läkare som diagnostiserar och behandlar sjukdomar i det genitourära systemet hos kvinnor.

Eftersom sjukdomen i det kvinnliga reproduktionssystemet behandlas i de flesta fall av en gynekolog, vet många inte när en urolog behövs, vilket läkaren behandlar för kvinnor.

Först behandlar urologen kvinnor:

 1. Cystit, vilket beror på egenheterna i den anatomiska strukturen hos kvinnor är mycket vanligare än hos män (och en kortare urinrör hos kvinnor befrämjar penetration av infektionen in i blåsan). Cystit kan också vara en följd av patologiska processer utvecklas i tarmen eller i sinus, skrubbsår, influensa, tonsillit (patogen i detta fall in i urinblåsan genom blodomloppet). Eftersom blåsan slemhinnan ganska motståndskraftiga mot infektioner inträffar sjukdomsutveckling när du lossar immunitet - Undertemperaturförreglingen, utmattning, överansträngning, efter operationer eller allvarlig sjukdom. Cystit kan utvecklas under långvarig användning av vissa läkemedel (urotropinovy ​​fenatsitinovy ​​eller cystit) och mekaniskt trauma slemhinna (urolitiasis).
 2. Uretrit (uretra lesion) som utvecklar under påverkan av externa faktorer (hypotermi, etc.). Det kan vara smittsamma och icke-smittsamma. Infektiös uretrit hos kvinnor kan vara den specifika (i närvaro av utvecklings infektioner, sexuellt överförbara sjukdomar) och icke-specifik (purulent inflammation orsakar Escherichia coli, streptokocker och stafylokocker). Icke infektiöst uretrit kan ske i närvaro av urolitiasis mukosal skada på grund av små stenar, maligna tumörer, urinrörs skada på slemhinnan vid cystoskopi eller kateterisering, allergier, gynekologiska sjukdomar, venös stasis i kärl av bäckenet och vid den första samlag.
 3. Urolithiasis, som kan vara asymptomatisk eller uppenbar som att ge tillbaka genitalernas smärta i nedre delen av ryggen.
 4. Njursvikt, som är en kränkning av njurfunktion, vilket resulterar i en upprörd vatten, elektrolyt och andra typer utbyte. Kan vara akut (inträffar när ett tillstånd av chock, förgiftning, infektionssjukdomar, störningar öppenheten hos de övre urinvägarna eller i akut renal sjukdom) och kroniska (utvecklingsnjursjukdomar, kardiovaskulära sjukdomar och kollagensjukdomar, endokrina störningar, etc.).
 5. Pyelonefrit - är en inflammatorisk (särskilt bakteriell) process ospecifik natur som påverkar renal tubulär systemet, njurbäckenet, koppen och renala parenkymet.
 6. Biverkningar i binjurarna (hyperfunktion av körtlar, binjurar, binjurar etc.).
 7. Urininkontinens (stressfull och brådskande). Stressinkontinens (inkontinens med spänning) uppenbaras av ofrivillig urinering med fysisk ansträngning, hosta, skrattar eller nysar. Urininkontinens manifesteras av periodisk okontrollerad urinläpp på grund av en plötslig framkallande oönskad dräkt att urinera.
 8. Överaktiv blåsa (OAB), som är ett symptom komplex som involverar de nedre urinvägarna dysfunktion (trängningsinkontinens), täta urinträngningar och nokturi (prevalens av nattlig diures över dag).
 9. Genitourinära fistler, i närvaro av vilka det finns en ofrivillig urinladdning i vagina. Naturlig urinering med fistlar av liten storlek bevaras, och med en omfattande defekt genom fisteln rinner all urin ofrivilligt ut.

Till kvinnlig urologi (urogynekologi) är också sjukdomar och patologier av kvinnliga könsorgan, som behandlas av en urolog-gynekolog.

Gynekolog, urolog

Gynekologen-urologen är engagerad i behandling:

 • Vaginal dysbios (eller bakteriell vaginos), som är ett brott mot den normala vaginala mikrofloran. Dysbios kan utvecklas under förkylningar, hormonella störningar (graviditet, menopaus, etc.), kronisk stress, frekventa byte av sexuella partners, infektiösa sjukdomar i bäckenorganen, tarmsjukdom, etc. Dysbios under det inledande skedet asymtomatiska, förändras endast den mängd och typ av urladdningen, men ytterligare ökning av mängden av patogena bakterier leder till inflammation i de vaginala väggarna och livmoderhalsen.
 • Framfall (utsprång) genitalia, som i varierande grad av allvarlighet är närvarande i cirka 50% av kvinnorna. Orsaken till framfall kan vara ett trauma vid födseln (om barnet är stor), flerbarnsfödslar, vilket orsakar försvagning av den uppbär bindväv av bäckenet strukturer, liksom födelsedefekter i bindvävnad, som observerats i kvinnor med åderbråck, överdriven rörlighet i lederna, mitralklaffprolaps, och så vidare. d. Som ett resultat av den svaga bindvävsstrukturer av bäckenorganen inte kan fixeras i en naturlig position och därför falla i den vaginala lumen. Prolapse av bäckenbotten kan inträffa cystocele (som liknar en bråck utsprång vaginal kavitetsbottnen blåsa), rectocele (utbuktning av främre väggen av ändtarmen), enterocele (tarmslingor utsprång) uteroptoz (livmoderframfall) och kolpoptoz (prolaps av de vaginala väggarna). Dessa avvikelser är orsaken till många sjukdomar urogynaecological.

Urolog gynekolog behandlar även sexuella störningar och sjukdomar, sexuellt överförbara sjukdomar (mykoplasma, genital herpes, klamydia, ureaplasmosis, bakteriell vaginos och andra.).

Barnens urolog

Barnets urolog är en läkare som är involverad i diagnos och behandling av sjukdomar i det genitourära systemet hos barn och ungdomar.

Precis som hos vuxna, behandlar denna specialist både tjejer och pojkar. Anledningen till ansökan till en läkare kan vara:

 • Urininkontinens (enures), som i de flesta fall inträffar på natten och kan hänföras till omognad hos det centrala nervsystemet av barnet, ytlig sömn, hypotermi under sömn, nattskräck, svagheten i urinblåsan, polyuri, förträngning av urinröret, cystit, phimosis och rakitis.
 • Akut urinrör, akut och kronisk cystit, som i de flesta fall upptäcks hos barn under 3 år. Fram till två års ålder påverkar infektionen vanligtvis alla delar av urinvägarna (cystopyelonephritis utvecklas). Vid flickor är dessa sjukdomar vanligare i samband med urinrörets struktur (orsakerna till sjukdomen kan vara störningar i avföring, vulvovaginit och blötdemitit). Hos pojkar är orsaken till urinrit och blåsan phimosis (förminskning av förhudet).

Barnens urolog behandlar också:

 • Infektionsinflammatorisk njursjukdom (pyelonefrit), som i huvudsak observeras hos tjejer under de första 3-4 åren av livet. Sjukdomen, som oftast orsakas av cocco flora och E. coli, kan vara akut och kronisk.
 • Svår infektiösa och autoimmuna njursjukdom (glomerulonefrit), som kan vara primära (kongenital renal morfologi) och sekundär (framkallande efter infektionssjukdomar). Med glomerulonephritis påverkas njurens glomeruli, vilket leder till att barnet utvecklar svullnad, minskar urinproduktionen, blodet finns i urinen etc. (symtomen beror på varianten av sjukdomsförloppet).
 • Urolitiasis, som under senare år upptäckts alltmer hos barn på grund av otillfredsställande kvalitet på mat och vatten, okontrollerad användning av droger och andra negativa faktorer. Utvecklingen av urolithiasis hos barn provar förekomsten av kronisk pyelonefrit och olika nefropatier.
 • Ärftliga nefropatier, vilka inkluderar Alports syndrom, tubulopati i vilken den streckade tubulär transport av organiska substanser och elektrolyter, polycystisk sjukdom och ärftliga abnormiteter i urinsystemet.

Barns urolog-ochrologistiska behandlar:

 • abnormiteter i penis och förhudens struktur;
 • bråck av nyfödda;
 • balanopostit;
 • dropsy av testis;
 • kryptorchidism (oscenerad testikel i pungen);
 • varicocele (är en åderbråck i spermatorn).

Medfödda missbildningar av könsorganen i flickor, vulvit och vulvovaginit behandlas av en barns urogynkolog.

För behandling av missbildningar i urin och genitala systemet (Hypospadi epispadi, blåsutloppsobstruktion, urinblåsa extrophy, varikocele, etc.) krävs barnkirurg urolog.

I vilka fall är det nödvändigt att kontakta en urolog med en vuxen?

Rådgivning av en urolog är nödvändig om en vuxen (man eller kvinna) är närvarande:

 • smärtsamma känslor som uppstår vid urinering
 • en frekvent känsla av blåsflöde även med en liten mängd ackumulerad urin;
 • upprepad urinretention
 • grumling av urin eller inte associerad med mottagande av en viss mat (betor etc.) förändras i sin färg;
 • yttre urladdning under urinering;
 • smärta lokaliserad i underlivet.

I närvaro av dessa symtom försöker patienterna ofta att ställa en fråga till en urolog online gratis, men även en bra urolog kommer inte att kunna leverera en noggrann diagnos utan undersökning och analys.

Urologen behövs också för män med:

 • snabb urinering, som åtföljs av ett skarpt, svagt tryck och en ökning av kroppstemperaturen;
 • känsla av att brinna i perineum;
 • smärta i rektum om avföring
 • ökad trötthet och irritabilitet
 • fullständig eller partiell minskning av sexuell lust;
 • accelererad, ibland smärtsam utlösning;
 • långvarig erektion på natten.

Alla dessa symptom är tecken på prostatit, men för att göra en noggrann diagnos måste patienten göra ett avtal med en urolog.

Kvinnor urolog undersökning är också nödvändig om de är närvarande:

 • klåda eller smärta i perineum, könsorganen, inguinal och ländryggsregionen;
 • på natten, frekvent urinering
 • episodisk eller ihållande urininkontinens med hosta, skrattar, nysning, fysisk ansträngning;
 • utbrott eller plack på könsorganen.

När ska jag kontakta en urolog med ett barn?

Att anmäla sig till en urolog för en tid med ett barn följer när:

 1. Tecken på blåsor. Hos spädbarn uttrycks de i ångest, tåraktighet och irritabilitet, som åtföljs av sällsynt eller mycket frekvent urinering och mörkgul urin. Cystit hos barn under ett år är extremt sällan åtföljd av en ökning av temperaturen. Hos barn efter året kan frekvent urinering åtföljas av feber, urinen blir grumlig, barnet klagar över smärta i underlivet eller perineum. Det finns inkontinens.
 2. Phimosis, där förhuden är smalare (den är mindre än penisens huvud, så huvudet är svårt att öppna eller inte öppet alls). Det är viktigt att komma ihåg att upp till 3 år är förhuden "limmade" mot huvudet och att skjuta ut över prepuces gränser måste huvudet vara upp till sex år gammalt.
 3. Tillgängliga på spetsen av penis pojkar rött utslag som åtföljs av smärta och svullnad, klåda och obehag, svårigheter att urinera och urladdning från under förhuden (förhuden adolescent upphör att vara fördröjda).
 4. Frånvaro av testiklar i pungen (bestämd av palpation).
 5. Förekomsten av anomalier i könsorganens struktur.
 6. Förekomsten av utsöndringar och andra tecken på inflammation hos flickor i sexuella organ.

Om en post till en urolog så snart som möjligt, kan du be urolog på en särskild webbplats, men online-samråd med urolog ersätter inte en fullständig inspektion, så du bör inte begränsas till den virtuella kommunikation med din läkare.

Inloggning av urologen

Både den betalade urologen och doktorn i polykliniken gör mottagningen enligt samma schema. Mottagning av en urolog omfattar:

 • Studien av patientklagomål och anamnese av sjukdomen;
 • fysisk undersökning, inklusive visuell undersökning, palpation, tappning och andra metoder som gör det möjligt att göra en allmän bild av patientens tillstånd
 • blodprov;
 • Ultraljud av urinvägarna och prostata;
 • pyeloskopi (endoskopisk metod, med vilken njurbäcken undersöks och nödvändiga manipuleringar (biopsi, etc.) utförs);
 • forskning med hjälp av ett cystoskop (låter dig undersöka urinröret och urinblåsan och utföra diagnostiska och terapeutiska manipuleringar i dessa organ);
 • uretroskopi (undersökning av urinröret med hjälp av uretroskop);
 • CT eller MR, som gör det möjligt att bedöma tillståndet hos det genitourära systemet;
 • suprapubisk kateterisering, vilket möjliggör att mäta volymen av kvarvarande urin, för att lösa problemet med förseningar eller urininkontinens, radiopaka eller avge läkemedel direkt in i blåsan och tvätta den när det behövs;
 • cystisk perkutan behandling-diagnostisk punktering i njurarna;
 • blåsning eller prostata biopsi;
 • utnämning av läkemedelsbehandling eller kirurgisk behandling;
 • utnämning av diet och behandlings- och hälsotillstånd.

Innan du går till receptionen vill patienter veta vad urologen kontrollerar och förbereda sig för undersökningen.

Vad en urolog tittar på beror på patientens kön och hans ålder.

Vad urologen kontrollerar för män:

 • penisens tillstånd
 • ett tillstånd av pungen
 • tillstånd av inguinal lymfkörtlar
 • tillstånd av prostata.

Eftersom det inte är möjligt att visuellt inspektera prostatakörteln, bedöms dess tillstånd genom fingersonder genom anuset.

Vad urologen kontrollerar för kvinnor:

 • urinläkarens tillstånd
 • ett tillstånd av en urinblåsa
 • könsorganens tillstånd.

Sedan i medicinska centra och privata kliniker genomförs undersökningen och nödvändiga undersökningar snabbare och bättre, föredrar många patienter dessa sjukhus till vanliga polikliniker. Ett möte med en urolog kan göras per telefon eller via en elektronisk blankett på platsen för den valda kliniken. På sådana platser är det möjligt att konsultera en urolog online utan registrering.

I privata kliniker hörs urologen till huset, som kan användas om barnet eller en vuxen patient av någon anledning är svår att leverera till mottagningen i kliniken.

Vanliga frågor

Eftersom inte varje person har besökt en urolog i sitt liv har patienter ofta allmänna och privata frågor. Vanliga problem av allmän karaktär inkluderar följande:

 • Vem är en urolog, vad behandlar den här läkaren för män? Urologist är en allmänläkare som behandlar sjukdomar i det genitourära systemet och retroperitonealutrymmet. Hos män behandlar urolog cystit, uretrit, urolitiasis, nefrit, adrenal sjukdom, prostatit, skador på fortplantningssystemet, sexuell dysfunktion, sexuellt överförbara infektioner och cancer i manliga könsorgan.
 • Vad ser urologen på män? Vid en primär undersökning granskar urologen penis, skrotum, inguinal lymfkörtlar, bedömer tillståndet hos prostatakörteln. Njurernas, blåsans och urinrörets tillstånd bedöms av undersökningsresultaten.
 • Urologen: Vad läker för kvinnor, om han anses vara en manlig läkare? Trots skillnaden i strukturen hos manliga och kvinnliga genitala organ har både kvinnor och män njurar och urinledare som förbinder dessa organ med blåsan. Sjukdomar i urinvägarna hanteras av en urolog som behandlar kvinnor med cystit, uretrit, nefrit och urolithiasis. Dessutom handlar urologen också om behandling av könsorganisk prolaps hos många kvinnor, urininkontinens och sexuellt överförbara sjukdomar.
 • Vad ser en urolog hos kvinnor på? Läkaren bedömer tillståndet hos urinledaren, urinblåsan och könsorganen när den undersöks.
 • Hur är urologens möte för kvinnor? Undersökningen utförs på gynekologisk stol, men annars är mottagningen inte annorlunda än hos män.
 • Vad ser urologen hos barn? Läkaren bedömer könsorganens tillstånd, men undersökningen utförs endast i föräldrarnas närvaro.
 • Njursjukdom är en urolog och nephrologist, vad är skillnaden mellan dessa specialister? Nefrologen är inblandad i behandling av njursjukdom, och urologen är specialist på ett bredare område. Skillnaden mellan en nephrologist och en urolog beror främst på behandlingsmetoder, eftersom nephrologisten använder konservativa behandlingsmetoder, och urologen använder också kirurgiska metoder.
 • Vad är skillnaden mellan en urolog och en venereolog? Venereologen är en specialist som behandlar endast sexuellt överförbara sjukdomar, och urologen behandlar också konsekvenserna av dessa sjukdomar (cystit, uretrit etc.).
 • Sjukdomar och störningar i det manliga reproduktionssystemet hanteras av andrologen och urologen, vad är skillnaden mellan dessa läkare? Andrologen behandlar uteslutande det manliga reproduktionssystemet, och urologen behandlar också behandlingen av urinvägarna hos män och könsorganen hos kvinnor.
 • Barnens urolog och androlog: Vad läker och när ska han behandlas? Genom denna specialist bör hanteras med anomalier i strukturen av penis och förhuden, balanopostit, varicocele, hydrocele och kryptorkism hos barn. För att förhindra tidig upptäckt av möjliga patologier rekommenderas det att besöka barnets urolog en gång om året, från och med de första månaderna av barnets liv.
 • Finns det ett samråd med urologen på telefon gratis dygnet runt? På många platser finns det en speciell form av kliniker i att fylla i och skicka in en urolog ringer tillbaka till patienten i några minuter, men tiden för klinikspecialister måste ange en viss webbplats.
 • Är det möjligt att konsultera en urolog online gratis utan att registrera sig? Ja, många specialiserade platser och kliniker har en sådan tjänst. Att veta vem urologen är, vad den här specialisten behandlar, kan du välja en lämplig plats på begäran "gratis urolog online konsultation" och skriv din fråga till urologen. Man bör komma ihåg att korrespondenssamråd inte kan ersätta en primär undersökning av en specialist.