Huvud
Behandling

Njurarnas urrografi

Studier av njurarna med hjälp av röntgenstrålning - urografi, riktar sig först och främst till diagnosen nefrolithiasis (konkrement, annars stenar) och för att bestämma förändringar i organens struktur. Beroende på den påstådda sjukdomen ges patienten excretion eller granskning urografi.

Den första typen av undersökning är mer inriktad på att utvärdera njurarnas excretionsfunktioner, utförs enligt individuella indikationer och tar ganska lång tid. Förfarandet utförs med användning av ett speciellt kontrastmedium, vars intravenösa injektion ger en mer detaljerad bild på röntgenstrålen.

Möjligheter för urologisk granskning

Genomförande av granskning urografi innebär inte användningen av kontrast. Faktum är att detta är samma röntgen, fokuserad på botten av kroppen. Metodens möjligheter gör det möjligt att fastställa närvaron av stenar, olika i kemisk sammansättning:

 • oxalater. Källan för bildning är oxalsyra;
 • förlust. Den vanligaste typen av konkrement bildas av salter av urinsyra;
 • struvit. Källan är ammoniumfosfat;
 • fosfater. Består av kalciumfosfat;
 • karbonater. De bildas av kalciumsalter av kolsyra.

Dessutom bestäms organets placering, storlek och form, strukturella förändringar i bäckens och benens ben och nedre ryggrad, samt ihåliga formationer (cyster) av parasit och tuberkulär natur av resultaten från röntgenbilden. I de flesta fall gör radiologen en urologisk av de högra och vänster njure samtidigt, oavsett området för manifestation av patientens symtom.

att genom olika åtgärder

Diagnos av njurpatologier med hjälp av urografimetoden utförs som en rutinmässig röntgenundersökning. Patienten kan vara i vertikalt eller horisontellt läge, beroende på enhetens modell. Röntgenfokusering projiceras på ländryggszonen av L3-L4 (tredje och fjärde ryggkotor) i en vinkel på 90 grader.

Förfarandet tar en kort tid (från 5 till 7 minuter) och är inte belastande för patienten. Allt som krävs av ämnet är att upprätthålla det statiska läget och i några sekunder, på ledning av en medicinsk specialist, för att fördröja andningen. Detta görs för att säkerställa att organens bild på roentgenogrammet är klart, utan suddiga områden.

Excretory urografi med användning av kontrast innebär att radiologen utför flera på varandra följande skott med ett tidsintervall på 15-20 minuter. Undersökningen varar cirka 50 minuter, medan patienten kan uppleva obekväma brinnande känslor från användningen av kontrastmedium.

Röntgenresultat

Avkodning av resultat hanteras av läkaren vid avdelningen för strålningsdiagnostik. Stillbilden beskrivs sekventiellt av en viss algoritm:

 • tillstånd av ryggraden och bäckenbenen. Vid kronisk njurspatologi är sannolikheten för ryggradens främre krökning hög.
 • njurarnas skuggor och deras läge. Enligt standarden ska den vänstra skuggan placeras från den 12: e bröstkotan till den andra ryggraden i ländryggen, höger - strax nedanför - från 1: a till 3: e ryggkotan i midjan. Bedömning av skuggor, diagnostiker beskriver sina konturer, storlekar och form.
 • njuren själv. Friska organ bör ha en tydlig disposition och en homogen struktur. I närvaro av en enda cyste ses ett tuberkel, med polycystos är njuren förstorad, organets konturer är böljande. Tumör bestäms av tillväxten av njur- och krökta konturer;
 • midjemusklerna. Suddiga konturer indikerar närvaron av tumörformationer och inre hematom;
 • ihåliga rör som kopplar njurarna till blåsan eller urinledarna. Dessa organ visualiseras endast på bilden om det finns andra samtidiga sjukdomar;
 • urinblåsan. Normalt är urinbehållaren inte synlig, dess synlighet beror på närvaron av urin i kroppen med några föroreningar.

Enligt den medicinska beskrivningen får patienten resultaten från undersökningen, inklusive information om njurarnas tillstånd (storlek, form, form, läge, struktur) och närvaron (frånvaro) av stenar. Och också graden av deformation (om någon) av bäckenbenen, den nedre delen av ryggraden och eventuella skador på midjemusklerna. I den erfarna radiologen tar beskrivningsprocessen inte mer än en kvart i timmen.

Förberedande verksamhet

I avsaknad av kontraindikationer för urografi två dagar före undersökningen ges patienten ett intravenöst blodprov för laboratorieanalys och en dietdiet förskrivs.

Strömförsörjning

Behovet av förberedelse för njureurografi av njurar beror på att studien påverkar matsmältningsorganens organ. Den fyllda tarmen kommer att bli ett hinder för en tydlig visualisering av njurapparaten. Diet är att underlätta kosten genom att eliminera ett antal produkter från det. Först och främst handlar det om mat, vilket kan provocera ökad gasbildning i tarmarna.

Under den förberedande perioden bör följande livsmedel, drycker och mat kasseras:

 • syltad, syltad och råkål;
 • hela färsk mjölk;
 • rätter från bönor, linser, ärter;
 • produkter från jästdeg och söta efterrätter;
 • multikomponent yoghurt;
 • kvass och sött läskvatten, alkoholhaltiga drycker.

Förbjudna är frukter och färska grönsaker: rädisa, rädisa, gurkor, äpplen, druvor, päron, samt nötter, frön och bär med små ben. Det rekommenderas inte att äta tunga, feta livsmedel och rätter tillagade med kulinarisk stekning:

 • feta såser på majonnäsbasis;
 • korvprodukter;
 • garneringar av pasta och potatis;
 • fet fisk och kött
 • kryddiga kryddor och kryddor.

Du bör inte äta saltade och syltade produkter, eftersom en dag före njurens urografi är dricksordningen begränsad. Mängden flytande berusad bör vara minimal och utan tillsats av socker. Begränsningen införs för att uppnå den erforderliga nivån av urinkoncentration. Detta tillstånd hos patienten främjar manifestationen av det mest kontrastmönstret på roentgenogrammet.

Medicinsk utbildning

Förutom kosten innefattar urografi i förberedande aktiviteter före undersökningen även rengöring av tarmarna med hjälp av specialläkemedel och proceduren för svaghet. För lavage (rengöring) använd laxerande läkemedel som inte har en aggressiv effekt på mag-tarmkanalen. Basen för sådana droger är en linjär polymermakrogol.

De vanligaste är Fortrans, Lavakol, Endofalk och andra. Läkemedel framställs i pulverform för beredning av en lösning. Läkemedlet späds ut med vatten med en hastighet av: ett paket per liter. Doseringen av det flytande läkemedlet är liter för varje 20 kg av patientens vikt. Dryck ska vara i två uppsättningar: halv - på natten, resten - på morgonen. Var noga med att dubbelklicka på enema. Volymen vätska för rektal administrering är två liter, vattentemperaturen bör motsvara kroppstemperaturen. Om så önskas kan du lägga till ett avkok av medicinska örter till vattnet.

Syftet med urografisk undersökning och kontraindikationer

Indikation för undersökningen är symptomatologi, till vilken patienten gör klagomål, njursjukdomar som tidigare diagnostiserats, bekräftelse av doktorns antagande om diagnos. De diagnostiserade sjukdomarna innefattar:

 • utvidgning av njurskyddet och kalyterna på grund av nedsatt urinutflöde (hydronephrosis);
 • renal anomali av anatomisk karaktär (förskjutning, fördubbling, njurarnas rörlighet);
 • närvaro i njurarna, urinblåsan och blåsan av stenar av olika ursprung
 • olika formationer (tumör, cysta, abscess);
 • Förekomsten av blod i urinen (hematuri);
 • inflammatorisk skada på njurens rörformiga system (pyelonefrit);
 • mekaniska skador på organ
 • akut smärtssyndrom i ländryggsregionen.

Urografi är inte färdig om patienten lider av strålningssjuka, har en anamnesisoperation för att avlägsna en njure, kvinnor under perinatalperioden. Förfarandet rekommenderas inte för barn utan uttalade indikationer. Undersökningen kan inte utföras mer än två gånger om året, eftersom röntgenstrålar har egenskapen att ackumuleras i kroppen. Om du behöver diagnostisera oftare, bör du tillgripa en mer modern och säker metod - magnetisk resonansbilder.

Intravenös urografi: Förberedelse, uppförande, kontraindikationer

Urinsystemet innehåller flera organ. En del av dem bildar, och den andra - allokerar urin. Systemets struktur innefattar njurarna (parat organ). Därefter granskar vi kort systemets funktioner, dess patologi, liksom den diagnostiska metod som används för att upptäcka dem.

Strukturuppgifter

Huvudfunktionerna i urinvägarna är:

 • Underhålla vatten-saltbalansen.
 • Isolering av produkter av metaboliska processer.
 • Behålla hormonbalansen genom biologiskt aktiva föreningar syntetiserade i binjurarna.

Behandling av homeostas och fördelningsfunktioner anses vara viktiga uppgifter. Derivat av produkter av metaboliska processer utförs med hjälp av urinledare. Urin ackumuleras i urinblåsan. Njurarna är de parenkymala organen i den bönaformade formen. De består av cerebrala och kortikala skikten. Njurar utför en viktig uppgift att avgifta kroppen.

Systemets patologi

Sjukdomar kan vara medfödda genetiska eller infektiösa. I det senare fallet uppträder inflammation av specifika komponenter i strukturen. Övervägande patologisk process påverkar njurarna. Inflammation av andra delar av systemet är som regel mindre farlig. Icke desto mindre är patologiska processer åtföljda av obehag, smärta och skärning. Genetiska sjukdomar orsakas av abnormiteter i strukturen hos detta eller det orgel. Som ett resultat av dessa sjukdomar är det svårt eller omöjligt att bilda och utsöndra urin. Bland de genetiska patologierna finns också anomalier av organismens bildning. Till exempel bär de frånvaro av en eller i taget två njurar. I detta fall inträffar döden strax efter födseln. Dessutom kan det inte finnas någon urinledare eller gå in i blåsan. Anomalier av utveckling kan också påverka urinröret (kanalen som leder ut). Mer utsatt för infektion hos kvinnor. Detta beror på de speciella egenskaperna hos deras urinrörs struktur - de är kortare än män. På grund av detta tränger det smittsamma medlet snabbt in i systemet, stiger till ovanstående organ och provar inflammation.

diagnostik

Excretory intravenös urografi används för att bedöma tillståndet i urinvägarna. Denna metod är en röntgenstudie med ett kontrastmedium. Under rutinmässig visualisering ses urinvägarna inte tillräckligt bra. Övervakning intravenös urografi möjliggör en mer fullständig bild av systemets tillstånd och dess komponenter. Kontrast substans tränger in i blodet. Från det går det in i njurarna och koncentrerar sig i dem. Vidare går kontrasten längs urinröret tillsammans med urinen. På grund av substansens närvaro blockeras röntgen i enlighet med njurstrukturen. I bilderna ser det ut som vita fläckar. Bilder som erhållits under diagnosen kallas intravenösa urogram eller pyelogram.

Syftet med studien

Intravenös urografi hos njurarna föreskrivs i följande fall:

 • Tillgänglighet av stenar. Concrements kan vara mycket väl visualiseras under proceduren.
 • Smittsamma skador. Med återfall av ett patologiskt tillstånd kan intravenös urografi avslöja orsaken till obstruktion eller andra anomalier.
 • Förekomsten av blod i urinen. Detta fenomen kan bero på olika orsaker. I synnerhet kan det vara en njurtumör, en inflammation eller en infektion.
 • Obstruktion eller skada.

Intravenös urografi: patientberedning

Innan förfarandet kan kräva ett biokemiskt blodprov. Det är nödvändigt att bekräfta frånvaron av njursvikt. Om det är tillgängligt utförs inte studien. Detta beror på att njurarna normalt ska släppa ut ett kontrastmedel. Patienten bör också informeras om förekomst av allergi mot föreningar som innehåller jod. Förberedelser för intravenös urografi är ganska enkla. Några timmar innan proceduren rekommenderas inte att äta. När tarmen är fri blir bilden på röntgenbilden klarare. Förberedelser för intravenös urografi innebär ibland att ta ett laxermedel. Detta är nödvändigt för en bättre rengöring av tarmarna. Ett obligatoriskt tillstånd i vissa kliniker är patientens undertecknande av samtycke till förfarandet. Patienter med diabetes mellitus och tar en metamorfin bör sluta ta det två dagar före det föreslagna studiedatumet. I annat fall kan kombinationen av detta ämne med kontrast prova vävnadsskador på systemets organ.

Intravenös urografi: hur går det med forskning?

Före proceduren ska patienten klä av sig. Intravenös urografi utförs i utsatt position. En röntgenkontrast substans injiceras i blodet. Injektionen utförs intravenöst. Således kan patienten känna en liten brännande känsla. Ämnet tränger in i njurens och urinledarens vävnader. Under proceduren tar doktorn några bilder, vanligtvis med ett intervall på 5-10 minuter. Hela tiden ligger patienten på soffan. Innan du gör den sista bilden kan en specialist be dig att tömma bubblan. I vissa fall är fördröjda bilder (efter några timmar) utförda. I regel utförs intravenös urografi inom 30-60 minuter. Hem kan gå direkt efter avslutad studie. Också, efter procedurens slut, får du äta.

Troliga biverkningar

När intravenös urografi utförs, kan patienten i sin mun känna en metallisk smak, värme med introduktionen av kontrast. Vanligtvis passerar sådana känslor snabbt. I sällsynta fall kan intravenös urografi orsaka en allergisk reaktion. Dess svårighetsgrad kan vara annorlunda. I synnerhet kan allergi manifesteras som en svullnad av läpparna eller ett litet utslag. Sällan förekommer allvarligare reaktioner, till exempel en minskning av tryck eller andfåddhet. För att normalisera tillståndet på läkarmottagningen finns det alla nödvändiga medel. En annan ganska sällsynt negativ manifestation är misslyckandet av njurfunktionen.

Ytterligare information

Trots den diagnostiska betydelsen av proceduren kan inte alla ordineras intravenös urografi. Kontraindikationer för studien inkluderar graviditet, individuell intolerans av kontrast och föreningar som innehåller jod. Det rekommenderas också inte för personer som har nedsatt urinfunktion.

Intravenös urografi

Intravenös urografi - Diagnosförfarande för användning röntgen och kontrastmedel för att undersöka urinvägarna, de statliga pyelocaliceal strukturer, utsöndringskapacitet i njurarna. Visuellt bedöma den anatomiska strukturen kan bero på passage av ett speciellt läkemedel på urinvägarna - processen är fixerad i bilderna.

Den diagnostiska tekniken har varit känd sedan 1929, men sedan dess har den inte förlorat sin efterfrågan, trots utvecklingen av medicin och den aktiva introduktionen av högteknologiska ämnen inom hälsovårdsområdet. Av de olika typerna av urografi är den intravenösa infusionstypen erkänd som en av de säkraste och mest exakta.

Indikationer och kontraindikationer

Intravenös urografi används för att bestämma ett stort antal patologier i organens urinvägar.

Metoden har följande möjligheter:

 1. Gör det möjligt att bedöma hur organ fungerar med upptäckta patologier (tuberkulos, pyelonefrit, trauma). Effekten är möjlig med viss ackumulering av kontrastmedium.
 2. Kan visualisera brännvinklar, främmande kroppar av stenar i vävnader.
 3. Det gör det möjligt att få en fullständig bild av de morfologiska processer i kroppen förändras som ett resultat av att utveckla sjukdomen.

Metoden för diagnos är särskilt populär hos barn på grund av enkel utövande. Till skillnad från uppåtgående urografi, vilka barn genomgår anestesi, kräver metoden inte användning av allvarliga läkemedel för anestesi.

Med hjälp av studien kan du identifiera sådana sjukdomar:

 • hydronephrosis av njurarna;
 • traumatiska skador av njurvävnader;
 • maligna eller godartade formationer;
 • bildning av stenar;
 • främmande kroppar, divertikula i blåsans hålrum;
 • störning av funktionen att tömma blåsan;
 • abnormaliteter av njureutveckling;
 • njur tuberkulos.

Indikationer för intravenös urografi:

 1. kränkningar av njurarnas utsöndringsarbete;
 2. anomalier vid utveckling av en eller två njurar;
 3. urolitiasis;
 4. kronisk organs patologi;
 5. misstanke om maligna eller godartade tumörformationer;
 6. förändring i blåsans funktionalitet;
 7. inflammation.

Kontraindikationer bestäms utifrån bestrålningsprocessen och den eventuella individuella intoleransen hos kontrastmedicin och saltlösning. De inkluderar:

 • individuell intolerans mot jod;
 • graviditet;
 • överskott av jod i patientens kropp;
 • feber;
 • hypertyreoidism;
 • dekompenserade patologier i lungorna, organ i hjärt-kärlsystemet, lever;
 • kollapsa, chock;
 • strålningssjuka;
 • allvarlig njurspatologi associerad med nedsatt excretionsfunktion.

Vid tillsättningen av intravenös urografi hos patienter med diabetes, behöver läkaren veta om att ta läkemedlet: läkemedlet Glucophage, som inkluderade metformin där, ansluter med jodhaltiga kontrastmediet framkallar en plötslig ökning av mjölksyranivån i blodet som orsakar acidos.

Även med diagnostiserad diabetes är det nödvändigt att kontrollera fördelningen av kontrast och påskynda borttagningen från kroppen.

Framställning av patienten

Tekniken kräver viss förberedelse, som bör startas 3 dagar före den utnämnda urografin. Om överensstämmelse med de rekommendationer som det beror inte bara på informationsinnehållet i förfarandet, men också säkerheten för patienten, så genomförandet av reglerna - är nödvändigt.

Förberedelse för intravenös urografi:

 1. Anamnes.
 2. Rengöring av tarmarna från avföringar, gaser (tvätt, enema). Förfarandet ska göras två gånger - på kvällen, på kvällens avläsning och 3 timmar före den angivna tiden.
 3. I 3 dagar behöver du byta till dietmat, vilket förhindrar överdriven gasbildning. Det är nödvändigt att utesluta bakning, konfekt, kolsyrade drycker, färska grönsaker och frukter, mejeriprodukter, baljväxter.
 4. Dagen innan analysen begränsar mängden flytande berusad - detta kommer att öka koncentrationen av urinsediment.
 5. 12 timmar före proceduren, ta aktivt kol, vilket minskar sannolikheten för ackumulering av gaser i tarmarna.
 6. På dagen för urografi, låt oss ta ett litet mellanmål, som utesluter för högt kalori mat och rätter som ökar gasproduktionen.
 7. Om patienten är orolig, är rädd för manipulering, är han ordinerad sedativa i en individuell dosering.

Förberedelse är nödvändig för att erhålla data med hög precision och minimera risken för komplikationer vid administrering av kontrastvätska. Åtgärder före urografi syftar till att förbereda patienten och är komplexa inte bara på grund av mångtrinnets natur, men också på grund av individens individuella egenskaper.

Nuancer som behöver åtgärdas:

 1. Liggande patienter sväljer en stor mängd luft, så de rekommenderas att sitta oftare i upprätt läge före förfarandet.
 2. Ungdomar är viktiga dieter vid beredningsskedet.
 3. Äldre människor, patienter med tarmatonymer kräver rengöringskläder för kvalitativt genomförd diagnostik.

Användningen av jodbaserade läkemedel stör leverns förmåga att neutralisera gaser - detta måste beaktas i efterprövningsperioden. Efter diagnosproceduren rekommenderas en generös dryck som kommer att påskynda avlägsnandet av kontrast från patientens kropp.

Kärnan i metoden och egenskaperna hos de använda drogerna

Ett kontrastmedel som administreras till en patient, reflekteras väl på urograms gjorda, och för att utvärdera funktionen hos var och en av njurar, urinledare, utsöndringskanalen, urinblåsan, urinröret. Det är viktigt att registrera förändringar som återvinning material njurar och passerar genom kroppen målade en kontrasterande flytande ämne (att lära sig om avvikelsen genom att jämföra data med etablerade standarder).

Valet av drogen måste åtgärdas på ett ansvarsfullt sätt, eftersom det inte bara beror på metodens informativitet utan också på patientens säkerhet.

Det valda läkemedlet bör inte

 • vara giftig
 • ackumuleras i kroppens vävnader;
 • delta i den allmänna utbytesprocessen.

I modern medicin använder de sådana färdiga preparat: Urografine, Visipak, Cardiotrast, Triombrast. Förutom rätt medicin är det viktigt att säkerställa att det snabbt tas bort från kroppen - efter intravenös urografi rekommenderas en generös dryck.

Hur är diagnosen?

Före införandet av preparatet innehållande jod är det nödvändigt att säkerställa individuell tolerans, frånvaro av allergi hos patienten till läkemedlets komponenter. På kvällens kväll måste du göra ett allergiskt test (kutant), eller gå in subkutant till 3 ml av läkemedlet.

Förfarandet utförs i den bakre positionen. Patienten som ligger i soffan ges upp till 30 ml kontrastmedium intravenöst. Det är viktigt att administrera botemedlet långsamt, i 2-3 minuter och vid denna tidpunkt för att observera patientens välbefinnande. Särskild uppmärksamhet krävs av patienter med kardiologiska, vaskulära patologier, aterosklerotiska förändringar och personer i den äldre åldersgruppen.

Läkemedlet administreras långsamt för att förhindra anafylaktisk chock. De första bilderna ska tas 5-6 minuter efter att det jodhaltiga läkemedlet har gått in i blodet. Följande bilder fixar organets tillstånd den 10: e, 20: e, 45: e och en timme.

För noggrannhet och informativitet hos metoden registreras data både liggande och stående. Byte av patientens kropp under studien kommer att bidra till att identifiera sådana brott som njursänkande.

Antalet bilder och frekvensen för fixeringsändringar beror på den förinställda diagnosen. Om det finns misstanke om patologi är urinröret en spännande kanal, data måste registreras under urineringsprocessen.

Biverkningar

Olika reaktioner efter det överförda förfarandet är sällsynta, men de är bättre att lära sig före undersökningen.

Biverkningar efter urografi:

 • hypotoni;
 • värme under kontrastperioden;
 • störning av andningsförloppet;
 • Smaken av järn i munnen;
 • hudutslag;
 • svullnad av läpparna;
 • njurinsufficiens.

För att minimera risken för biverkningar, rekommenderar experter att dricka mer flytande efter proceduren - så att läkemedlet återvinns snabbt från kroppen.

Fördelar och nackdelar med metoden

Excretory urografi är populär i diagnosen av olika patologier av organens urinvägar. I jämförelse med retrograd metod för administrering har intravenös sådana fördelar:

 • kräver inte cystoskopi under beredningsfasen
 • Du kan få noggrann information om det morfologiska och funktionella tillståndet hos njurarna, urinblåsan;
 • Diagnos är praktiskt taget smärtfri (inget obehag, förutom punktering för införande av kontrastläkemedel);
 • ger möjlighet att undersöka patienter med allvarliga skador
 • kräver ingen anestesi.
 1. minskad volym av urinvägarna;
 2. omöjlighet att identifiera patologiska störningar i ett tidigt skede av deras utveckling;
 3. Bilden av urinrörarna representeras av patchar och inte som helhet;
 4. Det finns otillräcklig kontrast i urogrammen (inklusive som ett resultat av brott mot reglerna för träning).
 5. icke-samtidig och ojämn fyllning av koppar.

Intravenös urografi har många fördelar gentemot innovativ teknik och används därför fortfarande så aktivt för att bestämma patologier hos patienter i olika åldersgrupper.

En tillgänglig och informativ diagnostisk metod används universellt och har få kontraindikationer. Användningen av urografi gör det möjligt att differentiera patologier med liknande symtom och starta behandlingen så snart som möjligt.

Metoden är tillgänglig överallt och kräver inte stora materialkostnader, men samtidigt kan du få mindre data än dyra studier - CT, MR. Intravenös urografi är en av de viktigaste metoderna för att diagnostisera patologier i njurarna och urinvägarna.

Excretory urografi. Intravenös kontrast urografi. Algoritm för att genomföra urografi. CT-urografi. MR urografi. Urografi hos barn

Vad är excretory urography?

Genitourinary system

Intravenös kontrast njurs urologi

Survey urografi

CT-urografi

MR urografi

Retrograd urografi

Hur går det med intravenös excretory urografi?

Indikationer och kontraindikationer för intravenös urografi

Algoritm för urografi

Allergiska reaktioner i urografi

Lätta allergiska reaktioner

 • känsla av värme;
 • en känsla av brist på luft;
 • torr mun
 • illamående och kräkningar
 • huvudvärk och yrsel.

Måttliga allergiska reaktioner

 • upprepade kräkningar;
 • frossa;
 • nässelfeber;
 • Angioödem.

Allvarliga allergiska reaktioner

 • droppe blodtryck
 • takykardi (frekventa hjärtklappningar);
 • konvulsioner;
 • astmatisk status.

Förberedelser för urografi

Snapshots of urography

Beskrivning OK

De har form av ljus (av skugga) remsor med en bredd av 2 till 5 millimeter, som visas fragmentärt. Uretern själv på grund av strukturella egenskaper och närvaron av vissa strukturer (tsistoidov) längs hela sin längd representeras av platser för expansion och förminskning. De förstorade sektionerna är fyllda med kontrast och syns därför lätta på bilden, smala sektioner representeras av mörkare.

Det spelar rollen som en reservoar, och därför ackumuleras en stor mängd kontrast i fördröjda bilder. Inom normen kan blåsans form sträcka sig från rund till päronformad och jämn pyramidal. Organets övre kant ligger på nivån 3 och 4 i den sakrala ryggkotan, medan den undre delen når pubicartikulationen. Konturerna är normalt klara, jämnt och svagt konvexa.

I varje frisk njure finns 4 koppar som öppnar sig i bäckenet. Bäckenet är ett trattformigt hålrum där urin ackumuleras och passerar sedan in i urinledaren. Små koppar (normalt från 6 till 12), som senare bildas stora, är inte alltid synliga på bilden. Denna struktur av njurarna fylls först med kontrastmaterial i bilderna. Även vid uppskjutna ögonblicksbilder (på 30: e minuten) fixerar normalt en tät fyllning av bäckenet.

Granskning, kontrast, excretory urografi: Vad är detta förfarande? Regler för beredning och resultat av röntgenstudie

Urografi är en effektiv, säker diagnosmetod. Studien är föreskriven för misstänkt utveckling av njursjukdomar, blåsskador, med problem med filtrering och urinproduktion. Tekniken gör att du kan identifiera stenar, tumörer, cyster, bestämma strukturen hos njursvävnaden.

Före proceduren bör patienter förstå att läkaren inte av misstag väljer en metod som urografi. Vad är det Vad visar studien? Hur skiljer sig kontrast urografi från undersökningen? Hur förbereder man sig ordentligt? Svar i artikeln.

Allmän information

Röntgenundersökning tillåter oss att identifiera kränkningar i arbetet med viktiga organ som utför excretions-, filtrerings- och excretionsfunktioner. För en mer fullständig bild av de negativa förändringarna introducerar doktorn först ett kontrastmedel och går sedan igenom undersökningen. Med granskning urografi utförs inte intravenös administrering av läkemedel. Studien är tillåten i alla åldrar, komplikationer och allvarligt obehag under proceduren där.

Fördelar med moderna metoder:

 • ger tillförlitliga uppgifter om graden av njurskada, typ av patologi
 • bilden visar tydligt de parenkymala strukturerna, konkretionerna, kopp-och-pelvissystemet;
 • visar sjukdomsfasen, njurarnas kvalitet
 • ger inte patienten smärtsamma förnimmelser;
 • det finns ingen vävnadskada;
 • lämplig för detektering av olika patologier, inklusive medfödda
 • biverkningar är tillräckligt snabba, det finns inga allvarliga komplikationer;
 • Fokuser på inflammation är tydligt synliga;
 • proceduren är tilldelad både vuxna och barn
 • flera typer av forskning gör det möjligt för doktorn att välja det bästa alternativet för att klargöra arten av patologi hos en viss patient;
 • Förberedelserna är enkla, inget behov av dyra droger.
 • Under studien får patienten en minimal dos av strålning;
 • Urografi är en mycket informativ diagnostisk metod med pålitliga resultat.

Titta på urvalet av de mest effektiva metoderna för behandling av pyelonefrit hos hemmet.

På de fördelaktiga egenskaperna och kontraindikationerna för njursamling av örter, läs den här adressen.

Indikation för studien

Radiografi används för att identifiera:

 • små och stora stenar i njurarna;
 • tumörer av godartad och malign natur;
 • glomerulonefrit;
 • pyelonefrit;
 • Hypertoni som uppstår på grund av njursjukdomar;
 • hydronefros;
 • orsaker till hematuri
 • njur tuberkulos;
 • medfödda patologier av strukturen hos urinvägarna;
 • infektionssjukdomar som förekommer i organen i det genitourära systemet;
 • strukturella störningar i vävnaderna hos viktiga organ
 • kontroll av problemområden med njurkolik;
 • för att klargöra organets tillstånd efter operationen på njurarna.

Kontra

Undersökning, excretion och kontrast urografi är inte lämplig för alla patienter. Före studien finner läkaren om det finns restriktioner för en viss person. Patienten är skyldig att informera urologen om alla kroniska patologier, intolerans mot vissa ämnen, graviditet.

Urografi utförs inte i följande fall:

 • akut eller kronisk njursvikt
 • feokromocytom;
 • tendens till blödning;
 • tyrotoxikos, andra patologier av sköldkörteln;
 • låg blodkoagulerbarhet;
 • graviditet;
 • allvarliga former av njur- eller leversjukdomar;
 • Glukofage under behandlingen av diabetes;
 • allergiska reaktioner mot kontrastpreparat av jod;
 • blödning av olika slag
 • amningstiden.

Vad händer om läkaren förbjuder att göra urografi? Alternativa - säkrare metoder för forskning: CT, MR, ultraljud av njurarna. Dessa metoder ger tillförlitliga resultat, även om informativiteten hos urografi är högre.

Typer av röntgenundersökning

Röntgenundersökning utförs på olika sätt. Valet av metod är urologens kompetens. Läkaren väljer det bästa sättet att studera njurens vävnader och funktionalitet, beroende på arten av sjukdomarna. Survey urografi ordineras ofta före en kontrasterande typ av studie för att förfina data, för att få en mer detaljerad bild av de interna renala strukturerna.

Urografiöversikt

funktioner:

 • standard röntgenundersökning, kontrastmedicin används inte av läkare;
 • Metoden ger en allmän bild av patologier, gör det möjligt att avslöja konkrement, främmande kroppar, parasitiska infektioner, tumörer;
 • granskning urografi visar njurernas tillstånd från övre delen till underdelen - urinrörets början (urinröret);
 • i bilder läkarna se ben i skelettet, formen, plats, skuggan av njurarna, tillståndet av andra organ i urogenitala systemet.

Excretory urografi av njurarna

Särskilda funktioner:

 • De flesta av röntgenbilderna av läkaren tillverkas vid tiden för utsöndring av kontrastmedlet;
 • Metoden gör det möjligt att på ett tillförlitligt sätt uppskatta utsöndringsfunktionen hos viktiga organ, bestämma graden av fyllning av blåsan, njurbäckenet.
 • Under studien är stenar, deras storlek, form, plats tydligt synliga;
 • Excretory typ av undersökning är föreskriven för detektion av tumörer, cyster i njurarna;
 • Metoden ger en uppfattning om strukturen hos urinvägarnas organ.

kontrast

Funktioner av njureurografi med användning av kontrastmedium:

 • att studera njurarna och blåsan applicera ett kontrastmedel, vilket administreras intravenöst;
 • Tekniken är baserad på njurkapacitet i filtreringen, utsöndring av bearbetade material, frisättning av metaboliska produkter.
 • som en radiopaque substans vald läkemedel Vizipak, Urogramin, Cardiotrast;
 • Efter införandet av komponenter känner patienten ofta värme i kroppen, brinner i venen, illamående, metallisk smak i munnen. Biverkningar försvinna efter några minuter;
 • Kontrast urografi utförs med en tom blåsan. Bilder tas under ackumulering av kontrastmedium från blodet med vissa intervall: under de första 2 minuterna, därefter - efter 5 minuter, 7 minuter efter intravenös injektion av ett speciellt läkemedel;
 • tekniken visar bäckenorgan, urinledare, njurar, prostata, stenar, cyster, tumörer. I bilderna kan märkbar hydrofekros, prostatisk hyperplasi, patologisk förspänning eller rynkning av de urogenitala systemorganen.

Hur man förbereder: grundläggande regler

När du skriver till urografi, ger läkaren rekommendationer. Förberedelse för studien med införandet av kontrastmedium och utan det är praktiskt taget detsamma.

Grundläggande regler för förberedelser för urografi:

 • tre dagar före urografi, bör patienten vägra mat som orsakar ökad gasbildning: baljväxter, färskkål, kolsyrade drycker, färskt bröd, muffins, råa grönsaker;
 • tendensen att gasbildning viktigt att ta aktivt kol 1 gånger om dagen i den erforderliga mängden (per kilo kroppsvikt - en tablett);
 • det är nödvändigt att göra ett prov för att klargöra allergier mot röntgenkontrastmedium: Urografin, Triombrast, Visipak, Cardiotrast och andra. Om det tidigare fanns fall av negativt svar på de listade läkemedlen, är patienten skyldig att varna läkarna om oönskade manifestationer.
 • senast 8 timmar före röntgenstudien måste du äta, under dagen är för mycket vätska inte värd att dricka
 • På morgonen på dagen kan du inte äta mat;
 • På kontoret avlägsnar patienten metallprodukter, smycken, enligt instruktioner från läkaren, tömmer urinblåsan;
 • i nervositet, rädsla för obehagliga känslor strax före en urografi är det tillåtet att acceptera ett lugnande medel (lugnande eller abirriterande).

Lär dig hur du samlar ett urinalysprov för Zimnitskiy och vad resultaten visar.

På hur man behandlar urolithiasis hos män med diet skrivs på denna sida.

Följ länken http://vseopochkah.com/lechenie/preparaty/urolesan.html och läs instruktionerna för användning av droppar Urolesan.

Hur utförs proceduren?

Funktioner av studien:

 • Hur utförs urografi? Det första steget är granskning urografi, sedan utsöndring;
 • Procedurens varaktighet beror på patologins svårighetsgrad, detektering av konkrement, antalet stenar, andra faktorer (personens individuella egenskaper);
 • Granskning urografi görs i stående position. För att skydda bröstet och könsorganen är dessa områden täckta med tunga förkläden med skyddsplåtar. Läkaren riktar röntgenstrålen till zon 3 och 4 i ryggkotan;
 • för intravenös urografi med röntgenkontrastmaterial ligger patienten på ett speciellt bord, läkaren injicerar läkemedlet i venen. I början av proceduren åtföljs ibland av obehagliga känslor, efter en kort tid försvinner obehaget.
 • Gradvis tränger kontrasten in i njurvävnaden, urinledarna. När excretory urografi tar bilder med ett visst intervall. En bild måste tilldelas "stående", resten - i "liggande" position;
 • i närvaro av indikationer görs fördröjda skott några timmar efter att vävnaderna fyllts med ett kontrastmedel;
 • procedurens normala varaktighet är från 30 till 60 minuter;
 • Efter studien kan patienten göra de vanliga sakerna, äta, dricka vätska.

Biverkningar

I översikts urografi obehag manifesterar obehagliga förnimmelser uppstår under en kort period vid tidpunkten för införandet av radiopaka substanser. Efter några minuter försvinner biverkningarna.

Läkaren är skyldig att varna patienten om eventuella negativa känslor:

 • brinner i venen i första minuten;
 • illamående;
 • en obehaglig eftersmak i munnen;
 • yrsel;
 • en känsla av värme i kroppen.

För att snabbt rensa röntgenkontrastmaterial ska patienten dricka mer mjölk, naturliga fruktjuicer och inte starkt grönt te efter proceduren.

resultat

Efter proceduren analyserar doktorn bilderna, förtydligar och avslöjar:

 • form, storlek, njurarnas läge;
 • tillstånd av parenkymala strukturer;
 • funktionaliteten hos kopp-och-bäcken systemet;
 • kvaliteten på urinpåfyllning
 • utflödeshastigheten av urin;
 • närvaro av konkrement
 • konsekvenser av skador som uppstår i urinvägarna
 • missbildningar av njurarna;
 • svår grad av hydronephrosis.

Läs mer om njurexamen med urografi efter att ha tittat på följande klipp:

urografi

Urografi utförs för att studera njurens tillstånd: patienten ges kontrasten och röntgenstrålar tas. Av denna anledning kallas en liknande metod för att studera njurens tillstånd kontrasturografi. Metoden bygger på förmågan att fördröja ingångskontraströntgen: först färgen ackumuleras i njurarna, efter att han släppt urin- och det ger möjlighet att bedöma deras tillstånd.

Tilldela urografi patienter som misstänks ha njursten, urinvägsinfektion, förekomsten av blod i urinen, vilket kan signalera akut inflammation eller cancer i urinvägs lesioner.

Det finns en undersökning, intravenös urskiljande urografi.

Survey urografi

Så kallade Röntgenundersökning av njurar, som en tumör diagnostiseras, parasitsjukdomar, främmande kroppar och njursten, och ofta är den första undersökningen som vid administrering till en patient som misstänks det patologiska tillstånd av njurfunktionen.

Survey urografi gör det möjligt att studera njurernas tillstånd, från början av de övre polerna och upp till början av urinröret.

Tilldela en översikt urografi i de fall då det är nödvändigt att ytterligare undersöka ben i skelettet, njure skugga, form och placering, för att bedöma allmäntillstånd och funktionaliteten hos andra urinorganen: urinblåsa, urinledare.

Excretory urografi

Tekniken är baserad på njurarnas excretionsfunktion och de flesta av bilderna tas i taget när njurarna har börjat markera kontrasten.

Utsöndrings urografi gör det möjligt att uppskatta intensiteten och tiden för att fylla bäckenet, urinblåsa vätska, form, storlek, enhetlighet, och arrangemanget av stenar hittats tumörer (cystor, tumörer), de strukturella särdrag hos blåsan och andra urinorgan.

Intravenös urografi

Denna metod för kontrast urografi är att patienten med en tom blåsa injicerad kontrast och ta bilder tills njurarna absorbera det från blodet och ackumuleras: under de första två minuterna, efter 4-5 minuter. och efter en annan 7 min. efter introduktionen av kontrast.

Erhållen efter intravenös urografi visar röntgenbilder njurarna, bäcken och urinblåsorna, blåsan, prostatakörteln. Med intravenös urografi kan detektera tumörer, cystor, stenar, njure expansions kaviteter (hydrouretär, hydronefros), patologisk skrynkling och stretching, hyperplasi vävnader i det urogenitala området.

Förberedelser för njureurografi

Vanligtvis före urografi njure patient ordineras att donera blod för att studera dess biokemiska sammansättning - så eliminera njursvikt, där undersökningen inte kan genomföras.

Två dagar före urografin rekommenderas patienten att utesluta från sina dietprodukter som orsakar överdriven gasproduktion.

Tre timmar innan proceduren är tillåten. Om läkaren finner det nödvändigt kan du ta avtagande dagen innan.

Patienten måste informera läkaren om de mediciner som han tar, om förekomsten av en allergi mot jodpreparat innan ni utför njureurografi.

Omedelbart före undersökningen är det nödvändigt att ta bort föremål som innehåller metall: smycken, glasögon, proteser etc.

Förfarandet är smärtfritt, varar inte mer än en och en halv och en halv. Patienten kan ligga i ett liggande läge eller ståposition.

Kontrasterande urografi är kontraindicerad för gravida och ammande kvinnor.

Biverkningar av kontrast urografi

Det finns biverkningar efter proceduren sällan, men sådan återkoppling av patienten registreras:

 • Efter introduktionen av kontrast känns värme, efter bestrålning, smaken av järn i munnen;
 • reaktion på kontrast manifesteras i form av ett övergående mildt utslag, svullnad av läpparna. I vissa fall var patienten ordinerad antihistaminer.
 • minskat tryck, det fanns problem med andning;
 • plötsligt visade ett njursvikt.

Fanns ett fel i texten? Markera den och tryck Ctrl + Enter.

74-årige bosatt i Australien, James Harrison, blev en blodgivare cirka 1000 gånger. Han har en sällsynt blodgrupp, vars antikroppar hjälper till att överleva nyfödda med svår anemi. Således räddade australien omkring två miljoner barn.

En utbildad person är mindre utsatt för hjärn sjukdomar. Intellektuell aktivitet bidrar till bildandet av ytterligare vävnad som kompenserar för de sjuka.

Amerikanska forskare utförde experiment på möss och drog slutsatsen att vattenmelonsjuice hindrar utvecklingen av åderförkalkning av blodkärl. En grupp möss drack ordentligt vatten och den andra vattenmelonsaften. Som ett resultat var kärlen från den andra gruppen fria från kolesterolplaketter.

Den genomsnittliga livslängden för lefties är mindre än högerhandare.

Mänskliga ben är fyra gånger starkare än betong.

Hostläkemedel "Terpinkod" är en av ledarna i försäljningen, inte alls på grund av dess medicinska egenskaper.

Om du ler bara två gånger om dagen - kan du sänka blodtrycket och minska risken för hjärtinfarkt och stroke.

Den mest sällsynta sjukdomen är Kurus sjukdom. Endast representanter för stammen Fores i Nya Guinea är sjuka. Patienten dör av skratt. Man tror att orsaken till sjukdomen är att människans hjärna äter.

Våra njurar klarar av att rensa tre liter blod på en minut.

I våra tarmar föds, bor och dör miljontals bakterier. De kan ses endast med en stark ökning, men om de kom ihop skulle de passa in i en vanlig kaffekopp.

Vikten av den mänskliga hjärnan är cirka 2% av den totala kroppsvikten, men den förbrukar cirka 20% av syret som kommer in i blodet. Detta faktum gör människans hjärna extremt mottaglig för skador orsakad av brist på syre.

Tandläkare har dykt upp relativt nyligen. Redan 1900-talet var det en vanlig frisörs plikt att dra ut sjuka tänder.

I fyra skivor med mörk choklad innehåller cirka två hundra kalorier. Så om du inte vill bli frisk är det bättre att inte äta mer än två stycken per dag.

Även om hjärtat av en person inte slår, kan han fortfarande leva länge, vilket vi påvisade av den norska fiskaren Jan Revsdal. Hans "motor" stannade i 4 timmar efter att fiskaren försvann och somnade i snön.

Enligt statistiken ökar risken för ryggskador på måndagar med 25% och risken för hjärtinfarkt - med 33%. Var försiktig.

Det verkar väl, vad kan vara nytt i ett sådant hackneyed ämne som behandling och förebyggande av influensa och ARVI? Alla har länge varit kända som den gamla "farmors" metoder, den där.

urografi

Urografi är en radiopaque studie av njure- och urinvägsfunktionen, som används för att diagnostisera de flesta urologiska sjukdomar.

Det erhållna urogrammet visualiserar perfekt njurarnas anatomiska position, deras form och storlek, gör det möjligt att bedöma graden av funktionalitet hos urinorganen, för att upptäcka olika patologier (neoplasmer, stenar, inflammationsfält).

 • överblick - utan införande av kontrast, det är faktiskt en röntgen av njurarna och urinvägarna;
 • excretion (intravenös) - ett kontrastmedel används, vilket administreras intravenöst. Detta görs för bättre visualisering.

Som en kontrast använder excretory urografi jodhaltiga läkemedel. Jod är ett ämne som kan orsaka en allergisk reaktion av varierande svårighetsgrad. Därför, 1-2 dagar före undersökningen, görs ett test för individuell känslighet mot jod. Testning utförs under polykliniska förhållanden under överinseende av medicinsk personal. Med utveckling av allergier (urtikaria, rinnande näsa, svullnad) ges patienten omedelbart med kvalificerad hjälp. I detta fall är införandet av ett kontrastläkemedel strängt kontraindicerat.

Förberedelser för urografi

Inom 3 dagar före urografi är det nödvändigt att observera en diet som utesluter livsmedel som orsakar jäsning och gasbildning i tarmarna (grönsaker, frukter, sura mjölkprodukter, kolsyrade drycker, svartbröd etc.).

Om det behövs, på förhand om proceduren, kan en rensningsema och aktiverat kol administreras.

8 timmar före testet bör du inte äta och dricka mycket vätskor.

Omedelbart före urografi bör blåsan och magen vara tom.

vittnesbörd

Urografi används för att diagnostisera sjukdomar i urinvägarna och ordineras av en urolog om det finns vissa indikationer:

 • kroniska infektioner i urinvägarna;
 • njurkolik;
 • hematuri (blod i urinen);
 • urolitiasis;
 • obstruktion (blockering) av urinledaren;
 • medfödda missbildningar av njurarna;
 • patologisk rörlighet hos njurarna;
 • traumatiska skador;
 • kontroll efter kirurgisk behandling.

Kontra

Till förhållanden där urografin inte är önskvärt eller absolut kategoriskt kontraindicerat, innefattar:

 • allergi mot jodhaltiga läkemedel;
 • graviditet när som helst
 • olika blödningar;
 • minskad blodkoagulering
 • njursvikt (akut eller kronisk form);
 • glomerulonephritis (akut kurs);
 • hypertyreoidism;
 • behandling av diabetes mellitus med preparatet "glukofagus";
 • feokromocytom (en hormonellt aktiv tumör av binjurmedulla).

Om det inte finns någon möjlighet att utföra urografi (i förekomst av kontraindikationer) kan denna metod ersättas med andra, mindre informativa men säkrare studier för en viss person: ultraljud av njure och urinblåsa, CT eller MR.

Beslutet om det är lämpligt att ersätta eller komplettera en diagnostisk metod av en annan görs av den behandlande läkaren, utgående från patientens individuella egenskaper. I alla fall syftar alla undersökningar till att få så mycket tillförlitlig information om njur- och urinvägarna.

Av fullständigheten och kvaliteten på informationen beror på noggrannheten i diagnosen och effektiviteten av den föreskrivna behandlingen.

Metod för att genomföra urografi

Foto: Urografisk bild

Att gå urografi är bättre i de kliniker som specialiserar sig på diagnos och behandling av urologiska patologier.

Före undersökningen är det nödvändigt att underteckna ett officiellt samtycke för urografin. Detta kan göras av patienten själv eller hans släktingar. Då måste vi ta bort alla metallföremål från oss själva och byta till engångsprodukter. Om patienten störs av svår smärta eller rädsla, kan han erbjudas lugnande medel och smärtstillande medel.

Före införandet av ett kontrastmedel utförs en översiktlig urografi - en röntgen av njurarna och urinvägarna.

Utövande av excretion (intravenös) urografi

Skyddet börjar i de första minuterna efter att kontrasten har gått in i blodomloppet och varar från 45 till 60 minuter. Under denna tid tas flera bilder med jämna mellanrum, till exempel 5-7 minuter, därefter 12-15, 20-25 osv.

Om kontrasten saknas långsamt är det möjligt att utföra en fördröjd fotografering (vid 45, 60 minuter). Hur många bilder behöver tas, bestämmer radiologen, med hänsyn till sjukdomens särdrag.

Biverkningar

Ofta under introduktionen av ett kontrastläkemedel, känner patienterna en brännande känsla längs venen, illamående, yrsel eller en känsla av värme genom kroppen. Dessa reaktioner anses vara normala, obehagliga symptom går bort på egen hand.

Till anteckningen: För att påskynda processen att avlägsna kontrast och neutralisera den mottagna dosen av strålning första dagen efter undersökningen rekommenderas att man dricker mer vätska, helst mjölk och fruktjuicer.

Sedan före införandet av en fullständig dos av radiopreparat preparat gjordes ett prov för känslighet, utvecklas allergi mot det extremt sällan.

Om den preliminära undersökningen av patienten genomfördes korrekt och inte avslöja några kontraindikationer för urografi, observeras dessa och andra biverkningar vanligtvis inte.

Diagnos av symptom

Ta reda på din sannolika sjukdom och till vilken läkare bör gå.