Huvud
Massage

Uroflowmetry

Uroflowmetry är metoden för diagnos, som består i att mäta graden av urinering. Detta är en relativt enkel diagnosmetod, som används för olika urinproblem.

Indikationer för forskning:

Hur är uroflowmetry gjort?

 • Användning av en speciell apparat (uroflowmetry). I detta fall uppmanas patienten att urinera i tanken på enheten, som analyserar de viktiga indikatorerna och ger ganska noggranna siffror. Studien ska utföras under förhållanden som är bekväma för patienten, och vid behov upprepas diagnosen flera gånger för att få de mest objektiva uppgifterna. Man bör komma ihåg att diagnosen ska utföras med tillräcklig fyllning av blåsan, men det är mycket oönskat att överfylla det.
 • Användning av mätredskap och stoppur. Med detta alternativ markerar patienten tiden för början och slutet av urinering och fixar volymen urin. Därefter delas den resulterande volymen i tid och medelvärdet av urinering uppnås. Användningen av denna metod anges i frånvaro av uroflowmeter. Naturligtvis, till skillnad från hårdvarumetoden, tillåter du inte att få alla nödvändiga flödesindikatorer genom att använda en stoppur.

Parametrarna för uroflowmetri är normala:

 • Den maximala urineringstiden - mängden för män är 15 ml / s eller mer; för kvinnor - 20 ml / s och mer.
 • Den genomsnittliga urineringstiden överstiger normalt 10 ml / sek.
 • Tiden för att nå maximal hastighet är normalt inom 4-9 sekunder.
 • Den totala tiden för urinering uppskattas av läkaren i enlighet med den tilldelade volymen.
 • Volymen utsöndrad urin: idealiskt betraktas undersökningen objektiv om den totala volymen är från 200 till 500 ml. Den minsta volymen där du kan ta hänsyn till resultaten av uroflowmetry är 100 ml.
 • Den tid som krävs för att starta en föreläsning - brukar inte överstiga 10 sekunder. Man bör emellertid ta hänsyn till den psykologiska komponenten som förhindrar att vissa människor urineringstorkar i obekväma tillstånd.

Hur man förbereder sig för uroflowmetri:

 • I 30-60 minuter före provet måste du dricka 0,5-1 liter vatten.
 • Patienten väntar på uppmaningen att urinera och informera läkaren om det.
 • En studie pågår, under vilken det är nödvändigt att skapa bekväma förhållanden för patienten. Öppna vid behov vattenkranen för att stärka den konditionerade reflexen.
 • I vissa fall behövs flera studier för att erhålla objektiv data.

Vad är uroflowmetri?

Lämna en kommentar 8,092

Om urinvägspatologier uppstår bör en kontroll utföras. Det är viktigt att på förhand veta hur uroflowmetrin utförs, eftersom endast de mest bekväma förhållandena för patienten under diagnosen garanterar ett korrekt resultat. Denna typ av undersökning kan avslöja ett antal urologiska störningar, men man måste vara redo inte bara fysiskt utan även moraliskt.

Funktioner av metoden

För patienten ser denna metod ut som en vanlig urinering i en viss kapacitet.

Uroflowmetry är ett sätt att diagnostisera det genitourära systemet, vars avgörande faktor är hastigheten på urinströmmen vid urinering. Den utförs med hjälp av specialutrustning eller en vanlig stoppur. I det andra fallet är det särskilt viktigt att inte vara blyg eftersom några förändringar i tillståndet under urinering kan väsentligt förändra resultatet. Som ett resultat kommer en felaktig diagnos att göras.

Förfarandet utförs snabbt, utan att störa kroppens naturliga lock. Före studien måste du konsultera en läkare, klargöra alla detaljer i proceduren, förekomsten av biverkningar. Om patienten använder något läkemedel, måste du informera läkaren om det. I diagnosprocessen är det viktigt för patienten att slappna av och inte röra sig. För att skapa gynnsamma förhållanden installeras mätgivaren i ett separat rum, och läkaren tar emot data på datorskärmen på distans. Denna metod bestämmer volymen urinproduktion, hastigheten på strålen och tiden under vilken en viss volym frigörs.

Indikationer för

Denna typ av studie är viktigast för diagnosen prostata adenom. Dessutom utförs förfarandet i följande fall:

 • enures;
 • förekomst av symtom på blåscancer
 • okontrollerad urinering;
 • funktionella förändringar i blåsan;
 • obstruktion av urinröret (nedsatt patency);
 • kronisk inflammation i blåsan (blåsan);
 • infektion i urinvägarna.
Tillbaka till innehållet

Förberedelser för forskning

Förberedelse för uroflowmetri gäller inte bara patientens fysiska tillstånd utan även psykologiska. För att urinen fylldes tillräckligt för proceduren, 1 timme före detta, måste du dricka 1 liter vätska. Följaktligen är nästa urinering endast möjlig inom ramen för diagnosen, inte tidigare. Eventuella frågor av intresse bör ställas till läkaren i förväg, så att det under diagnosen inte blir några missförstånd. Beroende på befintliga patologier kan patienten behöva självständigt mäta tiden för urinering och husets volym, och resultaten ska registreras och ges till doktorn före studien.

För att få ett korrekt resultat utförs uroflowmetri som en prioriterad fråga.

Om patienten tidigare hade föreskrivit läkemedel som stimulerar urinblåsan och urinröret, är det före uroflowmetri nödvändigt att överge användningen av dem, samt ta mediciner och till och med vitamintillskott. Gravida kvinnor ska informera läkaren om deras situation. Miktur under diagnosen utförs i vanlig position för en man: män - stående, kvinnorsittande. Trots att den nödvändiga utrustningen är installerad i ett separat rum är det viktigt att före moralen. Eventuella ändringar i en persons tillstånd, även påfrestningar och erfarenheter, påverkar de erhållna resultaten.

Hur utförs uroflowmetri hos barn och vuxna?

Det finns flera typer av denna studie. Det enklaste sättet är att mäta volymen av den tilldelade urinen och tiden som spenderas på den. Patienten behöver urinera i en viss kapacitet. Läkaren upptäcker tiden från urinströmmen, tills processen är klar. Formeln beräknar hastigheten på strålen (den delade volymen är dividerad med den tid som spenderas).

Mer information ges genom att utföra en diagnos med en speciell uroflowmätare - en apparat utrustad med en skrivare, anslutning till en dator etc. Innan studien påbörjas, berättar läkaren patientens regler och lämnar honom ensam i ett speciellt rum. När en person är klar att urinera, trycker han på mätanordningen en knapp som signalerar början på proceduren. Därefter måste du vänta i 5 sekunder och som vanligt att urinera i en speciell behållare. Vid denna tidpunkt visar uroflowmätaren resultatet av studien i form av ett diagram på datorskärmen på läkarmottagningens kontor. Efter avslutad urinering väntar patienten ytterligare 5 sekunder och markerar slutförandet av proceduren på enheten.

Uroflowmetry för ett barn äldre än 2 år utförs också som vuxen. Bebisar upp till 6 månader under förfarandet ligger och i ålder av sex månader till 2 år sitter oavsett kön. Tack vare denna diagnosmetod löses problemet med barndomsenures. Det är viktigt att barnets blåsan är full nog, men inte överfulla. För att göra analysen rätt och att barnet inte var rädd kan hans mamma vara nära honom.

Under uroflowmetri är det förbjudet att spänna musklerna i buken och perineum samt att trycka på urinröret.

Betygsättning av urinproduktionen hos män och kvinnor

Om det inte finns några patologier i urinvägarna, under urinering ökar en svag urinström hastigheten och minskar sedan den igen. Hastigheten av urinering beror på patientens kön och ålder. Grafen som erhållits från diagnosen indikerar närvaron eller frånvaron av sjukdom. En frisk person under proceduren bestämmer följande data:

 • Den maximala micturitionshastigheten hos män bör normalt vara från 15 ml / sek, hos kvinnor - från 20 ml / sek.
 • Medelhastigheten för miktion ligger inom 10-15 ml / sek.
 • Maximal hastighet i frånvaro av patologier uppnås inom 4-9 sekunder.
 • Föreläsningstiden som helhet beror på volymen av den tilldelade urinen.
 • Väntetiden för micture är inte mer än 40 sekunder. Här är det nödvändigt att ta hänsyn till den psykologiska faktorn. Inte alla som vet att de följer honom på något sätt kan uppträda naturligt.

Förklaring av mottagna data

Under uroflowmetry visas många data på monitorn. För att förstå alla subtiliteter, skapa en enda bild och basera på de erhållna resultaten kan diagnosen endast vara en läkare. En del av data känns emellertid av patienten själv:

 • T är tiden för urinutsläpp. Perioden från början till uppsägning av urinering. Det reflekteras av en lång kurva på abscisaxeln. Det är värt att notera att urineringstiden inte är relevant här. Om strålen är avbruten, kommer dessa siffror att vara olika.
 • Q max är maxhastigheten hos urinströmmen. Han talar om volymen utfärdad för en viss tid. Vid abnormiteter är förekomsten av patologi inte nödvändig. I detta fall spelar kön och ålder av patienten en viktig roll.
 • Q mitten är den genomsnittliga hastigheten hos strålen. Karakteriserar urinering i allmänhet och visar förhållandet mellan den tilldelade volymen och den tid som spenderas på processen.
 • Tq max - förvärv av maximal hastighet från det ögonblick som strålen kommer från. I en frisk person stiger uroflowogrammet, och denna parameter tar 1/3 av grafen. I närvaro av patologier ökar grafen svagt och TQ max ökar.
 • V är den totala volymen av den utsöndrade urinen. För en lyckad diagnos bör denna faktor överstiga 50 ml. Helst 200-600 ml.
 • Tw är väntetiden för urinströmmen.
Metoden för undersökning är att mäta volymen av den tilldelade urinen och tiden som spenderas på den. Tillbaka till innehållet

Exempel på resultat

I en frisk person är vänster sida av diagrammet högre än höger. I allmänhet liknar kurvan en klocka. Eventuell manifestation av asymmetri indikerar en eller annan patologi. En låg Q max indikerar en svaghet i urinledarens sfinkter, och en hög indikerar ett hot mot inkontinens. Om kurvan stiger långsamt indikerar detta en patologi i urinhalsens hals. Om Q max av patienten är mer än 15 ml / sek, är obstruktion av urinvägarna obetydlig, eller det är inte närvarande. Om det erhållna värdet är mindre än 10 ml / s, är det en allvarlig försämring av urinröret eller svagheten i blåsemusklerna. Det är omöjligt att bestämma patientens tillstånd om resultatet ligger inom 1015 ml / s.

Vad indikerar uroflowmetry?

Genom uroflowmetri identifieras ett antal sjukdomar:

 • Neurogen blåsan. Brott mot urinering som ett resultat av nervsystemets patologi.
 • Hyperaktiv blåsan - ett komplex av symptom, inklusive inkontinens, frekvent urinering, urin frigörs för det mesta på natten.
 • Godartade och maligna neoplasmer i prostata.
 • Prostatit (inflammation i prostata vävnaden).
 • Minskning av diametern hos en enskild del av urinröret.
 • Enuresis hos barn. Huvudsakligen hänvisar till nervinkontinens, sjukdomens organiska natur (urinrörets urinrörelse eller urinrör) hos barn är sällsynt.
 • Urininkontinens hos vuxna. I grund och botten är detta en organisk kränkning.
Tillbaka till innehållet

Låt oss sammanfatta

Uroflowmetry möjliggör snabb, enkel och smärtfri upptäckt av urologiska patologier. Förfarandet bestämmer hastigheten på urinströmmen vid urinering. För förekomst av normal uppmaning kan du inte tillåta maximal fyllning av karbamiden. Urinering ska vara tillfredsställande, i en avslappnad miljö utan ytterligare manipulation.

De data som erhållits med uroflowmetry indikerar tillståndet för det urogenitala systemet. I närvaro av tidigare etablerade sjukdomar i detta område är denna typ av diagnos obligatorisk. T. till. Metoden har inga kontraindikationer, och hans uppförande påverkar inte människans villkor, det gäller för nyfödda barn och gravida kvinnor. Men innan du börjar proceduren måste du kontakta din läkare. Diagnos på det offentliga sjukhuset är gratis.

Vad är uroflowmetry

För patienter med urinproblem är diagnosmetoden nr 1 uroflowmetri (UFM). Trots den mycket informativ i Ryssland denna undersökning inte används i så stor utsträckning som i de europeiska och amerikanska sjukhus - inte alltid lämplig utrustning. Uroflow mätare underlättar väldigt diagnostiseringen av sjukdomar i genitourinary sfären. Förfarandet orsakar inte smärta för patienter och är inte associerat med obehag.

Anordningen för analys av urodynamik

När en urolog eller andrologist patienter kommer med klagomål av svag ström urinering (miktsii), finns det ett behov av att mäta flödet av jet set och hur subjektivt klagomål i samband med en viss sjukdom. För detta ändamål utförs uroflowmetry, under vilken:

 • tid för urinering -t (sek);
 • volymen av den tilldelade urinen - V (ml);
 • hastigheten av urinutflödet är Q = V / t (ml / sek).

Före uppfinningen av de speciella enhetsdiagnostik utförs på ett enkelt sätt: stoppur lokalisera början och slutet av urinering, och mätglaset uppmätt volym av den utmatade vätskan och beräknas den genomsnittliga strömningshastigheten.

I uroflowmätaren används istället för en enkel mätkapacitans en urinmottagare med en integrerad sensor och ett tillhörande elektroniskt mätsystem. Så snart de första delarna av vätska kommer in i urinuppsamlingsanordningen, startas en flödeshastighetsmätning. Uppgifterna går till operativsystemet som är anslutet till sensorn, bearbetas och följande indikatorer visas på datorskärmen:

 • volym utsöndrad urin;
 • Föreläsningens totala tid
 • förändring i flödeshastighet vid början, mitten och slutet av urinutsöndring;
 • diagram över förändringen i flödeshastighet (uroflowgram).

Efter avkodning får läkaren värdefullt material, vilket gör det möjligt att korrekt diagnostisera sjukdomen.

Indikationer för diagnos

Organiska patologier i urinvägarna är synliga på ultraljud, MR, CT. Men dessa metoder ger inte information om funktionella överträdelser. I sådana fall blir uroflowmetri oumbärligt, vilket kan skapa orsaken till en långsam eller svår urinering. Sådana skäl inkluderar:

 • infarktisk obstruktion - obstruktion av urinvägarna (urinrör, blåsans hals);
 • stricture (sammandragning) av urinväggen;
 • försvagning av musklerna i sfinkteren (låsning / öppning av urinen) och detrouse (muskulär väska av blåsan);
 • överträdelse av innervation av urinflödet.

Ett antal sjukdomar är förknippade med dessa störningar i urinfunktionen:

 • olika former av prostata adenom;
 • godartade och maligna tumörer;
 • stenar i blåsan;
 • infektion och inflammation i urinvägarna;
 • urininkontinens
 • störning av nervreglering av urinutflöde (neurogen / hyperaktiv blåsan).

De karakteristiska graferna för förändringar i urinflödeshastigheten erhållen med UFM bekräftar med hög noggrannhet eller avvisar den preliminära diagnosen. Analysen är ofarlig, den är inte kopplad till störningar i patientens kropps fysiologiska processer. Har inga kontraindikationer för vuxna (inklusive gravida kvinnor) eller för barn. Metoden för forskning för män med adenom i prostata och utseende av tumörer är särskilt relevant.

Förberedelse och genomförande av studien

Ingen speciell manipulation av patienten krävs av UVM: du behöver bara urinera i behållaren med ett mätinstrument. Förberedelserna för analys har emellertid fortfarande flera regler.

 1. Innan testet måste du mäta hastigheten på urinering själv hemma och hålla journaler, vilket ökar noggrannheten hos diagnosen med enheten.
 2. Faktumet av graviditet ska rapporteras till läkaren - denna omständighet kommer att beaktas vid analys av resultaten.
 3. Det rekommenderas inte före proceduren att ta droger som påverkar urinvägens muskulatur (diuretika, hypotensiva läkemedel och örter, vitaminer).
 4. Under 30-60 minuter före testet bör flera glas vätska druckas: blåsan ska fyllas men inte överfylld.
 5. Du kan inte tömma blåsan omedelbart före UVM.

Uroflowmetry ger psykologisk komfort: urinering sker i ett separat rum utan obehöriga personer. Män urinera stående, kvinnor - på ett speciellt säte. Läkaren övervakar schemaläggningsändringen på datorskärmen i ett annat rum. Innan analysen utlämnas, förklarar doktorn hur undersökningen utförs och vilka egenskaper den har. Patienten förblir ensam i rummet, klar, trycker på knappen och efter några sekunder börjar urinering.

 • Således är det omöjligt att artificiellt stimulera processen och till belastningen.
 • Det rekommenderas inte att göra onödiga rörelser.
 • Struggle främmande föremål i urean är strängt förbjudet.

Endast överensstämmelse med reglerna ger oönskat resultat och hjälper till att upptäcka den verkliga orsaken till problemet.

Data för analys av urodynamik

Dataskärmen visar alla viktiga indikatorer, vars tolkning förklarar orsaken till många funktionella patologier.

 1. V är den totala volymen urin. För att utföra en lyckad diagnos bör mängden urin extraherad vara minst 100 ml, den optimala volymen - 500 ml.
 2. Tvänta- tid före början av micture karakteriserar tillståndet av sfinkteren och musklerna i urinröret. Deras försvagning eller hyperaktivitet förlänger eller förkortar den normala väntetiden.
 3. TQmax- tidsperioden när strålens maximala hastighet uppnås. Normalt bör ökningen i jetens hastighet uppta 1/3 av hela processen. Avvikelser indikerar en överträdelse av arbetet i urinorganens muskler eller problem med patenten.
 4. TMICT- tid för smidig hastighetsminskning har normalt inga raster och tar 2/3 av hela perioden.
 5. Qmax - Högsta värdet av hastigheten bestäms endast av uroflowmätaren; Värdet beror inte bara på patologin utan även på patientens ålder och kön.
 6. Qave - genomsnittlig flödeshastighet; beräknas med formeln som används för intermittent urinering:
 1. Ett viktigt element i diagnosen är ett diagram byggt av datorn baserat på analysdata. Den erhållna kurvan överblickar oss att bestämma arten av patologin.

Tolkning av mätvärdena för uroflowmätaren

Resultaten av analysen jämförs med värdena vid normal urinering. Baserat på jämförelsen dras slutsatser om patologins närvaro och natur. Tabellen för jämförelse ges nedan.

Tabell 1. Jämförande egenskaper hos patologier med uroflowmetri

Non-invasiv procedur för diagnosering av urogenitala systempatologier - uroflowmetry: vad är det, hur man förbereder och hur man går igenom analysen

Med urologiska störningar genomgår patienten en omfattande undersökning. Med enuresis, cystit, infektionssjukdomar i urinvägarna, problem med urinrörlighet, genomförs uroflowmetri.

Vad är det Vilka avvikelser kan bestämmas av resultaten av studien? Hur förbereder man sig för förfarandet? Hur tar man urin korrekt? Svar i artikeln.

Vad är uroflowmetry

Metod för att diagnostisera patologi i det genitourinära systemet, icke-invasiv procedur. Den avgörande faktorn är strålens hastighet under tömningen av blåsan.

Under studien urineras patienten i en speciell behållare där mätinstrumentet är installerat. Uttagsmätaren är ansluten till en PC, skrivare, andra element. Under undersökningen överförs alla data på urinutmatningshastigheten, urinvolymen till monitorn i form av en graf.

Patientens uppgift är att helt enkelt urinera i ett speciellt rum utan att spänna musklerna i perineum och buken. Alla data läses av uroflowmätaren, den speciella mjukvaran omvandlar signalerna till en grafisk bild. Som ett resultat av proceduren ser läkaren några avvikelser vid urinering.

Indikation för studien

Studien ordineras för olika sjukdomar i det genitourära systemet:

 • kronisk inflammation i urinblåsan;
 • adenom i prostata (för att bekräfta diagnosen);
 • problem med blåsans funktion
 • enuresis (urininkontinens);
 • tecken på utveckling av blåscancer
 • infektionssjukdomar i urinvägarna;
 • okontrollerad urinutsöndring;
 • kränkning av urinrörets passabilitet.

Vad är renal micronephrolithiasis och hur man behandlar sjukdomen? Vi har svaret!

Läs om vad som är en tillfällig vänster binjur och hur man behandlar utbildning på denna adress.

Kontra

Uroflowmetry är ett förfarande som inte har några begränsningar för utförandet. Vissa patologier kan påverka analysresultaten, men fungerar inte som ett hinder för förfarandet.

Det enda besväret som patienten upplever under studien är psykiskt obehag. De flesta människor gillar inte att kissa på kontoret, i en speciell enhet, även om läkaren är i ett annat rum.

Läkaren har till uppgift att förbereda patienten psykologiskt, förklara betydelsen av proceduren. Spänningen i musklerna i perineum eller prostatakörteln påverkar negativt resultaten av analysen, urologen mottar felaktiga data. Med rätt inställning slappnar patienten, grafen visar alla abnormiteter i blåsan, om någon.

Vad gör

Baserat på resultaten av testet bestämmer urologen:

 • bestämmer kvaliteten på urinvägarna;
 • svårighet eller långsam urinering
 • skada på prostatakörteln, en ökning av storleken på ett viktigt organ;
 • Funktionalitet av urinblåsande sphincter, förhindrande av okontrollerad läckage av urin;
 • blåsans kontraktilitet
 • svårighetsgrad av obstruktion eller obstruktion av kanaler
 • alla hinder som hindrar det normala utflödet av urin.

Hur man förbereder

rekommendationer:

 • Huvudregeln är att psykologiskt stämma in för att utföra forskning, för att utesluta muskelspänning.
 • några dagar före förfarandet slutar patienten att ta alla droger som ökar utflödet av urin, droger av något slag, till och med vitaminer;
 • Den gravida kvinnans uppgift är att berätta för läkaren om hennes situation.
 • 1 timme före proceduren dricker patienten 1 liter vatten, nästa gång du kan urinera endast under undersökningen. En större volym vätska före uroflowmetry bör inte användas.

Hur utförs proceduren?

Förutom psykiskt obehag finns det inga svårigheter att bedriva forskning. Uroflowmetry är ordinerad för spädbarn, gravida kvinnor, äldre, patienter med någon grad av urinvägsinfektion.

När man skriver till studien, förklarar doktorn procedurens subtilitet för personen, berättar för vilka patologier detekteras med korrekt urinering. En viktig punkt är rekommendationerna för beredning av uroflowmetri.

Forskningsordningen:

 • kvinnor och män urinerar i vanligt läge: står eller sitter. Barn upp till sex månader under uroflowmetry ligger från 6 månader till 2 år (både pojkar och tjejer). Bredvid de unga barnen är en av föräldrarna att ta bort rädslan för okända omgivningar.
 • Före forskning är det viktigt att dricka vattenmängden, det är inte nödvändigt att överlappa en bubbla;
 • patienten tar ställning före urinering (byggnad eller sittande), ger en signal till läkaren om beredskapen för forskning. För att göra detta måste du trycka på knappen, töm blåsan efter 5 sekunder. Jeten ska komma in i en speciell behållare med en sensor;
 • 5 sekunder efter urinering, trycker patienten på knappen igen, signalerar slutförandet av processen;
 • under studien fångar uroflowmätaren strålens huvud, perioden för saktning och acceleration av urinering, volymen av den frigjorda vätskan;
 • Läkaren är i ett separat rum. Patienten bör slappna av musklerna i perineum och prostata, föreställ dig att urinering passerar under normala förhållanden. Noggrannheten i de diagnostiska resultaten beror på genomförandet av denna regel.

Vad påverkar graden av urinering

Överträdelse av urinflödet, karaktären av tömningen av blåsan påverkas negativt av vissa patologier:

 • detrusor eller prostatacancer;
 • kroniska infektioner i urinröret, urinblåsan;
 • godartad prostatahyperplasi, mot vilken urinrörets lumen är blockerad;
 • ryggmärgsskador, tumörer som orsakar störning av nervreglering eller neurogen dysfunktion.

Förvrängning av analysdata uppstår i följande fall:

 • Patienten bryter mot reglerna, ansträngde musklerna i prostata under studien.
 • före förfarandet avbröts inte droger och ämnen som påverkar tömningsgraden av blåsan;
 • under proceduren flyttades en person.

Normer och avvikelser hos män och kvinnor

Med urinvägarnas funktion fungerar minskningen av urinutsöndringen och ökar. Tömningen av blåsan beror på patientens ålder och kön. Baserat på resultatet av förfarandet får läkaren ett schema som indikerar mikturets dynamik (urinering).

Lär dig om tecken på inflammation av njurarna och om behandling av patologi med hjälp av mediciner.

Instruktioner för användning av antibiotika Palin för blåsor beskrivs på denna sida.

Gå http://vseopochkah.com/lechenie/narodnye/klyukva.html adress och läsa om fördelarna och programregler från tranbärskompott för behandling av njure.

Normativa indikatorer för patienter i medelåldern:

 • Miktionens maximala hastighet visas i intervallet från 4 till 9 sekunder;
 • genomsnittlig hastighet - från 10 till 15 sekunder;
 • väntetid för urinering - upp till 40 sekunder. En viktig faktor är den psykologiska faktorn. Många människor, när de kontrollerar processen av en läkare och instrument, kan inte uppträda naturligt;
 • Tidpunkten för borttagning av urin beror på volymen ackumulerad vätska;
 • Lägsta hastighet för föreläsningen: kvinnor - från 20 ml per sekund, män - från 15 ml / s.

Förklaring av resultat

Grafen på resultaten av uroflowmetry innehåller mycket data. Utvärdering av indikatorer, förstå bilden av patologi, diagnos av abnormiteter - uppgift av en specialist. Patienterna kommer att dra nytta av att karakterisera många betydelser för att förstå den övergripande bilden.

Huvudindikatorer:

 • Q mitt. Snabbhet av strålen (medelvärden). När strålen bryts är det avvikelser i indikatorerna.
 • V. Volymen av urinutgång. Diagnosen lyckas med en volym urin från 200 till 600 ml, en minsta volym på 50 ml.
 • T. Urinutsläppets varaktighet från analys till slutet av urinering.
 • Q max. Hastigheten av urin är maximalt. Indikatorn beror i stor utsträckning på ålder och kön.
 • Tg max. Maximal hastighet från ögonblickets misslyckande.
 • Tw. Väntetid för uppkomsten av en urinstråle.

Läs mer om vad uroflowmetry är från följande video:

Vad är uroflowmetry och hur kan man korrekt dechiffrera resultaten?

Uroflowmetry är en enkel diagnostisk procedur som används för att bestämma hastigheten av urinflödet. Detta test är icke-invasivt och används för att bedöma funktionen av urinrörets urinblåsare och sfinkterapparat.

Under förfarandet, patienten urinerar i en speciell pissoar (tratt) ansluten till mätinstrument, som beräknar den mängd urin, hastigheten för mottagande och den totala varaktigheten av urinering.

Baserat på den information som erhållits skapar datorn en kurva (uroflowgram) som behandlar läkaren tolkar. Uroflowmetry-kurvan hjälper till att bedöma tillståndet hos de nedre delarna av urinvägarna.

Patienter kan tilldelas och ytterligare studier: uroflowmetry utförs ofta tillsammans med cystometri och cystografi.

1. Urineringsprocessen

Accumulering och utsöndring av urin är resultatet av en komplex växelverkan mellan blåsan, urinrörssfinkter och nervsystemet. Normalt ackumuleras blåsan ca 400-500 ml urin, varefter personen uppmanar att urinera.

För tömning av blåsan är sammandragningen av hans muskelmembran (detrusor) ansvarig. Bubbelfyllning uppstår när detrusorn slappar och sphincterapparatens spänning.

För normal tömning behövs muskelspänningar (detrusor) och avslappning av urinrörssnäckarna.

2. Vad är enheten för uroflowmetri?

Figur 1 - Apparat för utförande av uroflowmetri

Komponenter på enheten:

 1. 1 Funnel för insamling av urin, sensorer för mätning av urinflödet, en mätenhet, en reservoartank. För kvinnor, för mer bekvämlighet, används en särskild stol där en kvinna kan urinera i en naturlig position.
 2. 2 En dator som bearbetar data från uroflowmätaren och visar en grafisk uroflowmetrykurva.
 3. 3 Skärmen och skrivaren som är anslutna till datorn tillåter dig att visualisera och skriva ut testresultaten. Ytterligare analys av de erhållna kurvorna utförs av läkaren.

Figur 2 - Uroflowmetri hos män och kvinnor

Klinisk roll för uroflowmetri:

 1. 1 Karakteristisk för detrusorfunktionen.
 2. 2 Diagnos av sfinkterläget (spasm, avkoppling).
 3. 3 Bedömning av urinrörets passabilitet.
 4. 4 Utvärdering av effektiviteten av behandlingen.

2,1. vittnesbörd

Uroflowmetry är ett billigt och snabbt screeningstest som gör att du kan bedöma tillståndet i det nedre urinvägarna.

 1. 1 Urininkontinens (inkontinens) hos kvinnor och män.
  • Om klagomålen inte överensstämmer med den kliniska bilden.
  • Vid kombinerad inkontinens med en neurogen blåsan.
  • Forskning rekommenderas i kombination med inkontinensproblem med blåsningstömning.
  • Före kirurgisk behandling för inkontinens.
 2. 2 Obstruktion av urinvägarna.
  • Godartad prostatahyperplasi (adenom). En förstorad prostata leder till en svårighet i urinflödet från urinblåsan. I avsaknad av behandlingsåtgärder kan BPH leda till fullständig urinhinneobstruktion och akut urinretention.
  • Prostatacancer och blåstumörer.
  • När det är nödvändigt att utesluta urinrörelse och andra patologiska processer i urinröret.
 3. 3 Neurogen blåsan.
 4. 4 Frekventa urinvägsinfektioner.
 5. 5 Barn uroflowmetry göra när symtom från de lägre divisioner av urinsystemet (urin, brådskande önskan att urinera, återkommande urinvägsinfektioner, symptomen av vesikoureteral reflux).

2,2. Risken för komplikationer

Testet är icke-invasivt och leder inte till några negativa konsekvenser för patientens hälsa. Studien genomförs i de mest bekväma förhållandena, i ett slutet rum.

3. Patientpreparation

Den behandlande läkaren berättar patienten om förfarandet och ger en möjlighet att ställa frågor av intresse, berättar hur man ordentligt förbereder sig för studien.

 1. I en studie dag tilldelas en viss dricka diagram för blåsfyllning (t ex 4 dryck kopp av dricksvatten för flera timmar till uroflow). I varje specifikt kliniskt fall kan läkaren ordinera sitt eget träningssystem.
 2. 2 När urinblåsan fylls bör urinen bibehållas innan studien påbörjas.
 3. 3 Om du har graviditet, måste du informera din läkare i förväg.
 4. 4 Patienten måste informera läkaren om alla mediciner, läkemedel som samlats in de senaste dagarna.
 5. 5 Vissa faktorer (spänning, rörelse av kroppsdelar under proceduren, användning av vissa droger) kan störa studieens noggrannhet.

4. Under studien

Uroflowmetry kan utföras på poliklinik och på ett sjukhus.

 1. 1 Patienten urinerar i en specialtratt där urinflödesmätaren är monterad. Vid urinering samlas information.
 2. 2 Under proceduren kan du inte spänna, försök att accelerera flödet med ansträngning.
 3. 3 Vid slutet av urineringstiden avslutas studien.
 4. 4 Du bör inte kasta toalettpapper, hygienbindor i maskinens tratt!

5. Efter proceduren

I slutet av urinering uroflow enheten beräknar flödeshastigheten i milliliter per sekund, den totala mängden av urin, varaktigheten av blåsans tömningsprocessen, och matar ut informationen som en grafisk kurva. Baserat på de erhållna uppgifterna förklarar den behandlande läkaren patientinformationen på villkoret av det nedre urinvägarna.

6. Beräknade parametrar och deras normala värden

Figur 3 - Uroflogram visar beräkningen av tiden för urinering och varaktigheten av urinflödet

För att besegra blåsning enkelt

Orsaker, symptom, behandling och förebyggande av cystit

Huvudmeny

Uroflowmetry: vem är utnämnd, hur går det, utbildning, indikatorer

I urologisk praxis finns det flera sätt att undersöka urinorganens arbete. Uroflowmetry eller miktsiometriya inte den vanligaste, men mycket informativt att utvärdera aktiviteten hos urinblåsan och ringmuskel vid urinering (miktsii).

Forskningsmetodik

Brott av miktiken finns både i organisk patologi och i funktionell patologi. Därför är det inte alltid möjligt att upptäcka ett problem med hjälp av ultraljuds-, MR- eller röntgenkontrastanalys. Hjälpen kommer uroflowmetry (UFM).

Denna metod för diagnostik gör att du kan se i den grafiska bilden som den anger som slutdokumentet, mikroskopets genomsnittliga och maximala hastighet och mängden frisatt urin. Resultaten kommer att visa:

 • urinrörets patency
 • permeabilitet av den vesicoureterala delen;
 • kontraktil aktivitet hos muskeln som frigör urin.

Uroflowmetry är tillgänglig, fysiologisk, kräver inte ingrepp i kroppen. Patienten urinerar i en behållare med ett rör, och enheten fixerar. Dessutom används uroflowmetry för att övervaka behandlingsdynamiken.

Indikationer för uroflowmetri

Tilldela eventuella problem med urinering:

 • akut och kronisk cystit hos kvinnor och män;
 • överträdelse av periodicitet
 • förändring i volymen urin;
 • byte av jet
 • om du måste drabbas av urinering
 • inkontinens.

Hur förbereder man sig för uroflowmetri?

Särskild träning behövs inte. Ta bara hand om att fylla blåsan vid diagnosstiden. För att göra detta, drick 0,5 liter vatten 40-60 minuter före den schemalagda undersökningen.

Vissa människor behöver vara mentalt justerade, men det här är inte svårt, eftersom patienten är ensam i rummet under uroflowmetry.

Om du tar mediciner som påverkar urinvägarna (diuretika, hypotensiva läkemedel, örter), berätta det för läkaren om det.

Hur utförs forskningen?

Diagnos utförs i ett specialtilldelat blandningsrum. Patienten introduceras till enheten och visar knappen som man trycker på mössen först och 5 sekunder efter slutet. Då lämnas forskaren ensam. Enheten registrerar den urinering som produceras i tratten som är ansluten till enheten. För kvinnor på kontoret är en miking stol, män urinera stående. Processen spelas in automatiskt. Därefter skickas patienten till ultraljudsdiagnosrummet, där mängden resterande urin bestäms (i norm det ska inte överstiga 30 ml). För detta ändamål används en kateter också, men metoden förlorar före ultraljud, eftersom den anses invasiv.

Normala indikatorer och tolkning av resultaten

Normalt är urinströmmen svag först, då blir den starkare, då sänks hastigheten. Processen på papper visar doktorn om eventuella problem. Läkaren utvärderar indikatorerna, med hänsyn tagen till patientens ålder, volymen urin i blåsan och typen av patologi.

Indikatorerna för FMS inkluderar:

 1. Den maximala och genomsnittliga urineringstiden. Beror på kön, ålder, tonus detrusor och inre sphincter i blåsan, vesikouretral segmentet. Hos män med en volym urin upp till 200 ml är maxhastigheten 20 ml / s, mer än 200 ml - 30 ml / sek. Hos kvinnor är det 20-25 ml / sek. Medelhastigheten är 10-15 ml / sek.
 2. Time. Beror på det vesicourethrala segmentets och urinrörets patency. Normalt är det 20 sekunder. I händelse av intermittent träning sammanfattas tiden då urin utsöndras ur urinröret.
 3. Volym. De mest tillförlitliga resultaten erhålls om mängden urin är minst 50 ml.
 4. Väntetid för urinering. Normen är 30-40 sekunder. Med nederlaget för muskeln som producerar urin är det mycket mer. När hyperplasi i prostatakörteln kan nå flera minuter.

Vad kommer uroflowmetry att visa?

Studien visar sjukdomen:

 • och neurogen överaktiv blåsa (blåsa innervation kränkning som resulterar från ryggradsskador eller sjukdomar i det autonoma nervsystemet);
 • adenom eller prostatatumör (godartad eller malign formning);
 • prostatit (inflammation i glandular prostata vävnad);
 • smalning (stricture) i urinröret;
 • barns enuresis (organiskt eller oftare nervös urininkontinens hos barn äldre än 4-5 år);
 • urininkontinens hos vuxna (ofta organisk patologi).

Pris för diagnos

Förfarandet som gjorts på ett sjukhus eller i en polyklinisk stat i ledning av en läkare är gratis. Genomsnittspriset i kommersiella medicinska institutioner varierar från 8 till 18.

Uroflowmetry: indikationer, beredning, som utförd

Vad är uroflowmetri? Uroflowmetry är studien av genitourinary systemet, urinledaren och urinröret, som bestämmer urinflödet och dess parametrar. Resultatet visas direkt på skärmen, patienten urinerar in i en specialtratt.

Informativiteten hos forskningen beror på beredningens korrekthet. Idag kommer vi att berätta vad uroflowmetry är, vilken är tilldelad den, hur den genomförs, och hur data från forskningsstandarderna dechiffreras.

En av de informativa metoderna för att diagnostisera urologiska sjukdomar, både hos män och kvinnor, är uroflowmetri. Metoden är smärtfri, det finns inga komplikationer och biverkningar.

Uroflowmetry: Vad är den här metoden

Vad undersökningen visar:

 • Volymen urea;
 • Hastigheten av urin frigjord från strömmen;
 • Den tid för vilken urea passerar.

På monitorns skärm, i tratten som patienten skriver naturligt, visas all information och ett diagram över normerna för normer och avvikelser.

Förfarandet avslöjar alla de patologiska processerna i de nedre utloppskanalerna och problem med urinering i de tidiga stadierna av sjukdomen.

Vid normal drift av blåsan går urinen genom 3 steg:

 1. Långsam jet;
 2. Stärker, växer starkare
 3. Går till lågkonjunktur för att slutföra tömning av urin.

När någon inflammation och patologiska processer, läkaren i diagnostisering ser ett brott mot normal utflöde av urin och hastighet, hinder som urinen passerar genom urin härledning sätt.

Under tolkningen av analysdata tar läkaren hänsyn till alla viktiga parametrar - ålder och kön. Det görs som sista skedet före diagnosen eller en ytterligare studie.

Läkaren själv bestämmer om ytterligare prov är nödvändiga eller om resultatet av uroflowmetri är tillräckligt för att förskriva konservativ behandling.

vittnesbörd

Indikationer för utnämningen av denna manipulation är sjukdomar i urologi och vissa neurologiska tillstånd när urininkontinens observeras. Avkoppling eller vice versa stark reflexkomprimering av sfinkteren leder i det första fallet - inkontinens, respektive i andra, problemet med urinutgång.

indikationer:

 • Incontinens av urinutsöndringar;
 • Urinary tract stricture;
 • Urinrörets onormala struktur;
 • Tumörbildning av urinledaren;
 • Polyps, cystor, papillom;
 • Överträdelse av normalt utflöde och urinproduktion (enuresis);
 • Infektiösa och inflammatoriska processer i genitourinary system;
 • Adenom av prostata.

Metodik och beredning

Hur utförs uroflowmetri? Innan det är nödvändigt att förbereda. Tillförlitlig information om de erhållna resultaten beror på detta.

Ordningen för utförande av ufm:

 • Blåsan är fylld. För 1-1,5 timmar är det nödvändigt att dricka vatten intensivt. När du fyller urinen och vill gå på toaletten börjar proceduren.
 • Urofluometer är en speciell medicinsk anordning i form av tratt och rör. När en stark urinström strömmar in i en tryckratt visar instrumentets sensorer resultatet på doktorns bildskärm som ett histogram;
 • Uroflowmetry bör utföras i ett varmt utrustat kontor för denna övning. Patienten ska vara i bekväma förhållanden, det borde inte vara något att hindra analysens normala förlopp, för att inte spendera den igen.

Hur förbereder man sig för förfarandet?

 1. Det kan inte göras när det finns en kall eller smittsam sjukdom;
 2. Användningen av läkemedel ska rapporteras till läkaren.
 3. Innan diagnosen ställer frågor om hur man sitter ordentligt (kvinna) eller står (manlig);
 4. Gravida kvinnor informerar också om deras intressanta situation;
 5. Blåsan fylls 1,5 timmar före testet;
 6. Psykologisk inställning (du måste urinera i närvaro av en läkare - det är inte alltid möjligt att slappna av);
 7. Inga påfrestningar på kvällen.

Hur är det

 • Urea är full;
 • Patienten kommer in i manipulationsrummet;
 • Tryck på startknappen på beredskapen att starta;
 • Pausa innan du börjar upp till 6-7 sekunder;
 • En man står, en kvinna sitter;
 • Flytta inte förrän efter urinering;
 • Efter en fullständig utsöndring av urinen trycks tryckknappen igen.

Dekryptera data

 • Urin transiteringstid (T): Tiden från början till slutet av urinering beaktas (norm 4-9 sek.);
 • Flödeshastigheten är maximal (Qmax). Indikatorn för normen påverkas av kön och ålder. Han talar om volymen av jet producerad urin;
 • Flödeshastigheten är genomsnittlig (Qmid). Det visar hela processen med urinering. Detta är förhållandet mellan den totala volymen (V) / T av tiden som används för urinprocessen (norm> 10 ml / s.);
 • Del av tiden som används för snabbuppringning från början av proceduren (Tq max). Vid normens hastighet på histogrammet når kurvan en topp i höjd, börjar den gradvis att falla. Förekomsten av den patologiska processen i schemat kommer att visa en långsam uppgång;
 • Total volym (V) urin. Med korrekt förberedelse för studien ska den totala volymen vara upp till 500 ml urin;
 • Tid som tas för att starta urinering (TW).

I tolkningen av analysen kan data vara sådana slutsatser:

 1. Med motstånd (obstruktion);
 2. Utan motstånd (icke-obstruktiv);
 3. Osäker (kräver omprövning);
 4. Mycket snabb snabb strålning (med inkontinens);
 5. Strålen avbryts (med prostatakörtelns patologi).

Urinhastighet (Q)

Denna grundläggande indikator beror inte bara på ålder, men också på kön. Ju äldre personen, trycket på urinutsöndring minskar, särskilt det starkare könet.

Hur är uroflowmetry gjort och vad är det?

Ett karakteristiskt symptom på prostatit är ett brott mot urinering. Det förändrar inte bara frekvensen utan även graden av urinutgång. Ett sätt att bestämma patologin är uroflowmetri.

På män, i en inspektionsriktning, finns det en fråga - vad är det så? Gelometri betyder en typ av diagnos som syftar till att mäta utflödeshastigheten och volymen urin.

Indikatorens avvikelse från normen indikerar en försämring av urinblåsan och kränkning av urinrörets passabilitet. Uroflowmetry tillåter att bekräfta eller förneka närvaron av inflammation och tumörer i prostatakörteln.

I vilka situationer är uroflowmetry nödvändigt?

Med ålder förvärras en mans tillstånd. Urinsystemet är inget undantag. Blåsan och urinröret är utarmad, atrofi, detta leder till en försämring av urinering.

Förutom åldersrelaterade förändringar är orsaken till försämrad urinering infarktisk obstruktion. Med andra ord, smalning av urinröret under blåsan. Infravesikal obstruktion är karakteristisk för följande förändringar och sjukdomar:

 • prostatit i olika former;
 • stricture av urinvägskanalen - förträngning;
 • skleros av blåsans hals
 • godartad prostatahyperplasi;
 • neoplasmer av olika etiologier;
 • trauma, inflammation och så vidare.

Sjukdomar åtföljs av en överträdelse av urinering, och uroflowmetry kan upptäcka patologi, även i ett tidigt skede.

I USA och europeiska länder används diagnosmetoden vid den första behandlingen av en urolog eller andrologist. I Ryssland är situationen annorlunda: uroflowmetry fungerar som en hjälpmetod för instrumentanalys. Förmågan att göra denna typ av analys är inte tillgänglig på alla kliniker.

Hur uroflowmetry utförs - allmän information

Det finns inget komplicerat i metoden. För att genomföra en förenklad uroflowmetry, är en mätkupa och en stoppur tillräcklig. Metoden är tillgänglig för användning hemma, men ger ungefärliga resultat.

Det är nödvändigt att registrera varaktigheten av urinering med en stoppur och volymen urin med en mätkopp. För att bestämma graden av urinutflöde, dela volymen vätska i sekunder. Du får en ungefärlig hastighet.

Att känna till normala parametrar för uroflowmetri - man kan förstå närvaron eller frånvaron av patologi i kroppen.

Uroflowmetry: vem är utnämnd, hur går det, utbildning, indikatorer

I urologisk praxis finns det flera sätt att undersöka urinorganens arbete. Uroflowmetry eller miktsiometriya inte den vanligaste, men mycket informativt att utvärdera aktiviteten hos urinblåsan och ringmuskel vid urinering (miktsii).

Forskningsmetodik

Brott av miktiken finns både i organisk patologi och i funktionell patologi. Därför är det inte alltid möjligt att upptäcka ett problem med hjälp av ultraljuds-, MR- eller röntgenkontrastanalys. Hjälpen kommer uroflowmetry (UFM).

Denna metod för diagnostik gör att du kan se i den grafiska bilden som den anger som slutdokumentet, mikroskopets genomsnittliga och maximala hastighet och mängden frisatt urin. Resultaten kommer att visa:

 • urinrörets patency
 • permeabilitet av den vesicoureterala delen;
 • kontraktil aktivitet hos muskeln som frigör urin.

Uroflowmetry är tillgänglig, fysiologisk, kräver inte ingrepp i kroppen. Patienten urinerar i en behållare med ett rör, och enheten fixerar. Dessutom används uroflowmetry för att övervaka behandlingsdynamiken.

Indikationer för uroflowmetri

Tilldela eventuella problem med urinering:

 • akut och kronisk cystit hos kvinnor och män;
 • överträdelse av periodicitet
 • förändring i volymen urin;
 • byte av jet
 • om du måste drabbas av urinering
 • inkontinens.

Hur förbereder man sig för uroflowmetri?

Särskild träning behövs inte. Ta bara hand om att fylla blåsan vid diagnosstiden. För att göra detta, drick 0,5 liter vatten 40-60 minuter före den schemalagda undersökningen.

Vissa människor behöver vara mentalt justerade, men det här är inte svårt, eftersom patienten är ensam i rummet under uroflowmetry.

Om du tar mediciner som påverkar urinvägarna (diuretika, hypotensiva läkemedel, örter), berätta det för läkaren om det.

Hur utförs forskningen?

Diagnos utförs i ett specialtilldelat blandningsrum. Patienten introduceras till enheten och visar knappen som man trycker på mössen först och 5 sekunder efter slutet. Då lämnas forskaren ensam. Enheten registrerar den urinering som produceras i tratten som är ansluten till enheten.

För kvinnor på kontoret är en miking stol, män urinera stående. Processen spelas in automatiskt. Därefter skickas patienten till ultraljudsdiagnosrummet, där mängden resterande urin bestäms (i norm det ska inte överstiga 30 ml).

För detta ändamål används en kateter också, men metoden förlorar före ultraljud, eftersom den anses invasiv.

Normala indikatorer och tolkning av resultaten

Normalt är urinströmmen svag först, då blir den starkare, då sänks hastigheten. Processen på papper visar doktorn om eventuella problem. Läkaren utvärderar indikatorerna, med hänsyn tagen till patientens ålder, volymen urin i blåsan och typen av patologi.

Indikatorerna för FMS inkluderar:

Vad är uroflowmetry: hur och för vilket ändamål bedrivs det?

Uroflowmetry är en screeningsstudie som kan identifiera urinvägsproblem.

Metoden är vid mätning av parametrarna för urinflödet. Alla indikationer visas på datorskärmen, pålitligheten av resultaten beror på rätt förberedelse.

Kärnan i metoden är att patienten ska urinera i tratten, så att indikatorerna på datorskärmen visas. Detta avslutar studien. Metoden är smärtfri, har inga kontraindikationer och biverkningar.

När är det nödvändigt att besöka en urolog?

En specialist är värt ett besök, om det finns ont i nacken, njurar, med smärtsam urinering.

Med symtom på njursjukdom kan magen bli öm, smärta kan uppstå under frisättning av urin, njurekolik. Alla dessa symtom indikerar en sjukdom. Det är nödvändigt att larmet ljuder.

Sällsynta eller frekventa resor till toaletten talar också om problem i genitourinary systemet. En erfaren urolog kommer att tilldela uroflowmetry i detta fall.

Funktioner av metoden

Uroflowmetry är en metod för att diagnostisera sjukdomar i det genitourära systemet. Det föreskrivs i sådana fall när det är nödvändigt att mäta hur mycket urinutsläppet är.

Förfarandet är enkelt, snabbt och smärtfritt, omslaget bryts inte. Under proceduren är det bättre att inte flytta.

Om patienten tar mediciner, ska detta rapporteras till läkaren. Kärnan i denna metod är att bestämma och fixa flödeshastigheten av urin under urinering. Oftast används enheter som bygger på viktgivare.

Innan processens början bör du konsultera en urolog. Han borde förklara alla nyanser av uroflowmetrymetoden, eventuella biverkningar. För att säkerställa att resultaten är korrekta måste patienten säkerställa bekväma förhållanden för urinering.

För detta måste sensorens sensor placeras i ett separat skåp. Skivor utförs automatiskt i uroflowmätarens display.

Kvaliteten på indikatorerna beror också på andra forskningsförfaranden, till exempel cystoskopi. Därför bör uroflowmetry utföras i prioritetsläget.

Tack vare metoden kan du ta reda på hur mycket urinproduktion, flödeshastigheten och tiden för utsöndring.

När är studien planerad?

Oftast är denna procedur ordinerad för sådana sjukdomar:

Kontraindikationer är inte tillgängliga. Uroflowmetry kan utföras för både män och kvinnor (även gravida kvinnor), barn. Det finns inga biverkningar, så du behöver inte oroa dig för din hälsa.

Det finns flera variationer av undersökningen:

Uroflowmetry: indikationer hur man förbereder och hur man ska utföra, avkodning, norm

Med sjukdomar i det genitourära systemet, och inte bara det, är urin en av de mest informativa källorna om kroppens tillstånd. Men förutom dess sammansättning är andra rent fysiologiska parametrar viktiga: tömningsmängden, jetstrycket, de medföljande känslorna, volymen av vätskan och så vidare.

Lag av urinering kräver involvering av en mängd olika muskler och organ. Normalt fungerar detrusor - blåsans muskelmembran, och sfinkteren - den cirkulära muskeln, samspelar. Detrusor reduceras, vilket leder till att urinen blåses ur blåsan, och sfinkteren slappnar av samtidigt, vilket frigör utloppet. Således säkerställs ett fritt flöde av urin genom urinröret.

Vid inflammation och en mängd andra sjukdomar i genitourinary systemet är denna konsistens frånvarande.

Det är uppenbart att detta omedelbart påverkar urineringshandlingen: det är en fördröjning i urinen, falsk uppmaning, upprepade uppmaningar, svårigheter i samband med smärta eller oförmåga att tömma blåsan åt gången och så vidare.

Till exempel, med en samtidig sammandragning av blåsan och sfinkteren uppstår inte urinering, men trycket på organets väggar är inte allvarligt, vilket leder till svår smärta. Och med en ständigt avslappnad sphincter finns det ingen möjlighet att kontrollera urinering.

Uroflowmetry är en metod för att mäta hastigheten på den frisatta urinen. Detta värde normaliseras beroende på patientens kön och ålder. En tydlig avvikelse från normen tjänar som en signal om störningar i det genitourära systemet.

Uroflowmetry utförs på hårdvaru sätt - i detta fall mäts inte bara hastigheten utan också volymen urin, flödesintensiteten och så vidare. Möjlig och den enklaste fixeringen med hjälp av en behållare med lämplig volym och stoppur. Det är sant att den senare metoden inte är helt korrekt.

Förfarandet tar ett minimum av tid, ger inga besvär, förutom en falsk synd, bryter inte huden och påverkar inte välbefinnandet. Det är viktigt att förbli avslappnad, eftersom överdriven spänning i bukväggen eller sphincterns muskel snedvrider resultatet.

Förfarandet är föreskrivet för patienter i alla åldrar. Den enda funktionen är kroppens position i tid uroflowmetry.

Vuxna män står under handlingen, för kvinnor på kontoret finns en miking stol. Under graviditeten utförs studien på exakt samma sätt.

Hos barn äldre än 2 år är förfarandet detsamma som hos vuxna. Barn från sex månader till två sitter under förfarandet, barn ligger upp till sex månader.

Indikationer för ledning

Svårighetsvätska, svag strål osv. Är själva indikationer på urinprovning, inklusive med hjälp av uroflowmetri.

Vad är uroflowmetry och hur kan man korrekt dechiffrera resultaten?

Uroflowmetry är en enkel diagnostisk procedur som används för att bestämma hastigheten av urinflödet. Detta test är icke-invasivt och används för att bedöma funktionen av urinrörets urinblåsare och sfinkterapparat.

Under förfarandet, patienten urinerar i en speciell pissoar (tratt) ansluten till mätinstrument, som beräknar den mängd urin, hastigheten för mottagande och den totala varaktigheten av urinering.

Baserat på den information som erhållits skapar datorn en kurva (uroflowgram) som behandlar läkaren tolkar. Uroflowmetry-kurvan hjälper till att bedöma tillståndet hos de nedre delarna av urinvägarna.

Patienter kan tilldelas och ytterligare studier: uroflowmetry utförs ofta tillsammans med cystometri och cystografi.

Accumulering och utsöndring av urin är resultatet av en komplex växelverkan mellan blåsan, urinrörssfinkter och nervsystemet. Normalt ackumuleras blåsan ca 400-500 ml urin, varefter personen uppmanar att urinera.

För tömning av blåsan är sammandragningen av hans muskelmembran (detrusor) ansvarig. Bubbelfyllning uppstår när detrusorn slappar och sphincterapparatens spänning.

För normal tömning behövs muskelspänningar (detrusor) och avslappning av urinrörssnäckarna.

Vad är enheten för uroflowmetry?

Figur 1 - Apparat för utförande av uroflowmetri

Komponenter på enheten:

Uroflowmetry

Uroflowmetry är en studie av urodynamik. Denna metod är inspelningen av volymen av passage av urin under urineringstiden. Eftersom uroflowmetri är en ganska enkel undersökningsmetod används den ganska ofta, särskilt vid den första diagnosen av sjukdomar som kan påverka de nedre delarna av urinvägarna.

Metoden gör det möjligt att bedöma tonen i musklerna som är involverade i urinprocessen och urinrörets patency.

Studien är följande: patienten, som har en uppmaning att urinera, erbjuds att urinera i en specialtratt i uroflowmätaren.

Resultatet är ett diagram som visar den tidsmässiga förändringen i urinvolymen och beräkningen av tid, volym och hastighet.

I klinisk urologi används uroflowmetri för att bestämma den volymetriska flödeshastigheten för urinflödet i processen för oberoende urinering. Denna diagnostiska procedur gör det möjligt att bestämma funktionen och tillståndet hos blåsans muskler (detrusor) och att detektera infraröd obstruktion.

Om urinningen är normal blir hastigheten av urinutflödet snabbt maximalt och sedan, när urinblåsan släpps, sker en avmattning och urinen gradvis slutar. Med de olika obstruktionerna i det urinvägar som finns, utflödet av urin sker på ett annat sätt: ökning och minskning av hastigheten är längre.

Typiskt korreleras studieens grafiska rekord med patientens ålder och kön. Efter uroflowmetri kan urologen ordinera andra studier, till exempel cystometri, cystografi, cystoskopi och andra.

De vanligaste indikationerna för studien är:

 • adenom i prostatakörteln hos män;
 • hyperaktivitet hos blåsan;
 • Urininkontinens
 • neurogen blåsan
 • malign prostatacancer
 • striktur av urinröret.

Pris uroflowmetry i Moskva

I Moskva finns 281 adresser, där du kan göra uroflowmetry. Det lägsta priset för förfarandet är 280 rubel, det genomsnittliga priset är 1174 rubel.

Varför gör uroflowmetry?

Uroflowmetry utförs för att identifiera närvaron och omfattningen av obstruktion av nedre våningarna i urinvägarna. Det mesta av urinflödet uppträder med adenom och prostatacancer, strängningar, prostatit, blåstumörer, en neurogen blåsan, urinvägsinfektioner, skador och ryggmärgsskador.

Efter att ha erhållit uroflowmetrydata kan man dra slutsatser om sätet hos slemhinnan i urinröret och urinblåsan. Orsakerna till utvecklingen av obstruktion av urinvägarna kan vara olika. Med ett brutet urinflöde kan det kastas in i njurarna, vilket leder till infektioner och sedan till ärrbildning och njursvikt.

 • Dessutom är uroflowmetri en av undersökningsmetoderna, det hjälper också till att kontrollera behandlingen av urologiska patienter.
 • Det är lämpligt att genomföra uroflowmetry. som ett screeningtest för medicinska undersökningar och medicinska undersökningar.
 • Ofta utförs uroflowmetri tillsammans med ultraljud av blåsan, cystometrin eller sfinkometometri.
 • Genomförande av uroflowmetri har inga begränsningar.

Hur man korrekt förbereder sig för uroflowmetry

Patienten före studien bör inrättas inte bara fysiskt utan också psykiskt. En timme före proceduren måste du dricka 1 liter vatten för att fylla urinblåsan. För att undvika missförstånd under proceduren bör alla frågor av intresse för patienten ställas i förväg.

För att få ett korrekt resultat bör uroflowmetry utföras först.

Om patienten tidigare har tagit mediciner som stimulerar urinröret och urinblåsan, ska de kasseras före studien. Detsamma gäller för andra läkemedel, liksom olika vitamintillskott. Om en kvinna är gravid, borde hon definitivt informera sin läkare om hennes tillstånd.

Under diagnosen sker vanligtvis urinering i vanligt läge för patienten: kvinnorsittande och män - stående. Särskild utrustning är installerad i ett separat rum, men patienten måste ändå vara mentalt anpassad, eftersom resultatet är en persons mentala tillstånd, särskilt stress och erfarenheter.

Förfarande för att studera urinflödet

Diagnos utförs i den vanliga fysiologiska positionen. Hos barn upp till sex månader utförs uroflowmetri i en bakre position, äldre än denna ålder (upp till 2 år) och kvinnorsittande och hos män. Före proceduren bör blåsan vara väl fylld.

Beroende på uppgiften för studien finns det flera metoder för uroflowmetri.

Den enklaste metoden är att bestämma mängden urin som erhållits och den tid det tar att göra detta. Denna metod kräver ett graduerat kärl och en kronometer (stoppur).

Patienten urinerar i ett specialfartyg, medan tiden från uppkomsten av urinströmmen och dess upphörande mäts. Därefter bestäms volymen av erhållen urin.

Den genomsnittliga rymdhastigheten beräknas enligt följande: volymen divideras med den förflutna tiden.

I moderna, mer sofistikerade metoder för uroflowmetry används högfrekventa instrument-uroflowmetrar. Anordningen, i tratten som patienten urinerar, kan självständigt beräkna volymen av den mottagna urinen, tiden som används vid urinering, perioden upp till maximalt flöde. Urologen får resultaten i form av en grafisk kurva.

Efter att ha utfört den angivna forskningsutgiften hos en urinblåsa, för att definiera en kvarvarande urin, är det mer sällsynt - det är radioisotopforskning eller kateterisering av en urea.

Vad ska man göra under proceduren

Under uroflowmetry behöver du koppla av och vara så still som möjligt, samtidigt som du undviker att dra bukmusklerna, perineum eller pressa urinröret.

Mycket information kan erhållas genom att diagnostisera en speciell uroflowmätare som är ansluten till en dator och utrustad med en skrivare.

Innan du fortsätter till studien, förklarar läkaren för patienten hur förfarandet ska ske och lämnar det på ett med honom i ett speciellt rum.

När patienten är klar att urinera, ska han trycka på knappen på mätinstrumentet - detta kommer att indikera att proceduren har börjat.

Då ska du vänta 5 sekunder och urinera som vanligt i en specialkonstruerad behållare. Urofluometer vid denna tidpunkt på läkarmottagningen visar resultatet av studien på datorskärmen i form av en graf.

Patienten ska vänta 5 sekunder efter avslutad urinering och notera på enheten att proceduren är klar.

Barn äldre än två år uroflowmetry utförs såväl som vuxna. Barn under sex månaders ålder under studien ligger i viloläge, och de äldre och upp till två år, oavsett kön, sitter.

Denna diagnosmetod hjälper till att bli av med barndomsenur. Observera att barnets urinblå helt enkelt måste vara väl fylld men inte överfull.

Att barnet inte oroade sig och analysen har gjorts korrekt, det är bättre, så nära det var en mamma.

För att resultatet ska vara pålitligt utförs uroflowmetry två gånger, medan volymen av den frisatta urinen ska överstiga 100 ml.

Den maximala rymdhastigheten hos urinströmmen i en volym av 200 ml eller mer är normalt 15-30 ml / sek. Hos män är den normala genomsnittliga rymdhastigheten från 10 till 15 ml / s om urineringstiden varar ca 20 sek.

Hos äldre människor är den mindre än 10 ml / s, och om det finns allvarlig obstruktion kan frekvensen minska till 4-5 och ännu mindre än ml / sek.

Den normala maximala hastigheten på urinströmmen hos kvinnor upp till 50 år är 25 ml / s och mer, över 50 år sänks hastigheten och är från 18 ml / s.

Normen för urinutmatning vid urinering hos kvinnor och män

I avsaknad av någon patologi i urinvägarna börjar urinering med en svag stråle, vars hastighet ökar och minskar sedan igen. Prisgraden beror på patientens ålder och kön. Tack vare det schema som erhållits som ett resultat av diagnosen kan du avgöra om patienten har en sjukdom.

Om en person inte har någon sjukdom, har forskningsdata följande indikatorer:

 • Den maximala hastigheten på urinering (micture) hos kvinnor är från 20 ml / sek och hos män - från 15 ml / sek.
 • I frånvaro av patologi uppnås maximal hastighet från 4 till 9 sekunder.
 • Väntetiden för miktion bör inte överstiga 40 sekunder. I det här fallet beaktas den psykologiska faktorn, för inte alla i detta fall kan uppträda lugnt.
 • I allmänhet beror tiden för micture på hur mycket urin som frigörs.

Uroflowmetry: tolkning av resultaten

Ett stort antal olika data visas på datorskärmen under uroflowmetry. För att förstå dem och sätta rätt diagnos kan bara en erfaren läkare. Men en del av data kan identifieras av patienten själv:

 • T är tiden för urinering. Perioden från början av frisättningen av urin tills avbrytandet. Abscissen visas som en lång rak linje. Observera att urineringstiden inte är relevant här.
 • Q max - Maximal hastighet på urinströmmen. Bestämmer volymen urin som släpptes under en viss tidsperiod. Om det finns avvikelser från normen, indikerar detta inte alltid en patologi. I detta fall är patientens ålder och kön av stor betydelse.
 • Q mid - visar jetens genomsnittliga hastighet. Bestämmer förhållandet mellan volymen urin och den tid som används på denna process.

Uroflowmetry: Vad är det och i vilka situationer är detta förfarande nödvändigt?

Det vanligaste tecknet på prostatit är ett dåligt urinflöde.

Patienten kan inte tömma blåsan helt, känna smärta, smärtsamt obehag, urinen går långsamt, varje minut behöver en person att urinera lite.

För att bestämma förekomst av denna sjukdom, använd ofta en metod som kallas uroflowmetry. Vad är det och hur det genomförs, kommer läkaren att berätta i receptionen.

Uroflowmetry är ett speciellt diagnostiskt förfarande som riktar sig direkt mot mätning av urinutflödet, vilket bestämmer volymen urin. Om patienten, enligt resultaten, har en avvikelse från normen, kan man tala om en sänkt ton i blåsan, en befintlig obstruktion i urinröret.

Denna metod är ganska enkel. Med hjälp av ett liknande urinuppsamlingsförfarande är det lätt att avgöra om det finns inflammation eller svullnad i prostatakörteln hos en man.

Uroflowmetry kan utföras tillsammans med andra urodynamiska studier, såväl som separat. Denna metod anses vara den mest enkla och praktiska. Uroflowmetry är ganska informativ, men för vissa sjukdomar av urologisk natur kan metoden inte ge noggranna resultat.

I vilka situationer är uroflowmetry nödvändigt?

Åldersförändringar hos en man kringgår inte prostatakörteln. Med tiden förlorar urinsystemet sina tidigare förmågor, blåsans väggar blir tunna, inte elastiska, urinröret förlorar sin förmåga att komma i kontakt. Som ett resultat är musklerna i detta område atrofierade, mannen kan normalt inte urinera, känner smärta, smärtor i blåsans område.

Förutom ovanstående förändringar kan vissa män normalt inte urinera på grund av infarktisk obstruktion. Denna patologi är farlig eftersom smalning av urinröret i urinblåsan.

Uroflowmetry bör göras för eventuella abnormiteter i blåsan, även med dålig urinering. Med denna metod kan sjukdomen identifieras i det tidigaste skedet, vilket är viktigt för någon organism.

Det är nödvändigt att först bestämma och förstå metoden för att bestämma det slutliga resultatet av studien.

Uroflowmetry

Vad är uroflowmetri?

Uroflowmetry är en relativt enkel diagnostisk metod, där urineringstalen mäts. Denna metod används för olika problem, åtföljd av en överträdelse av urinfunktionen:

Hur är det genomfört?

Studien genomförs genom en särskild apparat - Uroflowmetry. Patienten i den mest bekväma, nära den naturliga miljön, behöver du urinera i behållaren.

Ett viktigt villkor är tillräcklig fyllning av blåsan i frånvaro av överflödet. Enheten utför ett urintest som registrerar sin volymetriska frisättningshastighet.

För att erhålla data med största objektivitet upprepas denna urinanalys flera gånger.

Ett annat alternativ inbegriper användningen av en stoppur och en mätkopp. Patienten fixar självständigt tiden för uppsägning och början på urinering och mäter sedan volymen urin som släppts under en given tidsperiod. Hastigheten för urinering definieras som förhållandet mellan den uppmätta volymen och den tid som spenderas. Denna teknik tillåter inte att erhålla andra viktiga egenskaper hos urinflödet.

Normal prestanda

 1. Den maximala urineringstiden: hos kvinnor - från 20 ml / sek, hos män - 15 ml / s och högre.
 2. Medelvärdet av urinering är inte lägre än 10 ml / sek.
 3. Gränser för att uppnå maximal hastighet - 4-9 sekunder.
 4. Den totala tiden för urinering beräknas av läkaren beroende på den mängd urin som tilldelats.
 5. Syftet med studien är tillräcklig om volymen av urin placeras i de 200 - 500 ml (minsta tillåtna där resultaten kan anses vara tillförlitliga, är cirka 100 ml).
 6. För att starta miktsii kräver vanligen viss tid, vanligen högst 10 sekunder (ibland adekvat urinera på ovanliga förhållanden förhindrar psykiska obehag).

Avvikelse från resultaten av uroflowmetri från normen kan vara bevis på en patologisk process i kroppen.

Sålunda visar indikatorerna på urinrörsförträngning miktsii töjning tid och den karakteristiska kurvan med en platåfasen (utan den normala toppen). Har också sina specifika egenskaper uroflowmetriska indikatorer för prostatacancer.

Enligt studien utmärks följande typer av urinering:

 • obstruktiv;
 • obstruktiv;
 • intermittent;
 • "Swift";
 • tvetydig.

Hur förbereder man sig för uroflowmetri?

 1. För en halvtimme - en timme före proceduren - drick upp till en liter vatten.
 2. Informera din läkare om önskan att urinera.
 3. Utför proceduren (för att stimulera reflexen du kan öppna vattenkranen).
 4. Om nödvändigt, upprepa testet.

Egenskaper hos uroflowmetry hos män

Uroflowmetry är ett sätt att bestämma den volymetriska hastighet vid vilken urin från urinröret släpps under urinering.

Det gör det möjligt att klargöra tillståndet av sfinktertonen i det nedre urinvägarna och blåsans kontraktilitet samt urinrörets patency.

Det är en icke-invasiv metod som inte kräver särskild förbehandling. Har inga kontraindikationer och oönskade konsekvenser.

Urofluometern möjliggör differentiell diagnos av orsakerna till svårighet urinering utan att tillgripa direkt cystometri

De huvudparametrar som studeras är:

 • genomsnittlig hastighet av urinering;
 • maximal flödeshastighet för urin;
 • varaktighet av urinering
 • volym utsöndrad urin;
 • Andelen urin som släpptes under urinering, i förhållande till den totala volymen av blåsans innehåll.

Flödeshastigheten beräknas som volymen av den extraherade urinen (i ml) per tidsenhet (andra).

Efter att ha bestämt dessa parametrar diagnostiseras volymen resterande urin (OMD), som är kvar i blåsans hålrum efter urinutsöndring från urinröret. Detta gör det möjligt för dig att få en komplett bild av urineringshandlingen.

För detta ändamål används i de flesta fall ultraljudsskanning, men det är möjligt att bestämma PDS och använda en urinarkateter.

Dator program tillåter Uroflowmetry baserat på de uppmätta parametrarna för att presentera numeriska värdena för parametrarna och visas på grafiken på bildskärmen som visar individuella funktioner uroflowmetry kurva för en speciell patient.

Tillämpningsområde

Studien utförs för diagnos av både strukturella och funktionella störningar vid urinering orsakad av patologin i urinblåsan och urinröret.

Uroflowmetry används i diagnostik:

 • orsaker till urininkontinens
 • störningar i nervreglering av urinblåsan (neurogen, hyperaktiv);
 • organiska förändringar i de nedre delarna av urinvägarna (maligna och godartade tumörer, inflammatoriska processer och deras komplikationer).

Förfarandet utförs för att bestämma indikationerna och omfattningen av kirurgisk ingrepp vid urologisk patologi:

 • neoplasmer av prostata (adenom, cancer);
 • smalning med en minskning av urinrörets lumen (strängningar);
 • cicatricial förändringar i blåsans hals.

Uroflowmetry utförde också för att övervaka effektiviteten av behandlingen för att säkerställa återställandet av normala urinflödet genom urinröret och övervakning för att detektera återkommande sjukdomar och deras komplikationer.

Metoden för undersökning är att mäta volymen av den extraherade urinen och den tid som spenderas på den

Regler för genomförande

Preliminär forskning kräver inte. Det rekommenderas att diskutera med läkarkologen ett planerat intag av läkemedel som kan påverka resultaten.

Och möjligen avbryta 1-2 dagar innan förfarandet, spasmolytika (no-spa, papaverin), diuretika (furosemid, torasemid, veroshpiron), och även tillfälligt ersätta läkemedel som minskar blodtrycket och har en avslappnande effekt på den glatta muskulaturen (kalciumantagonister).

Före procedurens början förklarar läkaren väsentligheten i metoden och proceduren för patienten. Enheten är i ett separat rum, patienten i det här rummet förblir ensam under proceduren. Detta skapar maximal komfort och lindrar ångest och känsla av obekvämhet i ämnet.

Beroende på de enskilda egenskaperna (ålder, sjukdom) dricker patienten 0,5-1 liter vatten 30 eller 60 minuter före provet (vätskans tid och volym bestäms av läkaren).

Uroflowmetry

Uroflowmetry - en registrering av flödet av urin in vivo urinering - återspeglar blåsans evakueringsfunktion. Flödet av urin bestäms av volymen av den extraherade urinen per tidsenhet (ml / s).

Grafisk har den uroflowmetriska kurvan normalt formen av en "klocka" och består av kontinuerligt stigande och nedåtgående segment kopplade av en rundad topp. Utvecklingen av urineringstendensen åtföljs av en ökning av uroflowogramkurvan till en topp som motsvarar den maximala volymen av urinering.

I området av ett litet avsnitt som motsvarar toppen av den uroflowmetriska kurvan, upprätthålls ett stabilt urinflöde, och sedan sänks kurvan långsamt till noll. Vid slutet av det nedåtgående segmentet observeras en liten liten topp av kurvan, vilket motsvarar frisättningen av den sista delen av urinen.

Utvärderingsresultat uroflow baseras på indikatorer för maximal och genomsnittlig urinvolymflöde förhållandet mellan volymen av urinvolym och urinflöde, varaktighet tömning och totala tiden för att nå maximal volym urinflödet.

Det finns en positiv korrelation mellan urineringstiden och volymen av utsöndrad urin. Normalt är urineringstiden - den tidsperiod under vilken urinflödet registreras - 10-20 s med en volym av 100 ml utsöndrad urin. Varaktigheten av urinering ökar till 23-25 ​​s med en ökning av volymen urin till 400 ml.

Tillsammans med den allmänna varaktigheten av urinering utmärker sig den tid som krävs för att uppnå maximivärdet av urinhastighetens rymdhastighet, vilket är 1/3 av den totala varaktigheten av urinering. Volymen av isolerad urin med en enda urinering sträcker sig från några milliliter till 800 ml eller mer. I genomsnitt är mängden urin extraherad 250 + 100 ml.

Den maximala rymdhastigheten för urinering är den mest informativa indikatorn. Hos normala män varierar dess värden från 18 till 30 ml / s. Värden inom 10-14 ml / s återspeglar en minskning och under 10 ml / s - en kraftig minskning av urinflödet. Medelvärdet av volymen av urinering bestäms av förhållandet mellan volymen utsöndrad urin och den totala varaktigheten av urinering (normalt i genomsnitt 15,7 ml / s).

Det finns en positiv korrelation mellan den maximala volymen av urinering och volymen av utsöndrad urin. Att nå toppen av den maximala volymen av urinering ökar i enlighet med ökningen i volymen av utsöndrad urin.

Detta mönster är mer påtagligt spårat i det normala fysiologiska tillståndet hos blåsans evakueringsmekanism än vid urinvägsfunktionen.

Så, under normala förhållanden det maximala värdet av urineringsvolymen ökar urinflödeshastighet av 2,5 ml / sek i fördelningen av 100 ml urin, och i tillstånd av försämrad blåsevakuering funktion - endast 1,6 ml / sek i tilldelningen av samma volym av urin.

Utvärdering av volymen utsöndrad urin som en av indikatorerna för uroflowmetri ökar känsligheten av detta test och gör det möjligt att skilja normal urinering från nedsatt urin.

De mest exakta uppgifterna om den maximala volymen av urinering kan erhållas med en volym isolerad urin från 200 till 400 ml. Med en volym isolerad urin under 150-200 ml minskar noggrannheten vid bestämning av maxvolymen av urin.

Detta observeras med en uttalad grad av infarktisk obstruktion i samband med utvecklingen av prostata adenom, där en liten mängd urin frigörs. Uroflowmetry används som det primära screeningstestet för detektering av obstruktion i det vesicoureterala segmentet med tillväxten av adenomatösa noder.

Sålunda urofloumetricheskoy karakteristisk förändring i formen av kurvan, som är tillplattad på grund av lägre värden på maximal volumetrisk hastighet av urinering och ökning av den totala varaktigheten av urinering.

I vissa fall, under utvecklingen av hinder för utflödet av urin i vesicourethral segmentet urofloumetricheskaya kurvan blir intermittent med "frisätter" små volymer av urin och total förlängning urinering varaktighet till 30 sekunder vid maximal volym urinering hastighet av 5 ml / sek.

Minskning av den maximala och genomsnittliga volymhastighet av urinering hos män i hög ålder, klagade över täta urinträngningar, nokturi, en hög grad av sannolikhet speglar utvecklingen av blåstömningsobstruktion, men avslöjade inte sina skäl.

Minskning av den maximala och genomsnittliga volymetriska hastigheten för urinering kan vara orsakssamband relaterad inte bara till utvecklingen av en obstruktion mot urinflödet i nedre urinvägarna. Minskning av dessa indikatorer observeras också med blåsans divertikula, vesicoureteral reflux, primär dysfunktion hos blåsan.

På samma gång, den maximala volymen av urin flödeshastighet av mindre än 10 ml / s vid en volym av urin 150 - 200 ml och bestämdes genom palpation av prostata adenom vid rektal undersökning indikerar blåsutloppsobstruktion, kausalt relaterade till denna sjukdom. Sannolikheten för blåsutloppsobstruktion reduceras när de maximala värdena för den volym urin flödeshastighet inom intervallet 12-15 ml / s, och en maximal volumetrisk hastighet av urinering mer än 15 ml / sek är sällsynta.

Enligt konfigurationen av den uroflowmetriska kurvan kan ytterligare information erhållas om instabiliteten hos detrusor och spänningen i bukväggens muskler. I sådana fall uppträder oregelbundna vågor av olika amplitud, vilket återspeglar detrusorreduceringen i kombination med bukmuskulaturens spänning.

Instabilitet av detrusor i fasen av urinackumulering observeras hos 45% av patienterna med infrarisk obstruktion orsakad av tillväxten av adenomatösa noder. Tidig upptäckt av detrusorinstabilitet hos patienter med prostata adenom är av stor praktisk betydelse, eftersom de funktionella resultaten av adenomektomi är signifikant försämrade.

Med infraröd obstruktion på grund av adenomtillväxten minskar detrusors kontraktile förmåga gradvis, vilket är förknippat med en kränkning av blåsans anpassningsmekanism till de nya betingelserna för urodynamik.

I det inledande skedet av hypertrofi av detrusor blåsutloppsobstruktion bibehåller evakuering av blåsan, vilket framgår av normala värden på maximal och genomsnittlig volumetrisk hastighet av urinering.

Senare, med utvecklingen av trabekulariteten hos blåsans vägg minskar detrusorens kontraktilitet och det maximala volymflödet av urin minskar. Sålunda urofloumetricheskaya kurvan blir diskontinuerlig vågform, som för att skapa ett ökat intravesikalt tryck som behövs för att övervinna hinder för utflödet av urin i Vesico-uretral segmentet omfattar reducerande buk- och bäckenbottenmuskulaturen.

Uroflowmetry

Uroflowmetry Är en metod för att studera urodynamik genom att registrera volymen av urinflödet under urinering.

På grund av enkelheten i Uroflowmetry massivt används i den primära diagnos av sjukdomar i de nedre urinvägarna för att bedöma uretral öppenhets och ton muskler involverade i agera av urinering.

Forskningen är att patienten uppmanas att urinera i uroflowmätarens trakt när en patient ringer. Resultaten presenteras i form av ett diagram över förändringen i urinvolymen över tiden och beräkningen av hastighet, tid och volymindikatorer.

Uroflowmetry är en informativ diagnostisk procedur som klinisk urologi använder för att bestämma den volymetriska flödeshastigheten av urinflödet under självurinering. Uroflowmetry ger information om status och detrusor (blåsmuskeln) funktion och identifiera blås utlopp (lokaliserade i området för urinröret eller blåshalsen) hinder.

Med oförändrad urinering ökar hastigheten av urinflödet snabbt till maximalt, så då blåsan släpps saktar den ner tills urinen är helt stoppad.

Med en annorlunda obstruktion av urinvägarna förändras karaktären hos urinflödet: det ökar och minskar kontinuerligt. Den grafiska bilden av uroflowmetry är korrelerad med kön och ålder av undersökaren.

Baserat på resultaten från uroflowmetry kan urologen rekommendera ytterligare studier - cystometri, cystoskopi, cystografi etc.

vittnesbörd

Syftet med uroflowmetri är att bestämma närvaron och omfattningen av obstruktion av nedre våningen i urinvägarna.

urinutflödes störningar kan uppstå i prostata adenom, prostatacancer, prostatit, strikturer, ventiler och främmande kroppar urinrör, blåstumörer, urininkontinens, neurogen blåsa på grund av skada eller ryggmärgsskada, urinvägsinfektioner, och andra.

Baserat på data uroflowmetry kan du indirekt döma slemhinnans tillstånd i urinblåsan och urinröret. Obstruktion av urinvägarna kan utvecklas av andra skäl på olika nivåer i urinvägarna. Brott mot urinflödet kan leda till att det kastas in i njurarna och i framtiden - till infektioner, ärrbildning och njursvikt.

Uroflowmetry ingår i komplexet för undersökning av urologiska patienter, och fungerar också som en metod för att kontrollera processen för deras behandling. Det är också lämpligt att utföra uroflowmetri som ett screeningtest vid medicinska undersökningar och läkarundersökning.

Förfarandet uroflowmetry kan kombineras med cystometri, ultraljud av blåsan, sfinkterometri.

Det finns inga begränsningar för uroflowmetri.

Procedur för studien

Uroflowmetry utförs i det fysiologiska läget för urinering: sitta i kvinnor och stå - hos män. Uroflowmetry hos barn under 6 månader läggs till, i åldern 6 månader till 2 år - sittande. Förfarandet för uroflowmetry kräver en tillräcklig fyllning av blåsan.

Det finns flera metoder för uroflowmetry beroende på forskningsuppgifterna. Den enklaste metoden för uroflowmetri innebär att man bestämmer tiden för urinering och volymen av urin som släpptes.

Denna metod kräver närvaron av en kronometer (stoppur) och en graduerat kärl. Patienten erbjuds att urinera i ett specialfartyg, samtidigt som man mäter tiden från utseendet till upphörandet av urinflödet, och bestäm sedan mängden mottagen urin.

Genom att dividera volymparametern med den förflutna tiden beräknas den genomsnittliga rymdhastigheten.

Mer sofistikerade moderna metoder för uroflowmetry antar användningen av högprestationsinstrument-uroflowmeters (fristående med termisk skrivare, trådbunden och trådlös anslutning till en dator etc.).

I det här fallet urinerar patienten med tratten i enheten, som automatiskt beräknar parametrarna för medelvärdet och maximalt flöde, tiden för urinering och tömning, perioden till maximalt flöde, volymen av den frisatta urinen.

Informationen registreras som en grafisk kurva, och resultaten av uroflowmetri tolkas av urologen.

Omedelbart efter uroflowmetri bestäms den kvarvarande urinen av blåsans ultraljud och mer sällan genom blåskateterisering eller radioisotopprov.

Under uroflowmetry bör du vara maximalt immobil och avslappnad; du kan inte spänna och sammandra musklerna i perineum, bukpressen, pressa urinröret.

För tillförlitligheten av resultaten krävs en 2-faldig prestanda av uroflowmetri med en volym av frisatt urin på mer än 100 ml.

Faktorer som påverkar noggrannheten hos uroflowmetri är spänning eller rörelse vid urinering, med vissa läkemedel som förändrar tonen i sphinctersmusklerna.

Normalt, med en volym urin på 200 ml eller mer, är den maximala volymflödeshastigheten för urinen mellan 15 och 30 ml / s. Det normala värdet av den genomsnittliga rymdhastigheten hos män är 10-15 ml / sek.

med en urineringstid på ca 20 sekunder, hos äldre mindre än 10 ml / sek. med svår obstruktion minskar hastigheten till 4-5 och mindre än ml / sek. För kvinnor under 50 år är maxvolymen av urin 25 ml / sek.

och över, över 50 år - från 18 ml / sek.

Med tanke på icke-invasivitet och fysiologisk uroflowmetry kan upprepas många gånger.

I Moskva kostar uroflowmetry 1172r. (i genomsnitt). Förfarandet kan följas av 309 adresser.

Uroflowmetry: Vad är det, varför och hur är det gjort?

Förfarandet uroflowmetry refererar till urologi, det vill säga till vetenskapen, som studerar principerna för urinvägarna, behandlingen av alla slags sjukdomar som är associerade med det, liksom möjliga patologier.

Uroflowmetry gör att du kan analysera själva urinprocessen, trycket som det utförs på och på basis av den information som erhållits för att avslöja olika avvikelser i organens arbete.

 • Indikationer för recept
 • Förberedelse och uppförande
 • De mottagna data

I vilka fall utnämns det och hur utförs det? Hur man förbereder sig för patienten?

Så, uroflowmetry är en medicinsk procedur som innebär att bestämma trycket, varaktigheten av urinering för att upptäcka patologier och abnormiteter.

Den utförs under patientens tillstånd under överinseende av en läkare.

För upprättande av scheman den speciella enheten används urofloumetern som visuellt påminner den vanligaste toaletten, men i stället för avloppsvatten här används specialtratten.

Indikation för uroflowmetri är till exempel prostatit eller adenom när en man har försämrat urinrörets kapacitet.

Sådan dysfunktion kan förekomma i inflammation och urinröret, könssjukdomar, infektiösa skador i njurar, urinblåsan, närvaron av mekaniska hinder i kanaler (stenar, sand).

Uroflowmetry möjliggör också att etablera sjukdomsstadiet, dess kliniska bild.

Förberedelse och uppförande

Prata om hur uroflowmetry utförs, det första steget är att klargöra att ingen särskild förberedelse för förfarandet kommer att krävas. De enda kraven:

 1. Några dagar innan förfarandet borde inte dricka alkohol. I form av läkemedel är tillåtet, men det är nödvändigt att informera läkaren.
 2. Omedelbart några timmar före proceduren rekommenderas att du dricker 3-5 glas rent stillvatten (bättre kokt) eller te utan socker.
 3. Om uroflowmetri var ordinerad till en kvinna, så före proceduren behöver hon konsultera en läkare. Om hon är gravid, måste detta rapporteras till urologen.
 4. 2-3 timmar innan det föreskrivna uroflowmetrin rekommenderas inte att urinera.
 5. Förfarandet kan skjutas upp i flera dagar om forskaren har misstankar om infektion, förkylning, bukmuskulatur och liknande, vilket kan påverka resultatet av uroflowmetri.

Direkt proceduren tar några minuter och innebär inte hudskador, punktur och allt annat.

Forskaren går helt enkelt in i båsen innan den urineras, några sekunder innan processen trycker på en speciell knapp "Start" och börjar urinera. Efter slutet görs en exponering på 3-5 sekunder och knappen trycks upprepade gånger.

Redan vid denna tidpunkt får doktorn all den information han behöver, och datorn bygger ett schema över urinering, styrkan med vilken den utfördes, volymen av vätskeffekt per sekund och andra data.

Det är värt att klargöra att toalettpapper i inget fall rusar in i uroflowmätarens trakt. För dessa ändamål tillhandahålls en separat behållare i båset. Läkaren kommer att underrätta patienten före förfarandet om allt detta.

Till exempel, under urinering är det strängt förbjudet att påkänna bukmusklerna, skinkorna, tryck på urinröret, urinröret och så vidare. Om forskaren utför det spontant, är det nödvändigt att informera läkaren om det.

Processen bör ske helt naturligt och utan yttre påverkan, eftersom annars kommer läkaren helt enkelt att få otillförlitliga data. Om detta misstänks kommer urologen att förskriva ett upprepningsförfarande om några dagar.

Med uroflowmetry analyseras inte urinkompositionen. Därför utnämns han separat på en annan dag. För barnen också förfarandet kan genomföras, men under överinseende av en barnläkare eller hemma (sjuksköterska hon tar apparaten registrerar prestanda och sedan överför dem till urolog för yttrande).

Med hur uroflowmetry utförs är allt klart. Men vilka data registreras av uroflowmätaren? Den första är tiden för urinering, vilket ämnet själv indikerar (även om det redan finns sådana enheter att denna indikator bestäms automatiskt med hjälp av infraröda rörelsessensorer). Den andra är maximal och genomsnittlig rymdhastighet.

Enligt dessa data bestäms också den genomsnittliga urineringstiden, muskelbelastningen.

Siffrorna beaktas också, såsom den genomsnittliga perioden tills maximal urinstyrka uppnås, väntetid innan urinfrigöringsprocessen börjar. Till exempel, med hyperplasi kan denna indikator öka i flera minuter.

De mest moderna uroflowmätare, som huvudsakligen produceras i Kanada och USA, kan utföra hydroakustisk forskning. Särskilda sensorer är inbyggda i enheten, som kan avgöra avståndet från tratten till ämnet, och utifrån detta beräkna mer noggrant den volymetriska hastigheten för urinering.

Uroflowmetry är ett smärtfritt och ganska enkelt förfarande, vars syfte är att studera urinrörets arbete. Det genomförs utan föregående träning i kliniken eller hemma.

För att få all information du behöver, rekommenderar urologen att du tar 3-4 gånger uroflowmetry med en paus på flera dagar.

Efter att ha ritat tomten och utfärdat data görs en diagnos eller annan forskning.

Uroflowmetry: hur undersökningen utförs, normens indikatorer

Uroflowmetry är mätningen av flödeshastigheten av urin över tid och dess kvantitet. Mätning av urinflödet är det enklaste urodynamiska testet, vilket ger mycket användbar information för en preliminär diagnos och efterföljande övervakning av nedsatt urinvägssjukdom.

På grund av hur uroflowmetri utförs (icke-invasivt, smärtfritt) är denna undersökning helt säker för alla patientgrupper, inklusive gravida kvinnor och barn. I det senare fallet är metoden guldstandarden vid bestämning av funktionella och neurogena störningar vid detrusoraktivitet.

Syftet med undersökningen

Vanligtvis på grund av uroflowmetry är det möjligt att bestämma bromsningen av urinering eller dess svårighet. Testet visar också hur funktionellt urinvägarna och urinrörsvinklarna är. Sfinkteren är en ringformad muskel, som skär av, blockerar urinblåsans utlopp och förhindrar läckage av urin.

En av de sorter av metoden - radionuklid uroflowmetry bland annat syftar till att bestämma resturin, och vesikouretär reflux vesikoureteral -lohanochnyh, stenos i den distala delen av urinvägarna.

Vad kan påverka urinering

Vissa stater kan direkt eller indirekt påverka karaktären och flödet av urin:

 • godartad prostatahypertrofi, som kan överlappa urinröret
 • detrusorkreft
 • prostatacancer;
 • neurogen dysfunktion eller störning av neural reglering i tumörer eller ryggmärgs trauma
 • frekventa urinvägsinfektioner.

Mätningsprocedur

Till skillnad från konventionell urinanalys, varvid patienten urinerar in i kärlet vid uroflow används för detta speciella engångstrattformad anordning, särskild urinoar eller toalett, vid vilken mätanordningen är integrerad.

Ställningen hos en man och en kvinna med urofluometri

Det är nödvändigt att urinera som det gör under normala förhållanden, utan att försöka manipulera jetens hastighet eller kraft. Män kan göra detta stående upp, och kvinnor erbjuds att sitta över apparaten eller i en specialutrustad fåtölj.

En elektronisk uroflowmätare, ansluten till en tratt eller inbyggd på toaletten, mäter hastigheten och volymen av en del urin. Därför är det nödvändigt att på laboratorieassistentens ledning när apparaten är påslagen starta urinprocessen.

Uroflow-mätaren registrerar mängden urin som patienten släpper ut, flödeshastigheten i sekunder och den tidsperiod som är nödvändig för att helt tömma urinblåsan. Resultaten presenteras i form av ett diagram.

Normalt kan man se att urinströmmen frisätts långsamt i början, accelererar sedan och i slutet av processen saktas igen. Eventuella skillnader från normen syns tydligt på diagrammet och hjälper läkaren att diagnostisera.

Ibland kan en rad mätningar krävas inom några dagar.

Uroflowmeters kan vara en ganska enkel konfiguration eller en "expert" -klass

Tidigare, innan uppfinningen av uroflowmeters användes en manuell mätning med en stoppur och en mätkopp. I avsaknad av enheter kan du använda denna teknik. Stopwatch fixar tiden för början och slutet av urinering. Därefter mäter volymen av den frisatta urinen genom att mäta koppen och dela volymen för en tid, beräkna medelhastigheten.

Förberedelser för forskning

Före provet, urinera inte i flera timmar, så att blåsan är full, men inte överfull. Det är tillräckligt att dricka 1 liter vatten i en halvtimme före undersökningen. Förfarandet i sig är absolut smärtfritt och kan orsaka bara psykiskt obehag.

Var noga med att informera läkaren före undersökningen om följande punkter:

 • etablerad eller misstänkt graviditet
 • vilka mediciner och vitaminer som tas
 • medicinska örter, tillskott.

Tolkning av resultat

Urinflödet är ett volymflöde under urinering, en indikator på mängden urinutmatning med jämna mellanrum (per sekund eller per minut).

Beteckningarna för bokstaven "V" (för volym) och "Q" (en symbol för flödeshastigheten) används. Qmax anger maxflödet.

Det är av dess betydelse att bestämma graden av obstruktion av urinvägarna eller närvaron av ett hinder för urinströmmen.