Huvud
Skäl

Uretrit hos män och klassificering av sjukdomen

Urinröret innebär en urinväg. Under kanalen är det nödvändigt att förstå ett ihåligt rör, vars längd varierar inom gränserna 16-22 centimeter.

Det bör betonas att längden på urinväggen i en kvinna är mycket mindre och når endast 4 centimeter.

Detta orsakar hur urinröret hos män utvecklas. Deras symtom brukar ha ett levande uttryck, medan de hos kvinnor är osynliga och kan inte observeras alls.

En mans urinrör har flera avdelningar:

 1. prostatisk. Det ligger i prostata. Längden är ca 4 cm. I vissa manualer kallas prostataavdelningen.
 2. Membranavdelningen, har en längd av ca 2 centimeter. Den är belägen från prostatakörteln till basen av det manliga könsorganet. Den här delen är den smalaste.
 3. Svampig avdelning, vilken är den längsta Till skillnad från ovanstående avsnitt visas den här mobilen. Slutar med ett hål som ligger på huvudet på manens penis.

Typer av uretrit

Uretrit hos män är en vanlig sjukdom. Som nämnts tidigare är hos män denna inflammation mer akut än hos kvinnor. Orsaken kan vara närvaron i kroppen av en infektion som har överförts genom sexuell kontakt.

Beroende på sjukdomsperioden och processens svårighetsgrad kan vi skilja på:

 • Akut urinrör, som börjar ganska ljust, åtföljs av en mängd symptom. Det presenterade steget varar högst 2 månader.
 • kronisk, som börjar 2 månader efter infektion. Denna typ av sjukdom kännetecknas av långvarig behandling, frånvaro av symtom och uppkomst av många komplikationer.

Genom förekomsten är det möjligt att allokera:

 • Primär och sekundär urinritning. Primär förekommer från andra delar av ljummen och sekundär från andra organ i genitourinary systemet.
 • allergisk, orsaken till vilken kan vara en allergisk reaktion på kondomer, hygienprodukter.
 • mekanisk, vilket är förknippat med mekanisk skada på urinröret.
 • kemisk, Det orsakas av medicinering i urinröret.
 • infektiös, med ett specifikt orsakssamband. Detta inkluderar gonokocker, microplasmas och andra. Denna typ av urinrör kan också orsakas av icke-specifika faktorer. Dessa inkluderar E. coli, streptokocker och andra.
 • icke-infektiösa, som härrör från urinrörets trauma. Orsaken till denna typ av sjukdom kan vara en minskning av kanalen.
 • ospecifik, vilket indikerar purulent inflammation orsakad av icke-specifika patogener, som anges tidigare.
 • specifik orsakas av infektioner som överförs genom sexuell kontakt.

Patologiska tecken gör att vi kan identifiera följande typer av uretrit:

 • gonorré, orsaken till vilken kan vara gonokock, infektiös infektion genom samlag, genom att ha på sig andras underkläder, användandet av hygienartiklar av flera personer.
 • bakteriell, vilket innebär följande patogener: inte en specifik bakterieflora, där orsaken till sjukdomen kan vara endoskopisk manipulation och lång användning av katetern.
 • Trihomanadny, som kännetecknas av närvaron av vita sekret och klåda. Om denna typ av uretrit inte är botad i tid, kommer den att passera till prostatit.
 • candida, orsaken till vilken vanligtvis är en jästsvamp. Denna svamp kan skada ytan av kanalen. Orsaken kan också vara långvarig användning av antibiotika och sexuell kontakt. Det är viktigt att notera att sexuellt överförd infektion är sällsynt.
 • Chlamydia, annars känd som viral. Det stör funktionen hos det genitourära systemet.

Uretrit hos män: symptom och orsaker

Det kan finnas efterföljande smärta i inguinalområdet och slemhinnan, som vanligtvis förekommer på morgonen.

Om vi ​​pratar om en bakteriell infektion, är urladdningen riklig, åtföljd av en obehaglig lukt. Om vi ​​betraktar den inflammatoriska processen, kan urladdningen ses endast på morgonen, medan de ser ut som vita droppar.

Uretrit hos män, vars symptom uttalas tillräckligt ljusa, börjar med att utse smärta, skarpa smärtor och brännande känsla vid urinering. Dessa smärtor är som regel koncentrerade på ett tidigt stadium av sjukdomen.

Inflammation kan så småningom sprida sig till andra organ: blåsan, pungen, prostata. Som komplikationer bör prostatit, orchitis och epididymit noteras. Om denna sjukdom inte är botad i tid, bör man se infertiliteten hos hanen som en konsekvens.

En annan negativ konsekvens av försummad uretrit är smalning av urinröret, vilket kan ses när urintrycket sjunker.

Symtom på uretrit kan representeras enligt följande:

 • frekvent uppmaning att gå på toaletten;
 • lust att skrapa
 • penis är för känslig, kan svälla och skada under samlag
 • blodutsläpp som uppträder i spermier och urin.

Orsakerna till uppkomsten av urinrit hos män, vars symptom är olika, är ganska mycket:

 1. Sexuell infektion.
 2. Urin sten sjukdom.
 3. Skada på penis, liksom överdriven fysisk aktivitet.
 4. Hypotermi.
 5. Minskad immunitet.
 6. Medicinsk manipulation, som kan orsaka skada på slimhinnan i kanalen.
 7. Näring, som kan orsaka andra infektioner, om kosten har ett stort antal salt, kryddig, fet mat.
 8. Lågt vätskeintag.
 9. Förekomsten av stress och psykiska störningar.

diagnostik

Det är möjligt att diagnostisera endast efter undersökning av patienten.

En specialist (urolog) konsulteras, där läkaren studerar de befintliga klagomålen och utför en extern undersökning av könsorganet. Vid detta tillfälle betraktas kroniska sjukdomar, om några, och en historia av uretrit.

En laboratorieundersökning utförs i form av ett smet från urinröret, PCR, urinanalys och smearmikroskopi.

Du behöver också instrumental diagnostik:

 • Uretroskopi, som genomförs efter en akut period. Det låter dig undersöka väggarna i urinröret i förstorad storlek.
 • Ultraljud, som tillåter läkare att undersöka blåsan, njurarna, prostata och identifiera förändringarna i dem.
 • Uretrogrogi, som utförs exklusivt med en kronisk form av sjukdomen.

Hur man behandlar uretrit hos män och undviker komplikationer

Valet av detta eller det läkemedlet beror på resultatet av diagnostiken. Behandling kan ske på poliklinisk grund, eftersom sjukhusvård inte är nödvändig i denna fråga. Det viktigaste är att följa de medicinska föreskrifterna och strikt följa dem.

Om användningen av läkemedlet inte är vanligt och patienten inte följer kosten, ger inte upp alkohol och kommer att bryta mot andra läkarmedel, kommer uretriten att utvecklas till kronisk form.

Självklart väljs mediciner för behandling av den behandlande läkaren, men patienten måste följa andra regler:

 • att inte ha sex med någon;
 • utesluta alkohol;
 • normalisera deras kost och utesluta från kosten av skadlig mat;
 • observera personlig hygien
 • drick mycket vätskor.

Varje typ av uretrit hos män behandlas med användning av läkemedel. Tilldela dem efter kontroll av patogenens känslighet. Det är viktigt att notera att valet av mediciner är individuellt, så självmedicinering är strängt förbjuden. Förutom antibiotika finns vitaminer och immunstimulansmedel närvarande i behandlingen. Vid slutet av behandlingsperioden måste flera test utföras flera gånger vid olika tidpunkter. Om alla resultat är negativa kan en man anses vara frisk.

Ytterligare behandlingar

Det finns andra sätt att behandla uretrit hos män, förutom den tidigare presenterade behandlingen tillsammans med antibiotika. Det finns lokala och fysioterapi metoder för behandling. Lokalt innebär direkt administrering av läkemedel i urinväggen. Det är viktigt att notera att sådan behandling är ganska effektiv. Fysioterapeutiska procedurer äger rum endast i kronisk form av uretrit. I detta fall föreskriver urologen magnetoterapi, UHF. Här krävs medicinsk övervakning och regelbundenhet av förfaranden.

Hur kan man undvika komplikationer?

Genom att studera statistiken kan man ta reda på att varje andra man som fyllt 50 år lider av prostatit, men få av dessa män kopplar detta problem till den en gång lidande uretriten. Dock är den aktuella sjukdomen den främsta orsaken till utvecklingen av prostatit. Dessutom leder inflammation till en överträdelse av sexuell funktion.

För att undvika smitta med urinrör är det värt att följa följande rekommendationer:

 1. Utesluta promiskuösa anslutningar, samtidigt som hygienen upprätthålls.
 2. Fördröj inte med behandling om de första symptomen uppstår.
 3. Undvik hypotermi.
 4. Tolerera inte utseendet på uppmaning att urinera.
 5. Försök att inte dricka alkohol och skadlig mat.
 6. Undvik intensiv fysisk ansträngning.

Om man talar om den kroniska formen uppstår den hos män ganska sällan och med obehandlad akut urinrör, spridningen av inflammation till andra organ och nedsatt immunitet.

Uretrit hos män - orsaker, symptom, diagnos, behandling och förebyggande

Till urologen ofta män av olika ålder, som möter uretrit. Denna sjukdom uppenbarar sig som ett starkt symptom i form av gnidning och bränning med urinering, vilket medför obehag. I avsaknad av behandling kan den akuta formen av sjukdomen passera in i den kroniska, vilket kommer att ge allvarliga komplikationer till ett människors genitourinary system. Se typ och principer för behandling för urinritning.

Vad är uretrit hos män

Urinflammation i män - detta är urinröret. Under urinröret förstås urinkanalen i form av ett tunt ihåligt rör med en böjning, vars längd är 16-24 cm och bredden är upp till 8 mm. Sjukdomskrävande mikrober, virus eller svampar kan slå sig i väggarna i denna kanal och orsaka en inflammatorisk process på sitt slemhinna. Patologi är vanligare hos män som har ett aktivt sexliv, försummar barriärmedel.

På grund av den speciella strukturen hos urinröret multipliceras den patogena mikrofloran snabbt. Detta leder till svullnad i slemhinnan, en försening i urinflödet och komplikationer är akut smärta, förgiftning. Uretrita uppenbaras av allvarlig smärta, åtföljd av smittspridning upp i genitourinary organen i frånvaro av behandling.

Orsaker till urinflammation

En specifik inflammatorisk process i urinröret orsakar sexuella infektioner. Han är utsatt för unga män som ofta byter sina sexpartners eller övar sex utan att använda kondom. De viktigaste patogenerna för specifika uretrit är trichomonader, Candida-svampar, mykoplasma, gonokocker, klamydia. Andra orsaker till sjukdomen:

 • svår hypotermi - leder till akut inflammation, förvärrar kronisk patologi
 • urolithiasis - Trauma till slemhinnan i urinröret under rörelse av sand eller stenar;
 • kateterisering, cystoskopi - diagnostiska och terapeutiska förfaranden som kan orsaka komplikationer;
 • allergiska reaktioner - inflammation mot bakgrund av penetration i kroppen av utländska agenter;
 • cystit, prostatit, pyelonefrit - inflammatoriska sjukdomar hos mänets urogenitala system;
 • kroniska infektionsfett i kroppen;
 • trängsel i bäckenorganen;
 • Försummelse av personlig hygien;
 • försvagning av immunitet mot bakgrund av stress, psyko-emotionell stress, undernäring, vitaminbrist eller hypovitaminos, dåliga vanor.

Nonspecifik uritrit orsakas av mikrober: E. coli, stafylokocker, streptokocker. Kronisk sjukdom tar som ett resultat:

 • immunsystemets svaghet;
 • Spridningen av patologi till andra organ
 • Felaktig eller ofullständig behandling av akut urinrör.

Det finns flera typer av klassificering av sjukdomen, beroende på olika faktorer. Berömda arter:

 1. Enligt smittämnet - en specifik och ospecifik urinrit hos män. Den första typen är orsakad av bakteriella (inklusive gonorré), virus-, svamppatogener. Nonspecifik urinrit är en purulent inflammation, vars utveckling främjas av stafylokocker, streptokocker, E. coli. Sjukdomen utvecklas mot bakgrund av förkylningar, problem med mag-tarmkanalen. Blandad uretrit kan orsaka tuberkelbacillus.
 2. Under sjukdomsförloppet, kronisk och akut urinrör hos män. Den senare kännetecknas av skarp smärta, svår klåda och brännande. Den kroniska processen börjar med felaktig behandling eller brist på det, dess symptom uttalas inte, men det är farligare.
 3. Enligt kursens särdrag - primär och sekundär urinritning. Primären bildas i urinröret, med det sekundära infektiösa medlet in i urinröret från ett annat inflammatoriskt fokus.
 4. Genom lokalisering av inflammation på urinväggen - totalt, främre, bakre.

Symtom på uretrit hos män

Tecken på urinrit hos män skiljer sig beroende på arten av inflammationen. Med en kronisk typ av sjukdom passerar urinrörets puffiness, blir urladdningen mindre i volymen. I frånvaro av terapi tränger bakteriestammar in i prostatakörteln och seminala vesiklar, leder till utveckling av prostatit, epididymit, vesikulit och andra komplikationer. Den akuta kursen kännetecknas av symptom:

 • riklig purulent urladdning ur urinröret med gulgrön färg;
 • subfebrilitet - beständig ökning av kroppstemperaturen;
 • ökad uppmaning att urinera
 • svullnad i urinröret
 • klåda, brännande, skarp smärta
 • spotting i slutet av urinering.

diagnostik

Misstänkt för sig själv tecken på uritrit, bör en man kontakta en urolog för råd och analys. Läkaren tar hänsyn till klagomål, genomgår en undersökning av könsorganen, studerar orsakerna till sjukdomen. I laboratoriediagnostik utförs bacussis från urogenitalt distrikt. Detta hjälper till att identifiera vilken typ av mikrober som orsakar sjukdomen. Med hjälp av en PCR-metod (polymeras kedjereaktion) från urologiskt smet bestäms patogenen snabbt och noggrant.

En man ger en analys av urin och blod för att bestämma nivån på urinvägskador, reumatiska tester tas. Mikroskopi av smet från urinröret utförs för att studera materialet på cellulär nivå. Av de instrumentella metoderna används uretroskopi, vilket utförs efter försvagning av den akuta processen för undersökning av urinrörets väggar. Det är möjligt att utföra ultraljudsdiagnos för visualisering av blåsan, prostata, njurarna. I en kronisk process utförs uretrografi - radiologisk undersökning av urinröret efter införandet av en röntgenkontrast substans i den.

Behandling av urinrit hos män

De flesta fall av sjukdomar behandlas framgångsrikt hemma, men för vissa terapeutiska förfaranden kommer en man att behöva besöka sjukhuset. Endast svåra former av sjukdomen kräver sjukhusvistelse av patienten. Principer för behandling av uretrit:

 • avstående från sexuell aktivitet under behandlingen
 • överensstämmelse med vattenbalans, riklig dricka
 • vägran av alkohol
 • antibiotikabehandling;
 • medel för immunterapi
 • lokal behandling efter nedsättning av den akuta processen (instillation (administrering) av läkemedel i själva urinröret, användning av salvor);
 • korrigering av näring: vägran från fett, stekt, kryddig, rökt, syltad, saltad mat, kolsyrade drycker;
 • undvik hypotermi, stress.

Medicinsterapi

Läkemedlet för urinritning hos män är endast föreskrivet av den behandlande läkaren efter bakteriologisk undersökning och bestämning av patogenen. Felaktigt urval av läkemedlet kan orsaka komplikationer. Används ofta antibiotika i form av tabletter, injektioner, suppositorier:

 1. När ospecifik uretrit - doxycyklin, erytromycin, klaritromycin, tetracyklin, ceftriaxon, fluorokinoloner, sulfonamider.
 2. När specifika urethral inflammation - spiramycin, oletetrin, doxycyklin, Tsefodizim, cefotaxim, cefoxitin, rifampicin, spektinomycin.
 3. Gonorré - Miramistin, natamycin, nitazola, klorhexidin, tinidazol, tsidipol, Metronidazol, Furazolidone, Cefaclor, Fuzidin, Spiramycin.
 4. Med candidiasisuritrit - Amphotericinum, Levorin, Clotrimazol, Nystatin.
 5. I klamydia, fluorokinoloner, doxycyklin, levomycetin, azitromycin.
 6. Med trichomonad form - Metronidazol, Nitazol, Trichomonacid. Det sista läkemedlet injiceras genom urinröret. 1% lösning används. Förfarandet utförs varje dag i 5-6 dagar.
 7. Med mykoplasmos - tetracyklin.
 8. Herpesvirusformen av sjukdomen - Penciclovir, Acyclovir, Ganciclovir, Ribavirin.

Kronisk gonorré uretrit kräver administrering av en lösning av antibiotika till urinröret. Terapi kompletteras med antagning av droger baserat på binjurarna hos hormonen (Prednisolon, Dexamethason). Terapi kan kompletteras genom att tvätta urinrör antiseptika purpose immunstimulanter (Timalin, Myelopid), multivitamin (betoning på vitamin A och E). Sjukgymnastik används utanför exacerbationsfasen - magnetbehandling, elektrofores, laserbehandling, behandling med ultrafrekventa pulser utförs.

Traditionell medicin

För att upprätthålla immunitet, bekämpa inflammatorisk process, mildra de akuta tecken på uretrit, kan du använda vissa metoder för traditionell medicin. Du kan ansöka dem efter samråd med din läkare. De mest populära av dem är:

 1. Du måste slipa fräsch persilja löv, häll en matsked rå 500 ml kokande vatten, insistera några timmar under locket, filtrera. När exacerbation krävs för att ta en blandning av 50 ml varannan timme.
 2. På ett glas kokande vatten måste du ta en tesked hackad gul zelenuk (har antiseptiska och antimikrobiella egenskaper). Infusera blandningen tar 15-20 minuter, drick sedan det varmt istället för te under dagen. Som en ersättning zelenochuk bra för vinbär löv.
 3. Avkok av barken av ek. Används för purulent urladdning, ödem, klåda. Har en astringent och antiseptisk effekt. En matsked av råvaror bör bryggas med ett glas kokande vatten, insistera en halvtimme, dränera. Läkemedlet används för att skölja urinröret.
 4. Infusion cornflower kommer att återställa balansen i mikroflora, förstöra patogena mikroorganismer. Du måste brygga en matsked blommor med ett glas kokande vatten, insistera en timme, dränera. Ta blandningen vara 50 ml före varje måltid.

Uretrit hos män: symptom och behandling

Uretrit är en inflammatorisk process på urinrörslemhinnan (urinväggen), vilket orsakar ett antal bakteriella, virala och svampmedel. Det anses vara den vanligaste patologin hos genitourinary systemet hos män som har ett aktivt sexliv utan att använda barriärmedel och har mer än en partner. Ofta bakar han på bakgrunden av andra inflammatoriska sjukdomar i könsorganen.

Med tanke på egenskaperna hos den anatomiska strukturen hos män är urinröret svårare än hos kvinnor.

I urinröret faller patogen mikroflora på följande sätt:

Orsaker till urinflammation

Läkare identifierar en viss lista över faktorer som framkallar utvecklingen av uretrit.

De inkluderar:

 • kronisk stress;
 • hypotermi;
 • lokala skador
 • bristande respekt för personlig hygien
 • alkoholism;
 • bERIBERI;
 • fastande;
 • dålig näring
 • allvarliga systemiska patologier
 • kroniska sjukdomar;
 • samtidiga sjukdomar i det genitourära systemet.

Uretrita kan orsaka 2 grupper av orsaker:

Med tanke på den patologiska mekanismen för uretrit:

 • primära, När inflammationen bildas direkt i urinröret
 • sekundär, vid vilken ett infektiöst medel går in i urinröret från ett patologiskt fokus i ett annat organ.

När det gäller lokalisering av inflammation på urinväggen, uretrit:

Symtom på uretrit hos män

Med utvecklingen av denna sjukdom gör mannen följande klagomål:

 • purulent urladdning ur urinröret, som kan ha en färg från gul till grön och frigörs i stora mängder vid starten av inflammatorisk process.
 • ett subfebrilt tillstånd
 • uppmaning att urinera
 • urinrörelsens svullnad
 • klåda;
 • i slutet av urinering kan det finnas spotting i små mängder;
 • smärta i processen med urinering
 • bränning;
 • skarp smärta i urinröret.

En sådan klinik utvecklas oavsett vilken urinritning som är ospecifik eller specifik. Den enda skillnaden är att nonspecifik urinritning bekräftas när smeten för andra infektioner inte ger en positiv analys.

Orsaker och symptom på kronisk uretrit

Chronisering av processen är ganska sällsynt och det händer mot bakgrund av sådana situationer:

 • svag patientens immunförsvar;
 • förekomsten av det patologiska medlet på andra organ
 • felaktig eller otillräcklig behandling av uretrit i byggnadsformen.

Var uppmärksam: När sjukdomen passerar in i det kroniska scenet passerar urinrörets puffiness och utsläppet minskar. Ofta tror en man att sjukdomen har gått, men faktum är att sjukdomen har gått in i en latent fas. Om du inte utför terapi, kommer bakteriernas stammar som har avgjort i prostatakörteln och seminala vesiklar till slut att prova prostatit, epididymit, vesikulit.

Diagnos av uretrit hos män

Bekräftelse av diagnosen är baserad på en patients undersökning, som inkluderar sådana stunder:

 • Urologisk konsultation. Läkaren finner ut en mans klagomål, gör en objektiv undersökning av könsorganen. Ta även hänsyn till förekomsten av kroniska sjukdomar, urinrör i anamnesen.
 • Laboratoriediagnostik:
  • Bakposev smälter ur urinröret. Det gör det möjligt att identifiera och bestämma typen av patogena mikroorganismer och fastställa deras känslighet mot antibiotika.
  • PCR. Ger dig möjlighet att snabbt och korrekt identifiera patogenen i ett urologiskt smet.
  • Urinanalys. Med hjälp av den bestämmer nivån av urinvägskador.
  • Smörjmikroskopi. Dess uppgift är att fokusera materialet på mobilnivån.
 • Instrumentala metoder:
  • Ureteroscopy. Det utförs efter nedsänkning av en akut period för att undersöka väggarna i urinröret under optisk förstoring.
  • Ultraljudsdisposition. Det gör det möjligt att visualisera blåsan, prostata, njurarna och utvärdera eventuella förändringar i dem.
  • Urethrography. Det här är röntgendiagnosen i urinröret, efter det att den radiologiska substansen infördes preliminärt. I akut stadium utförs inte.

Behandling av urinrit hos män

Behandling av denna patologi kan i de flesta fall utföras hemma när patienten besöker en medicinsk institution för terapeutiska förfaranden. Sjukhusisering av patienten krävs endast i svåra fall.

viktigt: Före behandling av uretrit är det nödvändigt att korrekt identifiera orsaksmedlet eftersom effektiviteten av behandlingen direkt beror på detta, är risken för processövergången till kronisk utesluten.

Behandling av urinrit innefattar sådana föremål:

 • avstående från sexuell aktivitet under behandlingen
 • anslutning till dricksregimen
 • vägran av alkohol
 • antibiotikabehandling;
 • vägran från kryddig och kryddig mat;
 • medel för immunterapi (om nödvändigt);
 • lokal behandling (utförd efter nedsättning av akuta symptom i form av instillation av läkemedel i flytande form i själva urinröret).

Läkemedel och mediciner med uretrit

Valet av ett antibiotikum är rätten att endast utföras av den behandlande läkaren efter bakteriologisk undersökning. Detta är motiverat av det faktum att felaktig selektion av ett läkemedel kan orsaka komplikationer och ineffektivitet av behandlingen. Antibiotika kan användas i vilken form som helst (tabletter, injektioner, suppositorier).

Vid ospecifik urinrör visas följande beredningar:

 • doxycyklin;
 • erytromycin;
 • fluorokinoloner;
 • ceftriaxon;
 • klaritromycin;
 • tetracyklin;
 • sulfonamider.

Läkemedel för behandling av specifika urinrör:

 • oletetrin;
 • Tsefodizim;
 • erytromycin;
 • cefotaxim;
 • spektinomycin;
 • rifampin;
 • cefoxitin;
 • ceftriaxon;
 • doxycyklin;
 • Spiramycin.

Uretrit hos män, orsakad av gonorré, behandlas med följande droger:

 • Miramistin;
 • nitazol;
 • tinidazol;
 • klorhexidin;
 • natamycin;
 • Furazolildon;
 • metronidazol;
 • Tsidipol.

Kandidatur urinrör kräver utnämning av sådana läkemedel:

Uretrit, orsakad av klamydia, behandlas genom administrering av doxycyklin, levomycetin och fluorokinoloner. När en mykoplasma detekteras i ett smet utses en man från Tetracyclin-gruppen. Herpesvirusuritrit inbegriper behandling med Acyclovir, Ribavirin, Ganciclovir, Penciclovir.

Med effektiva metoder för behandling av urinritning hemma kan du se genom att titta på den här videorecensionen:

Förebyggande av uretrit

För att minimera risken för urinrör, bör män följa sådana regler:

 • Undvik skada på penis;
 • drick tillräckligt med vätskor;
 • undvika frekventa förändringar i sexpartner;
 • snabb behandling av sjukdomar;
 • undvik hypotermi.

Viktorova Julia, obstetrik-gynekolog

9 618 visningar totalt, 1 visningar idag

De första symptomen och metoderna för behandling av urinrit hos män

Uretrit hos män är en mycket vanlig sjukdom som orsakas av patogena bakteriers penetration i urinröret, bosatte sig där och multipliceras. Orsaken till denna sjukdom kan vara som urolithiasis, oskyddad sex eller bara en minskning av immunitet som orsakas av sömnbrist. Således kan alla som nu kan skryta med god immunitet komma in i riskgruppen.

Klicka på knappen för att fortsätta behandlingen

Behandling av uretrit bör alltid börja med en exakt och entydig diagnos, för vilken det är bäst att konsultera en läkare. Idag finns det ett stort antal droger, vars användning kommer att rädda dig från denna sjukdom, men det är värt att komma ihåg om allergi och personlig intolerans hos läkemedelsmedlen. Traditionell medicin har också flera trumfkort i ärmen, som vi kommer att diskutera i den relevanta delen av artikeln.

Hur känner man igen sjukdomen?

Varaktigheten av inkubationsperioden, under vilken symptomen på uretrit hos män ännu inte visualiseras, kan variera från några timmar till tre veckor. Allt beror på patogenen i den inflammatoriska processen.

De mest uttalade symtomen på urinrörets inflammatoriska process inkluderar:

 • en känsla av obehag vid urinering
 • klåda och rezi - när sjukdomen fortskrider
 • murig urinfärg;
 • täta, ibland - falska, uppmanar till toaletten;
 • olika sorters utsöndring i urinen;
 • en känsla av obehag under samlag
 • ökad känslighet och rodnad i penishuvudet.

Försämring av kroppens allmänna tillstånd, som regel, observeras inte. Mot bakgrund av excreta, som kännetecknas av en obehaglig lukt. På penisens huvud kan skorpor bildas. En habinger av sjukdomsutvecklingen kan dra smärta i underlivet, men i framtiden följer de inte den inflammatoriska processen.
Utvecklingen av patologi i kronisk form snedvrider väsentligt etiologin hos uretrit. Akuta tecken på urinrör hos män avtar, det finns bara en känsla av obehag och klåda i urinrörets område. Endast under exacerbationsperioden får de sig att känna sig intensivare.

Orsaker till urinrör hos män

Uretrit kan uppstå på grund av flera orsaker. Förutom den sexuella infektionsvägen kan multiplikationen av patogena parasiter påbörjas under vissa omständigheter:

 • Sexuella infektioner är den vanligaste orsaken till urinrit hos män som har ett aktivt sexliv. Om samlag har begåtts utan användning av barriärprevention, är sannolikheten för patogenens penetration i urinröret mycket högt;
 • urolithiasis - förekommer oftare hos män än hos kvinnor. Sådan sjukdom som orsakar traumatisk uretrit, av den anledningen att concrements genom att flytta det urogenitala området, aktivt skada slemhinnan och leda till vidhäftningen av patogena mikroorganismer;
 • Eventuell skada på penis och tung fysisk aktivitet kan orsaka utveckling av urinritning.
 • underkylning - en av de viktigaste anstiftarna exacerbationer av kroniska sjukdomar (inklusive extrapulmonell tuberkulos, virus, infektion), eftersom i ett sådant fall signifikant reducerad skyddande funktioner i organismen;
 • generell minskning av immunitet - rökning, alkoholmissbruk, överarbete, brist på sömn, undernäring leder till en naturlig utarmning av kroppens försvar;
 • medicinska procedurer (kateterisering av urinblåsan, smear) - innebär en risk för skada urethral slemhinna, och uretrit kan utvecklas bristande efterlevnad av de nödvändiga desinfektionsåtgärder;
 • mat - ett överflöd av sura, kryddiga, salta livsmedel leder till irritation av slemhinnorna, vilket bidrar till infektionen. Brist på vätska är orsaken till sällsynt urinering, det finns ingen naturlig tvättning av genito-urinvägarna från skadliga mikroorganismer som oavsiktligt kan komma in i urinröret.

Följaktligen utmärks följande orsaker till urinrör hos män:

 1. Nederlaget hos den mänskliga urinröret genom patogena bakterier som tränger in i urinrörets hålighet. Oftast leder detta tillstånd till en långvarig användning av urinarkatetern. Denna typ av uritrit kallas bactrial.
 2. Uttaget av urinröret med chlamydialinfektion och andra venerala sjukdomar leder vanligen till kronisk uretrit.
 3. Gonorréformen av uritrit uppträder när den påverkas av gonokocken. En mycket hög risk att få denna infektion med oskyddad sex med bäraren av sjukdomen. Mindre sannolikt att fånga gonokocker kan vara genom hushållsartiklar, som måste användas individuellt (underkläder, handdukar, tvättdukar, etc.).
 4. Uttaget av urinröret med svampar (candidiasis) leder till en långvarig inflammatorisk process. I själva verket är dessa svampar inte så farliga, men deras komplikationer kan ge många problem till en person. Denna form av uritrit hos män kallas candida.

Ringa candidiasis kan ta antibiotika, minska immunitet, dricka alkohol, felaktig näring eller direkt infektion hos personen från mullet-spridaren.

Dessutom finns följande faktorer och sjukdomar där en man ibland ökar risken för urinrörelse:

 1. Påverkan av olika sexuella infektioner. I detta tillstånd tränger sjukdomen lätt igenom urinröret och orsakar allvarlig inflammation. Oftast förekommer fall av övergång av urinrit tillsammans med sexuell infektion i kronisk kurs. Den största risken att fånga sådana infektioner är de män som ofta byter sina sexpartners och övar oskyddad intimitet.
 2. En akut form av urolithiasis, som påverkar män oftare än kvinnor. I detta tillstånd utvecklar en person en akut traumatisk form av uretrit, eftersom de yttre stenarna och "sanden" irriterar och bokstavligen kliar urinröret.
 3. Tidigare lidande penisskador kan orsaka akut urinritning, vilket kommer att åtföljas av blodutmatning vid urinering.
 4. Allvarlig hypotermi i kroppen kan leda till akut och kronisk inflammation i urinröret. Dessutom orsakar hypotermi ofta exacerbation av redan existerande trög kroniska patologier.
 5. Felaktig diet (särskilt ofta användning av salt, söt, kryddig och sur mat) irriterar slimhinnan, vilket gör dem mer mottagliga för infektioner. Dessutom sänker rökning och alkoholmissbruk kroppens försvar, vilket gör en man ännu mer utsatt för urinvägar.
 6. Inte tillräckligt med överensstämmelse med intim hygien leder till spridningen av patogener i könsorganen och en stark inflammatorisk process.
 7. Användningen av otillräcklig mängd vätska framkallar en sällsynt urinering, varigenom urinröret inte kan tvätta alla patogena mikroorganismer som kommer in i den.

Sjukdomskrävande mikroorganismer som orsakar infektiös uretrit

Beroende på vilken typ av mikroorganismer som kommer in i urinröret och orsakar den inflammatoriska processen, är urinrör uppdelad i specifika och icke-specifika.

Nonspecifik urinrit är en klassisk purulent inflammation. Dess symtom beror inte på vilken typ av mikroorganismer det medför.

Mikroorganismer som orsakar ospecifik infektiös uretrit:

 • stafylokocker;
 • streptokocker;
 • E. coli;
 • mindre ofta - andra

En specifik smittsam process i urinröret, som regel orsaka mikroorganismer, vilket är orsaken till sexuellt överförbara infektioner.

Typer av specifika infektiösa uretrit:

 • gonorré;
 • trichomonas;
 • candidiasis;
 • mykoplasma;
 • Chlamydia.

Viral infektiös uretrit orsakas som regel av herpesvirus.

Smittvägar med infektiös uretrit

Infektion med urinrit kan förekomma sexuellt eller hematogent.

Sexuellt sätt realiseras under sexuell kontakt med en sjuk person. Så oftast finns infektion med specifika infektioner.

Hematogena och lymfogena vägar realiseras när infektionen sprider sig med blodet eller lymfflödet från andra foci av kronisk inflammation i kroppen. Till exempel från inflammerade tonsiller eller carious teeth.

Faktorer som bidrar till utvecklingen av uretrit:

minskning av kroppsskydd som följd av svåra sjukdomar, svält och undernäring, beriberi och andra orsaker.

otillräcklig överensstämmelse med personliga hygienregler;

 • Förekomst av foci av kronisk inflammation i kroppen;
 • andra samtidiga sjukdomar i det urogenitala systemet;
 • hypotermi;
 • trauma till könsorganen;
 • alkoholmissbruk
 • frekvent stress, undernäring, hypovitaminos, etc.

Anatomiska egenskaper och strukturen hos urinröret

Utloppet i blåsan är början på urinväggen, som i medicinska och vetenskapliga kretsar kallas urinröret. Detta är ett litet rör av liten diameter, som har en längd av 16 till 24 centimeter. Det är värt att notera att urinröret hos kvinnor har en längd av endast 4 centimeter. Dessa är de jämförande egenskaper och är en viktig orsak till skillnader i manifestationer av uretrit bland representanter för olika kön, respektive, om kvinnor uretrit kan ske utan synliga sjukdomssymptom, då en manlig sjukdom kännetecknas av mycket intensiva symptom och kan manifestera strax efter direkt infektion och utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Den manliga urinskanalen består av följande avsnitt:

 • prostatiska avdelningen. Det är en del av urinröret, som ligger i prostata och har en längd på ca 4 centimeter. Den prostatiska avdelningen kallas också prostatisk;
 • membranavdelningen. Kallas också webbbed Dess längd är 2 centimeter. Institutionens början ligger bakom prostata och slutar vid botten av penis. Detta intervall av urinröret är det smalaste;
 • svampig avdelning eller svampig. Det är den längsta delen av urinväggen och är belägen inuti stammen på penis. I jämförelse med membranös och prostata kännetecknas den svampiga avdelningen av rörlighet. Detta avsnitt av urinröret slutar med en utloppsöppning, som kallas en meatus.

Klassificering av uretrit

Den kliniska bilden och metoderna för terapi beror på vilken typ av infektiös substans som orsakade inflammation, sjukdomsstadiet och intensiteten i sjukdomen, förekomsten av samtidiga sjukdomar och provokationsfaktorer. Det är därför syftet med effektiv och adekvat behandling beror på patologins art.

Klassificering av uritrit med etiologiska indikatorer

 • kongestiv uretrit - kan uppstå på grund av venös trängsel i det lilla bäckenet;
 • traumatisk uretrit - framträder mot bakgrund av tårar och tårar i urinröret, samt efter kirurgiska ingrepp (kateterisering, cystoskopi);
 • Allergisk uritrit - utvecklas på grund av exponering för allergener.
 • tuberkulos;
 • blandas;
 • gardnerelleznoy;
 • chlamydial;
 • ureaplazmichesky;
 • mykotisk;
 • bakteriell;
 • trichomonas;
 • viral;
 • mykoplasma;
 • Trichomonas.
 • svagt aktiv uretrit
 • måttlig grad av aktivitet av sjukdomen (uretrit);
 • en hög grad av aktivitet av inflammation i urinväggen.
 • specifika - det här är sexuellt överförbara infektioner (klamydia, trichomoniasis, gonorré) och tuberkulos;
 • Nonspecific - orsakssambandet till infektion är mikroorganismer som ständigt finns i kroppen, men undertryckas av ett hälsosamt immunsystem.
 • primärt - sjukdomen sker i form av en isolerad patologi;
 • sekundär - utvecklas på grund av närvaron i kroppen av andra sjukdomar.

I de flesta fall är urinvägarna orsakad av klamydia och gonokocker, och i cirka 50% av fallen finns inte dessa smittämnen i studien av materialet.

Formen av sjukdomen

Beroende på orsaken till uretrit hos män är indelade i smittsam och icke-infektiös och infektionssjukdomar, i sin tur, gonokock och icke-gonokock.

Non-gonokock uretrit är uppdelad i arter beroende på patogenen:

 • bakteriell (orsakad av en villkorligt patogen mikroflora);
 • chlamydial;
 • trichomonas;
 • mykotisk (candida, svamp);
 • viral;
 • tuberkulos;
 • ureaplazmennogo;
 • mykoplasma;
 • gardnerelleznoy;
 • blandad.

Noninfectious urethrit hos män är av följande typer:

 • allergisk;
 • traumatisk;
 • stagnerande (kongestiv).

Under sjukdomsförloppet isoleras fräsch (akut, subakut och torpid) och kronisk uretrit.

Beroende på lokaliseringen av den patologiska processen:

 • anterior urethrit i den främre delen av urinröret, dvs placerad närmare utloppet av glanspenisen;
 • bakre delen - i den bakre delen av urinröret, dvs lokaliserad närmare blåsan.

Stages av sjukdomen

Frisk (akut) uretrit uppstår i tre steg:

 1. Inkubationsperioden är tiden från infektionstiden till sjukdomsuppkomsten, som varar från 1-2 dagar till 2 veckor.
 2. Period med allvarliga symtom.
 3. Konvalescensperioden är fullständig återhämtning under gynnsamma förhållanden (behandling) eller förkortning av processen, dvs övergången av sjukdomen till en kronisk form i en ogynnsam variant.

I den kliniska bilden av kronisk uretrit skiljer sig också tre alternerande perioder:

 1. Exacerbation (symptom uttalas).
 2. Remission (asymptomatisk kurs är emellertid inte den inflammatoriska processen, den fortsätter i en implicit form).
 3. Tillförlitlig remission (dåliga kliniska manifestationer).

Symtom på uretrit

Efter direkt infektion organism uretrit symptom efter en viss tid, tidsintervallet från tidpunkten för infektion till de första tecknen på sjukdomen beror på patogenen inkubationstiden. I allergisk uretrit - ett par timmar, med tuberkulos - ett par år, vid ett virus - i flera månader, med candidiasis och trichomoniasis - två till tre veckor, med Chlamydia - 7-14 dagar, gonorrhoeal - 3-7 dagar.

De vanligaste symptomen på manlig uretrit är:

 • Förekomsten av karakteristiska sekretioner som uppträder ur urinröret;
 • brännande, klåda och smärta vid urinering.

Andra symtom som är karakteristiska för STD: er, efter typ av generell svaghet och hyperemi, med urinritning observeras ej. Sekretessens natur kan dock vara annorlunda och beror på vilken typ av patogen som orsakade uritrit. I de flesta fall finns det grön eller vit urladdning med en obehaglig lukt, mot vilken gulskorpor på penis kan bildas. Tilldelningar är mest märkbara på morgonen.

Dessutom kan tillsammans med sekret, rodnad och limning av urinrörets yttre öppning vara närvarande. Smärta sensioner i underlivet kan uppstå oavsett typ av uretrit, men även de är inte ett permanent symptom på patologi.

Vidare störs urinprocessen, vilket i det inledande skedet ofta åtföljs av grumlig urin, smärtsamhet, tillsammans med antalet dagliga uppmaningar att urinera. Slutet av denna process kan åtföljas av skarpa smärtor och ibland föroreningar av blod.

Klagomål gjorda av patienten

Symtom på uretrit visas inte omedelbart efter infektion. Först inträffar en inkubationsperiod, vars varaktighet kan vara från några minuter till två månader vid nonspecifik urinrit. Specifika infektioner har mer exakta villkor.

I nästan 50% av fallen är akut urinritning asymptomatisk. Patienten gör inga klagomål. Ofta sker en sådan bild hos kvinnor. Infektion med asymptomatisk sjukdom är fullt kapabel att överföras sexuellt och leda till komplikationer som kännetecknar uretrit.

Uretrit hos män karaktäriseras av en kortare inkubationsperiod, en mer våldsam start och svårare symtom.

I allmänhet är skillnaderna mellan symptomen på akut specifika och icke-specifika urinrör inte starkt uttalade.

Vanliga tecken på akut uretrit:

 • klåda och andra obehagliga känslor under urinering
 • smärta i pubic regionen - periodisk, värkande
 • hos män - ett brott mot urinering, svårighet med urinutflöde, tills akut fördröjning
 • purulent urladdning ur urinröret;
 • föroreningar av blod i urinen - hematuri;
 • Den yttre bländaren i en urinrör på morgonen som om den är klistrad ihop.

Med sådana klagomål besöker patienten som regel en urolog. Men oftast är de inte alla samtidigt. Vissa av dem uttrycks mycket starkt, medan andra är helt frånvarande. Förloppet av akut uritrit kan vara mycket annorlunda.

Trots det faktum att akut uretrit är en inflammatorisk sjukdom, åtföljs den inte av en kränkning av patientens allmänna tillstånd. Kroppstemperaturen stiger nästan aldrig.

Med övergången till kronisk form sjönk symtomen på sjukdomen eller försvinna helt. I framtiden kan de inträffa periodiskt, det vill säga att sjukdomen ständigt går igenom stadierna försämring och eftergift (tillfälligt välbefinnande).

Om sjukdomen har gått i kronisk form, kan symtomen på sjukdomen helt och hållet försvinna, det finns ingen sekretion, och patienten kan bara oroa sig för mild klåda och obehag i urinröret. Mer uttalade symptom observeras endast under perioder av förvärring av sjukdomen.

Purulent urladdning

Med bakteriell uritrit observeras purulent urladdning, med trichomoniasis - vitaktig, med gonorrisk uretrit - grågul eller grönaktig. Dessutom kan fördelningen vara obetydlig eller frånvarande, men man kommer att störa blod i sperma eller urin, sveda och klåda vid urinering, svullnad av penis, smärta när man har samlag.

Tabellen visar de mest karakteristiska symptomen på uretrit för olika typer av urinrit.

Uretrit: behandla - du kan inte fördröja!

urinrör sjukdom, vilket framkallar inflammation i urinröret (den kanal som förbinder hålrummet av blåsan och hålet vid änden av penis) kallas uretrit. Denna sjukdom är ganska vanlig, och det påverkar både män och kvinnor.

Uretrit är tyvärr inte ett sällsynt fenomen.

Typer av uretrit

Det finns två huvudgrupper av denna typ av sjukdom - infektiös och icke-infektiös. Beroende på graden av urinröret är den uppdelad i två typer.

Primär urinritning

Denna typ av sjukdom påverkar direkt urinrörets hålighet. Oftast provoceras det av infektion under samlag med de sjuka.

Sekundär uretrit

Denna art kännetecknas av infektion i urinröret från ett närliggande inflammationsfokus beläget i intilliggande kroppssystem. Till exempel: prostata, urinblåsa, vesiklar eller andra organ i bäckenet.

Klassificering av uretrit

Beroende på de patologiska tecknen på uritrit delas in i följande typer:

gonorré

Denna typ av sjukdom framkallar gonokocker. Infektion uppträder huvudsakligen vid sexuell kontakt med patienterna, och på grund av delning av hygienartiklar: svampar, handdukar, svampar eller underkläder. I barndomen kan du få dem genom en kruka.

bakteriell

Denna typ av sjukdom kan utvecklas på grund av ingreppet av icke-specifika bakteriella organismer i urinröret. Sådan infektion kan uppstå med endoskopiska manipuleringar, till exempel med långvarig användning av katetern.

Eftersom det inte är svårt att gissa från namnet är urinröret platsen för denna sjukdoms början.

viral

Den orsakssamband som orsakas av denna typ av uritrit är nära genital chlamydia. Denna patogen (av viraltypen) kan multiplicera i epitelceller i urinhålan.

Trichomonas

Denna typ av sjukdom kan erkännas av män 1-2 veckor efter den första infektionen. Denna typ av sjukdom kännetecknas av en mildt skummande urladdning från urinröret. De har en vitaktig nyans och leder till kliande irritation på penisens spets.

Det bör betonas att denna typ av urinrit är ganska dold, vilket orsakar allvarliga komplikationer. Ej fullständigt härdad uretrit av denna typ kan omvandlas till en kronisk form. I detta fall framkallar upp till 20% av komplikationerna trichomoniasis prostatit, vilket komplicerar behandlingen.

candida

Denna typ av uritrit provocerar en jästsvampskada i slemhinnan i urinröret. I de flesta fall provoceras denna form av sjukdomen genom den långa antagandet av antibakteriella läkemedel. Ibland kan det orsakas av infektion från sexpartnern.

Före uppkomsten av uritrit kan män ha olika inflammatoriska sjukdomar och urinrörsskador. Sjukdomen har milda kliniska manifestationer, oftast provar det klåda eller en liten brännande känsla i kanalen i kanalen tillsammans med vitaktig urladdning. Behandling av sjukdomen i denna form innefattar avskaffande av antibiotika och intag av antifungala medel.

Faktorer som bidrar till utvecklingen av kronisk uretrit

Hos män är den kroniska formen av uritrit ganska sällsynt. Detta stadium av sjukdomen kan provoceras av följande faktorer:

 • otillräckliga åtgärder för behandling av akut uretrit
 • Spridningen av inflammation i prostatakörteln och andra delar av urinvägarna;
 • försvagning av immunitet och reaktivitet hos människokroppen.

Orsaker till urinrör hos män

Sjukdom kan övervinna någon man. Infektion kommer oftast från sexpartnern, eftersom symtomen på sjukdomen i sig är mycket svag och sjuk kvinna, kanske inte ens om henne och misstänker inte.

Orsaken till förekomsten kan vara mycket värre än själva urinvägarna.

Den viktigaste faktorn väckande uretrit är smittämnen som överförs sexuellt (herpes, klamydia eller gonorré, eller andra former av infektion).

Utveckling av uretrit kan också bidra till olika typer av mekaniska skador på penis som uppstår efter medicinska ingrepp, på grund av slitage av grovt linne, på grund av grov samlag eller onani.

Det bör noteras att smärta i urinhålan kan vara ett resultat av irritation på grund av olika kemikalier i tvål, lotioner och hygienprodukter. De kan provoceras av spermicider, som ingår i kondomer och olika preventivmedel.

Uretrit kan också utvecklas på grund av minskningen av lumen i urinrörets kanal eller med stillastående fenomen i bäckenorganen.

Tecken på urinrör

Hos män uppträder uretrit cirka 5-10 dagar efter infektion. Ibland börjar sjukdomen dyka upp efter flera månader. De kliniska tecknen på sjukdomen inkluderar:

 • lätt brinnande, särskilt vid urinering. Ibland kan det även vara mycket ont.
 • en ymnig slem eller var från urinrörskanalen med en skarp obehaglig lukt. De kan ha en grönaktig eller blåaktig kant. Oftast sker sådan urladdning på morgonen;
 • rodnad av öppning av urinkanalen och i mer försummade fall och dess vidhäftning.

Symtom på uretrit hos män

Denna sjukdom kan manifesteras som:

 • ökad uppmaning att urinera
 • klåda i könsorganen
 • svullnad av glanspenisen;
 • överkänslighet och överdriven ömhet i sexuella handlingar;
 • blodig urladdning i spermier eller urin.

Det är viktigt att inte lita på självbehandling och tveka inte att besöka en specialist.

Diagnos och behandling av uretrit

Uretrita detekteras med följande diagnostiska åtgärder:

 • analys av urin - avslöjande tecken på infektion och inflammation
 • fullständig medicinsk undersökning: penis, skrot och palpation av prostata;
 • Analys av kompositionen av urladdning ur urinröret;
 • blodanalys - för att differentiera andra typer av infektionssjukdomar.

Huvudterapin för uritrit är användningen av antibakteriella läkemedel. De väljs ut beroende på resultaten av laboratorieforskningen. Den allmänna behandlingen av sådan behandling kan vara från en vecka till flera veckor. Tidpunkten för medicineringen bestäms av sjukdomens allvar. I de flesta fall - behandling utförs i polykliniska institutioner är sjukhusvistelsen sällan tillgripen.

Det finns ingen universell botemedel mot behandling av urinrör. Vid bestämning av typ av läkemedel måste läkaren jämföra ett antal komponenter och ta hänsyn till resultaten av testen.

Behandlingen av denna sjukdom är baserad på antibiotika. Även under behandlingsperioden rekommenderas att avstå från intima relationer och att genomföra en studie av sexpartnern. Att tillämpa de lokala behandlingsmedel: miramistin eller Protargolum och en svag lösning av kaliumpermanganat.

Kombinationsterapin använder antibiotika med ett brett spektrum av effekter: norfloxacin, amoxiklav eller cyprinol. Deras mottagning åtföljs av en parallell mottagning av multivitaminer och förberedelser för immunterapi.

Profylax och prognos

För att förhindra denna sjukdom bör du avstå från samlag utan användning av skyddsutrustning. Det är också nödvändigt att undvika faktorer som kan orsaka irritation av slemhinnor och observera de enklaste reglerna och normerna för hygien.

Uretrit är härdbar, man bör inte starta sjukdomen och börja ta mediciner i tid. För att undvika allvarliga typer av komplikationer upp till infertilitet är det nödvändigt att starta behandlingen så tidigt som möjligt och att följa alla recept från läkaren.