Huvud
Symptom

Uretrit hos män - symptom och behandling hemma

Uretrit hos män är en urologisk sjukdom där urinröret påverkas. Inflammatorisk process kan börja under påverkan av många faktorer. Uretrit är uppdelad i två stora grupper: icke infektiös och infektiös.

Infektiös uretrit kan bero på olika specifika patogener (gardnerelly, Gonococcus) och icke-specifik (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus).

De mest mottagliga för denna sjukdom är de människor som har ett promiskuöst sexliv, lider av urolithiasis, diabetes, genomgick instrumental forskning av blåsan och urinröret.

skäl

Uretrit kan delas in i följande typer:

 1. Primär - den karakteristiska karaktären hos den typ som den inflammatoriska processen påverkar direkt urinröret, vilket ofta uppstår under samlag.
 2. Sekundär - typ specificitet i kontakt infektion i urinröret självt inflammatoriska fokus, som har, som regel, i angränsande organ (exempelvis prostata, urinblåsa, sädesblåsor, såväl som i andra bäckenorgan).

Beroende på orsaksmikrobiella medel skiljer man mellan specifik och icke-specifik uretrit.

Orsaker till icke-specifika skador:

 • Staphylokockbakterier,
 • streptokockmikroorganismer,
 • E. coli och andra bakteriepatogener.

Särskild urinritning orsakas oftast av patogener som orsakar sexuellt överförbara sjukdomar.

Typer av ospecifik urinrör:

 • Gonorré (orsakssamband för gonokocker, Neisseria gonorrhoeae).
 • Mykoplasma (orsakad av mykoplasmer).
 • Ureaplasmisk (orsakad av ureaplasmer, Ureaplasma urealyticum).
 • Gardnerella (orsakad av gardnerella, Gardnerella vaginalis).
 • Trichomonas (orsakad av Trichomonas, Trichomonas vaginalis);
 • Mykotisk (orsakad av svampar).
 • Klamydia (orsakad av klamydia, Chlamydia trachomatis).
 • Viral (orsakad av virus, oculogenital klamydozoonos, herpes).
 • Bakteriella (orsakad av stafylokocker, streptokocker, Escherichia coli, Proteus, Klebsiella, enterokocker, Pseudomonas aeruginosa, korynebakterier).
 • Blandad uretrit orsakas av flera olika infektioner.

Typer av icke-infektiös uretrit:

 • Traumatisk - sker efter cystoskopi, ureteroscopy, kateterisering, bougienage, införandet av främmande föremål i urinröret efter tårar och tårar av urinröret;
 • Allergisk - uppstår som en allergisk reaktion vid intolerans av några ämnen;
  Kongestiv - uppstår med venös trängsel i organen i det lilla bäckenet.

Provoke uppkomsten av sjukdomshypertermin i kroppen, medicinsk manipulation - kateterisering av blåsan eller avlägsnande av staket, trauma på penis, foki för kronisk infektion i kroppen. Symtom på specifika urinrör hos män utvecklar sig som regel efter samlag.

Symtom på uretrit hos män

Beroende på vilken typ av patogen som provocerade denna sjukdom och dess stadier kan symtommönstret variera från våldsamma manifestationer till asymptomatiskt flöde.

Symtom på infektiös uretrit uppträder vanligen 5 till 14 dagar efter infektion, och tecken på icke-infektiös uretrit kan förekomma mycket tidigare (se bild). Hos män är huvudsymptomen smärta, brinner längs urinröret under urinering, och även efter det.

Samma person kan störa slemhinnor eller purulent urladdning från mynningen av urinröret, urinröret och rodnad bindnings käftar, särskilt på morgonen, kanske utseendet på seminal vätska, eller blod i urinen.

Om du inte saknar symptom på uretrit och vänder dig till en specialist i tid, behandlas den akuta formen i 7-10 dagar utan några komplikationer. Om akut urinväg inte behandlas, minskar symtomatologin, och sjukdomen kommer att gå över i kronisk form om 1-2 veckor.

Symptom, beroende på typ

Tabellen visar de mest karakteristiska symptomen på uretrit för olika typer av urinrit.

Kronisk uretrit

Denna sjukdom kan inträffa under långa månader och till och med år, men i slutändan gäller patienten fortfarande för medicinsk hjälp. Kronisk uretrit hos män är farlig eftersom det kan leda till komplikationer som kronisk prostatit eller striktur i urinröret.

Uretrit i kroniskt stadium är mycket svårare att behandla än vid akut inflammation, eftersom det kräver införande av droger direkt i urinröret.

diagnostik

Vid de första tecknen på uritrit är det viktigt att konsultera en urolog. I vissa fall, när sjukdomen främjades av sexuell infektion, föreskrivs ett samråd med dermatovenerologen.

För att bestämma diagnosen, särskilt om sjukdomen passerar asymptomatiskt, är det ibland inte en medicinsk undersökning som räcker till. Studiens huvudsakliga metoder är urinanalys, som anses vara den enklaste. Om det finns en ökad nivå av leukocyter i urinen, indikerar detta en inflammatorisk process. Vanligtvis lämnas analysen på morgonen. För detta tas den första delen av vätskan. För testning av bakteriell uritrit är ett blodprov obligatoriskt.

Ytterligare metoder för studier av bakteriell uritrit innefattar:

 1. Tre glasat prov;
 2. Urinalysis av Nechiporenko;
 3. ureteroscopy;
 4. Urinkultur;
 5. Polymeraskedjereaktion av sekretioner (PCR);
 6. Om det finns ett förhöjt leukocytantal i blodet och urinen finns det ett protein i urinen (proteinuria), då kan detta indikera en bakteriell uretrit.

En obligatorisk metod är ett smet från urinröret, det är bakteriologiskt och mikroskopiskt. För att förbereda sig för denna diagnos bör dagen före förfarandet, samlag, undantas från användningen av antibiotika. Dessutom kan du inte urinera i ungefär två timmar före en stroke. Ultraljud av blåsan, njuren, prostata och urinledaren kan också ordineras.

Behandling av urinrit hos män

Först av allt måste läkaren identifiera orsakssambandet till sjukdomen och engagera sig då bara i behandlingen. När allt kommer omkring kan felaktigt föreskrivna droger enkelt överföra sjukdomen från akut till kronisk. Symptomen på sjukdomen kommer att försvinna, och mannen kommer att anta att han helt har återhämtat sig, men med en liten minskning av immuniteten blir urinritningen återigen värre.

 1. Den huvudsakliga metoden för behandling av urinrit hos män är administrering av vissa läkemedel, det vill säga användningen av antibiotika. Viktigast var patogenerna känsliga för dem. För detta måste ett antal diagnostiska studier genomföras.
 2. Samtidigt med antibiotikumet utförs antiseptisk lokal behandling, som består i tvättlösningar glans medlemmens antiseptika (avkok av kamomill, furatsilina lösnings- och andra). Det rekommenderas också att hålla bad (varar i 15-20 minuter) med användning av dessa produkter.

Under sjukdomsförloppet rekommenderas en riklig vitaminiserad dryck och en strikt diet ordineras. Dessutom kommer immunmodulatorer att ordineras för att hjälpa kroppen att klara infektionen.

Vid behandling av urinrit hos män är det viktigt att börja behandlingen. Om det startas i tid och utförs korrekt, kommer sjukdomen att försvinna utan spår.

Funktioner av terapi av olika typer av uritrit

Beroende på vem som är orsakad av uretrit, kommer behandlingen med droger för män att variera avsevärt.

 1. Bakteriell och gonorré. En bra effekt med gonorrisk uretrit uppnås med användning av antibiotika i cefalosporingruppen. Också kan utnämnas tetracyklin, erytromycin, oletetrin, kanamycin.
 2. Ureaplazmenny, gardnerrezny, mykoplasma uretrit. Behandlingen utförs med hjälp av preparat av tetracyklin-serien (Doxycyklin), fluorokinoler, makrolider (klaritromycin), linkosamider i kombination med immunostimulantia.
 3. Trichomonas. De valfria läkemedlen är metronidazol, trichopolum, metrogil. Om trichomoniasisförloppet är kroniskt tillsätts antibiotikabehandling till behandlingen.
 4. Candidiasis. Det kräver att antifungala läkemedel utses för att klara Candida. Tilldela flukonazol, klotrimazol, nystatin, pimafucin.
 5. Chlamydia. Det mest effektiva antibiotikumet, som tillåter att framgångsrikt bekämpa patologin, är azitromycin. Med felaktigt urval av läkemedlet kan chlamydial uretrit leda till allvarliga komplikationer - infertilitet, Reiter syndrom, epididymit, inflammatoriska sjukdomar.

Självbehandling med starka antibiotika med ett brett spektrum av verkan utan en klar behandlingsregim kan leda till utveckling av patogenens resistens mot läkemedel och övergången av sjukdomen till kronisk form.

komplikationer av

Uretrit är en allvarlig sjukdom, tveka inte att kontakta en läkare med detta problem, eftersom otillbörlig eller felaktig behandling kan leda till utveckling av allvarliga komplikationer. Kanske kan smittspridningen till andra organ, patienter utveckla cystit, pyelonefrit, den inflammatoriska processen kan påverka testiklarna och deras bilagor.

Den mest allvarliga komplikationen av uritrit hos män är prostatit, vilket kan leda till oöverskådlig infertilitet och sexuell dysfunktion.

förebyggande

För att minimera risken för urinrör, bör män följa sådana regler:

 • Undvik skada på penis;
 • drick tillräckligt med vätskor;
 • undvika frekventa förändringar i sexpartner;
 • snabb behandling av sjukdomar;
 • undvik hypotermi.

Manifestation och behandling av akut urinrit hos män

Uretrit (ICD-kod 10 - N34) är den vanligaste patologin hos genitourinärsystemet, särskilt hos män. Den akuta formen av sjukdomen kännetecknas av inflammation i urinrörets väggar.

Olika faktorer kan fungera som orsakerna till akut urinrör hos män. En specifik sjukdom orsakas av infektioner, främst sexuellt överförbara infektioner. Nonspecifik urinrit orsakar en tillståndsbetingad patogen mikroflora, som i vissa mängder är närvarande i kroppen hos varje frisk person och blir endast under vissa omständigheter farlig för hälsan.

Vid akut uritrit behandlas behandlingen beroende på orsaken till inflammatorisk process. Eventuella rekommendationer som gjorts i frånvaro kan inte vara en handledning. I varje fall ordineras terapin av en erfaren specialist, baserat på patientens individuella egenskaper. Detta tar hänsyn till resultaten av kliniska studier, anamnese och förekomsten av samtidiga patologier, inklusive kroniska sjukdomar hos andra organ och system.

Orsaker till sjukdomen

Akut urinrör orsakar i regel smittämnen - företrädare för patogen mikroflora. Men det bör noteras och icke-infektiös karaktär av den inflammatoriska processen. Följande sjukdomar eller tillstånd är hänförda till sådana skäl:

 • urolitiasis. Sand och små fragment av stenar, som finns i njurarna, kommer regelbundet ut tillsammans med urinen från kroppen. De rör sig ur urinröret till blåsan, varifrån de kommer in i urinröret. Vid urinering skada dessa fasta fragment slemhinnan i urinröret, vilket orsakar inflammation;
 • endoskopiska förfaranden och kateterisering. Att utföra vissa diagnostiska manipuleringar som kräver införande av instrument i urinröret för undersökning eller placering av en urinkateter kan också leda till trauma i urinröret.
 • allergiska reaktioner av olika slag. Med urinen elimineras giftiga ämnen som släpps ut av kroppen som ett svar på invasionen av utländska medel. De kan påverka slimhinnan än att orsaka inflammation.
 • åderbråck i bäckenregionen. Stagnation av venöst blod leder till en ökning av venösa kärl, som komprimerar urinkanalen, minskar dess lumen;
 • smalning av urinrörets lumen, orsakad av tumörer av olika genes, prostatit, adenom. Det finns en stagnation av urinen, vilket också bidrar till förekomsten av inflammatoriska processer.

Patologi av icke-infektiös natur i de tidiga stadierna har en icke-inflammatorisk kurs. Efter en viss tid är en infektion kopplad och akut urinrör utvecklas.

 • Nonspecifik form av inflammation orsakas av villkorligt patogen flora: E. coli, Staphylococcus, streptokocker och några andra mikroorganismer som ständigt bevarar en hälsosam person, men som har sina kvantitativa gränser. Brott mot denna balans kan uppstå även på grund av banala karies eller ont i halsen.
 • En specifik inflammatorisk process orsakas av infektioner, som huvudsakligen överförs av sexuell kontakt. Dessa kan vara Trichomonas, Chlamydia, Mycoplasmas, Candida och andra mikroorganismer av patogen flora. Ibland kan orsaksmedlet vara herpesviruset.

Det är nödvändigt att omedelbart behandla urinröret hos den akuta kursen. Men självmedicinering är oacceptabelt, eftersom när man väljer droger beaktas den typ av infektion som orsakade inflammatorisk process.

Riskfaktorer

Förutom icke-infektiösa orsaker till patologi, associerad infektionsflora och infektionssättet, finns det vissa faktorer som bidrar till utvecklingen av sjukdomen. Många av dem är strikt subjektiva och beror på människolivets sätt. Den andra gruppen kan kallas villkorligt subjektiv. Dessa är vissa sjukdomar, otillräckligt eller inte behandlade i tid.

Riskfaktorer inkluderar:

 • försummelse av reglerna för intim hygien;
 • slumpmässiga eller tillfälliga sexuella relationer med obekanta eller obekanta partner utan användning av barriärprevention;
 • Förekomsten av kroniska inflammatoriska sjukdomar;
 • bristande överensstämmelse med munhygien
 • försvagad immunitet på grund av brist på vitaminer (vitaminer av olika ursprung kan utvecklas), otillräcklig näring, långvarig behandling av andra patologier med läkemedel som har immunsuppressiva effekter och även några andra tillstånd
 • icke-iakttagande av temperaturregimen - superkylning eller överdriven överhettning av organismen;
 • bäckenskada;
 • Förekomsten av kroniska eller akuta patologier i urinvägarna eller könsorganet.
 • skadliga vanor, särskilt - missbruk av alkoholhaltiga drycker;
 • exponering för stressiga situationer av regelbunden eller långvarig natur
 • kroniskt trötthetssyndrom.

Dessa faktorer är inte en 100% garanti för utvecklingen av en sådan sjukdom som akut uritrit. Men vid sammanflödet av flera av dem och närvaron av icke-infektiösa orsaker ökar möjligheten att denna sjukdom uppkommer ibland.

Vanliga symptom på akut urinrör hos män

Symptom på sjukdomen uppträder inte omedelbart efter infektion. Måste passera en viss inkubationsperiod tills infektionen "får full styrka och visar sig själv." Varaktigheten av denna period kan vara från flera timmar (i vissa fall även minuter), upp till flera månader. Denna manifestation är mer typisk för den icke-specifika formen av den inflammatoriska processen.

Akut uritrit av en särskild karaktär har koder på den internationella klassificeringen av den tionde revisionen av A50-A64. Dessa är sjukdomar som överförs huvudsakligen genom samlag. Symtom beror på vilken typ av infektionsmedel som helst. Inkubationsperioden är också tydligt definierad av samma parameter.

Nästan hälften av alla fall av den första perioden av sjukdomsutvecklingen är asymptomatiska eller med mindre obehag, vilket patienterna inte betalar med vederbörlig uppmärksamhet. Att ignorera sådana signaler kan leda till att sjukdomen utvecklas till utveckling av svåra komplikationer.

De allmänna symtomen på akut urinrit är följande:

 • i könsorganet är det en klåda av en tillräckligt stark intensitet som uppträder periodiskt;
 • under urineringsprocessen och för en tid efter det brinner och smärta i urinröret;
 • hyppig användning av toaletten. Mängden utsöndrad urin är obetydlig, men uppmaningen är stark;
 • närvaron av blodår i urin och seminalvätska;
 • Under sexuell kontakt uppträder smärta, eftersom penis blir svullet och mycket känslig för mekaniska influenser;
 • på morgonen finns det utsläpp från genitalorganet i form av mukopurulenta ämnen, som har en skarp, otrevlig lukt;
 • förhuden sitter fast på grund av ackumulering av excreta.

Symtomatisk för akut urinrör hos män är lokal. Det allmänna tillståndet lider inte. Personen känner sig helt frisk, kroppstemperaturen stiger inte över normala värden även i flera grader (vilket är ovanligt för inflammatoriska processer). Det finns ingen allmän svaghet eller förlust av styrka.

Detta tillstånd i närvaro av sjukdomen gör gentlemen till en "disservice". Representanter för det starkare könet och så inte särskilt villigt att besöka läkare. Och på sådana intima frågor - så mycket så. Detta leder till negativa konsekvenser. Sjukdomen kan gå vidare i kronisk form eller orsaka komplikationer.

Funktioner av den kliniska bilden för en specifik akut uretrit

I inflammatoriska sjukdomar i urinröret, som är specifika, varierar symtomatologin beroende på typ av patogen.

 • Gonorréinfektion. Hos män skiljer sig denna sjukdomsform obetydligt från en icke-specifik typ av sjukdom. Det kännetecknas av klåda i könsorganen, brinnande med urinering, utsöndring av mukopurulent utsöndring. Symtom intensifieras på morgonen efter dricks eller efter sexuell kontakt.
 • Trichomoniasis uretrit har en inkubationsperiod på upp till 10 dagar. I vissa fall kan det minskas till 5 dagar, och i vissa fall kan det öka till en månad eller till och med flera. Hos män kommer tecknen vara samma klåda, brinnande, obekväma känslor i urinröret. Utmatningen kännetecknas av en gråaktig eller vitaktig nyans av slemhärdighet. Frösvätska synliga blodiga ådror, ibland även blodproppar. Efter en månad utan behandling sänkte symtomen, vilket indikerar övergången av sjukdomen till kronisk form.
 • Svampen av släktet Candida orsakar utveckling av candidal inflammation i urinväggen. Inkubationsperioden är från 10 till 20 dagar. Karakteristiska tecken på denna uretrit är vita sekret med förhöjd konsistens med en specifik sur lukt. De första symptomen är tillräckligt smörjda och svaga - ett litet obehag när du tömmer urinblåsan. Då är de brinnande och smärtsensorationerna anslutna. Ibland kan urladdningen ha en rosa färg. Hos män är tecken på sjukdomen dåligt uttryckta under perioden.
 • Mycoplasmal inflammation i urinröret utvecklas i en akut form extremt sällan - i endast 5% av fallen. Ofta finns det en kronisk eller subakutisk form. Symptomen på sjukdomen är mycket svaga, det är litet obehag och brinner under tömningen av urinblåsan. Tilldelningarna är mycket milda och försvinner snabbt.
 • Klamydiauritrit kännetecknas av en inkubationsperiod på 1 till 3 veckor. De första symptomen är så svaga att de inte ger någon rädsla för patienten. Detta är mildt obehag och brännande känsla vid urinering. Orsaken till att söka hjälp kan vara utseende av excreta. Efter denna stund i 2-3 veckor upphör sjukdomen gradvis och passerar även utan specifik terapi. Men risken för brist på adekvat behandling ligger i möjligheten till upprepade manifestationer.

Trots det faktum att vissa former av akut uritrit kan passera självständigt, bör sjukdomsbehandling utföras i tid, med val av läkemedel beroende på typ av patogen.

Taktik av behandling

Det är nödvändigt att behandla en sådan inflammatorisk sjukdom på ett komplicerat sätt. Terapeutiska åtgärder syftar till att bekämpa själva patogenen och eliminera obekväma symptom som påverkar patientens livskvalitet.

Antibakteriella läkemedel

Vanligtvis vid behandling av inflammatoriska sjukdomar används antibiotika. Uretrit är inget undantag. Men antibiotika förskrivs uteslutande efter en fullständig undersökning med identifieringen av typen av patogen, dess mottaglighet för vissa läkemedel. Vid anställning av ett antibiotikum som inte kommer att ha en inverkan på infektion, eller kommer att ha milda antibakteriella egenskaper, kan behandlingen inte ger resultat alls eller kommer att försenas under en längre period. Dessutom finns i detta fall en bild av patologins övergång till kronisk form.

Läkaren kommer nödvändigtvis att ta hänsyn till patientens individuella egenskaper, förekomsten av kroniska eller akuta sjukdomar hos andra organ och system, eventuella kontraindikationer för användningen av en viss typ av antibiotika.

Förskrivna läkemedel i olika farmakologiska former. Dessa kan vara tabletter, suppositorier, lösningar för sprutning eller injektioner. Beroende på patogen är det vanligtvis ordinerat:

 • med icke-specifika urinrit-antibiotika med ett brett spektrum av verkan, till exempel preparat av en cefalosporinserie, makrolider och några andra;
 • med gonorréform rekommenderas användningen av erytromycin eller spektinomycin;
 • med trichomoniasis uretrit används ofta metronidazol eller klorhexidin;
 • Klamydia och mykoplasmala processer behandlas med tetracyklinläkemedel.

Antifungala och antivirala medel

Svampdödande läkemedel ordineras vid utveckling av patologi orsakad av svampflora. Rekommenderas för användning av Clotrimazole, Nystatin, Levi, Natamycin.

Det finns också doseringsformer som används för lokala förfaranden. Det kan tvätta urinröret med vattenhaltiga lösningar. Sådana behandlingsmetoder är mycket effektiva, men ordineras huvudsakligen i samband med oral medicinering.

Vid utvecklingen av sjukdomen av viral etiologi (främst herpes) är Acyclovir och dess analoger förskrivna.

Allmänna rekommendationer

Strikt överensstämmelse med reglerna för intim hygien är obligatorisk, med användning av speciella hygienprodukter. Under hela behandlingsperioden av sjukdomen är det nödvändigt att överge sexuella kontakter.

När det gäller kosten är det också vissa begränsningar. Det är nödvändigt att utesluta akut, fet, stekt, kryddig och salt. Kategoriskt kan du inte dricka alkohol, även svag. Du måste dricka minst en och en halv liter rent vatten, helst utan gas.

Kontraindikerad stark fysisk aktivitet. För tillfället rekommenderas män att inte gå på gym eller gym. Överkyl inte, undvik stressiga situationer. Genomförande av adekvat och snabb behandling ger en garanti för fullständig eliminering av sjukdomen, ingen återkommande eller utveckling av komplikationer.

Uretrit hos män

Uretrit är en inflammation i slemhinnan i urinröret eller urinröret. Urinröret skiljer sig från urinröret - det är flera gånger längre och har en S-formad böjning, vilket medför betydande skillnader i urinröret hos män och kvinnor.

Uretrit är vanligare hos unga män.

Orsaker till urinrör hos män och riskfaktorer

De allra flesta fall av inflammation i urinröret orsakas av infektion, mycket mindre vanligt icke-infektiösa uretrit och icke-infektiös form av uretrit kan gå till infektionssjukdomar.

I de flesta fall är smittsam urinrör hos män på grund av STI (sexuellt överförbara infektioner). Förutom dem, kan smitt patogener uretrit vara villkorligt patogen (stafylokocker, E. coli, etc.), Aktiveras genom att minska kroppens försvar.

Den vanligaste orsaken till uretrit hos män infekterar GONOKOCK (Neisseria gonorrhoeae), i det här fallet talar vi om gonokockuretrit. Pathogens smitt icke-gonokockuretrit i de flesta fall är klamydia (Chlamydia trachomatis) och Trichomonas (Trichomonas vaginalis). Dessutom kan smittämnen vara virus (herpes simplex-virus, adenovirus, och så vidare. D.), Fungi (Candida ablicans) och villkor patogena mikroorganismer (Escherichia coli, Mycoplasma och andra.). I ca 30% av fallen kan orsaken till icke-gonokock uritrit inte fastställas.

Förberedande faktorer för inflammation i urinröret är:

 • oskyddad sex med bärare av infektion;
 • bristande efterlevnad av personliga hygienregler
 • trauma i urinröret (inklusive under medicinska manipuleringar);
 • urolitiasis;
 • trängsel i bäckenorganen;
 • metaboliska störningar;
 • kroppens hypotermi
 • vitaminbrist;
 • irrationell näring
 • allergiska reaktioner;
 • irritation i urinröret med kemikalier som ingår i kroppsvårdsprodukter, spermicider, kondomer etc.

Otillbörlig eller otillbörlig behandling av urinrit hos män är farlig på grund av allvarliga komplikationer: pyelonefrit, cystitis, orchitis, balanoposthit och prostatit.

Formen av sjukdomen

Beroende på orsaken till uretrit hos män är indelade i smittsam och icke-infektiös och infektionssjukdomar, i sin tur, gonokock och icke-gonokock.

Non-gonokock uretrit är uppdelad i arter beroende på patogenen:

 • bakteriell (orsakad av en villkorligt patogen mikroflora);
 • chlamydial;
 • trichomonas;
 • mykotisk (candida, svamp);
 • viral;
 • tuberkulos;
 • ureaplazmennogo;
 • mykoplasma;
 • gardnerelleznoy;
 • blandad.

Noninfectious urethrit hos män är av följande typer:

 • allergisk;
 • traumatisk;
 • stagnerande (kongestiv).

Under sjukdomsförloppet isoleras fräsch (akut, subakut och torpid) och kronisk uretrit.

Beroende på lokaliseringen av den patologiska processen:

 • anterior urethrit i den främre delen av urinröret, dvs placerad närmare utloppet av glanspenisen;
 • bakre delen - i den bakre delen av urinröret, dvs lokaliserad närmare blåsan.

Stages av sjukdomen

Frisk (akut) uretrit uppstår i tre steg:

 1. Inkubationsperioden är tiden från infektionstiden till sjukdomsuppkomsten, som varar från 1-2 dagar till 2 veckor.
 2. Period med allvarliga symtom.
 3. Konvalescensperioden är fullständig återhämtning under gynnsamma förhållanden (behandling) eller förkortning av processen, dvs övergången av sjukdomen till en kronisk form i en ogynnsam variant.

Konsekvensen av gonokock uretrit hos män kan vara strikt (smalnande) i urinröret. Chlamydial uretrit kan orsaka utveckling av Reiter syndrom.

I den kliniska bilden av kronisk uretrit skiljer sig också tre alternerande perioder:

 1. Exacerbation (symptom uttalas).
 2. Remission (asymptomatisk kurs är emellertid inte den inflammatoriska processen, den fortsätter i en implicit form).
 3. Tillförlitlig remission (dåliga kliniska manifestationer).

Symtom på uretrit hos män

Ungefär hälften av urinvägarna hos män har en latent kurs (latent), då symptomen inte alls är närvarande eller är så outtryckta att de inte uppmärksammar patienten. De första uttryckta tecknen på sjukdomen kan i detta fall manifesteras om några månader (i vissa fall - år) från infektionsdagen.

Symtom på uretrit hos män är kramper, sveda och klåda vid urinering, rodnad och hålla den yttre öppningen av urinröret på bekostnad av utsläpp som kan bäras av slemhinnor eller purulent karaktär, liksom svullnad av ollonet. Tecken utfälls beror på den patogen: gonorrheal uretrit inträffar, vanligtvis med mycket varig eller purulent mukus för candidala uretrit känne slem vitaktiga, med annat former uretrit allokering är magrare karaktär, i vissa fall kan vara frånvarande helt och hållet (t ex, med inflammation i urinröret i viral natur). Att lära urinering, ofta finns det ömhet vid utlösning sperma i urin och ibland funnit spår av blod. I fallet med akut sjukdomsförlopp även lider övergripande visas svaghet, trötthet, värkande i leder och muskler, ökad kroppstemperatur.

I frånvaro av behandling, 1-2 veckor efter debuten, sänkte symtomen på urinrit, och sjukdomen blir kronisk. För kronisk uretrit har män en vågig kurs - perioderna för eftergift ersätts av exacerbationer. Eftergift av sjukdomssymtom är frånvarande i exacerbationer verkar oskarp smärta längs urinröret, mindre utsläpp, och smärta vid urinering och / eller efter den, och kan vara smärtsamt utlösning.

diagnostik

Samling av klagomål och anamnese samt fysisk undersökning av patienten. För att klargöra diagnosen föreskrivs en laboratorieundersökning som innefattar:

 • ett allmänt blodprov
 • allmän analys av urin;
 • bakterioskopisk undersökning av smet av urinhaltens innehåll färgat av Gram;
 • bakteriologisk odling av urogenitala sekretioner;
 • antibiotikogrammy;
 • polymeraskedjereaktion;
 • enzymimmunanalys
 • metod för direkt immunofluorescens, etc.

I de flesta fall är smittsam urinrör hos män på grund av STI (sexuellt överförbara infektioner).

Behandling av urinrit hos män

Behandling av urinrit hos män utförs på poliklinisk basis. Under behandlingsperioden visas patienten en diet. Det är nödvändigt att utesluta från dieten akuta, röka, syltade produkter, för att begränsa användningen av salt, och också att vägra att ta alkohol. Under behandlingens gång utesluts samlag eller åtminstone barriärmetoder för preventivmedel används.

Läkemedelsbehandlingar för behandling av urinrit hos män väljs beroende på typ av sjukdom. Infektiös uretrit kräva antibiotikabehandling (annan än virus - i detta fall, de antibiotika kan administreras endast under accessionsnummer sekundär bakteriell infektion). För behandling av färskt uretrit används, vanligtvis bredspektrumantibiotika, antibakteriell terapi av kronisk uretrit utförs med tanke på känsligheten hos patogenen (data används antibiogram).

Oavsett vad som var resultatet av analysen av patientens sexuella partners som lider av infektiös uretrit, visade han också antibakteriell terapi.

I den mykotiska formen av uritrit används systemiska svampmedel.

Med icke-infektiös uretrit av allergisk natur används antihistaminer. Med urinvägsformen är det nödvändigt att identifiera och eliminera orsaken till stillastående fenomen i det lilla bäckenet, mot vilket sjukdomen utvecklats. Vid en traumatisk form av uretrit kan kirurgisk ingrepp vara nödvändig.

Den huvudsakliga behandlingen kan kompletteras med fytopreparationer, som har en antiinflammatorisk och diuretisk effekt.

I kronisk form av uritrit används män i stor utsträckning fysioterapi (magnetoterapi, laserterapi, UHF-terapi, elektrofores).

För att stärka immunsystemet är tilldelade vitaminpreparat och immunmodulerande medel av vegetabiliskt ursprung (läkemedel baserade echinacea, citrongräs, ginseng, Eleutherococcus senticosus, etc).

Varaktigheten av behandling för urinrör hos män kan variera från en till flera veckor, beroende på sjukdomens form och svårighetsgrad.

Efter behandlingen bör en andra diagnostisk undersökning utföras för att utvärdera effektiviteten av behandlingen.

Möjliga komplikationer och konsekvenser

Otillbörlig eller felaktig behandling av urinrör hos män är farlig på grund av utseendet av allvarliga komplikationer. Infectious-inflammatoriska processen kan sprida sig till andra bäckenorgan, vilket leder till utveckling av pyelonefrit, cystit, orkit, balanopostit och prostatit, vilket i sin tur kan orsaka infertilitet och sexuell dysfunktion.

Ungefär hälften av urinvägarna hos män har en latent (latent) kurs, när symptomen inte heller är närvarande alls eller är så otydliga.

Konsekvensen av gonokock uretrit hos män kan vara strikt (smalnande) i urinröret. Chlamydial uretrit kan orsaka utvecklingen av Reiter syndrom, vilket manifesterar sig som ett kombinerat nederlag i lederna, organ i urinvägarna och konjunktiva.

utsikterna

Med snabb diagnos och adekvat behandling av urinrit hos män är prognosen gynnsam. När patologin överförs till kronisk form, liksom förekomsten av komplikationer, minskas prognosen för återhämtning.

Uretrit hos män - orsaker, symptom, diagnos, behandling och förebyggande

Till urologen ofta män av olika ålder, som möter uretrit. Denna sjukdom uppenbarar sig som ett starkt symptom i form av gnidning och bränning med urinering, vilket medför obehag. I avsaknad av behandling kan den akuta formen av sjukdomen passera in i den kroniska, vilket kommer att ge allvarliga komplikationer till ett människors genitourinary system. Se typ och principer för behandling för urinritning.

Vad är uretrit hos män

Urinflammation i män - detta är urinröret. Under urinröret förstås urinkanalen i form av ett tunt ihåligt rör med en böjning, vars längd är 16-24 cm och bredden är upp till 8 mm. Sjukdomskrävande mikrober, virus eller svampar kan slå sig i väggarna i denna kanal och orsaka en inflammatorisk process på sitt slemhinna. Patologi är vanligare hos män som har ett aktivt sexliv, försummar barriärmedel.

På grund av den speciella strukturen hos urinröret multipliceras den patogena mikrofloran snabbt. Detta leder till svullnad i slemhinnan, en försening i urinflödet och komplikationer är akut smärta, förgiftning. Uretrita uppenbaras av allvarlig smärta, åtföljd av smittspridning upp i genitourinary organen i frånvaro av behandling.

Orsaker till urinflammation

En specifik inflammatorisk process i urinröret orsakar sexuella infektioner. Han är utsatt för unga män som ofta byter sina sexpartners eller övar sex utan att använda kondom. De viktigaste patogenerna för specifika uretrit är trichomonader, Candida-svampar, mykoplasma, gonokocker, klamydia. Andra orsaker till sjukdomen:

 • svår hypotermi - leder till akut inflammation, förvärrar kronisk patologi
 • urolithiasis - Trauma till slemhinnan i urinröret under rörelse av sand eller stenar;
 • kateterisering, cystoskopi - diagnostiska och terapeutiska förfaranden som kan orsaka komplikationer;
 • allergiska reaktioner - inflammation mot bakgrund av penetration i kroppen av utländska agenter;
 • cystit, prostatit, pyelonefrit - inflammatoriska sjukdomar hos mänets urogenitala system;
 • kroniska infektionsfett i kroppen;
 • trängsel i bäckenorganen;
 • Försummelse av personlig hygien;
 • försvagning av immunitet mot bakgrund av stress, psyko-emotionell stress, undernäring, vitaminbrist eller hypovitaminos, dåliga vanor.

Nonspecifik uritrit orsakas av mikrober: E. coli, stafylokocker, streptokocker. Kronisk sjukdom tar som ett resultat:

 • immunsystemets svaghet;
 • Spridningen av patologi till andra organ
 • Felaktig eller ofullständig behandling av akut urinrör.

Det finns flera typer av klassificering av sjukdomen, beroende på olika faktorer. Berömda arter:

 1. Enligt smittämnet - en specifik och ospecifik urinrit hos män. Den första typen är orsakad av bakteriella (inklusive gonorré), virus-, svamppatogener. Nonspecifik urinrit är en purulent inflammation, vars utveckling främjas av stafylokocker, streptokocker, E. coli. Sjukdomen utvecklas mot bakgrund av förkylningar, problem med mag-tarmkanalen. Blandad uretrit kan orsaka tuberkelbacillus.
 2. Under sjukdomsförloppet, kronisk och akut urinrör hos män. Den senare kännetecknas av skarp smärta, svår klåda och brännande. Den kroniska processen börjar med felaktig behandling eller brist på det, dess symptom uttalas inte, men det är farligare.
 3. Enligt kursens särdrag - primär och sekundär urinritning. Primären bildas i urinröret, med det sekundära infektiösa medlet in i urinröret från ett annat inflammatoriskt fokus.
 4. Genom lokalisering av inflammation på urinväggen - totalt, främre, bakre.

Symtom på uretrit hos män

Tecken på urinrit hos män skiljer sig beroende på arten av inflammationen. Med en kronisk typ av sjukdom passerar urinrörets puffiness, blir urladdningen mindre i volymen. I frånvaro av terapi tränger bakteriestammar in i prostatakörteln och seminala vesiklar, leder till utveckling av prostatit, epididymit, vesikulit och andra komplikationer. Den akuta kursen kännetecknas av symptom:

 • riklig purulent urladdning ur urinröret med gulgrön färg;
 • subfebrilitet - beständig ökning av kroppstemperaturen;
 • ökad uppmaning att urinera
 • svullnad i urinröret
 • klåda, brännande, skarp smärta
 • spotting i slutet av urinering.

diagnostik

Misstänkt för sig själv tecken på uritrit, bör en man kontakta en urolog för råd och analys. Läkaren tar hänsyn till klagomål, genomgår en undersökning av könsorganen, studerar orsakerna till sjukdomen. I laboratoriediagnostik utförs bacussis från urogenitalt distrikt. Detta hjälper till att identifiera vilken typ av mikrober som orsakar sjukdomen. Med hjälp av en PCR-metod (polymeras kedjereaktion) från urologiskt smet bestäms patogenen snabbt och noggrant.

En man ger en analys av urin och blod för att bestämma nivån på urinvägskador, reumatiska tester tas. Mikroskopi av smet från urinröret utförs för att studera materialet på cellulär nivå. Av de instrumentella metoderna används uretroskopi, vilket utförs efter försvagning av den akuta processen för undersökning av urinrörets väggar. Det är möjligt att utföra ultraljudsdiagnos för visualisering av blåsan, prostata, njurarna. I en kronisk process utförs uretrografi - radiologisk undersökning av urinröret efter införandet av en röntgenkontrast substans i den.

Behandling av urinrit hos män

De flesta fall av sjukdomar behandlas framgångsrikt hemma, men för vissa terapeutiska förfaranden kommer en man att behöva besöka sjukhuset. Endast svåra former av sjukdomen kräver sjukhusvistelse av patienten. Principer för behandling av uretrit:

 • avstående från sexuell aktivitet under behandlingen
 • överensstämmelse med vattenbalans, riklig dricka
 • vägran av alkohol
 • antibiotikabehandling;
 • medel för immunterapi
 • lokal behandling efter nedsättning av den akuta processen (instillation (administrering) av läkemedel i själva urinröret, användning av salvor);
 • korrigering av näring: vägran från fett, stekt, kryddig, rökt, syltad, saltad mat, kolsyrade drycker;
 • undvik hypotermi, stress.

Medicinsterapi

Läkemedlet för urinritning hos män är endast föreskrivet av den behandlande läkaren efter bakteriologisk undersökning och bestämning av patogenen. Felaktigt urval av läkemedlet kan orsaka komplikationer. Används ofta antibiotika i form av tabletter, injektioner, suppositorier:

 1. När ospecifik uretrit - doxycyklin, erytromycin, klaritromycin, tetracyklin, ceftriaxon, fluorokinoloner, sulfonamider.
 2. När specifika urethral inflammation - spiramycin, oletetrin, doxycyklin, Tsefodizim, cefotaxim, cefoxitin, rifampicin, spektinomycin.
 3. Gonorré - Miramistin, natamycin, nitazola, klorhexidin, tinidazol, tsidipol, Metronidazol, Furazolidone, Cefaclor, Fuzidin, Spiramycin.
 4. Med candidiasisuritrit - Amphotericinum, Levorin, Clotrimazol, Nystatin.
 5. I klamydia, fluorokinoloner, doxycyklin, levomycetin, azitromycin.
 6. Med trichomonad form - Metronidazol, Nitazol, Trichomonacid. Det sista läkemedlet injiceras genom urinröret. 1% lösning används. Förfarandet utförs varje dag i 5-6 dagar.
 7. Med mykoplasmos - tetracyklin.
 8. Herpesvirusformen av sjukdomen - Penciclovir, Acyclovir, Ganciclovir, Ribavirin.

Kronisk gonorré uretrit kräver administrering av en lösning av antibiotika till urinröret. Terapi kompletteras med antagning av droger baserat på binjurarna hos hormonen (Prednisolon, Dexamethason). Terapi kan kompletteras genom att tvätta urinrör antiseptika purpose immunstimulanter (Timalin, Myelopid), multivitamin (betoning på vitamin A och E). Sjukgymnastik används utanför exacerbationsfasen - magnetbehandling, elektrofores, laserbehandling, behandling med ultrafrekventa pulser utförs.

Traditionell medicin

För att upprätthålla immunitet, bekämpa inflammatorisk process, mildra de akuta tecken på uretrit, kan du använda vissa metoder för traditionell medicin. Du kan ansöka dem efter samråd med din läkare. De mest populära av dem är:

 1. Du måste slipa fräsch persilja löv, häll en matsked rå 500 ml kokande vatten, insistera några timmar under locket, filtrera. När exacerbation krävs för att ta en blandning av 50 ml varannan timme.
 2. På ett glas kokande vatten måste du ta en tesked hackad gul zelenuk (har antiseptiska och antimikrobiella egenskaper). Infusera blandningen tar 15-20 minuter, drick sedan det varmt istället för te under dagen. Som en ersättning zelenochuk bra för vinbär löv.
 3. Avkok av barken av ek. Används för purulent urladdning, ödem, klåda. Har en astringent och antiseptisk effekt. En matsked av råvaror bör bryggas med ett glas kokande vatten, insistera en halvtimme, dränera. Läkemedlet används för att skölja urinröret.
 4. Infusion cornflower kommer att återställa balansen i mikroflora, förstöra patogena mikroorganismer. Du måste brygga en matsked blommor med ett glas kokande vatten, insistera en timme, dränera. Ta blandningen vara 50 ml före varje måltid.

De första symptomen och metoderna för behandling av urinrit hos män

Uretrit hos män är en mycket vanlig sjukdom som orsakas av patogena bakteriers penetration i urinröret, bosatte sig där och multipliceras. Orsaken till denna sjukdom kan vara som urolithiasis, oskyddad sex eller bara en minskning av immunitet som orsakas av sömnbrist. Således kan alla som nu kan skryta med god immunitet komma in i riskgruppen.

Klicka på knappen för att fortsätta behandlingen

Behandling av uretrit bör alltid börja med en exakt och entydig diagnos, för vilken det är bäst att konsultera en läkare. Idag finns det ett stort antal droger, vars användning kommer att rädda dig från denna sjukdom, men det är värt att komma ihåg om allergi och personlig intolerans hos läkemedelsmedlen. Traditionell medicin har också flera trumfkort i ärmen, som vi kommer att diskutera i den relevanta delen av artikeln.

Hur känner man igen sjukdomen?

Varaktigheten av inkubationsperioden, under vilken symptomen på uretrit hos män ännu inte visualiseras, kan variera från några timmar till tre veckor. Allt beror på patogenen i den inflammatoriska processen.

De mest uttalade symtomen på urinrörets inflammatoriska process inkluderar:

 • en känsla av obehag vid urinering
 • klåda och rezi - när sjukdomen fortskrider
 • murig urinfärg;
 • täta, ibland - falska, uppmanar till toaletten;
 • olika sorters utsöndring i urinen;
 • en känsla av obehag under samlag
 • ökad känslighet och rodnad i penishuvudet.

Försämring av kroppens allmänna tillstånd, som regel, observeras inte. Mot bakgrund av excreta, som kännetecknas av en obehaglig lukt. På penisens huvud kan skorpor bildas. En habinger av sjukdomsutvecklingen kan dra smärta i underlivet, men i framtiden följer de inte den inflammatoriska processen.
Utvecklingen av patologi i kronisk form snedvrider väsentligt etiologin hos uretrit. Akuta tecken på urinrör hos män avtar, det finns bara en känsla av obehag och klåda i urinrörets område. Endast under exacerbationsperioden får de sig att känna sig intensivare.

Orsaker till urinrör hos män

Uretrit kan uppstå på grund av flera orsaker. Förutom den sexuella infektionsvägen kan multiplikationen av patogena parasiter påbörjas under vissa omständigheter:

 • Sexuella infektioner är den vanligaste orsaken till urinrit hos män som har ett aktivt sexliv. Om samlag har begåtts utan användning av barriärprevention, är sannolikheten för patogenens penetration i urinröret mycket högt;
 • urolithiasis - förekommer oftare hos män än hos kvinnor. Sådan sjukdom som orsakar traumatisk uretrit, av den anledningen att concrements genom att flytta det urogenitala området, aktivt skada slemhinnan och leda till vidhäftningen av patogena mikroorganismer;
 • Eventuell skada på penis och tung fysisk aktivitet kan orsaka utveckling av urinritning.
 • underkylning - en av de viktigaste anstiftarna exacerbationer av kroniska sjukdomar (inklusive extrapulmonell tuberkulos, virus, infektion), eftersom i ett sådant fall signifikant reducerad skyddande funktioner i organismen;
 • generell minskning av immunitet - rökning, alkoholmissbruk, överarbete, brist på sömn, undernäring leder till en naturlig utarmning av kroppens försvar;
 • medicinska procedurer (kateterisering av urinblåsan, smear) - innebär en risk för skada urethral slemhinna, och uretrit kan utvecklas bristande efterlevnad av de nödvändiga desinfektionsåtgärder;
 • mat - ett överflöd av sura, kryddiga, salta livsmedel leder till irritation av slemhinnorna, vilket bidrar till infektionen. Brist på vätska är orsaken till sällsynt urinering, det finns ingen naturlig tvättning av genito-urinvägarna från skadliga mikroorganismer som oavsiktligt kan komma in i urinröret.

Följaktligen utmärks följande orsaker till urinrör hos män:

 1. Nederlaget hos den mänskliga urinröret genom patogena bakterier som tränger in i urinrörets hålighet. Oftast leder detta tillstånd till en långvarig användning av urinarkatetern. Denna typ av uritrit kallas bactrial.
 2. Uttaget av urinröret med chlamydialinfektion och andra venerala sjukdomar leder vanligen till kronisk uretrit.
 3. Gonorréformen av uritrit uppträder när den påverkas av gonokocken. En mycket hög risk att få denna infektion med oskyddad sex med bäraren av sjukdomen. Mindre sannolikt att fånga gonokocker kan vara genom hushållsartiklar, som måste användas individuellt (underkläder, handdukar, tvättdukar, etc.).
 4. Uttaget av urinröret med svampar (candidiasis) leder till en långvarig inflammatorisk process. I själva verket är dessa svampar inte så farliga, men deras komplikationer kan ge många problem till en person. Denna form av uritrit hos män kallas candida.

Ringa candidiasis kan ta antibiotika, minska immunitet, dricka alkohol, felaktig näring eller direkt infektion hos personen från mullet-spridaren.

Dessutom finns följande faktorer och sjukdomar där en man ibland ökar risken för urinrörelse:

 1. Påverkan av olika sexuella infektioner. I detta tillstånd tränger sjukdomen lätt igenom urinröret och orsakar allvarlig inflammation. Oftast förekommer fall av övergång av urinrit tillsammans med sexuell infektion i kronisk kurs. Den största risken att fånga sådana infektioner är de män som ofta byter sina sexpartners och övar oskyddad intimitet.
 2. En akut form av urolithiasis, som påverkar män oftare än kvinnor. I detta tillstånd utvecklar en person en akut traumatisk form av uretrit, eftersom de yttre stenarna och "sanden" irriterar och bokstavligen kliar urinröret.
 3. Tidigare lidande penisskador kan orsaka akut urinritning, vilket kommer att åtföljas av blodutmatning vid urinering.
 4. Allvarlig hypotermi i kroppen kan leda till akut och kronisk inflammation i urinröret. Dessutom orsakar hypotermi ofta exacerbation av redan existerande trög kroniska patologier.
 5. Felaktig diet (särskilt ofta användning av salt, söt, kryddig och sur mat) irriterar slimhinnan, vilket gör dem mer mottagliga för infektioner. Dessutom sänker rökning och alkoholmissbruk kroppens försvar, vilket gör en man ännu mer utsatt för urinvägar.
 6. Inte tillräckligt med överensstämmelse med intim hygien leder till spridningen av patogener i könsorganen och en stark inflammatorisk process.
 7. Användningen av otillräcklig mängd vätska framkallar en sällsynt urinering, varigenom urinröret inte kan tvätta alla patogena mikroorganismer som kommer in i den.

Sjukdomskrävande mikroorganismer som orsakar infektiös uretrit

Beroende på vilken typ av mikroorganismer som kommer in i urinröret och orsakar den inflammatoriska processen, är urinrör uppdelad i specifika och icke-specifika.

Nonspecifik urinrit är en klassisk purulent inflammation. Dess symtom beror inte på vilken typ av mikroorganismer det medför.

Mikroorganismer som orsakar ospecifik infektiös uretrit:

 • stafylokocker;
 • streptokocker;
 • E. coli;
 • mindre ofta - andra

En specifik smittsam process i urinröret, som regel orsaka mikroorganismer, vilket är orsaken till sexuellt överförbara infektioner.

Typer av specifika infektiösa uretrit:

 • gonorré;
 • trichomonas;
 • candidiasis;
 • mykoplasma;
 • Chlamydia.

Viral infektiös uretrit orsakas som regel av herpesvirus.

Smittvägar med infektiös uretrit

Infektion med urinrit kan förekomma sexuellt eller hematogent.

Sexuellt sätt realiseras under sexuell kontakt med en sjuk person. Så oftast finns infektion med specifika infektioner.

Hematogena och lymfogena vägar realiseras när infektionen sprider sig med blodet eller lymfflödet från andra foci av kronisk inflammation i kroppen. Till exempel från inflammerade tonsiller eller carious teeth.

Faktorer som bidrar till utvecklingen av uretrit:

minskning av kroppsskydd som följd av svåra sjukdomar, svält och undernäring, beriberi och andra orsaker.

otillräcklig överensstämmelse med personliga hygienregler;

 • Förekomst av foci av kronisk inflammation i kroppen;
 • andra samtidiga sjukdomar i det urogenitala systemet;
 • hypotermi;
 • trauma till könsorganen;
 • alkoholmissbruk
 • frekvent stress, undernäring, hypovitaminos, etc.

Anatomiska egenskaper och strukturen hos urinröret

Utloppet i blåsan är början på urinväggen, som i medicinska och vetenskapliga kretsar kallas urinröret. Detta är ett litet rör av liten diameter, som har en längd av 16 till 24 centimeter. Det är värt att notera att urinröret hos kvinnor har en längd av endast 4 centimeter. Dessa är de jämförande egenskaper och är en viktig orsak till skillnader i manifestationer av uretrit bland representanter för olika kön, respektive, om kvinnor uretrit kan ske utan synliga sjukdomssymptom, då en manlig sjukdom kännetecknas av mycket intensiva symptom och kan manifestera strax efter direkt infektion och utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Den manliga urinskanalen består av följande avsnitt:

 • prostatiska avdelningen. Det är en del av urinröret, som ligger i prostata och har en längd på ca 4 centimeter. Den prostatiska avdelningen kallas också prostatisk;
 • membranavdelningen. Kallas också webbbed Dess längd är 2 centimeter. Institutionens början ligger bakom prostata och slutar vid botten av penis. Detta intervall av urinröret är det smalaste;
 • svampig avdelning eller svampig. Det är den längsta delen av urinväggen och är belägen inuti stammen på penis. I jämförelse med membranös och prostata kännetecknas den svampiga avdelningen av rörlighet. Detta avsnitt av urinröret slutar med en utloppsöppning, som kallas en meatus.

Klassificering av uretrit

Den kliniska bilden och metoderna för terapi beror på vilken typ av infektiös substans som orsakade inflammation, sjukdomsstadiet och intensiteten i sjukdomen, förekomsten av samtidiga sjukdomar och provokationsfaktorer. Det är därför syftet med effektiv och adekvat behandling beror på patologins art.

Klassificering av uritrit med etiologiska indikatorer

 • kongestiv uretrit - kan uppstå på grund av venös trängsel i det lilla bäckenet;
 • traumatisk uretrit - framträder mot bakgrund av tårar och tårar i urinröret, samt efter kirurgiska ingrepp (kateterisering, cystoskopi);
 • Allergisk uritrit - utvecklas på grund av exponering för allergener.
 • tuberkulos;
 • blandas;
 • gardnerelleznoy;
 • chlamydial;
 • ureaplazmichesky;
 • mykotisk;
 • bakteriell;
 • trichomonas;
 • viral;
 • mykoplasma;
 • Trichomonas.
 • svagt aktiv uretrit
 • måttlig grad av aktivitet av sjukdomen (uretrit);
 • en hög grad av aktivitet av inflammation i urinväggen.
 • specifika - det här är sexuellt överförbara infektioner (klamydia, trichomoniasis, gonorré) och tuberkulos;
 • Nonspecific - orsakssambandet till infektion är mikroorganismer som ständigt finns i kroppen, men undertryckas av ett hälsosamt immunsystem.
 • primärt - sjukdomen sker i form av en isolerad patologi;
 • sekundär - utvecklas på grund av närvaron i kroppen av andra sjukdomar.

I de flesta fall är urinvägarna orsakad av klamydia och gonokocker, och i cirka 50% av fallen finns inte dessa smittämnen i studien av materialet.

Formen av sjukdomen

Beroende på orsaken till uretrit hos män är indelade i smittsam och icke-infektiös och infektionssjukdomar, i sin tur, gonokock och icke-gonokock.

Non-gonokock uretrit är uppdelad i arter beroende på patogenen:

 • bakteriell (orsakad av en villkorligt patogen mikroflora);
 • chlamydial;
 • trichomonas;
 • mykotisk (candida, svamp);
 • viral;
 • tuberkulos;
 • ureaplazmennogo;
 • mykoplasma;
 • gardnerelleznoy;
 • blandad.

Noninfectious urethrit hos män är av följande typer:

 • allergisk;
 • traumatisk;
 • stagnerande (kongestiv).

Under sjukdomsförloppet isoleras fräsch (akut, subakut och torpid) och kronisk uretrit.

Beroende på lokaliseringen av den patologiska processen:

 • anterior urethrit i den främre delen av urinröret, dvs placerad närmare utloppet av glanspenisen;
 • bakre delen - i den bakre delen av urinröret, dvs lokaliserad närmare blåsan.

Stages av sjukdomen

Frisk (akut) uretrit uppstår i tre steg:

 1. Inkubationsperioden är tiden från infektionstiden till sjukdomsuppkomsten, som varar från 1-2 dagar till 2 veckor.
 2. Period med allvarliga symtom.
 3. Konvalescensperioden är fullständig återhämtning under gynnsamma förhållanden (behandling) eller förkortning av processen, dvs övergången av sjukdomen till en kronisk form i en ogynnsam variant.

I den kliniska bilden av kronisk uretrit skiljer sig också tre alternerande perioder:

 1. Exacerbation (symptom uttalas).
 2. Remission (asymptomatisk kurs är emellertid inte den inflammatoriska processen, den fortsätter i en implicit form).
 3. Tillförlitlig remission (dåliga kliniska manifestationer).

Symtom på uretrit

Efter direkt infektion organism uretrit symptom efter en viss tid, tidsintervallet från tidpunkten för infektion till de första tecknen på sjukdomen beror på patogenen inkubationstiden. I allergisk uretrit - ett par timmar, med tuberkulos - ett par år, vid ett virus - i flera månader, med candidiasis och trichomoniasis - två till tre veckor, med Chlamydia - 7-14 dagar, gonorrhoeal - 3-7 dagar.

De vanligaste symptomen på manlig uretrit är:

 • Förekomsten av karakteristiska sekretioner som uppträder ur urinröret;
 • brännande, klåda och smärta vid urinering.

Andra symtom som är karakteristiska för STD: er, efter typ av generell svaghet och hyperemi, med urinritning observeras ej. Sekretessens natur kan dock vara annorlunda och beror på vilken typ av patogen som orsakade uritrit. I de flesta fall finns det grön eller vit urladdning med en obehaglig lukt, mot vilken gulskorpor på penis kan bildas. Tilldelningar är mest märkbara på morgonen.

Dessutom kan tillsammans med sekret, rodnad och limning av urinrörets yttre öppning vara närvarande. Smärta sensioner i underlivet kan uppstå oavsett typ av uretrit, men även de är inte ett permanent symptom på patologi.

Vidare störs urinprocessen, vilket i det inledande skedet ofta åtföljs av grumlig urin, smärtsamhet, tillsammans med antalet dagliga uppmaningar att urinera. Slutet av denna process kan åtföljas av skarpa smärtor och ibland föroreningar av blod.

Klagomål gjorda av patienten

Symtom på uretrit visas inte omedelbart efter infektion. Först inträffar en inkubationsperiod, vars varaktighet kan vara från några minuter till två månader vid nonspecifik urinrit. Specifika infektioner har mer exakta villkor.

I nästan 50% av fallen är akut urinritning asymptomatisk. Patienten gör inga klagomål. Ofta sker en sådan bild hos kvinnor. Infektion med asymptomatisk sjukdom är fullt kapabel att överföras sexuellt och leda till komplikationer som kännetecknar uretrit.

Uretrit hos män karaktäriseras av en kortare inkubationsperiod, en mer våldsam start och svårare symtom.

I allmänhet är skillnaderna mellan symptomen på akut specifika och icke-specifika urinrör inte starkt uttalade.

Vanliga tecken på akut uretrit:

 • klåda och andra obehagliga känslor under urinering
 • smärta i pubic regionen - periodisk, värkande
 • hos män - ett brott mot urinering, svårighet med urinutflöde, tills akut fördröjning
 • purulent urladdning ur urinröret;
 • föroreningar av blod i urinen - hematuri;
 • Den yttre bländaren i en urinrör på morgonen som om den är klistrad ihop.

Med sådana klagomål besöker patienten som regel en urolog. Men oftast är de inte alla samtidigt. Vissa av dem uttrycks mycket starkt, medan andra är helt frånvarande. Förloppet av akut uritrit kan vara mycket annorlunda.

Trots det faktum att akut uretrit är en inflammatorisk sjukdom, åtföljs den inte av en kränkning av patientens allmänna tillstånd. Kroppstemperaturen stiger nästan aldrig.

Med övergången till kronisk form sjönk symtomen på sjukdomen eller försvinna helt. I framtiden kan de inträffa periodiskt, det vill säga att sjukdomen ständigt går igenom stadierna försämring och eftergift (tillfälligt välbefinnande).

Om sjukdomen har gått i kronisk form, kan symtomen på sjukdomen helt och hållet försvinna, det finns ingen sekretion, och patienten kan bara oroa sig för mild klåda och obehag i urinröret. Mer uttalade symptom observeras endast under perioder av förvärring av sjukdomen.

Purulent urladdning

Med bakteriell uritrit observeras purulent urladdning, med trichomoniasis - vitaktig, med gonorrisk uretrit - grågul eller grönaktig. Dessutom kan fördelningen vara obetydlig eller frånvarande, men man kommer att störa blod i sperma eller urin, sveda och klåda vid urinering, svullnad av penis, smärta när man har samlag.

Tabellen visar de mest karakteristiska symptomen på uretrit för olika typer av urinrit.