Huvud
Skäl

Uretrit hos män - symptom och behandling hemma

Uretrit hos män är en urologisk sjukdom där urinröret påverkas. Inflammatorisk process kan börja under påverkan av många faktorer. Uretrit är uppdelad i två stora grupper: icke infektiös och infektiös.

Infektiös uretrit kan bero på olika specifika patogener (gardnerelly, Gonococcus) och icke-specifik (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus).

De mest mottagliga för denna sjukdom är de människor som har ett promiskuöst sexliv, lider av urolithiasis, diabetes, genomgick instrumental forskning av blåsan och urinröret.

skäl

Uretrit kan delas in i följande typer:

 1. Primär - den karakteristiska karaktären hos den typ som den inflammatoriska processen påverkar direkt urinröret, vilket ofta uppstår under samlag.
 2. Sekundär - typ specificitet i kontakt infektion i urinröret självt inflammatoriska fokus, som har, som regel, i angränsande organ (exempelvis prostata, urinblåsa, sädesblåsor, såväl som i andra bäckenorgan).

Beroende på orsaksmikrobiella medel skiljer man mellan specifik och icke-specifik uretrit.

Orsaker till icke-specifika skador:

 • Staphylokockbakterier,
 • streptokockmikroorganismer,
 • E. coli och andra bakteriepatogener.

Särskild urinritning orsakas oftast av patogener som orsakar sexuellt överförbara sjukdomar.

Typer av ospecifik urinrör:

 • Gonorré (orsakssamband för gonokocker, Neisseria gonorrhoeae).
 • Mykoplasma (orsakad av mykoplasmer).
 • Ureaplasmisk (orsakad av ureaplasmer, Ureaplasma urealyticum).
 • Gardnerella (orsakad av gardnerella, Gardnerella vaginalis).
 • Trichomonas (orsakad av Trichomonas, Trichomonas vaginalis);
 • Mykotisk (orsakad av svampar).
 • Klamydia (orsakad av klamydia, Chlamydia trachomatis).
 • Viral (orsakad av virus, oculogenital klamydozoonos, herpes).
 • Bakteriella (orsakad av stafylokocker, streptokocker, Escherichia coli, Proteus, Klebsiella, enterokocker, Pseudomonas aeruginosa, korynebakterier).
 • Blandad uretrit orsakas av flera olika infektioner.

Typer av icke-infektiös uretrit:

 • Traumatisk - sker efter cystoskopi, ureteroscopy, kateterisering, bougienage, införandet av främmande föremål i urinröret efter tårar och tårar av urinröret;
 • Allergisk - uppstår som en allergisk reaktion vid intolerans av några ämnen;
  Kongestiv - uppstår med venös trängsel i organen i det lilla bäckenet.

Provoke uppkomsten av sjukdomshypertermin i kroppen, medicinsk manipulation - kateterisering av blåsan eller avlägsnande av staket, trauma på penis, foki för kronisk infektion i kroppen. Symtom på specifika urinrör hos män utvecklar sig som regel efter samlag.

Symtom på uretrit hos män

Beroende på vilken typ av patogen som provocerade denna sjukdom och dess stadier kan symtommönstret variera från våldsamma manifestationer till asymptomatiskt flöde.

Symtom på infektiös uretrit uppträder vanligen 5 till 14 dagar efter infektion, och tecken på icke-infektiös uretrit kan förekomma mycket tidigare (se bild). Hos män är huvudsymptomen smärta, brinner längs urinröret under urinering, och även efter det.

Samma person kan störa slemhinnor eller purulent urladdning från mynningen av urinröret, urinröret och rodnad bindnings käftar, särskilt på morgonen, kanske utseendet på seminal vätska, eller blod i urinen.

Om du inte saknar symptom på uretrit och vänder dig till en specialist i tid, behandlas den akuta formen i 7-10 dagar utan några komplikationer. Om akut urinväg inte behandlas, minskar symtomatologin, och sjukdomen kommer att gå över i kronisk form om 1-2 veckor.

Symptom, beroende på typ

Tabellen visar de mest karakteristiska symptomen på uretrit för olika typer av urinrit.

Kronisk uretrit

Denna sjukdom kan inträffa under långa månader och till och med år, men i slutändan gäller patienten fortfarande för medicinsk hjälp. Kronisk uretrit hos män är farlig eftersom det kan leda till komplikationer som kronisk prostatit eller striktur i urinröret.

Uretrit i kroniskt stadium är mycket svårare att behandla än vid akut inflammation, eftersom det kräver införande av droger direkt i urinröret.

diagnostik

Vid de första tecknen på uritrit är det viktigt att konsultera en urolog. I vissa fall, när sjukdomen främjades av sexuell infektion, föreskrivs ett samråd med dermatovenerologen.

För att bestämma diagnosen, särskilt om sjukdomen passerar asymptomatiskt, är det ibland inte en medicinsk undersökning som räcker till. Studiens huvudsakliga metoder är urinanalys, som anses vara den enklaste. Om det finns en ökad nivå av leukocyter i urinen, indikerar detta en inflammatorisk process. Vanligtvis lämnas analysen på morgonen. För detta tas den första delen av vätskan. För testning av bakteriell uritrit är ett blodprov obligatoriskt.

Ytterligare metoder för studier av bakteriell uritrit innefattar:

 1. Tre glasat prov;
 2. Urinalysis av Nechiporenko;
 3. ureteroscopy;
 4. Urinkultur;
 5. Polymeraskedjereaktion av sekretioner (PCR);
 6. Om det finns ett förhöjt leukocytantal i blodet och urinen finns det ett protein i urinen (proteinuria), då kan detta indikera en bakteriell uretrit.

En obligatorisk metod är ett smet från urinröret, det är bakteriologiskt och mikroskopiskt. För att förbereda sig för denna diagnos bör dagen före förfarandet, samlag, undantas från användningen av antibiotika. Dessutom kan du inte urinera i ungefär två timmar före en stroke. Ultraljud av blåsan, njuren, prostata och urinledaren kan också ordineras.

Behandling av urinrit hos män

Först av allt måste läkaren identifiera orsakssambandet till sjukdomen och engagera sig då bara i behandlingen. När allt kommer omkring kan felaktigt föreskrivna droger enkelt överföra sjukdomen från akut till kronisk. Symptomen på sjukdomen kommer att försvinna, och mannen kommer att anta att han helt har återhämtat sig, men med en liten minskning av immuniteten blir urinritningen återigen värre.

 1. Den huvudsakliga metoden för behandling av urinrit hos män är administrering av vissa läkemedel, det vill säga användningen av antibiotika. Viktigast var patogenerna känsliga för dem. För detta måste ett antal diagnostiska studier genomföras.
 2. Samtidigt med antibiotikumet utförs antiseptisk lokal behandling, som består i tvättlösningar glans medlemmens antiseptika (avkok av kamomill, furatsilina lösnings- och andra). Det rekommenderas också att hålla bad (varar i 15-20 minuter) med användning av dessa produkter.

Under sjukdomsförloppet rekommenderas en riklig vitaminiserad dryck och en strikt diet ordineras. Dessutom kommer immunmodulatorer att ordineras för att hjälpa kroppen att klara infektionen.

Vid behandling av urinrit hos män är det viktigt att börja behandlingen. Om det startas i tid och utförs korrekt, kommer sjukdomen att försvinna utan spår.

Funktioner av terapi av olika typer av uritrit

Beroende på vem som är orsakad av uretrit, kommer behandlingen med droger för män att variera avsevärt.

 1. Bakteriell och gonorré. En bra effekt med gonorrisk uretrit uppnås med användning av antibiotika i cefalosporingruppen. Också kan utnämnas tetracyklin, erytromycin, oletetrin, kanamycin.
 2. Ureaplazmenny, gardnerrezny, mykoplasma uretrit. Behandlingen utförs med hjälp av preparat av tetracyklin-serien (Doxycyklin), fluorokinoler, makrolider (klaritromycin), linkosamider i kombination med immunostimulantia.
 3. Trichomonas. De valfria läkemedlen är metronidazol, trichopolum, metrogil. Om trichomoniasisförloppet är kroniskt tillsätts antibiotikabehandling till behandlingen.
 4. Candidiasis. Det kräver att antifungala läkemedel utses för att klara Candida. Tilldela flukonazol, klotrimazol, nystatin, pimafucin.
 5. Chlamydia. Det mest effektiva antibiotikumet, som tillåter att framgångsrikt bekämpa patologin, är azitromycin. Med felaktigt urval av läkemedlet kan chlamydial uretrit leda till allvarliga komplikationer - infertilitet, Reiter syndrom, epididymit, inflammatoriska sjukdomar.

Självbehandling med starka antibiotika med ett brett spektrum av verkan utan en klar behandlingsregim kan leda till utveckling av patogenens resistens mot läkemedel och övergången av sjukdomen till kronisk form.

komplikationer av

Uretrit är en allvarlig sjukdom, tveka inte att kontakta en läkare med detta problem, eftersom otillbörlig eller felaktig behandling kan leda till utveckling av allvarliga komplikationer. Kanske kan smittspridningen till andra organ, patienter utveckla cystit, pyelonefrit, den inflammatoriska processen kan påverka testiklarna och deras bilagor.

Den mest allvarliga komplikationen av uritrit hos män är prostatit, vilket kan leda till oöverskådlig infertilitet och sexuell dysfunktion.

förebyggande

För att minimera risken för urinrör, bör män följa sådana regler:

 • Undvik skada på penis;
 • drick tillräckligt med vätskor;
 • undvika frekventa förändringar i sexpartner;
 • snabb behandling av sjukdomar;
 • undvik hypotermi.

Uretrit hos män - symptom efter typ, behandling och droger

Smärtsam urinering, patologisk urladdning ur urinröret visar i de flesta fall utvecklingen av en urinrör hos män. Oftast är dessa symptom provocerade genom infektion med patogena mikroorganismer från sexpartnern.

Ibland är dock sjukdomen inte associerad med sexuell aktivitet, utan är resultatet av primär inflammation i andra delar av genitourinärsystemet.

Själv administrering av antibiotika med uretrit inte lämpligt: ​​när en specifik infektion tilldelas vissa typer av antibiotika, och i vissa fall självmedicinering kan leda till kronisk process och tillräckligt allvarliga komplikationer.

Snabb sidnavigering

Vad är det

Uretrit är en inflammatorisk process som utvecklas i urinrörets slemhinnor. Eftersom män i urinröret är ganska långa och smalare, är de smärtsamma symptomen oftast uttalade.

Hos kvinnor är urinritning till exempel mindre än symptomatisk och kan gå obemärkt. Oftast diagnostiseras urinrör hos unga män med aktivt sexliv.

De främsta orsakerna till sjukdomen:

 • specifika infektioner - gonoré, klamydia, gardnerellez och andra venerala sjukdomar;
 • ospecifik inflammation - aktivering och reproduktion av opportunistisk mikroflora med nedsatt immunitet (hypotermi, långvarig antibiotikabehandling);
 • trauma - kateterisering av blåsan, borttagning av stenar från njurarna, direkt trauma mot penis med grov kontakt
 • inflammatoriska sjukdomar i blåsan och prostata (sekundär urinritning);
 • allergisk reaktion på intima hygienprodukter, kondomer;
 • stagnation i bäckens cirkulation och metaboliska störningar (diabetes);
 • smalning av urinröret.

De första tecknen på urinrör hos män

Uretrit hos män foto symptom

Ofta väntar de första tecknen på urinrör hos män inte, och manifestationerna av sjukdomen uppträder flera dagar efter infektion. Ibland utvecklas dock den kliniska bilden gradvis över en period av flera månader, med symtomen på uretrit beroende på arten av inflammationen.

De första tecknen på sjukdomen:

 • obehagliga känslor i penis
 • smärta vid urinering och med samlag, gnidning i underlivet;
 • patologiska utsöndringar (visas inte alltid);
 • frekvent uppmaning att urinera.

Symtom efter typ och karaktär av kursen

Karakteristiska särdrag vid olika typer av urinrör hos män:

Bakteriell uretrit, orsakad av gonokocker, - inträffar 3-4 dagar efter infektion från sexpartnern. Det visar ett starkt snitt vid urinering och purulenta sekret med en gulgrön färg.

På morgonen är en purulent droppe från urinröret ett karakteristiskt tecken på gonorré. Urinrörets yttre bländare är hyperemisk, patienten markerar svullnaden och ökad känslighet av penis.

Trichomonal Uretrit - i jämförelse med gonorré, förekommer det ofta utan allvarliga symtom. Det finns ömhet med urinering, vitaktig / grå urladdning, konstant klåda.

Nonspecifik uretrit hos män - kännetecknad av riklig, obehaglig illaluktande urladdning vitlig (slim) eller vitgul (purulent).

Candidiasis uretrit - utvecklas inom några veckor, är svåra symptom extremt sällsynta. Män är oftast bärare av en svampinfektion, inflammationen i sig utvecklas endast mot bakgrund av en minskning av immunförsvaret eller skadorna på urinröret.

Män känner brännande och klåda, mindre vattnisk ansvarsfrihet vid morgonturination.

Allergisk uretrit - Förgrunden i den kliniska bilden är allergisk ödem och klåda.

Sekundär uretrit, orsakad av trauma - även mikroskador i urinröret orsakar brännande känsla vid tömning av urinblåsan. Med signifikant skada i urinen / sperma, detekteras blod. Urinen blir grumlig, vilket indikerar ett betydande antal vita blodkroppar.

Funktioner av symtom på kronisk form

Kronisk inflammation i urinröret hos män oftast orsakas av felaktig behandling av akut uretrit, mykoplasmos eller ureaplazmozom (dold genitala infektioner), ingen behandling av cystit / prostatit, nedsatt immunförsvar.

Symtom på kronisk uretrit hos män är mindre uttalad och behandlingen är längre. För kronisk inflammation kännetecknas av:

 • permanent klåda i urinrörets öppning;
 • frekvent uppmaning att urinera
 • obehagliga känslor vid utlösning och urinering;
 • skarpa utsöndringar eller deras fullständiga frånvaro.

Provoke en förvärring av uretrit kan vara en liten mängd vätskekonsumtion: koncentrerad urin irriterar urinrörets slemhinnor. Smärtsamma symtom uppstår också vid konsumtion av alkohol eller kryddig mat.

Behandling av urinrit hos män, droger

Behandling av inflammation i urinrörets kanal utförs på poliklinisk basis. Läkemedel för behandling av urinrit hos män väljs med beaktande av diagnostiska data (urinanalys, PCR och andra studier som skiljer arten av inflammation).

I de flesta fall (med undantag av candidal uretrit) föreskrivs patienten en antibiotikabehandling. Behandlingsschema för urinritning väljs individuellt:

 • Gonorré / bakteriell uretrit - Gentamicin, Azitromycin, Amoxiclav, Ceftriaxon, Ofloxacin. Det vanliga systemet innehåller en kombination av två antibiotika och en förebyggande kurs av ett antifungalt läkemedel.
 • Trichomonas uretrit - Metronidazol (Trichopolum, Metrogil) i tabletter eller IV i dropp med samtidig mottagning av ett bredspektrum antibiotikum.
 • Kandidaturitrit hos män - antibiotika med sådan urinrör är inte ordinerad. Kursbehandling med ketokonazol, flukonazol (mykosist) och lokal applicering av fungicida salvor (Clotrimazole) utförs.
 • Mykoplasmier, ureaplasmosuritrit - Doxycyklin, klaritromycin (uppehållstid är individuell, ibland upprepas kurser ordineras).
 • Chlamydial uretrit - det valfria läkemedlet är azitromycin. Behandlingskursen kompletteras dock med levofloxacin, doxycyklin eller klaritromycin, eftersom chlamydialinfektion ofta kombineras med bakteriell infektion.
 • Viral infektion i urinröret - antibiotika för uritrit som orsakas av virus, är värdelösa. Behandlingen inkluderar systemiska (tabletter) och topisk applicering av antivirala medel (Acyclovir, Gerpevir, Riboverin).
 • Traumatisk uretrit - kräver ofta kirurgisk ingrepp, speciellt när urinröret hindras av en sten eller bildandet av en kritisk förträngning.

Viktigt! Vid infektiös uretrit är samtidig behandling av båda sexpartnerna nödvändig. Beredningar, dos och administrationsvarighet beror på infektionen.

Särskilda rekommendationer under behandling av akut uritrit

 • Strikt vägran av sexuella relationer.
 • Uteslutning från kost av akuta, salta livsmedel (marinader, rökt produkter, etc.).
 • Avslag på alkohol.

Antibakteriell behandling av kronisk uretrit är inte den viktigaste. Eftersom kroniska inflammatoriska fenomen i den patologiska processen mindre uttalad, kan systemiska antibiotika vara kort sikt, noggrant kombineras med antimikrobiella medel urethral tvättning, minskning mukosal integritet och förbättrad immunskydd.

Ytterligare medicinska åtgärder:

 • Lokala förfaranden (bevattning, tvättning) med antiseptiska lösningar av Protargol, Miramistin, Dioxydin;
 • immunostimulerande medel och vitaminer;
 • fysioterapi - laserterapi, elektrofores, UHF (endast förvärrad).

Komplikationer och prognoser

Negativa effekter av uritrit är förknippade med bristen eller ofullständig behandling av akut inflammation, med kronisk sjukdomskurs. Män har stor risk att utveckla:

 • prostatit;
 • cystit och testikel inflammation;
 • infertilitet;
 • erektil dysfunktion
 • vidhäftningar, smalning av urinröret
 • purulent inflammation i lederna (frekvent komplikation av gonorré).

Det gynnsamma resultatet för uritrit beror direkt på att en fullständig behandling är aktuell. Cure urethritis kan bara vara en kvalificerad specialist - en venereolog (vid sexuell infektion) eller en urolog.

Endast en andra undersökning kan bekräfta en framgångsrik botemedel.

Självadministration av antibiotika och folkmedicin i behandling av urinrit kommer endast att förvärra situationen, vilket leder till kronisk inflammation och komplikationer.

Uretrit hos män: symptom, behandling

Uretrit är en inflammatorisk process som ligger i urinröret. Denna sjukdom är mycket vanlig, med utveckling av patologi oberoende av patientens ålder och kön. För att tydligt förstå vad urinröret representerar hos män, vilka symptom och sätt att behandla denna patologi är det nödvändigt att tydligt representera anatomin hos manuell urinrör.

Anatomiska egenskaper och strukturen hos urinröret

Utloppet i blåsan är början på urinväggen, som i medicinska och vetenskapliga kretsar kallas urinröret. Detta är ett litet rör av liten diameter, som har en längd av 16 till 24 centimeter. Det är värt att notera att urinröret hos kvinnor har en längd av endast 4 centimeter. Dessa är de jämförande egenskaper och är en viktig orsak till skillnader i manifestationer av uretrit bland representanter för olika kön, respektive, om kvinnor uretrit kan ske utan synliga sjukdomssymptom, då en manlig sjukdom kännetecknas av mycket intensiva symptom och kan manifestera strax efter direkt infektion och utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Den manliga urinskanalen består av följande avsnitt:

prostatiska avdelningen. Det är en del av urinröret, som ligger i prostata och har en längd på ca 4 centimeter. Den prostatiska avdelningen kallas också prostatisk;

membranavdelningen. Kallas också webbbed Dess längd är 2 centimeter. Institutionens början ligger bakom prostata och slutar vid botten av penis. Detta intervall av urinröret är det smalaste;

svampig avdelning eller svampig. Det är den längsta delen av urinväggen och är belägen inuti stammen på penis. I jämförelse med membranös och prostata kännetecknas den svampiga avdelningen av rörlighet. Detta avsnitt av urinröret slutar med en utloppsöppning, som kallas en meatus.

Klassificering av uretrit

Den kliniska bilden och metoderna för terapi beror på vilken typ av infektiös substans som orsakade inflammation, sjukdomsstadiet och intensiteten i sjukdomen, förekomsten av samtidiga sjukdomar och provokationsfaktorer. Det är därför syftet med effektiv och adekvat behandling beror på patologins art.

Klassificering av uritrit med etiologiska indikatorer

Icke-infektionssjukdomar innefattar:

kongestiv uretrit - kan uppstå på grund av venös trängsel i det lilla bäckenet;

traumatisk uretrit - framträder mot bakgrund av tårar och tårar i urinröret, samt efter kirurgiska ingrepp (kateterisering, cystoskopi);

Allergisk uritrit - utvecklas på grund av exponering för allergener.

Varje typ av smittsam uretrit har en viss typ av patogen och endast när de blandas uretrit inflammation kan uppstå mot bakgrund av två eller flera patogena organismer:

Klassificering enligt svårighetsgraden av symtom

Klassificering av särdragen i sjukdomsförloppet

Kronisk uretrit är uppdelad i perioder utanför exacerbationer och akut stadium:

måttlig grad av aktivitet av sjukdomen (uretrit);

en hög grad av aktivitet av inflammation i urinväggen.

Frisk uretrit är uppdelad i:

Klassificering efter sjukdomsspecificitet

Klassificering av egenskaperna vid sjukdomsuppkomsten

specifika - det här är sexuellt överförbara infektioner (klamydia, trichomoniasis, gonorré) och tuberkulos;

Nonspecific - orsakssambandet till infektion är mikroorganismer som ständigt finns i kroppen, men undertryckas av ett hälsosamt immunsystem.

primärt - sjukdomen sker i form av en isolerad patologi;

sekundär - utvecklas på grund av närvaron i kroppen av andra sjukdomar.

I de flesta fall är urinvägarna orsakad av klamydia och gonokocker, och i cirka 50% av fallen finns inte dessa smittämnen i studien av materialet.

Symtom på uretrit

Efter direkt infektion organism uretrit symptom efter en viss tid, tidsintervallet från tidpunkten för infektion till de första tecknen på sjukdomen beror på patogenen inkubationstiden. I allergisk uretrit - ett par timmar, med tuberkulos - ett par år, vid ett virus - i flera månader, med candidiasis och trichomoniasis - två till tre veckor, med Chlamydia - 7-14 dagar, gonorrhoeal - 3-7 dagar.

De vanligaste symptomen på manlig uretrit är:

Förekomsten av karakteristiska sekretioner som uppträder ur urinröret;

brännande, klåda och smärta vid urinering.

Andra symtom som är karakteristiska för STD: er, efter typ av generell svaghet och hyperemi, med urinritning observeras ej. Sekretessens natur kan dock vara annorlunda och beror på vilken typ av patogen som orsakade uritrit. I de flesta fall finns det grön eller vit urladdning med en obehaglig lukt, mot vilken gulskorpor på penis kan bildas. Tilldelningar är mest märkbara på morgonen.

Dessutom kan tillsammans med sekret, rodnad och limning av urinrörets yttre öppning vara närvarande. Smärta sensioner i underlivet kan uppstå oavsett typ av uretrit, men även de är inte ett permanent symptom på patologi.

Vidare störs urinprocessen, vilket i det inledande skedet ofta åtföljs av grumlig urin, smärtsamhet, tillsammans med antalet dagliga uppmaningar att urinera. Slutet av denna process kan åtföljas av skarpa smärtor och ibland föroreningar av blod.

Om sjukdomen har gått i kronisk form, kan symtomen på sjukdomen helt och hållet försvinna, det finns ingen sekretion, och patienten kan bara oroa sig för mild klåda och obehag i urinröret. Mer uttalade symptom observeras endast under perioder av förvärring av sjukdomen.

Med bakteriell uritrit observeras purulent urladdning, med trichomoniasis - vitaktig, med gonorrisk uretrit - grågul eller grönaktig. Dessutom kan fördelningen vara obetydlig eller frånvarande, men man kommer att störa blod i sperma eller urin, sveda och klåda vid urinering, svullnad av penis, smärta när man har samlag.

Tabellen visar de mest karakteristiska symptomen på uretrit för olika typer av urinrit.

Symtom beror på skadans art - det brinner och smärtar när du urinerar.

Också smärta och brinnande är dock en egenskap närvaron av ett allergiskt ödem.

Klassiska symptom är ofta helt frånvarande. Det manifesterar sig i olika typer av sexuella funktionsstörningar.

I de flesta fall uppstår det mot tuberkulos hos njurarna eller könsorganstubberkulos. Det finns en penetration av mykotiska tuberkulosebakterier i urinröret med en ström av urin. Flöden malosimptomno (svettning, trötthet, subfebril).

Inkubationsperioden är från en vecka till flera månader. I de flesta fall är den närvarande som en komponent i blandad uretrit.

Resis och brännande känslor är frånvarande, obetydlig ansvarsfrihet. I de flesta fall fortsätter den enligt den kroniska typen.

De flesta följer med trichomoniasis eller gonorralt uretrit. Inkubationsperioden är ca 1 månad. Det finns grön eller vit urladdning, brinnande och klåda uppstår vid urinering. Förstöring av symtom uppstår mot bakgrund av sexuella kontakter eller alkoholintag.

Inkubationstiden är cirka 20 dagar, det brinner och kliar. Tilldelningar är vattna eller slemhinnor, ibland blekrosa.

Purulent urladdning. Symtomatik raderas. Inkubationsperioden kan vara flera månader.

Det kännetecknas av konstant klåda i penisens huvudområde, som också kännetecknas av grå-vit urladdning och svårighet att urinera.

Patologins gång är trög, symptomen är dåligt uttryckta. Kan kompletteras med konjunktivit eller inflammation i lederna

Ganska sällsynt uppkommer. I de flesta fall kombineras det med gonorré eller trichomoniasis uretrit.

Grågul urladdning från urinröret, akut smärta vid tidpunkten för urinering. Pus som finns i urinen ger den en mörk färg. Utseende av blod i spermier och urin.

Behandling av urinrit hos män

Valet av behandling för uretrit, liksom alla andra sjukdomar, sker på basis av diagnostiska data. Först och främst används testamentet för laboratorietester. Det tar hänsyn till den allmänna analysen av blod och urin, uretroskopi data, studien av uretriska utpressningar, bakteriologisk urinkultur.

Behandlingsprocedurer kan utföras på poliklinisk basis. Under behandlingen är det viktigt att observera systematisk och korrekt genomförande av medicinska recept, sjukhusvård är inte nödvändigt. Om intaget av antimikrobiella ämnen avbryts, oregelbundet eller under behandlingen behandlar patienten alkohol, hotar sjukdomen att förändras till kronisk form.

Det är uppenbart att valet av läkemedel för medicinsk behandling av manlig uretrit utförs av en läkare och patienten bör hela behandlingsperioden för att uppfylla de regler som behövs: dricka mycket vätska, inte äta inlagd, rökta produkter, kryddor, kryddor, ge upp alkohol, för att iaktta god personlig hygien, för att eliminera sexliv.

Urval av läkemedel utförs exklusivt individuellt. Behandling av infektiös uretrit görs av antibiotika. Den mest uttalade effekten uppnås med användning av ett antibakteriellt läkemedel som väljs utifrån den utförda känslighetsanalysen. Det är tack vare denna studie att den mest effektiva behandlingen kan väljas.

Behandling av bakteriell, gonorrisk uretrit

Utmärkt resultat vid behandling av gonoréisk uretrit visas av antibiotika i cefalosporingruppen. Förutom dem kan kanamyciner, oletetriner, erytromyciner, tetracykliner förskrivas. I detta fall kan kanamycin användas med extrem försiktighet, eftersom dessa läkemedel är högtoxiska. Läkemedel med långvarig verkan - bicillin-5 och bicillin-3 ska ordineras i korta kurser. I vissa fall, om gonorralt uretrit kompliceras av andra infektioner, används flera antimikrobiella medel samtidigt. I sådana fall är det bäst att använda den komplexa "Gentamicin" och "Azitromycin" ( "Ecomed", "Hemomitsin", "Azitroks", "Azitsid", "Z-Factor", "Sumamed").

För att förhindra uppkomsten av candidosis på grund av långvarig antibiotikabehandling administrerad "levorin" "Flukonazol", "nystatin", "Pimafutsin" och andra droger antimykotisk verkan. Den viktigaste aspekten av behandlingen är individuellt urval av droger. Ganska ofta män som lider av gonokockuretrit, frågar vänner "slog pricks" och använd antibiotika okontrollerat och utan att rådfråga en läkare. Denna själv är oacceptabelt, eftersom långvarig användning av kraftfulla antiinflammatoriska läkemedel utan en tydlig systematik behandling och kontroll av botemedel kan leda till uretrit övergången till den kroniska formen av patogenen och utveckling av resistens mot läkemedel.

Förutom antibiotika ska patienten ta immunstimulerande läkemedel och vitaminer. För att helt tro att kroppen har befriat sig från gonokocken och är helt läkt, är det nödvändigt att skicka tre kontrollpinnen. Först efter att ha fått negativa resultat från forskningen kan vi anta att patienten är helt frisk.

Gardnerella, ureaplasma och mykoplasmauritrit

Behandling av dessa typer av uritrit utförs med antibiotika av lincosaminer, fluokinoloner, makrolider och tetracykliner. Den mest effektiva är tetracyklingruppen, speciellt doxycyklin. Dessutom ger en grupp makrolider (klaritromycin) utmärkt resultat. Immunostimulanter ordineras också.

Med någon särskild urinrör är samtidig behandling av båda könspartnerna nödvändig.

Trichomonal Uretrit

Om en man diagnostiseras med trichomoniasis uretrit, hänvisas de till metrogil, trichopolum och metronidazol vid val av läkemedel. Om urinrör har en kronisk form tillsätts antibiotikabehandling till behandlingen. Vid otillräcklig behandling kan infertilitet utvecklas.

Candidiasis uretrit

Behandling av candidal uretrit hos män kräver en helt annan inställning. De viktigaste läkemedel för att bekämpa denna sjukdom är protivomikoticheskie betyder som "Pimafutsin" "Nystatin" "klotrimazol" "Fluconazole". Viktigt är kvaliteten på behandlingen av den underliggande sjukdomen, vilket är orsaken till candidal uretrit.

Chlamydia uretrit

Det enda antibiotikum som aktivt kämpar orsakssambandet till denna infektion är azitromycin. Om halmidioznom uretrit felaktigt plocka förberedelse - allvarliga komplikationer kan uppstå - en inflammatorisk sjukdom, epididymit, Reiters syndrom, infertilitet. Om patienten är närvarande individuell intolerans av azitromycin, som ett alternativ till att använda doxycyklin, levofloxacin, erytromycin, ofloxacin, klaritromycin. Också i komplexet bör användas immunostimulerande läkemedel och vitaminer.

Viral uretrit

Behandlingen utförs med hjälp av antivirala läkemedel. Ju tidigare behandlingen börjar, desto snabbare blir återhämtningen. Bland antivirala läkemedel ges preferens till: Gerpevir, Famciclovir, Riboverin, Acyclovir. Användning av antibiotika i denna form av patologi är inte tillrådligt, eftersom de inte kan bekämpa virus.

Nonspecifik kronisk uretrit

Behandling av ospecifik kronisk manstrup hos urinen är inte så snabb som hos smittsamma. Kronisk sjukdomskurs belastas ofta av samtidiga patologier, och tecken på sjukdomen är milda eller kan helt saknas. Därför bör kronisk uretritterapi börja med användning av immunostimulantia. Endast detta tillvägagångssätt tillåter oss att aktivera kroppens försvar för deras kamp mot infektion. Efter att ha fått resultatet väljs antibiotikabehandling individuellt. Huvudfunktionen vid behandling av icke-specifika former av urinrit är avsaknaden av behovet av behandling av sexpartnern.

Non-infectious urethritis

För allergisk uretrit bör antihistaminer användas. Om uretrit orsakas av stagnation av blod i bäckenregionen (kongestiv), är det nödvändigt att eliminera orsaken till denna stagnation. Vid traumatisk uretrit kan, förutom antimikrobiell terapi, kirurgi också krävas.

Antibiotika kan ordineras för:

installation av läkemedlet genom kateterisering i urinröret;

intravenösa vätskor i 0,2% fall av akut uretrit;

intramuskulär injektion i 18%;

oralt intag i 81%;

användning av endast ett antibiotikum - monoterapi 41%

fyra antibiotika - 5% av fallen.

De mest populära antibiotika för akut manuell uretrit, som ordineras av en läkare beroende på typ av patogen

Trichomoniasis uretrit i kombination med atypiska medel

De första symptomen och metoderna för behandling av urinrit hos män

Uretrit hos män är en mycket vanlig sjukdom som orsakas av patogena bakteriers penetration i urinröret, bosatte sig där och multipliceras. Orsaken till denna sjukdom kan vara som urolithiasis, oskyddad sex eller bara en minskning av immunitet som orsakas av sömnbrist. Således kan alla som nu kan skryta med god immunitet komma in i riskgruppen.

Klicka på knappen för att fortsätta behandlingen

Behandling av uretrit bör alltid börja med en exakt och entydig diagnos, för vilken det är bäst att konsultera en läkare. Idag finns det ett stort antal droger, vars användning kommer att rädda dig från denna sjukdom, men det är värt att komma ihåg om allergi och personlig intolerans hos läkemedelsmedlen. Traditionell medicin har också flera trumfkort i ärmen, som vi kommer att diskutera i den relevanta delen av artikeln.

Hur känner man igen sjukdomen?

Varaktigheten av inkubationsperioden, under vilken symptomen på uretrit hos män ännu inte visualiseras, kan variera från några timmar till tre veckor. Allt beror på patogenen i den inflammatoriska processen.

De mest uttalade symtomen på urinrörets inflammatoriska process inkluderar:

 • en känsla av obehag vid urinering
 • klåda och rezi - när sjukdomen fortskrider
 • murig urinfärg;
 • täta, ibland - falska, uppmanar till toaletten;
 • olika sorters utsöndring i urinen;
 • en känsla av obehag under samlag
 • ökad känslighet och rodnad i penishuvudet.

Försämring av kroppens allmänna tillstånd, som regel, observeras inte. Mot bakgrund av excreta, som kännetecknas av en obehaglig lukt. På penisens huvud kan skorpor bildas. En habinger av sjukdomsutvecklingen kan dra smärta i underlivet, men i framtiden följer de inte den inflammatoriska processen.
Utvecklingen av patologi i kronisk form snedvrider väsentligt etiologin hos uretrit. Akuta tecken på urinrör hos män avtar, det finns bara en känsla av obehag och klåda i urinrörets område. Endast under exacerbationsperioden får de sig att känna sig intensivare.

Orsaker till urinrör hos män

Uretrit kan uppstå på grund av flera orsaker. Förutom den sexuella infektionsvägen kan multiplikationen av patogena parasiter påbörjas under vissa omständigheter:

 • Sexuella infektioner är den vanligaste orsaken till urinrit hos män som har ett aktivt sexliv. Om samlag har begåtts utan användning av barriärprevention, är sannolikheten för patogenens penetration i urinröret mycket högt;
 • urolithiasis - förekommer oftare hos män än hos kvinnor. Sådan sjukdom som orsakar traumatisk uretrit, av den anledningen att concrements genom att flytta det urogenitala området, aktivt skada slemhinnan och leda till vidhäftningen av patogena mikroorganismer;
 • Eventuell skada på penis och tung fysisk aktivitet kan orsaka utveckling av urinritning.
 • underkylning - en av de viktigaste anstiftarna exacerbationer av kroniska sjukdomar (inklusive extrapulmonell tuberkulos, virus, infektion), eftersom i ett sådant fall signifikant reducerad skyddande funktioner i organismen;
 • generell minskning av immunitet - rökning, alkoholmissbruk, överarbete, brist på sömn, undernäring leder till en naturlig utarmning av kroppens försvar;
 • medicinska procedurer (kateterisering av urinblåsan, smear) - innebär en risk för skada urethral slemhinna, och uretrit kan utvecklas bristande efterlevnad av de nödvändiga desinfektionsåtgärder;
 • mat - ett överflöd av sura, kryddiga, salta livsmedel leder till irritation av slemhinnorna, vilket bidrar till infektionen. Brist på vätska är orsaken till sällsynt urinering, det finns ingen naturlig tvättning av genito-urinvägarna från skadliga mikroorganismer som oavsiktligt kan komma in i urinröret.

Följaktligen utmärks följande orsaker till urinrör hos män:

 1. Nederlaget hos den mänskliga urinröret genom patogena bakterier som tränger in i urinrörets hålighet. Oftast leder detta tillstånd till en långvarig användning av urinarkatetern. Denna typ av uritrit kallas bactrial.
 2. Uttaget av urinröret med chlamydialinfektion och andra venerala sjukdomar leder vanligen till kronisk uretrit.
 3. Gonorréformen av uritrit uppträder när den påverkas av gonokocken. En mycket hög risk att få denna infektion med oskyddad sex med bäraren av sjukdomen. Mindre sannolikt att fånga gonokocker kan vara genom hushållsartiklar, som måste användas individuellt (underkläder, handdukar, tvättdukar, etc.).
 4. Uttaget av urinröret med svampar (candidiasis) leder till en långvarig inflammatorisk process. I själva verket är dessa svampar inte så farliga, men deras komplikationer kan ge många problem till en person. Denna form av uritrit hos män kallas candida.

Ringa candidiasis kan ta antibiotika, minska immunitet, dricka alkohol, felaktig näring eller direkt infektion hos personen från mullet-spridaren.

Dessutom finns följande faktorer och sjukdomar där en man ibland ökar risken för urinrörelse:

 1. Påverkan av olika sexuella infektioner. I detta tillstånd tränger sjukdomen lätt igenom urinröret och orsakar allvarlig inflammation. Oftast förekommer fall av övergång av urinrit tillsammans med sexuell infektion i kronisk kurs. Den största risken att fånga sådana infektioner är de män som ofta byter sina sexpartners och övar oskyddad intimitet.
 2. En akut form av urolithiasis, som påverkar män oftare än kvinnor. I detta tillstånd utvecklar en person en akut traumatisk form av uretrit, eftersom de yttre stenarna och "sanden" irriterar och bokstavligen kliar urinröret.
 3. Tidigare lidande penisskador kan orsaka akut urinritning, vilket kommer att åtföljas av blodutmatning vid urinering.
 4. Allvarlig hypotermi i kroppen kan leda till akut och kronisk inflammation i urinröret. Dessutom orsakar hypotermi ofta exacerbation av redan existerande trög kroniska patologier.
 5. Felaktig diet (särskilt ofta användning av salt, söt, kryddig och sur mat) irriterar slimhinnan, vilket gör dem mer mottagliga för infektioner. Dessutom sänker rökning och alkoholmissbruk kroppens försvar, vilket gör en man ännu mer utsatt för urinvägar.
 6. Inte tillräckligt med överensstämmelse med intim hygien leder till spridningen av patogener i könsorganen och en stark inflammatorisk process.
 7. Användningen av otillräcklig mängd vätska framkallar en sällsynt urinering, varigenom urinröret inte kan tvätta alla patogena mikroorganismer som kommer in i den.

Sjukdomskrävande mikroorganismer som orsakar infektiös uretrit

Beroende på vilken typ av mikroorganismer som kommer in i urinröret och orsakar den inflammatoriska processen, är urinrör uppdelad i specifika och icke-specifika.

Nonspecifik urinrit är en klassisk purulent inflammation. Dess symtom beror inte på vilken typ av mikroorganismer det medför.

Mikroorganismer som orsakar ospecifik infektiös uretrit:

 • stafylokocker;
 • streptokocker;
 • E. coli;
 • mindre ofta - andra

En specifik smittsam process i urinröret, som regel orsaka mikroorganismer, vilket är orsaken till sexuellt överförbara infektioner.

Typer av specifika infektiösa uretrit:

 • gonorré;
 • trichomonas;
 • candidiasis;
 • mykoplasma;
 • Chlamydia.

Viral infektiös uretrit orsakas som regel av herpesvirus.

Smittvägar med infektiös uretrit

Infektion med urinrit kan förekomma sexuellt eller hematogent.

Sexuellt sätt realiseras under sexuell kontakt med en sjuk person. Så oftast finns infektion med specifika infektioner.

Hematogena och lymfogena vägar realiseras när infektionen sprider sig med blodet eller lymfflödet från andra foci av kronisk inflammation i kroppen. Till exempel från inflammerade tonsiller eller carious teeth.

Faktorer som bidrar till utvecklingen av uretrit:

minskning av kroppsskydd som följd av svåra sjukdomar, svält och undernäring, beriberi och andra orsaker.

otillräcklig överensstämmelse med personliga hygienregler;

 • Förekomst av foci av kronisk inflammation i kroppen;
 • andra samtidiga sjukdomar i det urogenitala systemet;
 • hypotermi;
 • trauma till könsorganen;
 • alkoholmissbruk
 • frekvent stress, undernäring, hypovitaminos, etc.

Anatomiska egenskaper och strukturen hos urinröret

Utloppet i blåsan är början på urinväggen, som i medicinska och vetenskapliga kretsar kallas urinröret. Detta är ett litet rör av liten diameter, som har en längd av 16 till 24 centimeter. Det är värt att notera att urinröret hos kvinnor har en längd av endast 4 centimeter. Dessa är de jämförande egenskaper och är en viktig orsak till skillnader i manifestationer av uretrit bland representanter för olika kön, respektive, om kvinnor uretrit kan ske utan synliga sjukdomssymptom, då en manlig sjukdom kännetecknas av mycket intensiva symptom och kan manifestera strax efter direkt infektion och utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Den manliga urinskanalen består av följande avsnitt:

 • prostatiska avdelningen. Det är en del av urinröret, som ligger i prostata och har en längd på ca 4 centimeter. Den prostatiska avdelningen kallas också prostatisk;
 • membranavdelningen. Kallas också webbbed Dess längd är 2 centimeter. Institutionens början ligger bakom prostata och slutar vid botten av penis. Detta intervall av urinröret är det smalaste;
 • svampig avdelning eller svampig. Det är den längsta delen av urinväggen och är belägen inuti stammen på penis. I jämförelse med membranös och prostata kännetecknas den svampiga avdelningen av rörlighet. Detta avsnitt av urinröret slutar med en utloppsöppning, som kallas en meatus.

Klassificering av uretrit

Den kliniska bilden och metoderna för terapi beror på vilken typ av infektiös substans som orsakade inflammation, sjukdomsstadiet och intensiteten i sjukdomen, förekomsten av samtidiga sjukdomar och provokationsfaktorer. Det är därför syftet med effektiv och adekvat behandling beror på patologins art.

Klassificering av uritrit med etiologiska indikatorer

 • kongestiv uretrit - kan uppstå på grund av venös trängsel i det lilla bäckenet;
 • traumatisk uretrit - framträder mot bakgrund av tårar och tårar i urinröret, samt efter kirurgiska ingrepp (kateterisering, cystoskopi);
 • Allergisk uritrit - utvecklas på grund av exponering för allergener.
 • tuberkulos;
 • blandas;
 • gardnerelleznoy;
 • chlamydial;
 • ureaplazmichesky;
 • mykotisk;
 • bakteriell;
 • trichomonas;
 • viral;
 • mykoplasma;
 • Trichomonas.
 • svagt aktiv uretrit
 • måttlig grad av aktivitet av sjukdomen (uretrit);
 • en hög grad av aktivitet av inflammation i urinväggen.
 • specifika - det här är sexuellt överförbara infektioner (klamydia, trichomoniasis, gonorré) och tuberkulos;
 • Nonspecific - orsakssambandet till infektion är mikroorganismer som ständigt finns i kroppen, men undertryckas av ett hälsosamt immunsystem.
 • primärt - sjukdomen sker i form av en isolerad patologi;
 • sekundär - utvecklas på grund av närvaron i kroppen av andra sjukdomar.

I de flesta fall är urinvägarna orsakad av klamydia och gonokocker, och i cirka 50% av fallen finns inte dessa smittämnen i studien av materialet.

Formen av sjukdomen

Beroende på orsaken till uretrit hos män är indelade i smittsam och icke-infektiös och infektionssjukdomar, i sin tur, gonokock och icke-gonokock.

Non-gonokock uretrit är uppdelad i arter beroende på patogenen:

 • bakteriell (orsakad av en villkorligt patogen mikroflora);
 • chlamydial;
 • trichomonas;
 • mykotisk (candida, svamp);
 • viral;
 • tuberkulos;
 • ureaplazmennogo;
 • mykoplasma;
 • gardnerelleznoy;
 • blandad.

Noninfectious urethrit hos män är av följande typer:

 • allergisk;
 • traumatisk;
 • stagnerande (kongestiv).

Under sjukdomsförloppet isoleras fräsch (akut, subakut och torpid) och kronisk uretrit.

Beroende på lokaliseringen av den patologiska processen:

 • anterior urethrit i den främre delen av urinröret, dvs placerad närmare utloppet av glanspenisen;
 • bakre delen - i den bakre delen av urinröret, dvs lokaliserad närmare blåsan.

Stages av sjukdomen

Frisk (akut) uretrit uppstår i tre steg:

 1. Inkubationsperioden är tiden från infektionstiden till sjukdomsuppkomsten, som varar från 1-2 dagar till 2 veckor.
 2. Period med allvarliga symtom.
 3. Konvalescensperioden är fullständig återhämtning under gynnsamma förhållanden (behandling) eller förkortning av processen, dvs övergången av sjukdomen till en kronisk form i en ogynnsam variant.

I den kliniska bilden av kronisk uretrit skiljer sig också tre alternerande perioder:

 1. Exacerbation (symptom uttalas).
 2. Remission (asymptomatisk kurs är emellertid inte den inflammatoriska processen, den fortsätter i en implicit form).
 3. Tillförlitlig remission (dåliga kliniska manifestationer).

Symtom på uretrit

Efter direkt infektion organism uretrit symptom efter en viss tid, tidsintervallet från tidpunkten för infektion till de första tecknen på sjukdomen beror på patogenen inkubationstiden. I allergisk uretrit - ett par timmar, med tuberkulos - ett par år, vid ett virus - i flera månader, med candidiasis och trichomoniasis - två till tre veckor, med Chlamydia - 7-14 dagar, gonorrhoeal - 3-7 dagar.

De vanligaste symptomen på manlig uretrit är:

 • Förekomsten av karakteristiska sekretioner som uppträder ur urinröret;
 • brännande, klåda och smärta vid urinering.

Andra symtom som är karakteristiska för STD: er, efter typ av generell svaghet och hyperemi, med urinritning observeras ej. Sekretessens natur kan dock vara annorlunda och beror på vilken typ av patogen som orsakade uritrit. I de flesta fall finns det grön eller vit urladdning med en obehaglig lukt, mot vilken gulskorpor på penis kan bildas. Tilldelningar är mest märkbara på morgonen.

Dessutom kan tillsammans med sekret, rodnad och limning av urinrörets yttre öppning vara närvarande. Smärta sensioner i underlivet kan uppstå oavsett typ av uretrit, men även de är inte ett permanent symptom på patologi.

Vidare störs urinprocessen, vilket i det inledande skedet ofta åtföljs av grumlig urin, smärtsamhet, tillsammans med antalet dagliga uppmaningar att urinera. Slutet av denna process kan åtföljas av skarpa smärtor och ibland föroreningar av blod.

Klagomål gjorda av patienten

Symtom på uretrit visas inte omedelbart efter infektion. Först inträffar en inkubationsperiod, vars varaktighet kan vara från några minuter till två månader vid nonspecifik urinrit. Specifika infektioner har mer exakta villkor.

I nästan 50% av fallen är akut urinritning asymptomatisk. Patienten gör inga klagomål. Ofta sker en sådan bild hos kvinnor. Infektion med asymptomatisk sjukdom är fullt kapabel att överföras sexuellt och leda till komplikationer som kännetecknar uretrit.

Uretrit hos män karaktäriseras av en kortare inkubationsperiod, en mer våldsam start och svårare symtom.

I allmänhet är skillnaderna mellan symptomen på akut specifika och icke-specifika urinrör inte starkt uttalade.

Vanliga tecken på akut uretrit:

 • klåda och andra obehagliga känslor under urinering
 • smärta i pubic regionen - periodisk, värkande
 • hos män - ett brott mot urinering, svårighet med urinutflöde, tills akut fördröjning
 • purulent urladdning ur urinröret;
 • föroreningar av blod i urinen - hematuri;
 • Den yttre bländaren i en urinrör på morgonen som om den är klistrad ihop.

Med sådana klagomål besöker patienten som regel en urolog. Men oftast är de inte alla samtidigt. Vissa av dem uttrycks mycket starkt, medan andra är helt frånvarande. Förloppet av akut uritrit kan vara mycket annorlunda.

Trots det faktum att akut uretrit är en inflammatorisk sjukdom, åtföljs den inte av en kränkning av patientens allmänna tillstånd. Kroppstemperaturen stiger nästan aldrig.

Med övergången till kronisk form sjönk symtomen på sjukdomen eller försvinna helt. I framtiden kan de inträffa periodiskt, det vill säga att sjukdomen ständigt går igenom stadierna försämring och eftergift (tillfälligt välbefinnande).

Om sjukdomen har gått i kronisk form, kan symtomen på sjukdomen helt och hållet försvinna, det finns ingen sekretion, och patienten kan bara oroa sig för mild klåda och obehag i urinröret. Mer uttalade symptom observeras endast under perioder av förvärring av sjukdomen.

Purulent urladdning

Med bakteriell uritrit observeras purulent urladdning, med trichomoniasis - vitaktig, med gonorrisk uretrit - grågul eller grönaktig. Dessutom kan fördelningen vara obetydlig eller frånvarande, men man kommer att störa blod i sperma eller urin, sveda och klåda vid urinering, svullnad av penis, smärta när man har samlag.

Tabellen visar de mest karakteristiska symptomen på uretrit för olika typer av urinrit.