Huvud
Strömförsörjning

Adenokarcinom i prostata: tecken och möjlig behandling

Acinar adenokarcinom i prostata är en av de vanligaste formerna av prostatacancer, som oftast utvecklas hos äldre män. Lågkvalitativt adenokarcinom i prostata, små-akinar och andra former av sjukdomen har sina egna egenskaper, men alla kan sluta fatala.

Med prostata adenokarcinom är tidig diagnos extremt viktig. I primärfasen är sjukdomen möjlig att eliminera, och män som har genomgått nödvändig behandling av terapeutiska effekter lever under mycket lång tid. I försummade fall av prostatacancer kan behandling inte ge resultat, och det finns åtminstone en chans till ett positivt resultat.

Så, hur länge en man kan leva med en sådan diagnos beror till stor del på hans beslutsamhet att bekämpa sjukdomen utan att förlora en dag.

skäl

Det finns ingen överenskommelse om var acinas adenokarcinom i prostatakörteln kommer ifrån.

Man tror att orsaken kan vara:

 • andropause;
 • låg sexuell aktivitet
 • felaktig kost;
 • ackumulering av skadliga metaboliska produkter,

På grund av detta skiljer sig divisionen av prostataceller från normala, och processen för omvandling av glandulära cellulära element till celler av malign manifestation börjar.

Obalanserad näring som leder till fetma orsakar ackumuleringen i den manliga kroppen av östrogen, som kan förkorta tiden för reproduktion av cancercellstrukturer och att stimulera sjukdomen.

Endokrina störningar, leversjukdomar och sköldkörtel kan också orsaka adenokarcinom.

I många fall, med prostatacancer, är prognosen, tyvärr inte mycket tröstande.

symptom

De första symptomen på prostata adenokarcinom, utvecklas snabbt, ofta förklädd som symptom på godartad prostata adenom, så risken ökat på grund av felbedömning av patientens tillstånd.

De vanligaste är de två faserna av sjukdomen:

 • initial - frekvent uppmaning vid urinering (smärta och andra obekväma känslor kan observeras);
 • De slutliga lymfkörtlarna i inguinsonen ökar, det finns manifestationer av hematuri och hemospermi. Uttryckt smärta i olika delar av kroppen, till exempel i midjan, bäcken, i de fall där metastaser bildas.
 • analys av kvalitet och kvantitativa parametrar av blod och urin - på innehållet i röda blodkroppar, som sänks
 • PSA;
 • punktera;
 • MR, ultraljud.

Internationell klassificering

För att dela upp den aktuella sjukdomen används Gleason-klassificeringen, vilket gör det möjligt att bedöma arten av aggressiviteten hos sjukdoms manifestationen.

Klassificering av Gleason

 • G1 - observerade observationen av låg aggressivitet, 1-4 poäng;
 • G2 - dynamik till cellernas tillväxt. 6 poäng för Gleason. Ärendet löses genom behandling. Det högsta värdet är 7 poäng;
 • G3 - vävnadsinfiltrering. Tydligt synlig är en grupp körtlar som skiljer sig i diameter och storlek. 8 (4 + 4) poäng för Gleason och över. Utsikterna är negativa;
 • G4-bildad bildning helt från cellelementen i en atypisk art. 9-10 poäng enligt Gleason skalaen;
 • G5 - Slimbildande cancer. 10 poäng.

Ju högre antal, ju mer aggressiva tumörbildningen är och ju lägre chanserna för en positiv prognos är.

 • Mycket differentierat adenokarcinom är G1-klassen. En liten progressionshastighet kännetecknas av förekomsten av en gynnsam prognos på bekostnad av återhämtning från patologi. Moderna terapeutiska förfaranden kan vara framgångsrika i 95% av samtalen;
 • Måttligt differentierat adenokarcinom i prostata - tillhör klassen G2-G3. Prognosen är positiv beroende på hur aktuell och korrekt behandlingen var. Kan detekteras vid rektal undersökning;
 • Den fina variationen av sjukdomen som behandlas, påverkar prostatakörteln uppskattas till 7 poäng, lokaliserad i många områden. Den lilla storleken av bildningen kombineras till en tumörbildning. Utseende manifesterar sig inte förrän når de nått 3-4 grader. Smärtsamma förnimmelser under urineringstiden är inte korrigerade. Med palpationsdiagnos kan tumörtumör inte palperas. Utsikterna är ogynnsamma;
 • Den lågkvalitativa typen av patologi är G4-G5. Det kännetecknas av den största aggressionen, som fortskrider i en ökad takt. Processerna är irreversibla, utvecklar metastaser. Prognosen präglas av ett ogynnsamt resultat, högst fyra år.

Stages of

 • I - manifestationen av det första utvecklingsstadiet anges. Grafiskt representerad av markör T1. Detektion görs ofta slumpmässigt. Kännetecknas inte av manifestationen av symtom. Detekteras av biopsi;
 • II - prostatacancer i 2: a graden - vävnadstransformation observeras endast på en del av prostata, det är lätt att diagnostisera;
 • IIIA - aktiv tumörväxt, de seminala vesiklarna med kapselpåsen börjar påverkas;
 • IIIB - prostatacancer i 3: e graden. Framsteg på närliggande närliggande organ
 • IV - beteckning av fjärde etappen. Metastatiska formationer förekommer på ytan av sfinkter, rektum, bäckvägg och andra områden.

Metoder för behandling

Kirurgi är inte den bästa lösningen för utvecklingen av cancer patologi, eftersom sannolikheten för återkommande naturen har en hög andel.

I modern behandling utförs terapeutiska förfaranden relaterade till användning av hormonella mediciner och kemikalieexponering. Behandlingsplanen utses av den behandlande läkaren, genom att bedöma sjukdoms svårighetsgrad.

Operativ ingripande

Operationen utförs i en situation med tumörbildning, om den når en medelstorlek, försvårar urinprocessen, stör detta, men metastaser är ännu inte detekterade.

Transaktionstyperna är:

 • prostatektomi, som kännetecknas av total eliminering av det drabbade organet.
 • orkidektomi. Hennes testiklar avlägsnas. Kastration av den kirurgiska formen utförs som en ytterligare åtgärd för att förhindra förekomsten av återfall av sjukdomen, om den provokerande faktorn är en ökad produktion av testosteronmolekyler.

Till följderna av eliminering av prostata adenokarcinom kan sådana manifestationer utföras kirurgiskt:

 • inkontinens;
 • infektion;
 • andra postoperativa komplikationer;
 • infertilitet.

När en operativ åtgärd utförs, kan lymfkörtlar som ett tillägg avlägsnas om en papillär version av sjukdomen har inträffat.

Strålbehandling

Modern strålterapi produceras som en självständig metod för terapeutisk påverkan, som används när 1-2 etapper av onkologisk utbildning dominerar.

Källan för strålning är introduktionen i det drabbade organet (prostata) med hjälp av kapslar av mikroskopisk storlek och lämnas där under en viss tid.

Hormonala effekter

Hormonal terapi utförs för att öka tiden för totalbildning av det onkologiska elementet. Injektioner med hormonella läkemedel är uteslutna med andra läkemedel. Det är inte en självständig terapeutisk metod.

kemoterapi

Kemoterapi utförs enbart som en hjälpmetod. Denna händelse är avsedd att bekämpa metastatiska formationer och som förebyggande åtgärd efter operationen.

ablation

Vid ablationen levereras en ultraljudskälla till den plats där tumören är belägen.

kryoterapi

För denna operativa åtgärd är följande typiskt: prostatakörteln, som påverkades, är fryst. Därefter tillföres helium till ytan av vävnaderna med argon i ett flytande tillstånd. Från denna exponering elimineras den aktuella sjukdomen.

tips

När det gäller näring är överdriven kolesterol, alltför fet och salt mat oacceptabel. Det är nödvändigt att äta, med mycket vitaminer och mineraler. Undvik att ta någon mängd skadliga produkter. Maten bör balanseras.

Stora och täta viktliftar är strikt kontraindicerade. Det välkomnas regelbundet och tillräckligt för att behålla muskelton, ta upp olika sporter, gå i frisk luft.

Skadligt att spendera tid i sittande läge.

Huvudprojektet av förebyggande:

 • Det är extremt farligt att ha ett aktivt alltför sexuellt liv.
 • det är nödvändigt att utesluta alla dåliga vanor
 • frånvaro av stressiga situationer.

För att förstå hur man minimerar risken för att utveckla en patologi eller följa livsstilen efter behandlingen, kan du besöka ett forum där patienter delar sina erfarenheter och eventuell medicinsk rådgivning.

Adenokarcinom i prostata

Adenokarcinom i prostatakörteln är en malign neoplasma som är lokaliserad i hankörteln. Det är, det är cancer som uppträder huvudsakligen hos äldre män, vilket är den främsta orsaken till döden. Statistiken säger att det i de flesta fall observeras hos män på 80 år. I sällsynta fall diagnostiseras denna patologi hos män under 50 år.

Vad är prostatakarcinom? Carcinom i prostata är proliferationen av celler av glandular epitel. I denna epiteliala neoplasm är ofta begränsad till kapseln av organoprostatin. Men det kan också spira in i andra vävnader i närheten.

Prostate sarkom - Cancer är också ett nederlag, men sjukdomen skiljer sig från ett adenokarcinom i prostatan, det faktum att det påverkar män yngre. Idag diagnostiseras en sådan cancer även hos barn. Sarkom i prostatakörteln är en neoplasma som växer in i omgivande vävnader och sprider metastas till andra organ mycket snabbt. Ofta trängs metastaser in i närliggande strukturer, till exempel urinröret, blåsan.

Också, som onkologiska lesioner av prostata, finns det ofta urotelial karcinom hos män. Denna blåscancer och adenokarcinom är en av dess former. Urinröret genomgår också patologiska effekter, vilket orsakar svåra symptom vid urinering.

Orsaker till sjukdomen

Orsakerna till prostatakarcinom kan vara olika. Oftast diagnostiseras denna patologi i ålderdom. Men noterade också:

 • hormonella förändringar i kroppen, oftast dessa förändringar beror på åldersrelaterade förändringar;
 • om kroppen har en obalans av näringsämnen
 • förgiftning av kronisk kurs, vilket orsakas av kadmium;
 • om det finns ett retrovirus XMRV i kroppen.

Det noteras också att denna sjukdom ofta uppstår på grund av ärftlig predisposition. Men det finns inga exakta skäl för förekomst av illamående neoplasma i körteln.

Primärtyp adenokarcinom i prostata framträder mycket sällan. I regel är detta en följd av olika patologier. De vanligaste i deras kvalitet är prostata adenom.

symptom

Den första etappen av onkologisk lesion av prostata manifesteras inte av några symtom. Därför diagnostiseras detta stadium av adenokarcinom i prostatakörteln oftast med regelbundna undersökningar, speciellt om mannen har en historia av prostatit eller adenom. Det är karakteristiskt att symptomen på adenokarcinom i prostatakörteln inte skiljer sig från tecken på prostatahyperplasi (adenom). nämligen:

Brott mot urinering hos män

 • Brott mot urinering. I fall av cancer är detta en försening i urinering av en kronisk typ. Detta orsakar inflammation i urinröret.
 • Efter en tarmrörelse har mannen en känsla av att inte tömma urinblåsan och obehag i urinröret. Detta är också ett ljust tecken på adenom, så du behöver en noggrann diagnos.
 • En man har ofta uppmaning att urinera på natten.
 • Med en gradvis ökning kommer det att finnas smärta i perinealområdet, liksom en känsla av tyngd som alltid medföljer mannen.

Naturligtvis, med utvecklingen av adenokarcinom, läggs smärtsymptom, lokaliserade i ryggrad, leder och ben, till ovanstående symtom. Vidare är ett uttalat symptom urininkontinens och ibland även nedsatta motorfunktioner i extremiteterna. Alla dessa tecken manifesteras i fallet då cancer utvecklades till 3-4 steg.

Carcinom i prostata kan vara av flera slag. Dessa arter beror på vilka vävnader som påverkas. typer:

 • melkoatsinarny;
 • krupnoatsinarny;
 • kribrozny;
 • fast trabekulär;
 • pappilyarny;
 • glandulocystica;
 • endometriodnyh;
 • slizeobrazny.

Den vanligast förekommande prostata är akinartypen cancer. Vad är acinar adenokarcinom i prostata? Denna typ av cancer påverkar primärt prostatacellars celler, och när tillväxten växer sprider sig tumören till resten av kroppen. Denna lesion diagnostiseras hos många män som är äldre än 50 år, men idag uppträder ofta även den akinära formen av cancer hos personer från 35 år.

Fincellad adenokarcinom i prostatan är en cancer där små tubuloalveolära celler är belägna, vilka ligger mycket nära varandra. Ofta fusioneras sådana neoplasmer i periferzonen gradvis i en stor tumör.

Klassificering av Gleason

För att bestämma graden av förenkling av celler används Gleason-poängskalan. Denna klassificering är baserad på cellens histologiska grund. Namnlösa: Principen är detta: ju enklare cellen, ju snabbare den multiplicerar. Och det är dåligt för en person.

1 poäng för Gleason betyder att det finns en stor differentiering av celler, det vill säga detta är en något aggressiv prostata sjukdom. Vid 5 punkter noteras ett lågkvalitativt adenokarcinom i prostatakörteln. Detta innebär att ha en mycket aggressiv cancer.

För att bedöma svårighetsgraden av patientens tillstånd tas biologiskt material för histologi. Hur många prov behöver du för detta? För utvärdering behövs materialet från de 2 största formationerna i prostata. Var och en av de studerade formationerna utvärderas på en skala från 1 till 5. Det är den mängd som erhålles och är indexet för onkologisk lesion av prostata.

Minimiindexet är 2, och det maximala indexet kan vara 10, eftersom i regel två prov tas. Indikatorer kan vara olika: 2 + 5 = index 7, 4 + 4 = index 8, 2 + 4 = index 6, 6 + 3 = index 9. Samtidigt är platsen för dessa figurer av stor betydelse. Den första siffran är den rådande uppskattningen, det vill säga nederlaget för vävnader är mer än 51%. Den andra siffran är biologiskt material, i vilket vävnader har förändrats med 5-50%.

Därför kan vi dra slutsatsen att indikatorerna 3 + 4 = 7 och 4 + 3 = 7 är helt olika och behandlingen visas annorlunda.

Du kan notera de indikatorer som är mest intressanta för praktisk betydelse för att diagnostisera prostatacancer:

 • Om indexet är 2, 3, 4, 5, 6 - det kan betyda att cancer utvecklas långsamt och är något aggressiv. Det är måttligt differentierat adenokarcinom i prostatakörteln.
 • Om det finns 7 poäng kan detta indikera en genomsnittlig aggressivitet av lesionen.
 • Index 8, 9, 10 är en aggressiv cancer som sprider sig snabbt i kroppen.

Adenokarcinom i prostata diagnostiseras att vara något aggressiv om indexet är från 2 (1 + 1) och upp till 4 (2 + 2). Indikatorer 5 och 6, vissa experter refererar redan till cancerens genomsnittliga aggressivitet, det vill säga om indexet visar 3 + 3. Index 7 är en övergångsstatus från ett medelvärde till en mycket aggressiv tumör.

Behandling och prognos

Behandling för varje patient är annorlunda, eftersom det beror på sjukdomsstadiet och patientens tillstånd. Därför är det nödvändigt att genomföra en grundlig diagnos före behandling. En analys av definitionen av ett prostatiskt specifikt antigen är viktigt. De huvudsakliga behandlingsmetoderna är:

 1. Radikal prostatektomi är en kirurgisk behandlingsmetod där prostata avlägsnas helt eller delvis. Men denna operation är effektiv om det inte finns några metastaser än. Utför sådan behandling endast i samband med strålbehandling och nödvändigtvis i samband med hormonella droger.
 2. Hormonbehandling.
 3. Strålningsterapi är den metod genom vilken cancer bakterier förstörs.
 4. Brachyterapi är en form av bestrålning som utförs lokalt, det vill säga effekten av radioaktiva läkemedel riktas exakt på prostata genom en etablerad kateter.

Och även ganska ofta idag tillämpa andra behandlingsmetoder. Till exempel kryoterapi, ultraljudsablation.

Notera prognosen för alla fyra steg. Carcinom i prostata, som diagnostiseras i 1 eller 2 steg med adekvat behandling, tillåter en man att leva upp till 5 år. Statistiken säger att 82% av patienterna överlever. Om adenom är komplicerat av prostatakarcinom och cancer har nått steg 3, kan endast 50% av patienterna överleva i 5 år. Vid fjärde etappen är prognosen mycket ogynnsam och låg överlevnad, eftersom endast 19% av befolkningen kan överleva 3-5 år.

Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • konstant smärta i underlivet, skrotum;
 • svårighet att urinera
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.

Vad är prostata adenokarcinom och hur mycket kan en person leva med det

Adenokarcinom i prostata är en utbildning som är en av de tio mest skrämmande och allvarliga sjukdomarna, vilket är farligt för män över 60 år.

Endast i vårt land årligen orsakar det dödsfall över 500 personer.

Det är därför som läkare ger särskild uppmärksamhet åt förebyggandet och behandlingen av detta problem.

Adenokarcinom i prostata: vad är det och hur länge kommer personen att leva? Svaret på denna fråga läses i artikeln.

Adenokarcinom i prostata: vad är det?

Carcinom i prostata: vad är det? Adenokarcinom i prostatakörteln är en malign neoplasma som påverkar organens gingivalepitel (gingivalcancer). I detta fall förekommer en stor del av lesionerna i perifera vävnader (upp till 65-70%) och den minsta - i övergångs- och centrala zoner (cirka 15-20%).

Orsaker till patologi

I medicin har otvetydiga orsaker till utvecklingen av denna sjukdom ännu inte fastställts, men vetenskapen vet att predisponeringsfaktorer är:

 1. Överträdelse i en organism av balans av näringsämnen (biologiskt signifikanta element).
 2. Hormonal ålder ändras.
 3. Kadmiumförgiftning, erhållen i produktionen eller raffinaderierna av metaller, samt som ett resultat av förorenad ekologi.
 4. Nederlag av XMRV-viruset från retrovirusfamiljen.
 5. Ärftlig predisposition.
 6. Störningar i näring, vilket leder till försämring av β-karoten absorption.

Mer detaljer om detta kan du läsa här.

Många års erfarenhet visar att män med prostata adenom lider av adenokarcinom dubbelt så ofta som deras friska kollegor.

Kanske beror det på samma utlösningsmekanismer som är förknippade med dessa sjukdomar. I detta fall kan närvaron av adenom inte indikera den vidare utvecklingen av adenokarcinom. Sjukdomar kan utvecklas oberoende av varandra, även om de har några vanliga egenskaper.

symptom

Sjukdomen kan manifestera sig på olika sätt. Som regel har han samma symtom som är typiska för prostatit och utvecklingen av genito-urininfektioner.

Irriterande tecken inkluderar:

 • känsla av otillräcklig tömning av blåsan;
 • frekvent uppmaning att urinera (speciellt på natten och på morgonen);
 • smärta och känsla av raspiraniya i perineum.

Obstruktiva tecken:

 • retention av urin;
 • svårighet att tömma blåsan (intermittent eller tunn stråle);
 • pressens stress under urinering.

Det är anmärkningsvärt att de tidiga stadierna av adenokarcinom kan inträffa nästan asymptomatiskt, och med tumörens tillväxt uppträder alltid olika tecken.

Den allvarligaste symptomatologin är karakteristisk för sjukdomens svåra stadium.

Förutom de angivna egenskaperna kan du gå med:

 • ökad kroppstemperatur;
 • uppblåsthet;
 • förstoppning eller diarré
 • illamående;
 • smärta under avföring
 • förlust av kroppsvikt
 • brist på aptit.

klassificering

För närvarande är flera klassificeringar av sjukdomen kända. Gleason-klassificeringen är baserad på en histologisk karaktärisering av utvecklingen av neoplasmutveckling.

Enligt den får vi följande bild:

 1. Från 2 till 4 poäng anger närvaron av mycket differentierad adenokarcinom i prostata. I denna process behåller de flesta cellerna sin normala funktion och struktur. Prognosen är gynnsam.
 2. Från 5 till 7 poäng anger måttlig differentierad adenokarcinom i prostatakörteln, som kännetecknas av en tillräckligt hög lesion av friska celler. Prognosen är genomsnittlig.
 3. 8 eller fler poäng anger låggradig adenokarcinom i prostata. Med henne påverkas alla friska celler i orgeln. Utsikterna är ogynnsamma.
 4. Acinar adenokarcinom i prostata: vad är det? Tilldelas som akinar och små-akinar former. Den sista av dessa anses vara den vanligaste och förekommer i 93-95% av fallen av alla former.
 5. Den tyngsta och sällsynta övervägas plättcellscancer.

Således kan vi skilja mellan följande former av adenokarcinom:

 • melkoatsinarnaya;
 • högt differentierade;
 • måttligt differentierad
 • låggradig;
 • acinar;
 • skivformig cell.

Om vi ​​betraktar sjukdomen baserat på utvecklingsstadierna har vi följande bild:

 1. Den första etappen (initial) kännetecknas av minsta förändringar i vävnader, vilket endast kan ses av biopsi. Det är svårt att diagnostisera.
 2. För andra etappen är lesioner av vissa delar och skal i prostata karakteristiska. Patologiska förändringar med det kan lätt identifieras under diagnosen.
 3. Vid 3: e etappen finns en aktiv tillväxt av neoplasmen med att påverka blåsorna i prostatakörteln.
 4. Vid det fjärde stadiet fortsätter neoplasmen att expandera och även passera till närmaste organ (urogenitala organ och mag-tarmkanalen). Det finns en stor risk för metastasering.

Diagnos av sjukdomen

I modern medicin används följande typer av diagnostik:

 • biopsi;
 • rektal undersökning av palpation
 • kliniska blod- och urintester
 • blodprov för PSA;
 • Ultraljud (transabdominal, transrektal);
 • mätning av graden av urinering (uroflowmetry);
 • MRI (inklusive med kontrastmedel);
 • lymfografi;
 • urografi;
 • Röntgenundersökning
 • laparoskopisk lymfadenektomi.

Egenskaper av behandlingen

Adenokarcinombehandling utförs med olika metoder, vars val kommer att komma från scenen för den patologiska processen, tumörformen, patientens ålder och andra individuella egenskaper.

I modern operation gäller idag:

 1. prostatektomi radikal natur, vilket innebär att hela prostatakörteln avlägsnas (i svåra former) eller en del av den.
 2. Strålbehandling (används tillsammans med andra metoder).
 3. brakyterapi - En av bestrålningsformer som produceras genom introduktion av radioaktiva nålar i prostata. Mer föredraget och effektivt än strålbehandling.
 4. kryoterapi (behandling av adenokarcinom i prostata med djup frysning). Kan användas för att behandla små tumörer.
 5. Hormonbehandling.

Exempel på behandling beroende på formuläret:

 1. Melkoatsinarnoy För behandling av prostata-adenokarcinom kan användas: testosteron hormon blockad, strålbehandling, kirurgi. Behandling i 93-95% av fallen ger ett positivt resultat.
 2. Patienter med skivformig cellform rekommenderas att utföra radikal prostatektomi. Denna form är den tyngsta. Det kännetecknas av snabb utveckling och metastasering i benet. Hormonbehandling och kemoterapi med detta formulär ger oftast inte en positiv effekt.
 3. För odifferentierade tumörer är användningen av kemoterapi väl lämpad, vilken kan kombineras med cytostatika och hormonbehandling.
 4. Radioterapi fungerar endast i de första etapperna och med milda former av sjukdomen (starkt differentierade och måttligt differentierade tumörer).

utsikterna

Prognosen för prostata adenokarcinom beror på scenen i den patologiska processen, vilken identifierades av specialister. Ju tidigare en diagnos görs och behandlingen börjar, desto större chanser blir det för en lyckad återhämtning.

I de tidiga stadierna av prognosen för adenokarcinom i prostatakörteln har nästan alltid ett gynnsamt resultat. Tunga former av adenokarcinom kan behandlas mycket hårt och leder ofta till döden.

Läkare uppmärksammar vikten av förebyggande årliga undersökningar. Detta gäller särskilt äldre män. Adenokarcinom är farligt eftersom det i början kan vara praktiskt taget asymptomatiskt, och i sena steg har det en allvarlig utveckling och ett ogynnsamt resultat. Ta hand om din hälsa!

Vad är ett måttligt differentierat cancer i prostata?

Bildandet av prostatacancer med ålder är allt vanligare. Enligt statistiken utvecklas endast 1 man av 10 tusen karcinom i en ålder av upp till 40 år. Hos äldre män äldre än 75 år påverkar prostatakörtelns maligna process varje sjunde till åttonde person.

De tidiga stadierna av cancer tumörer brukar inte manifestera sig: det primära fokuset är fortfarande litet och inga metastatiska screenings bildas. Subjektiva klagomål av män, där kroppen utvecklar en adenokarcinom i prostatan börjar ljuda vid stadium III-IV, när behandlingen är svårt, och kirurgiska ingrepp i många fall inte längre är möjlig på grund av förlorad tid och distributionsprocessen.

definiera

Cancer är en illamående process, bildad av epithelialfoder. Adenokarcinom är ett särskilt fall av cancer. Tumören utvecklas från glandulära celler. 95 fall av 100 prostatacancer konto för acinar adenokarcinom.

Faktorer som kan leda till att malign process uppträder:

 1. Närvaron av precancerösa lesioner: intraepitelial neoplasi (avser obligata precancer, som förr eller senare maligniziruyut, som återföds i en malign tumör) eller atypisk hyperplasi (valfritt precancer, inträffar malignitet under ogynnsamma förhållanden).
 2. Ålder och därtill hörande hormonella förändringar.
 3. Endokrinologiska patologier: metaboliskt syndrom, insulinresistens, ökade testosteronnivåer.
 4. Överskott av animaliska fetter.
 5. Avvägs av ärftlighet. Enligt observationer, än vid en tidigare ålder diagnostiseras en nära släkting, desto högre risk för att utveckla cancer i hans avkomma.
 6. Ogynnsam ekologisk situation.
 7. Skadliga vanor som stör blodcirkulationen.
 8. Arbeta med kadmium.
 9. Kronisk inflammatorisk process i prostatakörteln.

histopatologi

För att verifiera prostatacancer är det nödvändigt att ta vävnadsfragment och studera dem under ett mikroskop. Prognosen för sjukdomen, processens aggressivitet bestäms till stor del av graden av differentiering av cancerceller. Vilken som helst atypisk cell bildas från en normal prekursorcell (till exempel celler av glandular epitel, som förekommer i prostatacancer). Normalt utlöses mekanismen för en programmerad död - apoptos - i mutantcellen. En cancercell förstörs inte, men börjar delas utan kontroll. Ju starkare den atypiska cellen skiljer sig från föregångaren, desto mindre differentierad är tumören.

Lågdifferentierade tumörer är bland de mest aggressiva, benägna att snabb tillväxt och bildandet av metastaser. Mycket differentierade kräftor skiljer sig däremot genom en godartad kurs och långsam tillväxt. Måttligt differentierat adenokarcinom upptar en mellanliggande position.

För att bedöma differentieringen av patologiska vävnader föreslog Gleason en skala, tack vare indikatorerna för vilka det är möjligt att erhålla information om sjukdomsprognosen. För att bedöma neoplasmen på Gleason-skalan analyseras två mest karakteristiska populationer av atypiska celler. Index G1 indikerar en hög nivå av differentiering. G5 - den lägsta möjliga differentieringen. Minsta poäng på 1 + 1 poäng till den mest gynnsamma prognosen och den minst aggressiva tumören. Den minst gynnsamma prognosen för Gleason-indexet är 10 (5 + 5).

Symtom och behandling av prostataadenokarcinom

Baserat på resultaten från statistiska studier diagnostiseras adenokarcinom i prostatakörteln oftare (i 95% av fallen) än andra typer av maligna tumörer som uppträder i denna körtel. Det är en vanlig sjukdom för män över 50 år.

Sjukdomen påverkar prostatavävnad och är en allvarlig patologi med hög risk för dödsfall och upptar den andra platsen i mortalitet efter lungcancer. Sjukdomens prognos beror på ett antal faktorer, som börjar med utvecklingsstadiet under diagnosen och slutar med patientens immunitet.

Vad är adenokarcinom i prostata?

Adenokarcinom är en malign neoplasma som påverkar cellerna i körtelepitelet, som uppstår i prostata som en eller flera knölar. Framväxten av patologi beror på mutationen av epitelceller, under vilka de muterar och snabbt multiplicerar. Ofta diagnostiseras glandular prostatacancer hos äldre män efter 50 års ålder. När sjukdomen utvecklas kan epitelial neoplasma begränsa sig till en prostata kapsel eller börja spridas längs de närliggande mjukvävnaderna och organen.

När metastaserade, kommer cancerceller in i lymf och påverkar iliac och retroperitoneal lymfkörtlar. Ofta förekommer spridningen av metastaser på blodbanan med ytterligare spridning i benvävnad. Den växande tumörens aggressivitet bestäms av Gleasons klassificering, vilket gör det möjligt att exakt avslöja scenen för cancerutveckling. Vid upptäckt av denna sjukdom bör läkaren informera patienten om vad prostataadenokarcinom är och hur vidare behandling ska baseras på tumörutvecklingsstadiet och de individuella egenskaperna hos patientens kropp.

Orsaker till utveckling

De exakta orsakerna till utvecklingen av cancer har ännu inte utforskats fullt ut, men många års forskning har gjort det möjligt att identifiera flera faktorer som kan prova utseende av adenokarcinom i prostata:

 • ärftlighet - i det rådande antalet patienter upptäcktes att denna sjukdom tidigare diagnostiserades i nästa släkting;
 • fetma och nedsatt diet
 • beroende av att dricka och röka
 • naturlig åldring av prostata
 • en skadlig ekologisk miljö på bosättningsorten
 • yrkesverksamhet som innebär kontakt med cancerframkallande ämnen och andra skadliga ämnen.

Medicinsk forskning har visat att uppkomsten av onkologisk neoplasm har ett direkt samband med störningen av balansen mellan könshormoner, vilket förklarar förekomst av denna prostatasjukdom i ålderdom. Det är värt att notera att endokrina störningar också framkallar hormonella förändringar, vilket kan leda till att onkologi av prostata kan uppstå i ung ålder.

klassificering

Typer av adenokarcinom är uppdelade, tillämpar Gleason-klassificeringen. Med hjälp av Gleason-skalan för prostatacancer kan du differentiera celltillståndet och bedöma tumörets aggressivitet. Normala epitelceller, när de utsätts för ogynnsamma faktorer, muterar, omvandlas till maligna. Och ju starkare mutationsprocessen blir, desto mer aggressiv blir tumören själv.

Gleason-poängen består av två summeringsbara delar (Gleason-summan). Den första av dessa bestämmer den rådande differentieringen av celler efter den första histologiska analysen. Den andra avslöjar följande, från de mest förekommande i den andra prövningen av cellulär differentiering. Komponenterna utvärderas på en skala från 1 till 5, varefter de summeras och den totala poängen är från 2 till 10.

Den numeriska beteckningen för Gleason-klassificeringen är följande:

 • G1 - homogen ny formation består av likformiga permanenta kärnor. Aggressivitet är obetydlig, enligt Gleeson 1-4 poäng.
 • G2 - det finns en dynamik för förening och proliferation av neoplastiska celler. Betyg 6 poäng för Gleason. Högsta poäng kan vara 7 poäng (summan är 3 + 4). Oftast behandlas tumören effektivt.
 • G3 - detta utvecklingsstadium kännetecknas av infiltrering av maligna celler i närliggande vävnader. Gleason gör 8 poäng (4 + 4).
 • G4 - tumören är helt sammansatt av patologiska celler. Det finns infiltration av närliggande vävnader i närheten. Gleason-poängen är 9-10 poäng. Vid detta skede är det praktiskt taget omöjligt att differentiera cellerna i neoplasmen.
 • G5 - tumörceller skiljer sig inte åt. Enligt Gleason poäng 10 poäng.

Ju mer Gleason poängen, desto mer aggressiv uppträder neoplasmen och ju sämre prognosen för patienten.

Maligna neoplasmer klassificeras i följande grupper:

 • Mycket differentierat adenokarcinom i prostatakörteln - dessa neoplasmer motsvarar G1-klassen och orsakar inte kliniska symptom. I 95% fall är föremål för fullständig botemedel.
 • Måttligt differentierade adenokarcinom i prostatakörteln - enligt Gleason kallas sådana tumörer som G2-G3. Ofta är lokaliseringsplatsen den bakre delen av prostata. När prostatan hos acinar adenokarcinom diagnostiseras 6 poäng enligt Gleason, då behandlingen börjar, är förutsägelser för patienter gynnsamma. Fin-acinar adenokarcinom i prostatakörteln uppskattas till 7 poäng enligt Gleason. Det bildas i olika områden, och när foci utvecklas blir foci tätare och expanderar och bildar en stor tumör. Prognosen för en sådan sjukdom är ogynnsam.
 • Dåligt differentierad prostata adenom - tumörer benämnda G4-G5 Detta är den mest aggressiva tumörer, som snabbt växa till omgivande vävnader och metastasera. I detta fall kan de sjukliga förändringar inte korrigeras, och prognosen för patienter besvikelse.

Fin-akinar och akinar carcinom är de vanligaste maligna formerna av prostata. Små och stora tumörer har sådana skillnader:

 • Lokalisering - små-akinar adenokarcinom bildas omedelbart i flera zoner. Neoplasmer av liten storlek kan spridas i hela prostatakörteln. Stor-tarmtumör är lokaliserad endast på ett ställe, oftare i prostatens bakre del.
 • Prognos för behandling - tumör med små akinarer orsakar inte kliniska symptom och det kan inte detekteras av palpation. Transformation av celler kan vara upp till 5 år, varefter en stor del av kroppen påverkas, vilket påverkar ytterligare behandling negativt. En tumör med stor acinar kan detekteras och differentieras snabbare, vilket påskyndar tidpunkten för behandling och behandling. Om neoplasmen kunde identifieras i de tidiga utvecklingsstadierna är förutsägelser för patienter mer benägna att vara gynnsamma.

Under definitionen av prostata onkologi är det nödvändigt att inte bara använda Gleason-klassificeringen, men också för att bestämma scenen i sjukdomsbanan.

Grader och etapper

Graden av utveckling av cancer är en klinisk indikator bestämd av nivån av morfologiska fluktuationer av tumörceller. Du kan bestämma scenen av sjukdomen med en biopsi. Steg av tumörutveckling bestäms av dess storlek, tillväxtens dynamik och närvaron eller frånvaron av metastasering. Det finns 4 stadier av adenokarcinom:

 • I (första etappen) - klinisk symptomatologi visas inte. På detta stadium är sjukdomen sällan detekterad, oftast av en slump, när patienten söker medicinsk hjälp av andra skäl.
 • II (andra etappen) - endast en del av körteln påverkas. Detta stadium kan lätt diagnostiseras, eftersom förändringar i prostata strukturen kan spåras med hjälp av TRUS.
 • IIIA (tredje inledningsskedet) - det finns aktiv tillväxt av tumören, med maligna lesioner spridda till familjevesiklar och kapslarväska.
 • IIIB (tredje etappen) - utveckla cancer sträcker sig till intilliggande inre organ.
 • IV (fjärde etappen) - metastasering uppträder. Neoplasmen påverkar rektum, bäckens vägg, blåsan och sphincten.

Vid det första utvecklingsstadiet kan neoplasmen inte detekteras med hjälp av palpation. När sjukdomen når andra etappen kan den identifieras med ultraljud. Den tredje etappen kännetecknas av proliferationen av periferin av prostata. Det fjärde slutsteget involverar proliferationen av adenokarcinomceller i lymfsystemet, ben och lungvävnader, såväl som levern. Metastaser är oense på kroppen i flera månader.

diagnostik

För att bestämma den exakta diagnosen av prostata adenokarcinom är det nödvändigt att genomföra följande studier:

 • insamling av anamnese genom att undersöka och ifrågasätta patienten
 • palpation av prostata;
 • allmän analys av blod och urin;
 • blodprov för prostataspecifikt antigen (PSA);
 • urografi (granskning och utsöndring);
 • uroflowmetry (mätning av dynamik och hastighet av urinering);
 • transrectal ultraljudsundersökning av prostata (TRUS);
 • magnetisk resonansbilder.

Under diagnosen av sjukdomen är det viktigt att utföra differentiering, för att utesluta andra prostata sjukdomar med liknande symtom, till exempel åldersrelaterad hyperplasi eller adenom.

symptom

Vid det inledande utvecklingsstadiet orsakar inte tumören några kliniska symptom, så det är omöjligt att detektera en tumör utan att utföra diagnostiska studier. Med utvecklingen av tumörer i ett tidigt skede kan symptomen på adenokarcinom vara enligt följande:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • förekomst av kvarvarande urin;
 • smärta och brännande under urinering.

I senare skeden kännetecknas sjukdomen av smärtsyndrom i bukregionen, som utstrålar sig i testiklarna och pubicområdet. Visuellt är det möjligt att upptäcka en ökning av lymfkörtlar i ljummen. Sjukdomens främsta symptom är en blandning av blod i urinen och sperma.

När tumören utvecklas till metastasen, smärtsyndromet förflyttas till revbenen och coccyxen, patientens aptit förvärras och en känsla av permanent utmattning uppstår. Det är viktigt att skilja adenom från adenokarcinom, eftersom de har en vanlig symptomatologi. Du kan upprätta en noggrann diagnos om du utför en fullständig läkarundersökning på ett sjukhus.

Metoder för behandling

Helt botemedel prostataadenocarcinom är endast möjligt om det diagnostiserades i de tidiga utvecklingsstadierna. Med en lämplig lokalisering kan andrologistläkaren förskriva patienten en operativ behandling som innefattar borttagning av prostata och närmaste lymfkörtlar. Vidare kan behandlingen av adenokarcinom i prostatakörteln genomföras med hjälp av låg invasiva metoder, till exempel hormonbehandling och kemoterapi. Metoden för att bekämpa onkologi bestäms på basis av utvecklingsstadiet av cancer, lokalisering av tumören och patientens allmänna hälsotillstånd.

Operativ behandling

Terapi genom kirurgisk ingrepp utförs om tumörens storlek når en medelstorlek, neoplasmen stör urinering och metastasering uppträder. Innan patienten tilldelas operationen är det nödvändigt att förutsäga eventuella konsekvenser efter avlägsnande av prostata och göra en uppskattning i relation till möjliga positiva resultat.

Innan operativa manipuleringar genomförs ska patienten överlämna alla nödvändiga analyser:

 • blodprovtagning för PSA-cancermarkör;
 • magnetisk resonansavbildning för att korrekt detektera tumörens placering
 • Allmänna tester av urin och blod
 • undersökning av en kardiolog

Efter att ha utfört all nödvändig forskning och erhållit resultat måste läkaren bestämma vilken väg att genomföra operationen:

 • Prostatektomi - organet är helt borttaget. Ofta utförs operationen med hjälp av laparoskopi, vilket är minimal invasiv kirurgisk manipulation, så det gör liten skada och stress för patienten.
 • Orkektomi - borttagande av testiklar. Det utförs som ett tillägg som är nödvändigt för att förhindra sjukdomsfallet, i det fall när den provokerande faktorn avslöjade en ökad produktion av testosteron av kroppen.

Under operationen kan lymfkörtlar avlägsnas, eftersom infekterade celler kan spridas genom lymfen.

Strålbehandling

Modern medicin skiljer strålbehandling med en separat behandlingsteknik, vilket är effektivt om onkologi diagnostiseras i tidiga stadier (1-2) av utvecklingen. En särskild strålkälla introduceras i prostata och lämnas där under en viss tid. Sådana typer av strålterapi används:

 • Brachyterapi är en effektiv teknik, under vilken en smalt reglerad bestrålning av det drabbade organet utförs utan negativa effekter på kroppen.
 • Adjuvant strålbehandling - ordineras ofta efter kirurgisk behandling för att förhindra återfall. Vanligtvis utsedd i kombination med kemoterapi.

Vilken typ av strålterapi ska användas, väljer doktorn, baserat på graden av utveckling av cancer och patientens allmänna tillstånd.

Hormonbehandling

Hormonbehandling används för att stoppa eller minska produktionen av testosteron i kroppen. Denna teknik är inte en separat behandlingsmetod och utses i ett komplex med andra läkemedel för att fördröja tumörutvecklingen. Intag av hormoner är en konservativ teknik som tar bort de kliniska symtomen på sjukdomen.

kemoterapi

Patienter med adenokarcinom i prostata är ordinerad kemoterapi som en hjälpmetod för bekämpning av metastas och profylax efter kirurgisk behandling. Innan utnämningen av en kemoterapi bör man ta hänsyn till eventuella negativa effekter på kroppen, eftersom biverkningar kan vara svaghet, berusning och försämring av immunsystemet.

ablation

Användningen av ablation är effektiv vid diagnostisering av sjukdomen vid tidiga utvecklingsstadier, och endast om patologi endast har en skada. Vid ablation utförs ultraljudsemitorn till det drabbade området, vilket har en skadlig effekt på cancerceller.

kryoterapi

Modern medicin innebär kryoterapi som ett alternativ till kirurgisk manipulation av tumöravlägsnande. Under proceduren fryses det angripna området av prostatan med argon eller helium, vilket orsakar förfall av adenokarcinomceller. För att förhindra effekterna av förkylning på omgivande vävnader, är en kateter, genom vilken ett frysmedel inträder, försedd med ett speciellt toppskydd där en varm vätska är belägen.

Prognos och förebyggande

Hur mycket patienten kommer att leva i fallet med prostatacancer beror på aktuell diagnos av sjukdomen. Den mest gynnsamma prognosen för livet i adenokarcinom i prostata, när patienten bad om hjälp för 1-2 steg. I 90% av fallen av cancer garanteras en överlevnad på fem år. Med en tumör som detekteras i 3 steg är överlevnaden inte större än hos 50% av patienterna. I fjärde etappen - upp till 19%.

Det finns inga bestämda sätt att förebygga prostatacancer, men du kan minska risken om:

 1. Regelbundet genomgå en urolog undersökning
 2. Anslut till en hälsosam kost;
 3. Håll koll på närvaron i mat av alla nödvändiga vitaminer och mineraler;
 4. Bli av med dåliga vanor (alkoholism, rökning).

Om det finns tecken på onkologi, måste du genast genomgå en fullständig medicinsk undersökning.

Adenokarcinom i prostata

Adenokarcinom i prostatakörteln - som en typ av cancer finns oftast hos den manliga befolkningen och står för nästan 90% av all prostatacancer.

Det finns adenokarcinom i prostatakörteln från celler av körtelepitel. Under vissa förhållanden börjar cellerna förlora sin differentiering. Från och med detta börjar deras aktiva proliferation. Den vanligaste formen av karcinom är acinar (95%).

Acinar adenokarcinom i prostata, vad är det? Acinar arter - betyder typiska, därför diagnostisera det, som prostatacancer. Prostatacancer diagnostiseras in situ (i det allra första steget) med ICD-kod -10-D07.5, prostata neoplasm-C61.

Prostata carcinom utvecklas från epitel i prostata-kanalerna. Det manifesterar sig i symtom beroende på scenen i prostatacancer.

Carcinom, som den andra onkologin i prostatakörteln i de första utvecklingsstadierna, visar inte rastlösa symptom, det kan ses endast när PSA-nivån i blodet stiger.

Prostatacancer hos andra arter är mindre vanligt och börjar utvecklas inte från prostatakörtlar, i motsats till adenokarcinom. Det kan vara lymfom, karcinom av urotelium, skavad neuroendokrin onkogenes.

Typer av adenokarcinom i prostata

Det är viktigt att veta! Karcinom har en glandulär cystisk form, fast tuberkulär, aznar, papillär, storcell eller mucinös.

Acinar adenokarcinom i prostatakörteln är storskalig och liten akinsyra. Båda formerna är en form av prostatacancer.

1. Melkoatsinarnaya adenokarcinom i prostatakörteln - refererar till den vanligaste typen av adenokarcinom. Det står för 92-95% av alla cancerformer i prostata. I övergångszonen i prostatakörteln - förekommer i 20%. Flera punktfoci med ökad mängd mucin börjar växa. Det härrör från epitel av små lobuler - prostata acini. I periferzonen spireras flera små onkogener samtidigt och tenderar att sammanfoga till en fast tumör som producerar mucin. Det utvecklas ofta utan obturation (överlappning) av kanalen som tar bort urinen.

2. Krupnoatsinarnaya adenokarcinom består av stora glandulära onkologiska formationer. Som ett resultat av mikroskopisk undersökning noteras cylindriska celler med cytoplasma, som beklär körtlarna. Cytoplasman kan intensivt fläcka celler. Elongerade kärnor är belägna i basaldelen. De är utrustade med hyperkrom karaktär, måttligt uttalad polymorfism, stor storlek och intensiv färgning. En prostata adenokarcinomprognos i stor skala lovar att vara en besvikelse på grund av den atypiska strukturen och tumörets höga malignitet.

3. Måttligt differentierad adenokarcinom i prostata är det andra steget bland de onkologiska tumörerna i prostata. Det detekteras med en ökning av PSA och fingerdiagnos i käftens baksida och tilldela 5-7 poäng för Gleason. Efter behandling ger en positiv prognos.

4. Mycket differentierad adenokarcinom i prostata är enbart enbart för den småskaliga sjukdomen hos män. Det är indelat i papillär och mucinös, krypande och endometriotisk, slem, glandulär-cystisk och fast trabekulär adenokarcinom. Celler av dessa typer av adenokarcinom varierar (differentierar) dåligt, växer långsamt, på Gleason-skalan har ett antal 1-5. Med tidig behandling påbörjad, lovar sjukdomen en gynnsam prognos.

5. Om onkogenescellerna inte låter sig differentiera och är polymorfa, så är detta låggradig adenokarcinom i prostata, överlevnad efter behandling är låg på grund av:

 • skiktad struktur av tumören;
 • snabb spiring i närliggande organ
 • aktiv metastasering av prostatacancer.

På Gleason-skalan får hon 8-10 poäng. Det kräver aktiv komplex terapi, liksom behandling av prostatacancer.

6. Tydlig cell adenokarcinom kan särskiljas genom svag färgning av cellerna med ett färgämne under histologisk analys.

7. Har temnokletochnoy Adenokarcinom i prostatakörteln, tvärtom, är färgad i en mörkare färg på grund av större absorption av färgämnet genom celler.

Bland de sällsynta typerna av adenokarcinom i prostata kan kallas: krokig, endometrioid, glandulär-cystisk och slem.

Orsaker och symtom

Sedan 35 års ålder borde män särskilt titta på deras kost, hälsotillstånd, livsstil. Förutom ärftlig predisposition kan orsaken till adenokarcinom vara:

 • stört balans av mikroelement
 • inflammatoriska sjukdomar i kursens kroniska skede;
 • specifikt virus;
 • kränkning av kroppens hormonella bakgrund.

Symptomatiskt adenokarcinom kan gömma sig bakom manifestationer av prostata adenom, så ignorera inte de minsta symptomen och kontakta en läkare om du har:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • brännande känslor och urinrester i blåsan;
 • obstruerad och intermittent urinering;
 • en svag stråle av urin, vilket kräver spänningar i bukmusklerna;
 • svårigheter med retention av urin
 • problem erektion och smärtsam utlösning;
 • spermier i urinen eller blod i spermierna;
 • smärta i perineum och anus
 • trycket på skrotet;
 • smärta i lumbosakralområdet och nedre extremiteterna.

Behandling av adenokarcinom i prostata

Behandling av adenokarcinom i prostata, liksom behandling av prostatacancer, ingår i dess komplexa:

 • avlägsnande av cancer genom prostatektomi (klassisk, laparoskopisk eller med hjälp av Da Vinci-roboten);
 • endoskopisk prostatektomi, vilket minskar tiden för operation och återhämtning efter operationen;
 • exponering för ultraljud med hög intensitet, fokuserad HIFU;
 • brachyterapi (bestrålning från insidan med hänsyn till nivån på PSA och körtelvolymen);
 • strålbehandling - med riktad bestrålning av tumören;
 • Cryotherapy - för att förstöra tumören genom att frysa;
 • kemoterapi och hormonbehandling
 • näring med prostatacancer;
 • folkbehandling av prostatacancer.

När en diagnos av adenokarcinom i prostata körs, är behandling med hormonbehandling ansluten vid senare skeden av cancerutveckling mot bakgrund av bestrålning och behandling med folkmetoder. Kemi används ofta för odifferentierade tumörer.