Huvud
Behandling

Konsekvenserna av operationen för att ta bort prostata, som kan vänta på patienten efter operationen

Den kirurgiska metoden (total eller delvis avlägsnande av hankörteln) anses vara den näst vanligaste behandlingen för prostataadenom. En specifik typ av operation ordineras beroende på sjukdomsstadiet. Typ av kirurgisk ingrepp beror på möjliga postoperativa komplikationer.

De vanligaste metoderna för prostataavlägsnande:

 • Snitt. Ett vertikalt snitt görs på körteln genom urinröret. På grund av snittet utvidgar hankärlns lumen.
 • Transuretral resektion av prostata (TUR). Ett miniatyrinstrument som excises del av körtelvävnaden injiceras genom urinröret.
 • Radikal prostatektomi eller öppet fullständigt avlägsnande av prostatakörteln.

Dessa är de mest effektiva metoderna för att avlägsna prostatakörteln, eftersom efter sådana förfaranden kommer lättnad omedelbart och varar lång tid. Men denna behandlingsmetod har baksidan - en hög risk för biverkningar. Avlägsnande av prostata: konsekvenserna har studerats och beskrivits, det är viktigt att läsa dem före operationen.

Risk för blödning

En av de farligaste och vanligaste komplikationerna efter operationen för att ta bort hankörteln. Statistik säger att det utvecklas i två
hälften av fallen. Konsekvenserna av denna komplikation kan vara ett blockering av urinröret med blodproppar, svår blödning. Om det finns allvarlig blödning utförs en blodtransfusion. Denna komplikation kan vara efter en öppen operation eller TUR. Med öppen ingrepp kommer orsaken att vara hemostasens egenskaper, och med TUR - avstötningen av den bildade skottet.

Vattenförgiftning

Det hänvisar också till komplikationer som är vanliga och svåra. Ett annat namn är TUR-syndromet. Orsaken är ingrepp av en vätska i blodet, som under borttagning av körteln används för att bevattna urinröret. Olika källor ger olika statistiska uppgifter om förekomsten av denna komplikation (från 0,1% till 6,7%).

Moderna tekniker för att avlägsna körteln, nya lösningar kan minska sannolikheten för detta syndrom till ett minimum.

Retention av urin

En karaktäristisk komplikation efter borttagning av prostatakörteln är akut fördröjning. Olika faktorer kan fungera som en orsak: från blockering av urinröret genom blodproppar till fysiologiska förändringar i musklerna i blåsan eller banalt medicinsk fel under resektion. Akut retention av urin kan leda till allvarliga konsekvenser, men det är lätt att spåra och kan snabbt elimineras för att undvika ytterligare hälsoproblem.

Urininkontinens

Observerad i 1-2% av fallen. Villkoren kan vara konstant eller uppstå endast med fysisk stress. I de tidiga stadierna av inkontinens är en konsekvens av instabiliteten i sphincter och blåsans muskler. Vanligtvis går det i några dagar av en sådan komplikation av sig själv. Det är sällan nödvändigt att använda kateter, urologiska dynor eller ytterligare terapi.

Andra problem med urinering

Patienter rapporterar förekomst av sådana komplikationer i 2-10% av fallen. Störningen kan uttryckas i det faktum att urinen läcker något, att själva processen blir smärtsam och svår. Ibland besvärar sådana komplikationer patienter utan prostata ännu mer än när de var symtom på den underliggande sjukdomen.

Liknande problem passerar i de flesta fall snabbt. Med TRU kan problem med urinering bero på att inte tillräckligt mycket körtelvävnad avlägsnades. Denna situation kommer endast att korrigeras med en andra operation. I andra fall kan de beskrivna problemen associeras med patologier av blåsans struktur, fel i operationen.

Olika inflammatoriska sjukdomar

Sådana komplikationer uppstår inte enbart efter kirurgisk ingrepp av den beskrivna arten, men i allmänhet efter några operationer. Källor säger att de händer vid varje femte operation.

Sådana inflammationer uppträder flera dagar efter ingreppet. Även sjukdomar av denna typ uppträder ibland efter långvarig användning av katetern. Det finns en grupp inflammatoriska sjukdomar som kräver längre tid att manifestera sig. Orsaken är frånvaron av prostatakörteln. När allt till dess att det var borttaget, var det ett naturligt hinder för patogena bakterier, som inte längre är närvarande.

Sådana komplikationer stoppas med metoderna för antibiotika. Sällan kan de gå i kronisk form och periodiskt förvärras. Oftast med ofullständig avlägsnande av körteln finns inflammatoriska sjukdomar som uretrit eller blåsor, orchitis.

När orgasm sperma inte utbrott

En sådan komplikation i professionella kretsar kallas retrograd ejakulation. Sperma med orgasm inte bara sticker ut, det kastas in i blåsan. Detta fenomen uppträder efter operationen för att ofta ta bort prostata. Vissa källor hävdar det i 99% av fallen.

Retrograd ejakulation kan vara fullständig eller partiell. Vid full sperma vid orgasm kommer inte att vara, och i partiell form efter urinanalysen är det möjligt att etablera eller installera kollisionsfaktorn i en blåsan. Faror för den manliga kroppen är inte en komplikation, eftersom spermien går tillsammans med urinen. Men detta tillstånd skapar svårigheter i situationen när det är planerat att bli barn.

Problem med styrka

Denna komplikation efter operation för att ta bort prostatakörteln skrämmer oftast männen. Studier tyder på att dysfunktionen av detta släkt inträffar efter att adenomen avlägsnats ganska sällan - i 4-10% av fallen. Detta överstiger inte sannolikheten för impotens i den dynamiska banan av prostata adenom.

Liksom andra operationer har borttagning av prostata dess konsekvenser. Korrekt förberedelse och efterlevnad av läkarmottagningar efter ingreppet kan minimera risken för komplikationer.

Konsekvenserna av prostataavlägsnande för den manliga kroppen: Prophylax efter proceduren

Många män i livet står inför problem med erektil funktion. De faktorer som orsakar denna överträdelse kan vara många.

En av de vanligaste faktorerna är förekomsten av prostatacancer.

Med detta resultat kommer den vanliga medicinen inte att hjälpa, i detta avseende hänvisas män till kirurgisk avlägsnande av prostatakörteln.

Varje man är säker på att han efter operationen kommer att falla i en kvinnas ögon, eftersom hon kommer sluta att föra henne nöje i sängen. Faktum är att avlägsnandet av prostata är inte en dom. Det viktigaste är att hitta problemet i tid och snabbt lösa det.

När är det nödvändigt att göra proceduren?

Prostatakörteln är en av de mest utsatta delarna av den manliga kroppen. I de första stadierna av prostata sjukdomen utför ofta vanlig medicinering. Men det finns problem mycket svårare. Till exempel prostatacancer eller prostata adenom. Om dessa sjukdomar upptäcks, kommer läkemedelsbehandling inte att vara effektiv, därför borde man ge krediter till kirurgiska metoder.

Innan han utför ett sådant ingripande i hankroppen utför doktorn en fullständig undersökning, varefter han gör en slutsats.

Huvudindikationerna för uppförandet av ett liknande förfarande för avlägsnande av prostata innefattar:

 • en stor mängd återstående urin, som är relaterad till prostata adenom;
 • alla typer av infektionssjukdomar i genitourinary system;
 • förekomsten av akut urinretention i blåsan;
 • njursvikt
 • Närvaron av stenar i blåsan;
 • hematuri;
 • förekomsten av komplikationer av prostata adenom;
 • aktiv progressiv prostatacancer.

Vad händer om du tar bort prostata som läses nedan.

Drift och Mäns hälsa

Varje man som genomgår operation för att ta bort prostatakörteln är säker på att han inte längre är en man, han kommer inte att kunna ha sex, ha barn och överhuvudtaget för att få en kvinna njutning i sängen.

I själva verket, om prostatakörteln är borttagen, hade endast 25% av fallen av 100% mindre störningar i erektilfunktionen. Men detta beror inte på kirurgiskt ingrepp, utan till det stadium som problemet löstes på. Ju tidigare du blir av med prostatacancer, desto bättre blir din manliga hälsa.

Avlägsnande av prostata: konsekvenser för människors hälsa efter operationen

Det finns vissa konsekvenser för borttagandet av prostata, som en man borde veta om.

Konsekvenserna av borttagning av prostatakörteln hos män:

 • problemet med inkontinens
 • oförmåga att utföra fullständig urinering
 • Utseendet i urinen av små mängder blod;
 • utseendet av en inflammatorisk process.

Omedelbart finns urininkontinens efter operation för att avlägsna prostatakörteln. Detta beror på att blåsan ska återgå till normal drift.

Och detta kräver extra tid. Män kan märka att i processen att urinera efter avlägsnandet av prostata är blåsan inte helt tömd.

Detta är en normal reaktion, eftersom i blåsan efter operationen kommer en kateter att installeras, längs vilken urinen kommer att flöda. Efter några veckor ska allt komma tillbaka till det normala. Under den första veckan kan du märka små mängder blod i urinen, detta kan anses vara normen, eftersom den borttagna prostatan blöder under en tid.

För mer information om återställningsförfarandet, klicka här.

I slutet av tiden

Efter avlägsnande av prostatakörteln är konsekvenserna minimala. Beroende på hur länge proceduren utfördes beror ytterligare manifestationer.

Efter operationen för att ta bort prostata - konsekvenserna:

 • små problem med erektil funktion
 • infertilitet;
 • frånvaro av ejakulation
 • ihållande urininkontinens.

Oavsett om det är möjligt att leva utan prostatakörtel nedan.

potens

Om du är orolig att efter att du har tagit bort prostatakörteln, kommer ditt sexuella liv att sluta, du är felaktig. Enligt många studier som genomfördes på män som genomgick en operation för att ta bort prostata, är konsekvenserna av en mans sexuella liv på den nivå som han var före operationen. Endast i vissa fall kan det minskas med en liten mängd.

Efter avlägsnande av prostata kan en man helt engagera sig i sex och känna orgasmen, som han kände före avlägsnandet av prostata. Det enda som kommer att vara frånvarande i detta fall är utlösning.

Erektilfunktionen kommer att vara densamma som före operationen, och mannen kommer att kunna uppleva orgasmer.

Du bör förbereda för det faktum att under det första året efter operationen kommer det att finnas ett återhämtningsstadium, under vilket sexlivet utan prostata kommer att nå den önskade nivån.

Om före operationen du hade problem med styrkan, då efter operationen kan det finnas allvarliga problem med erektion. I andra fall kommer du att vara en fullvärdig man, kunna ha kul och tillfredsställa din partner i sängen.

förebyggande

För att manliga sexuellt liv ska gå in i normal kurs efter avlägsnandet av prostata, bör en normal livsstil bibehållas i ett år eller flera år.

I vilket fall som helst påverkar borttagningen av prostatakörteln människors hälsa, så det är nödvändigt att vidta vissa preventiva åtgärder:

 1. Det är inte nödvändigt att sitta ner efter avlägsnande av prostata och vänta på att erektilfunktionen återhämtar sig själv. Ju tidigare och oftare du börjar ha sex med en kvinna, desto snabbare blir din erektion återställd.
 2. Det är inte alltid efter avlägsnandet av prostata som man kan älska i sin helhet. Därför, om du är rädd för att bli skämd för din fru, onanera dig i flera veckor. Detta hjälper dig att känna vad som hände efter operationen och hur din orgasm kommer att se nu.
 3. Vid maximalt försök att inte bära tunga saker och inte belasta för mycket i avvärjningsprocessen.
 4. På din fritid, försök att flytta, inte sitta still.

övningar

Efter avlägsnande av prostata bör det finnas en liten uppsättning övningar som kommer att hjälpa till att få bäckensbottenmusklerna till normala.

Sådana övningar inkluderar:

 • övningar som syftar till uppfattningen av bäckens muskulatur
 • övningar som syftar till spänningar i bäckenmusklerna
 • övningar som syftar till att slappna av i bäckensmusklerna.

Det här är de så kallade Kegel-övningarna, som inte bara hjälper till att återskapa bäckensgolvets muskler utan också helt återställer det manliga genitourinary systemet.

Strömförsörjning

Vad kan du äta efter prostataavlägsnande?

För att snabbt återställa livskvaliteten efter borttagning av prostatakörteln är det nödvändigt att följa några rekommendationer:

 • drick mycket vätskor, särskilt grönt te;
 • öka antalet konsumerade frukter och grönsaker;
 • att ge upp feta livsmedel i riktning mot proteinmat
 • åtminstone en gång i veckan finns det behov av skaldjur;
 • ge upp kaffe, från salt mat och snabbmat;
 • Rött kött, stekt mat och alkoholhaltiga drycker bör uteslutas från kosten.
 • mer äter mat av mjölk ursprung.

Att följa en sådan diet är önskvärt i flera år efter operationen. Detta kommer att bidra till att snabbt återhämta din manliga hälsa.

slutsats

Om din läkare har diagnostiserat en sjukdom som kräver avlägsnande av prostatakörteln, var inte rädd och acceptera operationen så fort som möjligt. Ju snabbare du tar bort prostata, desto snabbare kommer ditt urogenitala system att återgå till det normala.

Effekter av prostataavlägsnande kirurgi

Prostatakörteln eller, som den också kallas prostata, är den exokrina körteln, som endast är tillgänglig hos män. Dess dimensioner är ganska små, inte mer än en valnöt. Prostata ligger under blåsan, bakom det är ändtarmen. Denna körtel kontrollerar ett antal hormoner: hypofyshormoner, androgener, steroidhormoner, östrogener.

Prostatens huvudfunktioner är:

 • sekretion av hemlighet, som är en beståndsdel i spermierna;
 • stängning av utgången från blåsan under utlösning.

Indikationer och kontraindikationer för prostatektomi

Att ta bort prostatakörteln medför ett antal förändringar i kroppen, men du kan leva utan prostata. Värre om järnet bevaras, men det kommer inte att utföra sina funktioner eller kommer att medföra ännu mer skada på kroppen.

Indikationer för resektion av prostata:

 1. Prostatacancer.
 2. Inflammation av prostata (prostatit) är en lång (kronisk) inflammatorisk process som inte svarar på behandlingen.
 3. Närvaron av stenar med kronisk prostatit.
 4. Hyperplasi av prostata är en godartad tumör med uttalad karaktär.
 5. Brott mot urinering - vanlig urinering på natten, urin i små portioner, urinretention.
 6. Förekomsten av blödning i urinen (hematuri).
 7. Akut stadium av prostatit med komplikation.
 8. Frekventa infektionssjukdomar i det genitourära systemet.
 9. Olika njursjukdomar.
 10. Övervikt, fetma.
 11. Allvarliga sjukdomar i hjärtat, lungor, andra endokrina organ.

Kontraindikationer mot resektion av prostata:

 1. Förekomsten av exacerbationer av alla sjukdomar i urinvägarna.
 2. Sjukdomar i respiratoriska, kardiovaskulära system, som ligger i det dekompenserade steget.
 3. Diabetes mellitus.
 4. Blodsjukdomar (hemofili).
 5. Användningen av droger som spädar blodet (heparin, acetylsalicylsyra). En vecka innan operationen ska du sluta ta dessa mediciner.
 6. Sjukdomar förknippade med sköldkörtelproblem (hypotyroidism, tyrotoxisk goiter).
 7. Ålder. Människor som är äldre än 70 år är förbjudna att utföra sådan verksamhet.
 8. Maligna sjukdomar i kroppen.
 9. Rökare. Tre veckor före resektion av prostata måste du sluta röka.
 10. Åderbråck i testikeln (varicocele).
 11. Ankylos, noteras i höftledet.

Funktioner av prostatektomi

Före resektion av prostata identifieras ett antal egenskaper som bestämmer den mest lämpliga tillgången till prostata.

Ett snitt görs längs den främre bukväggen. Prostatakörteln visualiseras i operativfältet. Resektion av del av körteln genomförs utan ligering av kärl som leder till prostata. Nu används denna metod för åtkomst sällan i samband med en stor traumatism.

Förutom den föregående är åtkomst gjord på den främre bukväggen med ett streck från naveln på 1-1,5 cm och upp till skönhetsbenet. Kirurgerna korsar alla de kärl som matar körteln och tar helt bort prostatakörteln. Med denna åtkomst kan läkare enkelt inte röra nervplexuserna och kärl som påverkar urinering och erektion. Längden av en sådan operation är 3-4 timmar.

Ett snitt görs mellan skrot och anus. I denna åtkomst finns det fler nackdelar än fördelar: en obekväm inställning till körteln, frekventa trauma hos nervplex och kärl, en brist på förmågan att ta bort de nödvändiga lymfkörtlarna. Det enda pluset av perineal dissektion är lokalisering av ärr där ingen ser dem. Operationen tar ungefär två timmar.

För laparoskopi gör kirurgen flera hål, för kameran, ljus och verktyg. Bilden från kameran visas på monitorn, vilket visar hur hela operationen går. Denna metod ger bekväm tillgång till avlägsnandet av intilliggande lymfkörtlar, utan att påverka nervplexet. Varaktigheten av operationen tar inte mer än två eller tre timmar.

Transuretral resektion av prostata (TUR) är den vanligaste metoden för resektion av prostata. Avlägsnande sker med hjälp av ett speciellt endoskopiskt tunt rör, i slutet av vilket det finns en kamera, ett belysningselement och en skärdel. Ett sådant instrument sätts in i urinröret. Därefter avlägsnandet av en del av prostatan utan störning av de omgivande kärlen och plexuserna. Vid sådan åtkomst varar resektion inte mer än en timme.

Återställande av kroppen efter operationen

Huvudproblemet hos män i den postoperativa perioden är problemet med att återställa en erektion. Nerver, som stimulerar erektionen, ligger nära prostatakörteln. Skador på dessa nerver sker sällan, men förekommer fortfarande i medicinsk praxis. Därför är återvinningsförfaranden efter operationen obligatoriska:

 1. Kegel övningar stärker bäckens golv, förbättrar funktionen hos hela reproduktionssystemet, kontroll urinering.
 2. frekvent samlag eller masturbation återställer snabbt sexuell aktivitet.

En oral medicinering (Viagra, Cialis) blev en oersättlig medicin för att återställa potensen.

Perioden för restaurering av en erektion efter en resektion av prostatakörteln tar i genomsnitt upp till ett halvt år.

Möjliga komplikationer efter operation

I den tidiga postoperativa perioden kan det vara oroande:

 • smärta i ärrområdet
 • smärtsam urinering
 • blodig urladdning under urinering eller öppen blödning (blödning under operationen uppträder ofta på grund av hemostas eller avstötning av den bildade scaben);
 • vattenförgiftning eller TUR-syndrom (orsaken till dess förekomst är ingreppet av en speciell substans i blodet som används för att bevattna urinröret under operation);
 • smärta i underlivet.

I den sena postoperativa perioden kan det finnas:

 • Omvänd spermier kasta in i urinblåsan (retrograd ejakulation, kan det vara helt eller delvis, för patienten bär ingen fara, eftersom spermierna kommer ut i urinen, men för utformning av framtida avkomma är ett hot);
 • erektil dysfunktion
 • infertilitet;
 • erektil dysfunktion
 • urininkontinens
 • ärrbildning i blåsan;
 • postoperativ sårinfektion (denna komplikation är relaterad till felhantering aseptisk, slitstarka katetem visad lindad varbildning, feber, sjukdomskänsla) profylaktiskt postoperativt administrerade antibiotika;
 • ökad blodkoagulering som leder till bildandet av trombi, följt av deras blockering av stora kärl;
 • risk för återkommande sjukdom
 • brist på orgasm;
 • smärta under samlag
 • tomt utrymme vid platsen för den borttagna körteln, som ofta blöder (i sådana fall är Foley-katetern placerad i profylaktiska ändamål);
 • skada på ändtarmen, erhållen under operationen.

De vanligaste konsekvenserna av operation för att ta bort prostata är erektil dysfunktion och urininkontinens.

Erektil dysfunktion kan vara flera månader och försvinna sedan utan spår. Det beror allt på nerverna som kan skadas i operationen. Om minst en nerv lagras, återupptas den erektila funktionen. Tyvärr, om det var problem med styrka före operationen, kunde ingen förbättring förväntas efter det. Penisens känslighet blir densamma som före resektion. Efter operationen bör särskild vikt läggas vid återställande terapi.

Urininkontinens är en ganska vanlig komplikation, men det inträffar flera veckor efter operationen. Orsaken till inkontinens kan vara en täppning av blodproppar i urinröret, fysiologiska egenskaper hos musklerna eller medicinsk fel. I första gången efter operationen finns det läckage av urin, en känsla av fullblåsning, frekvent uppmaning att gå på toaletten.

Konsekvenserna av operationen är många, och de är inte alla mycket trevliga. Därför måste man väga för och nackdelar innan man tar till sig radikala behandlingsmetoder.

Prostatakörteln är mycket liten i storlek, men det kan medföra många problem för kroppens hälsa. Med tiden började behandlingen, den korrekta förberedelsen för operationen och strikt efterlevnad av alla regler under återhämtningsperioden är garantin för hälsa och fortsättningen av ett fullständigt sexuellt liv.

Effekter av prostataavlägsnande och återställning av styrka

Den bästa operationen anses inte vara färdig, så kirurgisk ingrepp är det sista behandlingssteget. Men i vissa situationer kan du inte klara av det. En ganska vanlig operation är borttagning av prostata, så många män är oroade över frågan: hur kommer de att känna efter det, vilka konsekvenser för människors hälsa kan förväntas och kommer påverkan att påverka styrkan? Hur är återhämtning och vilka möjliga komplikationer av prostataavlägsnande som är möjliga i början och sena perioder, kommer att höras i artikeln.

Allmän information

För närvarande kan operativ behandling av prostata hos män utföras på olika sätt. Det finns sparsamma operationer, vars konsekvenser är relativt mindre vanliga när det gäller människors hälsa och styrka, men det finns också mer komplexa. Ofta använda metoder:

 • TUR (transuretral resektion): Avlägsnande sker genom urinröret genom att införa i urinröret ett uretroskop utrustad med en glödlampa, en anordning för att separera prostata, en kammare och en sug. Under TUR tas endast den förstorade delen av prostaten bort. Genomsnittlig kostnad för TUR 33000 gnidning.
 • TUIP (transuretral snitt). Det är en mer mild metod i jämförelse med TUR, men mindre effektiv. Det utförs av lasern och består i dissektion av prostatakörteln på en plats där organet förhindrar normal urinering.
 • Öppna prostatektomi. En komplex operation med allvarliga konsekvenser för människors hälsa och ibland styrka i återhämtningsperioden. Kärnan är det fullständiga avlägsnandet av organet. Det utförs genom suprapubisk åtkomst, med hjälp av laparoskopi etc.
 • Ta bort Da Vinci-roboten. Modern teknik som ger bra resultat. Avlägsnande av en tumör i prostata sker laparoskopiskt, medan kirurgen själv har tillgång till operationsfältet uteslutande genom roboten. Återställande av manlig hälsa efter borttagning av prostata sker snabbt, och oönskade konsekvenser när det gäller bristande kraft uppträder sällan. Av bristerna är kostnaderna för borttagning (16 000-19 000 US-dollar) tilldelade.

Möjliga komplikationer och konsekvenser efter operationen är svåra att förutsäga. Det finns en viss statistik över frekvensen av oönskade konsekvenser för hanehälsan i den tidiga eller sena återhämtningsperioden, men varje situation är individuell och om ingreppet påverkar styrkan är okänt.

Möjligheten till komplikationer kan inte förutsägas.

Oönskade utfall

Oönskade konsekvenser för människors hälsa är uppdelade i två grupper: tidigt och sent. Tidiga uppstår i den tidiga postoperativa perioden, det vill säga omedelbart efter att prostata har avlägsnats under de första dagarna. Frekventa klagomål på män under denna period är:

 1. Smärta i postoperativ ärr.
 2. Smärta och rakning vid urinering.
 3. Isolering av blod eller blodiga blodproppar vid urinering eller utan kommunikation med den.

Det blöder för någon typ av kirurgisk behandling sker oftast: ungefär 2-2,5% av fallen. Volymen förlorat blod kan variera avsevärt. Ibland hotar blödning en persons liv och massiv blodförlust är anledningen till en andra operation. Konsekvensen av riklig tilldelning av blodproppar i den tidiga återhämtningsperioden kan vara ett blockering av urinröret, som är belagt med svårigheter med urinpassagen.

Den näst vanligaste oönskade följden av prostataavlägsnande av TUR är vattenförgiftning. Förekommer hos män i den tidiga postoperativa perioden. Förekomstfrekvensen är ungefär 0,1-6,7% av fallen. Det representerar inte en signifikant skada på människors hälsa, med en mindre infiltration av bevattningsvätskan (vätskan som används under TUR) i blodomloppet.

Med betydande vätskeabsorption kommer manifestationerna av vattenförgiftning att vara mer uttalade. Kliniken omfattar:

 • Illamående och kräkningar.
 • Förvirring av medvetandet.
 • Ångest.
 • Andnöd.
 • Cyanos av huden.
 • Muskelsvaghet.
 • Ökande, och sedan minskande hjärtfrekvens.

Om behandlingen är otillräcklig utvecklas kardiovaskulär insufficiens, cerebralt ödem, kollaps och efter chock och njursvikt. Behandling av vattenförgiftning är inte svår. Det består i att återställa balansen mellan vätska och elektrolyter. Män är förskrivna diuretika, saltlösningar indikeras för behandling, symptomatisk behandling utförs.

Den vanligaste oönskade effekten är blödning.

Avlägsnande av prostatakörteln kan ha en så obehaglig följd som problem med urinering. Urininkontinens och andra fenomen uppträder oftare i den tidiga postoperativa perioden. Svårigheter med frisättning av urin har en annan förekomst. Urininkontinens förekommer till exempel i 1-2% av fallen. Orsaken kan vara närvaron hos en man med anatomiska kännetecken i muskelväggen, i medicinskt fel, ackumulering av blodproppar i urinrörets lumen.

Urininkontinens är permanent eller intermittent, i samband med ansträngning, fysisk ansträngning. Behandling har inte en enda algoritm. De kan ordinera droger, och någon behöver en andra operation. Delar av män måste använda medicinska kuddar under en tid. Om urininkontinens är resultatet av otillräckliga adaptiva mekanismer, det vill säga, vävnader efter avlägsnande av prostata har inte haft tid att "anpassa" till de förändringar som har inträffat, är behandling inte nödvändig. Incontinens kommer att försvinna på egen hand om några veckor.

Avlägsnande av prostatakörteln, det kan finnas problem med urinering.

I motsats till inkontinens föreligger en akut retention av urinering, vilket ofta uppstår i tidig postoperativ period. orsaker:

 1. Blockering av urinröret genom blodproppar.
 2. Postoperativa förändringar i urineringens fysiologi.
 3. Medicinskt fel.

Om läkare inte upptäcker några strukturella hinder för urinflödet, kommer behandlingen att bli en kateterisering av blåsan. Vid detektering av blodproppar tas de bort, och om orsaken till förseningen är strukturella defekter som är konsekvensen av borttagning, är en andra operation möjlig.

Många män efter borttagningen är oroliga för återställandet av styrka. Faktum är att en sådan olycklig följd som erektil dysfunktion händer, men läkare tror: om det tidigare fanns inga problem i den sexuella sfären, kommer återställandet av manlig styrkan att ske tillräckligt snabbt. Det bör också beaktas att frekvensen av styrka är 4-10%, vilket inte överstiger andelen störningar hos den manliga sexuella sfären som orsakas av den underliggande sjukdomen.

Konsekvenserna av prostataavlägsnande är också infektionsfäste, retrograd ejakulation, kronisk smärta, impotens etc. De flesta komplikationer, inklusive styrka, behandlas framgångsrikt med snabb tillgång till vård.

Hur återhämtar man sig snabbare

Återställa manlig hälsa och styrka efter operation som utförs med några metoder är den viktigaste delen av en operation för att ta bort prostata för tumör, prostatit och andra orsaker. Korrekt utförd rehabilitering gör det möjligt att förbättra resultaten av behandlingen med kirurgiska metoder och påskynda återhämtningen. Den viktigaste komponenten av hälsovård är en strikt diet och rätt näring i framtiden.

Omedelbart efter avlägsnande av prostata har näring betydande begränsningar. En man förskrivs en diet med undantag för produkter som kan ge upphov till irritation i urinvägarna. Du kan inte röka, saltad, kryddig mat och, naturligtvis, alkohol. I framtiden är näring bäst byggd på grundval av mjölk-vegetabilisk kost: män rekommenderas att äta mer grönsaker, frukter, sura mjölkprodukter, skaldjur, gröna. Korrekt utvald mat kommer inte bara att eliminera de obehagliga konsekvenserna, men kommer i allmänhet att stärka människors hälsa och hjälpa till med att återställa kraften.

Efter borttagning av prostata måste du ägna särskild uppmärksamhet åt din kost.

För att återställa potensen efter borttagning av prostata är det användbart att använda en vibrationsgenerator för män Viberect. Denna enhet, i kontakt med penis, vibrerar vid höga frekvenser. Det är denna effekt som aktiverar sexuella reflexer: de många receptorerna i huvudet är extremt känsliga för vibrationer. Enheten är effektiv även om under operationen har penisens kavernösa nerver skadats. Viberect använder förblir intakt pudendala nerven som sänder en signal för att initiera de centra i hjärnan och ryggmärgen, vilket resulterar i en erektion. Därför är enheten rekommenderas särskilt för män som hade genomgått kirurgi på prostatan, urinblåsa eller tarm, där kavernösa nerver kan skadas.

Vibrationsstimulator Viberect rekommenderas för att återställa en potens.

Den viktigaste delen av återhämtningen är fysisk aktivitet. Det är inte bara allmänna övningar som rekommenderas, men också speciell laddning av Kegel, vars övningar gör det möjligt att stärka bäckens golv och förbättra blodtillförseln i det opererade området. Kegel övningar var ursprungligen utvecklade för kvinnor, men med tanke på deras effektivitet rekommenderas de männen inte bara efter att prostata har avlägsnats, men också i sjukdomar i genitourinary sfären. Kegel övningar inkluderar 3 på varandra följande rörelser:

 • kompression;
 • reduktioner;
 • utstötning.

Kärnan i den första träningen är den långsamma komprimeringen av alla bäckens golv i 10 sekunder. Du behöver göra övningarna, imitera processen med urinering eller avföring. Nästa block: övningar för alternerande kompression och spänning. Den tredje delen är en imitation av extrudering. Påminner om ansträngning, men i omvänd ordning.

Under återhämtningsperioden ska vi inte glömma kön. Man tror att kön och onani hjälper en man att snabbt återgå till den tidigare potensen och återställa styrkan. Men innan du börjar ett sexuellt liv bör du kolla med din läkare, efter vilken tid kön är tillåtet bara för din typ av operation för att ta bort prostata. Rimligt beteende och genomförande av rekommendationerna från specialister hjälper dem att återhämta sig utan problem och återvända till sitt gamla liv.

Prostataavlägsnande - indikationer, förberedelse och operation, konsekvenser och återställande av styrka

Konsekvenserna av sådana patologier i det genitourära systemet för män, som adenom, kan leda till behovet av att avlägsna prostata. Kirurgi för att ta bort prostatakörteln bär inte risken för dödsfall, men har sannolikheten för postoperativa komplikationer som påverkar livskvaliteten. Den operativa vägen är ofta den enda alternativa vägen för att undvika den allvarliga utvecklingen av sjukdomen. Ta reda på den information som hjälper dig att fatta rätt beslut, förbered dig själv moraliskt för operationen på prostata och få en uppfattning om utsikterna till postoperativ återhämtning.

Vad är prostataavlägsnande?

Prostatektomi är en kirurgisk operation för att ta bort prostata eller en del av det. Körteln utsöndrar en speciell hemlighet som stimulerar spermatozoas motoriska aktivitet och förlänger deras livskraft utanför hankroppen. Prostata ökar risken för naturlig befruktning väsentligt. Avlägsnande av kroppen betyder inte automatisk infertilitet. Modern operation innefattar flera operativa tekniker. Valet av den mest effektiva metoden är individuell och förblir efter eget gottfinnande hos läkaren och patienten.

Indikationer för borttagning

Kirurgisk ingrepp är alltid en extrem åtgärd, vilken medicin sanktioner bara om mot en bakgrund av progressiv sjukdom alla metoder för konservativ terapi har uttömt sig och inte fått ett tillfredsställande resultat. Patienterna kommer in i operationsbordet på grund av följande skäl:

 1. Onkologiska processer av prostatakörteln.
 2. Bildandet av steniga formationer i prostata-kanalerna (kalkylformig prostatit). Den tyngsta läckande formen av prostatit, där urinering blir svårt, och blod finns i urinen.
 3. Det avancerade stadium av prostata hyperplasi (orgelförstoring), som har en godartad natur - adenom.
 4. Cancer maligna neoplasmer - cancer har egenskapen att öka och sprida metastaser, vilket hotar hela livsorganets vitala aktivitet. Avlägsnande i onkologi bör utföras medan sjukdomen är i första eller andra etappen, och tumörstorleken översteg inte normen.

Metoder för adenomavlägsnande

Kirurgi har utarbetat flera sätt att prostatektomi. Hittills tillämpas alla. Valet tar hänsyn till patientens ålder, samtidiga sjukdomar, sjukdomsstadiet och PSA i blodet (prostatiskt specifikt antigen). Kirurgens kvalifikation är mycket viktigt. Det finns följande val av metoden för kirurgisk ingrepp:

 1. Transuretral resektion av prostata. Det utförs med godartad prostataförstoring. Operationen för partiell borttagning utförs genom laparoskopisk väg genom urinröret.
 2. Induktion av prostata. Metoden för intervention för prostataadenom, där det normala utflödet av urin återställs. Det utförs när prostata förstoras något, är risken för en tidig komplikation i form av retrograd ejakulation (att få spermierna utanför men inuti urinblåsan) hög.
 3. Radikal prostatektomi. Metoden används för tumörer och för att avlägsna hyperplasi av godartade egenskaper. Tillsammans med prostata tas lymfatiska kärl och noder bort.
 4. Laseravlägsnande av prostatakörteln. Progressiv metod, som på grund av låg traumatism är särskilt visad för äldre. Effekten av laserresektion är bevisad av ett relativt litet antal postoperativa komplikationer.

Hur utförs operationen på prostatakörteln

Under preoperativperioden måste all doktors rekommendationer följas strikt. Det är nödvändigt att sluta ta läkemedel som utspätt blod (Clopidogrel, Warfarin, Aspirin och andra). Preoperativ beredning är individuell beroende på vilken metod som används. För att få en fullständig bild av patientens tillstånd före operation kan läkaren ordna en serie prov:

 • analys på PSA;
 • transuretral ultraljud;
 • biopsi (efter läkarens bedömning);
 • rektal finger undersökning.

Transuretral resektion

Före operationen måste urin och blod analyseras. För anestesi praktiseras lokalbedövning. Eftersom den operativa instrumentationen utgår från direkt strömförsörjning, ligger en elektrod för jordning under patientens lår. Under operationen sätts ett resektoskop in i patientens urinblåsa genom urinröret.

Adenomen avlägsnas med hjälp av en anordning som kallas en slinga. Den nya bildningen avlägsnas gradvis, som om "skrapar" den tills det bara finns en hälsosam vävnad kvar. I slutet av operationen är den patologiska vävnaden i form av "chips" i blåsan. Dessa fragment tvättas ut med användning av en speciell anordning. Arbetsstandarderna är utformade under högst en timme. För tiden för efteroperationsperioden införs en särskild kateter för att återställa urinering.

Radikal prostatektomi

Om en betydande del av prostata påverkas av onkologi, anses minimalt invasiva metoder vara obegripliga. Läkaren är tvungen att göra ett val till förmån för en radikal kavitetsprostatektomi, vilket innebär att prostata avlägsnas. Driftstiden är cirka 2-3 timmar. Det finns tre tekniker för denna typ av operation:

 1. Vid kraftig ökning av prostata i underlivet görs ett snitt, åtkomst till körteln säkerställs, följt av borttagning.
 2. Patienter med överdriven kroppsvikt eller redan traumatiserad operation med excision i buken eller bäckens hålighet, är tillgång till prostata genom ett snitt i perineum.
 3. Metoden för laparoskopi involverar flera små snitt i bukväggen för införande av instrument och ett laparoskop, som är utrustat med en videokamera.

Endoskopisk resektion

En mindre vanlig typ av operation är samtidigt mycket effektiv. Avlägsnande sker med en laserstråle under lokalbedövning. För att utföra nedskärningarna krävs inte, utbrändes de skadade vävnaderna genom urinväggen. Fördelarna med kirurgi innefattar frånvaron av blodförlust, lågt trauma och en minskning av tidpunkten för återhämtningsperioden. För att underlätta processen använder kirurger en kamera i slutet av instrumentet.

Laserförångning

Den senaste metoden för avlägsnande av prostatakörteln är laserförångning, som använder egenskaperna hos en grön laser. Det skiljer ljuskänslighet mot hemoglobin, påverkar endast de körtelvävnader som har god vaskuläritet. Laserstrålen tränger in i vävnaden endast med 1 mm, så förångningen görs skikt för skikt. Patienten ges en lokalbedövning genom urinröret. Fördelarna med processen inkluderar den minsta risken för blödning.

komplikationer

Med den otvivelaktiga effekten av metoderna för kirurgisk manipulation finns det möjlighet till komplikationer och överträdelser både under och efter operationen:

 1. I 2,5% av fallen kan en stor blodförlust inträffa under operationen, vilket kan leda till behovet av transfusion.
 2. Efter operationen kan blödning förekomma och leda till blodproppar i blåsans område.
 3. Vattenförgiftning: En vätska avsedd för bevattning av blåsan kan komma in i blodomloppet.
 4. Fördröjd urinering som ett resultat av kirurgiska felaktigheter.
 5. Inflammation.
 6. Urininkontinens

Konsekvenser för människors hälsa

Livet utan prostata kännetecknas av sexuell dysfunktion för 20% av patienterna. Det finns inget överraskande eller särskilt dramatiskt i detta, eftersom sjukdomslogiken initiellt antog förtryck av sexuell funktion och en minskning av volymen av seminalvätska. I efteroperationsperioden återställs erektilkapaciteten långsamt. Separat bör man nämna konsekvenserna av att prostatakörteln avlägsnas hos män i form av retrograd ejakulation (i urinblåsan), vilket ökar risken för infertilitet och återfall av cancer.

Återvinning av potens efter prostataavlägsnande

Svaghet eller förlust av erektion hos män är en bieffekt av borttagning av prostatakörteln. Särskilt komplicerade fall är fall om nervfibrer som är ansvariga för utseende av erektion under operationen skadades. Om operationen var framgångsrik och det fanns inga problem innan ingreppet tog återhämtningen enligt recensioner från tre månader till ett år. Stor hjälp för rehabilitering kommer att ges med läkemedel för styrka baserad på Sildenafil och Tadalafil, mekaniska enheter (pumpar och erektila ringar).

Kostnaden för en operation för att ta bort prostatakörteln beror på kirurgens skicklighet och den valda kirurgiska metoden. Ungefärliga priser på kliniker:

Konsekvenser av borttagning av prostatakörteln

Primär behandling av prostata adenom består av användningen av mediciner, som med en liten tumörstorlek och den aktuella inledningen av terapi har en mycket bra effekt. I fallet, om adenomen är för stor eller inte svarar på traditionell behandling, är det troligt att patienten kommer att hänvisas till operation, i synnerligen försummade fall, till och med avlägsnandet av prostata är möjligt. Kan en man leva normalt utan denna körtel?

Innehållet i artikeln

Allmän information om prostata körtel och prostata adenom

Prostatakörteln är ett mycket viktigt organ i den manliga kroppen. Det är ansvarig för produktionen av en viss vätska - prostata sekret, som är en del av sperman och hjälper förlänga livslängden på manliga könsceller, samt skydda dem från yttre påverkan, vilket kraftigt ökar sannolikheten för en lyckad fusion av ägg och spermier.

I enlighet med formen och storleken av prostata är en valnöt, är det lätt palperas två halvor och separera deras spår. Prostatakörteln ligger strax under urinblåsan och är nära kopplad till rektum, och deras prostatavävnad täcker urinröret, så adenom kan identifieras genom förändringar och svårigheter att urinera.

Adenom av prostata hos män, eller godartad prostatahyperplasi, är en neoplasma som uppstår genom den onormala uppdelningen av cellerna i organens käftvävnad. Sjukdomen kännetecknas av bildandet av en eller flera knölar som växer i storlek och pressar urinröret.

I adenom, i motsats till cancer, gör det inte neoplasma av godartade och metastaser. Men det betyder inte att hyperplasi inte är farlig. Det måste behandlas, först med användning av läkemedel, och sedan, om läkemedlen inte har den önskade effekten, tillgripa en operation där avlägsnandet av prostata adenom utförs.

Indikationer för drift

Avlägsnande av prostatakörteln, vars konsekvenser, i strid med förväntningarna, inte är så farlig för kroppen, görs endast med vissa indikationer. Först och främst kommer traditionell terapi att användas, vilket i de flesta fall hjälper till med adenom.

Tänk inte att en man inte kan leva utan prostata, det är faktiskt bättre att ta bort ett sjukt organ än om det inte fungerar ordentligt.

Indikationer för en operation för att avlägsna prostata adenom kan vara följande:

 • prostatacancer;
 • kronisk prostatit, som inte längre är mottaglig för behandling
 • adenom i prostatakörteln för stor;
 • omöjlighet med normal urinering
 • hematuri, det vill säga närvaron av blod i urinen;
 • njursjukdom;
 • mycket övervikt.

Var inte rädd för operation, särskilt med onkologi, eftersom livet med cancer efter avlägsnande av körteln kan vara i många år. Detsamma gäller adenom, en försummad behandling kan leda till akut retention av urin och stark förgiftning av kroppen.

Kontraindikationer till operation

Implementeringen av prostatektomi är inte möjlig i alla fall, denna operation har allvarliga kontraindikationer som inte kan försummas:

 • förvärrade sjukdomar i utsöndrings- och reproduktionssystemet;
 • diabetes mellitus;
 • sjukdomar i kardiovaskulära och andningsorganen, som befinner sig i dekompenseringsstadiet;
 • sjukdomar av hematopoies;
 • ålder över 70 år
 • hormonella sjukdomar, särskilt de som är associerade med sköldkörteln;
 • förekomst av onkologi i andra organ
 • ankylos av höftledet, det vill säga dess orörlighet.

Män som har missbruk bör helt och hållet överge dem minst ett par veckor före operationen, särskilt när det gäller rökning. Dessutom måste du sluta ta läkemedel som spädar blodet, eftersom det kan leda till ytterligare svårigheter under proceduren som kommer att orsaka komplikationer efter borttagning av prostata adenom. Dessa läkemedel innefattar acetylsalicylsyra och heparin.

Typer av operationer på prostata

Det är globalt möjligt att dela operativa metoder för inflytande på prostata i två stora grupper:

 • Öppna operationer som kräver en snittning;
 • minimalt invasiva metoder, där speciell utrustning används och effekten utförs genom urinröret.

Modern medicin erbjuder olika sätt att betjäna prostatakörteln, de inkluderar:

 • öppen prostatektomi
 • transuretral resektion av prostata adenom;
 • laser-kärnbildning.

Valet av typen av operation bestäms av många faktorer, till exempel storleken på adenomen, närvaron av stenar i blåsan, särdragen i sjukdomsförloppet.

Öppna prostatektomi

Denna operation används för närvarande sällan, endast med mycket stora adenom eller närvaron av stenar i urinröret. Detta beror på det faktum att konsekvenserna efter operationen med en sådan effekt på prostataadenom kan vara oförutsägbara, och en lång återhämtning i en sjukhusmiljö är nödvändig.

Följande metoder för adenomavlägsnande är möjliga:

Öppen kirurgi numera sällan används, de flesta läkare försöker använda minimalt invasiva metoder som inte kräver term rehabilitering lång och tillåter så snart som möjligt för att återgå till ett normalt liv efter avlägsnande av benign prostatahyperplasi.

Transuretral resektion

Denna metod är oerhört populär, eftersom den anses vara den minst traumatiska kan patienten fortsätta ett normalt liv efter att prostata avlägsnats inom några dagar. I denna operation används ett resektoskop som sätts in i urinröret. Var inte rädd för smärtsamma förnimmelser, för i denna procedur är epiduralanestesi obligatorisk, patienten förblir medveten. Allmänna anestesi används mycket sällan.

Med hjälp av apparaten skärs den drabbade prostata vävnaden, vilket leder till att den klämda urinröret släpps. Efter operationen matas en vätska genom resektoskopet, med hjälp av vilket rester av prostatakörteln avlägsnas.

Det faktum att operationen genomförs genom urinröret, och inte göra snittet, komplikationer av minimalinvasiv prostataoperation är mycket sällsynta.

Laser-enukleation

Efter avlägsnande av BPH utförs med användning av en speciell holmium-laser, i motsats till transuretral resektion, med enukleation agnar prostata enskilda sektionerna som bildar adenomatösa knutor. Denna operation är ännu mindre traumatisk än TUR, komplikationer och obehagliga följder efter laserkirurgi för att avlägsna prostata adenom är minimala.

Eventuella komplikationer

Negativa konsekvenser efter operation kan delas in i två delar: tidigt och sent. De tidiga komplikationer som uppstår flera dagar efter operationen är:

 • smärtsamma känslor i ärrområdet
 • smärta vid urinering
 • penetreringen i ett ämnes blod genom vilket rester av den excised prostata tvättas bort
 • blod i urinen;
 • smärta i underlivet
 • hög feber efter att organet har tagits bort.

Sena postoperativa störningar uppträder när det redan finns tillräckligt med tid efter ingreppet, innefattar de:

 • retrograd ejakulation, där spermier inte kastas ut, vilket inte är farligt för en man, men komplicerar befruktning;
 • problem med erektil funktion
 • ofrivillig urinering;
 • smärta under sex och brist på orgasm
 • ökad risk för blodproppar
 • skador i ändtarmen, som härrör från kirurgi.

För att undvika dessa effekter måste du se en läkare minst ett år efter att du har tagit bort körteln, bara på det här sättet kan du förutsäga förekomsten av komplikationer och bli av med dem i tid.

Sexuellt liv efter operationen

Några män är rädda för att de efter operationen inte kommer att kunna få normal kön, eftersom det kommer att bli problem med erektion. Läkare lugna patienter, erektil dysfunktion uppträder endast hos 10% av patienterna och endast om en man tidigare haft problem med styrka. I alla andra fall kommer allt att vara bra.

Dessutom rekommenderar läkare aktiv sexuell aktivitet, eftersom det här låter dig återhämta sig snabbare efter operationen. Om det inte finns möjlighet att ha sex kan du begränsa dig själv till onani.

Operativa ingrepp i prostata idag har fler plusser än minus. Risken för biverkningar och komplikationer är minimal, om före operationen genomfördes normal diagnos och vid slutet av rehabiliteringsperioden kan man komma tillbaka till ett normalt liv, som konsument, samt kön.

Tidigare Artikel

Enema av prostatit