Huvud
Strömförsörjning

Operationer för att ta bort stenar från blåsan

Avlägsnande av sten från urinledaren föreskrivs med urolithiasis, om det ledde till att stenar bildades i njurarna. Utseendet av stenar i blåsan och njurarna är mycket vanligt, och den främsta orsaken till utvecklingen av denna sjukdom är överträdelsen av vatten-saltmetabolism. Ofta förekommer stenar i njure eller urinblåsa hos män i åldern 45 år och äldre (men kan också förekomma hos kvinnor). Beroende på stenens storlek kommer all ytterligare behandling att utföras.

Metoder för att ta bort stenar

Åtgärden för att ta bort stenar från njure eller urinblåsan kan endast utföras efter en fullständig undersökning av patienten och noggrann förberedelse. I närvaro av en allvarlig patologi kan kidneyavlägsnande förskrivas. Prognoser efter borttagning av njurarna kommer att vara bra om patienten noggrant följer alla tekniker och recept från läkaren.

För att bekräfta diagnosen kan läkaren ordinera ultraljudsdisposition, urokystografi, magnetisk tomografi, urinanalys och ett blodprov. Om det behövs kan ett förfarande som blåsningens punktering, vilket är ett brådskande förfarande för att avlägsna urin i strid med urinrörets patency, utföras.

Ta bort stenen hos män och kvinnor oftast med hjälp av en kirurgisk operation. Standardoperationen på blåsan hos män åtföljs av en viss risk och för idag används mindre än andra metoder. Ett bra alternativ till kirurgi för behandling av urolithiasis hos män är krossning av stenar i blåsan, där stenen är uppdelad i små fragment, och sedan utgår den självständigt genom urinröret tillsammans med urinen.

För detta används litotripsy, vilket är ett speciellt förfarande för förstörelse av stenar i urinledaren, njurarna och i själva blåsan. Det kan vara av två typer: kontakt och fjärrkontroll. Var och en av dessa metoder har sina egna fördelar och nackdelar, som bör beaktas i samband med patientens tillstånd, antalet stenar, deras storlek etc.

rådet en väl valda teknik för att ta bort eller krossa stenar hjälper till att undvika komplikationer och göra behandlingen så effektiv som möjligt.

Remote lithotripsy

Det mest smärtfria sättet att ta bort kalkylen från blåsan hos män och kvinnor anses vara avlägsen litotripsy. Under denna operation föreligger ingen direkt kontakt mellan apparaten och stenen, eftersom den är uppdelad i fragment till sandens tillstånd genom att styra chockvågen av en given parameter på stenen. I förväg måste patienten rengöra tarmarna från avföringen med emalj eller speciella preparat.

För detta ändamål används en speciell litotriptergenerator som genererar repetitiva vågor med föreskriven kraft och djup. Under proceduren måste patienten bedriva anestesi intravenöst. Anordningen appliceras på sidan av buken eller ländryggen, beroende på var stenen är belägen. Vid den tiden tar hela proceduren ca 40 minuter, men kan nå 1,5 timmar om det finns mycket konkrement. Därefter är det uppdelat i små delar och lämnar fritt genom urinröret hos män eller genom urinsystemet hos kvinnor i flera dagar.

Omedelbart efter proceduren kan patienten känna smärta i ländryggsregionen och ibland oroa sig för njurkolik. Detta kan bero på ofullständigt avlägsnande av beräkningar. Också på bakgrunden av ingreppet finns ofta kräkningar, smärta på platsen för anordningen eller blodet uppträder i urinen. Det är förbjudet att genomföra en fjärrteknik under graviditeten, med urinmaskning, pyelonefrit, blödning och uretrit.

Kontakta Lithotripsy

Detta är ett nytt endoskopiskt förfarande, utfört med hjälp av ett specialverktyg som matas till kalkylen och krossar det. För detta införs ett endoskop i blåsan. I en session tar kontakt med litotripsy bort alla stenar.

Metoden anses vara icke-invasiv, eftersom det inte finns något brott mot huden. Det finns kontakt litotripsy av följande arter:

Krossning av stenar med ultraljud gör det möjligt att dela betong i fragment mindre än 1 mm, varefter de avlägsnas. På så sätt kan du ta bort en lågdensitetssten, men andra förblir oförändrade.

Under behandling med ultraljud ska patienten bedövas. Preliminärt är det också nödvändigt att rensa tarmarna och göra en lavemang.

Krossningen av stenar med en laser anses vara den mest effektiva metoden för idag och möjliggör höga resultat. En laserstråle är spetsad på stenen, som krossar den till damm eller sand, oavsett plats. Denna teknik leder inte till exponering för omgivande vävnader, men fungerar endast i en given riktning. Avlägsnande av stenar med laser har därför färre konsekvenser och komplikationer än någon annan behandling.

Pneumatisk litotripsy är ett förfarande under vilket stenar avlägsnas med en speciell metallsond som matas till stenen. Tryckluft förorsakar deras förstöring, och sedan går stenarna genom urinröret. Nackdelarna med denna metod innefattar möjligheten att skada mjuka vävnader eller sannolikheten att kasta stenar in i njuren.

rådet För att snabbt och effektivt avlägsna kroppsresterna från stenar är det nödvändigt att följa läkens föreskrifter och ta föreskrivna läkemedel.

Det är förbjudet att utföra proceduren för att krossa stenar i patienten i närvaro av prostatit, en njurtumör, sjukdomar i mag-tarmkanalen i förhöjningsskedet och under graviditeten.

Priset för litotripsy beror på valet av tekniken och på den enskilda patologin själv. Före proceduren måste patienten genomgå en grundlig undersökning för att utesluta eventuella kontraindikationer och minska riskerna för komplikationer. Att avleda resterna av konkrement hjälper den speciella kost och de preparat som läkaren utsett.

Operativ avlägsnande av stenar från blåsan hos män

En mängd urolithiasis är cystolithiasis, d.v.s. Utseendet av stenar i blåsans hålrum.

Denna sjukdom är vanlig bland äldre män och pojkar upp till 6 år, vilket vanligtvis förklaras av ofullständig tömning av blåsan.

Cystolithiasis hos män: orsaker, symtom

Närvaron av stenar i blåsan är en sjukdom i genitourinary sfären, kallad cystolithiasis. I nämnda stenar organ kan vara av olika former, sammansättningen, strukturen, antal, storlek, och så vidare. I pojkar stenar är i grunden består av fosfater, oxalater av kalcium, salter av urinsyra, urinsyra, och vuxen manlig övervägande endast av urinsyra.

En av orsakerna till utseendet av stenar i blåsan är en minskning i den yttre urinrörsöppningen. Detta fenomen observeras hos barn som är belastade med balanopostit med komplikationer, och hos vuxna med Marianas sjukdom, prostatacancer, urinrörelser, prostata hyperplasi etc. Riskfaktorer för urolithiasis inkluderar frekvent infektiös inflammation i urinblåsan, mild urinering, störning av vatten-saltmetabolism hos endokrina körtlar etc..

Symptomen av närvaron av stenar i urinblåsan, i första hand inkluderar störningar i urinering, närvaron av blodiga urinbeståndsdelar, som inte passerar smärta i buken, som sträcker sig till penis, skrotum, lår och andra delar av kroppen. Dock kan denna sjukdom uppstå och är helt asymptomatisk.

Diagnos av stenar i blåsan och behandlingsmetoder

När du har de första symtomen på att få urinblåsor behöver du kontakta en specialist som utför en omfattande diagnos och gör en noggrann diagnos.

Diagnos av denna sjukdom innefattar sådana grundläggande metoder som:

 1. Visuell undersökning av en specialist med palpation av underlivet för att bestämma en förstorad blåsan, om det behövs - en rektal undersökning för att bestämma prostata adenom.
 2. Ultraljud (ultraljud) av detta organ, som låter dig bestämma stenens närvaro, läge, storlek och form.
 3. Ett allmänt urintest kommer att visa närvaron av salt, bakterier, vita blodkroppar och erytrocyter i urinen, vilket gör det möjligt att bedöma närvaron av en infektion i genitourinary sfären, vilket är orsaken till stenen utseende.
 4. Cystoskopi är en metod som resulterar i en visuell undersökning av cystoskopet av blåsans inre struktur.
 5. Spiral beräknad tomografi är en av de mest exakta och känsliga metoderna för att bestämma även de minsta stenarna i ett specificerat organ.
 6. Cystography, excretory urography gör att du kan bedöma tillståndet hos en mans urinväg, bestämma de befintliga stenarna i blåsan, prostatahyperplasi,
 7. Intravenös pyelografi - Röntgenbilder av ett människors urogenitala system före och efter införandet av ett speciellt kontrastmedel; låter dig bestämma patologin i detta område.

När de utför en fullständig undersökning av patientens urolog beroende på de mottagna informativa uppgifter om antalet, storlek, sammansättning av stenar i sin urinblåsa delar lämplig typ av behandling. Det kan vara konservativt och operativt. Konservativ behandling innefattar att ta receptbelagda läkemedel för att upprätthålla ett visst alkaliskt balans i urinen och vidhäfta till en speciell diet. Som ett resultat kan små stenar avsluta smärtfritt oberoende genom urinröret utåt.

Kirurgiskt avlägsnande av urinblåsor

Kirurgisk avlägsnande av urinblåsor efter urologens val kan innefatta:

 • chockvåglitotripsy;
 • tsistolitotripsiyu;
 • tsistolitotomiyu.

Stötvågen litotripsi är sparande operation utförs i det område i vilket små stenar är män blåsan under inverkan av elektromagnetiska vågor enhet - lithotripter - krossas till en sådan storlek att de kan gå ut på ett naturligt sätt - vid urinering. Förfarandet är enkelt nog, det kräver inte att patienten placeras på ett sjukhus.

Nästa populära metod för kirurgisk behandling av urolithiasis är cystolithotripsy. Kärnan i metoden är att en speciell endoskopisk teknik införs i blåsan genom urinröret, vilket förstör stenarna till små fragment, som därefter tvättas bort och evakueras av cystoskopet till utsidan. Operativ ingrepp utförs under lokal eller ryggradsbedövning. Kontraindikationer av detta förfarande är olika inflammatoriska processer i urinröret, en liten del av blåsan, närvaron av en pacemaker, etc.

I sällsynta fall, när det finns omfattande urolithiasis eller det finns allvarliga anatomiska abnormaliteter i urinvägarna, görs borttagning av stenar från blåsan på ett öppet kirurgiskt sätt, d.v.s. tsistolitotomiey. Indikationer för operationen är:

 • akut smärta i underlivet
 • inflammatoriska processer i genitourinary system;
 • brist på resultat från sparsam behandling
 • retention av urin;
 • en blandning av blod i urinen.

Essensen består tsistolitotomii sektionsvy blåsväggen, att avlägsna alla stenar och sedan skiktad suturering dess väggar. Operationen utförs under generell anestesi. I denna kropp efter operationen är en kateter installerad, antibakteriella läkemedel ordineras. Utan att misslyckas, efter ett kirurgiskt ingrepp utförs en diagnostisk undersökning av blåsan för att utesluta de återstående fragmenten av stenar.

Med denna metod av behandling är risken för postoperativa komplikationer mycket större. Oftast finns det infektioner i urinvägarna, hyponatremi, trauma på blåsans väggar, feber och några andra. Att återställa patienten kräver mycket mer tid. Efter urladdning från sjukhuset ska patienten genomgå en halvårsundersökning av genitourinärsystemet.

Som förebyggande åtgärder av urolithiasis hos män rekommenderade intag av vatten minst 2 liter per dag, vilket reducerar salt, matintag, som innehåller tillräckligt med magnesium, kalcium och andra element.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Avlägsnande av stenar från blåsan

En av varianterna av urolithiasis, stenar i urinblåsan är en allvarlig sjukdom som kräver omedelbar behandling. SMC "Best Clinic" erbjuder tjänster av sina specialister i Icke-kirurgiskt avlägsnande av stenar från blåsan. I vår klinik krossas stenarna med hjälp av fjärrkontroll och kontakt litotripsy - effektivt och säkert.

Tjänsten finns i klinikerna:

Gör ett möte genom att välja en klinik och en bekväm tid!

Gör ett möte

Vad är stenar i blåsan och varför ska de tas bort?

Det är omöjligt att säga exakt orsaken till bildandet av calculi i blåsan. Urologen tror att flera faktorer kan påverka denna process. Av dessa är de mest signifikanta: undernäring, alltför stora mängder salter i kroppen och inflammation i slimhinnan i den urogenitala kanalen.

Stenar i blåsan minskar betydligt en persons livskvalitet - han har ständigt smärta och problem med urinering kan leda till komplikationer. Nedsatt njurfunktion på grund av stenar, dess inflammation och dess abscess hålrum leda till allvarliga konsekvenser - patienter behövde operation och kan även borttagning av organ. En annan formidabel komplikation av urolithiasis, uremi, uppenbarar sig plötsligt och utgör en fara för patientens liv.

Fördröja inte resan till en urolog för några manifestationer av denna sjukdom! Moderna metoder för att ta bort stenar från blåsan är fundamentalt annorlunda än de allvarliga kirurgiska ingrepp som skrämmer patienterna så mycket.

Symtom på stenar i blåsan

Även stora stenar i blåsan kan inte uppenbaras på något sätt. Symptom på sjukdomen utvecklas när stenen kommer i kontakt med blåsans väggar, irriterar slimhinnan eller förhindrar ett normalt urinflöde.

Symtom på urolithiasis varierad. Brott mot urinering - En av de viktigaste manifestationerna av närvaron av stenar i blåsan. Patienten är oroad över det vanliga trängseln att tömma urinblåsan, avbryta urinflödet eller fördröja utflödet. I andra fall är patienten, tvärtom, urininkontinens - en sten fastnar i halsen av urinblåsan och förhindrar koppla upp interna ringmuskel kropp. Buksmärtor och suprapubisk området kan ges i perineum och könsorgan, liksom i området låret.

Patienter med urolithiasis har ofta blod i urinen - på grund av traumatisering med konkretioner av blåsans slemhinnor.

Diagnos av stenar i blåsan

Att diagnostisera följande typer av forskning:

 • klinisk analys av urin;
 • bakposev urin;
 • ultraljud;
 • cystoskopi.

Indikationer för borttagning av stenar från blåsan

Små stenar kan skilja sig från blåsan på egen hand. Med en liten mängd konkrement är det ofta tillräckligt med konservativ terapi: utnämning av mediciner och en specialdiet.

Med stora stenar är det redan nödvändigt att genomföra deras snabba borttagning. I "Best Clinic" för detta används fjärrkontakt och kontakt litotripsy - krossning av stenar.

Metoder för avlägsnande: kontakt och fjärrkontroll

Kirurgisk metod för avlägsnande stenar från blåsan i moderna mediciner används sällan endast för allvarliga indikationer, eftersom de senaste hårdvaruteknikerna tillåter dig att ta bort stenar utan operation. Den vanligaste, effektiva och säkraste bland sådana förfaranden anses vara fjärr lithotripsy.

Denna metod är baserad på effekten av chockpulsvågor som utsänds av en speciell enhet på stentens plats. Som ett resultat kan stenen brytas in i ett antal minsta partiklar: i denna form utsöndras konkreten lätt från kroppen med urin.

Det finns två typer av litotripsy:

 • Fjärrkontakt (kontaktlös) litotripsy krossa njurstenen på avstånd, utan att röra patienten. Med hjälp av en speciell ultraljudsstråle kan du hitta platsen för stenen och redan chockvågor bryter den till mindre partiklar. I sällsynta fall kan lithotripsy inte utföras vid litotripsy fullständigt genom litotripsy.
 • Kontakta Lithotripsy utförs på följande sätt: Ett speciellt instrument införs i kroppen, vilket skär sten direkt vid platsen för dess dislokation. Denna metod är lite effektivare, eftersom det finns direktkontakt, vilket gör det möjligt att utföra behandling mer kvalitativt.

Metoden för att utföra krossning av stenar väljs av den behandlande läkaren beroende på stenarnas storlek och deras kemiska sammansättning.

Eventuella kontraindikationer och konsekvenser

Kontraindikationer för litotripsy är:

 • komplikationer efter andra liknande förfaranden;
 • patientens övervikt
 • låg blodkoagulerbarhet;
 • ryggradssjukdomar;
 • störningar i arbetet i mag-tarmkanalen;
 • njurtumörer;
 • sjukdomar i det kardiovaskulära systemet;
 • graviditet;
 • menstruation.

Varför är det nödvändigt att ansöka om "bästa kliniken"

Den urologiska avdelningen för Best Clinic är utrustad med den senaste enheten för att utföra icke-kirurgisk borttagning av stenar från blåsan.
Proceduren utförs på MODULITH SLK litotripter - det förstörs effektivt stenar med annan struktur och lokalisering. Specialister på vår klinik -
erfarna proffs, kandidater för medicinsk vetenskap, författare till vetenskapliga verk på urologi. De har moderna metoder för behandling av urolithiasis och garanterar patienternas säkerhet och effektivitet i förfarandena.

För att spela in ett möte, ring +7 (495) 530-1-530 eller klicka på knappen "Make a appointment" och lämna ditt telefonnummer. Vi ringer dig tillbaka till din bekvämlighet.

Krossning av stenar i blåsan

Urologiskt centrum av filialen nr 1 i FGKU "The Main Military Clinical Hospital. Academician NN Burdenko "utför en operation för att ta bort stenar från urinblåsan, såväl som att utöva olika metoder för behandling av cancer och andra sjukdomar i kroppen. I vår klinik kan du också genomgå behandling med hjälp av moderna minimalt invasiva metoder.

Tsistolitiaz - en typ av njursten, som skiljer lokalisering av förkalkade stenar eller salt i hålrummet i blåsan.

Stenarna i kroppen bli en orsak permanent ofullständig tömning av urinblåsan och associerade med andra symptom och / eller samtidig sjukdom :. Nedsatt utflöde av urin, prostata-adenom, inflammation i urinvägarna, etc. Som ett resultat av dessa patologiska processer sker stagnation av kvarvarande urin, följt av utfällning därur salter. I detta fall observeras primärkoncentrationen som bildas i blåsan. Sekundära stenar - det konkretioner bildas i njuren (sällan - i urinledaren) och sänkningen av urinvägarna till blåsan kaviteten. Ytterligare utveckling av sjukdomen kan förutsägas genom att ta hänsyn till sammansättningen av själva stenen och syrabasbasen i urinen. I vissa fall, evakuerades sekundära sten oberoende med nuvarande inkontinens, men under vissa villkor gradvis öka i storlek och störa organfunktion.

orsaker till

Oftast påverkar cystolithiasis män i åldern 60 år och äldre. De främsta orsakerna som orsakar bildandet och utvidgningen av stenar i blåsan och utvecklingen av denna sjukdom är:

 • adenom av prostata;
 • neurogen dysfunktion i blåsan;
 • urethral stricture;
 • kronisk blåsan;
 • diverticula.

diagnostik

Diagnos av närvaron av stenar i blåsan börjar med en ifrågasättning av patienten om hans klagomål. Symptomatisk symptomatologi är en indikation för syftet med ytterligare undersökning med ultraljud och radiologisk diagnos, i vissa fall - med visuell undersökning av ett cystoskop. För att utesluta en blåsertumör som är försedd med salter, är det nödvändigt att utföra CT, MRT eller betraktande uretrocystoskopi.

När palpationsstenar upptäcks extremt sällan och endast i de fall då konkrementet har nått en stor storlek. Därför behövs instrumental diagnostiska metoder.

Allmänna indikationer och kontraindikationer för borttagning av stenar från blåsan

Avlägsnandet av stenar visas i följande fall:

 • frekventa anfall av smärta;
 • störningar av urinering
 • frekventa inflammatoriska sjukdomar i urinröret eller urinblåsan, provocerad av stenar;
 • ineffektivitet av läkemedelsbehandling avsedd för evakuering av natursten
 • för stor sten eller flera stenar.

Kontraindikationer inkluderar en gemensam lista över sjukdomar och tillstånd som gör något kirurgiskt ingripande omöjligt eller orimligt.

Förberedelser för en operation

Innan förfarandet för utvinning av sten föreskriver läkaren en standardundersökning (blod- och urinprov - generellt och bakteriologiskt) och, om nödvändigt, en öppen typ av ingrepp, en anestesiologs samråd.

Vid behov kan ytterligare prov och instrumentella undersökningsmetoder föreskrivas.

Metoder för behandling

Remote lithotripsy. Avlägsnande av stenar från blåsan med denna metod består i inverkan av en chockvåg på den. Specialutrustning genererar en chockvåg, som läkaren fokuserar med hjälp av navigationsutrustning. När avlägsen lithotripsy inte påverkar den omgivande vävnaden, kan kirurgi utföras utan anestesi. Med denna metod är det möjligt att genomföra förstörelsen av små stenar, då stenfragment oberoende evakueras vid urinering.

Tsistolitotripsiya. Kärnan i denna metod består i införandet av ett endoskop i blåsans hålrum (genom urinröret), sedan introduceras en litotripter genom endoskopet. Inbyggd optik låter dig hitta en sten och få sin bild, varefter doktorn utför förstöringen av konkretionen genom kontaktmetod. Slipning utförs tills fragmenten når de mått som gör det möjligt för dem att tvättas av en speciell evakuator genom cystoskopröret. Tvättprocessen består i införandet av en steril lösning i blåsan, som sedan sugs ut tillsammans med resten av stenarna.

Cystolithotripsy anges för stenar som inte överstiger 2 cm.

Tsistolitotomiya. Det hänvisar till en öppen typ av kirurgisk ingrepp och består i dissektion av blåsans främre vägg, i vilken stora eller flera konkretioner är lokaliserade, för utvinning av vilka andra typer av operationer inte är lämpliga. Fördelen med denna typ av ingrepp är möjligheten till ytterligare medicinska manipuleringar, exempelvis avlägsnande av prostata adenom. Efter cystolithotomi kan TUR-adenom i prostata utföras.

De viktigaste indikationerna för en öppen operation är:

 • omöjlighet att utföra en operation via urinröret (till exempel med strängningar, akut inflammatorisk process i urinröret);
 • urolitiasis med misstänkt cancer, vilket ger kirurgen möjlighet att samtidigt extrahera stenar och revisionen av bäckenorganen.

Förutom att ta bort stenar utför vår klinik också operation för blåstumörer och andra sjukdomar i genitourinary systemet. Du kan få ytterligare information om de behandlingsmetoder som erbjuds av vår klinik, och gör även en tid med en läkare via telefon: 8 (499) 390 37 39.

Drift för att ta bort stenar från blåsan: metoder och rehabilitering

Cystolithiasis eller närvaron av stenar i blåsan är konservativ behandling i de flesta fall inte mottaglig. Hittills finns det inga läkemedel som garanterar upplösning av beräkningar eller förhindrar bildandet.

Moderna metoder för att ta bort stenar från blåsan är mindre traumatiska än traditionell kavitkirurgi. Öppet kirurgiskt ingrepp används mycket sällan idag, endast i fall där användningen av minimalt invasiva metoder kommer att erkännas som ineffektiva. I grund och botten används transuretral cystektomi med användning av endoskopisk utrustning.

Sten kan bildas direkt i urinblåsan och kan falla ut från njurarna. Under alla omständigheter är deras borttagning det första stadiet av behandling av urinvägspatologier, vilket ledde till bildandet av konkrement.

vittnesbörd

Om ineffektiviteten av konservativ behandling, kronisk periodiskt förvärrad urinblåsinfektion, regelbunden smärta i underlivet, orenhet av blod i urinen eller akut fördröjning, ta till sig borttagning av stenar från blåsan.

Transuretrala metoder för extraktion av stenar visas när de visualiseras med hjälp av instrumentalmetoden och det finns inga hinder för utvinning eller självständig frisättning av små partiklar av sprickformationer.

Indikationen för en öppen kirurgisk operation är detektering av en purulent inflammatorisk process eller urinrörelse i patienten, omöjligheten att visualisera stenar och även närvaron av stora konkrement som inte kan krossas.

Framställning av

Använda ultraljud och/eller cystoskopi, visualisering av konkrement, bedömning av deras storlek, plats, organets tillstånd, sannolikhet för komplikationer. Metoden för operativ behandling bestäms.

Patientens blod och urin undersöks. Metoden för anestesi (lokal, spinal, generell) väljs av en anestesiolog, med hänsyn tagen till typen av kirurgisk ingrepp och samtidiga patologier hos patienten.

I förväg måste patienten rengöra tarmarna från avföringen med emalj eller speciella preparat.

Före öppen cystolithotomi avlägsnas hårbotten från skönhetsområdet.

Till vem ska du vända?

Tekniker för att ta bort stenar från blåsan

Operativ avlägsnande av stenar från blåsan hos män som lider av urolithias på grund av urinrörets anatomiska egenskaper är mycket mer sannolikt än att kvinnor är det mest tillförlitliga sättet att bli av med dessa formationer.

Det vanligaste sättet idag är att ta bort dem från människor i båda könen - transuretral cystolitholapaxy (endoskopisk borttagning av stenen från blåsan genom kroppens naturliga öppningar). Genom urinröret in i blåsan är införd en tunn fiberoptisk (flexibel) eller metallisk (hård) cystoskop utrustad med en kamera som tillåter visualisering av objektet och att styra funktionen. Cystoskopet bringas direkt till kalkylen, genom vilken en energiimpuls sänds. För krossning nu alltmer med hjälp av ultraljud och laserenergi, vilket möjliggör krossade sandstenar att påstå att tvättas ut från blåsan en steril vätska. Ultraljud rekommenderas för användning i låg densitetskoncept. Lasertekniken anses vara den mest effektiva och exakta. Användningen av en laserstråle skadar inte närliggande vävnader, men verkar exakt på föremålet för krossning.

Metoden för elektrohydraulisk cystolithotripsy, där en fast sten krossas från den ena sidan (den minst starka), är effektivare när man placerar stenar i urinledaren och njurarna. Men det används också för att avlägsna fasta formationer från blåsan.

En mekanisk litotriptor används också, med vilken beräkningarna är fragmenterade steg för steg. Specialisten tar tag i stenen och flyttar den till blåsans mitt och där krossar han, tvättar regelbundet blåsan för att säkerställa god visuell kontroll. Förfarandet fortsätter tills bildandet är fullständigt förstört. Minus av den pneumatiska metoden är sannolikheten för skador på mjukvävnad eller gjutning av sten i njurarna.

Efter något endoskopiskt förfarande avlägsnas små fragment med hjälp av speciella anordningar eller sugs av med vakuum från urinröret. Eftersom operationen utförs under absolut visuell kontroll är uretriska skador praktiskt taget frånvarande. Kontakt litotripsy utförs på sjukhuset i den urologiska avdelningen under generell eller ryggradsbedövning, där patienten brukar spendera två till tre dagar. Ibland efter proceduren finns det ett behov av en kateter i blåsan.

Remote lithotripsy utförs med hjälp av en smalriktad kortvarig högtryckspuls (chock akustisk våg). Denna metod visas vid sekundära avlagringar, i avsaknad av hinder för urinflödet och urinrörets nacke. Stenar som har uppstått mot bakgrund av prostatahyperplasi avlägsnas inte med denna metod.

Denna metod för avlägsnande är den mest sparsamma av alla, kräver inte preliminär analgesi eller, i fallet med patientens låga smärtgräns, är det tillräckligt att injicera ett smärtstillande medel. När den används används inte vävnadens integritet. Förfarandet för styrning av chockvågen styrs av ultraljud eller roentgenologisk utrustning. Extrakorporeal chockvågsterapi kan utföras på poliklinisk basis. Emellertid är dess huvudsakliga nackdel inte alltid den fullständiga utsöndringen av fragment från blåsan. Sannolikheten för framgång med detta förfarande är drygt 50%. Med ofullständig utsöndring av fragment av konkrement upplever patienten komplikationer i form av periodiska angreppssmärtor. På detta sätt är borttagning av stenar från blåsan bra utförs på kvinnor, eftersom en kort och bred urinrör gör det lätt att ta bort krossade stenar. Hos män kan fragmenten avlägsnas i 1-1,5 timmar efter krossning med ett laparoskop (genom mikrotrådar) eller perkutan punktering (punktering).

Perkutan suprapubisk cystolitholapaxy är en operation av val i barndomen, eftersom det tillåter att inte skada urinröret. Hos vuxna är denna operation utförs för att ta bort utan att krossa stenarna stora nog (med kontraindikationer för krossning) eller i kombination med en litotripsi för att avlägsna stora fragment som inte kommer ut genom urinröret. Stenarna avlägsnas genom en mikrokaka i underlivet och blåsemembranet. Operationen utförs under narkos på ett sjukhus behövs lite tid för återhämtning efter operationen.

Öppet kirurgiskt förfarande för att ta bort stenar utförs när det är omöjligt att komma till dem genom urinröret (inflammation, förträngning, adenom i prostatakörteln). Från den föregående operationen kännetecknas förfarandet av en stor volym och motsvarande traumatism. Kirurgen gör ett snitt i underlivet och i blåsarmembranet blir hans interna undersökning och borttagning av fasta formationer tillgängliga, varefter han sutureras och sömmar placeras på såret.

För att förhindra blåsdysplasi och utveckling av neoplasmer i närvaro av visuellt märkbara omvandlingar av organets inre membran efter borttagning av stenen tas en vävnadsbiopsi för efterföljande histologisk undersökning.

Utförs under generell anestesi, efter operationen för några dagar, installeras en kateter. Under operationen, ta bort stenar större än 4 cm eller ingrejd i blåsans skal. Denna typ av kirurgisk behandling väljs när det är nödvändigt att samtidigt avlägsna andra patologier - prostata hos adenom, blåsans divertikulum.

De viktigaste nackdelarna med kavitkirurgi är traumatisk och långvarig rehabilitering.

Drift för att ta bort stenar från blåsan (cystolithotomi)

Stenar i urean är den huvudsakliga manifestationen av urolithiasis.

Processen för borttagning kallas cystolithotomi - det här är en kirurgisk operation som tar bort stenar från blåsan, utsatt för förkrossning.

Orsaker till stenar

Detta i sig är omöjligt. I de flesta fall föregår detta fenomen en sjukdom som kan skapa förutsättningar för abnormaliteter i urodynamiken.

Den främsta orsaken till sjukdomen är en störd metabolism, vilket kan leda till ackumulering av salter från vilka betong bildas. Deras nummer och plats är olika.

Symtom på urolithiasis

Med tanke på placeringen av kalkylen kan tecken på sjukdomen vara olika. Men de viktigaste symptomen är:

 1. Smärtsamma anfall På baksidan eller i sidan, under revbenen. De kan röra sig om stenen rör sig;
 2. Förorening av blod i urinen. Innan deras utseende finns det renal kolik. En murig skugga av urin, som har ett sediment eller en obehaglig lukt, kan vara en annan bekräftande faktor att stenen började röra sig.
 3. Dålig hälsa, uttryckt av illamående eller kräkningar. Sådana tecken är mest typiska för pyelonefrit - inflammatorisk process;
 4. Utgången till sand eller stenar. Vid denna tid kan det finnas en chill, en feber.

Diagnos av stenar i blåsan

Så snart de första tecknen på betong uppträder bör du besöka en läkare som ska utföra diagnosen och bestämma den korrekta diagnosen.

Diagnostiska metoder är följande:

 1. Visuell inspektion, palpation, om nödvändigt, rektal undersökning, bestämning av prostata adenom;
 2. Ultraljudsundersökning. Med hjälp av denna bestämmer stenarnas närvaro, läge, storlek och form.
 3. Leverans av urin för analys, för att identifiera närvaron av salter, bakterier, leukocyter. Dessa tecken bestämmer sannolikheten för infektion i urinorganen;
 4. cystoskopi. En visuell undersökning av ureans inre struktur utförs;
 5. Spiral beräknad tomografi. Det anses vara den mest exakta metoden som kan detektera även de minsta konkretionerna.
 6. Intravenös pyelografi. Röntgen hjälper till att identifiera patologiska förändringar.

Procedurdetaljer

Hos män kan perineal avlägsnande av sten från blåsan utföras på två sätt - öppnas eller avlägsnas genom urinröret. Fördelen med det andra alternativet är en kort period av rehabilitering, låg sannolikhet för skada eller infektion. Men sådant ingrepp är endast möjligt om stenens storlek inte är tillräckligt stor.

Öppen metod är lämplig för fyra millimeter stenar, eller det finns hinder som förhindrar införandet av ett cystoskop. Metoden är mycket traumatisk, åtföljd av dissektion av huden.

Indikation för operationen kan vara brist på resultat efter terapeutisk behandling, många infektioner i urinröret, tecken på skarp vätskeretention, smärta som inte avlägsnas genom behandling.

Förberedelse och framsteg av operationen

Urin och blod ges i förväg för analys. Det är obligatoriskt att besöka en anestesiolog för att korrekt bedöma riskerna och välja lämplig anestesi. Det operativa området för rakning av ljumskområdet är att förberedas.

Före operationen bör blåsan tömmas.

Med den öppna metoden uppnås gradvis tillgång till orgel i området ovanför puben. Varje skal av urean dissekeras av skikt, stenen avlägsnas från hålrummet, och allt sys i omvänd ordning.

I det andra fallet sköljs urean genom katetern för avlägsnande av den återstående vätskan. Därefter införs cystolithotropin, vars labiala ändar sätts ihop.

Efter att ha fyllt karbamiden och inspekterat väggarna är det nödvändigt att bedöma mätinstrumentets placering i förhållande till kalkylen.

Därefter öppnas spetsarna, stenen gripes, smulas i små konkretioner, fragmenten avlägsnas. Den största fördelen med metoden är att alla åtgärder kan följas visuellt.

Eventuella komplikationer

Problematiska problem med sådan operationell intervention involverar inte sig själv. Det finns emellertid möjlighet till blödning och smittsamma skador i nedre delarna av urinarkanalen.

Drift för att ta bort en sten från blåsan

Avlägsnande av sten från urinledaren föreskrivs med urolithiasis, om det ledde till att stenar bildades i njurarna. Utseendet av stenar i blåsan och njurarna är mycket vanligt, och den främsta orsaken till utvecklingen av denna sjukdom är överträdelsen av vatten-saltmetabolism. Ofta förekommer stenar i njure eller urinblåsa hos män i åldern 45 år och äldre (men kan också förekomma hos kvinnor). Beroende på stenens storlek kommer all ytterligare behandling att utföras.

Metoder för att ta bort stenar

Åtgärden för att ta bort stenar från njure eller urinblåsan kan endast utföras efter en fullständig undersökning av patienten och noggrann förberedelse. I närvaro av en allvarlig patologi kan kidneyavlägsnande förskrivas. Prognoser efter borttagning av njurarna kommer att vara bra om patienten noggrant följer alla tekniker och recept från läkaren.

För att bekräfta diagnosen kan läkaren ordinera ultraljudsdisposition, urokystografi, magnetisk tomografi, urinanalys och ett blodprov. Om det behövs kan ett förfarande som blåsningens punktering, vilket är ett brådskande förfarande för att avlägsna urin i strid med urinrörets patency, utföras.

Ta bort stenen hos män och kvinnor oftast med hjälp av en kirurgisk operation. Standardoperationen på blåsan hos män åtföljs av en viss risk och för idag används mindre än andra metoder. Ett bra alternativ till kirurgi för behandling av urolithiasis hos män är krossning av stenar i blåsan, där stenen är uppdelad i små fragment, och sedan utgår den självständigt genom urinröret tillsammans med urinen.

För detta används litotripsy, vilket är ett speciellt förfarande för förstörelse av stenar i urinledaren, njurarna och i själva blåsan. Det kan vara av två typer: kontakt och fjärrkontroll. Var och en av dessa metoder har sina egna fördelar och nackdelar, som bör beaktas i samband med patientens tillstånd, antalet stenar, deras storlek etc.

rådet en väl valda teknik för att ta bort eller krossa stenar hjälper till att undvika komplikationer och göra behandlingen så effektiv som möjligt.

Remote lithotripsy

Det mest smärtfria sättet att ta bort kalkylen från blåsan hos män och kvinnor anses vara avlägsen litotripsy. Under denna operation föreligger ingen direkt kontakt mellan apparaten och stenen, eftersom den är uppdelad i fragment till sandens tillstånd genom att styra chockvågen av en given parameter på stenen. I förväg måste patienten rengöra tarmarna från avföringen med emalj eller speciella preparat.

För detta ändamål används en speciell litotriptergenerator som genererar repetitiva vågor med föreskriven kraft och djup. Under proceduren måste patienten bedriva anestesi intravenöst. Anordningen appliceras på sidan av buken eller ländryggen, beroende på var stenen är belägen. Vid den tiden tar hela proceduren ca 40 minuter, men kan nå 1,5 timmar om det finns mycket konkrement. Därefter är det uppdelat i små delar och lämnar fritt genom urinröret hos män eller genom urinsystemet hos kvinnor i flera dagar.

Omedelbart efter proceduren kan patienten känna smärta i ländryggsregionen och ibland oroa sig för njurkolik. Detta kan bero på ofullständigt avlägsnande av beräkningar. Också på bakgrunden av ingreppet finns ofta kräkningar, smärta på platsen för anordningen eller blodet uppträder i urinen. Det är förbjudet att genomföra en fjärrteknik under graviditeten, med urinmaskning, pyelonefrit, blödning och uretrit.

Kontakta Lithotripsy

Detta är ett nytt endoskopiskt förfarande, utfört med hjälp av ett specialverktyg som matas till kalkylen och krossar det. För detta införs ett endoskop i blåsan. I en session tar kontakt med litotripsy bort alla stenar.

Metoden anses vara icke-invasiv, eftersom det inte finns något brott mot huden. Det finns kontakt litotripsy av följande arter:

ultraljud; laser; luft.

Krossning av stenar med ultraljud gör det möjligt att dela betong i fragment mindre än 1 mm, varefter de avlägsnas. På så sätt kan du ta bort en lågdensitetssten, men andra förblir oförändrade.

Under behandling med ultraljud ska patienten bedövas. Preliminärt är det också nödvändigt att rensa tarmarna och göra en lavemang.

Krossningen av stenar med en laser anses vara den mest effektiva metoden för idag och möjliggör höga resultat. En laserstråle är spetsad på stenen, som krossar den till damm eller sand, oavsett plats. Denna teknik leder inte till exponering för omgivande vävnader, men fungerar endast i en given riktning. Avlägsnande av stenar med laser har därför färre konsekvenser och komplikationer än någon annan behandling.

Pneumatisk litotripsy är ett förfarande under vilket stenar avlägsnas med en speciell metallsond som matas till stenen. Tryckluft förorsakar deras förstöring, och sedan går stenarna genom urinröret. Nackdelarna med denna metod innefattar möjligheten att skada mjuka vävnader eller sannolikheten att kasta stenar in i njuren.

rådet För att snabbt och effektivt avlägsna kroppsresterna från stenar är det nödvändigt att följa läkens föreskrifter och ta föreskrivna läkemedel.

Det är förbjudet att utföra proceduren för att krossa stenar i patienten i närvaro av prostatit, en njurtumör, sjukdomar i mag-tarmkanalen i förhöjningsskedet och under graviditeten.

Priset för litotripsy beror på valet av tekniken och på den enskilda patologin själv. Före proceduren måste patienten genomgå en grundlig undersökning för att utesluta eventuella kontraindikationer och minska riskerna för komplikationer. Att avleda resterna av konkrement hjälper den speciella kost och de preparat som läkaren utsett.

Vi rekommenderar dig att läsa: gallblåsningsoperation

video

OBS! Informationen på webbplatsen presenteras av specialister, men är av faktaegenskaper och kan inte användas för självbehandling. Var noga med att konsultera en läkare!

Operativ avlägsnande av stenar från blåsan hos män som lider av urolithias på grund av urinrörets anatomiska egenskaper är mycket mer sannolikt än att kvinnor är det mest tillförlitliga sättet att bli av med dessa formationer.

Det vanligaste sättet idag är att ta bort dem från människor i båda könen - transuretral cystolitholapaxy (endoskopisk borttagning av stenen från blåsan genom kroppens naturliga öppningar). Genom urinröret in i blåsan är införd en tunn fiberoptisk (flexibel) eller metallisk (hård) cystoskop utrustad med en kamera som tillåter visualisering av objektet och att styra funktionen. Cystoskopet bringas direkt till kalkylen, genom vilken en energiimpuls sänds. För krossning nu alltmer med hjälp av ultraljud och laserenergi, vilket möjliggör krossade sandstenar att påstå att tvättas ut från blåsan en steril vätska. Ultraljud rekommenderas för användning i låg densitetskoncept. Lasertekniken anses vara den mest effektiva och exakta. Användningen av en laserstråle skadar inte närliggande vävnader, men verkar exakt på föremålet för krossning.

Metoden för elektrohydraulisk cystolithotripsy, där en fast sten krossas från den ena sidan (den minst starka), är effektivare när man placerar stenar i urinledaren och njurarna. Men det används också för att avlägsna fasta formationer från blåsan.

En mekanisk litotriptor används också, med vilken beräkningarna är fragmenterade steg för steg. Specialisten tar tag i stenen och flyttar den till blåsans mitt och där krossar han, tvättar regelbundet blåsan för att säkerställa god visuell kontroll. Förfarandet fortsätter tills bildandet är fullständigt förstört. Minus av den pneumatiska metoden är sannolikheten för skador på mjukvävnad eller gjutning av sten i njurarna.

Efter något endoskopiskt förfarande avlägsnas små fragment med hjälp av speciella anordningar eller sugs av med vakuum från urinröret. Eftersom operationen utförs under absolut visuell kontroll är uretriska skador praktiskt taget frånvarande. Kontakt litotripsy utförs på sjukhuset i den urologiska avdelningen under generell eller ryggradsbedövning, där patienten brukar spendera två till tre dagar. Ibland efter proceduren finns det ett behov av en kateter i blåsan.

Remote lithotripsy utförs med hjälp av en smalriktad kortvarig högtryckspuls (chock akustisk våg). Denna metod visas vid sekundära avlagringar, i avsaknad av hinder för urinflödet och urinrörets nacke. Stenar som har uppstått mot bakgrund av prostatahyperplasi avlägsnas inte med denna metod.

Denna metod för avlägsnande är den mest sparsamma av alla, kräver inte preliminär analgesi eller, i fallet med patientens låga smärtgräns, är det tillräckligt att injicera ett smärtstillande medel. När den används används inte vävnadens integritet. Förfarandet för styrning av chockvågen styrs av ultraljud eller roentgenologisk utrustning. Extrakorporeal chockvågsterapi kan utföras på poliklinisk basis. Emellertid är dess huvudsakliga nackdel inte alltid den fullständiga utsöndringen av fragment från blåsan. Sannolikheten för framgång med detta förfarande är drygt 50%. Med ofullständig utsöndring av fragment av konkrement upplever patienten komplikationer i form av periodiska angreppssmärtor. På detta sätt är borttagning av stenar från blåsan bra utförs på kvinnor, eftersom en kort och bred urinrör gör det lätt att ta bort krossade stenar. Hos män kan fragmenten avlägsnas i 1-1,5 timmar efter krossning med ett laparoskop (genom mikrotrådar) eller perkutan punktering (punktering).

Perkutan suprapubisk cystolitholapaxy är en operation av val i barndomen, eftersom det tillåter att inte skada urinröret. Hos vuxna är denna operation utförs för att ta bort utan att krossa stenarna stora nog (med kontraindikationer för krossning) eller i kombination med en litotripsi för att avlägsna stora fragment som inte kommer ut genom urinröret. Stenarna avlägsnas genom en mikrokaka i underlivet och blåsemembranet. Operationen utförs under narkos på ett sjukhus behövs lite tid för återhämtning efter operationen.

Öppet kirurgiskt förfarande för att ta bort stenar utförs när det är omöjligt att komma till dem genom urinröret (inflammation, förträngning, adenom i prostatakörteln). Från den föregående operationen kännetecknas förfarandet av en stor volym och motsvarande traumatism. Kirurgen gör ett snitt i underlivet och i blåsarmembranet blir hans interna undersökning och borttagning av fasta formationer tillgängliga, varefter han sutureras och sömmar placeras på såret.

För att förhindra blåsdysplasi och utveckling av neoplasmer i närvaro av visuellt märkbara omvandlingar av organets inre membran efter borttagning av stenen tas en vävnadsbiopsi för efterföljande histologisk undersökning.

Utförs under generell anestesi, efter operationen för några dagar, installeras en kateter. Under operationen, ta bort stenar större än 4 cm eller ingrejd i blåsans skal. Denna typ av kirurgisk behandling väljs när det är nödvändigt att samtidigt avlägsna andra patologier - prostata hos adenom, blåsans divertikulum.

De viktigaste nackdelarna med kavitkirurgi är traumatisk och långvarig rehabilitering.

urolitiasis - Patologi orsakad av en metabolisk störning, vilket orsakar stenar i urinvägarna. Oftast förekommer konkrement i njurarna, urinblåsan, blåsan.

Ofta är urolithiasis åtföljd av smärta i ljumsk och ländrygg, men det finns också en asymptomatisk förlopp av sjukdomen

Urolitiasis: en kort beskrivning

Från stenarna i blåsan lider mestadels män över 50 år och pojkar yngre än 7 år. Denna statistik beror på olika urinrörssjukdomar hos vuxna män och urinröret i urinröret hos barn.

Det finns enstaka och flera stenar. Av dess natur konkrement är:

Primär (bildad direkt i blåsans hålrum); sekundär (kom in i urinblåsan med en ström av urin från njurarna eller njurarna.).

K skäl Stenbildning i urinblåsan hos män innefattar:

Kropps tömning störningar av olika etiologier (prostatahypertrofi, prostata skleros, stenos i blåshalsen, neurogen patologi sammandragning på olika nivåer urinledaren); urolithiasis hos njurarna eller urinledarna; Förekomsten av en främmande kropp i orgeln; cystoptos eller utskjutning av organväggen; några avvikelser i urinsystemets anatomi; urinvägsinfektion; långvarig närvaro av dränering i urinvägarna

Symptom på sjukdomen

Sjukdomens symptomatologi och kliniska kurs beror på graden av rörelse hos stenarna i orgeln och deras lokalisering. Cystolithiasis är inneboende, den så kallade triaden av symtom: smärta, hematuri (utseendet av spår av blod i urinen), stenens passage med urin. Ibland är det bara ett eller två symtom hos patienterna.

Det händer att urolithiasis är asymptomatisk. Denna latenta kurs av sjukdomen är karakteristisk för stora stenar som inte stör det normala utflödet av urin.

Små stenar, täppa till urinröret, orsaka allvarlig smärta. Det är möjligt att öka smärta under rörelsen. Ett tillförlitligt tecken, som indikerar närvaron av betong i blåsan, är avbrottet av strålen under urinprocessen. I detta fall passerar urinering normalt i patientens horisontella läge, så i vissa fall kan patienter med cystolithiasis bara urinera medan de ligger ned. Om stenen kilar sig in i orgelns hals eller kommer in i urinröret kommer det att bli en akut fördröjning i urinering.

Metoder för behandling

Behandling av cystolithiasis innefattar:

smärtlindring normalisering av urinutsöndring stenterapi eller förstörelse och borttagning av stenar förebyggande av olika komplikationer; förebyggande åtgärder för att förhindra bildandet av nya stenar.

Stenterapi är lämplig för betongar som inte överstiger 4 mm i diameter. Endast med denna stenstorlek är det möjligt att spontan avvika. I de fall där stenarna i blåsan är större visas deras borttagning.

För närvarande praktiseras följande: metoder för att ta bort stenar från blåsan:

avlägsen cystolithotripsy; kontakta cystolithripsy; tsistolitotomiya.

Cislitotripsy är en krossning av stenar, cislitotomi är en stenskärning.

Remote lithotripsy

En metod baserad på effekten av en fokuserad och riktad chockvåg på en sten som orsakar dess förstörelse. Litotripter representeras av en chockvåggenerator, ett fokuserings- och inriktningssystem på en främmande kropp. Lokalisering och fokusering sker genom strålvägledning (röntgen och / eller ultraljud). Denna metod att bryta stenar är lämplig, om de inte överstiger 1,5 cm i diameter.

Förutom att begränsa användningen av metoden till storleken av stenar, till avlägsen lithotripsy, finns ett antal kontraindikationer.

Remote lithotripsy - ett sätt att behandla urolithiasis, baserat på hårdvara krossning av stenar med en chockvåg

Tekniska kontraindikationer:

patientens kroppsvikt är mer än 200 kg; tillväxten är mer än 2 m; sjukdomar i muskuloskeletala systemet, vilket inte tillåter noggrann fokusering.

Allmänna somatiska kontraindikationer:

graviditet; dålig blodkoagulerbarhet; Allvarliga sjukdomar i hjärtat.

Urologiska indikationer:

akuta inflammatoriska processer i urinvägarna; svår njurinsufficiens obstruktion av urinvägarna under stenen.

Efter proceduren kan det förekomma smärta i ländryggen under en tid. På bakgrund av interventionen uppträder ibland kräkningar, i svåra fall, utveckling av hematuri är möjlig.

Kontakta cystolithotripsy

Den andra i frekvens efter fjärrkontrollen. Denna operation utförs genom att införa ett speciellt endoskop genom urinröret, vilket förstör stenarna till en liten storlek och spolar dess rester. Metoden anses vara icke-invasiv, eftersom den inte bryter hudens integritet. Förfarandet utförs under lokal eller spinalanestesi. Cystolithotripsy kan vara enligt följande arter (beroende på sättet att förstöra stenar):

ultraljud; laser; luft.

Den mest effektiva typen av litotripsy kontakt är laser. Ultraljud litotripsy fungerar bara på stenar med låg densitet. När pneumatiska (för concrements, tryckluft appliceras), kan cystolithotripsy skada mjuka vävnader. Det finns möjlighet att gjuta rester av stenar i njurarna.

Det finns också flera kontraindikationer för att kontakta cystolithotripsy.

Metod för kontakt cystolithotripsy:
1 - endoskop;
2 - prostata;
3 - Blåsans stenar.

Allmänna somatiska kontraindikationer:

tillgång till pacemaker akut andningssvikt graviditet; sjukdomar i mag-tarmkanalen under en exacerbation.

Urologiska kontraindikationer:

inflammatoriska processer i urinröret; liten volym av blåsan; prostatit.

Laparoskopisk och dessutom operationer på det öppna peritoneumet är extremt sällsynta. Distans- och kontaktmetoder för cystolithotripsy visade sig vara mycket användbara.

Tsistolitotomiya

Men i vissa fall kan en öppen operation fortfarande utnämnas. Indikationer för sådana ingrepp är:

blåsans anatomiska egenskaper; akut inflammation i urinröret stor mängd sten.

Cystolithotomi, utförd under generell anestesi. Efter ingreppet kateteriseras blåsan ett tag. Obehagliga biverkningar av detta förfarande är: ett stort snitt, operativa risker, en lång period av rehabilitering. Men det finns också fördelar med cystolithotomi: ett snabbt resultat, inga skador på urinröret (vilket är särskilt viktigt för barn).

Eventuella komplikationer och förebyggande åtgärder

Komplikationer efter borttagning av sten, sker som regel inte. I sällsynta fall är det möjligt att bifoga en sekundär infektion, utvecklingen av postoperativ blödning. För människors hälsa påverkas inte avlägsnandet av stenar från blåsan. Prognosprognosen är positiv. Med eliminering av den underliggande sjukdomen uppstår inte återkommande stenbildning.

Som åtgärder för att förhindra utvecklingen av urolithiasis rekommenderas män att dricka minst 2,5-3 liter vatten per dag, konsumera mindre salt och animaliskt protein. Det är nödvändigt att följa kost, begränsa stress och följa en balanserad förlust av vätska. En specialist kan tilldelas en specialdiet.