Huvud
Strömförsörjning

Avlägsnande av testiklar hos män med prostatacancer

Avlägsnande av testiklar hos män med prostatacancer hjälper till att minska syntesen av huvudkönshormonet testosteron, och eliminerar därför den viktigaste faktorn för tumörtillväxt. Under operation kan både en och två testiklar (ensidig eller bilateral orchiektomi) avlägsnas.

De flesta testosteron träder in i blodet på grund av testiklarna. Efter borttagningen sänker de onkologiska processerna, vilket ger en snabb terapeutisk effekt: manifestationen av symtom, inklusive allvarlig smärta, minskar. Patienter upplever vanligtvis en märkbar förbättring efter 10 dagar, medan medicineringen tar flera månader.

Fördelar och nackdelar med att ta bort testiklar hos män med prostatacancer. Tekniken används ofta av läkare för att lindra patientens tillstånd. Före operationen måste dock alla positiva och negativa faktorer vägas.

 • snabbläkningseffekt
 • minimal risk för allvarliga komplikationer;
 • Förfarandet är tillgängligt på poliklinisk basis.
 • en uppsättning övervikt (upp till 8 kg);
 • gradvis utveckling av impotens
 • ökning av bröstkänslighet och ökning
 • förmodligen tidigt utseende av hormonresistent natur i den stora cancerprocessen i prostata;
 • snabb utmattning
 • framväxten och snabb utveckling av diabetes mellitus;
 • minskad sexuell lust (det är möjligt att kompensera för användning av hormonella droger);
 • Utseendet av osteoporos
 • Depressiv stämning, dess frekventa förändringar;
 • heta blixtar som uppstår som anfall
 • kränkning av kalciummetabolism
 • ateroskleros;
 • anemi.

Preliminär diagnos och beskrivning av proceduren för borttagande av testiklar i prostatacancer

För att säkerställa att operationen är nödvändig utser doktorn först en patient till undersökningen. Grundläggande diagnostiska metoder:

 • Allmänna och biokemiska analyser av blod, urin;
 • neoplasmbiopsi;
 • transrektal ultraljudsundersökning
 • ett blodprov för närvaron av cancermarkörer;
 • bröst- och benstrålningsröntgen för att identifiera avlägsna foci av sjukdomen;
 • dator eller magnetisk resonansavbildning;
 • Ultraljud av skrot och bukorgan.

Kirurgisk ingrepp utförs under generell anestesi. Det finns två huvudsakliga sätt att genomföra resektion: radikal (inguinal) och genom pungen. Vid första snittet (5-7 cm) görs i ljumskområdet. Ta bort testiklarna, spermatkabeln och de regionala lymfkörtlarna genom det. Spridningen av den onkologiska processen sker primärt på lymfsystemet, varför resektion av sina noder är berättigad. Efter alla manipuleringar utför läkaren gräthärdningen av inguinalkanalen och ställer suturer.

Excisionen av körtlar genom pungen utförs genom att vrida dem. Metoden anses mindre traumatisk. Oftast är det relevant för avancerade former av onkologi som palliativa åtgärder. Återhämtning sker i en poliklinisk inställning. Vid denna tidpunkt är patienten förbjuden av tunga belastningar. Inom 2 veckor kan du inte besöka bastur, bad, solarium och ta bad, ha sex. Överträdelse av rekommendationerna kan leda till avvikelser i sömmarna.

Prognos efter operation, råd från läkare om vård

En särskiljande egenskap hos behandlingen är stabiliteten hos prolactinnivået (i motsats till hormonbehandling). Många negativa manifestationer, som vid användning av läkemedel, är uteslutna. Tekniken kombineras med strålningsbestrålning eller kemoterapi, medicinska åtgärder.

Signifikant förbättring av tillståndet noterades hos patienter med avancerade metastaser. Enligt statistiken ökar det kirurgiska ingreppet avsevärt chanserna för en fullständig återhämtning. I den första och andra etappen av onkologiutvecklingen sker stabil remission (mer än 5 år) i 90% av fallen, med den tredje - i 58%, 4 - 35%.

De viktigaste rekommendationerna i den postoperativa perioden.

 • Stödjande underkläder ska bäras.
 • Du måste observera personlig hygien.
 • För att avlägsna svullnaden gäller förkylningar.
 • Lätta fysiska övningar är också användbara.

I vilka fall är borttagning av testiklar för prostatacancer

Indikationer för bilateral orchiektomi är den spridda typen av neoplasma i kombination med intolerans mot hormonella läkemedel. Det kirurgiska tillvägagångssättet tillämpas och med åtföljande patologier, vars förlopp förvärras när hormonbalansen förändras. Metoden används vid omöjlighet av daglig injektion eller oral administrering av läkemedel.

Avlägsnande av testiklar i prostatacancer kan ersättas med läkemedelskastration. Den passerar med mindre känslomässig stress för män. Åtgärden syftar till att tillfälligt upphöra med testosteronproduktionen, 3 veckor efter starten av medicineringen. När läkemedlet avbryts återställs de sexuella funktionerna.

Avlägsnande av testiklar (orchiektomi) i prostatacancer

En av huvuddragen i onkologiska neoplasmer i prostatakörteln är deras hormonberoende. Ju högre koncentrationen av androgener i människokroppen, patienten med prostatacancer, desto snabbare och mer aktiv växer tumören. För ändamålet att neoplasm tillväxtinhibering är den behandling som syftar till att minska koncentrationer av manliga hormoner, som kan vara antingen medicinering (mottagning androgen antagonist) och kirurgisk (avlägsnande av testiklarna).

Viktigt! Orkektomi utförs i de fall då intaget av läkemedel inte är effektivt eller omöjligt.

Indikation för operationen:

 • Förekomsten av sjukdomar där det är omöjligt att ta hormonella droger (patogena av binjurarna, hypofysen, vissa former av arteriell hypertoni etc.);
 • Individuell intolerans mot läkemedel;
 • Frånvaro av effekt eller dess svaga uttryck under läkemedelsbehandling;
 • Snabbväxande, stora eller metastatiska former av prostatacancer.

Fördelar och nackdelar med operationen

De främsta positiva ögonblicken hos orchiektomi är: en snabb minskning av koncentrationen av könshormoner i kroppen, ett uttalat svar från tumören i form av långsam tillväxt till dess fullständiga stopp, enkelhet och billighet i förfarandet.

Negativa aspekter av en sådan operation är först och främst ett betydande psykotrauma och psykologiska problem i samband med det operativa ingripandet.

Dessutom, hos män efter avlägsnande av testiklarna kan uppleva bendemineralisering (reducerad benstyrka), gynekomasti, viktökning beroende på fettvävnad tillväxt, sexuell dysfunktion, värmevallningar, progression av ateroskleros, diabetes.

Foto 1: Det bör klart förstås att alla negativa aspekter av medicinsk kastration är av liten betydelse i jämförelse med risken för progression av cancer. Källa: flickr (Pam).

Förberedelser för en operation

Vid förberedelse för en operation, ett antal standardanalyser, tillåter att bedöma patientens tillstånd.

Dessutom kan specialiserade diagnostiska förfaranden utföras. Vid förberedande skede bör följande undersökningar genomföras:

 • Allmänt och biokemiskt blodprov;
 • Allmän analys av urin;
 • Ett blodprov för närvaron av PSA och androgenernas nivå
 • koagulering;
 • Analys för närvaron av syfilis, HIV-infektion;
 • EKG, fluorografi;
 • Ultraljud av prostata eller MR / CT i bäckenorganen.

Före operationen, ta en dusch, raka försiktigt skönhetsområdet och pungen.

6-12 timmar före operationens början är det nödvändigt att sluta äta.

Mottagning av läkemedel före operationen utförs i samförstånd med kirurgen och kan justeras.

Hur utförs kirurgi?

Orkektomi utförs under lokal eller epidural anestesi. Allmänna anestesi, anestesi, används extremt sällan.

Operationen tar sällan mer än 20 minuter.

Ursprungligen görs två laterala snitt i pungen 3-5 cm lång eller en lateral. Genom de formade öppningarna avlägsnas testiklarna på utsidan, varefter spermatkabeln sys och skärs. På patientens begäran kan silikonimplantat placeras i pungen, vilket gör det möjligt att eliminera den kosmetiska defekten. Efter skrotan sutureras, och patienten sänds från operationsrummet till avdelningen.

Eventuella komplikationer

Den tidiga postoperativa perioden varar i 7 till 14 dagar, under vilken såret är läkt.

De viktigaste komplikationerna kan utvecklas inom 4-28 veckor efter operationen och detta beror på en kraftig minskning av androgenernas nivå i kroppen.

Oftast efter orchiektomi finns en utveckling av osteoporos och en ökad vikt på grund av en ökning av volymen av fettvävnad, gynekomasti.

Dessutom störs den sexuella funktionen, det finns tidvatten.

Viktigt! Mindre sällsynta komplikationer är emellertid den snabba utvecklingen och progressionen av sjukdomar som diabetes mellitus, ateroskleros.

Effekt av operation vid allmänt tillstånd

Först av allt, Efter kastration sker en kraftig hämning av tillväxten av prostatacancer. Detta möjliggör mer försiktiga kurser av kemo- och strålbehandling, för att minska mängden kirurgiskt ingripande för att avlägsna malign neoplasma.

Med kompetent behandling kommer negativa effekter vara försumbar.

Foto 2: Över tiden kommer vissa oönskade effekter att utvecklas på grund av en minskning av androgener. Bröstförstoring, fetma på en kvinnlig typ av en konstitution och andra komplikationer kan observeras. Källa: flickr (Dharam Ramnani).

Var uppmärksam! Enligt internationell statistik förlänger behandlingen av prostatacancer med användning av medicinsk kastration patientens livslängd i 7 år eller mer.

Drift i prostatacancer

Prostatacancer är en ganska allvarlig sjukdom i det starkare könet, vilket kännetecknas av ogynnsamma symptom. I de flesta fall används kirurgiska metoder för att behandla denna sjukdom. Deras val beror på särdragen i sjukdomsförloppet och dess stadium.

kryokirurgi

Operationen för att avlägsna prostatakörteln är att avlägsna tumören, vilken bildades på prostatakörteln och har en malign karaktär. Förfarandet är att sätta in en sond i det drabbade området, där det finns en speciell frysvätska. Efter införandet i tumören observeras kortfristig frysning av cancerceller. Efter upptining av celler uppträder en förlust av aktivitet och döende.
För den ändamålsenliga inverkan på onkologi utförs operationen av prostatacancer. Efter operationen är återhämtningsperioden så kort som möjligt, vilket gör det möjligt för patienten att återgå till den vanliga livsstilen på kortast möjliga tid. Det vanligaste kirurgiska förfarandet för avlägsnande av cancer används för patienter som har kroniska sjukdomar. Som regel tillåter de oss inte att tillämpa radikalt kirurgiskt ingripande.

I de flesta fall används operationen av prostatacancer i den första och andra etappen av sjukdomen. Patienter i pensionsåldern gör oftast utnämningen av denna metod för behandling av sjukdomen. Med otillräcklig effektivitet av strålbehandling används kryokirurgi.
För avlägsnande av prostataoperationen krävs användning av allmän eller epiduralanestesi. Varaktigheten av det kirurgiska förfarandet är ca 2 timmar. Det kännetecknas av hög effektivitet. Inom ett år efter operationen upplever nästan 100 procent av patienterna inte återkommande. Trots den höga effektiviteten kan avlägsnandet av prostatacancer ha negativa konsekvenser i form av:

 • erektil dysfunktion
 • urininkontinens
 • klyvning av urinröret
 • impotens.

Negativa effekter observeras i ganska sällsynta fall. På grund av det minsta antalet kontraindikationer kan denna typ av kirurgisk ingrepp användas för att behandla praktiskt taget alla kategorier av patienter.

Castreringsmetod

För att stoppa tillväxten av malign neoplasm används kastration i prostatacancer. Användningen av denna kirurgiska ingrepp utförs oberoende av sjukdomsutvecklingsstadiet. Avlägsnande av testiklar hos män utförs i 20 minuter. Kirurgi kräver lokalbedövning. I vissa fall kan allmän anestesi användas.
Kirurgen gör ett snitt i pungenområdet. Dess längd är cirka fem centimeter, tryck sedan testikeln och spermatorkabeln genom den. Nästa, sy, bandage och dissekera ligamentet, vilket sänker testikeln. Samma procedur utförs med vas deferens och andra element i spermatkabeln. Efter proceduren applicerar kirurgen sömmar. Detta avslutar operationen för prostatacancer.
Patienten behöver genomgå en återhämtningsperiod i den kirurgiska avdelningen. Vid denna tidpunkt kan patienten uppstå ömhet vid snittet, höja kroppstemperaturen, svälla eller riva stygn.
För att undvika negativa följder av kirurgisk ingrepp måste patienten strikt följa doktors rekommendationer under den postoperativa perioden, vilket kommer att säkerställa en hög effektivitet av förfarandet.

Använda en prostatektomi

Prostatektomi är en mycket effektiv metod för att ta bort prostatakörteln. Under perioden av kirurgisk ingrepp görs en skärning i patientens nedre delen av buken. Denna teknik möjliggör avlägsnande av ett organ som är stort i storlek. Vid utförande av operationen är representanten för ett starkare kön i en hållning som ligger på baksidan. Intervention utförs under anestesi. Innan den genomförs behandlas den kirurgiska interventionszonen med bedövningsmedel.

Våra läsare rekommenderar

Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

När operationen tar bort prostata, gör läkaren en nedskärning i underlivet, vars längd är från 7 till 9 centimeter. Under dissektion av vävnaderna tilldelas blåsans hals och organet självt. Nästa steg av operation involverar mobilisering och resektion av prostata. Det kräver också undertryckande av urinröret. Efter avlägsnande av prostatakörteln utförs, återblåses återstående del av urinröret och blåsans hals. I detta fall placeras en kateter i blåsan. Såret ska sys av kirurgskiktet för skikt.
Varaktigheten av operationen är 2 till 3 timmar, beroende på det specifika fallet. Med den korrekta funktionen av cancerprocessen kan stoppas i flera år.

Användning av ultraljud och laparoskopi

Laparoskopi är en relativt ny metod för behandling av cancer. Särskild ultraljudsutrustning används för behandlingen. Den har en fokuserad ultraljud, som kännetecknas av hög intensitet. På grund av ingrepp av högfrekventa vågor i det patologiska fokuset värmer de drabbade vävnaderna upp, vilket leder till ytterligare destruktion. Oftast används denna metod för ingrepp vid behandling av en sjukdom, såsom prostata adenom.
Interventionens varaktighet är tre timmar. Om efter en ultraljudsbehandling observeras dess otillräckliga effektivitet, kan den upprepas. Trots interventionens relativa säkerhet måste den utföras i strikt överensstämmelse med indikationerna. I detta fall måste patienten följa alla recept från läkaren.

Laparoskopi är en universell metod som ofta används i prostatakörtelns onkologi. Den obestridliga fördelen med denna behandlingsmetod är att dess komplikation är frånvarande. Två små snitt görs under proceduren. Genom dem passerar de en videokamera med ett speciellt medicinskt instrument. Tack vare sådan utrustning kan läkaren övervaka operationen på datorskärmen.
Laparoskopi präglas av närvaron av dess fördelar och nackdelar. Den obestridliga fördelen med denna behandlingsmetod är den lägsta risken för skada. På grund av det minsta antalet komplikationer kan behandling användas för nästan alla män. Med denna metod är friska grannvävnader helt bevarade. Den största nackdelen med laparoskopi är behovet av det mest exakta utförandet av proceduren. Det är därför som operationen bör lita på endast av högt kvalificerade läkare.
Det finns flera typer av kirurgi som helt kan bekämpa prostatacancer i det starkare könet. Valet av en specifik behandlingsmetod bör göras av läkaren i enlighet med patientens individuella egenskaper och graden av utveckling av sjukdomen. Oavsett vilken metod för intervention som väljs efter proceduren, behöver patienten genomgå en tillräckligt lång återhämtningsperiod.

Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • konstant smärta i underlivet, skrotum;
 • svårighet att urinera
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.

Kirurgi för avlägsnande av testiklar (orchiektomi): indikationer, administrering, postoperativ period

Avlägsnande av testis är en operation som indikeras för skador, nekros, inflammation i organ, maligna tumörer. Eftersom bilateral orchiektomi kan leda till oåterkalleliga förändringar i kroppen, genomförs interventionen i enlighet med strikta indikationer.

Bland de patienter till vilka testiklar tas bort dominerar äldre män, särskilt de som är benägna att ospecificerade orkidéer och cancer som testiklar, och prostatakörteln. Prostatacancer anses vara en av de vanligaste varianterna av onkopatologi hos män, och principen om radikalism i tumörkirurgi innebär att alla organ som kan vara direkt eller indirekt associerade med karcinom avlägsnas.

Testiklarna spelar en hormonell roll, vilket ger den manliga kroppen testosteron, där manliga könsceller mognar för uppfattningen av avkomman. Avlägsnandet av dessa organ är fyllda med endokrina störningar och infertilitet, varav patienten alltid informeras.

Drift av en orchiektomi anses inte tekniskt svår och spenderas på ett urologiskt sjukhus. Kirurger föredrar allmänbedövning, men om det finns kontraindikationer kan det finnas lokalbedövning eller ryggradsbedövning. Orchiektomin varar ungefär en timme med borttagandet av en testikel, den postoperativa perioden tar ungefär 7-10 dagar med okomplicerat flöde.

Indikationer för testisavlägsnande

Ägg hos män hör inte till livsstöd, men de spelar en viktig hormonell och reproduktiv roll. deras avlägsnande kan leda till allvarliga endokrina störningar och orsaka irreversibel infertilitet. Dessutom kan man inte ignorera det allvarliga psykologiska obehag som är förknippat med borttagandet av detta organ, särskilt hos unga män.

Indikationer för kastrering är begränsade till fall då inga andra terapeutiska åtgärder kommer att få effekt, och borttagning av testiklarna är det enda sättet att bevara patientens hälsa och liv. Dessa inkluderar:

 • Allvarlig skada - Krossning, bristning, organslutning från spermatkabeln.
 • infektion - Nonspecifik eller tuberkulös orchitis, abscessbildning
 • atrofi, orsakad av ej intag av testikel, åderbråck, andra operationer på skrotan, skador;
 • Cancer av testis och andra strukturer i pungen, prostata, hormonproducerande tumörer;
 • Torsion av orgel med nekros.

Orkektomi kan utföras på friska testiklar med könsförändring. Detta händer inte så ofta i jämförelse med de operationer som visas i samband med sjukdomarna, men det kan också fungera som en ursäkt för borttagning av testiklarna. I det här fallet upprättas förfarandet med ett samråd med specialister av olika profiler.

Kontraindikationer mot orchiektomi kan vara möjligheten att bevara orgelet, men detta gäller inte för fall av könsbyte när friska testiklar avlägsnas. Operationen är kontraindicerad för patienter med allvarliga allvarliga sjukdomar i dekompensationsstadiet - hjärtkörtel, lungor, lever eller njurar, allvarlig hemostas med risk för massiv blödning, vanliga smittsamma sjukdomar. Vid akuta inflammatoriska processer kommer operationen att skjutas upp till dess att de elimineras.

Förberedelse för operationen och dess kurs

Före den planerade orchiektomi måste patienten genomgå en serie undersökningar. Standardförfaranden krävs innan någon operation - allmän och biokemisk blodprov, urinanalys, kardiogram, fluorografi, koagulogram, HIV-test, hepatit, specifika sexuella infektioner. För att klargöra testiklarnas funktion och egenskaperna hos deras anatomi utförs ultraljud, bestäms koncentrationen av testosteron.

Om det finns en samtidig patologi, som ofta förekommer hos äldre patienter, är det nödvändigt att konsultera andra specialister - kardiolog, terapeut, urolog, endokrinolog. I prostatacancer, testikel eller andra organ i reproduktionssystemet utförs undersökning och behandling med direkt deltagande från en onkolog.

Innan testikeln avlägsnas för en malign tumör kan patienten ordineras preliminär kemoterapi eller strålning, vilket kommer att minska tumörvolymen och underlätta kirurgens uppgift i framtiden.

När orkidektomi som en del av könsbyte patienten måste konsultera inte bara andrologist eller urolog, men noggrant undersökas av en psykiater och sexolog, som måste se till att beslutet att ändra golvet medvetet medvetet accepterade man, eftersom myndigheterna inte återvänder för att komma tillbaka.

Om en orchiektomi planeras från två sidor till en ung man, är det lämpligt att besöka en reproduktiv hälsoexpert och säkerställa det genetiska materialets säkerhet. Om patienten vill ha barn kan den frusna sperma användas under IVF-förfarandet.

Med en planerad avlägsnande av testikeln kommer patienten till doktorn med resultaten av undersökningarna och tillståndet för operationen hos terapeuten. En akut patologi som kräver brådskande kirurgi tillåter inte tid för undersökningen, vilket är begränsat till det minimum som är nödvändigt för säker behandling och utförs på sjukhusmottagningsrummet.

Före operationen måste den behandlande läkaren informeras om alla mediciner som patienten tagit. Antikoagulanter, antiinflammatoriska läkemedel, aspirin ska dras tillbaka, droger som inte påverkar koagulering (hypotensiva, sockerreducerande etc.), som patienten tar ständigt, det finns inget behov av att avbryta.

Förberedelse före operationen inkluderar hygien i pungen med rakning av håret. Den senare kommer att äta - senast klockan 18.00 får vatten dricka, men två timmar innan ingreppet ska överges och från det. På kvällen före orchiektomi bör du lugna dig, försöka sova och vila.

Tekniken beror på volymen av den föreslagna operationen och indikationerna. Orkektomi kan vara ensidig, när en testikel tas bort, och bilateral - total kastration.

Operationen för att ta bort testikeln tar ungefär en timme och kan utföras under generell anestesi, lokal eller ryggradsbedövning. Den vanligaste generella anestesin, patienten känner inte ont och sover under interventionen.

Testikulära extraktionsalternativ:

 1. Samtidigt med magen och appendagen;
 2. Med kvarhållandet av bilagan;
 3. Utvinning av endast testikelvävnad, när manteln och appendagen av testis bevaras, är det mest sparsamma alternativet.

Vid operationen på testiklarna ligger patienten på baksidan med benen utspädd, penis är fixerad till bukets främre vägg, skrotet behandlas med ett antiseptiskt och skärande. Huden skärs genom scrotal suturen och når 10 cm, spermatkabeln öppnas inte, förutom inguinal tillgång vid cancer.

Om orsaken till orchiektomi inte är cancer är åtkomsten genom pungen, i snittet där testikeln med ett appendage avlägsnas och avlägsnas efter att spermatkabeln är klädd. Vid bevarande av gallblåsan avlägsnas endast testikelvävnaden, och från det återstående skalet bildar kirurgen en rundad form som liknar hur testikeln befann sig. Efter avlägsnande av de borttagna organen sutureras vävnader, dränering etableras under operation för orchitis, abscess, fistel i pungen.

Diagnostiserad cancer innebär radikal behandling med excision av alla scrotumvävnader, Tillträde vid borttagning av testiklar i prostatacancer utförs genom inguinområdet. Kirurgen extraherar testikeln, appendage, spermatisk ledning. Efter en sådan operation kan patienten erbjudas proteser för att eliminera den estetiska defekten. Vid akuta inflammatoriska processer eller organtrauma utsätts proteser tills inflammationen elimineras och patientens tillstånd stabiliseras.

Prostetisk testis - Det här är en manipulation som gör att du kan eliminera den yttre defekten - asymmetri av pungen och dess öde. För detta används silikonimplantat, vilket upprepar organets form och storlek. I fall där magen inte avlägsnas, vägrar patienterna ofta testikel. När könet förändras från scrotumvävnaderna bildas en likhet av organen i det kvinnliga reproduktionssystemet omedelbart efter orchiektomi.

Män av hög ålder som har haft orchitis kan också vägra proteser på grund av ovillighet att gå till en andra operation (protesen utförs först efter fullständig botning av inflammation) eller närvaron av allvarliga samtidiga sjukdomar som kan förvärras efter protesen.

Orchiectomy är den mest radikala operationen på testiklarna. I vissa fall är det inte nödvändigt att ta bort hela orgeln. Till exempel, avlägsnande av en testikelcyst innebär inte så stor mängd ingrepp, men består endast i att utesluta patologisk utbildning. Operationen kan utföras under lokalbedövning, genom öppen metod eller laparoskopiskt. Behandlade ibland punktering cystor ger ofta återfall, så man föredrar att fullständigt avlägsna både cystisk innehåll och dess membran.

När kirurgi tar bort cysten, gör kirurgen ett snitt i pungenområdet, letar efter kaviteten, excises dess väggar, men bevarar testikelns integritet och dess tillägg. Tyger sys lager efter lager, dränering krävs inte.

En av de minimalt invasiva metoderna för att ta bort testikelcysten är scleroterapi, vid vilket ett ämne injiceras i formningens hålighet och orsakar "stickning" av dess väggar. Metoden skulle vara bra om det inte fanns risk för komplikationer från spermatkabeln, vars skleros leder till uthållig infertilitet, så skleroterapi används relativt sällan.

När epididymis påverkas Kirurgen kan också begränsa sig till hans borttagning. Indikationen för epididymektomi är kronisk inflammation, inte mottaglig för konservativ terapi, misstanke eller beprövad tuberkulos av epididymis, svullnad.

Avlägsnande av epididymis sker under lokalbedövning med novokain. Efter anestesi kirurgen skär genom pungen och testiklarna slida, visas i ägget och såret börjar att ta bort bihang, försöker agera så noggrant som möjligt för att inte skada blodkärlen i sädessträngen.

Efter avskärning av appendagen ligeras vas-deferenserna, epididymisk mantel är fixerad till testen, såret sutureras med dräneringen kvar. Vid slutet av operationen fixeras testikeln med ett tryckbandage och ger organet ett förhöjt läge.

Efter operationen

Postoperativ period hos patienter som genomgått borttagning av testikeln passerar vanligtvis ganska positivt. Inom 7-10 dagar behandlas såret med lösningar av antiseptika, och vid slutet av denna period avlägsnas suturerna. Bland de komplikationer Den mest sannolika blödningen, såruppfyllningen, med karcinom är inte uteslutet återfall på grund av övergivandet av tumörceller i pungen.

För att förebygga blödning och hematom genomfört grundlig ligering av fartyg under själva operationen, sårinfektion varnar antibiotika ändamål (särskilt i inflammation, orsakar yavivshemsya orkidektomi) behandling operationsområdet och sömmen god hygien könsorgan efter operation.

Om patienten är orolig för svår smärta i skrot och sutur, kommer smärtstillande läkemedel att ordineras till honom. Du kan applicera is för att minska svullnad och obehag. Nästa dag efter operationen bör du börja hygieniska procedurer - tvätta genitalen försiktigt med varmt vatten och tvål.

När du tar bort en testikel andra tar på sig rollen som endokrina i dubbel volym, det ger också och mognad av sperma, så hormonrubbningar och infertilitet inte förekommer i ensidig orkidektomi.

Bilateral castration har allvarligare långsiktiga konsekvenser:

 • Infertilitet, som är irreversibel;
 • Minskade sexuell lust och känslighet hos huden i ljummen och skrotumet;
 • Hormonal obalans - fetma, bröstförstoring, svettning, frekventa stämningsförändringar (som kvinnors klimakteriet), utseendet på streckmärken på huden, torrhet, trötthet;
 • Ökar risken för diabetes och osteoporos betydligt.

Förutom de beskrivna problemen uppstår ofta psykologiska problem. Män som hade genomgått bilateral orkidektomi, är särskilt utsatta för depression, de känner en brist på viktiga organ, upplever obehag i samband med kosmetisk defekt i frånvaro av proteser, orolig att minska sexuell aktivitet. I vissa fall, besök terapeuten och ordinera en specifik behandling.

För att neutralisera konsekvenserna av bristen på manliga könsteroider kan hormonpreparationer förskrivas under postoperativ period. Detta gäller inte fall där en orkektomi utfördes om hormonberoende tumörer i reproduktionssystemet.

En liten svullnad i skrotan och ömhet kvarstår en tid efter operationen, gradvis minskande mot slutet av 1-2 veckor. Under en period på upp till 3 veckor rekommenderas inte patienten att lyfta vikter, samlag bör undvikas. Förbjudna aktiva spel med risk för skada, klasser i gymmet, vattenprocedurer, utflykter till bastun eller bad. Bad borde föredra duschen.

Hygieniska procedurer i ljummen och skrotum ska utföras minst 2-3 gånger om dagen, med svullnad - Applicera isen inslagna i en handduk hemma. För att förhindra avvikelse i suturen visar inguinalbråck bärandet av ett inguinalbandage.

Du kan ta bort testiklar enligt indikationerna vid någon urologisk avdelning gratis, men vissa patienter vill betala för behandlingen för att kunna välja en specialist, villkoren för patienten, listan över ytterligare undersökningar och förfaranden. Kostnaden för operationen är i genomsnitt cirka 15-25 tusen rubel, men den kan nå 150-200 tusen i enskilda privata kliniker. Var man ska arbeta - mannen väljer sig utifrån sina egna önskningar och solvens.

Recensioner av patienter som har haft orchiektomi bestäms av orsaken och omfattningen av operationen. När en testikel avlägsnas störs inte det allmänna tillståndet, patienten fortsätter snabbt att återhämta sig och är i princip nöjd med behandlingen. Med total orchiektomi kan man inte undvika konsekvenser, särskilt psykiskt obehag, så män är inte glada över en sådan operation.

En separat grupp sökande för orchiektomi är personer som vill ändra sitt kön. Deras feedback är oftast glad och full av hopp, säger de i god hälsa och framgång av verksamheten, men inte blint tro på allt du säger, även de människor som har upplevt effekterna av operationen.

Kolossala doser syntetiska hormoner, som tvingas ta dessa patienter länge, kan inte låta bli att påverka hälsan i allmänhet, så könsbyteshändelsen är ett ganska riskabelt företag. Inte förgäves före kirurgisk korrigering, inklusive orkidektomi, beslut av rådet av läkare, som utvärderar inte bara fysiska egenskaper, men också den psykologiska tillstånd av människan.

Eftersom orkidektomi vid könsbyte föregås av plast könsorgan, då operationen kan pågå några timmar, och priset för det kommer att bli mycket högre orkidektomi, utförs av medicinska skäl, men på bekostnad av patienten.

På Internet en hel del kommentarer och frågor från dem som är på sina egna önskemål för att avlägsna friska testiklar, med hänvisning till det faktum att deras hormonell aktivitet och den naturliga sexuell lust "störa livet." Bland sådana önskemål - unga män på 30-35 år. Varför är företrädare för en stark hälften av mänskligheten vill bli viktiga reproduktiva organ som ger externa sexuella egenskaper, beteende och den normala funktionen av hela organismen - det är inte klart, men innan du bestämmer om förfarandet, behöver du en hel del tid att tänka, och det är bättre att konsultera en kompetent specialist, sexolog eller terapeut.

Förfarande för borttagande av testiklar i prostatacancer: egenskaper vid genomförande och ytterligare förutsägelser

Prostata i kroppen av män spelar en ovanligt viktig roll, eftersom den är ansvarig för sexuell funktion, mentala och känslomässiga tillstånd och i allmänhet för kroppens hälsa. Det är hon som är chef för att utveckla en särskild hemlighet som närmar och skyddar spermatozoa. Normal funktion av prostata gör att du kan leva ett aktivt sexliv, vara känslomässigt och psykiskt frisk. Prostatan ligger mycket nära urinvägarnas organ och har därför en direkt effekt på dem.

symtomatologi

Symtom att män bör vara uppmärksamma på:

 • mycket frekvent uppmaning att urinera;
 • svårighet och intermittens av urinering
 • smärta och brännande under urinering
 • långvariga nattliga erektioner
 • accelererad utlösning;
 • minskad styrka.

Om du upplever dessa symtom borde du snarare besöka en urolog. Den vanligaste sjukdomen i prostatakörteln är hyperplasi (adenomets föråldrade namn). Denna sjukdom är godartad, men du bör alltid komma ihåg att det kan gå till en malign tumör.

Varför finns det ett behov av att ta bort testiklar hos män

Hormonetestosteron spelar den viktigaste rollen i en mans kropp. Tack vare honom arbetar reproduktionssystemet i normalt läge. Prostatakörteln beror i sin tur på detta hormon. Om testosteron produceras en normal mängd, fungerar körteln stabilt och kontrollerar utvecklingen av spermier och processen med sexuell upphetsning. Så snart den hormonella bakgrunden försvinner, förändras körteln, cancerceller utvecklas i den. En effektiv metod för att bekämpa prostatacancer, för att beröva cancercellerna i make-up testosteron. Testosteron produceras av testiklarna, därför, för att stoppa dess produktion i kroppen, utföra en orkektomi, ta bort testiklarna genom kirurgisk operation.

Det är inte alltid läkare-onkologen som föreskriver operationen. Behandlingsvarianten kommer att vara hormonbehandling, som består i upptagande av speciella läkemedelsblockerare. Vanligtvis är kirurgiskt ingripande förskrivet till patienter om hormonella droger inte är möjliga på grund av individuell intolerans eller av någon anledning, kan dagliga injektioner inte göras.

Nödvändighet, brådskande och graden av borttagning av testiklar hos män bestäms endast av den behandlande läkaren. I prostatacancerstadiet 1-2 avlägsnas en testikel. Om sjukdomen tog en mer försummad form, behöver du en orkektomi från två sidor.

Oftast är prostatacancer en sjukdom hos män av hög ålder. Manlig mortalitet från prostatacancer leder i jämförelse med andra sjukdomar. Efter kastration får en person chansen att leva ytterligare 10 år. Detta är mycket viktigt, särskilt för en medelålders man.

Viktigt! Kastration av patienter med avancerad prostatacancer kommer naturligtvis att vara förknippad med stora komplikationer, hinder och effektiviteten är sämre.

operationen

Innan ett kirurgiskt ingrepp utförs, kommer läkaren att förskriva en studie. Om det finns åtminstone den minsta chansen att bibehålla en viktig sexuell funktion för en man, kommer det inte att bli någon operation. Följande diagnostiska åtgärder vidtas:

 • biokemisk analys av urin och blod;
 • biopsi av den drabbade vävnaden;
 • ultraljudsundersökning av prostata;
 • blodprov för oncomarkers;
 • bröst röntgen för att identifiera avlägsna foci av lesion;
 • HERR

Cirka 7-8 dagar före operationen avbröts många läkemedel som han tog. Detta är nödvändigt för att inte provocera biverkningar.

Efter diagnosen kommer patienten att erbjudas kirurgi. Efter att ha vägt alla fördelar och nackdelar måste han bestämma om kastrering kommer att utföras eller ej.

Fördelar och nackdelar

 1. Cancerceller slutar matas, och deras tillväxt stannar eller stannar.
 2. Genom operationen kan du förlänga livslängden avsevärt.
 3. Praktisk frånvaro av allvarliga komplikationer.
 4. Detta är den mest effektiva tekniken hittills.

Vad brukar hänföras till bristerna i denna behandlingsmetod:

 1. Allvarlig psykisk stress för män, speciellt av reproduktiv ålder.
 2. Offensiva mäns klimakteriet efter operationen.
 3. Mannen börjar bli vikten, blir färdig.
 4. Utvecklade negativa konsekvenser som impotens, infertilitet, minskad sexuell lust.
 5. Det finns en chans att utveckla diabetes.

Viktigt! Med ett kraftigt avancerat prostatakarcinom kan operationen inte ge resultat.

Grundläggande metoder för kirurgisk ingrepp

Operationen anses vara enkel och brukar vara ungefär en halvtimme. Första gången en sådan operation utfördes 1941.

Före operationen är patienten bedövad, lokal eller epidural (en narkos-blockad av ryggmärgen). Allmän anestesi används sällan.

8-9 timmar före operationen ska patienten inte ta mat, dricka vätska.

Castration av en patient med prostatacancer är radikal eller scrotal.

Radikal börjar med att doktorn gör ett snitt i ljumskområdet, ca 6 cm i storlek. Genom det tar han bort de lokala lymfkörtlarna, ett par spermatiska grepp och de egentliga testiklarna. Efter detta förstärks inguinalkanalen och sömmar placeras.

Det andra alternativet är att ta bort gonaderna med en vridningsmetod. Det anses mindre traumatiskt. Spermatkabeln är vriden, lymfkörtlar och testiklar avlägsnas. Denna metod används vanligtvis med avancerat prostatakarcinom.

På patientens begäran placeras ett implantat på platsen för den borttagna testikeln, vilket skapar en visuell effekt av testikelns närvaro. Idag tar många patienter till sig proteser, så många experiment utförs på detta område. Materialen från vilka silikon- och plastimplantat görs kan snabbt ta rot i kroppen och avvisas inte av det.

Viktigt! Prostatacancer är en allvarlig sjukdom, så behandlingen kan inte sluta med operationen. Det rekommenderas fortsatt behandling med kemoterapi eller strålbehandling.

Rehabiliteringsprocessen

Stationär postoperativ behandling krävs inte för patienten, så patienten släpps ut 2-3 dagar efter operationen. För att avlägsna smärtsyndromet, som bekymrar första gången, föreskrev en man smärtstillande medel. För avlägsnande av puffiness används ett ispaket. För att göra det här, sätt enkelt i en tät, mjuk handdukis och applicera den på ljumskområdet.

För den första postoperativa tiden rekommenderas att du bär ett speciellt scrotalbandage. Särskilt uppmärksamt mot de opererade männen är det nödvändigt att oroa sig för val av byxor. De bör ha ett brett snitt, sömmen i ljumskområdet bör inte vara grova.

I den postoperativa perioden kan du inte utföra tungt fysiskt arbete, leda ett sexuellt liv, ta ett bad länge (det är bättre att använda en dusch), använd aggressiva tvättmedel.

Det är viktigt för patienten att ta hand om den postoperativa suturen dagligen, för att göra förband och desinfektion.

Komplikationer efter operationen:

 1. Tillförsel i sömmarna.
 2. Utseende av en obehaglig lukt från den opererade platsen.
 3. Ökad temperatur, frossa.
 4. Utseendet av allvarlig smärta i ljumsk eller bukregionen.
 5. Försvagning av postoperativa suturer.

Sådana tecken indikerar inflammation och infektionens utveckling. Du bör omedelbart kontakta en läkare för att undvika negativa konsekvenser.

Mycket viktigt för en framgångsrik rehabilitering av en patient som har gått igenom borttagningen av testikeln har ett förhållande med honom från sina släktingar och vänner. Mannen kommer helt förändra den hormonella bakgrunden i kroppen. Detta kommer att leda till att han inte kommer att vara densamma som han var tidigare: mer irriterad och nervös, hans utseende kommer att förändras (han kommer att återhämta sig, brösten kommer att öka). En person kommer att förlora elementen i sitt vanliga normala liv. För honom är det väldigt svårt psykiskt. Därför krävs tålamod och uppmärksamhet från andra. En man borde inte känna sig ensam och onödig. Alltför ofta och påträngande bör det inte tas om hand vare sig. Sådant ovanligt beteende mot honom kommer att larma och irritera en man, behöver hjälp av en psykolog. Efter operationen är det lämpligt att överge dåliga vanor och anpassa sig till en hälsosam livsstil.

I modern medicin finns en aktiv diskussion för och mot borttagning av testiklar i prostatacancer. Trots det faktum att operationen har en allvarlig lista över brister, föredrar de flesta experter orchiectomy. Risken för återhämtning efter det är mycket högre. När en testikel tas bort förlorar en man inte chansen att bli en pappa. Dessutom sparar idag spermierna just i fallet.

Mycket allvarlig negativ inverkan har en operation på en mans psykologiska tillstånd. Endast ordet "castration" kan orsaka panik. Men man bör inte följa de stereotyper som finns i samhället. Om en specialist rekommenderar denna behandlingsmetod, ge inte upp.

utsikterna

Prognoser om konsekvenserna är inte samma för alla patienter. Mycket beror på tumörens placering, sjukdomsmisslyckande, närvaron av andra kroniska sjukdomar. Praktiska erfarenheter visar att kirurgiskt ingripande effektivt påverkar behandlingen av problemet. Redan under en och en halv vecka efter operationen minskar smärtsamma symtom signifikant och testosterontillväxten i blodet sänks. Patienten besöker toaletten mindre och, vid urinering, visar inte tidigare problem. Remission är stabil, men kontinuerlig övervakning av hormonhalten i blodet krävs. 5 års överlevnad är 95%. Om karcinom inte gav metastasering bortom bäckenet, levde 50-60% av de opererade männen i genomsnitt 5 år och 40-50% 10 år och längre.

Tyvärr finns det ett återkommande prostata karcinom. I de flesta patienter hände detta ett år efter operationen. Anledningen är att cancerceller har en mycket hög nivå av anpassning till förändringsförhållandena för deras existens. Om patienten hade metastaser är prognosen mindre tröstande. Sådana patienter lever sällan längre än 3 år.

resultat

Det är viktigt för någon att komma ihåg att man inte slarvigt kan behandla sin hälsa. Det är nödvändigt att följa de grundläggande reglerna för en hälsosam livsstil och genomgå regelbundet läkarundersökningar. Då kommer det även att bli lättare att hantera, även med det uppkomna problemet.

Castration av män med prostatacancer (hur man tar bort testiklar)

Dödligheten från prostatacancer har tillräckligt höga statistiska indikatorer. Untimely upptäckt av cancer - det är inte bara svårt att behandla, speciellt, är bristen på en garanti för en fullständig återhämtning. Vid försummelse av sjukdomen kan endast radikala metoder rädda patienten. Operation för att avlägsna testiklarna (testiklar) män - orkidektomi - görs med ett syfte: så snart som möjligt för att stoppa produktionen av testosteron genom testiklarna, vilket är den främsta orsaken till överskottet tillväxten av maligna prostataceller.

Terapeutisk undertryckande av testikelproduktivitet är inte alltid effektiv, så deras avlägsnande hos män är en av metoderna för att stoppa utvecklingen av prostatacancer. Så vad är kirurgisk kastration, och hur tar testiklar bort männen?

Hur det händer

Kirurgisk kastrering för prostatacancer är relativt enkel och tar i genomsnitt 20-25 minuter. Det utförs under epiduralanestesi, som består i blockaden av ryggradsnerven med ett bedövningsmedel, oftare med en 0,5% lösning av marcaine införd i epiduralrummet. Det börjar fungera på 15 minuter och varar två eller tre timmar, mer än tillräckligt. I vissa fall kan lokalbedövning användas, generell anestesi används sällan.

Då händer allt så här:

 1. Efter anestesi görs en skärning på skrotets hud och subkutan vävnad, cirka fem centimeter i storlek.
 2. Genom det är en testikel med en fröledning sliten ut.
 3. Då är ligamentet involverat i att sänka testisen sysat, bandagerat och dissekerat.

Operativa tekniker för att ta bort testiklar är flera. Några av dem är mer progressiva och ger den bästa kosmetiska effekten, vilket uppnås genom att bevara organets proteinhölje.

Castration av en patient med prostatacancer bör ha en tydlig motivering och vara endast frivillig. Patienten har rätt att välja och vara beredd på en sådan terapeutisk händelse. Uppdragsgivarens uppgift är att informera honom om ansvaret för att fatta beslutet, förklara önskan att ta bort testiklar i prostatacancer och att markera de möjliga konsekvenserna av att vägra operation.

Kirurgisk kastrering för prostatacancer kan vara delvis eller fullständig.

Direkta indikationer för kirurgisk borttagning av testiklarna är: prostatacancer och karcinom hos båda testiklarna. Den onkologiska processen måste bekräftas genom biopsi och histologisk undersökning.

På grundval av diagnostiska och laboratoriestudier bestäms volymen och taktiken för orchiektomi. Kirurgisk kastrering för prostatacancer kan vara:

 • Delvis eller ofullständig - vid vilken endast testiklarnas parenchyma avlägsnas utförs med prostatacancer.
 • Full - en man har båda äggen avlägsnats.

Vad är användningen av en skalpell: fördelarna och nackdelarna

Att göra en operation eller inte göra är frågan. Och det gäller absolut alla män som enligt vittnesbörd uppmanas att ta bort testiklarna. Det är inte lätt att bestämma om ett sådant förfarande, därför reflektioner om temat "Är det nödvändigt och vad som kommer hända efteråt?" Är alltid närvarande för alla.

Låt oss försöka förklara folkligt i vilka fall det är nödvändigt att göra en orkektomi och huruvida den ska vägras, och även vilka följder som kan förväntas efter borttagning av testiklar och vad är livet för män utan viktiga "manliga rekvisita".

Prostatacancerens särdrag är hormonell känslighet. Överdriven testosteron, ålder och genetisk predisposition - allt detta kan vid en tidpunkt "skjuta" ondartad degenerering av prostataceller och orsaka okontrollerad tillväxt.

Läkare har länge bevisats att i 90% av fallen med prostatacancer testosteron är generatorn av sjukdomen. Den konstanta utvecklingen av den förekommer i mänens testiklar, så deras borttagning är en effektiv terapeutisk åtgärd som tillåter att radikalt stoppa processen och öka risken för återhämtning.

Om du lägger all "FOR" och all "AGAINST" kirurgisk kastration i prostatacancer på skalorna, kommer den obestridliga fördelen att vara i riktning mot fördelarna med operationen. Radikalt avlägsnande av orsaken till sjukdomen ökar möjligheten till återhämtning och förlänger ofta väsentligt patientens livslängd. Vi noterar fördelarna med kirurgisk behandling av cancer och dess konsekvenser för det manliga könet.

"Pros" av operationen för att ta bort testiklar för prostatacancer:

 1. Syntesen av testosteronprovokatorn i prostatacancer reduceras kraftigt.
 2. Det gör det möjligt att sakta ner och helt stoppa tillväxten av cancerceller.
 3. Förbättrar patientens liv avsevärt.
 4. Kostnaden för kirurgisk behandling är billigare och effektivare än konservativ behandling.

Kastration av män leder till vissa förändringar i kroppen, vilket inte kan undvikas. Men med rätt rehabilitering och en viss psykologisk anpassning med detta kan du helt rätt leva och njuta av solen.

Kastrering av män leder till vissa förändringar i kroppen, för vilken rehabilitering kan vara nödvändig.

 • Liksom varje operation är det en stark stress för kroppen.
 • Ett allvarligt psykologiskt problem för de flesta män.
 • En kraftig minskning av testosteronkoncentrationen leder till förlust av muskelmassa och risk för fetma.
 • Emotionell labilitet, heta blinkar och andra "läckerheter" av herrarnas klimakterium.
 • Impotens och infertilitet.

Det bör noteras att i alla fall inte är avlägsnande av båda testiklarna möjligt, beroende på sjukdomsstadiet och lokalisering av processen kan kastrering vara ensidig.

Ansvarig händelse

Före operationen krävs en noggrann beredning av patienten, som innehåller ett antal standardkrav, som gör det möjligt att utesluta möjligheten till komplikationer under operationen för att på ett adekvat sätt bedöma graden av risk. På grundval av en omfattande diagnostisk undersökning bör en definitiv diagnos fastställas, vilket är orsaken till borttagandet av testiklar.

En anestesiolog bestämmer om en acceptabel form av anestesi för patienten. Före operationen tas allmänna blod- och urintester, biokemiska tester som utvärderar leverans och njurarnas arbetsförmåga, blodkoagulerbarhet och ett elektrokardiogram. En nödvändig undersökning före borttagning av testiklar i prostatacancer är lungfluorografi och undersökning för HIV-infektion, syfilis och hepatit C.

Viktigt! Operationsläkaren ska informeras om patientens inträde under den sista veckan före läkemedlets behandling. Detta är nödvändigt för att undvika förekomst av komplikationer vid alla stadier av kirurgisk behandling.

Liv utan testiklar

Efter borttagning av testiklar för prostatacancer är patienten fortfarande under en tid under övervakning av operatör och anestesiolog. Sedan överförs han till den postoperativa avdelningen, där patienten återhämtar sig. Den postoperativa perioden är mycket viktig för patienten. Vid denna tidpunkt kan det finnas oönskade komplikationer:

 1. Betydande och långvarig hypertermi.
 2. Smärta på platsen för det kirurgiska såret.
 3. Svullnad och purulent urladdning från sårytan.

För att utesluta sådana farliga komplikationer, efter varje operation ordnas antibakteriella preparat av ett brett spektrum, oftare i cephalosporinserierna. Avlägsnande av testiklar i prostata karcinom, liksom någon kirurgisk operation, har en viss risk för att utveckla sepsis. Undvikande av detta kommer att bidra till att rensa resultat av medicinska recept och strikt postoperativt regim.

Efter stabilisering avlägsnas mannen eller hänvisas till ytterligare onkologisk behandling. Prostatacancer är en allvarlig kronisk sjukdom, ibland är kastration inte tillräckligt. För att helt stoppa den maligna processen krävs en särskild kemoterapeutisk behandling eller strålbehandling.

Kirurgisk kastrering för prostatacancer med alla dess nackdelar har den största fördelen:

 • Snabbt, en och en halv dag efter operationen, minskar koncentrationen av testosteron och tillväxten av "dåliga" celler stannar.
 • Hjälper till att öka effektiviteten av kemoterapi och öka patientens chans att återhämta sig avsevärt.
 • Operationen har liten traumatisk karaktär och kräver liten tid för rehabilitering.

Borttagning av testiklarna - en påtvingad åtgärd som även om det inte har mycket trevliga konsekvenser, men har möjlighet att stoppa prostatacancer och ge hopp till patienten om inte en fullständig återhämtning - det kommer att kraftigt förlänga sitt liv, och det väl värt besväret.