Huvud
Strömförsörjning

Transuretral resektion (TUR) i prostata: indikationer, stroke, rehabilitering

Transuretral resektion (TUR) i prostatakörteln eller prostata utförs för att avlägsna den övervuxna vävnaden. Oftast utförs operationen med ett adenom - en godartad tumör. TOSTEN i prostata betraktas för närvarande som guldstandard för behandling av denna sjukdom, eftersom den ger bra resultat och i de flesta fall gör det möjligt att permanent avlägsna neoplasmen.

Indikationer för drift

Godartad prostatacancer är extremt vanlig. Den står för hälften av män över 50 och 75% av dem över 70 år (data från AA Bogdanov). Prostataadenom är den vanligaste orsaken till transuretral resektion. Den utförs med volymen av prostata är högst 80 cc, och den unga åldern av patienten eller hans önskan att bevara kroppen.

Operationen utförs med följande symptom i samband med sjukdomen:

 • Obstruktion av urinvägarna - Minskar urinledarens lumen, blåsans hals, vilket gör det omöjligt eller svårt att urinera.
 • Hyppig och smärtsam uppmaning att urinera
 • Divertikula av blåsans vägg (slingrande organvävnader med bildandet av ytterligare hålrum), vilket orsakar ångest.
 • Urininkontinens, urinering på natten.
 • Konstanta infektioner i urogenitalt distrikt.
 • Volymen urin, som förblir efter urinering i blåsan, överstiger 50 cm³.

Även TUR utförs med misstanke om karcinom - malign degenerering av vävnaden. I det här fallet är bevarande av orgelet endast möjligt med god allmän hälsa hos patienten och sjukdoms första skede.

Kontra

Operationen utförs inte i följande fall:

 1. Adenom i terminalstadiet eller karcinom, som påverkar en stor mängd prostata och / eller angränsande organ.
 2. Varicocele - åderbråck i pungen.
 3. Ankylos av höftled - immobilitet, som har uppstått som en följd av fusion av vävnader.
 4. Eventuell inflammation i det aktiva skedet, inklusive karies.
 5. Brott mot blodkoagulering.
 6. Sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

Framsteg av operationen

Transuretral resektion av prostata varar i genomsnitt 1,5 timmar. Som anestesi används vanligtvis epiduralanestesi (injektion i ryggraden). Patienten är medveten, men känner inte hälften av kroppen under injektionsstället. På patientens begäran kan allmänbedövning tillämpas.

Patienten placeras på operationsbordet på baksidan, benen sprids isär. Hans könsorgan behandlas med antiseptiska, och han själv är täckt med sterila underkläder. På urinröret appliceras en gel. Därefter slutar förberedelseperioden, och själva operationen börjar.

Ett resektoskop sätts in i urinröret - ett verktyg som består av två rör, genom vilka vätskan cirkulerar och ett arbetselement. Vid TUR är den sista en elektrisk slinga. Det kommer direkt till prostata. På grund av effekten av elektrisk ström sker "skärning" av de drabbade vävnaderna.

Under interventionen skadas blodkärl, som stör den kirurgiska visuella kontrollen. Därför används vid TUR en bevattningsvätska, vilken matas genom en av rektoskopets kanaler och avlägsnas på annat sätt. Det blåser prostata och skapar förutsättningar för god visualisering.

Avklippta tyger (sk "chips") sugs av med hjälp av en pump. Därefter övervakas kärlens integritet, om nödvändigt utförs haemostasen (stoppblödning) och resektoskopet avlägsnas.

I urinröret sätts en Faleakateter in och avslutas i en ballong. På grund av sitt arbete injiceras vätska i tumörens tidigare läge - adenombädden är tamponiserad. Detta är nödvändigt för att sluta blöda från små kärl. Blåsan tvättas ständigt. Denna åtgärd tjänar till att förhindra kollaps av organets väggar och förhindra blockeringen av blodkanalen för urinflödet.

Trots den hemostas som utförs är blödningen möjlig upp till 4 dagar efter operationen. Detta beror på att koagulationsplatsen (adenombädden) börjar avvisas, vilket leder till skador på små kärl. Därför förblir Faleakatetern i urinröret hela tiden.

Sjukhusperiod efter TUR - från 3-4 till 7 dagar. Det är viktigt under hela denna tid och de första dagarna efter urladdning att övervaka patientens urinering. Med fördröjning och svårigheter uppträder blåsflödet, vilket är extremt ogynnsamt, eftersom det skapar tillstånd för infektion.

komplikationer

Under den postoperativa perioden kan patienten stöta på ett antal oönskade konsekvenser:

 • Intrahospitalinfektion. Även om själva ingreppet utförs under sterila förhållanden är infektion med sjukhusmikroflora under sjukhusvård möjlig (risken är nästan 30% med TUR). Dessa mikroorganismer har ökat resistens mot antibiotika och antiseptika, och därför blir det svårt att avlägsna sådan infektion. För förebyggande och behandling är det nödvändigt att använda antibiotika av den senaste generationen och ständigt övervaka effektiviteten av behandlingen.
 • Retrograd ejakulation - kasta sperma i blåsan. Risken för sådana komplikationer når 70%. Det bär inga hot mot hälsa eller obehagliga symtom, men fullständig retrogradutlösning gör det omöjligt att bli gravid, och en liten mängd sperma (1-2 ml) kan leda till en minskning av människans självkänsla. Behandlingen är konservativ eller kirurgisk.
 • Urinvägarna - patologisk förträngning av urinröret Detta villkor är mycket farligt, för som en följd av en stagnation av urin i blåsan, vilket ökar risken för infektion, liksom utvidgningen av kroppshålan och njurarna. Behandling kan vara minimalt invasiv - bougie (utvidgning av urinröret genom att sätta in i kanalproppen - prober med olika diametrar) eller kirurgiska, associerade med urinröret.
 • Impotens. Detta är en sällsynt komplikation, det förekommer i mindre än 1% av fallen. Behandling av erektil dysfunktion kan utföras konservativt - tar droger som förbättrar blodtillförseln till penis och kirurgiskt.
 • Urininkontinens. I lätta fall kan patienter få hjälp av fysiska övningar som syftar till att stärka bäckensgolvets muskler, en transuretal gelinjektion. En radikal metod är placeringen av ett blåsansfinkterimplantat.

Återhämtningsperiod

Under sjukhusvård har patienten en kateter i patientens urinledare, vilket gör det möjligt att övervaka hans tillstånd. Frånvaron av blod i urinen är ett gott tecken och en grund för urladdning. Patienten känner vanligtvis inte efter operativ smärta, men katetern kan ge obehag och en känsla av blåsflöde. Läkaren MA Ryabov, som utförde mer än 600 sådana operationer, noterar: "Det är nödvändigt att förstå att det inte finns något utanför, men inuti finns det ett sår som läker under konstanta kontakter med urinen".

Ibland utvecklas mindre spasmer som lätt stoppas med speciella mediciner. Svårighet med urinering är också möjligt. En läkare i en medicinsk anläggning kan undervisa patientens speciella övningar som underlättar denna process. Annars sätts kateteret in i urinledaren igen. Efter utvinningen uppstår problemet oftast inte.

Viktigt! Första gången blåsan är mycket irriterad, så måste du följa en viss diet. Inom några timmar efter operationen är det tillåtet att bara dricka vatten i små sippor. Under hela återhämtningsperioden (1,5-2 månader) är det förbjudet att äta saltade, rökt, stekt och fet mat.

Hemma måste patienten följa vissa regler inom 7 veckor efter transuretral resektion av prostata:

 1. Avslag på sexuellt liv;
 2. Begränsning av motorisk aktivitet
 3. Undvik förstoppning;
 4. Förbrukning av en stor mängd vätska för att stimulera blåsans funktion
 5. Avstå från alkohol;
 6. Det är lämpligt att inte köra fordon och utrustning.

Operationen anses endast framgångsrik i 80% av fallen. Tal i detta fall handlar om patientens subjektiva känslor när det gäller minskning av obehagliga symptom. Ibland, för att vänta på effekten, behöver du bara vänta, i andra fall kommer mer radikal terapi att hjälpa till att klara problemen.

Om operationen utfördes för malign neoplasm, kommer patienten att få ytterligare behandling som syftar till fullständig förstöring av tumören. Det kan vara kemo eller strålbehandling. I sådana fall tar återhämtningsperioden längre och hårdare. Patienten bör förbereda sig för eventuella ytterligare komplikationer vid medicinering eller bestrålning.

Patientrecensioner

Oftast har patienter problem med prostatakörteln hos äldre. De har svårt att betala för behandling på en dyr klinik, så de brukar gå till ett poliklinik på sin bostadsort. Tyvärr, som de noterar är kvaliteten på renderingstjänster av detta slag långt ifrån alltid i höjden. Detta är en av anledningarna till att patienter försöker fördröja ögonblicket av kirurgisk ingrepp.

Viktigt! I deras svar rekommenderas män som har genomgått TUR-adenom i prostata att inte fördröja operationen. Många av dem har lärt sig av egen erfarenhet att konsekvenserna av en tumör och stagnation av urinen i urinblåsan kan leda till mycket sämre konsekvenser än resektion.

Hospitalisering inom några dagar, som regel, händer inte tillräckligt för att helt återställa patienten, särskilt äldre. Nära sådana patienter skriver att under den postoperativa perioden var de tvungna att anställa sjuksköterskor eller ta hand om sina släktingar på egen hand.

Att välja en institution rekommenderas patienter och deras släktingar på grundval av kirurgens skicklighet, snarare än högteknologi. Detta kan göras genom att studera svaren hos dem som passerade genom prostataens resektion och kom till ett personligt samråd.

Kostnaden för transuretral resektion av prostata är 80 000 - 160 000 rubel. I det här fallet är det en komplett uppsättning tjänster, inklusive sjukhusvistelse och alla leveranser. I vissa offentliga institutioner, om ingen MHI-politik saknas, kan tjänsten betalas. I det här fallet är priserna mest demokratiska. Vanligtvis börjar de från 40 000 rubel.

Om så önskas kan patienten få gratis hjälp. Det tillhandahålls både av statliga medicinska institutioner och av vissa privata kliniker som arbetar med MHI-politik.

Transuretral resektion av prostata återvänder patienten till ett normalt, fullt liv. Det är en minimalt invasiv metod för intervention, tolereras enkelt och trots en svår återhämtningsperiod är den optimala metoden för behandling av prostata adenom.

Prostata TOUR: Förberedelse för proceduren och återhämtningsperioden

TUR i prostata eller transuretral resektion av prostata är det mest effektiva sättet att behandla prostata.

Denna procedur är nödvändig när ett adenom uppträder.

Dock är kirurgi endast möjligt om kirtlens storlek inte har ökat till mer än 80 cm3.

Den främsta orsaken till att TUR utförs är uppkomsten av godartad utbildning, på grund av vilken urinering blir svår.

Dessutom kan borttagning av en del av prostatakörteln bli en nödvändighet vid onkologi och inflammation.

Indikation för kirurgisk ingrepp:

 • Blåsningsobstruktion, på grund av vilken urinflödet är komplicerat.
 • Mot bakgrund av det faktum att urin vanligtvis inte flyter, kan njurproblem, upp till njursvikt börja.
 • Hematuri, det vill säga närvaron av blod i urinen. Detta kan dock bero på inte bara prostata sjukdom, men också till njursjukdom.
 • Uppnå smärta, särskilt bekymmer på morgonen och kvällen.
 • En känsla av en överflödande urinblåsa, liksom en falsk trängsel att urinera.

Vad gäller kontraindikationer är de vanliga och refererar till allmänna kirurgiska ingrepp. Det kan vara en allergi mot anestetika, låg blodkoagulabilitet, hjärtproblem och så vidare. TUR av prostata utförs inte om patienten har sjukdomar i det genitourinära systemet eller höftlederna.

I jämförelse med den vanliga kavitetsoperationen har TUR många positiva aspekter, bland annat följande kan noteras:

 • Operationen kan utföras även om patienten är ung nog, så att den sexuella funktionen bevaras.
 • Tack vare detta förfarande är det möjligt att på ett tidigt stadium upptäcka onkologiska sjukdomar i tid.
 • TUR kan utföras även med en stor övervikt hos patienten.
 • Sjukdomar i nedre urinvägarna är inte kontraindikation.
 • Med återfall av BPH kan hela spektret av TUR-förfaranden utföras.
 • TUR kan utföras även vid kroniska sjukdomar i prostata och adenom.

Komplikationer efter operationen kan inte helt undvikas, eftersom det fortfarande är ett kirurgiskt ingripande. Trots att under TUR är sannolikheten för förekomsten av oförutsedda problem under efterkörningsperioden mycket lägre än för en vanlig, öppen operation. Enligt statistiken, efter TUR-adenom-prostata komplikationer förekommer hos högst 18% av patienterna, medan patienten själv kan minska denna sannolikhet om han kommer att följa alla rekommendationer och föreskrifter från behandlingsläkaren.

Bland de vanligaste komplikationerna är:

 • Okontrollerad urinering, det passerar ofta i en och en halv månad efter operationen.
 • Erektil dysfunktion.
 • "Torr orgasm" eller retrograd ejakulation. Kärnan i detta fenomen är att vid utlösning går spermierna inte ut på en naturlig väg men kommer in i blåsan.

Transuretral resektion av prostata: beredning och procedur

För att transstetral resektion av prostatakörteln ska bli framgångsrik måste patienten genomgå en fullständig medicinsk undersökning.

Det innefattar: ett blodprov, ett elektrokardiogram, en ultraljudsundersökning av genitourinary systemet, dessutom är det också nödvändigt att få råd från en terapeut och en anestesiolog.

Preparatet utförs enligt följande: i 7-10 dagar före operationen kan användningen av produkter och mediciner som på något sätt påverkar blodutspädningen upphöra. Före operationen är det nödvändigt att raka pubic regionen; natten före operationen är det inte nödvändigt att äta och dricka vatten, och det är också nödvändigt att göra en rengörande enema; drick bara de läkemedel som ordineras av en läkare, med en liten sipp kokt vatten.

Transuretral resektion av prostata körteln har sina skillnader från den öppna kirurgin. De består i det faktum att förfarandet utförs med hjälp av ett resektoskop, snarare än en skalpell. Genom urinröret sätts denna enhet in i patientens urinblåsa, och med hjälp av en slinga avlägsnas körtelvävnaden.

Om det handlar om att avlägsna adenom i prostata, tas dess vävnader bort tills läkaren märker sina egna körtelvävnader.

Resektoskopets särdrag är att dess kanaler utövar en konstant tillströmning och utflöde av vätska in i blåsan, på grund av vilket den tvättas, vilket ger läkaren en bra synlighet av arbetsområdet.

När alla nödvändiga vävnader har tagits bort utförs en ytterligare undersökning av området och, om nödvändigt, stoppar blödning från kärlen. Efter operationen placeras en kateter som kommer genom urinröret i patientens urinblåsa.

Tack vare den installerade trekanalskatetern cirkulerar vätskan i blåsans hålighet ständigt. Detta gör det inte bara möjligt att säkerställa freden i zonen för kirurgisk ingrepp, men minskar även sannolikheten för blodproppar till noll.

Några dagar efter operationen kan patienten redan klara sina egna behov. Den enda risken är att när urinering är försenad kan blåsan sträcka sig, vilket negativt påverkar operationszonens helande.

Efter att katetern dragits tillbaka är patienten redo för urladdning från sjukhuset. Samtidigt är det nödvändigt att genomgå den föreskrivna kursen för antibiotikabehandling och åtminstone i en månad för att ge upp sexuell aktivitet och stress.

Transuretral resektion av prostata: möjliga komplikationer efter operation

Transuretral resektion av prostata är en ganska enkel operation, varefter det enligt majoriteten anser att det inte finns några komplikationer. Detta är dock fortfarande ett kirurgiskt ingripande, så det är möjligt för både kort- och långsiktiga biverkningar.

Kortvariga komplikationer efter operationen:

 • Blodförlust. Blod i urinen är en helt normal situation efter en sådan operation, men om blodmängden är tillräckligt stor och inte minskar med tiden, är detta ett tecken på allvarliga problem. I historien har det varit fall där blodförlusten var så intensiv att det var ett brådskande behov av blodtransfusion.
 • Infektiös infektion. Detta är ett mycket allvarligt problem som kan uppstå om urinlednings kateteret används under mycket lång tid.
 • Omöjlighet med oberoende urinering. Under de första dagarna efter operationen kan kroppen inte kontrollera urinering, och det är en ganska vanlig situation. Problemet är när urin, tvärtom, inte går ut i sig själv. I det här fallet installeras en speciell kateter, men passerar vanligtvis i flera dagar.
 • Mycket sällsynt, och den farligaste följden av operation är TUR-syndrom. Det består i det faktum att kroppen är bokstavligen fylld med vatten, vilket inte har tid att bearbetas och lämnas på ett naturligt sätt. För att lösa problemet används speciella droger - diuretika.

Långsiktiga komplikationer efter operation:

 • Retrograd ejakulation eller torr orgasm. Detta är ett ganska obehagligt problem, vilket är utstötningen av spermier i blåsan, resultatet av detta är omöjligheten att bli barn.
 • Nog obehaglig följd, som alla män är rädda för - är oförmågan att upprätthålla erektion - erektil dysfunktion. Tyvärr finns det en liten sannolikhet för ett sådant resultat av operationen.
 • I sällsynta fall en man efter en operation kan förlora evigheten att kontrollera urinprocessen.
 • om 10% av patienterna efter operationen behöver återinopereras efter ett år eller 5 år, beroende på hur läkning av ärren passerade.

Kirurgi av prostas TUR: postoperativ period

Det första som patienter upplever efter en TUR-operation av prostata är en signifikant lättnad i urinprocessen och en ökning av urinflödet. Men under rehabiliteringsperioden kan en person känna smärta. För att alla sår ska kunna läka helt, tar det cirka 2 månader.

För att påskynda återhämtningsprocessen i den postoperativa perioden och minska sannolikheten för komplikationer är det värt att följa flera rekommendationer:

 • Under den postoperativa perioden bör du inte köra bil eller annan transport, och även göra plötsliga rörelser och lyfta tunga föremål.
 • För att skölja blåsan är det lämpligt att dricka upp till 8 glas vatten om dagen.
 • Det är nödvändigt att äta så mycket frukt, grönsaker och andra produkter som möjligt för att förhindra förstoppning.

När det gäller sexlivet är det först och främst bättre att ge upp det. I den här frågan är det bättre att få råd från den behandlande läkaren och följ instruktionerna.

Om du tar mediciner eller traditionell medicin, är det värt att informera läkaren om det. Många medicinska örter har funktionen av utspädning av blod, vilket kan spela en negativ roll i den postoperativa perioden.

Transuretral resektion av prostatakörteln är inte billig. Ett komplett utbud av tjänster från ryska kliniker med undersökning, konsultation, kirurgi, näring och reparativ terapi kostar 10-13 tusen euro.

Vad är TOUR av prostata? Funktioner av operationen

Transuretral resektion av prostata adenom är "guldstandarden" för behandling av patienter med adenomdiagnos. Operationen utförs endoskopiskt, det vill säga utan externa snitt och kräver mindre återhämtningstid jämfört med kavitoperationen. Ett viktigt steg är rehabilitering, vilket leder till att risken för komplikationer minskar signifikant.

Vad är TURP prostata

Transuretral resektion av prostata är en minimalt invasiv operation som utförs med ett resektoskop. Dess mål är att avlägsna den expanderade körtelvävnaden (adenom) genom urinröret.

Endoskopisk kirurgi utesluter kirurgiska externa snitt, alla manipuleringar utförs endast genom naturliga öppningar.

Till vilken operation visas

Transuretral resektion av prostata adenom är den huvudsakliga metoden för kirurgisk behandling av prostata adenom. Indikationer för operationen kan vara sådana urologiska störningar:

 • Ökad uppmaning att urinera och en känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • Tömning sker inte ensam och det kräver ansträngning. Processen i sig kan vara intermittent och långsam;
 • Processen åtföljs av brännande och andra smärtsamma förnimmelser;
 • Med urinen utsöndras blod;
 • Patienten utvecklar ofta och återhämtar smittsamma sjukdomar i urinvägarna.
 • Stenar finns i strukturen av blåsan eller prostatan;
 • I fall då patienten, mot bakgrund av komplicerad urinering, utvecklade njurspatologi, särskilt njursvikt.

TUR utförs också för patienter som inte får genomgå radikal prostatektomi under en ländrygdoperation (prostatektomi). I synnerhet gäller detta för dem som tidigare hade kirurgi på orgorna i mag-tarmkanalen eller småbäckenet.

Fördelar med TURP prostata

 • Operationen utförs på ett minimalt invasivt sätt, det vill säga utan inskärningar av ytterkåpan. Detta minskar signifikant den postoperativa perioden, minskar risken för infektion och andra komplikationer på grund av förfarandet.
 • När prostata-tumören avlägsnas genom den transuretriska metoden öppnas inte blåskaviteten. På grund av bevarandet av kroppens integritet fastställs urinprocessen på kortast möjliga tid. Hjälpkatetern efter TUR avlägsnas snabbare än efter den öppna operationen.
 • Minskade perioden för rehabilitering och varaktighet av patientens sjukhusvistelse efter operationen.
 • Många patienter tror att laseravlägsnandet av prostata är mer sparsamt. I vissa fall, efter den optiska operationen, på grund av effekten av termisk energi, kan urinprocessen dock fördröjas i mer än 6 månader. När vävnaderna bränns med en laser har läkaren inte möjlighet att göra biopsi - insamlingen av biologiskt material för vidare histologisk undersökning. Detta ökar risken för att den asymptomatiska fasen av den onkologiska processen saknas.

Teknik av operationen

TOSTEN av prostata är den första minimalt invasiva operationen i historien om medicinsk praxis. Eftersom det är mästat nog av kirurger.

Transuretral prostataavlägsnande utförs enligt följande algoritm:

 1. Efter att ha tagit patienten i operationsstugan, är han ordinerad anestesi. Spinal eller epidural anestesi används.
 2. Efter att drogerna har börjat arbeta måste patienten ligga ner på operationsbordet, höja och sprida benen - i denna position har läkaren den bästa tillgången till prostata.
 3. Läkaren behandlar behandlingsområdet med ett antiseptiskt medel, urinröret är fyllt med smörjgel, varefter ett resektoskop sätts in.
 4. Efter undersökning av blåsans hålighet börjar en gradvis skjuvning (snitt) av tumören med en slinga som ligger i slutet av resektoskopet. TUR innebär inte fullständigt avlägsnande av prostata, men endast den lägsta nödvändiga skärningen av tumören och den drabbade delen av organet.
 5. Alla tumörpartiklar som avskuras under operationen faller in i blåsans hålrum. För att ta bort dem utanför TUR tvättas de med ett resektoskop. Ett prov av denna vävnad skickas nödvändigtvis för ytterligare histologisk undersökning.

Förberedelse för transuretral resektion

Operationen kräver ingen signifikant preliminär förberedelse. 12 timmar före bestämd tid ska du sluta äta och dricka. Eftersom TUR vanligtvis utförs på morgonen går detta stadium utan komplikationer.

Vanligtvis en vecka före operationen måste du ge upp aspirin, ibuprofen och några andra, eftersom de spädar blod.

Postoperativa komplikationer

Avlägsnande av prostataadenom som ett resultat av endoskopisk kirurgi är en av de mest komplicerade operationerna vid urologisk operation.

Risken för komplikationer förblir ganska hög och stabil även vid korrekt undersökta och förberedda patienter.

Även om operationen utförs av en erfaren specialist, med iakttagande av alla aseptiska och antiseptiska regler.

Det vanliga fenomenet efter operationen är bildandet av retrograd ejakulation. Detta innebär att i framtiden, med seminal ejakulation, smälts den sominalvätska i stället för att utträda i blåsans kavitet. Fenomenet utvecklas hos 95% av patienterna som genomgått TUR. På grund av denna höga frekvens anses retrograd ejakulation inte så mycket en komplikation som en regelbundenhet.

I en långsiktig period efter operation hos vissa patienter är avsmalnad uretra (3,5-4%) och utveckling av blåshalsen skleros (4,5-5%).

För att avhjälpa dessa konsekvenser krävs upprepad kirurgisk ingrepp.

Postoperativ period på sjukhuset

Efter avslutad operation är det obligatoriskt att observera doktorn på ett sjukhus i 1-3 dagar. Det finns inga tillfälliga restriktioner för livsmedelskonsumtion.

 • Omedelbart efter operationen placeras patienten en kateter som avlägsnar urinen från urinblåsan. Varaktigheten av sitt behov är individuellt, i genomsnitt - från ett par timmar till 3 dagar.
 • Inom 24 timmar efter TUR kan urinen innehålla blod, men slutligen rensas det. För att förhindra täppning av blodkärl och bildandet av trombi installeras dessutom ett bevattningssystem för permanent tvättning av blåsan. Som tvättvätska används furacilin eller en liknande speciell lösning.
 • Under de första 24 timmarna efter operationen ska patienten hållas bäddstöd och inte gå upp. Efter detta för att förhindra trombos kan en patient rekommenderas att utföra enkla fysiska övningar var 3-4 timmar.
 • För att kontrollera urineringskvaliteten installeras dessutom en tillfällig suprapubisk kateter.

Önskningar kan vara frekventa, men urin kommer ut i små portioner. Dessa fenomen fortsätter vanligtvis tills fullständig läkning av såret efter TUR i prostata, varaktigheten av återhämtningen är upp till 3 veckor.

återvinning

Rehabiliteringsperioden hemma är 2 till 3 veckor. Grundläggande rekommendationer för bättre återhämtning:

 • Det är viktigt att följa dricksregimen. Patienter efter TUR under dagen uppmuntras att konsumera minst 3 liter vätska. Det rekommenderas dock inte att dricka efter 19-20 timmar och till morgonen. Förutom fortfarande vatten, naturliga juice, fruktdrycker och te är tillåtna.
 • Dietmat. Var noga med att utesluta alkohol, salt och kryddig mat. Det är viktigt att förstå att felaktig näring kan leda till förstoppning, vilket har en väldigt negativ effekt på läkningsprocessen efter TUR.
 • Försiktighet bör vidtas för att träna fysiskt. Den viktbegränsning som lyftes av vikter under hela rehabiliteringsperioden är upp till 1,5 kg.
 • Det är inte tillåtet att använda bilen innan 1 månad efter urladdning.
 • Återgå till sexlivet är tillåtet efter 4 veckor från datumet för TOUR.

Kontra

Endoskopisk kirurgi har mycket färre kontraindikationer än en öppen operation. Det är dock inte alltid möjligt att genomföra det.

Kontraindikationer till TUR i prostata:

 1. Operationen utförs inte i fall då patienten av vissa skäl har svårigheter med utspädningen av nedre extremiteterna. Vanligtvis beror det på nederlag och immobilitet i höftledningarna på grund av tuberkuloseprocessen, artrit och konsekvenserna av tidigare skador. I sådana fall utförs ingen transuretral kirurgi.
 2. Urinvägsinflammatoriska processer i akut form. I sådana fall visas operationerna först efter eliminering av exacerbationen.

Transuretral resektion av prostata: vad är det?

Den mest effektiva och krävda operationen med ökande prostatastorlek, under vilken fullständig eller partiell borttagning av prostata utförs, är transuretral resektion av prostata (TUR). Huvudindikationen för denna operation är godartad prostatahyperplasi (adenom), i fall då körtelvolymen inte överstiger 60-80 cm3.

Indikationer och kontraindikationer för denna procedur

TUR av prostata är oftast utförd med godartade tumörer, cancer och kroniska inflammatoriska processer.

Huvudindikationerna för denna operation är:

 • tecken på signifikant eller måttlig obstruktion av urinblåsan, förhindrande av ett normalt utflöde av urin;
 • njursvikt, utveckling mot en svårighet med urinutflöde;
 • permanent hematuri (orenheter i blod i urinen);
 • långvariga, värkande smärtor;
 • tyngd i perineum och en känsla av överflöd av blåsan med falsk uppmaning att urinera.

Kontra i transaktionen kan vara någon allmän kontraindikation för kirurgiska ingrepp (hjärt-kärlsjukdom dekompensation steg, ett allvarligt tillstånd hos patienten, blodkoagulering nervsystemet).

Transuretral resektion av prostatan utförs inte i akuta sjukdomar i urogenitalsystemet, och i avsaknad av möjligheter för tillträde till operationsplatsen (sjukdom i höftlederna, vilket begränsar möjligheten att införa instrument in i urinblåsan).

Framsteg av operationen

Förberedelserna för denna operation skiljer sig inte från att förbereda andra kirurgiska ingrepp. En vecka innan det ska sluta ta alla droger som påverkar blodegenskaperna. På operationsdagen bör patienten avstå från att äta. Drogbehandling består i att förskriva patientens lugnande medel på kvällen före operationen.

Beroende på ålder, hälsotillstånd och önskemål hos patienten kan kirurgisk ingrepp utföras under generell eller ryggradsbedövning. Patienten står på operationsbordet i den bakre positionen, med benen upp och skiljs.

TUR i prostatakörteln är en endoskopisk operation utförd med ett speciellt verktyg som kallas resektoskop, under kontroll av syn. Läkaren går in i blåsan genom urinröret. Efter att ha undersökt området i vilket prostatakörteln är belägen, tar läkaren gradvis bort körtelvävnaden med en slinga.

Vid utförande av TUR adenom i prostata utförs borttagning av dess vävnader tills den verkliga vävnaden i körteln blir synlig. Med prostatacancer kan körteln avlägsnas nästan helt.

Eftersom detta kirurgiska ingripande utförs exklusivt under kontroll av syn, är det nödvändigt att säkerställa god syn på verksamhetsområdet. För att göra detta ger en av resektoskopets kanaler en konstant tillförsel av vätska och å andra sidan - dess utflöde uppstår en kontinuerlig tvättning av blåsan.

Vid utövande av TUR i prostata kan blödning förekomma från kärlen som omger körteln. Det stoppas av elektrokoagulering av skadade kärl. När prostatan är delvis eller helt borttagen, är det nödvändigt att evakuera sina resekterade delar från blåsan.

Efter rengöring av hålrummet genomförs en grundlig undersökning av driftsfältet. Vid behov stannar blödningen från kärlen.

Med tanke på att det finns ett tjockt instrument i urinröret, och blåsan ständigt spolas och en elektrisk ström appliceras, försöks varaktigheten av operationen att vara begränsad. Det är önskvärt att manipuleringen varade inte mer än 1 timme.

Efter att alla manipulationer resektoskop avlägsnas och blåsan vid urinröret införes speciell kateter, som är fast i urinblåsan, på grund av existerande vid sin ände en uppblåsbar ballong.

Tidig postoperativ period

Efter TUR-behandling av adenom i prostatakörteln lämnas katetern i urinröret i flera dagar. Tack vare det faktum att det har 3 kanaler är det möjligt att säkerställa en konstant tvättning av blåsan med principen "inflöde-utflöde". Detta möjliggör en konstant bevattning av blåsans hålrum, vilket förhindrar bildandet av blodproppar, vilket kan förhindra utflöde av fluid genom kanalen.

Eftersom ett konstant utflöde av urin och tvättvätska passerar genom katetern är blåsan i ett hopfällt tillstånd vilket säkerställer fred i den zon där operationen utfördes.

Varaktigheten och intensiteten i att tvätta hålrummet i blåsan kan vara annorlunda. Läkaren bestämmer tiden kateteret är i blåsan, baserat på intensiteten av färgning med blodet i den flytande vätskan. Vanligtvis avlägsnas kateter från urinröret 2-4 dagar efter operationen.

Efter att kateteret tagits bort urineras patienterna själva, men kan uppleva obehag vid urinering. Det är också möjligt att behålla en orenhet av blod i urinen. Dessa fenomen är inte komplikationer efter operationen och passerar snabbt. Du kan inte fördröja urinering under lång tid, eftersom blåsans översvämning kan orsaka blödning på grund av överbelastning av operationsområdet.

Sen postoperativ period

Efter avlägsnande av katetern ur urinröret utmatas patienten från sjukhuset. En kurs av antibakteriell terapi och antiinflammatoriska läkemedel är obligatorisk. Inom en månad efter operationen rekommenderas att utesluta sexuell aktivitet och begränsa tunga fysiska aktiviteter.

Rytmen av urinering återställs vanligen inom 3 månader. Praktiskt taget alla män som genomgått transuretral resektion av prostata adenom utvecklar retrograd ejakulation, under vilken ejinulär vätska kastas i blåsans kavitet under utlösning, i stället för att kastas utåt. Retrograd utlösning är ett naturligt resultat av operationen, inte komplikationen.

Eventuella komplikationer

Tyvärr är det i 10 procent av fallen möjligt att utveckla komplikationer, både under operationen och i postoperativperioden. En av de allvarligaste komplikationerna är utvecklingen av massiv blödning. Det kan orsakas av skador på ett av de stora kärlen som inte kunde ses i prostatavävnaden. I allvarliga fall kan en blodtransfusion vara nödvändig.

Under operation såväl som i postoperativ period kan det finnas ett syndrom av "vattenförgiftning", vars utveckling är förknippad med ingreppet av tvättvätska genom kärlens öppnade lumen i blodet.

Inom några dagar efter operationen kan blödning från det kirurgiska såret utvecklas som en följd av trombusuttaget från det koagulerade kärlet. Vanligtvis kräver denna komplikation inte ytterligare kirurgiska ingrepp, ganska konservativ behandling med hemostatiska droger och intensiv tvättning av blåsan.

Det är väldigt sällsynt att utveckla smittsamma och inflammatoriska processer, såsom akut prostatit, en akut inflammatorisk process i testiklarna och bilagorna, akut pyelonefrit. För att behandla sådana komplikationer är intensiv antibiotikabehandling ordinerad.

En av de vanligaste komplikationerna i den sena postoperativa perioden efter TURP är utseendet på smalning av urinröret och skleros i blåsans hals. För att behandla sådana komplikationer krävs en upprepad endoskopisk operation.

Med onkologiska sjukdomar i prostata utförs transuretral resektion ganska ofta, men i detta fall är operationen symptomatisk och botar inte den underliggande sjukdomen. TUR i prostatacancer syftar till att återställa urinering, men man bör komma ihåg att detta kirurgiska ingripande kan orsaka metastasering av tumören.

Trots den möjliga risken för komplikationer är transuretral resektion av prostata "guldstandarden" vid behandling av patienter som diagnostiseras med prostata adenom. Tack vare modern teknik som används för att utföra denna operation, kan en vecka senare återvända till ett helt liv.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Operation TUR adenom prostata - förstå funktionerna i beteende och studie recensioner

Tyvärr står många män, särskilt efter fyrtio, inför en sådan obehaglig sjukdom som prostata adenom. Kärnan i denna sjukdom reduceras till en ökning av prostata vävnad, som i sig är helt smärtfri, men orsakar fortfarande obehagliga konsekvenser.

Det är under urinblåsan och omger urinröret när groning prostata komprimerar dem, vilket oundvikligen leder till problem med urinering och därmed till stagnation av urin. Ackumuleras i blåsan, det framkallar blåsor, smärta, brinnande och bildandet av stenar och sand.

Adenom i prostata, eller, som i den nyligen accepterat att kalla det - benign prostatahyperplasi - BPH för korta, är lyckligtvis en godartad tumör och inte ger metastaser, eftersom det inte är cancer. Således, för att undvika en ökning av tumörvolymen och förekomsten av ytterligare komplikationer när läkaren BPH patienten till lämplig behandling detektera delas omedelbart.

Ett av sätten att behandla detta urologiska problem är den utbredda TUR-operationen de senaste åren, prostata adenom.

Indikationer för en TUR-operation av prostata adenom kan vara:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • oförmågan att helt tömma blåsan;
 • applicering av krafter för tömning av blåsan;
 • smärta, brinnande, brinnande med urinering
 • blod i urinen;
 • långsam, intermittent tömning av blåsan;
 • återkommande urinvägsinfektioner;
 • önskan att behålla patientens sexuella funktion i en ung ålder
 • Närvaron av stenar i prostata eller urinblåsan;
 • njursvikt och andra njursjukdomar som uppstått eller är resultatet av ett komplicerat urinflöde;
 • Nya kirurgiska ingrepp i bäcken och bukområdena.
 • kontraindikationer för öppen operation på prostata (adenomektomi).

Transuretral resektion av prostata körteln är modern, effektiv och minimalt invasiv; lågt traumatisk, vilket ger så lite som möjligt intervention i patientens kropp metoden för att avlägsna prostata adenom och åtföljande sjukdomar och komplikationer.

Drift TURP adenom är som följer: patienten under allmän anestesi eller epidural anestesi injiceras i uretra resektoskop. Ingångs endoskopiskt rör, inte mer än en centimeter i diameter, är kamera, belysningskällan, den elektriska slingan för att ta bort den expanderade tyg och ett vätskesystem tillförsel för bevattning av det kirurgiska området och tvätta excideras prostatavävnad.

I steg TURP adenom urolog har förmågan att skära ut tumörvävnadsskikten och därmed mer varsamt och omsorgsfullt med avseende på omgivande vävnader och organ, i motsats till den klassiska öppen kirurgi. Det är också mycket viktigt i det här fallet att denna medicinska manipulations beteende utesluter snittet och därmed den stora blodförlusten.

TUR-operationen av prostata adenom kan utföras vid nästan vilken tumörstorlek som helst. Inte överraskande, tack vare allt detta kallas transuretral resektion kallad guldstandard i urologi.

Det är viktigt att notera att under de senaste åren är ett annat sätt att ta bort prostata också vanligt - tekniken för den så kallade "gröna lasern" med en våglängd på 532 nm. Lasern som introduceras genom urinröret med hjälp av ett endoskop påverkar den övervuxna prostatavävnaden och förångningen sker.

Detta innebär att vätskan i den delen av prostata, till vilken verkan av denna laser är riktad, passerar nästan omedelbart i ett gasformigt tillstånd, som om den avdunstar tillsammans med överskott av vävnad. Den obestridliga fördelen med en sådan operation är att nästa dag kan patienten med normal hälsotillstånd släppas hem.

Lasermetoder för behandling av prostata adenom är endast tillgängliga i stora städer i Ryssland, såsom Moskva, St Petersburg, Nizhny Novgorod och några andra. I motsats härtill är transuretral resektion av prostata adenom utbredd.

Recensioner av tour-drift av BPH är belägna på platserna för klinikerna och vid olika medicinska forum, är tacksamhet för deras sjukvård, det finns en snabb ändring av patienterna och återställa normala funktioner urogenitalsystemet, försvinnandet av alla symptom på den behandlade sjukdomen och återgå till ett fullvärdigt liv utan problem och smärta.

Kostnaden för operation TUR prostata adenom i olika kliniker i Ryssland och i världen

Priset på en operation av TUR-adenom i prostata beror på många komponenter. Först ska du omedelbart bestämma i vilket land och i vilken klinik du bestämmer dig för att göra denna operation. Det är ingen hemlighet att det i utlandet kommer att kosta flera gånger dyrare, men det är mer troligt att patienten blir mycket bekvämare där.

För det andra, kostnaden för operation TUR adenom prostata kommer att bestå av många komponenter som har sitt eget pris:

 • samråd med kirurgen
 • inspektion;
 • analys och biopsi;
 • diagnos;
 • komplexitet och svårighetsgrad av patientens tillstånd i varje specifikt fall
 • typ av anestesi
 • närvaro eller frånvaro av cancercancer och andra sjukdomar;
 • möjliga kontraindikationer i behandlingen;
 • Vistelsens längd i kliniken.

Man bör komma ihåg att oavsett modern utrustning inte utfördes prostatektomi, det är ganska traumatisk ingrepp i kroppen, och patienten är önskvärt att tillbringa några dagar på sjukhuset under medicinsk övervakning.

Kostnad för operation TUR adenom prostata:

 • I Tyskland, i genomsnitt 15 000 euro;
 • I Israel, i genomsnitt 10.000 euro;
 • I Turkiet, i genomsnitt 5 000 euro;
 • I Ryssland, i genomsnitt 80.000 rubel.

En av de mest budgetmedicinska institutionerna i Moskva kan kallas FGU Therapeutic and Rehabilitation Center i Federal Health Service. Kostnaden för operationen TUR adenom prostata finns endast 32500 rubel.

TUR-operation av prostataadenom i den postoperativa perioden och dess egenskaper

När det gäller TUR-operationen innefattar postoperativ period i prostata adenom:

 • Intag av smärtstillande medel och antibakteriella läkemedel.
 • Begränsning av fysisk aktivitet.
 • Placeringen av katetern är ungefär tre dagar.

Patienter kan fördröja urinering efter TUR av prostata adenom. Detta förknippas med en minskning av känslan av uppmaning eller med ödem, och därför placeras en kateter för urinutsöndring. Var inte rädd för närvaron av blod i den. Det här är konsekvenserna av TUR och snart kommer allt att passera.

Vilka droger ger efter prostata adenom i prostata? Den behandlande läkaren föreskriver specifika antiinflammatoriska, antibakteriella och analgetiska preparat för varje patient individuellt.

Det är nödvändigt att genomföra regelbundna tester efter TUR av prostata adenom. Detta kommer att tillåta att spåra processen för återvinning av kroppen och förhindra komplikationer.

Komplikationer efter TUR av prostata adenom kan uppstå vid blödning, inflammation och retention eller urininkontinens.

Rehabilitering efter TUR av prostata adenom innehåller efterlevs sparsamt av dagordningen, stärka bäckenbottenmuskulaturen, diet utan akuta och rökt mat och begränsa sexuell aktivitet för en månad.

Transuretral resektion av prostata (TUR)

Transuretral resektion av prostata (TUR) är en typ av prostatakirurgi för att avlägsna hela eller en del av prostatakörteln som används för att lindra milda eller svåra symtom på urinvägarna som orsakas av en förstorad prostata.
Prostatakörteln eller prostata är det manliga, sexuella orörda organet som omger urinröret. Det avger en vätska som blandar med spermier, vilket ger vitalitet hos spermierna i spermierna. Den förstorade prostata körs i urinröret, vilket orsakar problem med urinering.
Prostataförstoring beror på proliferation av prostata (godartad prostatahyperplasieller BPH) eller i vissa fall prostatacancer.

Det finns tre huvudsakliga kirurgiska metoder som används för att ta bort prostatakörteln:

Den äldsta metoden kallas "öppen" eller "suprapubisk" metod. Under denna operation utförs snittet i perineum, området mellan botten av pungen och anusen. Detta tillvägagångssätt ersattes till stor del av nya minimalt invasiva operationer.

Laparoskopisk kirurgi gör att kirurgen kan ta bort prostatakörteln genom betydligt mindre snitt under visuell kontroll.

Suprapubiska och laparoskopiska tillvägagångssätt tillåter avlägsnande av lymfkörtlar, men kan störa normal erektil dysfunktion efter operationen.

Transuretral resektion av prostatakörteln, hittills, är den mest effektiva kirurgiska operationen som snabbt minskar symtomen på prostata adenom, och inom några dagar återställer de flesta män normal urinering.

För att avgöra om eller behandlingsmetoden kommer din läkare att överväga hur allvarliga dina symtom är, vilka andra hälsoproblem du har och storleken och formen på din prostata.

TUR är att föredra för en öppen operation när:

- Prostatvolymen mindre än 60-80 cm3;
- Den relativt unga åldern hos patienten som behöver upprätthålla sexuell funktion
- misstänkt prostatacancer
- Övervikt, allvarliga samtidiga sjukdomar i kardiovaskulära, andnings- och endokrina system;
- samtidiga sjukdomar i nedre urinvägarna
- Tidigare överförda operationer på blåsan, prostata, främre bukväggen, tarmarna;
- en kombination av prostata adenom med kronisk prostatit

Indikationer för drift

TUR hjälper till att minska symtomen hos de flesta män med prostata adenom. Denna procedur passar bäst för män som har en ganska stor prostatakörtel som orsakar måttliga till svåra symptom. TUR ger långsiktiga resultat, till skillnad från mediciner och många andra behandlingar för förstorad prostata.

Urinersymptom som orsakas av godartad prostatahyperplasi kan innefatta:

- Frekvent, brådskande uppmaning att urinera
- Svårighet med början av urinering
- långsam och långvarig urinering
- Ökad frekvens av urinering på natten (nocturi)
- Intermittent urinering
- Känsla av inte helt tömd blåsan
- Urinvägsinfektion.

TOSTEN av prostatan kan också göras för att behandla eller förebygga komplikationer på grund av ett blockerat urinflöde på grund av följande orsaker:

- Återkommande urinvägsinfektioner
- Njur- eller njurskador
- Skador på blåsan, vilket kan leda till oförmåga att kontrollera urinering (urininkontinens)
- Blod i urinen
- Blåsans stenar.

Hur man förbereder sig på transuretral resektion av prostata

Före operationen utförs vanligtvis en fullständig medicinsk undersökning, inklusive blodprov, EKG, bröströntgen, ultraljud av genitourinärsystemet samt samråd med terapeuten och anestesiologen.

- 1-1,5 veckor före operation bör sluta ta mediciner som kan tunna blodet, såsom aspirin, ibuprofen, naproxen, vitamin E, klopidogrel (Plavix), warfarin, och andra.
- På kvällen före operationen måste du raka skönhetsområdet och göra en rengörande svaghet.
- Ät eller drick inte efter midnatt på natten före operationen.
- På operationens dag ska du bara ta mediciner som läkarna ordinerat och tvätta dem med en liten fläck av vatten.

Utveckling av förfarandet

Operationen utförs vanligen under generell eller ryggradsbedövning och varar ca 1-1,5 timmar.

Kirurgen infogar urinröret fiberoptik resektoskop, som är ett tunt rör, ca 30,5 centimeter lång, 1 cm i diameter. Resektoskop består av en ljuskälla, ventiler för vätska för att tvätta det trafikområde, och en elektrisk slinga som avlägsnar eller förångar vävnad och bränna blodkärl. Du behöver inte klippa och sy.

Efter alla procedurer tar det vanligtvis 1 till 2 dagar att stanna på sjukhuset.

Efter operationen är patienten vanligtvis placerad på Foley-katetern, som förblir på plats i 1 till 3 dagar för att utföra urinering. Denna enhet är ett rör infört genom penisöppningen för att tömma urinen. Katetern kan orsaka tillfälliga urinblåsningar, vilket kan vara smärtsamt. Katetern kan avlägsnas när patienten är på sjukhuset eller efter att han har gått hem.

Återhämtning efter TUR

Flödet av urin ökar nästan omedelbart efter TUR-förfarandena. Efter avlägsnande av katetern känner patienterna ofta lite smärta eller obehag vid urinering. Dessa känslor brukar vara ungefär en vecka och sedan gradvis minska. Fullständig läkning tar ungefär 2 månader.

Här är några tips för att påskynda återhämtning och undvika komplikationer:

- Under återhämtning för att undvika körning, styra tunga maskiner, lyft, plötsliga rörelser, och betonar botten av musklerna, t ex under en avföring.
- Det tar upp till 8 glas vatten om dagen efter operationen, vilket bidrar till återhämtning och spolar urinblåsan.
- Det är nödvändigt att konsumera livsmedel som hjälper till att förhindra förstoppning, som frukt och grönsaker. Om förstoppning uppstår kan laxermedel behövas.
- Förstärkning av bekkenbottenmusklerna kan bidra till att minska urininkontinens. Det rekommenderas att utföra övningar för 3:57 metoder till 30 nedskärningar dagligen.
- Förnyelse av sexuellt liv är endast möjligt efter doktorns tillstånd.
- Informera din läkare om alla läkemedel och örter du tar för att se till att de inte provocerar blödning och är säkra för dig just nu.

Komplikationer av transuretral resektion av prostata

TUR-operationen är vanligtvis säker, men det finns vissa risker för kortsiktiga och långsiktiga komplikationer.

Kortvariga postoperativa komplikationer:

- blödning. Närvaron av blod i urinen kan vara normalt efter en TUR-operation, men ihållande stor blödning är ett tecken på allvarligare komplikationer. I sällsynta fall, med svår blödning, behöver patienter blodtransfusion.

- infektion. Urinvägsinfektioner är vanligare vid långvarig användning av katetern.

- Problem urinerar. Urininkontinens är vanlig efter operationen och brukar varas i en månad. Tillfällig urinretention (oförmåga att urinera) kan observeras i flera dagar efter operationen (det är därför kateter används för att avlägsna urin).

- TUR-syndrom. Syndrom av vattenförgiftning av kroppen. Det förekommer i en mycket liten andel patienter och är en mycket allvarlig komplikation. Diuretika används för att avlägsna överskottsvätska.

Långsiktiga postoperativa komplikationer:

- Retrograd ejakulation. Retrograd ejakulation, även kallad torr orgasm, uppträder mycket ofta. I detta fall sker utstötningen av spermier i blåsan och inte ut genom urinröret. Retrograd utlösning påverkar inte sexuellt nöje, men det påverkar fertiliteten.

- Erektil dysfunktion. Erektil dysfunktion - oförmågan att upprätthålla erektion sker ibland.

- Urininkontinens. Tillfällig urininkontinens uppträder ofta efter TUR-kirurgi, i sällsynta fall blir vissa män fullständigt oförmögen att innehålla urin.

- Upprepad kirurgi. Upp till 10% av patienterna som genomgick TUR behövde en upprepningsoperation i 5 år. Ibland kan ärr i urinblåsan vara så allvarliga att de kan leda till obstruktion, kan det kräva ytterligare operation inom ett år efter operationen - transuretral snitt. Ofta, med trauma, blir urinröret smalare, vanligtvis kan detta tillstånd åtgärdas genom ett enkelt sträckningsförfarande som utförs på läkarkontoret.