Huvud
Förebyggande

TUR FÖR PROSTATEN: Postoperativ period och dess egenskaper

Transuretral resektion av prostata rekommenderas för prostata adenom som ett sätt att ta bort vävnad, utan användning av externa snitt. Operationen utförs med hjälp av ett specialverktyg x-resektoskop, infört genom patientens urinväg, när instrumentet sätts in, utförs vävnadsavlägsnande.

Tyvärr, ibland under operationen finns en öppning av blodkärl och denna situation är fylld med blödning, vilket bryter mot synligheten och noggrannheten i proceduren. Läkare övervakar noggrant att ingenting kan störa operationens gång och synligheten av prostata vävnaden var optimalt möjlig. Efter avlägsnande av vävnaderna måste de avlägsnas från blåsan och detta utförs genom tvättning.

Det är viktigt efter operationen av TUR i prostata - den postoperativa perioden, speciellt i händelse av att operationen utfördes inte mycket kvalitativt och detta orsakade komplikationer. Rehabilitering av patienten ska ske i sjukhusinvårdnad, vilket gör att du kan genomgå rehabilitering mer effektivt och undvika komplikationer, återställa din kropp snabbare och få bra behandling.

När operationen är slutförd sätts en kateter in i patientens penis, vilket förenklar borttagningen av urin från urinblåsan. Denna enhet ska hjälpa patienten i minst 2 - 3 dagar. Naturligtvis orsakar en sådan främmande kropp en känsla av obehag och smärta, men utan en kateter kan inte gå igenom effektiv vävnadshälsa och doktorn kommer att kunna observera tillståndet av urin.

I processen att sårläkning i urinen kan vara förekomsten av blodproppar - detta är en normal situation och utskrivning från sjukhuset urin bör redan vara klart, vilket indikerar att den normala läkningsprocessen. När en man genomgår en TUR-operation i prostata, fortsätter hans postoperativa period hemma efter urladdning från sjukhuset.

Läkarna rekommenderar att du följer instruktionerna för snabb återhämtning:

 • besöka urologen regelbundet
 • Använd inte stark fysisk aktivitet och lyft tyngden från 3 kg;
 • delta i motion och fysiska övningar;
 • Gå alltid ut i frisk luft;
 • Koka inte över och exponera inte för extremiteter i temperaturen.

Även en man som har haft kirurgi för att avlägsna inflammerade vävnader, är det nödvändigt att använda en speciell diet - en diet utvecklad individuellt av den behandlande läkaren.

Genito-urinvägarna under rehabilitering bör få den nödvändiga mängden näringsämnen, mineraler, spårelement, aminosyror etc, för att ta emot vävnadsprotein och andra komponenter som behövs för att förbättra tillståndet i de celler, intracellulära membran.

Korrekt näring kommer att undvika komplikationer, förstoppning, metaboliska störningar, så du bör överge alkoholhaltiga drycker, salta och feta livsmedel, rökt och konserverat livsmedel.

Också uppmärksamma dricksregimen, öka mängden vatten som används upp till 2 - 2,5 liter. per dag. Detta främjar snabbare avlägsnande av blodproppar från blåsan, det är effektivare att dricka vatten från morgon till 18:00.

När det gäller det intima livet, kan mannen som hade operationen tänka på den här sidan av familjelivet inte tidigare än en månad.

Alla sexuella funktioner under denna tid ska återställas och du kommer återigen att hitta dig själv på den nivåen av sexuell aktivitet och förmåga som var före operationen. Dysfunktion kan bara vara hos några män, men detta belopp kommer snart tillbaka "i systemet."

Muddy urin efter TUR av prostata och andra möjliga komplikationer

Som vi redan har noterat kan ibland komplikationer av annan art utvecklas efter operation. Bland de vanligaste - grumliga urinen efter TUR-prostata, blödning, urininkontinens, fördröjning av urinutsöndring, täppt blodkanal urinering etc.

Urininkontinens uppstår om patienten inte följde läkarens rekommendationer och lyfte allvarlighetsgraden, observerade inte kosten och livet. I många fall går fenomenet av sig själv, men om det är försenat utförs läkare en upprepningsoperation eller en effektivare läkemedelsterapi. Smittsamma komplikationer observeras hos 20% av patienterna.

Skälen till komplikationer är oftast en mycket lång tids användning av katetern, På grund av bristen på prostatavävnad eliminerar läkare problemet genom att använda antibiotika. En svår komplikation är retention av urin. Om grumlig urin efter TURP operation indikerar att läkningsprocessen är i normalläge, föreslår urinretention att det finns ansamling av blodproppar och urinrör inte kan eller hoppa samma vätska indikerar medicinska misstag under drift. Återanvändning är nödvändig.

Till de farliga komplikationerna är utseendet av blödning. Orsaken till blödning ligger i det faktum att ingen skur bildas eller på grund av blockering av urinröret. I de mest allvarliga fallen använder läkare blodtransfusion för att återställa mängden i patientens kropp. Användningen av en sådan radikal teknik för behandling av adenom som TUR för prostatan anses effektiv och standard, vilket ger effektiva resultat av behandling. Prostatit kan härdas med olika metoder, men kirurgiskt ingripande gör det möjligt för patienten att tillhandahålla effektiv terapi.

Postoperativ period efter operation TUR prostata adenom

Efter operationen, TUR adenom prostata, postoperativ period, vars recensioner är mer positiva, tar ganska lång tid. Varaktigheten av återställandet av geniturinärsystemets normala funktion beror på kvaliteten på den utförda operationen och patientens efterlevnad av rekommendationerna. Prostatit är svår att upptäcka vid det inledande skedet av dess utveckling. Därför söker patienter hjälp vid tidpunkten för manifestationen av symtomen på sjukdomen och utvecklingen av kränkningar av urinering och sexuell funktion. Av detta skäl är kirurgiskt avlägsnande oftast föreskrivet.

Efter operationen

Prostatit förekommer oftast hos män i åldern 50 år, men nyligen lider de av företrädare för den yngre generationen. Behandling av sjukdomen kan ske på två sätt: medicinskt och kirurgiskt. I fallet där droger inte ger resultat, är operativ borttagning tilldelad. Rehabiliteringsstadiet efter avlägsnande av adenom i prostatakörteln i varje patient fortsätter beroende på graden och orsaken till sjukdomen.

Efter operationen observeras patienten en tid i en medicinsk institution. Eftersom patienten under denna period inte har möjlighet att tömma sig, administreras han en speciell kateter i blåsan. Det kan orsaka spasmer som svarar på behandlingen och kan gå av sig själv i 1-2 dagar.

Antibiotika är också föreskrivna för att utesluta utvecklingen av infektionssjukdomar. De introduceras genom katetern direkt i prostatakörteln. Men många läkare tillämpar inte denna övning och observerar manifestationen av symtom i patienten. Läkemedel beredas endast om de uppträder.

Postoperativ period efter avlägsnande av prostataadenom i vissa fall kan åtföljas av utseende av blodproppar i urinen. De förekommer som ett resultat av trauma till vävnaden under operationen, och kroppen behöver lite tid att återhämta sig. Under flera timmar efter avslutad resektion sker sköljning av blåsan med en fysiologisk lösning. Patienter rekommenderas också att dricka rikligt.

Viktigt! Efter operationen av prostata adenom behöver patienterna vila i en dag. I det fall då hälsotillståndet inte förbättras förlängs det i ytterligare 2-3 dagar.

Katetern tas bort innan du går hem. För att förstå hur framgångsrik operationen var, fylldes blåsan.

Rekommendationer efter transuretral resektion

Patienter efter operationen av prostatakörteln under en tid måste komma ihåg att kroppen är försvagad och det finns möjlighet till komplikationer. För att undvika dem är det nödvändigt att följa läkares rekommendationer. Även efter urladdning måste du följa en särskild diet, utesluta fysisk aktivitet, besök regelbundet en urolog. Dessutom rekommenderar experter att spendera mer tid på gatan, men att klä sig i väder, utföra regelbundet övningar LFK.

diet

Efter operation för att avlägsna adenom i prostata bör patienterna följa en speciell diet. Även om genitourinary systemet inte ingår i matsmältningsorganet rekommenderar läkare starkt att du ger upp skarpa måltider och rökt mat. Också det rekommenderas inte att äta kryddig och sur mat. Sådana livsmedel irriterar tarmslimhinnan, vilket kan leda till diarré eller förstoppning. Rehabiliteringsperioden innebär också en fullständig avvisning av alkoholhaltiga drycker, eftersom de påverkar urinsystemet negativt och orsakar tunga belastningar på den.

Drickeregimen

Efter TUR-adenom i prostata bör observeras dricksregimen. Detta kommer att bidra till att minska återhämtningsperioden och förbättra det genitourära systemet. I vissa fall, efter proceduren, kan blodproppar observeras i urinen. För att dra dem ur kroppen ska patienten dricka vätskor som inte överstiger 3 liter per dag. Vattnet är beruset i lika stora delar vid vakning upp till 18 timmar. Att dricka på kvällen rekommenderas inte, eftersom det orsakar oönskade tunga belastningar på blåsan.

Sexuellt liv

Många patienter är generad för att klargöra med den behandlande läkaren, när efter operationen av TUR-prostataadenom under den postoperativa perioden blir det möjligt att starta ett sexuellt liv. På många sätt beror det hela på hur snabbt kroppen återhämtar sig. Det rekommenderas inte att börja ett sexuellt liv tidigare än i en månad.

Prostatit har en negativ effekt på en sexuell livsstil och kan leda till oförmåga att ha barn. Efter resektion har utförts, förekommer i vissa fall retrograd ejakulation när sperma inte frisläpps under utlösning. Detta beror på att blåsans hals är öppen. Som ett resultat går ejakulatet ut, men ackumuleras i blåsan. Detta betraktas inte som en komplikation, utan förvärrar en mans liv. En partner kan bara bli gravid när det gäller laboratorieisolering av sperma ur urin som samlas omedelbart efter samlag.

Eventuella komplikationer

Rehabilitering efter operation av varje patient uppträder på olika sätt. Om läkarens rekommendation inte följs kan komplikationer uppstå. Oftast förekommer:

 1. Urininkontinens. Oftast går det självständigt, men kräver under vissa omständigheter upprepade kirurgiska ingrepp. Utvecklat till följd av bristande överensstämmelse med dricksregimen.
 2. Infektionssjukdomar. Förekommer hos 20% av patienterna efter avlägsnande av prostataadenom i postoperativ period. Utveckla med långvarig bärning av katetern. Behandling innebär att man tar antibiotika.
 3. Retention av urin. Vid avlägsnande av prostataadenom efter operation kan urinretention förekomma. Detta är en av de allvarligaste komplikationerna, som utvecklas med ackumulering av blodproppar eller medicinska fel.
 4. Blödning. Förekommer på grund av blockering av blodkärl. Blodtransfusion kan krävas.

Prostatit påverkar inte bara patientens sexuella liv. Ofta är det ganska svårt att fastställa patologi i början av dess utveckling. Detta beror på det faktum att prostatit under lång tid inte kan visa symtom.

Män vänder sig till specialister för brott mot sexuell funktion och andra tecken. Det är därför som operationen oftast föreskrivs. Transuretral prostataavlägsnande är den vanligaste metoden för behandling. Återhämtning efter proceduren är olika för varje patient. Men för att undvika utveckling av komplikationer och förkorta varaktigheten av rehabilitering är det nödvändigt att följa läkares rekommendationer.

Vad förväntar du dig av prostata efter den postoperativa TUR-perioden

Representanter för det starkare könet är mycket känsliga för sjukdomar som kan leda till sexuell dysfunktion. Därför räddar många av dem rimligen utvecklingen av prostata adenom - den vanligaste risken för kroppens manliga sexuella sfär. Enligt den globala statistiken från Världshälsoorganisationen (WHO) står cirka 40 procent av männen 18 till 60 inför denna sjukdom.

En av de mest effektiva metoderna för att bekämpa prostataadenom, vars spridning har uppnått epidemiologiska proportioner, är transuretral resektion, vilka medicinska specialister förkortas som TUR.

Denna metod för operation har aktivt används i medicinsk praxis sedan början av XX-talet och fortfarande har inte förlorat sin relevans. För närvarande är TUR en typ av standard vid behandling av tumörer i kroppens genitourära sfär. Men liksom de flesta typer av radikal medicinska ingrepp, har denna teknik en hög risk för postoperativa komplikationer och behovet av strikt till återställningsläge.

Funktioner i genomförandet av metoden

Populariteten hos TUR är relaterad till det faktum att nästan alla konservativa (utan kirurgiska ingrepp) metoder för att bekämpa prostataadenom bara kan sakta sjukdomsprogressionen och ta bort några av symtomen. Återställ den sexuella funktionen och fullständigt bli av med sjukdomen är endast möjlig om patienten bestämmer sig för att ligga på operationsbordet.

Grunden för appliceringen av TUR är en ökning av prostatakörteln över 80 cm3. Ytterligare symptom som signalerar behovet för detta förfarande kan vara en smärta när blåsan är full och processen för urinering, samt återkommande prostata adenom som behandlas. Transuretral resektion används framgångsrikt för att bekämpa vilken typ av tumör som utvecklas i prostatakörteln.

Operationen i sig består i att skära av de drabbade områdena av prostata med ett specialiserat medicinskt instrument - ett resektoskop. Området med aktiv manipulation faller på blåsan, där instrumentet tränger igenom urinröret. Det resulterande kirurgiska ingripandet stoppas av svaga urladdningar av elektrisk ström (denna teknik kallas elektrokoagulering). Den återstående vävnaden tvättas ut ur blåsans hålighet och skickas för histologisk analys. För att säkerställa urinfunktionen under en kort tid, är Foley-katetern implanterad.

Adenom i prostata kan opereras och öppnas (adenektomi). Men ett sådant radikalt ingripande är förknippat med en långvarig postoperativ period, som varar åtminstone flera månader. Därför, om möjligt, utför läkare mindre traumatisk transuretral resektion.

Negativa postoperativa symptom

Den postoperativa perioden är i de flesta fall förknippad med ett antal komplikationer, som emellertid är av tillfällig karaktär. Deras förekomst är en förutsägbar process, därför borde det inte orsaka bekymmer hos patienten.

Listan över sådana negativa symptom är som följer:

För att underlätta kursen eller helt minska risken för ovanstående symtom efter borttagning av prostata adenom kan man följa ett antal rekommendationer som syftar till att minska belastningen på genitourinärsystemet.

Åtgärder som underlättar överföringen av transuretral resektion

Medicinska rekommendationer för återhämtningsperioden efter avlägsnande av prostataadenom är ganska vanliga för alla typer av operation och innefattar:

 1. En speciell diet, som syftar till att minska belastningen på matsmältningssystemet och genitourinary systemet.
 2. Eliminering av fysisk ansträngning, vilket kan orsaka ytterligare skador på postoperativa sår.
 3. Avhållande från att ha sex.

Det är värt att berätta lite mer om dessa metoder för att påskynda passagen av den postoperativa perioden.

Livsmedel som ingår i kosten hos en patient som har genomgått TUR bör inte innehålla en stor mängd fett. Preference ges bäst för vegetabiliskt protein, som smälts mycket lättare än djur. Dessutom bör kroppen få en tillräcklig mängd fiber, för vilken det rekommenderas att använda en mängd olika grönsaker och frukter. Viktigt för kroppens genitourinary system är mikrodelar, främst selen och zink. Öka deras innehåll i kroppen kan bero på användningen av marina produkter, såsom magert fisk (älg, tonfisk), musslor och havskal.

Urinering ger, inklusive en skyddande funktion, som kan påskynda processen att tvätta blodproppar ur blåsan. För att göra detta är det nödvändigt att dricka en tillräcklig mängd vätska, men den genomsnittliga dagskursen bör inte överskrida tre liter, för att inte orsaka överdriven stress på njurarna. Ta små mängder vatten medan du försöker att inte dricka senare än sex på kvällen.

Extremt kontraindicerat i någon fysisk aktivitet, kan speciellt aktiva sporter som aktiv muskelkontraktion förorsaka mekanisk skada på utsatta efter TUR av prostata adenom vävnad, som i sin tur kan orsaka blödning och andra komplikationer. Men på samma tid för att undvika en stillasittande livsstil, som orsakar stagnation av blod i bäckenorganen, och även bromsar återhämtningsperioden. Det är därför under postoperativ rehabilitering inte kan köra en bil under en längre tid engagerad i stillasittande arbete, och så vidare. D.

Det är också tillrådligt att sluta sexarbete under återhämtning från TUR. För det första kommer sexliv under denna period kompliceras av de projicerade manliga sexuella funktionsstörningar, och för det andra är den sexuella akten i samband med ett aktivt arbete för alla organ i det urogenitala systemet, som inte återhämtat sig helt. Att älska i de flesta fall kan du börja en månad efter operationen.

TUR operation av prostata adenom och postoperativ period (med recensioner och priser)

Historien om kirurgi i det urogenitala systemet män att återställa normal urinering har cirka två tusen år, men det första verktyget för prostatomy, t. E. bildas i prostatakörteln av tunneln ritades 1926. Verktyget kallas resektoskop och fungerar på grundval av högfrekventa strömmar. Detta verktyg, naturligtvis, är mycket bättre, och används för närvarande för transuretral resektion av prostata adenom (tour operationer), som från synvinkel modern urologi anses vara "gold standard" kirurgi. Recensioner för denna operation är vanligtvis bra, trots att priset i privata kliniker är ganska högt. Men trots det faktum att tour när prostatacancer anses vara minimalt traumatiska operationer och taktik sin välutvecklade postoperativa perioden kan ibland ha några komplikationer. TUR adenom i prostata, vad kan man förvänta sig av operationen?

Gynnsamt scenario

I 90% av män fortsätter den postoperativa perioden efter TUR med prostata adenom utan komplikationer, har denna operation bra patientreaktion. Efter avlägsnande av katetern från urinblåsan, som vanligen inträffar 2-4 dagar efter operationen, kan patienten redan urinera oberoende och avges ur sjukhuset. Före urladdning varnar läkare patienten att han för en tid efter TUR med prostataadenom kommer att få några negativa känslor, såsom frekvent och smärtsam urinering. Men dessa symtom, ur kirurgiska synvinkel, är inte förknippade med själva prostata, men är konsekvenserna av instrumentell exponering för det. På operationsområdet finns ett sår som orsakar svårt postoperativt obehag. Obehagliga följder av transuretral resektion beror också på närvaron av en kateter i urinröret under en längre tid. Dessa känslor, inklusive inkontinens, passerar ganska snabbt. För att påskynda rehabiliteringsprocessen används fysioterapeutisk behandling med akupunktur. Men man bör komma ihåg att någon operation, inklusive transuretral resektion av prostata adenom, är en stress för kroppen av män, eftersom det orsakar förändringar i mikrocirkulationen i njurarna. I den postoperativa perioden ordineras patienten ett antal droger för att förhindra att prostatainflammation uppstår när det gäller allmänna positioner:

 • Antibiotika.
 • Alfa-blockerare.
 • Antiinflammatoriska läkemedel.

Vissa begränsningar bör observeras i minst en månad efter TUR i prostataadenom, eftersom belastningarna kan orsaka sådana konsekvenser som postoperativ sårblödning och urininkontinens. Normal urinering hos patienter återställs vanligen inom två månader.

Som ett resultat av utvecklingen av retrograd ejakulation sänds spermatozoa i fel riktning.

Praktiskt taget alla män efter operation har retrograd ejakulation, dvs under samlag kommer spermier in i urinblåsan, men går inte utanför. Ur urologins synvinkel är detta resultatet av TUR med prostata adenom, men det anses inte vara en komplikation. Behandling av retrograd ejakulation utförs med hjälp av akupunktur och elektrostimulering, i vissa fall används uretrisk plast.

Under TUR med prostatacancer endast prostatatumör tas bort, och själva prostatakörteln kvar och fortsätter att fungera normalt, så även om operationen var lyckad, är patienten uppmanas att genomgå regelbunden screening för prostatasjukdomar standard. Det är nödvändigt med jämna mellanrum:

 1. För att passera rektal undersökning av prostata.
 2. Att ge analysen på PSA.
 3. Gör en ultraljud

I vissa fall är det nödvändigt att göra en biopsi av prostata, för detta ändamål under kontroll av USA valda punkten för att ta vävnadsprover och histologisk undersökning genomförs. Kostnaden för operationen varierar beroende på region, intervallet börjar från 20 000 rubel.

Ogynnsam utveckling av händelser

Trots det faktum att operationen för resektion av prostatakörteln oftast går bra och den postoperativa perioden inte har några komplikationer, står cirka 10% av patienterna efter avlägsnande av tumören fortfarande inför vissa svårigheter vid rehabilitering. Till exempel kan vissa män förvärra kronisk pyelonefrit, cirka 30% av patienterna efter operationen på grund av BPH finns azotemi. Det är också möjligt att få en urinblåsinfektion som leder till obehagliga konsekvenser i form av urininkontinens och andra problem med urinering under den postoperativa perioden, patientens temperatur stiger. Andra komplikationer är också möjliga.

 • Blödning.

När det gäller svårighetsgrad av komplikationer efter transuretral resektion av prostata är massiv blödning efter operation det farligaste fallet. Ibland kan blödning efter TOUR i prostata vara så stark att blodtransfusion krävs. Dessa komplikationer är resultatet av skador på stora kärl, osynliga för kirurgen genom körtelvävnaden. Blödning kan också orsaka en trombos som har separerats från det koagulerade kärlet. Dessa komplikationer behandlas konservativt genom att använda hemostatiska droger. Ibland krävs en operation för att spola ur urinhålan för att rensa den från blodproppar. Om blödningen inte stannar krävs en kauterisering av kärlet.

 • Syndrom av vattenförgiftning.

Postoperativa perioden efter TUR adenom kan åtföljas av en sådan sällsynt men obehaglig komplikation som TUR-syndrom när efter tvättning av urinblåsan under drift vatten kommer in i blodomloppet genom de vaskulära lumen. Denna konsekvens kallas också syndromet för vattenförgiftning och uppträder hos cirka 1% av patienterna. TUR syndrom symtom är illamående, kräkningar, en viss förvirring, takykardi patienten hoppar ständigt tryck, kan temperaturen stiga. Om patienten inte får hjälp i tid kan syndromet leda till njursvikt och chock. Att avlägsna syndrom nödvändigt att normalisera vatten och elektrolytbalansen i kroppen, denna föreskrivna diuretika (furosemid), Lasix eller adderade i en koksalt dropp.

 • Infektion och inflammation.

Trots alla antiseptiska åtgärder som användes under operationen av TUR i prostata med adenom och under postoperativ period kan cirka en femtedel av patienterna efter operationen uppleva infektiösa och inflammatoriska komplikationer. Konsekvenser kan uppenbaras i form av prostatit, akut pyelonefrit, cystit, akut inflammation i testiklarna och bilagor (orcoepididymit) och andra. Patientens temperatur stiger. Inflammation kan orsaka både sin egen mikroflora, vars aktivering underlättades genom kirurgisk ingrepp och infektionen som kom in i kroppen från utsidan under operationen. Sådana komplikationer behandlas vanligtvis med antimikrobiella och antiinflammatoriska läkemedel, men det kan också vara nödvändigt att genomföra kirurgiska ingrepp såsom urinledning eller purulent dissektion.

En brännande känsla vid urinering, ett brott mot urineringstiden indikerar dysuri.

 • Dysuri.

I de flesta patienter som har genomgått TUR med prostataadenom, cirka sex månader efter operationen, bevaras dysuri, vilket är svårt att behandla konservativt. Ur urologins synvinkel är dessa komplikationer oftast resultatet av felaktig kirurgisk taktik, eftersom dysurier oftast orsakas av rester av prostatahyperplasi vävnader som stör det normala utflödet av urin. Ibland, för att eliminera konsekvenserna, upprepas TUR-operationen.

I den vetenskapliga litteraturen finns inga tillförlitliga uppgifter om sambandet TOUR operation för prostatacancer adenom och efterföljande impotens, men dessa komplikationer har rapporterats i liten andel av män. Ur synvinkel av läkare, är denna komplikation oftast orsakad av psyko-emotionella tillstånd hos patienten, liksom av vissa hormonella förändringar i den postoperativa perioden. Patientens ålder är en allvarlig faktor vid impotensens början. Impotens observeras också oftare hos patienter som genomgått flera andra operationer än TUR för BPH.

Urinsträngningen är en stabil komplikation efter en resektion av prostata i adenom, som tillsammans med skleros av blåsans hals observeras i genomsnitt hos 2-10% av patienterna. Dessa komplikationer orsakas oftast av mekaniska skador under operationen, såväl som ofullständigt avlägsnande av patologisk vävnad. Priset på ett sådant medicinskt fel kan vara högt. Behandling kan utföras med antiinflammatoriska läkemedel, och vid otillräcklig effektivitet rekommenderas det att utföra en repeterande endoskopisk operation.

 • Problem med urinering.

Urininkontinens registreras hos cirka 2% av patienterna efter TUR med prostata adenom. Oftast är orsaken till dess förekomst skadan av den yttre sfinktern i urinblåsan, men ibland dessa symtom kan uppstå på grund av neurogen sjukdomar. Behandling av denna sjukdom genomförs som ett läkemedel, som påverkar muskeltonus, liksom metoden för akupunktur och andra sjukgymnastik.

Att upptäcka farliga komplikationer och ständigt stoppa deras utveckling hjälper modern diagnostisk utrustning.

Återhämtningsperiod

Trots positiv feedback från patienter om operation TOUR prostata adenom och välbefinnande, läkare varnar för att den slutliga rehabiliteringen tar lång tid, under vilken det är nödvändigt att strikt följa alla rekommendationer:

 1. Diet. När det gäller kost, är det nödvändigt att helt eliminera från kosten av skarpa, salta och rökta produkter, som förutom irritation i magen och kan orsaka tryckstötar. Dieten ska vara så mild som möjligt, under ett fullständigt förbud får någon alkohol, inklusive öl,.
 2. Fysisk aktivitet. Ofta patienter, glad välbefinnande efter operationen, söka så snart som möjligt att komma in i normala livsrytm och börja idrotta. Priset på en sådan önskan kan vara mycket hög. Läkare varnar strikt om att den postoperativa perioden helt utesluter någon fysisk aktivitet, inklusive sport. Begränsningarna gäller även för tunga lyft, kan du inte läsa själv som väger mer än ett kilo.
 3. Förbrukning av vätska. Efter operationen behöver kroppen mycket vätska. Läkare rekommenderas under rehabiliterings dricka minst två liter rent vatten om dagen, kan du också använda vätskedrivande drycker på grundval av medicinalväxter.
 4. Sexuellt liv. Läkare uppmanas att inte starta sexualliv gast sex veckor efter operationen, eftersom det kan orsaka en negativ inverkan.

Trots den positiva respons från läkare och patienter kan turné operationer för prostata adenom orsaka vissa komplikationer. För närvarande är denna operation väl behärskar urolog och utförs både offentligt och på privata kliniker. Kostnaden för TUR för prostata adenom varierar från 20 000 till 150 000 rubel. Ur läkarens synvinkel är detta inte den mest traumatiska operationen i urologin. Huvudfrågan vid val av klinik är priset på operationen och sjukhusets tekniska utrustning.

Hur ska rehabilitering efter TUR av prostata adenom äga rum?

Att återställa människors hälsa, speciellt efter TUR av prostataadenom, kräver en seriös inställning och tar lång tid. Men tyvärr, utan detta är det omöjligt att återställa din maskulin kraft. Resultatet, även den mest unikt utförda, av en prostatakirurgi, kommer inte att vara tillfredsställande om återställningsåtgärderna slutar omedelbart efter urladdning från sjukhuset.

Mer än hälften av män som har korsat tröskeln på 45 år, står inför vissa sjukdomar i prostata och prostata adenom anses vara de vanligaste av dem. Denna godartade proliferation av adenomatös (glandulär) vävnad, inte livshotande, men som ger mycket problem med urinering och sexuell funktion. Körteln ligger under blåsan och täcker urinröret. Ökar i storlek, det klämmer urinvägarna i en man som provocerar utvecklingen av sådana patologier som:

 • cystit,
 • urolitiasis,
 • hematuri,
 • orchiepididymitis,
 • Hot mot orsaken till en cancerous tumör.

Mer än hundra år, 1909, utvecklades en transuretral resektion, en lågtraumatisk teknik för att avlägsna tumörer i prostatakörteln. TUR-operationen pågår.

prostata adenom idag med hänsyn till all modern teknik. Tekniken för att utföra operationen bringas till högsta nivå. Men, efter ett kirurgiskt ingrepp, är återhämtningsperioden efter fullbordandet av stor betydelse.

Tiden för patienten efter TUR-adenom kan delas in i två viktiga perioder, dessa är:

 1. Postoperativ period på sjukhus;
 2. Metoder för att återställa huset.

Övervakning av alla aktiviteter som läkaren utses efter operationen kommer att bidra till att glömma sjukdomen för alltid.

Transuretral resektion av ett adenom och indikationer för sitt beteende

Godartade tumörer, som inkluderar adenom, sprid sig inte till andra vävnader, och deras celler kan inte resa med blodflöde eller lymfsystemet, eftersom tillväxten är innesluten. Men ökningen i volymen av abnorm vävnad av prostata adenom pressar närliggande organ, vilket orsakar lite skada. Dessutom utesluts inte degenerationen av tumörceller i maligna vävnader.

Adenom av prostata är ganska en smutsig sjukdom. En tumör kan växa under lång tid, eller som det inte manifesterar sig. Och när män börjar känna de första symptomen kan adenom nå stora storlekar.

En av de radikala behandlingsmetoderna är TUR-operationen av prostata adenom, vilket är effektivt vid nästan vilket stadium av sjukdomen som helst.

Indikation för operationen

Indikationer för utnämning av kirurgisk ingripande är sådana faktorer som:

 • Signifikant ökning av trängseln att urinera;
 • Problem med fullständig tömning av blåsan;
 • Tvingad ansträngning vid urinering
 • Långsam urinblåsning eller intermittent urinström;
 • Smärtsam urinering
 • Frekventa infektioner i urinblåsan och urinvägarna;
 • Brott mot sexuell funktion;
 • Sten i kaviteten i blåsan eller vävnaderna i prostata;
 • Symtom på njursvikt eller andra njursjukdomar;

Funktioner av transuretral resektion

En operation utförs under spinal eller allmän anestesi. Under det kirurgiska ingreppet ingår sådana steg som:

 • Introducera resektoskop genom urinröret till basen av prostatakörteln;
 • Excision av tumörvävnader med samtidig vaskulär koagulering;
 • Extraktion av skuren vävnad;
 • Placeringen av en urinkateter i blåsans hålrum.

Operation TUR adenom, tack vare moderna förbättringar och högteknologisk utrustning, är guldstandarden vid behandling av prostatatumörer. Under operationen orsakar patientens kropp inga onödiga skador och risken för komplikationer minimeras.

Men ändå från början av komplikationer är ingen immun.

Möjliga komplikationer efter operation

Efter avslutad operation försvagas en mans kropp och är naturligt försvarslös mot negativa yttre faktorer. Den här gången är den mest ansvariga när det minsta misstaget eller övervakningen kan leda till oönskade konsekvenser.

De närmaste komplikationerna efter operationen anses vara sådana villkor som:

Intern blödning

Efter avlägsnande av prostataadenom med metoden för transuretral resektion uppträder blödning huvudsakligen på grund av patientens individuella egenskaper. Under själva operationen alla dissekerade fartyg koagulerat, men utesluter inte möjligheten att inte komplett kauterisation, vilket är mot bakgrund av låga blodproppar kommer att resultera i blödning i den postoperativa perioden.

Symptomen på blödning under de första dagarna efter operationen, medan patienten är under överinseende av medicinsk personal, så arrestera tillstånd utför en läkare eller sjuksköterska på hans instruktioner. Det är vanligtvis tillräckligt för IV-injektion av aminokapronsyra eller för infusion av samma läkemedel genom en kateter.

Infektiös inflammation

Om den medicinska personalen bryter mot reglerna för aseptis och antiseptika eller om patienten bryter mot läkarens rekommendationer kan ett utbrott av nosokomial infektion uppträda. Dessa är sällsynta nog i modern medicin, men de kan inte helt uteslutas.

Långsiktiga komplikationer av adenom efter TUR, så finns det ett problem som kan uppstå omedelbart efter operationen av BPH har genomförts inte och efter utskrivning från sjukhuset, de är:

Problem med urinering

Signifikant förbättring härrör från blåsan urinflöde, falska drifter att urinera, smärta vid urinering, strimmor av blod i urinen. Om du återställer det normala läget tar det lite tid, det kan ta lite tid även efter urladdning. Faktum är att detta tillstånd inte kan betraktas som en komplikation. Efter TUR adenom, prostata när kroppen har ett kirurgiskt sår, och muskeln spasmatic, är det naturligt att en man som har en lätt smärta vid urinering, eftersom urinströmmen, som flyter från blåsan, påverkar den skadade vävnaden av prostata.

Utseendet av blodproppar i urinflödet förklaras av avstötningen av döda celler efter resektion utfördes. Detta är varken komplikation eller patologi. Behandling för en patient i denna situation är inte nödvändig. Villkoren normaliseras på egen hand, när tiden går, kommer vävnaderna att återställas.

Urininkontinens

Innan patienten hade en operation för att avlägsna adenomen i muskeln i blåsan arbetade i en förstärkt läge. I den postoperativa perioden och första gången av återhämtning hemma är inkontinens möjlig tills blåsvävnaden går in i normalläge.

Skarlet blod i urinen

Utseendet på en blandning av skarlet blod i urinen efter avlägsnande av tumören i prostatakörteln är inte en patologi. Gradvis kommer blandningen av blod att minska, och patienten kommer glömma att hon var. För en man är det här ett psykologiskt problem. Inte många kan förbli psykologiska lugn och ser blodet i urinen, även om man vet att det nyligen fanns en operation.

Ångest efter TUR hos ett adenom behöver lyftas när blandningen av ett blod inte minskar och ökar varje dag. Detta är en indikator på en sådan farlig komplikation som blödning efter operation, vilket kräver omedelbar behandling på ett sjukhus.

Postoperativ period på sjukhus

Patienten efter adenom av prostata avlägsnades, konservativ behandling utförs på sjukhuset, vars ordning utses av den behandlande läkaren - urologen individuellt. Återhämtningsgraden beror på många behandlingsfaktorer, och framför allt på patienten själv.

Under de första dagarna av återhämtning efter avlägsnande av prostataadenom är antibiotikabehandling obligatorisk för att undvika risk för sekundär infektion och eventuell inflammation.

Genom urinkatetern bevattnas sårytan med en antiseptisk lösning. Detta hjälper till att snabbt skölja hålan i blodproppar och kvarvarande urin, samt lokalisera effekten på fokus, om en infektion har angetts.

En urinkateter i kanalen hos en man kan lämnas i flera timmar eller i flera dagar. Allt beror på operationens gång, patientens allmänna tillstånd, effektiviteten av behandlingen och utmatningens natur. Vistelsens längd på sjukhuset efter varje mans operation bestäms också individuellt

Rekommendationer före ansvarsfrihet

Före urladdning utför doktorn en konversation med varje patient, ger detaljerade rekommendationer och förklarar behovet av att genomföra dem. Standardriktlinjer innehåller tips som:

 • Under 2 månader är tungt fysiskt arbete förbjudet. Du kan inte delta i professionell sport och på jobbet måste du gå tillfälligt till lätt arbete.
 • Sexuellt liv kan återupptas efter en månad efter TUR-adenom.
 • Det är rimligt att byta fysisk aktivitet och vila.
 • Att följa den utsedda kosten.
 • Var noga med att följa upp en uppföljning vid den överenskomna tiden.

Hem restaurering funktioner

De första månaderna efter urladdning från sjukhuset måste en man uppträda ytterst noggrant. Kategoriskt kan du inte lyfta vikter överstigande 3 kg, oavsett hur inhemsk det är ombeds. Dessutom är det viktigt att inte göra plötsliga rörelser, eftersom detta kan leda till trauma på det postoperativa såret och förekomsten av komplikationer.

Avlägsnandet av adenom även med en så lågt traumatisk metod som en operation av TUR kräver ett noggrant beteende minst 2 till 2,5 månader efter urladdning från sjukhuset.

 • En dag att dricka så mycket flytande som möjligt. Naturliga juicer, mineral, inte luftat vatten är de mest användbara. Och från starkt te eller kaffe är det bättre att tillfälligt ge upp.
 • Försök att inte pressa dig själv under tömningen av tarmarna. Detta kan underlättas av en dietistläkare och utser en speciell diet.
 • Det är nödvändigt att avstå från att resa med cykel eller köra bil. Men du måste gå så mycket som möjligt, det hjälper till att återställa alla funktioner och snabb regenerering av vävnader.
 • Under alla omständigheter tillåter inte hypotermi.
 • Regelbundet genomgå en urologs undersökning för att undvika att sjukdomen återkommer.

Perfekt alternativ kommer att vara sanatoriumbehandling under hela återhämtningsperioden. Detta kommer att bidra till att undvika många svåra situationer, inklusive psykologiska tillstånd.

Sammanfattningsvis

Huvudproblemet för de flesta män är falsk blyghet och rädsla för kirurgisk ingrepp. Som ett resultat kommer många människor att komma till doktorn vid den extrema försummelsen av sjukdomen, då kardinallösningen av problemet endast kan göras med en remsa-operation.

Kom ihåg att snabb tillgång till en specialist kommer att rädda dig från många onödiga problem och kommer att förlänga den manliga aktiviteten under lång tid.

Återhämtningsperiod efter TUR av prostata adenom: hur fungerar operationen

Hyperplasi av prostatakörteln hos män är en proliferation av körtelceller, vilket leder till att organet ökar i volym. När man når en stor storlek och akut retention av urinering, föreskrivs kirurgiskt ingripande. Det finns många sparsamma tekniker som gör den postoperativa perioden efter avlägsnande av prostata adenom enkelt, och rehabilitering snabbt. Men varje operation kan leda till inkontinens eller fördröjning i urinering, ett brott mot utlösning hos män, som är förknippad med felaktiga ingrepp eller underlåtenhet att följa reglerna för den postoperativa perioden.

Steg "efter": varaktighet och funktioner

Mest skonsamma ingripande, vilket kan ta bort prostatan adenom är transuretral resektion (TUR): de flesta passerar rehabilitering efter operationen, män har färre biverkningar, såsom urininkontinens efter intervention på prostatakörteln.

Efter TUR eller öppen operation är patienten kvar i avdelningen för återhämtning och tidig rehabilitering. Den postoperativa perioden efter TUR av prostataadenom är i genomsnitt 3 dagar och efter öppen operation förblir mannen kvar i kliniken i 7-10 dagar. Den postoperativa perioden efter avlägsnande av adenom i körteln (prostata) föreslår att man ligger i sängen under dagen. Efter 24 timmar får en man gå in i avdelningen och gå ut på gatan - Motoraktivitet under postoperativ tid gör det möjligt att undvika tromboflebit i benens vener.

Omedelbart efter operationen sätts en kateter in i urinröret på prostatakörteln. Närvaron av en kateter kan åtföljas av smärtsamma förnimmelser, vilket är förknippat med en minskning av urinblåsan och urinröret och är en vanlig process. Detta gör att du kan stoppa fördröjningen och urininkontinens efter avlägsnande av prostata adenom. Kateterets långa längd rekommenderas inte på grund av risken för utveckling av vidhäftningar, bäddar och urinskador, vilket kan leda till fördröjning eller inkontinens.

Också på sjukhuset administreras en man i den postoperativa perioden antibiotika, initialt intravenöst, och för hemrehabilitering kommer läkaren att rekommendera droger i tabletter.

rekommendationer

I vården övervakas patienten av medicinsk personal, och i hemmet ligger ansvaret för kvaliteten på rehabilitering och uppfyllandet av alla förhållanden hos mannen. På hur exakt kommer han att följa råd från en läkare, tidpunkten för återhämtning och risken för urininkontinens eller fördröjning efter operationen av prostata adenom.

Under 1-2 månaders återhämtning från TUR på könsstycket bör följande rehabiliteringsregler följas.

 • Lyft inte upp vikten, engagera dig inte i aktiv och motorsport.
 • Att utesluta sexuella relationer under hela rehabiliteringsperioden.
 • Ät en varierad kost som ska ingå i kosten för mycket frukt och grönsaker, drick mycket vätska, vilket förbättrar tillståndet i kroppen, bidrar till tidig återhämtning och hindrar utvecklingen av urininkontinens.
 • Besök inte bastur och bad, ta inte bad.
 • Observerad med urologen vid bestämd tid och efter rehabilitering.

Under de första månaderna efter proceduren är det värt att justera din kost.

Återställande av sexuell funktion observeras hos mer än hälften av männen efter operationen av TUR, men tiden som krävs för sexuell rehabilitering är annorlunda. Några män behöver en psykologisk korrigering av tillståndet, eftersom vissa problem med erektion är dolda i sinnet, inte i könsorganets struktur och funktion.

Vad kan gå fel

Komplikationer efter borttagning av prostata adenom kan uppträda som ett brott mot urinering (inkontinens) av sexuell funktion och erektion. Enligt recensioner efter operationen är TUR i den postoperativa perioden mycket mindre sannolikt att utveckla blödning och inflammation. Ett TUR-syndrom, som är associerat med inmatning av vätska i venesystemet under operation under rehabilitering, är praktiskt taget uteslutet när operationen utförs korrekt.

Nedsatt urinering

Den vanligaste oönskade följden, förutom inkontinens, är utseendet av blodproppar vid urinering. Efter TOUR är detta en vanlig process förknippad med irritation av urinväggen, som inträffar efter 2-5 dagar. Om en öppen prostatektomi utfördes och en sådan komplikation uppstod, bör du omedelbart kontakta en specialist.

Andra komplikationer är inkontinens eller tvärtom akut retention av urin.

Urininkontinens utvecklas på grund av skador på nervändarna. Pass denna effekt kan självständigt under rehabiliteringsperioden efter avlägsnande av prostata hos adenom. Ibland krävs behandling i form av fysioterapi och medicinska effekter.

Urinretention i adenom är ett vanligt tillstånd. Men efter eliminering av patologin bör urinering återställas, eftersom prostatakörteln blir mycket mindre och inte längre klämmer urinröret.

Akut postoperativ urinretention i tid inträffar på grund av felaktigt installerade katetern vid tidigt extraktion av katetern från urinröret eller när otillräcklig dissekerade vävnad under kirurgi. En mer karakteristisk och frekvent konsekvens är inkontinens. Återställande av urinflödet efter operation är ett av huvudkriterierna för patientutsläpp.

Efter proceduren kan en man uppleva ett brott mot urinering.

Brott mot sexuell funktion och ejakulation

Brott mot sexuell funktion och ejakulation efter operation för att avlägsna prostata adenom är oftast förknippad med skador på nervändamål. Några konsekvenser är tillfälliga och överensstämmer med fullbordandet av återhämtningen, och vissa förblir för livet. Patienten bör förstå att sexlivet är möjligt även efter att prostatan tas bort helt och strävar efter att återställa det.

 • En frekvent följd av kirurgisk ingrepp på prostatakörteln är en minskning av sexuell lust som är förknippad med skador på nervceller nära prostata. Det observeras efter avlägsnande av prostata genom den öppna metoden.
 • Omöjligheten av erektion på grund av skador på nervändarna observeras med öppen resektion. Transuretral tillgång undviker en sådan komplikation. Om nervfibrerna korsades fullständigt kommer mannen inte att återvinna sexuell funktion. Med partiell dissektion är återställande av styrkan möjlig.
 • Retrograd ejakulation är en vanlig komplikation efter en TUR i prostatakörteln, som framträder vid inkomsten av spermier i urinblåsan. En komplikation utvecklas när nervändarna är skadade. Retrograd utlösning bär inte fara, men leder till infertilitet, även efter avslutad rehabilitering. Därför ska endast män som planerar barn behandlas.

Efter en TOUR kan retrograd utlösning förekomma.

Behandling av dessa sjukdomar består i fysioterapi, rådgivning från en sexterapeut, eventuellt vid förskrivning av läkemedel under obestämd tid. Risken för deras utseende beror också på åldern hos mannen och tillståndet av erektilfunktionen i prostataadenom före behandling.

Andra oönskade konsekvenser

Inflammatorisk process under återhämtning beror på det faktum att såret var smittat eller en felaktig dos av antibiotika var föreskriven för rehabiliteringstid efter avlägsnande av prostata. Symtom på komplikationer, som med förkylningar: feber, svaghet, huvudvärk. Om en öppen resektion utfördes, noteras rodnad och ödem hos såret, och efter TUR kan det finnas en urladdning av pus under urinering. Behandling av denna komplikation efter operation utförs på ett sjukhus.

Blödning efter operation på prostata adenom är förknippad med felaktig suturering eller tidig uppstigning från sängen, såväl som aktiv motoraktivitet. Därför, efter avlägsnande av tumören i den tidiga postoperativa perioden är det viktigt att observera motorbegränsningar.

Behandling är obligatorisk på sjukhuset, och återhämtningstiden är längre.

Att förutse komplikationer i den postoperativa perioden efter operationen av TUR-adenom i prostata är svår. Därför bygger en positiv rehabiliteringsperiod på det kvalitativa genomförandet av medicinska rekommendationer.

Transuretral resektion (TUR) av prostata: stadier av operationen och postoperativ period

3 899 Igor Radevich, andrologist

 1. 5
 2. 4
 3. 3
 4. 2
 5. 1
(0 röster, genomsnitt: 0 av 5)

Den mest säkra och försiktiga operationen för partiell eller fullständig avlägsnande av prostatakörteln är transuretral resektion av prostata. Denna metod för urologi har använts under lång tid, den är mycket effektiv och återhämtningsperioden fortskrider snabbt och smärtfritt. Oftast utförs TUR när det finns ett adenom i prostata.

När det anges och kontraindiceras

Indikationer för kirurgisk ingrepp:

 1. Överträdelse av det normala urinflödet som orsakas av smalningen av urinvägens lumen med prostata adenom.
 2. Känsla av blåsflöde och generellt obehag i perineum. Alla dessa komplikationer av prostata adenom.
 3. Frekvent eller ihållande smärta i området av det lilla bäckenet av den värkande naturen.
 4. Framväxten av njursvikt på grund av svårighet i urinflödet från urinblåsan.

Om vi ​​anser kontraindikationer, så inkluderar de:

 1. Uttryckt artros av höftlederna, där utspädningen till sidorna av de nedre extremiteterna hämmas väsentligt.
 2. Akuta inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna.
 3. Sjukdomar i hjärt-kärlsystemet i dekompensationsstadiet.
 4. Svårt tillstånd hos patienten.
 5. Brott mot blodkoagulering.

Alla dessa faktorer måste beaktas innan operationen utförs. Om du inte uppmärksammar dem noga kan det finnas olika komplikationer i den postoperativa perioden av TUR.

Stages of surgery intervention

En vecka före operationen är det nödvändigt att utesluta användning av mediciner som påverkar hematopoiesis-systemet. På tröskeln till turen ordnas lugnande medel. På dagen för operationen rekommenderas att inte äta.

Operationen i sig utförs under rygg- eller allmänbedövning. I det första fallet är patienten medveten, känner en touch, tryck, men det finns ingen smärta. I det andra fallet utförs endotrakealt anestesi. Denna anestesimetod utförs oftast i närvaro av kontraindikationer mot epidural administrering av läkemedlet.

Prostens TOUR är en endoskopisk ingrepp som genomförs genom kroppens naturliga öppningar, vilket innebär att efter denna operation finns inga smärtsamma stygn, obehagliga procedurer och bandage och ärrbildning.

Resektoskop är det viktigaste sättet under operationen.

Under operationen ligger patienten på operationsbordet med böjd i höftled och dilaterad i riktning mot underbenen. Huvudinstrumentet för TUR är ett resektoskop, i slutet av vilket det finns en slinga med termisk energi som passerar genom den.

Behandlingen av operationsfältet utförs, patienten är täckt med steril tvätt och sedan installeras endoskopisk utrustning. Vidare införs ett smörjmedel i urinröret och ett resektoskop utförs. Det injiceras nästan till själva blåsan. Eftersom TUR utförs med visuell kontroll, och bilden från resektoskopet visas på skärmen för att göra synligheten bättre, kommer två rör in i den endoskopiska utrustningen för denna operation. Genom en av dem levereras vätska, och genom den andra sugas den av. På grund av detta realiseras regelbunden tvättning av blåsan.

Läkaren undersöker noggrant urinröret och bestämmer storleken på prostata vävnaden som ska avlägsnas. Vidare med hjälp av en slinga utförs dess excision tills lumen är helt återställd. Om det i processen med borttagning av prostata vävnaden finns skador på kärlen, är de elektrokoagulerade. Delar av den utskurna vävnaden kommer in i blåsan, från vilken de sedan tvättas ut för att skickas för histologisk undersökning. Detta är en mycket viktig punkt i TUR, eftersom urologi vet fallen av latent prostatacancer.

Därefter en grundlig undersökning av operationsfältet för förekomsten av blödande kärl. Vid behov utförs upprepad elektrokoagulering. Detta minskar signifikant möjliga komplikationer.

I samband med att enheten är ganska stor för urinröret, försöker kirurgiska ingrepp att spendera högst en timme. Efter avlägsnande av resektoskopet placeras en kateter, vilken är fixerad i blåsan. Detta görs så att urinrörets skadade väggar inte upplever allvarlig stress och deras återhämtning är snabbare och det negerar också möjliga komplikationer. Dessutom sköljs katetern regelbundet så att blodproppar inte ackumuleras i urinblåsan och urinutflödet hindras. Den avlägsnas 3 dagar efter operationen, om det inte finns någon blodig urladdning.

Funktioner av den postoperativa perioden

Tilldela tidiga och sena postoperativa perioder.

Den tidiga postoperativa perioden innefattar placering av en kateter följt av återställandet av en oberoende urinering. Första gången efter avlägsnande av katetern kan man känna sig obehag när man passerar urinen genom urinröret. Detta passerar emellertid snabbt.

Efter operationen är det nödvändigt att avstå från en sex månader från sexuella handlingar.

Den sena återhämtningsperioden kommer efter urladdning från sjukhuset. Det utförs 3-4 dagar efter operationen för resektion av prostata adenom. I den sena postoperativa perioden ordineras patienten en kurs av antibakteriella läkemedel och antiinflammatoriska läkemedel. I en månad rekommenderas avslag på sexuell aktivitet och begränsning av fysisk aktivitet.

Återställande av normal urinering sker inom tre månader. Under samlag kommer en del av spermien in i blåsan. Sådan retrograd ejakulation inträffar inte i komplikationer, men är ett naturligt fenomen. Efter operationen är det nödvändigt att genomgå en årlig observation och undersökning från en urolog.

Eventuella komplikationer

Möjliga komplikationer inkluderar:

 1. Massiv blödning förknippad med skador på ett stort kärl under TUR-processen. I den tidiga återhämtningsperioden, på grund av frisättning av blodpropp i det koagulerade kärlet, är också liten blödning möjlig.
 2. Syndrom av "vattenförgiftning". Det inträffar under den postoperativa perioden av TUR och kännetecknas av ingrepp av en vätska, genom vilken urinröret tvättas, till ett öppet kärl.
 3. Stenos i urinröret och scleroterapi i blåsans hals.
 4. Uppkomsten av inflammatoriska sjukdomar i äggstockarna, prostata, njurar.
 5. Urininkontinens.

TUR i prostatakörteln är den mest populära och säkra metoden för kirurgisk ingrepp, vilket praktiskt taget utesluter komplikationer i den postoperativa perioden och hjälper till att återvända till fullvärdigt liv efter två veckor.