Huvud
Förebyggande

Dechiffrera resultaten av prostata-ultraljud

Ultraljudsundersökning (ultraljud) av prostata är a skanning med ljudvågor följt av en bedömning av den visuella bilden av möjliga förändringar i prostatakörteln. Ultraljud använder inte joniserande strålning (som i radiografi), och därför har ingen skadlig effekt på människors hälsa.

Hur och för vilket förfarande utförs

Patienten rekommenderas att ta proceduren huvudsakligen i följande situationer:

 • Med digital rektal undersökning hittades (nod) i prostatakörteln.
 • patologisk förändringar i screening prostatacancer (förändringar i blodprovet för innehållet i prostataspecifikt antigen - PSA).
 • Problem med urinering (snabb eller svår).
 • Försämrad reproduktiv funktion (Infertilitet).

Studien är säker och smärtfri: För manipulation krävs en liten sensor (sond) och en gel applicerad direkt på huden i underlivet. Ljudvågor med hög frekvens överförs från sonden genom gelén in i kroppen. Konverteraren samlar de reflekterade ljuden och sänder dem som en bild till datorskärmen. En liknande studie kallas även transabdominal ultraljud.

Foto 1: Vid diagnos av prostata sjukdomar, på grund av större informativitet, är transrectal ultraljud (TRUS) att föredra. Källa: flickr (anakdesa_3).

Mekanismen för TRUS baseras också på påverkan av högfrekventa ljudvågor, men i detta fall sätts sonden in i rektum hos patienten och levererar visst obehag för en kort tid (proceduren varar mindre än 20 minuter).

 • Godartad prostatahyperplasi (BPH, adenom).
 • Prostatit.
 • Förekomst av cyster.
 • Närvaron av stenar i prostatakörteln, sällsynta vesiklar eller vas deferens.
 • Carcinom i prostata (det detekteras endast med hjälp av en TRUS med en punkteringsbiopsi).

Indikatorer för ultraljud och prostata TRUS

Vid ultraljudsundersökningen sker avkodningen genom en uppskattning av visuella indikatorer som registreras som en bild på bildskärmen. Definitionen av normen och patologin utförs genom att uppskatta sådana värden som:

 • Prostata storlek. Det tar hänsyn till prostataets tjocklek, bredd och längd (i millimeter), dess volym (beräknas automatiskt med speciella formler beroende på ålder, uppskattad i cm).
 • Ekogen densitet. Termen betyder förmågan att reflektera högfrekventa ljudvågor. Ekogeniteten kan minskas (mörk bild), förhöjda (mycket väl återspeglar ljudet och på skärmen ser ljusare ut) och normalt.
 • likformighet. Principen är baserad på ekogenitet; Den enda skillnaden är att det organ som undersöks måste vara homogent i struktur: hela vävnaden leder ljudet lika (i normen).
 • Förekomst av formationer i prostata vävnad. I studien är det möjligt att etablera cystor, förkalkningar eller stenar.
 • Vaskulariseringsmedel grad av blodtillförsel till prostata.
 • Bedömning av tillståndet av vas deferens.

När storlekarna är normala

Den normala storleken på prostatakörteln ligger inom följande värden:

Varianter av utförande och avkodning av slutresultatet av ultraljud av prostata

Ultraljudsundersökning av prostatakörteln kan upptäcka avvikelser i hur detta organ fungerar.

Under proceduren bestrålas prostatan med ljudvågor. Reflekterar från vävnaderna bildar de en bild på bildskärmen.

Specialisten läser informationen och matar in data på patientens kort.

Alternativ för att genomföra

Ultraljud av prostata kan utföras med två metoder:

 1. Transrektal. Patienten ligger på soffan och böjer benen i knäet. Genom analkanalen undersöks kroppen av en tunn endorektal sensor. Läkaren injicerar inte djupt, så det finns inga obehagliga känslor. Pre-tarmarna ska tömmas.
 2. Transabdominal. En man befriar magen från kläder och ligger på soffan. Blåsan ska vara komplett. Transabdominal åtkomst är ett smärtfritt förfarande, under vilket bukhålan undersöks av en speciell sensor genom en gelguide.


Den första metoden anses vara mer informativ än den andra, det ger mer exakta resultat och bättre bildkvalitet.

Ultraljud av prostata: tolkning av resultaten

Dekrypteringen av ultraljud av prostata görs som regel av en urolog. Varje förfarande åtföljs av protokollets slutförande på ett separat pappersämne. Det indikerar kroppens huvudegenskaper och grundläggande parametrar.

En hälsosam prostata är tydligt synlig på skärmen, den har en homogen struktur och en klar kontur.

Under förfarandet bestämmer specialisten organs storlek, dess tvärgående och longitudinella parametrar, dess vikt och form.

Normen definieras som:

 • tjocklek från 15 till 25 mm;
 • bredd från 23-27 till 40-41 mm;
 • längd från 24-25 till 40-45 mm.

Små avvikelser från dessa parametrar kan anses vara normen om läkaren inte har upptäckt andra patologiska förändringar i prostatakörteln.

Orgelns storlek beror i stor utsträckning på människans ålder. Prostatakörteln börjar växa på 10-12 år, dess tillväxt i 17-19 år slutar. Prostataförstoring vid en mer mogen ålder bör utlösa ångest.

Efter att ha bestämt tre parametrar i kroppen beräknar specialisten sin volym. En hälsosam körtel har en volym av högst 30 cm³. Ett annat belopp som är obligatoriskt för mätning är mängden resterande urin som bestäms efter urinering.

Ett starkt överskott av normala index kan indikera förekomsten av prostatacancer, adenom eller prostatit.

Förutom storleken på körteln i protokollet anges följande data:

 1. Formen. Prostata har ofta en oval form, men denna indikator är individuell för varje person. Läkaren utvärderar organets symmetri och avgör om formuläret är lämpligt för normvarianten.
 2. Ekogenicitet. Reflektion av ljudvågor. Körteln utan patologier är ett homogent organ utan blodproppar, hålrum eller hålrum, utan områden med förändrad ekogen aktivitet. Om orgeln har en hög densitet ökar indexet. Detta indikerar närvaron av prostatit i kronisk form, avsättningen av kalciumsalter, upptäckten av mikrokalcinat i prostatavävnaderna. Om echogeniciteten är för låg, har patienten en förvärmning av inflammatorisk process. Ändrad ekogen aktivitet varnar för bildandet av en cyste.
 3. Struktur. Förvrängd vävnadshomogenitet är det första tecknet på inflammatorisk process, malign bildning eller mikrokalcinater.
 4. Prostata hos prostata. I en hälsosam man kommer det att anges att orgeln har en tydlig och jämn kontur. Vid överträdelse av denna indikator föreskriver läkaren en biopsi och andra ytterligare tester för att utesluta onkologi.
 5. Elastografi. Bestämmer konsistensen av prostata vävnad. Överskott visar närvaron av en inflammatorisk process i kronisk form. Det kan också prata om spridningen av bindväv och cancer.
 6. Doppler. Bedömmer graden av blodflöde och vaskularisering i prostatakörteln. Om organet påverkas av cancerceller, kommer resultatet av ultraljud av prostata att avslöja många nybildade kärl.
 7. Förhållanden av sällsynta vesiklar. Läkaren kontrollerar deras struktur och ekogenitet. Misstanke kan orsaka en förstorad lumen, men detta indikerar inte en patologi. Ökad lumen är hos män som upplever en minskning av sexuell aktivitet.
 8. Kanalens tillstånd. Specialisten bestämmer kanalernas patency. De ska vara rena, utan några tecken på blockering.

Och du kan få reda på skadliga och användbara produkter för det manliga orgeln här.

slutsats

På ultraljud av prostata kan man hitta allvarliga glitches i prostatakörteln, dess struktur, form, storlek.

I regel utfärdas ultraljud av prostatakörteln strax efter studien. Korrekt tolkning av resultaten av förfarandet och utse en behandling kan endast kvalificerad urolog.

Allt om att dechifiera uzi av prostata: organs norm eller patologi

För att identifiera patologier i prostatakörteln används olika diagnostiska metoder. Den mest exakta, informativa och tillgängliga bland alla är ultraljudsundersökningen av denna kropp. Vad kan detekteras, och hur är dechiffreringen av prostata uzi korrekt utförd?

Innehållet i artikeln

Kortfattat om prostata uzi

Ultraljudsundersökning av prostata i de allra flesta fall utförs transrektalt, det vill säga genom ändtarmen. Detta beror på det faktum att på detta sätt är det lättare att bara komma nära kroppen, sedan införandet av sensorn i anus av prostata ultraljud maskin skiljer bara en tunn slemhinna, vilket är absolut inte ett hinder för diagnos. En sådan studie kallas TRUSI prostata.

I sällsynta fall, då patienten har kontraindikationer till rektal ultraljud, användning och bukhålan. Den bärs över patientens mage. Sådan forskning anses vara mindre informativ, eftersom huden och fettlager hos patienten vid denna tidpunkt störa att korrekt bedöma storlek, konturer och andra egenskaper kropps, och därmed fastställandet av sjukdom kommer också att hållas inte så framgångsrikt. I överviktiga patienter med ett signifikant fettlager utförs ultraljud inte överhuvudtaget alls.

De positiva aspekterna av ultraljudsundersökning av prostata kan hänföras till det faktum att patienten erhåller resultaten nästan omedelbart, på hans händer. Förutom diagnosen kan en specialist också ge bilder av prostatakörteln som hjälper urologen att korrekt bedöma problemets omfattning i framtiden.

Dekryptering av prostatisk ultraljud: grundläggande egenskaper

Dessa inkluderar de indikatorer som nödvändigtvis måste vara närvarande i studieprotokollet. Detta är det nödvändiga läget, utan det är helt enkelt omöjligt att korrekt bedöma organets arbete och struktur. Så vad är dessa egenskaper:

 1. Struktur. Normalt borde det vara enhetligt. Små införlivningar av andra vävnader i prostatakörtelns struktur kan indikera ett problem. Så kommer adenomatösa noder att indikera en större sannolikhet att ha prostata adenom. Om urosisten avslöjade stabila foci med minskad ekogenitet kan dessa formationer vara stenar eller cystliknande formationer i prostatakörteln. Särskild uppmärksamhet ägnas de foci som identifieras i bilden med uzi i en mörk färg, som praktiskt taget inte speglar ultraljuden riktad mot dem. Sådana neoplasmer i form av små impregneringar kan vara bärare av cancerceller.
 2. Konturer. Normalt borde de vara klara och jämn, utan separata foci som står ut mot hela kroppen. Prostatakörteln är ett symmetriskt organ, det vill säga alla delar måste vara identiska och ha en spegelstruktur. Närvaron av asymmetri, eller mer exakt - en ökning av någon andel av prostata, indikerar förekomst av patologi på denna plats. Detta kan vara en tumör med lokalisering i tekniken, och prostata inflammation - prostatit, varvid de patologiska processer visar sig särskilt aktiva i denna del av organet.
 3. Storleken. Främre storlek bör inte överstiga 2,5 cm, bör den tvärgående dimensionen vara inom området 2.7-4.2 cm och längsgående -. Inom 2,4-4,0 cm också nödvändigtvis uzist kroppsvolym som beräknas genom formel. Denna volym av en hälsosam prostata har ett medelvärde på 25 cm eller mindre. Dessa data är nödvändiga för urologen att bestämma ökningen i kroppen (prostatavolymen), liksom dess individuella delar och lober. Om några indikatorer överskrids, är det meningsfullt att kontrollera organet för närvaro av neoplasmer, cyster eller inflammation.
 4. Volymen av kvarvarande urin. Denna indikator mäts strax efter att ultraljudsundersökningen av prostata är klar. Patienten ska gå på toaletten, urinera och ligga igen på soffan till uzi. Volymen av kvarvarande urin får inte överstiga 15 ml. Indikatorer som överskrider denna volym kommer att indikera problem med urinering. Detta händer i sin tur på grund av störningar i blåsan, njurarna och en ökning i prostata som pressar på urinvägarna. Kort sagt har urologen anledning att anta förekomsten av patologi i patientens genito-urinorgan.

Vilka sjukdomar kan identifieras genom ultraljud av prostata?

Detekteringen av sjukdomar i detta fall är bara en misstanke om dem, och inte den slutliga diagnosen. Så vad kan identifieras av ultraljudsresultatet:

 1. Prostata adenom. Förutom att öka kroppens storlek måste uzisten vara uppmärksam på vissa områden med ändrade konturer, där de adenomatösa noderna är koncentrerade. Sådan patologisk vävnad av prostata reflekterar ojämn ultraljud, vilket tydligt ses i bild av bildskärmen som en heterogen struktur av körteln.
 2. Prostatit. Förutom att öka kroppens storlek, noterar uzisten också den ökade ekogeniteten hos vävnaderna. I närvaro av en inflammatorisk process kommer en inhomogen struktur i organet inte att observeras. Dessutom måste ultraljudet kontrollera tillståndet hos de partiella vesiklarna och lumen i kanalerna i denna zon. Ökningen i kanalerna kommer också att berätta om deras engagemang i inflammationsprocessen, även om ibland ett sådant symptom bara är ett symptom på långvarig sexuell avhållsamhet.
 3. Cysten. I det här fallet kommer uzisten att se en separat formation med tydliga konturer, vilket klart skiljer sig från hela körtelns bakgrund. Uzisten är skyldig att fixa sina dimensioner i studieprotokollet. Oftast uppstår denna situation mot bakgrund av kronisk prostatit, men ibland syns cysten och med adenom.
 4. Prostatacancer. Uzist kommer att se ojämna och fuzzy konturer av orgel, heterogenitet av körtelstrukturen, liksom mörka fläckar som nästan inte återspeglar ultraljud. I allmänhet, för ultraljud av prostatakörteln, är diagnosen "prostatacancer" nästan aldrig upptagen. För att bekräfta misstankar kommer patienten att skickas till en biopsi hos orgeln, och först därefter kommer det att vara möjligt att säga vilka celler, normala eller canceraktiga, som utgör orgelns innehåll.

Resultat av uzi: norm

Normalt kommer ultraljudet att ge en åsikt, som kommer att indikera följande fras - "ECHO av tecken på sjukdomen avslöjas inte." Detta betyder inte en fullständig frånvaro av sjukdomen, men att även organets funktion inte utgör någon fara, även i närvaro av patologi. Om resten av testen också är normala, kan vi konstatera att hans prostata är helt frisk. Om resultaten av andra tester inte är så rosa, har patienten förnuft att genomgå andra diagnostiska metoder.

Kan en ultraljud indikera diagnoser i slutsatsen?

Nej, ultraljudsprotokollet är bara en av diagnosmetoderna, och det finns inga diagnoser på den. Dessutom finns uzist faktum ingen myndighet, eftersom en definitiv diagnos har rätt att leverera endast läkaren - urolog, som det kommer att styras inte bara av ultraljudsundersökning av prostata, men också resultaten från andra studier, inklusive blod, urin, uroflowmetry, prostata sådd och så vidare.

Enligt resultaten från Uzi kan en specialist bara misstänka en patologi. Ju fler metoder för diagnos patienten kommer att genomgå, desto mer exakt och uppenbart blir hans diagnos, vilket innebär att behandlingen sannolikt kommer att vara korrekt.

Vad är det som behövs för att utföra uzi prostata?

Denna studie utförs inte bara för detektering av patologi, men också vid behandling av prostata patologi. Dekryptering av uzi hjälper till att övervaka organets tillstånd. Så, en minskning av prostata i storlek kommer att indikera korrekt behandling och patientens återhämtning snart. Ett stabilt patologiskt tillstånd indikerar den möjliga värdelösheten av behandlingen och behovet av att ersätta läkemedel. Om situationen på grundval av ultraljudsresultat försämras, måste läkaren vidta brådskande åtgärder, inklusive att utföra operationen till patienten.

Med andra ord kommer den korrekta tolkningen av ultraljudet i prostata att möjliggöra en tidig och kompetent övervakning av den kliniska bilden och identifiera förändringar som inte känns av patienten.

Dessutom är det av stor vikt och möjlighet att ta ett fotografi av organ under prostata uzi. Hur kan hon hjälpa en urolog? Så, i närvaro av cyster eller förkalkningar (stenar) i detta organ bestämmer tillförlitligt "vid beröring" är deras läge omöjligt. Om patienten är planerad att utföra en operation inom en snar framtid, kommer dessa data att hjälpa kirurgen att korrekt bedöma sina åtgärder i förväg.

Slutligen, om biopsiresultat bekräftade att de mörka formationer med låg ekogenicitet - cancerceller, prostata ultraljud bild av detta område kommer att ange sin exakta position. Denna information är helt enkelt nödvändig för strålbehandling, eftersom endast patogena metastasiserande celler, snarare än friska vävnader, bör bestrålas.

Vad är resultatet av ultraljudsundersökning av prostata

Det finns flera typer av prostatakörtelforskning som föreskrivs när män hänvisas till en urolog. Den första metoden för att bestämma storlek, elasticitet och närvaro av förändringar i prostata är palpation. Det genomförs vid en primär undersökning. Om läkaren har misstänkt abnormiteter i körteln, tilldelas patienten en ultraljud (ultraljud).

Indikationer för ultraljud

Studier som använder ultraljudsvågor utförs för närvarande inte bara i terapeutiska men även i profylaktiska ändamål. Förändringar i prostata är mer benägna att uppstå hos män efter 30 år. Tyvärr har mer än 85% äldre patienter körtel adenom. Ultraljud indikeras med följande symtom:

 • smärt syndrom, obekväma känslor i inguinsonen, perineum, anus;
 • framväxten av problem med styrka, smärta vid samlag
 • svårigheter med urinflöde, bedwetting;
 • Utseendet av blodproppar i sperma, urin;
 • smärta vid urinering.

Om en patient har minst ett symptom på genitourinary systemet, skickas han till ultraljudet i prostata och urinblåsan. Efter avslutad procedur avgör diagnosläkaren resultaten, på grundval av vilken urologen kan bestämma orsaken till smärta och andra symptom.

För att dechiffrera resultaten av ultraljud av blåsan och prostatan var så sann som möjligt, borde patienten förbereda sig för proceduren.

Innan en transabdominal undersökning utförs, är det nödvändigt att fylla urinblåsan på tröskeln till transrektal ultraljud (TRUS), tarmarna bör rensas.

Detta kan göras med hjälp av mikroclyster eller ljus som köpts på apoteket, eller använder en päron med ett tips fyllt med rent vatten.

Grundläggande diagnostiska metoder

För närvarande utförs ultraljud av prostatakörteln på transabdominal eller transrektalt sätt. Den första metoden är bekvämare för patienterna, eftersom den utförs med hjälp av en sensor som läkaren tar över magen på buken. Denna metod kräver obligatorisk träning av männen. Att få pålitlig information är endast möjlig med en komplett urinblåsa. Därför, i förväg, ungefär en och en halv timme före procedurens början, måste patienten dricka en liter vätska.

Läkaren av ultraljud med hjälp av apparaten bestämmer inte bara prostatens storlek och struktur, utan även blåsans parametrar. Normen i studien - klarhet och jämnhet av körtelens konturer. Den får inte överskrida en volym på 28 cm 3, längd och bredd - 2,2 respektive 4,2 cm. Den tillåtna tjockleken hos prostata är upp till 2,6 cm. Ibland kan en läkare behöva en volym urin som tilldelats efter patientens procedur.

Transrectal ultraljud av prostatakörteln refererar till mer tillförlitliga tekniker.

Sensorn för TRUS är känsligare och injiceras i ändtarmen, vilket möjliggör en bättre utvärdering av prostatens struktur, placeringen av stenar, om någon. Med hjälp av transrectal teknik kan läkaren bestämma tillståndet av kärl, form av patologi.

Själva proceduren för undersökning med ultraljud ger ett visst obehag för patienten, speciellt om han är för rädd och begränsad. I denna situation på tröskeln till proceduren är det önskvärt att ta några naturliga lugnande medel som hjälper till att slappna av. Det kan vara motherwort, valerian piller, örtte. För att få mannen att känna sig mer bekväm, används en speciell kondom för ultraljud på sensorn, som smörjs med en speciell substans som hjälper till att minska smärta när enheten sätts in. Innan studien borde mannen sitta på sin sida och dra knäna till bröstet. TRUS utförs i ca 15 minuter. Om det finns indikationer kan patienten samtidigt vara biopsi. Apparatens sensor sätts in i tarmen till ett djup av ca 70 mm.

Trots den högre kostnaden för TRUS, är denna metod föredragen och ordinerad för tecken på prostatasjukdom. Transabdominal diagnos ordineras ofta under en förebyggande undersökning.

Norm av ultraljudsundersökning

Läkaren efter att ha mottagit data på tillstånd av prostatakörteln måste nödvändigtvis dechiffrera dem. Det finns speciella formler för beräkning av normala parametrar. Mängden indikatorer kan variera avsevärt beroende på patientens ålder, hans höjd och kroppsvikt. Normen för prostata tjocklek är 15-22 mm, bredd - 22-40 mm. Längden får inte överstiga 44 mm. Dekryptering TRUSI tar cirka 10 minuter. Diagnosen tar nödvändigtvis hänsyn till organets struktur, dess densitet, form, fartygets tillstånd. Den normala positionen av prostata ligger bakom blåsans bakvägg. Volymen av urin i återstoden bör inte vara mer än 15 ml.

Med hjälp av ultraljudsdiagnos kan tecken på kronisk prostatit detekteras, vilket måste bekräftas genom laboratorietester av urin och blod.

Denna metod möjliggör bestämning av närvaron av benign körtel hyperplasi, nodala neoplasmer, onkologisk process. Om en tumör detekteras, ska patienten genomgå ytterligare diagnostik, vilket gör det möjligt att avslöja arten av sjukdomen med hög noggrannhet. För att utföra en histologisk undersökning tas ett material från prostata med hjälp av en biopsi. Denna metod kräver också närvaro av en ultraljudsläkare. För att klargöra platsen för konkrement utförs tumörer i vissa fall magnetisk resonansbildning (MRRI).

Med hjälp av ultraljud kan inflammatoriska processer i körtelvävnaderna som orsakas av förkalkningar också detekteras.

Med en akut prostatit kan en ultraljudsläkare se förstorade delar av orgeln. Sjukdoms manifestationen kännetecknas av en minskning av körtelens echogenicitet. Om prostatit har en kronisk form kan områden med sklerotiska vävnader med hög ekogenitet ses. Ett tecken på närvaron av en malign tumör i körteln kan vara ojämnheten i dess kanter. Nedgången i mittkroppen är extremt sällsynt.

Betydelsen av undersökningen

Tyvärr har många sjukdomar i prostata, inklusive malign natur, inga ljusa symptom i början av deras utveckling. När den negativa processen utvecklas i käftens vävnader finns tecken som urininkontinens, försvagning av strålen, akut fördröjning, smärtssyndrom. Ofta vänder en man till en urolog endast när det finns ett starkt obehag med urinering, samlag.

Förebyggande undersökning, som bör utföras av alla män över 35 år, hjälper till att identifiera kränkningar i prostata på ett tidigt stadium, vilket möjliggör effektiv behandling. Lanserade former av sjukdomen är svåra att ge konservativa behandlingsmetoder, i vissa fall krävs kirurgisk behandling. I avsaknad av förbättring eller återfall av sjukdomen utförs fullständigt avlägsnande av prostata. I detta fall förlorar patienten sin reproduktionskapacitet.

Årlig inspektion hjälper till att förhindra utvecklingen av allvarliga patologier i prostata.

Varje man borde vara medveten om eventuella sjukdomar i prostatakörteln. Det är viktigt att komma ihåg att hennes maligna förändringar är farliga genom att metastasera till andra organ.

Tidig diagnos av cancer och dess behandling gör det möjligt att undvika utseendet på denna hemska komplikation, vilket utgör en allvarlig fara för livet.

En man borde besöka ett urologiska rum om det finns smärtor i inguinsonen, obehag vid avföring, utlösning och problem med styrka. Brott mot urinering bör också vara ett skäl att kontakta en läkare som kommer att förskriva laboratorietester av blod, urin, prostatajuice, ultraljud.

Hur prostata-ultraljudet är gjort, se följande video:

Prostata storlek: normen med ultraljud och fördelarna med att diagnostisera denna metod

De viktigaste indikatorerna för prostatakörteln hos män kan bestämmas under det första besöket hos läkaren.

För att bestämma dessa eller andra indikatorer kan en specialist använda ganska enkla och smärtfria metoder, till exempel fingerprov.

Noggrann data, som kan åberopas av en läkare, kan ge en ultraljud för prostata.

Med hjälp av ultraljud kan du få den nödvändiga informationen om prostatakörteln hos män.

Sådana indikatorer bestäms ganska enkelt: normen med ultraljud av prostata-storleken är medellängden 3 cm, tjocklek - 2 cm och bredd - 3 cm.

Beroende på patientens individuella egenskaper, med hänsyn till primärt prostata, är normen för ultraljud följande godtagbara intervall: 4,5 cm i längd, 2,3 cm i tjocklek och 4 cm i bredd.

Diagnos av prostatakörteln hos män som använder ultraljud ordineras enligt följande indikationer:

 • framväxten av problem med processen med urinering, smärtsamhet i processen och obehag;
 • Förekomsten av frekvent uppmaning att gå på toaletten, särskilt på natten, en känsla av tömning inte helt,
 • hög PSA-nivå i blodet;
 • ett misstänkt resultat av en rektal fingerundersökning
 • diagnos av infertilitet eller impotens;
 • frekvent och svår smärta i perineum.

Med hjälp av en ultraljudstudie av manlig prostata är det möjligt att bestämma normen för värden eller avvikelser från normen.

Metoden för ultraljud av prostata har ett antal viktiga faktorer:

 • Det exakta resultatet. Ultraljud tillåter från olika plan att undersöka prostatavävnad, bestämma dess volym och exakta dimensioner.
 • Säkerhet. Ultraljudsvågor har ingen negativ effekt på människors hälsa, i motsats till röntgenstrålar.
 • Smärtlös metod. Studien behöver inte göra olika punkteringar eller snitt.
 • Tillgänglighet. Numera kan varje patient använda ultraljudstjänsten till ett överkomligt pris.
 • Mångsidighet. Metoden för ultraljud av prostata har ingen begränsningar.
 • Enkelhet. Studien är snabb och kräver inga speciella träningsförhållanden.

Normala värden av prostata hos män kan presenteras i form av en sammanfattande tabell.

Bestämning av abnormiteter med hjälp av ultraljud av olika typer

Under ultraljudsgenomgången avslutar läkaren provningsprotokollet med införandet av alla nödvändiga identifierade prostata parametrar och anteckningar i den allmänna bilden. Om så krävs kompletterar specialisten protokollet med bilder från ultraljud för andra läkare, till exempel en urolog.

Transkriptionen av ultraljudsprotokollet bör utföras av en erfaren specialist för detektering av exakta data på prostatakörteln, så läkaren kommer att kunna avgöra om prostatakörteln är normal eller om det finns några avvikelser.

Som ett resultat av att upptäcka avvikelser i prostatastorlek ultraljud, kommer läkaren att göra en handlingsplan för att fastställa orsaken, för att hålla ett samråd med patienten och ordinera lämplig behandling.

De viktigaste metoderna för ultraljudsundersökning av prostata

 1. Ultraljud av prostata är transabdominal eller genom den främre bukväggen. Denna metod är en undersökning av den externa typen genom den främre bukväggen. Transabdominal ultraljudsmetoden är tillgänglig och enkel för både läkaren och patienten.
  Metoden har inte någon kontraindikationer, men det finns vissa begränsningar för en sådan studie, t ex, lindade efter drift, eller närvaron av dräneringsröret. Ultraljud av prostata genom främre bukväggen är att använda fyllningen av blåsan, vilket ger en översikt över den läkare för undersökning av prostatakörteln.
  Fyllningen av blåsan ska vara måttlig, som när den överflödar eller en liten mängd fullhet, blir det mycket svårt för läkaren att visualisera orgeln. Forskningen utförs med hjälp av en sensor och patienten ska placeras horisontellt. Skanningen utförs längs och över, om så är nödvändigt tillhandahålls skanning från snedställda eller andra plan.
  Metoden för ultraljud av prostata genom transabdominala medel möjliggör också att analysera tillståndet för blåsan och de seminala vesiklarna.
 2. Genomförande av transrektal ultraljud. Att undersöka prostatan denna metod patienten är i ryggläge på vänster sida, samtidigt attrahera benen, att böja på knäna. Efter att ha tagit rätt läge introducerar specialisten en ultraljudssensor i patientens anus.
  En viktig regel är att klä på en sådan kondomsensor och applicera smörjmedel för att säkerställa att det inte finns någon känsla av obehag för patienten. Sensorns djup är ca 5 cm.

Med hjälp av transrectal metod för forskning kan du mycket nära närma sig prostatakörteln, vilket möjliggör:

 • för att fastställa den exakta volymen och storleken av prostata;
 • bestämma formen och konturerna;
 • att undersöka mjukvävnader i prostata;
 • bedöma fartygens tillstånd
 • avslöja även mindre förändringar i prostata strukturen.

Om en misstanke upptäcks kan en biopsi utföras omedelbart, eftersom enheten har en speciell nål, förutom sensorn, för att samla materialet. Biopsi kommer att utföras under kontroll av TRUS, vilket tar ungefär en halvtimme.

Dimensioner av prostatakörteln normala i ultraljudstransrectala och transabdominala metoder

De flesta patienter försvinner ofta från vittnesbördet, så ett antal frågor om prostatakörteln i normal ultraljud.

Det är nödvändigt att känna till de genomsnittliga parametrarna för prostatakörtelns norm för att utesluta ytterligare erfarenheter och störningar.

Dimensionerna av prostata körteln är normala enligt ultraljud genom bukväggen:

 • Med denna metod kan du få nödvändiga uppgifter om prostatakörteln, dess volym och struktur.
 • Mått på prostatakörteln på normalt sätt kan detekteras korrekt med en tillräckligt fylld blåsan.
 • Störa processen med visualisering av prostata kan förekomsten av fettveck i en man på magen.
 • Beroende på patientens individuella egenskaper, ålder, vikt, kropp, livsstil och andra liknande faktorer normprostatavärden fortfarande att omfattas av de indikatorer som presenteras i tabellen ovan.

Den normala storleken på prostatakörteln på ultraljud är transrektal (TRUS):

 • TRUS anses vara mer omfattande om möjligt för att bestämma de olika indikatorerna, så förfarandet kan ge data om processen med blodtillförsel till prostata, undersökning av vävnadssektioner av organet, upptäckt av olika patologier och så vidare.
 • Proceduren för TRUS utmärks av ackompanjemang av tillfälliga obehagliga känslor för patienten och utseendet av en känsla av obehag.
 • Som ett resultat kan läkaren upptäcka normalvärden eller deras avvikelser från normal prostata patienten i enlighet med aspekter av patientens kropp och externa data.

Volymen av prostatakörteln är normal för ultraljud och avvikelsen

Prostatavolym i normal ultraljud beräknas helt enkelt: det är endast nödvändigt att multiplicera linjedata bredd, längd och tjocklek, den ultimata erhållna resultatet multipliceras med en lämplig koefficient som är vald med hänsyn till formen hos prostata. Resultatet får inte vara mer än 26 cm. Kubet är det extremt tillåtna värdet av prostatakörteln 30 cm.

Avvikelsen i prostatakörteln är normal för ultraljud i prostatit, adenom och cancer i prostata:

 • I genomsnitt är volymen när prostatit uppstår överstiger normen med 10 enheter. Ökningen beror huvudsakligen på svullnadens början och effekterna av inflammatorisk process.
 • Med adenom kan volymen också öka med 10 enheter eller mer på grund av processen med vävnadscellsproliferation.
 • Till skillnad från en godartad tumör är cancer en malign tumör och främjar spridningen av cancerceller genom patientens kropp. När prostatacancer är också närvarande abnormitet i prostatavolymen med ultraljud. Men ofta allmänna symtom är inte alltid omedelbart upptäcka prostatacancer.

I händelse av minsta tecken på problem med prostatakörteln eller mottagande misstänkta analyserar data på ultraljud, vilket visar en ökning i värdet eller annan onormal storlek och kroppsvolym, omedelbart bör hänvisas till en erfaren professionell att tillhandahålla snabb hjälp och bestämma den mest lämpliga och effektiva behandlingen.

Ultraljudsundersökning av prostata hur man kan dechiffrera resultaten oberoende

Ultraljudsdiagnostik hos prostata hos män är en populär och prisvärd metod för många patienter att studera prostatakörteln och förekomsten av problem i den. Resultaten av den ultraljudsmässiga manliga prostata, vars tolkning inte alltid är tydlig och tydlig för en enkel patient, får varje patient att söka läkarvård. Men du kan försöka dechiffrera några ögonblick själv.

Struktur av prostata

Till att börja med - lite teori. Prostatakörteln liknar en vanlig kastanj, uppdelad i två halvor och belägen i ett litet bäcken, strax under blåsan. I själva prostata finns upp till 50 körtlar med kanaler som, som ett resultat av fusionen, bildar urinrörets utlopp. En annan del av prostata är ansluten till membranet.

Läkare dela körteln i flera zoner, vilka är ansvariga för sina egna egenskaper. Vanligtvis kallas de tre delarna av prostata: den nedre, laterala, övre och nedre. Bakom prostata är en seminal tuberkel, där manliga spermier bildas. Järnet består också av fibromuskulär vävnad. Alla dessa delar kan nu undersökas med hjälp av ultraljud och precis lokalisera platsen för inflammation eller annan sjukdom.

När ska man genomföra en ultraljudsskanning

Diagnos av prostata är ordinerad till mannen av läkaren med klagomål om en överträdelse i urinsystemet, ett intimt liv. Studien kan också utföras efter leverans av test, som diagnostiserat en kränkning i körningens operation eller efter undersökning av patienten.

Vilka prostata massageapparater rekommenderas av läkare.

Rudnev VM, urolog, läkare av högsta kategori:

"Massager för prostata Prostata hjälp MP-1 - Det här är en utmärkt lösning för dem som av någon anledning inte är redo att gå på massage i kliniken. Om du masserar på instruktionerna som följer med enheten kommer det att bli inte mindre effektiv, än en massage med en erfaren urolog. I allmänhet har massageapparaten en positiv effekt på det genitourära systemet. Det finns en främjande av borttagning av stenar från blåsan, passerar gradvis den försvagande smärtan i underlivet, genom att förbättra blodcirkulationen ökar lokala immunitet. "

Bland de viktigaste symptomen, efter vilka de ger en riktning för ultraljud, noterar de:

 • smärta i bäckenområdet.
 • smärta när man går på toaletten, en svag ström av urin eller frekvent uppmaning att besöka toaletten.
 • frånvaro av erektion.
 • smärta i njureområdet.
 • klagomål på könsorganen eller urinvägarna och andra organ av män efter 40 års ålder.

Typer av ultraljud för att undersöka körteln

Oftast undersöks prostatakörteln med hjälp av sådana metoder:

Organforskning

 • Transabdominal ultraljud (mest prisvärda och populärt alternativ. Proceduren är smärtfri och enkel, har inga kontraindikationer. Ultraljud resultat uppnås ganska tydlig och begriplig. Själva analysen genomfördes i buken).
 • Transperinialnoe ultraljud (liknar den tidigare typen av ultraljud, men sensorn tar en bild i grenområdet på ytan. Därför noggrant studera prostata apex, men i värsta kvalitet).
 • Transuretral ultraljud (ganska traumatisk metod som du behöver för att ordentligt förbereda. Men som ett resultat av forskning är det möjligt att få en mycket tydlig bild av prostatan. Efter denna ultraljud, kan patienten uppleva komplikationer såsom urinretention, enligt detta, det används mycket sällan.
 • Transrektalt ultraljud (universal version av undersökningen, som visar en fullständig kvalitativ bild av hela prostatakörteln. Men för en sådan ultraljudssensoranordning är nödvändig för att komma in i anus som orsakar obehag hos män. Denna typ av analys kan inte tillämpas på dem som har problem med direkt gut.

Hur man förbereder sig på ultraljud av prostata

Om en patient tilldelas en ultraljud i transabdominalen krävs ingen speciell förberedelse för sitt beteende. För att utföra USA är det nödvändigt att i en urinblåsan fanns en liten urin - för detta ändamål räcker det en timme innan USA dricker en liter vatten. Det första patienten alltid spendera transabdominal ultraljud och om efter emissionen måste behandlas eller studera djupare Bole, sedan utföra andra analyser.

Om patienten utför en transrektalundersökning, måste han rengöra tarmarna med en avflöde innan han besöker en specialist. Om patienten har podozrevaniya till sjukdom eller skada i ändtarmen, måste han tillbringar innan ultraljud eller sigmoidoskopi sigmoidoskopi - studiet av rektal slemhinna.

Prostatit hotar impotens! Prostata kommer att vara lika nytt om.

Hur är ultraljud av prostata?

När transabdominal ultraljud patienten att ligga på soffan eller fåtöljen urologisk och läkare med en speciell sensor från pubis upp inspekterar körtel. Järnet analyseras längs och över, ändrar sensorns rörelse för att få den mest exakta bilden.

Vid transrektal undersökning läggs patienten på sin vänstra sida och benen pressas till magen. På ultraljudssensorn sätts en kondom på och med hjälp av ett smörjmedel injiceras det i anus vid 6-7 centimeter. Ibland fylls en kondom med vatten för att få den mest tydliga bilden och studera alla delar av prostata.

Vad mäts genom ultraljud av prostata

Under specialforskare bestämmer vanligtvis storleken på den manliga prostatan undersöker tydligheten i sina konturer och jämnhet av vävnad. Som ett resultat måste ultraljud anges följande parametrar: bredd, längd och tjocklek av prostatakörteln volymen (beräknad genom att multiplicera en särskild formel av alla storlekar för att 0,52) och andra objekt, varvid nämnda läkare i riktningen för undersökningen.

Förklaring av ultraljud av prostata

För att korrekt dechiffrera resultaten av ultraljud måste du veta vilka indikatorer specialisten studerade under studien. Oftast är det storleken, homogenitet, ekogenicitet, närvaro eller frånvaro av stenar, cystor, tätningar, och tillståndet för de kanaler, genom vilka spermier.

Prostatastorlek - hanprostaten kan variera i storlek beroende på ålderns ålder. I den 25-årige killen får järnet en konstant storlek och under normala förhållanden ökar det inte längre. Om en man hade patologier eller allvarliga sjukdomar, kan strukturen och dimensionerna i prostatakörteln förändras. Således kan störa det urogenitala systemet och även utveckla cancer eller inflammatorisk process som spridit sig till andra organ.

Under prostata-skanningen kan transkriptet innehålla flera föremål. Normalt bör prostatavolymen vara från 18 till 26 centimeter kubik och längden från 2,5 till 4 centimeter, bredd - 3-4,5 centimeter, en tjocklek på en och en halv till två centimeter. Konturer i den hälsosamma körteln är tydliga och jämn. Körtelnets ekogenitet ska vara måttlig och strukturen är finkornig. Formen av prostata bör vara halvcirkelformad eller triangulär. Det exakta förhållandet mellan prostata och manens ålder bestäms av Gromovs formel - prostatavolymen är 0,13 gånger patientens ålder plus 16,4.

Hur man avkänner ultraljud i prostata sjukdomar

Dekodning av ultraljud av prostata hos patienternas sjukdomar är också enkel. Oftast analyseras analysen av läkaren. Till exempel som ett resultat av studier huvudsakligen indikera närvaron av BPH är imponerande storleksändring glandtätningarna och närvaron av cystor i strukturen, och också ökat ekogenicitet till 7 millimeter. Diffus prostata kommer att präglas av en heterogen struktur.

Om patienten har ökat ekogenitet betyder det att sjukdomen är kronisk och om den har minskat - förekomsten av en inflammatorisk process. Utvecklingen av en abscess kommer att präglas av anekogen eller hypoecho bildande, cystor. Ojämna och fuzzy konturer av körteln och brist på ekogenitet kan indikera en malign tumör. Även i detta fall kan det finnas tätheter av olika ekogenitet och en ökning av lymfkörtlar av två eller flera centimeter i inguinalområdet. Om det finns sådana indikatorer skickas patienten för ytterligare test.

Det bör noteras att små formationer upp till 5 millimeter kan förekomma i kroppen hos en frisk man.

En separat tolkning kräver närvaron av stenar. Dessa är små formationer som kännetecknas av mycket hög ekogenitet. Storleken på stenarna kan vara annorlunda och i körteln kan det finnas en eller flera stenar samtidigt.

Sammanfattningsvis kan det sägas att nästan alla sjukdomar hos manliga prostata kan diagnostiseras av ultraljud. Tillförlitligheten för denna typ av undersökning är också ganska hög och exakt och står för mer än 80%. I så gott som samtliga fall läkaren först tilldelar man överlämnande tester och ultraljudsundersökning apparat. Detektorn kan användas för att undersöka organet eller organen i det lilla bäckenet, urinröret, cirkulationssystemet och närvaron av olika typer av tätningar, främmande formationer och kroppar.

Vem sa att bota prostatit hårt?

Döma av det faktum att du nu läser dessa linjer - en seger i kampen mot prostatit är inte på din sida. och dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • Smärta i underlivet, skrot, perineum;
 • Uppstoppad blåsan;
 • Sexuell dysfunktion;

Har du redan tänkt på kirurgisk ingrepp? Det är förståeligt, eftersom prostatit kan leda till allvarliga konsekvenser (infertilitet, cancer, impotens). Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning? Läs mer >>

Dechiffrera resultaten av ultraljud av prostata (prostata)

Ultraljudsundersökning av prostatakörteln är en tillgänglig metod som gör det möjligt att få detaljerad information om organets tillstånd.

Efter att ha fått information om undersökningen kan patienten förvirras av ett stort antal okända termer och numeriska värden.

Analys och ytterligare tolkning bör utföras av en kompetent specialist. Ändå hindrar ingenting att försöka dechifiera de erhållna indexen oberoende.

Detta kommer att bidra till att skilja mellan norm och patologi. Nedan kan du ta reda på vad avkodningen av ultraljudsresultatet av prostata är: vad de faktiskt säger om.

Typer av ultraljudsundersökning av prostata och funktionerna i deras beteende

Totalt finns det fyra typer av ultraljudsundersökning av prostatakörteln. Men endast två används, eftersom de gör det möjligt att bestämma förekomsten av patologier med maximal noggrannhet. Förberedelser för dessa förfaranden är något annorlunda från varandra.

Transrectal metod

Det låter dig få detaljerad information om prostata. Tyvärr är många män extremt negativa om att använda den.

Efter alla läkares rekommendationer måste du gå till undersökningen. För att göra detta används en rektalsensor, som injiceras i ändtarmen. Bilden överförs till datorskärmen. Det ger specialisten en komplett uppfattning om tillståndet i prostatakörteln.

Transabdominal metod

Denna typ av procedur anses enkel och helt smärtfri.

Undersökningen utförs genom magen i bukhålan.

Noggrannheten i metoden är inte alltid tillfredsställande på grund av det stora avståndet mellan apparaten och prostata.

Förberedelser för manipulering ser ut så här:

 1. Två dagar före proceduren är det nödvändigt att helt utesluta från kosten livsmedel som framkallar ökad gasproduktion.
 2. På dagen för studien ska morgonmålen kasseras om metoden utförs på morgonen. Om ultraljudet är planerat efter middagen kan du få ett mellanmål.
 3. På specialistens kontor bör man gå med en fylld urinblåsa.

Transabdominal ultraljud i prostatakörteln utförs endast externt. Metoden bidrar till att samtidigt undersöka blåsans tillstånd. Du kan också bestämma volymen av kvarvarande urin. Denna typ av ultraljud väcker inte avslag på män, eftersom det tolereras väl. I genomsnitt är dess varaktighet cirka tio minuter.

Dechiffrera resultaten av prostata-ultraljud hos män

Under proceduren bestäms organets exakta storlek. En annan studie visar konturernas klarhet, vävnadens enhetlighet och dess ekogenitet. Prostatakörteln mäts med följande parametrar:

 1. Den tvärgående dimensionen (bredd).
 2. Övre nedre storlek (längd).
 3. Anteroposterior storlek (tjocklek).

Prostatvolymen beräknas med en enkel och förståelig formel: koefficienten 0,52 multipliceras med produkten av de tre erhållna storlekarna.

Efter varje studie får patienten en blank beskrivning av organets egenskaper och grundläggande parametrar. För avkodningsprocessen var inte svårt, du måste överväga vilken typ av data som bestäms under ultraljudet och TRUS. Vanligtvis är detta:

 • storlek;
 • ekogenicitet;
 • Närvaron av stenar, förkalkningar och cystor;
 • homogenitet av vävnader;
 • Kanalernas tillstånd genom vilket spermierna lämnar.

Med ålder förekommer förändringar i prostatakörteln i kroppen i det starkare könet. Cirka 25 år når den sina permanenta dimensioner. Om en person inte har några sjukdomar stannar hans tillväxt. Men med patologier förändras dess struktur, liksom arbetets reproduktiva förmåga. Senare finns det en chans att utveckla en malign neoplasma.

norm

Avvikelser från normala

Dechiffrera de erhållna resultaten av ultraljudsundersökning med många sjukdomar i prostatakörteln ganska enkelt och enkelt.

Huvudskylten på prostata adenom är en signifikant förändring i storlek och förekomsten av införlivningar i körteln (speciellt med nodulär form).

Det senare är neoplasmer med hög ekogenitet, med dimensioner inom 8 mm. Cystor och kalcinater finns på deras yta. Diffus form har en uttalad otillräcklig homogen struktur. Och knutarna är helt frånvarande.

Om patienten lider av prostatit, kommer det att vara mycket enkelt att dechiffrera resultaten av ultraljud. Hög ekogenitet indikerar närvaron av en inflammatorisk process som har en kronisk karaktär. Konturerna i körteln förlorar sin tidigare klarhet, och organets differentiering från fibromuskulär vävnad är svår. Det finns hypo- och hyperechoiska områden. Om det finns en abscess under ultraljudet kan en hypoechoisk eller anekogen formation spåras.

Cystor definieras också som områden med hypo eller anechogenicitet. Vid första anblicken kan obetydliga formationer (upp till 7 mm i storlek) diagnostiseras även i friska representanter för det starkare könet.

Dekodning av stenar i prostata har sina egna särdrag. Fragment ser ut som små områden med hyperechogenicitet, vilket kan ha vilken storlek som helst.

Nodformationer med olika ekogenitet kan vara närvarande.

En ökning av lymfkörtlarna upp till 2 cm kan vara en anledning att genomföra en uppföljningsundersökning.

Slutsatsen av ultraljud av prostata

Omedelbart är det nödvändigt att notera att efter en ultraljud inte den läkare som utförde undersökningen inte kommer att diagnostisera, har han ingen behörighet för detta.

Den slutliga slutsatsen har rätt att göra endast behandlingsexperten.

I processen kommer han att vägledas inte bara av resultaten av undersökningen, men också genom blodprov, urintester, uroflowmetry, såning av prostata och så vidare.

Tack vare den mottagna informationen kan han bara anta att det finns en allvarlig patologi i kroppen. Ju mer diagnostiska metoder är tilldelade, desto mer exakta och klara kommer den slutliga diagnosen att vara. Detta kommer att bidra till att bestämma den rätta behandlingen för en urolog patient.

Ultraljud är nödvändigt inte bara för detektion av prostata sjukdomar, men också för behandling av sjukdomar i detta organ. Tolkningen av resultaten bidrar till att kontrollera konditionens tillstånd. Att reducera den i storlek indikerar korrekt behandling av den valda behandlingen. I det här fallet kan du hoppas på en snabb återhämtning.

Men ett stabilt patologiskt tillstånd indikerar användningen av den terapi som används i detta fall. Läkaren ska ersätta läkemedel som inte ger den förväntade effekten. Om situationen förstärks av ultraljudsresultatet, måste läkaren vidta omedelbara åtgärder, inklusive det kirurgiska ingreppet.

Korrekt avkodning av ultraljudsprotokollet möjliggör tidig övervakning av den kliniska bilden och spårningsändringar som inte känns av patienten.

Av stor vikt är möjligheten att fotografera orgel under studien. I närvaro av cyster och kalciner i järn är det helt klart omöjligt att korrekt bestämma deras plats. Om patienten planerar att utföra en operation inom en snar framtid, kommer dessa data att hjälpa läkaren att på ett noggrant sätt projicera sina åtgärder på förhand.

De slutliga resultaten av denna metod har en tillförlitlighet på 75%.

Det är därför den första undersökningen av misstänkta sjukdomar i det genitourära systemet, är ultraljud.

Användningen av Dopplerometry hjälper till att göra en bedömning av intensiteten av blodcirkulationen i prostatakörteln. Detta är också mycket viktigt i en omfattande undersökning.

På grund av hög precisionsdata avslöjar ultraljud ett antal allvarliga sjukdomar vid de inledande stadierna: prostatit, onkologi och adenom. Ju tidigare sjukdomen diagnostiserades, desto bättre är risken för återhämtning. Av denna anledning är det inte nödvändigt att förhöra med en överklagande till en specialist.

Fördelen med det aktuella förfarandet är att endast modern utrustning används för detta ändamål, en kvalificerad läkare utför ultraljud och slutsatsprotokollet utfärdas omedelbart. Att registrera sig för denna diagnosmetod kan vara utan symptom på sjukdomen. Det används också för förebyggande ändamål.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits