Huvud
Analyser

TRUSU av prostata: hur man förbereder och hur man gör

Vad är TRUUS-analys? Vid genomförandet av denna speciella undersökning administreras en sensor av en speciell design till patienten rektalt (det vill säga i ändtarmen) som kan du visualisera en komplett och korrekt bild av prostata. Metoden är smärtfri och säker för hälsan, icke-invasiv.

Vad utförs prostatacanceroperation för?

Transrectal ultraljudsundersökning av prostata kan rekommenderas som en planerad studie hos äldre män (över 40 år), tillsammans med definitionen av prostataspecifikt antigen (PSA) i blodet. Det utses också i följande fall:

 • misstanke om prostata adenom
 • när det är obehag eller smärta vid urinering
 • styrka störningar
 • smärta i perineum
 • natturation, speciellt om det åtföljs av obehag
 • om paret inte kan föreställa ett barn, i avsaknad av patologi hos en kvinna
 • "Svag", "tunn" urinstråle
 • en ökning av PSA, även om det finns en ökning i nivå i jämförelse med det som upptäckts tidigare, även om det ligger inom det normala området
 • vid patologin avslöjad av läkaren genom rektal undersökning
 • med en avvikelse i analysen av urin eller spermogram.

Förberedelser för forskning

TUSM av prostata hänvisar till de diagnosmetoder som kräver att patienten tar preliminära åtgärder. För att inte behöva gå till studien igen, bör preparatet för sköldkörteln vara följande:

1. 2-3 timmar före proceduren måste tarmarna tömmas

 • Den optimala metoden för detta är att hålla emmen med kallt eller rumstemperaturvatten i en volym av ungefär en och en halv liter.
 • Om detta är svårt, kan du använda mikro-enema-typ "Norgalaks" eller "Microlax" innehållet i den lilla röret placeras i liggande ställning i ändtarmen (bäst - på höger sida). Efter ett tag, gå på toaletten.
 • Glycerinstearinljus. Introduceras genom anus i den bakre positionen på sidan eller baksidan, när en pose inträffar, gå på toaletten.

2. Fyll på blåsan

 • Om du har tilldelat en TRUS med problem som infertilitet, förhöjt PSA, eller minskad styrka, bara dricka 3-4 glas vatten en timme före studien, varefter inte urinera.
 • Om ultraljudet skulle hjälpa till att ta reda på orsaken till problemet med urinering, är det bättre att komma till kontoret med 1,5 liter kapacitet med stillt vatten eller te 40 minuter före den angivna tiden. Du börjar att dricka vätskan där och när du känner dig villig att urinera, berätta ultraljudsläkaren om detta och han bjuder in till studien för studien.

Teknik för forskning

Om du vill göra prostata och prostata rör krävs ett större djup av införandet.

Om det är nödvändigt att utvärdera och tömma urinblåsan, då är patienten efter grundundersökningen bett att gå på ett litet sätt. Undersök sedan prostata och blåsan, gör beräkningar och slutsatser om patologin baserat på mängden kvarvarande urin.

Förklaring av forskningsdata

 1. Transrectal ultraljud av prostatakörteln beskriver normalt körteln som ett symmetriskt organ som har en triangulär, oval eller halvcirkelformad form. Vid den transversella avsökningen är den bakre konturen av körteln normalt inte tydligt åtskild från ändtarmen.
 2. Kontur av körteln - jämn, klar. Ekogenitet beskrivs med orden "finkornig", som bildas av signaler av genomsnittlig ekogenitet. Organets struktur är inhomogen. Kapseln skiljs tydligt från körtelvävnaden genom echomodality.
 3. Körets mått: längd 24-40 mm, tjocklek 15-23 mm, bredd 27-43 mm. Volym - högst 200 kubikcentimeter (enligt andra uppgifter - högst 280 cm 3).
 4. Vid utförande av transrektal ultraljud av prostata visualiseras hypoechoa periuretralkörtlar, liksom ett hypoecho-tuberkel med triangulär form, upp till 2 mm i storlek.
 5. Också synliga är: rektum, blåsans hals, paraprostatisk fiber, ejakulatoriska kanaler.

Ytterligare data på körteln som behövs för diagnos och differentiering av organs patologi erhålls med användning av färgdoppler-skanning.

Recensioner om förfarandet, dess kostnad

Bilden visar hur transrectal ultraljud av prostata utförs

Testimonials på prostata truZi indikerar att det finns lite att njuta av i denna procedur. Ingen upplever smärta under forskningen, men obehag, speciellt om du pre-tune till utseendet av smärtsamma förnimmelser, är en vanlig förekomst.

Samtidigt säger människor som lämnar feedback om prostatacancer att studien är informativ, dess resultat är tillförlitliga.

Slutsatsen av en doktorssonolog att "det inte finns några ekon av patologi" indikerar att det inte finns något att oroa sig för, om det inte finns några klagomål från styrka och urinering, kan du göra en andra undersökning om ett år eller mer.

I det här fallet, om en man som är äldre än 40 år, ska PSA-kontrollen under denna tid genomföras minst en gång per år.

Kostnaden för prostatacancer är mellan 550 och 2200 rubel. Detta pris på sköldkörteln beror på:

 • från diagnoscentrets plats
 • kvalifikationer för specialister som utför förfarandet
 • tillgång till utrustning av expertklass.

Var att göra TRIZ

Detta görs bäst i riktning mot din behandlande urolog. I det här fallet kan studien både betalas och frigöras. genomföras i ett tvärvetenskapligt center såväl som i en specialiserad urologisk klinik, samt på stadssjukhuset eller i polikliniken.

Således är prostatacancer en smärtfri och säker metod att undersöka körteln. Förfarandet kräver lite förberedelse. Men om några minuter efter början av sitt innehav kommer du att veta om allt är i ordning, huruvida patologin för detta organ är orsaken till ditt tillstånd. Du kan också gå till sjukhuset årligen för att se till att du har det bra med prostata hälsa.

Titta på videon, som prostatakörteln

TRUS

Det är ingen hemlighet för någon att en korrekt identifiering av ett problem och den aktuella effektiva behandlingen som ordineras beror på fullständigheten av den information som läkaren äger. Detta gäller alla organ och system i människokroppen, inklusive urogenitala kanaler och rektum.

Transrectal ultraljud eller TRUS är en av de mest informativa och säkra metoderna för att undersöka tillståndet i prostatakörteln, tjocktarmen och intilliggande vävnader.

På grund av ultraljudsvågens förmåga att bilda bilden, vilket återspeglar vävnaderna, kan doktorn på skärmen se alla strukturella förändringar och anatomin hos det drabbade organet.

När utförs TRUS?

Ibland kan transektal ultraljud ordineras till en man över 40 år som en planerad undersökning tillsammans med ett blodprov för nivån av prostataspecifikt antigen (PSA). Men oftast får TRUS-specialisterna patienter i riktning i fall om:

 • En prokolog eller annan specialist misstänkte utseende av neoplasmer av något ursprung i tarmarna eller metastasen i närliggande lymfkörtlar och vävnader.
 • Patienten har fistlar i det lilla bäckenet.
 • Läkaren misstänker utseende och utveckling av prostatit hos män, adenom, prostataskleros, stenar i det eller andra sjukdomar. TRUZI kommer att hjälpa till att bestämma storleken på körteln, bestämma graden av ökning av sina aktier, faktorer som förvärrar sjukdomsförloppet och leda till sin kroniska kurs. Enligt resultaten av studien kommer läkaren att välja rätt behandlingstaktik.
 • En man känner obehag vid urinering, åtföljd av smärta, eller märker en svag, tunn urinstråle.
 • Brottad styrka.
 • Det fanns smärtor i perineum.
 • Patienten störs av frekvent urinering på natten, åtföljd av ett palpabelt obehag.
 • Det var en ökning av PSA i förhållande till resultaten från tidigare analyser, även om dessa förändringar uppstod inom normala gränser.
 • Läkaren avslöjade någon patologi under en rektal undersökning.
 • Resultaten av urintester av män eller spermogram varnade den behandlande läkaren.
 • Paret kan inte bli barn, samtidigt som man bekräftar att kvinnan är helt frisk och har inga patologier i reproduktionssystemet. Således är det med hjälp av TRUS möjligt att detektera plugging av excretionskanalerna hos de partiella vesiklarna.

Särskild träning

Förberedelserna för studien är inte komplicerade, men det måste tas med all ansvar. Annars kan resultaten vara tvetydiga eller uninformativa, så måste proceduren gå igenom igen. Och detta medför ytterligare tidsutgifter, vilket i undantagsfall är en oacceptabel lyx.

TRUZI avser de undersökningsmetoder som det är nödvändigt att förbereda

Så, förberedelseplanen för TRUS består av två steg:

Under några timmar före TRUS-passagen är det nödvändigt att göra en rengörande emalj med lite varmt vatten med en volym av minst en och en halv liter. Inte mindre effektiva kommer att vara moderna mikroclyster eller glycerinsuppositorier, som kan köpas på något apotek.

Också några dagar före undersökningen är det nödvändigt att göra anpassningar till den vanliga kosten och utesluta produkter som ökar gasproduktionen i tarmarna, såsom kål, kolsyrade drycker, mjölprodukter, bullar, bönor etc.

 • Fyllning av blåsan.

Vid diagnos av tjocktarmen är det inte nödvändigt att fylla urinblåsan. Om mannen riktades till prostata-TRUS, räcker det med att inte dricka mer än en liter vätska.

Om det är nödvändigt att fastställa med hjälp av ultraljud orsaken till problem med urinering, måste du i detta fall fylla upp en halv liter flaska stillvatten eller osötat te. Att dricka för att börja bättre redan före ett ultraljudsskåp, som speciellt har kommit tidigare minuter på 30-40.

Hur utförs TRUS?

Många patienter, särskilt män, är oroade över vad TRUZI är och hur det görs. Allt är enkelt nog: patienten passar bekvämt på vänster sida och böjer benen i knä och höfter. Sensorn i en speciell form med en kondom sätts på den för sterilitet injiceras i analöppningen till det djup som är nödvändigt för att undersöka det önskade området.

Efter utförande av liknande inspektionssvar hos personer i большей delar av positiva. Det viktigaste är att denna diagnosmetod är icke-invasiv, så att patienten inte upplever smärta, kan lätt obehag bringas endast från själva sensorns introduktion. När det gäller information är denna typ av diagnostik den mest informativa, och de data som erhållits som ett resultat av forskningen är mycket tillförlitliga.

Prostata prostata: bevis, förberedelse och procedur

I diagnosen sjukdomar i prostatakörteln spelar TRUSI prostata en viktig roll. Till skillnad från konventionell ultraljud, tillåter den transrektala metoden dig att utvärdera förändringar i prostatakörteln och göra en preliminär diagnos.

Vad är TRUS?

Ultraljudsundersökning av prostatakörteln genom bukområdet är lite informativ och tillåter inte att fullständigt bedöma graden av organförstöring. Till skillnad från konventionell ultraljud, TRUS eller transrektal ultraljud kan du få en komplett bild av förändringar i organet.

Undersökningen utförs genom anus. Läkaren går in i sensorn i rektum av patienten och på skärmen ser den exakta bilden som erhålls genom att reflektera ultraljudsvågan från organets väggar.

TRUS kan du identifiera:

 • prostatit;
 • adenom av prostata;
 • maligna neoplasmer i prostata;
 • organets fibros
 • konkrement i körteln.

TRUSI-undersökning av prostata ingår i listan över diagnostiska metoder som rekommenderas för bekräftelse av prostatit och prostata adenom. Undersökningen visas till alla män över 40 år för att upptäcka prostata patologier i tid.

Transrectal ultraljud är mer informativ än ultraljud i trans-abdominalen

Indikationer för TRUS

Tillsammans med rektal palpation av prostata, föreskrivs TRUSI-studien vid den första appellen till urologen med klagomål på bäckensmärta och nedsatt urinering.

Indikation för undersökningen:

 • ålder över 50;
 • bäckensmärta
 • kränkningar av urinering
 • smärta vid utlösning
 • känsla av tyngd i ändtarmen
 • ofullständig tömning av blåsan;
 • lättnad av erektion.

TRUSI-prostatakörteln gör att du kan bekräfta eller motbevisa den inflammatoriska processen med naturen av reflektion av ultraljudsvågor från organets vävnader. Även transrectal ultraljudsundersökning möjliggör för att få en bild inte bara av prostata, men också av de omgivande organen.

TRUZI är föreskriven i fall där en förhöjd eller hög nivå av prostataspecifikt hormon detekteras i serumet. Denna undersökning är föreskriven för detektering av adenom och prostatacancer.

En sådan studie är föreskriven för misstänkt prostata sjukdom, liksom för en förebyggande undersökning

Med prostatit TRUSI kan du specificera typen av inflammatorisk process av arten av förändringarna i prostata hos konti.

Konfektioner och områden av fibros skapar områden med ökad ekogenitet i prostata, vilket kan detekteras under TRUS. Det är emellertid viktigt att överväga att förekomst av stora stenar i prostata är en kontraindikation för att utföra en sådan undersökning.

Om kirurgisk ingrepp är nödvändig, till exempel med prostata adenom, tilldelas TRUS för att bestämma graden av organförstoring, vilket gör det möjligt att utarbeta en plan för operationen.

Metoden visar också att det är ganska informativt vid diagnosen infertilitet, vilket möjliggör att fysiologiskt utesluta orsakerna till fertilitet som är förknippade med abnormiteter i utvecklingen av prostatakörteln. TRUS ordineras som en extra diagnostisk metod för vesiklar och inflammation i pungen. En sådan läkare kan ordinera en diagnos med prostata abscesser före operationen. I det här fallet visar TRUS den exakta lokaliseringen av abscessen, så att du kan planera operationen.

Undersökningen är smärtfri och håller inte länge. Om det är nödvändigt att utföra TRUSI prostata, vars pris inte bidrar, bör du överväga eventuella kontraindikationer.

Kontraindikationer till undersökningen

Efter att ha funnit, vad är det för TRUZI prostata och vad är det så är det nödvändigt att bekanta sig med kontraindikationer. Bland dem:

 • operationer i ändtarmen
 • exacerbation av hemorrojder;
 • intestinal obstruktion;
 • Analfissurer.

TRUS utförs inte i fall där patienten har tagits bort från rektum under behandling av cancer.

Med förhöjning av hemorrojder kan introduktionen av en sensor i ändtarmen orsaka försämring av välbefinnandet och utvecklingen av hemorrojdernas inflammation. I detta avseende bör TRUZI skjutas upp tills symtomen sänks.

Om tarmobstruktionen är klar är TRUZI inte möjligt. Studien överförs antingen eller ersätts av en abdominal metod, under vilken sensorn placeras på området nära blåsan.

Analfissurer är en direkt kontraindikation för transrektal ultraljudsundersökning. Detta beror på det faktum att sensorn kan skada sprickan, vilket leder till utveckling av inflammation i rektal slemhinna.

I alla dessa fall är prostata-massage också förbjuden att bestämma organets struktur och storlek. I detta fall kan transabdominal ultraljud eller MRI användas som diagnostisk metod för undersökning.

Sår eller skador i ändtarmen är kontraindikationer mot TRUS

Hur man förbereder?

Förberedelse för TRUSI prostata är att förtvätta tarmarna. Rengöringema är nödvändig för sensorens normala introduktion och frånvaron av förvrängning i undersökningen.

TRUZI görs på en fullblåsan. En timme före den planerade undersökningen ska patienten börja dricksvatten i små sippor. I allmänhet rekommenderas att man dricker cirka en liter vatten, men inte volley, och gradvis, så att blåsan har tid att fylla upp före sensorns införande.

Förberedelser för prostataundersökning innefattar avvisning av produkter som provar gasning, före TRUS. Dessa produkter innefattar pekträtter, kål, bakade bakverk, kolsyrade drycker och alla frukter och grönsaker. Innan du lägger dig i sängen rekommenderas att du begränsar dig till en lättmiddag från dietprodukter. Om undersökningen är planerad på morgonen ska frukosten kasseras, ersätt den med rent vatten eller ett svagt te.

Hemma bör en enema med en volym på en och en halv liter vanligt vatten göras. Du kan också använda glycerinsuppositorier för att underlätta tarmarnas rengöring, eftersom det inte påverkar resultatet av undersökningen på något sätt.

Mer information om hur man förbereder TRUSI prostata, läkaren som skickade patienten för undersökningen kommer också att berätta.

Genomföra en undersökning

Män som är benägen att stressa och neuros, bör konsultera en läkare om möjligheten att ta ett lugnande medel, vilket skulle göra det möjligt för dig att fly från erfarenheten under undersökningen.

För ett bekvämt införande av mätaren bör mannen lägga sig på en sida och ha åt knäna till ett bröst. Givaren i sig är ett litet rör, invecklat i en kondom, som läkaren kommer att öppna i patienten för att uppfylla hygienstandarden. Röret sätts in i anuset på ett litet djup - ca 5-6 cm. I avsaknad av psykiskt obehag kommer det inga smärtsamma känslor, eftersom själva sensorn är tunn.

Hela proceduren tar cirka 20-30 minuter. Vid denna tidpunkt övervakar läkaren bilden som visas på bildskärmen och gör samtidigt anteckningar som sedan ges till patienten för att få den behandlande läkaren.

Innan du utför TRUZI är det nödvändigt att ta hand om att blåsan var full

Resultat av förfarandet

Dekrypteringen av resultaten av prostata TRUS utförs av den behandlande läkaren, men patienten själv kan dechiffrera denna data.

På TRUSI klart synlig kapsel av prostata. Kontinuiteten i dess konturer indikerar organets normala funktion, men om kapselns integritet bryts, kan cancer eller adenom diagnostiseras. I de flesta fall är det cancer som går utöver kroppen.

Prostatens symmetri spelar en viktig roll i diagnosen. Förändringen i dess storlek från endast en sida kan indikera inflammation eller en abscess.

Konfektioner eller områden av fibros tydligt nog på TRUZI som områden med ökad ekogenitet. Heterogeniteten hos prostata vävnaden indikerar prostatit. I detta fall, med bakteriell prostatit, förblir konturerna platta och med stillastående inflammation är det möjligt att ändra konturerna och försämra prostataens symmetri.

I de flesta fall är TRUSI prostata en preliminär undersökning. Med en sådan undersökning är det omöjligt att noggrant se kronisk prostatit, men områden med ökad eller minskad ekogenitet bör varna läkaren och hänvisa patienten till ytterligare undersökningar.

TRUS tillåter dig att bestämma svullnad, adenom och prostatacancer, men för att bekräfta var och en av dessa diagnoser behöver du skicka in en PSA-analys. Med en signifikant ökning av detta antigen i blodet kan man prata om cancer, medan en måttlig ökning av PSA till 10 indikerar adenom eller prostatit.

För att bekräfta prostatit och bestämma dess natur, bör en ytterligare analys av prostatsekretionen göras. Baserat på förändringarna i kompositionen för denna vätska kommer läkaren inte bara att ställa en noggrann diagnos utan också kunna välja omedelbart den optimala behandlingsregimen.

Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal

 • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;
 • du kan lita på människornas medel och tro på ett mirakel;
 • gå till operation och glöm sexlivet...

Trusui prostata för att bedöma tillståndet hos prostata

För att testa operativiteten och bedöma prostatens allmänna tillstånd, tilldelas patienter ultraljudstudier. Det finns flera alternativ för diagnos, med varierande grad av tillförlitlighet.

TRUSION AV PROSTATEN

Transrectal ultraljudsundersökning avser diagnostiska förfaranden med hög precision. Tekniken används för att bestämma omfattningen av prostata-lesionen, beskrivningen av dess yttre egenskaper och sökandet efter förändrade inre vävnader.

Vad gör

Det här alternativet rekommenderas för män som har korsat 40 års mark, som en årlig rutinundersökning och om det finns problem med genitourinary systemet.

De viktigaste indikationerna för utnämning av TRUI är prostataundersökningar:

 • klagomål från en sjuk person till obehagliga och smärtsamma känslor i ögonblicket av urinering
 • ömhet i perineum;
 • natteträd om att tömma blåsan;
 • med en tunn och svag stråle urin;
 • misstankar om godartad proliferation av prostatavävnad;
 • avvikelser från normen i spermogrammet;
 • dunklighet i urinalys;
 • ökade markörer i PSA;
 • när man diagnostiserar orsakerna till infertilitet.

Nuanserna i tekniken gör det möjligt för sensorerna att komma i närheten av prostatakörteln, vilket hjälper till att studera strukturerna i prostata vävnaden.

Med korrekt utförd manipulation bestämmer specialisten visuellt:

 • tillstånd av vävnadselement
 • tillgängliga patologiska abnormiteter
 • förekomsten av en inflammatorisk process
 • neoplasmer av olika ursprung.

De viktigaste fördelarna med manipulering är:

 • hög noggrannhet av de slutliga resultaten;
 • möjligheten att bestämma storleken på alla områden och prostatakörteln
 • frånvaro av röntgenstrålning
 • säkerhet för kroppen;
 • möjligheten till ett sekundärt innehav utan att det behövs tid att vänta
 • Utrustningens förmåga att visa strukturen hos ett antal lokaliserade organ.

Forskning genom ultraljud har ett antal kontraindikationer för användningen av:

 • Fjärr segment av rektum - frånvaro efter exciseringsoperationer
 • sprickor i analaområdet;
 • akut fas av hemorrhoid sjukdom;
 • proktit;
 • paraproctitis.

Alla villkor, med undantag för borttagning av andelen av rektummet, är föremål för förbehandling. Först efter att behandlingen har utförts är ultraljudsskanning tillåten.

TRUS kan du identifiera enskilda patologiska processer:

 • prostatit - processen med inflammation i prostata;
 • vesikulit - inflammatoriska processer i seminal vesiklar;
 • epididymit - infektion av epididymis;
 • hyperplasi av prostatavävnad;
 • adenom i prostata.

Förutom egenskaperna hos prostata tillståndet får specialisten viktig information om blåsan och andra inre organ som finns i det lilla bäckenet.

På bilden, prestanda av prostata TUI

Hur man förbereder sig för studien

Överensstämmelse med reglerna för den preliminära processen kommer att ge oss möjlighet att ge mer exakt information vid genomförandet av en ultraljudstudie. Om normerna inte följs kan patienten skickas till en sekundär ultraljud.

Förberedelsen börjar hemma och kräver:

 1. Ändring av den vanliga kosten - exklusive produkter som orsakar gasbildning - svartbröd, baljväxter, kål, mejeriprodukter, kolsyrade drycker. På proceduren kommer den sjuka på en tom mage - den sista måltiden ska vara 12 timmar före studietid.
 2. Obligatoriskt beteende av rengörande emalj - dess genomförande är tillåten både hemma och med hjälp av en medicinsk person. Optimal är rensning av tarmarna med Esmarchs rån två timmar före prostata TUI. Basen av enema är rent vatten utan utländska föroreningar. Med den problematiska tillämpningen av denna teknik kan patienten utnyttja apoteksmikrolysstyckena som säljs.
 3. Fyllning av blåsan - för utförlig studie rekommenderas patienten att komma till proceduren efter att ha druckit två liter rent dricksvatten utan tillsatser.

Hur är det gjort

Diagnostisk procedur utförs under tillstånd av en medicinsk institution, som en läkare-ultraljud.

Manipulation sker enligt standardschemat:

 • Patienten erbjuds att klä sig under midjan och ligga ner på soffan;
 • kroppsställning - på sidan, med knä åtdragna till bröstområdet - för att underlätta införandet av sensorn i ändtarmen;
 • Innan du sätter på sensorn används en kondom och smörjs med en speciell gel;
 • Apparaten införs i rektum med 5-6 cm, om nödvändigt en detaljerad studie av de partiella vesiklarna - djupare med flera centimeter;
 • Efter huvudvärderingen av indikatorerna skickas mannen till toaletten för att lindra urinblåsan;
 • I framtiden utförs en upprepad undersökning med bestämning av återstående mängd urin och tillståndet hos den tömda urinblåsan.

Den totala tiden för manipuleringstiden är inte längre än en halvtimme. Efter avslutad procedur utvärderar specialisten de erhållna uppgifterna, avslöjar den slutliga diagnosen och skickar patienten till den behandlande läkaren med de färdiga dokumenten och bilderna.
Videon visar hur prostata görs:

Förklaring av resultat

I det normala tillståndet i prostatakörteln har dess form utseendet:

Prostatens gränser är klara, enhetliga, den övergripande strukturen är inte enhetlig. Kapseln i prostata separeras från vävnaderna, inga fusioner finns.

Standardresultatet av organstorlek är enligt följande:

 • längd - från 24 till 40 mm;
 • tjocklek - från 15 till 23 mm;
 • bredd - från 27 till 43 mm;
 • Den totala volymen - upp till 200 centimeter kubik (enskilda källor tillåter 280).

Dessutom uppskattas:

 • rektumets struktur
 • blåsans hals
 • vas deferens;
 • paraprostatisk fiber.

recensioner

En populär fråga är om det är smärtsamt att göra proceduren. Så enligt medicinsk personal och patienter är förfarandet absolut smärtfritt, men med en allvarlig psykologisk konflikt. Det är svårt för patienter att genomgå TRUZI på grund av införandet av sensorer i rektalområdet.

Vissa patienter skriver ett vägran att manipulera, trots den befintliga prostata sjukdomen. För specialister är syftet med proceduren samma intensiva moment som för patienterna - mot bakgrund av deras motvilja att genomgå transrektal ultraljud.

TRUSY - vad är det?

Många patienter är oroliga över frågorna: TRUSI - vad är det och hur kan det hjälpa till med diagnos och behandling? Hur skiljer sig denna studie från bäckens ultraljud?

TRUS är en vanlig förkortning av namnet på den medicinska proceduren för transrectal ultraljudsundersökning. Det är mycket informativt, men ändå enkelt och snabbt att utföra, vilket i allt högre grad utförs i många medicinska institutioner. Kostnaden för denna procedur varierar beroende på typ av klinik.

Vad är TRUS, det är klart med namnet - det här är en ultraljud, som utförs genom att introducera en sensor i ändtarmen, d.v.s. rektalt. Sensorultraljudsanordning avger ljudvågor som reflekteras från bäckenorganen, bygga bilden på skärmen, som hjälper till att bestämma storlek, läge, struktur och allmänna tillstånd av de undersökta organ. En viktig faktor i noggrannheten hos någon ultraljud är kvalificeringen av läkaren som utför förfarandet, eftersom Bilden som visas på skärmen behöver fortfarande läsas och analyseras korrekt.

Fördelar med Trusui

Transrectal undersökning, trots sin oestetika, har ett antal fördelar. I en situation där en manlig patient riskerar allvarliga problem med framväxt eller ångest från sjukdom i vuxen ålder, bör dessa argument till förmån för TRUZI vara de viktigaste.

 1. Ultraljud är den mest tillgängliga metoden för visuell undersökning av interna organ.
 2. Ultraljud gör det möjligt för specialister att undersöka det sjuka organet så nära som möjligt och på nära håll. En transrektal metod gör det möjligt att undersöka dessa organ och vävnader, till vilka andra metoder är extremt svåra.
 3. Ultraljud är helt säkert. Dessutom orsakar ultraljud inte skadlig joniserande strålning.
 4. Den nästan fullständiga frånvaron av kontraindikationer och oönskade biverkningar begränsar inte frekvensen och frekvensen av repeteringen av studierna.

TRUS vid problem med prostatakörteln

TRUS gör det möjligt för läkare att studera prostatakörteln hos en man på ett tillförlitligt sätt - det här organet är direkt ansvarigt för förmågan att framkalla. Eventuella misstankar om funktionsfel i hennes arbete borde leda en man till läkarkontoret.

Oftast är transrektal ultraljudsundersökning av prostatakörteln förskriven till män i närvaro av sådana symtom som:

 • frekvent urinering, ibland smärtsam, inklusive på natten
 • försvagat urinflöde under urinering;
 • smärta lokaliserad i underlivet eller i perineum
 • erektil dysfunktion
 • i svårigheter med barnets uppfattning om det inte är etablerat hos partnerpatologierna
 • om blodprovet för definitionen av prostataspecifikt antigen visade sin förhöjda nivå;
 • vid andra avvikelser, visade på resultat av analyser av urin eller spermogram.

TRUS hjälper till att identifiera närvaron av följande patologier:

 • cystor och neoplasmer (godartade och maligna), ökningen av cancer (prostata) hyperplasi eller prostata adenom - varje förändring i den yttre kroppen;
 • orsaker till erektil dysfunktion
 • infertilitet;
 • problem med blåsan;
 • sjukdomar i kärlsystemet, såsom åderbråck.

Män efter 40 års ålder rekommenderas att genomgå prostatacanceroperation inte bara med åskådningssymptom men också årligen som förebyggande åtgärd. Detta kommer att bidra till att identifiera möjliga problem på ett tidigt stadium och eliminera dem före utveckling av patologi.

TRUS vid problem med tarmarna

Tidigare ansågs ultraljudsundersökning av tarmarna dåligt informativ på grund av dess fullhet med gaser. Idag har diagnosen någon sjukdom av denna lokalisering blivit ganska acceptabel med hjälp av en sådan metod som transrektal ultraljud i ändtarmen. Anledningarna till att en patient kan tilldelas en sådan studie:

 • blod i avföring
 • misstanke om närvaron av tätningar i rektum, etablerad som ett resultat av rektal undersökning
 • när man fastställer förflyttningen av rektumets position eller förändrar sin form, integritet
 • att kontrollera spridningen av cancer i den etablerade diagnosen cancer;
 • i diagnostiserad endometrios med hjälp av ultraljud av bäckenet hos kvinnor, för att utesluta tarmens nederlag av den expanderade endometriala vävnaden.

I denna studie expert ultraljudsdiagnostik - proctologist, kommer att ägna stor uppmärksamhet åt sådana faktorer som placering av tjocktarmen i förhållande till andra bäckenorgan (hos kvinnor - livmodern och urinblåsan hos män - urinblåsan och sädesblåsor), väggtjocklek och antalet (i normen av 5), och kommer också att se nivån av deras ekogenitet, tarmens utsträckning, tillståndet hos pararektala lymfkörtlar.

Kontraindikationer mot Trusui

På grund av dess säkerhet och brist på konsekvenser har TRUSIS mycket få kontraindikationer. Dessa inkluderar hemorrojder i det akuta skedet, sprickor på ytan av slutmuskeln, intestinal obstruktion och tillbringade förra operationer på ändtarmen, då finns det bara hinder för att få tillgång till patientens ändtarm.

Hur utförs TrusUI-proceduren?

Studietiden är vanligen ungefär en halvtimme. För att ultraljudet ska kunna omvandlas måste patienten:

 1. Fyll på blåsan.
 2. Blå underdelen av kroppen.
 3. Ligga på soffan på din sida med din rygg till doktorn, böja knäna mot bröstet.
 4. Helt slappna av för att undvika smärta och håll dig lugn under hela proceduren.

Den speciella sensorn hos ultraljudsmaskinen har en liten storlek, ca 2 cm i diameter. En kondom sätts på och en gel som underlättar proceduren appliceras, då sätts sensorn in i ändtarmen några centimeter. När du gör TRUZI, observerar en specialist bilden på skärmen, analyserar den.

Ibland kan en patient bli ombedd att tömma blåsan och upprepa undersökningen för att bestämma nivån på urinresten.

Förberedelser för forskning

För att förfarandet ska vara så effektivt som möjligt krävs utbildning för TRUS, som patienten kommer att varna om i förväg.

 1. Det rekommenderas för ett par dagar innan studien uteslutas från kosten produkter som ökar gasbildning, såsom bönor, kål, bakning, högsta kvalitet nudlar, vissa frukter. Förbud mot kolsyrade drycker och alkohol i alla kvantiteter. Det är tillåtet att äta kyckling, fisk, flingor, grönsaker.
 2. Det är nödvändigt att informera läkaren om de mediciner som patienten tar. Vissa av dem kan också behöva missa. Till exempel aspirin, blodförtunning.
 3. Den sista måltiden ska vara senast 12 timmar före proceduren. Vanligtvis utförs TrUZI på morgonen, så patienten behöver äta senast 19 timmar från föregående dag. Innan du går och lägger dig, kan du ta flera tabletter av aktivt kol.
 4. 12-24 timmar före TRUS är det nödvändigt att genomföra rutiner för att rensa tarmarna. I ett sjukhus patienten får föreslå att sätta ett lavemang hemma samma villkor är det möjligt att ta ett laxermedel, använder microclysters (t.ex. Microlax) eller glycerin ljus för att helt befria tarmarna.
 5. På morgonen före proceduren kan du dricka vatten för att fylla urinblåsan.
 6. Det är också viktigt att förbereda proceduren psykologiskt. Många män kan känna sig spända, vilket kan leda till smärtsamma känslor och påverka den informativa karaktären av studien. Om du lugnar dig och inte slappnar av på något sätt, kan du ta lugnande medel, enats med den behandlande läkaren. Det är bättre att rikta dina tankar till en snabb återhämtning och anpassa sig till behovet av denna procedur för ditt eget bästa.

Transrectal ultraljud är den mest acceptabla analysmetoden för sjukdomar i prostata och tarmar. Det är säkert, smärtfritt, kräver enkel förberedelse, medan den ger mycket information, vilket det skulle vara svårt eller nästan omöjligt att få med andra metoder. Recensioner patienter som genomgick detta förfarande visade att dra nytta av den överlappar obehag, och om det finns några bevis för att göra transrektalt undersökning kostnader.

Hur gör prostatacancer och vilka stadier av beredning

Transrectal ultraljudsundersökning av prostata är en av de mest effektiva metoderna för undersökning. Baserat på de data som erhållits genom att penetrera ultraljudsvågen får läkaren en detaljerad och korrekt bild av strukturen, prostans form och detekterar eller utesluter patologier. Endoskopet i samband med TRUS införs i kroppen rektalt, det vill säga genom ändtarmen.

Förfarandet kräver obligatorisk förberedelse. Denna fas övervägas ofta av läkare, men dess ignorering leder till en snedvridning av resultat och behovet av re-diagnos.

Vad är TRUZI

Transrectal ultraljud har samma arbetsprincip som konventionell, extern ultraljud. För att genomföra det används ett endoskop med en sensor som sätts in i patientens anus. Från sensorn i vävnaden passerar ultraljudsvågor, och reflekterar, de skapar ekovågor. Endoskopet med sensorn fångar dessa vågor, analyserar dem och bildar en bild på skärmen.

Bildens natur beror på vad som är skillnaden mellan ultraljudsvågor och reflekteras från vävnaderna. Baserat på dessa data bestämmer enheten avståndet till olika delar av kroppen, dess storlek och struktur, densiteten hos vissa områden.

Vad används transrectal ultraljud för?

I medicinsk praxis är transrectal ultraljudsundersökning av prostata en av de mest informativa metoderna för att diagnostisera patologier hos detta organ. Studien låter dig exakt identifiera eller utesluta alla typer av patologier i prostata och urinblåsa.

TRUS hjälper till att identifiera sådana sjukdomar i genitourinary systemet:

 • Manlig infertilitet. Misstanke om denna sjukdom är en av de vanligaste orsakerna till att kontakta en urolog.
 • Tumörprocesser i prostatakörteln är godartade och maligna. Med hjälp av TRUS bekräftar eller avslår doktorn sådana diagnoser som prostatit, cyste, närvaro av konkrement, adenom eller hyperplasi i prostata.
 • Erektil dysfunktion.
 • Patologier i blåsans funktion.
 • Patologier av blodkärl som finns i bäckenområdet, inklusive åderbråck.

Indikationer för prostataundersökning

Denna diagnosmetod kan utföras som om det finns misstankar om patologier i prostata eller urinblåsans funktion och under rutinmässig förebyggande undersökning.

Hos män som har fyllt 40-50 år ålder ökar risken att utveckla patologier i det genitourära systemet. Därför rekommenderar läkare regelbunden ultraljudsundersökning av prostata och ger test för att bestämma nivån av PSA i blodet - en prostatacancermarkör.

I andra fall kan indikationer för att utföra TRUS vara detektion av patologier med sådana avvikelser:

 • Patienten har smärta eller obehag under urinprocessen.
 • Det var problem med styrka;
 • Periodiskt finns det smärta i perinealregionen;
 • Frekvent urinering på natten observeras, speciellt om den åtföljs av obehagliga känslor.
 • Urinens stråle blev mer subtil, det var en minskning av trycket;
 • Patienten visade en ökning av PSA-proteinnivån. TRUS ordineras ofta även i fall där PSA-tumörmarkören förblir inom normala gränser, men har förbättrats signifikant jämfört med tidigare analyser.
 • Om det finns misstanke om prostata adenom;
 • Om det upptäcks problem vid rektalundersökning
 • När urin och spermogram undersökning visade abnormiteter.

Vilket är bättre - ultraljud eller trus

I sin kärna är TRUS en av sorterna av ultraljudsdiagnostik.

Ultraljud utförs med två metoder:

 1. Transabdominal - en extern metod, vilket innebär konventionell ultraljud;
 2. Transrectal är den interna metoden, som är TRUZI.
 • Ger den mest detaljerade bedömningen av läget av mjukvävnad;
 • Pålidligt bestämmer storleken på prostatakörteln och dess individuella områden;
 • I samband med transrektal undersökning kan läkaren i detalj undersöka de partiella vesiklarna, vilket inte är möjligt med det yttre;
 • Röntgenstrålar används inte för proceduren, eftersom det inte skadar kroppen;
 • På grund av sin säkerhet har studien ingen tid och kvantitativa begränsningar för återhållandet.

Nackdelarna med denna metod innefattar obehagliga fysiska känslor och känslomässigt obehag hos patienten.

Förberedelser för prostatacancer

Transstellell ultraljud av prostata, i motsats till konventionell ultraljud, är ett förfarande som kräver preliminär beredning. Däremot varnar läkare ofta inte detta i förväg, vilket leder till felaktiga resultat och tvingar patienten att genomgå proceduren igen.

Några dagar före det fastställda datumet för undersökningen rekommenderas patienten att byta kost. Det är önskvärt att undvika mat som ökar gasbildning i tarmarna. Dessa inkluderar konditorivaror, kål och kokta rätter, frukt och pasta. Det är också viktigt att utesluta alkohol och kolsyrade drycker.

Även inom 2-3 dagar före TRUS behöver du inte ta acetylsalicylsyra och läkemedel som innehåller det, eftersom det spädar blodet och kan snedvrida resultaten av undersökningen. Om det är omöjligt att vägra att ta mediciner, var noga med att diskutera detta med din läkare.

Transrectal undersökning utförs på tom mage, vanligtvis på morgonen. Den sista måltiden bör helst utföras 12 timmar före proceduren. Om hon planeras på morgonen ska middagen vara tidigast 19 timmar och bestå av lätta måltider.

Det viktigaste förberedande steget för TRUCA består av två steg:

 1. Tömning av tarmarna;
 2. Fyllning av blåsan.

Hur tömmer tarmen före testet

Det finns två grundläggande sätt att rensa tarmen före ultraljudsundersökning.

 • Några timmar innan Trusi gör en enema eller dricker ett laxermedel. För enema bör användas kallt eller varmt vatten, den önskade volymen - 1,5 liter. Om det inte är möjligt för vissa fysiska skäl att lägga enema är det möjligt att ta mikroclyster. Detta rör med en liten mängd av laxermedel (från 25 till 100 ml), i slutet av vilken är en flexibel spets för införing i ändtarmen. När substansen injiceras i kroppen, är det nödvändigt att ligga på höger sida - detta kommer att påskynda och förenkla processen. Efter en kort tidsperiod kommer det att uppmanas att agera av avföring.
 • Rengör tarmarna omedelbart innan du utför TRUS. I anuset introduceras ett speciellt snabbtverkande glycerinljus, varefter patienten behöver ligga direkt på ryggen eller vända sig till höger. Snart finns det begär för avföring. Det är också möjligt att utföra denna procedur hemma, några timmar före läkarbesöket.

I vissa sjukdomar är tarm evakuering en process som är svår att utföra.

Det är nödvändigt att varna läkaren om de svårigheter som uppstått. Om tarmarna inte töms, kommer TRUZI inte att ge det önskade resultatet, därför är det omöjligt att hoppa över detta stadium.

Fyllning av blåsan

Beroende på vilket syfte prostatakörteln ska undersökas kan detta steg utföras på olika sätt:

 • Om patienten står inför en minskning i potens, är ökad PSA-nivå eller sterilitet en timme innan man dricker TRUS cirka 4 koppar vatten. Fram till slutet av studien kan du inte gå på toaletten.
 • Med svårighet med urinering är preparatet något annorlunda. Patienten ska bära en behållare med rent 1,5 g icke-kolsyrat vatten. Du bör börja dricksvatten 30-40 minuter före TRUS. Så snart den första ansträngningen att urinera, bör detta rapporteras till läkaren. Efter undersökningen är det absolut nödvändigt att besöka toaletten omedelbart - förlängt urinretention är förbjudet i sådana fall.

I andra fall förhandlas proceduren med läkaren.

Kolsyrat vatten är inte lämpligt för beredning för prostatacancerforskning - detta kan snedvrida resultaten, och därför kommer det att finnas ett behov av en upprepad TRUS.

I vissa fall är det nödvändigt att undersöka och tömma blåsan. För att göra detta, efter en transrektal ultraljud, behöver patienten urinera och vidarebefordra undersökningen. Således gör doktorn en slutsats utifrån mängden urin kvar i blåsan.

Hur är transrektal ultraljud?

Prostataundersökning utförs först efter förberedelse för tarm- och urinvägsförfarandet. Förfarandebeskrivning:

 1. Patienten ligger på soffan, vänder sig till vänster och trycker de böjda benen mot magen. I den här positionen öppnar den största tillgången till prostatakörteln, vilket gör det möjligt att noggrant bedöma dess tillstånd.
 2. Läkaren sätter in ett endoskop i anuset med en speciell sensor som tar bort alla nödvändiga parametrar. Djup av införande av anordningen i rektum -. Ungefär 5-6 cm Pre instrumenthuvudet smort gel eller steril folie täckt med speciell beläggning - den eliminerar obehag vid administrering endoskop.
 3. Under studien utvärderas prostata från olika vinklar. För detta ändamål fixar doktorn bilder av längsgående och tvärgående sektioner av körteln, längs med vilken dess dimensioner, kapslarnas integritet och strukturen utvärderas. En undersökning kan också upptäcka eller utesluta fokalformationer.
 4. Om misstänkta områden identifieras under TRUS utförs en biopsi av prostata-insamlingen av biologiskt material för studien. Förfarandet utförs genom att infoga en nål utan att ultraljudet störs.

Förklaring av resultat

Fördelen med denna metod för diagnostik är möjligheten att få nästan alla resultat av forskningen redan innan den är klar. Sensorn integrerad i utrustningen för TRUZY möjliggör att uppskatta sådan data:

 1. Fullständig beskrivning av formen och strukturen i prostatakörteln. Vanligtvis karaktäriseras organet som symmetriskt, formen är annorlunda - från oval till triangulär. Om den bakre delen av prostata inte är helt avskuren från basen av ändtarmen, visas den också på skärmen.
 2. Beskrivning av käftarnas konturer. I det normala tillståndet är de jämnt och tydligt visade. På vissa ställen kan konturer likna små korn. Visuellt separeras konturerna enkelt från vävnaderna i körteln som undersöks.
 3. Prostata storlek. Prostata hos en frisk person har en längd av 25-40 mm, bredd och tjocklek upp till 23 respektive 43 mm. Organets volym ligger inom 200-280 mm 3, annars betraktas det som en patologi.
 4. TRUSI visar tillståndet hos det orala tuberkletet i prostata strukturen. De normala dimensionerna är inom 2-3 mm, formen är triangulär.
 5. Studien låter dig bedöma den aktuella statusen i rektum, paraprostatisk fiber, blåsans nacke samt kanalen genom vilken urladdning av sperma.

Kontraindikationer mot Trusui

TRUS är en effektiv och smärtfri diagnostisk metod för att identifiera problem med genitourinary systemet. I sällsynta fall är förfarandet kontraindicerat. TRUS utförs inte om sådana patologier detekteras:

 • Hemorrojder vid exacerbationsstadiet;
 • Inflammatoriska processer i olika delar av rektum (proktit och paraproktit);
 • Sprickor i anuset;
 • Tidigare kirurgiskt avlägsnande av ändtarmen.

Om patientens tillstånd är kritiskt kan behandlingsurologen utföra transrektal ultraljud även om det finns kontraindikationer.

Vad är TRUSI-undersökning på män, hur är det gjort och vad visar sådan diagnostik?

Men det här är inte särskilt effektivt - ljudvågen färdas långväga och är starkt dämpad, särskilt i fettvävnader. Bildskärmen förlorar klarhet och detalj. Utseendet på TRUS var ett tydligt genombrott i urologi, i diagnosen av prostata och ett antal organ.

Ingen tvivlar på att för en snabb återhämtning behöver du veta exakt orsaken till sjukdomen och dynamiken i utvecklingen av patologi, förändringar i kroppen under dess utveckling. Med TRUSY-tekniken kan du göra det här. Om du anser att rektummet ligger på ett avstånd av 0,5 cm från prostata, blir det klart vilka möjligheter som öppnas för forskaren. Detta avstånd och frånvaron av fettvävnad gjorde det möjligt att öka strålningsfrekvensen med cirka två gånger. Skyndsamt ökade kvaliteten på bilden och dess informativitet. Samtidigt var metoden fortsatt invasiv, och därför - med hög säkerhetsnivå. Sårhet är också frånvarande när proceduren utförs korrekt.

Studien av prostata med en rektal sensor är ett verkligt genombrott, vilket har gjort det möjligt att öka informationsinnehållet i ultraljud ibland

När transrectal ultraljud av prostatakörteln är synlig, dess kapsel, inre struktur, förändrade områden. Dessutom med TRUZI lätt sett platser förkalkning, stenar. Detta gör det möjligt att korrekt bestämma sjukdomsstadiet och utveckla taktik för medicinska effekter på orgeln med att förutsäga resultaten. Förutom prostata utan visualisering visualiseras urinblåsa, bara tillräckligt för att diagnostisera tumörer och stenar i det och i dess ursprung urinledare. Metoden tillåter att observera blodkärl prostata plexus och deras expansion, igensättning av ejakulatoriska kanaler och jämn struktur seminala vesiklar, vilket gör det möjligt att identifiera orsakerna till infertilitet och behandla den.

Indikationer för användning av metoden

Transrectal ultraljud kan ordineras till en man efter 40 år med ett profylaktiskt mål. Men oftare till läkare som specialiserat sig på TRUS, kommer folk i riktning mot smala specialister. Detta inträffar när det finns en misstanke om utseendet av tumörer i tarmen eller i närvaro av en fistel i en liten patientens bäcken. Även TRUZI ordineras när en specialist har anledning att anta närvaro av prostatit, en tumör, en prostatisk skleros, stenar i patienten.

TRUS indikeras om patienten klagar över obehag vid urinering, när denna procedur åtföljs av smärta och en minskning av strålens tjocklek. Andra klagomål är viktiga. Till exempel minskade patientens styrka, det fanns smärtor i ljummen, nattets urinering ökade. Och även i fall då en ökning av prostata-specifik antigen (PSA) hittades i jämförelse med föregående analys. Riktningen ges även om ökningen inte har överskridit normen.

I de fall då patienten visas brachyterapi som ett sätt att hantera prostatacancer, transrektal ultrasonografi göra för att bestämma mängden brachyterapi innan den genomförs, och att bestämma riktningen för strålningsexponeringen.

Tyvärr kan TRUS-förfarandet inte alltid göras. Detta förfarande är omöjligt i princip, om en person har en rektum borttagen. Men det finns också patologiska kontraindikationer. Dessa inkluderar:

 • urininkontinens
 • hemorrojder i ett tillstånd av inflammation;
 • sprickor i ändtarmen av något djup;
 • operation på ändtarmen under de senaste åren.

För att diagnostisera TRUS måste du förbereda. Preparatvolymen är minimal.

Sår i rektum som fistel, hemorrojder, sprickor - en direkt kontraindikation för invasiv undersökning

Förberedelse och procedur i studien

Trots enkelheten i förberedelserna för studien är det nödvändigt att ta det på allvar och på ett ansvarsfullt sätt. Liksom alla forskningsmetoder krävs att alla träningsregler överensstämmer, eftersom de tillåter att man inte tar emot tvetydiga eller dåligt informativa resultat. Dessutom, i allvarliga fall, är tidsfaktorn inte på sidan av patienten, och omprövning kräver naturligtvis ytterligare tid. Förberedelsen består av två saker.

För att förbereda, först är det nödvändigt rensa tarmarna. För att göra detta, gör en rengörande enema, två timmar före den transrektala ultraljuden. Volymen av varmtvatten-enema bör vara minst 1,5 liter. Dessutom bör tre dagar före proceduren gå till en diet som bör utesluta produkter som är ansvariga för gasbildning i tarmarna. Till dem kan du till exempel inkludera:

 • bönor;
 • kål;
 • kolsyrade vätskor;
 • mjölprodukter.

För det andra måste du ta hand om fylla urinblåsan. Om patienten riktas till prostataundersökningen, måste du dricka ungefär en liter vatten. Om du behöver diagnostisera problem med urinering, måste du lagra en 1,5-litersflaska med stillgas. Du måste dricka en halvtimme före förfarandet. Ångest av enskilda män om hur en sådan transrektal ultraljud är gjort är förgäves.

Det bör noteras att ibland förfarandet för TRUS kombineras med CDC. CDC är en färg Doppler kartläggning avsedd att visualisera blodflödet. Förutom kroppens struktur är det meningsfullt att utvärdera hans blodtillförsel. Genomförande av CDC visar de första tecknen på cancerprocessen.

Registrering av resultat. Kostnad för förfarandet

När man tittar på bildskärmen beskriver läkaren under undersökningen prostatakörteln och uppmärksammar:

 • körtelns symmetri;
 • dess form och storlek
 • konturer och struktur;
 • ekotäthet.

Förutom körteln beskrivs också de närliggande strukturerna i närheten. Beskrivningen är föremål för alla strukturer - med patologi och utan. I den sammanfattade slutsatsen nämns anomalierna separat. Om slutsatsen är att det inte finns någon patologi så kan du sova lugnt. Polykliniker utför transrektal ultraljud gratis. I privata medicinska institutioner kan förfarandet kosta från 1 000 till 5 tusen rubel.