Huvud
Behandling

Transuretral resektion av prostata (prostata)

Konservativ behandling av prostata adenom är ofta ineffektiv, särskilt med en signifikant proliferation av prostatavävnad. Hittills är den mest optimala metoden transuretral resektion av prostata adenom - en minimalt invasiv operation som innefattar borttagning av vävnadsproliferation.

Indikation för operationen

Transuretral resektion av prostata adenom eller TUR är ett förfarande som utförs utan sektioner av perineum. Det utförs med hjälp av ett speciellt instrument som sätts in i urinröret, vilket kallas ett resektoskop.

Metoden visas i följande fall:

 • signifikant spridning av vävnader (stort adenom);
 • ineffektivitet av konservativ behandling;
 • Brott mot sexuell funktion hos unga patienter
 • bildande av konkrement i prostata körteln mot bakgrund av adenom;
 • njurkomplikationer.

Vid de första utvecklingsstadierna behandlas adenom konservativt. Tabletter och rektalundertryck hindrar ytterligare spridning av vävnader, underlättar urinering och eliminerar andra symtom på godartad hyperplasi. Om patienten inte börjar behandlas i rätt tid, eller om adekvat medicin inte ordineras, ökar adenomen snabbt i storlek. En signifikant mängd hyperplasi är huvudindikationen för TUR, eftersom läkemedelsbehandling är ineffektiv.

Tyvärr stör de flesta droger från adenom sexuell funktion. Detta förklaras av verkningsmekanismen för sådana läkemedel. Eftersom adenom refererar till hormonberoende sjukdomar, bestäms läkemedelsbehandlingens effektivitet av en minskning av produktionen av manliga könshormoner. Detta leder till en överträdelse av sexuell funktion, vilket är oönskat för unga patienter. Trots att adenom refererar till åldersrelaterade sjukdomar, möter vissa män sjukdom vid 40 års ålder. I det här fallet kan man undvika de negativa följderna av läkemedelsterapi i tidig transuretral resektion av adenomen.

Om det finns konkretioner i prostatakörteln, ger medicinen inte den förväntade effekten. I det här fallet måste du först avlägsna de organiska insättningarna, och sedan utföra adenomterapi. Transuretral resektion gör att du kan göra det samtidigt.

Långvarig kränkning av urinering mot bakgrund av adenom utgör en allvarlig fara för njurarnas funktion. Mot denna bakgrund utvecklas njursvikt ofta, njurstenar och andra patologier i detta organ bildas. Drogterapi ökar bördan på detta organ, eftersom metabolism av de flesta droger utförs i njurarna. Transuretral resektion gör att du kan bli av med den underliggande sjukdomen (adenom) och förhindra utveckling av farliga komplikationer.

Scheme of TUR

Ineffektiviteten av läkemedelsbehandling bekräftar:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • ofullständig tömning av blåsan;
 • hematuri;
 • smärta och brännande i urinröret
 • avbrott i urinströmmen vid urinering;
 • en svag stråle urin.

Om sådana symtom kvarstår trots att läkemedel tas, kommer läkaren nödvändigtvis att skicka patienten till undersökningarna, så att de kan bestämma behovet av en operation.

Fördelar och väsen av TUR

Drift av prostata adenom turnerar hänvisar till minimalt invasiva metoder. Vid avlägsnande av adenom görs inga yttre insnitt, organ öppnas genom urinröret. En särskild anordning införs i urinröret, och hela operationen reduceras för att reglera djupet av penetrationen av den elektriska slingan i prostata vävnaden. Slingan tar bort endast adenomen utan att påverka organets friska delar.

 • låg risk för skador på friska vävnader;
 • minimala kontraindikationer
 • frånvaro av allvarlig blodförlust
 • kort återhämtningsperiod
 • hög effektivitet.

Återhämtning efter en rundtur i prostata adenom tar cirka 5-6 dagar. Metodens effektivitet överstiger 90%.

TUR avser komplexa förfaranden som möjliggör samtidig avlägsnande av adenom och konkrement i vävnaderna i prostata eller i urinblåsan. Om det behövs kan transuretral resektion av adenom kombineras med dissektion av urinrörets stricture för normalisering av urinering.

Minsta kontraindikationer och avsaknad av stor blödning under proceduren möjliggör operation av äldre patienter som har olika patologier.

Framställning av TUR-adenom

Efter att ha utsetts prostata adenom-patienten till TUR, kommer läkaren nödvändigtvis att berätta vad du ska göra för beredning. Först och främst visas patienten ett antal medicinska undersökningar. Detta är nödvändigt för att identifiera samtidiga patologier och för att justera kursen av TUR vid detektering av konkrement i blåsan eller prostatan.

Äldre patienter bör undersökas av en kardiolog för att bedöma funktionaliteten hos kardiovaskulärsystemet. Patienten hänvisas också till en anestesiolog för att diskutera valet av anestesimetoden under TUR.

Det är viktigt att se till att det inte finns några patologier i hjärtat

Förteckningen över obligatoriska preoperativa undersökningar:

 • blodkemi
 • analys för PSA-nivå;
 • ett antal undersökningar för att identifiera smittsamma och virala sjukdomar (syfilis, hepatit, HIV);
 • EKG;
 • Ultraljud av blåsan och njuren;
 • mäta hastigheten av urinering.

Ett test för koagulationshastigheten är obligatorisk. Analys av nivån på PSA tillåter dig att utesluta onkologi, eftersom med prostata adenom är dess värde inte överstiger 10 och med onkologi av prostata kan nå upp till 100.

Analys av blod för virus och infektioner är vanlig före varje kirurgiskt ingripande, inklusive minimalt invasiva metoder.

Ett elektrokardiogram är föreskrivet för att utesluta hjärtpatologier. I svår form av hjärtsvikt behandlas patienten, och TUR överförs tills tillståndet stabiliseras.

Eftersom i transuretral resektion av prostatan finns möjligheten att samtidigt avlägsna stenar i blåsan, är det nödvändigt att utse en ultraljud av orgeln. Detta gör att du kan justera proceduren för proceduren när en sten finns. Njur ultraljud används för att utesluta allvarliga patologier i detta organ.

Förutom komplexet av undersökningar innefattar förberedelserna för operationen följande:

 • Revidering av listan över patienter som får droger.
 • antibakteriell terapi;
 • kost på dagen före operationen.

En vecka före det bestämda datumet för TUR ska en man ge upp alla läkemedel som påverkar blodkoagulerbarheten. Detta är nödvändigt för att utesluta blödning under borttagning av adenom. Män med högt blodtryck, risken för blodproppar och hjärtsjukdomar bör också konsultera en kardiolog. Vissa sjukdomar i hjärt-kärlsystemet är kontraindikation för operationen.

Trots att TUR är en minimalt invasiv metod för avlägsnande av adenom, kvarstår risken för infektion av inre organ, men mycket mindre jämfört med kavitoperationer. För att undvika infektion av prostata ordinerar läkaren en tre dagar lång antibiotikabehandling för ett brett utbud av aktiviteter. Två dagar före TUR, dessa läkemedel ersätts med smala spektrum läkemedel som skyddar mot infektion i blåsan och prostata.

På kvällen till interventionen är det lätt att äta middag. På dagen före proceduren borde du helt sluta äta och dricksvatten.

Antibiotika behövs för att förhindra infektion

Hur utförs resektion?

TUR för prostata prostata adenom görs alltid under anestesi. Valet av anestesi utförs av patienten i samband med en anestesiolog. Förfarandet kan utföras både under generell anestesi och i samband med epiduralanestesi.

I det första fallet går patienten i djup sömn under operationen. Allmän anestesi har ett antal kontraindikationer och är svårt att tolerera av äldre patienter - mycket svårare än operationen för att avlägsna adenom.

Epidural anestesi innebär blockering av receptorerna som ansvarar för smärtan och rörligheten i underdelen. Anestesiologen träder in i läkemedlet i ryggradens epidurala utrymme. På detta ställe införs en kateter genom vilken läkemedlet levereras. Med epiduralanestesi är patienten medveten, men känner inte att manipulationerna utförs. Restaurering efter denna anestesimetoder sker mycket snabbt, risken för komplikationer är liten, men epiduralanestesi är kontraindicerad vid vissa ryggradssjukdomar.

Omedelbart före införandet av resektoskop töms blåsan och fylls sedan med en speciell lösning. Det endoskopiska röret sätts in i urinröret, passerar genom blåsan och når prostatakörteln. Anordningen för att utföra operationen består av:

 • kamera;
 • belysningsanordning;
 • elektrisk slinga;
 • flytande försörjningssystem.

Kameran låter dig visa bilden på monitorn. Detta ger full kontroll över operationen och minskar sannolikheten för medicinsk fel.

Vävnaderna med godartad hyperplasi avlägsnas skikt för skikt. Detta säkerställer avsaknaden av blodförlust och risken för skador på frisk prostatavävnad. Beroende på storleken på adenom och ytterligare manipuleringar (borttagning av stenar, dissektion av urinrörelse) tar hela proceduren från 40 minuter till en och en halv timme.

Efter avlägsnande av instrumenten placeras en kateter i urinblåsan, vilket säkerställer urinavloppet de närmaste dagarna. Efter epiduralanestesi returneras känsligheten till patienten efter 2-2,5 timmar.

Kameran matar ut bilden till monitorn

Rehabiliteringsperiod

Efter operation tar TUR prostata adenom postoperativ period bara några dagar. Hela tiden är patienten kvar på sjukhuset. Katetern avlägsnas på andra eller tredje dagen efter installationen. Från och med nu måste patienten urinera på egen hand. Först är det möjligt att behålla smärtsamma känslor på grund av en långvarig spasm i blåsans muskulatur, med tiden återställs muskeltonen och urinering upphör att vara åtföljd av obehag. I de tidiga dagarna är det möjligt att upptäcka droppar blod i urinen. Dessa är resterande effekter efter operationen, vilket inte bör störa patienten.

Utmatningen sker i genomsnitt den femte dagen efter operationen. I närvaro av komplikationer och sekundära patologier kan patienten förbli på sjukhuset i 7-10 dagar.

I de flesta fall lyfts alla restriktioner på tredje dagen, och patienten kan redan släppas ut. Men oftare återförsäkras kliniker, förlänger vistelsen på ett sjukhus upp till fem dagar.

Efter urladdning från sjukhuset måste patienten följa flera regler:

 • ökat vätskeintag;
 • sparsam kost
 • brist på fysisk aktivitet
 • frånvaro av sexuella kontakter
 • mottagning av antibiotika.

Under den första veckan av hembehandling måste du öka vätskeintaget. En ökning av daglig diuresi kommer först att ge obehag, men det är nödvändigt att normalisera urinering.

Rehabilitering efter TUR av prostataadenom innehåller en sparsam kost. Du bör ge upp för fet mat, äter inte kryddiga rätter. Under återhämtningsperioden bör förstoppning undvikas, så en kost behövs.

Under de första 4 veckorna bör tung fysisk ansträngning undvikas. Begränsningen av sexuella kontakter varar första och en halv och en halv månad.

Omedelbart efter TUR, föreskrivs patienten antibiotika. Detta är nödvändigt för att minimera risken för infektion av prostata och urinblåsan, utvecklingen av postoperativ prostatit eller cystitis. Likväl kan smärta i urinblåsa plåga patienten de första dagarna efter operationen. Detta beror på irritation av slemhinnan när blåsan är fylld med en speciell lösning under TUR.

Under de första månaderna efter operationen är patienten öppenvårdig och måste besöka urologen minst en gång varannan vecka. Detta är nödvändigt för att övervaka dynamiken i återhämtningen av genitourinary systemet. Några månader senare ordineras ett upprepat blodprov för PSA. En låg eller något förhöjd nivå av detta protein indikerar en framgångsrik behandling av adenom.

I de flesta fall, efter operationen, kvarstår en man på sjukhuset i ytterligare 5-7 dagar

Kontra

Transuretral resektion är kontraindicerad i följande fall:

 • allvarliga höftledade patologier
 • inflammatoriska sjukdomar i det genitourära systemet;
 • dekompenserade kroniska patologier i hjärtat och blodkärlen;
 • allvarligt allvarligt tillstånd
 • blödningsstörning.

Vid akut inflammation i det urogenitala systemet är operationen kontraindicerad. I detta fall föreskrivs medicinering och TUR överförs till tiden för full återhämtning. Detsamma gäller för allvarliga sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Samtidigt är kroniska hjärtsjukdomar i kompensationsfasen inte kontraindikationer.

Före operationen genomförs en allmän undersökning av patienten. Högt blodtryck, feber, förkylningar och generell sjukdom är en tung orsak för att ändra datum för operationen.

När blodkoagulerbarhet bryts, är alla operativa metoder för behandling av adenom kontraindicerade för en man.

Eventuella komplikationer

Utvecklingen av komplikationer efter TUR av prostataadenom är mycket sällsynt. Efter TUR-operation påverkar prostata adenomverkningar vanligtvis inte sexuell funktion. Under de första veckorna av erektion kan vara frånvarande, men återställd till slutet av rehabiliteringsperioden utan specifik medicinering.

Mycket sällan förekommer följande komplikationer efter operation av TUR av prostata adenom:

 • hematuri;
 • urladdning av blod från urinröret
 • inflammation i prostata
 • inflammation i blåsan;
 • retrograd ejakulation;
 • urininkontinens.

Tilldelningen av en liten mängd blod i urinen under de första dagarna är normen. Rådfråga en läkare om hematuri inträffar efter urladdning från sjukhuset.

På operationen av TUR från prostata adenom är recensionerna positiva. 9 av 10 män utsätts inte för komplikationer efter borttagning av tumörer.

Transuretral resektion av prostata adenom eller TURP-borttagning utförs till ett pris av 5 till 15 tusen euro i europeiska kliniker. I tyska kliniker börjar priset på operationen från 13 000 euro. Den genomsnittliga kostnaden för kirurgisk behandling av adenom i Ryssland är 80-100 tusen rubel.

Transuretral resektion av prostata: vad är det?

Den mest effektiva och krävda operationen med ökande prostatastorlek, under vilken fullständig eller partiell borttagning av prostata utförs, är transuretral resektion av prostata (TUR). Huvudindikationen för denna operation är godartad prostatahyperplasi (adenom), i fall då körtelvolymen inte överstiger 60-80 cm3.

Indikationer och kontraindikationer för denna procedur

TUR av prostata är oftast utförd med godartade tumörer, cancer och kroniska inflammatoriska processer.

Huvudindikationerna för denna operation är:

 • tecken på signifikant eller måttlig obstruktion av urinblåsan, förhindrande av ett normalt utflöde av urin;
 • njursvikt, utveckling mot en svårighet med urinutflöde;
 • permanent hematuri (orenheter i blod i urinen);
 • långvariga, värkande smärtor;
 • tyngd i perineum och en känsla av överflöd av blåsan med falsk uppmaning att urinera.

Kontra i transaktionen kan vara någon allmän kontraindikation för kirurgiska ingrepp (hjärt-kärlsjukdom dekompensation steg, ett allvarligt tillstånd hos patienten, blodkoagulering nervsystemet).

Transuretral resektion av prostatan utförs inte i akuta sjukdomar i urogenitalsystemet, och i avsaknad av möjligheter för tillträde till operationsplatsen (sjukdom i höftlederna, vilket begränsar möjligheten att införa instrument in i urinblåsan).

Framsteg av operationen

Förberedelserna för denna operation skiljer sig inte från att förbereda andra kirurgiska ingrepp. En vecka innan det ska sluta ta alla droger som påverkar blodegenskaperna. På operationsdagen bör patienten avstå från att äta. Drogbehandling består i att förskriva patientens lugnande medel på kvällen före operationen.

Beroende på ålder, hälsotillstånd och önskemål hos patienten kan kirurgisk ingrepp utföras under generell eller ryggradsbedövning. Patienten står på operationsbordet i den bakre positionen, med benen upp och skiljs.

TUR i prostatakörteln är en endoskopisk operation utförd med ett speciellt verktyg som kallas resektoskop, under kontroll av syn. Läkaren går in i blåsan genom urinröret. Efter att ha undersökt området i vilket prostatakörteln är belägen, tar läkaren gradvis bort körtelvävnaden med en slinga.

Vid utförande av TUR adenom i prostata utförs borttagning av dess vävnader tills den verkliga vävnaden i körteln blir synlig. Med prostatacancer kan körteln avlägsnas nästan helt.

Eftersom detta kirurgiska ingripande utförs exklusivt under kontroll av syn, är det nödvändigt att säkerställa god syn på verksamhetsområdet. För att göra detta ger en av resektoskopets kanaler en konstant tillförsel av vätska och å andra sidan - dess utflöde uppstår en kontinuerlig tvättning av blåsan.

Vid utövande av TUR i prostata kan blödning förekomma från kärlen som omger körteln. Det stoppas av elektrokoagulering av skadade kärl. När prostatan är delvis eller helt borttagen, är det nödvändigt att evakuera sina resekterade delar från blåsan.

Efter rengöring av hålrummet genomförs en grundlig undersökning av driftsfältet. Vid behov stannar blödningen från kärlen.

Med tanke på att det finns ett tjockt instrument i urinröret, och blåsan ständigt spolas och en elektrisk ström appliceras, försöks varaktigheten av operationen att vara begränsad. Det är önskvärt att manipuleringen varade inte mer än 1 timme.

Efter att alla manipulationer resektoskop avlägsnas och blåsan vid urinröret införes speciell kateter, som är fast i urinblåsan, på grund av existerande vid sin ände en uppblåsbar ballong.

Tidig postoperativ period

Efter TUR-behandling av adenom i prostatakörteln lämnas katetern i urinröret i flera dagar. Tack vare det faktum att det har 3 kanaler är det möjligt att säkerställa en konstant tvättning av blåsan med principen "inflöde-utflöde". Detta möjliggör en konstant bevattning av blåsans hålrum, vilket förhindrar bildandet av blodproppar, vilket kan förhindra utflöde av fluid genom kanalen.

Eftersom ett konstant utflöde av urin och tvättvätska passerar genom katetern är blåsan i ett hopfällt tillstånd vilket säkerställer fred i den zon där operationen utfördes.

Varaktigheten och intensiteten i att tvätta hålrummet i blåsan kan vara annorlunda. Läkaren bestämmer tiden kateteret är i blåsan, baserat på intensiteten av färgning med blodet i den flytande vätskan. Vanligtvis avlägsnas kateter från urinröret 2-4 dagar efter operationen.

Efter att kateteret tagits bort urineras patienterna själva, men kan uppleva obehag vid urinering. Det är också möjligt att behålla en orenhet av blod i urinen. Dessa fenomen är inte komplikationer efter operationen och passerar snabbt. Du kan inte fördröja urinering under lång tid, eftersom blåsans översvämning kan orsaka blödning på grund av överbelastning av operationsområdet.

Sen postoperativ period

Efter avlägsnande av katetern ur urinröret utmatas patienten från sjukhuset. En kurs av antibakteriell terapi och antiinflammatoriska läkemedel är obligatorisk. Inom en månad efter operationen rekommenderas att utesluta sexuell aktivitet och begränsa tunga fysiska aktiviteter.

Rytmen av urinering återställs vanligen inom 3 månader. Praktiskt taget alla män som genomgått transuretral resektion av prostata adenom utvecklar retrograd ejakulation, under vilken ejinulär vätska kastas i blåsans kavitet under utlösning, i stället för att kastas utåt. Retrograd utlösning är ett naturligt resultat av operationen, inte komplikationen.

Eventuella komplikationer

Tyvärr är det i 10 procent av fallen möjligt att utveckla komplikationer, både under operationen och i postoperativperioden. En av de allvarligaste komplikationerna är utvecklingen av massiv blödning. Det kan orsakas av skador på ett av de stora kärlen som inte kunde ses i prostatavävnaden. I allvarliga fall kan en blodtransfusion vara nödvändig.

Under operation såväl som i postoperativ period kan det finnas ett syndrom av "vattenförgiftning", vars utveckling är förknippad med ingreppet av tvättvätska genom kärlens öppnade lumen i blodet.

Inom några dagar efter operationen kan blödning från det kirurgiska såret utvecklas som en följd av trombusuttaget från det koagulerade kärlet. Vanligtvis kräver denna komplikation inte ytterligare kirurgiska ingrepp, ganska konservativ behandling med hemostatiska droger och intensiv tvättning av blåsan.

Det är väldigt sällsynt att utveckla smittsamma och inflammatoriska processer, såsom akut prostatit, en akut inflammatorisk process i testiklarna och bilagorna, akut pyelonefrit. För att behandla sådana komplikationer är intensiv antibiotikabehandling ordinerad.

En av de vanligaste komplikationerna i den sena postoperativa perioden efter TURP är utseendet på smalning av urinröret och skleros i blåsans hals. För att behandla sådana komplikationer krävs en upprepad endoskopisk operation.

Med onkologiska sjukdomar i prostata utförs transuretral resektion ganska ofta, men i detta fall är operationen symptomatisk och botar inte den underliggande sjukdomen. TUR i prostatacancer syftar till att återställa urinering, men man bör komma ihåg att detta kirurgiska ingripande kan orsaka metastasering av tumören.

Trots den möjliga risken för komplikationer är transuretral resektion av prostata "guldstandarden" vid behandling av patienter som diagnostiseras med prostata adenom. Tack vare modern teknik som används för att utföra denna operation, kan en vecka senare återvända till ett helt liv.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

TURP eller prostata-transuretral resektion

TURP eller prostata-transuretral resektion - endoskopisk, den minst traumatiska kirurgiska operationen, används för att avlägsna prostata adenom genom urinröret. TURP är i syfte att återställa tillräcklig urinering, är prostata avlägsnas inte helt, men endast ökat adenomatös vävnad (BPH), klämma urinröret.

Fördelen med TUR hos prostata före öppen adenomektomi är avsaknaden av externa snitt och därmed kortare perioder av patientåtervinning och förmågan att snabbt återgå till det normala livet.

TUREN i prostata kräver specialiserade endoskopiska färdigheter från kirurgen och tillgången på specialutrustning.

Prostens TOUR är "guldstandarden" vid den kirurgiska behandlingen av prostata adenom.

Operation TUR prostata, när ska man göra?

Indikationer för TUR av prostata (transuretral resektion av prostatakörteln).

Kirurgi av prostatas TUR i vår klinik utförs med volymen av prostatakörteln upp till 110 cm3 i följande fall (erfarenheten av sådana operationer kan utföras med sådana volymer med utmärkt effekt):

- akut eller kronisk retention av urinering,

- njursvikt på grund av prostata adenom

- hematuri (en blandning av blod i urinen), orsakad av prostata adenom),

- Blåsans stenar,

- Vanliga urinvägsinfektioner orsakade av prostata adenom,

- mycket långsam urinering (urinströmmetri-maximal urineringshastighet mindre än 5-7 ml per sekund),

- Närvaron av en stor mängd resterande urin (efter urinblåsning i blåsan förblir mer än 100 ml urin)

- Ineffektivitet av konservativ terapi vid behandling av prostata adenom.

Komplikationer som kan inträffa efter TUR i prostata.

- Problem med retention av urin, är sällsynta, i erfarna händer mindre än 1%.

- Retrograd ejakulation och infertilitet - kasta sperma under utlösning i blåsan (orgasm är och det finns ingen sperma) - ofta.

- Erektil dysfunktion, extremt sällan, vi har inte sett sådana komplikationer.

- Förstoring av urinröret (smalning av urinröret), sällan 3-5%.

- Skador på inre organ - extremt sällsynt.

- TOUR syndrom är inte ofta i erfarna händer.

Kontraindikationer till TUR av prostata adenom.

Med tanke på den erfarenhet av liknande verksamhet med urologic perspektiv kontraindikation för TURP adenom kan vara bara tekniska frågor, t ex oförmåga att sätta patienten på undersökningsbordet (vilket är arbetsläget kräver en teknik TURP adenom) på grund av den uttalade artros i höftleden, prostata volymen är mer än 110 cm.

Kontraindikationer till TUR av prostataadenom (någon operation), som narkosläkarna kommer att vägra att använda, kan verkligen vara från sidan:

-kardiovaskulärt system (trombos av nerverna i benen, benen, svår hjärtsvikt, flera hjärtinfarkt i anamnesen etc.)

-andningsorgan (lunginflammation, svår andningsfel etc.)

- nervsystemet (stroke, epilepsi, etc.)

-muskuloskeletala systemet (koxartros hos höftlederna, uttalad osteokondros hos ländryggen, etc.)

-brott mot blodkoagulabilitet (koagulopati av olika ursprung),

-Infektiösa eller inflammatoriska sjukdomar (influensa, SARS, etc.)

-Sjukdomar i matsmältningssystemet (akut sår i magen, tolvfingertarmen).

Därför genomgår alla våra patienter före undersökningen av prostataadenom TUR genomgå undersökning och samråd med närstående specialister.

Preoperativ undersökning är en TUR-operation av prostata.

1. Kliniskt blodprov - begränsningsperioden är inte mer än 15 dagar.

2. Allmän analys av urin-begränsningsperioden är inte mer än 15 dagar.

3. Koagulogram (MNO, protrombin, fibrinogen, APTTV) - begränsningsperioden är högst 15 dagar.

4. Biokemiskt blodprov (glukos, total protein, karbamid, kreatinin, AST, ALT) - begränsningsperioden är högst 15 dagar.

5. EKG och undersökning av terapeuten, om nödvändigt, en gastroskopi, ultraljud av hjärtat och blodkärlen i nacken, nedre extremiteterna, om det finns en kurva diabetes-socker och samråd med endokrinolog.

6. Analyser för RW, HIV, Hbs, HCV (dvs test för syfilis, HIV, hepatit B och C) - gäller i 3 månader.

7. Blodtyp, Rh-faktor.

8. Fluorografi eller en lungväggen - Slutsatsen är giltig inom ett år.

MYCKET VIKTIGT. Berätta urologen om de droger som tagits.

Drift TUR BPH kan göras 5 dagar efter utsättnings krovorazzhizhayuschih läkemedel, t ex aspirin, trombotisk-ACC, klopidogrel, warfarin, etc Aktivera mottagning krovorazzhizhayuschih läkemedel kan vara 3 dagar efter avlägsnande av katetern, i frånvaro av blod i urinen.

Hospitalisering idag är en TUR-operation för prostataadenom i morgon.

12 timmar före operationen, bör prostatens TUR vägra att äta. På morgonen på operationsdagen, utan att gå ut ur sängen, måste du ha kompressionstrumpor eller hakla benen med ett elastiskt bandage, då ska du utföra en rengörande enema.

Preoperativ antibiotikaprofylax enligt rekommendationer från Europeiska unionen av urologer.

30 min före operationen av prostatens TUR-adenom utförs en injektion av ett antibiotikum (cefalosporin, fluorokinolon).

Bedövning före prostata: det kan vara allmänt eller ryggradigt.

I 99% av fallen gör vi spinalanestesi - det tolereras bättre.

Du är eskorterad till operationsstugan, narkosläkaren ger dig en ryggradsbedövning (under operationen du kommer att vara medveten) för att inaktivera smärta och motorisk känslighet hos underkroppen och benen.

TURP prostata - styling under operationen.

Därefter placeras du i positionen "på gynekologisk stol" behandlad med ett antiseptiskt område av de yttre könsorganen, perineum och underlivet, täckt med sterilt underkläder.

Förloppet av operationen är TURP prostata.

Kirurgen inför ett särskilt instrument (resektoskopet) i urinröret (TURP drift började) och börjar skära adenomatös vävnad med en stigning 5mm på djupet, tills det kommer till prostatakapseln samtidigt koagulera blodkärl, kontrollera allt som händer på skärmen. Vidare är avlägsnande av vävnaden tvättas ut från blåsan, uppsamlas i en behållare, vägdes och skickas till patologen, eftersom det är viktigt att inte missa prostatacancer, även om det visar sig efter TURP sällan, 3-5%.

TOSTEN i prostata varar 1-2 timmar, beroende på prostatavolymen.

TUR för prostata adenom slutar med montering av en uretralkateter 3-vägs, för eventuell tvättning av blåsan i den tidiga postoperativa perioden.

Tidig postoperativ period efter TUR av prostata adenom.

Patienten på en gurney går till avdelningen, inte till intensivvården, patienten kan äta och dricka strax efter operationen i avdelningen, går anestesi i 2-4 timmar.

MYCKET VIKTIGT. Stå upp tills nästa morgon inte är möjligt, annars kommer huvudet att bli mycket ömt.

Ta bort urinkatetern efter att ha stoppat hematuri (en blandning av blod i urinen) i 1-3 dagar efter driften av TUR.

Patienten börjar urinera omedelbart efter avlägsnande av katetern.

Ett extrakt nästa dag efter avlägsnande av katetern.

Vår klinik har ackumulerat stor erfarenhet av att utföra TUR-drift av prostata adenom. Med en prostatavolym på mer än 110 cm3 utför vi laparoskopisk adenomektomi.

Operation TUR adenom i prostata, spela in telefon: 8 (495) -646-29-70

Om du fortfarande har frågor om operationen av TOUR-prostatan, ring: 8 (495) -642-29-70

Hälsa åt dig. Med vänliga hälsningar, Dr Khodakov Alexander Anatolyevich.

Vad är TOUR av prostata? Funktioner av operationen

Transuretral resektion av prostata adenom är "guldstandarden" för behandling av patienter med adenomdiagnos. Operationen utförs endoskopiskt, det vill säga utan externa snitt och kräver mindre återhämtningstid jämfört med kavitoperationen. Ett viktigt steg är rehabilitering, vilket leder till att risken för komplikationer minskar signifikant.

Vad är TURP prostata

Transuretral resektion av prostata är en minimalt invasiv operation som utförs med ett resektoskop. Dess mål är att avlägsna den expanderade körtelvävnaden (adenom) genom urinröret.

Endoskopisk kirurgi utesluter kirurgiska externa snitt, alla manipuleringar utförs endast genom naturliga öppningar.

Till vilken operation visas

Transuretral resektion av prostata adenom är den huvudsakliga metoden för kirurgisk behandling av prostata adenom. Indikationer för operationen kan vara sådana urologiska störningar:

 • Ökad uppmaning att urinera och en känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • Tömning sker inte ensam och det kräver ansträngning. Processen i sig kan vara intermittent och långsam;
 • Processen åtföljs av brännande och andra smärtsamma förnimmelser;
 • Med urinen utsöndras blod;
 • Patienten utvecklar ofta och återhämtar smittsamma sjukdomar i urinvägarna.
 • Stenar finns i strukturen av blåsan eller prostatan;
 • I fall då patienten, mot bakgrund av komplicerad urinering, utvecklade njurspatologi, särskilt njursvikt.

TUR utförs också för patienter som inte får genomgå radikal prostatektomi under en ländrygdoperation (prostatektomi). I synnerhet gäller detta för dem som tidigare hade kirurgi på orgorna i mag-tarmkanalen eller småbäckenet.

Fördelar med TURP prostata

 • Operationen utförs på ett minimalt invasivt sätt, det vill säga utan inskärningar av ytterkåpan. Detta minskar signifikant den postoperativa perioden, minskar risken för infektion och andra komplikationer på grund av förfarandet.
 • När prostata-tumören avlägsnas genom den transuretriska metoden öppnas inte blåskaviteten. På grund av bevarandet av kroppens integritet fastställs urinprocessen på kortast möjliga tid. Hjälpkatetern efter TUR avlägsnas snabbare än efter den öppna operationen.
 • Minskade perioden för rehabilitering och varaktighet av patientens sjukhusvistelse efter operationen.
 • Många patienter tror att laseravlägsnandet av prostata är mer sparsamt. I vissa fall, efter den optiska operationen, på grund av effekten av termisk energi, kan urinprocessen dock fördröjas i mer än 6 månader. När vävnaderna bränns med en laser har läkaren inte möjlighet att göra biopsi - insamlingen av biologiskt material för vidare histologisk undersökning. Detta ökar risken för att den asymptomatiska fasen av den onkologiska processen saknas.

Teknik av operationen

TOSTEN av prostata är den första minimalt invasiva operationen i historien om medicinsk praxis. Eftersom det är mästat nog av kirurger.

Transuretral prostataavlägsnande utförs enligt följande algoritm:

 1. Efter att ha tagit patienten i operationsstugan, är han ordinerad anestesi. Spinal eller epidural anestesi används.
 2. Efter att drogerna har börjat arbeta måste patienten ligga ner på operationsbordet, höja och sprida benen - i denna position har läkaren den bästa tillgången till prostata.
 3. Läkaren behandlar behandlingsområdet med ett antiseptiskt medel, urinröret är fyllt med smörjgel, varefter ett resektoskop sätts in.
 4. Efter undersökning av blåsans hålighet börjar en gradvis skjuvning (snitt) av tumören med en slinga som ligger i slutet av resektoskopet. TUR innebär inte fullständigt avlägsnande av prostata, men endast den lägsta nödvändiga skärningen av tumören och den drabbade delen av organet.
 5. Alla tumörpartiklar som avskuras under operationen faller in i blåsans hålrum. För att ta bort dem utanför TUR tvättas de med ett resektoskop. Ett prov av denna vävnad skickas nödvändigtvis för ytterligare histologisk undersökning.

Förberedelse för transuretral resektion

Operationen kräver ingen signifikant preliminär förberedelse. 12 timmar före bestämd tid ska du sluta äta och dricka. Eftersom TUR vanligtvis utförs på morgonen går detta stadium utan komplikationer.

Vanligtvis en vecka före operationen måste du ge upp aspirin, ibuprofen och några andra, eftersom de spädar blod.

Postoperativa komplikationer

Avlägsnande av prostataadenom som ett resultat av endoskopisk kirurgi är en av de mest komplicerade operationerna vid urologisk operation.

Risken för komplikationer förblir ganska hög och stabil även vid korrekt undersökta och förberedda patienter.

Även om operationen utförs av en erfaren specialist, med iakttagande av alla aseptiska och antiseptiska regler.

Det vanliga fenomenet efter operationen är bildandet av retrograd ejakulation. Detta innebär att i framtiden, med seminal ejakulation, smälts den sominalvätska i stället för att utträda i blåsans kavitet. Fenomenet utvecklas hos 95% av patienterna som genomgått TUR. På grund av denna höga frekvens anses retrograd ejakulation inte så mycket en komplikation som en regelbundenhet.

I en långsiktig period efter operation hos vissa patienter är avsmalnad uretra (3,5-4%) och utveckling av blåshalsen skleros (4,5-5%).

För att avhjälpa dessa konsekvenser krävs upprepad kirurgisk ingrepp.

Postoperativ period på sjukhuset

Efter avslutad operation är det obligatoriskt att observera doktorn på ett sjukhus i 1-3 dagar. Det finns inga tillfälliga restriktioner för livsmedelskonsumtion.

 • Omedelbart efter operationen placeras patienten en kateter som avlägsnar urinen från urinblåsan. Varaktigheten av sitt behov är individuellt, i genomsnitt - från ett par timmar till 3 dagar.
 • Inom 24 timmar efter TUR kan urinen innehålla blod, men slutligen rensas det. För att förhindra täppning av blodkärl och bildandet av trombi installeras dessutom ett bevattningssystem för permanent tvättning av blåsan. Som tvättvätska används furacilin eller en liknande speciell lösning.
 • Under de första 24 timmarna efter operationen ska patienten hållas bäddstöd och inte gå upp. Efter detta för att förhindra trombos kan en patient rekommenderas att utföra enkla fysiska övningar var 3-4 timmar.
 • För att kontrollera urineringskvaliteten installeras dessutom en tillfällig suprapubisk kateter.

Önskningar kan vara frekventa, men urin kommer ut i små portioner. Dessa fenomen fortsätter vanligtvis tills fullständig läkning av såret efter TUR i prostata, varaktigheten av återhämtningen är upp till 3 veckor.

återvinning

Rehabiliteringsperioden hemma är 2 till 3 veckor. Grundläggande rekommendationer för bättre återhämtning:

 • Det är viktigt att följa dricksregimen. Patienter efter TUR under dagen uppmuntras att konsumera minst 3 liter vätska. Det rekommenderas dock inte att dricka efter 19-20 timmar och till morgonen. Förutom fortfarande vatten, naturliga juice, fruktdrycker och te är tillåtna.
 • Dietmat. Var noga med att utesluta alkohol, salt och kryddig mat. Det är viktigt att förstå att felaktig näring kan leda till förstoppning, vilket har en väldigt negativ effekt på läkningsprocessen efter TUR.
 • Försiktighet bör vidtas för att träna fysiskt. Den viktbegränsning som lyftes av vikter under hela rehabiliteringsperioden är upp till 1,5 kg.
 • Det är inte tillåtet att använda bilen innan 1 månad efter urladdning.
 • Återgå till sexlivet är tillåtet efter 4 veckor från datumet för TOUR.

Kontra

Endoskopisk kirurgi har mycket färre kontraindikationer än en öppen operation. Det är dock inte alltid möjligt att genomföra det.

Kontraindikationer till TUR i prostata:

 1. Operationen utförs inte i fall då patienten av vissa skäl har svårigheter med utspädningen av nedre extremiteterna. Vanligtvis beror det på nederlag och immobilitet i höftledningarna på grund av tuberkuloseprocessen, artrit och konsekvenserna av tidigare skador. I sådana fall utförs ingen transuretral kirurgi.
 2. Urinvägsinflammatoriska processer i akut form. I sådana fall visas operationerna först efter eliminering av exacerbationen.

Transuretral resektion (TUR) i prostata: indikationer, stroke, rehabilitering

Transuretral resektion (TUR) i prostatakörteln eller prostata utförs för att avlägsna den övervuxna vävnaden. Oftast utförs operationen med ett adenom - en godartad tumör. TOSTEN i prostata betraktas för närvarande som guldstandard för behandling av denna sjukdom, eftersom den ger bra resultat och i de flesta fall gör det möjligt att permanent avlägsna neoplasmen.

Indikationer för drift

Godartad prostatacancer är extremt vanlig. Den står för hälften av män över 50 och 75% av dem över 70 år (data från AA Bogdanov). Prostataadenom är den vanligaste orsaken till transuretral resektion. Den utförs med volymen av prostata är högst 80 cc, och den unga åldern av patienten eller hans önskan att bevara kroppen.

Operationen utförs med följande symptom i samband med sjukdomen:

 • Obstruktion av urinvägarna - Minskar urinledarens lumen, blåsans hals, vilket gör det omöjligt eller svårt att urinera.
 • Hyppig och smärtsam uppmaning att urinera
 • Divertikula av blåsans vägg (slingrande organvävnader med bildandet av ytterligare hålrum), vilket orsakar ångest.
 • Urininkontinens, urinering på natten.
 • Konstanta infektioner i urogenitalt distrikt.
 • Volymen urin, som förblir efter urinering i blåsan, överstiger 50 cm³.

Även TUR utförs med misstanke om karcinom - malign degenerering av vävnaden. I det här fallet är bevarande av orgelet endast möjligt med god allmän hälsa hos patienten och sjukdoms första skede.

Kontra

Operationen utförs inte i följande fall:

 1. Adenom i terminalstadiet eller karcinom, som påverkar en stor mängd prostata och / eller angränsande organ.
 2. Varicocele - åderbråck i pungen.
 3. Ankylos av höftled - immobilitet, som har uppstått som en följd av fusion av vävnader.
 4. Eventuell inflammation i det aktiva skedet, inklusive karies.
 5. Brott mot blodkoagulering.
 6. Sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

Framsteg av operationen

Transuretral resektion av prostata varar i genomsnitt 1,5 timmar. Som anestesi används vanligtvis epiduralanestesi (injektion i ryggraden). Patienten är medveten, men känner inte hälften av kroppen under injektionsstället. På patientens begäran kan allmänbedövning tillämpas.

Patienten placeras på operationsbordet på baksidan, benen sprids isär. Hans könsorgan behandlas med antiseptiska, och han själv är täckt med sterila underkläder. På urinröret appliceras en gel. Därefter slutar förberedelseperioden, och själva operationen börjar.

Ett resektoskop sätts in i urinröret - ett verktyg som består av två rör, genom vilka vätskan cirkulerar och ett arbetselement. Vid TUR är den sista en elektrisk slinga. Det kommer direkt till prostata. På grund av effekten av elektrisk ström sker "skärning" av de drabbade vävnaderna.

Under interventionen skadas blodkärl, som stör den kirurgiska visuella kontrollen. Därför används vid TUR en bevattningsvätska, vilken matas genom en av rektoskopets kanaler och avlägsnas på annat sätt. Det blåser prostata och skapar förutsättningar för god visualisering.

Avklippta tyger (sk "chips") sugs av med hjälp av en pump. Därefter övervakas kärlens integritet, om nödvändigt utförs haemostasen (stoppblödning) och resektoskopet avlägsnas.

I urinröret sätts en Faleakateter in och avslutas i en ballong. På grund av sitt arbete injiceras vätska i tumörens tidigare läge - adenombädden är tamponiserad. Detta är nödvändigt för att sluta blöda från små kärl. Blåsan tvättas ständigt. Denna åtgärd tjänar till att förhindra kollaps av organets väggar och förhindra blockeringen av blodkanalen för urinflödet.

Trots den hemostas som utförs är blödningen möjlig upp till 4 dagar efter operationen. Detta beror på att koagulationsplatsen (adenombädden) börjar avvisas, vilket leder till skador på små kärl. Därför förblir Faleakatetern i urinröret hela tiden.

Sjukhusperiod efter TUR - från 3-4 till 7 dagar. Det är viktigt under hela denna tid och de första dagarna efter urladdning att övervaka patientens urinering. Med fördröjning och svårigheter uppträder blåsflödet, vilket är extremt ogynnsamt, eftersom det skapar tillstånd för infektion.

komplikationer

Under den postoperativa perioden kan patienten stöta på ett antal oönskade konsekvenser:

 • Intrahospitalinfektion. Även om själva ingreppet utförs under sterila förhållanden är infektion med sjukhusmikroflora under sjukhusvård möjlig (risken är nästan 30% med TUR). Dessa mikroorganismer har ökat resistens mot antibiotika och antiseptika, och därför blir det svårt att avlägsna sådan infektion. För förebyggande och behandling är det nödvändigt att använda antibiotika av den senaste generationen och ständigt övervaka effektiviteten av behandlingen.
 • Retrograd ejakulation - kasta sperma i blåsan. Risken för sådana komplikationer når 70%. Det bär inga hot mot hälsa eller obehagliga symtom, men fullständig retrogradutlösning gör det omöjligt att bli gravid, och en liten mängd sperma (1-2 ml) kan leda till en minskning av människans självkänsla. Behandlingen är konservativ eller kirurgisk.
 • Urinvägarna - patologisk förträngning av urinröret Detta villkor är mycket farligt, för som en följd av en stagnation av urin i blåsan, vilket ökar risken för infektion, liksom utvidgningen av kroppshålan och njurarna. Behandling kan vara minimalt invasiv - bougie (utvidgning av urinröret genom att sätta in i kanalproppen - prober med olika diametrar) eller kirurgiska, associerade med urinröret.
 • Impotens. Detta är en sällsynt komplikation, det förekommer i mindre än 1% av fallen. Behandling av erektil dysfunktion kan utföras konservativt - tar droger som förbättrar blodtillförseln till penis och kirurgiskt.
 • Urininkontinens. I lätta fall kan patienter få hjälp av fysiska övningar som syftar till att stärka bäckensgolvets muskler, en transuretal gelinjektion. En radikal metod är placeringen av ett blåsansfinkterimplantat.

Återhämtningsperiod

Under sjukhusvård har patienten en kateter i patientens urinledare, vilket gör det möjligt att övervaka hans tillstånd. Frånvaron av blod i urinen är ett gott tecken och en grund för urladdning. Patienten känner vanligtvis inte efter operativ smärta, men katetern kan ge obehag och en känsla av blåsflöde. Läkaren MA Ryabov, som utförde mer än 600 sådana operationer, noterar: "Det är nödvändigt att förstå att det inte finns något utanför, men inuti finns det ett sår som läker under konstanta kontakter med urinen".

Ibland utvecklas mindre spasmer som lätt stoppas med speciella mediciner. Svårighet med urinering är också möjligt. En läkare i en medicinsk anläggning kan undervisa patientens speciella övningar som underlättar denna process. Annars sätts kateteret in i urinledaren igen. Efter utvinningen uppstår problemet oftast inte.

Viktigt! Första gången blåsan är mycket irriterad, så måste du följa en viss diet. Inom några timmar efter operationen är det tillåtet att bara dricka vatten i små sippor. Under hela återhämtningsperioden (1,5-2 månader) är det förbjudet att äta saltade, rökt, stekt och fet mat.

Hemma måste patienten följa vissa regler inom 7 veckor efter transuretral resektion av prostata:

 1. Avslag på sexuellt liv;
 2. Begränsning av motorisk aktivitet
 3. Undvik förstoppning;
 4. Förbrukning av en stor mängd vätska för att stimulera blåsans funktion
 5. Avstå från alkohol;
 6. Det är lämpligt att inte köra fordon och utrustning.

Operationen anses endast framgångsrik i 80% av fallen. Tal i detta fall handlar om patientens subjektiva känslor när det gäller minskning av obehagliga symptom. Ibland, för att vänta på effekten, behöver du bara vänta, i andra fall kommer mer radikal terapi att hjälpa till att klara problemen.

Om operationen utfördes för malign neoplasm, kommer patienten att få ytterligare behandling som syftar till fullständig förstöring av tumören. Det kan vara kemo eller strålbehandling. I sådana fall tar återhämtningsperioden längre och hårdare. Patienten bör förbereda sig för eventuella ytterligare komplikationer vid medicinering eller bestrålning.

Patientrecensioner

Oftast har patienter problem med prostatakörteln hos äldre. De har svårt att betala för behandling på en dyr klinik, så de brukar gå till ett poliklinik på sin bostadsort. Tyvärr, som de noterar är kvaliteten på renderingstjänster av detta slag långt ifrån alltid i höjden. Detta är en av anledningarna till att patienter försöker fördröja ögonblicket av kirurgisk ingrepp.

Viktigt! I deras svar rekommenderas män som har genomgått TUR-adenom i prostata att inte fördröja operationen. Många av dem har lärt sig av egen erfarenhet att konsekvenserna av en tumör och stagnation av urinen i urinblåsan kan leda till mycket sämre konsekvenser än resektion.

Hospitalisering inom några dagar, som regel, händer inte tillräckligt för att helt återställa patienten, särskilt äldre. Nära sådana patienter skriver att under den postoperativa perioden var de tvungna att anställa sjuksköterskor eller ta hand om sina släktingar på egen hand.

Att välja en institution rekommenderas patienter och deras släktingar på grundval av kirurgens skicklighet, snarare än högteknologi. Detta kan göras genom att studera svaren hos dem som passerade genom prostataens resektion och kom till ett personligt samråd.

Kostnaden för transuretral resektion av prostata är 80 000 - 160 000 rubel. I det här fallet är det en komplett uppsättning tjänster, inklusive sjukhusvistelse och alla leveranser. I vissa offentliga institutioner, om ingen MHI-politik saknas, kan tjänsten betalas. I det här fallet är priserna mest demokratiska. Vanligtvis börjar de från 40 000 rubel.

Om så önskas kan patienten få gratis hjälp. Det tillhandahålls både av statliga medicinska institutioner och av vissa privata kliniker som arbetar med MHI-politik.

Transuretral resektion av prostata återvänder patienten till ett normalt, fullt liv. Det är en minimalt invasiv metod för intervention, tolereras enkelt och trots en svår återhämtningsperiod är den optimala metoden för behandling av prostata adenom.