Huvud
Massage

Transuretral resektion av prostata: vad är det?

Den mest effektiva och krävda operationen med ökande prostatastorlek, under vilken fullständig eller partiell borttagning av prostata utförs, är transuretral resektion av prostata (TUR). Huvudindikationen för denna operation är godartad prostatahyperplasi (adenom), i fall då körtelvolymen inte överstiger 60-80 cm3.

Indikationer och kontraindikationer för denna procedur

TUR av prostata är oftast utförd med godartade tumörer, cancer och kroniska inflammatoriska processer.

Huvudindikationerna för denna operation är:

 • tecken på signifikant eller måttlig obstruktion av urinblåsan, förhindrande av ett normalt utflöde av urin;
 • njursvikt, utveckling mot en svårighet med urinutflöde;
 • permanent hematuri (orenheter i blod i urinen);
 • långvariga, värkande smärtor;
 • tyngd i perineum och en känsla av överflöd av blåsan med falsk uppmaning att urinera.

Kontra i transaktionen kan vara någon allmän kontraindikation för kirurgiska ingrepp (hjärt-kärlsjukdom dekompensation steg, ett allvarligt tillstånd hos patienten, blodkoagulering nervsystemet).

Transuretral resektion av prostatan utförs inte i akuta sjukdomar i urogenitalsystemet, och i avsaknad av möjligheter för tillträde till operationsplatsen (sjukdom i höftlederna, vilket begränsar möjligheten att införa instrument in i urinblåsan).

Framsteg av operationen

Förberedelserna för denna operation skiljer sig inte från att förbereda andra kirurgiska ingrepp. En vecka innan det ska sluta ta alla droger som påverkar blodegenskaperna. På operationsdagen bör patienten avstå från att äta. Drogbehandling består i att förskriva patientens lugnande medel på kvällen före operationen.

Beroende på ålder, hälsotillstånd och önskemål hos patienten kan kirurgisk ingrepp utföras under generell eller ryggradsbedövning. Patienten står på operationsbordet i den bakre positionen, med benen upp och skiljs.

TUR i prostatakörteln är en endoskopisk operation utförd med ett speciellt verktyg som kallas resektoskop, under kontroll av syn. Läkaren går in i blåsan genom urinröret. Efter att ha undersökt området i vilket prostatakörteln är belägen, tar läkaren gradvis bort körtelvävnaden med en slinga.

Vid utförande av TUR adenom i prostata utförs borttagning av dess vävnader tills den verkliga vävnaden i körteln blir synlig. Med prostatacancer kan körteln avlägsnas nästan helt.

Eftersom detta kirurgiska ingripande utförs exklusivt under kontroll av syn, är det nödvändigt att säkerställa god syn på verksamhetsområdet. För att göra detta ger en av resektoskopets kanaler en konstant tillförsel av vätska och å andra sidan - dess utflöde uppstår en kontinuerlig tvättning av blåsan.

Vid utövande av TUR i prostata kan blödning förekomma från kärlen som omger körteln. Det stoppas av elektrokoagulering av skadade kärl. När prostatan är delvis eller helt borttagen, är det nödvändigt att evakuera sina resekterade delar från blåsan.

Efter rengöring av hålrummet genomförs en grundlig undersökning av driftsfältet. Vid behov stannar blödningen från kärlen.

Med tanke på att det finns ett tjockt instrument i urinröret, och blåsan ständigt spolas och en elektrisk ström appliceras, försöks varaktigheten av operationen att vara begränsad. Det är önskvärt att manipuleringen varade inte mer än 1 timme.

Efter att alla manipulationer resektoskop avlägsnas och blåsan vid urinröret införes speciell kateter, som är fast i urinblåsan, på grund av existerande vid sin ände en uppblåsbar ballong.

Tidig postoperativ period

Efter TUR-behandling av adenom i prostatakörteln lämnas katetern i urinröret i flera dagar. Tack vare det faktum att det har 3 kanaler är det möjligt att säkerställa en konstant tvättning av blåsan med principen "inflöde-utflöde". Detta möjliggör en konstant bevattning av blåsans hålrum, vilket förhindrar bildandet av blodproppar, vilket kan förhindra utflöde av fluid genom kanalen.

Eftersom ett konstant utflöde av urin och tvättvätska passerar genom katetern är blåsan i ett hopfällt tillstånd vilket säkerställer fred i den zon där operationen utfördes.

Varaktigheten och intensiteten i att tvätta hålrummet i blåsan kan vara annorlunda. Läkaren bestämmer tiden kateteret är i blåsan, baserat på intensiteten av färgning med blodet i den flytande vätskan. Vanligtvis avlägsnas kateter från urinröret 2-4 dagar efter operationen.

Efter att kateteret tagits bort urineras patienterna själva, men kan uppleva obehag vid urinering. Det är också möjligt att behålla en orenhet av blod i urinen. Dessa fenomen är inte komplikationer efter operationen och passerar snabbt. Du kan inte fördröja urinering under lång tid, eftersom blåsans översvämning kan orsaka blödning på grund av överbelastning av operationsområdet.

Sen postoperativ period

Efter avlägsnande av katetern ur urinröret utmatas patienten från sjukhuset. En kurs av antibakteriell terapi och antiinflammatoriska läkemedel är obligatorisk. Inom en månad efter operationen rekommenderas att utesluta sexuell aktivitet och begränsa tunga fysiska aktiviteter.

Rytmen av urinering återställs vanligen inom 3 månader. Praktiskt taget alla män som genomgått transuretral resektion av prostata adenom utvecklar retrograd ejakulation, under vilken ejinulär vätska kastas i blåsans kavitet under utlösning, i stället för att kastas utåt. Retrograd utlösning är ett naturligt resultat av operationen, inte komplikationen.

Eventuella komplikationer

Tyvärr är det i 10 procent av fallen möjligt att utveckla komplikationer, både under operationen och i postoperativperioden. En av de allvarligaste komplikationerna är utvecklingen av massiv blödning. Det kan orsakas av skador på ett av de stora kärlen som inte kunde ses i prostatavävnaden. I allvarliga fall kan en blodtransfusion vara nödvändig.

Under operation såväl som i postoperativ period kan det finnas ett syndrom av "vattenförgiftning", vars utveckling är förknippad med ingreppet av tvättvätska genom kärlens öppnade lumen i blodet.

Inom några dagar efter operationen kan blödning från det kirurgiska såret utvecklas som en följd av trombusuttaget från det koagulerade kärlet. Vanligtvis kräver denna komplikation inte ytterligare kirurgiska ingrepp, ganska konservativ behandling med hemostatiska droger och intensiv tvättning av blåsan.

Det är väldigt sällsynt att utveckla smittsamma och inflammatoriska processer, såsom akut prostatit, en akut inflammatorisk process i testiklarna och bilagorna, akut pyelonefrit. För att behandla sådana komplikationer är intensiv antibiotikabehandling ordinerad.

En av de vanligaste komplikationerna i den sena postoperativa perioden efter TURP är utseendet på smalning av urinröret och skleros i blåsans hals. För att behandla sådana komplikationer krävs en upprepad endoskopisk operation.

Med onkologiska sjukdomar i prostata utförs transuretral resektion ganska ofta, men i detta fall är operationen symptomatisk och botar inte den underliggande sjukdomen. TUR i prostatacancer syftar till att återställa urinering, men man bör komma ihåg att detta kirurgiska ingripande kan orsaka metastasering av tumören.

Trots den möjliga risken för komplikationer är transuretral resektion av prostata "guldstandarden" vid behandling av patienter som diagnostiseras med prostata adenom. Tack vare modern teknik som används för att utföra denna operation, kan en vecka senare återvända till ett helt liv.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Transuretral resektion (TUR) i prostata: indikationer, stroke, rehabilitering

Transuretral resektion (TUR) i prostatakörteln eller prostata utförs för att avlägsna den övervuxna vävnaden. Oftast utförs operationen med ett adenom - en godartad tumör. TOSTEN i prostata betraktas för närvarande som guldstandard för behandling av denna sjukdom, eftersom den ger bra resultat och i de flesta fall gör det möjligt att permanent avlägsna neoplasmen.

Indikationer för drift

Godartad prostatacancer är extremt vanlig. Den står för hälften av män över 50 och 75% av dem över 70 år (data från AA Bogdanov). Prostataadenom är den vanligaste orsaken till transuretral resektion. Den utförs med volymen av prostata är högst 80 cc, och den unga åldern av patienten eller hans önskan att bevara kroppen.

Operationen utförs med följande symptom i samband med sjukdomen:

 • Obstruktion av urinvägarna - Minskar urinledarens lumen, blåsans hals, vilket gör det omöjligt eller svårt att urinera.
 • Hyppig och smärtsam uppmaning att urinera
 • Divertikula av blåsans vägg (slingrande organvävnader med bildandet av ytterligare hålrum), vilket orsakar ångest.
 • Urininkontinens, urinering på natten.
 • Konstanta infektioner i urogenitalt distrikt.
 • Volymen urin, som förblir efter urinering i blåsan, överstiger 50 cm³.

Även TUR utförs med misstanke om karcinom - malign degenerering av vävnaden. I det här fallet är bevarande av orgelet endast möjligt med god allmän hälsa hos patienten och sjukdoms första skede.

Kontra

Operationen utförs inte i följande fall:

 1. Adenom i terminalstadiet eller karcinom, som påverkar en stor mängd prostata och / eller angränsande organ.
 2. Varicocele - åderbråck i pungen.
 3. Ankylos av höftled - immobilitet, som har uppstått som en följd av fusion av vävnader.
 4. Eventuell inflammation i det aktiva skedet, inklusive karies.
 5. Brott mot blodkoagulering.
 6. Sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

Framsteg av operationen

Transuretral resektion av prostata varar i genomsnitt 1,5 timmar. Som anestesi används vanligtvis epiduralanestesi (injektion i ryggraden). Patienten är medveten, men känner inte hälften av kroppen under injektionsstället. På patientens begäran kan allmänbedövning tillämpas.

Patienten placeras på operationsbordet på baksidan, benen sprids isär. Hans könsorgan behandlas med antiseptiska, och han själv är täckt med sterila underkläder. På urinröret appliceras en gel. Därefter slutar förberedelseperioden, och själva operationen börjar.

Ett resektoskop sätts in i urinröret - ett verktyg som består av två rör, genom vilka vätskan cirkulerar och ett arbetselement. Vid TUR är den sista en elektrisk slinga. Det kommer direkt till prostata. På grund av effekten av elektrisk ström sker "skärning" av de drabbade vävnaderna.

Under interventionen skadas blodkärl, som stör den kirurgiska visuella kontrollen. Därför används vid TUR en bevattningsvätska, vilken matas genom en av rektoskopets kanaler och avlägsnas på annat sätt. Det blåser prostata och skapar förutsättningar för god visualisering.

Avklippta tyger (sk "chips") sugs av med hjälp av en pump. Därefter övervakas kärlens integritet, om nödvändigt utförs haemostasen (stoppblödning) och resektoskopet avlägsnas.

I urinröret sätts en Faleakateter in och avslutas i en ballong. På grund av sitt arbete injiceras vätska i tumörens tidigare läge - adenombädden är tamponiserad. Detta är nödvändigt för att sluta blöda från små kärl. Blåsan tvättas ständigt. Denna åtgärd tjänar till att förhindra kollaps av organets väggar och förhindra blockeringen av blodkanalen för urinflödet.

Trots den hemostas som utförs är blödningen möjlig upp till 4 dagar efter operationen. Detta beror på att koagulationsplatsen (adenombädden) börjar avvisas, vilket leder till skador på små kärl. Därför förblir Faleakatetern i urinröret hela tiden.

Sjukhusperiod efter TUR - från 3-4 till 7 dagar. Det är viktigt under hela denna tid och de första dagarna efter urladdning att övervaka patientens urinering. Med fördröjning och svårigheter uppträder blåsflödet, vilket är extremt ogynnsamt, eftersom det skapar tillstånd för infektion.

komplikationer

Under den postoperativa perioden kan patienten stöta på ett antal oönskade konsekvenser:

 • Intrahospitalinfektion. Även om själva ingreppet utförs under sterila förhållanden är infektion med sjukhusmikroflora under sjukhusvård möjlig (risken är nästan 30% med TUR). Dessa mikroorganismer har ökat resistens mot antibiotika och antiseptika, och därför blir det svårt att avlägsna sådan infektion. För förebyggande och behandling är det nödvändigt att använda antibiotika av den senaste generationen och ständigt övervaka effektiviteten av behandlingen.
 • Retrograd ejakulation - kasta sperma i blåsan. Risken för sådana komplikationer når 70%. Det bär inga hot mot hälsa eller obehagliga symtom, men fullständig retrogradutlösning gör det omöjligt att bli gravid, och en liten mängd sperma (1-2 ml) kan leda till en minskning av människans självkänsla. Behandlingen är konservativ eller kirurgisk.
 • Urinvägarna - patologisk förträngning av urinröret Detta villkor är mycket farligt, för som en följd av en stagnation av urin i blåsan, vilket ökar risken för infektion, liksom utvidgningen av kroppshålan och njurarna. Behandling kan vara minimalt invasiv - bougie (utvidgning av urinröret genom att sätta in i kanalproppen - prober med olika diametrar) eller kirurgiska, associerade med urinröret.
 • Impotens. Detta är en sällsynt komplikation, det förekommer i mindre än 1% av fallen. Behandling av erektil dysfunktion kan utföras konservativt - tar droger som förbättrar blodtillförseln till penis och kirurgiskt.
 • Urininkontinens. I lätta fall kan patienter få hjälp av fysiska övningar som syftar till att stärka bäckensgolvets muskler, en transuretal gelinjektion. En radikal metod är placeringen av ett blåsansfinkterimplantat.

Återhämtningsperiod

Under sjukhusvård har patienten en kateter i patientens urinledare, vilket gör det möjligt att övervaka hans tillstånd. Frånvaron av blod i urinen är ett gott tecken och en grund för urladdning. Patienten känner vanligtvis inte efter operativ smärta, men katetern kan ge obehag och en känsla av blåsflöde. Läkaren MA Ryabov, som utförde mer än 600 sådana operationer, noterar: "Det är nödvändigt att förstå att det inte finns något utanför, men inuti finns det ett sår som läker under konstanta kontakter med urinen".

Ibland utvecklas mindre spasmer som lätt stoppas med speciella mediciner. Svårighet med urinering är också möjligt. En läkare i en medicinsk anläggning kan undervisa patientens speciella övningar som underlättar denna process. Annars sätts kateteret in i urinledaren igen. Efter utvinningen uppstår problemet oftast inte.

Viktigt! Första gången blåsan är mycket irriterad, så måste du följa en viss diet. Inom några timmar efter operationen är det tillåtet att bara dricka vatten i små sippor. Under hela återhämtningsperioden (1,5-2 månader) är det förbjudet att äta saltade, rökt, stekt och fet mat.

Hemma måste patienten följa vissa regler inom 7 veckor efter transuretral resektion av prostata:

 1. Avslag på sexuellt liv;
 2. Begränsning av motorisk aktivitet
 3. Undvik förstoppning;
 4. Förbrukning av en stor mängd vätska för att stimulera blåsans funktion
 5. Avstå från alkohol;
 6. Det är lämpligt att inte köra fordon och utrustning.

Operationen anses endast framgångsrik i 80% av fallen. Tal i detta fall handlar om patientens subjektiva känslor när det gäller minskning av obehagliga symptom. Ibland, för att vänta på effekten, behöver du bara vänta, i andra fall kommer mer radikal terapi att hjälpa till att klara problemen.

Om operationen utfördes för malign neoplasm, kommer patienten att få ytterligare behandling som syftar till fullständig förstöring av tumören. Det kan vara kemo eller strålbehandling. I sådana fall tar återhämtningsperioden längre och hårdare. Patienten bör förbereda sig för eventuella ytterligare komplikationer vid medicinering eller bestrålning.

Patientrecensioner

Oftast har patienter problem med prostatakörteln hos äldre. De har svårt att betala för behandling på en dyr klinik, så de brukar gå till ett poliklinik på sin bostadsort. Tyvärr, som de noterar är kvaliteten på renderingstjänster av detta slag långt ifrån alltid i höjden. Detta är en av anledningarna till att patienter försöker fördröja ögonblicket av kirurgisk ingrepp.

Viktigt! I deras svar rekommenderas män som har genomgått TUR-adenom i prostata att inte fördröja operationen. Många av dem har lärt sig av egen erfarenhet att konsekvenserna av en tumör och stagnation av urinen i urinblåsan kan leda till mycket sämre konsekvenser än resektion.

Hospitalisering inom några dagar, som regel, händer inte tillräckligt för att helt återställa patienten, särskilt äldre. Nära sådana patienter skriver att under den postoperativa perioden var de tvungna att anställa sjuksköterskor eller ta hand om sina släktingar på egen hand.

Att välja en institution rekommenderas patienter och deras släktingar på grundval av kirurgens skicklighet, snarare än högteknologi. Detta kan göras genom att studera svaren hos dem som passerade genom prostataens resektion och kom till ett personligt samråd.

Kostnaden för transuretral resektion av prostata är 80 000 - 160 000 rubel. I det här fallet är det en komplett uppsättning tjänster, inklusive sjukhusvistelse och alla leveranser. I vissa offentliga institutioner, om ingen MHI-politik saknas, kan tjänsten betalas. I det här fallet är priserna mest demokratiska. Vanligtvis börjar de från 40 000 rubel.

Om så önskas kan patienten få gratis hjälp. Det tillhandahålls både av statliga medicinska institutioner och av vissa privata kliniker som arbetar med MHI-politik.

Transuretral resektion av prostata återvänder patienten till ett normalt, fullt liv. Det är en minimalt invasiv metod för intervention, tolereras enkelt och trots en svår återhämtningsperiod är den optimala metoden för behandling av prostata adenom.

Transuretral resektion av prostata (prostata)

Adenom av prostata video

Transuretral resektion av prostata (TUR) är en typ av prostatakirurgi för att avlägsna hela eller en del av prostatakörteln som används för att lindra milda eller svåra symtom på urinvägarna som orsakas av en förstorad prostata.


Prostatakörteln eller prostata är det manliga, sexuella orörda organet som omger urinröret. Det avger en vätska som blandar med spermier, vilket ger vitalitet hos spermierna i spermierna. Den förstorade prostata körs i urinröret, vilket orsakar problem med urinering.


Prostataförstoring beror på proliferation av prostata (godartad prostatahyperplasi eller BPH) eller i vissa fall prostatacancer.

Det finns tre huvudsakliga kirurgiska metoder som används för att ta bort prostatakörteln:

Den äldsta metoden kallas "öppen" eller "suprapubisk" metod. Under denna operation utförs snittet i perineum, området mellan botten av pungen och anusen. Detta tillvägagångssätt ersattes till stor del av nya minimalt invasiva operationer.

Laparoskopisk kirurgi gör att kirurgen kan ta bort prostatakörteln genom betydligt mindre snitt under visuell kontroll.

Suprapubiska och laparoskopiska tillvägagångssätt tillåter avlägsnande av lymfkörtlar, men kan störa normal erektil dysfunktion efter operationen.

Transuretral resektion av prostatakörteln, hittills, är den mest effektiva kirurgiska operationen som snabbt minskar symtomen på prostata adenom, och inom några dagar återställer de flesta män normal urinering.

För att avgöra om eller behandlingsmetoden kommer din läkare att överväga hur allvarliga dina symtom är, vilka andra hälsoproblem du har och storleken och formen på din prostata.

TUR är att föredra för en öppen operation när:

- prostata volymen mindre än 60 -80 cm3;
- relativt ung ålder av patienten som behöver upprätthålla sexuell funktion
- misstänkt prostatacancer;
- fetma, allvarliga samtidiga sjukdomar i kardiovaskulära, andnings- och endokrina system;
- samtidiga sjukdomar i nedre urinvägarna;
- tidigare operationer på blåsan, prostata, främre bukväggen, tarmarna;
- kombination av prostatiskt adenom med kronisk prostatit;

Indikationer för drift

TUR hjälper till att minska symtomen hos de flesta män med prostata adenom. Denna procedur passar bäst för män som har en ganska stor prostatakörtel som orsakar måttliga till svåra symptom. TUR ger långsiktiga resultat, till skillnad från mediciner och många andra behandlingar för förstorad prostata.

Urinersymptom som orsakas av godartad prostatahyperplasi kan innefatta:

- Hyppig, brådskande uppmaning att urinera
- Svårighetsgrad med uppkomsten av urinering
- Långsam och långvarig urinering
- Ökad frekvens av urinering på natten (nocturi)
- Intermittent urinering
- Känsla av inte helt tömd urinblåsa
- Urinvägsinfektion.

TOSTEN av prostatan kan också göras för att behandla eller förebygga komplikationer på grund av ett blockerat urinflöde på grund av följande orsaker:

- Återkommande urinvägsinfektioner
- Njur- eller njurskador
- Skador på blåsan, vilket kan leda till oförmåga att kontrollera urinering (urininkontinens)
- Blod i urinen
- Blåsans stenar.

Hur man förbereder till transuretral resektion av prostata


Före operationen utförs vanligtvis en fullständig medicinsk undersökning, inklusive blodprov, EKG, bröströntgen, ultraljud av genitourinärsystemet samt samråd med terapeuten och anestesiologen.

- För 1-1,5 veckor före operationen är det nödvändigt att sluta ta läkemedel som kan späda blodet, såsom Aspirin, Ibuprofen, Naproxen, E-vitamin, Clopidogrel (Plavix), Warfarin och andra.
- På kvällen före operationen är det nödvändigt att raka skönhetsområdet och göra en rengörande emalj.
- Ät eller drick inte efter midnatt på natten före operationen.
- På dagen för operationen, ta bara de läkemedel som ordinerats av läkaren, tvätta dem med en liten flaska vatten.

Utveckling av förfarandet


Operationen utförs vanligen under generell eller ryggradsbedövning och varar ca 1-1,5 timmar.

Kirurgen infogar urinröret fiberoptik resektoskop, som är ett tunt rör, ca 30,5 centimeter lång, 1 cm i diameter. Resektoskop består av en ljuskälla, ventiler för vätska för att tvätta det trafikområde, och en elektrisk slinga som avlägsnar eller förångar vävnad och bränna blodkärl. Du behöver inte klippa och sy.

Efter alla procedurer tar det vanligtvis 1 till 2 dagar att stanna på sjukhuset.

Efter operationen är patienten vanligtvis placerad på Foley-katetern, som förblir på plats i 1 till 3 dagar för att utföra urinering. Denna enhet är ett rör infört genom penisöppningen för att tömma urinen. Katetern kan orsaka tillfälliga urinblåsningar, vilket kan vara smärtsamt. Katetern kan avlägsnas när patienten är på sjukhuset eller efter att han har gått hem.

Relaterade artiklar:

Återhämtning efter TUR

Flödet av urin ökar nästan omedelbart efter TUR-förfarandena. Efter avlägsnande av katetern känner patienterna ofta lite smärta eller obehag vid urinering. Dessa känslor brukar vara ungefär en vecka och sedan gradvis minska. Fullständig läkning tar ungefär 2 månader.

Här är några tips för att påskynda återhämtning och undvika komplikationer:

- Under återhämtning, undvik körning, kontrollera tung maskin, lyft, plötsliga rörelser och spänna underkroppens muskler, t.ex. under avföring.
- Kräver konsumtion av upp till 8 glas vatten per dag efter operationen, vilket bidrar till återhämtning och spolar urinblåsan.
- Det är nödvändigt att konsumera livsmedel som hjälper till att förhindra förstoppning, som frukt och grönsaker. Om förstoppning uppstår kan laxermedel behövas.
- Förstärkning av bekkenbottenmusklerna kan bidra till att minska urininkontinens. Det rekommenderas att utföra övningar för 3:57 metoder till 30 nedskärningar dagligen.
- Förnyelse av sexuellt liv är endast möjligt efter doktorns tillstånd.
- Berätta för din läkare om alla läkemedel och örter du tar för att se till att de inte provar blödning och är säkra för dig just nu.

Komplikationer av transuretral resektion av prostata


TUR-operationen är vanligtvis säker, men det finns vissa risker för kortsiktiga och långsiktiga komplikationer.

Kortvariga postoperativa komplikationer:

- Blödning. Närvaron av blod i urinen kan vara normalt efter en TUR-operation, men ihållande stor blödning är ett tecken på allvarligare komplikationer. I sällsynta fall, med svår blödning, behöver patienter blodtransfusion.

- Infektion. Urinvägsinfektioner är vanligare vid långvarig användning av katetern.

- Problem urinerar. Urininkontinens är vanlig efter operationen och brukar varas i en månad. Tillfällig urinretention (oförmåga att urinera) kan observeras i flera dagar efter operationen (det är därför kateter används för att avlägsna urin).

- TUR-syndrom. Syndrom av vattenförgiftning av kroppen. Det förekommer i en mycket liten andel patienter och är en mycket allvarlig komplikation. Diuretika används för att avlägsna överskottsvätska.

Långsiktiga postoperativa komplikationer:

- Retrograd ejakulation. Retrograd ejakulation, även kallad torr orgasm, uppträder mycket ofta. I detta fall sker utstötningen av spermier i blåsan och inte ut genom urinröret. Retrograd utlösning påverkar inte sexuellt nöje, men det påverkar fertiliteten.

- Erektil dysfunktion. Erektil dysfunktion - oförmågan att upprätthålla erektion sker ibland.

- Urininkontinens. Tillfällig urininkontinens uppträder ofta efter TUR-kirurgi, i sällsynta fall blir vissa män fullständigt oförmögen att innehålla urin.

- Upprepad operation. Upp till 10% av patienterna som genomgick TUR behövde en upprepningsoperation i 5 år. Ibland kan ärr i blåsan vara så allvarliga att de kan leda till obstruktion, det kan kräva ytterligare kirurgisk ingrepp inom ett år efter operationen - en transuretral sektion. Ofta, med trauma, blir urinröret smalare, vanligtvis kan detta tillstånd åtgärdas genom ett enkelt sträckningsförfarande som utförs på läkarkontoret.

Transuretral resektion av prostata (TUR)

Transuretral resektion av prostata (TUR) är en typ av prostatakirurgi för att avlägsna hela eller en del av prostatakörteln som används för att lindra milda eller svåra symtom på urinvägarna som orsakas av en förstorad prostata.
Prostatakörteln eller prostata är det manliga, sexuella orörda organet som omger urinröret. Det avger en vätska som blandar med spermier, vilket ger vitalitet hos spermierna i spermierna. Den förstorade prostata körs i urinröret, vilket orsakar problem med urinering.
Prostataförstoring beror på proliferation av prostata (godartad prostatahyperplasieller BPH) eller i vissa fall prostatacancer.

Det finns tre huvudsakliga kirurgiska metoder som används för att ta bort prostatakörteln:

Den äldsta metoden kallas "öppen" eller "suprapubisk" metod. Under denna operation utförs snittet i perineum, området mellan botten av pungen och anusen. Detta tillvägagångssätt ersattes till stor del av nya minimalt invasiva operationer.

Laparoskopisk kirurgi gör att kirurgen kan ta bort prostatakörteln genom betydligt mindre snitt under visuell kontroll.

Suprapubiska och laparoskopiska tillvägagångssätt tillåter avlägsnande av lymfkörtlar, men kan störa normal erektil dysfunktion efter operationen.

Transuretral resektion av prostatakörteln, hittills, är den mest effektiva kirurgiska operationen som snabbt minskar symtomen på prostata adenom, och inom några dagar återställer de flesta män normal urinering.

För att avgöra om eller behandlingsmetoden kommer din läkare att överväga hur allvarliga dina symtom är, vilka andra hälsoproblem du har och storleken och formen på din prostata.

TUR är att föredra för en öppen operation när:

- Prostatvolymen mindre än 60-80 cm3;
- Den relativt unga åldern hos patienten som behöver upprätthålla sexuell funktion
- misstänkt prostatacancer
- Övervikt, allvarliga samtidiga sjukdomar i kardiovaskulära, andnings- och endokrina system;
- samtidiga sjukdomar i nedre urinvägarna
- Tidigare överförda operationer på blåsan, prostata, främre bukväggen, tarmarna;
- en kombination av prostata adenom med kronisk prostatit

Indikationer för drift

TUR hjälper till att minska symtomen hos de flesta män med prostata adenom. Denna procedur passar bäst för män som har en ganska stor prostatakörtel som orsakar måttliga till svåra symptom. TUR ger långsiktiga resultat, till skillnad från mediciner och många andra behandlingar för förstorad prostata.

Urinersymptom som orsakas av godartad prostatahyperplasi kan innefatta:

- Frekvent, brådskande uppmaning att urinera
- Svårighet med början av urinering
- långsam och långvarig urinering
- Ökad frekvens av urinering på natten (nocturi)
- Intermittent urinering
- Känsla av inte helt tömd blåsan
- Urinvägsinfektion.

TOSTEN av prostatan kan också göras för att behandla eller förebygga komplikationer på grund av ett blockerat urinflöde på grund av följande orsaker:

- Återkommande urinvägsinfektioner
- Njur- eller njurskador
- Skador på blåsan, vilket kan leda till oförmåga att kontrollera urinering (urininkontinens)
- Blod i urinen
- Blåsans stenar.

Hur man förbereder sig på transuretral resektion av prostata

Före operationen utförs vanligtvis en fullständig medicinsk undersökning, inklusive blodprov, EKG, bröströntgen, ultraljud av genitourinärsystemet samt samråd med terapeuten och anestesiologen.

- 1-1,5 veckor före operation bör sluta ta mediciner som kan tunna blodet, såsom aspirin, ibuprofen, naproxen, vitamin E, klopidogrel (Plavix), warfarin, och andra.
- På kvällen före operationen måste du raka skönhetsområdet och göra en rengörande svaghet.
- Ät eller drick inte efter midnatt på natten före operationen.
- På operationens dag ska du bara ta mediciner som läkarna ordinerat och tvätta dem med en liten fläck av vatten.

Utveckling av förfarandet

Operationen utförs vanligen under generell eller ryggradsbedövning och varar ca 1-1,5 timmar.

Kirurgen infogar urinröret fiberoptik resektoskop, som är ett tunt rör, ca 30,5 centimeter lång, 1 cm i diameter. Resektoskop består av en ljuskälla, ventiler för vätska för att tvätta det trafikområde, och en elektrisk slinga som avlägsnar eller förångar vävnad och bränna blodkärl. Du behöver inte klippa och sy.

Efter alla procedurer tar det vanligtvis 1 till 2 dagar att stanna på sjukhuset.

Efter operationen är patienten vanligtvis placerad på Foley-katetern, som förblir på plats i 1 till 3 dagar för att utföra urinering. Denna enhet är ett rör infört genom penisöppningen för att tömma urinen. Katetern kan orsaka tillfälliga urinblåsningar, vilket kan vara smärtsamt. Katetern kan avlägsnas när patienten är på sjukhuset eller efter att han har gått hem.

Återhämtning efter TUR

Flödet av urin ökar nästan omedelbart efter TUR-förfarandena. Efter avlägsnande av katetern känner patienterna ofta lite smärta eller obehag vid urinering. Dessa känslor brukar vara ungefär en vecka och sedan gradvis minska. Fullständig läkning tar ungefär 2 månader.

Här är några tips för att påskynda återhämtning och undvika komplikationer:

- Under återhämtning för att undvika körning, styra tunga maskiner, lyft, plötsliga rörelser, och betonar botten av musklerna, t ex under en avföring.
- Det tar upp till 8 glas vatten om dagen efter operationen, vilket bidrar till återhämtning och spolar urinblåsan.
- Det är nödvändigt att konsumera livsmedel som hjälper till att förhindra förstoppning, som frukt och grönsaker. Om förstoppning uppstår kan laxermedel behövas.
- Förstärkning av bekkenbottenmusklerna kan bidra till att minska urininkontinens. Det rekommenderas att utföra övningar för 3:57 metoder till 30 nedskärningar dagligen.
- Förnyelse av sexuellt liv är endast möjligt efter doktorns tillstånd.
- Informera din läkare om alla läkemedel och örter du tar för att se till att de inte provocerar blödning och är säkra för dig just nu.

Komplikationer av transuretral resektion av prostata

TUR-operationen är vanligtvis säker, men det finns vissa risker för kortsiktiga och långsiktiga komplikationer.

Kortvariga postoperativa komplikationer:

- blödning. Närvaron av blod i urinen kan vara normalt efter en TUR-operation, men ihållande stor blödning är ett tecken på allvarligare komplikationer. I sällsynta fall, med svår blödning, behöver patienter blodtransfusion.

- infektion. Urinvägsinfektioner är vanligare vid långvarig användning av katetern.

- Problem urinerar. Urininkontinens är vanlig efter operationen och brukar varas i en månad. Tillfällig urinretention (oförmåga att urinera) kan observeras i flera dagar efter operationen (det är därför kateter används för att avlägsna urin).

- TUR-syndrom. Syndrom av vattenförgiftning av kroppen. Det förekommer i en mycket liten andel patienter och är en mycket allvarlig komplikation. Diuretika används för att avlägsna överskottsvätska.

Långsiktiga postoperativa komplikationer:

- Retrograd ejakulation. Retrograd ejakulation, även kallad torr orgasm, uppträder mycket ofta. I detta fall sker utstötningen av spermier i blåsan och inte ut genom urinröret. Retrograd utlösning påverkar inte sexuellt nöje, men det påverkar fertiliteten.

- Erektil dysfunktion. Erektil dysfunktion - oförmågan att upprätthålla erektion sker ibland.

- Urininkontinens. Tillfällig urininkontinens uppträder ofta efter TUR-kirurgi, i sällsynta fall blir vissa män fullständigt oförmögen att innehålla urin.

- Upprepad kirurgi. Upp till 10% av patienterna som genomgick TUR behövde en upprepningsoperation i 5 år. Ibland kan ärr i urinblåsan vara så allvarliga att de kan leda till obstruktion, kan det kräva ytterligare operation inom ett år efter operationen - transuretral snitt. Ofta, med trauma, blir urinröret smalare, vanligtvis kan detta tillstånd åtgärdas genom ett enkelt sträckningsförfarande som utförs på läkarkontoret.

Transuretral resektion av prostata

Transuretral resektion av prostata (TUR) - endoskopisk avlägsnandet av en del av prostata via urinröret. Det är indicerat för små adenom, patienter som också lider av sjukdomar i det kardiovaskulära och andningsorganen, med ärr och bråck i bukväggen, hindrar förverkligandet av blås prostatektomi. I vissa fall, en prostatacancer med obstruktion i urinvägarna. Transuretral resektion av prostata kan minska traumat ingripande och förkorta återhämtningsperioden. Den utförs på ett sjukhus under narkos. Kan kompliceras av infektion, blödning, skador på omgivande vävnad, vattenförgiftning syndrom, nedsatt styrka, urininkontinens och urinrörsförträngning.

Transuretral resektion av prostata (TUR) - endoskopisk avlägsnandet av en del av prostata via urinröret. Det är indicerat för små adenom, patienter som också lider av sjukdomar i det kardiovaskulära och andningsorganen, med ärr och bråck i bukväggen, hindrar förverkligandet av blås prostatektomi. I vissa fall, en prostatacancer med obstruktion i urinvägarna. Transuretral resektion av prostata kan minska traumat ingripande och förkorta återhämtningsperioden. Den utförs på ett sjukhus under narkos. Kan kompliceras av infektion, blödning, skador på omgivande vävnad, vattenförgiftning syndrom, nedsatt styrka, urininkontinens och urinrörsförträngning.

Transuretral resektion av prostata är en relativt ny metod för operativ behandling av adenomer med snabbt växande popularitet. Enligt utländska experter inom andrologiområdet i USA används metoden för 75%, i Tyskland - 60% av adenomektomierna. Transuretral resektion av prostata utförs med speciell endoskopisk utrustning - ett resektoskop infört i urinröret. Resektoskop är ett ihåligt rör, genom vilket en slinga är fäst vid prostatan för att avlägsna den drabbade vävnaden.

Utrustningen är försedd med ett bevattningssystem, en ljuskälla och en miniatyr kamera som gör det möjligt att visualisera operationsfältet och övervaka utvecklingen av TURP. Emit monopolära och bipolära resektoskop. I monopolära instrument nuvarande rörelse utförs mellan slingan och den särskilda isolerande packning, under patientens kropp. I bipolär resektoskop aktuella rör sig mellan platser på slingan passiva och aktiva elektroder, vilket medger användning av transuretral resektion av prostatan, i närvaro av patientens pacemaker och metall proteser.

vittnesbörd

Indikation för transuretral resektion av prostata adenom är av mindre än 60-80 cm ^. Om nödvändigt prostatektomi hos äldre patienter och patienter med flera riskfaktorer (förekomst av kardiovaskulära och respiratoriska sjukdomar), den maximala volymen av prostata, kan hållas TURP kan revideras uppåt.

Dessutom används tekniken för bråck och ärr i bukväggen, vilket förhindrar uppträdande av en överdoserad adenomektomi. Ibland utförs transuretral resektion av prostata med organcancer komplicerat genom obstruktion av urinvägarna. Om du väljer den här metoden vid behandling av neoplasi anser att transuretral resektion av prostata ökar risken för tumörmetastaser på grund av eventuell kontaminering av urinvägarna maligna celler.

Kontra

Kontraindikation för kirurgi är stora adenom. Volym adenom utvärderas baserat individuellt på kirurgens skicklighet. Antalet kontraindikationer för TURP inkluderar också deformation och förträngning av urinröret, vilket förhindrar införandet av resektoskop, och akut inflammation i urinorganen. En lista över vanliga kontraindikationer för transuretral resektion av prostatan innefattar sjukdomar i luftvägarna och kardiovaskulära systemen dekompensation, njursvikt stadium III, akut och subakut fas av hjärtinfarkt, vanliga akuta infektioner, purulent processer och lokal blodkoagulering.

Suprapubic fistel och blåsstenar som kontraindikationer för transuretral resektion av prostata beaktas inte. Behandlingsmetoderna för cystolithiasis väljs individuellt, med hänsyn till storleken och antalet stenar och några andra faktorer. Ibland före transuretral resektion av prostata utförs elektrohydraulisk cystolithotripsy, ibland tvärtom krossas stenarna efter avlägsnande av adenomen. Suprapubic fistel används för att förbättra visuell kontroll under operationens gång.

Förberedelse för TOUR av prostata

Att klargöra diagnosen, bestämma storleken på prostatan och identifiera associerade abnormaliteter i urogenitalsystemet utföra en digital rektal undersökning, urinanalys, urodynamiska tester, cystoskopi, PSA mätning, TRUS prostata och andra studier. I svåra fall kan patienter skickas till prostata biopsi. Dessutom patienten händer över det allmänna och biokemisk analys av blodkoagulering, test för HIV, hepatit och syfilis före TURP. Undersökningsplanen innehåller även EKG och bröströntgen.

I närvaro av somatisk patologi undersöks patienten av en läkare med lämplig profil: kardiolog, pulmonologist, gastroenterolog, etc. Vid behov tillhandahålls lämplig terapi. En vecka före transuretral resektion av prostata, ska patienten sluta ta antikoagulantia. Sjukhusisering utförs i 1-3 dagar, i vissa fall är patienter på sjukhus på morgonen på operationsdagen. På tröskeln till transuretral resektion av prostata ordineras ett anestesi samråd. Inom 8 timmar före ingreppet rekommenderas att man slutar att äta mat och vätskor.

Metod för genomförande

Intervention utförs under generell anestesi eller spinalanestesi. Patienten läggs på ryggen med benen upp och spridas. I urinblåsan sätts ett resektoskop in genom urinröret. Urled urin och fyll i blåsan med furatsilinom. Bestämma den ungefärliga punkten för den kommande TURP (verumontanum, övre adenom), och sedan göra en (mitten) eller två (sidan) av kanalen för att ta bort den modifierade körtelvävnaden.

Därefter expanderas kanalerna. Utför transuretral resektion av prostata, ständigt bedöma tillståndet och typen av vävnader, för att inte skada blåsans vägg, den halvhöga hagen och kapseln i körteln. Blåsan tvättas kontinuerligt för att ge en bra visuell bild av driftsfältet. Blödande kärl koagulerar. Efter avslutad huvudstadium av transuretral resektion av prostata undersöks körtelkörteln, om nödvändigt utförs ytterligare koagulering för att stoppa blödning. Ta sedan bort resektoskopet och injicera uretralkatetern. För att minska risken för komplikationer är interventionens längd begränsad till 40-60 minuter.

Efter TOUR av prostata

Efter operationen levereras patienten till avdelningen. Tilldela antibiotika och smärtstillande medel, utföra inlopp och utflöde bevattning av blåsan genom urinvägskatetern. Med användning av tre-vägs katetern efter transuretral resektion av prostatan möjliggör tillförsel av steril vätska i blåsan, och avlägsnande blodproppar i blåsan konservering sovande tillstånd för att bättre sårläkning. Varaktigheten av blåsans tvättning och avlägsnande av katetern efter transuretral resektion av prostatan bestäms baserat på mängden blod som flyter i en vätska.

Typiskt avlägsnas katetern efter 2-4 dagar. I det följande, i flera dagar är obehagliga känslor under urinering och föroreningar av blod i urinen möjliga. Patienten rekommenderas att konsumera tillräckligt med vätskor och undvika överflöd av blåsan. Efter avlägsnande av katetern utmatas patienten till en poliklinisk behandling. Inom en månad efter transuretral resektion rekommenderas prostata att ge upp samlag och fysisk ansträngning. På lång sikt upplever de flesta patienter retrograd ejakulation, vilket anses av andrologister inte som en komplikation, men som en naturlig effekt av ingreppet.

komplikationer

Listan över tidiga komplikationer efter transuretral resektion av prostata innefattar blödning, syndrom av vattenförgiftning och infektioner i det urogenitala systemet. När blödning utförs genom infusionsterapi, injiceras hemostatiska. I syndromet av vattenförgiftning är lazix ordinerat för att eliminera hyperhydrering och hypervolemi, intravenösa infusioner av saltlösningar används för att korrigera diselektrolit. När infektioner används, intensiv antibakteriell behandling. På lång sikt efter transuretral resektion av prostata utvecklar vissa patienter minskning av urinröret och skleros i blåsans hals, vilket kräver kirurgisk behandling. Incidensen av komplikationer är ca 10%, återfall av adenom detekteras hos mindre än 1% av patienterna.

Kostnaden för transuretral resektion av prostata i Moskva

TUR i prostatakörteln är en effektiv modern metod för kirurgisk behandling av små och medelstora adenom. Det produceras i specialiserade urologiska och andrologiska kliniker, stora multidisciplinära centra, som har endoskopisk utrustning för att utföra sådana insatser. Priserna för transuretral resektion av prostata i Moskva varierar beroende på anestesimetoden, volymen av preoperativ förberedelse, vistelsens längd på sjukhuset och andra faktorer. Anledningen till att kostnaden för tekniken ökar kan vara hög kvalificering av kirurgen, tillgången till ytterligare tjänster.

I Moskva är transuretral resektion av prostata 56 677 r. (i genomsnitt). Förfarandet kan slutföras på 93 adresser.

TURP eller prostata-transuretral resektion

TURP eller prostata-transuretral resektion - endoskopisk, den minst traumatiska kirurgiska operationen, används för att avlägsna prostata adenom genom urinröret. TURP är i syfte att återställa tillräcklig urinering, är prostata avlägsnas inte helt, men endast ökat adenomatös vävnad (BPH), klämma urinröret.

Fördelen med TUR hos prostata före öppen adenomektomi är avsaknaden av externa snitt och därmed kortare perioder av patientåtervinning och förmågan att snabbt återgå till det normala livet.

TUREN i prostata kräver specialiserade endoskopiska färdigheter från kirurgen och tillgången på specialutrustning.

Prostens TOUR är "guldstandarden" vid den kirurgiska behandlingen av prostata adenom.

Operation TUR prostata, när ska man göra?

Indikationer för TUR av prostata (transuretral resektion av prostatakörteln).

Kirurgi av prostatas TUR i vår klinik utförs med volymen av prostatakörteln upp till 110 cm3 i följande fall (erfarenheten av sådana operationer kan utföras med sådana volymer med utmärkt effekt):

- akut eller kronisk retention av urinering,

- njursvikt på grund av prostata adenom

- hematuri (en blandning av blod i urinen), orsakad av prostata adenom),

- Blåsans stenar,

- Vanliga urinvägsinfektioner orsakade av prostata adenom,

- mycket långsam urinering (urinströmmetri-maximal urineringshastighet mindre än 5-7 ml per sekund),

- Närvaron av en stor mängd resterande urin (efter urinblåsning i blåsan förblir mer än 100 ml urin)

- Ineffektivitet av konservativ terapi vid behandling av prostata adenom.

Komplikationer som kan inträffa efter TUR i prostata.

- Problem med retention av urin, är sällsynta, i erfarna händer mindre än 1%.

- Retrograd ejakulation och infertilitet - kasta sperma under utlösning i blåsan (orgasm är och det finns ingen sperma) - ofta.

- Erektil dysfunktion, extremt sällan, vi har inte sett sådana komplikationer.

- Förstoring av urinröret (smalning av urinröret), sällan 3-5%.

- Skador på inre organ - extremt sällsynt.

- TOUR syndrom är inte ofta i erfarna händer.

Kontraindikationer till TUR av prostata adenom.

Med tanke på den erfarenhet av liknande verksamhet med urologic perspektiv kontraindikation för TURP adenom kan vara bara tekniska frågor, t ex oförmåga att sätta patienten på undersökningsbordet (vilket är arbetsläget kräver en teknik TURP adenom) på grund av den uttalade artros i höftleden, prostata volymen är mer än 110 cm.

Kontraindikationer till TUR av prostataadenom (någon operation), som narkosläkarna kommer att vägra att använda, kan verkligen vara från sidan:

-kardiovaskulärt system (trombos av nerverna i benen, benen, svår hjärtsvikt, flera hjärtinfarkt i anamnesen etc.)

-andningsorgan (lunginflammation, svår andningsfel etc.)

- nervsystemet (stroke, epilepsi, etc.)

-muskuloskeletala systemet (koxartros hos höftlederna, uttalad osteokondros hos ländryggen, etc.)

-brott mot blodkoagulabilitet (koagulopati av olika ursprung),

-Infektiösa eller inflammatoriska sjukdomar (influensa, SARS, etc.)

-Sjukdomar i matsmältningssystemet (akut sår i magen, tolvfingertarmen).

Därför genomgår alla våra patienter före undersökningen av prostataadenom TUR genomgå undersökning och samråd med närstående specialister.

Preoperativ undersökning är en TUR-operation av prostata.

1. Kliniskt blodprov - begränsningsperioden är inte mer än 15 dagar.

2. Allmän analys av urin-begränsningsperioden är inte mer än 15 dagar.

3. Koagulogram (MNO, protrombin, fibrinogen, APTTV) - begränsningsperioden är högst 15 dagar.

4. Biokemiskt blodprov (glukos, total protein, karbamid, kreatinin, AST, ALT) - begränsningsperioden är högst 15 dagar.

5. EKG och undersökning av terapeuten, om nödvändigt, en gastroskopi, ultraljud av hjärtat och blodkärlen i nacken, nedre extremiteterna, om det finns en kurva diabetes-socker och samråd med endokrinolog.

6. Analyser för RW, HIV, Hbs, HCV (dvs test för syfilis, HIV, hepatit B och C) - gäller i 3 månader.

7. Blodtyp, Rh-faktor.

8. Fluorografi eller en lungväggen - Slutsatsen är giltig inom ett år.

MYCKET VIKTIGT. Berätta urologen om de droger som tagits.

Drift TUR BPH kan göras 5 dagar efter utsättnings krovorazzhizhayuschih läkemedel, t ex aspirin, trombotisk-ACC, klopidogrel, warfarin, etc Aktivera mottagning krovorazzhizhayuschih läkemedel kan vara 3 dagar efter avlägsnande av katetern, i frånvaro av blod i urinen.

Hospitalisering idag är en TUR-operation för prostataadenom i morgon.

12 timmar före operationen, bör prostatens TUR vägra att äta. På morgonen på operationsdagen, utan att gå ut ur sängen, måste du ha kompressionstrumpor eller hakla benen med ett elastiskt bandage, då ska du utföra en rengörande enema.

Preoperativ antibiotikaprofylax enligt rekommendationer från Europeiska unionen av urologer.

30 min före operationen av prostatens TUR-adenom utförs en injektion av ett antibiotikum (cefalosporin, fluorokinolon).

Bedövning före prostata: det kan vara allmänt eller ryggradigt.

I 99% av fallen gör vi spinalanestesi - det tolereras bättre.

Du är eskorterad till operationsstugan, narkosläkaren ger dig en ryggradsbedövning (under operationen du kommer att vara medveten) för att inaktivera smärta och motorisk känslighet hos underkroppen och benen.

TURP prostata - styling under operationen.

Därefter placeras du i positionen "på gynekologisk stol" behandlad med ett antiseptiskt område av de yttre könsorganen, perineum och underlivet, täckt med sterilt underkläder.

Förloppet av operationen är TURP prostata.

Kirurgen inför ett särskilt instrument (resektoskopet) i urinröret (TURP drift började) och börjar skära adenomatös vävnad med en stigning 5mm på djupet, tills det kommer till prostatakapseln samtidigt koagulera blodkärl, kontrollera allt som händer på skärmen. Vidare är avlägsnande av vävnaden tvättas ut från blåsan, uppsamlas i en behållare, vägdes och skickas till patologen, eftersom det är viktigt att inte missa prostatacancer, även om det visar sig efter TURP sällan, 3-5%.

TOSTEN i prostata varar 1-2 timmar, beroende på prostatavolymen.

TUR för prostata adenom slutar med montering av en uretralkateter 3-vägs, för eventuell tvättning av blåsan i den tidiga postoperativa perioden.

Tidig postoperativ period efter TUR av prostata adenom.

Patienten på en gurney går till avdelningen, inte till intensivvården, patienten kan äta och dricka strax efter operationen i avdelningen, går anestesi i 2-4 timmar.

MYCKET VIKTIGT. Stå upp tills nästa morgon inte är möjligt, annars kommer huvudet att bli mycket ömt.

Ta bort urinkatetern efter att ha stoppat hematuri (en blandning av blod i urinen) i 1-3 dagar efter driften av TUR.

Patienten börjar urinera omedelbart efter avlägsnande av katetern.

Ett extrakt nästa dag efter avlägsnande av katetern.

Vår klinik har ackumulerat stor erfarenhet av att utföra TUR-drift av prostata adenom. Med en prostatavolym på mer än 110 cm3 utför vi laparoskopisk adenomektomi.

Operation TUR adenom i prostata, spela in telefon: 8 (495) -646-29-70

Om du fortfarande har frågor om operationen av TOUR-prostatan, ring: 8 (495) -642-29-70

Hälsa åt dig. Med vänliga hälsningar, Dr Khodakov Alexander Anatolyevich.