Huvud
Massage

Transuretral resektion av prostata adenom (TUR) - Förberedelse för operation, konsekvenser

Om du har diagnostiserats med prostatahyperplasi (Figur 1), och du talar om behovet av operation, bör du vara medveten om att det i läkemedel för behandling av prostatapatologi finns en transuretral resektion av prostata (TUR).

Fig. 1 - Prostata adenom som en indikation på TUR.

Med denna typ av kirurgisk behandling används en laserstråle för att förånga eller avlägsna den hypoplastiska prostata vävnaden. Laseroperationen varar i genomsnitt cirka en timme. För att komma åt prostata vävnaden, istället för att klippa bukväggen, använd naturliga öppningar, i synnerhet urinröret.

TUR är ett alternativ till öppna ingrepp på prostatakörteln.

Indikationer för TUR

När kommer operationen att hjälpa?

Vanliga indikationer för resektion är:

 • Försämring av livskvaliteten på grund av ständiga dizuricheskih störningar på bakgrunden till patologin av prostatakörteln. Trots medicinsk behandling, sparade klagomål försvagar ström av urin, känsla av ofullständig tömning av blåsan, natten urinering från tre till sex gånger per natt, uppmana att urinera strax efter urinering.
 • Kronisk och akut retention av urin. Om akut urinretention leder oundvikligen till akut vård, så är det nödvändigt att utföra ultraljud för att bestämma kronisk retention av urin, enligt resultaten av vilken volymen av kvarvarande urin når upp till 600-700 ml.

Vem kan manövreras på?

Eftersom denna typ av behandling för prostata adenom anses vara en mild interventionsmetod är terapimetoden lämplig både för patienter med stor prostatavolym utan samtidiga sjukdomar och för patienter som har:

 • kardiovaskulär patologi;
 • sjukdomar i andningssystemet;
 • endokrina sjukdomar;
 • samtidiga sjukdomar i det genitourära systemet;
 • operativa ingrepp på urinblåsan, tarmarna, prostatakörteln i anamnesen;
 • lust att upprätthålla erektil funktion
 • kombination av prostatahyperplasi med återkommande inflammation
 • misstanke om onkologisk patologi i prostata.

Typer av operationer på prostatakörteln

I urologi finns tre typer av kirurgisk ingrepp för behandling av prostata sjukdomar.

Offentlig metod

Vid utförandet av denna typ av ingrepp görs snittet i den suprapubiska regionen och den hyperplastiska prostatakörteln är transvezikalno, dvs genom blåsan.

Operativ intervention är förknippad med ett stort antal komplikationer, kräver lång tid och har en signifikant risk för patienten. I öppen kirurgi är imponerande mängd blodförlust, vilket bidrar till ytterligare utveckling av anemi hos patienten och leder till en förlängning av rehabiliteringsperioden. Med tanke på den betydande område förändring (skador) och vävnaden vid risk för postoperativ blödning dragblåsväggen på grund av urin fyllningsbevattningssystem som används för att tvätta blodproppar, vilket kräver installation av urinkatetern och fungerar epitsistostomy.

Sjukhusisering tar ungefär 4-5 veckor.

Långsiktiga komplikationer av den öppna metoden för prostatektomi inkluderar:

 • allvarlig erektil dysfunktion (brott mot kraft)
 • urininkontinens på grund av skador på blåsans sphincter;
 • frånvaro av sperma i ejakulat
 • strängning av urinröret (förträngning i kanalen mot bakgrund av adhesivprocesser);
 • inflammatoriska sjukdomar hos den manliga sexuella sfären (orchitis, orchitis epididymitis, cystitis);
 • dropsy av testis;
 • bråck.

Om patienten har allvarliga extragenital sjukdomar, denna typ av operativa fördelar kontraindicerat och som palliativ avledning metod för akut urinretention utförs epitsistostomiya - härleda den elastiska slangen från blåsan genom den kirurgiska öppningen.

Fördelarna med operationen är:

 • möjligheten att visualisera regionala lymfkörtlar och ta material för histologisk undersökning, vilket är faktiskt för misstänkt prostatacancer för att bestämma processen i processen och ytterligare hanteringstaktik.
 • radikal lösning av problemet: med öppen prostatektomi var återkommande utveckling i framtiden för hyperplasi (proliferation av körtelvävnader) minimal.

Laparoskopisk kirurgi

Laparoskopisk kirurgi möjliggör avlägsnande av hyperplastisk prostata genom små snitt under visuell kontroll.

I detta operativa manual tillgänglig från regionala lymfkörtelbiopsi av misstänkt tumör process, men som i allmänhetens tillgång prostatektomi, är kirurgi komplikation erektil dysfunktion och sperma kastas i urinblåsan (retrograd ejakulation). Andelen andra komplikationer med laparoskopiska ingrepp på prostatakörteln är mindre.

Transuretral resektion

Att utföra resektion (excision) in i urinblåsan genom urinröret införes specialiserad kirurgiskt verktyg - resektoskop och via slinga excision inträffar proliferation av prostatavävnadssektioner med användning av de skadliga effekterna av laserstråle (se fig 2..). Operationen utförs under spinalanestesi, vilket anses vara en sparsam typ av anestesi för patienten.

Fig. 2 - Transuretral resektion av prostata.

Kontroll över de förekommande manipulationerna sker med hjälp av hög precisionsoptik. För att åstadkomma visualisering genom kanalerna i ett resektoskop utförs flödet och utflödet av vätska, vilket signifikant minskar traumatiseringen av vävnader.

Operativa ingrepp på prostatakörteln, beroende på vilken laser som används, är indelad i:

 1. Laserablation (förångning), i vilken en laser bränner (förångar) förstorad prostatavävnad;
 2. Laserkämning, där laserstrålen ersätter kirurgens skalpell.

Resultatet av operationen är detsamma: avlägsnande av vävnaderna i den hypertrofierade körteln (se figur 3), som tillåter oss att upprätta en urineringshandling.

Fig. 3 - Resultat av operationen.

Förångning är lämplig som operativt hjälpmedel för en liten mängd prostata, och för en stor volym är det att föredra att utföra enukleering.

Efter operationen är Foley-katetern placerad i blåsan genom urinröret för att skapa förutsättningar för tillräcklig urinutflöde. Till skillnad från andra användningsmetoder överskrider inte kateterns längd i blåsan 2-4 dagar.

Installation av dräneringsröret utför följande funktioner:

 • Bevattning (förhindrar bildandet av blodproppar och obstruktion av urinröret);
 • ger ett tillstånd av "tom" blåsan, vilket hjälper till att förhindra blödning.

Förberedelser för en operation

Det är nödvändigt att genomgå en klinisk urologisk undersökning för sjukhusvistelse på ett sjukhus:

 • Laboratoriediagnostics (KLA, OAM, blodkemi, blod för syfilis, viral hepatit B och C, HIV-infektion, blod för prostataspecifikt antigen (PSA), I cal / g).
 • Instrumentdiagnostik innefattar ultraljud av njurarna, urinblåsan, prostata med kvarvarande urinkontroll, uroflowmetri (mätning av urinfrekvens), EKG, FL-grafi.
 • samråd med terapeuten och andra specialister, om det finns samtidiga sjukdomar.

Ibland, att som ytterligare metoder för undersökning, administrerades undersökning och exkretoriska urografi klargöra den funktionella förmågan hos njurarna och sjukdomar i det urogenitala systemet, och MRT av bäckenorganen.

Återhämtningsperiod

Återhämtningsperioden fortsätter vanligtvis smidigt och utan komplikationer. Bo på sjukhuset tar 10-12 dagar.

Själv urinering återställs på dag 2-4 nästan i 100% av fallen efter avlägsnande av Foley kateter.

Senare passerar patienten under överinseende av en urinläkare och är hemma i antibakteriell antiinflammatorisk behandling.

Konsekvenser av operationen

Oönskade konsekvenser efter TUR är ganska sällsynta. Men med tanke på att laserresektion är ett operativt ingrepp, kan följande komplikationer uppstå.

Vad är och vad gör transuretral resektion av prostata adenom

Adenom i prostatakörteln är en del av åldrandet av den manliga kroppen.

Prostatakörteln ökar i storlek och män har problem.

Det kommer en tid då konservativ behandling inte ger de nödvändiga resultaten och det är nödvändigt att tillgripa hjälp av kirurger.

Vad är TUR adenom prostata läs i artikeln.

Om sjukdomen

Vad är operationen av TUR BPH? Endoskopiska operationer i urologi i vår tid är ganska vanliga och har fått ett brett erkännande. Transuretral resektion (TUR) av prostata adenom är en metod för minimalt invasiv (lågt traumatisk) endokirurgisk ingrepp.

Enligt American Urological Association, för 1992-1996, av alla kirurgiska ingrepp utfördes TUR för prostata adenom i genomsnitt hos 80% av patienterna.

Operationen är ett fullständigt eller partiellt avlägsnande av prostatakörteln med samtidig kauterisering av kärl med högfrekvent elektrisk ström med ett speciellt endoskopiskt instrument som transporteras genom urinröret.

Transuretral resektion av prostata adenom: vad är det? Men du måste veta att transuretral resektion av prostata är en operation som är en av de mest komplicerade i endoskopisk urologi att utföra och måste göras av en läkare som har speciella färdigheter.

TUR adenom prostata: Vad är det och hur läser proceduren nedan.

Indikationer för ledning

Uppbyggnaden av många års erfarenhet och förbättring av tekniker och verktyg för sådana kirurgiska ingrepp gjorde det möjligt att expandera indikationer för kirurgiskt ingrepp i prostata adenom.

Följaktligen kommer symtomatisk prostatahyperplasi i vilken etapp som helst att vara en indikation för operationen:

 • Relativ ung ålder av patienten (för att upprätthålla sexuell funktion);
 • Prostatavolym inte mer än 80 cm3;
 • långvarig behandling av prostataadenom med läkemedel
 • allvarliga kardiovaskulära eller endokrina sjukdomar associerade med underliggande
 • misstanke om prostatacancer.

Hur utförs operationen?

Vid stationära förhållanden samlas alla analyser, EKG, ultraljud av prostatakörteln.

Förberedelse för operation TUR adenom prostata:

 • två veckor före operationen, sluta ta antikoagulantia;
 • från kvällen före förfarandet för att vägra att äta.

Utför en operation under allmän eller epiduralanestesi.

Operationen består av flera steg:

 1. Det första steget är införandet av ett speciellt endoskop (resektoskop) i urinröret. Med hjälp av det här verktyget kan du förstå omfattningen av den kommande operationen.
 2. Det andra steget - genomförandet av resektion, det vill säga skärning av små bitar av adenom med en elektrisk slinga.
 3. Den tredje etappen är stopp av blödning från kärlen på de ställen där adenomen avlägsnades. För att göra detta, använd speciella rullar (vaportrody). De överför el, som slutar blöda. Allt detta gör att du kan utföra operationen så säkert som möjligt och minimera risken för blödning.
 4. Det fjärde steget är avlägsnandet av resekterade vävnadsstycken, vilka sedan skickas för histologisk undersökning för att utesluta degenerering av adenom i cancer.
 5. I slutet av operationen installeras ett kateterbesättningssystem i flera dagar för att förhindra bildandet av blodproppar. Operationen varar drygt en timme.

Transuretral resektion av prostata adenom effekter och komplikationer

Under förutsättning att alla de grundläggande reglerna för aseptisk och antiseptisk, rätt referensperioden efter TUR operation av BPH - effekter är i stort sett frånvarande. Men ibland när man kör processer när det finns degeneration av adenom, tecken på groning i intilliggande vävnad, medföljande kroniska urogenitala sjukdomar - kan uppleva komplikationer.

Surgery (TUR) av prostata adenom - komplikationer efter:

 • blödning vid dålig hemostas
 • dysuri på grund av vävnadsskräp i urinröret
 • urininkontinens på grund av blåsans sphincter;
 • TUR-syndrom eller vattenförgiftning uppstår när vätskan som tvättas av blåsan går in i blodet;
 • Erektil dysfunktion beror ofta på ålder (ju äldre patienten är, desto mindre har han kapacitet att bibehålla en normal erektion).
 • retrograd ejakulation - kasta sperma i blåsan och vidare ta bort det med urin, vilket är fyllt med infertilitet.

rehabilitering

Återhämtningsperioden efter TUR för prostataadenom beror på patientens tillstånd. Varje operation kan orsaka komplikationer. I den postoperativa perioden av TUR-adenom i prostata (operation) kommer det att vara nödvändigt att tvätta blåsan i 12-24 timmar. Men inom tre veckor i urinen kan det fortfarande förekomma blod.

Operation TUR adenom prostata - rehabilitering efter:

 1. Det rekommenderas att dricka mer vätska.
 2. Observera kosten för normal drift av mag-tarmkanalen.
 3. Under de första veckorna bör du försöka undvika överdriven fysisk aktivitet.
 4. Vandring rekommenderas.
 5. Sexuellt liv ska skjutas upp i sex veckor.

Innan full återhämtning kan ta flera månader.

På grund av effekterna av en rundtur i prostata adenom borde du inte ge upp. Om läkaren erbjuder dig TUR för prostataadenom, är det värt att lyssna på en specialist. Efter bara 2 till 3 dagar på sjukhuset kommer du att förbättra din livskvalitet. Operationen kan lindra symtomen på sjukdomen under de kommande 15 åren.

Endast 10% av den manliga befolkningen behöver återoperation. Iakttagande av alla rekommendationer från läkaren kommer återhämtningen efter operationen att fortsätta snabbare.

Tour operation av prostata adenom

Hem> Urologi> Transuretral resektion av prostata adenom (TUR) - förberedelse för operation, konsekvenser

Transuretral resektion av prostata adenom (TUR) - Förberedelse för operation, konsekvenser

Om du har diagnostiserats med prostatahyperplasi (Figur 1), och du talar om behovet av operation, bör du vara medveten om att det i läkemedel för behandling av prostatapatologi finns en transuretral resektion av prostata (TUR).

Transuretral resektion av prostata är "guldstandarden" bland blodlösa laseroperationer och har bevisade fördelar jämfört med öppet hålrum och andra ingrepp.

Fig. 1 - Prostata adenom som en indikation på TUR.

Med denna typ av kirurgisk behandling används en laserstråle för att förånga eller avlägsna den hypoplastiska prostata vävnaden. Laseroperationen varar i genomsnitt cirka en timme. För att komma åt prostata vävnaden, istället för att klippa bukväggen, använd naturliga öppningar, i synnerhet urinröret.

TUR är ett alternativ till öppna ingrepp på prostatakörteln.

Indikationer för TUR

När kommer operationen att hjälpa?

Vanliga indikationer för resektion är:

 • Försämring av livskvaliteten på grund av ständiga dizuricheskih störningar på bakgrunden till patologin av prostatakörteln. Trots pågående medicinsk behandling kvarstår klagomål om försvagningen av urinströmmen. känsla av ofullständig tömning av blåsan, natt urinering från tre till sex gånger per natt, uppmanar att urinera kort efter urinering.
 • Kronisk och akut retention av urin. Om akut urinretention leder oundvikligen till akut vård, så är det nödvändigt att utföra ultraljud för att bestämma kronisk retention av urin, enligt resultaten av vilken volymen av kvarvarande urin når upp till 600-700 ml.

Vem kan manövreras på?

Eftersom denna typ av behandling för prostata adenom anses vara en mild interventionsmetod är terapimetoden lämplig både för patienter med stor prostatavolym utan samtidiga sjukdomar och för patienter som har:

 • kardiovaskulär patologi;
 • sjukdomar i andningssystemet;
 • endokrina sjukdomar;
 • samtidiga sjukdomar i det genitourära systemet;
 • operativa ingrepp på urinblåsan, tarmarna, prostatakörteln i anamnesen;
 • lust att upprätthålla erektil funktion
 • kombination av prostatahyperplasi med återkommande inflammation
 • misstanke om onkologisk patologi i prostata.

Men, precis som alla andra kirurgiska ingrepp, har insatsen strikta indikationer och kontraindikationer, och det slutliga beslutet om användningen av namnet på denna teknik tar urolog individuellt anpassad till tillståndet hos varje enskild patient.

Typer av operationer på prostatakörteln

I urologi finns tre typer av kirurgisk ingrepp för behandling av prostata sjukdomar.

Offentlig metod

Vid utförandet av denna typ av ingrepp görs snittet i den suprapubiska regionen och den hyperplastiska prostatakörteln är transvezikalno, dvs genom blåsan.

Operativ intervention är förknippad med ett stort antal komplikationer, kräver lång tid och har en signifikant risk för patienten. I öppen kirurgi är imponerande mängd blodförlust, vilket bidrar till ytterligare utveckling av anemi hos patienten och leder till en förlängning av rehabiliteringsperioden. Med tanke på den betydande område förändring (skador) och vävnaden vid risk för postoperativ blödning dragblåsväggen på grund av urin fyllningsbevattningssystem som används för att tvätta blodproppar, vilket kräver installation av urinkatetern och fungerar epitsistostomy.

Sjukhusisering tar ungefär 4-5 veckor.

Långsiktiga komplikationer av den öppna metoden för prostatektomi inkluderar:

 • allvarlig erektil dysfunktion (brott mot kraft)
 • urininkontinens på grund av skador på blåsans sphincter;
 • frånvaro av sperma i ejakulat
 • strängning av urinröret (förträngning i kanalen mot bakgrund av adhesivprocesser);
 • inflammatoriska sjukdomar hos den manliga sexuella sfären (orchitis, orchoepidymit, epididymit, cystit);
 • dropsy av testis;
 • bråck.

Om patienten har allvarliga extragenital sjukdomar, denna typ av operativa fördelar kontraindicerat och som palliativ avledning metod för akut urinretention utförs epitsistostomiya - härleda den elastiska slangen från blåsan genom den kirurgiska öppningen.

Fördelarna med operationen är:

 • möjligheten att visualisera regionala lymfkörtlar och ta material för histologisk undersökning, vilket är faktiskt för misstänkt prostatacancer för att bestämma processen i processen och ytterligare hanteringstaktik.
 • radikal lösning av problemet: med öppen prostatektomi var återkommande utveckling i framtiden för hyperplasi (proliferation av körtelvävnader) minimal.

Laparoskopisk kirurgi

Laparoskopisk kirurgi möjliggör avlägsnande av hyperplastisk prostata genom små snitt under visuell kontroll.

I detta operativa manual tillgänglig från regionala lymfkörtelbiopsi av misstänkt tumör process, men som i allmänhetens tillgång prostatektomi, är kirurgi komplikation erektil dysfunktion och sperma kastas i urinblåsan (retrograd ejakulation). Andelen andra komplikationer med laparoskopiska ingrepp på prostatakörteln är mindre.

Transuretral resektion

Att utföra resektion (excision) in i urinblåsan genom urinröret införes specialiserad kirurgiskt verktyg - resektoskop och via slinga excision inträffar proliferation av prostatavävnadssektioner med användning av de skadliga effekterna av laserstråle (se fig 2..). Operationen utförs under spinalanestesi, vilket anses vara en sparsam typ av anestesi för patienten.

Fig. 2 - Transuretral resektion av prostata.

Kontroll över de förekommande manipulationerna sker med hjälp av hög precisionsoptik. För att åstadkomma visualisering genom kanalerna i ett resektoskop utförs flödet och utflödet av vätska, vilket signifikant minskar traumatiseringen av vävnader.

Operativa ingrepp på prostatakörteln, beroende på vilken laser som används, är indelad i:

 1. Laserablation (förångning). vid vilken en laser brinner (förångar) förstorad prostatavävnad;
 2. Laserkämning, där laserstrålen ersätter kirurgens skalpell.

Resultatet av operationen är detsamma: avlägsnande av vävnaderna i den hypertrofierade körteln (se figur 3), som tillåter oss att upprätta en urineringshandling.

Fig. 3 - Resultat av operationen.

Förångning är lämplig som operativt hjälpmedel för en liten mängd prostata, och för en stor volym är det att föredra att utföra enukleering.

Efter operationen är Foley-katetern placerad i blåsan genom urinröret för att skapa förutsättningar för tillräcklig urinutflöde. Till skillnad från andra användningsmetoder överskrider inte kateterns längd i blåsan 2-4 dagar.

Installation av dräneringsröret utför följande funktioner:

 • Bevattning (förhindrar bildandet av blodproppar och obstruktion av urinröret);
 • ger ett tillstånd av "tom" blåsan, vilket hjälper till att förhindra blödning.

Således, med hänsyn till den minsta andel komplikationer, kortare återhämtningstid,,,, är hög sannolikhet för konservering av sexuell funktion förmågan att hjälpa patienter med samtidig sjukdom möjlighet att ta material för biopsi transuretral resektion av operationen på patologin av prostatan mer föredragen.

Förberedelser för en operation

Det är nödvändigt att genomgå en klinisk urologisk undersökning för sjukhusvistelse på ett sjukhus:

 • Laboratoriediagnostics (KLA, OAM, blodkemi, blod för syfilis, viral hepatit B och C, HIV-infektion, blod för prostataspecifikt antigen (PSA). I ​​cal / g).
 • Instrumentdiagnostik inkluderar ultraljud av njurarna, blåsan, prostata med kvarvarande urinkontroll, uroflowmetry (mätning av urinhastigheten). EKG, FL-grafy.
 • samråd med terapeuten och andra specialister, om det finns samtidiga sjukdomar.

Ibland, att som ytterligare metoder för undersökning, administrerades undersökning och exkretoriska urografi klargöra den funktionella förmågan hos njurarna och sjukdomar i det urogenitala systemet, och MRT av bäckenorganen.

Återhämtningsperiod

Återhämtningsperioden fortsätter vanligtvis smidigt och utan komplikationer. Bo på sjukhuset tar 10-12 dagar.

Själv urinering återställs på dag 2-4 nästan i 100% av fallen efter avlägsnande av Foley kateter.

Senare passerar patienten under överinseende av en urinläkare och är hemma i antibakteriell antiinflammatorisk behandling.

Konsekvenser av operationen

Oönskade konsekvenser efter TUR är ganska sällsynta. Men med tanke på att laserresektion är ett operativt ingrepp, kan följande komplikationer uppstå.

Tidiga postoperativa komplikationer

 • Postoperativ blödning. Tilldela blodåterställande medel, med ineffektivitet utförs endoskopisk diatermokoagulering;
 • Syndrom av vattenförgiftning av kroppen. Under operationen är det möjligt att få mycket vatten i blodet, det är extremt sällsynt.

Sena postoperativa komplikationer

 • Överföring av sperma till blåsan;
 • Urininkontinens. I ett antal patienter går det 2-3 månader på bakgrund av läkemedelsbehandling (Vezikar, Vezomni, Urotol, Driptan, Spazmex) och speciella övningar.
 • Urinrörets strukturer. Komplikation förekommer hos en av 10 patienter, tillståndet korrigeras med hjälp av bougie och i frånvaro av effekt - urinröret utförs;
 • Kroniska inflammatoriska sjukdomar hos den manliga sexuella sfären. Vid adekvat behandling med antibakteriella medel (Tavanic, Floracid, Suprax) är de ganska mottagliga för behandling.

Doktor-urolog Mishina V.V.

Transuretral resektion (TUR) av prostata adenom

I prostataadenom är huvudbehandlingsåtgärden TUR (transuretral resektion av prostata adenom). Denna typ av kirurgisk ingrepp är en av de vanligaste typerna av eliminering av prostata patologi.

Denna operation hänvisar till minimalt invasiv, den började användas under det tjugonde århundradet, sedan dess har den inte förlorat sin relevans. TUR har ett antal otvivelaktiga fördelar, eftersom det använder en laser som tar bort hyperplastisk prostatavävnad.

Kirurgerna skär inte vävnaden, de använder framgångsrikt naturliga öppningar (till exempel urinröret). Det är genom det att penetration till prostatakörteln sker. Trots den omfattande användningen av denna operation, bland patienter som behöver det, finns det många frågor om det.

Vem visas TOUREN?

Huvudskälen till detta ingripande kommer att vara:

 1. Akuta och kroniska former av urinretention. I denna akuta typ krävs omedelbar operation, och terapiens taktik för kronisk fördröjning innebär en ultraljudsundersökning av urin (återstående volym av vätska i blåsan är ca 600 ml).
 2. Minska levnadsstandarden på bakgrund av sjukdomar i urinering på grund av ineffektiviteten av medicineringsbehandling. En person störs av frekvent urinering, en känsla av missnöje efter frisättning av blåsan, en svag ström.
 3. Små prostatavolymer är dock mycket intensiva negativa symtom.
 4. Patologiska processer i njurarna mot bakgrund av prostata adenom.
 5. Ofta förnybara infektioner i urinvägarna.
 6. Malignt neoplasma i urinblåsan.

Kontraindikationer till operation

Det finns ett antal situationer där en operation inte kan utföras, eftersom det finns ett större hot mot livet. De viktigaste är:

 • störningar i blodets förmåga att levra (von Willebrands sjukdom, hemofili) tillfälligt förbjudas drivs människor som tar blodförtunnande medel - ingripande är möjligt en vecka efter indragningen av dessa läkemedel (klopidogrel, acetylsalicylsyra, Magnekard);
 • infektioner i urin- - innan du börjar operationen bör vara att bota en akut process eller för att uppnå en stabil remission (för detta att ta kontroll hastighetsmätare erytrocytsedimentationshastighet, blod- och urin leukocyter);
 • ankylos av lederna i höftledet;
 • misslyckanden i arbetet med njurar av allvarlig karaktär.


Hemofili är en av kontraindikationerna till interventionen

Dessutom är det värt att veta att om volymen av utbildning överstiger tiotal milliliter, är operationen inte genomförd. Detta beror på att resektoskopet är mycket svårt att sätta i urinröret. Med hjälp av mediciner kommer läkaren att försöka minska adenomen till 60 ml, endast när denna siffra uppnås, är en adenom resektion möjlig.

Hur manifesterar prostata adenom sig?

Det finns många manifestationer av adenom, som inte beror på graden av organproliferation. De viktigaste kommer att vara:

 • smärtsamma känslor som är permanenta
 • känsla av full blåsan;
 • en falsk uppmaning att urinera
 • blodspår i urinen;
 • njursvikt på grund av störd urinränage;
 • obstruktiva fenomen i blåsan;
 • retention av urinvätska;
 • stenar i urinröret.

Hur man förbereder?

Liksom vid vilken operation som helst, kräver transuretral resektion av prostata grundlig förberedelse. Du måste gå igenom en serie studier för att komma till sjukhuset. Bland dem är ett generellt blod- och urintest, ett biokemiskt blodprov, blod för syfilis, hepatit och hiv obligatoriska.

En viktig analys är etableringen av prostataspecifik protein (PSA) -nivå. Om det finns en koagulogram, ska ett koagulogram utföras. Gör det för att förhindra blödning under operationen. I detta fall måste läkaren nödvändigtvis varna att det är omöjligt att ta acetylsalicylsyra före TUR, de avbryts minst sju dagar före det föreslagna datumet för operationen.

Från instrumentella studier bör en man utföra en cystoskopisk undersökning av blåsan, transuretral ultraljud, ett test för urodynamiska abnormiteter. Dessa tekniker hjälper till att bedöma storleken på adenomen, urinorganens organ, prostata i sig.

En obligatorisk rekommendation för alla patienter med prostata adenom är ett rökförbud, förutom den allmänna skada som orsakas av denna missbruk, saktar det återhämtningsprocesserna efter resektion.

På operationens dag förklarar urologen i detalj alla detaljer till patienten. Den senare ska i sin tur informera sin läkare om en eventuell allergi mot substanser, förekomsten av andra sjukdomar, samt de mediciner som han pågår. Om patienten överensstämmer med villkoren för operationen, undertecknar han samtycke till operationen.

Vilka typer av anestesi används för TUR?

Transuretral resektion kan utföras under epiduralanestesi eller allmän anestesi. Valet av denna typ av anestesi beror på patientens allmänna tillstånd, i närvaro av åtföljande patologier, frånvaron eller förekomsten av kontraindikationer till denna eller den typ av anestesi. Valet av anestesi utförs av en anestesiolog.

Epidural anestesi utförs genom att man administrerar en narkos till ländryggen. Samtidigt är patienten medveten, men det finns ingen känslighet under midjan. Denna typ av anestesi har färre skadliga effekter. Det är därför de flesta läkare föredrar det.

Med generell anestesi administreras läkemedlet på ett av tre sätt:

 • inandningsväg (införande av läkemedel genom ansiktsmask);
 • intravenös (medel injiceras direkt i venen);
 • kombinerad metod (kombinerar ovan nämnda sätt).

Patienten är omedveten om hela operationen, andningsapparat av artificiell ventilation för honom.


Denna typ av anestesi har ett antal allvarliga konsekvenser, så det är valt när det inte går att utföra epiduralanestesi

Oavsett valet av anestesi är patienten förbjuden att äta en halv dag före operationen, och du kan inte dricka vätska i 8 timmar. Denna paragraf måste följas strikt för att undvika allvarliga konsekvenser.

Vilken utrustning används för TUR?

Huvudinstrumentet är ett resektoskop, det sätts in i urinröret, det är ett rör genom vilket olika enheter bringas till prostata. Först och främst är det en destruktiv slinga, ett optiskt system.

Den elektriska slingan går in i resektoskopkanalen, med hjälp av den adenomen tas bort. Många elektriska impulser bildas, värme genereras, spänningen är liten och kan inte skada patienten. En av slingorna är bipolär. Det gör det möjligt att utföra TUR även hos patienter med en pacemaker. Men elektroförångningsslingan förångar adenomen med hjälp av en högfrekvent ström.


Resektoskop - huvudverktyget för proceduren

Men vätskan ger en bevattningsanordning.

Steg av transuretral resektion

Innan operationen börjar, måste patienten tömma blåsan. Då ges patienten anestesi, doktorn övervakar sitt tillstånd med hjälp av speciella apparater som återspeglar organsystemens tillstånd. Patienten ligger på baksidan, men underbenen ligger på dalen.

Gång den anestetiska verkan börjat, introducerar en läkare i urinröret resektoskop kanalen via en arbetsslinga, under inflytande av laser överväxt exciderad vävnad. Parallellt tvättas prostatakörteln med vätska, vilket minskar sin traumatism.

Läs också:
Förångning av prostata adenom och recensioner om det
Hur är en operation för att ta bort prostata adenom

Vätskan går genom kanalen, som ligger i resektoskopet självt. Det passerar också optik, vilket gör att du kan övervaka framgången med operationen. Beroende på vilken typ av laser de skiljer:

 1. Förångning (vävnad är bränd).
 2. Enukleation (skalpelsprincipen, dvs adenomet exciseras).

Och vid den första och vid den andra varianten finns det en normalisering av urinflödet. Men förångning passar bättre för små adenomstorlekar, och med imponerande volymer är det nödvändigt att använda enukleation. Vid slutet av operationen resektoskopet tas bort från urinröret, patienten sätta urinkateter, som inte har hänt brott mot urinutflöde på grund av svullnad. Katetret interfererar med bildandet av blodproppar. Lägg det i 2-3 dagar.


Så, Foley-katetern ser ut som ett verktyg för urinering

Varaktigheten av TUR är ungefär en och en halv timme. Efter operationen överförs mannen till avdelningen, där han kontinuerligt övervakas av medicinsk personal.

rehabilitering

På operationsdagen kan patienten bara äta på kvällen, nästa morgon kan du gå. Om det finns smärta, får mannen smärtlindring i form av narkotisk eller icke-narkotisk analgesi.

Återställande av urinering efter avlägsnande av prostata adenom

I urinen under denna period är blodspår tillåtna. Katetern avlägsnas om urin inte visar spår av blod. I genomsnitt är det två eller fyra dagar.

Efter operationen rekommenderas att man dricker vätska i en volym på upp till 2,5 liter, vilket hjälper till att tvätta urinröret. För att minska sannolikheten för infektion föreskriver läkaren antibakteriella läkemedel.

Rehabilitering hemma är också ett mycket viktigt steg. Patienten måste dricka mycket vätskor för att stimulera urinering och skölja urinröret. Vätskan måste konsumeras på morgonen och eftermiddagen, på kvällen är det nödvändigt att begränsa drycken. Uteslut kaffedrycker, alkohol. När allt kommer omkring, kan de utöka blodkärlen, leda till blodförlust.

Var noga med att övervaka korrekthet. Du kan använda laxermedel. Utsätt inte dig för stora belastningar (lyfter vikter högst 3 kg) under två månader efter operationen. Det rekommenderas att utföra ett komplex av Kegel-övningar, de leder till muskelton, som är ansvariga för urinering.


Kegel Restorative övningar för män

Hos hemmet dricker patienten även antibiotika enligt läkarens rekommendationer. Efter avslutad behandling är det nödvändigt att återställa mikrofloran med hjälp av probiotika. Sexuellt liv kan återupptas endast 7 veckor efter TUR.

Vad är komplikationerna?

Varje kirurgiskt ingripande kan leda till komplikationer, TUR är inget undantag. Det beror på läkares personal och patientens kvalifikationer. Under operationen, utveckling av blödning, syndromet av vattenförgiftning, såväl som att skada kapseln i prostatakörteln.

Lite mer är värt att överväga på syndromet av vattenförgiftning. Det uppstår som ett resultat av det faktum att mycket av den vätska som sveper prostata in i blodbanan, som används under operationen. Genom skadade kärl går det in i blodomloppet. Det är också möjligt att skada själva blåsan.

Alla ovanstående komplikationer kallas intraoperativa komplikationer. De tidiga postoperativa komplikationer bör behandlas med hematuri, nedsatt urinering, urinretention, prostatit, urinvägsinfektion.

När det gäller den sena postoperativa perioden finns det väldigt allvarliga komplikationer. Bland dem, striktur i urinröret, sexuell impotens, kasta sperma i blåsan, urininkontinens (kan behandlas inom 2-2,5 månader med hjälp av mediciner).


En av de allvarligaste komplikationerna är stricture i urinröret

Läkarnas kommentarer om transuretral resektion i allmänhet kan summeras till följande slutsats: kirurgi bör endast utföras i extrema fall, föredraget bör ges för laserförångning, det rekommenderas inte att helt avlägsna orgeln. När det gäller patienter är feedbacken på operationen generellt positiv.

Trots möjligheten till komplikationer är TUR guldstandarden vid behandling av prostata adenom. Med rätt tillvägagångssätt och iakttagande av all doktors rekommendationer är sannolikheten för komplikationer minimal.

Effekter av prostata adenomavlägsnande kirurgi

Med adenom (godartad prostatahyperplasi) växer vävnaden i denna körtel. Som ett resultat uppträder godartade neoplasmer (tumörer) som har en negativ effekt på urinering. Detta problem är främst karaktäristiskt för mogna män - från 40 år.

Orsaken till patologin ligger i förändringen i den hormonella bakgrunden - koncentrationen av testosteron minskar och östrogen stiger.

Prostata adenom är en scenprocess. Strategin att bekämpa (konservativ terapi) med en sjukdom vid första och andra etappen innefattar:

 • drogbehandling. Patienterna är förskrivna antibiotika, sulfonamider, androgener;
 • hygienöverensstämmelse
 • dietmat;
 • fysiologiska förfaranden.

Män med avancerad form av prostata adenom kan inte undvika kirurgisk ingrepp - ett radikalt sätt att lösa problemet.

Typer av operation

En patient med en tredje etapp av sjukdomen kan ordineras:

 • snitt;
 • resektion;
 • radikal prostatektomi.

När man väljer en operation styrs läkare av storleken, tillståndet hos prostata, åldern, patientens hälsa.

I jämförelse med andra kirurgiska alternativ innebär denna operation inte borttagning av körtelvävnaden. I hjärtat av snittet ligger prostats dissektion i områdena av kanaltrycket. Som ett resultat ökar lumenet hos de senare och därmed förbättras urinflödet.

Denna operation är mer lämplig för unga patienter med något förstorad prostatakörtel.

Denna operation involverar partiellt avlägsnande av prostata vävnad med efterföljande cauterization av dess kanter. Efterfrågan på en sådan lösning växer varje år. Denna trend är förknippad med låg traumatism, snabb postoperativ återhämtning, låg sannolikhet för komplikationer. Nackdelar med resektion: ineffektiv i svår sjukdom; Patienten måste ha en kateter i flera dagar i den postoperativa perioden.

Radikal prostatektomi

Med ett sådant kirurgiskt ingrepp skär ett snitt över puben prostatavävnaden och sätter in katetern. Det senare är nödvändigt för tillhandahållande av antiseptiska lösningar inuti.

Se även: Prostata cysten hos män - vad du behöver veta

Prostatektomi är ganska effektiv. Patienten blir helt av med tecken på prostata adenom. Och i det här fallet fanns det minuser: allvarliga konsekvenser är troliga. relativt komplex och långsiktig rehabilitering. Radikal prostatektomi ses av läkare som ett extremt mått.

Modern medicin erbjuder regelbundet nya metoder för att bekämpa sjukdomar. Så, i moderna kliniker i behandlingen av prostata adenomlaser används strålning, ultraljud, värme.

Möjliga konsekvenser av att prostata avlägsnas

blödning

En frekvent, mycket farlig postoperativ komplikation. Det är typiskt för 2,5% av männen hänvisade till avlägsnandet av prostata. Det finns fall där blodproppar blockerar urinröret. Situationen kan bli komplicerad av mycket blodförlust. Ibland kan du inte göra utan blodtransfusion.

Vattenförgiftning

Detta är inte mindre vanlig, kallad TUR-syndrom. Det känns själv när en vätska som irrigerar urinröret kommer in i blodomloppet under resektion. Av 100 män efter operationen får 3,5% av patienterna i genomsnitt vattenburna förgiftningar.

Akut retention av urin

Ett sådant problem kan uppstå när urinröret blockeras av blodpropp, de fysiologiska processerna i blåsans muskler och medicinska fel bryts.

Det här är viktigt att veta: den här artikeln tittar på några riktigt allvarliga följder av borttagandet av prostatakörteln. Detta är dock inte en anledning att överge operationen. Dessutom har alla problem som läkare, som har till hands avancerad utrustning, lätt att övervaka, eliminera.

inflammation

Den inflammatoriska processen är resultatet av komplikationer. Det kan också uppstå med långvarig slitage av katetern. Frekvensen av förekomsten av problemet är 50%. Att fastställa faktumet att inflammation tar vanligtvis flera dagar.

Prostata är ett slags hinder för patogena mikroorganismer. Därför kan borttagningen också leda till inflammation.

Var inte rädd för denna följd av operation, eftersom det lätt elimineras av antibiotika.

Brott mot urinering

Den genomsnittliga frekvensen för detta problem är 4%. Varianter av konsekvenserna: ofrivilligt läckage av urin; svår och smärtsam urinering. I alla händelser är de tillfälliga.

Vid transuretral resektion störs urinering ibland på grund av otillräcklig avlägsnande av prostata vävnad. I det här fallet är utmatningen upprepad kirurgisk ingrepp.

Läs också: Vad är BPH 1 grad - definition och metoder för behandling

Andra orsaker till urineringstörningar: urinvägspatologi, kirurgens oerfarenhet.

Retrograd ejakulation

En man med sådan postoperativ effekt utbrott ej, han finner sig i blåsan. Tyvärr är frekvensen av detta problem mycket hög - upp till 100%. Det är uppmuntrande att retrograd ejakulation inte har någon negativ inverkan på kroppen. Det är sant att det finns en liten sannolikhet för förlust av fertilitet.

Typer av retrograd ejakulation: fullständig; partiell.

Erektil dysfunktion

Sannolikheten för patologi är i genomsnitt 7%.

Urininkontinens

Typer av inkontinens: ihållande; ofrivillig (orsaken är fysisk stress). Om problemet inte försvinner, förväntas mannen ha lång kateterisering, urologiska pads, ytterligare terapi.

Några tips om näring med prostata adenom

Med en enkel (akut) form av sjukdomen innehåller behandlingen en uppsättning åtgärder, inklusive kostnäring.

I en daglig diet ingår nödvändigtvis frukter, grönsaker, eftersom de innehåller antiinflammatoriska ämnen. I dessa produkter finns många antioxidanter, polyfenoler, vitaminer, mineraler.

Ge upp feta livsmedel.

Proteiner av animaliskt ursprung ersätts av grönsaker. Den senare kommer att hjälpa till med akut prostataadenom och minimera sannolikheten för hennes cancer. Glöm inte om soja, bönor, linser.

Tomater är källa till lykopen, en potentiell antioxidant som skyddar kroppen.

Så ofta som möjligt skämma bort dig med grönt te. Den innehåller katekiner som aktiverar könshormoner. Denna dryck påverkar koncentrationen av dihydrotestosteron negativt och följaktligen som främjar utvecklingen av prostatacenomen.

Förneka inte produkter som innehåller omega-3-omättade fettsyror. De är effektiva mot inflammatoriska processer, ökar nivån av antioxidanter, stärker IP. Tillsätt den dagliga kost med ansjovis, lax, lax, flundra, sardiner. Dessa syror finns i räkor, hälleflundra, sill.

Listan som faller under tabu består av:

 • livsmedelstillsatser;
 • rött kött
 • alkohol (oavsett dess styrka);
 • söta matar;
 • snabbmat och andra källor till fett, kolesterol.

Eliminera salt, kryddig mat, stekt, kaffe.

Transuretral resektion av prostata adenom: ledning och konsekvenser

För närvarande är den operativa behandlingen av godartad neoplasma i prostatakörteln utbredd. En av de mest effektiva metoderna är transuretral resektion av prostata adenom. Under interventionen kan läkaren ta bort det synliga området hos det drabbade organet, återställa urinprocessen, även i närvaro av allvarliga sjukdomar i genitourinärsystemet.

För att kunna börja behandlingen måste läkaren genomföra en omfattande undersökning. Detta är nödvändigt för att undvika utveckling av komplikationer efter operation.

Fördelar med operation

I närvaro av godartade neoplasmer i prostata körs två typer av operation: TUR adenom i prostata och transvesikal adenomektomi. Den senare är en öppen operation.

I jämförelse med adenomektomi har resektion flera fördelar. Därför ordinerar läkare ofta denna typ av behandling.

 1. När resektion av adenom i prostatakörteln inte utförs extern excision av vävnader. Därför är nedskärningarna helt frånvarande.
 2. Efter operationen reduceras TUR-prostata adenom postoperativ period avsevärt. Därför spenderar patienten mycket mindre tid under stationära förhållanden.
 3. Patienternas vittnesbörd visar att störningen påverkar kroppens tillstånd mer positivt. Som ett resultat är män mer benägna att tolerera transuretral resektion.
 4. Efter avlägsnandet av en del av orgeln förekommer komplikationer mycket mindre ofta. Detta gör det möjligt för oss att säga att den postoperativa perioden är lättare.

Indikation för operationen

Resektion ges till patienter i närvaro av vissa symtom på sjukdomen. De inkluderar:

 • svårighetsgrad och smärtssyndrom i benen;
 • frekvent uppmaning att urinera tillsammans med smärtssyndrom;
 • urinblåsning (kronisk och akut urinretention);
 • återkommande infektioner i urinvägarna;
 • divertikulum av pseudo-urinblåsan;
 • blodföroreningar i urinen (hematuri);
 • njurinsufficiens.

Avlägsnandet av delen av prostatakörteln och hela organet utförs om:

Genomförande av resektion

Förfarandet utförs med hjälp av en speciell enhet - ett resektoskop. Det injiceras i en mans urinrör.

Resektoskop - en anordning som används för resektion av prostata

För att utföra direkt avlägsnande, ska läkaren noggrant undersöka exponeringsområdet. Särskild uppmärksamhet ägnas åt:

 • urinblåsan;
 • urinröret
 • zoner som omger adenomen.

Först efter detta genomförs en resektion med en speciell enhet i form av en slinga.

För transuretral resektion för att undvika komplikationer är det nödvändigt att bibehålla synligheten av inflytningsfältet. Detta skapas av inflödet och utflödet av vätska genom resektoskopets kanaler. Vid tidpunkten för vävnadsavlägsnande kan synligheten begränsas av blödning från kärlen. Därför är det viktigt att tiden är i tid.

Proceduren utförs endast av en kvalificerad tekniker. Positiva resultat och frånvaron av negativa konsekvenser kan noteras när:

 • kunskap om läkarens anatomiska landmärken;
 • förmågan att särskilja patologiska vävnader från friska
 • god syn på manipulationsområdet.

Vid tidpunkten för återvinning av resektoskopet genom urinröret placeras en kateter med en inflationsballong i blåsområdet. Det kallas Foley kateter. Det är nödvändigt för konstant bevattning av detta område och förebyggande av bildandet av blodproppar. Om du inte utför proceduren kan kanalerna för utflöde av vätska bli igensatta. Katetern tillåter också att normalisera blåsans funktion.

Tvättresultatet kan beräknas från den flytande vätskans färg. Om det inte finns någon blödning, avlägsnas kateteret efter 2-4 dygn i tvätt.

Återhämtning efter TUR av prostataadenom observeras efter extraktion av hjälpverktyg. Patienternas vittnesmål indikerar att urinprocessen återkommer till normal. Men ofta finns rez och urin av en blekrosa färg.

Efter TUR observeras ofta prostata adenomer

Eventuella komplikationer

Vid transuretral resektion av prostataadenom, vars pris är något lägre än för andra operationer (minimalt invasiv) observeras ett positivt resultat hos nästan alla patienter. I detta fall noterar läkare att ingripandet är säkert. Därför anses komplikationer i den postoperativa perioden oftare vara ett undantag än en regelbundenhet.

Det är emellertid omöjligt att ge 100% garanti om frånvaron av konsekvenser. Detta beror på karaktären hos varje patients kropp, såväl som graden av skada på prostatakörteln. Isolera de vanligaste komplikationer som kan uppstå när prostata tas bort.

 1. En av konsekvenserna är syndromet av vattenförgiftning. Vid utförande av en operation är det möjligt att penetrera av bevattningsvätska i stora mängder. Detta orsakar förekomst av detta syndrom hos män. Sannolikheten för en negativ reaktion är 0,2 till 1%. Under normal drift går insprutningsvätskan igenom de skadade åren i cirkulationssystemet. Däremot är dess mängd så liten att förgiftningssyndromet är uteslutet.
 2. Om läkaren felaktigt lämnar blödningen under ingreppet, kan det gå in i postoperativt tillstånd. Det manifesteras i de flesta fall under de första 2-3 dagarna efter operationen. Patienten behöver intravenös eller intramuskulär injektion av Dicynon, Calcium Chloride. Om det inte finns något resultat utförs endoskopisk diatermokoagulering, syning av blödande kärl.
 3. Efter borttagning av prostata adenom kan konsekvenserna manifesteras som retrograd ejakulation. Under hennes sperma går in i blåsan. Denna komplikation uppstår när den inre funktionen av urinblåsans inre sfinkter störs efter operationen.
 4. Vissa patienter efter operationen kan inte begränsa urinen i urinvägarna. Komplikation uppstår i cirka 2% av fallen. Det orsakas av skada på den yttre delen av sphincten under TUR.
 5. En komplex följd är skleros av blåsans hals. Patienterna kan också märka minskningen av kanalen. Komplikationen manifesteras hos 2-10% av männen.
TUR är en säker operation, men det finns ingen 100% garanti för inga konsekvenser

rehabilitering

Efter en kirurgisk ingrepp behöver patienten rehabilitering. För att utesluta utveckling av komplikationer rekommenderas man att stanna på sjukhus under en tid.

Lämna inte sjukhuset krävs för att följa kateterets läge och kroppens svar på ett främmande föremål. Doktorn ska också utvärdera patientens tillstånd under en tid.

Under vistelsen på sjukhuset föreskrivs en man antibiotika. De är nödvändiga för alla kirurgiska ingrepp. Läkemedelsbehandlingar är viktiga för att utesluta utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Läkare rekommenderar en riklig dryck efter resektion av prostata. Detta kommer att påskynda återhämtningsprocessen och återställa det urogenitala systemets funktion snabbare.

Hemma är det också viktigt att följa vissa regler. Avfall är nödvändigt från fysisk ansträngning, bär tunga föremål. Det är särskilt viktigt att följa denna princip under de första två veckorna efter avlägsnandet av prostata.

Neka bör vara från att spela sport. Det är trots allt möjligt att lyfta en man under rehabiliteringsperioden högst 3 kg.

För en snabb återhämtning under förbudet faller alkohol och sexuellt liv. Det är nödvändigt att ge upp intima i sex veckor. Det är viktigt att säkerställa att kroppen inte är superkyld.

Normalisera tömningen av tarmarna och urinblåsan. För att undvika ansträngning är det nödvändigt att introducera i dietprodukter som främjar ökad tarmmotilitet. Dessa inkluderar vegetabilisk mat, berikad med kostfiber.

Kontraindikationer till operationen

För vissa patienter är transuretral resektion kontraindicerad. Detta gäller män som har:

 • nedsatt blodkoagulering
 • sjukdomar i exacerbationsstadiet
 • okorrigerbar koagulopati.

Också ingripandet utförs inte med kroppens infektion, den inflammatoriska processen i organen i genitourinary systemet. För att ersätta metoden för avlägsnande är det nödvändigt att om manöverdonet inte kan sättas in i blåsan observeras ankylos av höftledarna.

Transuretral resektion utförs först efter en omfattande undersökning. Läkaren ska se till att det inte finns kontraindikationer för sitt beteende.