Huvud
Strömförsörjning

Transabdominal ultraljud av bäckenorganen

På grund av ultraljudsdisposition kan ett antal inre sjukdomar identifieras i de tidigaste stadierna. För att bedöma livmoderns och bilagans status utförs en transabdominal ultraljud. Hur är forskningen genomförd och är det nödvändigt att förbereda sig för det?

Varför är transabdominal ultraljud?

Förebyggande undersökningar hos en gynekolog rekommenderas för kvinnor minst två gånger om året. En knappt märkbar smärta eller dragande känsla i underlivet kan indikera utvecklingen av sjukdomar som påverkar reproduktionssystemet. Om du inte upptäcker patologi i tid och inte bli av med det, ökar risken för infertilitet.

Transabdominal ultraljud i bäckenorganen gör det möjligt att bedöma tillståndet:

Dessa kroppar ansvarar inte bara för möjligheten att bli barn och bära barnet normalt. De påverkar kroppens allmänna tillstånd, eftersom de producerar hormoner som är nödvändiga för kvinnors normala fysiska och psykiska hälsa.

Androgener, östrogener och progesteroner som produceras av äggstockarna påverkar inte bara den hormonella bakgrunden. Från hormonbalansen beror nivån på utveckling av fettvävnad, styrkan hos ben, hudens utseende och bröstkörtelns tillstånd.

Kvinnor av reproduktiv ålder, den profylaktiska ultraljuden i bäckenorganen bör rekommenderas minst en gång på 1-1,5 år. Ett liknande schema observeras av enheterna. De flesta kvinnor går till doktorn först efter det att de uppvisar ångestsymtom.

Av medicinska skäl är en transabdominal ultraljud ordinerad för följande patologier:

 • misstanke om ektopisk graviditet
 • menstruationscykelns misslyckande
 • patologiska perioder (skarpa eller för rikliga);
 • misstänkt neoplasma;
 • smärt syndrom;
 • misstanke om infertilitet
 • inflammatoriska sjukdomar i reproduktionsorganen;
 • inflammatoriska processer i urinvägarna.

Ultraljud är också nödvändigt efter kirurgisk ingrepp i bäckenorganen efter installation av den intrauterinan enheten och under graviditeten.

Hur man genomför en transabdominal studie

Med extern ultraljud smörjs huden i bäckenområdet med en speciell gel som säkerställer sensorns kontakt med kroppen. Med ett litet tryck rör sig enheten över huden. Med hjälp av sensorer erhålls en dynamisk noggrann bild av vävnaderna och strukturerna hos de organ som studeras. Bilden kan ökas många gånger.

Vad forskningsresultaten visar

Under undersökningen kan en specialist bedöma ställning och storlek på livmodern och äggstockarna, graden av passage av äggledarna, funktionerna och tjockleken på livmoderns inre skikt. Patologiska fenomen uppenbaras också - närvaro eller frånvaro av vätska i litet bäcken, neoplasmer eller vidhäftningar.

Dessutom kan kompletterande analyser eller andra sorter av ultraljud vara föreskrivna.

Efter deklarering av resultaten identifieras följande problem:

 • neoplasmer i äggstockarna eller livmodern;
 • medfödda patologier;
 • polycystiskt;
 • maligna tumörer;
 • funktionella störningar;
 • inflammatoriska sjukdomar;
 • endometrios.

Om en av patologierna identifieras, föreskriver ordinerande läkare ytterligare recept och behandling.

Hur man förbereder?

För att få normal extern tillgång till bäckenorganen krävs en enkel förberedelse av organismen. Tillgång till de inre genitala organen från bukväggens sida blockeras av blåsan. För effektiv diagnos måste den fyllas: vätskan passerar ultraljudet, så att du kan bedöma tillståndet för de "dolda" organen.

Att besöka toaletten före slutet av ultraljudet kan inte. Med en tendens till flatulens en dag före proceduren ordineras en enkel diet. Det är nödvändigt att utesluta grönsaker, godis, mjöl och frukt. Om det finns gaser i tarmarna kommer översynen av vissa organ att bli komplicerade.

När kan jag få ultraljud?

På grund av egenskaperna hos kvinnors reproduktionsorgan, när man planerar ett studiedatum, beaktas menstruationscykeln. Den optimala perioden är 5-7 dagar efter slutet av månaden. Det är motiverat av det faktum att under cykeln förändras bäckens organiska funktion, vilket kan påverka resultaten av studien.

Om du behöver bedöma organens direkt funktionella tillstånd, bör ultraljud utföras flera gånger i månaden. Detta gör att du kan spåra de naturliga processerna, från början av ägglossningen till follikelns dynamik.

Under menstruation är transabdominal ultraljud tillåtet. Detta gäller särskilt för kvinnor som har en månadsperiod på ungefär en vecka: en lämplig period för undersökning kommer innan de slutar.

Med förhöjning av det patologiska tillståndet eller akut smärta kan ultraljud utföras på vilken dag som helst i cykeln i en speciell ordning. Också när som helst utförs en undersökning under graviditeten.

Forskningsfördelar

Transabdominal ultraljud är smärtfri och orsakar inget speciellt obehag. Under undersökningen kan en specialist inte bara bedöma tillståndet för ett visst "problematiskt" organ, utan också utvärdera utseendet hos angränsande personer, som har fått en allmän panorama. Detta ökar sannolikheten för en noggrann diagnos.

Behandlingen av bäckenorganen hos jungfrur kan bara bedömas på detta sätt. Ingen mindre exakt transvaginal ultraljud, under vilken sensorn sätts in i slidan, är då otillgänglig.

Nackdelar med transabdominal ultraljud

Om du inte utför en grundlig förberedelse kan resultatet av undersökningen vara felaktigt, och vissa organ kan inte visa. Vissa problem med undersökningen uppstår också hos personer med övervikt: fettvävnad blir ett hinder för strålarna.

En del av ultraljudsvågorna absorberas av bukhålets vävnader, och ju mer av dem - desto mindre är den erhållna bilden. Organen kommer inte att vara tillräckligt detaljerade, vilket påverkar diagnosen. Vissa specialister kan helt enkelt hoppa över några problem.

Frekvensen hos transabdominalsensorn påverkar också klarheten hos den resulterande bilden. Informativiteten hos denna typ av ultraljud är något sämre än den transvaginala metoden. För att klargöra diagnosen kan därför två typer av forskning behövas.

Transabdominal ultraljud

Ultraljudsdispositionen är nu en av de mest effektiva metoderna för att upptäcka sjukdomar i olika organ, inklusive gynekologisk undersökning av bäckenet i tjejer och prostatakörtel hos män. För att bedöma livmoderns hälsa och appendages kan transabdominal ultraljudsskanning används denna diagnosmetod också för män. Hur utförs en sådan studie, kräver det speciell förberedelse, enligt vilka indikationer som tilldelats - läs i vår artikel.

Vad är karaktäristika för transabdominal forskning?

Detta är en traditionell ultraljudsmetod för att studera inre organ, vars huvudsakliga tillstånd är vågens riktning genom bukväggen. Sensorn under proceduren ligger på patientens mage, denna ultraljud kan bara undersöka organ som finns i bukhålan eller i omedelbar närhet av den. För att få mer detaljerade och objektiva resultat under proceduren används linjära eller konvektiva sensorer, deras frekvens varierar från 3,5 till 7,5 MHz.

Precis som med andra ultraljudstudier bygger denna metod på den omvända piezoelektriska effekten, där vågor reflekteras från mänskliga organens yttre skal. Reflekterade partiklar omvandlas till elektriska pulser och skapar bilder på monitorn.

Fördelar och nackdelar med denna metod

I de flesta fall, transabdominal bäcken ultraljud åtföljas av ytterligare diagnostiska förfaranden, t ex, såsom bimanual palpation, transvaginalt ultraljud, magnetisk resonans terapi, laparoskopi. Denna metod för undersökning av bäckenorganen och prostatakörteln har en hel del fördelar.

Fördelar med denna ultraljudsmetod:

 1. Tack vare det faktum att en bild av tillståndet för inte bara det specifika organet utan även de närliggande dem visas, kan du få en allmän panorama av det lilla bäckenet, vilket gör att du kan göra en noggrann diagnos och ordinera lämplig behandling.
 2. Om ultraljud görs för en kvinna, så kan den transvaginala metoden inte visa voluminösa och breda tumörer i livmodern och bilagorna. Gynekologisk undersökning, utförd på ett transabdominalt sätt, ger en mer fullständig bild.
 3. Denna art kräver ingen speciell beredning, är smärtfri och ofarlig.
 4. Endast på detta sätt kan man utvärdera livmoderns och appendages tillstånd hos jungfrur.
 5. Detta är det mest informativa och enkla sättet att studera prostatakörteln hos män.

Nackdelar med denna metod för ultraljudsskanning:

 1. Eftersom vissa ultraljudsvågor absorberas av hinder i form av bukvävnad, är bilden mindre klar och organen är inte detaljerade i detalj.
 2. Noggrannheten och noggrannheten i resultaten påverkas också av sensorens frekvens, och transabdominalsensorn är mycket svagare än den transvaginala.
 3. Om en gynekologisk undersökning utförs, och en kvinna har en förtjockad bukvägg, eller är överviktig, blir det svårt att visualisera livmodern och bilagorna.
 4. Dåligt påverkar bildkvaliteten och vidhäftningar i den här delen av kroppen, vanligtvis bildas de efter en kavitoperation för att ta bort cysten, appendicit eller efter kejsarsnitt.

Det är värt att notera att denna typ av ultraljud är sämre än andra i informativitet. Men samtidigt kan han visa det organ som undersöks, utan att orsaka obehag och smärta för patienten. De återstående metoderna, inklusive transvaginal, kräver val av vissa dagar i cykeln från en kvinna. Och om en man bär ultraljud av prostatakörteln, används denna metod i de flesta fall, förutom situationer med allvarliga patologier.

Vilka är symtomen på transabdominal scanning?

Anställningsförfarande för abdominal ultraljud kan vara både en lokal läkare och en smal specialist: gynekolog, prokolog, urolog. Indikationer för detta är ultraljud kan vara olika sjukdomar i organ som finns i bukhålan, hos kvinnor oftast livmodern och appendages. Män är vanligtvis föreskrivna transabdominal ultraljud av prostata.

Indikationer för kvinnor:

Den mest tillförlitliga metoden för bestämning av livmoderns och appendages storlek, det är denna indikator vid det inledande skedet indikerar frånvaron eller närvaron av reproduktionssystemets sjukdomar.

 1. Ultraljud kan visuellt visa om det finns spikar eller tumörer på organen i det kvinnliga reproduktionssystemet.
 2. Kan diagnostisera en graviditet, men i detta fall kommer ett mer exakt resultat i de tidiga stadierna att visa den transvaginala sensorn.
 3. Det är denna skanningsmetod är oftast används för att styra utvecklingen av fostret i livmodern, utöver de 12 veckorna av graviditeten är det enda sättet ultraljud som trans teknik kan orsaka för tidig födsel eller orsaka missfall.
 4. Hjälper till att etablera en ektopisk graviditet eller en outvecklad.
 5. Vid sen graviditet kan förekomsten eller frånvaron av allvarliga sjukdomar och genetiska patologier, såsom Downs syndrom eller hydrocephalus i hjärnan, bekräfta fostret.
 6. Kommer att fastställa storlek och position hos fibroids eller cyster.
 7. Diagnostiserar maligna tumörer.
 8. Kan identifiera endometrios, inklusive i postpartumperioden.
 9. Erkänner polyper och andra patologiska sjukdomar i bilagor.
 10. Kan upptäcka endometriecancer, men i detta fall kommer ytterligare laboratorietester vara nödvändiga för att bekräfta diagnosen.
 11. Undersökning av äggledarna utförs då, eftersom det finns misstankar om deras obstruktion, ektopisk graviditet.
 12. Äggstocks ultraljudsundersökning avslöjar de tidiga stadierna av brott och kraschar på hormonella bakgrund av kvinnan, samt för att identifiera polycystiska äggstockar eller multifollikulyarnost.

Om en kvinna har problem med uppfattningen ordineras hon vanligtvis tre schemalagda transabdominala ultraljud:

 • 8-10 dagars cykel - välj den optimala och dominerande follikeln.
 • 14-16 dag av cykeln - utvärdering av volymen av den valda follikeln.
 • 22-24 dag av cykeln - sökningen efter en gul kropp utförs, ägglossningen är etablerad eller frånvarande.

Indikationer för män:

 1. En man ska gå igenom denna skanning, om han har periodisk smärta i ljummen, orolig för obehag i perineum eller skrotum.
 2. Om urinering har blivit vanligare och smärtsam.
 3. Om urinprocessen är svår, känner mannen en lust, men kan inte frigöra urinblåsan.
 4. När det känns att blåsan är ständigt full och den kan inte tömmas till slutet.
 5. Mycket snabbt måste du göra en ultraljud om det finns misstänkt urladdning ur urinröret.
 6. Planering är värt att besöka ultraljudsdiagnostikrummet för representanter för den starka hälften av mänskligheten som upplever problem med uppfattningen.
 7. Från tid till annan kommer läkaren att ordinera en undersökning av prostatakörteln till de som har kroniska sjukdomar i reproduktionsorganen.
 8. Studien av tillståndet i prostatakörteln är nödvändig när en man har problem med styrka.
 9. Alla män över fyrtio år uppmanas att genomgå en ultraljudsskanning av prostata en gång per år för profylax.
 10. Obligatoriskt tillstånd kommer att vara överföring av ultraljud av prostatakörteln till de som har anamnese eller för närvarande smittsamma sjukdomar, sexuellt överförbara sjukdomar.
 11. Det är bråttom att se en läkare om det finns till och med en liten mängd blod i urinen.

Hur förbereder man sig för detta förfarande?

Transabdominal metod kräver ingen speciell förberedelse. Det enda som är värt att göra före förfarandet - maximalt att fylla urinblåsan. För detta, en halvtimme före ultraljud, ska patienten dricka minst en liter vatten. En komplett urinblåsa behövs för att tvinga tarmarna från bäckenet och frigöra utsikten för sensorn. Om förfarandet utförs snabbt, till exempel under operation kan blåsan fyllas med en kateter. Kvinnor rekommenderas att genomgå ultraljud på den femte-åttonde dagen av cykeln, om de vill beräkna dagen för ägglossningen. Och under graviditeten utförs studien i planerat läge tre till fyra gånger, om det finns en graviditetspatologi kan läkaren ordinera en oschemalad ultraljud.

Om några dagar före ultraljud fick du röntgenstrålar, var då noga med att meddela läkare-diagnostiker. Faktum är att de specifika ämnen som ackumuleras i kroppen under röntgenstrålar kan snedvrida bilden på skärmen.

Hur är transabdominal ultraljud?

Denna procedur är densamma för både män och tjejer, oavsett vilket organ du behöver utvärdera - livmodern eller prostatakörteln. Läkaren ber patienten att ta ett vågrätt läge på soffan, du kan ligga på din sida eller på ryggen. En speciell gel appliceras på bukets hud, vilket kommer att ta bort luftskiktet och låta signalen vara mer distinkt. Under proceduren bör patienten ligga stillastående och inte röra sig. En speciell sensor läkaren kommer att undersöka nödvändiga organ, som ligger i ett litet bäcken, överförs bilden av det organ som undersöks övergår till skärmen.

Transabdominal ultraljud: förberedelse

Den främsta orsaken till reproduktiv skada hos kvinnor är gynekologisk patologi. Efter ett stort antal av dem leder ofta till kränkningar av månadscykeln och allvarligt obehag vid förlossning och komplikationer under graviditeten och ibland till infertilitet.

Endast tidig diagnos av gynekologiska sjukdomar och efterföljande behandling kan bidra till att undvika irreversibla konsekvenser. Den mest informativa av moderna metoder för att diagnostisera olika abnormiteter hos kvinnor är transabdominal ultraljud.

Kvinnor som fått en remiss för en sådan undersökning undrar ofta: vad betyder det här namnet?

Denna typ av ultraljud refererar till säkra och smärtfria strålningsmetoder för genital undersökning med ultraljud, riktade genom magen i bukhålan hos patienten.

Grunden för denna ultraljud är en piezoelektrisk effekt. Det består i att ultraljudsvågor, reflekterade från organens vävnader, omvandlas till elektriska pulser, vilket gör det möjligt för dem att bilda en lämplig bild på ultraljudsapparatens bildskärm. I denna studie bringas sensorn till buken och placeras i den suprapubiska delen av kroppen. Denna metod följer nästan alla gynekologiska undersökningar.

Den största fördelen att diagnostisera patologier med hjälp av ultraljudsforskning kan kallas informativ och minimal förberedelse för förfarandet.

Vilka organ undersöker så lite bäckens ultraljud

Med hjälp av denna metod bedriver kvinnor forskning:

Ultraljudet i det lilla bäckenet undersöker orgorna: äggstockarna, blåsan, livmodern och nacken, äggledarna.

 • blåsan;
 • livmodern och livmoderhalsen
 • Äggledare.
 • Men tro inte att sådan ultraljud bara är en gynekologisk skanning, och den utnämner endast till kvinnor. På män med hjälp av hans eller hennes hjälp undersöka om det inte finns några patologier i:

  • prostatakörteln;
  • den seminal vesikeln;
  • urinvägar.

  Mål av studien

  Denna typ av ultraljud har ett brett utbud av möjligheter. Med hjälp av det kan du:

  • för att ta reda på orsakerna till smärtsamma symtom i bukhålan;
  • bestämma orsakerna till blödning från slidan
  • bedöma tillståndet av intrauterina spiraler och andra preventivmedel
  • diagnostisera inflammatoriska processer i bäckenorganen;
  • kontrollera tillståndet av livmoderhinnan
  • att undersöka äggstocksvävnad;
  • övervaka effektiviteten av den aktuella behandlingsbanan;
  • att diagnostisera graviditet (inklusive ektopisk graviditet);
  • bedöma risken för för tidig leverans.

  Förberedelse för en sådan ultraljud

  Förberedelserna för undersökningen utförs ett par dagar före förfarandet. Under denna tid är det nödvändigt att ta bort från menyprodukterna som kan simulera bildandet av gaser i tarmarna. För personer som lider av flatulens, föreslås att man tar aktivt kol.

  En bild av en transabdominal ultraljud

  7 timmar före testet bör du helt sluta äta. Det bör dock noteras att för kväve-ultraljud hos kvinnor är detta tillstånd inte indikerat som nödvändigt.

  En timme före ultraljudsproceduren uppmanas patienten att dricka minst en liter vatten och fylla urinblåsan. Detta kommer att tillåta honom att sträcka ut och skjuta ut tarmarna från bäckenhålan, vilket underlättar diagnosen och behandlingen av hennes resultat. Hos kvinnor kan dess främsta könsorgan (livmoder, vagina och äggstockar) endast visualiseras genom det akustiska fönstret, vilket skapas av en fullblåsan.

  Patienten ska informera läkaren om han nyligen har fått röntgen. Detta är nödvändigt för att utesluta den negativa inverkan av kontrastmedium, som infördes i tarmen, på bildens effektivitet.

  Forskningsmetodik

  För en noggrann bedömning av folliklarna rekommenderas att testet upprepas. För kvinnor är det rekommenderat att göra detta i början av månadscykeln.

  Denna ultraljud utförs, lägger patienten på soffan, en liten bärbar enhet (omvandlare), som specialist gör rörelser fram och tillbaka på den nedre delen av patientens mage. För att förbättra ultraljudsvågornas konduktivitet från utsidan appliceras en speciell gel på det område som undersöks.

  Transabdominal prostata-ultraljud hos män tar inte mer än 15 minuter.

  Gynekologisk undersökning tar längre tid, eftersom i detta fall mängden "arbete" är större.

  Användning av ultraljud i obstetriker

  En av de viktigaste uppgifterna för forskning med ultraljud i gynekologi och obstetrik kvarstår diagnosen graviditet och övervakning av fostrets utveckling. Detta är den enda icke-invasiva metoden som låter dig övervaka barnets tillväxt i livmodern. Att visualisera fostret är möjligt redan under den tredje veckan av graviditeten.

  Sådan ultraljud gör gynekologer att fastställa troliga graviditetslängd, identifiera patologi sett inte växande fostret bestämma könet på barnet, och redan hälften av graviditeten, och den förmodade födelsedatum.

  Nackdelar med ultraljudsskanning

  De viktigaste nackdelarna med transabdominal ultraljud är:

  • liten detalj av bilden på grund av partiell absorption av ultraljud genom hudens vävnader;
  • Omöjligheten med en bra noggrannhet i studien med förtjockning av bukväggen eller vid vidhäftning i bäckenorganen.

  Men nu är det fortfarande någon undersökning som doktorn börjar från en sådan ultraljudsundersökning, eftersom den är den mest bekväma för patienterna.

  Transabdominal ultraljud

  Ultraljud är en modern, smärtlös och prisvärd metod för att diagnostisera en persons inre organ. Med ultraljudet i ultraljudet placeras ultraljudstransducern på den främre bukväggen. Genom att förflytta och vrida den i olika vinklar, kan en läkare anser i detalj strukturen för de maximala inre organ hos patienten, för att bedöma deras tillstånd, blodflöde (med extra Doppler undersökning), och om det finns några ändringar.

  Transabdominal ultraljud av prostata

  Transabdominal ultraljud av prostatakörteln utförs för att identifiera sådana allvarliga sjukdomar som prostata hyperplasi eller adenom, prostatacancer. Förutsatt att modern utrustning med hög upplösning är tillgänglig kan transabdominal ultraljud ge värdefull diagnostisk information, misstänka utvecklingen av sjukdomen eller vice versa bekräfta sin frånvaro.

  Studien utförs med en komplett urinblåsa. Det innebär att cirka två timmar innan det blir nödvändigt att dricka ca 1,5 liter av vätska, som vatten eller te. En komplett urinblåsa är ett organ som utför ultraljudsvågor väl och gör att du kan göra studien effektivare.

  Transabdominal ultraljud av bäckenorganen

  Utom under transabdominal prostata studie undersöktes också andra bäckenorgan såsom blåsan, lymfkörtlar och omgivande mjuka vävnader.

  Ofta utförs denna forskning för:

  • Studier av bäckenorgan i virgo,
  • Den manifestation av abscesser och cyster i det lilla bäckenet,
  • Återge orsaken till hematuri,
  • Diagnos av små bäcken tumörer,
  • Identifiera orsakerna till problem med urinering,
  • Diagnos av blåsans sjukdomar,
  • Återge orsakerna till manlig infertilitet.

  Transabdominal ultraljud. Vad är det här?

  Ultraljud hjälper alltid till att identifiera patologiska abnormiteter och förebygga sjukdomen i de tidiga stadierna. Numera har det blivit mycket populärt. Det bör förstås att studien inte har någon skadlig effekt på människokroppen, eftersom den inte har röntgenstrålar.

  Vad betyder transabdominal ultraljud?

  Transabdominal ultraljud är en ultraljud som utförs ytligt. En sådan studie används i stor utsträckning vid diagnosen gynekologiska sjukdomar och abnormiteter i prostatakörteln. Transabdominal ultraljud utförs genom bukväggens främre vägg. Under undersökningen används en speciell sensor. Denna metod kräver korrekt förberedelse och ansvarsfull attityd. Det föreskrivs ofta som en förebyggande åtgärd en gång per år.

  När är en transabdominal studie tilldelad?

  Denna procedur bör endast ordineras av den behandlande läkaren: gynekolog, prokolog, urolog. Undvik inte självdiagnos. Indikationer för en sådan undersökning kan vara en mängd sjukdomar i organ som finns i bukhålan. När det gäller kvinnor - det är bilagor och livmodern, medan det hos män är prostatakörteln.

  När är den här forskningsmetoden tilldelad kvinnor?

  Denna studie är tilldelad kvinnor:

  • För att bestämma parametrarna i livmodern och bilagorna. Hjälper bestämmer förekomsten av eventuella patologier i reproduktionssystemet.
  • Om det finns alla tecken på en ektopisk graviditet.
  • Om det finns misstankar om vidhäftning och svullnad.
  • För att säkerställa förekomsten av graviditet i tidiga skeden.
  • Att övervaka utvecklingen av fostret under graviditeten.
  • Bestäm om graviditeten utvecklas eller hon frös.
  • Bekräftar förekomsten av svåra sjukdomar hos fostret under graviditetens sista skede.
  • Hjälper bestämma storleken och placeringen av en cyste eller myom.
  • Att diagnostisera en malign tumör.
  • Hjälper med att upptäcka endometrios, polyper och andra patologiska sjukdomar i bilagorna.
  • Hjälper vid upptäckt av endometriell onkologi.
  • När äggstockarna misslyckas.
  • Med äggstockarnas polycystiska och multifollicularitet.
  • Med problem med uppfattningen.

  När är den här forskningsmetoden tilldelad män?

  Sådan forskning är tilldelad män:

  • Med smärtsamma känslor i ljummen.
  • Med obehag i perineum och skrotum.
  • Med smärtsam och ofta urinladdning.
  • Med svårighet i urinutsläpp.
  • Om man vill gå in i toaletten, men inte tömma.
  • Om det finns en konstant känsla av full blåsan.
  • Med misstänkt och onaturligt urladdning ur urinröret.
  • Om det finns problem med uppfattningen.
  • Vid kroniska sjukdomar i reproduktionssystemet.
  • Om det finns problem med styrka.
  • Om en man är över fyrtio.
  • Med smittsamma sjukdomar överförs sexuellt.
  • När blodproppar uppträder i urinen.

  Hur utförs transabdominal ultraljud?

  Denna metod för forskning utförs först efter ett inledande samråd med en specialist. Innan nödvändigtvis utförs är det nödvändigt att förberedas. För det faktum att studien transabdominalt visade de rätta resultaten är det nödvändigt att följa reglerna i undersökningen:

  1. Patienten bör anta en liggande position. Om det behövs kan läkaren rita eller luta soffan.
  2. Då ska specialisten applicera en speciell gel på huden, vilket hjälper smidigt att glida sensorn och tillåter inte luft att tränga in under den. Om luft tränger in i sensorn kommer det att vara störningar i signalöverföringen.
  3. Därefter gör doktorn en patientundersökning, genom att trycka sensorn hårt på kroppens yta på olika punkter, vilket leder till att webbplatsen flyttas från ett ställe till ett annat.
  4. Efter att doktorn har utfört en grundlig undersökning, är han skyldig att dekryptera och ge resultatet till patienten.

  Konklusion och avkodning ska endast hanteras av en specialist. Den korrekta dekrypterade data hjälper din läkare att ordinera rätt och effektiv behandling.

  Förberedelse för transabdominal undersökning

  Som tidigare nämnts är det nödvändigt att förbereda korrekt och noggrant för att få de rätta resultaten för denna studie. Denna metod anses klassisk. Utbildningen består av:

  1. I två eller tre dagar är det nödvändigt att utesluta från patientens dietprodukter som kan prova gasbildning. Kontakta din vårdgivare för en lista över dessa produkter. Om det finns klumpar av gaser i tarmarna, kommer det att finnas störningar som hindrar visualiseringen av orgeln.
  2. På dagen för studien rekommenderas det inte att gå på toaletten fyra timmar före proceduren. En komplett urinblåsa bidrar till att bättre undersöka det orgel som undersöks. Om du inte kan stå så mycket tid, måste du i en timme dricka minst en liter stillvatten. Denna metod rekommenderas inte efter gastroskopi eller koloskopi. Om dessa studier är planerade för en dag, så är ultraljud den första.

  En engångsblöja, servetter, bringas nödvändigtvis till förfarandet.

  Metoden för transabdominal forskning bidrar till att diagnostisera sjukdomar i tidiga skeden. Vid de första alarmerande symptomen är det nödvändigt att ta kontakt med läkaren i en smal profil för mottagning av en riktning för passage av den givna inspektionen.

  uziprosto.ru

  Encyklopedi av ultraljud och MR

  Transabdominal tillgång till ultraljud: vad är det och hur är det gjort?

  Hittills är diagnostik med hjälp av ljudvågor en av de mest effektiva och effektiva metoderna för att upptäcka olika sjukdomar i interna organ. Detta gäller gynekologiska undersökningar (bedömning av livmoderns tillstånd med bilagor) samt studier av prostatakörteln hos män.

  Om du hittar sjukdomen i ett tidigt skede, kommer prognosen för patienten att bli mycket mer fördelaktig. Av alla metoder för forskning används ultraljudsbaserad diagnostik, nämligen transabdominal ultraljud av bäckenorganen.

  Tekniken består i drift av speciella sensorer som avger ultraljudsvågor. De återspeglas från vävnader och organ och går tillbaka till enheten, byter till bilder på bildskärmen i en sektion, den nödvändiga läkaren.

  Ultraljudundersökningsmetod används när en patient klagar över smärta i buken, om det finns buken blödning, inflammatoriska sjukdomar i alla organ i bäckenområdet, för att bedöma effektiviteten av behandling eller ett tillstånd av inre organ, graviditet övervakning och utvärdering av de olika risker som är förknippade med kirurgi, behandling eller förlossning.

  Ultraljud av det lilla bäckenet är absolut säkert och ger möjlighet att se tillståndet hos det sjuka organet och de som ligger intill, för att ordinera den nödvändiga behandlingen. Undersökning genom bukväggen kräver ingen speciella förberedande procedurer, orsakar inte smärtsamma förnimmelser.

  Tyvärr finns det en metod i vissa nackdelar: Bilden är inte tillräckligt tydlig, om lite svag sändare, är överviktiga patienten, förtjockad han mage vägg eller en hel del sammanväxningar.

  Denna metod att genomföra en undersökning kombinerar en tillräckligt hög nivå av information och frånvaron av obehag på grund av det icke-invasiva förfarandet

  Transabdominal undersökning av olika organ

  Transabdominal ultraljud - detta är det mest tillförlitliga sättet att bestämma storleken på bihang i livmodern, för att upptäcka sjukdomar i ett tidigt skede av fortplantningsorganen, utomkvedshavandeskap, sammanväxningar eller tumör, övervaka status för barnet, i synnerhet:

  • att upptäcka allvarliga sjukdomar, olika patologier av genetisk natur (Downs syndrom, hydrocephalus);
   att observera riktigheten av barnets utveckling.
  • Detta gäller särskilt från den tolfte veckan av graviditeten, när du inte kan använda en transvaginal metod som kan prova missfall eller tidig födelse.

  Ultraljud är också nödvändigt i följande fall:

  • Att upptäcka endometrios, polyper, problem med bilagor;
  • i de tidiga stadierna för att hitta cancer, fibroids, cystor, felfunktion av äggstockarna.

  Det är värt att komma ihåg att det också används för att lösa problemen hos de kvinnor som inte kan bli gravid på något sätt.

  De genomgår tre planerade förfaranden (från 8 till 10 dagars cykel, sedan 14-16 dagar och 22-24 dagar), avslöjar närvaron eller frånvaron av ägglossning.

  De män som skickas till skanningen om de klagar över smärta i ljumskarna, obehag i pungen eller perineum, smärtsam och frekvent urinering, frekvent behov av att badrummet, som inte ledde till tarmen på obegripliga separation eller blodproppar i urinen, oförmåga att föreställa sig ett barn.

  Med hjälp av ultraljud är det möjligt att identifiera reproduktionsproblemet. Ultraljud ordineras också i fall där patienten har kroniska sjukdomar eller smittsamma sjukdomar (sexuellt överförda), det finns problem med styrkan. Undersökningen måste nödvändigtvis passera från tid till annan män som har passerat barriären i fyrtio år.

  Hur går det?

  Förfarandet är standard för både män och kvinnor. Det är lämpligt att ta med servetter och en blöja in i ditt kontor. Patienten placeras på soffan på ryggen eller på hans sida. Läkaren applicerar en speciell gelformulering på individens hud, vilket gör det möjligt för sensorn att glida mer fritt och sända en tydligare signal.

  När det gäller förberedelserna inför förfarandet är det nödvändigt att starta en timme före provet: vi måste dricka omkring sex glas vanligt vatten för att fylla blåsan (det "skjuter 'tarmar och förbättra visualisering för läkaren).

  Till tarmarna var inte fyllda med gaser några dagar före ultraljud bör avstå från produkter som orsakar ökad gasproduktion. Om en person har flatulens, måste du diskutera med din läkare det bästa sättet att lösa problemet (till exempel ta aktivt kol eller andra droger). Efter avslutad undersökning kommer specialisten att göra en detaljerad transkript och överföra den till patienten.

  Detta förfarande är väldigt populärt tack vare snabbheten och lättheten. Undersökningen utförs med en universell extern sensor och en speciell gel

  Vad kan visa?

  Transabdominal ultraljud är ett utmärkt tillfälle att i detalj undersöka alla organ som är av intresse för läkaren. Specialisten uppmärksammar följande indikatorer: Hur varje organ ligger, vilken form och storlek, konturer och den allmänna strukturen, liksom egenskaper för ekogenitet.

  Alla data placeras i en speciell form, med hjälp av vilken en diagnos görs.

  När det gäller till livmodern, är det möjligt att uppnå tydliga bilder av de längsgående delar av kroppen för att bestämma sin position, att beskriva, att titta på struktur, tillstånd och storlek som livmoderhalsen och livmoderslemhinnan.

  Om kvinnan är frisk kommer livmodern att ha samma längd och bredd (från 40 till 50 mm). Tjockleken hos de kombinerade skikten av endometriumet beror på cykelfasen (före menstruationens ankomst blir den större).

  Samtidigt tittar äggstockarna också. Normalt borde de vara jämn, med tydliga konturer, oval form, medium densitet.

  Om du behöver undersöka endometrium mer detaljerat och bedöma äggledarnas patency, används sonografi - ultraljudsundersökning, där en speciell lösning injiceras preliminärt i livmoderhålan. Med hjälp av transabdominal ultraljud i bäckenorganen kommer en specialist lätt att fastställa graviditetens närvaro, kunna bedöma normaliteten i sin kurs och utveckling.

  Detta är det optimala förfarandet för att övervaka barns och graviders tillstånd. Under den tredje veckan kan doktorn redan se fostret ägget och, för att bestämma exakt timing, mäter coccygeparietalstorleken med äggets inre medeldiameter.

  I bilderna som tagits under graviditets 3: e veckan kan man bara se fetalägget, som i bilden kommer att visas som en liten svart punkt i den övre delen av livmoderhålan

  Denna teknik ger ganska noggranna resultat, felet kommer inte att överstiga flera dagar. Också på displayen visar tydligt om graviditeten inte utvecklas, det finns ett missfall, det finns en ektopisk eller flerbörd, placenta visas anomali, anembrioniya.

  Ultraljud på en tillräckligt tidigt tid avslöjar en rad missbildningar i barnets utveckling, och baserat på resultaten kommer specialisten att ordinera den nödvändiga behandlingen eller rekommendera att graviditeten avslutas.

  Om ultraljud passerar en man, ser doktorn på formen och storleken på prostatakörteln, seminalblåsor, avslöjar närvaron eller frånvaron av cyster, olika neoplasmer eller tumörer. Volymen av en hälsosam prostatakörtel bör variera från 24 till 30 cm3, de partiella vesiklarna överskrider normalt inte 1 cm i tvärsnitt.

  Prostata storlek ska vara följande: tvärdimension på upp till 4,3 cm till 2,3 cm anteroposterior, verhneperedny parameter till 4,1 cm Om patienten är frisk, blåsväggen är ca 5 mm tjockt, och kroppens konturer och bibehåller normalt. form (oval bildning, jämn och klar konturer, den främre väggen syns bättre än framsidan).

  Under ultraljud kommer doktorn att titta på alla organ, eftersom i fall av problem med en, lider tillståndet och funktionerna hos alla andra. Trots alla fördelar har denna metod för undersökning betydande nackdelar vid undersökningen av män.

  Läkaren kan bara fastställa organens storlek och konturer, deras volymer och placering. Men strukturella förändringar, som befinner sig i ett tidigt skede, kan inte fångas på grund av att utrustningen inte är tillräckligt känslig. Dessutom kan ultraljudsundersökning inte tillämpas på personer med hög vikt (på grund av dålig visualisering av organ) eller öppna sår i buken.

  slutsats

  Transabdominal ultraljud är fortfarande ett av de vanligaste förfarandena inom gynekologi och obstetrik. Det är också nödvändigt att identifiera olika sjukdomar i bukhålorganen.

  Detta är en säker, icke-invasiv, inte orsakar smärta och obehag av screening, vilket ger den mest omfattande och fullständig information om vilka experten kan sätta rätt diagnos, att utse en medicinsk behandling, för att förbereda patienten för operation eller patientens tillstånd.

  Abdominal (transabdominal) ultraljud: processens väsentlighet, förberedelse för studien

  Ultraljudsundersökningen tar första hand i diagnosen patologi hos buk- och bäckenorganen hos kvinnor och män. Studien av dessa organ kallas abdominal ultraljud eller transabdominal, vilket innebär att man utför en undersökning genom den främre bukväggen.

  Funktioner i buk ultraljud

  Vid utförande av sonografi används olika sensorer, vilka i sin essens är sändare och mottagare av ultraljudsvågor samtidigt. Beroende på ämnesområdet kan de vara:

  • linjär, används för inspektion av ytstrukturer, till exempel sköldkörtel- och bröstkörtlar, mjukvävnader, muskler;
  • Konvexa är nödvändiga för undersökning av djupt lokaliserade organ och vävnader, till exempel lever, livmodern;
  • sektorn, kännetecknad av en liten avsökningsyta och möjligheten att erhålla en stor bild genom en liten åtkomst, exempelvis kan en hjärtavkännare undersöka hjärtat genom smala interkostala utrymmen.

  Abdominal och transabdominal ultraljud av prostata hos män och bäckenorgan hos kvinnor utförs av en konvektionssensor.

  Indikation för studien

  I samband med tillgängligheten, ofarlighet och erhållande av tillförlitlig information om tillståndet hos de organ som studeras kan ultraljudsundersökning utföras utan indikationer. Det blir dock bättre om resultaten av allmänna kliniska tester av blod och urin erhålls före ultraljudet så att läkaren vet vad man ska vara uppmärksam på.

  Ultraljud i bukhålan och retroperitonealutrymmet görs med:

  • smärta som uppstår i någon del av buken
  • orimlig viktminskning, särskilt på kort tid och i kombination med anemi
  • störningar av avföring och urinering, kräkningar;
  • ökad lever eller mjälte;
  • upptäckt av patologiska formationer, probed genom bukväggen;
  • förändring i urin och blodprov
  • traumatisk skada;
  • tecken på akut inflammatorisk process
  • endokrin patologi, speciellt när man misstänker binjurepatologin;
  • ökat blodtryck, vilket kan vara en följd av njurens patologi;
  • allergiska sjukdomar av någon grad av svårighetsgrad: från urtikaria till ödem Quincke.

  Indikationer för ultraljud av prostata:

  1. smärta, särskilt vid urinering och spridning i perineum;
  2. tecken på inflammatoriska förändringar
  3. upprörd urinering
  4. definitionen av patologiska neoplasmer när de undersöktes rektalt.

  Undersökning av bäckenorgan hos kvinnor:

  1. brott mot menstruationscykeln, inklusive de som är associerade med endokrin patologi
  2. smärt syndrom;
  3. visuell och laboratoriedata av den inflammatoriska processen eller volymetrisk utbildning
  4. infertilitet;
  5. när det finns intrauterina preventivmedel
  6. efter kirurgisk behandling av bäckenorganen.

  Förberedelser för forskning

  Beroende på forskningsområdet finns det vissa nyanser i undersökningen och förberedelserna för det.

  Magehålan och retroperitonealutrymmet

  Förberedelser för buk ultraljud presenterar inga svårigheter. Några enkla rekommendationer bör följas:

  • några dagar före studien måste du följa en diet med en minskning av antalet eller uteslutningen av livsmedel som bidrar till flatulens
  • om problemet med gasbildning inte har lösts, är det möjligt att använda carminativa läkemedel;
  • med en tendens till förstoppning följer 2-3 dagar före ultraljud för att göra en lavemang eller ta ett laxermedel;
  • För att minska mängden gaser och normalisera matsmältningsprocessen rekommenderas enterosorbenter.

  Om studien är planerad för första halvan av dagen, då natten innan du bör vägra att äta, kan du dricka te. På morgonen kan du inte äta!

  Om undersökningen utförs på eftermiddagen, då på morgonen en lätt frukost utan koleretiska produkter, till exempel ägg, mjölk, fettpølse, kaffe tillåts.

  Minst två timmar före provet kan du inte röka, eftersom nikotin, kommer in i magen med oavsiktlig intag av cigarettrök, hjälper till att minska gallblåsan.

  Med kontinuerlig mottagning av något läkemedel på grund av närvaron av en kronisk sjukdom, måste du informera läkaren om det. Han kommer att rekommendera att avbryta dem för en dag eller ta ett par timmar förr eller senare.

  Om läkemedlet ska tas strängt enligt ordningen, kan det tas, men informera läkaren om ultraljudsdiagnos.

  Man måste komma ihåg att buken ultraljud inte kan utföras efter fibrogastroduodenoscopy, det vill säga efter en endoskopisk undersökning av matstrupen, magsäcken och tolvfingertarmen. För att under denna, för bättre visualisering, spridas magen med luft, vilket är ogenomträngligt för ultraljud.

  Förberedelse för undersökning av bäckenorgan hos män

  För tillräcklig och fullfjädrad ultraljud av prostatakörteln måste flera regler observeras:

  • före studien är det önskvärt att släppa ut rektummet, det vill säga gå till toaletten "i stort" så att det inte förekommer störningar i ultraljudet och obehagliga känslor i patienten när man trycker på underlivet;
  • på undersökningen att gå med fylld urinblåsa i en sådan utsträckning att lite det skulle vara önskvärt att urinera, men det var möjligt att lida.

  För att utföra det sista objektet finns det flera alternativ:

  • om ultraljud av prostatakörteln är planerad på morgonen och den medicinska anläggningen inte är långt borta, kan du helt enkelt inte urinera efter att ha sovit;
  • Om den första utvecklingen av händelser inte fungerar kan du ta en flaska vatten och fylla blåsan på väg till studien.

  Förberedelse för studier av bäckenorgan hos kvinnor

  Verksamhet som syftar till att förbättra den transabdominala ultraljuden hos bäckenorganen hos kvinnor är nästan identiska med männen:

  • tömma tarmen;
  • att fylla urinblåsan.

  Om det senare du behöver göra omedelbart före provet, är frisättningen av tarmen det önskvärt att 2 dagar innan studien använder ett lavemang eller laxermedel. Om det inte finns något problem med ökad gasproduktion, är det tillräckligt att bara gå på toaletten dagen före eller strax före undersökningen.

  Allmän förberedelse för ultraljud

  Innan du förbereder dig för buk ultraljud, behöver du veta några allmänna rekommendationer. Dessa inkluderar följande:

  1. Ha en stor handduk eller blöja med dig för att täcka soffan som studien ska genomföras på.
  2. Ta en liten handduk för att avlägsna överskjutande gel från huden efter proceduren.
  3. Kläderna ska vara bekväma så att de snabbt kan tas bort eller ångras och klädes.

  Utför forskning

  Ett viktigt villkor för kvaliteten på studien är strikt överensstämmelse med läkarens anvisningar under undersökningen. Förfarandet utförs i läget på baksidan, på sidan, på buken, i sittande och stående läge, om det behövs.

  Undersökaren måste frigöra inspektionsområdet från kläder.

  Ett inslag i bäcken undersökning är att ultraljud utförs med en full blåsa, och efter hans urladdning.

  Denna punkt är mycket viktig i ultraljud av prostatakörteln på grund av hur väl blåsan töms, är det möjligt att tala om graden av godartad prostataförstoring och varaktigheten av dess existens.

  Abdominal ultraljud är den metod som valts vid detektering av sjukdomar i bukhålan och bäckenorganen. Studiens kvalitet och effektivitet ökar med en ansvarsfull inställning till överensstämmelse med reglerna för förberedelse för inspektion.

  Transabdominal ultraljud i gynekologi

  Ultraljudsforskning är för närvarande en av de mest informativa metoderna för hårdvara diagnostik. Detta är ett prisvärt och helt ofarligt förfarande. Transabdominal ultraljud (kontroll genom bukväggen) i gynekologi används för att detektera en mängd olika patologier, för processtyrningsdynamik och bekräftelse av härdning. Apparater för ultraljudsskanning finns på de flesta kliniker och i alla specialiserade avdelningar på sjukhus.

  Ultraljudsdiagnos baseras på den omvända piezoelektriska effekten - vävnadens förmåga att absorbera och reflektera högfrekventa ljudvågor. Sensorn alstrar oscillationer och mottar en reflekterad signal. Som ett resultat av omvandling av reflekterade vågor till elektriska signaler bildas en klar panoramabild av de inre organen på apparatens monitor. Med denna studie är det ofta möjligt att identifiera tumörer och andra sjukdomar i prekliniska (asymtomatisk) stadium, vilket i hög grad ökar sannolikheten för fullständig återhämtning.

  att genom olika åtgärder

  När transabdominal metod av sensorn förflyttas på patientens buk, och signalen utbreder sig genom den främre bukväggen. Skinnet i bukområdet är förbehandlat med en speciell gel, som avlägsnar luftskiktet mellan kroppsytan och sensorn.

  Observera: Förutom transabdominal ultraljud i gynekologi används transvaginal i stor utsträckning, vilket föreslår införandet av en speciell sensor i patientens vagina. Denna typ av procedur ger en tydligare visualisering av de inre organen i reproduktionssystemet.

  Transabdominal ultraljud kräver ingen särskild träning. En förutsättning är en fylld blåsan - det skapar ett speciellt "akustiskt fönster" som ger den bästa visualiseringen. 40-60 minuter före proceduren behöver patienten dricka 0,5-1 liter vatten utan gas eller osötat te. Det är oönskade att konsumera på tröskeln till livsmedel som kan öka gasbildning i tarmarna.

  Otvivelaktiga fördelar med denna variant av diagnostikmetoden kan betraktas som enkelhet, smärtlöshet och säkerhet. Nackdelarna är en relativt mindre klar bild, på grund av absorptionen av vågor i bukväggen.

  Observera: Transabdominal ultraljud i gynekologisk övning ger låg visualisering om patienten har övervikt (fetma).

  Varaktigheten av undersökningen varierar beroende på antalet organ vars tillstånd behöver förtydligas. Oftast överstiger det inte 15-30 minuter.

  Under diagnosen ligger patienten i ett horisontellt läge på baksidan. Det rekommenderas att minimera kroppsrörelser för att undvika snedvridning av resultat.

  I regel för att klargöra diagnosen, bimanuell undersökning, transvaginal ultraljud och MR. Enligt indikationerna tillgriper de laparoskopi.

  Vad används transabdominal ultraljud för?

  Indikationer för ultraljud för transabdominal och andra undersökningar inom gynekologi:

  • riklig patologisk urladdning (särskilt - purulent);
  • smärta i underlivet
  • blod utanför menstruationsperioden
  • smärtsamma känslor i samlag
  • mer riklig blodseparation under menstruation än vanligt.

  Undersökning av livmodern och äggstockarna är nödvändig för kvinnor som planerar befruktning, för att klargöra dagen för ägglossningen.

  Viktigt! Rutin procedurer utförs på 8-10 dagar av menstruationscykeln - för val av den dominanta follikeln, 14-16 - att bedöma follikelstimulerande volym och 22-24 - i syfte att hitta gulkroppen, inrättandet av närvaro / frånvaro av ägglossning.

  Tekniken bidrar till att bestämma livmoderns och appendages dimensionsegenskaper. Deras avvikelser från normen är ett av de diagnostiska kriterierna för ett antal sjukdomar.

  Transabdominal ultraljud hjälper till att identifiera sådana patologier som:

  • vidhäftningar (efter mageoperationer);
  • neoplasmer (myomer, polyper, cyster, etc.);
  • ektopisk eller frusen graviditet
  • endometrit;
  • endometrios (inklusive postpartum);
  • adenomyos;
  • ackumulering av inflammatorisk vätska i äggledarna (pio-, hydro- eller hemosalpinx);
  • närvaro av patologisk vätska i det lilla bäckenet;
  • inflammation i bilagorna (salpingoophorit, adnexit);
  • obstruktion av äggledarna (ytterligare studier visas).

  Ultraljudsdiagnos gör det möjligt för läkaren att objektivt bedöma tillståndet hos kroppen och livmoderhalsen, äggledarna och äggstockarna. Strukturen hos reproduktionsorganen bestäms, liksom korrespondensen av deras tillstånd till den månatliga cykelns fas.

  Den första ultraljuden kan utföras i vilken fas av cykeln som helst, förutom dagarna för den aktuella menstruationen. I framtiden, för att verifiera diagnosen, kommer ett andra besök i det diagnostiska skåpet att schemaläggas för en viss dag (fas).

  Identifiera tumörer och cystor på äggstockarna lättare vid början av fas 1, som i mitten av cykeln av neoplasmen kan vara felaktiga follikeln ökar i storlek, och i fas 2 - corpus luteum.

  Med adenomyos och endometrios är det lämpligt att utföra ultraljud i fas 2, eftersom svullnad av patologiska foci bidrar till deras bättre visualisering.

  Om det finns inflammation i bilagorna diagnostiseras ultraljud varje dag. Men om det finns ett misstankar om en utvidgning av äggledarna, krävs en kontrollperiod i början av fas 1 för att bekräfta / utesluta blodinsprutningen i dem.

  För misstänkt myom, är det lämpligt att tilldela en session på en fas (omedelbart efter menstruation), eftersom vid denna tidpunkt är mindre svullnad noder. I fas 2 ökar de med verkan av progesteron. Transabdominal ultraljud kan detektera antal, storlek och lokalisering av noder. Diagnostisk procedur hjälper till att formulera en behandlingsplan. Därefter genomförs kontrollprocedurer minst två gånger per år.

  Vid diagnostisering endometrial inflammation transabdominal ultraljud märke och en, och de 2 faserna i menstruationscykeln för att maximera en objektiv utvärdering av strukturella defekter i endometriet.

  Om det fanns en artificiell avslutning av graviditeten är det absolut nödvändigt att genomföra en studie 1-2 dagar efter menstruationsperiodens utgång. Om det finns misstankar om blödning, postoperativ inflammation i slemhinnan eller resterna av fosterägget skickas patienten omedelbart till ultraljudet.

  Transabdominal ultraljud vid graviditet

  Transabdominal ultraljud kan bekräfta graviditeten. Schemalagd diagnostik med hjälp av en ultraljudsenhet under gestationsperioden utförs minst 3-4 gånger (om patologi detekteras oftare). I motsats till populär tro kan en konventionell (2D) studie inte skada en framtida baby, eftersom sessionens längd inte är lång. Mer tid krävs för att erhålla tredimensionella bilder av foster (i 3D och 4D-format), men den tredimensionella bilden är mycket mer informativ och gör det möjligt att avslöja många brister fosterutveckling.

  Det är viktigt att: Från och med 12 veckors graviditet är transvaginal ultraljud kontraindicerat, eftersom det kan framkalla spontan abort eller för tidig födsel. I detta avseende används endast transabdominala sensorer.

  I senare termer gör tekniken det möjligt att identifiera hydrocephalus (ödem i hjärnan) och en kromosomal patologi, som Downs syndrom.

  Även om en kvinna inte gör några klagomål om sitt välbefinnande, måste hon genomgå transabdominal ultraljud i gynekologiska avdelningen, minst en gång per år. Detta är särskilt viktigt för patienter över 40 år, när hormonell bakgrund förändras och sannolikheten för att utveckla relaterade patologier ökar. Förebyggande undersökning är av stor betydelse för tidig diagnos av bäckenorganen.

  Plisov Vladimir, medicinsk granskare

  2,545 visningar totalt, 3 visningar idag