Huvud
Strömförsörjning

Dra i ljummen hos män, varför bör du vara uppmärksam på ett sådant symptom

Att dra smärta i ljummen hos män uppstår på grund av olika patologiska förändringar i kroppen. Tyvärr förutser hon inte något bra, så utseendet av sådana känslor bör omedelbart märks: de kan ofta vara symtom på sjukdomar i andra delar av kroppen.

Den viktiga punkten är placeringen av smärtsamma poäng. Lokalisering av dem kan föreslå vilka organ som ska undersökas noggrant, ofta är sådana känslor en följd av funktionsstörningar i genitourinärsystemet.

Vad kan orsaka lokal smärta i höger och vänster sida av inguinalområdet

Människokroppen är konstruerad på ett sådant sätt att ljummen ligger i höftledets område med bukhålan. Det har olika muskler, delar av tarmarna, blodkärlen.

Det är värt att uppmärksamma om man drar i ljummen på höger sida av männen. Sådan smärta kan varna för hotet av appendicit, växer mer och mer varje dag, flyttar sig lägre från skeden. Med appendicit blir obehag i inguinalområdet mer uttalat under promenader, löp och andra rörelser.

Dessutom kan dragningsförnimmelserna till höger tala om njursjukdomar. Njurkolik tillsammans med smärta, vilket ger i nedre rygg och sidor, ibland i benen. Om du drar i ljummen och samtidigt sjunger en länd och ger till blåsans område, bildas mitten av obehagliga känslor på grund av problemen i samband med omöjligheten av utgången av njurstenen.

Om det sväller till höger kan en högersidig bråck uppstå. Det åtföljs av en dragande känsla i ljummen. En del av tarmen blir synlig i form av en svullen patch av huden, vilket orsakas av dess utskjutning i brokets öppning. I det här fallet kan tarmens slinga fånga sig, och regionen förvärvar speciella smärtupplevelser. I det här fallet ska du omedelbart kontakta en kvalificerad specialist, eftersom mannen behöver brådskande kirurgiska ingrepp.

Om man drar i ljummen till vänster hos män kan orsakerna vara följande:

 • Infektion i urinblåsan och andra organ i genitourinary systemet. Förekomsten av inflammation uttrycks av smärtsamma känslor under urinprocessen, ryggsmärta, förekomst av blod och slem i urinen.
 • Om ljumsområdet förvärvade en svullnad, så visade sig kanske en bråck på sin vänstra sida.
 • Om du drar in i mannens ljum och känner pulserande i sidan så kommer det sannolikt att en sten uppstod i njuren, som inte hittade en passage och sänktes låg och orsakade en knuffande smärta.

Orsakerna till lokal smärta i ljumskområdet är olika, så du behöver söka råd från en urolog och en kirurg. Kom ihåg att du inte ska tveka att besöka en läkare, eftersom problem med den här delen av kroppen hos män kan få irreversibla konsekvenser, såsom impotens eller oförmåga att få barn.

Symtom och diagnos

Ingginal smärta, som någon annan, kan manifestera sig i andra delar av kroppen, det vill säga lokaliseras. Det kan till exempel vara en stickning i ryggen eller sidan, benens domningar, etc. Känslor kan bli värre och bli outhärdliga.

Smärta i ljummen kan vara symtom på följande sjukdomar:

 • Om ljummen gör ont, men smärtan i benen och deras leder uttalas, särskilt när man utför rörelser (promenader och andra), är det ganska svårt att bestämma vilken typ av obehagliga känslor. Patienterna förvirrar ofta kränkningar i ljummen med sträckning av ligamentet. I sådana fall kan det finnas en bråck, sjukdomar i urinröret och andra organ i det genitourära systemet.
 • Att uppnå känsla i ryggen, speciellt nedre delen av ryggen, kan indikera två problem: sjukdomar i samband med ljummen (oftast urologiska) eller med osteokondros. Smärtan som kombinerar dra känslor i ljummen och ryggsmärta kan vara en signal om problem med ryggraden.
 • Skarp smärta i ljummen varnar också för närvaron av en bråck och störningar i njurarna, utvecklingen av maligna tumörer.
 • Aching - indikerar de sjukdomar som är förknippade med inflammation i urinvägarna. Banal inflammation i dessa områden beror på att bakterierna tränger in i dem. Smärtsamma känslor med tiden ökar, börjar bli obehagliga känslor i blåsan. Det är nödvändigt att omedelbart kontakta läkaren om att sjukdomen eller sjukdomen inte har växt upp i en inflammation i njurskyddet. Dessutom, med ökningen av värk i smärta, är utseendet av cystit, både medicinskt och infektiöst, möjligt.

Det är nödvändigt att diagnostisera något symptom, eftersom smärta i ljumskområdet inte passerar utan spår och kan signalera förekomsten av en allvarlig sjukdom. Diagnos av sjukdomar kommer att underlätta deras korrekta behandling och snabb återhämtning av patienten.

Du kan identifiera inguinal bråck utan hjälp av en specialist. Om det sker, är det i ljumskområdet ett litet tuberkel, utskjutande, som lätt kan känna. Men de efterföljande åtgärderna av diagnosen bör hanteras av en kirurg. Han kommer att uppskatta storleken på lesionen, dess form och plats. Storleken på sådana formationer mäts när kroppen tar olika positioner. Men den slutliga diagnosen kan endast göras av kirurgen efter att ha fått resultaten av de undersökningar som tilldelats honom. Beslutet om rationella behandlingsmetoder bör också tas av en läkare.

Glöm inte att diagnosen smärta i inguinalzonen att spendera hemma är nästan omöjlig, så du behöver söka hjälp från en urolog. Om du har misstankar om urolithiasis, kommer undersökningen först med terapeuten och sedan med urologen att göra det möjligt att bestämma parametrarna för stenarna och sätten att ta bort dem.

Diagnos av förstorade lymfkörtlar med dragande smärta i ljumsken kräver leverans av tester, nämligen blod och urin. Med hjälp av tester bestämmer terapeuten vilken läkare som ska tillämpa nästa. Det kan vara en urolog, en onkolog eller till och med en immunolog.

Kom ihåg att symptomen på olika sjukdomar är mycket lika, för att korrekt identifiera sjukdomen behöver du söka hjälp av en kvalificerad specialist.

Till vilken läkare ska jag gå?

Den primära undersökningen görs ofta av terapeuten. Han bestämmer sjukdomens påstådda natur och skickar sedan för samråd till en kirurg, urolog eller onkolog.

Observera att för samråd är det nödvändigt att välja proffs som kan erbjuda behandling med hjälp av apparater, kirurgiska operationer och även korrekt medicinering.

Om du självt har stött ut ett utsprång i ljummen, en tätning eller en nodulär form som inte skadar, är det värt att besöka en kirurg. I det här fallet kan läkaren diagnostisera ett atom som inte behöver behandlas omedelbart, eller en infektionssjukdom, den behandling som terapeuten ska utse. Hotet om onkologisk sjukdom innebär behovet av omedelbar överklagande till en specialist på detta område.

I praktiken ignoreras ofta i rätt tid smärta i ljummen blir oförmåga eller impotens. Därför bör eventuell kränkning av tillståndet i denna del av kroppen noggrant studeras av en specialist.

Varje sjukdom med liknande symptom är farlig för människors hälsa, så det är strängt kontraindicerat att bara slita smärtan med piller. Ibland kan brådskande kirurgiska ingrepp behövas, och snabb tillgång till en läkare kan spara inte bara människors hälsa utan även hans liv.

Och så, med smärtsamma känslor i ljumsområdet kan samråd behövas:

Principer för behandling

Den första åtgärden som en man som känner obehagliga känslor i ljumsområdet är att göra är att gå till doktorn. Endast en professionell kommer att ställa en noggrann diagnos och välja rätt metod att behandla sjukdomen.

Vanligtvis är metoderna för behandling av sådana sjukdomar:

 • tar mediciner
 • fysioterapi och massage
 • kirurgisk ingrepp

I enlighet med orsakerna och symtomen på sjukdomar som åtföljs av smärta i ljummen, föreskriver läkaren en av dessa metoder eller andra behandlingsmetoder om det är en allvarligare sjukdom (till exempel prostatacancer).

Patienten måste också hålla sig till en speciell behandling och hålla sig vid kostnäring. Avslag på dåliga vanor, uteslutning av skadliga fetter och tillsättning av proteiner i kosten verkar trivialt, men de påverkar betydande framsteg i behandlingen.

Några användbara rekommendationer för korrekt näring:

 • en strikt diet äger rum i händelse av problem med genitourinary systemet
 • patientens diet bör tillverkas så att den innehåller mer växtprodukter och nästan eliminerar fet mat
 • En bra lösning kommer att laga grönsaker och ångat kött
 • Det är viktigt att minska konsumtionen av kryddor, salt och socker

Behandling med läkemedel ordineras strikt enligt läkarens instruktioner. Men det finns läkemedel som kan köpas utan recept om smärtstillande och inflammatoriska processer måste tas bort. Så, en patient med en bråck kan få några antiinflammatoriska piller och samma paracetamol för att lindra symtomen ett tag.

Sjukgymnastik påverkar positivt behandlingen av en patient med problem som orsakas av smärta i ljummen. Uppvärmning och massage, terapeutiska fysiska övningar och andra procedurer bota inte bara sjukdomen, utan också ett förebyggande botemedel mot andra sjukdomar.

Kirurgisk behandling föreskrivs i extrema fall.

Behandling av någon sjukdom bör vara under överinseende av en doktorspecialist och involverar genomförandet av alla rekommendationer och föreskrifter hos behandlingsläkaren.

Glöm inte att du själv måste göra ditt bästa för att behålla din kropps hälsa. Specialisten kommer att ordinera behandlingen som krävs för en lyckad återhämtning, men bara att höra det räcker inte. Det är viktigt att följa alla läkares rekommendationer, för att leda en hälsosam livsstil, att uppfylla normerna för fysisk aktivitet, kost och bli av med alla dåliga vanor.

Mer detaljer om de möjliga orsakerna till smärta i ljummen - på videon:

Vad är allvarlighetsgraden hos ljummen hos män?

Obehag i ljummen, tunghet i perineum hos män - dessa är alarmerande symptom, som bör följas. Obehagliga känslor kan utlösas av ett antal sjukdomar, varav några utgör ett hot mot patientens liv. Den första specialist med vilken du behöver konsultera en man är en urolog.

Möjliga orsaker till obehag

Ljushålets svårighetsgrad hos män är bara ett symptom, men inte en självständig sjukdom. På grundval av ett klagomål är det omöjligt att fastställa den exakta orsaken till obehag, så man måste genomgå en omfattande undersökning av bäckenorganen och bukhålan. Att pressa och spränga känslan i perineum kan orsakas av sjukdomar:

 • Urinsystemet;
 • Sexuella organ;
 • Mag-tarmkanalen;
 • Ländryggen;

Organen i bäckenet och bukhålan är välinerverade, så med olika inflammatoriska sjukdomar kan smärta ges till perineum. Först och främst bör en man samråda med en urolog och proktolog för att utesluta den mest sannolika orsaken till obehag - prostatit och prostata adenom.

Patologi i urinvägarna

Obehag i perineum hos män är ofta tillräckligt för ett symptom på ett felfunktion i urinvägarna. Ritning tråkig smärta i perineum - detta är ett karakteristiskt tecken på långsam inflammation. Anledningen till känslan av tunghet är:

 1. Blåskatarr.
 2. Pyelonefrit.
 3. Urolitiasis.
 4. Maligna neoplasmer.
 5. Urinflammation.

Blåsning i urinblåsan är cystitis. Sjukdom av infektiös natur, kännetecknad av akut kurs med svår smärta, ofullständig tömning av blåsan och ökad kroppstemperatur. Frånvaro av behandling eller felaktigt valt behandlingsschema kan leda till övergången av sjukdomen till kronisk form, som kännetecknas av dragkänningar och en känsla av tyngd i ljummen.

Koncentrationer (stenar) i blåsan formas mot bakgrund av kroniska inflammatoriska patologier i urinvägarna, såväl som metaboliska störningar och nedsatt immunitet. Närvaron av stenar indikeras av smärtsyndrom av varierande intensitet - från de som drabbas av akut smärta. Obehag uppträder när stenarna förskjuts.

Uretrit är åtföljd av akut smärta och tyngd i ljummen. Det är möjligt att skilja pus och slem från urinröret, vilket orsakas av den infektiösa naturen hos den inflammatoriska processen.

Faren är blåsans och urinrörets cancer. Dessa patologier i de inledande stadierna är asymptomatiska. Det enda som kan indikera en malign neoplasma är tyngd och tryck i ljummen.

Sjukdomar i könsorganen och prostatit

Svårighetsgraden och trycket i skönhetsområdet hos män över 50 år i ca 60% av fallen beror på inflammation i prostatakörteln. Frånvaron av akut smärta indikerar en stillastående prostatit, vars utveckling beror på en överträdelse av prostatakörtelns trofism. Andra symptom på patologi:

Gravity i ljummen

Tyngd i ljumsken - ett symptom som ofta åtföljer sjukdomar i organ och strukturer belägna i bäckenet, buken, intill området för anatomiskt eller förenade med sin stammar innervation, blodtillförsel.

Symptom kan förekomma i isolering, vara ett förebud om uppkomsten av sjukdom, samexistera med andra manifestationer. Kombinationen med smärta i buken, ljumsken, perineum, könsorganen, lår, berusning syndrom, förstorade lymfkörtlar, urineringsstömingar, tarmrörelser, onormal urladdning från urinröret, vaginan.

Beroende på orsaken är tyngdkraften närvarande på ena sidan eller är bilateral.

Orsaker till Gravity i Groin

I ljumsområdet finns stora blod- och lymfatiska kärl, nerver, lymfkörtlar, nära könsorganen, tarmar, urinblåsa, höftled. Problem i genitourinary, digestive, musculoskeletal system, kärl kan uppvisa obehag och tyngd i ljummen.

Överträdelser tillfälliga, funktionella passera självständigt, obehag i inguinalområdet med dem behöver inte behandling, endast mild korrigering och observation. Sådana situationer innefattar:

 • förändringar i det muskuloskeletala systemet som är förknippat med överdriven fysisk ansträngning, liten sträckning av ledband;
 • funktionell dyspepsi med en kostbrott, manifesterad av uppblåsthet, förstoppning eller diarré;
 • periodisk smärta hos kvinnor under menstruation.

Men allvaret av ljumskan kan vara en harbinger eller ett symptom på ett allvarligt matsmältningsorgan, könsorgan, urin, ben, blod, lymfatiska kärl.

Tarmarnas patologi

Direkt i ljumskområdet är inguinalkanalen. I närvaro av predisponeringsfaktorer kommer intestinala slingor eller mesenteri in i kanalen och bildar en bråck. Inghinalbråck kännetecknas av en känsla av tyngd, en främmande kropp i ljummen, med smärta, symtom på berusning. Vid undersökning finns en tumörformad formation i nedre bukdelarna.

 • Vissa sjukdomar i matsmältningssystemet kan åtföljas av obehag och tyngd i ljummen: kolit, proktit, hemorrojder, irritabel tarmsyndrom, appendicit, tarmtumörer. Differentiell diagnos tar hänsyn till andra symtom.
 • Kolit kännetecknas av instabilitet i avföring, värk i smärta, buk i buken, flatulens.
 • Proktit kännetecknas av smärta i vänstra höftområdet, rektum, vilket förstärks av avföring, en känsla av tarm fullhet, klåda, brännande känsla i anus, för att ofta behov uträtta sina behov.
 • Med hemorrojder uppträder ett intensivt smärtsyndrom i framkant, hemorrojder uppträder vid utgången från ändtarmen, blödning från anus uppträder.
 • Det irritabla tarmsyndromet uppenbaras av växelverkan av diarré och förstoppning, stumma smärtor längs tunntarmen, som avtar efter tömning.
 • Appendicit är en akut kirurgisk patologi. Det kan börja med en känsla av tyngd i den högra inguinala regionen, som utvecklas till kramphålor, mer uttalad i högra buken. Det finns positiva symptom på irritation av bukhinnan, rektala temperaturhöjningar.
 • Vid svullnad i tarmarna kan ett av de första symtomen vara en tunghet i ljumskområdet, då kommer smärta, tarmblödning, pallproblem, generell svaghet att gå med.

Sjukdomar i könsorganen

Tyngd i ljumsken kan uppträda vid sjukdomar i könsorgan: prostatit, orkit, balanopostit, prostatatumörer hos män, myom, endometrios, prolapse av livmodern, äggstockarna cysta, livmodercancer hos kvinnor.

 • Med prostatit förekommer ofta frekvent urinering, ofullständig tömning av blåsan, smärta i litet bäcken, perineum, problem med styrka.
 • Orchitis kan börja med obehag och tyngd i ljummen, skrotum. Under utvecklingen av sjukdomen sväller testikeln, ökar i storlek, smärtsmärta uppstår, smärtan utstrålar till perineum, ljumsk och sakrum.
 • Balanoposthit kännetecknas av smärta, brännande, klåda, hyperemi, svullnad i glanspenisen och prepuce, närvaron av utsöndringar.
 • Tumörer av prostata är olika i manifestationer beroende på cellkompositionen. Godartad urinering är karakteristisk för urinering, en malign tumör uppträder, dessutom smärta, närvaron av blod i urinen.
 • Med livmodermom har kvinnan oregelbunden månad, infertilitet, förstorad buk, en känsla av tryck i underlivet.
 • Endometrios orsakar kroniska bäckensmärtor som ger tillbaka, ljumsk, dysmenorré, infertilitet.
 • Utsöndring av livmodern manifesterar sig i vikt, smärtor i inguinalområdena, nedre delen av buken, sakrum, nedre delen av ryggen, urineringstörning, menstruationsdysfunktion.
 • Utveckling av ovariecystret åtföljs av utseende av traumatiska smärtor, tryck i underlivet, en ökning i bukmagasinet, menstruationsfördröjningen.
 • Uterincancer karakteriseras av plötslig livmoderblödning, tyngd i underlivet, viktminskning, lymfadenopati.

Sjukdomar i urinvägarna

Pyelonefrit, urolithiasis, cystit, uretrit kan åtföljas av, förutom andra symptom, i vikt i ljummen.

 • Smärta i nedre delen av ryggen, buken, urinrörelser, svaghet, svullnad, feber kan störa pyelonefrit.
 • Med urolithiasis är tyngd i ljumsområdet ofta en hacker av en attack. Då är det kraftiga kräkningar i buken, urinläckage störs.
 • Cystitis kännetecknas av frekvent smärtsam urinering med låg volym, närvaron av blod i urinen.
 • Uretrit kännetecknas av smärta, i samband med frisättning av blåsan, förekomst av patologisk urladdning ur urinröret.

Sjukdomar i muskuloskeletala systemet

Tyngd i ljumsken kan vara närvarande vid sjukdomar i skelettsystemet: osteokondros av lumbosakrala ryggraden, trauma, osteoartrit, subluxation av höftleden.

 • För osteokondros kommer att präglas av smärtsyndrom, motor, neurologiska störningar.
 • Med skador på midjan, coccyx, bäcken, höft kan det finnas externa skador, smärtssyndrom, lemförkortning, fel position.
 • Höftledets patologi manifesteras av styvhet, minskad rörelsevolym, skillnad i benlängden, smärta i leden och ljummen i rörelse.

diagnostik

Diagnosen görs på grundval av klagomål, anamnese, objektiv granskning, laboratorium, instrumentundersökningar, expertkonsultationer.

 • Under undersökningen utvärderas en uppsättning tillgängliga klagomål, sjukdomshistorien studeras.
 • Visuell inspektion kan avslöja förekomsten av lesioner på huden, hematomerna, tumörliknande formationer, bukets asymmetri, bäcken, felaktiga lägen i benen. Palpabel detektion av förstorade lymfkörtlar, tumörer i bukhålan, hernial sac, irritation av bukhinnan är möjlig.
 • Smala specialister: en gynekolog, urolog - de sexuella organen undersöks.
 • Från laboratorieundersökningar genomförs:
  • Blodtester är vanliga och biokemiska för att avslöja inflammatoriska, metaboliska störningar.
  • Urinalys: allmän och ytterligare - gör det möjligt att bedöma njurarnas och urinvägs tillståndet.
  • Analys av avföring för coprogram, doldt blod, ägg av maskar ordineras för att utesluta tarmsjukdomar.
  • Obligatorisk ta urogenitala utstrykningar på mikrofloran, cytologi för att bedöma könsorganens tillstånd.
 • Från instrumentella undersökningar kan kräva ultraljud av buken, retroperitoneal, pelvisk, prostata, kolposkopi, cystoskopi, anoscopy, retroromanoskopiya, barium lavemang, röntgen av bäckenet, höftleder.
 • För differentialdiagnosen utvärderas resultaten av undersökning, undersökningar, samråd med en ortoped, gastroenterolog, urolog, prokolog, gynekolog, onkolog.

behandling

Tidig föreskriven behandling som syftar till att bekämpa den underliggande sjukdomen kommer att leda till att bli av med svårighetsgraden hos inguinalområdet. Behandlingen ska utses av läkaren och administreras under hans tillsyn. Beroende på diagnosen används terapeutiska medel, kirurgiska tekniker, element i traditionell medicin.

Evdokimova Olga Alexandrovna

Var sidan användbar? Dela det i ditt favorit sociala nätverk!

Drag i ljummen hos män

Den indininska delen av en person kännetecknas av ömhet i huden och de många inre organen som ligger under dem, så med smärta i ljummen bör omedelbart rådfråga en läkare. varför drar i ljummen i män? Anledningarna kan vara mycket olika, och för att identifiera huvuddelen av dem måste du genomgå en grundlig undersökning.

Sådana symptom kan orsakas av sjukdomar i inre organ (njursten eller det reproduktiva systemet sjukdom), tarmsjukdomar (tarm kolik, blindtarmsinflammation), muskuloskeletala sjukdomar, nervös, lymfatiska eller cirkulationssystem, såväl som trauma, tumörer, eller åderbråck. I det här fallet kan smärta i ljummen ha ensidig eller tvåsidig natur, men den första varianten är vanligare.

Gravity i ljummen hos män

Om drar i en mans ljumskar, då är den vanligaste orsaken till kronisk prostatit eller cystitis. Patienter med sådana sjukdomar är som regel medvetna om sina problem och läkaren kan enkelt göra en diagnos. I fallet om patienten klagar över en gnagande smärta, men inte lider av sjukdomar i reproduktionssystemet, är det möjligt att dessa symtom kan orsakas av överdriven motion.

Dessutom kan dragavkännandena i ljumskområdet orsakas av bildandet av inguinalbråck, som oftast förekommer hos män. I detta fall bildas en liten svullnad i ett av ljumskområdena (höger eller vänster), vilket är mer märkbart i stående position. När du rör eller rör rörets bråck, uppstår smärta.

Känslan av att dra smärta kan också uppstå i början av njurkolik, när patienten inte är medveten om hans tillstånd. I framtiden växer dragande smärta till en pulserande, och sedan in i en skarp, Dessa symptom avlägsnas med hjälp av smärtstillande medel med smärtstillande medel. När man tränger in i en ljuss ljung, men inte lägger vikt vid detta leder det till negativa konsekvenser. Sådana smärtor kan vara symptom på starten av den inflammatoriska processen inuti kroppen, till exempel inflammation av hårlampan i ljummen, vilket kräver korrekt medicinsk hjälp.

I vilket fall som helst förekommer obehag i ljumskarna, är det underförstått att de orsakat några allvarliga skäl, och därför kräva behandling sättas av läkaren. Eliminering av problem med att dra känslor i ljummen hos män kan hantera läkare med olika profiler beroende på diagnosen.

Drag i ljummen hos män

Det enda rätta beslutet vid förekomsten av att dra smärta i ljummen är att kontakta en specialist för att fastställa orsaken, eftersom svårighetsgrad, tillsammans med smärta i ljummen kan vara en manifestation av inte bara problem med reproduktionssystemet utan även många andra.

Gravity i ljummen hos män

Det finns flera sjukdomar som drar i ljummen hos män. En av diagnoserna är inflammation i urinvägarna, nämligen stenar och inflammation i urinvägarna. I det här fallet är det en tråkig teckensmärta som ökar under urinering. Vanliga tecken inkluderar också en liten temperaturökning och ökad urineringstid. I det här fallet bör du kontakta en urolog eller nephrologist för en undersökning.

prostatit - En annan sjukdom, som åtföljs av tyngd i ljumsken, skarp eller dra smärta i ljummen och testiklarna. Under urinering och ejakulation finns rezi i penisområdet. I vissa fall är det ett brott mot erektilfunktionen. Detta gäller också torsionen av kanalen och testikeln. Under alla omständigheter bör du vid första tecknet kontakta en urolog eller annan specialist för noggrann diagnos.

Nästa orsak till smärta och svårighetsgrad är inguinal bråck. I det här fallet är det en klämning av de bulande tarmslingorna, vilket orsakar smärta. Ytterligare symptom på denna sjukdom är kottar i ljumskområdet. I det här fallet bör du omedelbart kontakta en kirurg för att ta bort en bråck.

I vissa fall drar man i ljummen i män av en anledning infektionssjukdom i bäckenorganen. Sjukdomarna i denna etiologi inkluderar endometrit, proktit, adnexit. Känslan av smärta och tyngd beror på ökningen av lymfkörtlarna på grund av infektions inflytande på dem. För behandling föreskrivs mediciner (antibiotika), en integrerad metod används beroende på sjukdomen.

Dra i ljummen i män kan och i avsaknad av smärta. Läkare i denna situation kan diagnostisera tumör (godartad och malign). En sällsynt sjukdom hos män är cholecystit. Samtidigt ligger gallblåsan ganska låg, så det uppstår tryck på inguinalområdet. Denna sjukdom anses vara ärftlig (medfödd patologi) och uppstår endast på grund av inflammation i en viss avdelning.

Orsaken till svårighetsgraden och dra smärta i ljumskområdet hos män kan inte vara en infektion och sjukdom. För en noggrann diagnos och kvalitetsbehandling bör endast adresseras till specialister. Självmedicinering i detta fall kan leda till försämring av sjukdomen och utvecklingen av sjukdomen. Kanske är det en inflammation i hårlampan i ljummen.

Smärta i ljummen hos män - varför uppstår de och vad ska man göra?

Smärta i ljummen är ett mycket vanligt symptom hos män. Detta beror på anatomin hos inguinalregionen, där olika organ och vävnader skärs, vars skada orsakar smärtsamma förnimmelser. Smärta i ljummen hos män kan orsakas av olika orsaker, varav många tjänar som föregångare till allvarliga sjukdomar i inre organ.

Till smärtan i ljummen måste tas på allvar, eftersom det kan indikera allvarliga sjukdomar

Varför finns det smärtor

Linneområdet ligger vid gränsen för att gå i bukdelen till revbenet, där många viktiga kärror och organ som stöder kroppens arbete är koncentrerade.

De vanligaste orsakerna till att ljummen gör ont:

Att fastställa orsaken till utseendet av smärtsamma känslor i inguinalområdet kan vara av smärtan och dess lokalisering.

Ritning smärta i ljummen

Ritningskaraktär av smärta är inneboende i den ofta kroniska studien av vissa sjukdomar. Den vanligaste orsaken till sådan smärta är kronisk prostatit.

Prostatit smärta i ljumskarna tillsammans med smärtsam urinering, svag flytningar från urinröret och perineum obehag.

Ritning smärta kan också orsakas av dilatation av det inguinala ligamentet och muskler, som oftast förekommer som ett resultat av överdriven motion (vanligt bland idrottare).

Uppnå smärtor

Att uppnå smärta kan vara ett symptom på akut cystit - en inflammatorisk sjukdom lokaliserad i blåsans slemhinnor.

Vid akut cystit, smärta i buken, tillsammans med täta och smärtsam urinering, feber, känslor though ofullständig tömning av urinblåsan.

Att uppnå smärta, lokaliserad i underlivet, kan också indikera utvecklingen av en malign tumör i ändtarmen. I det här fallet indikerar smärta en stor tumörtillväxt och metastasering i grannvävnader och organ. Kräftan i rektum utöver smärtan som ger i ljummen åtföljs av viktminskning, minskad aptit, närvaro av blod i avföringen, frekvent förstoppning.

Smärta i ljummen till höger hos män

Smärta i rätt ljummen kan orsakas av tre huvudorsaker:

 • Inflammering av bilagan (appendicit). Samtidigt uppstår smärta i underlivet, vilket ger bort i ljumsk och ländrygg, i höger ben.
 • Löns högersidiga brok. Det kännetecknas av en skarp (eller diffus) smärta i ljumskområdet.
 • Urolitiasis. När du flyttar längs stenarnas urinläkare sänker smärtan ner i buken, ges till ljummen, den inre låret och könsorganen.

Smärta i vänstra delen av ljummen

Smärta i vänster ljumske orsakas av liknande skäl som smärta i höger sida - det kan vara en vänster ljumskbråck eller urolitiasis, på grund av obstruktion av den vänstra urinledaren.

Smärta i ljummen och testiklarna

Smärta i testiklarna och ljummen indikerar att testikelen är inflammerad på grund av inguinal trauma, infektionssjukdomar eller andra orsaker.

Testikel-torsion, som oftast finns i barndomen, kan också orsaka smärta i ljummen och testiklarna.

Smärta i ljummen och nacken

Smärta i nedre delen av ryggen och ljummen kan tala om utvecklingen av urolithiasis. Före attackerna av renal kolik, gör sjukdomen praktiskt taget inte sig själv. Renal kolik påverkar ländryggen, svåra ryggsmärtor börjar sprida sig till urinledaren, inre låret, de yttre könsorganen och ljummen.

Samtidigt minskar patienten separation av urin eller det finns en fullständig retention av urinering, tryck och temperatur kan öka.

Frekvent inguinal smärta kan orsakas av inflammation i lymfkörtlar, som orsakas av en svampinfektion, trauma, tumörer, sjukdomar i urinvägarna, tarm, spinal klämmande.

Den exakta orsaken till smärta i ljummen kan bestämmas av en urolog eller kirurg

Vilka sjukdomar orsakar smärta i ljummen

Om en man har lägre buksmärta kan detta indikera nederlag i olika system: matsmältningsorgan, sexuellt, urin, nervöst, muskuloskeletalt.

Tänk på de vanligaste sjukdomarna, med smärta i ljummen.

Att etablera en korrekt diagnos och för att förstå ursprunget till smärta i ljumsken, bör du konsultera en läkare, urolog eller kirurg som avgör vilken sjukdom orsakar liknande symptom. Om du inte gör det i tid kan det leda till impotens, infertilitet och till och med döden.

Diagnos av orsakerna till smärta i ljummen

För att bestämma orsakerna till smärta i ljummen utför läkaren följande aktiviteter:

 1. Objektiv undersökning av patienten (intervju med patienten, undersökning av patienten med hjälp av palpation och slagverk);
 2. Laboratorieforskning;
 3. Instrumentdiagnostik.

Diagnos börjar alltid med att göra en anamnese baserat på patientens enkät, vilket förklarar patientens klagomål och deras natur och allmän information om utvecklingen av en möjlig sjukdom. Därefter fortsätter doktorn till allmän undersökning av patienten, palpation och slagverk.

Dessa metoder för primär undersökning tillåter ofta läkaren att misstänka orsaken till smärta i inguinalområdet omedelbart. Till exempel, observerade asymmetri i buken kan tyda ileus, tät utstick i ljumskarna säger om ursprunget till en ljumskbråck, smärta på slagverk i den högra delen podvzdoshnooy observerats i akut blindtarmsinflammation.

För att bekräfta den preliminära diagnosen är laboratorietester tilldelade:

 • Allmänt (kliniskt) blodprov;
 • biokemi;
 • Allmän analys av urin;
 • Prostatsekretionsanalys;
 • Smörj från urinröret.

Ytterligare instrumentstudier utnämns om nödvändigt:

 • Röntgendiagnos. Att studera orsakerna till smärta i ljummen kan ordineras irrigoskopi (kolon undersökning), cystografi (röntgenblåsan), röntgen av bäckenbenen. Sådana studier kan identifiera eller utesluta inflammatoriska sjukdomar, tumörer och även upptäcka skador på bäckenben.
 • endoskopi. Det tillåter att avslöja patologier i de undersökta organen, och även om det behövs, ta vävnader eller celler från det organ som undersöks för ytterligare studier.
 • ultraljud. Forskning med hjälp av ultraljud av urinblåsan, njurarna, genitala organ, prostata kan diagnostisera adenom i prostata, urolithiasis, inflammatoriska processer i bäckenorganen.

Baserat på en omfattande studie, etablerar läkaren en diagnos och föreskriver en metod för behandling, beroende på orsakerna som orsakade sjukdomen.

Vad ska man göra med smärta i ljummen

Om du har akut smärta i ljummen bör du omedelbart ringa till en läkare eller ambulans. Detta kan vara ett symptom på en livshotande process. När du väntar på en läkare, ta inte smärtstillande läkemedel, applicera varma kompressor till smärtan, äta eller dricka.

Med smärta i ljummen kan det bli nödvändigt att konsultera en androlog, urolog, kirurg eller onkolog.

Beroende på orsakerna till smärta i ljummen, kommer läkaren att ordinera lämplig terapi:

 • medicinering;
 • kirurgi;
 • Sjukgymnastik.

Medicinsterapi är indelad i flera typer:

 • Etiotropisk behandling (syftar till att eliminera orsakerna till sjukdomen). Till exempel, med cystit eller prostatit, som orsakar bakterier, förskrivs patienten antibakteriella läkemedel (amoxicillin, ciprofloxacin).
 • Patogenetisk behandling - korrigera arbetet med skadade organ, normalisera ämnesomsättningen, hämmar utvecklingen av sjukdomar. Till exempel, i fall av berusnings symptom, är entero-agens förskrivna (enterodesis, aktivt kol).
 • Symtomatisk behandling - för att eliminera symtomen på sjukdomen. Med smärta i ljummen tar ofta smärtstillande medel - ibuprofen, paracetamol etc.

I fallet med låg effektivitet eller omöjligheten med konservativ behandling, kirurgisk ingrepp. Bland de sjukdomar som orsakar smärta i ljummen är kirurgisk ingrepp nödvändig för akut blindtarmsbetennelse, urolithiasis och strangulerade bråck.

Fysioterapeutisk behandling främst används vid trauma i ljummen. Dessutom rekommenderas vissa metoder för fysioterapi (UHF, magnetoterapi, elektrofores) för vissa inflammatoriska processer, med sjukdomar i matsmältningssystemet, muskuloskeletala, genitourinära systemet.

Prescribe behandling för smärta i ljummen kan bara vara en läkare - självbehandling hemma utan undersökning av en specialist kan leda till negativa konsekvenser och förekomsten av irreversibla patologiska processer.

Smärta i ljummen hos män (höger / vänster) - orsaker och behandling, smärtdiagnos

Snabb sidnavigering

Smärta i ljummen är ett symptom som sällan delas av män, inte bara med en läkare utan också med släktingar. Men ett sådant tecken visar ofta en allvarlig patologi, som ofta kräver akut vård.

Det är därför som man inte bör ignorera även den ineffektiva, drabbade ömheten i inguinalområdet. Misstänkt för denna eller den här sjukdomen kommer att bidra till lokalisering av smärta och medföljande symtom.

Smärta i ljummen hos män - vad kan det vara?

Orsakerna till smärta i ljummen hos män är mycket olika. Ett sådant symptom orsakas av följande organ:

 1. Gastrointestinal - appendicit, kronisk förstoppning, ljumskbråck och tarmobstruktion, cancer i nedre tarmen och kolon inflammation i den;
 2. Urinsystemet - cystit och uretrit (inklusive de som orsakas av venerala infektioner), stenar i urinblåsan och urinläkare, onkopatologi;
 3. Sexuella system - prostatit och prostata adenom, vesikulit, inflammation eller torsion av testikeln, kryptorchidism;
 4. Muskuloskeletala skador på ländskador och ländskador.
 5. Vaskulär säng - varicosity av bäckenkar och en stor saphenous ven i benet, en aneurysm i femoralartären.

Alla dessa sjukdomar orsakar inguinal smärta av varierande intensitet och lokalisering. De medföljande symtomen hjälper dock att misstänka denna eller den patologin.

Orsaker till smärta på ena sidan av ljummen

Ömhet i ljummen hos män å ena sidan kan orsakas av följande sjukdomar:

Innginal bråck - är initialt smärtfri och ser ut som en tätning i inguinalzonen till vänster eller till höger. Patienten kan bara notera lite obehag. Smärta, med en skarp och intensiv nog, uppstår endast när bråcket bryts.

Förstöring av symtom på inguinalbråck är förknippad med svår fysisk ansträngning. Hernial utskjutning blir tätare, det finns illamående / kräkningar, det finns ingen pall.

Njurstenar - Förflyttning av sten från njuren längs urinledarna provar en attack av njurkolik. De smärtor som förgås i människornas ljummen är lokaliserade å ena sidan, uppstår ursprungligen i nedre delen av ryggen och när stenen rör sig ner i magen. Bestrålning i benet är möjligt.

Under attacken är det en liten urinladdning, ofta med blandning av blod, kräkningar och illamående, ökat tryck. Patientens tillstånd är allvarligt och kräver omedelbar medicinsk eller kirurgisk vård.

Inflammation av testis eller torsion - Ensidig ömhet åtföljs av visuella förändringar av en av testiklarna. Skrotumet är svullet från sidan av lesionen, är hyperemisk. När palpation fixeras, är dess överdriven komprimering och spänning.

Skada på ljummen, en aneurysm i femoralartären och patologi i ryggraden i ländryggsregionen - både ben och ljummen skadar samtidigt en sida.

Smärta i ljummen till vänster hos män

Det mesta av smärtan i vänstra ljummen hos män, förutom de ovanstående patologiska tillstånden, är associerad med rektum och sigmoid-kolonens sjukdom.

Den vänstra höftområdet blir smärtsamma (de känslor eller palpation) i kronisk förstoppning - den vänstra nedre delen av magen påtaglig tjock tarmen, patienten noterat en svaghet, rapningar, uppblåsthet i magen och aptitlöshet. Magen är svullen.

Förlängd förstoppning provocerar en expansion av sigmoid kolon, som åtföljs av att dra smärta i ljummen hos män. Med tarmobstruktion är smärtsamhet intensiv, åtföljd av spänningar i bukväggen och andra symptom på "akut buken".

Kräftan i rektum verkar bara smärtsamt vid spridningen av cancerceller i omgivande vävnader. Det avslöjar ofta skarlet blod i avföringen.

Det gör ont i ljummen till höger

Smärtan i ljummen på männs rätt orsakar för det första att man utesluter appendicit. Karakteristiska tecken på inflammation i bilagan - ofta uppstår smärta först i den peri-okulära regionen, och först då flyttar lokaliseringen till höger iliacregionen.

Magen är fläckig - läkaren fixar spänningen i den främre bukväggen. När den pressas i ljummen till höger, utstrålar ömhet till naveln. Ofta stiger temperaturen, illamående / kräkningar uppstår.

Detta tillstånd kräver en nödoperation: 12-48 timmar efter att smärtan har uppstått, undertrycks bilagan, den bryter med utvecklingen av peritonit.

Det gör ont i underlivet och i ljummen

Ingginal smärta, som spridas genom underlivet, kan utlösas av processer med en annan patologismekanism: från inflammation och metaboliska störningar, till godartade och maligna tumörer.

Stenar i blåsan - framkalla en konstant känsla av tyngd i underlivet, en skarp smärta uppstår när stenarna rör sig längs urinröret. Smärta i ljummen är mycket intensiv, åtföljd av en försening i urinen.

Om stenen lyckades passera en smal och lång urethralkanal självständigt (utan operation), lämnar en stor mängd urin, och smärtan minskar plötsligt.

 • Men även efter utskiljning av kalkylen åtföljer den brinnande känslan varje urinläckage på grund av trauma på urinrörslemhinnan.

uretrit - manifesteras genom att brinna och skära i underlivet med urinering, hela tiden känna tyngd i ljummen. Möjlig purulent (med gonorré och andra bakteriella infektioner) eller slemhinnor (candidiasis mot bakgrund av nedsatt immunitet) utsöndring.

cystit - provar att dra smärta i ljummen hos män, intensifierar med urinering och sexuell kontakt. Ofta noterar patienten ofta att man urinerar (upp till 20 gånger om dagen) och den efterföljande känslan av otillräcklig tömning av blåsan.

 • Urin blir ofta grumlig på grund av närvaron av protein, leukocyter och röda blodkroppar i den.

prostatit - Ett karakteristiskt tecken på akut inflammation i prostata är en skarp smärta i inguinalområdet, vilket ger till perineum och rektum. Intensiteten av smärta ökar kraftigt med avföring.

Patienten uttryckt tecken på förgiftning (svaghet, huvudvärk), problematiskt urinering (svag ström, frekvent önskan), erektil funktion minskas (särskilt i kronisk inflammation) observeras ofta låg feber.

Adenom av prostata - Symptomatisk som akut prostatit, men smärtan är mindre intensiv. Patienten störs av frekvent uppmaning att gå på toaletten (speciellt på natten), dra smärta i inguinalzonen, bestråla med urinering i nedre delen, svag erektion.

onkologi - Illamående tumörer i blåsan och prostata vid inledningsskedet är asymptomatiska. Utseendet av smärta, en ökning av inguinal lymfkörtlar indikerar tumörens metastasering.

Ett undantag är uretalkreft - denna typ av onkopatologi växer snabbt och stänger den redan smala lumen i urinröret, vilket provar smärta och problematisk urinering.

Inflammation av lymfkörtlar - följer ofta någon inflammatorisk process i blåsan och urinröret. Vanligtvis är bilateral lymfadenit en följd av en venerisk sjukdom: gonorré, klamydia, trichomoniasis och andra.

Smärta i lymfkörtlarna i ljumsken åtföljs med att odla under urinering eller samlag smärtsam buk, onormal urladdning från urinrörsöppningen, frekvent urinering. Speciellt starka smärtor uppstår med genital herpes.

Förstorad i ljumsk lymfkörtlar, vilket ger smärta i palpation, kan indikera onkologi eller syfilis. Vid den senare finns en chancre - en smärtfri, långvarig sårbildning som uppträder 40 dagar efter infektion.

Behandling - Vad ska man göra med smärta i ljummen?

Om magen och ljummen gör ont, är det nödvändigt att besöka urologen omedelbart. Skarp smärta i buken kräver en ambulans. Självadministration av smärtstillande medel och antibiotika rekommenderas inte, eftersom det blir svårare att göra en noggrann diagnos.

Dessutom är varma kompressor och varmvattenflaskor strängt förbjudna.

Patientens taktik med utseende av skarp smärta i ljummen:

 • Ta ett bekvämt läge för maximal smärtlindring.
 • Fäst ett ispaket (våthandduk) i ljummen.
 • Ring ett akutteam.

Endast en fullständig undersökning kan diagnostisera denna eller den här patologin. Beroende på den etablerade sjukdomen, föreskriver urologen en komplex medicinering och fysioterapibehandling eller operation.

Valet av terapeutisk taktik och de droger som används direkt beror på den upptäckta sjukdomen.

utsikterna

Varaktighet och metoder för behandling (inpatient eller öppenvård) beror på sjukdommens art. I alla fall elimineras smärtan i ljummen snabbare och mindre radikala metoder med snabb behandling i en medicinsk institution.

 • Ett viktigt kriterium för framgångsrik behandling för många sjukdomar är bevarande av erektilfunktionen.

Män efter 40 år rekommenderas att genomgå en årlig kontroll med ett blodprov på fönstermarkörerna för att förhindra och tidigt upptäcka cancer.

Vad orsakar smärta i ljummen hos män: höger, vänster

I den inguinala regionen, det vill säga på den plats där underlivet anligger mot låret, finns en inguinal kanal med stora blodkärl och lårens nerver.

Hos män i detta område finns en sidokabel, hos kvinnor finns en rund livmoderleder. I händelse av en bråck i inguinalkanalen kan intestinala öglor också sjunka till samma område.

Smärta i ljummen hos män kan förekomma av många anledningar, och man bör ta allvarliga symptom, eftersom sådana känslor är ett tecken på funktionsfel hos inre organ. Lokalisering av smärta i ljummen kan bero på överföring av den från en sjukdomskälla som ligger någon annanstans i kroppen.

Smärta syndrom i ljummen kan vara ett symptom på sjukdomen hos genitourinary sfären. Det är nödvändigt att diagnostisera och identifiera möjliga problem omedelbart efter att smärta av något slag har inträffat.

Orsaker till smärta i ljummen hos män

Smärta sensioner i ljummen hos män kan uppstå av många skäl. Symtom på smärtan som uppstår bör tas väldigt seriöst, eftersom de indikerar en funktionsfel i de inre organens funktion. Smärta i ljummen hos män kan förekomma både till höger och till vänster, dess lokalisering beror på källa till sjukdomen, vilken kan hittas i en annan del av kroppen, men ges i ljumskområdet.

Varför kan det uppstå? Tänk på de vanligaste fallen:

 1. Innginal bråck. Tillräckligt sannolik orsak att en man som har smärta i ljumskarna, och om bråck är utformad på den vänstra sidan, och den smärta som det är logiskt att vara i denna del av ljumsken. En av de mest uppenbara tecken på närvaro av ett ljumskbråck är, förutom smärta i ett lämpligt ställe, svullnad i denna region, varvid symptomet visar sig tydligast när mannen är i upprätt läge, dvs stående.
 2. Seedal cord cyst. Det förekommer huvudsakligen hos män i åldrarna 35 år och äldre. I en yngre ålder är denna patologi en sällsynt förekomst. Det manifesteras av utseendet i skrotans område av en rund, elastisk mjuk svullnad, vanligtvis smärtfri. Aching i ljummen till vänster visas bara när cysten, ökande, når en stor storlek och börjar klämma i närliggande nerver och blodkärl.
 3. Smärta i testiklarna, kompletterad med ont i ljummen kan vara ett tecken på en sådan vanlig sjukdom som prostatit. I olika perioder av livet diagnostiseras det hos 60% av männen. I detta fall finns det också rezi vid urinering, erektil dysfunktion.
 4. Orkit. Huvudsymptomet för denna sjukdom är allvarlig smärta i ljummen och testiklarna, som blir starkare under rörelse och gång. Det är rodnad och svullnad i pungen, ibland illamående, kräkningar, huvudvärk, generell svaghet, kroppstemperaturen kan stiga.
 5. Vesikulit - inflammation av sämsta vesiklar. Beroende på sjukdomsförloppet kan smärtan variera. Den akuta formen karaktäriseras av svår smärta, som täcker inguinalområdet, underlivet och perineum. Kan spridas till nedre delen av ryggen och sakrummet. I den kroniska formen av sjukdomen upplever patienterna smärtsamma, värkande smärtor som sträcker sig till inguinalområdet, perineum och även nedre delen av ryggen.
 6. Pungbråck. Det manifesterar sig som sådana tecken som periodiskt tråkiga, drabbningar i ljumskare till vänster, medan smärta ofta kan "ge" bort från den smärtsamma hjärtans sida. Den kliniska manifestationen av patologi kan ibland begränsas endast av en känsla av tyngd och obehag i ljummen.
 7. Infektionssjukdomar i bäckenorganen. Smärta i ljummen hos män kan vara förknippad med infektion med infektioner som är sexuellt överförda och orsakar utveckling av allvarliga sjukdomar (gonorré, syfilis, mykoplasmos, klamydia och andra.). Med dessa sjukdomar är smärtan akut, kompletterad av feber och frossa.
 8. Orsaken till periodiskt uppkomna smärtsamma känslor till höger kan bli en renal kolik. Vanligtvis uppstår smärtan i ljummen till höger plötsligt, vilket ger en kraftig sida, ben och midja. Den akuta smärtan som uppstår kan orsakas av en njursten som ligger låg i kanalen. Varaktigheten av attacken kan vara så lång som flera minuter. Smärtpunkten, när den trängs in i ljummen, kan vara i nedre delen av ryggen och ges till hypokondrium, blåsans område.
 9. Smärta i ljummen hos män kan ge på höger sida. I det här fallet kan symptomen indikera förekomsten av blindtarmsinflammation. Om du känner att du har en stickning i din högra sida, behöver du genast se en läkare. Smärtsamma känslor i detta fall kan öka gradvis. De börjar i den epigastriska delen och sedan ned till botten av buken. Det är värt att notera att när man går, kan smärta intensifieras och ges till tarmområdet.
 10. Uppkomsten av smärta i ljumsken kan vara associerad med osteokondros av ländryggraden i vilken det finns försämring av nervrötter som sträcker sig till den inguinala regionen. I detta fall är smärtan också känt i det drabbade ryggraden och kan stå i verhnevnutrennyuyu låret. I ryggradens osteokondros krambara femorala-sexuella eller andra nerver i ryggradens plexus, som är förenat med betydande sexuell dysfunktion, svårigheter att defekation och urinering.

Om några av symtomen uppstår behövs specialistråd, eftersom sjukdomen är mycket lättare att behandla i sitt första skede. Och kom ihåg att självmedicinering kan orsaka allvarliga komplikationer.

Diagnos av orsakerna till smärta i ljummen hos män

Diagnostikprocessen börjar alltid med ett frågeformulär från en patient eller en så kallad anonymiserad samling, där läkaren finner ut patientens klagomål, bestämmer karaktären, får allmän biografisk information samt nödvändig information om utvecklingen av den befintliga sjukdomen.

I närvaro av smärtsyndrom i ljumskareområdet identifierar specialisten vanligtvis följande aspekter:

 • Villkoren för vilka smärtor uppstod
 • början av smärta (till exempel akut eller gradvis utveckling av smärta)
 • smärtslag (till exempel sömnad, pulserande, tråkig, värkande, kompressiv);
 • Varaktighet av smärta (t.ex. snabbt nedsänkning eller varaktig flera timmar eller dagar);
 • lokalisering och bestrålning (reflektion) av smärta (lokalisering av någon ömhet);
 • intensitet av smärta (t.ex. mild, måttlig eller svår intensitet);
 • Förekomst av faktorer som lindrar smärta (till exempel en viss position hos patienten);
 • Närvaro av faktorer som provocerar eller förvärrar smärta i ljummen (till exempel fysisk aktivitet, ejakulation);
 • Förekomsten av samtidiga symtom (t ex smärtsam urinering, feber, utslag på de yttre könsorganen).

Så, om det uppstår smärta i ljummen, ska du omedelbart besöka en läkare. Ju tidigare problemet är etablerat, ju mindre dess konsekvenser och ju snabbare behandlingen. Att lösa sådana problem kan hjälpa till: urolog, kirurg, neurolog, onkolog. Efter undersökningen, vid behov, uppföljning samråd med andra specialister.