Huvud
Förebyggande

Kan jag tro på resultaten av ett test för prostatacancer?

Prostatacancer är för närvarande en av de vanligaste farliga sjukdomarna i det genitourära systemet hos en man med hög dödlighet. Det påverkar oftast företrädarna för den starkare medeltida och äldre åldersgruppen som uppfattar symtomen som förändringar i naturåldern. Och bara när de kliniska manifestationerna blir uttalade, vänder en person till en medicinsk institution. Som en konsekvens, en försummad form av cancer, och inte en tröttande ytterligare prognos för livet.

"Insidiousness" av en cancerous tumor

Prostatakörteln i den manliga kroppen ligger intill blåsan och andra små bäckenorganen. Den består av muskeljärnvävnad, och storleken är inte större än en valnöt. Trots sina blygsamma parametrar, utövar prostata en mycket viktig roll i genitourinary systemets funktioner, och lyfter fram ett specifikt hemligt naturligt protein. Detta ämne är en del av den seminala vätskan, och ger stöd för spermiernas aktivitet. Det är därför som alla patologiska abnormiteter i prostataarbete negativt avspeglas främst på mänens reproduktiva funktion.

Varje inflammatorisk process leder till en ökning i organs storlek, vilket leder till att det blockerar urinvägarna. Patienten upplever därmed obehag och smärtsamma känslor som tvingar honom att söka medicinsk hjälp. Situationen är helt annorlunda när en tumör av malign natur utvecklas i prostata.

I början, när körtelcellerna endast är mottagliga för onormala förändringar, kan patologi inte detekteras även med hjälp av instrumental diagnostiska metoder. Det enda alternativet är ett blodprov för PSA. För några år sedan var det möjligt att endast utföra prostataldiagnostik i laboratoriet, men idag kan ett sådant test för cancer görs hemma.

Vad betyder PSA?

Det naturliga proteinet, som produceras i cellerna i prostata-parenchymen, frigörs inte bara i hanens seminalvätska. Hennes lilla del kommer också in i blodomloppet. Det är mängden av denna biologiska komponent som bestäms av blodprovet. Om körtelen fungerar fullt ut, kommer indikatorn att motsvara mannens åldersnorm, men avvikelserna från de tillåtna siffrorna till den stora sidan indikerar en stor sannolikhet för utvecklingen av den onkologiska processen i prostatakörteln.

Normerna för det prostatiska specifika antigenet:

Prostatacancertest

 • till transportföretaget - 1 arbetsdag
 • i Kazan - 1-2 arbetsdagar
 • för Republiken Tatarstan - 2-5 arbetsdagar
 • för Ryssland - 3-10 arbetsdagar

Princip för verksamheten

Prostatacancer idag betraktas som en av de farligaste och mest utbredda sjukdomarna i människornas genitourära system. Sjukdom är inte bara en hög nivå av dödlighet, men också för att det är extremt svårt att diagnostisera. I början av cancer, när prostataceller bara genomgår förändringar, kan denna patologi inte detekteras antingen i ultraljud eller på en undersökning från en prokolog. Det enda sättet är att genomföra ett blodprov för PSA-antigenet. Prostatens specifika antigen utsöndrar prostatakörteln och endotelcellerna. I blodet hos en frisk man är värdet av detta antigen från 0,1 ng / ml till 2,6 ng / ml. Om PSA-nivån är förhöjd kan den tala om godartad (prostatit eller hyperplasi) eller maligna (prostatacancer) formationer. Vid en PSA-nivå på mer än 4 ng / ml är en biopsi obligatorisk. För några år sedan kunde ett sådant snabbt test för nivån av PSA-antigen endast utföras i laboratoriet, men nu kan det ske enkelt och snabbt, även hemma. Du behöver bara genomborra huden på fingret med en speciell enhet från satsen, samla blodet i en pipett och tillsätt en bloddroppe till buffertprovremsan. Om nivån på PSA i ditt blod ligger inom det normala området visas en remsa, och om den är förhöjd ser du två remsor och det kommer att vara ett tecken för att se en läkare.

Varför behöver du göra en analys

Sjukdomen är i det faktum att dess symtom inte kan manifestera sig i flera årtionden. På grund av detta finns sjukdomen ofta i de sena stadierna med metastaser till andra organ. Oftast förekommer prostatacancer hos män över 40 år, så när denna ålder uppnås är det nödvändigt att regelbundet genomföra tester för nivån av PSA i blodet. Ju tidigare du hittar maligna former, desto större är risken för deras framgångsrika behandling och ett långt liv. Orsakerna till sjukdomen är oupplösligt kopplade till det moderna sättet att leva. I en särskild grupp av risker är kontorsarbetare med stillasittande arbete och inaktiv fritid. De bildar ofta stagnation av blod i ett litet bäcken, vilket leder till konsekvenser. Av samma anledning finns prostatacancer ofta i yrkesförare, motorcyklister och ryttare. Skadliga vanor (alkohol, tobak och droger) bidrar också till utvecklingen av prostata dysfunktion.

Beskrivning av konsekvenserna

Eftersom prostatacancer ofta uppträder hos äldre män, upplever många människor symptom som naturliga åldersrelaterade förändringar. Falla inte i denna fälla och börja behandlingen vid första tecken på obehag. Prostatacancer ger mycket snabba metastaser till ben, lungor, lever och hjärna. Starkt uttryckta kliniska manifestationer är oftast en indikator på en försummad form av cancer och ger en besvikelse prognos för livet, men med tidig upptäckt är den väl behandlingsbar och botad. Därför glöm inte att regelbundet göra en analys för förekomst av PSA-antigen i blodet - detta kan spara inte bara din hälsa utan livet.

PSA-test

Prostata-specifik antigen; screening test för prostatacancer.

PSA är ett prostata-specifikt antigen, ett protein som produceras av prostata (prostata) celler.

Denna artikel undersöker blodprovet för att mäta mängden PSA i det mänskliga blodet. PSA är klar för att diagnostisera och undersöka hos män prostatacancer.

Hur testet utförs

Ett blodprov behövs för att få information.

Hur man förbereder sig för testet

Patienten ska se till att hans läkare vet alla läkemedel han tar. Vissa läkemedel - som: Finasterid, Dutasterid (Flutamid, Nilutamid, Bikalutamid) kan orsaka en falsk låg PSA-nivå.

Ingen särskild träning krävs vanligtvis.

Skäl för att testa PSA:

 • detta test kan utföras för att detektera prostatacancer;
 • Det används också för att övervaka patienter efter behandling av prostatacancer för att se om cancer kommer att återvända.
 • när läkaren anser att prostatakörteln inte är normal under läkarundersökningen.
 • För information om screening för prostatacancer

Enligt resultaten från PSA-tester är det inte möjligt att diagnostisera prostatacancer. Endast prostatabiopsi kan hjälpa till att diagnostisera denna typ av cancer.

Läkaren studerar resultaten från PSA och bör ta hänsyn till ålder, ras, mediciner som patienten tar och många andra saker att avgöra om hans PSA är korrekt och om det är nödvändigt att utföra fler test.

Äldre män tenderar att ha en något högre PSA-nivå än yngre män. De vanliga användningsområdena är följande:

 • män under 50 år: PSA-nivå - mindre än 2,5;
 • män 50-59 år: PSA-nivå - mindre än 3,5;
 • män 60-69 år: PSA-nivå - mindre än 4,5;
 • män över 70 år: PSA-nivå - mindre än 6,5.

Ovanstående exempel är vanliga mätningar för testresultat. Normala intervall kan variera något beroende på olika laboratorier. Vissa laboratorier använder olika mätningar eller prov av olika prover. Vi rekommenderar att patienten pratar med sin läkare om de specifika resultaten av hans undersökningar.

Vad betyder onormala resultat.

En hög nivå av PSA är förknippad med en ökad risk för prostatacancer.

En signifikant ökning av PSA-nivåer från ett år till nästa - pekar kanske också på en högre risk för prostatacancer. Detta kallas "PSA-hastighet".

Den snabbt växlande PSA-nivån, även inom det normala området, ökar sannolikheten för att utveckla prostatacancer.

PSA är ett viktigt, men inte det mest tillförlitliga, verktyget för att upptäcka prostatacancer. Andra förhållanden kan orsaka en ökning av PSA-nivån, inklusive:

 • prostataförstoring
 • prostatinfektion (prostatit)
 • urinvägsinfektion;
 • senaste tester för blåsan (cystoskopi) eller prostata (biopsi);
 • en kateter (tub) nyligen införd i urinblåsan för att avlägsna urin.

Läkaren uppmärksammar följande när man bestämmer sig för nästa steg:

 • patientens ålder
 • Huruvida PSA testades för honom tidigare och hur och hur snabbt hans PSA-nivå ändras;
 • prostata svullnad under en ny undersökning
 • andra symtom i patienten;
 • andra riskfaktorer för prostatacancer - till exempel en familjehistoria för prostatacancer.

Personer som är i hög risk kan behöva fler test. Läkaren kan rekommendera dem:

 • Upprepa PSA-test - oftast någonstans inom 3 månader;
 • prostata biopsi;
 • Det efterföljande testet är "fri PSA". Ju lägre nivå av detta test, desto högre sannolikhet är att prostatacancer är närvarande.

För de som har testats för prostatacancer kan PSA-nivån visa om behandlingen fungerar och om cancer kommer att återvända. Ofta börjar PSA-nivån stiga fram till utseendet av några symtom, ibland i flera månader eller år.

risker

Åren och artärerna hos olika människor och i båda sidor av kroppen varierar i storlek. Att få ett blodprov hos vissa människor kan därför bli mer komplicerat än andra.

Andra risker som är förknippade med leverans av blodprov är mindre, men de kan innehålla följande:

 • överdriven blödning
 • svimning eller yrsel
 • hematom (blåmärken begränsad ansamling av blod i slutna och öppna skador i vävnader och organ, vaskulär diskontinuitet, varigenom bildas en hålighet som innehåller en vätska eller levrat blod som ansamlas under huden);
 • infektion (liten risk för hudskada när som helst).

Särskilda överväganden

Mätning av PSA-nivåer kan öka chanserna att hitta prostatacancer i de tidiga stadierna.

Frågor att en patient kan fråga en läkare när han diskuterar ett PSA-test:

 • vilket innebär en onormal PSA-nivå - betyder det att det finns cancer;
 • Om PSA-testet är onormalt, kommer andra test behövas;
 • huruvida en biopsi behöver (en diagnostisk procedur, i vilken av test farlig plats - till exempel tumör, polyp eller nonhealing sår - kommer från små partiklar vävnads huvudsakliga syftet med biopsi -. etablera en benign eller malign process för att kämpa för att ta till förfarandet och när. kontroll över behandling av cancer tumörer);
 • vad är riskfaktorerna för prostatacancer - om ett PSA-test ska utföras
 • vad är den bästa åldern för ett PSA-test
 • vad är fördelarna och riskerna om prostatacancer uppträder mycket tidigt;
 • Vilka är riskerna med att inte ha ett PSA-test vid screening av prostatacancer.
 • om prostatacancer detekteras i ett tidigt stadium kan det observeras utan behandling.

Test av PSA (diagnostiskt uttryckt test av prostatiskt specifikt antigen, på C-reaktivt protein) ska göras varje år till följande personer:

 • män mellan 40 och 75 år;
 • män med en familjehistoria av prostatacancer (speciellt om patientens bror eller far var sjuk med denna sjukdom). De har en högre chans att utveckla prostatacancer. PSA rekommenderas inte för screening för män över 75 år.

Cancer test

Denna neoplasma bär en allvarlig fara för människors hälsa, eftersom aktiv tillväxt av tumören utan lämplig behandling leder till en snabb död hos patienten.

Prostatacancer är farlig eftersom det sker utan uttalade symtom, så de första tecknen på patologi kan detekteras endast i ett avancerat stadium av sjukdomen. I detta fall manifesterar inflammation i prostata sig som symptom som är karakteristiska för de flesta patologierna hos manliga könsorgan, så många patienter tror att sjukdomen kommer att lösa sig.

Om du under diagnosen prostatacancer och klarar ett blodprov kan du snabbt bota patologin utan att använda kirurgisk ingrepp. Viktigt: Detektering av prostatacancer kan ses tidigt, medan huvudsymptomerna ännu inte "attackerar" kroppen.

Prostatacancer - egenskaper

Prostatacancer har några särdrag, enligt vilka det är möjligt att bestämma det tidiga utvecklingsstadiet av patologi.

Dessa inkluderar:

 1. Brott mot tömningen av blåsan, som uppstår med inflammation i prostata. I det här fallet kan patienten inte smärtfritt gå på toaletten, och ibland har det en liten mängd urin.
 2. Hematuri. Ofta med utvecklingen av prostatacancer i urinen bildas blodproppar som orsakar stagnering av urin.
 3. Smärta. Ju snabbare tumören växer desto starkare börjar den visa sig med svår smärta i nedre delen av ryggen och perineum.
 4. Njurinsufficiens som visar sig vara torr i munnen, konstant törst och smärta i ländryggen (prostatacancer kan också orsaka en sten i njurarna).

Viktigt: Prostatacancer leder till störningar i urinvägarna och njurarna, så den minsta avvikelsen i dessa organers funktion bör bli en varningssignal för en man.

Vissa patienter förvirrar prostatacancer med ett adenom, men behöver inte det. Adenom är en godartad neoplasma som lätt kan behandlas. En försummad form av prostatacancer är mycket svår att bota, så de flesta patienter får endast en underhållsbehandling som förlänger livslängden.

Medicinsk institution kan tilldela patienten ett blodprov, tack vare vilket det är möjligt att bedöma all kropps sjukdomar som uppträder i latent form.

0 av 7 uppdrag slutförda

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

Hur diagnostiseras prostatacancer?

Idag är malign prostatacancer den vanligaste onkologiska sjukdomen hos män. Denna patologi är den näst vanligaste dödsorsaken. Därför är tidig diagnos av prostatacancer så viktig.

Funktioner av prostatacancer

Prostatacancer är en smittsam sjukdom. Under många år har det varit asymptomatisk utan att någon påverkan på en mans välbefinnande eller hans sexuella funktion har haft någon effekt.

Andrologi har en indikator kallad "naturlig historia av prostatacancer." Detta är perioden från utseendet av de första cancercellerna i prostata före utseendet av de första symptomen på den onkologiska processen. Enligt statistiken är denna period 39 år.

Under de senaste 20 åren har det skett en 6-faldig ökning av förekomsten av prostatacancer.

Och i statistiska data har endast fall av den avslöjade patologin fått. Den verkliga situationen är mycket värre. Detta indikeras också av det faktum att befolkningen åldras under de senaste decennierna.

Livslängden för män ökade, och äldre blev mer. Antalet fall av prostatacancerincidens ökade. Idag är det främst en sjukdom hos män av hög ålder. Som indikeras av den naturliga historien av prostatacancer.

Perioden av asymptomatisk kurs på 39 år i längd ger anledning att påta sig utvecklingen av onkologiska processer i prostata och hos många unga män. Dessa människor behöver veta hur man bestämmer prostatacancer för att upptäcka patologi i ett tidigt skede av utvecklingen.

Screening program för diagnos av prostatacancer

För att tidigt upptäcka onkologiska processer i prostata har screeningsprogrammen utvecklats och implementeras i varje beståndsdel i federationen. Samtliga är samordnade med rekommendationerna från Europeiska unionen av urologer.

Screening är en massundersökning som inrättats av medicinska institutioner av män som anser sig vara friska. Övning har visat att det inte är meningslöst att vänta på symptom på onkologiska processer i prostata. De förefaller sent, i en vuxen ålder av en person. Och efter behandlingen av patienten i kliniken avslöjar de redan 3 eller 4 steg av cancer.

På dessa stadier av patologi är det extremt svårt att behandla. I många fall utförs kirurgi. Maligna tumörer i steg 1 och 2 behandlas framgångsrikt, utan några negativa konsekvenser för patientens övergripande hälsa. Därför är tidig upptäckt av prostatacancer hos män så viktig.

Innan screeningsprogrammen visade sig, var det extremt svårt för urologer att övertala, övertyga sina patienter att genomgå en förebyggande undersökning för att utesluta förekomst av maligna celler i prostata. Män, i de flesta fall, såg inte detta som nödvändigt, eftersom de inte hade några problem med sin hälsa.

Prognos för behandling av prostatacancer

Prognoser för behandling av prostatacancer i steg 1 och 2 är positiva. Mer än 95% av patienterna återhämtar sig helt. För att uppnå detta resultat används två metoder: kirurgisk ingrepp och strålbehandling. 100% av botade män lever mer än 10 år. Detta är en hög överlevnad efter onkologi.

Idag är andelen fall av upptäckt av prostatacancer i 1,2 steg och 3,4 44/56. Onkologiska processer i etapp 1 och 2, diagnostiseras oftast på grund av symptomen på andra sjukdomar. Oftast är detta ett adenom - en förändring av godartad natur.

Primär diagnos av prostatacancer

Vid misstanke om prostatacancer utförs tre typer av diagnostik:

 • Finger rektal undersökning av prostata;
 • Bestämning av PSA-nivå
 • Ultraljud av prostata.

På grundval av de erhållna uppgifterna avslutar urologen om det är nödvändigt att göra en exakt studie - biopsi.

Fingerstudie av prostata

Palpation är en enkel och prisvärd metod att undersöka prostata. Det utförs rektalt, eftersom prostatan ligger intill ändtarmen. Vid provning bestäms konturerna av körteln, närvaron av tätningar och andra avvikelser.

Undersökningen orsakar inte problem för patienten, utförs inom 5-10 minuter. För att bekräfta misstankar om prostatacancer hjälper följande objektiva uppgifter:

 • Asymmetrisk placering av prostata lobes;
 • Frånvaron av ett naturligt spår mellan käftarnas lobar på grund av tumörprocessen;
 • Svårt palpabla gränser av prostata;
 • Alternering av foci av smidig och komprimerad vävnad;
 • Förekomst av vikta formationer på ändtarmen;
 • Mobilitet i slemhinnan.

Om palpation avslöjar foci med en mycket tät eller broskig struktur, bekräftar detta misstanke om onkologi.

Fingerforskning kan vara lite smärtsam i händelse av förekomst av olika typer av inflammatoriska processer.

Data som erhållits som ett resultat av palpation är inte alltid lätt att tolka. Det prediktiva värdet av denna procedur är ganska lågt. Men närvaron av den minsta misstanke är ett viktigt argument till förmån för ytterligare undersökning av patienten.

Framställning av patienten för förfarandet

Palpation är ett obligatoriskt förfarande för patienter med riskfaktorer för att utveckla maligna tumörer i prostata. För män som har fått denna typ av diagnos har en lista över rekommendationer utvecklats för att möjliggöra en korrekt förberedelse av förfarandet.

 1. Före undersökningen (innan du går till kliniken) är det nödvändigt att göra en lavemang med 200 g varmt vatten;
 2. Dagen före proceduren rekommenderas inte samlag
 3. På dagen för studien rekommenderas att överge de åtgärder som på ett eller annat sätt kan utöva påtryckningar på prostata (cykling, motion);
 4. Psykologiskt förbereda för palpation.

Hur utförs rektal palpation?

Informativiteten hos forskningen beror i första hand på kvalifikationerna hos den specialist som utför den. Palpation görs alltid av en läkare, inte den genomsnittliga medicinska personalen. Före studiens början sätter urologen på sterila handskar och applicerar en gel på pekfingret på sin högra hand. Denna försiktighet ger enklare tillgång till prostata.

Under proceduren kan läkaren be patienten att ändra positionen på ett eller annat sätt.

Bestämning av PSA-nivån

Eftersom det är omöjligt att bestämma prostatacancer med rektal palpation ensam, föreskrivs ett PSA-test (ett prostataspecifikt antigen).

Antigen är ett ämne med en proteinstruktur. Dess huvudsakliga syfte är att producera prostataceller.

En annan av dess funktioner är flytning av halvvätska.

En viss mängd antigen är alltid närvarande i blodet hos en frisk man. Det tränger in i blodomloppet genom ett system av specifika flöden i prostatakörteln. Normen för prostataspecifikt antigen är 4 ng / ml (nanogram i milliliter). Överskott av denna indikator indikerar en överträdelse i prostata. I synnerhet förändringen i vävnad, som är en barriär mellan blodkanalerna och blodkropparna.

Motivering av behovet av ett PSA-test

Denna studie rekommenderas för eventuella symtomatologier som pekar på problemen i den geniturära sfären hos en man. PSA-markören är av stor betydelse för prognosen för utveckling och behandling av maligna tumörer i prostata.

Om detta överskrids bör en prostatabiopsi utföras. På detta sätt testas prostatacancer.

Urologer rekommenderar att man genomgår det första testet på PSA inom 40 år, oavsett om det finns symptom som indikerar en överträdelse i genitourinary sfären eller inte. Om en patient skickar PSA-analysen i tid, kommer det till stor del att underlätta ytterligare övervakning av hans eller hennes hälsotillstånd. I högriskgruppen är de män som har onkologiska patienter bland sina släktingar.

För dig själv att spåra nivån av prostataspecifikt antigen behöver du inte gå till doktorn. Idag erbjuder många kliniker och laboratorier betalda tjänster, inklusive PSA-analysen. Det är nödvändigt att klara provningen en gång om 2 år för män som har korsat tröskeln 40 år gammal. Resultaten av studierna lagras på papper eller elektroniska medier.

Skäl till en ökning av PSA

Ökade PSA-nivåer är inte tillförlitliga och den enda indikatorn för utvecklingen av onkologiska processer i prostata. Överskottet av PSA-räntan kan orsakas av andra orsaker, bland annat:

 • cystoskopi;
 • Mekanisk irritation av prostata;
 • biopsi;
 • Akut retention av urin.

För att objektivt utvärdera de data som erhållits som ett resultat av testning för PSA måste du utesluta de angivna skälen.

Hur man förbereder sig för ett blodprovtagningsförfarande

Liksom något annat laboratoriet blodprov kräver PSA-testning att vissa regler följs:

 • Dagen innan du tar blod rekommenderas inte sexuell kontakt;
 • 7-8 timmar före förfarandet, ät inte;
 • Glöm inte att det är nödvändigt att informera läkaren om de nuvarande sjukdomarna.
 • Innan receptionen bör inte äta juice, kaffe, alkohol, mousserande drycker;
 • Om en biopsi utfördes kan testning ske tidigare än en månad senare.

Indikationer för PSA-testet

 • Screeningstudier av människors hälsa;
 • Spåra effektiviteten av behandlingen
 • Misstankar om onkologi.

Avkodning av analysdata på PSA

Det finns två typer av PSA-testning.

Detta beror på det faktum att antigenet är närvarande i blodserumet i ett bunden tillstånd och i en fri (1:10 av den totala). Med ålder upplever män en ökning av nivån på både bunden och fri PSA. Men i alla fall är normen 4 ng / ml.

När massagen av prostata eller annan form av mekanisk stimulering av prostata, med tumörformationer, kan koncentrationen av det totala antigenet nå 10 ng / ml. Viktigt och procentsatsen av fri och total PSA. Hos friska män observeras lägre frekvenser av fri PSA än hos cancerpatienter.

Därför är det mest förutsägda värdet procentandelen av fri och total PSA. I onkologiska patienter är det mindre än 15%. Med adenom, mer än 15%.

Ultraljudsundersökning av prostata

Ultraljud av prostata i diagnosen prostatacancer började aktivt introduceras efter 1968. Under denna period utvecklades en speciell sensor som möjliggör användning av ultraljudsvågor för att uppskatta prostatavolymen och dess tillstånd.

En tillräcklig fyllning av blåsan är nödvändig för studien. Detta underlättas av:

 • Avhållande från urinering minst 3 timmar före förfarandet
 • Ta mycket vatten (upp till 400 ml) i 45-60 minuter före proceduren.

Det finns två sätt att utföra ultraljudsundersökning av prostata.

 1. Trans-abdominal, i vilken en specialist undersöker klyftvävnadens tillstånd genom att utföra en sensor längs patientens främre bukvägg
 2. Trans-rektal, där sensorn sätts in i rektum av patienten.

Resultaten av den genomförda forskningen (foto och avkodning) ges efter det att den avslutats.

Ultraljud är inte ett obligatoriskt förfarande vid diagnos av prostatacancer.

Med en ökad PSA kan en läkare omedelbart tilldela en biopsi, som gör att du kan få en tillförlitlig bild av människans hälsa. Metoden genom vilken du samtidigt kan göra både ultraljud och biopsi - TRUS (transrectal ultraljud).

Prostata biopsi

Biopsimetoden för prostatacancerdiagnos låter dig ta prostatavävnad för ytterligare histologisk undersökning. Baserat på de erhållna uppgifterna om processens art och djupet av vävnadsskador bestäms diagnosen. En biopsi kan utföras på flera sätt:

 • Sextant, med hjälp av klipning av vävnader (3 staket)
 • Brännpunkt med en punkteringsnål (18 provtagningspunkter);
 • Mättnad med produktionen av 24 element i vävnaderna hos det drabbade organet.

Teknik för att genomföra en biopsi av prostata

 1. En fingerforskning utförs med hjälp av vilken förekomsten av lesioner bestäms.
 2. En narkosgel injiceras i ändtarmen, som innehåller lidokain. Detta är en ytterligare metod för anestesi. Huvudet kan bestå i att ta lugnande medel, applicera sedering eller generell anestesi.
 3. Förbered ett biopsi instrument som består av en ultraljudsrektalsensor, en biopsi nålpistol, en behållare för det valda biologiska materialet.
 4. En biopsianordning sätts in i ändtarmen.
 5. Utför ultraljud av prostata.
 6. Från de misstänkta områdena i körteln tas biomaterialet.
 7. Placera biopsier i behållare och skicka dem till histologi.

I vissa fall kan resultaten av studierna vara tvetydiga. Det händer när onkologi inte bekräftas, men i en biopsi finns celler som visar möjligheten till degenerering i maligna celler. I detta fall föreskrivs ett upprepat, specificerande förfarande för provtagning av biomaterialet.

MRI av prostata

Magnetisk resonansundersökning utförs efter diagnos och är ett sätt att utveckla behandlingstaktik. MR beskriver de resultat som erhållits från TRUSI, gör det möjligt att bedöma tumörens spridning (i prostata eller ut ur det).

Med hjälp av denna typ av prostatacancerdiagnos bestäms närvaron av metastaser i regionala lymfkörtlar. Således bestämmer de huruvida en kirurgisk behandlingsmetod är möjlig. Om metastaser detekteras är kirurgisk ingrepp utesluten. De fokuserar på medicinsk och strålbehandling.

Kontraindikationer till proceduren är pacemakare, implantat, metallflis.

Vetenskapen står inte stilla, nya apparater och tekniker för diagnosering av prostatacancer uppträder. En av de senaste innovationerna är fusionsbiopsi, som tillåter att välja biopsier med hjälp av ett mikroskop. Sådan utrustning är endast tillgänglig på ledande kliniker. Därför är specialisternas uppmärksamhet huvudsakligen inriktad på traditionella metoder för att diagnostisera prostatacancer.

På senare år tenderar männen att vara mer uppmärksamma på sin hälsa. Detta beror främst på att läkare önskar informera allmänheten om möjligheterna till modern diagnostisk utrustning. Idag, för en preliminär bedömning av din hälsa, är det tillräckligt att besöka ett biokemiskt laboratorium och ta en serie test. Denna enkla procedur kommer att tillåta tid att identifiera och eliminera patologiska processer i kroppens organ och vävnader.

Internationella experter rekommenderar att man inte tillämpar PSA-testet för screening för prostatacancer

OM SKRÄDDIGHETEN FÖR SCREENING MED ANVÄNDNING AV TESTEN FÖR SÄRSKILDA ANTIGEN (PSA) PROSTATA

Vid analys av information om lämpligheten vid användning av mass-PSA-screening bör man uppmärksamma inte bara testets effektivitet i form av en minskning av dödligheten från prostatacancer, utan också på ekonomiska och psykologiska komponenter. Så kan falskt positiva testresultat leda till ytterligare medicinska procedurer som har potentiella risker och kräver stora ekonomiska kostnader och kan också skapa oro för patienten och hans familjemedlemmar. Det är känt att de flesta män med ökat testresultat inte har prostatacancer (endast 25-35% av männen som genomgick prostatacancer biopsi på grund av en förhöjd PSA-nivå upptäcktes prostatacancer) [Smith DS, Humphrey PA, Catalona WJ. Den tidiga upptäckten av prostatakarcinom med prostataspecifikt antigen: Washington University erfarenhet. Cancer 1997; 80 (9): 1853-1856.] Dessutom växer de flesta prostatacancer långsamt, och det kan finnas dussintals år innan de kan orsaka symptom på prostatacancer.

avslutande av internationella experter

studie Prostata, lung, kolorektal och äggstock (PLCO) i United States

Efter 7 års forskning drog ett team av forskare från PLCO slutsatsen att dödligheten i ämnen efter PSA-screening var statistiskt obetydlig jämfört med en kontrollgrupp. [Andriole GL, Crawford ED, Grubb III RL, et al., PLCO Project Team. Dödligheten härrör från en randomiserad prostata-cancer screeningförsök. N Engl J Med 2009; 360: 1310-9]

den U.S. förebyggande tjänster uppgift force (USPSTFEN - USA) - En oberoende panel av amerikanska experter på förebyggande och primärvård. Denna struktur granskar systematiskt effektiviteten av förebyggande åtgärder och utvecklar rekommendationer för kliniska förebyggande tjänster i USA.

Den långsiktiga effekten av PSA-screening på dödligheten är fortfarande osäker. Många studier har visat att det inte finns någon tydlig minskning av dödligheten från alla orsaker. Dessutom kommer oundvikligheten av överdiagnos och lämplig behandling av prostatacancer efter screening att leda till det faktum att många människor kommer att uppleva de negativa effekterna av att diagnostisera och behandla prostata sjukdomar som skulle ha varit asymptomatiska under hela sitt liv.

USPSTF drog slutsatsen att det finns måttligt förtroende för att fördelarna med PSA-screening överväger skadan från detta förfarande.

USPSTF rekommenderar inte användning av PSA-screening för profylaktiska ändamål.

den europeisk randomiserad studie av Screening för prostata cancer (ERSPC) En europeisk randomiserad studie av prostatacancer - började för mer än 10 år sedan och är den största randomiserade studien av screening för prostatacancer. http://media.erspc-media.org/

Studien är ännu inte färdig. Hittills har det visat sig att genom screening finns en liten minskning av dödligheten direkt från prostatacancer, men detta påverkar inte den totala mortaliteten. [New England Journal of Medicine, 15 mars 2012].

För att sätta resultaten av forskningen i siffrorna, då förmodligen i screening av 1 miljon män kan förhindra omkring 950 dödsfall i prostatacancer, medan det kommer att leda till onödig behandling 36 av 37 patienter med avvikelser i prostatan och ingen effekt på den totala dödligheten.

[Fritz H. Schröder, prostatacancerdödlighet vid 11 års uppföljning N Engl J Med 2012; 366: 981-990March 15, 2012]

[Axel Heidenreich et al., EAU: s riktlinjer för prostatacancer. Del 1: Screening, diagnos och behandling av kliniskt lokaliserad sjukdom # 2010 European Association of Urology. Publicerad av Elsevier B.V www.europeanurology.com ]

slutsats

Således på grundval av två stora randomiserade studier i USA och Europa och Förenta staterna att ingå en expertpanel - det USPSTFEN anser mest urologiska samhälle som i dagsläget är olämpligt att använda mass screening av den manliga befolkningen med hjälp av PSA testmetod.

Cancer test

På ett tidigt datum kan ett test för cancer kontrollera sjukdomen. Varje år ökar antalet personer som lider av onkologi kraftigt. Statistiken visar att dödsgraden från cancer enligt de senaste uppgifterna visar cirka 70% över hela världen. I de tidiga stadierna av sjukdomen kan besegras läkare säger att deras patienter, och en helt annan situation med en tumör i senare skeden, vilket ger upphov till metastaser, och att de inte opereras.

Människor från alla typer av medicinska och tekniska institutioner försöker bli av med detta stora problem. Forskarna skapade ett pappersexpresstest för cancer, som mycket liknar graviditetstestet med användningsmetoden. Inom några minuter kan en person bestämma närvaron av cancerceller. Oavsett om det är ett test för blåscancer, ett test för magcancer eller ett test för att upptäcka tarmcancer.

Professor Sangita Bhatia är författaren till denna teknik. Nanopartiklar interagerar med proteaser, vilket frigör hundratals biologiska markörer i patientens urin.

Denna teknik började utvecklas 2012, då professorn och hans kollegor upptäckte en syntetisk biologisk markör som förstärker proteasens signaler. De är ganska svåra att bestämma. Sådana proteiner hjälper till att "försvaga" cancerceller från deras ursprungliga läge.

Nanopartiklar belagda med peptider införs i patientens kropp genom injektion. Partiklar riktar sig strängt mot metalloproteinaser. De ackumuleras i tumörregionen, där peptider bryter ner proteinaserna. Därefter ackumuleras fragment av proteiner i njurarna och utsöndras i urinen.

Ursprungligen hittades peptiderna med hjälp av en masspektrometer, som analyserade den molekylära sammansättningen. Men tyvärr är dessa enheter inte lättillgängliga. Som ett resultat blev det beslutat att skapa testremsor av nitrocellulosapapper, belagda med antikroppar som fäster peptider. Och när antikroppar fångar dessa enzymer av proteiner, fläckar remsan till viss färg. Ett sådant snabbt test för cancer kan lätt anpassas till flera typer av enzymer.

Testet för koloncancer var positivt, d.v.s. det detekterades exakt under experiment av forskare i möss. Professor Bhatia sade att de första testerna kommer att utföras på de patienter som är botade med cancer och som har en genetisk predisposition.

Hittills innan teststickan är alla prov det nödvändigt att få en injektion (detta är det enda känsligt ögonblick, som kommer att behöva gå igenom), men forskarna är för närvarande engagerad i skapandet av implantatet, som frigör nanopartiklarna under huden.

Blodtest för cancerceller

För din egen sinnesro och upphörande av attacker av rädsla för cancer, är det nödvändigt att genomgå ett blodprov för cancermarkörer, detta är ett slags förebyggande. Naturligtvis har botemedel mot cancer ännu inte skapats, men det är helt tillåtet att stoppa sjukdomen i sina första etapper. För att starta behandlingen i sjukdoms första etapp skickas patienter till ett blodprov för att upptäcka sjukdomen. Onkologiska markörer är speciella proteiner som utsöndras av infekterade celler.

Att hitta sådana proteiner ger möjlighet för läkare att korrekt bestämma diagnosen. Ett blodprov är ett primärt test för cancerceller av en sort eller annan. Detektion av cancer är inte de första etapperna - det är ett tillfälle att använda det i tidiga skeden eller utsättas för kemoterapi, bestrålning.

Denna analys kommer att bidra till att bestämma sjukdomsstadiet, dess typ, och det visar också kroppens svar på förekomsten av patologiska förändringar. En viktig punkt i testet för onkologiska markörer förklarar den starka ökningen av koncentrationen av ett visst protein, inte med cancer, utan med den vanliga inflammationen i organet.

Större onkologiska markörer

 1. PSA är ett speciellt enzym som frigörs i kroppen, både med den hälsosamma körteln, såväl som prostata adenom eller annan cancerous tumör. Det anses endast med full diagnostik. I detta fall är markören inte effektiv, dess tillväxt i kroppen är relaterad till personens ålder.
 2. REA. Denna markör för koloncancer kan upptäcka den vid en hög koncentration, och även observera processen för att förändra cancercancer. Detta protein detekteras för olika tumörer: lever, bukspottkörtel, prostata, urinblåsa, bröst.
 3. Alfa-fetoprotein. En ökning av mängden av detta protein diagnostiseras vid ett tidigt stadium av levercancer. Ökningen av denna markör uppträder med malignt avstånd i mag- och tarmkanalen.
 4. Choriongonadotropin är en markör som visar neuroblast och neboblastutveckling.
 5. Cancerantigen 125. En ökad mängd sådant protein finns hos patienter med ovariecancer och endometrios.
 6. Ca 15-3 definieras hos personer med bröstcancer.
 7. CA 19-9. Ett enzym som anses endast i ett komplex, och i sig anses inte vara informativt.

Huvudindexen indikerar de maligna formerna.

 • Ökat alkaliskt fosfatas är den första möjliga orsaken till bentumörer.
 • Den ökade aktiviteten av sur fosfatas är den möjliga orsaken till prostatacancer
 • Den ökade koncentrationen av laktatdehydrogenas indikerar närvaron av leukemi.

Bröstcancer eller bröstcancer

Bröst består av följande typer av vävnader - glandulär, fet och bindande. Bröstcancer är tumörer som utvecklas i bröstkorgen, eller snarare i körtelvävnaden. Bröstcancer är mottaglig inte bara för kvinnor utan också för män.

Utvecklingen av bröstcancer uppstår, som i någon malign tumör.

Växa från cellerna i mjölkkanalerna i tumörkörtlarna i bröstkörtlarna. Här kan duktalt karcinom eller bröstcancer diagnostiseras. Invasivt lobulärt karcinom är en sjukdom som utvecklas från bröstets lobuler.

Vid denna tidpunkt identifierade forskare inte helt orsakerna till bröstcancer. Vissa riskfaktorer som påverkar sannolikheten för detektering av cancer har identifierats. Under tiden associerar forskare och läkare bröstcancer under vissa omständigheter.

Symptom på bröstcancer

I de första stadierna går bröstcancer nästan utan symptom. Men i många fall kan vissa tecken identifieras. Och här är några av dem:

 1. Kurerar huden
 2. Hud erosion
 3. Från nippeln utsöndras vätska
 4. Rödhet i huden
 5. Det finns en ingripande av bröstvårtan

Bukspottkörteln

En aggressiv typ av onkologi är bukspottskörtelcancer. Den vanligaste formen är adenokarcinom. Ofta är symtomen på denna cancer inte synliga före starten av de fyra stadierna av sjukdomen. Vanligtvis ger en bukspottkörteltumör symtom endast när den växer och sprider sig i människokroppen.

Det finns emellertid sådana tecken på bukspottkörtelcancer som hjälper till att identifiera sjukdomen i de tidiga stadierna:

 1. Gulsot, buksmärta, viktminskning.
 2. Cancer i kroppen och svansen i bukspottkörteln - också viktminskning och smärta i bukregionen.

Sådana symptom kallas bukspottskörtel-tarm, eftersom tumören sprider sig vid matsmältningssystemet.

Prostatacancer (prostatacancer)

Prostata eller prostatakörteln är ett manligt organ inuti reproduktionssystemet, det är beläget vid början av kanalerna. Prostata producerar seminalvätska och är inblandad i utsöndringen av fröet, och prostata körteln fungerar i retentionen av urin.

Prostatacancer utvecklas vanligtvis i körtelvävnaderna och är en malign tumör. Liksom de flesta andra sådana tumörer är den benägen att metastasera, det sprider sig i hela kroppen. Enligt statistik hos män över 50 år är prostatacancer ganska ofta och är en av de främsta orsakerna till döden.

De främsta orsakerna till prostatacancer förstås inte helt, men det är uppenbart att det är nära besläktat med testosteron. Ju högre nivån i blodet är desto mer sannolikt uppträder prostatacancer och ju högre grad av malignitet.

De viktigaste riskfaktorerna för sjukdomsuppkomsten är:

 • Överträdelse av ekologin i byn.
 • ålder
 • Ärftlig predisposition av prostata till cancer.
 • Arbetsvillkor.
 • Dålig och fel diet.

Även i de tidiga stadierna av prostatacancer kan ge metastaser.

Rektalt cancer

Detta är en malign tumör, den primära källan till det är celler i ändtarmen. Rektala cancerceller sträcker sig in i sin lumen och springer i sin vägg.

Under senare år har rektumets cancer ökat många gånger. Följande länder är bland ledarna i listan över sjukdomar: Israel, Indien, Kina, Amerika och andra. Bland japanska är sådan cancer sällsynt.

Kräftan i rektum är främst en sjukdom hos äldre över 50 år. Varje år registreras cirka en halv miljon fall av tjocktarmscancer, varav minst fyrtio procent är rektumcancer.

Riskfaktorerna för sjukdomen har ännu inte helt avslöjats, men huvudorsakerna till kolorektal cancer är:

 1. Funktioner av kosten. Alla typer av cancerframkallande, kalorimat. Det finns ett faktum att rektal cancer är mycket sällsynt bland veganer.
 2. Asbest fungerar.
 3. Analsex.
 4. Poli i ändtarmen och infektiös viral papillom.

Kräftan i rektum längs kroppen utvecklas ganska långsamt, den växer länge på tarmens omkrets. Metastaser sprider sig genom kroppen med hjälp av blod och lymf och därigenom bildar nya foci.

Bildandet av tjocktarmscancer ligger huvudsakligen i lungorna, lymfkörtlar och lever.

Cancerprevention

I många fall kan cancer förebyggas. Men vi får inte glömma att förebyggande av cancer, även om det är långsiktigt, inte bara i tid utan även när det gäller pengar.

Användning av tobak. Du ökar risken för att sjukdomen uppstår. För 2004 var dödsfallet från cancer lika med sju och en halv miljon, varav 21 procent drog tobaksrökare.

Lika viktig och hälsosam kost i förebyggande av cancer leder det till minskad risk för sjukdom i hjärt-kärlsystemet

Välgörenhetsstiftelser

De flesta välgörande stiftelserna satte sig som huvuduppgift att hjälpa cancerpatienter. Tidigare hade människor som kontraherade cancer nästan inte haft möjlighet att klara av sjukdomen. Trots ett stort steg i medicinutvecklingen är cancer i sig en oförutsägbar sjukdom och man kan inte vara i sidan och argumentera för att cancer inte berör mig på något sätt. Fondens hjälp är annorlunda och beror på cancerfasen och behovet av patienten i någonting.

Sjuka barn som lider av en sådan sjukdom återhämtar sig oftare än människor som är äldre. I detta avseende är välgörande fondernas riktning att hjälpa barn och är organisationens huvudsakliga funktion.

Hjälpa onkologer - detta är en korrekt och kvalitativ diagnos, snabb diagnos - förmågan att bota en person i ett tidigt skede. Eftersom det är nästan omöjligt att läka sent i livet.

Fonderna söker även efter kvalitetskliniker och köper rätt medicin för patienter. Vanligtvis sker en behandlingssätt i länder i Europa, hemma är det omöjligt att bota cancer. Behandling utomlands kostar inte små pengar och inte alla patienter kan betala och genomgå behandling internt. Fonder är engagerade i att finansiera dessa kurser, ibland för fullständig återhämtning måste du gå igenom dem mer än en gång och alla slags förebyggande åtgärder.

En viktig faktor vid återhämtning och bekämpning av sjukdomen är också psykologisk. Dess roll bör inte underskattas, stöd till släktingar och släktingar är viktigt. Patienterna ska hoppas på hjälp, tänka och veta: "Jag kan också botas och kommer säkert att hjälpa mig." Ge inte upp. Kända fall så att även i de sena stadierna av patienterna botades.

Prostata undersökning

Som med de flesta kroniska sjukdomar, med prostata sjukdomar, är du själv det bästa skyddet mot prostata sjukdomar. Om du hjälper till att hitta sjukdomen i ett tidigt skede, har du alla chanser till en framgångsrik botemedel. Hur gör man det här? För detta är det nödvändigt att genomgå regelbundna kontroller av prostata.

Det finns inga avgjorda åsikter om när du ska börja kolla. Om det inte finns några prostata sjukdomar i din familjhistoria och du inte observerar symtom på dessa sjukdomar, är det inte nödvändigtvis att kontrollera upp till 40 års ålder.

Men om du är över 50 år är det värt att överväga att det är klokt att genomgå årliga prostataundersökningar och fortsätta att göra detta hela ditt liv. Vad som kommer att innefatta en rutinkontroll beror på din ålder, doktorns åsikt, sjukdomshistorien och resultaten från testen.

Grundläggande diagnostiska metoder och analyser

De flesta män genomgår en prostatakontroll tillsammans med en allmän läkarundersökning. Förutom de vanliga rutinerna och undersökningarna av den fysiska undersökningen, såsom mätning av blodtryck, lyssnande till lungorna, kan du gå igenom några eller alla procedurer som beskrivs nedan.

Finger rektal undersökning

Fingerrektal undersökning är den enklaste, mest uppenbara och vanliga metoden för att bestämma prostata sjukdomar. Men för många män är det en av de mest obehagliga rutinerna för en fysisk undersökning, eftersom de känner en känsla av gener och besvär. Detta är förståeligt, men med denna procedur är smärtfri och ganska tolerabel. Att förstå behovet av denna forskning kommer att göra det enkelt att hantera inre obehag.

Förfarandet utförs i följande ordning: innan du utför proceduren lägger läkaren en speciell handske och applicerar ett smörjmedel till fingeren. Då blir du ombedd att böja sig framåt - kanske att luta händerna på bordet - och läkaren introducerar försiktigt ett smurt finger i din rektum.

Eftersom prostatakörteln ligger precis framför ändtarmen kan läkaren känna baksidan av ansiktet med ett finger. Om körteln förstoras i storlek kan godartad prostatahyperplasi (BPH) vara närvarande. Om körteln är känslig för beröring kan det vara ett symptom på prostatit. Dessutom utvecklas 70 till 85% cancer tumörer på de yttre delarna av körteln. I det tidiga skedet är de ofta probed som knölar eller tätningar. Om läkaren har hittat något liknande i dig betyder detta inte att du är sjuk med cancer, men läkaren kan erbjuda dig att göra ytterligare test. Några andra orsaker kan orsaka samma tecken, till exempel prostatainfektion eller bildandet av små stenar i körteln.

Under rektal undersökning spruter doktorn smörjfinger i handsken i din rektum och prober prostata bakre vägg, bestämmer eventuell utvidgning av prostata, känslighet, närvaron av koner och tätningar.

Ett antal studier de senaste åren har bevisat att män som inte genomgår en regelbunden undersökning sannolikt kommer att dö av prostatacancer än representanter för en liknande grupp som genomgår regelbundna undersökningar. Forskare tror att tidsmässiga rektala undersökningar kan rädda livet för 50-70% av dessa män.

Olika hälsoorganisationer etablerar olika åldrar, varifrån en man vill genomgå rektala undersökningar. Sammanfattar rekommendationerna från de mest auktoritativa ryska och världsorganisationerna kan vi säga: Om en man inte hör till en grupp med ökad risk för att utveckla prostata sjukdom, rekommenderas han regelbundna undersökningar från 50 år. om det finns en verklig risk att utveckla sjukdomen - sedan från 40 år.

Allmän analys av urin

Denna analys avslöjar avvikelser från normen i urinsammensättningen, som kan tala om det problem som uppstått. Om antalet vita blodkroppar i urinen är högre än normalt, kan du få en infektion i prostata eller urinvägarna.

En ökning av antalet röda blodkroppar i urinen kan prata om inflammation i prostata och eventuellt en tumör. Andra sjukdomar, såsom blåsproblem eller inflammation i urinröret, kan också orsaka blodets utseende i urinen. Dessutom, om du har prostata adenom, då ett normalt urintest hjälper till att bekräfta diagnosen.

Blodprov

En liten mängd blod tas från venen på armen, och en analys görs för att bestämma halterna av totalt och fritt prostataspecifikt antigen (PSA) i blodserumet. Detta antigen finns i utsöndringen av prostata, som är en del av spermierna, vilket gör den flytande. En liten mängd antigen tränger emellertid in i blodomloppet och cirkulerar i blodomloppet. Om blodet visar ett högt innehåll av PSA kan det vara ett tecken på inflammation i prostata, hypertrofi eller cancer.

De flesta män för första gången genomgår en analys på PSA i åldern 40-50 år. I följande avsnitt kommer vi att prata mer detaljerat om PSA och meningsskiljaktigheter relaterade till effektiviteten och informativiteten i detta test.

Ultraljudsundersökning

Om läkaren är försiktig med resultaten av en manuell undersökning, ett blodprov eller ett urintest, kan han behöva överväga din prostatakörtel i mer detalj. Detta kan göras med den så kallade transrectala ultraljuden (TRUS).

Ultraljudsundersökning är en teknik för att erhålla bilder av kroppens inre organ med hjälp av ultraljudsvågor. Detta liknar sonar, endast i detta fall används högfrekventa ljudvågor som reflekteras och absorberas olika beroende på ämnets substans. Cancervävnaden är tjockare och tätare än hälsosam, så naturen av reflektionen av ljudvågor varierar. Under den transrektala ultraljuden sätter doktorn en liten, speciellt smörjd sond i din rektum, som avger ljudvågor. Reflektioner av dessa vågor överförs till datorn och omvandlas till en videobild. Förfarandet är helt ofarligt, även om vissa män finner det obehagligt - snarare av etiska skäl än av fysiska skäl.

Om läkaren inte har hittat något seriöst, kanske inte ytterligare undersökning behövs. Om ultraljudsresultat tyder på en tumör, görs en biopsi för att bekräfta diagnosen.

Immunologisk diagnos av prostata sjukdomar

Kärnan i PSA-testet

Testet för ett specifikt prostatantigen (PSA) har använts sedan mitten av 1980-talet som ett verktyg för att hjälpa till att identifiera prostatacancer. Sedan de första dagarna av tillämpningen av detta test har antalet upptäckta fall ökat. Sjukdomen började ofta dyka upp i de tidiga stadierna, när det är lättare att uppnå ett botemedel.

Testet utförs enligt följande: En liten mängd blod tas från venen och skickas till laboratoriet där det testas med ett speciellt förfarande som kallas immunokromatografisk testmetod. Denna procedur låter dig bestämma hur mycket PSA cirkulerar i ditt blod.

Normen är innehållet av 0 till 4 nanogram PSA i en milliliter blod (ng / ml). Men med åldern tenderar denna nivå att öka, så vissa medicinska centra ställer in standarder enligt ålder

Faktorer som påverkar PSA-nivån

Om din PSA-nivå är högre än normalt betyder det inte att du nödvändigtvis är cancerpatienter. Några män med en helt frisk prostata har en förhöjd PSA-nivå. Andra faktorer kan också öka innehållet i PSA i ditt blod. Sådana faktorer är följande.

BPH. Oftast leder godartade tumörer i prostatakörteln till en ökning av PSA. När prostata vävnad växer, producerar cellerna mer PSA, som ibland överstiger det normala antalet med tre eller ännu fler gånger.

Prostatit. Irritation av prostatakörteln vid inflammation eller infektion kan också leda till att prostata celler producerar mer PSA.

Cancer. Cancerceller i prostata producerar också PSA. Därför kan överskrida normen för PSA i blodet indikera möjligheten till prostatacancer.

Dessutom finns det andra faktorer som kan öka nivån på PSA.

Utlösning. Ejakulation kan orsaka en tillfällig ökning av innehållet i PSA i blodet. Det är därför som vissa läkare ber sina patienter att avstå från sexlivet i två dagar innan de skickar PSA-testet. I studier som publicerades 1998 sägs det dock att PSA-nivån efter utlösning snabbt återgår till normal och inte stiger så mycket som att snedvrida analysens resultat. Forskare som genomförde dessa studier tror att män inte behöver avstå från sex innan de går igenom PSA-testet.

Urinvägsinfektion. Liksom infektion i prostata kan urinvägsinfektion också orsaka en ökning av PSA.

Nya behandlingar för prostata. Procedurer som används vid behandling av BPH, som beskrivs i detalj i bokens tredje del, kan tillfälligt irritera din prostatakörtel, prova inflammation och följaktligen PSA-nivån ur normal. Dessa förfaranden inkluderar:

Transuretral prostataavlägsnande.

Transuretral snitt av prostata.

Mikrovågsterapi av prostata.

Laser terapi av prostata.

Om du gjorde något av dessa procedurer, vänta två veckor till två månader innan du skickar PSA-testet. Under denna tid kommer innehållet av PSA i blodet att återgå till den vanliga nivån för dig, på vilken den var före behandling. Dessutom påverkas innehållet i PSA av läkemedel som används vid behandling av prostata adenom. Detta diskuteras mer detaljerat i del 3. Det viktigaste är att om du tar dessa läkemedel måste din läkare veta om det för att kunna korrekt bedöma resultaten från PSA-testet.

Fördelar och nackdelar med immunologisk diagnostik

Ett PSA-test hjälper till att upptäcka cancer i ett tidigt skede i cirka 75% av fallen. I 25% av fallen, då män redan var cancerpatienter, kan testet visa en normal PSA-nivå (mindre än 4 ng / ml). Detta är en av nackdelarna med testet - i ungefär en av fyra fall kan det inte upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede, om man används, och inte i kombination med andra analyser.

En annan nackdel med PSA-testet är att det inte skiljer cancer från andra prostata sjukdomar. Endast en tredjedel av män med förhöjda PSA-nivåer har prostatacancer. I de återstående två tredjedelarna av fallen är en ökning av PSA-nivåerna associerad med prostataadenom, prostatit och andra prostataproblem. Därför, för att utesluta cancer, måste många män genomgå ytterligare undersökning.

Jag måste säga att inte alla läkare, medicinska organisationer och medicinska institutioner är överens om att fördelarna med PSA-testet överstiger dess brister.

Testets meriter inkluderar smärtlöshet. Regelbunden passage av PSA-testet hjälper till att upptäcka prostatacancer långt innan några symptom uppträder. Ofta bestämmer denna analys cancer innan den sprider sig utanför prostata. En lokaliserad tumör är mycket lättare att behandla, och den kan ofta vara helt botad än en cancer som redan har spridit sig till andra organ och vävnader. Enligt material från ryska forskare avslöjade PSA-testet i nästan 18% av fallet att utveckla prostatacancer även i fall då ultraljud och fingerforskning inte gav anledning till oro.

Prostatacancer kan utvecklas på många sätt. Ibland växer tumören väldigt långsamt och stannar inom prostata och sprider sig ibland snabbt till andra organ. Om PSA-testet hjälpte till att upptäcka en så svår form av cancer i tid, kanske det bokstavligen räddade ditt liv.

Testbegränsningar

PSA-testet kan inte vara helt, 100% säkert, tillförlitligt, liksom någon annan medicinsk forskning. I de 25% av fallen då testet inte känner igen prostatacancer hos manliga patienter kan det ge upphov till en känsla av falsk säkerhet och en missuppfattning om tillståndet i din prostatakörtel. Och bland män med förhöjd PSA-nivå måste cirka två tredjedelar gå igenom ytterligare onödiga, i dessa fall värdelösa och dyra diagnostiska förfaranden.

En annan fråga är om testet leder till onödig behandling. Om du har en mycket långsamt utvecklad form av cancer, kan du leva med det i flera år och det kommer inte att orsaka dig någon ångest. För vissa människor är det väldigt svårt att acceptera. När de lär sig att de har cancer, försöker de bli av med det genom kirurgi eller strålbehandling. Dessa behandlingar kan orsaka biverkningar, inklusive urininkontinens och impotens. Som ett resultat kan behandling leda till en minskning av livskvaliteten hos män som kan leva ett hälsosamt och fullvärdigt liv.

Och slutligen, medan det inte är säkert säkert om tidig diagnos och behandling av prostatacancer kommer att rädda ditt liv. År 2002 publicerades resultaten av studier av svenska vetenskapsmän: i gruppen män, vars genomsnittliga ålder var 65 år, reducerade kirurgisk behandling av prostatacancer på ett tidigt stadium antalet dödsfall. Under de närmaste sex åren var dock dödligheten av olika skäl samma bland de som behandlades och de som inte fick det.

Så är det värt att du tar PSA-testet nu?

Det finns inget svar på den här frågan. Många medicinska föreningar och konferenser erbjuder alla män efter 50 års ålder att genomgå ett årligt PSA-test och en rektal undersökning. Och män vars släktingar har haft prostatacancer, det är bättre att starta regelbundna undersökningar med 40 år.

När det gäller hur lång tid det tar att undersöka, är de flesta experter överens om att testen ska fortsätta under hela livet. Många män över 70 år lyckas upprätthålla utmärkt hälsa och leva ett helt liv. De kan leva i minst 15 år, de behöver årliga kontroller av PSA-nivån.

De flesta läkare tror att män bör ha fullständig information om fördelarna och nackdelarna med olika metoder för att diagnostisera prostatacancer och att PSA-testet ska vara tillgängligt för alla som medvetet väljer denna typ av diagnos. Läkare förstår att det här testet ännu inte är tillräckligt nog, men den medicinska synpunkten angående ALLA TUMOR-SJUKDOM kan sammanfattas enligt följande: "Det är bättre att vara transfixerad än att inte ha problem!" Vid eventuell lokalisering av cancer är vaksamhet inte onödig, särskilt om man anser att denna analys inte är traumatisk och inte smärtsam.

Om vi ​​kortfattat summerar de tillgängliga åsikterna är "Solomon-lösningen" följande:

Testet för specifikt prostatantigen (PSA) samt fingerforskning bör genomföras parallellt med alla kategorier av män som är utsatta för risker efter ålder och familjehistoria. Kombinationen av dessa två metoder kan minimera risken att utveckla sjukdomen och förbättra kvaliteten på diagnosen.

På jakt efter en bättre diagnostisk metod

Forskare fortsätter att leta efter en mer perfekt och specifik diagnostisk metod för att bestämma prostatacancer, för att minska eller helt eliminera de brister som PSA-testet saknar. Utvecklingen sker på följande områden:

Test för "fri PSA". PSA finns i två former: PSA, associerad med blodproteiner och icke-relaterad PSA, som kallas fri. För närvarande mäter PSA-testet den totala nivån av PSA (bunden och obundet) i blodet. Vetenskapsmän har dock funnit att en cancerous tumör brukar orsaka en ökning av nivån av proteinbunden PSA, medan BPH är associerad med en ökning av ledig PSA i blodet.

Testet för fri PSA visar hur mycket PSA cirkulerar fritt i blodet och vad som är associerat med blodproteiner. Ju lägre andel av fri PSA, desto mer sannolikt är ökningen i PSA-nivåer orsakad av en cancerous tumör. Ju högre andel av fri PSA desto större är risken för orsaken till förhöjda PSA-DHP-nivåer.

Tabellen visar sannolikheten för att utveckla cancer baserat på data på den totala PSA-nivån.