Huvud
Strömförsörjning

Lista och beskrivning av möjliga diagnostiska procedurer för prostatacancer

Detektion av prostatacancer är komplicerad av det faktum att dess symptom är likartade manifestationer av andra patologier som är mindre farliga för kroppen.

För att skilja en malign tumör från en godartad hyperplasi i tidiga stadier är det endast möjligt genom komplexa inspektioner av prostata och analyser av ett blod. På alternativen för diagnos av prostatacancer talar vi ytterligare.

Kortfattat om sjukdomen

Maligna former i prostata präglas av deras okontrollerade reproduktion, cancerceller omger immunförsvaret och kan inte förstöras av kroppen på egen hand. De muterar och utövar en toxisk effekt på en person som stör den normala funktionen av inte bara det drabbade orgelet utan alla grundläggande system i kroppen.

Den största risken för cancer för livet ligger i möjligheten att byta ut malign utbildning till andra organ, detta kallas metastas Med metastaser av lymfkörtlar blir muskler, ben, lungor, njurar, underhållet av en persons liv omöjligt, han dör.

Prostatacancer är vanligast bland äldre män, det är förknippat med negativa hormonella förändringar i åldrandet. Dödligheten från maligna former av prostatakörteln är 30%.

Också i riskzonen är män som:

 • De arbetar under skadliga förhållanden.
 • Leda inte en hälsosam livsstil.
 • Ha ärftlig predisposition.

Många dödsfall från maligna tumörer uppstår på grund av att det inte upptäcks i de tidiga stadierna av cancer, och i de senare stegen garanterar inte de mest effektiva åtgärderna botemedlet av sjukdomen. Detta gör en snabb och korrekt diagnos av prostatacancer hos män en viktig process.

Diagnostiska metoder

För utfärdande av hänvisningar till alla test för prostatacancer och möjliga undersökningar är onkologen ansvarig. På vissa förfaranden kan hänvisningar ges av en urolog och en terapeut. De viktigaste metoderna för att upptäcka cancer representeras av följande metoder:

 1. Blodtest för prostataspecifikt antigen (PSA). Detta antigen produceras av prostata och diluterar spermierna. Venöst blod används för att bestämma dess koncentration. Genomsnittspriset för denna diagnostiska procedur är 500-700 rubel.

Analysanalyser:

 • För män under 50 år är normen PSA-halten 2,5 ng / ml.
 • För män i åldern 50-60 år är den normala antigenkoncentrationen 3,5 ng / ml.
 • För män i åldrarna 60-70 är normen 4,5 ng / ml.
 • I de tidiga stadierna av cancer är koncentrationen av PSA 4-10 ng / ml.
 • Det sena steget motsvarar ett antigeninnehåll av 10 ng / ml eller mer.

Blodtestet för PSA är ett slags test för prostatacancer. Det är viktigt att vara uppmärksam på förändringen i antigenkoncentration över tiden. Även små ökar i mängden PSA i blodet indikerar utvecklingen av patologiska processer. Det gynnsamma resultatet av terapeutiska förfaranden kommer att indikeras med en minskning av mängden antigen.

Om fingerprov inte visar tecken på en tumör, men PSA-indexet är högt, utförs ytterligare blodprov för prostatacancer, på basis av vilket prostatahälsoindexet härleds.

 • En biopsi är en liknande analys av organets cellulära komposition. Biopsi låter dig fördjupa de resultat som uppnåtts under PSA-studien.

  Att ta analysen är smärtsam och görs under lokalbedövning. Det finns tre sätt att ta bort en del av hennes vävnader från prostata:

  • Transurealny.
  • Transperineala.
  • Transrektal.

  Metoderna skiljer sig i sättet att penetrera prostatavävnaderna: genom urinröret, genom perinealområdet respektive genom anusen.

  Varje metod inbegriper användningen av ultraljudssensorer för att övervaka prostata och ett biopsi-instrument. Verktyget är en medicinsk pistol eller en nål, den penetrerar prostata vävnaden, skär dem och tar en liten bit på provet. För att undvika utveckling av smittsamma processer behandlas snitt och punkteringar med antibiotika.

  Resultaten av biopsin formuleras i form av Gleason-poäng. Prostatas hälsosamma status motsvarar ett poäng på 2 poäng, 5-7 poäng indikerar en hög risk för maligna tumörer, en uppskattning av 7 poäng eller mer motsvarar närvaron av cancerceller.

 • MR i prostata är undersökningen av prostatakörteln och omgivande organ med hjälp av ett magnetfält som reagerar med kroppens vävnader och bildar en bild på bildskärmen. Förfarandet är absolut smärtfritt, De enda svårigheterna som kan uppstå med det är behovet att vägra från sura mjölkprodukter och produkter med grov fiber flera dagar före undersökningen, liksom den långa tiden för MRT (cirka 40 minuter).

  Det finns flera typer av MR i prostatacancer, så att du kan klargöra diagnosen:

  • Med införandet i anor i endorektalspolen. Det ändrar fokuseringen av magnetfältet, som koncentreras direkt i prostata. Detta är den mest effektiva formen av MR, men det är relativt obehagligt för människor.
  • Med införandet av kontrastmedia i blodet. Läkemedlet kan orsaka sådana biverkningar som ökad hjärtfrekvens och en obehaglig smak i munnen.
  • Med ett samtidigt spektrogram.
 • Ultraljudsundersökning (ultraljud). Ultraljudsvågorna riktas till prostataområdet, de reflekteras från orgeln och skapar ett eko som är fixerat av sensorn. Echosignaler omvandlas till en bild, som analyserar organets tillstånd.

  Ultraljud kan ledas genom bukväggen, genom rektal öppning, genom urinröret. Den mest exakta är transrektal ultraljud, men det kostar mer än en klassisk undersökning genom bukväggen. För proceduren måste du tömma tarmarna med enema och fylla blåsan genom att dricka en och en halv liter fortfarande färskt vatten.

  Genom att analysera bilden av resultaten av ultraljud i prostatacancer på monitorn, gör doktorn slutsatser om prostata, tumörernas närvaro och lokalisering. Om nödvändigt anges mer noggranna diagnostiska metoder, som beskrivs ovan (biopsi, MR).

 • slutsats

  Tidig diagnos av prostatacancer är avgörande. De nyaste metoderna för undersökning kan upptäcka sjukdomen i sin linda.

  En man borde inte vara rädd för att gå till sjukhuset, även med mindre negativa symtom, eftersom de flesta diagnostiska metoder är smärtfria för en person.

  Prostatacancer test

  1. Aktivering av levertransaminaser är associerad med patologiska förändringar i lever och njurar

  2. Förändring i nivået av totalt protein och fraktioner indikerar en minskning av immunförsvaret.

  3. En förhöjd nivå av urea, kreatinin och kväve är högst sannolikt att indikera en malign neoplasma i hanorganet.

  4. Kolesterolhalten gör att du kan bedöma kvaliteten på blodcirkulationen.

  2. Blodtest för prostataspecifikt antigen (PSA).

  Ett värde av 4 till 10 ng / mg är en farlig signal. Han kan vittna både om onkologi av prostata och adenom, prostatit. Därför utförs ytterligare undersökningar.

  3. Urinalys

  4. Biopsi

  Andra studier

  Patientens diagnos kommer att påskynda tidig leverans av test. Med tidig diagnos behandlas onkologins början framgångsrikt. Män rekommenderas att genomgå periodiska undersökningar.

  Vad är testen för att bestämma prostatacancer?

  I riskgruppen för starten av prostatacancer är alla män efter 50 år. I en tidigare ålder diagnostiseras sjukdomen i prostatakörteln sällan. Carcinom kan gå en lång väg till utveckling, och tiden då den startade är mycket svår att fastställa, eftersom det nästan inte finns några externa tecken. Ibland förekommer processen att sprida sig till angränsande organ.

  Möjligheten att utveckla cancer på prostata beror på testosterons innehåll. Detta utsätts för män med stor vikt och med sitt överskott. Vanligtvis leder de en stillasittande livsstil, de föredrar feta livsmedel. Ytterligare tester rekommenderas för män som har haft fall av prostatacancer bland deras nästa släkting.

  Vid den första symptomatologin kan cancer förväxlas med prostatit och bildandet av adenom. På grundval av detta, om du har problem med urinering, rekommenderas att du läser en läkare och får en check-up.

  Symptom på cancer

  1. Hyppig uppmaning att urinera tillsammans med smärta, särskilt på natten.
  2. Förekomsten av blod i urinen och sperma.
  3. Känsla av värk i leder och ryggrad.

  Med snabb diagnos finns möjligheten till en fullständig botemedel mot prostatacancer.

  Utveckling av prostatacancer och nödvändiga test

  Specialister skiljer tre steg i prostatacancer:

  • Steg 1 är en liten tumör i prostata som inte påverkar närmaste organ
  • 2 steg, när tumören växer och växlar till angränsande organ
  • Steg 3 - metastaser påverkar andra organ.

  För att slutföra en fullständig undersökning måste du göra flera obligatoriska tester:

  1. Ett blodprov som hjälper till att bestämma nivån av antigen i den. Om standarden överskrids kan utvecklingen av prostatacancer diagnostiseras. Men för den slutliga diagnosen, förutom blodtestet, krävs en bekräftelse genom en ytterligare undersökning.
  2. En lokal undersökning är obligatorisk genom ändtarmen. Det är nödvändigt att sondra prostata och bestämma om det finns förändringar i dess storlek.
  3. Efter detta administreras vanligtvis en biopsi. Det utförs i en medicinsk institution med hjälp av specialutrustning, lokalbedövning är tillåten.
  4. Det resulterande vävnadsprovet behöver en detaljerad studie. Dessa resultat kan bekräfta eller neka den preliminära diagnosen.
  5. Sonografi av prostata utförs med hjälp av ultraljud. Anus injiceras genom anusen och en specialist undersöker prostata.

  Endast efter en omfattande undersökning kan en urolog diagnostisera prostatacancer.

  0 av 7 uppdrag slutförda

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7

  Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

  Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

  Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

  Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

  Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

  Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

  1. Ingen rubrik 0%

  Vi rekommenderar starkt att du kontaktar en specialist!
  Du har svåra symptom. Sjukdomen har redan lanserats och det är nödvändigt att omgående genomgå en urolog undersökning. Fördröja inte besöket hos urologen, symtomen kan förvärras, vilket leder till utveckling av komplikationer.

  Allting är inte så dåligt, men vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.
  Du har ett måttligt uttryck för BPH-symtom (godartad prostatahyperplasi) och du rekommenderas starkt att besöka en urolog eller andrologist under den kommande månaden.

  Allt är bra!
  Allt är bra! Du har mild symptom på IPSS. Från sidan av prostatakörteln är allt relativt bra för dig, men du bör genomgå en undersökning minst en gång per år.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  1. Med svaret
  2. Med ett märke om visning

  Hur ofta har du under den senaste månaden haft en känsla av ofullständig tömning av urinblåsan efter urinering?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Hur ofta under den senaste månaden måste du urinera oftare än 2 timmar efter sista urinering?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Hur ofta har du haft intermittent urinering under den senaste månaden?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Hur ofta under den senaste månaden har det varit svårt för dig att tillfälligt avstå från att urinera?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Hur ofta har du under den senaste månaden haft en svag urinström?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Hur ofta under den senaste månaden måste du spänna för att börja urinera?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Hur ofta under den senaste månaden måste du gå upp på natten från sängen till att urinera?

  • aldrig
  • En gång om dagen
  • Mindre ofta än i 50% av fallen
  • Cirka 50% av fallen
  • Ofta än i hälften av fallen
  • Nästan alltid

  Diagnos av prostatacancer

  Diagnos av prostatacancer tar en viss period. Samtidigt kan biverkningar börja manifesteras. I detta avseende utförs vetenskaplig forskning ständigt på detta område.

  Alla medelålders män kan ta ett blodprov för förebyggande och tidig upptäckt av prostatacancer. Han kan upptäcka PSA-prostata-specifikt antigen. Om en stor mängd finns under ett blodprov kan det erkännas att det finns en verklig möjlighet att utveckla en cancerös sjukdom. PSA-halten på mer än 20 nanogram kan föreslå utveckling av cancer. Vid frekvenser över 50 nanogram påverkas lymfkörtlar, och när man närmar sig eller överstiger 100 nanogram, är antalet metastaser inblandade.

  I denna situation är det nödvändigt att genomgå ytterligare förfaranden. Obligatoriskt för vilket kommer att bli en rektal undersökning av prostatakörteln. Urologen kommer att kunna känna tumörbildning.

  Om du misstänker en prostatacancer, bör du avstå från att använda alkohol och droger. Följ kost och följ alla läkares rekommendationer. Från dessa komponenter kan diagnosens korrekthet och möjligheten att initiera behandling bero på.

  Det finns fall då onkologi börjar utvecklas med en sänkt antigennivå. Patienten upplever obehag, smärta och analyser kan inte förklara detta, inklusive ett blodprov. Därför är det bättre att gå igenom alla stadier av undersökningen konsekvent.

  Diagnos i avancerade stadier av prostatacancer

  För att övervaka sjukdomsförloppet kan det vara nödvändigt att göra en undersökning och analys av andra organ. Med utvecklingen av prostatacancer kan lymfkörtlar i bäckenorganen och benvävnaderna påverkas.

  För undersökningen är det nödvändigt att genomföra en scintigram, datortomografi, magnetisk resonansbilder, röntgen. Det är nödvändigt att ta reda på var cancercellerna är och hur mycket hela organismen är mottaglig för sjukdomen.

  Var noga med att undersöka tillståndet hos benen, och scintigramet kan bestämma hur metaboliska processer passerar. Röntgen utförs eftersom fall av utseende av cancerceller i lungorna med utveckling av prostatacancer är mycket vanliga.

  Genomföra ett detaljerat blodprov kan du ställa rätt diagnos och få information om din hälsa. Det utförs i medicinska laboratorier. Resultatet kan vara klart på leveransdagen. Enligt resultaten kommer läkaren att kunna bedöma utvecklingsstadiet av prostatacancer och behovet av kirurgisk ingrepp. Men bara på blodanalysen kan inte diagnostik utföras. Därför bör det vara omfattande.

  För att övervaka patientens hälsa kan ett blodprov utföras ganska ofta. Detta hjälper specialisten att rätta till behandlingen och att känna igen dess effektivitet.

  0 av 13 jobb avslutade

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13

  I inflammation i prostata finns specifika symptom. Under den inflammatoriska processen sväller järn och växer i storlek, vilket bidrar till ökad urinering. Om en man har sådana tecken, bör du omedelbart ta ett test för prostatit. Då kommer du att kunna bedöma din kropps tillstånd och i tid för att besöka specialister.

  Ett prostata-test kan göras hemma av dig själv. Med inflammation i körteln verkar inte bara problem med urinutflödet, men erektilfunktionen förvärras, vilket leder till infertilitet. Tidig diagnos av prostatit kommer att undvika utveckling av allvarliga komplikationer.

  Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

  Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

  Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

  Internationella experter rekommenderar att man inte tillämpar PSA-testet för screening för prostatacancer

  OM SKRÄDDIGHETEN FÖR SCREENING MED ANVÄNDNING AV TESTEN FÖR SÄRSKILDA ANTIGEN (PSA) PROSTATA

  Vid analys av information om lämpligheten vid användning av mass-PSA-screening bör man uppmärksamma inte bara testets effektivitet i form av en minskning av dödligheten från prostatacancer, utan också på ekonomiska och psykologiska komponenter. Så kan falskt positiva testresultat leda till ytterligare medicinska procedurer som har potentiella risker och kräver stora ekonomiska kostnader och kan också skapa oro för patienten och hans familjemedlemmar. Det är känt att de flesta män med ökat testresultat inte har prostatacancer (endast 25-35% av männen som genomgick prostatacancer biopsi på grund av en förhöjd PSA-nivå upptäcktes prostatacancer) [Smith DS, Humphrey PA, Catalona WJ. Den tidiga upptäckten av prostatakarcinom med prostataspecifikt antigen: Washington University erfarenhet. Cancer 1997; 80 (9): 1853-1856.] Dessutom växer de flesta prostatacancer långsamt, och det kan finnas dussintals år innan de kan orsaka symptom på prostatacancer.

  avslutande av internationella experter

  studie Prostata, lung, kolorektal och äggstock (PLCO) i United States

  Efter 7 års forskning drog ett team av forskare från PLCO slutsatsen att dödligheten i ämnen efter PSA-screening var statistiskt obetydlig jämfört med en kontrollgrupp. [Andriole GL, Crawford ED, Grubb III RL, et al., PLCO Project Team. Dödligheten härrör från en randomiserad prostata-cancer screeningförsök. N Engl J Med 2009; 360: 1310-9]

  den U.S. förebyggande tjänster uppgift force (USPSTFEN - USA) - En oberoende panel av amerikanska experter på förebyggande och primärvård. Denna struktur granskar systematiskt effektiviteten av förebyggande åtgärder och utvecklar rekommendationer för kliniska förebyggande tjänster i USA.

  Den långsiktiga effekten av PSA-screening på dödligheten är fortfarande osäker. Många studier har visat att det inte finns någon tydlig minskning av dödligheten från alla orsaker. Dessutom kommer oundvikligheten av överdiagnos och lämplig behandling av prostatacancer efter screening att leda till det faktum att många människor kommer att uppleva de negativa effekterna av att diagnostisera och behandla prostata sjukdomar som skulle ha varit asymptomatiska under hela sitt liv.

  USPSTF drog slutsatsen att det finns måttligt förtroende för att fördelarna med PSA-screening överväger skadan från detta förfarande.

  USPSTF rekommenderar inte användning av PSA-screening för profylaktiska ändamål.

  den europeisk randomiserad studie av Screening för prostata cancer (ERSPC) En europeisk randomiserad studie av prostatacancer - började för mer än 10 år sedan och är den största randomiserade studien av screening för prostatacancer. http://media.erspc-media.org/

  Studien är ännu inte färdig. Hittills har det visat sig att genom screening finns en liten minskning av dödligheten direkt från prostatacancer, men detta påverkar inte den totala mortaliteten. [New England Journal of Medicine, 15 mars 2012].

  För att sätta resultaten av forskningen i siffrorna, då förmodligen i screening av 1 miljon män kan förhindra omkring 950 dödsfall i prostatacancer, medan det kommer att leda till onödig behandling 36 av 37 patienter med avvikelser i prostatan och ingen effekt på den totala dödligheten.

  [Fritz H. Schröder, prostatacancerdödlighet vid 11 års uppföljning N Engl J Med 2012; 366: 981-990March 15, 2012]

  [Axel Heidenreich et al., EAU: s riktlinjer för prostatacancer. Del 1: Screening, diagnos och behandling av kliniskt lokaliserad sjukdom # 2010 European Association of Urology. Publicerad av Elsevier B.V www.europeanurology.com ]

  slutsats

  Således på grundval av två stora randomiserade studier i USA och Europa och Förenta staterna att ingå en expertpanel - det USPSTFEN anser mest urologiska samhälle som i dagsläget är olämpligt att använda mass screening av den manliga befolkningen med hjälp av PSA testmetod.

  Hur man bestämmer prostatacancer med första tecken och de bästa metoderna för diagnosen

  Diagnos av prostatacancer hos män i de tidigaste stadierna av dess bildande är en prioriterad uppgift för medicinsk personal. Sjukdomen uppträder oftast hos män i åldrarna 45-65 år och äldre, då organens vävnader redan har inflammatoriska processer och hyperplasi. Därför är det inte lämpligt att bara utvärdera subjektiva klagomål. Det är nödvändigt att genomföra laboratorie- och instrumentundersökningar av en man som misstänker prostatacancer. Med en tidig upptäckt av en cancercancer har tumör en mycket positiv prognos.

  För-cancerförhållanden och provokationsfaktorer

  De flesta medelålders män har viss avvikelse i aktiviteten av deras "andra hjärta" - prostatakörteln. De kan i åratal leva med en redan bildad cancerhärda utan att ens veta om deras sjukdom.

  Orsakerna till prostatacancer hos män kan vara följande precancerösa tillstånd:

  1. Atypisk hyperplasi av kroppen - i parenkymet av de prostatavävnads knutor bildas, i vilket cellerna ändra sin struktur, börjar föröka sig snabbt under inflytande av negativa faktorer från utsidan eller insidan. Med en predisposing situation kan ett cancercentrum uppstå.
  2. Hyperplasi malignitet - ökat i volym, till exempel, på grund av den kroniskt förlopp av prostatit, prostatakörteln under inverkan av aggressiva faktorer, plötsligt börjar att separera deras webbplatser modifierade, cellerna ändra sin struktur, maligniziruyutsya, omvandlas till cancer.

  Risken för att malformt neoplasm hos prostata bildas hos män ökar med följande negativa faktorer:

  • missbruk av tobak och alkoholprodukter
  • Arbetskraft i skadliga industrier, med permanent förgiftning av skadliga ämnen.
  • en man gammal ålder
  • frekvent exacerbation av infektionssjukdomar i bäcken av män;
  • svåra långvariga stressiga situationer
  • signifikant försvagning i de manliga immunkonstruktionerna - tillståndet av immunbrist
  • negativ ärftlig predisposition.

  Män som har en eller flera av de ovanstående predisponeringsfaktorerna måste ägna stor uppmärksamhet åt sin hälsa och måste genomgå en årlig medicinsk kontroll med ett prostatacancerprov.

  Ångest

  Att ha nått en viss ålder och ta hand om att upprätthålla sin hälsa på hög nivå, frågar män ofta en specialist under ett förebyggande besök, hur man bestämmer prostatacancer redan före uppkomsten av uppenbara symptom.

  Att misstänka malign process på prostataområdet är hjälpt av sådana alarmerande tecken som olika sjukdomar i urinering. Så börjar mannen störa mer ofta uppmaningen att besöka toaletten, speciellt på kvällen och nattetiden. Medan det inte finns någon fullständig urinladdning - det kommer ut sparsamma portioner, ibland till och med droppar.

  Samtidigt finns det missnöje med urinering - en känsla av ofullständig tömning av blåsan, dess överbeläggning. Önskan att urinera med mannen kvarstår, medan det inte finns något att gå ut eller ingenting, eller det finns hinder för det.

  Mindre ofta är besöksprocessen åtföljd av obehag i det lilla bäckenet, sakrala området. Smärtsamma impulser hos män är instabila, intermittenta, värkande. Ofta uppfattas de av dem för manifestationer av andra patologier, till exempel samma prostatit. Det är omöjligt att bara diagnostisera cancerens fokus på denna grund.

  Söker medicinsk hjälp från män orsakar blodproppar i urinen, ändrar färgningen till en mörkare nyans, "blodig", färgen på "köttsluttar". Vid svår sjukdom kan en man uppleva akut urinretention, utan närvaron av predisponeringsbetingelser. Eller njursvikt bildas - utseendet av svår svaghet, torr mun i en man och en konstant känsla av törst, smärta i ländryggen, en kraftig utarmning av kroppen. Omedelbar tillhandahållande av specialiserad sjukvård krävs.

  Men oftast manifesterar prostatacancer i de 1-2 etapperna av sitt utseende i en man inte på något sätt. Cancer i prostata blir en extremt obehaglig överraskning för en förebyggande årlig kontroll i ett polikliniskt område.

  Cancer eller prostata adenom

  Inte önskar att slösa bort sin tid på att besöka sjukhus och laboratorier, eller frukta att höra den hemska diagnosen "cancer", försenar mannen en omfattande undersökning. Genom att göra detta orsakar han väsentlig skada på hans hälsa, avskriver utseendet av obehagliga känslor på prostatens åldersrelaterade hyperplasi.

  Medan tidig diagnos är nyckeln till framgång i hanteringen av medicinsk verksamhet och hälsoåtergången i sin helhet. Förvirra inte det manliga organs cancer med adenomen. Den karakteristiska skillnaden mellan dessa två rena manliga sjukdomar är utseendet hos atypiska cancerceller. Men utan särskild analys - en biopsi är differentiering helt enkelt omöjlig.

  Adenom i prostatakörteln hos män är en godartad patologi. Men under vissa omständigheter - effekterna av traumatiska faktorer kan det degenerera till en illamående process. Det finns dock ingen klar relation mellan dessa två sjukdomar - cancer och adenom.

  En annan särskiljande egenskap kan vara tumörens tillväxt. Ofta växer fokusen på cancer i prostataorganen hos en man utanför, medan det i adenom - inte bara utanför, men också inuti. Båda dessa leder till svårigheter med urinröret hos män. Den förstorade prostaten pressar urinväggen. En laboratorie- och instrumentundersökning behövs för att bekräfta eller förneka cancer hos män.

  Det är viktigt och tidpunkten för utseendet av alarmerande symtom - prostata adenom hos män kan ha ett sakta flöde i flera årtionden, och stör det periodiskt. Cancer i prostata redan efter 2-4 år i avsaknad av fullvärdig behandling, kommer att påverka välbefinnandet - det försämras kraftigt. Sjukdomen hos en man utvecklas och ger allvarliga komplikationer.

  Tidiga symptom på cancer i prostata

  Förloppet av cancer i prostatakörtelns vävnader har sin egen specifika ordning - om det i första etappen av foci av atypia specifika manifestationer inte existerar, så oroar mannen inte.

  Mycket kommer att bero på cancerformen, tumörens storlek, människans initiala hälsotillstånd. Det hjälper till att identifiera cancer en sådan laboratorieanalys som blod på PSA - ett manligt hormon som går in i blodomloppet vid misslyckande i körens aktivitet. I en frisk man varierar parametrarna från 0,5 till 1 ng / ml. En ökning av värdet av glykoprotein kan indikera både en inflammatorisk process i organet och en kärnbildning av cancer. Experten kommer att utvärdera all information från laboratorie- och instrumentprov.

  Noggrann samling av anamnese hos en man kan avslöja att han ibland har störts av sådana symptom i prostata som:

  • problem med uppkomsten av urinering - det finns en uppmaning och urinen inte avlägsnas;
  • strömmen följer en svag, intermittent, jämn droppar;
  • det finns en känsla av att blåsan är full;
  • möjlig förekomst av urininkontinens - till viss del
  • Intresset att besöka toaletten råder över natten och kvällstid, om dagen är behovet av att tömma en mans blås förblir oförändrad.
  • i början av passage av urin i kanalen eller i det lilla bäckenet finns obehag, jämn ömhet, liknande symtom kan observeras även efter utgången av urinutmatningen;
  • ofta förvärring av patologier i genitourinary sfären av män - uretrit, pyelonefrit, prostatit.

  Identifiering av de listade sjukdomen i prostata, symptomen och tecknen som inte tidigare observerats hos män - allt detta kräver obligatorisk förtydligande, diagnostiska aktiviteter.

  Laboratorie- och instrumentundersökningar för prostatacancer

  Diagnos av prostatacancer bygger på de huvudsakliga metoderna för verifiering - att ta biomaterial för cytologisk forskning. En biopsi kan bedöma närvaron av cancerceller i orgelparenchymen, deras antal, struktur, hög eller låg differentiering.

  Allt detta kommer att bidra till formuleringen av en adekvat diagnos av cancer. Andra metoder som rekommenderas av en specialist för att utföra är hjälpmedel:

  • rektal undersökning - palpation av prostata av en läkare genom ändtarmen, obligatorisk undersökning av män efter 40 år, vilket gör det möjligt att fastställa den första etappen av sjukdomsbildningen;
  • ökning av koncentrationen av prostataspecifikt antigen i blodomloppet - vid överskott av 10 är prostatabiopsi obligatorisk;
  • Ultraljud - visualisering av prostata, förtydligande av närvaron i parankymen av prostata noder, tätningar och andra abnormiteter;
  • CT, MR i bäckens strukturer hos en man - bedömning av tumörprocessens förekomst, involvering av andra vävnader och organ i cancer, lymfkörtlar;
  • PET-CT är effektivt för att hitta små metastaser, till exempel in i prostatakörteln från en annan primär cancerplats.

  Endast all fullständighet av informationen, noggrant studerad av urolog-onkologen, tillåter honom att utföra adekvat differentialdiagnos. Detta kan orsaka vissa svårigheter, särskilt om en man redan har godartade tumörer i prostatakörteln. En högkvalificerad specialist ställer emellertid inte bara tidigt diagnosen cancer, utan väljer också lämplig behandling. Förbättra prognosen för prostatacancer innan du söker medicinsk hjälp.

  Vad kan jag göra på egen hand

  För att i rätt tid identifiera en sådan formidabel sjukdom som en cancer i prostataorganets struktur rekommenderas att mannen utför följande förebyggande åtgärder:

  • noggrant övervaka sin egen hälsa - lyssna på signalerna från alla organ, särskilt småbäcken och prostata;
  • behandla all tidpunkten för inflammatoriska och infektiösa skador, inklusive adenom eller prostatahyperplasi;
  • att följa rekommendationer från en andrologist - ta förebyggande antiinflammatoriska läkemedel, genomföra laboratorietester;
  • Undvik allmän eller lokal hypotermi - prostatan är ganska mottaglig för låga temperaturer och kan ofta bli inflammerad på grund av detta.
  • att uppfatta sexuella kontakter inte bara som ett nöje, men också som åtgärder för att förhindra stillastående fenomen i det lilla bäckenet och därmed cancer.

  Om en man plötsligt blev störd av sjukdomar vid urinering, brännande, obehag, försvagning av strålen - rekommenderas att omedelbart upprepa läkares samråd. Tidig upptäckt av cancerfokus är nyckeln till framgångsrik kamp och återhämtning.

  Ett nytt test för detektion av prostatacancer

  Forskare har utvecklat ett nytt högpresterande test som diagnostiserar prostatacancer med 90% noggrannhet. Denna potentiellt dödliga sjukdom drabbar nästan en miljon män varje år runt om i världen.

  Enligt forskare kommer detta test att bidra till att minska antalet dyra biopsier, som ofta inte motiverar sig och ökar risken för återhämtning.

  Detta test syftar till att bestämma närvaron i kroppen av biomarkörer (spår av proteiner och andra biologiska ämnen). Dessa substanser löper i blodflödet och stimulerar produktionen av autoantikroppar, vilka produceras med hjälp av immunsystemet för att bekämpa cancerframkallande och i huvudsak manifesterar sig i närvaro av sjukdomen.

  Biomarkörstestet utvecklades av forskare från Oxford Gene Technology och Sense Proteomic Limited.

  Enligt vicepresidenten för "Sense Proteomic" John Anson kan autoantikroppar inträffa långt före förekomsten av några symtom. Därför har användningen av sådan teknik stor potential.

  Enligt statistiken dör årligen 250 000 män från prostatacancer, som ingår i reproduktionssystemet hos män och ansvarar för att utveckla en hemlighet som innehåller spermier.

  För närvarande finns det ett enda test för definitionen av maligna tumörer i prostatakörteln - detta mätningen av proteinhalten (prostata-specifik antigen), Immunsystemet producerat av närvaron av cancerceller i kroppen.

  Prostata-specifikt antigen (PSA) -testet diagnostiserar dock prostatacancer i endast hälften av fallen, eftersom PSA-nivån kan ökas i andra sjukdomar. Till exempel med en godartad prostatatumör, som ofta finns hos äldre män.

  Forskare har utvecklat en panel på 900 proteiner. För det preliminära experimentet togs 133 blodprover hos män med onkologiska neoplasmer i prostata, friska och hos män med godartade prostatatumörer. Panelen på biomarkörer visade 90% effektivitet vid diagnosen av denna sjukdom. Nästa steg kommer att testa 1700 blodprover för att bestämma autoantikroppar mot proteiner.

  Forskare hoppas att testet kommer att visa män med aggressiv prostatacancer i de tidiga stadierna, och därigenom öka deras chans att återhämta sig. Testet ska också hjälpa till att identifiera män med icke-aggressiva former av prostatacancer.

  Ett nytt test för diagnosen prostatacancer

  Nytt test, som kostar mindre än $ 1 och ger resultat i några minuter, har de senaste studierna visat större känslighet och noggrannhet än befintliga standardtester för att upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede.

  Ett enkelt test, utvecklad av Kun Trin Ho från University of Central Florida (UCF) kan i stor utsträckning underlätta diagnosen av en av de mest dödliga onkologiska sjukdomarna bland män. Testet hjälper också till att minska antalet alternativa invasiva biopsi-förfaranden som ofta följer ett mindre exakt PSA-test som används i modern prostatacancerdiagnostik.

  "Resultaten är verkligen imponerande", säger Dr. Inoel Rivera, en onkolog på urologen vid Cancer Institute of Florida Hospital, som samarbetade med Ho i de senaste pilotstudierna. "Detta test är väldigt enkelt. Det överstiger den tillgängliga analysmetoden för PSA och är effektiv och ekonomisk. "

  "När en cancerous tumör börjar utvecklas börjar kroppen att producera antikroppar. Det utvecklade Ho-testet avslöjar detta immunsvar med hjälp av guld nanopartikler, som är cirka 10 000 gånger mindre än mol hos människor.

  Vid blandning några droppar blodserum som tagits från fingret, med guldnanopartiklar, vissa cancer biomarkörer vidhäftar till ytan av små partiklar, vilket ökar deras storlek och orsakar deras fastklibbning till varandra.

  Forskare är medvetna om den karakteristiska förmågan hos guldnanopartiklar att absorbera och sprida ljus. Ho och kollegor på Nanotechnology Center vid UCF utvecklade Dynamic Light Scattering Method med hjälp av nanopartiklar (NanoDLSay) för att mäta partikelstorleken med ljuset som passerar dem. För denna storlek kan man bedöma närvaron och förekomsten av prostatacancer hos en patient.

  Också, trots användningen av guld nanopartiklar, är detta test billigt. Den lilla kapaciteten hos en vattensuspension av nanopartiklar har en kostnad på ca 250 dollar och är konstruerad för 2500 test.

  "Skillnad och unikhet Metoden som utvecklats av oss är att mätprocessen är extremt enkel och materialet för analys kostar mindre än $ 1, säger han. "Och vi hoppas att, tack vare den låga kostnaden, kommer de flesta att kunna klara testet när de undersöks av en läkare. Om vi ​​kan diagnostisera denna typ av cancer i ett tidigt skede, kommer det att få en signifikant effekt i behandlingen. "

  Prostatacancer Andra plats efter lungcancer av dödlighet bland män. Varje år registreras mer än 240 000 nya fall och 28 000 dödsfall från prostatacancer. Den vanligaste metoden för diagnos är ett test för PSA (prostataspecifikt antigen), men resultatet är ofta falskt positivt och medför att utföra smärtsamma biopsier och extrema medicinska åtgärder. En av forskarna kallade detta test "knappast effektivare än att kasta upp ett mynt".

  Resultaten från pilotstudierna bekräftade Ho-metodens högre noggrannhet. Testet ger 90-95% säkerhet att resultatet inte är felaktigt positivt.

  När det gäller det felaktigt negativa resultatet är tillförlitligheten endast 50%, vilket inte är idealiskt, men också betydligt större än PSA-testet -20%. Ho och laget fortsätter att arbeta för att höja denna siffra.

  Resultaten av pilotstudierna publicerades i ACS Applied Materials Gränssnitt. Ho planerar också att presentera resultat i juni vid TechConnect World Innovation Summit Expo, som kommer att hållas nära Washington, D.C.

  Ho och teamet fortsätter att expandera kliniska valideringsstudier på sjukhuset i Florida och andra institutioner, inklusive VA Orlando Medical Center. Forskaren hoppas kunna slutföra de viktigaste kliniska prövningarna och sätta testet i klinisk praxis de närmaste 2-3 åren.

  Han studerar också effektiviteten hos metoden för att diagnostisera andra typer av tumörer.

  "Kanske kommer vi att ha en universell metod för att diagnostisera cancer," säger hon. "I framtiden kommer vi att utveckla ett blodprovningssystem för tidig upptäckt av de viktigaste typerna av cancer och dessa test kommer att baseras på identiska tekniker och förfaranden."

  Diagnos av prostatacancer - PSA och andra metoder

  Moderna metoder för att diagnostisera prostatacancer

  Efter en inledande undersökning av en proctologist läkare som utför en digital prostata undersökning om det finns en misstanke om prostatacancer (PCA), är följande diagnostiska metoder tilldelade (vanligtvis inte alla, utan bara de mest nödvändiga):

  Varför i diagnosen av prostatacancer behöver PSA?

  Under det senaste kvartalet, den prostata (o) -specifik antigen (PSA, PSA) har fast tagit plats i en rad rutinstudier av hälsan hos en stark hälsa av mänskligheten, i synnerhet - vid diagnos av prostatacancer. I vissa länder Årligt blodprov för PSA blev obligatoriskt för män, från åldern 50, 45, och även från 40 års ålder.

  Den växande efterfrågan på PSA för prostatacancer diagnos bedrift läkemedelstillverkare till massproduktion av inte bara en särskild laboratoriepreparat (diagnostik) för noggrann bestämning av PSA-innehåll, men även test band / remsor för snabb semikvantitativ analys, med hjälp av vilka, om ingen försäkran om reklam kan vara i hemmet Villkor - huruvida den kritiska nivån på total PSA har överskridits.

  NORM OCH OMRÅDE ZONE

  Normalt passerar en liten mängd PSA genom den fysiologiska barriären mellan prostata och blodkärlskanalerna i blodet, vanligtvis inte mer än 2,5-4 ng / ml; med ålder ökar det något, eftersom prostata ökar i volym. Men i olika patologier körteln och efter aktiv manipulation på den (massage, digital undersökning, inte tala om punktering och mer omfattande kirurgi), och även, som vissa tror, ​​efter utlösning antigen i blodet stiger.

  Ofta - i "gråzonen" (från normen till 10 ng / ml), men ibland - mycket högre, vilket gör att läkare är uppmärksam på allvar. Här måste vi komma ihåg två punkter. Först är bakgrunden viktig för diagnostik, konstant innehåll av PSA i denna patient snarare än tillfälliga toppar inducerad av yttre påverkan. Därför tas blod för analys 1-2 veckor efter manipulation på prostata och under denna period ämnet bry dig inte hans "andra hjärta" över bagage. Det andra, ännu viktigare faktumet.

  Tillväxten av bakgrundsnivån för antigenet orsakar:

  Detta beror på olika orsaker: Förhöjda PSA-produktion genom tumörceller, prostatahypertrofi, dess förstörelse av normala celler under inflammation och under mekaniskt tryck prolifererande adenomatös vävnad eller urin som ackumulerats i blåsan.

  Men i alla dessa fall kan överskottet av antigennivå över normen vara ungefär densamma. Ett positivt PSA-test, som gav resultatet i "gråzonen", inte ett entydigt tecken på malign tillväxt (däremot i ett antal tidiga former av prostatacancerantigen diagnos kan visa PSA-nivån i det normala intervallet). Enkelt uttryckt, plus här - inte en mening, men en minus - inte en övertygelse. Om PSA-detaljer.

  PET-CT med kolin och PSMA: en utökad diagnos för prostatacancer

  CT-metoden (datortomografi) får snabbt bilder av hela kroppen. PET (positronemissionstomografi) är en metod för nukleärmedicin som tillåter att se nivån på ämnesomsättningen i vävnader med hjälp av en radioaktiv markör.

  PET-CT kombinerar båda metoderna och utförs på moderna skannrar, där båda funktionerna kombineras. Detta är inte bara ett effektivt sätt att visualisera tumören, men också förmågan att mäta nivån av ämnesomsättningen i vävnader. I Tyskland kan denna undersökning göras inte bara i stora kliniker utan även i små radiologiska diagnostiska centra.

  För närvarande används vid diagnosen misstänkt prostatacancer två modifieringar av metoden: med fluoroetylkolin F18 och kolisotopen C11. I PET-CT-studier av andra cancerformer används fluoroxiglukos. Vid diagnos av prostata sjukdomar används den inte, eftersom dessa tumörer kännetecknas av långsam tillväxt och fluorodeoxyglukos är endast effektiv för detektering av snabbt växande tumörer.

  kolin

  För att diagnostisera prostatacancer var det därför nödvändigt att hitta nya ämnen som blev 18F-kolin och 11C-kolin. Ofta kan man hitta namnet "kolin", så forskningsmetoden kallades helt enkelt "PET-CT med kolin".

  Princip för verksamheten Denna diagnos av prostatacancer är enkel: kolin (ett kontrastmedel) absorberas starkare av tumörceller än friska. Därför, när cancerceller i prostatakörteln ackumulerar mycket kontrastmaterial, blir hela tumören tydligt synlig på PET-CT (bilden visas på bildskärmen).

  Denna metod hjälper till att diagnostisera även dolda prostatatumörer. Till exempel, enligt resultaten av en rektal undersökning, ultraljud och en förhöjd PSA-nivå finns det skäl för att diagnostisera cancer, men en biopsi av prostata körteln bekräftar inte diagnosen. Detta är sällsynt, men vävnadsprover som innehåller maligna celler kan helt enkelt inte hittas i biopsiprover. I det här fallet PET-CT diagnostik med kolin i 90% kan avslöja dolda tumörer. I grund och botten används denna diagnostik för:

  • upptäckt eller uteslutning av återkommande prostatacancer (lokala tumörer och metastaser) efter behandling
  • mer exakt diagnos av förekomsten av tumörprocessen, med redan diagnostiserad prostatacancer.

  PET-CT med kolin kan anses vara en metod för avancerad diagnos av prostatakarcinom. Kontrastmedel för patienten är inte farligt. Metoden i sig är inte smärtsam, det leder inte till några obehagliga känslor för patienten. Mer detaljer om PET-CT med kolin.

  Men sedan slutet av 2014 i Tyskland blir alltmer en ny revolutionerande diagnosmetod på alla stadier av prostatacancer. Denna PET CT med användning av PSMA-prostata-specifikt membran antigen. Prostatakörteln producerar detta specifika antigen (protein), men celler som påverkas av prostatacancer "lockar" det till sig flera gånger mer än friska celler. Således, med hjälp av specialutvecklade molekyler (ligander) som lockade specifikt till PSMA-cellerna, hittades en ny metod. Liganderna själva lyser inte, så de kombineras i lösning med ett kontrastmedium.

  Visualisering av tumören med PSMA på PET-CT-monitorn är den mest kontrastiga och ger mycket information till diagnostikern. Metoden är inte farlig för patienten, det finns ingen bieffekt på kroppen. PET-CT med PSMA ersätter i allt högre grad metoden för diagnos med kolin, eftersom den är den enklaste, samma säkra och ännu mer informativa.

  Prostata biopsi för misstänkt cancer

  Diagnos genom biopsi innebär en laboratoriestudie av fragment av prostatavävnad som erhållits med en speciell nål under övervakning av ultraljud. För män låter nämnandet av nålar som penetrerar prostata läskigt, men en metod med lågt traumatisk och smärtfrihet.

  Proceduren utförs stationärt, men det tar inte mycket tid. Nästa dag efter diagnosen kan patienten gå hem. Prostatacancer eller dess frånvaro i den erhållna prostata vävnaden kommer att avslöjas redan i laboratoriet.

  Efter avslutad biopsiematerialforskning utfärdas en histologisk och cytologisk slutsats i kliniken på kliniken. För diagnos vid misstänkt prostatacancer biopsi är en av de mest tillförlitliga metoderna. Före operationen gör ingen annan metod det möjligt att erhålla fragment av den föreslagna tumören för sådana studier.

  För att inte missa cancerceller tar biopsi inte 1 eller 2 bitar av prostatavävnad, men 10-12. Resultaten av biopsin kan emellertid vara tvetydiga. Detta händer när forskningsresultaten inte visar maligna celler, men biopsi (prostata material) ger indirekta tecken på cancer - möjligheten att degeneration av celler i elakartade. I detta fall krävs en upprepad biopsi efter ett tag.

  Mer än en korrekt biopsi möjliggör en gemensam studie på en MR-maskin. Det vill säga proceduren för att ta prover från prostata för cancerdiagnos är under kontroll av en magnetisk resonanstomografi. Före proceduren söker MRI prostatakörteln, där misstänkta områden noteras. På dessa områden, och bör ta prov av biopsi, som kontrolleras under proceduren. Mer om prostata biopsi.

  Histoscanning vid diagnos av prostatacancer

  En ny teknik för prostata-ultraljud för tidig upptäckt av cancer är histoscanning. utrustning HistoScanning (Gistoskan) kan du skapa en tredimensionell visning av det undersökta området, med den digitala behandlingen av data kan du göra en detaljerad diagnos av prostatacancer.

  Utvärdering av data utförs med hjälp av en speciell patenterad algoritm. Metoden används som ett alternativ till prostata biopsi, om indikationerna är relativt, eller som en hjälp - för exakt orientering av platserna för biopsi.

  Princip för verksamheten. Anläggningen för histoscanning bygger på analysen av prostata vävnadens akustiska egenskaper. "Calling" av ultraljudspulser av prostata, kan enheten särskilja vävnader som är friska från cancervävnader från cancer. Eftersom strukturen hos en hälsosam prostatavävnad och en malign tumör är olika, har de också ett annat "svar" - reflektionen av ultraljudspulsen.

  Baserat på studien konstruerar Histoscan en virtuell karta över prostata och tumör (om någon). Den resulterande organkartan är en tydlig 3D-modell där enheten märker de berörda områdena i sin helhet. Detta är en mycket detaljerad metod för att diagnostisera prostatacancer.

  Denna diagnosmetod är viktig eftersom tillåter att identifiera maligna strukturer i prostatakörteln redan i de tidiga stadierna (T1 - T2). Detaljerad histoscan kartor kan användas för att mer exakt utföra en prostata biopsi.

  Histoscanning är fortfarande en relativt ny metod för att diagnostisera prostatacancer och tillämpas inte universellt, men i specialistkliniker i Tyskland finns en sådan undersökning tillgänglig.

  Och igen om PSA - Varför är denna diagnostikmetod så populär?

  Nuvarande PSA-test beror på ökad frekvens av avvikelser i prostatan (RV) hos män i mogen ålder, vars andel av befolkningen i de utvecklade länderna är allt större, och behovet av att skilja benign prostatahyperplasi (GD) för prostatacancer. Tillsammans med diagnosen av digital rektal undersökning i bukspottkörteln och dess transrektalt ultraljud, är blodprov för PSA en del av den "gyllene standarden" för tidig diagnos av cancer; resultaten av denna triad bestämmer indikationerna för prostata biopsi.

  Övervakning av dynamiken hos antigennivåerna i blodet är också ett effektivt sätt att övervaka framgången med prostatacancerbehandling och prognosen för denna patologi (se nedan).

  Naturen läggs på PSA - ett protein som produceras av prostatavävnad och genom de senare kanalerna i urinröret - en helt annan roll. Proteinet deltar i den sexuella handlingen: att komma in i utstötad sperma (ejakulera), det minskar dess viskositet, och sedan - surheten i den vaginala miljön. Båda dessa ökar aktiviteten hos spermatozoa och sannolikheten för att de kommer att utföra sin funktion.

  EN DETALJERAD ANVÄNDNING TILL DIAGNOSTIK

  För att öka testets känslighet specifikt för prostatacancer, liksom för diagnos vid det inledande skedet av utveckling av aggressiva och långsamt växande tumörer har ett antal ytterligare kriterier utvecklats:

  1. Andel PSA-produktion per volym prostataenhet, tillåter att kompensera för ökningen av mängden antigen i blodet på grund av åldersrelaterad proliferation av prostatakörteln; normen anses inte vara mer än 0,15 ng / ml / cm3.
  2. Förhållandet mellan PSA-fraktioner: andelen fri antigen i den totala mängden PSA (fri + associerad med a-1-antikymotrypsin) bestäms. Cancerceller producerar en ökad mängd exakt bunden antigen, så andelen fri PSA under 15% är ett alarmerande symptom.
  3. Odlingshastigheten för antigennivån med konsekventa (till exempel årliga) definitioner av dess nivå. För PCa är en snabbare ökning av PSA-innehåll över tiden (eller en mindre period av fördubbling av dess antal) karaktäristisk än hos prostata-generaldirektören.

  Naturligtvis är det med den redan utvecklade maligna tumören, när antigennivån i blodet är tiotals gånger högre än normalt, det finns inget behov av sådana differentiella subtiliteter. När i PSA-analysen 20 eller 50ng / ml, till och med en patient utan medicinsk utbildning är det klart att hans angelägenheter inte är viktiga. Både primärtumör och metastasering av PCa producerar aktivt PSA, och dess höga nivå i blodet korrelerar med scenen av deras utveckling.

  PSA-testet utförs inte bara i diagnosen, till exempel prostatacancer, utan även efter avslutad behandling. Spåra dynamiken av antigeninnehåll efter radikal operation för prostatacancer, strålning eller hormonbehandling, det är möjligt att utvärdera effektiviteten av behandlingen av PCa genom att minska PSA. Om antigenens nivå efter interventionen har sjunkit till nästan noll och produktionen av PSA inte återupptas med tiden, är detta ett gott tecken på en patient som kan hoppas på en lång sjukdomsfri period. Men om PSA har bevarat, trots behandlingen, en viss nivå som så småningom började växa är ett tecken på en ny utveckling av tumörprocessen, vars prognos, tyvärr, är ogynnsam.

  PSA generellt och gratis

  Som vi sagt ovan, för en mer exakt diagnos av prostatacancer, analyseras förhållandet mellan fri PSA och total. Det vill säga, två fraktioner av det prostataspecifika antigenet jämförs.

  Till att börja med är PSA-analysen alltid generell. Och bara då - fri PSA, om läkaren är i tvivel. Analysen av fraktioner bör utföras från en enda venös blodprovtagning. Innan ett blodprov tas, måste patienten följa ett antal recept inom 2 dagar före den planerade analysen:

  • avstå från samlag
  • Ta inte mediciner som främjar en ökning eller minskning av PSA (diskutera med en läkare).

  TESTDENSITET

  Låt oss dock återgå till mycket vanligare fall, när testet ger otydliga resultat i "gråzonen". Av det ovanstående är det uppenbart att experten, som kan väga alla medföljande faktorer, bör utvärdera dem (i motsats till det snabba graviditetstestet). Han vet att det finns rasskillnader i produktionen av PSA, att att ta läkemedel som föreskrivs för BPH (finasterid, etc.), minskar antennens naturliga nivå. Det är ingen hemlighet för en specialist att manipuleringar på blåsan (kateterisering, cystoskopi), rektum och jämn cykel ergometri kan tvärtom höja denna nivå. Alla dessa faktorer måste beaktas för diagnos av prostatacancer med hjälp av PSA-metoden.

  PSA: n själv hindras emellertid inte från att memorera: den detekterbara antigennivån beror inte bara på prostatakörteln, utan också på typ av laboratoriepreparat och produktionslandet. Eftersom en viktig roll för diagnosen spelas av enheter och till och med tiondelar av ng / ml PSA, bör upprepade tester utföras med hjälp av diagnostik från samma firma, och inte de som för närvarande är tillgängliga, och i samma laboratorium. Detta gäller inte bara för laboratorie diagnosticum för kvantitativ bestämning av antigenet i blod genom radioimmunoassay, utan även för "inhemska" semikvantitativa enzym immunoassay kit för snabb analys metod baserade på tunt skikt (membran) kromatografi.

  PS

  Det är uppenbart att modern medicin redan har ackumulerat en ganska bred arsenal av diagnostiska metoder för misstänkt prostatacancer. I regel är fingerforskningsmetoder, transrektala ultraljud och PSA obligatoriska. Vidare tilldelas förfarandet redan beroende på resultaten erhållna efter patientens initiala undersökning, ultraljud och PSA-nivå.