Huvud
Förebyggande

Diklofenakstearin: Bruksanvisning

Diklofenak tillhör den antiinflammatoriska serien av läkemedel. Innehåller inte hormoner eller deras analoger.

Läkemedlet i form av ljus används vid behandling av många sjukdomar, inklusive gynekologiska sådana. Dessa suppositorier bedövar samtidigt, tar bort ödem och kämpar med tumörer och infektioner.

På denna sida hittar du all information om Diklofenak: fullständiga instruktioner för användning med denna drog, det genomsnittliga priset på apotek, komplett och ofullständiga analoger av läkemedlet, liksom vittnesmål från personer som redan har använt ljus diklofenak. Vill du lämna din åsikt? Vänligen skriv i kommentarerna.

Klinisk och farmakologisk grupp

NSAID, ett derivat av fenylättiksyra.

Villkor för ledighet från apotek

Det släpps på recept.

Hur mycket är diclofenac suppositorier? Medelpriset på apotek är i nivå med 100 rubel.

Utformningsform och sammansättning

Ett suppositorium innehåller:

 • aktiv substans: diclofenaknatrium 50 mg eller 100 mg; hjälpämnen: cetylalkohol, halvsyntetiska glycerider - en tillräcklig mängd för att erhålla ett suppositorium med en massa av 2 g.

Vitt eller vitt med en gulaktig kant i stiftet cylindrokonisk form. På skäret tillåts en luft och en porös stav och en trampformad depression.

Farmakologisk effekt

Antiinflammatorisk, smärtstillande, antipyretisk. Verkningsmekanismen som orsakas av hämning av biosyntesen av prostaglandiner genom att hämma cyklooxigenas, en minskning i kinin-bildning och andra mediatorer av inflammation och smärta stabiliserande verkan på lysosomala membranet.

Med reumatiska sjukdomar minskar svullnad, rodnad och smärta i vila och rörelse, morgonstyvhet och svullnad i lederna, vilket förbättrar deras funktionella kapacitet. Lättnar migränattacker.

Indikationer för användning

Vad hjälper diclofenak ljus? Här är de viktigaste indikationerna för användning:

 1. bursit;
 2. Ankyloserende spondylarthrosis;
 3. tromboflebit;
 4. Inflammation av lederna, musklerna, ledbanden;
 5. osteoartrit;
 6. neuralgi;
 7. Artrit (reumatoid, infektiös, giktisk, traumatisk);
 8. radikulit;
 9. myalgi;
 10. Myositis (aseptisk inflammation av skelettmuskler);
 11. gikt;
 12. Hernierad eller utskjutning av intervertebrala skivor.

I kombination med antispasmodik kan suppositorier användas för lever- eller njurkolik för att lindra smärta.

Dessutom kan ett rektalt suppositorium administreras med andra patologier som involverar inflammation och smärta: postoperativ period, akut smärta i ryggen eller ryggraden, tand och huvudvärk, infektioner i övre luftvägssjukdom med smärtsam passagen.

Kontra

Kontraindikationer för användning av ljus Diklofenak är:

 • exacerbation av magsår;
 • bronkial astma
 • patientens ålder upp till 16 år;
 • överkänslighet mot den aktiva beståndsdelen eller hjälpämnena;
 • period av aortokoronär skakning;
 • sprickor i slemhinnan;
 • erosion;
 • hemorrojder;
 • blödning som inte är förknippad med menstruation
 • proktit;
 • kolit;
 • hyperkalemi;
 • njur-, hjärt- eller leverinsufficiens.

Med särskild vård är det nödvändigt att applicera läkemedlet i följande sjukdomar och tillstånd:

 • leversjukdom;
 • diabetes mellitus;
 • alkoholism, en tendens till andra dåliga vanor (inklusive rökning);
 • hjärtets ischemi;
 • äldre patienter;
 • försvagad organism;
 • otillräcklig kroppsvikt
 • magsår;
 • Crohns sjukdom;
 • låg volym blodcirkulation;
 • hypertensiv sjukdom;
 • infektion Helicobacter pylori;
 • vaskulär sjukdom.

Samtidig användning av diklofenak med läkemedel kräver uppmärksamhet:

 • serotoninåterupptagningsinhibitorer;
 • antikoagulantia;
 • antiplatelet medel;
 • glukokortikosteroider;
 • icke-steroida antiinflammatoriska medel.

Applicering under graviditet och amning

Det finns otillräckliga data om säkerheten hos diclofenac hos gravida kvinnor. Därför är utnämningen i graviditet i I och II endast möjlig i de fall då den förväntade nyttan för moderen överstiger den potentiella risken för fostret. Diklofenak (som andra hämmare av prostaglandinsyntes) är kontraindicerad under graviditetens tredje trimester (eventuellt undertryckande av livmoderns kontraktilitet och förtidig nedläggning av artärkanalen i fostret).

Trots att diclofenak utsöndras i bröstmjölk i små mängder rekommenderas inte användning under amning (amning). Om det är nödvändigt att använda laktation, ska amning avbrytas.

Eftersom diclofenak (liksom andra NSAID) kan ha en negativ effekt på fertiliteten rekommenderas det inte att kvinnor planerar graviditet.

Patienter som genomgår undersökning och behandling för infertilitet bör läkemedlet avbrytas.

Instruktioner för användning

Bruksanvisningen visar att diclofenacsuppositorierna är avsedda för rektal administrering, så djupt som möjligt efter avföring.

 • Använd normalt 50 mg två gånger dagligen eller 100 mg en gång om dagen. Den maximala dosen för daglig användning är 150 mg. Varaktigheten av behandlingen bestäms individuellt.
 • Med migrän: 100-150 mg med de första attackerna.

Suppositorier injiceras helt, utan att skära i delar; Detta kan leda till försämrad absorption.

Biverkningar

Diklofenak i form av ljus släpper ut en negativ effekt på matsmältningssystemet, njurarna, leveren, men skyddar inte mot alla biverkningar som är inneboende i denna grupp av läkemedel.

Obehagliga känslor förekommer i tarmarna:

 1. illamående;
 2. Smärta i buken;
 3. Bränning vid stötpumpen på injektionsstället;
 4. flatulens;
 5. Förstoppning eller diarré;
 6. Obehaglig smak i munnen.

Biverkningar ökar med långvarig användning av suppositorier, överdosering, kombination med andra icke-steroida antiinflammatoriska medel, med individuell intolerans mot komponenterna.

överdos

När en överdos visas:

 • huvudvärk;
 • ökat tryck;
 • konvulsioner;
 • buller i öronen
 • kräkningar och illamående;
 • smärta i buken.

Särskilda instruktioner

Innan du börjar använda läkemedlet bör du noggrant läsa instruktionerna till det. Det finns några speciella instruktioner som bör beaktas:

 1. Möjligheten att använda läkemedlet för gravida kvinnor i graviditetens I och II trimester bestäms av läkaren och jämför den förväntade nyttan för moderen och den potentiella risken för fostret.
 2. Vid långvarig användning av Diclofenac suppositorier är laboratorieövervakning av blodkoagulering, funktionell aktivitet hos njurar och lever obligatorisk.
 3. Parallell användning av läkemedel från en grupp icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel kräver en minskning av dosen av suppositorier av diklofenak.

Det rekommenderas inte att utföra arbete som är förknippat med ökad koncentration av uppmärksamhet eller hastighet hos psykomotoriska reaktioner i samband med möjlig utveckling av biverkningar från centrala nervsystemet.

Droginteraktioner

 1. Minskar effekten av diuretika, mot bakgrund av kaliumsparande diuretika ökar risken för hyperkalemi.
 2. När de kombineras ökar plasmakoncentrationen av litium, digoxin.
 3. Koncentrationen av diklofenak i plasma minskar vid samtidig användning av acetylsalicylsyra.
 4. När samtidig administrering av antikoagulanter (inklusive warfarin), trombocytaggregationshämmande (inklusive acetylsalicylsyra, klopidogrel) itromboliticheskih droger (inklusive ökad risk för blödning (CHAP grakte).
 5. Minskar effekten av hypoglykemisk, hypotensiv och hypnotisk.
 6. I kombination med andra NSAID och glukokortikoidläkemedel (inklusive prednisolon) ökar sannolikheten för biverkningar (gastrointestinal blödning).
 7. Att dela med paracetamol, cyklosporin och guldpreparat ökar risken för utveckling av nefrotoxiska effekter.
 8. Selektiva serotoninåterupptagshämmare (inklusive citalopram, fluoxetin, paroxetin, sertralin) öka risken för blödning i mag-tarmkanalen.
 9. Samtidig administrering med kolchicin och kortikotropin ökar risken för blödning i mag-tarmkanalen.
 10. Läkemedel som blockerar tubulär sekretion (inklusive verapamil, nifedipin, diltiazem), öka koncentrationen av diklofenak i plasma, och därigenom öka dess effektivitet och toxicitet. Antibakteriella medel, kinolonderivat ökar risken för anfall.

recensioner

Vi plockade upp några recensioner av människor om ljuset Diclofenac:

 1. Marina. Används vid behandling av cystit i kombination med andra medel. Terapin varade i 10 dagar och slutade väl. Det fanns biverkningar, men det är svårt att berätta från vilken medicin. Jag använder stearinljus regelbundet, så snart cystitisen visar sig.
 2. Veronica. Jag fick en intressant situation. Appellerad till gynekologen med misstanke om inflammation. Det var en fördröjning i menstruationen, som var karakteristisk för inflammationskrämning, värk i buken, nedre delen av ryggen. Läkaren undersökte, sa att det inte fanns något sådant. Till följd av detta utsåg hon sig ett ljusdiklofenak. Läkades framgångsrikt i 5 dagar. På detta försvann mitt problem. Det var obehagliga förnimmelser i buken, en stol var trasig, lite illamående. Allt kom tillbaka till det normala efter att läkemedlet avbröts i 3 dagar. Effektivt och effektivt verktyg. Jag är glad att det fungerar i flera riktningar samtidigt. Behöver inte göra dig själv med olika mediciner.
 3. Xenia. Jag gillar ljus, bara de hjälper, eftersom smärtor är sådana som till och med hänger. Jag använder dem bara under menstruation under lång tid, brukade hjälpa mig bättre! Vilket läkemedel som helst är skadligt, men då måste du själv bestämma vad som är bättre - att drabbas av smärta eller lider av biverkningar!

analoger

Enligt aktiv substans och terapeutisk effekt liknar ljusartade produkter Voltaren, Diklovit för Diclofenac suppositorier.

Innan du använder analoger, kontakta din läkare.

Förvaringsförhållanden och hållbarhet

Läkemedlet kan användas i tre år från det datum då det släpptes ut på förpackningen. Efter utgångsdatumet är läkemedlet inte lagrat och används inte, eftersom det är föremål för bortskaffande.

Store Diklofenak kan vara strikt vid en temperatur av 15-25 grader Celsius, utom räckhåll för barn. Förvaringsplatsen måste skyddas mot fukt och direkt solljus.

Diklofenak - instruktioner för användning, verkliga motsvarigheter och frisättningsform (tabletter 25 mg, 50 mg, 100 mg, injektioner (ampuller), suppositorier, salva, gel och ögondroppar) läkemedel för behandling av inflammation och smärta hos vuxna, barn och under graviditet

I den här artikeln kan du läsa instruktionerna för att använda drogen diklofenak. Det finns recensioner av besökare på webbplatsen - konsumenterna av denna medicinering samt yttranden från läkare av specialister på användningen av diklofenak i sin praktik. En stor förfrågan är att aktivt lägga till sin återkoppling om drogen: medicinen hjälpte eller hjälpte inte till att bli av med sjukdomen, som observerades komplikationer och biverkningar, eventuellt inte deklarerade av tillverkaren i anteckningen. Analoger av diklofenak i närvaro av existerande strukturella analoger. Används för att behandla inflammatoriska sjukdomar hos olika organ och smärtssyndrom hos vuxna, barn, samt under graviditet och amning.

diklofenak - har antiinflammatorisk, analgetisk, analgetisk och antipyretisk effekt. Oavsiktligt hämmande cyklooxygenas 1 och 2 stör metabolism av arakidonsyra, minskar mängden prostaglandiner i det inflammatoriska fokuset. Vid reumatiska sjukdomar inflammatoriska och analgetiska effekten av diklofenak bidrar till en betydande minskning av svårighetsgraden av smärta, morgonstelhet, svullnad i lederna, vilket förbättrar den funktionella tillståndet hos fogen. Vid skador reducerar diclofenac i den postoperativa perioden smärta och inflammatoriskt ödem. Liksom alla NSAID-läkemedel har läkemedlet antiaggregativ aktivitet. Med lokal applicering reduceras svullnad och smärta i inflammatoriska processer av icke-infektiös etiologi.

farmakokinetik

Absorption -. Snabb och fullständig, maten bromsar absorptionshastigheten mellan 1-4 timmar för att förändra farmakokinetiken för diklofenak på bakgrunden av multipla doser är inte markerad, ackumuleras inte diklofenak. 65% av den administrerade dosen utsöndras som metaboliter av njurarna; mindre än 1% är oförändrad, resten av dosen utsöndras som metaboliter med gall.

vittnesbörd

 • Inflammatoriska och degenerativa sjukdomar i det muskuloskeletala systemet inkluderande reumatoid, psoriatisk, juvenil kronisk artrit, ankyloserande spondylit (Bechterews sjukdom), osteoartrit, giktartrit, bursit, tenosynovit. Läkemedlet är avsett för symptomatisk behandling, minskande smärta och inflammation vid användningstillfället, sjukdomsprogressionen påverkas inte.
 • Pain: huvudvärk (inklusive migrän), tandvärk, ryggskott, ischias, ossalgia, neuralgi, myalgi, ledvärk, ryggskott, inom onkologi, posttraumatisk och postoperativ smärta, tillsammans med inflammation.
 • Algodismenorea: inflammatoriska processer i det lilla bäckenet, inklusive adnexit.
 • Infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i ENT-organen med svår smärtssyndrom (som del av komplex terapi): Faryngit, tonsillit, otitis media.
 • Lokalt - senskada, ligament, muskler och leder (för smärta och inflammation i stukningar, dislokationer, blåmärken), lokaliserade former av mjukdelsreumatism (mot smärta och inflammation).
 • I oftalmologi - icke-infektiösa konjunktivit, posttraumatisk inflammation efter genomträngande och icke-genomträngande sår okulär smärta vid användning av excimerlaser, under drift av avlägsnande och linsimplantation (pre- och postoperativ profylax mios, cystoid ödem i synnerven).

Blanketter för frisläppande

Tabletterna täcks med ett lock, lösligt i tarm (25 mg, 50 mg, förlängd 100 mg).

Ljus 50 mg och 100 mg.

I ampuller injiceras en lösning för intramuskulär injektion av 25 mg / ml.

Salva för extern användning 1%, 2%.

Gel för extern användning 1%, 5%.

Ögondroppar 0,1%.

Instruktioner för användning och dosering

Doseringen bestäms individuellt med hänsyn till indikationerna och svårighetsgraden av tillståndet. Inuti, in / m, in / i, rektalt, topiskt (hud, instillation i conjunctival sac). Maximal enstaka dos är 100 mg.

Inuti: vuxna - 75-150 mg / dag i flera doser; retard-former - en gång om dagen (om nödvändigt - upp till 200 mg / dag). När den kliniska effekten uppnås minskar dosen till en minsta underhållsdos. Barn i åldrarna 6 år och äldre och ungdomar förskrivs endast tabletter med normal verkningsgrad vid en hastighet av 2 mg / kg / dag.

Som en initial terapi (till exempel i postoperativ period, vid akuta förhållanden) i / m eller / in. I / m - 75 mg / dag (i svåra fall, 75 mg två gånger dagligen med en paus på flera timmar) i 1-5 dagar. Senare byter de till tabletter eller suppositorier.

Rektal: 50 mg 1-2 gånger om dagen.

Nakozhno: Gnid försiktigt i huden 2-4 geler eller salvor 2-4 gånger om dagen; Tvätta händerna efter appliceringen.

Instillation (oftalmisk läkemedelsform, droppar) instillerades i konjunktivalsäcken av en droppe av 5 gånger under 3 timmar före kirurgi, omedelbart efter kirurgi - en droppe av 3 gånger, därefter - en droppe 3-5 gånger per dag så länge som krävs för att tidshantering; Andra indikationer - 1 droppe 4-5 gånger om dagen.

Bieffekt

 • känsla av uppblåsthet
 • diarré, illamående, förstoppning, flatulens;
 • magsår med möjliga komplikationer (blödning, perforering);
 • gastrointestinal blödning utan sår;
 • kräkningar;
 • gulsot;
 • Melena, utseendet av blod i avföring
 • esofagos besegra;
 • aphthous stomatit;
 • leverns nekros
 • cirros;
 • pankreatit (inklusive samtidig hepatit)
 • holetsistopankreatit;
 • kolit;
 • huvudvärk, yrsel
 • sömnstörningar, dåsighet;
 • depression, irritabilitet
 • aseptisk meningit (oftare hos patienter med systemisk lupus erythematosus och andra systemiska sjukdomar i bindväv);
 • konvulsioner;
 • generell svaghet
 • buller i öronen
 • en smakstörning
 • klåda;
 • hudutslag;
 • alopeci;
 • nässelfeber;
 • eksem;
 • giftig dermatit;
 • nefrotiskt syndrom;
 • proteinuri;
 • oliguri;
 • hematuri;
 • Anemi (inklusive hemolytisk och aplastisk anemi);
 • leukopeni;
 • trombocytopeni;
 • eosinofili;
 • agranulocytos;
 • hosta;
 • bronkospasm;
 • ökat blodtryck;
 • anafylaktiska reaktioner, anafylaktisk chock (brukar utvecklas snabbt);
 • svullnad av läppar och tunga;
 • klåda, erytem, ​​utslag, brinnande med lokal användning.

Kontra

Överkänslighet (inklusive till andra NSAID), fullständig eller partiell kombination av astma, återkommande nasal polypos och näsans bihålor och intolerans av acetylsalicylsyra (ASA) och andra NSAID-preparat (inklusive historia), erosiv och ulcerösa lesioner i mage och 12- magsår, aktiv gastrointestinal blödning, inflammatorisk tarmsjukdom, allvarlig lever- och hjärtsvikt; period efter aortokoronär skakning svår njursvikt (kreatininclearance (CC) av mindre än 30 ml / min), progressiv njursjukdom, aktiv leversjukdom, bekräftas av hyperkalemi, graviditet (3 trimestern), amning, linda (upp till 6 år - för tabletter, enteriskt dragerade 25 mg).

Ärftlig laktosintolerans, försämrad absorption av glukos-galaktos, laktasbrist.

Var försiktig. Peptiska sår och 12 duodenalsår, ulcerös kolit, Crohns sjukdom, historia av leversjukdom, hepatisk porfyri, kronisk hjärtinsufficiens, arteriell hypertoni, en betydande minskning av cirkulerande blodvolym (CBV) (inklusive efter omfattande kirurgi), äldre patienter (inklusive mottagande diuretika, försvagade patienter och patienter med låg kroppsvikt), bronkialastma, samtidiga kortikosteroider (inklusive prednison), antikoagulantia (inklusive warfarin), trombocytaggregationshämmande medel ( inklusive ASA, klopidogrel), selektiva serotoninåterupptagshämmare (inklusive citalopram, fluoxetin, paroxetin, sertralin), ischemisk hjärtsjukdom, cerebrovaskulär sjukdom, dyslipidemi / hyperlipidemi, diabetes mellitus, perifer arteriell sjukdom, rökning, kronisk njurinsufficiens (KK 30- 60 ml / min), närvaron av Helicobacter pylori-infektion, långvarig användning av NSAID, alkoholism, svår somatiska störningar.

Applicering under graviditet och amning

Kontraindicerat i graviditetens tredje trimester. Under graviditetens första och andra trimestern ska användas enligt strikta indikationer och i lägsta dosering.

Diklofenak tränger in i bröstmjölk. Om det är nödvändigt att förskriva läkemedlet under amning ska amning avbrytas.

Särskilda instruktioner

Hos patienter med nedsatt leverfunktion (kronisk hepatit, komprimerad cirros), skiljer sig kinetik och metabolism inte från liknande processer hos patienter med normal leverfunktion. Vid långvarig behandling är det nödvändigt att övervaka leverfunktionen, bilden av perifert blod, analysen av avföring för latent blod.

Under behandlingsperioden är det möjligt att minska hastigheten på mentala och motoriska reaktioner, så det är nödvändigt att avstå från att köra motorfordon och utöva andra potentiellt farliga aktiviteter som kräver ökad koncentration av uppmärksamhet och hastighet för de psykomotoriska reaktionerna.

Droginteraktioner

Ökar koncentrationen i plasma digoxin, metotrexat, litium och cyklosporin.

Minskar effekten av diuretika, mot bakgrund av kaliumsparande diuretika ökar risken för hyperkalemi. mot bakgrund av antikoagulantia, trombolytiska medel (alteplas, streptokinas, urokinas) - risken för blödning (oftare från mag-tarmkanalen).

Minskar effekterna av hypotensiva och hypnotiska.

Ökar sannolikheten för biverkningar och andra NSAID glukokortikosteroid medel (blödning i mag-tarmkanalen), toxiciteten av metotrexat och cyklosporin-nefrotoxicitet.

Acetylsalicylsyra minskar koncentrationen av diklofenak i blodet. Samtidig användning med paracetamol ökar risken för att diclofenac utvecklas nefrotoxiska effekter.

Minskar effekten av hypoglykemiska medel.

Cefamandol, cefoperazon, cefotetan, valproinsyra och plikamycin ökar incidensen av hypoprothrombinemi.

Ciklosporin och guldpreparat ökar effekten av diklofenak på syntesen av prostaglandiner i njurarna, vilket ökar nefrotoxiciteten.

Samtidig användning med etanol (alkohol), kolchicin, kortikotropin och beredningar av Johannesört ökar risken för blödning i mag-tarmkanalen.

Diklofenak ökar effekten av läkemedel som orsakar ljuskänslighet. Läkemedel som blockerar tubulär utsöndring ökar koncentrationen i diclofenakens plasma, vilket ökar dess toxicitet.

Antibakteriella läkemedel från kinolongruppen - risken för anfall.

Analoger av läkemedlet Diklofenac

Strukturala analoger för den aktiva substansen:

 • Artreks;
 • tro;
 • Voltaren;
 • Voltaren Emulgel;
 • Diklak;
 • Diklobene;
 • Dikloberl;
 • Diklovit;
 • Diklogen;
 • Diklomaks;
 • Diklomelan;
 • Diklonak;
 • Diklonat;
 • Dikloran;
 • Diklorium;
 • Diklofen;
 • Diklofenak av kalium;
 • Diklofenaknatrium;
 • Diklofenac Sandoz;
 • Diklofenak-ICCO;
 • Diklofenak-Acre;
 • Diklofenak-ratiopharm;
 • Diklofenak Lång;
 • Diklofenakol;
 • difenyl;
 • Dorosan;
 • Naklof;
 • Naklofen;
 • Naklofen Duo;
 • Natriumdiklofenak;
 • ortofen;
 • Ortofer;
 • Ortofleks;
 • Rapten Duo;
 • Rapent Rapid;
 • Revmavek;
 • Redwood retard;
 • Remetan;
 • Sanfinak;
 • SvissDzhet;
 • Feloran;
 • Flotak.

Rektala suppositorier Diklofenak - hur man använder rätt och var man ska infoga?

Plötslig förekomst av inflammatorisk process och smärtssyndrom är de viktigaste symptomen på de flesta sjukdomar.

I de överväldigande majoriteten av fallen används multifunktionella läkemedel med ett brett spektrum av effekter för att eliminera dem, vilka har en antiinflammatorisk och analgetisk effekt.

En av de mest effektiva är diklofenak. Läkemedlet i sig refererar till icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Använd det för att effektivt bekämpa sjukdomar i muskuloskeletala systemet och andra patologier som orsakar patienten ett starkt smärtssyndrom.

Men innan du använder ljus Diclofenac, måste du läsa instruktionerna för att undvika att sidreaktioner uppstår i framtiden.

Indikationer för användning

I den officiella instruktionen är det skrivet att läkemedlet Diclofenac i form av ljus kan användas för de patienter som har uppenbarelsen av följande patologier:

 • smärtssyndrom från sidan av ryggraden;
 • akut form av inflammation i kroppens muskuloskeletala system (reumatism, artrit, gikt, spondylit, artros);
 • postoperativ inflammation och ömhet i mjukvävnad;
 • postoperativa och posttraumatiska smärtssyndrom (tand-, gynekologisk eller omfattande kirurgisk ingrepp);
 • icke-infektiösa konjunktivit, posttraumatisk skada penetrerande eller icke genomgående eyeball stark smärta vid passage av excimerlaser, avlägsnande och linsimplantation;
 • prostatit;
 • infektionssjukdom i andningsorganen - tonsillit, faryngit, otitis media;
 • förebyggande och behandling av akut huvudvärk;
 • hemorrojder;
 • icke-reumatiska patologier, som åtföljs av inflammatoriska processer (bursit, synovit, tendinit, neurit, kapillit, tendosynovit);
 • febrilt tillstånd med influensa och allvarlig förkylning
 • stark smärta med brett spektrum (migrän, myalgi, dental smärta, cancer, kolik njure eller gallblåsa, inflammatoriska, posttraumatiskt syndrom, postoperativ period, NEURALGISK smärta);
 • försummad form av sjukdomar hos stödapparaten (lumbago, bursit, ischias, artralgi, ossalgi, tendovaginit, radikulit);
 • gynekologiska patologier - framväxten av inflammatoriska foci i det lilla bäckenet, algodismenorea, adnexit.

Dessutom används diklofenacsuppositorier ofta tillsammans med antispasmodik för att effektivt bekämpa smärtsyndrom i lever- eller njurkolit.

Metod för applicering

Ljus Diklofenak måste injiceras i analöppningen med en spetsig framåt, desto djupare suppositoriet introduceras desto bättre är. För att påskynda processen för assimilering av preparatets komponenter, före proceduren är det nödvändigt att tömma tarmarna på ett naturligt sätt eller med hjälp av ett rengörande emalj.

För att göra denna process mindre smärtsam måste du ligga på din sida och böja knäna och trycka dem på magen. Under införandet av suppositoriet i anusen behöver man inte anstränga sig för att snabbt lägga in suppositoriet.

En skarp rörelse av handen kan skada slemhinnan. När proceduren är slut kan du inte gå direkt ur sängen. Om patienten dessutom tar avtagande läkemedel, kan det avlägsnas från den preliminära rengöringen av tarmarna.

Användningen av rektala suppositorier i sällsynta fall kan framkalla utseende av obehagliga och till och med smärtsamma förnimmelser i anusen. Mindre obehag för en person är inte en ursäkt för att inte använda drogen. Om intensiteten av obehagliga symptom ökar, är det bäst att kontakta din läkare för råd.

dos

Enligt anvisningarna bör suppositoriet administreras rektalt i en dos på 50 mg två gånger dagligen eller 100 mg av läkemedlet inte oftare än en gång om dagen.

I normala situationer bör den dagliga dosen av läkemedlet inte överstiga 100 mg.

Om patienten diagnostiseras med en akut form av prostatit eller annan sjukdom med ett karakteristiskt smärtssyndrom, kan dosen ökas till 150 mg. Under perioden med allvarlig förvärring av migrän, kommer 100 mg av läkemedlet att hjälpa till att klara av svår smärta.

I praktiken är det för effektiv behandling av artrit och artros det tillåtet att använda Diclofenac suppositorier först efter att patienten har slutfört en fullständig kurs av intramuskulära injektioner av samma läkemedel för att förhindra återfall. I mer allvarliga fall applicerar patienten två ljus per dag.

Diklofenak

NSAID, ett derivat av fenylättiksyra. Har en uttalad antiinflammatorisk, smärtstillande och måttlig antipyretisk effekt. Ningsmekanismen associerad med inhibering av COX-aktivitet - det huvudsakliga enzymet metabolismen av arakidonsyra, en prekursor till prostaglandiner, som spelar en viktig roll i patogenesen av inflammation, smärta och feber. Analgetisk effekt orsakas av två mekanismer: perifera (indirekt, genom att hämma prostaglandinsyntes) och centrala (genom att hämma prostaglandinsyntesen i det centrala och perifera nervsystemet).

In vitro inhiberar inte koncentrationer som motsvarar de som uppnås vid behandling av patienter biosyntesen av proteoglykaner i den bruskiga vävnaden.

När reumatiska sjukdomar minskar smärta i lederna i vila och under rörelse, liksom morgonstyvhet och svullnad i lederna bidrar det till ökad rörelsevolym. Minskar posttraumatisk och postoperativ smärta, såväl som inflammatoriskt ödem.

Med posttraumatiska och postoperativa inflammatoriska fenomen, botar det snabbt smärta (uppstår både i vila och under rörelse), minskar inflammatoriskt ödem och ödem i det postoperativa såret.

Undertrycker aggregeringen av blodplättar. Med långvarig användning har en desensibiliserande effekt.

Efter oral administrering absorberas den från matsmältningssystemet. Intaget av mat sänker absorptionshastigheten, absorptionsgraden förändras inte. Omkring 50% av den aktiva substansen metaboliseras av "första pass" genom levern. Med rektal administrering är absorptionen långsammare. Dags att nå Cmax i plasma efter oral administration är 2-4 timmar, beroende på vilken doseringsform som används, efter rektal administrering - 1 timme, in / m administrering - 20 minuter. Koncentrationen av den aktiva substansen i plasman är i linjärt beroende av mängden applicerad dos.

Kumulera inte. Bindning till plasmaproteiner är 99,7% (huvudsakligen med albumin). Penetrerar sig i synovialvätska, Cmax uppnås 2-4 timmar senare än i plasma.

Det metaboliseras i stor utsträckning med bildandet av flera metaboliter, varav två är farmakologiskt aktiva, men i mindre utsträckning än diklofenak.

Det aktiva ämnets systemiska clearance är ungefär 263 ml / min. T1/2 av plasma är 1-2 timmar, från synovialvätska -. 6,3 timmar Cirka 60% av dosen utsöndras som metaboliter njurar, mindre än 1% utsöndras i urinen i en omodifierad form, är den återstående delen matas ut som metaboliter i gallan.

Inflammatoriska och degenerativa sjukdomar i muskuloskeletala systemet, inkl. reumatoid, juvenil, kronisk artrit ankyloserande spondylit och andra spondyloarthropatier; osteoartrit; giktartrit bursit, tendovaginit; smärtssyndrom från ryggraden (lumbago, ischias, ossalgi, neuralgi, myalgi, artralgi, ischias); posttraumatiskt postoperativt smärtsyndrom åtföljt av inflammation (t ex i tandvård och ortopedi); algomenorrhea; inflammatoriska processer i det lilla bäckenet (inklusive adnexit) Infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i ENT-organ med svår smärtsyndrom (som del av komplex terapi): Faryngit, tonsillit, otitis media.

Isolerad feber är inte en indikation på användningen av läkemedlet.

Läkemedlet är avsett för symptomatisk behandling, minskande smärta och inflammation vid användningstillfället, sjukdomsprogressionen påverkas inte.

Överkänslighet mot diclofenak och hjälpämnen av det använda läkemedlet; "Aspirintriad" (attacker av bronkial astma, urtikaria och akut rinit med intag av acetylsalicylsyra eller andra NSAID); erosiva och ulcerativa lesioner i mag-tarmkanalen i fasen av exacerbation; proctit (endast för suppositorier); graviditet (för introduktionen) III trimester av graviditet (för oral administrering och rektalt); barn och ungdomar under 18 år (för introduktion och för långverkande doseringsformer).

Med försiktighet misstanke om GIT-sjukdom; indikerar en historia av blödning från mag-tarmkanalen och magsår perforering (speciellt hos äldre patienter), Helicobacter pylori-infektion, ulcerös kolit, Crohns sjukdom, dysfunktion; Lätta och måttliga leverskador, leverporfyri (diklofenak kan orsaka porfyriattacker). patienter med bronkial astma, säsongsbunden allergisk rinit, svullnad i nässlemhinnan (inklusive med polyper i näshålan), KOL, kroniska infektionssjukdomar i andningsvägarna (särskilt rinitopodobnymi associerad med allergiska symptom); kardiovaskulära sjukdomar (inklusive IHD, cerebrovaskulär sjukdom, kompenserat hjärtsvikt, perifer vaskulär sjukdom); nedsatt njurfunktion, inklusive kroniskt njursvikt (CK 30-60 ml / min); dyslipidemi / hyperlipidemi; diabetes mellitus; arteriell hypertoni; signifikant minskning av BCC av någon etiologi (till exempel före och efter massiva kirurgiska ingrepp); brott mot hemostasystemet risk för trombos (inklusive hjärtinfarkt och stroke) äldre patienter, särskilt de som är försvagade eller har låg kroppsvikt (diclofenak ska användas vid den lägsta effektiva dosen); hos patienter som får läkemedel som ökar risken för gastrointestinal blödning, inklusive systemiska kortikosteroider (inklusive prednison), antikoagulantia (inklusive warfarin), trombocytaggregationshämmande medel (inklusive klopidogrel, aspirin), selektiva hämmare återupptaget av serotonin (inklusive citalopram, fluoxetin, paroxetin, sertralin); samtidig behandling med diuretika eller andra läkemedel som kan störa njurfunktionen vid behandling av rökare eller alkoholmissbrukare; på / m ges till patienter med astma på grund av risken för exacerbation av sjukdomen (som natriumbisulfit, som finns i flera doseringsformer för injektion kan orsaka svåra överkänslighetsreaktioner).

Dosen väljs separat, det rekommenderas att använda läkemedlet i den lägsta effektiva dosen, om möjligt med kortast behandlingsperiod.

För oral administrering och rektal administrering

Vid administrering oralt i form av tabletter med normal verkningsaktivitet eller rektalt i form av suppositorier, är den rekommenderade initialdosen 100-150 mg / dag. I relativt milda fall av sjukdomen såväl som för långvarig behandling är 75-100 mg / dag tillräcklig. Den dagliga dosen ska delas upp i flera receptioner.

När den tas i form av långverkande tabletter är den rekommenderade initialdosen 100 mg 1 gång per dag. Samma dagsdos används för milda symtom såväl som för långvarig behandling. I de fall då symtomen på sjukdomen är mest uttalade på natten eller på morgonen, förlängs tabletterna
Det är lämpligt att vidta åtgärder på natten.

För att lindra nattvärk eller morgonstyvhet Förutom att ta läkemedlet under dagen ordineras diklofenak i form av rektala suppositorier före sänggåendet. medan den totala dagliga dosen inte får överstiga 150 mg.

vid primär dysmenorré dagsdosen väljs individuellt; det är vanligtvis 50-150 mg. Den initiala dosen ska vara 50-100 mg; Om det behövs för flera menstruationscykler kan det ökas till 150 mg / dag. Läkemedlet ska tas när de första symptomen uppträder. Beroende på dynamiken i kliniska symptom kan behandlingen fortsättas i flera dagar.

i äldre patienter (65 år och äldre) korrigering av initialdosen är inte nödvändig.

i försvagade patienter, patienter med låg kroppsvikt Det rekommenderas att hålla sig till minsta dosen.

Det ska användas med extrem försiktighet hos patienter med sjukdomar i kardiovaskulärsystemet (inklusive okontrollerad arteriell hypertoni) eller en hög risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar. Om du behöver långvarig behandling (mer än 4 veckor) hos sådana patienter ska du använda läkemedlet i en daglig dos, högst 100 mg.

Barn i åldern 1 år och äldre

Läkemedlet är ordinerat i en dos med en hastighet av 0,5-2 mg / kg kroppsvikt / dag (i 2-3 delade doser, beroende på sjukdoms svårighetsgrad). för behandling av reumatoid artrit Den dagliga dosen kan maximeras till 3 mg / kg (i flera doser). Den maximala dagliga dosen är 150 mg.

Läkemedlet i form av långverkande tabletter ska inte användas till barn och ungdomar under 18 år.

För parenteral administrering

Ange djupt in i / m. Enstaka doser - 75 mg. Vid behov är upprepad administrering möjlig men inte tidigare än 12 timmar.

Varaktighet av appliceringen inte mer än 2 dagar, om nödvändigt, vidarebefordras till oral eller rektal administrering av diklofenak.

I svåra fall (till exempel med kolik) kan 2 injektioner på 75 mg, som ett undantag, ges med ett intervall på flera timmar (den andra injektionen ska utföras i motsatt glutealområde). Alternativt kan en IM en gång om dagen (75 mg) kombineras med diklofenak i andra dosformer (tabletter, rektala suppositorier), med den totala dagliga dosen högst 150 mg.

vid migränattacker diclofenac rekommenderas att administreras så snart som möjligt efter starten av en attack, IM i en dos av 75 mg, följt av användning av suppositorier i en dos upp till 100 mg samma dag, om så krävs. Den totala dagliga dosen får inte överstiga 175 mg den första dagen.

i äldre patienter (65 år och äldre) korrigering av initialdosen är inte nödvändig. Försvagade patienter, patienter med låg kroppsvikt, rekommenderas att hålla sig till minsta dosen.

Det ska användas med extrem försiktighet hos patienter med sjukdomar i kardiovaskulärsystemet (inklusive okontrollerad arteriell hypertoni) eller en hög risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar. Om du behöver långvarig behandling (mer än 4 veckor) hos sådana patienter ska du använda läkemedlet i en daglig dos, högst 100 mg.

Barn och tonåringar under 18 år

Diklofenak ska inte användas i / m hos barn och ungdomar under 18 år på grund av svårigheten att dosera läkemedlet.

Diklofenakstearin: Bruksanvisning

struktur

Ett suppositorium innehåller:

aktiv substans: diclofenaknatrium 50 mg eller 100 mg; hjälpämnen: cetylalkohol, halvsyntetiska glycerider - en tillräcklig mängd för att erhålla ett suppositorium med en massa av 2 g.

beskrivning

Vitt eller vitt med en gulaktig kant i stiftet cylindrokonisk form. På skäret tillåts en luft och en porös stav och en trampformad depression.

Farmakologisk aktivitet

Indikationer för användning

Inflammatoriska och degenerativa sjukdomar i det muskuloskeletala systemet (reumatoid artrit, reumatoid, psoriatisk, juvenil kronisk artrit, ankyloserande spondylit, osteoartrit, giktartrit); bursit, tendovaginit; lumbago, ischias, ossalgi, artralgi, ischias; reumatisk mjukvävnadsskada;

Smärta: huvudvärk (inklusive migränhuvudvärk), och tandvärk, neuralgi, myalgi, njur- och biliär kolik, onkologiska sjukdomar, posttraumatisk och postoperativ smärta, tillsammans med inflammation.

Gynekologiska sjukdomar: Primäralgodismenorea, inflammatoriska processer i det lilla bäckenet, inklusive adnexit.

Infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i ENT-organen med svår smärtssyndrom (som del av komplex terapi): Faryngit, tonsillit, otitis media.

Feverish syndrom med akut respiratoriska sjukdomar ("förkylningar") och influensa.

Kontra

Överkänslighet mot diklofenak intolerans mot acetylsalicylsyra och en kombination (fullständig eller ofullständig), bronkialastma, pollipami näsa och bihålor (inklusive historia); brott mot hematopoiesis av okänd etiologi; sår i magen och tolvfingertarmen i fasen av exacerbation; inflammatoriska och erosiva-ulcerativa lesioner i mag-tarmkanalen i fasen av exacerbation; aktiv gastrointestinal blödning, inkl. rektal; svår lever- och hjärtinsufficiens aktiv leversjukdom, allvarligt njursvikt (CC mindre än 30 ml / min);

bekräftad hyperkalemi proktit, hemorrojder i det akuta skedet,

ålder till 16 år; graviditet (för suppositorier); laktationsperiod.

Graviditet och amning

Dosering och administrering

Vuxna och barn över 16 år: 50 mg två gånger dagligen eller 100 mg en gång dagligen. I icke-allvarliga fall och med långvarig behandling är daglig dos 50-100 mg per dag. Den maximala dagliga dosen är 150 mg. Varaktigheten av behandlingstiden bestäms individuellt.

Med migränattack: 100 mg vid de första tecken på en attack, om nödvändigt kan dosen ökas till 150 mg.

Metod för applicering av suppositorier.

Suppositorier måste injiceras i ändtarmen så djupt som möjligt, helst efter att tarmarna har rengjorts. Suppositorier ska inte skäras i stycken, eftersom en sådan förändring i läkemedlets lagringsförhållanden kan leda till en störning av fördelningen av den aktiva substansen.

Bieffekt

Lokala reaktioner: lokal irritation, slemhinnan med blodblandning, smärta vid avföring lokala allergiska reaktioner

Vid långvarig användning är systemiska reaktioner möjliga:

På den del av mag-tarmkanalen: epigastrisk smärta, illamående, kräkningar, diarré, dyspepsi, flatulens, anorexi; ökad aktivitet av aminotransferaser; sällan - gastrit, gastrointestinal blödning (hematemes, melena, blodig diarré), gastriska och intestinala sår förekomma med eller utan blödning eller perforering; hepatit, gulsot, leverfunktion i vissa fall - aftös stomatit, glossit, esofagit, förekomst diafragmopodobnyh strikturer i tarmen, störningar i de nedre tarmarna, såsom en icke-specifik hemorragisk kolit, exacerbation av ulcerös kolit eller Crohns sjukdom, förstoppning, pankreatit, fulminant hepatit, proktit, exacerbation av hemorrojder.

Från nervsystemet: ibland - huvudvärk, yrsel, sällan - dåsighet; i vissa fall - känslighet brott, inklusive parestesier, minnesstörningar, darrningar, kramper, ångest, cerebrovaskulära sjukdomar, förvirring, sömnlöshet,

irritabilitet, depression, känsla av ångest, mardrömmar, psykiska störningar, aseptisk meningit.

Av sinnena: i vissa fall - synskador (suddig syn, diplopi), hörselskada, tinnitus, ett brott mot smakupplevelser.

Från huden, hudutslag; sällan - nässelfeber; i vissa fall - bullösa utslag, erytema multiforme, erytema multiforme, Stevens-Johnsons syndrom, Lyells syndrom (akut toxisk epidermal nekrolys), erytrodermi (exfoliativ dermatit), klåda, förlust av hår, ljuskänslighet; purpura, inklusive allergisk.

Från urinvägarna: mycket sällan - akut njursvikt, hematuri, proteinuri, interstitiell nefrit, nefrotiskt syndrom, papillär nekros.

På hematopoiesis-systemet: i separata: leukopeni, hemolytisk och aplastisk

Allergiska reaktioner: sällan - anafylaktoida reaktioner uttrycks, inklusive hypotension och chock; angioödem (inklusive ansiktsbehandling).

Hjärtkärlsystemet: i vissa fall -serdtsebienie, bröstsmärtor, hypertoni, vaskulit, hjärtsvikt, hjärtinfarkt.

På andningsorganets sida: sällan - bronchial astma (inklusive dyspné); mycket sällan - pneumonit.

Övrigt: Ödem, hyperkalemi.

överdos

Symtom: huvudvärk, yrsel, tinnitus, letargi, konvulsioner;

epigastrisk smärta, illamående, kräkningar, diarré, blödning från mag-tarmkanalen,

tarmkanalen; ökat blodtryck, akut njursjukdom

insufficiens, hepatotoxisk effekt, andningsdepression, koma.

Behandling, symptomatisk behandling. Tvångsdiurit, hemodialys är ineffektiva (på grund av den signifikanta sambandet med proteiner och intensiv metabolism).

Interaktion med andra droger

När de kombineras ökar plasmakoncentrationen av litium, digoxin.

Minskar effekten av diuretika, mot bakgrund av kaliumsparande diuretika ökar risken för hyperkalemi. :

När samtidig administrering av antikoagulanter (inklusive warfarin), trombocytaggregationshämmande (inklusive acetylsalicylsyra, klopidogrel) itromboliticheskih droger (inklusive ökad risk för blödning (CHAP grakte).

Koncentrationen av diklofenak i plasma minskar vid samtidig användning av acetylsalicylsyra.

I kombination med andra NSAID och glukokortikoidläkemedel (inklusive prednisolon) ökar sannolikheten för biverkningar (gastrointestinal blödning).

Minskar effekten av hypoglykemisk, hypotensiv och hypnotisk.

Att dela med paracetamol, cyklosporin och guldpreparat ökar risken för utveckling av nefrotoxiska effekter.

Samtidig administrering med kolchicin och kortikotropin ökar risken för blödning i mag-tarmkanalen.

Selektiva serotoninåterupptagshämmare (inklusive citalopram, fluoxetin, paroxetin, sertralin) öka risken för blödning i mag-tarmkanalen.

Läkemedel som blockerar tubulär sekretion (inklusive verapamil, nifedipin, diltiazem), öka koncentrationen av diklofenak i plasma, och därigenom öka dess effektivitet och toxicitet. Antibakteriella medel, kinolonderivat ökar risken för anfall.

Applikationsfunktioner

Användning i barnläkemedel: Läkemedlet kan ordineras från 16 års ålder.

Graviditet och amning: Under graviditet och amning är användningen av läkemedlet i form av suppositorier kontraindicerat.

Inverkan på människors beteende, förmågan att köra bil eller mekanismer: under behandlingsperioden kan minska graden av psykiska och motoriska reaktioner, så måste du avstå från att köra motorfordon och kontroll av potentiellt farliga maskiner som kräver hög koncentration och hastighet psyko reaktioner.

försiktighetsåtgärder

Typ av problem

Suppositorier innehållande 100 mg diklofenak, 5 suppositorier i ett sammanhängande cellförpackning av PVC / PE-film. 2 konturmaskpaket tillsammans med instruktioner för användning i en kartongförpackning.

Suppositorier innehållande 100 mg diklofenak, 6 suppositorier i ett sammanhängande cellförpackning av PVC / PE-film. 1 konturförpackning tillsammans med instruktioner för användning i en kartongförpackning.

Suppositorier innehållande 50 mg diklofenak, 6 suppositorier i ett sammanhängande cellförpackning av PVC / PE-film. 1 konturförpackning tillsammans med instruktioner för användning i en kartongförpackning.

Förvaringsförhållanden

Lista B. Förvara på en torr och mörk plats vid en temperatur av 15-25 ° C.

Utgångsdatum

Använd inte läkemedlet vid utgången av utgångsdatumet som skrivs ut på förpackningen.

Diklofenakstearin: Bruksanvisning

Diklofenakstearin är ett läkemedel av den farmakologiska gruppen av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. De har en uttalad analgetisk och antiinflammatorisk effekt, används för olika patologiska tillstånd, vars främsta symptom är smärta.

Utformningsform och sammansättning

Diklofenak ljus har en cylindrisk torpedoform, vit eller ljus krämfärg och en slät yta. Den huvudsakliga aktiva substansen är diclofenaknatrium, dess innehåll i ett ljus är 50 och 100 mg. Det innehåller också ytterligare komponenter, som inkluderar:

 • Triglycerider av mittlänken (Miglyol 812).
 • Silikakolloidal vattenfri.
 • Fast fett.

Stearinljus (suppositorier) förpackas i blister för 5 stycken. Kartongförpackningen innehåller 2 blåsor (10 stiftpiller) och instruktion om användningen av läkemedlet.

Farmakologisk aktivitet

Diklofenaknatrium är ett kemiskt derivat av fenylättiksyra. Den hämmar enzymet cyklooxygenas (COX) typ 1 och 2, som ansvarar för syntesen av ett antal inflammatoriska mediatorer (prostaglandiner, leukotriener, tromboxan, prostacyklin) från arakidonsyra. Genom att minska de nivåer av inflammatoriska mediatorer, den aktiva beståndsdelen av läkemedlet har ett antal biologiska anti-inflammatoriska effekter, som inkluderar:

 • Reduktion av hyperemi - ökad kärlblodfyllning i området för inflammatorisk process på grund av försämring av utflödet av venöst blod.
 • Att minska svårighetsgrad av ödem - mediatorer av inflammation orsakar en ökning i permeabiliteten hos väggarna i kärlarna i mikrocirkulationsbädden och frisättningen av plasma i den intercellulära substansen.
 • Reduktion av svårighetsgraden av smärta som uppstår när direkt stimulering av känsliga nervändamål av inflammatoriska mediatorer.
 • Minskning av aggregering (limning) av blodplättar, på grund av vilken blodkoagulation minskar.

reducerar även stabiliteten av diklofenaknatrium magslemhinnan och duodenala olika aggressiva faktorer (gastrisk syra, klorvätesyra, gallsyra, infektioner) på grund av minskning av syntesen av prostaglandiner som tjänar en skyddande funktion.

Efter rektal (in i rektumets hålrum) införs suppositorydiklofenak absorberas den aktiva substansen i den systemiska blodströmmen inom 10-15 minuter. Det är nästan jämnt fördelat i kroppens vävnader och tränger också in i det utvecklande fostret under graviditet och bröstmjölk under amning. Den grundläggande metabolismen av diklofenaknatrium sker i levern. Förfallsprodukter utsöndras huvudsakligen av njurarna i urinen. Halveringstiden (den tid då hälften av hela dosen av läkemedlet utsöndras från kroppen) är 2-3 timmar.

Indikationer för användning

Användning av stearinljus Diklofenak indikeras i patologin i strukturerna i det muskuloskeletala systemet, som åtföljs av inflammation och smärta, det innefattar:

 • Degenerativ-dystrofiska processer av ryggraden och lederna - osteoartrit, låg ryggsmärta, utsprång eller diskbråck, ryggskott, ischias.
 • Inflammation i lederna (artrit) av olika ursprung - infektion, aseptisk inflammation, metabola sjukdomar (gikt), autoimmun inflammation (reumatoid artrit).
 • Reumatisk skada av mjuka periartikulära vävnader.
 • Smärtsyndrom med måttlig intensitet efter trauman (blåmärken, sprainer) och kirurgiska ingrepp.
 • Aseptisk inflammation av strimmiga skelettmuskler (myosit) och perifera nerver (neuralgi).

Diclofenacsuppositorier kan också användas i kombination med antispasmodik för att stoppa (minska intensitet) smärta i njur- eller leverkolik.

Kontraindikationer för användning

Användning av ljus Diklofenak är uteslutet i ett antal kroppsbetingelser, vilket inkluderar:

 • Individuell intolerans mot diklofenaknatrium eller andra läkemedel i den farmakologiska gruppen är ett icke-steroidalt antiinflammatoriskt läkemedel.
 • Närvaron av symptom "aspirin triad" - polypoid rinosinusit, aspirin intolerans (en icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) och astma (allergisk inflammation i luftrören med deras paroxysmal spasm och försämringen av luftpassagen).
 • Erosiv sårpatologi i övre matsmältningsorganet med hög risk för blödning från slemhinnan.
 • Gastrointestinal blödning vid den tidpunkt då läkemedlet startades eller under senare tid.
 • Överträdelse av hematopoiesprocessen och blodkoagulationssystemets insufficiens.
 • Amning och graviditet vid sen graviditet (III trimester).
 • Ålder är upp till 15 år.

Relativa kontraindikationer för användning av suppositorier Diklofenak är inflammatorisk mag-tarmkanalen sjukdom (inkluderande ulcerös kolit), förekomsten av hemorrojder, funktionsfel hos njurarna eller levern, systemiska inflammatoriska patologi bindväv (systemisk lupus erythematosus), porfyri, avancerad patientens ålder, hypertoni (ökad systemisk blodtryck), hjärtsvikt. Innan behandling med diklofenak ljus nödvändigtvis behöver se till att det inte finns några kontraindikationer.

Dosering och administrering

Diklofenakljuset appliceras genom sin rektala (i kaviteten i rektum) introduktionen. Införandet av ett ljus utförs efter en naturlig tömning av tarmen eller ett rengörande emg. Den rekommenderade terapeutiska dosen av läkemedlet är 100-150 mg, vilket är indelat i 2-3 injektioner under dagen. Den maximala dagliga dosen får inte överstiga 150 mg, varaktigheten av behandlingen är i genomsnitt 7 dagar. Behovet av längre användning av läkemedlet bestäms av läkaren.

Biverkningar

Efter behandlingens början med användning av suppositorier av diklofenak kan biverkningar från olika organ och system utvecklas, de inkluderar:

 • Matsmältningssystemet - utveckling av illamående, periodisk kräkningar, smärta i magen (övre buken), diarré. Mindre vanligt kan gastrointestinal blödning utvecklas, en ökning av aktiva transaminas enzymer i blodet, vilket indikerar skada på hepatocyter (leverceller).
 • Nervsystemet - huvudvärk, periodisk yrsel, ökad trötthet, dålig sömn med mardrömmar, drömmar, irritabilitet, ångest. Det kan också vara synstörning (oskärpa objekt när man tittar på dem), tinnitus, tremor (darrning i händerna), svår depression eller psykiska störningar.
 • Hematopoiesis-systemet är anemi (anemi), en minskning av antalet leukocyter (leukopeni) och blodplättar (trombocytopeni). Dessutom kan det ofta finnas en minskning av blodkoagulationsaktiviteten med utvecklingen av blödning med olika intensitet.
 • Hud och dess tillsatser - alopeci (håravfall), erythroderma (rodnad), fotosensibilisering (ökad känslighet hos huden till ljus, särskilt för solens strålar).
 • Urinvägarna - inflammation i njurvävnad (interstitiell nefrit), vilket minskar deras funktionella aktivitet, blod i urinen (hematuri).
 • Kardiovaskulärt system - retention av vatten och natriumjoner i kroppen med utveckling av perifer ödem, det kan sällan vara en ökning av systemiskt arteriellt tryck (arteriell hypertension).
 • Allergiska reaktioner - lokala förändringar i huden i form av utslag, det klåda, urtikaria (hudutslag, utvändigt liknar bränn nässla), toxisk epidermal nekrolys och Stevens-Johnsons syndrom (nekrotiserande allergisk dermatit), angioneurotiskt angioödem (signifikant svullnad av den mjuka vävnaden i ansiktet och könsorganen ). Från allmänna allergiska reaktioner kan utvecklas astma och anafylaktisk chock (kritiskt tillstånd med utvecklingen av multipel organsvikt och kraftig minskning av blodtryck).

Vid biverkningar måste användningen av läkemedlet stoppas.

Särskilda instruktioner

Innan du börjar använda läkemedlet bör du noggrant läsa instruktionerna till det. Det finns några speciella instruktioner som bör beaktas:

 • Vid långvarig användning av Diclofenac suppositorier är laboratorieövervakning av blodkoagulering, funktionell aktivitet hos njurar och lever obligatorisk.
 • Möjligheten att använda läkemedlet för gravida kvinnor i graviditetens I och II trimester bestäms av läkaren och jämför den förväntade nyttan för moderen och den potentiella risken för fostret.
 • Vid användning av preparat från andra farmakologiska grupper är det nödvändigt att informera läkaren om det för att förhindra eventuella läkemedelsinteraktioner.
 • Parallell användning av läkemedel från en grupp icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel kräver en minskning av dosen av suppositorier av diklofenak.
 • Det rekommenderas inte att utföra arbete som är förknippat med ökad koncentration av uppmärksamhet eller hastighet hos psykomotoriska reaktioner i samband med möjlig utveckling av biverkningar från centrala nervsystemet.

På apotek ges Diclofenac suppositorier på recept. Det utesluts deras oberoende eller på rekommendation av tredje parts ansökan.

överdos

Överstiger den rekommenderade terapeutiska dosen åtföljs av utveckling av nervösa symptom (huvudvärk, yrsel, krampaktig beredskap, förändringar av medvetande) och mag (illamående, kräkningar, buksmärta, diarré, gastrointestinal blödning) i systemet. I det här fallet en tarmsköljning och symtomatisk behandling.

Analoger av ljus Diklofenak

Enligt aktiv substans och terapeutisk effekt liknar ljusartade produkter Voltaren, Diklovit för Diclofenac suppositorier.

Villkor för lagring

Hållbarhet för läkemedlet är 2 år från tillverkningsdatum. Ljus Diklofenak bör förvaras utom räckhåll för barn vid en lufttemperatur på högst + 25 ° C.

Stearinlys Diklofenac pris

Den genomsnittliga kostnaden för ljus Diklofenak i apotek i Moskva varierar mellan 29-36 rubel.