Huvud
Skäl

Sumamed - instruktioner för användning, analoger betyg frisättningsformer (forte tabletter 125 mg och 500 mg, 250 mg kapsel, suspension injektioner), läkemedel för behandling av angina, lunginflammation och andra infektioner hos vuxna, barn och gravida

I den här artikeln kan du läsa instruktionerna för att använda drogen sumamed. Det finns recensioner av besökare på webbplatsen - konsumenterna av denna medicinering samt yttranden från specialister på användningen av Sumamed i deras praktik. En stor förfrågan är att aktivt lägga till sin återkoppling om drogen: medicinen hjälpte eller hjälpte inte till att bli av med sjukdomen, som observerades komplikationer och biverkningar, eventuellt inte deklarerade av tillverkaren i anteckningen. Analoger av Sumamed i närvaro av befintliga strukturella analoger. Används för behandling av angina, bronkit, lunginflammation och andra infektionssjukdomar hos vuxna, barn, samt under graviditet och amning. Metoder för beredning av suspensionen. Effekt av alkohol vid samtidig användning av läkemedlet.

sumamed - bakteriostatiskt bredspektrum antibiotikum från gruppen av makrolider-azalider. Virkningsmekanismen för azitromycin (den aktiva substansen i läkemedlet Sumamed) är associerad med undertryckandet av proteinsyntesen hos en mikrobiell cell. Genom att binda till ribosomens 50S-subenhet inhiberar den peptidranslokasen vid översättningssteget och undertrycker proteinsyntesen och saktar tillväxten och multiplikationen av bakterier. I höga koncentrationer har en bakteriedödande effekt.

Mikroorganismer kan initialt vara resistenta mot antibiotikas verkan eller kan erhålla resistens mot det.

I de flesta fall, läkemedel Sumamed aktiv mot aeroba grampositiva och gramnegativa bakterier, anaeroba bakterier, andra mikrober: Chlamydia trachomatis, Chlamydia pneumoniae, Chlamydia psittaci, Mycoplasma pneumoniae, Mycoplasma hominis, Borrelia burgdorferi.

farmakokinetik

Efter oral administrering absorberas azitromycin väl och distribueras snabbt i kroppen. Det transporteras av fagocyter till infektionsstället, där det släpps i närvaro av bakterier. Tränger lätt igenom de histohematologiska barriärerna och går in i vävnaderna. Koncentrationen i vävnader och celler är 10-50 gånger högre än i plasma och i infektionsfokus - 24-34% mer än i friska vävnader. I levern, demetylerad, förlorande aktivitet. Den terapeutiska koncentrationen av azitromycin bibehålls upp till 5-7 dagar efter den sista dosen. Azitromycin utsöndras, i grunden, i oförändrad form - 50% genom tarmen, 6% av njurarna.

vittnesbörd

Infektionsinflammatoriska sjukdomar orsakade av mikroorganismer som är känsliga för beredningen:

 • infektioner i övre luftvägarna och ENT-organen (faryngit / tonsillit, sinusit, otitis media);
 • nedre luftvägsinfektioner (akut bronkit, exacerbation av kronisk bronkit, lunginflammation, inklusive orsakas av atypiska patogener);
 • sjukdomar i magen och tolvfingret, associerat med Helicobacter pylori (för pulveret);
 • infektioner i huden och mjuka vävnader (akne av medellånghet, erysipelas, impetigo, sekundärt infekterade dermatoser);
 • Den första etappen av Lyme-sjukdomen (borreliosis) - migrerande erytem (erytem migrans);
 • urinvägsinfektioner orsakade av Chlamydia trachomatis (uretrit, cervicit).

Blanketter för frisläppande

Tabletter belagda med ett filmmembran 125 mg och 500 mg.

Lyofilizat till infusionsvätska, lösning (injektioner) 500 mg.

Pulver för beredning av suspension för förtäring 100 mg / 5 ml.

Instruktioner för användning och dosering

Läkemedlet administreras oralt en gång om dagen, minst 1 timme före eller 2 timmar efter en måltid. Tabletter tas utan tuggning.

Vuxna (inklusive äldre) och barn över 12 år med en kroppsvikt på mer än 45 kg av läkemedlet ordineras i form av tabletter och kapslar.

Barn i åldern 6 månader och äldre ska ges läkemedlet i form av en suspension för oral administrering, barn i åldern 3 år och äldre kan också ordineras i form av 125 mg tabletter. Läkemedlet i form av tabletter 125 mg doseras med hänsyn till barnets kroppsvikt.

Med infektioner i övre luftvägarna, övre och nedre luftvägarna, huden och mjukvävnad (med undantag av kroniska erythema migräns) för vuxna och barn över 12 år med en kroppsvikt bolee45 kgpreparat föreskriver en dos av 500 mg en gång per dag under 3 dagar, växelkursen dos - 1,5 g Barn i åldern 6 månader och äldre administreras vid 10 mg / kg kroppsvikt 1 gånger per dag under 3 dagar, kurs dos - 30 mg / kg.

Vid sjukdomar i magen och tolvfingertarmen är förknippade med Helicobacter pylori läkemedel som administreras i pulverform i doze1 rB dag i 3 dagar i kombination med antisekretoriska medel och andra läkemedel.

Med migrerande erytem är läkemedlet ordinerat 1 gång per dag i 5 dagar. Vuxna och barn över 12 år med en kroppsvikt på mer än 45 kgnaznachayut på 1: a dagen - 1 g, då från 2 till 5 dagar - 500 mg; Naturligtvis dos - 3 PM Barn i åldern 6 månader och äldre administreras i Dag 1 i en dos av 20 mg / kg kroppsvikt, och sedan från 2 till 5 dagar - en daglig dos av 10 mg / kg kroppsvikt, kurs dos - 60 mg / kg.

Vid måttlig akne ärr naturligtvis dos av 6,0 g för vuxna och barn över 12 år med ett body mass bolee45 kgNaznachayut 500 mg en gång per dag i 3 dagar, sedan 500 mg en gång per vecka under 9 veckor. Först veckodos bör tas vid 7 dagar efter den första dagliga dosen (dag 8 från början av behandlingen), nästa 8 doser per vecka bör tas med ett intervall på 7 dagar.

För infektioner, sexuellt överförbara sjukdomar, för behandling av okomplicerad uretrit / cervicit orsakad av Chlamydia trachomatis, är beredning föreskrivs i doze1 godnokratno; för behandling av komplicerade lång-flödande uretrit / cervicit orsakad av Chlamydia trachomatis, PA1 r3 betecknar gånger vid intervall om 7 dagar (1, 7, 14 dagar), kurs dos - 3 g

För patienter med måttlig nedsatt njurfunktion (CK> 40 ml / min) krävs inte dosjustering.

Hur man später och tar en suspension

I en injektionsflaska innehållande 17 gips tillsätts 12 ml destillerat eller kokt vatten. Volymen av den erhållna suspensionen är 23 ml. Hållbarhet för den beredda suspensionen är 5 dagar. Innan du tar injektionsflaskans innehåll noggrant skaka till en homogen suspension. Omedelbart efter att suspensionen tagits, får barnet att dricka några teppspetsar för att tvätta och svälja resterande suspension av suspensionen i munhålan.

Efter användning demonteras sprutan och tvättas med rinnande vatten, torkas och förvaras på en torr plats tillsammans med preparatet.

Sumamed forte (i form av en suspension)

Inuti, 1 gång per dag, minst 1 timme före eller 2 timmar efter måltiden.

I infektioner i de övre och nedre luftvägarna, huden och mjuka vävnader (utom kronisk erythema migräns) - total dos av 30 mg / kg, dvs. vid 10 mg / kg en gång om dagen i tre dagar.

Med kronisk migrerande erytem är den totala dosen av läkemedlet 60 mg / kg: på 1: a dagen - en gång 20 mg / kg; i följande dagar (från 2 till 5) - 10 mg / kg.

Vid sjukdomar i magen och tolvfingertarmen i samband med Helicobacter pylori: 20 mg / kg en gång per dag i kombination med ett antisekretoriskt medel och andra droger på läkares rekommendation.

I så fall, om dosen missades, är det nödvändigt, om möjligt, att ta på en gång, följt av efterföljande doser - med ett intervall av 24 timmar.

Vid sexuellt överförbara infektioner

Okomplicerad uretrit / cervicit -1 g, en gång.

Förfarande för framställning av suspensionen

För att framställa 15 ml av suspensionen (nominell volym) som krävs för att en ampull innehållande 800 mg azitromycin, lägga 8 ml vatten (faktisk volym - 20 ml av suspensionen).

För att förbereda 30 ml suspensionen (nominell volym), tillsättes 14,5 ml vatten till flaskan innehållande 1400 mg azitromycin (den verkliga volymen är 35 ml suspensionen).

För att förbereda 37,5 ml suspensionen (nominell volym), är det nödvändigt att tillsätta 16,5 ml vatten till flaskan innehållande 1700 mg azitromycin (den verkliga volymen är 42,5 ml suspensionen).

Varje injektionsflaska ska innehålla suspensioner av 5 ml mer än kursdosen för mer fullständig extraktion av läkemedlet från flaskan.

Hållbarhet för den beredda suspensionen är 5 dagar, vid en temperatur som inte överstiger 25 ° C.

Använd sprutan för mätning, mäta önskad mängd vatten, lägg till flaskans pulver. Innan du tar injektionsflaskans innehåll noggrant skaka till en homogen suspension.

För att avge den färdiga suspensionen, använd en spruta eller en mätsked.

Omedelbart efter att suspensionen tagits, får barnet att dricka några sippor te eller juice för att tvätta och svälja återstående mängd suspension i munhålan.

Efter användning demonteras sprutan och tvättas med rinnande vatten, torkas och förvaras tillsammans med preparatet.

Bieffekt

 • trombocytopeni, neutropeni, eosinofili;
 • yrsel;
 • huvudvärk;
 • dåsighet;
 • konvulsioner;
 • sömnlöshet;
 • hyperaktivitet, aggressivitet, ångest, nervositet
 • buller i öronen
 • reversibel hörselnedsättning till dövhet (vid högt doser under lång tid);
 • en kränkning av uppfattningen av smak och lukt;
 • hjärtklappning;
 • arytmi, inklusive ventrikulär takykardi;
 • illamående, kräkningar;
 • diarré, förstoppning
 • buksmärtor och spasmer
 • flatulens;
 • anorexi;
 • hepatit;
 • klåda, hudutslag;
 • angioödem;
 • nässelfeber;
 • anafylaktisk reaktion (i sällsynta fall, dödlig);
 • smärta i lederna;
 • vaginit;
 • candidiasis.

Kontra

 • allvarliga kränkningar av lever och njurar
 • amningstiden (amning);
 • samtidig administrering med ergotamin och dihydroergotamin;
 • ökad känslighet mot antibiotika i makrolidgruppen;
 • barn under 12 år och kroppsvikt mindre än 45 kg (för kapslar och tabletter 500 mg);
 • barn under 3 år (för tabletter 125 mg).

Applicering under graviditet och amning

Under graviditeten är användningen av läkemedlet endast möjligt om den potentiella nyttan av behandling för moderen överstiger den möjliga risken för fostret.

Om du behöver använda drogen under amning bör amning avbrytas.

Särskilda instruktioner

När du missar en enda dos av läkemedlet - den missade dosen bör tas så snart som möjligt, och nästa - med avbrott i 24 timmar.

Precis som med någon antibiotikabehandling, med behandling av azitromycin, är det möjligt att bifoga superinfektion (inklusive svamp).

Vid behandling av faryngit / tonsillit orsakad av Streptococcus pyogenes, liksom för förebyggande av akut reumatisk feber, är det valfria läkemedlet vanligtvis penicillin. Azitromycin är också aktivt mot streptokockinfektion i dessa fall men är ineffektivt för att förebygga utvecklingen av akut reumatisk feber.

Patienten ska varnas om behovet av att berätta för läkaren om någon biverkning.

Det var en negativ effekt av gemensamt intag av Sumamed och alkohol (hepatotoxisk effekt).

Påverkan på förmågan att köra fordon och mekanismer

Läkemedlet påverkar inte förmågan att köra fordon och andra aktiviteter som kräver en hög koncentration av uppmärksamhet och hastighet hos de psykomotoriska reaktionerna.

Droginteraktioner

Antacida påverkar inte biotillgängligheten av azitromycin, men minskade i blodet Cmax med 30%, och läkemedlet Sumamed bör ta minst en timme före eller 2 timmar efter administrering av dessa läkemedel och livsmedel.

Med samtidig användning av azitromycin påverkar inte koncentrationen av karbamazepin, didanosin, rifabutin och metylprednisolon i blodet.

För parenteral administrering Sumamed ingen effekt på blodkoncentrationerna av cimetidin plasma efavirenz, flukonazol, indinavir, midazolam, teofyllin, triazolam, trimetoprim / sulfametoxazol i fallet med kombinationsterapi, bör emellertid inte utesluta möjligheten av en sådan interaktion vid tillsättningen av läkemedlet inuti Sumamed.

Azitromycin påverkar inte farmakokinetiken för teofyllin, men i kombination med andra makrolider kan koncentrationen av teofyllin i blodplasma öka.

Om det är nödvändigt att dela med cyklosporin rekommenderas att övervaka innehållet i cyklosporin i blodet. Trots det faktum att det inte finns några data om effekten av azitromycin på förändringen av koncentrationen av cyklosporin i blodet, kan andra representanter för makrolidklassen ändra sin koncentration i blodplasman.

Med den gemensamma administreringen av digoxin och Sumamed är det nödvändigt att kontrollera koncentrationen av digoxin i blodet. många makrolider ökar absorptionen av digoxin från tarmen, vilket ökar koncentrationen i blodplasma.

Om det är nödvändigt att dela med warfarin rekommenderas noggrann övervakning av protrombintiden.

Det har visat sig att samtidig mottagande av terfenadin och antibiotika i makrolidklassen orsakar arytmi och förlängning av QT-intervallet. Utgående från detta är det omöjligt att utesluta utvecklingen av dessa komplikationer med den gemensamma administreringen av terfenadin och azitromycin.

Med den gemensamma administreringen av azitromycin och zidovudin påverkar azitromycin inte de farmakokinetiska parametrarna för zidovudin i blodplasma eller vid utsöndring av njurarna av dess och dess metaboliter glukuronid. Emellertid, att öka koncentrationen av den aktiva metaboliten - fosforyleras AZT i mononukleära celler av perifera blodkärl. Den kliniska betydelsen av detta faktum är inte tydlig.

Med samtidig administrering av makrolider med ergotamin och dihydroergotamin är deras toxiska effekt möjlig.

Analoger av läkemedel Sumamed

Strukturala analoger för den aktiva substansen:

 • azivok;
 • Azimitsin;
 • Azitral;
 • Azitroks;
 • azitromycin;
 • Azitromycin Forte;
 • Azitromycindihydrat;
 • AzitRus;
 • AzitRus forte;
 • Azitsid;
 • Vero Azitromycin;
 • Zetamax retard;
 • ZI-faktor;
 • Zitnob;
 • Zitrolid;
 • Zitrolid forte;
 • Zitrotsin;
 • Sumazid;
 • Sumaklid;
 • Sumamed forte;
 • Sumametsin;
 • Sumamecin forte;
 • Sumamoks;
 • Sumatrolidlösning;
 • Tremak-Sanovel;
 • Hemomitsin;
 • Ecomed.

sumamed

Beskrivningen är aktuell på 2015/09/08

 • Latinska namn: Sumamed
 • ATX-kod: J01FA10
 • Aktiv beståndsdel: Azitromycin (azitromycin)
 • producent: Pliva Hrvatska d.o.o. (Kroatien)

struktur

Kompositionen av beredningen av alla former innefattar den aktiva beståndsdelen azitromycindihydrat.

Sumamed i tabletter innehåller också sådana ytterligare ämnen: vattenfritt kalciumhydrofosfat, pregelatiniserat stärkelse, natriumlaurylsulfat, hypromellos, majsstärkelse, magnesiumstearat, MCC.

kapslar innehåller i sammansättningen av sådana ytterligare ämnen: natriumlaurylsulfat, MCC, magnesiumstearat.

pulver, från vilken suspensionen framställs innehåller sådana ytterligare ämnen: natriumfosfat, sackaros, giprolos, xantangummi, smak, kiseldioxidkolloid.

Typ av problem

Preparatet framställs i följande former:

 • Tabletter 125 mg - Bikonvex, rund, blå, med filmmembran. Det finns engravings "PLIVA"Och"125". Blisterförpackningen innehåller 6 tabletter.
 • Tabletter 500 mg - Bikonvex, oval, blå, med ett filmmembran. Vid pausen är tabletten vit. Det finns engravings "PLIVA"Och"500". Blisterförpackningen innehåller 3 tabletter.
 • kapslar av gelatin har ett blått hölje och ett blått lock, inuti kapseln finns ett pulver eller en massa som har en vit eller ljusgul färg. Blisteren innehåller 6 kapslar.
 • pulver, från vilken Sumameds suspension bereds, har en vit eller ljusgul färg. Det är granulärt, med arom av en banan eller körsbär. En homogen suspension bereds från pulvret. Innehålls i flaskor om 50 ml innehåller satsen en mätsked eller spruta för dosering.

Farmakologisk aktivitet

Sumameds botemedel - antibiotikum bakteriostatisk, en grupp antibiotika - makrolider, azalider. Har en antimikrobiell effekt av ett brett spektrum. Dess verkningsmekanism är baserad på förmågan att undertrycka syntesen av mikrobercellens protein. Till följd av detta minskar tillväxten och multiplikationen av bakterier. Vid höga koncentrationer verkar det som ett bakteriedödande medel.

Wikipedia berättar att den aktiva komponenten av läkemedlet visar aktivitet mot ett antal gram-negativa och gram-positiva anaerober, såväl som intracellulära mikroorganismer etc.

Man bör komma ihåg att mikroorganismer kan uppvisa resistens mot antibiotikumet eller, under tiden, förvärva sådan stabilitet. I början noteras resistens mot läkemedlet i gram-positiva aerober Staphylococcus spp., Enterococcus faecalis, i anaerober - Bacteroides fragilis, Gram-positiva bakterier som är resistenta mot erytromycin.

Farmakokinetik och farmakodynamik

Som abstrakt indikerar absorberas den aktiva substansen i kroppen snabbt, och dess fördelning sker också snabbt. Efter att ha tagit läkemedlet i en dos av 500 mg är biotillgängligheten 37%. Den högsta koncentrationen i blodet observeras efter 2-3 timmar, det är 0,4 mg / l. Proteinet binder till 7-50%.

Azitromycin kan penetrera cellmembranen, vilket gör läkemedlet användbart för infektioner orsakade av intracellulära patogener i kroppen. Fagocyter transporterar den till infektionsstället och sedan frisätts azitromycinet.

Kan passera genom de histohematologiska barriärerna. Koncentrationen i celler och vävnader är 10-50 gånger högre än i blodplasma. I infektionsfältet är koncentrationen av substansen högre än i de återstående vävnaderna.

Demetylerad i levern. Halveringstiden är 35-50 timmar. Från vävnader är eliminationshalveringstiden längre. Utgången är oförändrad, cirka 50% - genom tarmen, ca 6% = genom njurarna.

Indikationer för användning av Sumamed

Indikationer för användning av detta läkemedel är infektioner och inflammatoriska sjukdomar som orsakar mikroorganismer i kroppen som är känsliga för detta läkemedel:

 • infektioner som påverkar ENT-organ och övre luftvägarna (när sinuit, sinuit, tonsillit, otit och andra);
 • infektioner som påverkar nedre luftvägarna (bronkitakut, bronkit kronisk under perioden av exacerbation, lunginflammation, etc.);
 • acne vulgaris (medelstarkhet);
 • smittsamma sjukdomar i mjukvävnad (impetigo, mug och andra);
 • Lyme sjukdom (sjukdom i början)
 • infektionssjukdomar i det urogenitala området, provocerade Chlamydia trachomatis.

Kontra

Kontraindikationer för läkemedlet Sumamed är som följer:

 • ökad känslighet för komponenterna i åtgärden såväl som till erytromycin eller till ketoliden, antibiotika från gruppen makrolider;
 • nedsatt lever- eller njurfunktion;
 • ta emot medlen samtidigt som dihydroergotamin och ergotamin.

Ta inte piller eller kapslar 500 mg barn till 12 års ålder. Ta inte 125 mg tabletter till barn under 3 år. Ge heller inte sirap (suspension) till barn under 6 månader.

Med försiktighet Sumamed för vuxna ordineras när myasthenia gravis, kränkningar av lever och njurar, personer som har proaritmogena faktorer, de som genomgår behandling med antiarytmiska läkemedel klasser IA och III, patienter med hjärtsvikt i svår form, med fibrillering, bradykardi.

Biverkningar

Under antagning kan dessa biverkningar inträffa:

 • hematopoietiskt system: neutropeni, eosinofili, leukopeni; i mycket sällsynta fall - hemolytisk anemi, trombocytopeni;
 • infektionssjukdomar: candidiasis, faryngit, lunginflammation, andningssjukdomar, gastroenterit, rinit;
 • metabolism: anorexi;
 • nervsystemet: parestesi, irritabilitet, yrsel, dåsighet, huvudvärk, ett brott mot smak, sömnlöshet och andra;
 • allergiska reaktioner: urtikaria, överkänslighet, angioödem ödem;
 • synen av syn: nedsatt syn
 • Hörselorgan: Vertigo, hörselskada, tinnitus;
 • kardiovaskulärt system: En stark hjärtklappning, en minskning blodtryck, tidvatten blod att möta, ventrikulär takykardi;
 • matsmältningssystemet: diarré, kräkningar, illamående, buksmärtor, flatulens, gastrit, förstoppning, rapningar, uppblåsthet, dysfagioch andra;
 • andningsorganen: andfåddhet, blödning från näsan;
 • lever och gallvägar: hepatit, onormal leverfunktion, kolestatisk gulsot;
 • hud och subkutan vävnad: torr hud, dermatit, hudutslag, svettning, Stevens-Johnsons syndrom, erytem multiforme;
 • muskuloskeletala systemet: myalgi, osteoartrit, smärta i rygg eller nacke, artralgi;
 • reproduktionssystem: Dysfunktion av testiklar, metroragi;
 • urinvägarna: dysuri, smärta i njurarna, interstitiell nefrit;
 • andra biverkningar: illamående, asteni, trötthet, bröstsmärta, svullnad i ansiktet, feber;
 • förändring av ett antal laboratorieindikatorer.

Instruktioner för användning Sumamed (Metod och dosering)

Läkemedlet ska vara berusat 1 timme före måltid eller 2 timmar efter. Som regel tas medicinen en gång om dagen. Du behöver inte tugga tabletterna.

Sumamed tabletter, bruksanvisningar

I fallet med infektionssjukdomar i andningsorganen, ENT-organ patienten ska få 500 mg en gång om dagen i 3 dagar. Vid infektionssjukdomar i mjukvävnad och hud ska antibiotikumet tas på samma sätt.

Patienter med migrerande erytem föreskriva 1 g pengar på den första behandlingsdagen, inom de närmaste 4 dagarna - 500 mg.

vid smittsamma sjukdomar i genitourinvägarna föreskriva en dos på 1 g en gång.

I fallet med akne vulgaris föreskriva en dos på 500 mg en gång om dagen, du måste dricka tre dagar, varefter i 9 veckor måste du ta 500 mg av läkemedlet en gång i veckan.

Instruktioner för användning av Sumamed för barn

Barn på infektionssjukdomar i andningsorganen, ENT-organ, såväl som sjukdomar i mjukvävnader och hud föreskriva en dos vid beräkningen av 10 mg per 1 kg vikt en gång om dagen, 3 dagar. Sålunda bör barn som väger 18-30 kg få 2 tabletter av 125 mg per dag (250 mg), barn som väger 31-44 kg 3 tabletter (375 mg).

Barn, patienter tonsillit eller faryngit, inducerad av Streptococcus pyogenes, föreskriva en dos på 20 mg per kg kroppsvikt per dag i tre dagar.

vid Lyme sjukdom utse dosens första dag med en hastighet av 20 mg per 1 kg vikt per dag, därefter i fyra dagar vid beräkningen av 10 mg per 1 kg vikt en gång om dagen.

Susamed Sumamed, instruktioner för användning

Barnsirap (suspension) är indicerad för barn från 6 månader till 3 år. För att mäta dosen använder barn som väger upp till 15 kg en spruta, barn som väger över 15 kg, mäter dosen med en mätsked.

Barn på infektionssjukdomar i andningsorganen, ENT-organ, såväl som sjukdomar i mjukvävnader och hud ordinera en dos vid beräkningen av 10 mg per 1 kg av vikt en gång om dagen, drick 3 dagar.

Barn, patienter tonsillit eller faryngit, provokerade Streptococcus pyogenes, föreskriva en dos på 20 mg per 1 kg vikt per dag, drick 3 dagar.

vid Lyme sjukdom I första skedet utse dosens första dag med en hastighet av 20 mg per 1 kg vikt per dag, därefter i fyra dagar vid beräkningen av 10 mg per 1 kg vikt en gång om dagen.

Innan du använder, läs instruktionerna om hur du förbereder Sumamed-suspensionen. För detta görs 12 ml vatten till pulvret i flaskan med en spruta. Injektionsflaskans innehåll ska skakas väl. Förvara den färdiga produkten tillåten i 5 dagar vid en temperatur av högst 25 grader. Innan du tar barnen måste du skaka innehållet i ampullen. Doseringen av Sumamed ges till barn genom en sked eller spruta. Hur man växer Sumamed 100mg / 5ml, du kan lära av instruktionerna.

överdos

Om dosen överskreds avsevärt för vuxna eller barn, kan patienten ha illamående, diarré, kräkningar, också en person kan förlora sin hörsel ett tag. Symtomatisk behandling utförs.

interaktion

Samtidig administrering av antacida påverkar inte biotillgängligheten för azitromycin, men samtidigt minskar den maximala koncentrationen i blodet med 30%.

Samtidig mottagning av makrolider med substrat av P-glykoprotein leder till en ökning av koncentrationen av P-glykoproteinsubstratet i blodet.

Med samtidig administration av azitromycin och zidovudin har en liten effekt på glukuronidets farmakokinetik metabolit zidovudin. Vid samtidig användning av dessa läkemedel var en ökning av fosforyleringskoncentrationen zidovudin (metabolit, kliniskt aktiv) i mononukleära celler i perifert blod.

Det är en svag inverkan azitromycin med isoenzymer av systemet cytokrom P450.

Det rekommenderas inte att använda ergotalkaloider samtidigt med derivaten, eftersom det finns en teoretisk möjlighet att manifestera ergotism.

När både azitromycin och atorvastatin Det fanns inga förändringar i koncentrationerna av atorvastatin i blodet. Men efter marknadsföringen fanns det isolerade fall av rabdomyolys hos personer som samtidigt fick azitromycin och statiner.

Samtidig tillämpning cimetidin i en enstaka dos påverkar inte farmakokinetiken för azitromycin om cimetidin togs tidigast 2 timmar före azitromycin.

Det är ofta nödvändigt att övervaka protrombintiden om både azitromycin och antikoagulantia administreras indirekt oralt.

Det rekommenderas att försiktigt varna azitromycin och ciklosporin, om så krävs bör denna kombination övervaka koncentrationen av cyklosporin i blodplasma och genomföra dosjustering.

Vid samtidig administrering ändrades inte farmakokinetiken flukonazol, men samtidigt minskade den maximala koncentrationen av azitromycin. Det hade emellertid ingen klinisk betydelse, varför parallell applikation är tillåten.

Om både azitromycin och rifabutin, ibland finns det neutropeni. Relationen mellan dessa fenomen är emellertid inte på ett tillförlitligt sätt.

Vid samtidig behandling med makrolider och terfenadin Det är möjligt att utveckla en arytmi och förlänga QT-intervallet, för vilket Sumamed tabletter ska tas försiktigt i detta fall.

Försäljningsvillkor

Sumamed i apotek säljs på recept.

Förvaringsförhållanden

Tillverkaren rekommenderar att produkten skyddas från barn, lagringstemperaturen får inte vara högre än 25 ° C.

Utgångsdatum

Kapslar och Sumamed tabletter kan lagras i 3 år. Pulvret från vilket suspensionen framställs lagras i 2 år, den färdiga suspensionen kan lagras i 5 dagar.

Särskilda instruktioner

Ett botemedel används noggrant för att behandla personer med nedsatt leverfunktion, både mild och måttlig, eftersom det finns möjlighet att utveckla svår leverinsufficiens och fulminant hepatit.

Patienter som frågar läkare om huruvida Sumamed är ett antibiotikum eller inte, bör det noteras att detta är ett antibakteriellt läkemedel. Följaktligen krävs en konstant undersökning för utveckling av superinfektioner och närvaron av icke-mottagliga mikroorganismer. Det är viktigt att följa dosen som anges i instruktionerna och varaktigheten av behandlingen. Därför Sumamed ont i halsen hos vuxna och barn, såväl som behandling sinuit och andra sjukdomar kan endast utföras efter utnämningen av en läkare.

Vid långvarig behandling kan patienten utveckla pseudomembranös kolit.

Med användning av makrolider hos patienter var ökningen av hjärtrepolarisering, QT-intervallet. Som en konsekvens ökar risken för att utveckla hjärtarytmier.

Behandling med Sumamed kan leda till myastheniskt syndrom eller provocera en exacerbation myasthenia gravis.

Säkerhet och effektivitet vid administrering av Sumamed IV hos barn och ungdomar under 18 år är inte fastställd.

Människor som behöver begränsa natriumintag bör ta hänsyn till läkemedlets natriumhalt.

Försiktighet bör vidtas för att köra fordon och utföra andra åtgärder som kräver koncentration om patienten är i behandling med Sumamed.

Analoger av Sumamed

Det finns både dyrare och billigare Sumamed motsvarigheter. Vad kan ersätta läkemedlet, bestämmer endast den behandlande läkaren. Det finns följande analoger av detta läkemedel: azitromycin, Azitsin, Azitroks, Zomax, Azaks, Zitroks. Priset på analoger

Sumamed beror på tillverkaren, förpackningen. Till exempel, den ryska motsvarigheten till Sumamed azitromycin kostar flera gånger billigare. Men du borde inte använda ersättaren själv.

Sumamed eller Azithromycin - vilket är bättre?

azitromycin är Sumameds generiska läkemedel, respektive priset på azitromycin är lägre. Många patienter är intresserade av vad som är skillnaden mellan andra droger än kostnaden. Azitromycin, som en kopia, passerar inte alla studier och test, till skillnad från Sumamed. Sammansättningen av tablettskalorna kan också skilja sig åt i formuleringarna.

Sumamed eller Supraks - vilket är bättre?

I formuleringen Supraks - annat verksamt ämne cefixim. Detta ämne har en uttalad bakteriedödande verkan. Men du måste ta hänsyn till att den högsta koncentrationen efter upptagning uppnås 4 timmar efter upptagning.

Vilket är bättre: Sumamed eller Augmentin?

I formuleringen augmentin - Aktivt ämne amoxicillin, detta antibiotikum hör till gruppen av penicilliner. Att använda detta verktyg, till skillnad från Sumamed, är möjligt från de första dagarna av ett barns liv.

Zi-Factor eller Sumamed - vilket är bättre?

Zi-Faktor - detta är en analog av Sumamed, innehållande en liknande aktiv substans. Men priset är lägre.

Sumamed för barn

Barn under 12 år tar inte kapslar och tabletter 500 mg, barn under 3 år borde inte ta 125 mg tabletter. Innan barnet fyller 6 månaders ålder ska du inte ta sirap. I grund och botten föreskrivs Sumamed suspension för barn. Doseringen för barn beror på barnets vikt. Antibiotikum i tabletter, barn som väger 18-30 kg ska få en dos på 250 mg per dag, barn som väger 31-44 kg - 375 mg per dag. Doseringen för suspensionens barn beror också på kroppsvikt. Doseringen ska mätas tydligt så att det inte finns någon överdosering i barnet. Recensionerna vittnar om effektiviteten av läkemedlet för bronkit hos barn, i otitis hos barn och andra.

Det ska vara så att utnämningen endast ska göras av en barnläkare. Så, kapslar 250 mg för barn kan tas först efter att en läkare har utsett ett tydligt schema.

Sumamed och alkohol

När man diskuterar kompatibilitet med alkohol av detta läkemedel bör det noteras att antibiotika med alkohol inte bör kombineras. Trots bristen på information om detta i anteckningen, noterar läkare att med denna kombination ökar belastningen på levern och oönskade biverkningar utvecklas.

Sumamed under graviditet och amning

Agenten kan tilldelas hos av graviditeten Endast om den sannolika nyttan överstiger den potentiella negativa påverkan. vid amning agenten är inte tilldelad.

Recensioner av Sumamed

Recensioner om Sumamed i forumet är olika. Många patienter noterar att det är lämpligt att ta ett antibiotikum, det är också skrivet att det verkar snabbt i bronkit, i angina, i genyantritis. Suspensionen utvärderas också positivt av föräldrarna, eftersom barnen tycker om smaken, så det är lätt att ge barnet det.

Men det finns också recensioner där vi pratar om biverkningar. I synnerhet med mottagande av Sumamed manifesteras ibland diarré och smärta i tarmarna. Föräldrar som ansöker Sumamed för barn, lämnas sällan av biverkningar. De noterar att botemedlet inte orsakar allergiska manifestationer. Läkarnas kommentarer är också mest positiva.

Summan pris, var att köpa

Summan pris i tabletter på 500 mg - från 480 till 550 rubel per förpackning 3 st. Köp Sumamed i Moskva kan finnas i något apotek på recept av en läkare. Hur mycket är piller i St Petersburg, beror på försäljningsstället. kostnaden för tabletter 125 mg - från 360 till 420 rubel för 6 st. Köp ett antibiotikum i kapslar 250 mg kan prissättas från 500 till 560 rubel för 6 kapslar.

pris suspension av Sumamed - i genomsnitt 250 rubel per flaska 50 ml. Suspension för barn i Ukraina (Kiev, Kharkov, etc.) är i genomsnitt 100-120 rubel. pulver, från vilken gör babysirap, du kan köpa på något apotek.

Sumamed tabletter: bruksanvisningar

Sumamed tabletter representerar den kliniska och farmakologiska gruppen av läkemedel makrolidantibiotika. De används för etiotropisk behandling av olika infektiösa patologier som syftar till att förstöra patogena (patogena) bakterier som är känsliga för detta läkemedel.

Sammansättning, form av frisättning

Sumamedabletter är täckta med en filmdarmlöslig beläggning, de har en vit färg, en rund form och en bikonvex yta. Den huvudsakliga aktiva substansen i läkemedlet är azitromycin, dess innehåll i en tablett är 500 mg. Det innehåller också hjälpkomponenter, som inkluderar:

 • Kalciumhydrofosfat är vattenfritt.
 • Magnesiumstearat.
 • Majsstärkelse.
 • Mikrokristallin cellulosa.
 • Pregelatiniserad stärkelse.
 • Valium.

Sumamed tabletter förpackas i en blister för 3 delar. Kartongförpackningen innehåller 1 blister och bruksanvisningar.

Läkemedlets inverkan

Den viktigaste aktiva substansen är azitromycin tabletter Sumamed kemiskt derivat azalid makrolid. Det har en baktericid effekt och leder till att känsliga bakterier dör. Denna åtgärd realiseras genom irreversibelt binda till 50S subenheten av ribosomer av bakteriecellen med syntesen bearbetar brott däri och senare död. Läkemedlet har potent aktivitet mot ett stort antal olika grampositiva och gramnegativa bakterier (Streptococcus, Haemophilus influenzae, Staphylococcus, Clostridium, Moraxella, Proteus, E. coli, Gardnerella, blek pallidum, Neisseria). Till skillnad från andra antibakteriella medel azitromycin förstör de specifika bakterier som kännetecknas av intracellulär parasitization (Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia).

När du har tagit Sumamed tablett inuti läkemedlets aktiva substans, är det tillräckligt snabbt och absorberas nästan helt från tarmen till blodet. Det är relativt jämnt fördelat i vävnader med en något högre koncentration i lungorna, luftvägarna och även i urogenitalturets strukturer. Har förmåga att penetrera celler inuti cytoplasmiska membran. Azitromycin ackumuleras i större utsträckning i vävnaderna som påverkas av den smittsamma processen. I grunden utsöndras det oförändrat med avföring.

vittnesbörd

Azitromycintabletter indikeras för etiotropisk behandling av olika infektionssjukdomar orsakade av patogena och opportunistiska mikroorganismer som är mottagliga för azitromycin. Dessa innefattar:

 • Infektionsprocesser, lokaliserade i övre luftvägarna och ENT-organ - tonsillit, faryngit, otit, bihåleinflammation, trakeit.
 • Bakteriell lesion i nedre luftvägarna - akut eller kronisk bronkit, förvärring av inflammatorisk process i bronkierna, inklusive orsakad av atypiska patogener med övervägande intracellulär parasitism.
 • Smittsamma processer i urogenitala kanaler, inklusive sexuella infektioner - urinrör, cervicit.
 • Patologi av mjukvävnader och hud - dermatoser komplicerade av sekundär bakteriell infektion, impetigo, erysipelas, akne.

Läkemedlet används också för etiotropisk behandling av det initiala skedet av fästborrelösis (Lyme-sjukdom), som kännetecknas av bildandet av ringformad erytem på huden.

Kontra

Identifierar ett antal patologiska och fysiologiska processer i människokroppen, i vilken pillren Sumamed är kontraindicerat, dessa inkluderar:

 • Allvarlig försämring av leverns funktionella aktivitet.
 • Samtidig mottagning av läkemedel ergotamin, dihydroergotamin.
 • Kränkning av matsmältning och absorption av kolhydrater i tarmarna - glukos-galaktos malabsorption, laktosintolerans, fruktos, brist på syntes av matsmältningsenzym läktas.
 • Intolerans mot azitromycin eller dess analoger av antibiotika gruppmakrolider.
 • Patientens ålder är upp till 6 år.

Med noggranna förberedelser som används för muskelsvaghet (myasthenia gravis), brott mot den funktionella aktiviteten av lever måttliga, olika störningar i hjärtrytmen förkortningar eller förekomsten av faktorer som leder till deras utveckling, samtidigt med läkemedel antipsykotika, antidepressiva medel, fluorokinoloner, digoxin, warfarin, ciklosporin missbruk av vatten och elektrolytbalansen, särskilt åtföljas av en ökning eller minskning nivåer av kalium- eller magnesiumjoner, uttalas hjärt nedostatochnos diabetes mellitus. Innan appointment of Sumamed tabletter måste läkaren vara säker på att det inte finns kontraindikationer.

Dos och administreringsschema

Sumamedabletter är avsedda för oral administrering. De tas oberoende av mat, utan tuggning och tvättning med tillräcklig mängd vatten. Doseringen av tabletter är avsedd för vuxna, regimen väljs beroende på den patologiska processen:

 • Infektioner i övre och nedre luftvägarna - 1 (500 mg) tablett en gång om dagen (samtidigt), 3 dagar.
 • Genitourinary infektion (uretrit) - 1000 mg (2 tabletter) en gång. Med komplicerad kronisk urinvägsbehandling kan upprepad dosering av 2 tabletter med ett intervall på 1 vecka (denna behandlingstid kan upprepas upp till 3 gånger) utföras.
 • De första stadierna av Lyme-sjukdomen - på den första dagen av behandlingstiden 2 tabletter 1 gång, sedan 2: a till 5: e dagen i behandlingstiden, 500 mg en gång om dagen.

För barn används detta läkemedel i andra dosformer som innehåller en lägre koncentration av azitromycin (sirap, kapslar). Om så är nödvändigt kan applikationen och doseringsreglerna ställas in av läkaren individuellt.

Biverkliga patologiska reaktioner

Mot bakgrund av användningen av detta läkemedel kan man utveckla negativa patologiska reaktioner från olika organ och system:

 • Matsmältningssystemet - mörk avföring (melena), gulsot som resulterar från försämring av utsöndring av galla in i tolvfingertarmen, illamående med periodisk kräkningar, aptitlöshet, mage inflammation (gastrit), reversibel unexpressed ökning enzymaktivitet i levertransaminaser, vilket indikerar levercellskador.
 • Nervsystemet - huvudvärk, sömnighet, trötthet, uttalad yrsel (svimmelhet).
 • Kardiovaskulärt system - smärta i bröstet, utseende av hjärtklappning.
 • Urinvägar - inflammation i njursjukdomen (nephritis).
 • Sexuellt system - utveckling av opportunistisk svampmikroflora i vagina hos kvinnor (vaginal candidiasis).
 • Blod och röd benmärg - En ökning av antalet eosinofiler (eosinofili), neutrofiler (neutrofili) i blodet.
 • Allergiska reaktioner - hudutslag, klåda deras karakteristiska förändringar liknar bränn nässlor (urtikaria) uttryckte subkutan vävnad ödem, lokaliserad i ansiktet och yttre könsorgan (angioödem Quincke).

När det finns tecken på negativa patologiska reaktioner beslutar den enskilda läkaren huruvida läkemedlet ska avbrytas, vilket beror på deras natur och svårighetsgrad.

Särskilda rekommendationer

Innan du skriver Sumamed tabletter måste läkaren vara uppmärksam på några speciella instruktioner angående användningen av dessa, vilket inkluderar:

 • Om det finns tecken på patologiska biverkningar, ska patienten genast underrätta den behandlande läkaren om det.
 • Om du saknar ett piller måste du ta det så snart som möjligt. Om mer än 12 timmar har gått sedan passet, tas nästa dos nästa dag utan att fördubbla dosen.
 • Den aktiva substansen i detta läkemedel, azitromycin, kan interagera med beredningar från andra farmakologiska grupper. Därför bör läkaren iakttas vid tillämpningen.
 • Tabletter är inte avsedda att användas i barndomen, för det finns doseringsformer av läkemedlet med en lägre dos i form av kapslar eller sirap.
 • Det är möjligt att använda läkemedlet för gravida kvinnor och ammande kvinnor för strikta medicinska indikationer.
 • Det rekommenderas inte att utföra arbete som är förenat med behovet av ökad koncentration på bakgrunden av användningen av detta läkemedel, vilket är förknippat med eventuell utveckling av biverkningar från nervsystemet.

På apotek är Sumamed tabletter dispenserade enligt läkares recept, deras oberoende användning är utesluten.

överdos

Överstiger den rekommenderade dosen åtföljs av illamående, kräkningar, diarré, tillfällig nedsättning eller hörselnedsättning. I detta fall utförs symptomatisk terapi.

Analoger av Sumamed tabletter

Liknande för Sumamed tabletter är preparat azitromycin, zitrolid, hemomycin.

lagring

Hållbarheten för läkemedlet är 3 år. Tabletterna ska förvaras på en mörk, torr plats som inte är tillgänglig för barn vid en lufttemperatur på +15 till + 25 ° C.

Sumamed pris tabletter

På apotek i Moskva varierar genomsnittspriset på Sumamed tabletter mellan 503-559 rubel.

Sumamed för infusioner - den officiella bruksanvisningen

Handelsnamn: SUAMAMED ®

Internationellt nonproprietary namn: azitromycin

Doseringsform: lyofilizat till infusionsvätska, lösning.

ingredienser:

Beskrivning: lyofiliserat pulver eller en komprimerad massa av vit färg.

Farmakoterapeutisk grupp: antibiotikum-azalid.

ATS: J01FA10

Farmakologiska egenskaper

Farmakodynamik. Azitromycin är ett antibiotikum av den nya makrolid - azalider. Azitromycin inhiberar proteinsyntes i den mikrobiella cellen genom bindning till 50S-ribosom cybedinitsey. Azitromycin besitter brett antibakteriellt spektrum av aktivitet mot de flesta grampositiva och gramnegativa mikroorganismer, anaerob, intracellulära patogener och atypiska. Aktiv mot Streptococcus pneumoniae, S. pyogenes, S. agalactiae, S. viridans, Streptococcus grupp C, F och G, Staphylococcus aureus, S. epidermidis. Han har en effekt på grampositiva bakterier som är resistenta mot erytromycin. Effektiv mot gramnegativa organismer såsom Haemophilus influenzae, H. parainfluenzae och H. ducreyi, Moraxella catarrhalis, Bordetella pertussis och B. parapertussis, Neisseria gonorrhoeae och N. meningitidis, Brucella melitensis, Helicobacter pylori, Gardnerella vaginalis. Det fungerar på de känsliga anaeroba bakterier: Clostridium spp, Peptostreptococcus spp, Peptococcus spp...

Dessutom effektiv mot intracellulära och andra organismer, inklusive: Legionella pneumophila, Chlamydia trachomatis och Chlamydia pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, Ureaplasma urealyticum, Listeria monocitogenes, Borrelia burgdorferi, Treponema pallidum. Azitromycin har huvudsakligen bakteriostatisk effekt, dock vid koncentrationer 4-8 gånger högre än den minsta hämmande koncentrationen, är det i stånd att uppvisa en baktericid effekt mot en mångfald mikroorganismer: Staphyilococcus aureus, S. epidermidis, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Klebsiella pneumoniae, Bordetella-arter, Legionella pneumophila, Moraxela catarrhalis, Chlamydia trachomatis, Chlamydia pneumoniae, Mycobacterium avium komplex, och Borrelia burgdorferi.

farmakokinetik. Azitromycin tränger snabbt från blodserumet in i vävnaderna. Koncentrerar sig i fagocyter och inte bryter mot deras funktion, azitromycin migrerar till fokus för inflammation, som ackumuleras direkt i smittade vävnader.

Farmakokinetiken av azitromycin i friska frivilliga efter en enda intravenös infusion av mer än 2 timmar i en dos av 1000-4000 mg (klntsentratsiya lösning av 1 mg / ml) är en linjär funktion och är proportionell mot den administrerade dosen. Halveringstiden för läkemedlet är 65-72 timmar. Den höga nivån av den observerade distributionsvolym (33,3 l / kg) och plasmaclearance (10,2 ml / min / kg), antyder att den långa halveringstiden av läkemedlet orsakas av ansamling av antibiotikumet i vävnaderna, följt av långsam dess release.

I friska frivilliga efter intravenös infusion vid en dos av azitromycin 500 mg (lösningskoncentration 1 mg / ml) under 3 timmar var Maximal serumkoncentration av läkemedlet 1,14 g / ml. Minimiserumnivåer (0,18 mg / ml) observerades under 24 timmar och arean under kurvan "koncentration-tid" var 8,03 g / ml-h. Liknande farmakokinetiska värden erhölls i patienter med samhällsförvärvad lunginflammation, som administrerades genom intravenös infusion (3-timme) under 2 till 5 dagar.

Efter administrering av en daglig dos på 500 mg azitromycin (infusionsvaraktighet 1 timme) i 5 dagar utsöndras i genomsnitt 14% av dosen i urinen under doseringsintervallet 24 timmar.

Läkemedlet metaboliseras i levern. Metaboliter har inte antimikrobiell aktivitet.

Azitromycin utsöndras huvudsakligen med gall och i minsta grad med urin.

Indikationer för användning

Sumamed i form av infusion rekommenderas för behandling av allvarliga infektioner orsakade av mottagliga stammar av mikroorganismer:

 • samhället förvärvade lunginflammation
 • Infektions-inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen Kontra
 • ökad känslighet mot antibiotika i makrolidgruppen;
 • Svår dysfunktion i lever och njurar
 • Barn under 16 år. Redigera varningar
 • Administrera inte läkemedlet med längre kurser än rekommenderat. farmakokinetiska egenskaper för azitromycin tillåter oss att rekommendera en kort och enkel dosering
 • var försiktig när azitromycin administreras till patienter med otillräcklig lever- och njurefunktion;
 • Under graviditeten ska läkemedlet endast ges om den förväntade nyttan överstiger den potentiella risken.
 • Om det är nödvändigt att administrera läkemedlet till kvinnor under amning, är det nödvändigt att lösa frågan om att stoppa amning.
 • Säkerheten och effekten av azitromycin injektionsformen hos barn under 16 år har inte fastställts.

  Dosering och administrering

  Sumamed kan inte injiceras intravenöst, antingen genom intramuskulär injektion eller intramuskulär injektion!

  Det rekommenderas att injicera den beredda lösningen intravenöst i form av infusion, dropp (minst 1 timme).

  - Gemenskapsförvärvad lunginflammation:
  500 mg en gång dagligen i minst två dagar. Efter avslutad intravenös administrering rekommenderas administrering av azitromycin i munnen som en enstaka daglig dos på 500 mg till slutet av den 7-10 dagars allmänna behandlingsförloppet.

  - Smittsamma - inflammatoriska sjukdomar i det lilla bäckenet:
  500 mg iv en gång om dagen i 2 dagar. Efter avslutad intravenös administrering rekommenderas administrering av azitromycin med en dos på 250 mg före fullständig slutförande av den 7-dagars allmänna behandlingen.

  Tidpunkten för övergången från intravenös administrering av sumamed till intag bestäms av läkaren i enlighet med data från den kliniska undersökningen.

  1 ml av den resulterande lösningen innehåller 100 mg azitromycin och kan lagras i 24 timmar vid en temperatur under 25 ° C.

  Före injektionen inspekteras lösningen visuellt. Om den rekonstituerade lösningen innehåller partiklar av ämnet, ska den inte användas.

  Infusionslösning bereds i 2 steg:

  Steg 1 - beredning av den primära lösningen
  4,8 ml sterilt vatten för injektionsvätskor sättes till en flaska 500 mg av läkemedlet och skakas noga tills pulvret är helt upplöst.

  2 steg - sekundär utspädning rekonstituerad lösning (100 mg / ml) administreras omedelbart före administrering enligt tabellen nedan.

  Koncentrationen av azitromycin
  i en infusionslösning