Huvud
Förebyggande

Sumamed suspension och tabletter: instruktioner, recensioner, analoger

Ett av de mest populära moderna antibiotika med ett brett spektrum av åtgärder är Sumamed.

Den huvudsakliga aktiva substansen i läkemedlet är azitromycin, som tillhör en ny undergrupp av makrolider - azalider. På grund av vissa kemiska förändringar i formeln för klassiska makrolider förvärvade Sumamed speciella egenskaper.

I denna artikel kommer vi att överväga varför läkare ordinerar Sumamed Drug, inklusive bruksanvisningar, analoger och priser för detta läkemedel i apotek. Om du redan har använt Sumamed, lämna kommentarer i kommentarerna.

Sammansättning och form av frisättning

Tillverkare Sumameda - kroatiska läkemedelsföretaget Pliva Hrvatska. Formerna för frisättning är som följer:

 • kapslar med 250 mg aktiv beståndsdel;
 • tabletter av 125 och 500 mg azitromycin;
 • pulver för beredning av en suspension för oral administrering: 100 mg / 5 ml och 200 mg / 5 ml.

Klinisk-farmakologisk grupp: antibiotikumgrupp av makrolider - azalid.

Vad används Sumamed för?

Indikationer för Sumamed användning är inflammatoriska sjukdomar av infektiös natur som orsakas av mikrobiella stammar som är känsliga för beredningen:

 1. Infektioner av ENT-orgasmer (bakteriefaryngit / tonsillit, sinusit, otitis media);
 2. Infektioner i nedre luftvägarna (bakteriell bronkit, interstitiell och alveolär lunginflammation, förvärring av kronisk bronkit);
 3. Infektioner av hud och mjuka vävnader (kronisk migrerande erytem - början av Lyme-sjukdomen, erysipelas, impetigo, sekundär gshodermatos);
 4. Sexuellt överförda infektioner (urinritning, cervicit)
 5. Sjukdomar i magen och tolvfingret i samband med Helicobacter pylori.

Farmakologisk aktivitet

Antibiotikum med ett brett spektrum av åtgärder. Antibiotisk azalid, en representant för en ny undergrupp av makrolidantibiotika. När man skapar en stor inflammation i fokus av inflammation har en bakteriedödande effekt.

Grampositiva kockar är känsliga för azitromycin: Streptococcus pneumoniae, St. pyogenes, st. agalactiae, streptokocksgrupper CF och G, Staphylococcus aureus, St. viridans; Gramnegativa bakterier: Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Bordetella pertussis, B. parapertussis, Legionella pneumophila, H. ducrei, Campylobacter jejuni, Neisseria gonorrhoeae och Gardnerella vaginalis; Vissa anaeroba mikroorganismer: Bacteroides bivius, Clostridium perfringens, Peptostreptococcus spp; även Chlamydia trachomatis, Mycoplasma pneumoniae, Ureaplasma urealyticum, Treponema pallidum, Borrelia burgdoferi.

Azitromycin är inaktivt mot gram-positiva bakterier som är resistenta mot erytromycin.

Instruktioner för användning

Vuxna Sumamed tabletter ordineras oralt 1 gång / dag, minst 1 timme före eller 2 timmar efter att ha ätit, utan att tugga.

 • Med infektioner i övre och nedre luftvägarna, ENT-organ, hud och mjuka vävnader, ordineras läkemedlet i en dos av 500 mg 1 gång / dag i 3 dagar, kursdosen är 1,5 g.
 • När Lyme-sjukdom (borrelios inledande skede) - erythema migräns (erythema misrans) läkemedel som administreras en gång / dag i 5 dagar: 1 dag - 1 g, och sedan 2 till 5: e dagar - 500 mg; kursdos - 3 g.
 • Urinvägsinfektion orsakad av Chlamydia trachomatis (uretrit, cervicit) med okomplicerad uretrit / cervicit läkemedel som administreras i en dos av 1 g en gång.
 • Om acne vulgaris måttlig läkemedel administreras i tabletter om 500 mg en gång / dag under 3 dagar, sedan 500 mg en gång per vecka under 9 veckor. Rubrik dos - 6, bör den första veckodosen tas vid 7 dagar efter den första dagliga dosen (dag 8 från början av behandlingen), nästa 8 doser per vecka bör tas med ett intervall på 7 dagar.

Sumameds suspension för oral administrering är ordinerad för barn i åldern 6 månader till 3 år.

 • Suspension ges oralt 1 gång / dag, 1 timme före eller 2 timmar efter att ha ätit. Efter att ha tagit drogen Sumamed, måste ett barn nödvändigtvis erbjuda att dricka några sippor av vatten så att han kan svälja resterna av suspensionen.
 • Innan varje intag av läkemedlet skakas innehållet i flaskan noggrant tills en homogen suspension erhålles. Om den erforderliga volymen av suspensionen inte har tagits bort från flaskan inom 20 minuter efter skakning, ska suspensionen skakas igen, ta den nödvändiga volymen och ge barnet.
 • Lämplig dos doseras medelst spruta till undvara division värde 1 ml och den nominella kapaciteten hos en suspension av 5 ml (100 mg av azitromycin), eller en doseringssked med en nominell kapacitet av suspension 2,5 ml (50 mg azitromycin) eller 5 ml (100 mg azitromycin), innesluten i en kartong packar ihop med flaskan.
 • Efter användning har sprutan (efter demontering) och mätskedan tvättats med rinnande vatten, torkat och förvarat på ett torrt ställe tills nästa dos Sumamed.
 • I infektioner i de övre och nedre luftvägarna, övre andningsorgan, hud och mjukvävnadspreparatet administreras vid 10 mg / kg en gång / dag under 3 dagar (en kurs dos 30 mg / kg).
 • Med faryngit / tonsillit orsakad av Streptococcus pyogenes ordineras Sumamed i en dos av 20 mg / kg / dag i 3 dagar. Kursdosen är 60 mg / kg. Den maximala dagliga dosen är 500 mg.
 • När Lyme-sjukdom (tidigt stadium borreliosis) - migratory erytem (erythema migräns) administreras i en dag i en dos av 20 mg / kg en gång / dag, och sedan 2 till 5: e dagar - en hastighet av 10 mg / kg / dag. Kursdosen är 60 mg / kg.

Till innehållet i en injektionsflaska avsedd att förbereda 20 ml av suspensionen (nominell volym) med användning av en spruta för utmatning 12 ml vatten och skakades tills en homogen suspension. Volymen av den erhållna suspensionen är ca 25 ml, vilken överstiger den nominella volymen med ca 5 ml. Detta tillhandahålls för att kompensera för den oundvikliga förlusten av suspensionen när läkemedlet doseras. Den beredda suspensionen kan förvaras vid en temperatur av högst 25 ° C i högst 5 dagar.

Hittade svurit fiende Svampspik! Nails kommer att rengöras om 3 dagar! Ta det.

Sumamed är ett nytt antibiotikum som fortfarande studeras!

Sumamed uppfanns för mer än 30 år sedan. Specialister tog drogen som ett nytt ord i antibiotikabehandling. Ett kraftfullt bredspektrum antibiotikum tycktes vara det perfekta botemedlet för att bekämpa infektion. Men över tiden, en ny outforskad sida av drogen, som något avkylde idealisternas fervor.

Innan du fortsätter läsa: Om du letar efter en effektiv metod att bli av med förkylning, faryngit, tonsillit, bronkit eller förkylning, var noga med att kontrollera denna del av webbplatsen efter att ha läst den här artikeln. Denna information har hjälpt många människor, vi hoppas också hjälpa dig! Så, nu återvänder vi till artikeln.

Så, till exempel, bara 2013 upptäckte amerikanska forskare Sumameds effekt på hjärtmuskeln, vilket kan vara potentiellt farligt. Det bör omedelbart noteras att sannolikheten för denna effekt är mycket låg och knappast överstiger hundra procent.

Låt oss försöka lista ut hur effektivt och säkert Sumamed är...

Skapelsens historia

Sumamed uppfanns av undersökningsgruppen för det kroatiska företaget Pliva. Det kan noteras att i nästan 100 år har Pliva varit en speciell stolthet av kroater. Företaget anställde enastående forskare, bland vilka var den kroatiska nobelprisvinnaren i kemi 1975 Vladimir Prelog.

En grupp kemister från Zagreb, som lyckades syntetisera azitromycin (Sumameds aktiva substans), har också uppnått världsomspännande erkännande. 2000 ledde forskare av Dr. Slobodan Đokić blev ägare till den prestigefyllda utmärkelsen av American Chemistry Society Heroes of Chemistry för uppfinningen av azitromycin.

Kroatien tar stolthet på listan i nio länder där deras egna ursprungliga antibiotika syntetiserades. Fram till idag är azitromycin eller sumamed den viktigaste läkemedelsprodukten som uppfunnits i Kroatien. Och en av de viktigaste - i världen.

Sumamed går planeten

Sumamed används över hela världen. År 2010 blev azitromycin det mest populära antibiotikumet i USA. Enligt experter är intäkterna från försäljningen av det ursprungliga azitromycinet cirka 1,5 miljarder dollar per år.

Exklusiva rättigheter till försäljningen av azitromycin i Amerika är läkemedelsgiganten Pfizer. Därför tillverkas Sumamed i USA under varumärket Zithromax.

Men i vissa europeiska länder är Sumameds popularitet inte så uppenbart. Till exempel, i Sverige, föreskrivs azitromycin endast i 4% av fallen, även om makrolider är en populär grupp av antibiotika och står för upp till 30% av alla recept för antibakteriella medel.

Världshälsoorganisationen har dock inkluderat Sumamed i listan över viktiga läkemedel.

Antibiotikum Sumamed: En levande representant för makrolider

Mycket ofta när vi beskriver antibiotika möter vi namnet på en hel klass av droger. Och om penicilliner nämns, har de flesta av läsarna föreningar med Ian Fleming, ordet "makrolider" ser som regel ut som en krypterad rebus.

Så, låt oss dechiffrera denna abracadabra. Den antibiotiska makroliden innehåller i sin kemiska struktur en laktonring bestående av 14-16 medlemmar. Alla preparat från denna grupp har ett liknande spektrum av aktivitet och därför indikationer. Men Sumamed slås ut ur den harmoniska raden av makrolider för nästan alla indikatorer.

Sumamed är det första antibiotikumet från en ny underklass av makrolider med en 15-ledad laktonring-azalider. Han är en följd av erytromycin, men på grund av skillnader i den kemiska strukturen har den mycket mer aktivitet mot många bakterier.

Dessutom skiljer Sumamed från andra droger av makrolidgruppen genom långsam eliminering från kroppen. På grund av den här egenskapen kan vi framgångsrikt behandla olika infektioner på 3-5 dagar, endast ett antibiotikum en gång om dagen. Erytromycin står inte för någon jämförelse med Sumamed i detta avseende. För framgångsrik behandling ska Erythromycin tas tre gånger, eller till och med fyra gånger om dagen, och behandlingstiden kan ta upp till två veckor.

Sumamed komposition och former

Sumamed är handelsnamnet på antibiotikumet azitromycin, som används i form av ett kemiskt resistent dihydrat.

Företaget Pliva erbjuder många former av release av Sumamed.

Tableted och encapsulated Sumamed former

 • Sumamed tabletter med innehållet av azitromycin 500 mg;
 • Sumamed kapslar 250 mg;
 • Sumamed tabletter 125 mg.

Sumamerade tabletter är filmdragerade. Sumameds förpackning innehåller den minsta mängd tabletter som behövs under behandlingsperioden: Sumamed 500 mg innehåller 3 tabletter, medan 250 mg och 125 mg innehåller 6 tabletter eller kapslar.

Sumamed Suspension for Children

Företaget Pliva producerar ett brett utbud av barns suspensioner Sumamed. I detta fall består skillnaderna mellan olika former inte bara i dosen utan också i volymen av den färdiga suspensionen. Läkaren kan välja frisättningsform och barnets ålder och svårighetsgraden av sjukdomen. Sumamed, liksom de allra flesta andra antibiotika, kollapsar snabbt i upplöst tillstånd. Därför framställs Sumamed suspensioner före användning och är tillgängliga som ett torrt pulver. Så, låt oss lista barnens former av Sumamed:

 • Sumamed innehållande 100 mg azitromycin i 5 ml suspension (volym av det färdiga läkemedlet - 20 ml);
 • Sumamed forte innehåller 200 mg antibiotikum i 5 ml av läkemedlet (volymen av suspensionen är 15 ml);
 • Sumamed Fort 200 mg i 5 ml, volym 30 ml;
 • Sumamed Fort 200 mg i 5 ml, volym - 37,5 ml.

Injicerbar form

För behandling av allvarliga sjukdomar produceras en injektion Sumamed. Denna form av frisättning används oftast på ett sjukhus. Parenteral Sumamed finns i form av ett pulver, från vilket suspensionen bereds före användning.

"Smart antibiotikum"

Den höga effekten av azitromycin och den korta behandlingen i de flesta infektioner beror på läkemedlets farmakokinetiska egenskaper.

Sumamed absorberas snabbt och enkelt, uppnår en topp (maximal) koncentration i blod och vävnader så tidigt som 2,1-3,2 timmar efter oral administrering. I detta fall kan azitromycin i motsats till många andra antibiotika tränga igenom cellmembranen. På grund av denna sällsynta egenskap är Sumamed effektiv mot intracellulära patogener, vilket inkluderar klamydia.

Sugas i blodet, kommer läkemedlet mycket snabbt direkt till infektionsstället. Nivån av antibiotikum i de drabbade vävnaderna är ungefär 25-30% större än hos de friska.

Dessutom är azitromycin väl fördelat i lipiderna och absorberas därför snabbt av vävnaderna. Sammanlagt Sumamed koncentration i vävnader är 50 gånger högre än innehållet i blod.

Azitromycin utsöndras från kroppen i flera dagar. Tack vare en lång halveringstid kan läkemedlet tas en gång om dagen, och behandlingsförloppet är från en till fem dagar.

Och det sista jag vill nämna i det här avsnittet. Sumamed avser syrafasta droger. Detta innebär att det inte bryts ner i magsyrakloridsmedlet och behöver inte ytterligare skydd.

Sumamed: Spektrum av antibakteriell aktivitet hos läkemedlet

Sumamed är effektiv mot många patogena mikroorganismer. Både kliniskt och in vitro har azitromycin visat sig vara aktiv i ett brett spektrum av patogener, inklusive:

 • Staphylococcus aureus;
 • streptokocker;
 • pneumokocker är orsakssambandet till lunginflammation;
 • orsaksmedel av Haemophilus influenzae Haemophilus infektion;
 • Moraxella;
 • orsaksmedlet av gonorré Neisseria gonorrhoeae;
 • klamydia - Chlamydophila pneumoniae och Chlamydia trachomatis;
 • mykoplasma.

Separat skulle jag vilja notera Sumameds höga aktivitet i förhållande till meticillinkänsliga stammar av streptokocker. Dessa mikroorganismer, resistenta mot många antibiotika, orsakar allvarliga nosokomiella infektioner. Efter uppfinningen av azitromycin blev det möjligt att snabbt och effektivt behandla den farligaste sjukhusens lunginflammation och andra sjukdomar.

För vissa mikroorganismer visades Sumameds aktivitet endast in vivo, det vill säga in vitro. Erfarenhet av den kliniska användningen av azitromycin vid infektioner är fortfarande inte tillräckligt. Denna grupp av mikroorganismer innefattar:

 • beta-hemolytiska streptokocksgrupper C, F, G;
 • streptokockgruppsviridans;
 • orsaksmedel av pertussis Bordetella pertussis;
 • ureaplasma;
 • legionella.

Indikationer för användning av Sumamed

Bland indikationerna för användning av Sumamed - många infektionssjukdomar. De orala formerna av Sumamed, det vill säga kapslar, tabletter eller suspension är indicerade för milda och måttliga sjukdomar. Tunga former av infektioner behandlas som regel på sjukhus, bland annat med hjälp av injektionsformer.

Specificiteten för azitromycin är dess höga aktivitet mot gram-negativa, gram-positiva och andra mikroorganismer, t ex klamydia. På grund av dessa egenskaper används läkemedlet för olika infektioner: andningsorgan, urinogenital, postkirurgisk.

Låt oss titta närmare på de viktigaste sjukdomarna som behandlas med Sumamed.

Sjukdomar i andningsorganen

 • akuta bakteriella exacerbationer av COPD - kronisk obstruktiv lungsjukdom - associerad med en hemofil stång, mora-cell eller streptokocker;
 • akut bakteriell sinusit (inflammation i nässlemhinnan);
 • samhällsförvärvad lunginflammation, som är viktiga patogener Chlamydophila pneumoniae, Haemophilus influenzae, mykoplasma och streptokocker (Mycoplasma pneumoniae och Streptococcus pneumoniae). Sumamed fungerar väldigt bra mot alla dessa mikroorganismer.

Det bör noteras att Azitromycin rekommenderas inte för lunginflammation hos försvagade patienter som är immunsupprimerade, äldre människor som behöver läggas in på sjukhus på grund av svår sjukdom eller sjukdomstillstånd. I sådana fall fattas beslutet att välja ett antibiotikum baserat på patientens individuella data.

 • faryngit och tonsillit (inflammation i slemhinnan och tonsiller) orsakad av Streptococcus Streptococcus pyogenes. Guldstandarden för dessa sjukdomar anses vara penicillin-antibiotika. I fallet med direkta kontraindikationer för användningen av läkemedel med första linjen visas emellertid Sumameds ansökan.

Således kan Sumamed ordineras och med angina, men oftast är denna tidpunkt förknippad med en allergi mot Amoxicillin.

Sumamed visas i okomplicerade hudinfektioner orsakade av Staphylococcus aureus och streptococcus Streptococcus pyogenes och Streptococcus agalactiae.

Borreliosis eller Lyme sjukdom

Valfria läkemedel för denna bakterieinfektion är antibiotika från gruppen penicilliner och cefalosporiner. Men nyligen har övertygande bevis erhållits av Sumameds effektivitet i de inledande stadierna av fästburna borrelioser. Observera att azitromycin endast indikeras vid sjukdomens ringformiga migrationsform.

STD: Sumamed som ett läkemedel av val

Under den mycket ofarliga förkortningen av STD: er är de mest oskyldiga infektionerna, som tidigare var kända, enkelt och tydligt artificiella sjukdomar dolda. Så, STDs är de sjukdomar som överförs sexuellt.

Sumamed utmärks av hög aktivitet mot orsakerna till vissa STD: er, nämligen klamydia och gonorré. Så högt som med chlamydiosis azitromycin används som ett läkemedel av val och även ibland som en del av monoterapi.

Det bör noteras att Sumameds effekt vid höga doser kan maskera symtomen på syfilis. Därför, före behandling av inflammatoriska sjukdomar, uretrit (inflammation i urinröret), cervicit (inflammation i livmoderhalsen) bör vara en differentiering av patogenen. Enkelt uttryckt, måste du se till att inflammation i urogenitalsystemet orsakade inte av Treponema pallidum - den smittämnen av syfilis.

Jag skulle vilja varna särskilt desperata patienter som har diagnostiserats med chlamydia eller gonorré, från fristelsen för självbehandling av Sumamed. Trots den höga känsligheten hos smittämnen av dessa infektioner Chlamydia trachomatis och Neisseria gonorrhoeae mot azitromycin, inte värt risken och ta medicinen på måfå.

Faktum är att med otillräckligt hög dos eller relativt kort behandlingstid föreligger en väsentlig risk för att mikroorganismer anpassas till antibiotikumet. Om detta problem händer, kommer det att bli ännu svårare att bota dessa, uppriktigt sagt, inte de mest oskyldiga infektionerna.

Därför bör man omedelbart börja behandlingen, när den isolerar orsaket av klamydia eller gonorré, vilket bör ordineras av en behörig läkare. Det rätta behandlingsprogrammet, inklusive Sumamed, strikt genomförande av rekommendationer från en specialist - och inom några veckor kan du glömma bort dessa obehagliga sjukdomar.

Sumamed dosering för barn

Sumameds barnsuspension, liksom vuxna former, ska tas antingen en timme före måltiden eller efter att ha ätit. Detta krav beror på att biotillgängligheten för azitromycin minskar vid samtidig applicering med mat.

Barnens doser av läkemedlet beror på typ av sjukdom. Enligt bruksanvisningen för Sumamed är dosen för barn:

 • med akut otitis media - 30 mg azitromycin per kg kroppsvikt en gång eller 10 mg per kg i tre dagar;
 • med akut bakteriell bihåleinflammation - 10 mg per 1 kg vikt i tre dagar;
 • Vid lunginflammation i gemenskapen är den rekommenderade dosen Sumamed suspension 10 mg per kg kroppsvikt en gång dagligen på den första behandlingsdagen. Därefter minskar dosen av azitromycin till 5 mg per kg kroppsvikt och behandlingsförloppet är i regel inte längre än fem dagar.

Information som inte finns i handboken, eller hur mycket kostar Sumameds suspensioner?

Med tanke på mångfalden av Sumameds barnformer är det ibland svårt att förstå hur mycket av suspensionen som behövs för behandlingsperioden.

Låt oss försöka systematisera informationen lite och tydligt visa hur många milliliter av suspension som behövs för standardbehandlingsregimer.

Med tonsillit används Sumamed enligt ett annat schema, därför är suspensionens volym något annorlunda. Det beräknas baserat på behandlingstiden med Azithromycin 200 mg i 5 ml suspension i fem dagar. Låt oss upprepa: Barn av alla åldrar med bakteriell faryngit och tonsillit kräver Sumameds suspension av en stor dosering (200 mg / 5 ml).

Sumamed Children's Suspension: Hur raseras ordentligt?

Vid första behandlingen av instruktionerna till barnets upphängning Sumamed är många föräldrar förvånade. Faktum är att vid en första synpunkt, när man odlar ett antibiotikum, sker en mycket mystisk omvandling som strider mot fysikens lagar. När allt eftersom den rekommenderade volymen av vatten tillsätts till pulvret ökar den totala suspensionen nästan dubbelt.

Detta faktum leder ofta föräldrar till en dumhet och tvivlar på att instruktionerna är korrekta eller i deras intellektuella förmågor.

Faktum är att det inte finns något fel i annoteringen. På grund av egenskaperna hos hjälpämnena som ingår i Sumamed ökar den slutliga volymen av suspensionen efter tillsats av lösningsmedlet.

Innan du växer Sumamed pulver måste du förbereda kallt kokt vatten. Helt lämpligt vatten med hög renhet. Med hjälp av sprutan, som är fäst vid varje Sumamed-paket, är det nödvändigt att mäta mängden lösningsmedel som anges i anvisningarna till beredningen:

 • för att erhålla 15 ml suspension Sumamed forte tar det 8 ml vatten;
 • För att erhålla 20 ml suspensionen tillsätt 12 ml vatten;
 • att få 30 ml räcker för 14,5 ml vatten;
 • för erhållande av 37,5 ml av läkemedlet är endast 16,5 ml vatten tillräcklig.

Efter tillsats av vatten är det viktigt att skaka injektionsflaskan försiktigt och försök att få den mest homogena suspensionen.

Reglerna för mottagande och lagring av Sumameds upphävande

Sumameds upphängning, som alla andra tvåkomponentsystem, är ojämn. Azitromycin är praktiskt taget olösligt i vatten, varför preparatets flytande former är suspensioner - suspensioner av den aktiva substansen i ett lösningsmedel (vatten).

Antibiotikumet är mycket tyngre än vatten, och det sätter sig snabbt på botten av flaskan. Därför, innan du tar emot Sumameds suspension, är det, liksom någon annan suspension, mycket viktigt att uppnå maximal möjlig fördelning av azitromycin i vatten. Endast i detta fall kommer doseringen att vara enligt anvisningarna i anvisningarna.

Förvara den färdiga suspensionen vid rumstemperatur. Observera att temperaturen över 25 graders rum inte kan ringas. Om termometerns kolumn överskrider dessa siffror ska du placera medicinflaskan på den "varma" hyllan i kylskåpet, där medeltemperaturen inte understiger 8-10 grader Celsius.

Från vilken ålder är Sumamed Safe: Dessa instruktioner för användning

Enligt informationen som anges i anvisningarna till Sumamed indikeras läkemedlet i form av ett barns suspension, för barn äldre än 6 månader. I praktiken används Sumamed för att behandla barn, vars vikt överstiger 5 kg-märket. Det bör noteras att endast neonatologer och barnläkare är engagerade i behandling av nyfödda och barn under sex månader.

Summan dosering av 125 mg kan tas redan från 3 års ålder om barnet kan svälja pillret. Dessutom är Sumamed i tabletter för barn att föredra om barnet är mycket känsligt för olika smaker som innehåller suspensioner.

Sumamed för vuxna: hur mycket att ta

I instruktionerna för Sumamed-ansökan anges doseringsdoser för vuxna och barn som väger över 45 kg. Experter betonar att barn över 12 år redan kan ta vuxna doser av azitromycin.

Behandlingstiden för Sumamed beror på infektionens lokalisering och svårighetsgrad.

- Andningsorganen och hudinfektioner

Den genomsnittliga statistiska behandlingen av dessa sjukdomar ger en tre dagars behandlingskurs på en Sumamed tablett med en dos av 500 mg. Den så kallade kursdosen är 1,5 gram.

- Urogenitala infektioner orsakade av Chlamydia trachomatis

Enligt officiella uppgifter, som ges i instruktionerna till den ursprungliga Sumamed, med en okomplicerad process är ett gram azitromycin tillräckligt för att fullständigt eliminera patogenen. Ett sådant "underlättat" system används emellertid om infektion har inträffat ganska nyligen.

Observera att chlamydialinfektion vanligtvis diagnostiseras efter en viss tid efter infektion. Således är det hos de flesta patienter redan chlamydia som detekteras i det kroniska skedet.

Baserat på dessa data kan vi dra en enkel slutsats. I regel omfattar hela behandlingen av chlamydia Sumamed i höga doser, varaktigheten av samma behandling fastställs individuellt.

Med Borreliosis är Sumamed vanligtvis ordinerat på den första behandlingsdagen en gång i en dos av 1 gram och från 500 till 500 mg. Den totala dosen av azitromycin i sådana fall är 3 gram.

Självmedicinering med antibiotika: försiktighet - betyder väpnad

Du kommer säkert ihåg att antibiotika hör till receptbelagda läkemedel. Och Sumamed är naturligtvis inget undantag från reglerna.

Det är omöjligt att köpa Sumamed utan recept i hela världen. Dessutom, tyvärr, några länder i det tidigare Sovjetunionen. Endast hos oss tills nu behandlas antibiotika "för eventuella brandfall".

Jag skulle vilja varna patienter som "diagnostiserade" en bakteriell infektion, men bestämde samtidigt aktivitetsspektrumet och "urladdade" sig själva, till exempel azitromycin. Tilldela rätt någon antibakteriell beredning kan bara vara specialist.

Amatör kan lätt förvirra bakteriell infektion med virus, vilket är okänsligt för antibiotika alls. Dessutom finns det en potentiell fara att producera okänsliga bakteriestammar som en följd av en felaktig behandlingskurs. Och naturligtvis får vi inte glömma bort de möjliga biverkningarna, vars sannolikhet ökar många gånger med otillräcklig dosering.

Så, om du verkligen vill läka och inte köra kroppen i ett blindt hörn, varifrån det är svårt att hitta en utväg, överlåta behandlingen till Sumamed läkare.

Kontraindikationer för behandling av Sumamedom

Sumamed är kontraindicerat i:

- Individuell överkänslighet mot azitromycin.

Sannolikheten för en sådan reaktion är ganska liten och är mindre än 1%. Som regel utvecklas en individuell reaktion hos de patienter som redan har haft allergier mot läkemedel.

Om patienten har haft en reaktion på erytromycin eller andra antibiotika från makrolidgruppen är sannolikheten för allergi mot Sumamed extremt hög och läkemedlet rekommenderas inte för användning.

- Cholestatic gulsot i historien, associerad med behandling av Sumamed

Om du utvecklat kolestatisk gulsot mot bakgrunden av den tidigare behandlingen med azitromycin, är det osannolikt att läkaren någonsin skriver till dig Sumamed.

Graviditet och Sumamed: när du inte kan utan ett antibiotikum

Vi har redan talat om att azitromycin lätt tränger in i kroppens mest mångsidiga vävnader på grund av sin utmärkta löslighet i lipider. Och naturligtvis är det inte ett problem att övervinna placentalbarriären för ett sådant allestädes närvarande antibiotikum.

För flera år sedan undersökte en grupp forskare effekten av azitromycin på reproduktionssystemet hos laboratorie-råttor och möss. Under försöket administrerades gravida kvinnor av försöksdjur en absolut fantastisk dos Sumamed. Det verkar som om ingen organism skulle klara belastningen av Sumameds 200 mg per kg kroppsvikt per dag. Laboratoriska råttor blir dock inte vana vid ödets komplexitet. Föreställ dig att forskarna i slutet av studien inte registrerade en enda biverkning av azitromycin på fostret!

Genomförande av samma kliniska prövningar som studerar läkemedlets effekt på graviditeten hos människor innebär vissa svårigheter. När allt kommer omkring kan frivilliga i det här fallet helt enkelt inte hitta. Så farmakologerna är nöjda med data från experiment på djur. Ett läkemedel faller i den så kallade kategorin B och rekommenderas för användning hos gravida kvinnor, om fördelarna för kvinnor är högre än den möjliga risken för komplikationer för barnet.

Den beprövade extremt låga toxiciteten hos Sumamed tillsammans med uppmuntrande experimentella data på laboratorierådor gjorde det möjligt att använda läkemedlet hos gravida kvinnor. Vi tillägger att WHO - Världshälsoorganisationen - rekommenderar Sumamed som ett första läkemedel för behandling av klamydia hos gravida kvinnor. Och detta faktum tjänar som ett slags bevis på säkerheten för azitromycin för ett barn.

Vi tillägger att behandling av klamydia i de flesta fall utförs under graviditetens andra trimester (efter 20 veckor), då alla barnets organ redan har bildats.

Separat vill jag notera att användningen av azitromycin hos ammande kvinnor inte har studerats hittills. Dessutom har forskare ännu inte bevisat själva faktumet att Sumameds penetration i bröstmjölk. Trots detta kvarstår risken för att barnet utsätts för antibiotika, så det rekommenderas inte att använda denna medicin när du ammar.

Vi behandlar en infektion, vi får en dysbakteriöshet. Diarré på grund av Sumameds behandling

En av de vanligaste biverkningarna när man tar de flesta antibiotika är diarré. Svårighetsgraden av diarré kan vara annorlunda: från mindre till mycket svår, åtföljd av uttorkning och krävande medicinering.

Det tillstånd som vi brukar betrakta som en dysbakteriär mot bakgrund av antibiotikabehandling är faktiskt en pseudomembranös kolit. Dess orsak är en förändring i tarmflorans sammansättning och tillväxten av opportunistiska bakterier. Som regel utvecklas antibiotikarelaterad diarré som ett resultat av reproduktion av Clostridium Difficile Clostridia, som producerar två ganska potenta toxiner.

Riskgruppen för utveckling av kolit inkluderar patienter med diarré mot bakgrund av någon annan antibiotikabehandling i anamnesen. Det vill säga, om behandling med antibakteriella läkemedel åtföljdes av diarré, är sannolikheten för en återkommande biverkning ganska hög.

När pseudomembranös kolit inträffar krävs akut medicinsk rådgivning, som först och främst bör överväga frågan om det är lämpligt att ytterligare behandling av Sumamed.

Vid allvarlig antibiotikarelaterad diarré krävs läkemedelsuttag. Konstigt som det kan tyckas, men för att bekämpa clostridia bör man välja ett annat antibiotikum som är aktivt specifikt för Clostridium Difficile. Dessutom är det i allvarliga fall nödvändigt med rehydreringsterapi, som syftar till att återställa vatten-saltbalansen i den dehydrerade organismen.

Separat vill jag påpeka att när det finns tecken på pseudomembranös kolit är det omöjligt att ta antidiarrhoale preparat som innehåller loperamid (till exempel, Imodium). Läkemedel av denna grupp bidrar till den fortsatta tillväxten av patogena bakterier. Ta inte och älskas av många antibiotika Levomycetin.

En idealisk lösning på det här obehagliga fenomenet finns hos den behandlande läkaren. Och ingen annan.

Biverkningar: vad kan förväntas under eller efter behandlingen?

Vi har redan noterat att Sumamed i allmänhet tolereras väl. Sannolikheten för biverkningar finns dock vid behandling av några läkemedel. Och även om placebo inte är ett undantag till denna regel, är antibiotikumet ännu mer.

Företaget Pliva studerade biverkningarna i samband med behandling med Sumamed, under många år. Alla fall registrerades noggrant. Låt oss försöka lista de viktigaste biverkningarna av azitromycin.

Mer än 10% av Sumameds behandling är noterade:

 • Dyspeptiska fenomen: flatulens, illamående, mindre ofta - kräkningar och mindre diarré. Dessa manifestationer är i regel lätt korrigerade och kräver inte att läkemedlet återkallas.

I 1-10% av behandlingen av Sumamed är registrerade:

I 0,1-1% av fallen med mottagning av Sumamed är möjliga:

Mindre än 0,1% av behandlingen med Sumamed är möjliga:

En av biverkningarna, som orsakade en ganska uppvärmd diskussion av både infektionssjukdomar och kardiologer, är en ökning av QT-intervallet på ett elektrokardiogram. Detta förskjutning i EKG manifesteras av arytmi eller ventrikulär takykardi.

Vi nämnde redan att amerikanska forskare 2013 visade en varning om de möjliga effekterna av azitromycin på hjärtmuskeln. Den potentiella risken för arytmier, inklusive extremt farliga, dödsfall, är särskilt uttalad hos patienter som tar antiarytmiska läkemedel.

Sumameds troliga inflytande på hjärtrytmen bevisas återigen av det faktum att antibiotika endast ska tas på recept och under noggrann övervakning av en läkare.

Analoger av Sumamed: Vad ska man välja?

Så tidigt som 15 år sedan kunde en eller två analoger av Sumamed hittas i apotek. Idag kan läkemedelsmarknaden sägas vara övermättad med generika av azitromycin.

Det finns så många analoger att det inte är en lätt uppgift att lista dem. Därför noterar vi bara de analoger som Sumamed har förtjänat positiv feedback från både läkare och patienter.

Traditionellt produceras högkvalitativa generika i Europeiska unionen. Bland dem är en värdig plats ockuperad av:

 • Hemomycin är en produkt från det serbiska företaget Hemofarm, som kännetecknas av ett mycket demokratiskt pris med utmärkt kvalitet.
 • Azicid producerad av det tjeckiska företaget Zentiva.

Indiska motsvarigheter Sumamed kombinerar ett relativt lågt pris, men ofta lämnar kvaliteten på vissa droger mycket att önska. I våra apotek kan du köpa:

Ryska motsvarigheter idag konkurrerar med europeiska generiker:

 • Azitrox, tillverkare - Pharmstandard;
 • Zitrolid producerad av Valent;
 • Zi-Factor ("Veropharm");
 • Ekomed, företaget Avva Rus;
 • AzitRus.

Separat vill jag notera det absolut enastående läkemedlet producerat av läkemedelsproblemet Pfizer, - Zetamaks retard. Det är tillgängligt som speciella mikrosfärer, från vilka azitromycin frisätts långsamt. Distinguishes denna generiska helt enkelt en fantastisk halveringstid, tack vare vilken Zetamax behandlingsschema är lakonisk och enkel. Normalt behandlingssätt med läkemedlet är en enstaka dos i en dag.

Slutligen, låt oss komma ihåg lagringsförhållandena för azitromycin. För att bevara läkemedlets egenskaper är det tillräckligt att sätta förpackningen i en sluten garderob, otillgänglig för barn.

Artikeln ovan och kommentarer skrivna av läsare är rent informativa och kräver inte självhantering. Kontakta en specialist om dina egna symtom och sjukdomar. När du behandlar med något läkemedel som riktlinje, använd alltid instruktionerna som medföljer det i paketet, såväl som din läkares rekommendationer.

För att inte missa nya publikationer på webbplatsen är det möjligt att ta emot dem via e-post. Prenumerera.

Vill du bli av med dina sjukdomar i näsan, halsen, lungorna och förkylningarna? Var noga med att kolla här.

Det är också värt att uppmärksamma andra mediciner:

Sumamed: bruksanvisningar

Innan du köper antibiotikum Sumamed bör du noga läsa bruksanvisningen, användningsförfarandena och dosen samt annan användbar information om läkemedlet Sumamed. Webbplatsen "Encyclopedia Diseases" hittar du all nödvändig information: instruktionerna på korrekt användning, rekommenderade dosen, kontraindikationer, och patient vittnesmål, tillämpar redan detta läkemedel.

Sumamed - Produktionsform, komposition, förpackning

Sumamed är ett antibiotikum av makrolidgruppen - azalid

Tabletter, filmdragerade cyan, rund, bikonvex, med en gravyr «PLIVA» på ena sidan och "125" - till en annan; på pausen - från vit till nästan vit.

azitromycindihydrat 131,027 mg,

vilket motsvarar innehållet av azitromycin 125 mg

Hjälpämnen: dibasiskt kalciumfosfat vattenfria - 29.873 mg hypromellos - 1,5 mg majsstärkelse - 12 mg förgelatinerad stärkelse - 12 mg, mikrokristallin cellulosa - 10 mg Natriumlaurylsulfat - 0,6 mg magnesiumstearat - 3 mg.

skalkompositionen: hypromellos - 3,4 mg färgämne indigokarmin (E132) - 0,1 mg, titandioxid (E171) - 0,56 mg, polysorbat 80 - 0,14 mg Talk - 2,8 mg.

6 st. - blåsor (1) - kartongförpackningar.

Tabletter, filmdragerade cyan, oval, bikonkav, graverade «PLIVA» på ena sidan och "500" - till en annan; på pausen - från vit till nästan vit.

azitromycindihydrat 524,109 mg,

vilket motsvarar innehållet av azitromycin 500 mg

Hjälpämnen: dibasiskt kalciumfosfat vattenfria - 93.891 mg hypromellos - 6 mg majsstärkelse - 48 mg förgelatinerad stärkelse - 40 mg Mikrokristallin cellulosa - 33,6 mg natriumlaurylsulfat - 2,4 mg Magnesiumstearat - 12 mg.

skalkompositionen: hypromellos - 13,6 mg, indigokarmin färgämne (E132) - 0,4 mg, titandioxid (E171) - 2,24 mg, polysorbat 80-0,56 mg Talk - 11,2 mg.

3 st. - blåsor (1) - kartongförpackningar.

Kapslar hårda gelatinösa, №1, med det blå fallet och ett blått lock; Kapslarnas innehåll är ett pulver eller en komprimerad massa från vit till ljusgul, sönderdelning när den pressas.

azitromycindihydrat 262,05 mg,

vilket motsvarar innehållet av azitromycin 250 mg

Hjälpämnen: Mikrokristallin cellulosa - 43,95 mg, natriumlaurylsulfat - 1,4 mg, magnesiumstearat - 12,6 mg.

Sammansättningen av hårda gelatinkapslar №1 *: (gelatin - q.s., titandioxid (E171) - q.s., indigo - q.s.) - 75 mg.

6 st. - blåsor (1) - kartongförpackningar.

Pulver för beredning av suspension för förtäring 100 mg / 5 ml från vit till gulaktig vit, med en karakteristisk lukt av jordgubb; efter upplösning i vatten - en homogen suspension av en gulvitt färg med en karakteristisk lukt av jordgubbe.

azitromycindihydrat ** 25,047 mg,

vilket motsvarar innehållet av azitromycin 23,895 mg

Hjälpämnen: sackaros ** - 929.753 mg, natriumfosfat - 20 mg, giproloza - 1,6 mg Xantangummi - 1,6 mg Jordgubbssmak - 10 mg titandioxid - 5 mg kolloidal kiseldioxid - 7 mg.

20,925 g - flaskor (1) av högdensitetspolyeten med en 50 ml polypropylen säkert lock komplett med doseringssked och / eller en spruta för utportionering - packs kartong.

* Kapslar innehåller svaveldioxid 200 ppm som konserveringsmedel;

** värden från beräkningen av ämnets teoretiska aktivitet 95,4%; mängden sackaros kan variera beroende på azitromycins faktiska aktivitet.

Sumamed - Farmakologisk aktivitet

sumamed Är ett bredspektrum antibakteriellt medel, azalid, som verkar bakteriostatiskt. Koppling till ribosomernas 50S-subenhet, hämmar peptidtranslokas vid översättningsstadiet, undertrycker proteinsyntes, saktar tillväxten och multiplikationen av bakterier, vid höga koncentrationer har en bakteriedödande effekt. Effekter på extrakorporeala och intracellulära patogener.

Den aktiva substansen i Sumamed aktiv mot grampositiva mikroorganismer: Streptococcus spp. (Grupperna C, F och G, med undantag av erytromycin resistent), Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Streptococcus agalactiae, Streptococcus viridans, Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus; Gramnegativa bakterier: Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Bordetella pertussis, Bordetella parapertussis, Legionella pneumophila, Haemophilus ducreyi, Campylobacter jejuni, Neisseria gonorrhoeae och Gardnerella vaginalis; Vissa anaeroba bakterier: Bacteroides bivius, Clostridium perfringens, Peptostreptococcus spp; och Chlamydia trachomatis, Chlamydia pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, Mycobacterium avium komplex, Ureaplasma urealyticum, Treponema pallidum, Borrelia burgdorferi.

Läkemedlet är inaktivt mot gram-positiva bakterier, resistenta mot erytromycin.

Azitromycin absorberas snabbt från matsmältningskanalen, vilket beror på dess motståndskraft mot sur miljö och lipofilicitet. Efter oral administrering av 500 mg azitromycin uppnås maximal koncentration av azitromycin i blodplasma efter 2,5-2,96 timmar och är 0,4 mg / l. Biotillgängligheten är 37%.

Sumamed brunn tränger in i luftvägarna, organ och vävnader i urogenitalt kanalen (särskilt i prostatakörteln), i huden och mjuka vävnader. Den höga koncentrationen i vävnader (10-50 gånger högre än i blodplasma) och en lång halveringstid av azitromycin på grund av låg bindning till plasmaproteiner samt dess förmåga att tränga in i eukaryota celler och koncentrerades i en miljö med lågt pH som omger lysosomerna. Detta bestämmer i sin tur den stora uppenbara distributionen (31,1 l / kg) och hög plasma clearance.

Azithromycins förmåga att ackumulera huvudsakligen i lysosomer är särskilt viktigt för eliminering av intracellulära patogener. Det är bevisat att fagocyter levererar azitromycin till infektionsstället, där det frisätts under fagocytos.

Koncentrationen av azitromycin i infektionsfältet är signifikant högre än i friska vävnader (i genomsnitt 24-34%) och korrelerar med graden av inflammatoriskt ödem. Trots den höga koncentrationen i fagocyter påverkar azitromycin inte signifikant deras funktion.

Sumamed lagras i bakteriedödande koncentrationer av inflammation inom 5-7 dagar efter den sista dosen, vilket möjliggjort utvecklingen av korta (3-dagars och 5-dagars) behandlingskurer.

Utsöndring av azitromycin från plasma sker i 2 steg: halveringstid på 14-20 timmar i intervallet från 8 till 24 timmar efter läkemedelsadministrering och 41 timmar - inom området från 24 till 72 timmar, vilket medger användning av läkemedel en gång per dag.

Sumamed - Indikationer för användning

Infektionsinflammatoriska sjukdomar orsakade av mikroorganismer som är känsliga för beredningen:

- infektioner i övre luftvägarna och ENT-organen (faryngit / tonsillit, sinusit, otitis media);

- Infektioner i det nedre luftvägarna (akut bronkit, förvärring av kronisk bronkit, lunginflammation, inklusive de som orsakas av atypiska patogener).

- hud- och mjukvävnadsinfektioner (erysipelas, impetigo, sekundärt infekterade dermatoser, akne vulgaris måttlig svårighetsgrad (för tabletter));

- Inledningsskedet av Lyme-sjukdomen (borreliosis) - migrerande erytem (erytem migrans);

- Urinvägsinfektioner (uretrit, cervicit) orsakad av Chlamydia trachomatis (för tabletter och kapslar).

Sumamed - Kontraindikationer

Denna medicinering är kontraindicerad i:

- överkänslighet mot azitromycin, erytromycin, andra makrolider eller ketolider eller andra komponenter i läkemedlet;

- Överträdelser av leverfunktionen i allvarlig grad.

- samtidig mottagning med ergotamin och dihydroergotamin

- Barn under 12 år med kroppsvikt

- patienter med närvaro proaritmogennoe faktorer (särskilt hos äldre) - med medfödd eller förvärvad förlängning av intervallet QT, patienter som får terapi antiarytmika klass IA (kinidin, prokainamid) och III (dofetilid, amiodaron och sotalol), cisaprid, terfenadin, antipsykotika (pimozid), antidepressiva medel (citalopram), fluorokinoloner (moxifloxacin och levofloxacin), nedsatt med vatten och elektrolytbalansen, speciellt när hypokalemi eller hypomagnesemi med kliniskt signifikant bradykardi arytmi eller med allvarligt hjärtsvikt;

- med samtidig användning av digoxin, warfarin, cyklosporin;

- med diabetes mellitus (för pulver för beredning av suspension)

Sumamed - Dosering

Läkemedlet administreras oralt 1 gång / dag, minst 1 timme före eller 2 timmar efter att ha ätit, utan att tugga.

Vuxna och barn över 12 år med en kroppsvikt> 45 kg

Med infektioner i övre och nedre luftvägarna, ENT-organ, hud och mjuka vävnader, ordineras läkemedlet i en dos av 500 mg 1 gång / dag i 3 dagar, kursdosen är 1,5 g.

När Lyme-sjukdom (borrelios inledande skede) - erythema migräns (erythema migräns) läkemedel som administreras en gång / dag i 5 dagar: 1 dag - 1 g, och därefter två till fem dagar - 500 mg; kursdos - 3 g.

Urinvägsinfektion orsakad av Chlamydia trachomatis (uretrit, cervicit) med okomplicerad uretrit / cervicit läkemedel som administreras i en dos av 1 g (4 kapslar) en gång.

Läkemedlet administreras oralt 1 gång / dag, minst 1 timme före eller 2 timmar efter att ha ätit, utan att tugga.

Vuxna och barn över 12 år med en kroppsvikt> 45 kg

Med infektioner i övre och nedre luftvägarna, ENT-organ, hud och mjuka vävnader, ordineras läkemedlet i en dos av 500 mg 1 gång / dag i 3 dagar, kursdosen är 1,5 g.

Med akne vulgaris med måttlig svårighetsgrad ges läkemedlet i en dos av 500 mg 1 gång / dag i 3 dagar, därefter 500 mg en gång i veckan i 9 veckor. Kursdosen är 6 g. Den första veckodosen ska tas 7 dagar efter den första dagliga dosen (den 8: e dagen från behandlingens början). Följande 8 veckovisa doser ska tas i 7 dagar.

När Lyme-sjukdom (borrelios inledande skede) - erythema migräns (erythema migräns) läkemedel som administreras en gång / dag i 5 dagar: 1 dag - 1 g, och sedan 2 till 5: e dagar - 500 mg; kursdos - 3 g.

Urinvägsinfektion orsakad av Chlamydia trachomatis (uretrit, cervicit) med okomplicerad uretrit / cervicit läkemedel som administreras i en dos av 1 g (2 tabletter på 500 mg.) När.

Barn i åldern 3 till 12 år med kroppsvikt

sumamed

Beskrivningen är aktuell på 2015/09/08

 • Latinska namn: Sumamed
 • ATX-kod: J01FA10
 • Aktiv beståndsdel: Azitromycin (azitromycin)
 • producent: Pliva Hrvatska d.o.o. (Kroatien)

struktur

Kompositionen av beredningen av alla former innefattar den aktiva beståndsdelen azitromycindihydrat.

Sumamed i tabletter innehåller också sådana ytterligare ämnen: vattenfritt kalciumhydrofosfat, pregelatiniserat stärkelse, natriumlaurylsulfat, hypromellos, majsstärkelse, magnesiumstearat, MCC.

kapslar innehåller i sammansättningen av sådana ytterligare ämnen: natriumlaurylsulfat, MCC, magnesiumstearat.

pulver, från vilken suspensionen framställs innehåller sådana ytterligare ämnen: natriumfosfat, sackaros, giprolos, xantangummi, smak, kiseldioxidkolloid.

Typ av problem

Preparatet framställs i följande former:

 • Tabletter 125 mg - Bikonvex, rund, blå, med filmmembran. Det finns engravings "PLIVA"Och"125". Blisterförpackningen innehåller 6 tabletter.
 • Tabletter 500 mg - Bikonvex, oval, blå, med ett filmmembran. Vid pausen är tabletten vit. Det finns engravings "PLIVA"Och"500". Blisterförpackningen innehåller 3 tabletter.
 • kapslar av gelatin har ett blått hölje och ett blått lock, inuti kapseln finns ett pulver eller en massa som har en vit eller ljusgul färg. Blisteren innehåller 6 kapslar.
 • pulver, från vilken Sumameds suspension bereds, har en vit eller ljusgul färg. Det är granulärt, med arom av en banan eller körsbär. En homogen suspension bereds från pulvret. Innehålls i flaskor om 50 ml innehåller satsen en mätsked eller spruta för dosering.

Farmakologisk aktivitet

Sumameds botemedel - antibiotikum bakteriostatisk, en grupp antibiotika - makrolider, azalider. Har en antimikrobiell effekt av ett brett spektrum. Dess verkningsmekanism är baserad på förmågan att undertrycka syntesen av mikrobercellens protein. Till följd av detta minskar tillväxten och multiplikationen av bakterier. Vid höga koncentrationer verkar det som ett bakteriedödande medel.

Wikipedia berättar att den aktiva komponenten av läkemedlet visar aktivitet mot ett antal gram-negativa och gram-positiva anaerober, såväl som intracellulära mikroorganismer etc.

Man bör komma ihåg att mikroorganismer kan uppvisa resistens mot antibiotikumet eller, under tiden, förvärva sådan stabilitet. I början noteras resistens mot läkemedlet i gram-positiva aerober Staphylococcus spp., Enterococcus faecalis, i anaerober - Bacteroides fragilis, Gram-positiva bakterier som är resistenta mot erytromycin.

Farmakokinetik och farmakodynamik

Som abstrakt indikerar absorberas den aktiva substansen i kroppen snabbt, och dess fördelning sker också snabbt. Efter att ha tagit läkemedlet i en dos av 500 mg är biotillgängligheten 37%. Den högsta koncentrationen i blodet observeras efter 2-3 timmar, det är 0,4 mg / l. Proteinet binder till 7-50%.

Azitromycin kan penetrera cellmembranen, vilket gör läkemedlet användbart för infektioner orsakade av intracellulära patogener i kroppen. Fagocyter transporterar den till infektionsstället och sedan frisätts azitromycinet.

Kan passera genom de histohematologiska barriärerna. Koncentrationen i celler och vävnader är 10-50 gånger högre än i blodplasma. I infektionsfältet är koncentrationen av substansen högre än i de återstående vävnaderna.

Demetylerad i levern. Halveringstiden är 35-50 timmar. Från vävnader är eliminationshalveringstiden längre. Utgången är oförändrad, cirka 50% - genom tarmen, ca 6% = genom njurarna.

Indikationer för användning av Sumamed

Indikationer för användning av detta läkemedel är infektioner och inflammatoriska sjukdomar som orsakar mikroorganismer i kroppen som är känsliga för detta läkemedel:

 • infektioner som påverkar ENT-organ och övre luftvägarna (när sinuit, sinuit, tonsillit, otit och andra);
 • infektioner som påverkar nedre luftvägarna (bronkitakut, bronkit kronisk under perioden av exacerbation, lunginflammation, etc.);
 • acne vulgaris (medelstarkhet);
 • smittsamma sjukdomar i mjukvävnad (impetigo, mug och andra);
 • Lyme sjukdom (sjukdom i början)
 • infektionssjukdomar i det urogenitala området, provocerade Chlamydia trachomatis.

Kontra

Kontraindikationer för läkemedlet Sumamed är som följer:

 • ökad känslighet för komponenterna i åtgärden såväl som till erytromycin eller till ketoliden, antibiotika från gruppen makrolider;
 • nedsatt lever- eller njurfunktion;
 • ta emot medlen samtidigt som dihydroergotamin och ergotamin.

Ta inte piller eller kapslar 500 mg barn till 12 års ålder. Ta inte 125 mg tabletter till barn under 3 år. Ge heller inte sirap (suspension) till barn under 6 månader.

Med försiktighet Sumamed för vuxna ordineras när myasthenia gravis, kränkningar av lever och njurar, personer som har proaritmogena faktorer, de som genomgår behandling med antiarytmiska läkemedel klasser IA och III, patienter med hjärtsvikt i svår form, med fibrillering, bradykardi.

Biverkningar

Under antagning kan dessa biverkningar inträffa:

 • hematopoietiskt system: neutropeni, eosinofili, leukopeni; i mycket sällsynta fall - hemolytisk anemi, trombocytopeni;
 • infektionssjukdomar: candidiasis, faryngit, lunginflammation, andningssjukdomar, gastroenterit, rinit;
 • metabolism: anorexi;
 • nervsystemet: parestesi, irritabilitet, yrsel, dåsighet, huvudvärk, ett brott mot smak, sömnlöshet och andra;
 • allergiska reaktioner: urtikaria, överkänslighet, angioödem ödem;
 • synen av syn: nedsatt syn
 • Hörselorgan: Vertigo, hörselskada, tinnitus;
 • kardiovaskulärt system: En stark hjärtklappning, en minskning blodtryck, tidvatten blod att möta, ventrikulär takykardi;
 • matsmältningssystemet: diarré, kräkningar, illamående, buksmärtor, flatulens, gastrit, förstoppning, rapningar, uppblåsthet, dysfagioch andra;
 • andningsorganen: andfåddhet, blödning från näsan;
 • lever och gallvägar: hepatit, onormal leverfunktion, kolestatisk gulsot;
 • hud och subkutan vävnad: torr hud, dermatit, hudutslag, svettning, Stevens-Johnsons syndrom, erytem multiforme;
 • muskuloskeletala systemet: myalgi, osteoartrit, smärta i rygg eller nacke, artralgi;
 • reproduktionssystem: Dysfunktion av testiklar, metroragi;
 • urinvägarna: dysuri, smärta i njurarna, interstitiell nefrit;
 • andra biverkningar: illamående, asteni, trötthet, bröstsmärta, svullnad i ansiktet, feber;
 • förändring av ett antal laboratorieindikatorer.

Instruktioner för användning Sumamed (Metod och dosering)

Läkemedlet ska vara berusat 1 timme före måltid eller 2 timmar efter. Som regel tas medicinen en gång om dagen. Du behöver inte tugga tabletterna.

Sumamed tabletter, bruksanvisningar

I fallet med infektionssjukdomar i andningsorganen, ENT-organ patienten ska få 500 mg en gång om dagen i 3 dagar. Vid infektionssjukdomar i mjukvävnad och hud ska antibiotikumet tas på samma sätt.

Patienter med migrerande erytem föreskriva 1 g pengar på den första behandlingsdagen, inom de närmaste 4 dagarna - 500 mg.

vid smittsamma sjukdomar i genitourinvägarna föreskriva en dos på 1 g en gång.

I fallet med akne vulgaris föreskriva en dos på 500 mg en gång om dagen, du måste dricka tre dagar, varefter i 9 veckor måste du ta 500 mg av läkemedlet en gång i veckan.

Instruktioner för användning av Sumamed för barn

Barn på infektionssjukdomar i andningsorganen, ENT-organ, såväl som sjukdomar i mjukvävnader och hud föreskriva en dos vid beräkningen av 10 mg per 1 kg vikt en gång om dagen, 3 dagar. Sålunda bör barn som väger 18-30 kg få 2 tabletter av 125 mg per dag (250 mg), barn som väger 31-44 kg 3 tabletter (375 mg).

Barn, patienter tonsillit eller faryngit, inducerad av Streptococcus pyogenes, föreskriva en dos på 20 mg per kg kroppsvikt per dag i tre dagar.

vid Lyme sjukdom utse dosens första dag med en hastighet av 20 mg per 1 kg vikt per dag, därefter i fyra dagar vid beräkningen av 10 mg per 1 kg vikt en gång om dagen.

Susamed Sumamed, instruktioner för användning

Barnsirap (suspension) är indicerad för barn från 6 månader till 3 år. För att mäta dosen använder barn som väger upp till 15 kg en spruta, barn som väger över 15 kg, mäter dosen med en mätsked.

Barn på infektionssjukdomar i andningsorganen, ENT-organ, såväl som sjukdomar i mjukvävnader och hud ordinera en dos vid beräkningen av 10 mg per 1 kg av vikt en gång om dagen, drick 3 dagar.

Barn, patienter tonsillit eller faryngit, provokerade Streptococcus pyogenes, föreskriva en dos på 20 mg per 1 kg vikt per dag, drick 3 dagar.

vid Lyme sjukdom I första skedet utse dosens första dag med en hastighet av 20 mg per 1 kg vikt per dag, därefter i fyra dagar vid beräkningen av 10 mg per 1 kg vikt en gång om dagen.

Innan du använder, läs instruktionerna om hur du förbereder Sumamed-suspensionen. För detta görs 12 ml vatten till pulvret i flaskan med en spruta. Injektionsflaskans innehåll ska skakas väl. Förvara den färdiga produkten tillåten i 5 dagar vid en temperatur av högst 25 grader. Innan du tar barnen måste du skaka innehållet i ampullen. Doseringen av Sumamed ges till barn genom en sked eller spruta. Hur man växer Sumamed 100mg / 5ml, du kan lära av instruktionerna.

överdos

Om dosen överskreds avsevärt för vuxna eller barn, kan patienten ha illamående, diarré, kräkningar, också en person kan förlora sin hörsel ett tag. Symtomatisk behandling utförs.

interaktion

Samtidig administrering av antacida påverkar inte biotillgängligheten för azitromycin, men samtidigt minskar den maximala koncentrationen i blodet med 30%.

Samtidig mottagning av makrolider med substrat av P-glykoprotein leder till en ökning av koncentrationen av P-glykoproteinsubstratet i blodet.

Med samtidig administration av azitromycin och zidovudin har en liten effekt på glukuronidets farmakokinetik metabolit zidovudin. Vid samtidig användning av dessa läkemedel var en ökning av fosforyleringskoncentrationen zidovudin (metabolit, kliniskt aktiv) i mononukleära celler i perifert blod.

Det är en svag inverkan azitromycin med isoenzymer av systemet cytokrom P450.

Det rekommenderas inte att använda ergotalkaloider samtidigt med derivaten, eftersom det finns en teoretisk möjlighet att manifestera ergotism.

När både azitromycin och atorvastatin Det fanns inga förändringar i koncentrationerna av atorvastatin i blodet. Men efter marknadsföringen fanns det isolerade fall av rabdomyolys hos personer som samtidigt fick azitromycin och statiner.

Samtidig tillämpning cimetidin i en enstaka dos påverkar inte farmakokinetiken för azitromycin om cimetidin togs tidigast 2 timmar före azitromycin.

Det är ofta nödvändigt att övervaka protrombintiden om både azitromycin och antikoagulantia administreras indirekt oralt.

Det rekommenderas att försiktigt varna azitromycin och ciklosporin, om så krävs bör denna kombination övervaka koncentrationen av cyklosporin i blodplasma och genomföra dosjustering.

Vid samtidig administrering ändrades inte farmakokinetiken flukonazol, men samtidigt minskade den maximala koncentrationen av azitromycin. Det hade emellertid ingen klinisk betydelse, varför parallell applikation är tillåten.

Om både azitromycin och rifabutin, ibland finns det neutropeni. Relationen mellan dessa fenomen är emellertid inte på ett tillförlitligt sätt.

Vid samtidig behandling med makrolider och terfenadin Det är möjligt att utveckla en arytmi och förlänga QT-intervallet, för vilket Sumamed tabletter ska tas försiktigt i detta fall.

Försäljningsvillkor

Sumamed i apotek säljs på recept.

Förvaringsförhållanden

Tillverkaren rekommenderar att produkten skyddas från barn, lagringstemperaturen får inte vara högre än 25 ° C.

Utgångsdatum

Kapslar och Sumamed tabletter kan lagras i 3 år. Pulvret från vilket suspensionen framställs lagras i 2 år, den färdiga suspensionen kan lagras i 5 dagar.

Särskilda instruktioner

Ett botemedel används noggrant för att behandla personer med nedsatt leverfunktion, både mild och måttlig, eftersom det finns möjlighet att utveckla svår leverinsufficiens och fulminant hepatit.

Patienter som frågar läkare om huruvida Sumamed är ett antibiotikum eller inte, bör det noteras att detta är ett antibakteriellt läkemedel. Följaktligen krävs en konstant undersökning för utveckling av superinfektioner och närvaron av icke-mottagliga mikroorganismer. Det är viktigt att följa dosen som anges i instruktionerna och varaktigheten av behandlingen. Därför Sumamed ont i halsen hos vuxna och barn, såväl som behandling sinuit och andra sjukdomar kan endast utföras efter utnämningen av en läkare.

Vid långvarig behandling kan patienten utveckla pseudomembranös kolit.

Med användning av makrolider hos patienter var ökningen av hjärtrepolarisering, QT-intervallet. Som en konsekvens ökar risken för att utveckla hjärtarytmier.

Behandling med Sumamed kan leda till myastheniskt syndrom eller provocera en exacerbation myasthenia gravis.

Säkerhet och effektivitet vid administrering av Sumamed IV hos barn och ungdomar under 18 år är inte fastställd.

Människor som behöver begränsa natriumintag bör ta hänsyn till läkemedlets natriumhalt.

Försiktighet bör vidtas för att köra fordon och utföra andra åtgärder som kräver koncentration om patienten är i behandling med Sumamed.

Analoger av Sumamed

Det finns både dyrare och billigare Sumamed motsvarigheter. Vad kan ersätta läkemedlet, bestämmer endast den behandlande läkaren. Det finns följande analoger av detta läkemedel: azitromycin, Azitsin, Azitroks, Zomax, Azaks, Zitroks. Priset på analoger

Sumamed beror på tillverkaren, förpackningen. Till exempel, den ryska motsvarigheten till Sumamed azitromycin kostar flera gånger billigare. Men du borde inte använda ersättaren själv.

Sumamed eller Azithromycin - vilket är bättre?

azitromycin är Sumameds generiska läkemedel, respektive priset på azitromycin är lägre. Många patienter är intresserade av vad som är skillnaden mellan andra droger än kostnaden. Azitromycin, som en kopia, passerar inte alla studier och test, till skillnad från Sumamed. Sammansättningen av tablettskalorna kan också skilja sig åt i formuleringarna.

Sumamed eller Supraks - vilket är bättre?

I formuleringen Supraks - annat verksamt ämne cefixim. Detta ämne har en uttalad bakteriedödande verkan. Men du måste ta hänsyn till att den högsta koncentrationen efter upptagning uppnås 4 timmar efter upptagning.

Vilket är bättre: Sumamed eller Augmentin?

I formuleringen augmentin - Aktivt ämne amoxicillin, detta antibiotikum hör till gruppen av penicilliner. Att använda detta verktyg, till skillnad från Sumamed, är möjligt från de första dagarna av ett barns liv.

Zi-Factor eller Sumamed - vilket är bättre?

Zi-Faktor - detta är en analog av Sumamed, innehållande en liknande aktiv substans. Men priset är lägre.

Sumamed för barn

Barn under 12 år tar inte kapslar och tabletter 500 mg, barn under 3 år borde inte ta 125 mg tabletter. Innan barnet fyller 6 månaders ålder ska du inte ta sirap. I grund och botten föreskrivs Sumamed suspension för barn. Doseringen för barn beror på barnets vikt. Antibiotikum i tabletter, barn som väger 18-30 kg ska få en dos på 250 mg per dag, barn som väger 31-44 kg - 375 mg per dag. Doseringen för suspensionens barn beror också på kroppsvikt. Doseringen ska mätas tydligt så att det inte finns någon överdosering i barnet. Recensionerna vittnar om effektiviteten av läkemedlet för bronkit hos barn, i otitis hos barn och andra.

Det ska vara så att utnämningen endast ska göras av en barnläkare. Så, kapslar 250 mg för barn kan tas först efter att en läkare har utsett ett tydligt schema.

Sumamed och alkohol

När man diskuterar kompatibilitet med alkohol av detta läkemedel bör det noteras att antibiotika med alkohol inte bör kombineras. Trots bristen på information om detta i anteckningen, noterar läkare att med denna kombination ökar belastningen på levern och oönskade biverkningar utvecklas.

Sumamed under graviditet och amning

Agenten kan tilldelas hos av graviditeten Endast om den sannolika nyttan överstiger den potentiella negativa påverkan. vid amning agenten är inte tilldelad.

Recensioner av Sumamed

Recensioner om Sumamed i forumet är olika. Många patienter noterar att det är lämpligt att ta ett antibiotikum, det är också skrivet att det verkar snabbt i bronkit, i angina, i genyantritis. Suspensionen utvärderas också positivt av föräldrarna, eftersom barnen tycker om smaken, så det är lätt att ge barnet det.

Men det finns också recensioner där vi pratar om biverkningar. I synnerhet med mottagande av Sumamed manifesteras ibland diarré och smärta i tarmarna. Föräldrar som ansöker Sumamed för barn, lämnas sällan av biverkningar. De noterar att botemedlet inte orsakar allergiska manifestationer. Läkarnas kommentarer är också mest positiva.

Summan pris, var att köpa

Summan pris i tabletter på 500 mg - från 480 till 550 rubel per förpackning 3 st. Köp Sumamed i Moskva kan finnas i något apotek på recept av en läkare. Hur mycket är piller i St Petersburg, beror på försäljningsstället. kostnaden för tabletter 125 mg - från 360 till 420 rubel för 6 st. Köp ett antibiotikum i kapslar 250 mg kan prissättas från 500 till 560 rubel för 6 kapslar.

pris suspension av Sumamed - i genomsnitt 250 rubel per flaska 50 ml. Suspension för barn i Ukraina (Kiev, Kharkov, etc.) är i genomsnitt 100-120 rubel. pulver, från vilken gör babysirap, du kan köpa på något apotek.