Huvud
Skäl

Var i den manliga kroppen är prostata: anatomiska foton och videor

Prostatakörteln (prostata) är ett viktigt organ närvarande i den manliga kroppen, som spelar, kanske en seriös roll i varje medlem av det starkare köns livet. Det är även vanligt att kalla en prostata ett andra hjärta av en man, för om hur det fungerar, beror det psykologiska och fysiologiska livet på en person också.

Prostata är ansvarig för sekundära sexuella egenskaper, reglerar processen för urinutskiljning, ejakulatet produceras i prostata - ett näringsmedium för spermatozoa, prostata som är ansvarig för libido och männs förmåga att ha sex. Följaktligen spelar den en viktig roll, inte bara i fysiologiska processer utan även i en mans förmåga att befruktas.

Avbrott i prostatakörteln leder till svårigheter med urinering, sexuell störning, oförmåga att bära födseln, vilket i sig kan orsaka psykiska problem.

Var är prostata

Kanske, så länge som de funktioner som utförs av prostata är okej, tänker mannen inte på var det här orgelet är beläget och hur det fungerar.

Prostata är det organ som omger urinröret och ligger mellan blåsan och endotalen i bäckenområdet, dess främre del. I form liknar prostata en kastanj som består av två lobuler och ett isthmus som förbinder dem.

Hur man hittar prostata

Platsen för prostata bör vara känd för att stimulera sitt arbete med massera med ett finger eller speciell enhet - En massager, ett tillräckligt antal som kan köpas för att självleda denna procedur.

Prostatakörteln är i djupet 4-5 cm från början av ingången till ändtarmen. Ett finger kan enkelt gropa avrundad formning med en elastisk tät struktur. Om det trycks lite, med organets normala funktion kommer denna åtgärd inte att orsaka obehag. vid inflammatoriska processer pressning kan orsaka smärta.

Var uppmärksam! Prostatamassage är ett effektivt sätt att förebygga prostata sjukdomar. Foto 2: Man tror att prostatan är ett exklusivt manligt organ, men det är inte helt sant. I kvinnokroppen finns också ett vestigialorgan, som liknar struktur och förmåga att utsöndra en hemlighet med prostata prostata. Hudens järn. Källa: Flickr (Advin Urologi).

Om kvinnlig prostata kan läsas mer i detalj här.

Struktur av prostata

Prostatan består av:

 1. delar av urinröret;
 2. inre sfinkter av urinröret;
 3. acini (påsar av körtelvävnad som tjänar till att isolera utsöndringen av prostata);
 4. kammen i urinröret (längsgående slemhinna i urinrörets bakre vägg);
 5. fibröst muskelstroma (främre ytan av körteln);
 6. urinrörets yttre sfinkter.

Lymfatiska avlopp från prostata sker i tre riktningar:

 1. till ländryggen
 2. till iliacen (i bäckenregionen);
 3. till hypogastrisk (i navelområdet).
Det är intressant! Året i prostata är ganska många och utgör en kraftig plexus som ligger ovanför körteln. Genom venös plexus till orgelet passerar blodet från urinblåsan, vas-deferenserna och de seminala vesiklarna.

körtel Med åldern, ökar storlek, därför män i avancerad ålder, vars prostata når maximal storlek, upplever ofta svårigheter att tömma urinblåsan.

Foto 2: Organs storlek är i genomsnitt en ung man med en längd av 35 mm, en bredd på 30 mm och en tjocklek på 19 mm, även om dessa index är mycket individuella. Källa: Flickr (Eugene Evehealth).

Funktioner av prostata

Vi kan säga att prostatens funktioner beror på dess plats:

Barriärfunktion

Biologiskt aktiva substanser i den prostatiska sekretionen Låt inte bakterier penetrera virus och andra främmande mikrober, om de bosatte sig i urinröret.

Sekretorisk funktion

Tillåter att kroppen påverkar hankönet, gör spermatozoa aktiva och kapabla att gödsla ett honungägg. Prostata reglerar hormoner: hypofysen; steroid; androgener; östrogener.

Motorfunktion

Ansvarig för reglering av processerna för urinering och prostatsekretion. Hennes muskler fungerar som ett slags sfinkter som stänger eller öppnar ingången från blåsan.

Struktur och funktion hos prostatakörteln hos män

Prostatakörteln (eller prostata, som är en och samma) är ett exklusivt manligt upprättat sexuellt organ som ingår i ett människors reproduktionssystem. Platsen för prostata ligger i den centrala delen av det lilla bäckenet mellan ändtarmen och benet direkt under blåsan.

I form är prostatakörteln liknande en inverterad trapezoid med rundade kanter, i storlek - till en kastanj. Prostata strukturen omfattar:

 • bas och apex. Basen är en bred, konkav kant av prostata. Den främre delen av basen smälter med urinblåsan och den bakre delen röra sig mot de vesiklar som sitter. Spetsen är den smala delen av prostata, mot musklerna i perineum;
 • främre, bakre och laterala laterala ytor. Den främre ytan vetter mot skönbenet. Den bakre delen av prostata och rektum nära gränsen, och detta gör det möjligt att undersöka prostata rektalt;
 • höger, vänster lobes, samt spår och isthmus som skiljer dem. Ordet växer med ålder, blir bredare, har därför fått namnet på en genomsnittlig andel.

75% av prostata vävnader är prostatakörtlar, resten är elastisk muskelvävnad. Fibroznomyshechnye partitioner delar alla körtlar på lobules, vars celler producerar prostatajuice. Antalet lobules är ungefär femtio. Varje lobe är försedd med en separat kanal. Hemligheten utstötas under utlösning på grund av sammandragningen av muskelvävnaden som omger lobulerna. Kanalerna i alla körtlarna slår samman och öppnas i urinröret.

Prostatakörteln är innesluten i bindväv, den så kallade. kapsel. Konsistens av prostata är tät, elastisk. Det levereras med blod huvudsakligen på grund av blåsartären. Plexus av många ådor omger körteln.

Kirtlens vävnad är vanligtvis zonad beroende på var den ligger i förhållande till urinröret:

 • den centrala zonen (ca 25%). Den ligger runt kanalerna som matar ut fröet. Cirka 10% av cancersna förekommer exakt i denna zon;
 • peripyrsyra (ca 75%). Omsluter centralen bakifrån, från sidorna och underifrån;
 • övergångszon eller transitzon (upp till 5% av körtelvävnaden).

Att vara storleken på en ärta i en nyfödd pojke fortsätter prostata att växa till omkring fyrtio år, då kan en åldersinducerad involution - en minskning i storlek - inträffa. Följaktligen är prostatens storlek hos män olika. Således väger det i män på 30 år i genomsnitt 20 gram, dess tvärgående dimension är 3 cm, längd-4 cm och en tjocklek av ca 2 cm.

Funktioner av prostata

 1. Utveckling av utsöndring - del av sämre vätska. Denna viktiga funktion hos prostata påverkar människans förmåga att framkalla. Ämnen som ingår i prostatajuice, närma spermier, späda ut det och påskynda spermatozoas rörelse. I hemlighet kan spermatozoa behålla sin rörlighet under dagen (för jämförelse, i saltlösning - högst tre timmar). Inflammatoriska processer, alla patologier av prostata förändrar hjärtformen av prostatajuice, försämrar dess kvalitet och minskar mängden. Följaktligen reduceras spermiernas fruktbarhet tills deras fullständiga förlust.
 2. Prostatakörteln producerar prostaglandin E, som deltar i cirkulationen och ansvarar för kroppens allmänna och metaboliska processer. Utan det och andra prostata-producerade ämnen är en fullständig erektion, en fullständig protein- och kolhydratmetabolism omöjlig. Prostatit, andra sjukdomar i körteln leder till svaghet och snabb utmattning, sömnstörningar, erektil dysfunktion, psykiska störningar, irritabilitet.
 3. Prostata behövs så att vätskefluiden inte kan tränga in i urinblåsan. Således är prostata ansvarig för separation av de två viktigaste processerna hos en man: utlösning och urinering.
 4. Den viktiga rollen som prostata i processen med urinering: det är med hjälp av muskelvävnad som styr denna process och håller urin. I det här fallet är det inte ett organ i urinvägarna. Prostata ligger runt den övre delen av urinröret, därför blir sjuk, svullnad och ökar i volymen, det komprimerar det, vilket resulterar i att urinering försämras.
 5. Prostatakörteln fungerar som en barriär mot olika typer av infektioner. Frisk prostata har utmärkt immunitet på grund av utsöndrade antiseptiska ämnen. Med hjälp av dem hindrar det rörelsen av infektioner från urinröret till övre urinvägarna.

Hur man hittar prostatakörteln

Du kan ta reda på exakt var prostatan ligger. För att hitta den i hankroppen, skriv bara fingret i anuset ca 5 centimeter. Då rör fingret försiktigt: prostatan, det här är en stark klump som ligger bakom rektumets främre vägg. Prostata är lättare att hitta när blåsan är full. Det ska vara samtidigt som det är bekvämt som möjligt.

Prostatakörteln var lycklig genom att strukturen i bäckenorganen hos män och närheten till ändtarmen, tillgång till den är enkel. Denna möjlighet användes framgångsrikt inom medicin, rektalt diagnostisera sjukdomar i det urogenitala systemet med hjälp av ultraljud, MRI, och utförande av behandling av olika sjukdomar läkemedel (suppositorier, salvor) och fizioprotsedurami, såsom till exempel en uppvärmningsbehandling eller massage prostatakörteln hos män.

Att studera och behandla prostatakörtelburken och genom urinröret.

Olika typer av prostata sjukdomar behandlas, inklusive kirurgisk ingrepp. Med det tas de skadade delarna av vävnaden bort, eller orgeln helt för att undvika dödsfall. Operationen är indicerad för abscesser, prostatit, adenom, prostatacancer. Om nödvändigheten av operationen visar urininkontinens, urinretention utflöde, hematuri, varig processer stenar i urinblåsan, njursvikt, och andra faktorer.

Kirurgiska ingrepp på prostata reduceras till fyra typer:

 • öppen adenomektomi - en operation där en del av prostata körs bort. Tillträde till körteln öppnas genom snittet i botten av patientens mage. Prostatektomi urineringssymptom kan behandlas, såsom t.ex., frekvent eller intermittent urinering orsakas av den stora storleken på adenom, stenar i urinblåsan eller uretral förträngning. Detta är en effektiv terapi, men det finns risk för biverkningar, såsom erektil dysfunktion, urininkontinens, kraftig blödning.
 • en operation där avlägsnandet av en del av prostata sker med hjälp av endoskopisk utrustning. Detta är laserförångning och transuretral resektion. Transuretral resektion görs genom att injicera en slinga genom urinröret, förångning utförs av en laser. Kirurgen övervakar processen på bildskärmen. Lasern avlägsnar selektivt delar av vävnaden, samtidigt som skiktet lagras. Operationen låter dig ta bort betydande mängder adenom nästan blodlöst;
 • en operation där prostatan är helt borttagen - en radikal prostatektomi. Indikationer för intervention är cancer-neoplasmer. När de utför prostatektomi huvudsakligen utövas av två typer av open access: abdominal (snitt från naveln till den främre ben) och grenen (horisontell sektions mellan anus och könsorganen). Även tekniken för att utföra prostatektomi med hjälp av endoskopisk utrustning har införts, men hittills är den inte brett utbredd.
 • minimalt invasiv ingrepp: punktering av prostata. Det utförs av nålar genom perineum. Används inom ramen för antibiotikabehandling, för studier av mikroflora, öppning av abscesser, avlägsnande av abscesser.

Effekt av prostata på reproduktiv funktion

Inflammation av prostatakörteln är direkt relaterad till en mans förmåga att bli gravid. Kvaliteten på prostats utsöndring beror på hur hälsosam det är, vilket innebär att kvaliteten på den seminala vätskan är: volymen, syrabasbasen, viskositeten, spermierhastigheten. En den här kroppen, trots sin lilla storlek, slutar fungera normalt, kan helt förstöra reproduktionsmekanismen.

Värdet av en hälsosam livsstil idag är inte helt uppenbar. Varför vara stark, om du inte behöver tjäna dig med tungt fysiskt arbete? Du behöver inte gå, för att du kan använda en bil. Vad är meningen med att förbereda användbar mat om snabbmat är snabbare och billigare? Dåliga vanor och konstanta påfrestningar förvärrar situationen. Således, i kroppen stagnerande fenomen börjar, blodcirkulationen störs, inflammationer uppträder. Allt detta leder till prostatit, och som en följd av infertilitet. Prostatit har blivit en sjukdom i vår tid, en utbetalning för ett bekvämt liv. Antalet par som inte kan få barn växer.

Lyssna på din kropp, uppmärksamma glitches, du kan förhindra utvecklingen av sjukdomen. De viktigaste klagomålen för prostata sjukdomar:

 • kronisk bäckensmärta, ryggsmärta
 • akut smärta, åtföljd av illamående, frossa;
 • problem med urinering: ofta, smärtsamt, intermittent;
 • minskad sexuell lust, erektil dysfunktion, smärta med ejakulation;
 • blod i urinen eller sperma
 • generell svaghet, konstant trötthet;
 • humörsvängningar, irritabilitet, nervositet.

Många män känner sig inte symptomen på en bra anledning att gå till doktorn flesta inte har tillräckligt med kunskap om placeringen av prostatan hos män, som är det organ, hur man hittar prostatan, hur viktigt det är att bevara sin hälsa

Undervärdera effekten av prostatit, kronisk eller akut, på reproduktiv funktion, utan att reagera på inflammation, det är möjligt att störa alla processer av befruktning. Minskad sexuell aktivitet, svag styrka, impotens - en direkt följd av prostata sjukdomar.

Det är därför det är extremt viktigt att diagnostisera så tidigt som möjligt, för att förstå orsakerna till misslyckandet, att genomgå en fullständig behandlingskurs, att genomföra förebyggande åtgärder, att göra allt för att förhindra att sjukdomen återkommer.

Urologist, andrologist Vykhino-Zhulebino, Lyubertsy

Prostatakörteln (PZ) ligger i bäckenet (liten bäcken), under blåsan, som täcker sin nacke och urinröret cirkulärt. Det har utseende på en något planad kon (kastanjform). Det här sexuellt organet finns bara hos män!

skilja: foundation, intill blåsan, och toppen av, intill bäckenmembranet, Bak, främre och laterala yta.

Genom körteln är prostata urinröret. Dess längd är 3 cm i genomsnitt. I detta fall är urinröret antingen konkavt bågformig naturligtvis posteriort eller relativt rätlinjig kurs av bockningsvinkel av 30-35 ° mot utsädes högen, som är i mitten av avståndet från basen till spetsen. Urinväggen är slim, submukosal och muskulös skikt. Hon har inte ett seröst membran. En smidig muskulär ring ligger runt den första delen av urinröret, omedelbart bakom urinrörets inre öppning. I tjockleken av det passerar spiral muskelbalkar, som utgår från blåsans muskulatur. Dessa muskelbuntar förenar och sammanvävs med elementen i bindväv, skapar en kraftfull cirkulär formation - urinrörets inre sfinkter.

Bukspottkörteln kommer i kontakt med basen med ampullerna av de partiella vesiklarna som ligger i denna region. Den främre ytan av körteln är förbunden med ett parat ligament med symfys. Den bakre ytan ligger intill den mycket nedre delen av ändtarmen. Deras gemensamma tunt lager av löst fett och Vesico-rektal partition Denonvile eller fascia, som är sammansatt av täta fibrösa vävnads strålar som utbreder sig ner och passerar in i formationen perineum. Den nedre laterala ytan av prostata gränsen på musklerna som lyfter anusen. Prostatens topp är fäst vid det urogenitala membranet. Bunter av strimmiga muskler tillsammans med den djupa perineala tvärgående muskeln bildar en yttre godtycklig sphincter i urinröret.

På urinrörets bakre yta finns en längdhöjning - den huvudsakliga tuberkeln. På toppen av det öppnas en öppning av prostatisk nosparti, som är en påse (3-5 mm i storlek).

Figur nummer 1.
1 - seminal vesikel,
2 - vas deferens,
3 - ampulla av vas deferens,
4 - utsöndringskanalen hos den seminal vesikeln
5 - ejakulatorisk kanal,
6 - prostatakörteln,
7 - fröhöna,
8 - Webers organ
9 - membranös del av urinröret

Ductus ejaculatorius innefattar en körtel på den bakre ytan är riktade i tjockleken av sin nedåt medialt och anteriort och öppnar på den bakre väggen av urinröret vid högen av fröet. Deras längd är 15 mm, diametern är 2 mm.
På käftens baksida, längs mittlinjen, finns en depression som delar körteln i två delar: en höger och en vänster i form av ett spår. Mellan dem, ibland finns det en tredje eller mellersta andel. Ibland ser den här tredje delen ut som ett tuberkel som ligger på bottnen av körteln.
Det finns andra klassificeringar av prostataaktiestrukturen, i synnerhet 5 delar - främre, bakre, mellersta och två laterala lobar (Lowsley, O.S., 1915); på 6 aktier - två bakre, två inre och två laterala lobes (Tissel L.E., 1975).

För närvarande är den vanligaste den zonala anatomin i bukspottkörteln, utvecklad av urologen och morfologen J.E. Mc Neal (1981). Han skilde fyra glandulära zoner. centrala - har formen av en kon med basen, som är basen av prostata och toppen mot den huvudsakliga tuberkeln. På sidan är den avgränsad av ejakulatoriska kanaler. Det är 20% av körtelvolymen. perifer - upptar de flesta kirtlarna i bukspottkörteln, omger urinröret distalt till fröhöjden, är cirka 75% av körtelvolymen. Två övergångszoner - representerar två avrundade segment som ligger på sidan av den proximala urinröret, står för 5% av prostata hos blodkroppen. Dessutom finns det fyra fibromuskulära skikt. Anterior fibromuskulär stroma - täcker framsidan av prostata. Det cirkulära muskelskiktet som omger urinröret är uppdelat i: preprostatisk sfinkter, longitudinella glattmuskelfibrer i urinröret och post-prostatisk sfinkter.

Uppdelningen av körteln i dessa lobar beror på skillnaden i klyvdelarnas histologiska struktur i dem och är av klinisk betydelse.

Sålunda är den centrala zonen intill de partiella vesiklarna relativt mindre benägen för patologiska förändringar. Periferzonen är oftast mottaglig för malign tumörskada och inflammatoriska förändringar. Övergångszoner orsakar oftast godartad hyperplasi.

Bildnummer 2. Zonformig anatomi i prostata J.E. Mc Neal, 1981). 1 - Den centrala zonen, 2 - Perifer zon, 3 - Övergångszon, 4 - Anterior fibromuskulär stroma.

Microanatomi av prostata

Prostatiska körtlar är konstruerade av en grenad tubulär alveolartyp och grupperas i lobuler. Det finns 30 till 50 körtlar. De är huvudsakligen i de bakre och laterala delarna av prostata, vilket i grunden motsvarar den perifera zonen (enligt klassificeringen av J.E. MsNeal). Glandulära passager samgående paren överförs till Hatcher prostatiska spår som öppnar ytporer i den manliga urinröret på utsäde kulle. I den främre delen av körteln (främre fibromuskulär stroma) är glandulära lobuler få. Tillsammans med prostatakörtlarna som utgör huvuddelen av prostata, ingår även de så kallade periuretralkörtlarna som ligger runt urinröret. I tillägg till körtelceller, innehåller pankreatisk ett stort antal som sträcker sig i olika riktningar och knippena av glatta muskelfibrer av olika tjocklek skikt av bindväv bestående av kollagen och elastiska fibrer. Dessa lager passerar direkt in i kapseln i körteln, som bildas av en kollagen och elastisk vävnad och cirkulära muskler.

Anatomi av seminala vesiklar

Sädesblåsor - parade organ, som ligger i bäckenhålan sidled från ampullen av sädesledaren, prostatiska ovan, bakom och från bottensidan av blåsan. Vinkeln mellan dem är 90 grader. De upprepat invecklad tubuli total längd av 10 - 12 cm och tjocklek 0,6 cm -0,7 Genomsnittlig storlek seminal vesikel betrakta följande :. Längd - 5 cm, bredd - 2 cm, tjocklek - 1 cm är omgivna av den muskulära och adventitia. skalet. De har ett slemhinnor. De skiljer det övre dilaterade änden - basen, kroppen och den nedre avsmalnande änden som passerar in i utsöndringskanalen. Utsöndringskanal sädesblåsa ansluten till det sista avsnittet av sädesledaren och bildar ductus ejaculatorius, prostata perforans.

Blodtillförsel

Prostaternas artärer är uppdelade i kapsel-, radial- och ureträrartärer. Kapsulär uppstår huvudsakligen från botten cystisk artär, arteriell bildar ett tätt nätverk i ytan av körteln från vilket de djupare, huvudsakligen längs ductus ejaculatorius sträcker grenar, vilket ger radiella artärgrenar som är större blodtillförseln till bukspottkörteln. Fartyg i urinröret styrs från topp till botten och i form av många grenar löper parallellt med urinröret. Två eller tre vener åtfölja varje interlobulära artär, övergår i subkapsulär venös plexus, och sedan - i Vesico-prostatiska venös plexus på varje sida av prostatan.

Anatomi av prostata (prostata): form och struktur

Prostatakörteln - ett viktigt organ i den manliga kroppen, korrekt funktion är beroende av den allmänna hälsan, kvaliteten på sexliv och normal funktion i urinvägarna.

I artikeln kommer vi att prata om strukturen hos prostatakörteln hos män.

Varför behövs det?

Prostata i kroppen utför ett antal viktiga funktioner:

 1. Sekretoriska. Hemligheten som produceras av denna kropp innehåller en flytande och tät fraktion. Den består av proteiner, elektrolyter, fetter och hormoner, som spelar en ledande roll i det sexuella systemet.
 2. Transportation. På grund av sammandragningen av de glatta muskelfibrerna i de partiella vesiklarna och prostata kapslarna sker en utlösningsprocess - utstötning av sämre vätska i urinröret.
 3. Liquefies. Mobiliteten och livskraften hos spermatozoa tillhandahålls genom spädning av spermier, vilket uppkommer på grund av prostatakörteln.
 4. Barriär. På grund av det är det svårt att penetrera patogena bakterier från urinröret till övre urinvägskaviteten.

Vad går ut?

Prostatan utsöndrar en vätska som har en specifik lukt och har en något alkalisk reaktion.

Sammansättningen av denna vätska innefattar enzymer, aminosyror, lipider, proteiner, citronsyra.

Dessutom innehåller den svavel, kalium, kalcium, fosfor, natrium, zink och klor.

Hemligheten, som produceras av prostatakörteln, ökar volymen av den seminal vätskan, gör den mer flytande, vilket gör att spermatozoa kan rör sig aktivt.

också prostata körtel ger en obetydlig mängd testosteron, Denna process är särskilt aktiv när mängden av ett givet hormon i kroppen minskar.

Med ålder drabbas män av en minskning av testosteronnivåerna och genom åren blir rollen av prostatakörteln i kroppen allt viktigare. Det innebär att kroppen ska behandlas med försiktighet och minimera de åtgärder som kan leda till dess patologiska förändringar.

Också, under verkan av substanser som produceras av prostata, omvandlas testosteron till dess mer aktiva form - 5-alfa-dihydrostystosteron.

Prostata: Anatomi

Formen av prostatakörteln liknar en trapezoid i ett inverterat tillstånd. Den ligger lite under blåsan i bäckenområdet. Utanför är körteln omgiven av en tät kapsel bestående av muskler och bindvävsfibrer. Kapselens roll är att skydda och begränsa organet.

Den prostatiska körtelvävnaden bildas av rörformiga alveolära körtlar, vars kanaler öppnar sig i urinröret.

Prostata - oregelbundet formad körtel. En del av prostata är 3 cm och den andra 4 cm. Hos friska män väger prostata ca 17-28 g, och hos små pojkar är storleken mycket mindre. Organets fulla bildning äger rum vid 17 års ålder.

Prostatiska områden:

 • spets, som riktas mot det urogenitala membranet;
 • foundation - En del av orgeln, lutad ner och framåt, smält med botten av blåsan;
 • främre änden, inför pubic vidhäftning;
 • bakkvartsparter, riktade mot tarmen
 • nedre sidor - Områden med avrundad form, belägen på organets sidor.

Anatomi av prostata - bilder:

Blodtillförsel

Låt oss prata om blodtillförseln i prostatakörteln. Den ledande rollen i blodtillförseln i prostata spelas av den nedre urinartären, vilket ger organs flera stora blodkärl. Även prostata och seminalvesiklar omger flera åder som bildar venös plexus och är associerade med samma kärl i rektum och blåsan.

histologi

Histologi av prostata:

Utanför är körteln täckt av en tunn kapsel, bestående av en fibrös tät bindväv, i vilken det finns många glatta muskelceller.

Inuti lämnar kapslarna från prostatakörtelvävnaderna i bindvävsfibrer, varifrån septaen delar upp komponenten i körteln i lobuler. Sammanlagt av celler från vilka lobulerna består, bildar organets glandulära parenkym.

parenkym

Prostatakörtelns parenchyma - vad är det? Parankymen av prostatakörteln representeras av sin egen körtelvävnad, såväl som av paruretralkörtlarna.

Glandulvävnaden består av alveoler, som är grupperade med 30-50 individuella lobuler, omgivna av muskelfibrerna septa.

Var och en av lobulerna passerar därefter in i kanalen, vars öppning uppträder i urinrörets prostatiska del.

Några av kanalerna sammanfogar sig i en, så i slutändan är deras antal mindre än antalet lobuler.

Runt varje körtel och lobules är muskelceller, som kontrakt vid tidpunkten för utlösning, vilket orsakar utsöndring.

förändringar

Några av de negativa effekter, såsom inflammation, abscess, tumör, kan orsaka diffusa förändringar i prostatakörteln, när det finns degenerativa störningar i strukturen hos dess parenkym.

Prostatakörlens mest speciella patologier:

 1. Prostatit är inflammation i körteln, som kännetecknas av följande symtom: klåda, obehag vid urinering och erektioner, frekvent uppmaning att tömma blåsan, brinna. Ofta observeras störningen av sexuell funktion parallellt.
 2. Adenom är en sjukdom där körteln ökar i storlek, så att patienten inte kan tömma blåsan helt. Symptom på sjukdomen: Vanlig trängsel att urinera, en svag urinström, dess fördröjning, liksom en ökning av adenomatösa noder.
 3. Prostatacysten är utseendet i prostatakörteln i ett hålrum fyllt med vätska. Cystens storlek och placering kan endast detekteras på ultraljud av prostatakörteln.

Annars sker behandlingen med hjälp av hormonella läkemedel och strålbehandling. Prostatacancer under lång tid gör inte sig själv, vilket är fyllt med sen diagnos och långvarig terapi. För att undvika utvecklingen av denna patologi personer över 50 år rekommenderas att göra ultraljudsprostata var sjätte månad.

Nu vet du allt om prostata hos män. Prostata är inte förgäves kallas det andra hjärtat, för det är tack vare honom att en representant för det starkare könet känns som en riktig man som kan leda ett helt liv.

Användbar video

Se en video om prostataanatomi hos män:

Plats, anatomisk struktur och funktioner hos prostata

Prostata är en oparad körtel av yttre utsöndring som ligger i bäckenhålan hos män. Anatomin i prostatakörteln är nära relaterad till dess huvudsakliga funktion - syntesen av en specifik hemlighet som ger rörlighet för spermier. Sjukdomar hos detta organ kan orsaka en man med problem med urinering, erektion eller till och med infertilitet.

Sjukdomar i prostatakörteln är ett pressande problem för äldre män. Och prostatacancer är på första plats bland alla cancersjukdomar hos den manliga befolkningen. Därför är det så viktigt att känna till strukturen, funktionerna i körteln och även de orsaker som orsakar dess sjukdomar.

Topografisk anatomi

Hos människor är prostatakörteln beläget mitt i det lilla bäckenet. Framför henne är pubesymfysen, överst - blåsan och den sjuka blåsorna bakom - ändtarmen och underifrån - bäckens golvmuskler. Prostata täcker cirkulärt nedre delen av blåsan och den proximala delen av urinröret (urinröret).

På grund av blåsans och urinrörets närhet är det svårt att urinera med inflammation i prostata, det finns smärta, rezi och obehag när du besöker toaletten. En ökning av prostataens storlek leder till kompression av vas deferens, vilket gör att män har problem med styrka.

Med prostata blygd-muskel och i mitten och bakre blygd av prostata svyazokona fäst blygdbenssammanfogningen blygd kosti.Mezhdu och prostata ligger venös plexus och fettvävnad.

Arteriellt blod går in i prostata genom artärerna som dräner från de nedre bulten och mitten av rektalarterierna. Venös utflöde uppträder på den så kallade Santorini plexus. Innervation tillhandahålls av parasympatiska och sympatiska nervfibrer i det autonoma nervsystemet.

Viktigt! Detta arrangemang gör att du kan palpera prostata genom ändtarmen, vilket är ganska bekvämt för att diagnostisera prostatit, hyperplasi, adenom. Fingerrektalundersökning är standardmetoden för diagnos i urologi.

Anatomisk struktur

I regel väger prostatakörteln hos en vuxen frisk person inte mer än 20 gram, men ser ut som en kastanj. Dess längd är 2,5-3,5 cm, tjocklek - 1,7-2 cm, bredd - 2,3-4 santimetra.Kak generellt med åldern prostatastorleken reduceras gradvis - detta kallas ålder involution. Prostata har:

 • nedre laterala, främre och bakre ytan (fur på den bakre ytan som delar prostata i två delar);
 • höger, vänster lobe och isthmus, som ibland kallas mittloben;
 • apexet (mot bälkens membran) och basen, som smälter med blåsan från framsidan och angränsar till de partiella blåsorna bakom den.

Den mänskliga prostatakörteln är en alveolär tubulär körtel med extern utsöndring. Det betyder att prostatic hemlighet inte är tilldelad till blodet utan på utsidan. Dess strukturella enhet är acinus. Totalt kan prostata från 30 till femtio acini. Prostataens parenchyma kan delas upp i tre zoner:

 • Central - ligger i närheten av blåsan;
 • övergångs-
 • perifera - ligger längst bort från urinblåsan.

Utanför är den mänskliga prostatakörteln omgiven av en kapsel och består i sig av en stroma och en parenkym. Funktionsvävnad (det kallas parenchymen) innehåller acini-konvolutade tubuler, där utvecklingen av den prostatiska sekretionen sker. Stroma består av bindväv och muskelvävnad. Huvudfunktionen är underhållet av parenchymen.

De konvoluterade tubulären bildar prostatakörlarnas kanaler, vilka i antalet 15-20 stycken är öppna på sidorna av det sällsynta tuberkletet. Genom prostata passerar vasutstötningarna, som tillsammans med kanalerna i körteln flyter in i urinröret.

Blodtillförsel och lymfdränering

Arteriellt blod kommer in i prostata artärerna i den nedre blåsan (aa. Vesicalesinferiores) och mellersta rektala artärer (aa. Haemorrhoidalesmediae), vilka sträcker sig från den inre höftartären. Dessutom levereras den med prostata artären (en prostatica), som sträcker sig från den inre pudendartären.

Utflödet av venöst blod uppträder i pudend venous plexus, vidare - in i den nedre urinblåsan. Därifrån går blodet in i den inre iliacen och därifrån in i den nedre vena cava. Lymf från körteln kommer in i lymfkörtlarna som ligger intill de inre iliacarna och artärerna.

körtel funktion

Det är inte för ingenting att prostata kallas "andra hjärtat av männen". Det ligger i centrum av det lilla bäckenet och förbinder nästan alla könsorganen. Prostatan utför ett antal viktiga funktioner:

 • Sekretorium - ämnen som ingår i en specifik hemlighet i körteln, utspädd utlösning och gör spermatozoa komplett, som kan befrukta ägget. När orgelet är trasigt blir spermatozoer immobila, varför infertilitet utvecklas.
 • Motor - prostatakörteln hjälper till att hålla urinen i perioder mellan urinering. Det är också ansvaret för utstötningen av spermier och under orgasmen förhindrar urinen att komma in i urinröret.
 • Barriär -prostatichesky hemlighet innehåller lysozym, immunoglobuliner av klass A, zink-peptidkomplexet, som förhindrar inträngning av infektion i urinröret till de högre myndigheterna.

Faktum! Vid sjukdomar i prostatakörteln bryts dess grundläggande funktioner. På grund av detta har en person nedsatt sexuell funktion, det finns problem med urinering och ganska ofta finns inflammatoriska sjukdomar i det urogenitala systemet.

Prostatisk hemlighet

På grund av god innervation orsakar prostatakörteln trevliga känslor hos en person under samlag. Den prostatiska hemligheten innehåller ett antal biologiskt aktiva substanser:

 • prostataspecifikt antigen (PSA), vars nivå ökar med olika sjukdomar i prostata;
 • natriumcitrat (citronsyra), förhindrande av stenbildning
 • lysozym, prostaglandiner och immunoglobuliner, vilka är faktorer med lokal immunitet;
 • testosteron - manlig könshormon;
 • olika enzymer och vitaminer;
 • prostatajuice, ansvarig för rörligheten hos spermatozoa.

Oregelbunden kön och stillasittande livsstil leder till stagnation av prostatasekretionen. På grund av detta utvecklar personen prostatit - en inflammatorisk sjukdom i prostatakörteln, som ibland orsakar allvarliga komplikationer.

Faktum! Kronisk prostatit påverkar ofta män som är äldre än 40-45 år. Detta bidrar till felaktigheter i näring, dåliga vanor och försvagad immunitet.

Sjukdomar i prostata

Den vanligaste patologin hos människor är prostatit. Oftast lider män av kronisk prostatit, mycket mindre ofta - akut smittsam. Ofta leder kronisk inflammation till utvecklingen av hyperplasi, adenom eller till och med cancer. Det är också möjligt att bilda cystor och abscesser. De huvudsakliga tecknen på lesionen är:

 • smärta i perineum och i underlivet;
 • frekvent uppmaning att urinera
 • obehag och ömhet under samlag
 • erektil dysfunktion, impotens.

Inflammation i prostatakörteln kan utvecklas på grund av penetration i det av virus, svampar, bakterier. Ibland är patogener klamydia, trichomonader, mykoplasmer och andra mikroorganismer som orsakar utveckling av sexuellt överförbara sjukdomar.

Orsaker till sjukdomar

Förutom infektion finns det många provocerande faktorer som bidrar till utvecklingen av prostatit. I själva verket kan de inte allvarligt skada en man, men tillsammans kan flera ogynnsamma faktorer orsaka sjukdomens utveckling. Riskfaktorer inkluderar:

 • oregelbundet intimt liv
 • frekvent förändring av sexuella partners;
 • försening i utlösning
 • för länge ett samlag
 • frekvent hypotermi
 • brist på fysisk aktivitet
 • stillasittande livsstil;
 • dricka och röka
 • felaktig kost.

Det är bevisat att oregelbundet kön, en stillasittande livsstil, dåliga vanor och användningen av skadliga livsmedel ökar risken att utveckla stillastående prostatit många gånger över. Alla män över 40 år är i fara. Därför måste de ta hand om förebyggande åtgärder och minst en gång om året för att besöka en urolog.

Struktur av prostatritning

Prostatakörteln (prostata) är organet som ligger i nedre bäckenbotten under blåsan, mellan den och den främre delen av genitourinär membran.

Prostatan är kastanjformad. Den är uppdelad i höger och vänster lobes. Genom prostata passerar urinröret och ejakulatoriska kanaler. Ungefärlig storlek på prostata: 4 * 3 * 2 cm. Massa: ca 20 g. Prostatakörteln är täckt med en kapsel.

(bilden när den klickas ökar)

Foto 1. Platsen för prostata bland andra bäckens inre organ.

Foto 2. Prostata i ett litet bäcken.

Foto 3. Prostatsnäring med andra könsorgan och urinorgan.

Foto 4. Prostata och seminalblåsor.

Foto 5. Prostatakörteln: Sesala vesiklar och utsträckningen av vas-deferenserna öppnas. Prostatens främre del avlägsnas delvis; urinrörets prostatiska del öppnas.

Vilken anatomi har prostata hos män och vad är dess funktion i kroppen

Prostatakörteln eller prostata är en av de viktigaste organen i den manliga kroppen. Hon är ansvarig för att utveckla en hemlighet som, när den blandas med seminalvätska, hjälper till att fungera för hela reproduktionssystemet. Med tydlig enkelhet är detta organ tredubblat ganska svårt, och dess patologier kan ha en farlig karaktär för människors hälsa.

Struktur av prostata

Anatomi av prostata hos män är inte svårt. Det är ett enda organ som ligger i ett litet bäcken. I form kan prostata jämföras med fel kul som ligger uppåt med sin breda sida.

Prostatakörteln består huvudsakligen av tre typer av celler: de basala körtlarna är i själva verket stamceller, sekretorisk, utan vilken sekretion inte kommer att uppstå; såväl som neuroendokrin, vilket bidrar till tillväxt och utveckling av körteln. På den ena sidan smälter detta glandulära organ med blåsan. Detta förklarar problemen med urinering under prostata sjukdomar.

Mellan rektum och prostata är ett lager av fettvävnad. Den första delen av urinröret passerar genom körteln. På sidorna är musklerna som är ansvariga för att höja anusen.

Om prostata strukturen inte störs av patologier, så är det lätt probet rektalt från ändtarmen. Körteln är i en speciell säck, som bildas av en bindväv och en slät muskelvävnad. De är nödvändiga för utstötning av utsöndringar under utlösning. Urinröret, som passerar genom körteln, har tre lager. Prostata är uppdelad i två delar med ett speciellt interlobarspår.

Prostatakörteln har många rör och ett förgrenat system, vilket innefattar ca 50 körtlar. De flesta körtlarna ligger i prostataens perifera zon. De glandulära passagerna öppnar sig i urinröret, liksom in i den höga höjden.

Det är anatomiskt att dela prostata i 4 zoner. Den första zonen är perifer. Det är den största delen av körteln. Ytterligare två zoner - övergångs- eller övergångsperiod. De utgör den tjugonde delen av körteln och har en rund form, intill urinvägsgången. Oftast i dessa områden finns godartade formationer.

Den centrala zonen. Den har formen av en kon, som med sin apex är vänd mot fröhöjden. Sannolikt att vara patologiska förändringar. Zoner i prostatakörteln har en annan struktur och består också av olika typer av vävnad. Detta förklarar de olika funktionerna och olika känslighet för sjukdomar, speciellt neoplasmer. Den periurrala körtelzonen ligger också nära de huvudsakliga tuberklerna.

Nervstrukturer i prostata

Alla organ i vår kropp har nervändar och styrs från centrala och perifera nervsystemet. Nerverna i prostatakörteln är uppdelade i sympatiska och parasympatiska nerver.

Den första härstammar från den nedre parade plexusen. Den andra börjar från bäckens inre nerver.

Huvudfunktionerna hos körteln är sekretoriska och kontraktila. Båda dessa funktioner styrs av två typer av nervfibrer - adrenerga och kolinerga. Nervändningar är belägna i prostomens strom.

Lymfatiska och cirkulationssystem

Komplext arrangerade lymfsystemet påverkar prostata körteln aktivt. De viktigaste lymfkärlen ligger nära vasutslagen, nära bäckens väggar och leder till iliac lymf.

Blodtillförseln av prostata uppstår på grund av ett nätverk av stora artärer som närmar sig körtelns bakvägg. Utflödet av blod uppstår på grund av venös plexus. Från prostatans vägg separeras alla blodkärl, blir allt mindre, upp till kapillärbildning, som genomtränger alla vävnader i orgeln. Plåsterna i venerna är nära besläktade med ådrorna i rektum och urinblåsa, därför med prostata sjukdomar kan smärta inträffa i rektum och i urinblåsan.

Hemligheten hos prostata

Separat är det nödvändigt att berätta om en hemlighet som tilldelas av en prostatakörtel. Det är en ogenomskinlig vätska som har ett pH runt 7.30. Detta kallas en svag alkalisk reaktion. I hemlighet kan du hitta en liten mängd protein, såväl som immunoglobuliner och citronsyra. Dessutom, i utsöndringen av prostata är det nödvändigtvis vitaminer och vissa mineraler, till exempel zink.

Som i någon sekretionsvätska i kroppen innehåller hemman enzymer som är nödvändiga för en normal konsistens av seminalvätska. Prostatajuice utsöndras endast under utlösning.

Åldersrelaterade anatomiska förändringar

Körtelns struktur varierar beroende på ålder. Hos nyfödda pojkar har järn en mycket liten mängd klyvvävnad. I grund och botten är det bindväv och muskelvävnad. Vid 10 års ålder finns det en signifikant tillväxt av körteln. Det ökar ungefär dubbelt. Sedan, från 12 års ålder, börjar aktiv utveckling och antalet kanaler i organ ökar. Han börjar utföra sin grundläggande funktion av sekretess. Vid 30 års ålder utvidgas prostatan 20 gånger med avseende på den ursprungliga prostata.

Prostaten hos en vuxen man väger 16 gram. Det aktiva arbetet i prostata körs upp till 45 år, ibland längre. Därefter dör cellerna av körtelvävnad och muskel gradvis ut. Vid 65 års ålder är hela körteln i de flesta fall en kontinuerlig bindväv.

Sammanfattningsvis

En hälsosam prostata är grunden för hanehälsan. Hemligheten som utsöndras av denna körteln säkerställer normal prestanda för alla reproduktionsfunktioner i släktet.

Varje patologi kan påverka all hälsa negativt. Därför är det viktigt att övervaka den normala funktionen av prostata för att ge behandling i tid. Den anatomiska strukturen hos körteln är sådan att alla problem kommer att manifestera sig under sexuellt liv och vid urinering.

LUChEVAYa_ANATOMIYa_PREDSTATEL_NOJ_ZhELEZY

Strålningsanatomi i prostatakörteln

NORMAL OCH TOPOGRAFISK ANATOMI FÖR PROSTATE GLAND

Prostatakörteln är belägen i den nedre främre delen av det lilla bäckenet under blåsan mellan pubicartikulationen och ändtarmen. Har formen av en stympad kon. Den främre, något konkava ytan av körteln är vänd mot symfysen och den bakre, något konvexa till ändtarmen. I mitten av käftens bakre yta finns en vertikal fur som delar den i höger och vänster lobes, men i anatomiska och funktionella termer är det ett enda organ. Basen av körteln vrider sig till botten av blåsan, toppen är fäst vid det urogenitala membranet. Den bakre ytan av prostatakörteln är kantad av ändtarmen.

Urinröret passerar genom prostatakörteln från sin botten till toppen, som ligger i medianplanet, närmare prostatens främre yta. Vassdeferenserna tränger in i körteln vid basen, går nedåt i prostata tjockleken, medialt och främre, öppnar sig i urinrörets lumen (Figur 16.1).

Prostatakörteln är ett glandulärt muskulärt organ. Dess funktion som körtel är att utsöndra hemligheten i spermierna, vilket minskar sfinktern hindrar urinen från att komma in i urinröret under utlösningen. En kraftfull muskelkomponent täcker den prostatiska urinröret. Följande fibromuskulära zoner är utmärkande:

1) främre fibromuskulär zon som täcker den främre delen av prostata och är en fortsättning av detrusorn;

2) urinrörets längsgående slätmuskulaturfibrer

3) preprostatiska och post-prostatiska sfinkter.

Organets glandulära vävnad är heterogen och består av tre typer av epitelceller, som skiljer sig från histogenes och metaplasi. Varje typ av epitelceller är koncentrerad i separata zoner som ligger i vissa delar av prostata. Beroende på deras placering i förhållande till vasutsträckningen och urinrörets lumen, utmärks tre glandulära zoner (Figur 16.2).

Fig. 16,1. Anatomi hos manliga bäckenet. Sagittal sektion.

1 blåsan 2 - seminal vesiklar; 3 - preprostatisk sfinkter; 4 - vas deferens; 5 - kapsel av prostata; 6 - rektum; 7 - prostatisk urinrör; 8 - urogenitalt membran 9 - bulboretralkörtlar 10 - membranös urinrör; 11 - prostatakörteln 12 - främre fibromuskulär zon; 13 - periprostatisk fiber; 14 - basen av prostatakörteln 15 - Blåsans hals 16 - lonnoe artikulation; 17 - Blåsans vägg 18 - Blåsans botten; 19 - urinledarens mun.

Epiteliala (glandulära) zoner i prostata

1. Centrala områden belägen längs urinröret. På längdsektionerna ser de ut som en kon, avsmalnande från prostalkörtelns bas till dess topp. På de tvärgående sektionerna ser alla dessa zoner ut som en stympad oval med en depression i medialdelen. I området för dessa fördjupningar finns lumen av vas deferenserna. Det största antalet celler i den centrala zonen ligger på den bakre ytan av körteln. I området av vas-deferensens mynning, som öppnar in i urinrörets lumen, avslutas de centrala zonerna.

2. Perifera zoner ligger i sidled till den centrala. De upptar huvuddelen av prostatakörteln och sprider sig till toppen av orgeln. Visas som en halvmåne

i laterala delar av körteln. I de flesta fall utvecklas prostatacancer som ett resultat av metaplasi hos celler som ligger i periferzonen.

Fig. 16,2. Schema för prostatakörtelns zonala struktur (tvärsnitt).

1 - den centrala zonen; 2 - perifer zon; 3 - mellanzon 4 - urinrörets prostatiska del 5 - vas deferens.

3. Mellanliggande zon lokaliserad nära urinrörets lumen. Epitelcellerna i mellansektionerna utgör endast omkring 5% av hela glandulärvävnaden hos organet och är den mest sannolika källa till utveckling av prostata hos adenomen.

Den del av prostata körteln mellan vas deferens och urinrörets bakre yta är den genomsnittliga andelen.

Den vaskulära anatomin i prostatakörteln överensstämmer helt med sin zonstruktur. Blodtillförsel utförs av de prostatiska artärerna, vilket är fortsättningen av de nedre artärerna. Från prostata arterierna till den inre delen av körteln går uretrala artärer och till utsidan - kapsulära artärer. Venösa kärl i prostatakörteln åtföljer samma artärer och lämnar parenchymen, bildar plexus i den omgivande paraprostatiska fibern.

ULTRALJUD ANATOMI Av prostatakörteln

Ultraljud och prostatakörtel innefattar två komplementära metoder: transabdominal och transrektal ultraljudsskanning.

Den echografiskt oförändrade prostatakörteln med longitudinell transabdominal skanning har formen av en konisk formning med distinkta konturer som ligger bakom blåsan. Den glandulära kapseln identifieras som en hyperechoisk struktur med 1-2 mm tjocklek. Vävnaden i prostatakörteln har en ganska homogen liten punktstruktur. När echographyen utfördes i strängt sagittalplan, är blåsans hals klart synliggjort. Ett antal patienter i form av hypoechoiska zoner bestämmer den främre fibromuskulära zonen och den prostatiska urinröret. Om sensorn avviker från sidorna på medianlinjen visas proportionerna av prostata och vesiklarna. Seminala vesiklar definieras som parade hypoechoa formationer placerade längs de posterolaterala ytorna på bottnen av körtelen (Figur 16.3). På det transversella echogrammet är prostatan en rundad eller ojämn bildning (Figur 16.4). Framsida för det visualiseras blåsan, bakre änden - ändtarmen. Normalt, enligt N.S.Ignashina, verhnenizhny storlek (längd) av prostata är 24-41 mm, anteroposterior storlek - 16-23 mm, en tvärgående dimension - 27-43 mm. En mer exakt indikator är volymen av prostatakörteln, som normalt inte får överstiga 20 cm 3. Med ålder finns en gradvis ökning av prostatakörteln.

Fig. 16,3. Ultraljud av prostata

1 - blåsan; 2 - prostatakörteln 3 - seminal vesikel.

Fig. 16,4. Ultraljud av prostatakörteln, tvärgående skanning.

1 - blåsan; 2 - prostatakörteln.

Transrectal ultraljud är en mycket informativ metod för utvärdering av körtelns struktur, storlek och form. I mitten av sagittala sektioner har den omodifierade prostatakörteln

form av en långsträckt kon, avsmalnande från basen till toppen, något avvikande främre. Kärlens parenchyma har en fin granulär struktur. Echogram kan särskilja mellan centrala och perifera zoner. Periferzonen kännetecknas av en genomsnittlig ekogenitet, har en homogen struktur. Den centrala zonen är mindre echogen, belägen längs urinrörets prostata. Har en cellulär struktur. Övergångszonen visualiseras inte under ekografi. Hos äldre patienter kan det inte finnas någon differentiering av centrala och perifera zoner. I dessa fall är det nödvändigt att fokusera på anatomiska kriterier för lokalisering av epitelområden. Storleken och formen på höger och vänster lobes är ungefär desamma.

Den prostata urinröret har formen av en hypoechogen linjär struktur som sträcker sig från basen till prostata körkroppen. Mer tydligt än med transabdominal ultraljud bestäms också en hypoechoisk fibromuskulär zon, lokaliserad i de främre sektionerna av prostatakörteln.

Kapseln i körteln syns tydligt som en ekopositiv struktur med distinkta konturer av ca 1 mm tjock, liksom blåsans hals, väl begränsad från prostatakörtelns bas. Mellan den bakre ytan av prostatakörteln och den främre väggen i rektum avslöjas ett hypoechoiskt utrymme 4-5 mm bred - periprostatisk fiber. Seminala vesiklar har formen av hypoecho-symmetriska ovala strukturer med olika konturer. Storleken på de partiella vesiklarna är mycket variabel. Deras tvärgående diameter varierar från 6 till 10 mm hos patienter upp till 40-50 år och från 8 till 12 mm hos patienter äldre än 50 år. Diametern av de partiella vesiklarna efter utlösning minskar nästan två gånger.

Användningen av färg (CDC) och energi Doppler mapping (EDC) gör det möjligt att få en uppfattning om den vaskulära anatomin i prostatakörteln.

CDC-testet gör det möjligt för alla patienter att normalt visualisera och utvärdera kursen och riktningen för de prostatiska och uretrala artärerna. Capsulära artärer, på grund av de fysiska egenskaperna hos denna metod, mottar inte deras kartläggning i CDC. I EBC-läget är det möjligt att spåra alla intraprostatiska kärlbanor.

Vid longitudinell avsökning i tjockleken hos prostatakörtlarna (ibland parade) detekteras, åtföljande urinröret och vasdeferenserna. Många ådror syns tydligt, som vanligtvis följer med stora arteriella trunkar. Direkt i parenkymen i perifer- och centralzonen bestäms endast enskilda signaler från det arteriella blodflödet. Visualisering av kärl i den främre fibromuskulära zonen är vanligtvis inte möjlig på grund av deras mindre diameter och större avstånd från sensorn.

Med Doppler-kartläggning visas de kapsulära arteriella plexuskärlen tydligare på de posterolaterala ytorna på körteln. Vid avsökning i tvärplanet kapsulära artär symmetriskt penetrera den perifera delen av prostata och på väg mot varandra, radiellt fördelade däri, vilket skapar en solfjäderformad rätlinjigt vaskulär mönster.

Den mest kompletta bilden av det vaskulära mönstret och vaskulariseringen av prostatakörteln kan erhållas med hjälp av en tredimensionell volymetrisk rekonstruktion, vilket möjliggör en volymetrisk representation av kursen och placeringen av kärlen och parenkymen hos körteln.

För att bedöma det arteriella blodflödet i pulsdispler-scanningsläget beräknas maximala systoliska hastigheter, resistansindex (R ^) och pulsatilitet (P,). Vaskulatets densitet utvärderas också. Den prostatiska artären har en hög, smal, akut systolisk topp och låg amplitud, utplattad diastolisk. Värdena på toppblodflödeshastigheter i den prostatiska artären i genomsnitt 20,4 cm / s (16,6 cm / DLS 24,5 cm / s), motståndet index - 0,92 (0,85-1,00). Dopplerogram i urinröret och kapsulärartärerna är jämförbara, de har en medium bred amplitud, en akut systolisk topp och en platt diastolisk. Värdena för toppblodflödeshastigheterna och resistansindexet i urinröret och kapsulärartärerna var i genomsnitt 8,19 ± 1,2 cm / s respektive 0,58 ± 0,09 cm / s. Dopplerogram av vener i prostata är en rak linje i mitten av amplitude. Den genomsnittliga hastigheten i prostärkärlens vener varierar från 4 cm / s till 27 cm / s, i genomsnitt 7,9 cm / s.

CT-ANATOMI AV PROSTATE GLAND

I CT visas den omodifierade prostatakörteln som en homogen struktur med en densitometrisk densitet på 30-65 HU (Figur 16.5). Ligger på skivorna, nedanför urinrörets utlopp från blåsan. Seminala vesiklar definieras bakom blåsans bakre vägg omgiven av fettvävnad. Är ordnade i vinkel mot varandra. De har utseendet av symmetriska parade avlånga formationer med en längd på upp till 50-60 mm, en bredd av 10-20 mm, som passerar in i vas deferenserna. Separerad från endotarmen av den peritoneal-kortikala fascien. Nära vätskorna sitter i närheten av urinledarna, vilka skär i medialriktningen hos de semenbärande kanalerna. Liten CT

Fig. 16,5. CT i prostata.

1 - blåsan; 2 - lårbenets huvud 3 - ampull i ändtarmen; 4 - inre blockerande muskel 5 - pubic bone; 6 - prostatakörteln 7 - stor gluteusmuskel.

Bäckenet är mycket informativt vid bestämning av anatomo-topografiska relationer, men det är lite informativt för att detektera strukturella förändringar i prostatakörteln.

Med CT, skiljer sig epitel- och fibromuskulära zoner inte på grund av deras lika röntgendensitet. Det är också omöjligt att visualisera glandulär kapsel och prostatisk urinrör.

ANATOMI AV PROSTATEN KAN PÅ MRI-BILD

M RT kombinerar fördelarna med ultraljud och CT: metoden är mycket känslig för att detektera strukturella förändringar i prostatakörteln och ger fullständig information om tillståndet för omgivande vävnader och organ. Vid användning av apparater med hög magnetfältstyrka är det möjligt att visualisera olika anatomiska strukturer: den fibromuskulära zonen, de centrala, övergångs- och perifera zonerna. Seminala vesiklar, prostata urinröret, det sällsynta tuberkletet och körtelkapseln är väl differentierade. Den tydligaste zonala strukturen i prostatakörteln visas på T2-VI. Periferzonen har en hög signalintensitet, övergångs- och fibromuskulär - låg, den centrala zonen representeras av signaler med medelintensitet (Figur 16.6-16.8).

Fig. 16,6. MRI av prostata, T2-VI.

a - koronalplan, b - sagittalplan. Här och i Fig. 16,7, 16,8:

1 - kapsel i körteln; 2 - urinrör; 3 - främre fibromuskulära zoner; 4 - seminala vesiklar; 5 - perifer zon.

Fig. 16,7. MR av oförändrad prostata. T2-VI. Axialplan.

Fig. 16,8. MR av oförändrad prostata. T2-VI.

1. Gromov A.I. Ultraljudsundersökning av prostatakörteln.- M.: Bioinforcer-vis, 1999.- P. 3-15.

2. Zubarev AV, Gazhonova V.E. Diagnostisk ultraljud. Diagnostisk ultraljud. Уронефрология.- М.: Open Company "Firm Strom", 2002. - Med. 131-142.

3. Ternovoi SK, Sinitsyn V.Е. Datortomografi och magnetisk resonansavbildning av bukhålan. Utbildningsatlas. CD-skiva.- M.: Vidar-M, 2000.

4. TsybAF, Grishin GI, Nestayko G.V. Ultraljudstomografi och målinriktad biopsi vid diagnos av bäckentumörer.- M.: Cabourg, 1994.- sid 31-39.

5. Aarning R.G. et al. Tekniska aspekter av transrektal ultraljud av prostata. - Nigmegen Netherland, 1996.- P. 71.

6. Higgins NE., Hricak H., Helms C.A. Magnetic resonance imaging av kroppen. 2: a.- New York: Raven Press, 1992.- P. 939-935.

7. Kaye K. W., Richter L. Ultrasonografisk anatomi för normal prostatakörtel: rekonstruktion av datorgrafik // Urologi-1990.- V. 35.- Sida 12-17.

8. McNeal. Prostatakörteln: morfologi och patologi // Monogr. Urol.- 1983, 4: 3.- Med 159.

9. Robett R., John R. Clinical Magnetic Resonance Imagine.- Philadelphia, 1990.- P. 952-980.