Huvud
Strömförsörjning

Zoner och zonal teori om prostata strukturen

Prostatakörteln är ett enda glandulärt organ i det manliga reproduktionssystemet som ligger direkt under blåsan nära den främre väggen i ändtarmen. Huvuduppgiften för prostatakörteln är utvecklingen av en hemlighet, som hälls i den prostatiska delen av urinrörets kanal, blandas med hemligheten hos vesiklar och spermier. Spermier erhåller sålunda den nödvändiga volymen, viskositeten och pH-nivån.

Således utförs prostata omedelbart en hel massa funktioner:

Enligt operationsprincipen är prostatan ett hormonellt beroende organ, som är under direkt kontroll av det interna neurohormonala systemet "hypotalamus-hypofysen-testes". I synnerhet uppenbarades det direkta beroendet av kroppens arbete på nivån av plasma-testosteron, liksom dess aktiva form - dehydrotestosteron.

Schema för neurohormonala systemet på reproduktionssystemet

I hypotalamus producerar kroppen gonadotropin (HT) - ett hormon som saknar sexuell specifikation. HT gör att hypofysen producerar LH (luteiniserande hormon) och FSH (follikelstimulerande hormon). LH verkar direkt på könsorganen, vilket aktiverar produktionen av testosteron genom testesens celler. Den stora majoriteten av det manliga hormonet som produceras ligger i kroppen i ett bunden tillstånd med proteiner, och endast 2% har en obundet form.

Prostata är det huvudsakliga målorganet för verkan av fri testosteron. Tränger in i sina celler från blodomloppet, är ett hormon med en 5-alfa-reduktas till dihydrotestosteron rekonstrueras till en aktiv, vilket i sin tur utlöser den syntetiska aktiviteten av organet. Ju högre nivå av dehydrotestosteron desto högre nivå av syntetisk aktivitet i prostata körteln, vilket leder till en gradvis tillväxt av sin glandulära del.

Organets struktur

Vid en vuxen man, efter pubertets slut, väger prostata 20 g och har en rundad form (3 till 4 cm) med en komplex interlacing av interna system. Det täcker den första delen av urinröret och de ejakulatoriska kanalerna, som är involverade i det kirurgiska och funktionella nätverket av körteln.

Urinväggen, som passerar genom prostata, har 3 lager: slemhinnor, submukosala och muskulösa. Seröst membran i detta område är frånvarande, ersätter bindvävskapseln i själva prostata. I den proximala delen av urinröret, strax bakom urinrörets inre öppning, ligger sfinkteren.

Anatomiskt isolerade från prostata apex och den vänstra och högra loben, åtskilda av ett spår och förbundna genom ett näs. Utanför är hela strukturen "klädd" med en serös membran.

Zonal division av prostata vävnad

Närvarande ett utbrett system av så kallad zonal struktur prostata utvecklades av John. E. McNeil (J.E. Neal Mc) i 1981, enligt vilken kroppen 4 har en glandular zoner (centrala, perifera och två övergångs) och 4 fibröst muskulärt skikt (främre fibromuskulärt stroma och 3 komponenter i det cirkulära muskelskiktet som omger urinröret). Som huvudreferenspunkt med denna uppdelning är urinröret.

Anterior fibromuskulärt strom och cirkulationsskikt bildas av muskel- och bindvävselement. De saknar körtelceller och upptar cirka 30% av organets totala volym. Den posterolaterala delen som ligger bakom urinröret innehåller övervägande klyvvävnad.

En stor skillnad i procentuell manifestation av cancerpatologier är associerad med embryonala och morfologiska skillnader mellan dessa ställen. Av den anledningen svarar olika delar av prostata annorlunda mot hormonella effekter. Medan den patologiskt aktiva perifera delen var mycket mottaglig för effekterna av androgener var den relativt stabila centrala regionen mer mottaglig för östrogener. Denna uppdelning bygger både på funktionerna i histologin hos de olika sektionerna av körteln och på deras kliniska betydelse. Men i fråga om mikroanatomi består dessa zoner i sin tur av ett antal strukturella element.

Strukturella komponenter i prostata

Prostatiska körtlar är strukturella enheter av prostatakörteln av tubulär-alveolartypen. 30-50 stycken av sådana formationer, grupperade i lobuler, är belägna i de bakre laterala sektionerna av prostata (perifer zon). Utsöndringen av utsöndrad sekretion sker genom speciella passager, som sammanfogar med bildandet av prostata kanaler som går direkt in i urinröret i området hos det tuberkulösa området. Periuretralkörtlar är placerade runt urinrörets lumen. Förutom glandulära element finns det mellanlag av bindväv och muskulösa buntar av glattmuskelfibrer i strukturen. På ytan bildar dessa två icke-järnkomponenter en kapsel i körteln.

histologi

Den prostata körtelvävnaden är heterogen i sin struktur och kan innefatta 3 typer av epitelceller:

Organs strom representeras av två typer av strukturella element:

 • fyllningsmatris av elastin och kollagenfibrer, glykosaminoglykanmolekyler;
 • cellelement i form av fibroblastceller, släta muskler, fodrar endotelet.

Bindvävnadsmellanläggningarna belägna mellan klyftformiga lobben passerar till den yttre delen av orgelet och bildar dess fibrösa kapsel.

Blodtillförsel

Prostatkörtelns arteriella nätverk är uppdelat i kapsel, radiell, urinrör.

Capsulära artärer bildar en tät kärl på ytan av körteln. Radiala nervkärl som sträcker sig parallellt med ejakulatoriska kanaler sträcker sig från det. Från topp till botten passerar urinröret urkärlsnätets kärl.

Varje artär i interlobulära utrymme åtföljer 2-3 vener, som övergår i en första införa flöde i venös plexus subkapsulär, och sedan i Vesico-prostatisk.

innervation

I innervationen av genitourinary systemets kanaler deltar både de autonoma och det somatiska nervsystemet. I synnerhet, arbetet i prostatan muskel reglerar det sympatiska autonoma nervsystemet, vilket, bland annat, ansvariga för regleringen av blåsan kropp av arbete, hans hals och urinrörsringmuskeln muskler och kanalen.

Utveckling av patologisk process

En mängd olika cellelement kan delta i utvecklingen av prostatahyperplasi. Beroende på vad vävnad råder i processen med onormal tillväxt, kännetecknas glandulär, stromal och blandad hyperplasi. Men forskarna tror att det är början på processen aktiveras i övergångszonen i prostata körtel, eller snarare i dess stroma. Efter att ha diagnostiserat problemet är det användbart att göra dynamiska observationer av utvecklingen av processen.

Med godartad hyperplasi av övergångsregionerna av järn ökar inåt. I bilderna kan detta ses i form av de så kallade "sidförmörkelserna". Samtidigt klämmer de förstorade sidzonerna perifera och centrala regioner, vilket leder till att atrofi utvecklas.

Om de parauretrala zonerna börjar öka i storlek, fungerar ett kraftfullt fibromuskulärt skikt som ett stopp. Den enda riktningen för körtelns tillväxt förblir riktningen längs urinröret med förskjutningen av blåsans vägg. Ett annat starkt tecken på närvaron av en patologisk process är brott mot förhållandet mellan prostaglandets glandulära och icke-järnkomponent, vilket är väl manifesterat i bilder av en detaljerad MR-organ.

Orsaker till patologisk process

Prostatvävnadsproliferation har en multifaktoriell natur.

I regel räcker det inte med en orsak till att utveckla patologi, så läkare tenderar att tilldela en hel del provocerande förhållanden:

 • manligt kön;
 • ålder;
 • ärftlig predisposition;
 • hormonella förändringar inuti kroppen;
 • kronisk inflammatorisk process;
 • infektion;
 • ohälsosam livsstil (minskad fysisk aktivitet, dålig näring, dåliga vanor).

Med tanke på att manlig könsbestämning i äldre ålder automatiskt bestämmer en person som är i fara, rekommenderas regelbundna screenings för tidig upptäckt av en patologisk process, särskilt en malign typ. Till introduktionen av denna övning inducerar en mild symptomatologi av tumörprocessen, särskilt i de tidiga utvecklingsstadierna.

Ultraljudsprostata Diagnos

Den höga utvecklingsgraden och allestädes närvarande tillgänglighet av ultraljudsdiagnostik placerar ultraljud på en av de första platserna i listan över diagnostiska förfaranden för att detektera en tumörprocess i prostatakörteln. Kvaliteten på bilden tillåter oss att överväga även de minsta avvikelserna från den normala strukturen.

Med transabdominal skanning av peritoneum visar en hälsosam ultraljudsbild:

 • den glandulära delen av prostata (centrala, perifera och övergångszoner) med en normal homogen ekotäthet;
 • icke-järndelen av prostata (främre stroma och segment av det cirkulära muskelskiktet) har en icke-homogen struktur;
 • kroppens konturer är jämn, fibromuskulär kapsel är tydligt uttalad;
 • dimensionerna överstiger inte 2,4 * 4,5 * 4,1 cm;
 • Prostatan ligger symmetriskt med avseende på urinröret.

Förekomsten av avvikelser indikeras av

 • diffusa tätningar i form av sektioner av den ekogena strukturen utan uttalade gränser;
 • platser med svag ekogen densitet (gränser kan uttryckas eller saknas);
 • foci med hög densitet (echogenicitet är högre än i området för kärnans fibrösa kapsel).

I händelse av en av nämnda alternativ är tilldelad en ytterligare undersökning med hjälp av laboratorietester (blod, urin, biopsi), rektal palpation, uroflow, CT, och så vidare.

Vi får inte glömma att tidig diagnos av hyperplasi kan sakta ner ytterligare spridning av körtelvävnad och eliminera behovet av kirurgisk ingrepp. I de tidiga stadierna av onkologiutveckling kan ett korrekt svar spara eller väsentligt öka patientens liv. Så, tidig ektomi eller resektion av prostatakörteln kan helt eliminera problemet utan konsekvenser för människors hälsa.

Plats, anatomisk struktur och funktioner hos prostata

Prostata är en oparad körtel av yttre utsöndring som ligger i bäckenhålan hos män. Anatomin i prostatakörteln är nära relaterad till dess huvudsakliga funktion - syntesen av en specifik hemlighet som ger rörlighet för spermier. Sjukdomar hos detta organ kan orsaka en man med problem med urinering, erektion eller till och med infertilitet.

Sjukdomar i prostatakörteln är ett pressande problem för äldre män. Och prostatacancer är på första plats bland alla cancersjukdomar hos den manliga befolkningen. Därför är det så viktigt att känna till strukturen, funktionerna i körteln och även de orsaker som orsakar dess sjukdomar.

Topografisk anatomi

Hos människor är prostatakörteln beläget mitt i det lilla bäckenet. Framför henne är pubesymfysen, överst - blåsan och den sjuka blåsorna bakom - ändtarmen och underifrån - bäckens golvmuskler. Prostata täcker cirkulärt nedre delen av blåsan och den proximala delen av urinröret (urinröret).

På grund av blåsans och urinrörets närhet är det svårt att urinera med inflammation i prostata, det finns smärta, rezi och obehag när du besöker toaletten. En ökning av prostataens storlek leder till kompression av vas deferens, vilket gör att män har problem med styrka.

Med prostata blygd-muskel och i mitten och bakre blygd av prostata svyazokona fäst blygdbenssammanfogningen blygd kosti.Mezhdu och prostata ligger venös plexus och fettvävnad.

Arteriellt blod går in i prostata genom artärerna som dräner från de nedre bulten och mitten av rektalarterierna. Venös utflöde uppträder på den så kallade Santorini plexus. Innervation tillhandahålls av parasympatiska och sympatiska nervfibrer i det autonoma nervsystemet.

Viktigt! Detta arrangemang gör att du kan palpera prostata genom ändtarmen, vilket är ganska bekvämt för att diagnostisera prostatit, hyperplasi, adenom. Fingerrektalundersökning är standardmetoden för diagnos i urologi.

Anatomisk struktur

I regel väger prostatakörteln hos en vuxen frisk person inte mer än 20 gram, men ser ut som en kastanj. Dess längd är 2,5-3,5 cm, tjocklek - 1,7-2 cm, bredd - 2,3-4 santimetra.Kak generellt med åldern prostatastorleken reduceras gradvis - detta kallas ålder involution. Prostata har:

 • nedre laterala, främre och bakre ytan (fur på den bakre ytan som delar prostata i två delar);
 • höger, vänster lobe och isthmus, som ibland kallas mittloben;
 • apexet (mot bälkens membran) och basen, som smälter med blåsan från framsidan och angränsar till de partiella blåsorna bakom den.

Den mänskliga prostatakörteln är en alveolär tubulär körtel med extern utsöndring. Det betyder att prostatic hemlighet inte är tilldelad till blodet utan på utsidan. Dess strukturella enhet är acinus. Totalt kan prostata från 30 till femtio acini. Prostataens parenchyma kan delas upp i tre zoner:

 • Central - ligger i närheten av blåsan;
 • övergångs-
 • perifera - ligger längst bort från urinblåsan.

Utanför är den mänskliga prostatakörteln omgiven av en kapsel och består i sig av en stroma och en parenkym. Funktionsvävnad (det kallas parenchymen) innehåller acini-konvolutade tubuler, där utvecklingen av den prostatiska sekretionen sker. Stroma består av bindväv och muskelvävnad. Huvudfunktionen är underhållet av parenchymen.

De konvoluterade tubulären bildar prostatakörlarnas kanaler, vilka i antalet 15-20 stycken är öppna på sidorna av det sällsynta tuberkletet. Genom prostata passerar vasutstötningarna, som tillsammans med kanalerna i körteln flyter in i urinröret.

Blodtillförsel och lymfdränering

Arteriellt blod kommer in i prostata artärerna i den nedre blåsan (aa. Vesicalesinferiores) och mellersta rektala artärer (aa. Haemorrhoidalesmediae), vilka sträcker sig från den inre höftartären. Dessutom levereras den med prostata artären (en prostatica), som sträcker sig från den inre pudendartären.

Utflödet av venöst blod uppträder i pudend venous plexus, vidare - in i den nedre urinblåsan. Därifrån går blodet in i den inre iliacen och därifrån in i den nedre vena cava. Lymf från körteln kommer in i lymfkörtlarna som ligger intill de inre iliacarna och artärerna.

körtel funktion

Det är inte för ingenting att prostata kallas "andra hjärtat av männen". Det ligger i centrum av det lilla bäckenet och förbinder nästan alla könsorganen. Prostatan utför ett antal viktiga funktioner:

 • Sekretorium - ämnen som ingår i en specifik hemlighet i körteln, utspädd utlösning och gör spermatozoa komplett, som kan befrukta ägget. När orgelet är trasigt blir spermatozoer immobila, varför infertilitet utvecklas.
 • Motor - prostatakörteln hjälper till att hålla urinen i perioder mellan urinering. Det är också ansvaret för utstötningen av spermier och under orgasmen förhindrar urinen att komma in i urinröret.
 • Barriär -prostatichesky hemlighet innehåller lysozym, immunoglobuliner av klass A, zink-peptidkomplexet, som förhindrar inträngning av infektion i urinröret till de högre myndigheterna.

Faktum! Vid sjukdomar i prostatakörteln bryts dess grundläggande funktioner. På grund av detta har en person nedsatt sexuell funktion, det finns problem med urinering och ganska ofta finns inflammatoriska sjukdomar i det urogenitala systemet.

Prostatisk hemlighet

På grund av god innervation orsakar prostatakörteln trevliga känslor hos en person under samlag. Den prostatiska hemligheten innehåller ett antal biologiskt aktiva substanser:

 • prostataspecifikt antigen (PSA), vars nivå ökar med olika sjukdomar i prostata;
 • natriumcitrat (citronsyra), förhindrande av stenbildning
 • lysozym, prostaglandiner och immunoglobuliner, vilka är faktorer med lokal immunitet;
 • testosteron - manlig könshormon;
 • olika enzymer och vitaminer;
 • prostatajuice, ansvarig för rörligheten hos spermatozoa.

Oregelbunden kön och stillasittande livsstil leder till stagnation av prostatasekretionen. På grund av detta utvecklar personen prostatit - en inflammatorisk sjukdom i prostatakörteln, som ibland orsakar allvarliga komplikationer.

Faktum! Kronisk prostatit påverkar ofta män som är äldre än 40-45 år. Detta bidrar till felaktigheter i näring, dåliga vanor och försvagad immunitet.

Sjukdomar i prostata

Den vanligaste patologin hos människor är prostatit. Oftast lider män av kronisk prostatit, mycket mindre ofta - akut smittsam. Ofta leder kronisk inflammation till utvecklingen av hyperplasi, adenom eller till och med cancer. Det är också möjligt att bilda cystor och abscesser. De huvudsakliga tecknen på lesionen är:

 • smärta i perineum och i underlivet;
 • frekvent uppmaning att urinera
 • obehag och ömhet under samlag
 • erektil dysfunktion, impotens.

Inflammation i prostatakörteln kan utvecklas på grund av penetration i det av virus, svampar, bakterier. Ibland är patogener klamydia, trichomonader, mykoplasmer och andra mikroorganismer som orsakar utveckling av sexuellt överförbara sjukdomar.

Orsaker till sjukdomar

Förutom infektion finns det många provocerande faktorer som bidrar till utvecklingen av prostatit. I själva verket kan de inte allvarligt skada en man, men tillsammans kan flera ogynnsamma faktorer orsaka sjukdomens utveckling. Riskfaktorer inkluderar:

 • oregelbundet intimt liv
 • frekvent förändring av sexuella partners;
 • försening i utlösning
 • för länge ett samlag
 • frekvent hypotermi
 • brist på fysisk aktivitet
 • stillasittande livsstil;
 • dricka och röka
 • felaktig kost.

Det är bevisat att oregelbundet kön, en stillasittande livsstil, dåliga vanor och användningen av skadliga livsmedel ökar risken att utveckla stillastående prostatit många gånger över. Alla män över 40 år är i fara. Därför måste de ta hand om förebyggande åtgärder och minst en gång om året för att besöka en urolog.

Områden i prostatakörteln

Inför problemen med reproduktionssystemet börjar män aktivt att inte bara behandla metoderna, men principerna om organens struktur. Idag ska vi prata med dig om vilka prostatiska körtelzoner som är vilka funktioner de utför. Men till att börja med kommer vi att överväga i detalj organets struktur.

Anatomi av prostata

I en hälsosam man är prostatens vikt ungefär 19 gram. Detta gäller för dem som har nått puberteten. Organets runda form med en diameter av 4 till 5 cm har komplicerad interlacing av det inre systemet. Orgelet omger den ena sidan av urinröret och de ejakulerande kanalerna. Förresten är de dras in i det allmänna funktionella systemet för prostata.

Den del av urinröret som passerar genom organet består av flera segment:

Det bör noteras att det inte finns något seröst membran i detta område. Det ersätts av en speciell anslutningskapsel. I området av urinrörets proximala gren, bakom urinrörets inre lumen, finns en sfinkter.

Prostatakörteln är uppdelad i anatomiska sektioner:

De vänstra och högra segmenten är uppdelade av ett spår och är också anslutna av en isthmus. Ovan är hela strukturen omslagen i ett seröst membran.

Prostata har en konisk form med flera ytor.

 1. Center pekar upp.
 2. Spetsen, som ligger i den nedre delen av prostata.
 3. Anterior, posterior, lateral part.

Prostatakörteln är täckt av en bindvävskapsel. Den bakre delen av orgelet är korsad av en vertikal furu. Förresten är det hon som delar prostata i två olika lober, vilket urologen kan känna för palpation. Mellan höger och vänster är lobes mitten. Dess specialister kallar isthmusen. Den genomsnittliga andelen puddar till blåsan och har formen av ett litet tuberkul. Orgeln placeras i ett litet bäcken och täcker vissa delar av urinröret.

Orgeluppdelningen i zoner

År 1981 utvecklade George McNeil ett speciellt system för prostata strukturen. Hittills följer läkemedlet sina krav. Systemets väsen är att prostatakörteln delas upp i flera glandulära zoner:

 • övergång (2 delar);
 • ventral fibrous-muskulär zon;
 • center;
 • perifer.

Huvudriktlinjen, enligt dokumentet, borde vara urinröret. Det främre fibromuskulära strom och cirkulationsskiktet skapas från muskelbindvävskomponenter. De har inte glandulära celler. Det är 32% av den totala prostatakompositionen som de upptar.

Zadnelateralnoye-delen, som ligger bakom urinröret, består av nästan en glandulär vävnad.

Perifer zon

Zonen ligger på 76% av körtelvolymen. Den täcker den centrala delen, absorberar området kring urinröret, ligger längst bort från fröhöjden. Orgeln har formen av en tratt.

Tyvärr är denna webbplats den mest problematiska delen av prostata. Alla problem börjar från denna plats.

Inflammatoriska processer, utseendet av olika neoplasmer är ganska acceptabla saker för denna del. Statistik anger att 80% av sannolikheten för att cancer i reproduktionssystemet kommer att manifestera sig här.

Centralzonen

Detta område har en konisk form. Formar ett litet vertex i det orala tuberkletet. På sidorna kläms fast vid vasutskjutningarna, därför ligger det på huvuddelen i underdelen av orgeln. Den här webbplatsen ligger nästan 21% av prostatakörtelns körtelvävnad. Den täcker de sektioner som aldrig ger betydande patologiska förändringar. Kanalerna och körtlarna som utgör den centrala zonen är de största. De kan vara upp till 0,7 mm i sektion. Med en polygonal form grenar kanalerna ut och förenar sig med autonoma glandulära segment. Aktierna är åtskilda av muskelbuntar.

Statistiken säger att 2,5% av de cancerformer härrör från detta område. Det finns en snabb utveckling av sjukdomen. Behandlingen är mycket svårare.

Övergångszoner

Det minsta elementet i glandular prostata kallas övergångszonerna. De fäster direkt på urinröret. Förresten är de så små att de upptar endast 5% av alla kirtlens vävnader i prostata. Tyvärr beror inget på storleken, för den här delen är mest mottaglig för utvecklingen av godartad hyperplasi och tar upp 25% av alla cancers i orgeln.

Sådana skillnader i andelen cancer är förenade med de embryonala och morfologiska skillnaderna mellan specifika områden. Detta är huvudorsaken till att orgzonzonen visar en sådan reaktion på hormonella förändringar.

Medan den perifera delen aktiv för patologiska förändringar blev så mottaglig för androgenernas verkan, började den mindre balanserade centrala delen reagera starkare mot östrogenernas verkan. Denna uppdelning bygger på egenskaperna hos histologin hos olika delar av orgeln.

innervation

Både autonoma och somatiska nervsystemet deltar i denna process. Dessutom kontrolleras processen i musklerna i prostatakörteln av det sympatiska autonoma nervsystemet. Hon är dessutom ansvarig för normaliseringen av blåsan, livmoderhalsen och till och med musklerna i urinröret.

Processen för blodtillförsel

Prostats arteriella system kallas:

Capsulära artärer skapar ett tätt nätverk av fartyg på toppen av körteln. Från ytan till det inre av det radiella systemets kärl. De placeras parallellt med de ejakulatoriska kanalerna. Fartyg i urinledningsnätet faller ner, parallellt med urinröret.

Alla artärer i interlobulärt utrymme har 2-3 vener. De är anslutna i den utgående strömmen. Framkallad första venös subkapsulär plexus och lite ytterligare vesikelprostatisk.

Funktioner av prostata

Medvetet upprepar experter alltid att varje man bör ta hand om sitt reproduktionssystem. Prostata utför en av de viktigaste funktionerna i kroppen.

 1. Utvecklar en speciell hemlighet, som är 35% av den totala spermiervolymen. Hemligheten ger normal vitalitet och motorisk aktivitet hos spermier.
 2. I kanalerna och ändsektionerna placeras celler som hör till det endokrina systemet.

Prostata, som ett resultat av sin vitala aktivitet, utsöndrar flera hormoner som inte bara påverkar reproduktionssystemet utan också hela organismen.

Detta är dock inte alla funktioner i kroppen. En viktig punkt är retentionen av prostata genom urin. Detta är möjligt tack vare sphinctens muskelfibrer.

Antimikrobiella ämnen: lysozym, spermin förhindrar uppkomsten av skadliga bakterier i blåsan och njurarna.

Ultraljudsstandarder

Ultraljudsanatomin i prostatakörteln spelar en viktig roll i diagnosen utveckling av olika patologiska processer.

Den normala prostatakörteln är vanligtvis triangulär i form. Anteroposterior storlek är ganska liten i jämförelse med tvärgående. Huvudkörtlarna är fast fastsatta vid blåsans hals. Spetsen är vänd mot genitourinary membranet. Den bakre delen av ytan är något konkav inåt och bildar en skärande fura.

Under normala förhållanden bör klingans tvärgående storlek vara 41 - 46 mm, anteroposterior - 21-28 mm och längsgående - 36 - 41 mm. Under ultraljud kan du bara överväga prostata centrala och perifera zoner.

rekommendationer

Eventuella förändringar i prostatakörtelns struktur indikerar starten av den patologiska processen. Alla vet att någon inflammation är bättre att rengöra i de inledande stadierna. Men det bästa sättet att undvika anatomiska förändringar är att hjälpa några enkla regler.

 1. Det rekommenderas att utföra speciella fysiska övningar två eller tre gånger i veckan, skriv under en simbassäng eller ett gym.
 2. Och de som leder en stillasittande livsstil kräver regelbunden fysisk uppvärmning. Det är lämpligt att göra hennes övningar var och en halv och en halv.
 3. Om de första symtomen på inflammation har uppträtt i mycket ung ålder, ska du omedelbart larma ett larm. Detta indikerar en felaktig livsstil.
 4. Bergsporter, dykning och många andra provocerar hypotermi i allmänhet, vilket kommer att orsaka problem med människors reproduktionssystem. Omedelbart framstår prostatit och efter ett tag adenom, eftersom dessa begrepp är nära besläktade.

Sammanfattningsvis är det värt att notera, du måste noggrant övervaka din hälsa. Eftersom alla organ är anslutna till varandra. Och en sjukdom medför en annan. Passera regelbundna kontroller i urologen, gör ultraljud, led en hälsosam livsstil, och du kommer aldrig att möta problem.

Urologist, andrologist Vykhino-Zhulebino, Lyubertsy

Prostatakörteln (PZ) ligger i bäckenet (liten bäcken), under blåsan, som täcker sin nacke och urinröret cirkulärt. Det har utseende på en något planad kon (kastanjform). Det här sexuellt organet finns bara hos män!

skilja: foundation, intill blåsan, och toppen av, intill bäckenmembranet, Bak, främre och laterala yta.

Genom körteln är prostata urinröret. Dess längd är 3 cm i genomsnitt. I detta fall är urinröret antingen konkavt bågformig naturligtvis posteriort eller relativt rätlinjig kurs av bockningsvinkel av 30-35 ° mot utsädes högen, som är i mitten av avståndet från basen till spetsen. Urinväggen är slim, submukosal och muskulös skikt. Hon har inte ett seröst membran. En smidig muskulär ring ligger runt den första delen av urinröret, omedelbart bakom urinrörets inre öppning. I tjockleken av det passerar spiral muskelbalkar, som utgår från blåsans muskulatur. Dessa muskelbuntar förenar och sammanvävs med elementen i bindväv, skapar en kraftfull cirkulär formation - urinrörets inre sfinkter.

Bukspottkörteln kommer i kontakt med basen med ampullerna av de partiella vesiklarna som ligger i denna region. Den främre ytan av körteln är förbunden med ett parat ligament med symfys. Den bakre ytan ligger intill den mycket nedre delen av ändtarmen. Deras gemensamma tunt lager av löst fett och Vesico-rektal partition Denonvile eller fascia, som är sammansatt av täta fibrösa vävnads strålar som utbreder sig ner och passerar in i formationen perineum. Den nedre laterala ytan av prostata gränsen på musklerna som lyfter anusen. Prostatens topp är fäst vid det urogenitala membranet. Bunter av strimmiga muskler tillsammans med den djupa perineala tvärgående muskeln bildar en yttre godtycklig sphincter i urinröret.

På urinrörets bakre yta finns en längdhöjning - den huvudsakliga tuberkeln. På toppen av det öppnas en öppning av prostatisk nosparti, som är en påse (3-5 mm i storlek).

Figur nummer 1.
1 - seminal vesikel,
2 - vas deferens,
3 - ampulla av vas deferens,
4 - utsöndringskanalen hos den seminal vesikeln
5 - ejakulatorisk kanal,
6 - prostatakörteln,
7 - fröhöna,
8 - Webers organ
9 - membranös del av urinröret

Ductus ejaculatorius innefattar en körtel på den bakre ytan är riktade i tjockleken av sin nedåt medialt och anteriort och öppnar på den bakre väggen av urinröret vid högen av fröet. Deras längd är 15 mm, diametern är 2 mm.
På käftens baksida, längs mittlinjen, finns en depression som delar körteln i två delar: en höger och en vänster i form av ett spår. Mellan dem, ibland finns det en tredje eller mellersta andel. Ibland ser den här tredje delen ut som ett tuberkel som ligger på bottnen av körteln.
Det finns andra klassificeringar av prostataaktiestrukturen, i synnerhet 5 delar - främre, bakre, mellersta och två laterala lobar (Lowsley, O.S., 1915); på 6 aktier - två bakre, två inre och två laterala lobes (Tissel L.E., 1975).

För närvarande är den vanligaste den zonala anatomin i bukspottkörteln, utvecklad av urologen och morfologen J.E. Mc Neal (1981). Han skilde fyra glandulära zoner. centrala - har formen av en kon med basen, som är basen av prostata och toppen mot den huvudsakliga tuberkeln. På sidan är den avgränsad av ejakulatoriska kanaler. Det är 20% av körtelvolymen. perifer - upptar de flesta kirtlarna i bukspottkörteln, omger urinröret distalt till fröhöjden, är cirka 75% av körtelvolymen. Två övergångszoner - representerar två avrundade segment som ligger på sidan av den proximala urinröret, står för 5% av prostata hos blodkroppen. Dessutom finns det fyra fibromuskulära skikt. Anterior fibromuskulär stroma - täcker framsidan av prostata. Det cirkulära muskelskiktet som omger urinröret är uppdelat i: preprostatisk sfinkter, longitudinella glattmuskelfibrer i urinröret och post-prostatisk sfinkter.

Uppdelningen av körteln i dessa lobar beror på skillnaden i klyvdelarnas histologiska struktur i dem och är av klinisk betydelse.

Sålunda är den centrala zonen intill de partiella vesiklarna relativt mindre benägen för patologiska förändringar. Periferzonen är oftast mottaglig för malign tumörskada och inflammatoriska förändringar. Övergångszoner orsakar oftast godartad hyperplasi.

Bildnummer 2. Zonformig anatomi i prostata J.E. Mc Neal, 1981). 1 - Den centrala zonen, 2 - Perifer zon, 3 - Övergångszon, 4 - Anterior fibromuskulär stroma.

Microanatomi av prostata

Prostatiska körtlar är konstruerade av en grenad tubulär alveolartyp och grupperas i lobuler. Det finns 30 till 50 körtlar. De är huvudsakligen i de bakre och laterala delarna av prostata, vilket i grunden motsvarar den perifera zonen (enligt klassificeringen av J.E. MsNeal). Glandulära passager samgående paren överförs till Hatcher prostatiska spår som öppnar ytporer i den manliga urinröret på utsäde kulle. I den främre delen av körteln (främre fibromuskulär stroma) är glandulära lobuler få. Tillsammans med prostatakörtlarna som utgör huvuddelen av prostata, ingår även de så kallade periuretralkörtlarna som ligger runt urinröret. I tillägg till körtelceller, innehåller pankreatisk ett stort antal som sträcker sig i olika riktningar och knippena av glatta muskelfibrer av olika tjocklek skikt av bindväv bestående av kollagen och elastiska fibrer. Dessa lager passerar direkt in i kapseln i körteln, som bildas av en kollagen och elastisk vävnad och cirkulära muskler.

Anatomi av seminala vesiklar

Sädesblåsor - parade organ, som ligger i bäckenhålan sidled från ampullen av sädesledaren, prostatiska ovan, bakom och från bottensidan av blåsan. Vinkeln mellan dem är 90 grader. De upprepat invecklad tubuli total längd av 10 - 12 cm och tjocklek 0,6 cm -0,7 Genomsnittlig storlek seminal vesikel betrakta följande :. Längd - 5 cm, bredd - 2 cm, tjocklek - 1 cm är omgivna av den muskulära och adventitia. skalet. De har ett slemhinnor. De skiljer det övre dilaterade änden - basen, kroppen och den nedre avsmalnande änden som passerar in i utsöndringskanalen. Utsöndringskanal sädesblåsa ansluten till det sista avsnittet av sädesledaren och bildar ductus ejaculatorius, prostata perforans.

Blodtillförsel

Prostaternas artärer är uppdelade i kapsel-, radial- och ureträrartärer. Kapsulär uppstår huvudsakligen från botten cystisk artär, arteriell bildar ett tätt nätverk i ytan av körteln från vilket de djupare, huvudsakligen längs ductus ejaculatorius sträcker grenar, vilket ger radiella artärgrenar som är större blodtillförseln till bukspottkörteln. Fartyg i urinröret styrs från topp till botten och i form av många grenar löper parallellt med urinröret. Två eller tre vener åtfölja varje interlobulära artär, övergår i subkapsulär venös plexus, och sedan - i Vesico-prostatiska venös plexus på varje sida av prostatan.

Vilken anatomi har prostata hos män och vad är dess funktion i kroppen

Prostatakörteln eller prostata är en av de viktigaste organen i den manliga kroppen. Hon är ansvarig för att utveckla en hemlighet som, när den blandas med seminalvätska, hjälper till att fungera för hela reproduktionssystemet. Med tydlig enkelhet är detta organ tredubblat ganska svårt, och dess patologier kan ha en farlig karaktär för människors hälsa.

Struktur av prostata

Anatomi av prostata hos män är inte svårt. Det är ett enda organ som ligger i ett litet bäcken. I form kan prostata jämföras med fel kul som ligger uppåt med sin breda sida.

Prostatakörteln består huvudsakligen av tre typer av celler: de basala körtlarna är i själva verket stamceller, sekretorisk, utan vilken sekretion inte kommer att uppstå; såväl som neuroendokrin, vilket bidrar till tillväxt och utveckling av körteln. På den ena sidan smälter detta glandulära organ med blåsan. Detta förklarar problemen med urinering under prostata sjukdomar.

Mellan rektum och prostata är ett lager av fettvävnad. Den första delen av urinröret passerar genom körteln. På sidorna är musklerna som är ansvariga för att höja anusen.

Om prostata strukturen inte störs av patologier, så är det lätt probet rektalt från ändtarmen. Körteln är i en speciell säck, som bildas av en bindväv och en slät muskelvävnad. De är nödvändiga för utstötning av utsöndringar under utlösning. Urinröret, som passerar genom körteln, har tre lager. Prostata är uppdelad i två delar med ett speciellt interlobarspår.

Prostatakörteln har många rör och ett förgrenat system, vilket innefattar ca 50 körtlar. De flesta körtlarna ligger i prostataens perifera zon. De glandulära passagerna öppnar sig i urinröret, liksom in i den höga höjden.

Det är anatomiskt att dela prostata i 4 zoner. Den första zonen är perifer. Det är den största delen av körteln. Ytterligare två zoner - övergångs- eller övergångsperiod. De utgör den tjugonde delen av körteln och har en rund form, intill urinvägsgången. Oftast i dessa områden finns godartade formationer.

Den centrala zonen. Den har formen av en kon, som med sin apex är vänd mot fröhöjden. Sannolikt att vara patologiska förändringar. Zoner i prostatakörteln har en annan struktur och består också av olika typer av vävnad. Detta förklarar de olika funktionerna och olika känslighet för sjukdomar, speciellt neoplasmer. Den periurrala körtelzonen ligger också nära de huvudsakliga tuberklerna.

Nervstrukturer i prostata

Alla organ i vår kropp har nervändar och styrs från centrala och perifera nervsystemet. Nerverna i prostatakörteln är uppdelade i sympatiska och parasympatiska nerver.

Den första härstammar från den nedre parade plexusen. Den andra börjar från bäckens inre nerver.

Huvudfunktionerna hos körteln är sekretoriska och kontraktila. Båda dessa funktioner styrs av två typer av nervfibrer - adrenerga och kolinerga. Nervändningar är belägna i prostomens strom.

Lymfatiska och cirkulationssystem

Komplext arrangerade lymfsystemet påverkar prostata körteln aktivt. De viktigaste lymfkärlen ligger nära vasutslagen, nära bäckens väggar och leder till iliac lymf.

Blodtillförseln av prostata uppstår på grund av ett nätverk av stora artärer som närmar sig körtelns bakvägg. Utflödet av blod uppstår på grund av venös plexus. Från prostatans vägg separeras alla blodkärl, blir allt mindre, upp till kapillärbildning, som genomtränger alla vävnader i orgeln. Plåsterna i venerna är nära besläktade med ådrorna i rektum och urinblåsa, därför med prostata sjukdomar kan smärta inträffa i rektum och i urinblåsan.

Hemligheten hos prostata

Separat är det nödvändigt att berätta om en hemlighet som tilldelas av en prostatakörtel. Det är en ogenomskinlig vätska som har ett pH runt 7.30. Detta kallas en svag alkalisk reaktion. I hemlighet kan du hitta en liten mängd protein, såväl som immunoglobuliner och citronsyra. Dessutom, i utsöndringen av prostata är det nödvändigtvis vitaminer och vissa mineraler, till exempel zink.

Som i någon sekretionsvätska i kroppen innehåller hemman enzymer som är nödvändiga för en normal konsistens av seminalvätska. Prostatajuice utsöndras endast under utlösning.

Åldersrelaterade anatomiska förändringar

Körtelns struktur varierar beroende på ålder. Hos nyfödda pojkar har järn en mycket liten mängd klyvvävnad. I grund och botten är det bindväv och muskelvävnad. Vid 10 års ålder finns det en signifikant tillväxt av körteln. Det ökar ungefär dubbelt. Sedan, från 12 års ålder, börjar aktiv utveckling och antalet kanaler i organ ökar. Han börjar utföra sin grundläggande funktion av sekretess. Vid 30 års ålder utvidgas prostatan 20 gånger med avseende på den ursprungliga prostata.

Prostaten hos en vuxen man väger 16 gram. Det aktiva arbetet i prostata körs upp till 45 år, ibland längre. Därefter dör cellerna av körtelvävnad och muskel gradvis ut. Vid 65 års ålder är hela körteln i de flesta fall en kontinuerlig bindväv.

Sammanfattningsvis

En hälsosam prostata är grunden för hanehälsan. Hemligheten som utsöndras av denna körteln säkerställer normal prestanda för alla reproduktionsfunktioner i släktet.

Varje patologi kan påverka all hälsa negativt. Därför är det viktigt att övervaka den normala funktionen av prostata för att ge behandling i tid. Den anatomiska strukturen hos körteln är sådan att alla problem kommer att manifestera sig under sexuellt liv och vid urinering.

Vad består prostatakörteln av - organanatomi

Prostata är ett manligt organ som har form av en kastanje och är direkt involverad i utförandet av reproduktiv funktion.

Han anses vara en orörlig kropp. Dess konsistens är tät och elastisk.

Körteln har muskelceller och vävnad, som spelar en hjälproll i funktionaliteten hos den aktuella strukturen. Den är omgiven av en kapsel från alla håll. Orgeln ligger i det lilla bäckenet under blåsan.

Topografisk anatomi av prostata

Orgeln består av trettio eller fler körtlar och en muskel substans som representerar prostata stroma. Eftersom kroppens glandulära område upptar ungefär en tredjedel av vävnaderna i kapseln, enligt modern terminologi, används termen "prostatakörtel" inte längre.

Anatomi av prostata

Orgeln befinner sig i mitten av bukhålan i bäckenet. Den har formen av en kon, vars topp är riktad nedåt. Basen var belägen omedelbart under blåsans nedre del. Prostata är två halvor (lobes) och isthmus.

Det täcker början på urinröret som kommer från blåsan. Orgeln är tydligt synlig från alla sidor, förutom basen, den så kallade kapseln. Direkt ovanför prostata finns: botten av blåsan, testiklarna och ampulagen av vas deferenserna.

Lite lägre är det urogenitala membranet framifrån - den bakre ytan av den lone artikuleringen, och bakom - ampullen i matsmältningsändens del.

Form av organ

Prostata kallas "andra hjärtat" av en man. Av den normala arbetsförmågan hos körteln beror mycket på: funktionen hos det genitourära systemet, såväl som en persons psykomotionella tillstånd.

Det är huvudkörteln som utför en vital funktion. Kroppens volym är 24 ml.

Den genomsnittliga densiteten är 1,04 g / cm3. Prostens längd varierar från 2,8 till 4,8 cm. Bredden är 2,5-5 cm och tjockleken är 1,6 - 2,8 cm. I olika åldersperioder är formen och volymen av körteln radikalt olika. Fram till puberteten har orgelet obetydliga dimensioner och består endast av muskler.

Men efter 13-15 år börjar de första glandulära införlivningarna dyka upp. Prostata hos mogna män består av en enhetlig glandulär vävnad - bindande och slät muskel.

Strukturen av prostatakörteln hos män

Den ligger i den centrala delen av det lilla bäckenet. Det ligger mellan puben och ändtarmen under blåsans botten. Orgeln täcker lätt urinröret.

Prostatakörteln består av följande delar:

 • spets. Den anligger mot genitourinary membranet. Detta är den smalaste delen av körteln;
 • foundation. Detta område kännetecknas av en konkav, slät och mer imponerande yta. Den ligger nära blåsan;
 • främre änden. Vänd till pubic regionen, har en konvex form;
 • tillbaka avdelningen. Det riktar sig mot tarmarna;
 • nedre sidor. De är åtskilda av en septum och nära berör muskulaturens mediala kanter, vilket påverkar anusens höjning.
 • övergångszon. Det går ihop med urinröret och tar bara fem procent av alla glandulära vävnadsstrukturer. Men trots den relativt lilla storleken är detta område mest utsatt för framväxt av godartade neoplasmer. Tar upp till en fjärdedel av alla fall av onkologi;
 • perifer zon. Den upptar nästan 75% av körtelvolymen. Den är tillgänglig i digital rektal undersökning. I denna del av kroppen bildas oftast maligna neoplasmer. Om en person har cancer kan läkaren lätt detektera det vid en rutinundersökning. För närvarande finns det högteknologiska metoder för att diagnostisera tumörer i de tidiga stadierna. Tack vare dem är ett hundra procent botemedel mot sjukdom möjligt. Således kommer erektilfunktionen att hållas;
 • centrala glandulära zonen. Oftast finns ett adenom. Denna sjukdom pressar urinvägarna hos en man med en mogen ålder. Restriktionerad på alla sidor vilar området med ejakulatoriska kanaler på basen på undersidan. Området upptar cirka en femtedel av körtelvävnaden och innehåller fragment som sällan utsätts för farliga och irreversibla förändringar. Kanalerna i denna zon är tillräckligt stora och når ungefär 0,5 mm i diameter. De skiljer sig i polygonform, mycket grenad och kopplad till varandra. Ett imponerande antal onkologiska sjukdomar är förknippade med morfologiska och embryonala skillnader mellan alla dessa områden.
 • höger, vänster lobe och isthmus. Prostatan har två halvor: vänster och höger. De är stängda på den yttre ytan av isthmusen, begränsad av områdena för inträde i kanalens kavitet, genom vilken hemligheten rör sig. Får mycket hårt till botten av blåsan. Hos äldre människor är det väsentligt ökat i storlek och anses vara en genomsnittlig andel. På grund av åldersrelaterade anatomiska förändringar kan det finnas problem med urinering.

Vad är kapseln i prostata?

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Det är en tunn film som ligger nära organets vävnad. Kluster av bindvävsfibrer - prostata septum styrs inifrån.

Den glandulära vävnaden bildar autonoma komplex i form av lobar av alveolär-rörformig struktur. Deras nummer sträcker sig från trettio till fyrtiotalet.

Det finns nästan inga lobuler i den främre delen av prostata. Smidig muskulatur dominerar här, vilket är koncentrerat nära lumen i urinröret.

Vad är delarna av vas deferens?

Kanalerna är helt identiska organ i det manliga urinsystemet, som har en längd på ca 49 cm. Diametern på var och en av dem är 3 mm. De är en fortsättning på epididymis.

Det är viktigt att notera att vas deferens har fyra huvuddelar:

 1. kort testikel (belägen bakom gonaden, närmare mitten av dess bilaga);
 2. sladden (det stiger lite uppåt i spermatorkärnans sammansättning medialt ur kapillärerna). Nålar ljummen;
 3. inguinal (passerar direkt in i inguinalkanalen);
 4. bäcken (sidokanten av det lilla bäckenet).

Grundfunktionerna i prostata

Järn har tre oersättliga funktioner:

 1. sekretorisk. Ger en normal produktion av huvudhormonet hos en manlig testosteron. Processen styrs av andra organ och körtlar i det endokrina systemet. När koncentrationen av ämnet i kroppen når kritiska nivåer börjar prostatan att syntetisera den aktivt. Testosteron är ett av huvudämnena i uppkomsten av friska spermier. Han spelar en viktig roll i utförandet av sexuell funktion. I närvaro av källan till inflammation i kroppen kan orsaka problem såsom försämring erektion missnöje i den sexuella liv, liksom kränkningar av fysiologiska och psykologiska karaktär;
 2. motor. Hjälper till att lösa två huvuduppgifter: retention av urin och en garanti för kontroll av processerna för fyllning och tömning av blåsan; ohindrad sekretion under utlösning under onanering eller samlag. Brott mot dessa naturliga processer kan leda till oönskade problem med utlösning och erektion.
 3. barriär. Den består i kvalitativ hindrande penetrationen av olika skadliga mikroorganismer, virus och bakterier i urinvägarna och genitala manliga representant. Denna funktion gör det möjligt att förebygga utseendet av en sjukdom som karcinom.

Grund av de många unika ämnen som ingår i kroppssekret (spermin, lysozym, zink-peptidkomplexet, en polyamin), det är uppkomsten av en barriär som hämmar inträngning och efterföljande reproduktion av mikrober i de organ i det urogenitala systemet.

Således kan infektionen inte komma inuti.

De farligaste sjukdomarna är kronisk och bakteriell prostatit. Den senare arten är vanligare hos mogna män, som är över fyrtiofem år gammal. Om orgelet fungerar utan misslyckanden, så är inga patologier hemska för honom.

Relaterade videoklipp

Om prostatakörtelns kirurgiska anatomi hos män i video:

Prostata är ett viktigt organ som ger normal funktion av hela urinvägarna. Hans sjukdomar beror på en genetisk predisposition och sjukdomar som är sexuellt överförda.

Vilken som helst, även den minsta kränkningen i körtelns arbete, kan leda till att olika problem uppstår i andra viktiga delar av kroppen.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits