Huvud
Förebyggande

Struktur och funktion hos prostatakörteln hos män

Prostatakörteln (eller prostata, som är en och samma) är ett exklusivt manligt upprättat sexuellt organ som ingår i ett människors reproduktionssystem. Platsen för prostata ligger i den centrala delen av det lilla bäckenet mellan ändtarmen och benet direkt under blåsan.

I form är prostatakörteln liknande en inverterad trapezoid med rundade kanter, i storlek - till en kastanj. Prostata strukturen omfattar:

 • bas och apex. Basen är en bred, konkav kant av prostata. Den främre delen av basen smälter med urinblåsan och den bakre delen röra sig mot de vesiklar som sitter. Spetsen är den smala delen av prostata, mot musklerna i perineum;
 • främre, bakre och laterala laterala ytor. Den främre ytan vetter mot skönbenet. Den bakre delen av prostata och rektum nära gränsen, och detta gör det möjligt att undersöka prostata rektalt;
 • höger, vänster lobes, samt spår och isthmus som skiljer dem. Ordet växer med ålder, blir bredare, har därför fått namnet på en genomsnittlig andel.

75% av prostata vävnader är prostatakörtlar, resten är elastisk muskelvävnad. Fibroznomyshechnye partitioner delar alla körtlar på lobules, vars celler producerar prostatajuice. Antalet lobules är ungefär femtio. Varje lobe är försedd med en separat kanal. Hemligheten utstötas under utlösning på grund av sammandragningen av muskelvävnaden som omger lobulerna. Kanalerna i alla körtlarna slår samman och öppnas i urinröret.

Prostatakörteln är innesluten i bindväv, den så kallade. kapsel. Konsistens av prostata är tät, elastisk. Det levereras med blod huvudsakligen på grund av blåsartären. Plexus av många ådor omger körteln.

Kirtlens vävnad är vanligtvis zonad beroende på var den ligger i förhållande till urinröret:

 • den centrala zonen (ca 25%). Den ligger runt kanalerna som matar ut fröet. Cirka 10% av cancersna förekommer exakt i denna zon;
 • peripyrsyra (ca 75%). Omsluter centralen bakifrån, från sidorna och underifrån;
 • övergångszon eller transitzon (upp till 5% av körtelvävnaden).

Att vara storleken på en ärta i en nyfödd pojke fortsätter prostata att växa till omkring fyrtio år, då kan en åldersinducerad involution - en minskning i storlek - inträffa. Följaktligen är prostatens storlek hos män olika. Således väger det i män på 30 år i genomsnitt 20 gram, dess tvärgående dimension är 3 cm, längd-4 cm och en tjocklek av ca 2 cm.

Funktioner av prostata

 1. Utveckling av utsöndring - del av sämre vätska. Denna viktiga funktion hos prostata påverkar människans förmåga att framkalla. Ämnen som ingår i prostatajuice, närma spermier, späda ut det och påskynda spermatozoas rörelse. I hemlighet kan spermatozoa behålla sin rörlighet under dagen (för jämförelse, i saltlösning - högst tre timmar). Inflammatoriska processer, alla patologier av prostata förändrar hjärtformen av prostatajuice, försämrar dess kvalitet och minskar mängden. Följaktligen reduceras spermiernas fruktbarhet tills deras fullständiga förlust.
 2. Prostatakörteln producerar prostaglandin E, som deltar i cirkulationen och ansvarar för kroppens allmänna och metaboliska processer. Utan det och andra prostata-producerade ämnen är en fullständig erektion, en fullständig protein- och kolhydratmetabolism omöjlig. Prostatit, andra sjukdomar i körteln leder till svaghet och snabb utmattning, sömnstörningar, erektil dysfunktion, psykiska störningar, irritabilitet.
 3. Prostata behövs så att vätskefluiden inte kan tränga in i urinblåsan. Således är prostata ansvarig för separation av de två viktigaste processerna hos en man: utlösning och urinering.
 4. Den viktiga rollen som prostata i processen med urinering: det är med hjälp av muskelvävnad som styr denna process och håller urin. I det här fallet är det inte ett organ i urinvägarna. Prostata ligger runt den övre delen av urinröret, därför blir sjuk, svullnad och ökar i volymen, det komprimerar det, vilket resulterar i att urinering försämras.
 5. Prostatakörteln fungerar som en barriär mot olika typer av infektioner. Frisk prostata har utmärkt immunitet på grund av utsöndrade antiseptiska ämnen. Med hjälp av dem hindrar det rörelsen av infektioner från urinröret till övre urinvägarna.

Hur man hittar prostatakörteln

Du kan ta reda på exakt var prostatan ligger. För att hitta den i hankroppen, skriv bara fingret i anuset ca 5 centimeter. Då rör fingret försiktigt: prostatan, det här är en stark klump som ligger bakom rektumets främre vägg. Prostata är lättare att hitta när blåsan är full. Det ska vara samtidigt som det är bekvämt som möjligt.

Prostatakörteln var lycklig genom att strukturen i bäckenorganen hos män och närheten till ändtarmen, tillgång till den är enkel. Denna möjlighet användes framgångsrikt inom medicin, rektalt diagnostisera sjukdomar i det urogenitala systemet med hjälp av ultraljud, MRI, och utförande av behandling av olika sjukdomar läkemedel (suppositorier, salvor) och fizioprotsedurami, såsom till exempel en uppvärmningsbehandling eller massage prostatakörteln hos män.

Att studera och behandla prostatakörtelburken och genom urinröret.

Olika typer av prostata sjukdomar behandlas, inklusive kirurgisk ingrepp. Med det tas de skadade delarna av vävnaden bort, eller orgeln helt för att undvika dödsfall. Operationen är indicerad för abscesser, prostatit, adenom, prostatacancer. Om nödvändigheten av operationen visar urininkontinens, urinretention utflöde, hematuri, varig processer stenar i urinblåsan, njursvikt, och andra faktorer.

Kirurgiska ingrepp på prostata reduceras till fyra typer:

 • öppen adenomektomi - en operation där en del av prostata körs bort. Tillträde till körteln öppnas genom snittet i botten av patientens mage. Prostatektomi urineringssymptom kan behandlas, såsom t.ex., frekvent eller intermittent urinering orsakas av den stora storleken på adenom, stenar i urinblåsan eller uretral förträngning. Detta är en effektiv terapi, men det finns risk för biverkningar, såsom erektil dysfunktion, urininkontinens, kraftig blödning.
 • en operation där avlägsnandet av en del av prostata sker med hjälp av endoskopisk utrustning. Detta är laserförångning och transuretral resektion. Transuretral resektion görs genom att injicera en slinga genom urinröret, förångning utförs av en laser. Kirurgen övervakar processen på bildskärmen. Lasern avlägsnar selektivt delar av vävnaden, samtidigt som skiktet lagras. Operationen låter dig ta bort betydande mängder adenom nästan blodlöst;
 • en operation där prostatan är helt borttagen - en radikal prostatektomi. Indikationer för intervention är cancer-neoplasmer. När de utför prostatektomi huvudsakligen utövas av två typer av open access: abdominal (snitt från naveln till den främre ben) och grenen (horisontell sektions mellan anus och könsorganen). Även tekniken för att utföra prostatektomi med hjälp av endoskopisk utrustning har införts, men hittills är den inte brett utbredd.
 • minimalt invasiv ingrepp: punktering av prostata. Det utförs av nålar genom perineum. Används inom ramen för antibiotikabehandling, för studier av mikroflora, öppning av abscesser, avlägsnande av abscesser.

Effekt av prostata på reproduktiv funktion

Inflammation av prostatakörteln är direkt relaterad till en mans förmåga att bli gravid. Kvaliteten på prostats utsöndring beror på hur hälsosam det är, vilket innebär att kvaliteten på den seminala vätskan är: volymen, syrabasbasen, viskositeten, spermierhastigheten. En den här kroppen, trots sin lilla storlek, slutar fungera normalt, kan helt förstöra reproduktionsmekanismen.

Värdet av en hälsosam livsstil idag är inte helt uppenbar. Varför vara stark, om du inte behöver tjäna dig med tungt fysiskt arbete? Du behöver inte gå, för att du kan använda en bil. Vad är meningen med att förbereda användbar mat om snabbmat är snabbare och billigare? Dåliga vanor och konstanta påfrestningar förvärrar situationen. Således, i kroppen stagnerande fenomen börjar, blodcirkulationen störs, inflammationer uppträder. Allt detta leder till prostatit, och som en följd av infertilitet. Prostatit har blivit en sjukdom i vår tid, en utbetalning för ett bekvämt liv. Antalet par som inte kan få barn växer.

Lyssna på din kropp, uppmärksamma glitches, du kan förhindra utvecklingen av sjukdomen. De viktigaste klagomålen för prostata sjukdomar:

 • kronisk bäckensmärta, ryggsmärta
 • akut smärta, åtföljd av illamående, frossa;
 • problem med urinering: ofta, smärtsamt, intermittent;
 • minskad sexuell lust, erektil dysfunktion, smärta med ejakulation;
 • blod i urinen eller sperma
 • generell svaghet, konstant trötthet;
 • humörsvängningar, irritabilitet, nervositet.

Många män känner sig inte symptomen på en bra anledning att gå till doktorn flesta inte har tillräckligt med kunskap om placeringen av prostatan hos män, som är det organ, hur man hittar prostatan, hur viktigt det är att bevara sin hälsa

Undervärdera effekten av prostatit, kronisk eller akut, på reproduktiv funktion, utan att reagera på inflammation, det är möjligt att störa alla processer av befruktning. Minskad sexuell aktivitet, svag styrka, impotens - en direkt följd av prostata sjukdomar.

Det är därför det är extremt viktigt att diagnostisera så tidigt som möjligt, för att förstå orsakerna till misslyckandet, att genomgå en fullständig behandlingskurs, att genomföra förebyggande åtgärder, att göra allt för att förhindra att sjukdomen återkommer.

Vilken anatomi har prostata hos män och vad är dess funktion i kroppen

Prostatakörteln eller prostata är en av de viktigaste organen i den manliga kroppen. Hon är ansvarig för att utveckla en hemlighet som, när den blandas med seminalvätska, hjälper till att fungera för hela reproduktionssystemet. Med tydlig enkelhet är detta organ tredubblat ganska svårt, och dess patologier kan ha en farlig karaktär för människors hälsa.

Struktur av prostata

Anatomi av prostata hos män är inte svårt. Det är ett enda organ som ligger i ett litet bäcken. I form kan prostata jämföras med fel kul som ligger uppåt med sin breda sida.

Prostatakörteln består huvudsakligen av tre typer av celler: de basala körtlarna är i själva verket stamceller, sekretorisk, utan vilken sekretion inte kommer att uppstå; såväl som neuroendokrin, vilket bidrar till tillväxt och utveckling av körteln. På den ena sidan smälter detta glandulära organ med blåsan. Detta förklarar problemen med urinering under prostata sjukdomar.

Mellan rektum och prostata är ett lager av fettvävnad. Den första delen av urinröret passerar genom körteln. På sidorna är musklerna som är ansvariga för att höja anusen.

Om prostata strukturen inte störs av patologier, så är det lätt probet rektalt från ändtarmen. Körteln är i en speciell säck, som bildas av en bindväv och en slät muskelvävnad. De är nödvändiga för utstötning av utsöndringar under utlösning. Urinröret, som passerar genom körteln, har tre lager. Prostata är uppdelad i två delar med ett speciellt interlobarspår.

Prostatakörteln har många rör och ett förgrenat system, vilket innefattar ca 50 körtlar. De flesta körtlarna ligger i prostataens perifera zon. De glandulära passagerna öppnar sig i urinröret, liksom in i den höga höjden.

Det är anatomiskt att dela prostata i 4 zoner. Den första zonen är perifer. Det är den största delen av körteln. Ytterligare två zoner - övergångs- eller övergångsperiod. De utgör den tjugonde delen av körteln och har en rund form, intill urinvägsgången. Oftast i dessa områden finns godartade formationer.

Den centrala zonen. Den har formen av en kon, som med sin apex är vänd mot fröhöjden. Sannolikt att vara patologiska förändringar. Zoner i prostatakörteln har en annan struktur och består också av olika typer av vävnad. Detta förklarar de olika funktionerna och olika känslighet för sjukdomar, speciellt neoplasmer. Den periurrala körtelzonen ligger också nära de huvudsakliga tuberklerna.

Nervstrukturer i prostata

Alla organ i vår kropp har nervändar och styrs från centrala och perifera nervsystemet. Nerverna i prostatakörteln är uppdelade i sympatiska och parasympatiska nerver.

Den första härstammar från den nedre parade plexusen. Den andra börjar från bäckens inre nerver.

Huvudfunktionerna hos körteln är sekretoriska och kontraktila. Båda dessa funktioner styrs av två typer av nervfibrer - adrenerga och kolinerga. Nervändningar är belägna i prostomens strom.

Lymfatiska och cirkulationssystem

Komplext arrangerade lymfsystemet påverkar prostata körteln aktivt. De viktigaste lymfkärlen ligger nära vasutslagen, nära bäckens väggar och leder till iliac lymf.

Blodtillförseln av prostata uppstår på grund av ett nätverk av stora artärer som närmar sig körtelns bakvägg. Utflödet av blod uppstår på grund av venös plexus. Från prostatans vägg separeras alla blodkärl, blir allt mindre, upp till kapillärbildning, som genomtränger alla vävnader i orgeln. Plåsterna i venerna är nära besläktade med ådrorna i rektum och urinblåsa, därför med prostata sjukdomar kan smärta inträffa i rektum och i urinblåsan.

Hemligheten hos prostata

Separat är det nödvändigt att berätta om en hemlighet som tilldelas av en prostatakörtel. Det är en ogenomskinlig vätska som har ett pH runt 7.30. Detta kallas en svag alkalisk reaktion. I hemlighet kan du hitta en liten mängd protein, såväl som immunoglobuliner och citronsyra. Dessutom, i utsöndringen av prostata är det nödvändigtvis vitaminer och vissa mineraler, till exempel zink.

Som i någon sekretionsvätska i kroppen innehåller hemman enzymer som är nödvändiga för en normal konsistens av seminalvätska. Prostatajuice utsöndras endast under utlösning.

Åldersrelaterade anatomiska förändringar

Körtelns struktur varierar beroende på ålder. Hos nyfödda pojkar har järn en mycket liten mängd klyvvävnad. I grund och botten är det bindväv och muskelvävnad. Vid 10 års ålder finns det en signifikant tillväxt av körteln. Det ökar ungefär dubbelt. Sedan, från 12 års ålder, börjar aktiv utveckling och antalet kanaler i organ ökar. Han börjar utföra sin grundläggande funktion av sekretess. Vid 30 års ålder utvidgas prostatan 20 gånger med avseende på den ursprungliga prostata.

Prostaten hos en vuxen man väger 16 gram. Det aktiva arbetet i prostata körs upp till 45 år, ibland längre. Därefter dör cellerna av körtelvävnad och muskel gradvis ut. Vid 65 års ålder är hela körteln i de flesta fall en kontinuerlig bindväv.

Sammanfattningsvis

En hälsosam prostata är grunden för hanehälsan. Hemligheten som utsöndras av denna körteln säkerställer normal prestanda för alla reproduktionsfunktioner i släktet.

Varje patologi kan påverka all hälsa negativt. Därför är det viktigt att övervaka den normala funktionen av prostata för att ge behandling i tid. Den anatomiska strukturen hos körteln är sådan att alla problem kommer att manifestera sig under sexuellt liv och vid urinering.

Vad består prostatakörteln av - organanatomi

Prostata är ett manligt organ som har form av en kastanje och är direkt involverad i utförandet av reproduktiv funktion.

Han anses vara en orörlig kropp. Dess konsistens är tät och elastisk.

Körteln har muskelceller och vävnad, som spelar en hjälproll i funktionaliteten hos den aktuella strukturen. Den är omgiven av en kapsel från alla håll. Orgeln ligger i det lilla bäckenet under blåsan.

Topografisk anatomi av prostata

Orgeln består av trettio eller fler körtlar och en muskel substans som representerar prostata stroma. Eftersom kroppens glandulära område upptar ungefär en tredjedel av vävnaderna i kapseln, enligt modern terminologi, används termen "prostatakörtel" inte längre.

Anatomi av prostata

Orgeln befinner sig i mitten av bukhålan i bäckenet. Den har formen av en kon, vars topp är riktad nedåt. Basen var belägen omedelbart under blåsans nedre del. Prostata är två halvor (lobes) och isthmus.

Det täcker början på urinröret som kommer från blåsan. Orgeln är tydligt synlig från alla sidor, förutom basen, den så kallade kapseln. Direkt ovanför prostata finns: botten av blåsan, testiklarna och ampulagen av vas deferenserna.

Lite lägre är det urogenitala membranet framifrån - den bakre ytan av den lone artikuleringen, och bakom - ampullen i matsmältningsändens del.

Form av organ

Prostata kallas "andra hjärtat" av en man. Av den normala arbetsförmågan hos körteln beror mycket på: funktionen hos det genitourära systemet, såväl som en persons psykomotionella tillstånd.

Det är huvudkörteln som utför en vital funktion. Kroppens volym är 24 ml.

Den genomsnittliga densiteten är 1,04 g / cm3. Prostens längd varierar från 2,8 till 4,8 cm. Bredden är 2,5-5 cm och tjockleken är 1,6 - 2,8 cm. I olika åldersperioder är formen och volymen av körteln radikalt olika. Fram till puberteten har orgelet obetydliga dimensioner och består endast av muskler.

Men efter 13-15 år börjar de första glandulära införlivningarna dyka upp. Prostata hos mogna män består av en enhetlig glandulär vävnad - bindande och slät muskel.

Strukturen av prostatakörteln hos män

Den ligger i den centrala delen av det lilla bäckenet. Det ligger mellan puben och ändtarmen under blåsans botten. Orgeln täcker lätt urinröret.

Prostatakörteln består av följande delar:

 • spets. Den anligger mot genitourinary membranet. Detta är den smalaste delen av körteln;
 • foundation. Detta område kännetecknas av en konkav, slät och mer imponerande yta. Den ligger nära blåsan;
 • främre änden. Vänd till pubic regionen, har en konvex form;
 • tillbaka avdelningen. Det riktar sig mot tarmarna;
 • nedre sidor. De är åtskilda av en septum och nära berör muskulaturens mediala kanter, vilket påverkar anusens höjning.
 • övergångszon. Det går ihop med urinröret och tar bara fem procent av alla glandulära vävnadsstrukturer. Men trots den relativt lilla storleken är detta område mest utsatt för framväxt av godartade neoplasmer. Tar upp till en fjärdedel av alla fall av onkologi;
 • perifer zon. Den upptar nästan 75% av körtelvolymen. Den är tillgänglig i digital rektal undersökning. I denna del av kroppen bildas oftast maligna neoplasmer. Om en person har cancer kan läkaren lätt detektera det vid en rutinundersökning. För närvarande finns det högteknologiska metoder för att diagnostisera tumörer i de tidiga stadierna. Tack vare dem är ett hundra procent botemedel mot sjukdom möjligt. Således kommer erektilfunktionen att hållas;
 • centrala glandulära zonen. Oftast finns ett adenom. Denna sjukdom pressar urinvägarna hos en man med en mogen ålder. Restriktionerad på alla sidor vilar området med ejakulatoriska kanaler på basen på undersidan. Området upptar cirka en femtedel av körtelvävnaden och innehåller fragment som sällan utsätts för farliga och irreversibla förändringar. Kanalerna i denna zon är tillräckligt stora och når ungefär 0,5 mm i diameter. De skiljer sig i polygonform, mycket grenad och kopplad till varandra. Ett imponerande antal onkologiska sjukdomar är förknippade med morfologiska och embryonala skillnader mellan alla dessa områden.
 • höger, vänster lobe och isthmus. Prostatan har två halvor: vänster och höger. De är stängda på den yttre ytan av isthmusen, begränsad av områdena för inträde i kanalens kavitet, genom vilken hemligheten rör sig. Får mycket hårt till botten av blåsan. Hos äldre människor är det väsentligt ökat i storlek och anses vara en genomsnittlig andel. På grund av åldersrelaterade anatomiska förändringar kan det finnas problem med urinering.

Vad är kapseln i prostata?

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Det är en tunn film som ligger nära organets vävnad. Kluster av bindvävsfibrer - prostata septum styrs inifrån.

Den glandulära vävnaden bildar autonoma komplex i form av lobar av alveolär-rörformig struktur. Deras nummer sträcker sig från trettio till fyrtiotalet.

Det finns nästan inga lobuler i den främre delen av prostata. Smidig muskulatur dominerar här, vilket är koncentrerat nära lumen i urinröret.

Vad är delarna av vas deferens?

Kanalerna är helt identiska organ i det manliga urinsystemet, som har en längd på ca 49 cm. Diametern på var och en av dem är 3 mm. De är en fortsättning på epididymis.

Det är viktigt att notera att vas deferens har fyra huvuddelar:

 1. kort testikel (belägen bakom gonaden, närmare mitten av dess bilaga);
 2. sladden (det stiger lite uppåt i spermatorkärnans sammansättning medialt ur kapillärerna). Nålar ljummen;
 3. inguinal (passerar direkt in i inguinalkanalen);
 4. bäcken (sidokanten av det lilla bäckenet).

Grundfunktionerna i prostata

Järn har tre oersättliga funktioner:

 1. sekretorisk. Ger en normal produktion av huvudhormonet hos en manlig testosteron. Processen styrs av andra organ och körtlar i det endokrina systemet. När koncentrationen av ämnet i kroppen når kritiska nivåer börjar prostatan att syntetisera den aktivt. Testosteron är ett av huvudämnena i uppkomsten av friska spermier. Han spelar en viktig roll i utförandet av sexuell funktion. I närvaro av källan till inflammation i kroppen kan orsaka problem såsom försämring erektion missnöje i den sexuella liv, liksom kränkningar av fysiologiska och psykologiska karaktär;
 2. motor. Hjälper till att lösa två huvuduppgifter: retention av urin och en garanti för kontroll av processerna för fyllning och tömning av blåsan; ohindrad sekretion under utlösning under onanering eller samlag. Brott mot dessa naturliga processer kan leda till oönskade problem med utlösning och erektion.
 3. barriär. Den består i kvalitativ hindrande penetrationen av olika skadliga mikroorganismer, virus och bakterier i urinvägarna och genitala manliga representant. Denna funktion gör det möjligt att förebygga utseendet av en sjukdom som karcinom.

Grund av de många unika ämnen som ingår i kroppssekret (spermin, lysozym, zink-peptidkomplexet, en polyamin), det är uppkomsten av en barriär som hämmar inträngning och efterföljande reproduktion av mikrober i de organ i det urogenitala systemet.

Således kan infektionen inte komma inuti.

De farligaste sjukdomarna är kronisk och bakteriell prostatit. Den senare arten är vanligare hos mogna män, som är över fyrtiofem år gammal. Om orgelet fungerar utan misslyckanden, så är inga patologier hemska för honom.

Relaterade videoklipp

Om prostatakörtelns kirurgiska anatomi hos män i video:

Prostata är ett viktigt organ som ger normal funktion av hela urinvägarna. Hans sjukdomar beror på en genetisk predisposition och sjukdomar som är sexuellt överförda.

Vilken som helst, även den minsta kränkningen i körtelns arbete, kan leda till att olika problem uppstår i andra viktiga delar av kroppen.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Urologist, andrologist Vykhino-Zhulebino, Lyubertsy

Prostatakörteln (PZ) ligger i bäckenet (liten bäcken), under blåsan, som täcker sin nacke och urinröret cirkulärt. Det har utseende på en något planad kon (kastanjform). Det här sexuellt organet finns bara hos män!

skilja: foundation, intill blåsan, och toppen av, intill bäckenmembranet, Bak, främre och laterala yta.

Genom körteln är prostata urinröret. Dess längd är 3 cm i genomsnitt. I detta fall är urinröret antingen konkavt bågformig naturligtvis posteriort eller relativt rätlinjig kurs av bockningsvinkel av 30-35 ° mot utsädes högen, som är i mitten av avståndet från basen till spetsen. Urinväggen är slim, submukosal och muskulös skikt. Hon har inte ett seröst membran. En smidig muskulär ring ligger runt den första delen av urinröret, omedelbart bakom urinrörets inre öppning. I tjockleken av det passerar spiral muskelbalkar, som utgår från blåsans muskulatur. Dessa muskelbuntar förenar och sammanvävs med elementen i bindväv, skapar en kraftfull cirkulär formation - urinrörets inre sfinkter.

Bukspottkörteln kommer i kontakt med basen med ampullerna av de partiella vesiklarna som ligger i denna region. Den främre ytan av körteln är förbunden med ett parat ligament med symfys. Den bakre ytan ligger intill den mycket nedre delen av ändtarmen. Deras gemensamma tunt lager av löst fett och Vesico-rektal partition Denonvile eller fascia, som är sammansatt av täta fibrösa vävnads strålar som utbreder sig ner och passerar in i formationen perineum. Den nedre laterala ytan av prostata gränsen på musklerna som lyfter anusen. Prostatens topp är fäst vid det urogenitala membranet. Bunter av strimmiga muskler tillsammans med den djupa perineala tvärgående muskeln bildar en yttre godtycklig sphincter i urinröret.

På urinrörets bakre yta finns en längdhöjning - den huvudsakliga tuberkeln. På toppen av det öppnas en öppning av prostatisk nosparti, som är en påse (3-5 mm i storlek).

Figur nummer 1.
1 - seminal vesikel,
2 - vas deferens,
3 - ampulla av vas deferens,
4 - utsöndringskanalen hos den seminal vesikeln
5 - ejakulatorisk kanal,
6 - prostatakörteln,
7 - fröhöna,
8 - Webers organ
9 - membranös del av urinröret

Ductus ejaculatorius innefattar en körtel på den bakre ytan är riktade i tjockleken av sin nedåt medialt och anteriort och öppnar på den bakre väggen av urinröret vid högen av fröet. Deras längd är 15 mm, diametern är 2 mm.
På käftens baksida, längs mittlinjen, finns en depression som delar körteln i två delar: en höger och en vänster i form av ett spår. Mellan dem, ibland finns det en tredje eller mellersta andel. Ibland ser den här tredje delen ut som ett tuberkel som ligger på bottnen av körteln.
Det finns andra klassificeringar av prostataaktiestrukturen, i synnerhet 5 delar - främre, bakre, mellersta och två laterala lobar (Lowsley, O.S., 1915); på 6 aktier - två bakre, två inre och två laterala lobes (Tissel L.E., 1975).

För närvarande är den vanligaste den zonala anatomin i bukspottkörteln, utvecklad av urologen och morfologen J.E. Mc Neal (1981). Han skilde fyra glandulära zoner. centrala - har formen av en kon med basen, som är basen av prostata och toppen mot den huvudsakliga tuberkeln. På sidan är den avgränsad av ejakulatoriska kanaler. Det är 20% av körtelvolymen. perifer - upptar de flesta kirtlarna i bukspottkörteln, omger urinröret distalt till fröhöjden, är cirka 75% av körtelvolymen. Två övergångszoner - representerar två avrundade segment som ligger på sidan av den proximala urinröret, står för 5% av prostata hos blodkroppen. Dessutom finns det fyra fibromuskulära skikt. Anterior fibromuskulär stroma - täcker framsidan av prostata. Det cirkulära muskelskiktet som omger urinröret är uppdelat i: preprostatisk sfinkter, longitudinella glattmuskelfibrer i urinröret och post-prostatisk sfinkter.

Uppdelningen av körteln i dessa lobar beror på skillnaden i klyvdelarnas histologiska struktur i dem och är av klinisk betydelse.

Sålunda är den centrala zonen intill de partiella vesiklarna relativt mindre benägen för patologiska förändringar. Periferzonen är oftast mottaglig för malign tumörskada och inflammatoriska förändringar. Övergångszoner orsakar oftast godartad hyperplasi.

Bildnummer 2. Zonformig anatomi i prostata J.E. Mc Neal, 1981). 1 - Den centrala zonen, 2 - Perifer zon, 3 - Övergångszon, 4 - Anterior fibromuskulär stroma.

Microanatomi av prostata

Prostatiska körtlar är konstruerade av en grenad tubulär alveolartyp och grupperas i lobuler. Det finns 30 till 50 körtlar. De är huvudsakligen i de bakre och laterala delarna av prostata, vilket i grunden motsvarar den perifera zonen (enligt klassificeringen av J.E. MsNeal). Glandulära passager samgående paren överförs till Hatcher prostatiska spår som öppnar ytporer i den manliga urinröret på utsäde kulle. I den främre delen av körteln (främre fibromuskulär stroma) är glandulära lobuler få. Tillsammans med prostatakörtlarna som utgör huvuddelen av prostata, ingår även de så kallade periuretralkörtlarna som ligger runt urinröret. I tillägg till körtelceller, innehåller pankreatisk ett stort antal som sträcker sig i olika riktningar och knippena av glatta muskelfibrer av olika tjocklek skikt av bindväv bestående av kollagen och elastiska fibrer. Dessa lager passerar direkt in i kapseln i körteln, som bildas av en kollagen och elastisk vävnad och cirkulära muskler.

Anatomi av seminala vesiklar

Sädesblåsor - parade organ, som ligger i bäckenhålan sidled från ampullen av sädesledaren, prostatiska ovan, bakom och från bottensidan av blåsan. Vinkeln mellan dem är 90 grader. De upprepat invecklad tubuli total längd av 10 - 12 cm och tjocklek 0,6 cm -0,7 Genomsnittlig storlek seminal vesikel betrakta följande :. Längd - 5 cm, bredd - 2 cm, tjocklek - 1 cm är omgivna av den muskulära och adventitia. skalet. De har ett slemhinnor. De skiljer det övre dilaterade änden - basen, kroppen och den nedre avsmalnande änden som passerar in i utsöndringskanalen. Utsöndringskanal sädesblåsa ansluten till det sista avsnittet av sädesledaren och bildar ductus ejaculatorius, prostata perforans.

Blodtillförsel

Prostaternas artärer är uppdelade i kapsel-, radial- och ureträrartärer. Kapsulär uppstår huvudsakligen från botten cystisk artär, arteriell bildar ett tätt nätverk i ytan av körteln från vilket de djupare, huvudsakligen längs ductus ejaculatorius sträcker grenar, vilket ger radiella artärgrenar som är större blodtillförseln till bukspottkörteln. Fartyg i urinröret styrs från topp till botten och i form av många grenar löper parallellt med urinröret. Två eller tre vener åtfölja varje interlobulära artär, övergår i subkapsulär venös plexus, och sedan - i Vesico-prostatiska venös plexus på varje sida av prostatan.

Plats, anatomisk struktur och funktioner hos prostata

Prostata är en oparad körtel av yttre utsöndring som ligger i bäckenhålan hos män. Anatomin i prostatakörteln är nära relaterad till dess huvudsakliga funktion - syntesen av en specifik hemlighet som ger rörlighet för spermier. Sjukdomar hos detta organ kan orsaka en man med problem med urinering, erektion eller till och med infertilitet.

Sjukdomar i prostatakörteln är ett pressande problem för äldre män. Och prostatacancer är på första plats bland alla cancersjukdomar hos den manliga befolkningen. Därför är det så viktigt att känna till strukturen, funktionerna i körteln och även de orsaker som orsakar dess sjukdomar.

Topografisk anatomi

Hos människor är prostatakörteln beläget mitt i det lilla bäckenet. Framför henne är pubesymfysen, överst - blåsan och den sjuka blåsorna bakom - ändtarmen och underifrån - bäckens golvmuskler. Prostata täcker cirkulärt nedre delen av blåsan och den proximala delen av urinröret (urinröret).

På grund av blåsans och urinrörets närhet är det svårt att urinera med inflammation i prostata, det finns smärta, rezi och obehag när du besöker toaletten. En ökning av prostataens storlek leder till kompression av vas deferens, vilket gör att män har problem med styrka.

Med prostata blygd-muskel och i mitten och bakre blygd av prostata svyazokona fäst blygdbenssammanfogningen blygd kosti.Mezhdu och prostata ligger venös plexus och fettvävnad.

Arteriellt blod går in i prostata genom artärerna som dräner från de nedre bulten och mitten av rektalarterierna. Venös utflöde uppträder på den så kallade Santorini plexus. Innervation tillhandahålls av parasympatiska och sympatiska nervfibrer i det autonoma nervsystemet.

Viktigt! Detta arrangemang gör att du kan palpera prostata genom ändtarmen, vilket är ganska bekvämt för att diagnostisera prostatit, hyperplasi, adenom. Fingerrektalundersökning är standardmetoden för diagnos i urologi.

Anatomisk struktur

I regel väger prostatakörteln hos en vuxen frisk person inte mer än 20 gram, men ser ut som en kastanj. Dess längd är 2,5-3,5 cm, tjocklek - 1,7-2 cm, bredd - 2,3-4 santimetra.Kak generellt med åldern prostatastorleken reduceras gradvis - detta kallas ålder involution. Prostata har:

 • nedre laterala, främre och bakre ytan (fur på den bakre ytan som delar prostata i två delar);
 • höger, vänster lobe och isthmus, som ibland kallas mittloben;
 • apexet (mot bälkens membran) och basen, som smälter med blåsan från framsidan och angränsar till de partiella blåsorna bakom den.

Den mänskliga prostatakörteln är en alveolär tubulär körtel med extern utsöndring. Det betyder att prostatic hemlighet inte är tilldelad till blodet utan på utsidan. Dess strukturella enhet är acinus. Totalt kan prostata från 30 till femtio acini. Prostataens parenchyma kan delas upp i tre zoner:

 • Central - ligger i närheten av blåsan;
 • övergångs-
 • perifera - ligger längst bort från urinblåsan.

Utanför är den mänskliga prostatakörteln omgiven av en kapsel och består i sig av en stroma och en parenkym. Funktionsvävnad (det kallas parenchymen) innehåller acini-konvolutade tubuler, där utvecklingen av den prostatiska sekretionen sker. Stroma består av bindväv och muskelvävnad. Huvudfunktionen är underhållet av parenchymen.

De konvoluterade tubulären bildar prostatakörlarnas kanaler, vilka i antalet 15-20 stycken är öppna på sidorna av det sällsynta tuberkletet. Genom prostata passerar vasutstötningarna, som tillsammans med kanalerna i körteln flyter in i urinröret.

Blodtillförsel och lymfdränering

Arteriellt blod kommer in i prostata artärerna i den nedre blåsan (aa. Vesicalesinferiores) och mellersta rektala artärer (aa. Haemorrhoidalesmediae), vilka sträcker sig från den inre höftartären. Dessutom levereras den med prostata artären (en prostatica), som sträcker sig från den inre pudendartären.

Utflödet av venöst blod uppträder i pudend venous plexus, vidare - in i den nedre urinblåsan. Därifrån går blodet in i den inre iliacen och därifrån in i den nedre vena cava. Lymf från körteln kommer in i lymfkörtlarna som ligger intill de inre iliacarna och artärerna.

körtel funktion

Det är inte för ingenting att prostata kallas "andra hjärtat av männen". Det ligger i centrum av det lilla bäckenet och förbinder nästan alla könsorganen. Prostatan utför ett antal viktiga funktioner:

 • Sekretorium - ämnen som ingår i en specifik hemlighet i körteln, utspädd utlösning och gör spermatozoa komplett, som kan befrukta ägget. När orgelet är trasigt blir spermatozoer immobila, varför infertilitet utvecklas.
 • Motor - prostatakörteln hjälper till att hålla urinen i perioder mellan urinering. Det är också ansvaret för utstötningen av spermier och under orgasmen förhindrar urinen att komma in i urinröret.
 • Barriär -prostatichesky hemlighet innehåller lysozym, immunoglobuliner av klass A, zink-peptidkomplexet, som förhindrar inträngning av infektion i urinröret till de högre myndigheterna.

Faktum! Vid sjukdomar i prostatakörteln bryts dess grundläggande funktioner. På grund av detta har en person nedsatt sexuell funktion, det finns problem med urinering och ganska ofta finns inflammatoriska sjukdomar i det urogenitala systemet.

Prostatisk hemlighet

På grund av god innervation orsakar prostatakörteln trevliga känslor hos en person under samlag. Den prostatiska hemligheten innehåller ett antal biologiskt aktiva substanser:

 • prostataspecifikt antigen (PSA), vars nivå ökar med olika sjukdomar i prostata;
 • natriumcitrat (citronsyra), förhindrande av stenbildning
 • lysozym, prostaglandiner och immunoglobuliner, vilka är faktorer med lokal immunitet;
 • testosteron - manlig könshormon;
 • olika enzymer och vitaminer;
 • prostatajuice, ansvarig för rörligheten hos spermatozoa.

Oregelbunden kön och stillasittande livsstil leder till stagnation av prostatasekretionen. På grund av detta utvecklar personen prostatit - en inflammatorisk sjukdom i prostatakörteln, som ibland orsakar allvarliga komplikationer.

Faktum! Kronisk prostatit påverkar ofta män som är äldre än 40-45 år. Detta bidrar till felaktigheter i näring, dåliga vanor och försvagad immunitet.

Sjukdomar i prostata

Den vanligaste patologin hos människor är prostatit. Oftast lider män av kronisk prostatit, mycket mindre ofta - akut smittsam. Ofta leder kronisk inflammation till utvecklingen av hyperplasi, adenom eller till och med cancer. Det är också möjligt att bilda cystor och abscesser. De huvudsakliga tecknen på lesionen är:

 • smärta i perineum och i underlivet;
 • frekvent uppmaning att urinera
 • obehag och ömhet under samlag
 • erektil dysfunktion, impotens.

Inflammation i prostatakörteln kan utvecklas på grund av penetration i det av virus, svampar, bakterier. Ibland är patogener klamydia, trichomonader, mykoplasmer och andra mikroorganismer som orsakar utveckling av sexuellt överförbara sjukdomar.

Orsaker till sjukdomar

Förutom infektion finns det många provocerande faktorer som bidrar till utvecklingen av prostatit. I själva verket kan de inte allvarligt skada en man, men tillsammans kan flera ogynnsamma faktorer orsaka sjukdomens utveckling. Riskfaktorer inkluderar:

 • oregelbundet intimt liv
 • frekvent förändring av sexuella partners;
 • försening i utlösning
 • för länge ett samlag
 • frekvent hypotermi
 • brist på fysisk aktivitet
 • stillasittande livsstil;
 • dricka och röka
 • felaktig kost.

Det är bevisat att oregelbundet kön, en stillasittande livsstil, dåliga vanor och användningen av skadliga livsmedel ökar risken att utveckla stillastående prostatit många gånger över. Alla män över 40 år är i fara. Därför måste de ta hand om förebyggande åtgärder och minst en gång om året för att besöka en urolog.

Anatomi av prostata (prostata): form och struktur

Prostatakörteln - ett viktigt organ i den manliga kroppen, korrekt funktion är beroende av den allmänna hälsan, kvaliteten på sexliv och normal funktion i urinvägarna.

I artikeln kommer vi att prata om strukturen hos prostatakörteln hos män.

Varför behövs det?

Prostata i kroppen utför ett antal viktiga funktioner:

 1. Sekretoriska. Hemligheten som produceras av denna kropp innehåller en flytande och tät fraktion. Den består av proteiner, elektrolyter, fetter och hormoner, som spelar en ledande roll i det sexuella systemet.
 2. Transportation. På grund av sammandragningen av de glatta muskelfibrerna i de partiella vesiklarna och prostata kapslarna sker en utlösningsprocess - utstötning av sämre vätska i urinröret.
 3. Liquefies. Mobiliteten och livskraften hos spermatozoa tillhandahålls genom spädning av spermier, vilket uppkommer på grund av prostatakörteln.
 4. Barriär. På grund av det är det svårt att penetrera patogena bakterier från urinröret till övre urinvägskaviteten.

Vad går ut?

Prostatan utsöndrar en vätska som har en specifik lukt och har en något alkalisk reaktion.

Sammansättningen av denna vätska innefattar enzymer, aminosyror, lipider, proteiner, citronsyra.

Dessutom innehåller den svavel, kalium, kalcium, fosfor, natrium, zink och klor.

Hemligheten, som produceras av prostatakörteln, ökar volymen av den seminal vätskan, gör den mer flytande, vilket gör att spermatozoa kan rör sig aktivt.

också prostata körtel ger en obetydlig mängd testosteron, Denna process är särskilt aktiv när mängden av ett givet hormon i kroppen minskar.

Med ålder drabbas män av en minskning av testosteronnivåerna och genom åren blir rollen av prostatakörteln i kroppen allt viktigare. Det innebär att kroppen ska behandlas med försiktighet och minimera de åtgärder som kan leda till dess patologiska förändringar.

Också, under verkan av substanser som produceras av prostata, omvandlas testosteron till dess mer aktiva form - 5-alfa-dihydrostystosteron.

Prostata: Anatomi

Formen av prostatakörteln liknar en trapezoid i ett inverterat tillstånd. Den ligger lite under blåsan i bäckenområdet. Utanför är körteln omgiven av en tät kapsel bestående av muskler och bindvävsfibrer. Kapselens roll är att skydda och begränsa organet.

Den prostatiska körtelvävnaden bildas av rörformiga alveolära körtlar, vars kanaler öppnar sig i urinröret.

Prostata - oregelbundet formad körtel. En del av prostata är 3 cm och den andra 4 cm. Hos friska män väger prostata ca 17-28 g, och hos små pojkar är storleken mycket mindre. Organets fulla bildning äger rum vid 17 års ålder.

Prostatiska områden:

 • spets, som riktas mot det urogenitala membranet;
 • foundation - En del av orgeln, lutad ner och framåt, smält med botten av blåsan;
 • främre änden, inför pubic vidhäftning;
 • bakkvartsparter, riktade mot tarmen
 • nedre sidor - Områden med avrundad form, belägen på organets sidor.

Anatomi av prostata - bilder:

Blodtillförsel

Låt oss prata om blodtillförseln i prostatakörteln. Den ledande rollen i blodtillförseln i prostata spelas av den nedre urinartären, vilket ger organs flera stora blodkärl. Även prostata och seminalvesiklar omger flera åder som bildar venös plexus och är associerade med samma kärl i rektum och blåsan.

histologi

Histologi av prostata:

Utanför är körteln täckt av en tunn kapsel, bestående av en fibrös tät bindväv, i vilken det finns många glatta muskelceller.

Inuti lämnar kapslarna från prostatakörtelvävnaderna i bindvävsfibrer, varifrån septaen delar upp komponenten i körteln i lobuler. Sammanlagt av celler från vilka lobulerna består, bildar organets glandulära parenkym.

parenkym

Prostatakörtelns parenchyma - vad är det? Parankymen av prostatakörteln representeras av sin egen körtelvävnad, såväl som av paruretralkörtlarna.

Glandulvävnaden består av alveoler, som är grupperade med 30-50 individuella lobuler, omgivna av muskelfibrerna septa.

Var och en av lobulerna passerar därefter in i kanalen, vars öppning uppträder i urinrörets prostatiska del.

Några av kanalerna sammanfogar sig i en, så i slutändan är deras antal mindre än antalet lobuler.

Runt varje körtel och lobules är muskelceller, som kontrakt vid tidpunkten för utlösning, vilket orsakar utsöndring.

förändringar

Några av de negativa effekter, såsom inflammation, abscess, tumör, kan orsaka diffusa förändringar i prostatakörteln, när det finns degenerativa störningar i strukturen hos dess parenkym.

Prostatakörlens mest speciella patologier:

 1. Prostatit är inflammation i körteln, som kännetecknas av följande symtom: klåda, obehag vid urinering och erektioner, frekvent uppmaning att tömma blåsan, brinna. Ofta observeras störningen av sexuell funktion parallellt.
 2. Adenom är en sjukdom där körteln ökar i storlek, så att patienten inte kan tömma blåsan helt. Symptom på sjukdomen: Vanlig trängsel att urinera, en svag urinström, dess fördröjning, liksom en ökning av adenomatösa noder.
 3. Prostatacysten är utseendet i prostatakörteln i ett hålrum fyllt med vätska. Cystens storlek och placering kan endast detekteras på ultraljud av prostatakörteln.

Annars sker behandlingen med hjälp av hormonella läkemedel och strålbehandling. Prostatacancer under lång tid gör inte sig själv, vilket är fyllt med sen diagnos och långvarig terapi. För att undvika utvecklingen av denna patologi personer över 50 år rekommenderas att göra ultraljudsprostata var sjätte månad.

Nu vet du allt om prostata hos män. Prostata är inte förgäves kallas det andra hjärtat, för det är tack vare honom att en representant för det starkare könet känns som en riktig man som kan leda ett helt liv.

Användbar video

Se en video om prostataanatomi hos män:

Vad är prostata

Varje organ i människokroppen har en unik struktur och är utrustad med vissa funktioner. För en modern person är kunskapen om grunden för anatomi och fysiologi normen och hjälper till att förstå hur kroppen är ordnad och av vilka skäl fel i fungerande system kan uppstå. Prostatakörteln är inte förgäves kallad manens "andra hjärta", den här lilla men väldigt viktiga orgelen utför de funktioner som arbetet med urinering, den reproduktiva och sexuella förmågan hos en person beror på. Om vad prostatan är, varför behövs det och hur farligt dess sjukdomar är att vara kända inte bara för läkare, utan för alla företrädare för den starka hälften av mänskligheten. För att bibehålla hälsan, med tiden har börjat förebyggande åtgärder och uppmärksammat de första tecknen på funktionsstörningar för prostatakörtelfunktion, är det mycket lättare än att eliminera konsekvenserna av egen vårdslöshet.

Anatomiska och fysiologiska egenskaper

Prostatakörtelns anatomi har studerats ganska bra och det har varit möjligt att studera organets fysiologiska funktioner tack vare tillkomsten av datormetoder.

Våra läsare rekommenderar

Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

Prostatan ligger i nedre delen av blåsan, som täcker urinröret på båda sidor. Den bakre delen av prostatakörteln angränsar nedre delen av ändtarmen, vilket gör det möjligt att genomföra en undersökning i en rektal undersökning av patienten. Externt bör en hälsosam prostata se ut som ett orört organ bestående av två lika delar, åtskilda av en central isthmus, som ofta jämförs i struktur till en valnöt eller kastanj. Den normala prostatakörteln har tydliga konturer, medelstorleken är 3 till 4,5 cm i bredd, 3,5 till 5 cm i längd, upp till totalt 25 kubikcentimeter.

Prostatan består huvudsakligen av en körtelvävnad som är fast i muskelsystemet och är omgiven av en mantel av bindvävskonstruktioner. Cellerna i prostatakörteln är koncentrerade i organs lobar och varje kluster, som kan vara upp till 50 i vänster och höger del, separeras från angränsande bildning av ett fibröst septum. Från varje grupp av cellulära formationer undviker kanalen genom vilken prostatic-hemligheten och enzymerna som produceras av prostata kastas in i den gemensamma urinrörskanalen.

Flera typer av vävnadsstrukturer i prostatakörteln utför vissa funktioner:

Ett bevisat hemhjälpmedel för att öka Potential:

 • ett fantastiskt resultat,
 • låg kostnad,
 • fullständig säkerhet,
 • orsakar inte överskott.
 • Kroppens klyvvävnad är ansvarig för produktionen av specifika hemligheter och enzymer;
 • Muskulatur behövs för att behålla elasticiteten och bevara urinrörets lumen;
 • bindväv krävs för bildandet av celler i prostata.

Blodtillförseln genomförs genom att leverera arteriellt blod genom de små och små arteriolerna i det lilla bäckenet och avlägsnandet av metaboliska produkter sker på bekostnad av ett tätt nät av venösa kapillärer och lymfatiska kärl. I vävnaderna i prostata är många nervändar och receptorer koncentrerade, som förbinder prostatakörteln med det gemensamma innerveringssystemet.

Funktioner av anatomisk plats inkluderar prostata till organen i genitourinary systemet. Samtidigt är en del av organets fysiologiska funktioner associerade med produktion av enzymer och aktivering av hormoner, så i vissa källor nämns det som en exokrin körtel. Eftersom de flesta sjukdomar och rollen som prostata spelar för att upprätthålla och upprätthålla maskulin hälsa är förknippad med det genitourinära och reproduktiva systemet, i medicin utförs problem med prostatakörteln av urologer.

Grundfunktionerna i prostata

Genitourinary system hos män är en komplex struktur som är nära relaterad till blodcirkulationen, regleras av neurohumoral mekanismer och reagerar subtilt på förändringar i interna och yttre förhållanden. Varje mänskligt organ är utrustat med vissa funktioner, på vilka resultaten hälsan beror på. I den manliga kroppen upptar prostata en mellanliggande position mellan urin och sexuella system, enligt anatomiska och fysiologiska egenskaper. Prostatakörteln hos män är inte förgäves som ett "andra hjärta". Detta namn betonar att kroppen behövs för att utföra viktiga funktioner, vars roll för att upprätthålla och upprätthålla maskulin hälsa är svår att överskatta:

 1. Utsöndrings. Celler i prostata, som bildar körtelvävnads flera arter, producera hemligheter och enzymer som är nödvändiga för aktivering av testosteron, bibehålla optimalt pH-nivå av spermier, viabiliteten hos sperma. Den prostatiska hemligheten tjänar till att fukta vasdeferenserna och främjar snabb och lätt frisättning av hanfröet.
 2. Motor. Prostatakörteln bör normalt vara ansvarig för fördelningen av excretoryfunktionerna i det genitourära systemet. Under utlösning muskel prostatavävnads bildar en ytterligare barriär mot pelting sperma in i urinblåsan, och förhindrar blandning av urin i den uretrala kanalen och sädesvätska.
 3. Barriär. Grund av den speciella sammansättningen av enzymer och prostatiska utsöndringar i den uretrala kanalen och ductus ejaculatorius stöds optimalt förhållande surhetsgrad, villkoren för den normala utvecklingen av mikrofloran och förstörelsen av patogener, eller fallit från utsidan med en ström av vätska.

Eftersom prostata vävnaden och omgivande kapsel levereras rikligt med nervreceptorer, kan ytterligare funktioner tillskrivas den betydande rollen hos orgeln för att få en man sensuella nöjen.

Möjliga patologier i prostata

Anatomiska egenskaper hos prostata och viktiga fysiologiska funktioner som utförs av kroppen är orsaken till att sjukdomar i prostatakörteln har en signifikant effekt på mänens hälsa, styrka och reproduktiva förmågor. Inflammation, hyperplasi, maligna tumörer, degenerering av prostatavävnad - alla dessa typer av patologier leder till förändringar i det genitourära systemet.

En liknande klinisk bild som följer med olika sjukdomar är en av anledningarna till att det är svårt för en läkare att bestämma en diagnos utan att använda laboratorie- och instrumentdiagnostiska metoder. Brott mot urinering, erektil dysfunktion, ömhet - typiskt för alla typer av patologiska processer som utvecklas i vävnaderna i prostata. Det mest tillförlitliga sättet att undvika sjukdomar i prostatakörteln är en förebyggande undersökning av urologen, som rekommenderas till män under 40 år en gång per år och efter att ha nått denna ålder var 6: e månad.

prostatit

Inflammation kan uppträda i prostatavävnader som en följd av infektion i de nedre urinvägarna, vid inmatning av den patogena mikrofloran i den distala kammaren med blodflöde eller formen på grund av stagnerande processer i prostatavävnaden. Enligt statistiken lider prostatit var tredje man i fertil ålder, medan på grund av arten av bilden av det moderna livet, dålig ekologi, flera spänningar och ouppmärksamhet till deras hälsotillstånd blir allt registreras i åldersgruppen upp till 30 år. Överkylning, stillastående processer i lilla bäckenet, venerala infektioner, dåliga vanor kan också orsaka inflammation i prostatavävnaderna.

Den primära sjukdomen uppträder i akut form, men utan korrekt behandling går det in i ett kroniskt stadium. Symtom på akut prostatit kännetecknas av förekomsten av takykardi smärtsam urinering, en övervikt av nattlig diures, easing tryckstråle av urin, framväxten av en känsla av tyngd i blåsan och obehag i perineum. Erectile funktion hos en man lider, sömn störs, arbetsförmåga och fysisk aktivitet minskar. I medicinsk praxis finns det fall av latent flöde, då sjukdomen inte förekommer länge och börjar störa mannen med uttalade patologiska förändringar i prostatas vävnader.

Diagnos av prostatit underlättas genom analys av urin och prostatiska sekretioner för närvaro av en inflammatorisk reaktion, såväl som ultraljudsdiagnostik av prostata genom abdominala eller transrektala metoder. Vid behandling används medel med antibakteriell aktivitet, såväl som preparat för förbättring av tillgången till prostatavävnad, diuretikum, anestetiserande och restorativa läkemedel primärt.

Traditionella metoder för behandling av prostatit används som hjälpmedel, för att minska antalet syntetiska droger som används och för att lindra symtomen på sjukdomen. Var noga med att korrigera regimen för fysisk aktivitet och mänsklig näring. Efter eliminering av akuta manifestationer av sjukdomen används fysioterapeutiska effekter, bland annat prostatassmassage, utförd med ett helande och förebyggande syfte.

Konsekvenserna av försummad prostatainflammation är allvarliga nog. En man kan möta impotens, infertilitet, generalisering av infektion och utveckling av purulenta septiska processer i prostata, så vid de första tecknen på prostatit är det viktigt att konsultera en läkare och ta en kurs av konservativ terapi.

Adenom av prostata

Prostatan är ett litet organ, vars storlek är tillräcklig för att utföra funktionerna utan att störa de anatomiska strukturerna i närheten. Åldersrelaterade fysiologiska förändringar i människokroppen eller patologiska störningar leder till ökad aktivitet hos prostatakörtlarna, vilket leder till att kroppsvolymen ökar betydligt. En typ av tumörsjukdomar i prostata är adenom. Detta begrepp i medicin används för att beteckna godartade neoplasmer som fortsätter med bevarandet av morfologiska strukturer, men med en betydande ökning av celldelningsprocesserna.

Godartad prostatahyperplasi under lång tid ansågs vara ett problem för män över 50 år, och förändringar i vävnader var förknippade med hormons påverkan. Ny forskning har kunnat expandera den vetenskapliga förståelsen för orsakerna till adenom. För närvarande innehåller etiologin av sjukdomsutvecklingen en stor lista över negativa yttre influenser och interna förändringar som utlöser de patologiska processerna för aktiv celldelning. Skadliga vanor, dålig ekologi, påverkan av industriella toxiner, genetiska faktorer, stagnerande fenomen, blodflödesstörningar och hormonella misslyckanden leder till utveckling av adenom.

Initiala tecken på sjukdomen manifesteras av en minskning av erektionen på grund av störd produktion av enzymer och en försvagning av urinströmmen, vilken är förknippad med förträngningen av urinrörets kanal och dess kompression av prostata vävnaderna. Senare tillsätts symtom på nedsatt njurfunktion, hypertonisk och smärtssyndrom.

De tidiga stadierna av prostata adenom är mottagliga för konservativ behandling med användning av moderna läkemedel för att sakta processen för hyperplasi. Med sjukdomsframsteg görs oftast ett beslut att utföra ett kirurgiskt förfarande för partiell avlägsnande av prostatavävnad eller fullständig resektion av organet. Användningen av folkmetoder för prostataadenom har inget vetenskapligt bevis på effekten, genomförs i syfte att eliminera symtomen på sjukdomen och lindra tillståndet hos en person.

vesiculitis

Inflammation av partiella vesiklar, som ligger nära prostatakörteln, är en frekvent komplikation av kronisk prostatit. Vesikulit kan också framstå som en självständig patologi i uttalade stillastående processer i prostatas vävnader.

För att upprätthålla det normala funktionella tillståndet hos genitourinärsystemet måste en man regelbundet tömma frökanalerna, eftersom ackumuleringen av utsöndring i dem leder till förtjockning och skapar gynnsamma förutsättningar för utveckling av patogen mikroflora.

Symptom på sjukdomen liknar förloppet av prostatit, dessutom förknippad med svår smärta i ljummen, långvarig förstoppning och okontrollerad utlösning, åtföljd av svårt obehag. En man höjer sin temperatur, tecken på allmän förgiftning utvecklas. Vesikulit kan också gå in i kronisk form och manifestera sig under påverkan av förkylning, under förvärring av inflammatoriska processer, med brott mot dricksbehandling, minskad fysisk eller sexuell aktivitet.

Behandling av vesikulit är associerad med utnämningen av antibiotika, med hänsyn till patogenens känslighet, användningen av smärtstillande medel, diuretika, laxermedel. Metoder för traditionell medicin, fysioterapeutiska procedurer för symptomlindring och vid återhämtning tillämpas.

Andra sjukdomar

Prostata sjukdomar hotar inte bara erektil, reproduktiv och utsöndringsfunktion hos män, men de kan bli ett hot mot liv, när det gäller cancer. Prostatacancer rangerar tredje i världen när det gäller förekomst av cancer, med tidig diagnos som den mindre delen av de identifierade fallen.

Negativa externa faktorer och interna förändringar i kroppen inte bara trigger processer hyperplasi, men också leda till en förändring i de inledande cellparametrar som består prostata. Morfologiskt kan de "fela" cellerna inte utföra sina funktioner, de delar okontrollerbart och kan bilda nya tillväxtcentra i andra organ. Prostatan, som har ett tätt nätverk av blod- och lymfkärl, blir en källa till fara, såsom cellstrukturer som drabbats av cancer sprids i hela kroppen, som bildar metastaser.

Symptom av prostatacancer i ett tidigt skede kan utelämnas, och de första tecknen på sjukdomen sammanfaller ofta med ett tidigt stadium av metastas när celler växer in i närliggande organ. Tidig diagnos med hjälp av datormetoder och analys på PSA möjliggör snabb behandling av malign prostatacancer med sparsamma kirurgiska tekniker. I senare skeden är terapin symptomatisk och palliativ, utförs för att förbättra välbefinnandet och förlänga livet.

Därför förekomsten av riskfaktorer eller familjehistoria, bör du besöka en urolog minst en gång per år och genomföra de nödvändiga diagnostiska tester för tidig diagnos av cancer.

Orsaker till sjukdomar

Violera prostataarbetet och leda till utvecklingen av patologiska tillstånd kan ha många externa och interna faktorer som negativt påverkar kropps och människors hälsa i allmänhet:

 1. Dåliga vanor.
 2. Felaktig mat.
 3. Låg fysisk aktivitet.
 4. Dålig ekologi.
 5. Industriella faror.
 6. Effekterna av strålning och andra typer av strålning.
 7. Brist på vanligt sex.
 8. Slumpmässig sexuell aktivitet.
 9. Sjukdomar i hjärtat och blodkärl.
 10. Sjukdomar i urinvägarna.
 11. Genetiska och ärftliga patologier.
 12. Hypotermi.
 13. Stressiga faktorer.
 14. Okontrollerad användning av droger för att stimulera erektion eller aktiv muskeltillväxt.
 15. Traumatiska skador på prostatavävnad.
 16. Åldersförändringar i människors kropp.

De flesta av de listade föremålen hänvisar till externa faktorer, det vill säga låter sig vara medveten av en person. Korrekt ätande, ge upp dåliga vanor, upprätthålla nivån av fysisk och sexuell aktivitet, varje man kan undvika stress för att skydda prostata. Att besöka en urolog en gång om året och reagera på förändringar i hälsa i tid är enkelt, även med hög sysselsättning i vardagen. Att undvika prostata sjukdomar är lättare än att behandla dem, så det är värt att komma ihåg din egen hälsa och ägna mer uppmärksamhet åt förebyggande problem.

Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • konstant smärta i underlivet, skrotum;
 • svårighet att urinera
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.