Huvud
Behandling

Hur är det genitourära systemet för män?

Genitourinary system - Detta är systemet, vars struktur skiljer sig radikalt från en man från en kvinna från födseln. Mer exakt är urin- och reproduktionssystemen olika i funktion av organsystem: urinutskiljning, reproduktiva - sexuella. Men hos män är de nära anatomiskt, så i många källor kan du hitta exakt den här termen: genitourinary system of men.

Sexuella och urinvägar hos män är nära besläktade

Urinsystemets struktur

Om ändå att fördela separat, till urinvägarna män inkluderar:

 • njure;
 • urinledare;
 • blåsan;
 • urinrör (urinrör).

Organen i urinvägarna

njurar

Njurarna är ett parparymymorgan i den bönaformade formen, de är belägna i ländryggen. I njurarna bildas urin. Njurparenkymen består av en mängd glomeruli och tubuler. I glomeruli finns en filtrering av plasman, och i tubulärerna är en komplex process av omvänd absorption och bildandet av den del av plasman som måste utsöndras, det vill säga urin.

Urin kommer in i bäcken av njurarna och därifrån in i urinledarna.

urinledare

Uretrar är rör som kopplar njurarna till blåsan. De har en funktion - de spenderar bara urinen. Längden på varje urinledare är ca 30 cm.

urinblåsa

Blåsan utför två funktioner: det samlar urin och visar den. Den har formen av en triangulär tank (i ofyllt tillstånd). Strukturen på sin vägg är sådan att den kan sträckas kraftigt. Den vanliga fysiologiska ackumuleringen av urin är ca 200-300 g, med denna volym finns det redan en uppmaning att urinera. I vissa fall kan blåsan sträcka sig till stor storlek och hålla upp till flera liter urin.

Blåsans muskelvägg kan inte bara sträcka sig, utan också kontrakt. Micturition är normalt - det är en godtycklig handling, det vill säga det styrs av hjärnan. När en person vill urinera och det finns ett tillfälle för detta kommer en signal till blåsan från hjärnan. Dess vägg är förkortad, och urinen pressas in i urinröret.

I urinblåsan samlas urin och släpps ut genom urinröret

Urinröret (urinröret)

Urinröret är slutpunkten i urinvägarna. På den är urinen utdragen. Hos män är urinröret mycket längre än hos kvinnor (längden är ca 20 cm), har flera divisioner (prostatisk, perineal och hängande). Den yttre öppningen av urinröret öppnas på penisens huvud.

Urethra tjänar inte bara till att utsöndra urin, men också för att skära ut sperma under samlag. Det är ett organ som är direkt i kontakt med miljön. För det mesta genom det tränger olika mikroorganismer kroppen i en man, vilket kan orsaka problem i organen i både urin och sexuella system. Detta sätt att sprida infektionen kallas stigande.

Manliga reproduktionsorgan

Sexuellt system representerad av:

 1. Interna genitala organ:
 • testiklar (testiklar);
 • appendages av testiklar;
 • vas deferens;
 • seminala vesiklar;
 • prostatakörteln;
 • urinrör (det hänvisar till både urin och sexuella system).
 1. Externa könsorgan:
 • sexuellt organ - penis;
 • pungen.

  Sexuella organ som en del av det manliga reproduktionssystemet

  Interna könsorgan

  testiklar

  Tests (testiklar) - parat körtelorgan, beläget i pungen. Verkligen har formen av ett ägg, lite utplattat, med en slät glänsande yta (proteinbeläggning). Testikelns längdstorlek är 4-4,5 cm.

  Testikeln är körteln, spermier bildas i den, som ingår i spermierna, såväl som manliga könshormoner som kommer in i blodet

  Äggfäste

  Till den bakre ytan av testikeln angränsar parorchis. Det representerar en turnénät från starkt vridna tubuler, där spermatosor mognar.

  I testiklarna bildar spermatozoa

  Från epididymis spermatozoa in i vas deferens, som utgör huvuddelen av spermatiska sladden.

  Sädsladd

  Seedal cord är ett par kistor 18-20 cm långa, sträcker sig från testikelns övre pol till den ingående kanalen. I det passerar vas deferens, såväl som kärl och nerver. Testiklarna suspenderas på frösladden och är omgivna av samma skal (det finns totalt sju). Spermatorkabeln har en scrotal del (den probes genom skrotets hud) och inguinaldelen som passerar i inguinalkanalen.

  Penetrerar sig in i det lilla bäckens hålighet, närmar sig deferenserna i prostatakörteln, förbinder sig med kanalen i de partiella vesiklarna och går in i tjockleken av prostata och bildar ejakulatorisk kanal. Det öppnar sig i urinrörets prostata.

  Seminala vesiklar

  Seminala vesiklar är parade glandulära formationer, belägna längs prostatkörtelns övre kant. De slingrar tuberösa tubuler ca 5 cm långa och ca 1 cm tjocka. De deltar i bildandet av vissa spermier.

  Prostata (prostata)

  prostata - ett rent manligt organ. Den består av två delar och en isthmus, i form och storlek liknar en kastanj. Prostatakörteln representeras av muskel- och körtelvävnad. Den ligger ner från blåsan, ringen täcker nacken och den första delen av urinröret.

  Den muskulära delen av prostatakörteln fungerar som en ventil för att hålla urinen under en erektion.

  Under utlösning främjar prostatens glatta muskler frisättningen av fröet från de ejakulatoriska kanalerna.

  En normal prostata har en vikt av 20 till 50 gram. I patologier kan det väsentligt öka i storlek, vilket stör funktionen av hela genitourinära systemet (se Vad är normala storlekar av prostata)?

  Förstoring av prostatakörteln leder till funktionsfel hos hela systemet

  Externa könsorgan

  Sexuell penis

  Penis (penis) är ett manligt organ som tjänar för att utföra samlag, utstötning av spermier i en kvinnas vagina och även för urinering.

  Penis har en bas, en bagage och ett huvud. Inuti finns det två längsgående cavernösa kroppar och en svampig kropp belägen mellan dem. De cavernösa kropparna består av cavernös vävnad, vars struktur är sådan att den kan växa i volym under blodfyllning (i ett tillstånd av erektion).

  Inuti passerar den svampiga kroppen urinröret. Den svampiga kroppen bildar glanspenisen. Utsidan av penis är täckt med hud. I huvudregionen bildar huden en stor vik - förhuden. Det täcker huvudet och skiftar lätt upp. På baksidan av penis är forhuden fastsatt på huvudet och bildar en hylsa. Trollet passerar in i sömmen, som kan spåras genom hela bagageutrymmet.

  På huvudet finns en slitsformad öppning i urinröret.

  pungen

  Skrotum är en ihålig muskulokutan sår för testiklarna. Naturen bestäms så att temperaturen för normal spermatogenes bör ligga under kroppstemperaturen (ca 34 ° C). Därför tas testiklarna utåt från bukhålan (se Vad orsakar överhettning av testiklarna).

  Skrotum består av flera skikt, som också är testikelens skal.

  Interrelation av organen i urin och reproduktiva system av män

  Urin- och reproduktionssystemen hos män är nära knutna till varandra, därför anses de vanligtvis tillsammans. Om det finns inflammation i urinröret kan infektionen sprida sig längs tubulärerna och orsaka allvarliga komplikationer i njurarna och hos könsorganen. Med en ökning av prostata kan urinretention förekomma, vilket också leder till formidabla komplikationer.

  Genitourinary system of men - organens struktur

  Det genitourära systemet för män, nämligen manururet och penis, är avgörande för diagnos och behandling av urologiska tillstånd. Anatomi hos njurarna, urinledaren och urinblåsan är liknande hos män och kvinnor. De flesta könsskillnaderna i urinvägarna börjar vid blåsans hals och fortsätter i de återstående organen.

  Struktur av genitourinary system av män

  Detta avsnitt behandlar den makroskopiska anatomin hos det manliga genitourära systemet, som börjar med prostata och längre ner i nedre urinvägarna, inklusive varje specifikt manlig organ.

  urinröret

  Urinsystemet hos en man skiljer sig från den kvinnliga i första hand genom urinröret. Det är en rörformig struktur som bär urin från blåsan genom prostata till penis. Det börjar omedelbart efter blåsans hals, där urinrörets inre sfinkter är belägen, som består av glattmuskelfibrer från blåsans muskel. Urinröret är betydligt längre hos män än hos kvinnor, med en längd på cirka 17-20 cm. Urinröret har 4 sektioner:

  • den prostatiska urinröret;
  • membran urinrör;
  • bulbar urinröret;
  • den sexuella urinröret.

  Prostata och prostatisk urinrör

  Över blåsans nacke är det här organets manliga och kvinnliga anatomi mycket likartad. Men under livmoderhalsen, där prostata ligger, finns det signifikanta skillnader i urinvägarna. Förekomsten av prostata, ovanför bäckenbotten och under urinblåsan, är unik för män. Prostata utvecklas från epitelutväxter som bildar urinrörets prostatiska segment, som växer in i det omgivande mesenkymet.

  Normal prostatakörtel är ca 20 g i volym, 3 cm i längd, 4 cm i bredd och 2 cm i djup. När män blir äldre varierar prostatakörteln i storlek. Körteln ligger närmare könshäftningen, ovanför perinealmembranet, under blåsan och framför ändtarmen.

  Prostatens botten är i kontinuerlig kommunikation med blåsan, och den slutar vid sin topp, där den sedan blir en strimmad yttre urinrörssfinkter. Sphincten är ett vertikalt orienterat rörformigt membran som omger membran urinröret och prostata.

  Prostatan är innesluten i en kapsel bestående av kollagen, elastin och en stor mängd glattmuskel. Den är täckt av tre olika lager av fascia.

  Sädesblåsor Prostata lie ovan under basen av blåsan och har en längd av omkring 6 cm. Varje frö bubbla protoplasma förbunden med motsvarande kanaler för att bilda den ductus ejaculatorius innan inträde i prostatan.

  Membran och bulbar urinrör

  Membran urinröret är uretralsegmentet beläget efter den prostatiska urinröret. Det finns i ett komplex av muskler som lyfter anusen. Dessutom är membranet och urinröret urinrörssegmentet, som är omgiven av den externa urinrörsringmuskeln, som spelar en nyckelroll i urinretention efter radikal prostatektomi.

  Bulbar börjar efter membran urinröret och representerar det första segmentet i urinröret, som placeras i penisens svampiga kropp. Dessutom är detta avsnitt av urinröret omgivet av bulbocavernösa muskler, vilket förkortar det och främjar förtryck under utlösning.

  Penis och urinröret

  Penisens urinrör passerar genom penis in i den svampiga kroppen. Den går ut genom penis, inuti vilken den kallas urinrörets fossa i urinröret. Öppningen av urinröret vid spetsen av glanspenisen är en uretrisk passage.

  Penis är ett yttre urogenitalt organ hos hanen, som består huvudsakligen av tre cylindriska kroppar. En av de cylindriska kropparna är penisens svampiga kropp, som rundar penisens urinrör urinrör, blir symmetrisk i urinröret i penis. Då blir det penisens huvud. Med en erektion fylls penisens svampiga kropp för att komprimera uretralpassagen och främja en högre frisättningshastighet, medan huvudet sväller för att underlätta penetration i kvinnliga genitalier och absorbera stötar under tryck. Penisens svampiga kropp skyddar urinröret och underlättar urinrörets cirkulation.

  De återstående 2 cylindriska kropparna är parade cavernösa kroppar. Varje corpus cavernosum finns i ett lager av fibrös vävnad som kallas gallblåsan, som tjänar till att stödja fyllda kavernösa kroppar under erektion, eftersom de är fyllda med blod på grund av blodtryck. Cavernous kroppar utför inte funktionen av urinering.

  De cavernösa kropparna består av släta muskler sammanflätade inuti och runt kärlhålorna. Det vita kuvertet som omger de cavernösa kropparna består av 2 lager av styv bindväv. Det vita skalets djupa skikt består av cirkulärt orienterade fibrer, och ytskiktet består av fibrer i längdriktningen orienterad längs penis.

  Penis är ett mycket kärlorgan och är också försedd med ett stort antal nervändar. De flesta av känslorna i penis sänds genom de parade dorsala nerverna. Nerverna som är ansvariga för erektion är de terminala grenarna i penis och är belägna i hela basen i den cavernösa kroppen där de stimulerar erektion genom en komplex molekylär kaskad.

  Penisens vaskulära system

  Interna iliac arterier ger upphov till bilaterala inre artärer av könsorganen, som därefter leder till framväxt av gemensamma artärer i penis, som ger blod till penis och större delen av urinröret.

  Den gemensamma sexuella artären strömmar in i dorsala, cavernösa och bulbourethrala artärer. Arterikuvert ger en länk mellan dorsalartären och den svampiga kroppen i penis eller bulbourethralartären på olika punkter längs penisens längd. Den cavernösa artären förser penisens klyfösa kroppar, dorsalartären förser huden och huvudet, och lökartären förser urinröret och glanspenisen.

  Åren i penis är i stor utsträckning symmetriska mot artärerna. Den djupa dorsala venen dräneras in i periprostatisk plexus och bulbar och cavernösa vener slår samman i den inre könsorganen. Dessutom avtar den ytliga dorsala venen i lårbenen genom den ytliga yttre könsorganen.

  Strukturen av specifika genitala organ i det genitourära systemet för män

  Det manliga genitourinary systemet kommer inte att vara komplett utan reproduktionsorgan som inte deltar i urinutskiljning. De är ett nätverk av externa och interna organ som fungerar för att producera, stödja, transportera och leverera livskraftig sperma för reproduktion.

  Sperm produceras i testiklarna och transporteras genom epididymis, flödet av frön, ejakulatorisk kanal och urinröret. Samtidigt producerar de sämsta vesiklarna, prostatakörteln och bulburetralkörteln en seminalvätska som åtföljer och närmar spermien, eftersom den emitteras från penis under utlösning och under fertiliseringsprocessen.

  pungen

  Skrotum är en fibromuskulär säck separerad av en median septum (frö sutur) som bildar 2 fack, som alla innehåller testikel, appendage och del av spermatkabeln. Skrotens lager består av hud, köttigt skal, yttre seminal fascia, Cooper's fascia och inre seminal fascia, som ligger i nära kontakt med parietalskiktet i sitt eget testikelskal.

  Hud- och muskelskal av pungen är försedda med en grengren av den inre sexuella artären utöver de yttre genitala grenarna i femoralartären. Lager borta från muskeln, få blod från grenen av den nedre epigastriska artären. Vene i pungen åtföljer artärerna, slutligen sammanfogas i den yttre könsorganen och sedan in i den stora subkutana venen. Lymfdränering av skrotets hud utförs av externa sexuella kärl i inguinala lymfkörtlarna.

  Skrotumet har ett stort antal nerver, vilket inkluderar:

  • Genitomorala nervens könsdela (främre och laterala ytor av pungen);
  • eller en laryngeal nerv (främre ytan av pungen);
  • bakre grenar av perineal nerv (bakre ytan av pungen);
  • den perineala gren av den bakre lårbenskutanern (den nedre ytan av pungen).

  testiklar

  Test är det huvudsakliga manliga reproduktionsorganet och ansvarar för produktionen av testosteron och spermier. Varje testikel har en längd av 4-5 cm, en bredd på 2-3 cm, väger 10-14 g och suspenderas i skrotmuskel och frö rep. Varje testikel är täckt med membran.

  Det inre membranet innehåller en plexus av blodkärl och bindväv. Bilaterala testikelarterier som härrör från aorta, andra enbart till njurartärerna, ger arteriell nutrition av testiklarna. Testikelarterierna går in i pungen i spermatkabeln genom inguinalkanalen och är uppdelade i två grenar på testikelns bakre kant.

  Många varianter av anomalier i anatomin hos det genitourära systemet för män diagnostiseras och behandlas i barndomen, på grund av penisens externa karaktär och regelbundna fosterforskning i utvecklade länder. Sådana medfödda anomalier kan inträffa var som helst under hela människans geniturinvägar.

  Genitourinary system of men: struktur, funktion och möjliga infektioner

  Genitourinary systemet innefattar de anatomiskt angränsande organen i urin- och reproduktionssystemen som har en gemensam embryogenes. Några organ refererar funktionellt till båda namngivna systemen - till exempel i manuel urinrörs funktion uppträder både utlösningen av sperma och urinering, eftersom den yttre delen av detta organ passerar inuti penis.

  Urinsystemets sammansättning är identisk för båda könen: här är de parade organen (njurar och urinrör), urinröret och urinblåsan. Sexuella orans från en man inkluderar det yttre (penis och pungen, där testikeln är gömd) och internt (testiklar och kanaler, prostata, vesiklar, vesferenser).

  Struktur av det manliga genitourära systemet

  Organ för det manliga genitourinära systemet:

  • njurar - Ett parat tvåskiktsorgan som liknar formen av en bönans frukt. I en vuxen man är varje njure ca 10 cm lång och 6 i bredd. Det yttre skiktet i kroppen kallas kortikalt, det inre skiktet kallas hjärnskiktet. Ett antal rör finns i snittet av njurarna. Arbetsnivån hos organen - nephronen - är en koppliknande utväxt av njurröret, till vilket skarvaret i kapillärerna är riktat. I nefronernas utväxten filtreras den flytande delen av blodet och de metaboliska produkterna bildar urin. Med patologier av njurarna och några andra sjukdomar genom filtret passerar de blodkomponenter som utsöndras från kroppen inte - blodceller, glukos och protein. Det är därför som urinanalys hjälper till vid diagnos av kroppen.
  • urinledare - ett rör som härrör från njurbäckenet (som, i sin tur, strömma in alla nefroner varje njure), en diameter av ca 0,5 cm med tre avsmalningar över dess längd (i dessa flaskhalsar kan fastna stenar). På dem skickas urin till blåsan.
  • urinblåsa - En muskulös väska fodrad från insidan med ett slemhinna. Uttagarna kommer in i urinledaren (på båda sidor). I en vuxen manlig blåskapacitet är vanligtvis 0,4-0,6 liter, men medicinsk vetenskap vet patienter med blåsor, laddade med flera liter urin.
  • Urinröret (urinröret) hos män tjänar det att utbreda urin och sperma. I denna kanal öppnas excretionskanalerna från testiklarna och ur urinblåsan. Till skillnad från den korta, breda kvinnan är manstruken 20-40 cm lång och ca 1 cm i diameter, så det är svårare att få infektioner på hanblåsan. Urinröret kommunicerar också med prostatakörteln, som utgör innehållet i sperma, förutom spermatozoa.
  • Testiklar (testiklar) - parat organ som producerar spermatozoa (de genereras av Sertolly-celler) och huvudkönshormon testosteron (det produceras av Leydig-celler). Testiklarnas bildning och arbete regleras av den främre hypofysen.
  • Scrotum - hud-muskulös "väska" av mörk färg, där testiklarna "gömmer". I det faller de ned i de sena stadierna av den intrauterina utvecklingen av pojken (innan testiklarna är lokaliserade ovan). Ser till att skydda mot mekanisk deformation och skada.
  • Vassdeferenserna - rör, genom vilka vätskan från testiklarna sänds till de partiella vesiklarna.
  • Seminala vesiklar De ligger bakom prostatakörteln och tjänar som en strategisk reserv av seminalvätska. När utlösning sker, kommer vätska från blåsorna in i urinröret och blandas med utsöndring av prostatakörteln. Så det visar sig spermier.
  • Prostata (prostata) - ett glandulärt organ med nutliknande form, vars huvudsakliga funktion är bildandet av en alkalisk utsöndring som är ansvarig för spermatozoas rörlighet.
  • Iron Cooper producerar ett smörjmedel som underlättar spermiernas rörelse.
  • Male penisansvarig för genomförandet av samlag och utsöndring av urin från kroppen. I organs övre del finns två cavernösa kroppar och en svampig kropp, och organet slutar med ett huvud. Cavernous kroppar bildas av släta muskler som är känsliga för neurotransmittorer som produceras under sexuell stimulering, och när de slappnar av uppstår en erektion.

  Funktioner hos det manliga genitourära systemet

  1. Utsöndring av metaboliska produkter och föreningar som kommer från mat, droger. Om njurarna överträder, förgiftar kroppen med giftiga ämnen som fastnar i blodet, med ett dödligt utfall. Det är genom njurarna att den stora delen av drogerna också utsöndras.
  2. Underhåll av vatten-salt och syra-basbalans i kroppen.
  3. Reproduktion av arten.
  4. Bildandet av manligt sexuellt beteende.
  5. Utvecklingen av könshormoner, som cirkulerar genom kroppen med blod, påverkar många processer i kroppen (ämnesomsättning, bildandet av sekundära sexuella egenskaper, utveckling och funktion av manliga genitala organ).

  Infektionssjukdomar hos mänens genitourära system

  Infektioner kan påverka olika typer av urin och sexuella organ:

  • När sex (särskilt anala eller oskyddad) med bäraren av infektion (med vissa patogener - GONOKOCK, klamydia etc -. Sexually överfört strikt samt andra kontakt och luftburna)
  • När du simmar i en damm.
  • Kommer med blod från andra inflammerade organ (till exempel ENT-organ, hål i orofarynxen och andra)
  • Kommer från kroppens yta till urinröret och når njurarna.

  Bland de vanligaste infektionssjukdomarna i urinvägarna kan identifieras:

  1. glomerulonefrit - Infektiös inflammation i spolarna och tubulerna i njurarna. Symtom - smärtsamma känslor vid urinering och detektering av blodproppar i urinen.
  2. pyelonefrit - Inflammation av njurarna är bakteriell i naturen. Ledare i prevalens. Kärlsmedlet går vanligtvis in i njurarna från urinblåsan. Maniverad långt ifrån omedelbart, vanligtvis är det första symptomet en skarp smärta i midjan.
  3. uretrit Urinflammation. Kan orsakas av olika patogener (både specifika typer av klamydia eller gonokocker och icke-specifika), inkuberingsperioden varierar mycket beroende på beskaffenheten hos infektionen. Symtom på urinrör är en ökning av uppmaningen att urinera och brinna i processen.
  4. prostatit - inflammation i prostata hos klandervävnaden. Det tidigaste symtomet är ökningen av natten klättrar med målet att urinera. Med tiden börjar dragande smärtor i pungen och angränsande områden dyka upp. Urinering i prostatit kännetecknas av en svag fyllning av strålen, intermittent. I avsaknad av snabb behandling kommer prostatit att ge komplikationer - prostatacancer, stoppa urinering, oförmåga att ha sex. Behandling av prostatit innefattar kurser av antibiotika, hormonella droger och läkemedel som slappnar av glattmuskel.
  5. cystit - Inflammation av blåsans slemhinnor. Det präglas av nedskärningar under urinering, falska samtal till den och en falsk känsla av blåsans fullhet i slutet av processen. På grund av den typ av struktur av urinröret (kort och bred, "bekväm" för penetrations infektioner djup) kvinnor lider av cystit oftare än män, dock, och det senaste från honom inte är försäkrad och måste vara känslig för valet av sexpartner och alla konjugat hygien- och säkerhetskrav. Behandling av cystit är baserad på antibiotikabehandling.
  6. orkit - inflammation i testiklarna. Oftast kastas inflammationsprocessen på testiklarna från närliggande organ, men ibland är orsaken till infektion, som påverkar luftvägarna och ENT-organen och når testiklarna med blodflödet. Det tidigaste symptomet är en ökning av kroppstemperaturen och når 40 grader Celsius. Snart kommer brinnande smärtor i de drabbade organen att manifesteras, förvärras av en förändring i kroppens position. Behandling innefattar användning av antibiotika (oftast - fluorokinoloner) och bärning av en suspension - en stödjande dressing.
  7. vesiculitis - Inflammation av seminala vesiklar. Ofta sker mot bakgrund av en minskning av den totala immuniteten. Symtom - smärta i det aktuella området och blodintag i ejakulatet. Den progressiva inflammatoriska processen är fylld med suppuration och behovet av kirurgisk ingrepp. Behandling inkluderar antibiotika och läkemedel som ökar immuniteten.
  8. balanopostit - inflammation och sårbildning i penishuvudet. Det åtföljs av brännande smärtor, svårigheter att utföra av kroppen både sexuella och urinrörsfunktioner. Behandlingen är komplex. Att ignorera symtomen kan leda till parafimos och utvecklingen av en malign tumör.
  9. kollikulit - Inflammation i fröbacken. Symtom - blod i ejakulat och urin, spontan ejakulation, svårighet med erektion.
  10. epididymit - inflammation i testets appendage Ofta uppstår samtidigt med orchitis. Symptom - En ökning, svullnad och rodnad av appendagen i kombination med ett feberiskt tillstånd med en temperaturökning på upp till 40 grader. Möjliga komplikationer är utvecklingen av den purulenta processen (då är kirurgens ingrepp visad), obstruktion av kanalen.

  Hur ser strukturen hos ett människans genitourinary system ut?

  Strukturen hos det geniturära systemet för män har ett antal egenskaper som är nära besläktade med risken att utveckla vissa sjukdomar. Dessutom påverkar närvaron av patologier i hälsan hos andra organ och kroppen som helhet.

  Låt oss betrakta närmare anatomin i genitourinary systemet och vilka funktioner den utför.

  Strukturen hos det manliga genitourinära systemet

  Mäns urogenitala system beroende på funktionen är indelad i två huvudkomponenter: de sexuella och urinvägarna. Men vissa organ kan tillskrivas båda systemen, eftersom de utför flera funktioner samtidigt.

  sexuell

  Orgorna i reproduktionssystemet (se bilden nedan) är indelade i interna och externa.

  K intern inkluderar:

  • Prostatakörteln brukar kallas prostata. Huvudfunktionen är isoleringen av en speciell alkalisk hemlighet, som är ansvarig för spermatosens rörlighet. Utseendet hos körteln ser ut som en mutter.
  • Seminalblåsor är ett slags förråd för mäns sperma. Finns bredvid prostatakörteln. Med utlösning frigör de ett frö som passerar genom prostata och blandar med en alkalisk hemlighet där. Som ett resultat bildas spermier.
  • Ägg (testiklar) - det organ där syntesen av spermatozoa uppträder för seminalvätska. Här produceras också hormon testosteron.
  • Vassdeferenserna är kanaler som förbinder testiklarna och de partiella vesiklarna.
  • Testiklarna är en plats för mogning av spermier. Belägen bredvid testiklarna och har en långsträckt form i form av en tourniquet.

  K yttre sexuella organ innefattar:

  • Penis (penis) är organet för att utföra samlag. Från den utsprutas den seminalvätska in i kvinnan, vilket möjliggör befruktning.

  Används även för urinering. Består av en bas, en bagage och ett huvud. Inuti passerar urinröret, som förbinder till blåsan. Dess längd är ca 18 cm. Det finns ett gap på huvudet genom vilket sperm eller urin kommer ut.

 • Skrotum är en typ av läderväska som har muskelvävnad. Det stör testiklarna, skyddar dem mot yttre påverkan och ger optimal temperatur för mognad av spermier (34 ° C).
till innehållet ↑

uric

Ger ackumulering och utsöndring av urin från kroppen.

K organ i urinvägarna inkluderar:

 • Njurar - orgeln befinner sig i ländryggsregionen på båda sidor (parat). Har en bönformad form. I njurarna finns bildandet av urin, vilket erhålls som ett resultat av blodfiltrering.

Blåsan är en behållare (triangulär form), som fungerar som en plats för ackumulering av urin och säkerställer dess ytterligare utsöndring. Normalt innehåller 200-300 ml vätska, men det kan sträcka sig och hålla upp till 1,5-2 liter.

Det har muskulösa veck som, när de kontraheras, släpper urin och urinering uppträder. Arbetet regleras av hjärnan.

 • Uretrar - förbinder kanaler i form av rör mellan njurarna och blåsan.
 • Urinröret är en kanal för urinutsöndring. Det börjar vid blåsans botten och slutar med en slits i penisens huvud. Den består av flera avdelningar, varav den ena passerar spermierna med utlösning.
 • Fortfarande finns det en liten Cooper s järn, som ligger bredvid prostata. Det ger en speciell smörjning så att spermierna lättare rör sig längs frökanalen.

  Hur uppstår urinering?

  Urineringsprocessen styrs av hjärnan.

  Blåsan har muskelfibrer och en speciell ventil kallad sphincten. Vid fyllning av blåsan ökar trycket på väggarna. Som ett resultat irriteras receptorerna och sänder en signal till hjärnan genom sympatiskt nervsystem.

  Personen i det här fallet känner en uppmaning att urinera och till och med kunna hålla kvar ett tag. Ju starkare trycket på bubblans väggar, desto mer blir de irriterade och förstärker därför signalen.

  Människan är kapabel hantera medvetet process av urinering.

  Han överför signalen till blåsan psykiskt och spasmer uppträder samtidigt med avspänningen av sphincten (ventilen). Urin utvisas i urinröret och genom penis går ut. Så snart urinen slutar röra sig längs urinröret och irriterar receptorerna, är spasmen borttagen och sfinkteren krymper igen.

  En frisk person börjar känna den första trängseln att urinera när det finns minst 100 ml urin i blåsan.

  Vilka sjukdomar är mänens genitourinary organ?

  Smittsamma sjukdomar i genitourinärsystemet uppstår vid penetration av en infektion. Detta händer på olika sätt:

 • oskyddad samlag (genom penis och urinrör);
 • med icke-iakttagande av personliga hygien hos de yttre könsorganen (genom urinröret)
 • genom blodet i någon del av genitourinary systemet;
 • när det kommer i kontakt med miljön (genom ett öppet sår eller penis)
 • från kroppens yta till penis och urinröret (till exempel händer).
 • vi skiljer stora sjukdomar, särdrag för män:

  • Prostatit är en inflammation i prostata.

  För det första finns det frekvent uppmaning att urinera. Då finns det smärtor i buken och pungen. Sjukdomen kännetecknas av ett svagt urintryck på grund av blockering av urinröret. Detta medför en minskning av sexuell funktion och tidig utlösning. I värsta fall provar inflammation utvecklingen av prostatacancer.

  Behandlingen är komplex och innebär användning av antibiotika (om det finns en infektion), hormonella läkemedel och medel för att slappna av smidiga muskler. Som en ytterligare terapi kan fysioprocedurer förskrivas för att förbättra cirkulationen i prostatakörteln och utflöde av vätska.

 • Pyelonefrit är en smittsam sjukdom hos njurarna.

  Det är på första plats i diagnosfrekvensen bland alla sjukdomar i det geniturära systemet för män. Infektion har ofta ett bakteriellt ursprung och går in i njurarna från blåsan.

  Diagnostiseras i senare steg, som symtomen "ger" tillbaka, vilket gör det svårt att upptäcka patologin tidigt. Behandling sker med antibiotika.

 • Cystitis är en inflammatorisk infektionssjukdom i blåsans inre membran.

  Sjukdomen kan orsakas av ett antal bakterier som kan penetrera organ genom blodet eller urinröret.

  Karaktäriserad av frekvent uppmaning att urinera och buksmärtor. Det är också brinnande i processen med urinering, om infektionen har påverkat urinröret. Behandling utförs med antibiotika av ett brett spektrum.

  Hur man bestämmer cystit hos män läser i vår artikel.

 • Orchitis - inflammation av testiklarna (testiklar).

  Infektion sker mot bakgrund av en annan sjukdom i genitourinary systemet eller genom blodet. Orchitis kännetecknas av en kraftig ökning av kroppstemperaturen till 40 ° C och brinnande känsla i pungen. Behandling utförs med fluorokinolonantibiotika, och ett bandage (suspensioner) på skrotan används.

 • Uretrit är en smittsam sjukdom i urinröret.

  Det är orsakat av ett antal patogener av olika ursprung. Infektion sker genom njurarna, urinblåsa, från den yttre miljön genom glanspenisen och genom blodet.

  Huvudsymptomen är ofta föremål för urinering och rezi i processen. Behandlingen utförs av olika antibiotika beroende på infektionen.

 • Colliculitis är en inflammation i kanalen orsakad av infektion.

  Symtom: plötslig utlösning, erektil dysfunktion, blod i urinen och sperma. Behandling utförs med antibiotika av ett brett spektrum.

 • Balanoposthit är en vanlig sjukdom som påverkar glanspenisen.

  Huvudsymptomen är inflammation och en ökning av huvudets storlek på grund av puffiness. Vanligtvis uppträder det när huvudets yta är skadat, följt av infektion genom såret. Som ett resultat minskar förmågan att samla och urinera, eftersom ätet blockerar urinröret.

  Behandlingen ska vara omfattande.

 • Vesikulit - sjukdomen uppträder när infektionen träder in i de partiella vesiklarna.

  Vanligtvis utvecklas mot bakgrund av en allmän minskning i kroppens immunförmåga. Symtom är smärta i ljummen och blodig urladdning tillsammans med spermier. Behandlingen är komplex.

 • till innehållet ↑

  Förebyggande av sjukdomar

  För att förhindra utvecklingen av olika sjukdomar i det genitourära systemet, observera ett antal förebyggande åtgärder:

  • Regelbunden hygien hos de yttre könsorganen.
  • Skyddat samlag (kondomer).
  • Superkylning (särskilt testiklarna) bör undvikas.
  • En hälsosam livsstil är en pant av stark immunitet.
  • Balanserad näring.
  • Frånvaro av stress och nervös överansträngning.
  • Regelbundet sexliv (helst med en sexpartner).
  • Undvik skada på penis och penis.
  • Regelbundna förebyggande undersökningar hos läkaren.

  Kvinnans genitourära system är sårbart för många sjukdomar, så det behöver särskild vård. Det enklaste sättet kommer att vara genitalernas hygien och en hälsosam livsstil. Detta kommer att hjälpa till i tiden för att minska risken för utvecklingen av några av de möjliga sjukdomarna.

  När de första symptomen på sjukdomen behöver för att få testat och påbörja behandlingen infektioner lätt kan tränga in mellan de olika organ och orsaka allvarliga komplikationer upp till förlust av fortplantningsförmågan.

  Vilka är de viktigaste infektionerna i genitourinary system hos män, ta reda på det från videon:

  Genitourinary system of men

  Urogenital (urogenitalt) system innefattar två delsystem: urin och sexuellt. Den första uppgiften för den första är bildandet av urin och det efterföljande avlägsnandet av det från kroppen. Den andra är ansvarig för reproduktiva funktioner hos det starkare könet. Urin- och reproduktionssystemen är inbördes anknutna inte bara anatomiskt utan även fysiologiskt. Brott mot arbetet hos en av dem påverkar väsentligt den andra persons funktion, så det är lämpligt att betrakta dem som en enda helhet. Sjukdomar i genitourinary systemet reflekteras inte bara i männs förmåga att reproducera avkomman, men också på arbetet med andra kroppssystem och övergripande hälsa.

  Funktioner av genitourinary systemet

  Trots den nära anatomiska anslutningen är funktionerna hos urin- och reproduktionssystemen signifikant olika. Syftet med urinsystemet är att avlägsna sönderfallsprodukterna från kroppen. Njurar tjänar till att upprätthålla syra-basbalans, bilda biologiskt aktiva substanser som är nödvändiga för kroppen, främja vatten-saltbalans.

  De organ som utgör reproduktionssystemet tillåter en man att utföra reproduktiva funktioner. Uppgiften hos sexkörtlarna är att producera könshormoner, viktigt inte bara för reproduktion av avkommor, men också för hela organismens normala funktion. Produktionen av hormoner är huvudsakligen ansvarig för testiklarna. En normal hormonell bakgrund är extremt viktig för tillväxt, utveckling och livsaktivitet, eftersom könshormoner direkt påverkar följande processer:

  • metabolism;
  • · Tillväxt
  • · Formation av sekundära sexuella egenskaper
  • · Sexuell beteende hos män
  • · Nervsystemet.

  Syntesen av hormoner utförs i kökkörtlarna, varifrån de tillsammans med blodet levereras till alla de organ som de agerar på. Denna process är ett nödvändigt villkor för att upprätthålla hela organismens arbete.

  Struktur av genitourinary system

  Genitourinary system of men innefattar organen för utbildning, urin och könsorgan. Tydligt dela vilka organ som går in i urinvägarna, och vilket i det sexuella systemet är omöjligt, eftersom vissa av dem utför både reproduktiva funktioner och deltar i processen med urinering eller urinutsöndring. Med tanke på strukturen hos det urogenitala systemet är det emellertid möjligt att villkorligt skilja de grundläggande komponenterna i båda systemen.

  Anatomi i urinvägarna

  Urinbildande organ innefattar njurar. De filtrerar blod från skadliga ämnen och avlägsnar produkterna av sönderfall genom urin. Ur njurarna droppar urinen in i urinröret, varifrån den går in i urinblåsan, där den ackumuleras tills urinering uppstår. Tömning av urean sker genom livmoderhalsen, som är ansluten till urinröret, som representerar röret i penis. Eftersom urinröret är ett organ som är i kontakt med den yttre miljön uppträder ofta inflammatoriska processer i den.

  Nyrans struktur är representerad av ett komplext system. Filtrering av plasman inträffar i sammankopplande glomeruli från blodkärl. Urinen som erhållits i filtreringsprocessen passerar genom tubulerna i njurskyddet och går in i urinledaren.

  Njurarna är i bukhålan. Trots att det här orgelet är parat är det möjligt att upprätthålla vital aktivitet med en njure. Förutom filtrering producerar njurarna hormoner som deltar i blodet och i reglering av tryck i artärerna.

  Urinledarens anatomi presenteras i form av tubuler, på den ena sidan i samband med njurarna, å andra sidan - med blåsan. Uretrar är också ett parat organ.

  Urinrörets struktur liknar en inverterad triangel där livmoderhalsen och sfinkteren, som leder urinen till urinröret, ligger nedan. Blåsans egenart är förmågan att sträcka starkt om en stor mängd urin ackumuleras i den. Detta beror på att väggarna består av glatta muskelfibrer, vilka är väl utdragbara. Anatomi av blåsans muskulatur gör att kroppen kan minska avsevärt i ofyllt tillstånd och öka med fyllning.

  Urinröret är ett mycket långt smalt rör, vars struktur också tillåter viss stretchning. Genom det härledas inte bara urin, men också semen med utlösning.

  Beskrivna urinbildande och urinorgan är täckta med ett slemhinna.

  Dess funktion är att skydda vävnaderna hos orgelet som ligger under det från urinmiljön. Sjukdomar av infektiös natur utvecklas i det mucösa hemmet av detta skal, vilket är en gynnsam miljö för bakteriernas liv.

  Anatomi av reproduktionssystemet

  Genital- eller reproduktionssystemet hos män innefattar testiklar, tillsatser av testiklarna, spermatkabeln och penis. Huvudfunktionen hos dessa organ är spermatogenes och transport av spermatozoa till utsidan för befruktning.

  Test är organ vars huvudsakliga uppgift är att producera spermier. Deras bildande härrör från intrauterin tid. Ursprungligen sker bildningen i bukhålan. Under utvecklingsprocessen går testiklar ner i pungen, vilket är en hudbehållare för dessa organ. Adhesiverna av testiklar utför funktionen att ackumulera spermatozoa för ytterligare mognad och framsteg. Strukturen hos bilagorna representeras av en smal spiralkanal. De organ som förenar bilagorna med urinröret kallas spermatkabeln.

  Penis är ett organ som kan ändra sin storlek. Denna fastighet tillhandahålls av de cavernous kroppar som den består av.

  Med en erektion är den cavernösa kroppen som en svamp fylld med blod, vilket gör att penis kan öka väsentligt. I penis är urinröret, genom vilket spermierna går ut.

  Organen i människors reproduktionssystem är huvudsakligen utanför bukhålan. Ett undantag är prostatakörteln nedanför urinröret. Prostata är ett organ som producerar en speciell hemlighet som gör att manliga sexuella celler kan förbli aktiva. Det kombinerar urinröret med vas deferens och förhindrar att den huvudsakliga vätskan kommer in i urinblåsan när den ejaculeras. Denna funktion är också tillämplig på en annan process - genom utlösning tränger urinen inte in i urinröret.

  Sjukdomar i genitourinary systemet

  Den vanligaste orsaken till sjukdomen hos det urogenitala systemet är infektion. Sjukdomar som orsakar infektioner uppträder när organen påverkas av bakterier, parasiter, svampar eller virus. Många sjukdomar av denna typ överförs genom sexuell kontakt.

  Infektioner påverkar primärt de lägre delarna av det genitourinära systemet, vilket orsakar sådana symtom: obehag vid urinering, gnidning i urinröret, smärta i ljummen.

  Liknande symptom uppträder ofta med inflammation och är ett tecken på infektion i urinvägarna. Misstänker sjukdomens närvaro, ska du omedelbart besöka en läkare som ska genomföra undersökningen och ordinera lämplig behandling.

  Sjukdomar som orsakar infektioner förekommer i både akuta och kroniska former. De beskrivna symtomen är mest uttalade i akuta former av sjukdomen.

  Överföring av infektion sker genom flera vägar:

  • Oskyddad sexuell kontakt (den vanligaste orsaken till sjukdomen);
  • · Stigande infektioner orsakade av bristande överensstämmelse med personliga hygienregler
  • · Övergång av infektion i sina andra organ längs blodkärlen och med lymf.

  Akuta infektioner är uppdelade i specifika och icke-specifika. Den förra har mer allvarliga symptom. Med trichomoniasis och gonorré framträder symtom 3-4 dagar efter infektion. Nonspecifika infektioner ger inte sjukdomen uppenbarligen så snabbt, den kliniska bilden blir i detta fall märkbar efter en längre tid.

  De vanligaste patologierna i det urogenitala systemet är: uretrit, prostatit, cystit och pyelonefrit.

  Uretrit - inflammation i urinröret, som härrör från infektion, hypotermi, nedsatt immunitet. Inkubationsperioden för denna sjukdom kan variera beroende på patogenen. I genomsnitt varar det från en vecka till en månad. De viktigaste symptomen på urinrörets inflammation: brinner med urinering, frekventa uppmaningar.

  Prostatit är en inflammation i prostata. Manifesteras i akut och kronisk form. I avsaknad av behandling ger inflammation komplikationer som påverkar en mans förmåga att ha avkomma.

  Cystitis är en inflammation i urinblåsan. Uppkomsten av sjukdomen kan vara förknippad med infektion eller hypotermi. De viktigaste symptomen på sjukdomen är frekvent urinering och falska uppmaningar till det.

  Pyelonefrit - inflammation i njurarna. Om det inte finns någon behandling för sjukdomen kan konsekvenserna vara mycket farliga. Symptom på sjukdomen visas inte omedelbart, men med utvecklingen av patologi finns det en kraftig svår smärta i ländryggen. Om det finns ett litet obehag i detta område, behöver du besöka en läkare och genomgå en kontroll.

  Diagnos och behandling av genitourinary system pathologies

  För att bekräfta sjukdommens närvaro, för att avslöja dess etiologi och förskriva behandling utförs läkaren diagnostik. För diagnostiska ändamål används både instrumentella och laboratorieundersökningar. Allmänt används även hårdvara diagnostik, som innehåller ultraljud, MR, CT och röntgen.

  MR och CT är liknande metoder för forskning, som ofta används i modern medicin. MR kan du se en multilayerad bild av de organ som skannas. Bilder som tas under MR behandlas på en dator och lagras på ett digitalt medium.

  Symptomen för vilka att kartlägga användningen av MR: urininkontinens, förändringar i färg, konsistens eller lukt av urin, blödning i urinen och smärta vid urinering. Eftersom dessa symptom är karakteristiska för många sjukdomar, inklusive farliga, föreskriver läkaren en MRI för att kontrollera riktigheten av diagnosen, för att skydda patienten och ordinera lämplig behandling.

  MR används för misstänkt onkologi, polyper och andra typer av neoplasmer.

  På grund av tomografi av MR, blir en visuell bedömning av abnormiteter i organens funktion möjlig, vilket är omöjligt med andra undersökningsmetoder. Genomförande av MR kräver inte särskild träning, det räcker att följa endast två regler:

  • Några dagar före MR, äter inte bröd, frukt, grönsaker, kolsyrade eller mejeriprodukter.
   · På kvällen före studien måste du lägga enema.

  Du kan göra MR utan att följa de beskrivna reglerna, men bilderna kommer att vara av dålig kvalitet.

  En annan vanlig diagnosmetod är ultraljud. Den kombineras med instrumentella metoder för undersökning. Om en man klagar över problem med utsöndringsorganen eller märker en minskning av reproduktiv funktion, föreskrivs ultraljud. Ultraljudsproceduren gör det möjligt att bestämma de viktiga egenskaperna hos det organ som undersöks och att bestämma urinretentionen.

  Ultraljudet i det urogenitala systemet passerar absolut smärtfritt. Denna undersökningsmetod, som ultraljud, är indicerad för patienter med sjukdomar i njure- och urinvägsinflammatorisk natur, med cystit och inkontinens. Vid prostataförstoring kan ultraljudet bestämma orsaken till detta och välja lämplig behandling.

  Ultraljud förutsätter inte intravenös injektion av ett kontrastmedel, som i fallet med ett urogram, så det ger inte mediciner till njurarna. Ultraljudsproceduren har inga kontraindikationer, men vissa faktorer kan minska resultatet av tillförlitligheten: närvaron av ärr och suturer på det undersökta organet och en kateter för urinledning. För att felet i mätningarna med ultraljud ska vara minimalt är det nödvändigt att ta rätt position vid undersökning.

  För behandling av det urogenitala systemet används olika terapimetoder baserat på egenskaperna hos den sjukdom som uppkommit. Typiskt utser läkaren patienten vissa läkemedel. Om en man är orolig för svår smärta, rekommenderas analgetika och antispasmodik. Vid infektion är patienten ordinerad antibiotika. Ordningen för att ta emot sådana medel bestäms av läkaren individuellt.

  Innan förskriva läkemedel (antibiotika, antiseptiska medel, sulfonamider) och genomföra behandling genom diagnostisering bestämd typ av medel, och övervakas egenskaperna av sjukdomen.

  Beroende på svårighetsgraden av patologin kan läkemedel administreras intramuskulärt, oralt eller intravenöst.

  För antibakteriell behandling av ytliga könsorganen används läkemedel som jod- och manganlösningar, klorhexidin. Terapi med antibiotika utförs genom att ta Ampicillin och Ceftazidime. När inflammation i urinröret och urinblåsan var händelselös utsedd tabletterade formuleringar Bactrim, Augmentin och m. P. Schema behandling av infektion genom upprepad liknande behandling vid initial infektion. Om sjukdomen har gått i kronisk form, rekommenderas att använda drogerna under en lång period (mer än en månad).

  Med hjälp av dessa eller andra läkemedel måste du ta hänsyn till den individuella patientens tolerans för enskilda läkemedelskomponenter, därför bör behandling av genvägarna i patogener endast utföras under överinseende av en specialist. Efter avslutad behandling av en patologi orsakad av ett infektiöst medel är det nödvändigt att ge en bakteriologisk analys av urinen för att bekräfta resultatet.

  I vissa fall, efter behandlingens gång, föreskriver läkaren återställande läkemedel som hjälper till att återställa kroppens försvar och undvika återfall.

  Genitourinary systemet utför vitala funktioner, därför stör störningar i sitt arbete negativt på hela organismens allmänna tillstånd och kräver omedelbar eliminering. Risken för utsöndrings- och könsorganssjukdomar ökar i ålderdom. För att undvika uppkomsten av sådana patologier rekommenderas det att regelbundet övervaka hälsotillståndet och årligen genomgå en förebyggande undersökning av en läkare.