Huvud
Skäl

Stage av prostatacancer

Prostatacancer är en vanlig malign neoplasma som förekommer i prostatakörtens celler.

De främsta orsakerna till onkologisk sjukdom är genetisk predisposition, åldersegenskaper - män över 65 år; svagt immunförsvar; prostatit; mottagning av det manliga könshormonet - testosteron, undernäring och skadliga arbetsförhållanden.

Till bildandet av en cancer tumör kan leda till sådana sjukdomar som atypisk adenos och prostatahyperplasi.

Hur man diagnostiserar en sjukdom

Diagnostiserar prostatacancer i förväg är nästan omöjligt, tumören ökar långsamt, för att märka att det är svårt. Förändringar på mobilnivån kan endast fastställas genom mikroskopisk undersökning. Vid det första tecknet på sjukdomen väntar sig få få personer till hjälp, och vid denna tidpunkt kan det redan finnas metastaser.

Så snart mannen märkte att det fanns problem med urinutsläpp, är det lämpligt att omedelbart kontakta en urolog. Specialisten kommer att kunna avgöra om olägenheterna är förknippade med: Prostatens inflammatoriska process, adenom eller de första symptomen på cancer. Patienten kommer att tilldelas en serie studier, såsom palpation, ett blodprov, och vid behov ultraljud, beräknad tomografi eller röntgen.

Känna igen symtomen på sjukdomen kan vara - det här är inte den första fasen av en dödlig sjukdom. Detta är en mild urinering, utseendet av smärta i delar av kroppen. Full blåsans sensation, erektil dysfunktion, perineal smärta, urininkontinens eller urin med blod.

Med metastaser i lymfkörtlarna kan vara svullnad i benen, könsorganen, skotten. En cancerous tumör kan ge smärta i ländryggsregionen som uppstår vid expansionen av urinledaren och njurbäckenet, eftersom urinflödet går i motsatt riktning.

Om det finns ett brott mot nervändarna, är det en minskning av styrkan. Metastaser kan växa in i lungorna, då uppträder en torr smärtsam hosta eller i levern, medan guling av huden uppträder och tyngd framträder i höger sida. Malign tumör kan påverka tarmarna, medan patienten har smärta under avföring.

Symtom på prostatacancer

I de sena stadierna av sjukdomen med metastaser i benvävnad känns patienten smärta i benen. I framtiden försvinner patientens aptit, han förlorar vikt, halterna av hemoglobin minskar.

Vid det inledande skedet finns inga symptom, prostatacancer kan detekteras genom att göra ett blodprov för ett specifikt prostatiskt antigen (PSA).

Utnämna rätt behandling läkaren kan då när stadierna av sjukdomsutvecklingen kommer att bestämmas. Om patienten frågade om hjälp vid första etappen av prostatacancer utan metastaser, är andelen återhämtning hög.

Steg prostatacancer bestäms av storleken på tumören, dess aggressivitet, spridning av metastaser, tillämpa och med hänsyn till den moderna klassificering: internationella TNM systemet, mängden / Gleason poäng, Dzhyuit Whittemora systemet.

Bestämning av TNM systemets stadier av prostatacancer, tänka på storleken av tumören (T-tumör, en tumör), för förändringar i de lymfkörtlar (N-nod, lymfkörtel), närvaro av fjärrmetastaser (M-metastas, metastas).

Brevet T betyder storleken på den primära tumören. Följande symboler har sina betydelser: Tx-tumör är inte möjlig att bestämmas; T1 - tumören bestäms ej av ultraljud och palpation; T1a - en neoplasm hittades med avlägsnandet av prostataadenom, och histologi visar närvaron av 5% maligna celler; Т1в - av samma skäl och onkologiska celler över 5% T1c - diagnosen gjordes på grund av en hög nivå av PSA i blodet.

T2 - tumören är begränsad till en kapsel: T2a - mindre än 50% av en lob av prostata är skadad av tumören; Т2в - den största delen av en del av en prostata; T2c - påverkar båda lobarna i prostata.

T3 - Onkologisk bildning ligger utanför prostaskapseln: T3a - en tumör en eller tvåsidig utanför kapseln når inte de partiella vesiklarna; Т3в - tumören har infekterade seminala vesiklar.

T4 - tumören fångade närliggande vävnader och organ.

N - regionala lymfkörtlar: Nx - regionala lymfkörtlar kan inte utvärderas. N0 - ingen metastas N1 - metastaser har redan spridit sig till lymfkörtlarna.

M - metastaser avlägsen: MX - metastaser detekteras inte; M0 - inga avlägsna metastaser;

M1 - lateral metastasin detekteras: M1a - avlägsna lymfkörtlar skadade; М1в - metastaser i benvävnad; M1c - metastaser i njurarna, lungorna, leveren.

Gleason-skalan / summan avspeglar tumörens malignitet, som detekterades av biopsi. Ju större antal på skalan eller summan av siffror, ju mer aggressiv tumören desto mer är skillnaderna mellan de drabbade cellerna från det friska.

Om cancercellerna är så hälsosamma betecknas tumören med nummer 1. Skillnaden mellan maligna celler och normala är uppskattad på en 5-punkts skala. En tumör - 5 poäng; 2 maligna tumörer - Gleasons summanummer 7. Det kan finnas summor av siffror 3 + 4 eller 5 + 2. Antalet 6 och mindre indikerar en lägre malignitet, numret 7 - genomsnittet 8-10 - en stark malign tumör.

Stage av prostatacancer

Stages av prostatacancer i Jyuit-Whitemore-systemet anges med bokstäverna A, B, C och D. Steg A och B är härdbara. C och D-behandling utses, men prognosen är lite optimistisk.

A - symptomen spåras inte.

En 1 - god differentiering av cancerceller

A2 - måttlig eller dålig differentiering av cancerceller på flera ställen i prostata.

In - läkaren kan palpera tumören, PSA-nivån ökar.

B0 - PSA-nivå är förhöjd, tumören är i prostata och den kan inte palperas.

B1 - en prostata påverkas och en liten tumör detekteras.

B2 - tumören är i andelen av prostata, eller i varje prostablasi finns en tumör.

C - Maligna celler spruter genom kapseln (membranet) av prostata till de partiella vesiklarna eller till angränsande organ.

C1-tumör är synlig bakom prostata kapslarna.

C2 - en malign tumör överlappar urinrörets lumen eller går ut i urinblåsan.

D-metastasering förekommer i lymfkörtlarna och andra organ och vävnader.

D0 - metastaser och förhöjda PSA-nivåer detekteras kliniskt.

D1 - metastaser finns i de regionala lymfkörtlarna.

D2 - känsla av avlägsna lymfkörtlar, organ och vävnader detekteras.

D3-behandling ger inte ett positivt resultat och metastasen fortsätter.

Den första etappen av prostatacancer betecknad med den romerska siffran I, den andra, komplicerade, - figur II, komplicerat - figur III och mest komplicerade med metastaser i andra organ och lymfknutor - figur IV.

Symptom på prostatacancer i första etappen: urinflödet är svagare, dess mängd minskar, ibland brinner det i urinröret. Cancer kan förekomma i ca 20%. Om det inte finns några metastaser finns det en chans att bota prostatacancer i 1 grad.

Vid andra etappen av cancer har patienter obehag och smärta vid urinering och i perineum när de har sex. Ejaculation är smärtsam. Nivån av PSA i blodet ökar till 6,0-7,9 ng / ml. Sådan data kan vara och vid godartade tumörer av en prostata. Möjligheten att utveckla cancer - upp till 30%. Prognosen för framgångsrik behandling i frånvaro av metastaser är upp till 90%.

Den tredje etappen av prostatacancer motsvarar indikationer på tumöraggressivitet, nivå och hastighet hos PSA och Gleason-poängen. Nivån på PSA vid detta stadium är mer än 8,0 ng / ml.

Prostatacancer i det fjärde steget förvärrar förvärringen av sjukdomen. Frekventa falska önskningar, smärtsam urinering, är intermittent urin fördelas mycket lite, svag ström, urinproduktion är fördröjd, brännande, blödning. Det finns smärta i det lilla bäckenet, vilket kan ge tillbaka, revben, perineum. Om aptiten försvinner och vikten minskar kraftigt indikerar detta en metastasering. De finns i lever, lungor, bukspottkörteln, hjärnan och benen. PSA-nivån når 10,0 ng / ml och mer.

Behandling av prostatacancer

Under operationen skärs prostatakörteln och de omgivande drabbade vävnaderna. Om lymfkörtlar skärs ut, utförs kemoterapi efter operationen. Höga chanser för återhämtning är hos de patienter vars tumör förblir i den bindande kapseln.

Sådan verksamhet är ordinerad för män som inte är äldre än 65 år. Modern behandling för prostatacancer utförs genom små hål. Detta möjliggör snabb vävnadshälsa.

En annan typ av operation är borttagande av testiklar och orkektomi. Produktionen av testosteron upphör, tillväxten av en malign tumör saktar eller upphör helt.

Hos äldre patienter med andra sjukdomar, som förvärrar operationen, efter diagnosen prostatacancer, väntar doktorn och observerar utvecklingen av onkologi. Om det inte finns någon smärta, utförs inte behandlingen. När antalet cancerceller ökar, börjar de behandla patienten.

Strålningsterapi används för att minska tumören, långsam tillväxt och förstör cancerceller. Hormonbehandling minskar tillväxten och minskar malign tumör.

Behandling av prostatacancer i andra etappen, om patienten inte kan användas, utförs av strålbehandling och brachyterapi. Med strålbehandling överförs gamma och beta-strålning till tumören och vid behov till lymfkörtlarna. Således är det möjligt att stoppa tillväxten hos de drabbade cellerna.

Strålbehandling för cancerbehandling

Fjärr strålbehandling behandlas i små kurser i två månader. Denna procedur är smärtlös och tar flera minuter. Prescribe bara terapi när en tumör av stor storlek med metastaser, bestrålning påverkar friska celler, medför biverkningar.

Brachyterapi har färre biverkningar. Radioaktivt iridium, jod injiceras i prostata och verkar på tumören, nästan utan att påverka friska celler och vävnader, och minskar biverkningar till ett minimum. Nålar med bestrålande substans injiceras under anestesi, de avlägsnas efter några minuter.

En av de moderna metoderna för strålbehandling är HIFU-terapi. Den används för en avsiktlig förstöring av en tumör utan att skada friska celler. Denna ultraljud påverkar cancer, som förstör de strukturella proteinerna från patologiska celler.

Brachyterapi är ett annat sätt att exponera strålning för prostatakörteln i början av sjukdomen. Under kontroll av ultraljud injiceras joderade granuler med en hög grad av radioaktivitet i körteln. Där bildas ökad strålning, och vävnader intill tumören påverkas praktiskt taget inte. Detta är ett kort förfarande och det utförs på poliklinisk basis.

tredje steg av prostatacancer behandlingen utförs genom att kontrollera aggressiviteten hos tumören, indikatorer PSA, Gleason score och PSA tillväxthastighet, som vid denna tid den höga - mer än 8,0 ng / ml. Vid detta tillfälle utförs kirurgi, strålbehandling, kemoterapi används. Kemoterapi är förstörelsen av cancerceller med toxiner. Sådan behandling föreskrivs när tumören har metastasiserats. Behandling med kemoterapi ger komplikationer i form av håravfall, illamående, kräkningar, snabb trötthet.

Vid fjärde etappen, om andra arter är kontraindicerade, används ibland hormonbehandling. I grund och botten är behandlingen i detta skede inriktad på att upprätthålla kroppens arbete vilket förlänger patientens liv. Intensiv intravenös behandling, plasmaferes, hemosorption och blodtransfusion används.

Om nödvändigt utförs kirurgi till implantat venösa och arteriella infusionsportsystem; för nefrostomi med metastaser i njurarna utföra dränering och stenting av gallkanalen, med utseendet av gulsot av tumörets ursprung; För att utesluta tromboembolism installeras cava-filter i den sämre vena cava och stenting i överlägsen vena cava. Vid det fjärde stadiet ges patienten droger för anestesi.

Det är omöjligt att fullständigt bota en patient av prostatacancer i det fjärde etappen, man kan bara förlänga livet och lindra lidandet. Om det inte finns några samtidiga sjukdomar och lesioner av organ som är viktiga för livet, då i prostatacancer i fjärde etappen kan du leva tre till fem år. Detta observeras hos 20-30% av patienterna. Vid en cancer i en prostata i det fjärde stadiet är den hälsosamma livsformen och en godtagbar mat av liten betydelse.

Profylax av prostatacancer inkluderar konventionella åtgärder av en hälsosam livsstil som hjälper till att undvika risken för cancer. Det är en hälsosam dröm och en fyllig, vitaminrik kost. uteslutning av cancerframkallande ämnenas påverkan förebyggande undersökning av en specialist för män över 50 år måttlig fysisk aktivitet regelbundet sexliv.

Stages av prostatacancer, behandling av 3 och 4 steg. prognoser

Diagnos av en patient med misstänkt prostatacancer så småningom skall fastställa tillväxtstadium (proliferation) av tumören, dess grad av malignitet och ursprunget (av vilka celler bildas).

Om du inte har en korrekt diagnos kan du inte börja behandla denna sjukdom. Ett fel i diagnosen leder till felaktig behandlingstaktik, vilket är oacceptabelt, särskilt för onkologiska sjukdomar.

Division av prostatacancer i scenen:

 • 1: e scenen - Tumören är mycket liten, den diagnostiseras endast genom mikroskopisk undersökning.
 • 2 steg - tumören går inte utöver prostata, men detekteras redan med ultraljudsdiagnos
 • 3 steg - tumören sträcker sig till angränsande vävnad, bortom prostata
 • 4: e scenen prostatacancer - metastaser sprider sig till levern, urinblåsan, lungorna, lymfkörtlarna och benen.

Det är förstås att beroende på stadium av prostatacancer bestämmer cancerläkare valet av behandlingsmetoder. Baserat på beskrivningen stadier av prostatacancer och deras schematisk bild i bilden är inte ens en specialist, är det klart att behandlingen i steg 3 genom att använda redan sparande kirurgi opraktiskt och kräver prostatektomi och borttagning av sädesblåsorna.

Steg av prostatacancer enligt TNM-klassificering

Ovanstående stadier av prostatacancer motsvarar den allmänt accepterade internationella klassificeringen av TNM. Till exempel, T1 - detta är första etappen, T2 - 2: e scenen, T3 - den tredje etappen av prostatacancer, T4 - motsvarar den fjärde etappen av prostatacancer, men faktiskt ha en bredare gradering av steg. I systemet TNM bokstavssymboler, i kombination med figurerna bära stora mängder information om omfattningen av tumörspridning (lokalisering i prostata, som går utöver), graden av lymfkörtelmetastaser och närvaron av avlägsna metastaser.

TNM-beteckningar:

 • T-tumör = svullnad. Förekomst av tumör (T) i prostatakörteln, graden av skada (spiring) av närliggande vävnader och seminala vesiklar;
 • N-nodus = nod, lymfkörteln. indikator N fixar graden av involvering av lymfkörtlar med metastatiska celler i diagnosen;
 • M - metastas = rörelse. Indikatordata M ange närvaron eller frånvaron av metastaser i avlägsna organ, lymfkörtlar och benvävnader.

siffror bredvid bokstäverna T, N eller M ange omfattningen av illamående skador. Små bokstäver "en"b"Och"c"dela upp scenen i mindre graderingar av onkologiska processer.

Till exempel, T3N1M0 - Detta är den tredje etappen av prostatacancer, där: tumören redan har mätt mer än 5 cm och har trängt bortom kapseln i prostata, finns enstaka metastaser i lymfkörtlarna, men avlägsna metastaser har ännu inte observerats.

Grader av prostatacancer

 • 1 grad - Förändringen av friska celler är obetydlig, neoplasmen fortskrider långsamt;
 • 2 grader - Cellerna är mer modifierade och finns i små grupper;
 • 3 grader - I tumör av prostatacancer observeras celler av olika storlekar och växer redan i omgivande vävnader.
 • 4 grader - Cancerceller är mycket olika, de skadar intilliggande vävnader. Prognosen för botemedel mot prostatacancer i grad 4 är minst gynnsam;
 • 5 grader - tumören är fylld med skift av förändrade (cancerceller) som inte kan differentieras.

Ovanstående grader motsvarar klassificeringen av prostatacancer enligt Gleason-poängen. Att bestämma cellernas malignitet i enlighet med graden av differentiering tillåter läkare att noggrant planera behandling och prognoser för eftergift eller fullständig återhämtning.

Behandling av prostatacancer i 4: e graden (i de sena stadierna)

Läkare av onkologer i Tyskland, inklusive professor Truss, noterar det i de sena stadierna kräver en mer individuell behandling. Standarderna är endast tillämpliga på lokala stadier av prostatacancer.

När en prostatacancer diagnostiseras på ett stadium där PSA-nivån är över 50 ng, utförs inte prostatektomi alltid. 4 grad av prostatacancer kännetecknas därför av signifikant spiring i angränsande organ borttagning av prostata är inte längre användbar för patienten.

Vid stadium 4 utförs prostatacancer ibland:

 • lymfadenektomi (avlägsnande av lymfkörtlar som redan påverkats av tumören);
 • TUR operation av prostata;
 • ibland kombineras TUR med HIFU (exponering med hög dosering).

Syftet med denna behandling (med grad 4 prostatacancer) är att minska tumörmassan för att minska trycket på andra organ och minimera möjligheten till metastaser. Beslutet om optimal behandling tas efter en grundlig undersökning och diskuteras med patienten.

Om prostatacancer diagnostiseras i steg 4, när det fanns flera metastaser i lymfkörtlarna eller ben, Tyskland föreslog införandet av en konservativ (vanligen kemoterapi) och symtomatisk behandling (smärtlindring).

Preliminär diagnos före behandling av komplexa steg

Preliminärt är det nödvändigt att genomföra forskning på en positronutsläppstomografi kombinerad med en datortomografi (PET-CT) med kolin. Det är med kolin, och inte med andra radioaktiva läkemedel.

Denna studie visar närvaron och lokaliseringen av metastas som möjliggör mer specifik behandling prostatacancer i steg 3 och 4 (öka prognosen för 5-års överlevnad efter behandling).

I ett antal länder är studien av PET-CT med kolin ännu inte tillgänglig för en bred tillämpning, så om det behövs kan du utföra det på vår klinik.

Studien utförs endast på torsdagar (en enda dag för mottagande av radio-drogkolin). Detta beror på den korta livslängden för kolin. Läkemedlet beställs för en viss patient och ska användas i flera timmar, varefter kolin förlorar sina funktioner.

Prognos överlevnad vid etapperna 3 och 4 i prostatacancer (i grad 3, 4, 5)

Trots det faktum att stadium och grader prostatacancer är inte densamma, det är tydligt att figurerna 3 och 4 indikerar en svårare situation för behandling av denna onkologi och förvärrar överlevnadsprognoserna.

I vilket fall som helst behöver man inte förtvivla, och årligen uppträder nya metoder som stoppar den fortsatta utvecklingen av prostatacancer i senare skeden. I varje situation och varje patient utvecklas en behandlingsmetod baserad på klinikens erfarenhet och resultaten från modern onkologi.

I Tyskland, i sena stadier av prostatacancer, med 3, 4 och 5 klass, livet för patienter lyckas förlänga med de senaste mediciner och kemoterapi, hormonterapi, precisa och säkra för frisk vävnad exponering för strålning på tumören (strålbehandling).

Från den tredje etappen av prostatacancer, kombinerade metoder och längre krävs individuell behandling och medicinsk övervakning. Om tumören ännu inte har metastaserat (M0), då Prognos för steg 3 prostatacancer är mycket positiv. Hos hälften av patienterna med cancer i 3 steg kan ta bort hela tumören (tillsammans med prostatakörteln). En sådan framgångsrik operation på prostatacancer ökar förutsägelserna signifikant: vid behandling i Tyskland lever 80 till 90 procent av patienterna ännu mer än 5 år.

Tyvärr, i Ryssland, fem-årsöverlevnaden värre inhemska sjukvård, för att uttrycka det milt, inte hålla jämna steg med den moderna innovationer inom onkologi. alla nya utvecklingar används i medicinsk praxis i Tyskland, av vilka många är öppna tyska onkologer i universitetssjukhus, och därmed de positiva prognoser för överlevnad, även under svåra skede prostatacancer är faktiskt högre än i Ryssland och många andra länder.

För behandling av prostatacancer i tredje och fjärde graden i Tyskland, kontakta:
Prostate Center, Dortmund

Beurhausstraße 40
44137 Dortmund

Telefon i Tyskland:
+49 (152) 267-32-570

i Ryssland:
+7 926 649 68 77

E-postadress:
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste ha Javascript aktiverat för att visa den.

Diagnos och behandling av prostatacancer i Tyskland

Behandlingsschemat med oss

 • 1. Registrering av ansökan på webbplatsen eller via telefon
 • 2. Förberedelse av det medicinska förslaget inom 12 timmar
 • 3. Beslutsfattande och utnämning av behandlingsdatum.
 • 4. Mottagande av visum och ankomst till Tyskland, Dortmund
 • 5. Drift och rehabilitering
 • 6. Extrahera och återvänd hem

Rak-Prostaty.ru - Informationssida om behandling av prostatacancer i Tyskland
© 2018, Alla rättigheter förbehållna. Impressum
Sekretesspolicy

För att webbplatsen ska fungera normalt använder vi cookies, samlar information om IP-adressen och besökarnas plats. Om du inte håller med det här, bör du sluta använda webbplatsen

Stage av prostatacancer

Stage av prostatacancer

Prostatacancer kan existera länge utan några symtom. Men gradvis växer tumören i storlek, spirar i närliggande organ, ger metastaser till lymfkörtlarna och släpper ut allt fler giftiga ämnen.

Om tumörprocessen är i ett försummat tillstånd måste läkaren tillgripa mer radikala behandlingsmetoder. Prognosen är alltid värre. Därför är det viktigt att förstå hur allvarlig situationen är. För detta ändamål anges stadium av prostatacancer.

Hur etableras prostatacancersteg?

Det finns tre huvudkriterier:

Nivå av oncomarker. Prostataceller producerar normalt en liten mängd prostatiskt specifikt antigen (PSA). Detta ämne är en oncomarkör, eftersom det med cancer ökas frisättningen i blodet kraftigt.

Gleason-skalan. Karakteriserar graden av malignitet hos tumören. När biopsi undersöker ett stycke vävnad under ett mikroskop bestämmer en specialist graden av differentiering av cellerna (ju lägre den är, ju mer malign tumören). Två prover utvärderas på en 5-punkts skala, och sedan sammanfattas resultaten. Den totala poängen kan vara från 2 till 10.

Klassificering av TNM. T-tumörprevalens. N - sprids till regionala lymfkörtlar. M-metastaser.

De hjälper till att utvärdera korrekt, i vilket skede sjukdomen är och förskriva vilken behandling som ska vara effektiv.

Steg 1 prostatacancer: kriterier

T1N0M0, 6 eller mindre på Gleason-skalan, PSA 20 ng / ml eller T1-2N0M0, 8 poäng eller mer på Gleason-skalan, PSA - vilken nivå som helst:

Tumören kan vara av olika storlekar, men den är begränsad av körtelns "territorium".

Det finns inga metastaser i regionala lymfkörtlar och avlägsna metastaser.

Prostatacancer i den andra graden kännetecknas av att neoplasmen inte växer in i närliggande organ och inte ger metastaser. I detta skede kan det fortfarande bekämpas effektivt. I prostatacancer, grad 2, är prognosen för livet ofta gynnsam. Användningen av moderna behandlingstekniker gör det möjligt att uppnå en femårig överlevnad på 80-90% (antalet patienter som överlever för de kommande 5 åren). Behandling av prostatacancer i 2: a graden utförs med hjälp av kirurgiska tekniker, kemoterapi, hormon och strålbehandling. Specialister på MGMSU styrs av moderna standarder, vilket möjliggör höga resultat.

Prostatacancer i 3: e graden: kriterier

T3N0M0 (andra indikatorer kan vara godtyckliga):

Prostatacancer i steg 3 växer bortom kroppens gränser. Oftast sprider den sig till sällsynta vesiklar.

Samtidigt finns inga metastaser för regionala lymfkörtlar och andra organ.

För stadium 3 kännetecknas prostatacancer av brist på metastaser. Men tumören är inte längre begränsad till organs "territorium" vilket komplicerar behandlingen. Situationen med prostatacancer i steg 3 är allvarligare, men det är ändå möjligt att bota ett stort antal patienter.

Prostatacancer i 4: e graden: kriterier

T4, Andra indikatorer kan vara godtyckliga.

I detta fall sträcker sig prostatacancer i stadium 4 inte bara till sällsynta blåsor, det växer också till angränsande organ.

N1, Andra indikatorer kan vara vilka som helst.

Cancer i prostata adenom i 4: e graden ger metastaser till lymfkörtlarna i det lilla bäckenet.

M1, Andra indikatorer kan vara vilka som helst.

Prostatacancer i 4: e graden ger avlägsna metastaser till närliggande organ. Denna situation är det svåraste, i det här fallet brukar man använda termen "prostatacancer i det sista steget". Flera metastaser är det sista steget i utvecklingen av sjukdomen. I prostatacancer, grad 4, är prognosen minst gynnsam: endast 20% av patienterna kan botas.

Ofta patienter som inte har genomgått förebyggande undersökningar kommer till läkare för första gången, då prostatacancer i grad 4 redan utvecklas och alla symptom uttalas. Patienten är orolig för svårigheter med urinering, smärta, förorening av blod i urinen, generell svaghet och utmattning. Vid detektering av prostatacancer i grad 4 administreras behandlingen individuellt, bestäms den av tumörens egenskaper och närvaron av metastaser.

Modern utrustning och omfattande erfarenhet av MGMSU: s personal gör det möjligt att bedriva den mest exakta diagnosen och förordna effektiv behandling vid olika stadier av prostatacancer.

Stage av prostatacancer och deras symtom. Metoder för behandling och prognos för läkare

Ondartad neoplasma, bildad i den manliga sexuella sfären - prostatacancer. Medicinsk statistik bevisar övertygande att sjukdomen är snabbt "yngre". Och om före patologin ansågs mycket män efter 65-75 år, för närvarande diagnostiseras det hos människor 45-50 år gammal.

Många människor som står inför en sådan situation - detekteringen av en malign nod i prostata vävnader, som främst berörde frågan om överlevnadsprognos. Onkologer tar hänsyn till många faktorer, men särskild uppmärksamhet ägnas åt scenen av prostatacancer vid onkologi. Således har individer med stadium 1-2 cancer stora möjligheter till återhämtning. Mindre ljusa utsikter hos personer med 2-3 grader av metaplasi. Det är nödvändigt att ta hänsyn till förekomsten av den primära tumören, förekomsten av metastaser och svårighetsgraden av negativa symtom.

Klassificering av TNM

Som regel styrs specialister runt om i världen av det allmänt accepterade systemet för att klassificera onkoprotsessov «tumör-nod-metastas», där det är vanligt att specificera:

 • symbolen «T» förekomsten av tumörprocessen - från noll när centrum själv ännu inte har bildats, och 4 - neoplasi sprids inte bara till de angränsande vävnader och organ, men också till den övre strukturen;
 • symbolen "N" beskriver regionala lymfkörtlar - allvaret av deras medverkan i cancerprocessen, som regel 1 indikerar frånvaron av metastaser, nummer 2 - diagnos av lesioner av regionala lymfkörtlar;
 • symbolen «M» indikeras fjärrmetastaser, 0 - frånvaro av lymfatisk, hematogen metastas till 1C onkoprotsessa inblandning i även de mest avlägsna organ.

Specialister, förutom att definiera kategorierna av TNM, behöver emellertid nödvändigtvis jämföra information med resultaten från PSA i blodbanan hos män, liksom andra laboratorie- och instrumentdiagnostiska metoder.

Gleason klassificering

Stegen av prostatacancer bestäms vanligen på basis av en biopsi. Samtidigt beräknas en viss mängd poäng på den skala som Gleason utvecklar. Ju högre antal, desto mer aggressivt blir tumörfokuset erkänt. Trots allt är skillnaderna mellan atypiska element från friska prostata vävnader betydligt större.

Så om onkockorna är praktiskt taget oskiljbara från friska, tilldelas tumörplatsen numret 1. Den maximala variationen i prostataceller beräknas till fem punkter.

Emellertid kan neoplasmen fånga flera delar av kroppen på en gång. Om, som ett resultat av diagnostiska förfaranden, identifierades 2 noder, och båda visade sig vara maligna, kan den totala mängden på Gleason-skalan nå 7 poäng. Mindre hotande för människors hälsa känns igen tumörfoci med ett antal 6 eller mindre. Medan 8-10 poäng ger den mest ogynnsamma prognosen för överlevnad.

Men i det här fallet, ge inte upp, i vilket fall som helst. Prestationerna från moderna antitumourmedicin kan förlänga patienternas liv många gånger, och ibland uppnå återhämtning även vid medelhöga och höga Gleason-poäng.

Klassificering enligt Jyuit-Whitmore-systemet

Liksom i andra klassificeringssystem, styrs de i detta fall av allvarligheten av differentiering av oncoceller, förekomsten av tumörprocessen, skador på intilliggande vävnader och organ.

Det tidigaste steget i bildandet av fältet av atypia kallas "A". Vid A1 observeras en god differentiering av oncoelements, men när A2 är cancercellerna inte så lika i olika regioner i prostatavävnaden.

Steget, när cancerfokus inte går utöver kroppen, men palperas av en specialist i fysisk forskning, och parametrarna i PSA är redan upptagna, kallad "B" -fasen. Siffrorna från 0 till 2 indikerar allvarlighetsgraden av oncoprocessen - från det minsta, när fokuset diagnostiseras endast i en lob av orgelet, före infångningen av all prostatavävnad.

I prostatacancer i stadium "C" sträcker metaplasi bortom organets kapsel, med skador på både spermatkabeln och de närliggande organen. Vid C1 var fokusen för atypi bara bara bortom prostata. Men med C2 som redan överlappar urinrörets lumen eller går ut i urinblåsan.

Diagnos av metastasin indikerar onkoproteinövergången till steg "D". Figurerna 0-3 indikerar allvarligheten hos regionala lymfkörtelskador och avlägsna organ. Ju högre det är, ju mer negativ prognosen.

Cancer-symptomatologi i steg

Faren för patologi är att i den första etappen av prostatacancer är negativ symptomatologi helt frånvarande. En man känner inte något obehag, inga problem med urinering eller sexuell attraktion.

De första tecknen på sjukdomen börjar manifestera sig endast med en signifikant ökning av tumörfokus i storlek. I vissa fall lär en man bara om sin diagnos vid scenen av oncoprocess utgå bortom prostata.

Till sjukdomens alarmerande manifestationer kan framförallt hänföras till onaturligt mer frekvent uppmaning att tömma blåsan, särskilt på natten, liksom svårigheten vid urinutsöndringsprocessen. Smärtsamma känslor kan observeras inte alltid. I urinen finns element av blod och spermier.

Men dessa symptom är ofta hänförda till män att åldras förändringar i prostata - adenom, prostatit, och helt enkelt ignoreras. Det var först under övergången till nästa skede av sjukdomen, när smärtimpulser blir långvarig och mer intensiv, flytta till området för korsbenet, med tanke på fötter, företrädare för en stark hälften av mänskligheten söka medicinsk hjälp.

Efterföljande steg onkoprotsessa ske med fortsatt smärta sensation inte bara i prostata området, men även i revbenen, bäckenet, ryggrad. Patienten börjar gå ner i vikt, han har en konstant trötthet, ökad svaghet. Aptit är antingen signifikant minskad eller helt frånvarande i magen, obehag kan kännas, det finns illamående. På nedre extremiteterna är det svullnad, sällan finns det förlamning.

Alla de ovanstående kliniska tecknen kan åtfölja inte bara prostatacancer, men också andra sjukdomar i det genitourära systemet för män. Endast genom att utföra diagnostiska studier sätter allt på plats.

Symptom på den första etappen av prostatacancer och dess behandling

Vid den första fasen av bildandet av tumörfokus noterar patienten inga förändringar i hans hälsotillstånd. Det kan finnas en försämring av arbetsförmågan, intermittent misslyckande med urinering - urinströmmen blir svagare, dess mängd minskar. Mindre vanligt måttlig förbränning i urinröret.

När blodprovet för PSA ges - ett specifikt antigen för den manliga delen av befolkningen, avslöjas en avvikelse från normens parametrar med 18-20%. Detta resultat är nödvändigtvis jämfört med en specialist med information från andra laboratorie- och instrumentdiagnostiska tekniker.

Vid detektering av prostatacancer i detta skede är risken för återhämtning 85-95% efter lämpliga behandlingsmetoder:

 • operativ ingrepp - maximalt organhärdningsoperation, med excision av tumörfokus i friska vävnader;
 • strålbehandling - före och efter operationen, i syfte att minska neoplasmens storlek, förstöra de onkologiska cellerna;
 • hormonbehandling - skapandet av tillstånd som är ogynnsamt för tillväxten och reproduktionen av cellerna atypia i prostata.

Det optimala komplexet av terapeutiska åtgärder väljs av en specialist individuellt.

Symptom på stadium 2 prostatacancer

Onkologiska sjukdomar på detta stadium känner ofta obehag och ömhet när man besöker toaletten. Obehagliga manifestationer åtföljer och ögonblicket av samlag. Ejakulation är också smärtsam. I blodomloppet är parametrarna för PSA förhöjda, vilket inte alltid är typiskt, eftersom liknande manifestation kan följa godartade processer i prostata.

Eftersom det i 2: e etappen av onkologiprocessen går fokus som regel inte utöver organets gränser, trots att det redan finns flera noder, förblir prognosen för botemedel ganska hög upp till 80-90%. Vid snabb och adekvat behandling når prognosen för en femårs överlevnad 85-95%.

Experter tenderar att tillgripa de minimalinvasiva metoder att ta bort en cancer fokus - laparoskopisk prostatektomi procedur. I avsaknad av möjligheten för dess genomförande, till exempel i fallet med nuvarande cancerpatienter i olika stater, förebygga kirurgi, genomfört en omfattande behandling - strålbehandling, brachyterapi. Essensen av den senare är placeringen av en miniatyrkälla för radioaktivitet i prostata vävnaden. Förfarandena upprepas flera gånger, med en obligatorisk bedömning av behandling och avbrott av 6-8 dagar. Kombinerad behandling framgångsrikt i 70-80%.

Brachyterapi tillåter specialister att välja doser av exponering för tumören i en individuell ordning, vilket är nästan omöjligt att uppnå med fjärrbestrålning. Därför minskar risken för ytterligare traumatisering av närliggande vävnader och vävnader.

Symptom och taktik vid behandling av prostatacancer Steg 3

När det gäller höga parametrar av PSA, Gleason-index och information om utgången av utbrottet av tumören bortom prostatakörteln, kan det redan vara en illamående process i 3: e etappen av dess bildning.

Onkobolnoy gör klagomål att han nästan ständigt plågas av smärtsamma impulser i ljumsken, sacrum eller deras rörelse längs höfterna, nedre delen av ryggen. Att besöka toaletten orsakar allvarliga svårigheter - behovet av urinering uppstår ofta. Men urinströmmen är slät, tunn, med en liten volym utsöndrad vätska. Ibland finns det en närvaro av rodnad i det, sperma. Efter att ha besökt toaletten känns inte tillfredsställelse, det är obehag och ofullständighet att tömma urinblåsan.

Ömhet stör människan och vid samlag. De åtgärder han vidtagit för att eliminera obehag är ineffektiva, smärtstillande medel slutar bara smärta för en kort stund. Antingen har ingen effekt.

Med progressionen av det negativa tillståndet försvårar aptiten, symtomen på utmattning, skadan av närliggande organ - tarmarna, njurarna, fluktuerar temperaturen.

Taktiken att behandla prostatacancer i detta skede är nödvändigtvis komplex:

 • excision av onkologi foci med olika metoder;
 • strålning och kemoterapi
 • kryoterapi, hormonbehandling.

Det är dock ganska svårt att stoppa tumörprocessen i 3 steg. Ofta stoppar medicinska ingrepp bara tumörens utbredning, förbättrar patienternas livskvalitet. Det är nödvändigt att ständigt övervaka patientens hälsa från den närvarande onkologen, för att genomföra komplexa undersökningsmetoder.

Symtomatik och taktik vid behandling av stadium 4 prostatacancer

I sista hand, det fjärde stadiet av dess bildning, är oupphörlig i prostata vävnader så karakteristisk att diagnosen inte orsakar svårigheter för specialister.

Män klagar över följande förändringar i deras hälsotillstånd:

 • falsk frekvent uppmaning att tömma blåsan, speciellt på natten;
 • utsöndring av urin i extremt små portioner - strålen är intermittent, trög;
 • episoder av akut urinretention
 • känsla av allvarligt obehag, brinner i urinröret, förorening av blod i urinen;
 • intensiva och långvariga smärtimpulser i inguinalområdet, vilket ger till sakrummet, höfterna, revbenen;
 • Aptit är nästan helt frånvarande, ner till anorexi, vikten sänks stadigt.

Genomförda instrumentstudier avslöjar multipla metastaser i närmaste och avlägsna organ. En snabb progressiv sekundär cancer bildas, vilket ytterligare förvärrar en persons tillstånd.

Behandlingens taktik syftar till att behålla de grundläggande vitala funktionerna:

 • infusionsterapi;
 • plasmaferes, hemosorption;
 • kemoterapi;
 • när tumören skadas av njurarna och urinledarna - kirurgiskt ingrepp utförs på nefrostomi
 • vitaminterapi, en fullbalanserad diet, användning av hepatoprotektorer.

Stor betydelse ges för adekvat anestesi, upp till användningen av narkotika - strikt under överinseende av en specialist, med korrigering av doser och multiplikationer.

Helt botar prostatacancer vid sitt slutstadium för tillfället är omöjligt. Men med korrekt valda medicinska åtgärder är det möjligt att förlänga cancerpatientens livslängd under högsta möjliga tidsperiod. I avsaknad av allvarliga samtidiga patologier och omfattande lesioner av prostatavävnaden genom tumörprocessen kan det vara omkring 5-7 år av ett fullkomligt liv. Stor vikt är kopplad till efterlevnaden av rekommendationerna från en onkolog.

Prognos överlevnad

I avsaknad av adekvat antitumörbehandlingstaktik och åldern för män efter 65-75 år är prognosen för fem års överlevnad vid något stadium av prostatacancer extremt ogynnsamt. En person kan leva inte mer än 2,5-3 år.

Men med snabb behandling och tillämpning av moderna metoder för att bekämpa antitumör lesioner i prostatan, chanserna att bli av med sjukdomen är ganska höga - når 85-95%.

Vid diagnos av en cancernod inom organets kapsel i steg 2 kan vi prata om en femårig överlevnad i 75-85% av fallen. Onkologisk patient måste genomgå komplex flerstegsbehandling.

Chanserna för en man med stadium 3-cancer i prostata är något mindre sannolika - endast en av tre cancerpatienter har en chans att återhämta sig. Specialisternas ansträngningar syftar till att maximera patientens liv och upprätthålla aktiviteten hos viktiga funktionssystem.

Den mest ogynnsamma prognosen, naturligtvis, när man diagnostiserar patologi i 4 steg. I det här fallet talar vi bara om utförandet av palliativ behandling - för att höja livskvaliteten: farmakoterapi med smärtstillande mål.

Funktioner av prostatacancer i 3: e graden: manifestationer och metoder för behandling

Onkologiska sjukdomar är bland de tre största bland de farligaste och kan orsaka död.

Den manliga delen av befolkningen, förutom hjärtinfarkt och stroke, lider av en sådan sjukdom som prostatacancer.

Framsteg denna sjukdom i steg. Den farligaste är 3: e och 4: e graden. Bättre att avlägsna eller bestråla prostatacancer 3 steg svaret på denna fråga läs i artikeln.

orsaker till

Prostatacancer i den tredje graden är en malign bildning som har transcenderat könsorganen. Denna sjukdom drabbar män efter 50 år. Orsakerna till sjukdomen anses vara genetiska faktorer, användningen av hormonella ämnen, obalanserad kost prostatacancer klass 3, försämringen och andra dåliga vanor.

Stadium av prostatacancer:

 1. Steg I - tumören går inte utöver prostata Identifiera kursen av denna sjukdom kan ske med en planerad undersökning, eftersom det inte ger obehag. Det finns inga metastaser. Tidig behandling ger positiva resultat i 95-100%.
 2. II-scenenCancer betyder att tumören hålls inne i prostata. Däremot uppträder atypiska celler, spiralen sprider sig till organ och vävnader. Diagnos av sjukdomen i detta skede är svår, eftersom det inte finns några uppenbara symtom. Positiv behandlingens dynamik observeras hos 60% av patienterna.
 3. III-steget - tumören går över till andra organ En sådan sjukdom ger metastaser till vävnader och lymfkörtlar, som ligger närmast maligna former. Prostatacancer 3 grader - en förutsägelse: cirka 60% av patienterna klarar av att bli av med denna diagnos.
 4. IV-scenen cancer indikerar att tumören har spridit sig utanför prostata till alla vävnader och organ. Prognoser för en sådan patient kan vara den mest ogynnsamma.

Modernt guidad strålbehandling, såväl som kemoterapi, kan öka patienternas överlevnad vid varje stadium av sjukdomen.

Om sjukdomen

Prostatacancer i den tredje graden fortskrider från de två föregående faserna. Detta framgår av det faktum att tumören växer och går vidare till rektum och urinblåsan. Sjukdomen börjar aktivt metastasera. Kroppen sprider snabbt maligna celler, mankroppen försvagas, behandlingsmetoderna reduceras till ingenting.

Prostatacancer i den tredje graden - symptom:

 • svårighet att urinera, urin kan vara med föroreningar av blod;
 • Patienter upplever systematiska smärtor i underlivet, i ljummen och i hjärtkärnan.
 • systematisk natturinering, urinering, smärta och smärta;
 • svaghet, slöhet;
 • viktminskning
 • minskad styrka.

Klassificeringsmetoder

Experter har lärt sig att mer exakt bestämma graden av cancer. För att göra detta använder de nivån av PSA (prostatiskt specifikt antigen), som produceras av prostata-cellerna. När en malign tumör detekteras, ökar denna nivå kraftigt. Det kan bestämmas genom att genomföra ett blodprov.

Vissa specialister förskriver en biopsi. I detta fall visar Gleason-skalan aggression av maligna celler. Klassificeringen av TNM kan visa en ökning av utbildning, penetration i lymfkörtlarna och förekomsten av metastaser.

Diagnosalternativ

Att känna igen prostatacancer till klass III är inte svårt. I detta fall kan erfarna specialister ordinera en rektal undersökning eller TRUS-metoden. I tredje etappen ger tumören metastaser till lever, lungor, lymfkörtlar och ben. Behandlingen ska vara omfattande. Efter operationen krävs kemoterapi. Ibland föreskrivs strålbehandling.

Diagnosekvens:

 1. Vid den första hänvisningen till läkaren utför specialisten en rektal känsla av prostata genom ändtarmen.
 2. Vidare föreskrivs ultraljud och röntgenmetoder. De möjliggör mer noggrann bestämning av storleken på den maligna bildningen.
 3. Att upptäcka metastaser använder datortomografi, excretory urografi.
 4. Den slutliga diagnosen låter dig lägga en biopsi.

Sjukdomen kan detekteras endast i III-scenen, eftersom de två föregående inte har uppenbara symtom.

Prostatacancer i tredje graden - livslängd

Prostatacancer i tredje graden - en livslängd med metastaser i benet: det är svårt att säga exakt hur många som lever med prostatacancer i stadium III är svårt. Allt beror på människans hälsa, får tid och effektiv behandling.

Användningen av hormonbehandling förbättrar signifikant prognosen för prostatacancer i 3: e graden. Mer än 50% av patienterna har en överlevnadsfrekvens om tre år. Med hjälp av en övergripande metod för att upptäcka sjukdomen och behandlingen förlängs patienternas liv i 6 år eller mer.

Bland läkare-onkologerna är termen "femårig överlevnad" vanligt. Det visar vilken procentandel av patienterna som ska överleva under en viss tid. Det beror inte bara på korrekt behandling, men också på dieting i prostatacancer i grad 3, avvisande av dåliga vanor.

Kan du bota prostatacancer? Steg 3 läs nedan.

Behandlingsalternativ

Modern medicin har många metoder för att bekämpa denna allvarliga sjukdom. Den främsta är användningen av kirurgisk ingrepp. Denna metod ger höga chanser i kombination med strålbehandling. Av dess biverkningar kan identifieras impotens och urininkontinens. I sällsynta fall avlägsnas testiklarna. Så stannar testosteronutvecklingen och tumörtillväxten stannar.

Behandling av prostatacancer i 3 grader:

 1. kemoterapi - En annan metod för cancerbehandling. Det genomförs i flera steg och involverar användningen av högeffektiva droger. Gradvis slutar de utveckling, och sedan fullständigt befriar kroppen av cancerceller. Nackdelen med denna behandling har negativ effekt på friska vävnadsceller.
 2. Strålbehandling Den tredje etappen av cancer tillämpas endast externt. Den produceras av en linjär accelerator av alla möjliga ursprung (neuralt, gamma eller beta-strålning) eller med hjälp av röntgenstrålar.
 3. brakyterapi - En slags radiobestrålning, som verkar inifrån. Kapslar med en radioaktiv substans introduceras i prostatakörteln och förstör cancerceller. Under inverkan av denna metod saktar processen för tumörutveckling sämre och friska celler är inte skadade.
 4. Hormonbehandling Det används i de fall då kirurgisk ingrepp är omöjligt. Cancerceller påverkas av hormonella läkemedel som saktar ner produktionen av testosteron och hämmar utvecklingen av en cancerous tumör.

Ovanstående metoder är tillåtna i frånvaro av kirurgisk ingrepp.

 • Folkmetoder Vid behandling av prostatacancer är grad 3 endast möjlig som en palliativ åtgärd. De är nödvändiga för att hålla kroppen i ton med mer aggressiva exponeringsmetoder (strålning, kemikalier). Specialister är försiktiga med denna typ av behandling. Det kan inte vara grundläggande även i början av utvecklingen av prostatacancer.
 • Metoder för behandling av prostatacancerstadiet 3 folkmekanismer:

  Innan du ansöker någon av dem, samordna ditt beslut med den behandlande läkaren. Användningsmedel för traditionell medicin kan endast kombineras med föreskriven behandling.

  Om inte behandlad

  Denna fråga bör behandlas individuellt. Utan att tillgripa korrekt behandling, enligt forskare, kommer det inte vara möjligt att leva mer än 3 månader. I praktiken fanns det emellertid fall där patienter med denna diagnos levde i ca 3 år.

  Tidig diagnos kommer att förhindra utvecklingen av sjukdomen, genomföra sin omfattande behandling och göra allt för att göra livet för mannen lång och smärtfri. Som förebyggande åtgärd av denna sjukdom är det nödvändigt att öka fysisk aktivitet, att ge upp skadliga vanor, att föredra hälsosam näring (att konsumera stora mängder grönsaker och frukter dagligen).

  Symptom på prostatacancer i tredje graden

  Prostatacancer avser maligna neoplasmer. Män kan vara sjuk i alla åldrar, men oftast manifesterar prostatacancer sig efter 50 år. Sjukdomen manifesterar sig i utvecklingen av en malign tumör i prostatakörteln.

  Främja utvecklingen av prostatacancer oftast ärftlig predisposition, dåliga vanor (rökning, alohol). hormonella droger, undernäring etc.

  Symtom på prostatacancer

  Mycket ofta i de tidigaste skeden uppstår sjukdomen utan några synliga symtom, och därför uppfattas i de flesta fall prostatacancer i steg 3 eller 4 när tumörprocessen och skadan på närliggande organ och vävnader uppstår. De viktigaste symptomen är ofta urinering, särskilt på natten.

  Vid urinering börjar patienten uppleva smärtsamma förnimmelser. Urinretention eller urininkontinens kan uppstå. I urinen finns blod.

  Det finns smärtsamma känslor i ryggen eller bäckenet. Vid de sista stadierna av prostatacancer finns det metastaser. Vanligtvis förekommer de i de närliggande lymfkörtlarna eller i benen.

  Grader av prostatacancer

  Det finns 4 stadier av prostatacancer. I det första skedet av sjukdomen ligger tumörprocessen inom prostatakörteln på dess yta. Det finns inga metastaser. Identifiera sjukdomen i detta skede kan vara en oavsiktlig undersökning.

  Vid snabb behandling är överlevnadshastigheten 95-100%. I den andra etappen av prostatacancer ligger tumören också i prostatakörteln, men fler och mer onormala celler uppträder och tumören växer in i vävnader och organ.

  Diagnos i detta fall kan också vara svårt på grund av avsaknaden av uppenbara symtom. Överlevnad är 60%. Vid den tredje etappen av sjukdomen går tumörprocessen bortom prostatakörteln.

  Prostatacancer i grad 3 ger metastaser till lymfkörtlar eller vävnader som är närmast tumören. Överlevnad i denna diagnos är cirka 60%. I det fjärde stadiet av prostatacancer sprider tumörprocessen bortom dess gränser i alla organ eller vävnader. Vid korrekt behandlad behandling kommer överlevnadshastigheten att vara 50%.

  diagnostik

  Diagnos av prostatacancer är mycket svårare. Oftast diagnostiseras sjukdomen i 3 eller 4 steg. Från undersökningsmetoderna används följande: 1) Rektalt undersökningsmetod. Denna diagnosmetod är den mest tillgängliga och vanliga.

  Patienten fingrar prostatakörteln genom ändtarmen. Således kan du bestämma tätheten av körteln och dess storlek, såväl som groping själva tumören.2) Ultraljudsundersökning.

  Ultraljudet kan vara transabdominal eller transporteras genom bukhålans främre vägg. Den mest använda metoden är transrektal ultraljud.

  Med hjälp är det möjligt att upptäcka även de minsta formationerna. 3) Blodtest för prostataspecifikt antigen. I prostatacancer ökar blodnivån för prostata-specifikt antigen.

  Med denna analys kan prostatacancer identifieras för 1 eller 2 steg. 4) Prostatabiopsi. Det styrs av ultraljud genom huden i perineum, urinrör eller rektum. Med hjälp av biopsi kan du identifiera atypiska celler och göra en mer noggrann diagnos.

  Som ytterligare specificerande undersökningar används datortomografi, radiografi och benscintigrafi.

  Prostatacancer Steg 3

  Prostatacancer i klass 3 kännetecknas av närvaron av sådana symtom:

  • frekvent nattlig urinering känsla av smärta eller brännande vid urinering, blod i urinen, smärta i hjärtkärnan, i bäcken och rygg, brist på urin.

  Det kan vara en utvidgning av urinledaren eller bildandet av njurstenar. Med metastaser kommer det att bli svullnad eller smärta i benen. Det är inte svårt att upptäcka prostatacancer i steg 3.

  Från diagnostiska metoder, rektal undersökning, TRUSY-metoden, PSA och andra används. Vid detta stadium av sjukdomen producerar tumören metastaser genom kroppen: lungorna, levern, benen och lymfkörtlarna.

  Prostatacancer i den tredje graden behandlas med radikal prostatektomi, strålbehandling, brachyterapi och anti-androgen monoterapi. Prostatacancer i steg 3 kräver omfattande behandling.

  Efter det kirurgiska ingreppet (prostatektomi), föreskrivs kemoterapi och speciella läkemedel som syftar till att undertrycka hormonet av testosteron. Applicera sällan strålbehandling.

  I varje fall föreskrivs individuell behandling, beroende på tumörens placering och tumörprocessens svårighetsgrad. I avsaknad av behandling eller otimlig diagnos kommer prognosen att vara extremt ogynnsam.

  Prognos för Steg 3 Prostatacancer

  Prognosen för stadium 3 prostatacancer beror främst på aggressiviteten hos sjukdomen, på tumörens tillväxt och spridningen av tumörprocessen. Bestäm hur aggressiv sjukdomen kan vara med hjälp av specialmarkörer:

  Prostatacancer 3 grader. Prognos och behandling av prostatacancer i 3: e graden

  Prostatacancer 3 grader

  Prostatakörteln är ett manligt orört organ som ligger strax under blåsan, som täcker den första delen av urinröret (öppningskanalerna är öppna i det). Prostatafunktioner: Produktion av biologiskt aktiva substanser, prostatajuice; syntes av testosteron. Även denna körtel verkar under erektionens stängning av utgången från blåsan. Prostatacancer är en ganska vanlig sjukdom hos män, enbart för lungcancer vad gäller mortalitet bland onkologiska sjukdomar, och denna indikator växer stadigt.

  Vad är orsakerna till denna sjukdom?

  Malign skada på prostata är förknippad med åldersrelaterade hormonella förändringar, nämligen med en hög nivå av manlig könshormon - testosteron. Det är en hormonberoende tumör, det vill säga tillväxten stimuleras av testosteron. Därför hotar utvecklingen av prostatacancer för män med en förhöjd nivå av manlig könshormon i blodet mycket mer än för dem med testosteron i normen.

  Hur utvecklas prostatacancer?

  Denna sjukdom kännetecknas av en långsam malign kurs. Neoplasm växer långsamt och kan inte manifestera sig i många år. Emellertid, vid mycket tidig prostatacancer utveckla metastaser, t. E. Fortfarande ganska liten tumör börjar spridas in i annan klass 3 prostata organy.Rak groning av maligna celler kännetecknade av sädesblåsorna och in i basen av urinblåsan och bäckensidoväggen. I hälften av fallen uppstår metastaser av retroperitoneal och bäckens lymfkörtlar. Patienterna kan vara oroliga av symtom som:

  • störningar i urinering (frekvent urinering, svårighet urinering, urinretention, känsla av ofullständig tömning av blåsan, svag urinström); blod eller frö i urinen; smärta i perineum, sakrum och penis svårigheter med erektion, smärta vid utsädesskillnad smärta i ryggraden, bäcken, höften (med metastasering) - förekommer ofta när det redan är 4 grader av skada.

  Hur diagnostiseras det?

  Vid den första referensen utför doktorn en digital rektalundersökning (prober prostata genom ändtarmen). Vidare används ultraljud (ultraljud) och röntgenmetoder för att mer exakt bestämma storleken på den maligna neoplasmen och tillståndet för andra organ. För att identifiera metastaser används: radiografi, radioisotopscanning av ben, CT (computertomografi) av retroperitonealt utrymme och bäckenorgan, excretoryurografi. Den slutliga diagnosen är gjord efter en biopsi av prostatakörteln.

  Vad är prognosen för prostatacancer i grad 3?

  Livslängden och livskvaliteten för denna diagnos påverkas av många faktorer: patientens ålder, förekomsten av den patologiska processen och de samtidiga sjukdomarna. Hormonbehandling förbättrar signifikant prognosen för prostatacancer i grad 3: en överlevnadsfrekvens om tre år noteras hos mer än hälften av patienterna. Endast användningen av en omfattande diagnostik och behandlingsteknik möjliggör förlängning av patienternas livslängd upp till 5-6 år eller mer.

  Hur behandlas denna sjukdom?

  Behandling av prostatacancer med 3 grader möjliggör användning av kirurgisk avlägsnande av prostata, orchiektomi (kirurgisk avlägsnande av testiklarna). strålbehandling eller en kombination därav. Läkare gör allt för att minska spridningen av den illamående processen och för att lindra dess manifestationer (smärta, urineringstörningar). Vid detta tillfälle används hormonbehandling ofta, eftersom det kan bidra till att testiklarna reducerar testosteronproduktionen. Hormonterapi botar inte denna sjukdom, men det gynnar en långsam tillväxt och en minskning av neoplasmens storlek. lindring av symptom orsakad av illamående process.

  Hur behandlas prostatacancer 2 och 3 grader och vad kommer att hjälpa till att bli av med det

  • Metastaser i benvävnad

  Prostatacancer är en malign tumör, det vill säga den har förmåga att bilda metastaser. Liksom alla andra sjukdomar har prostatacancer vissa grader av utveckling, och i de första två etapperna är prognosen väldigt bra. Sannolikheten för denna sjukdom ökar med ålder, eftersom det av natur är hormonberoende.

  omfattningen av prostatacancer

  I de flesta fall av prostatacancer hos män äldre än 55 år, men i varierande grad, utsatt honom för alla män vozrastov.Chastye dess orsaker bestäms statist - en rökning industriell skada, hormonella läkemedel, ärftliga faktorer, ålder över 50 55 yo.Rak representerar en malign tumör i epitelvävnad. Malignitet - är förmågan att växa i vävnad, det vill säga att infiltrera dem och ge metastazy.Metastazy - detta enskilda tumörceller, som genom blodet eller lymfatiska spridning i hela kroppen och bildar nya lesioner, som kallas metastaser. Specifikt metastaserar prostatacancer till bäckenet och regionala (dvs intilliggande) lymfkörtlar. Samtidig närvaro av metastaser i benvävnad och lymfkörtlar är extremt sällsynt. De viktigaste symptomen på prostatacancer är:

  • frekvent urinering på natten - nocturi, urinering smärtsamt eller obehagligt, i urinen finns skarlet blod, smärta i ryggen, litet bäcken.

  Det finns flera klassificeringar av prostatacancer

  Övergången från en klassificering till en annan beror på de olika kliniska informativiteten hos dessa klassificeringar. Men man bör inte tro att den gamla klassificeringen är mindre viktig än den internationella klassificeringen av TNM. Kriterierna för att bedöma dessa två klassificeringar är bara lite annorlunda. Den "gamla" klassificeringen kallas "gammal" eftersom den är moraliskt föråldrad, men används fortfarande idag.

  Gamla klassificering

  • Steg 1 - Cancer är isolerat, beläget i prostatakörteln. Tumören vid detta stadium utvecklas endast på ytan, inte tränger in i vävnaden hos orgeln själv. Överlevnad i 10 år på detta stadium är hög - cirka 95-100%Steg 2 - Cancer är isolerat, beläget i prostatakörteln. Tumören penetrerar djupt in i vävnaden. Överlevnad är genomsnittlig - 60% i 10 år.Steg 3 - Eller, som de säger, cancer i tredje graden metastasizes till bäckenorganen och regionala (liggande) lymfkörtlar. Överlevnad upp till 60%.Steg 4 - Det finns metastaser i avlägsna organ och lymfkörtlar. Vid felaktig behandling är överlevnadsgraden cirka 50%.

  Kom ihåg att med adekvat behandling av även 4 stadier av cancer är fullständig återhämtning med 100% överlevnad möjlig.

  Internationell TNM-klassificering

  prostatacancer genom tmn-system

  Det anses vara en av de mest informativa i världen. Notationen TNM tolkas enligt följande:

  • T-tumörstorlek. Detta hänvisar till tumörens storlek och graden av fysisk skada på körteln. N - noduler - noder. Denna parameter ger information om lymfkörtlarna. M - metastas - metastasering. Förekomsten av metastasering i andra organ bestäms. Specifikt metastaserar prostatacancer till benen och organen i det lilla bäckenet, såväl som till levern.

  Den största risken är cancer i stadium T3 och T4, där 4 tumörstorleken är i centimeter. T3 och T4 är oftast en vanlig cancer med metastaser i lymfkörtlarna och benvävnaden.

  I det här fallet framträder typiskt symptomatologi, vilket i regel är frånvarande i sina tidiga stadier. Vid stadium T3 sträcker sig cancer utöver kapseln i prostatakörteln. När T4 skede bildas fjärrmetastaser - dvs metastaser i andra organ - ändtarmen, blåshalsen och han urin puzyr.Vazhno uppmärksamma det faktum att även med en pågående process av cancer är inte alltid ljus kliniska bilden kan visas.

  Varför kemoterapi är inte föreskriven för prostatacancer?

  När kemoterapi används, är cytotoxiska läkemedel en speciell klass av läkemedel som stoppar tillväxten av celler. Poängen är att kemoterapeutiska läkemedel - cytostatika - bara påverkar de celler som snabbt och intensivt delar upp. Prostatacancer, till skillnad från cancer hos andra organ, utvecklas mycket långsamt, vilket förklarar ineffektiva effekten av kemoterapi. Det vill säga, cytostatika ser helt enkelt inte en tumör.

  Vad är metastatisk cancer?

  I denna form, mer exakt, subclassen av cancer, är en typisk klinisk bild av prostatacancer utsmält eller helt frånvarande. Och tyngdpunkten i utvecklingen av cancer är just på spridningen av metastaser.

  Metastatisk cancer finns helt av misstag - antingen under loppet av rutininspektioner, eller i närvaro av atypiska klagomål - till exempel, svullnad i benen eller liten tazu.Ogromnuyu roll i att finna metastaser spelar sådana undersökningsmetoder som radioisotop, datortomografi, magnetisk resonanstomografi. Vid behandling av metastatisk cancer ligger betoningen på att avlägsna eller lindra de underliggande symtomen och förhindra vidare spridning av metastaser över blod och lymfatiska kärl. För detta ändamål används alla typer av behandling som vi har - kirurgisk behandling, kemoterapi, interstitiell strålning och andra -.

  Hur uppstår metastaser i prostatacancer?

  Framväxten av metastaser är direkt relaterad till angiogenesprocessen - det vill säga processen att bilda nya kärl. I vårt fall borde vi prata om processen att bilda blodkärl specifikt i prostatakörtelns cancervävnad. Växande in i tumörvävnaden går fartyget in i den allmänna blodbanan.

  Således går cancerceller i den allmänna blodbanan, som sedan sätter sig i ett eller flera organ, börjar där för att multiplicera. Så bildas metastasering. Dessutom, den mikroskopiska cellulära, dvs histologisk analys förefaller det cancerös prostatavävnad, oberoende av kroppen, som befanns metastaz.To det trots det faktum att metastaser, exempelvis i levern, histologisk analys av metastaser kommer inte att vara synliga celler lever (hepatocyter). men cancerceller i prostatakörteln.

  Metastaser i lymfkörtlarna

  Enligt TNM Klassificering - N, nodules.Metastazirovanie möjligt inte bara genom blodkärlen, är att hematogenically, men också genom lymfkärlen - respektive, lymphogenous. Under lymfkärlen finns speciella "filter" - lymfkörtlar.

  Grovt sett sätter bakterier sig i dem, vilka sedan försvinner under påverkan av leukocytreaktionen. När metastas lymphogenous sätt är lymfkörtlarna deponeras inte endast bakterier utan även cancerceller, vilka immunsystemet inte kan klara sostoyanii.Rakovye celler börjar snabbt dela sig och föröka sig och bilda metastaser.

  Dessutom kan metastaser i lymfkörtlarna vara både långsiktiga - det vill säga, är tumören placerad i prostata, och livmoderhalscancer lymfkörtel påverkas, och regional - det vill säga inträffade metastas i närheten limfouzel.Po TNM-systemet, är metastas till regionala lymfkörtlar betecknades N1. Lymfkörtlar, vars lesion har uppstått, ökar i storlek och blir smärtsam vid palpation.

  Vanligtvis löds de till omgivande vävnader. På båda sidor av prostata ligger en lymfkörtel, på grund av deras närhet till prostata, anses metastasering i dem vara regional.

  Metastaser i benvävnad

  Det är ytterst sällsynt med primär prostatacancer metastaser finns i benen, oftast sådana metastaser är sekundära eller visas i slutskedet av sjukdomen, eller ingen voobsche.Nuzhno ihåg att metastaser i ben - detta är inte ett bihang av benvävnad som fortfarande ägs av histologiskt prostatakörteln. Naturligtvis, i närvaro av benmetastaser upplever patienterna obehag - från en känsla av tyngd till en ganska intensiv smärta. Det är på grund av detta att onkologiska patienter förskrivs narkotiska analgetika vid de sista stadierna.

  OBS! Försök inte självmedicinera. Obligatoriskt samråd med läkare och undersökning i kliniken.

  Idag fördelar läkare fem grader av prostatacancer bland maligna tumörer i prostata. I studien, tumörer onkologer inte bara så exakt avslöjar diagnos, men även bildar utsprången för behandling, välja effektiv terapeutisk taktiku.Prakticheski alla maligna tumörer i prostata upptäckas innan de spridit sig utanför området av prostatan.

  I händelse av att sjukdomen inte hittas i det sista steget kommer 99 procent av patienterna att kunna leva mer än 5 år. Självklart, om denna tumör redan har metastasiserats till andra organ, försämras överlevnadsprognosen signifikant. Om ett år efter behandlingen återkom prostatakörteln till liv så kom ett återfall.

  Vanligtvis upprepas sjukdomen i prostata, men ibland sprider den sig till andra organ eller ben. Som regel behandlas återfall med andra metoder som inte tidigare användes vid behandling av den ursprungliga tumören.

  Prognos och behandling av prostatacancer

  I händelse av att metastaser detekteras vid 3: e eller 4: e etappen av cancer är akut behandling nödvändig, med förutspåendet förvärras. Metoder för behandling för att detektera metastaser

  • Bestråla avlägsnat prostatakörteln och regionala lymfkörtlar, medan du förskriver hormonbehandling. Medicinsk eller kirurgisk kastrering. I det första fallet kommer det att bli en omvänd effekt efter det att läkemedlet avbrutits. I närvaro av metastaser kan kemoterapi tillsättas i ett tidigt stadium av cancer.

  Med den avancerade formen av cancer med metastaser som förekommer i benen eller i de inre organen utanför bäckenområdet, föreskrivs symptomatisk behandling. För att förlänga patienternas livslängd används vanligtvis strålning och hormonbehandling. Behandlingens prognos beror direkt på tumör aggressivitetsindex, onkologisk processgrad och val av effektiv behandling.

  Prognos för prostatacancer i 1: a graden Vid visuell undersökning och röntgen är det omöjligt att upptäcka en tumör. Cancerceller finns i vävnadsprover som tas under kirurgisk ingrepp för glandular hyperplasi. De kan också detekteras med biopsi, vars orsak är det ökade innehållet i prostataspecifikt antigen i blodet.

  • Om cancerceller finns mindre än fem procent av vävnad, en poäng mindre än sju på en skala Glisona.Esli sådana celler finns i mer än fem procent av vävnad, kan hastighets större semi.Rakovye celler visas i vävnad som tas av en punktering.

  På detta stadium är canceren isolerad, sjukdomen är lokaliserad endast i prostatakörteln. Tumören växer uteslutande på ytan av organet utan att tränga in i vävnaden. Överlevnad över 10 år är hög - cirka 95-100 procent. Tumören kan palperas, den går inte utöver området av kapseln som har vuxit runt körteln.

  • Neoplasm kan ta mindre än 50 procent av den ena halvan av körteln. Det tar mer än 50 procent av körtelhalvan. Den ligger på de två halvorna av prostatakörteln.

  I det andra steget är cancern isolerad, den är lokaliserad i körteln, medan tumören redan har penetrerat djupt in i vävnaden. I 10 år är överlevnadsgraden 60.

  Prognos för prostatacancer i 3: e graden I det här fallet kan man inte göra utan kirurgisk operation. bestrålning och hormonbehandling. Behandlingen syftar till att minska tillväxten av den maligna processen och för att lindra de smärtsamma symptomen.

  Vid val av effektiv behandling tar onkologerna hänsyn till organismens individuella egenskaper. Överlevnadsprognosen beror på sjukdomsstadiet och typen av tumör. Tyvärr, i tredje etappen är denna prognos ogynnsam. Under 5 år är andelen överlevnad 50-60. Det är omöjligt att helt utesluta sjukdomsutvecklingen.

  För att bestämma cancer på ett tidigt stadium, efter 45 år rekommenderas det att genomgå en förebyggande kontroll en gång per år. Således kan du få en chans till en framgångsrik botemedel.

  Screeningen inkluderar en prostata studie rektal metod, ultraljud och identifiera nivån på den tredje etappen av sjukdomen PSA.Na ger metastaser i bäckenorganen, vilket även gäller för de regionala lymfkörtlarna. Den genomsnittliga överlevnadsgraden är mindre än 60 procent.

  Prognos av prostatacancer 4: e och 5: e graden på 4: e och 5: e etappen av metastaser sjukdoms ske mycket snabbt, i ungefär ett par dagar, och det är förmodligen det enda kliniska tecken raka.Zlokachestvennye celler sprids genom blod och lymfatiska systemet. Det finns ett nederlag av de hypogastriska, iliac och obturativa lymfkörtlarna.

  På grund av spridningen av metastaser kan svullnad i könsorganen och underbenen observeras. Om metastaser tränger in i benvävnad, uppträder allvarlig smärta, vilket signalerar närvaron av cancer.

  Ofta påverkade femorala, skalle, bäcken, revben och vertebral metastas kosti.Kogda påverkar de inre organen, den första att lida adrenal körtlar, lever och logkie.Esli utvald felaktig behandling, är överlevnadsgraden mindre än 50 till fem let.V när en man diagnosen prostatacancer är den fjärde eller femte graden, prognosen om förväntad livslängd, är extremt ogynnsamma. Det finns inget sätt att bota patienten helt med hjälp av modern medicin metodov.Prodolzhitelnost liv kommer att bestämmas av utvecklingsstadiet av sjukdomen och under hennes behandling. Ju tidigare cancer diagnostiseras, desto bättre är chanserna för en fullständig eller partiell izlechenie.Esli i cancerutveckling bildas metastaser i nära eller avlägsna organ, för att behandla och kontrollera sjukdomen mycket mer komplex.