Huvud
Förebyggande

Spermogram: norm och avkodning. FULL BESKRIVNING!

Om vilka indikatorer som ska innehålla sperma (normalaför en frisk man), läs vidare.

Varför tar de semenanalys?

på Resultat av spermogramDu kan bedöma tillståndet hos hanehälsan, identifiera prostatit och andra infektionssjukdomar. Om du har försökt att få barn under lång tid, men för tillfället, till ingen nytta, kommer orsakerna att hjälpa till att lära analys av ejakulat påantal spermier och andra indikatorer. infertilitetspermiogramresultat Hjälp läkaren att föreskriva effektiv behandling.

Spermogram: leveransregler

På rekommendation av WHO (Världshälsoorganisationen)spermogram leverans bör genomföras av onanering, och inte genom avbruten samlag eller på något annat sätt. Att ge upp sig spermieranalys, I laboratoriet utrustade de ett speciellt tilldelat rum. Dörren i den är stängd från insidan. För att göra det lättare att skicka analys av ejakulat, I rummet finns tidningar av erotiskt innehåll.

Om du tilldelas ett spermogram förutsätter överlämningsreglerna 3-4 dagars träning:

1) dricker inte alkoholhaltiga drycker, inklusive öl;

2) har inte sex

3) Besök inte bastur, bad, eller ta varma bad.

upprepad spermogram leverans förutsätter genomförandet av samma regler.

Att korrekt bedöma spermiogramresultat, Du måste returnera det flera gånger. Om efter den första leveransen av spermogramet sa läkaren det spermogram fattig, Förtvivlan inte. Vid omprövning sperma kan ha andra egenskaper. Ändring av dessa egenskaper kan i allmänhet påverka tolkningen avkodningspermogram.

Vad är retrograd ejakulation?

Ibland händer det att en man känner en orgasm, men det finns ingen sperma. Faktiskt hände utlösning i urinblåsan. Denna process kallas retrograd ejakulation. I det här fallet är det möjligt att skicka en analys av urin, kanske finns det kvar i densperma.

Spermogramanalys: medicinska termer

Att beskriva spermier använder läkare sådana villkor:

azoospermi - ingen hittades i ejakulatet sperma;

akinozoospermiya - Spermierna är helt obevekliga.

antisperm antikroppar(ACAT eller ACA) - antikroppar, som kroppen producerar mot spermatozoa

astenozoospermi - otillräckligt mobila spermier (kategori A<25% или А+В<50%);

gemospermiya - ejakulat innehåller erytrocyter

leukocytospermia - ökat antal leukocyter (mer än 1 miljon / ml);

nekrozoospermiya - Det finns inget boende sperma;

zoospermia - Det finns några avvikelser från normen, men de påverkar inte befruktningen.

normospermia - alla indikatorer sperma i normen;

oligozoospermia - indikerar en liten antal spermier (koncentration mindre än 20 miljoner / ml);

oligospermi - otillräcklig mängd spermier (mindre än 2 ml)

theratozoospermia - Ett ökat antal onormalasperma (mer än 50%).

Spermograms normer

normSperma bedömning

Likriktningstid

10-60 minuter

volym

2,0-6,0 ml

Väteindexet (pH)

7,2-8,0

färg

vitgrå, mjölkaktig, gulaktigfärg av sperma

Antal spermier i ejakulat

40-500 miljoner

leukocyter

högst 1 miljon / ml

erytrocyter

ingen

slem

saknasBedömning av spermier

Koncentration (antalet spermier i 1 ml)

20-120 miljoner / ml

Aktiv rörlighet (kategori A)

mer än 25%

Svag (kategori B) A + B

mer än 50%

Lite mobil (kategori C)

mindre än 50%

Fast (kategori D)

inte mer än 6-10%

Korrekt morfologi

mer än 50%

agglutination

ingen

MAR-testet

mindre än 50%

Vissa tror det normospermia och zoospermia Är samma sak. Det är faktiskt inte så. Med normozoospermia, några indikatorer, såsom utspädning ejakulat, pH eller viskositet kan variera något från norm. Detta påverkar inte befruktningen.

Avkodning av spermogrammi

Tidpunkt för flytning av ejakulat

zoospermia innebär utspädning av spermier inom 10-60 minuter efter utlösning.

Under utbrottet är spermierna i ett visköst tillstånd. Efter ett tag är enzymerna i prostatakörteln som finns i fröet flytande det. Men om sperma Det später inte ut, det indikerar att prostatakörteln är trasig. Följaktligen är den kemiska sammansättningen av spermier felaktig. Detta påverkar spermierotilitet och på deras förmåga att impregnera ett ägg. På grund av brist på utspädning kan det finnas ohälsosamma indikatorer motilitet hos spermier.

Väteindexet (pH)

efter utlösning spermier kan dö i skedenas sura miljö. att sperma kan impregnera ett ägg och säkert passera denna "barriär", behöver han skydd. Detta ärhalvvätska: det minskar slidanas surhet och spermierna kan "leva" till livmodern.

Om alla parametrar i spermogrammet är normala, utöver pH, indikerar detta inte några avvikelser. Men tillsammans med andra egenskaper kan det påverka diagnosen.

vid azoospermi ett sänkt pH indikerar att ejakulatoriska kanaler är igensatta.

normospermia - 2,0-6,0 ml sperma.

Otillräcklig mängd ejakulat innehåller en litenantal spermier. Om analysen visar att du haroligospermi, det vill säga när ejakulation tilldelas otillräcklig mängd spermier (mindre än 2 ml) kan detta orsaka infertilitet.

liten spermiervolym kan inte permanent skydda spermatozoa från slidanas sura miljö och "bryta" sig till livmodern.

För att bekräfta diagnosen oligospermi måste du ge uppspermieranalys flera gånger. Även om volymen för första gången var mindre än 2 ml, är det ingen anledning att oroa sig för.

Om utlösning du har mer än 6 ml sperma, uppkomsten accelererar inte. Det faktum att i slidan är placerad ca 5 ml sperma. Om du ejaculerar mer, extra ejakulat följer och deltar inte i loppet "Vem är den första."

Vilken typ av färg av sperma i en frisk man?

Vitgrå - spermier färg i de flesta fall (normospermia).

Gulaktig, mjölkaktig eller vitmjölk - denna färg av spermierna ligger också inom ramen för normen (zoospermia). Ovanstående nyanser indikerar inte närvaron av abnormiteter. WHO rekommenderar att varken färgen på spermierna eller dess lukt beaktas.

Men i vissa laboratorier registreras fortfarande denna egenskap.

Så, rosa spermier färg talar om ökad mängd erytrocyter i ejakulatet (gemospermiya). Med hemospermi kan det finnas en brunaktig skugga av semen.

transparentspermier färg pekar på azoospermi (semen innehåller inte spermatozoa).

Normospermi föreslår deras frånvaro och normozoospermi - högst 1 miljon / ml.

Spermanalys kan visa det halvvätskainnehåller en liten mängd vita blodkroppar. Om deras koncentration är mindre än 1 miljon / ml är detta normalt. Ökat antal leukocyter (leukocytospermia) indikerar inflammation i prostata eller seminala vesiklar.

När diagnostiseras normospermia De borde inte vara i sperma.Spermogram fattig, om din sperma innehåller röda blodkroppar.hematospermi när spermogrammy ofta observeras vid trauma, tumör eller inflammation i prostata. Blodskarlett i sperma (falsk hemospermi) indikerar ett trauma eller en sjukdom i urinröret.

vid hemospermia semen brun eller mörkröd färg. när utlösning tillsammans med fördelningen av spermier av sådana nyanser, detta är ett tecken på allvarliga sjukdomar i reproduktionssystemet. Orsaken kan vara inflammation i urinblåsan, vesiklarna eller prostata.

Hos äldre män gemospermiya kan vara ett symptom på prostatacancer. Nyligen genomförda studier har visat ett samband mellan hematospermi och prostatacancer: 14% av patienterna med hematospermi hade cancer.

Hemospermi kräver en individuell behandling. I detta fall tar läkaren hänsyn till patientens ålder, varaktigheten av symtom på hemospermi och hur ofta de ser ut.

Om det finns slem i spermierna, om diagnosen normospermia Du kan inte prata. när åtmin sædutlösning innehåller slem, detta är ett tecken på inflammation i könsorganen.

Vagas sura miljö dödar och sedan en liten antal spermier, som frigörs genom utlösning. Följaktligen har de inte tid att komma till livmodern vid liv. Låg koncentration av spermatozoa (oligozoospermia) kan vara orsaken till infertilitet.

vid azoospermi, antalet spermatozoa är lika med noll.

Native sperma (obehandlad) kan innehålla sperma fyra kategorier:

Om sperma rör sig rätlinjigt och passerar mer än hälften av sin egen längd per sekund (ca 0,025 mm / s), den är klassificerad i denna kategori. Ungefär hälften av alla spermier i grupp A är friska och unga spermier som nyligen bildats i testiklar.

B-kategorin avser spermier om den rör sig i rät linje, men hastigheten är mindre än 0,025 mm / s. Som regel medutlösning deras 10-15%. Dessa spermatozoer är antingen åldrande eller med en störd struktur.Minskad motilitet hos spermatozoa kan associeras med långvarig avhållande från kön.

Om sperma roterar på plats eller i en cirkel registreras den i kategori C. Deras nummer är vanligtvis från 5 till 15%.

I denna kategori, hur många spermierflyttar inte alls (azoospermi). Cirka 50% av alla spermatozoa i grupp D är gamla spermier, som antingen har dött eller dör.

Även om du är helt frisk och du diagnostiserasnormospermia eller normozooospermia, spermaanalys kan identifiera spermier av alla fyra grupper.

Om du har akinozoospermiya, Det är nödvändigt att ta reda på vad som är inblandatimmobilitet av spermatozoa. För detta används eosin. I denna beredning död sperma den är rödfärgad: dess skal förstörs snabbt och eosin tränger lätt in i den. I en levande spermatozon kan eosin inte tränga in. Om spermierna inte fläckar och inte rör sig, indikerar detta att spermiernas morfologi är bruten.

Ibland med ejakulation är alla spermier döda - det här ärnekrozoospermiya. Det kan vara falskt och sant. Orsaker till det sanna nekros osmos tills slutet inte är klart - det kan inte botas. Med partiell nekros av levande spermatozoa, mindre än 20%.

Om efter flera Spermogram transkript läkarmottagningar nekrozoospermiyu, Ett sådant gift par rekommenderas antingen genom adoption eller genom artificiell insemination av givarsperma.

För att utesluta infertilitet är det viktigt att veta, hur många spermier ha en korrekt och oregelbunden struktur (morfologi). Onormala spermier (med oregelbunden struktur) rör sig långsammare och har en lägre svansfrekvens. För att identifiera onormala spermier, en färgad smet och obehandlad - inhemsk sperma.

Agglutination av spermatozoa - Det här är deras limning. Ett annat namn för denna process - spermagglyutinatsiya. Det indikerar inflammation i könkörteln, immunförsvar. Med agglutinering av spermatozoa kan du i de flesta fall förstå ett barn naturligt. menspermagglyutinatsiya nästan alltid minskar rörelsen för manliga könsceller.

ACAT Är immunoglobuliner (proteiner) i grupperna A, M och G.Antisperm antikroppar orsaka ensperma fast ihop med en annan. ACAT formad i kroppen, både män och kvinnor.

ACAT kan orsaka infertilitet. Om sperma sammanslagna medACAT flagellum, rör sig långsammare, om huvudet inte kan befrukta ägget. Att identifiera dem i ejakulatet använder de oftast MAR-testet (i översättning från engelsk blandad immunglobulinreaktion - "reaktionen av immunglobuliner vid blandning"). Om ianalys av spermogram I MAR-testet är det noll, vilket betyder att du inte har detekterat ACAT.

Orsaker till spermatozoas immobilitet

Om oändlighet eller mycket låg spermobilitet, dess orsaker kan vara:

 • alkoholhaltiga drycker;
 • täta underkläder;
 • könsorganssjukdomar;
 • rökning (tobak, ***, etc.);
 • intima smörjmedel;
 • vitaminbrist;
 • stress.

 • Låg mobilitet av spermatozoa kan kopplas till fel struktur, som har spermier.

 • Hur man ökar spermierotiliteten

  När kroppstemperaturen stiger och uppträderutlösning, där ökad rörlighetspermatozoa och vid rumstemperatur - minskad rörlighet sperma. i enlighet därmed, avkodning av spermogram beror direkt på villkoren för analysen. Om du gör analysen i ett rum med en temperatur på 10 ° C, då låg spermobilitetkommer även att ha ganska friska och unga manliga sexceller. Därför använder man för analysen i laboratorierna speciella termostater, som håller en temperatur nära kroppstemperaturen.

  En partners förmåga att bli gravid reduceras signifikant om läkaren diagnostiseras astenozoospermi. Men även när det finns en ökad rörlighet hos spermier, Det här är inte en garanti för 100% graviditet.Hur man ökar spermierotiliteten, Läkaren kommer att berätta för dig. Att göra händer förbättring av spermatozoas rörlighet, antioxidantkomplex som binder fria radikaler i kroppen.

  Engelska forskare försökte räkna ut hur öka spermierotiliteten. I BBCs erfarenhet deltog flera män, som i två år inte kunde tänka sig ett barn. efter spermogramanalys män diagnostiserades theratozoospermia, det är ett stort antal onormala spermier. I deras spermier observerades ocksålåg spermobilitet.

  Nutritionist har utvecklat ett näringssystem med ett stort antal antioxidant vitaminer för deltagarna i experimentet. Varje morgon och kväll drack män ett glas frukt- eller grönsaksjuice. På tre månader, med de upprepadeanalys av spermier ämnen, specialister observeradeökad rörlighet hos spermier.

  Efter sex månader från experimentets början försvann männen inte bara immobilitet av spermatozoa - En partner till en av dem blev till och med gravid. på spermogramresultatspecialister observeradeförbättring av spermatozoas rörlighet på alla deltagare av erfarenhet.

  I slutet av studien avslutade forskare från England: när man tar antioxidant-vitaminer förbättras inte bara spermatozoas morfologi, men det finns en ökning av spermatozoas rörlighet.

  Om du inte vet, hur man ökar spermierotiliteten, rådfråga en läkare.

  Spermogram: norm och transkript

  Analysen av spermogrammet är en analys som andrologen föreskriver riktningen. Om du fått ett hänskjutande och du är intresserad av spermogram är forumet om människors hälsa osannolikt att vara användbart. Spermobilitet, antalet spermatozoer och andra indikatorer är medicinska egenskaper. Ska jag förlita mig på inlägget av medlemmarna i forumet om hälsa? Dedikerat till hur spermogram överlämnas kan forumet vara användbart vid val av laboratorium och klinik för människors hälsa - innan du börjar analysera läs recensioner om den valda honungen. institution.

  Om vilka indikatorer som ska innehålla ett spermogram (normen för en frisk man), läs vidare.

  Varför tar de semenanalys?

  Genom resultat spermogrammy är det möjligt att uppskatta en status för människans hälsa, för att avslöja en prostatit och andra infektionssjukdomar. Om du har försökt att ha en baby länge, men för tillfället kommer orsakerna att hjälpa dig att ta reda på analysen av ejakulatet på antalet spermier och andra indikatorer. Infertilitet resultat spermogramma hjälper läkaren att ordinera effektiv behandling.

  Spermogram: leveransregler

  På rekommendation av WHO (Världshälsoorganisationen), bör spermogramleverans göras av onanering, inte genom avbruten samlag eller på annat sätt. För att klara analysen av spermier, utrustade de i laboratoriet ett speciellt tilldelat rum. Dörren i den är stängd från insidan. För att underlätta analysen av ejakulatet finns det tidskrifter för erotisk innehåll i rummet.

  Om du tilldelas ett spermogram förutsätter överlämningsreglerna 3-4 dagars träning:

  • Drick inte alkoholhaltiga drycker, inklusive öl;
  • inte ha sex
  • Besök inte bastur, bad, eller ta varma bad.

  Re-spermogrammy förutsätter samma regler.

  För att korrekt utvärdera resultaten av spermogrammet är det nödvändigt att skicka det flera gånger. Om efter den första leveransen av spermogramet sa doktorn att spermogrammet är dåligt, förtvivla inte. I en andra analys kan spermier ha andra egenskaper. Förändringen av dessa egenskaper kan generellt påverka tolkningen av avkodningen av spermogrammet.

  Vad är retrograd ejakulation?

  Ibland händer det att en man känner en orgasm, men det finns ingen sperma. Faktum är att det fanns en utlösning i blåsan. Denna process kallas retrograd ejakulation. I det här fallet kan du klara urinprovet, kanske var spermatozoa kvar i den.

  Spermogramanalys: medicinska termer

  Att beskriva spermier använder läkare sådana villkor:

  • azoospermi - ingen spermatozoa finns i ejakulatet;
  • akinozoospermia - spermier är helt immobila;
  • antisperm antikroppar (ACAT eller ASA) - antikroppar, som kroppen producerar mot spermatozoa;
  • asthenozooospermia - otillräckligt rörliga spermatozoa (kategori A

  Vi båda började försöker bli gravid ett barn, och de problem som började med dem. Det är inte så, det är inte på det sättet, beskonchnye utredningar, undersökningar, min man är ganska ingen libido, enligt min mening, nej, kommit till slutsatsen att han behövde schmartprost - i allmänhet, i stället för det lyckliga paret är nu känner att vi har ett par personer med funktionsnedsättning med ett gäng ärftliga och förvärvade sjukdomar. Varför alla barn föds skadedjur och så lätt, och vi har med normal inkomst, inga dåliga vanor - så svårt.

  Spermogram - normer och regler för analys, indikatorer och transkript

  Mänsklig infertilitet är orsaken till bristen på avkommor i 40% av fall av infertila äktenskap. Den huvudsakliga metoden som hjälper till att diagnostisera detta tillstånd är spermogrammet. Vad är detta förfarande för? Studien av ejakulat eller seminalvätska hjälper doktorn att ta rollen som den manliga faktorn hos infertilitetspar.

  Denna analys visar hur spermierna är livskraftiga, oavsett om de kan gödsla ett ägg. Spermogram är tilldelat i följande situationer:

  1. Frånvaro av barn i ett par, med regelbunden sexuell aktivitet under hela året, utan skydd mot graviditet.
  2. Sjukdomar i män som leder till infertilitet (varicocele, orkit - orkit, prostatit, skadade könsorgan, hormonella störningar).
  3. Inom ramen för programmet för in vitro befruktning eller artificiell insemination, när uppfattningen inte är i naturliga förhållanden.
  4. Rationell planering av graviditet.
  5. En mans önskan att se om han kan få barn.

  Om orsakerna och behandlingen av manlig infertilitet kan läsas i nästa artikel.

  Metoder för att ta analysen

  Förberedelse för spermogram innehåller sexuell avhållsamhet innan du tar emot ejakulat i 2-3 dagar, men inte mer än en vecka. Sperma erhålls genom onani. Denna metod är mer fysiologisk än ett avbrutet samlag, vilket i sällsynta fall också används. Du kan använda en speciell medicinsk kondom som inte innehåller smörjmedel och andra kemikalier. Det utfärdas i laboratoriet. Villkor för att få seminalvätska: Det kan samlas in både i laboratoriet och hemma, i en mer välbekant miljö.

  Leveransvillkor: Senast en timme efter samlingen måste ejakulatet levereras till laboratoriet för analys. Temperaturen i mediet där den är vid denna tidpunkt bör ligga nära kroppstemperaturen. Det skulle vara rimligt att använda en speciell behållare - en termostat. Du kan dock använda kroppens naturliga värme och placera en behållare med det resulterande materialet i armhålan.

  Hur tar man ett spermogram korrekt?

  För fyra dagar före spermogrammet är alkoholkonsumtion, inklusive öl, förbjuden, liksom värmeprocedurer - besöker badet, bastun, heta bad och arbetar under svåra förhållanden. Ta inte sömntabletter och lugnande medel. I resten borde en man leda ett normalt liv. Efter antibiotika (som tar det sista pillret eller injektionen) ska det vara minst två veckor. Det antas att fluorografiens inverkan på spermogrammets parametrar är frånvarande.

  Analysen är relativt billig, resultatet är klart om några dagar.

  Normala spermier räknas

  Spermogramma av en frisk man (WHO-standarder)

  Beroende på omfattningen av studien utmärks följande typer av spermogram:

  • Grundläggande, utförd enligt Världshälsoorganisationsstandarden, som innehåller alla huvudindikatorer;
  • MAR-test, som bestämmer förekomsten av antispermantikroppar av olika klasser, förstör spermatozoa;
  • morfologisk analys eller spermogram enligt Kruger.

  Alla dessa tre arter tillsammans är ett expanderat spermogram. Det är vanligtvis tilldelat om det hittades några ändringar i basen.

  I vissa fall kan din läkare ordinera och biokemiska studier av ejakulat - beslutsamhet i sin struktur fruktos, L-karnitin, zink, alfa-glukosidas.

  För att utvärdera strukturen och funktionen av spermier med hjälp av faskontrastmikroskopi och särskilda färgämnen - hematoxylin, mindre färg smeta, Romanovsky-Giemsa, Schorr.

  Makroskopiska indikatorer av normen

  Spermogrammets norm bestämdes av Världshälsoorganisationen (WHO) 1999. Dessa inkluderar följande punkter:

  • den erhållna spermängden är mer än 2 ml;
  • omedelbart efter mottagandet av spermierna är viskös;
  • Likriktning sker efter högst 30 minuter;
  • viskositeten är inte mer än 2 cm, det vill säga spermierna kan sträckas upp med detta avstånd med hjälp av en glasstång;
  • vitgrå färg;
  • en märklig lukt;
  • pH 7,2 - 8,0, vilket indikerar en alkalisk reaktion av sperma;
  • Ejakulatet är grumligt, men slamet detekteras inte i det.

  Mikroskopiska indikatorer av normen

  Dessa är makroskopiska index, bestämda genom extern granskning av materialet. Med hjälp av mikroskopiska metoder för forskning bestäms följande parametrar för ett normalt spermogram:

  • i en milliliter ejakulat bör innehålla från 20 miljoner spermier, totalt borde det mottagna materialet vara minst 40 miljoner manliga sexuella celler;
  • aktiv rörlighet bör vara minst en fjärdedel (25%) av dem
  • fasta spermieroser bör vara mindre än hälften (50% eller mindre);
  • agglutination och aggregering (limning och bildning av stora kluster) bör inte bestämmas;
  • Leukocyternas norm är inte mer än 1 miljon;
  • Normala spermatozoer bör utgöra mer än hälften (50%) av alla celler;
  • Spermatozoa med en normal struktur (morfologi) hos huvudet är normalt mer än 30%;
  • i ejakulatet kan inte vara mer än 2-4% av celler av spermatogenes (omogna föregångare av bakterieceller).

  Spermogramresultat

  De kan innehålla termer som anger kvaliteten och antalet spermatozoa:

  • aspermi: ejakulering är frånvarande (dvs tomma diskar sätts in);
  • oligozoospermi: minskning av antalet celler i 1 ml ejakulat mindre än 20 miljoner;
  • azoospermia: spermatozoa i ejakulatet ej hittat;
  • Cryptozoospermia: Singelspermatozoa finns efter omfattande sökning genom centrifugering;
  • astenozoospermia: Spermatozoa är inaktiva;
  • teratozoospermi: patologiska former av spermatozoa.

  Om ett dåligt spermogram hittas är det nödvändigt att upprepa analysen två veckor efter lämplig förberedelse och överensstämmelse med alla leveransbetingelser. Vid tvivel upprepas studien tre gånger, och det bästa resultatet erhålls för den pålitliga. Det rekommenderas vanligtvis att göra upprepade tester i olika laboratorier för att utesluta subjektiv bedömning av samma läkare.

  Norm och avvikelser från spermatozoa

  I allmänhet kan alla parametrar i spermogrammet efter ett tag ändras. Därför är de avslöjda överträdelserna inte en orsak till panik och grundlösa anklagelser hos partnern.

  Nedan ger vi de viktigaste resultaten och orsakerna till avvikelser från normen.

  Avkodning av spermogrammi

  Resultaten av undersökningen ska utvärderas av en specialist i samband med annan klinisk data på en man. Varje patient har dock rätt att självständigt studera sina indikatorer och jämföra dem med den rekommenderade standarden. De spermiologiska indikatorerna för WHO är allmänt accepterade. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

  1. Den optimala tiden för abstinens är från 2 till 7 dagar, helst 4 dagar. Om det är nödvändigt att upprepa analysen bör perioden för sexuell avhållsamhet vara densamma som före det första förfarandet.
  2. Spermiernas volym erhållen för en utlösning är från 2 till 5 ml. Om volymen av ejakulatet är mindre än 2 ml kallas detta "mikrospermi" och indikerar en otillräcklig aktivitet hos tillbehörsgenitalkörtlarna, i första hand prostata. Dessutom kan microspermy orsaka retrograd ejakulation (spermflöde i blåsan), minskad passabilitet hos könsorganen, underutveckling av sexuella egenskaper, en kort period av abstinens. Enligt WHO-normer är den övre gränsen för volymen inte fastställd. Men vissa experter tror att öka den över 5 ml kan vara ett tecken på inflammation av prostata eller sällsynta vesiklar.
  3. Färgen är normalt gråaktig, men den gula färgen är också acceptabel. Emellertid kan den gulaktiga färgen av spermier vara ett tecken på gulsot eller indikera intag av vissa vitaminer (särskilt vitamin A) eller livsmedel (morotsjuice). I de flesta fall, när man utför ett spermogram, är definitionen av färg bara en hyllning till tradition.
  4. Surhetsindexet bör vara mer än 7,2. Den övre gränsen är inte begränsad, men många experter anser att sänkning av pH under 7,2 och ökning av det med mer än 7,8 är ett symptom på prostatainflammation eller sämre vesiklar.
  5. Den tid för vilken spermierna blir flytande bör inte vara mer än 60 minuter. Om ejakulatet förblir visköst under lång tid hindrar det spermatoszoas rörelse, fördröjer dem i slidan och reducerar kraftigt deras gödningsegenskaper. Orsaker till långsam flytning av ejakulatet - inflammation i adnexalkörtlarna (prostatit, vesikulit) eller insufficiens av enzymer.
  6. Viskositet ejakulat bör vara sådan att när den separeras från pipetten gänglängden inte överstiger 2 cm. Efter kondensering, detta avstånd bör inte överstiga 0,5 cm. Den ökade viskositeten hos nämnda betydande minskning av fertiliseringskapaciteten av spermier.
  7. I 1 ml ejakulat bör innehålla mer än 20 miljoner spermier. En ökning av antalet spermatozoer över 120 miljoner kallas "polyzoospermia". Detta tillstånd åtföljs av låg fertilitet och ersätts ofta av en minskning av deras antal. Polyzoospermi kräver observation och upprepad analys. Orsakerna till detta tillstånd är endokrina störningar, cirkulationssjukdomar i könsorganen, effekten av toxiner eller strålning, inflammation, mindre ofta - immunpatologi.
  8. Det totala antalet spermatozoer är 40 miljoner eller mer och antalet celler i 1 milliliter multipliceras med volymen av ejakulatet. De extrema normala siffrorna är respektive 40-600 miljoner. Anledningen till att denna indikator ändras är densamma som i föregående stycke.
  9. Spermatozoas rörlighet bedöms av rörelsens hastighet och riktning. Det finns 4 grupper: A - aktiv, rör sig rakt, B - med låg rörlighet, rör sig rakt, C - med låg rörlighet och oregelbundna rörelser, D - gör inga rörelser. Normalt är en timme efter ejakulation grupp A mer än en fjärdedel av alla celler, eller grupper A och B - mer än hälften. Innehållet i grupperna C och D är inte mer än 20% av vardera. Orsakerna till asthenozopermi är inte helt tydliga. Man tror att det kan orsakas av toxiner eller strålning, inflammation, immunförsvar, dåliga miljöförhållanden. Denna överträdelse finns också bland arbetare i varuhus, badvakter, kockar och andra som arbetar vid förhöjda omgivande temperaturer. Under 2010 avskaffades uppdelningen i fyra grupper, i stället för sådana egenskaper som "med progressiv rörelse", "med icke-progressiv rörelse", "fast" tillämpas.
  10. Innehållet av strukturellt normala spermatozoer med förmåga att befruktas bör vara minst 15%. Utvärdering av strukturen (morfologi) är subjektiv, enhetliga normer för denna indikator spermogram är inte utvecklad. Normalt är spermatozoer ovala celler med rörliga svansar. Vid utvärdering av Krugermorfologin bestäms en huvuddefekt eller annan patologi hos huvudet (för stor eller liten, bifurcate, päronformad) eller nackeändringar. Vanligtvis varierar normala spermier från 40 till 60% av alla celler, men denna siffra beror starkt på smetstestmetoden. Teratospermi är ett tillstånd där normala celler är mindre än 20%. Ofta är detta ett tillfälligt tillstånd som uppträder under påverkan av stress, toxiner. Dålig morfologi är i många fall noterad bland invånare i industriländer med dåliga miljöförhållanden.
  11. Innehållet i levande spermatozoa i ejakulatet bör vara minst 50%. Minskningen i denna indikator kallas "nekrospermi". Ibland är det tillfälligt, det orsakas av toxiner, infektionssjukdomar eller stress. Permanent nekrospermi är ett tecken på allvarliga spermier.
  12. Omogna sexceller (celler av spermatogenes) finns i varje analys. En ökning med mer än 2% kan indikera en sekretorisk form av infertilitet. Hittills har värdet för denna parameter minskat.
  13. Agglutination i spermogrammet eller limning av spermatozoa mellan varandra bör vara frånvarande. Detta är ett sällsynt fenomen som uppstår med immunförsvar. Aggregation - bildande av komplex inte bara från spermatozoa utan också från andra element (leukocyter, erytrocyter). Det uppstår på grund av adhesionen av elementen med slem och har inget diagnostiskt värde. Agglutination är ofta ett tecken på förekomsten av antisperm antikroppar. Dessa substanser produceras både i kroppen av män och kvinnor och kan orsaka immuninfertilitet (partnerens så kallade oförenlighet). Antisperm antikroppar kan bestämmas med den immunokemiska metoden (MAR-test).
  14. Leukocyter i ejakulatet är alltid tillgängliga, men de bör inte vara mer än en miljon (3-4 i synfältet). Förhöjda leukocyter i spermogrammet - ett tecken på inflammation i könsorganen (prostatit, orchitis, vesikulit, uretrit och andra).
  15. Erytrocyter i ejakulatet bör inte bestämmas. Blod i spermogrammet kan förekomma med tumörer i det genitourinära systemet, urolithiasis. Detta skylt kräver allvarlig uppmärksamhet.
  16. Frånvaron av amyloidkroppar indikerar en viss minskning av prostatakörtelns funktion. Lecitinkorn karakteriserar också prostatafunktionen, deras frånvaro indikerar eventuella abnormiteter.
  17. Slime kan vara närvarande i små mängder. Ökad volym av slem är ett tecken på inflammation i könsorganet.
  18. Runda celler är alla cellulära element som inte är spermatozoa, det vill säga utan flagella. Dessa är leukocyter och omogna celler av spermatogenes. Utvärderingen av denna parameter har inget oberoende diagnostiskt värde. Om endast alla runda cellerna är leukocyter, och det finns inga omogna celler, kan det tala om obstruktiv azoospermi (frånvaron av spermatozoer på grund av obstruktion av könsorganen).

  Utforskning av ejakulatet utförs ibland med hjälp av specialanalysatorer. Men detta är fylld med fel. Det är alltid att föredra om mikroskopisk analys utförs av en kvalificerad tekniker, inte en maskin.

  Det bör också noteras att inga sperma parametrar som med säkerhet skulle tvingas i absolut sterilitet, eller vice versa, i perfekt hälsa män (om andra typer av infertilitet diagnos här). Analysen av alla indikerade indikatorer kan endast utföras av en erfaren läkare med hänsyn till många andra faktorer.

  Varför antalet spermatozoa minskar

  De främsta orsakerna till att minska antalet spermier i ejakulatet:

  • endokrina störningar (diabetes mellitus, binjur och sköldkörteln dysfunktion, underutveckling av gonaderna, hypotalamus-hypofysregleringen);
  • sjukdomar i urinogenitala organ (varicocele, orchitis, prostatit, könsorganskador, kryptorchidism);
  • genetiska störningar (t.ex. Klinefelters syndrom);
  • Verkan av toxiner (alkohol, steroider, hypnotics);
  • feberisk tillstånd
  • hög omgivningstemperatur.

  Varför minskas spermiermotiliteten?

  De främsta orsakerna till låg spermobilitet:

  • klädd underkläder
  • rökning och alkoholism
  • bERIBERI;
  • påkänning;
  • användning av smörjmedel;
  • stillasittande arbete;
  • elektromagnetiska vågor och joniserande strålning;
  • behandling med antibiotika.

  Hur man förbättrar spermogrammet

  Förbättrad kvalitet på spermogrammet är möjligt med följande rekommendationer:

  • Överhett inte;
  • eliminera toxiner (nikotin, alkohol, läkemedel och andra);
  • observera dagens regim, sov fullständigt
  • ät rätt
  • säkerställa en normal rytm av sexuellt liv för varje man;
  • engagera sig i träningsterapi, inklusive övningar för buk- och bäckensgolvens muskler;
  • effektivt behandla urologiska och endokrina sjukdomar;
  • på recept av läkare för att ta droger för att förbättra spermogrammet (biostimulanter, vitaminer och andra).

  I kosten kommer det att vara användbart att inkludera nötter, bananer, avokado, tomater, äpplen, granatäpplen, pumpafrön, sparris.

  Oftast, för att förbättra kvaliteten på spermier, rekommenderar läkare till män biologiskt aktiva tillskott, till exempel Spermactin eller Spemane. De innehåller aminosyror och vitaminer, inklusive karnitin. Sådana additiv används för att förbereda in vitro fertilisering, för behandling av svår oligoasthenozoospermi. De förbättrar det spermierantal som används för donation eller kryopreservering (frysning).

  Underskatta inte faktorn, som frekvensen av sexuella handlingar. Det borde vara tillräckligt för varje enskilt par, du behöver inte "spara" spermier. I detta fall ökar sannolikheten för uppfattningen även om spermiogrammet inte är så bra.

  Spermogramanalys, avkodning av index, norm och avvikelser

  Sperma är det huvudsakliga genetiska materialet som är avsett för generering av avkommor. Naturen är mycket klokt, så att mäns sperma lagt en stor säkerhetsmarginal, särskilt när det gäller antalet spermier, men ofta kvaliteten på sädesvätskan är inte tillräckligt för att utforma ett barn. Analys och tolkning av spermogrammet kan avslöja dess "defekter".

  Varför behöver du ett spermogram?

  Modern medicin har lärt sig att djupt analysera sperma med många kriterier, vilket kommer att diskuteras nedan. Detta tillvägagångssätt underlättar snabb upptäckt av abnormiteter och underlättar snabb och noggrann behandling för att återställa fertiliteten.

  Huvudindikatorerna i analysen och avkodningen av spermogrammet är Spermatozoas rörlighet, deras totala antal och antalet levande men det finns fortfarande cirka 10-15 parametrar som kan påverka förmågan att bli barn.

  Förberedelser för spermaförsörjning för analys

  För att få exakta analyser som vittnar om de verkliga möjligheterna till en människas bördiga funktion har kriterier utvecklats förberedelse för leverans av spermogram.

  Antalet obligatoriska träningsplatser omfattar:

  • Sexuell abstinens för 3-5 dagar, och det rekommenderas inte ens att vara helt enkelt upphetsad
  • Eliminera total överhettning organism och i synnerhet den inguinala regionen i 1-2 veckor innan du lägger den på spermogrammet. Varma bad, bad, bastu är förbjudna, duschen ska tas varm, inte varm.
  • Avvisa alkoholhaltiga drycker i 1-2 veckor före analys.
  • Det är bra att få tillräckligt med sömn, utesluta tunga fysiska aktiviteter

  I allmänhet under denna period är det rekommenderat att byta till en sundare livsstil, för att eliminera eller minska rökningen, äter mer hälsosamma livsmedel, vilket eliminerar livsmedel med konserveringsmedel, motionera regelbundet, vilket eliminerar tung belastning (bästa passnings gymnastik och PFD).

  Ibland, efter att ha fått några avvikelser, räcker det bara med att ta en mer ansvarsfull inställning för att förbereda analysen, och spermogrammet kommer att visa ett bra resultat. Glöm inte att du måste genomgå samma förberedelseperiod när du försöker bli en spädbarn, så att spermiernas kvalitet maximeras.

  Hur sperma för analys?

  Den mest exakta och prisvärda metoden för spermogramleverans är att få det av onanering, vanligtvis sker ejakulation i ett speciellt rum i laboratoriet. Samtidigt måste du göra det med rena, tvättade händer för att minimera alla möjliga föroreningar. Om det finns ett psykologiskt hinder, är det möjligt att erhålla semen för analys genom ofullständigt samlag i en speciell kondom, men detta kan bara göras hemma.

  Normalt måste spermier levereras direkt till kliniken, för den exakta analysen är tiden efter utlösningen väldigt kritisk. Vid framställning av materialet hemma är det nödvändigt att leverera vätskan till laboratoriet i en timme vid en temperatur av minst +20 grader Celsius.

  För att få en mer korrekt slutsats om tillståndet i reproduktionsfunktionen genom att avkoda sperma, rekommenderas att utföra några tester för ett par månader, för att se förändringar i dynamiken, vilket eliminerar fel eller olycka.

  Hur mycket kostar ett spermogram?

  En viktig fråga hur mycket kostar det för spermogrammu, speciellt om du behöver ta flera test. Kostnaden för sådan forskning varierar vanligtvis mellan 700-1500 rubel, beroende på kliniken. Det rekommenderas att samtidigt utföra MAP-testet. För att göra detta är en del av den resulterande seminalvätskan tillräcklig. Vanligtvis är spermogramet klart nästa dag

  Analys och tolkning av spermogram, terminologi

  Efter analysen är avslutad och spermogrammet erhålls, bör det dechiffreras. Det första som behöver uppmärksammas är den slutsats som skrivs i slutet. Detta kommer att vara ordet med slutet av "spermier", vilket indikerar närvaron eller frånvaron av abnormiteter. Utgående från detta kan man säga ett bra eller dåligt spermogram hos en patient. Följande är de oftast citerade slutsatserna om kvaliteten på ejakulatet.

  • azoospermi - betyder att i ejakulatet inte finns en enda sperma, vilket indikerar omöjligheten av uppfattningen.
  • akinozoospermiya - talar om absolut immobile spermatozoa, vilket utesluter möjligheten att bli gravid
  • antisperm antikroppar(ACAT / ACA) - Förekomsten av antikroppar, som utvecklade immunsystemet mot spermier, betraktade dem utomjordingar. Beroende på mängden av sådana antikroppar, fungerar som en mindre faktor och helt utesluter möjligheten till graviditet.
  • astenozoospermi - Spermatozoa är i allmänhet mobila, men denna rörlighet är otillräcklig (mobil En kategori är mindre än 25%, eller A + B är mindre än 50%)
  • gemospermiya - närvaron av erytrocyter i ejakulatet
  • leukocytospermia - ökad koncentration av leukocyter i halvvätska
  • nekrozoospermiya - Frånvaron av levande sperma i ejakulatet talar om omöjligheten att bli gravid
  • zoospermia - Spermierna kan utveckla ett spädbarn, men det finns några mindre avvikelser
  • normospermia - Den bästa och efterlängtade diagnosen, vilket innebär normen för alla indikatorer. Bra spermogram
  • oligozoospermia - innebär att koncentrationen av spermatozoa under den nedre gränsen för normen på 20 miljoner per 1 ml.
  • oligospermi - För låg total spermiervolym, under 1,5-2 ml
  • theratozoospermia - För stor procentandel av spermatozoa med onormala abnormiteter, mer än 50%

  Spermogram normer och orsaker till abnormiteter

  Efter bekantskap med slutsatsen, i närvaro av några avvikelser, är det nödvändigt att genomföra ett transkript av spermogrammet. Detta kan göras med hjälp av tabellen nedan, som visar de normala spermiernas parametrar, utvärderingskriterier och möjliga patologiska orsaker till abnormiteter

  Spermogram: Förberedelser, normer och tolkning av resultatet

  För att bestämma en mans förmåga att bli gravid, räcker det bara att skicka ett spermogram, och om några timmar (och i några laboratorier även efter 1 timme) blir resultaten av analysen kända.

  Studien av spermier gör det inte bara möjligt att bestämma en mans förmåga att bli en far, utan också att se problem som kan hindra graviditetens inbrott. Observation av spermier i mikroskop gör det möjligt att bedöma deras livskraft, motilitet, samt för att fastställa förekomst av patologiska former.

  Förberedelse för spermogram

  Resultaten av studien kommer inte att vara korrekta om inte reglerna för att bereda spermogrammet är uppfyllda. Brott mot minst en av föremålen kan påverka resultaten så starkt att läkaren kommer att tolka dem felaktigt och kommer att diagnostisera det inte är sant.

  • Sexuell avhållsamhet i minst 3 dagar. Och här menar vi både normal sexuell kontakt och onani. Detta krav föreligger för att ejakulatet ackumulerar i sig mängden sperma som vanligtvis är närvarande i en given man.
  • Avstå från att dricka alkoholhaltiga drycker en vecka före analysen. Alkohol påverkar spermiermotiliteten negativt, så läkaren kan felaktigt tolka omfattningen av deras aktivitet.
  • Avstå från att röka 3 dagar före analysen. Nikotin minskar också rörligheten för spermatozoa och minskar också deras koncentration.
  • Spermogram ska tas minst en vecka efter infektionssjukdom. Detta beror på att ARVI, influensa eller andra inflammatoriska processer i kroppen ökar antalet leukocyter inte bara i blodet utan även i spermierna. Närvaron av leukocyter minskar signifikant rörelsen av spermatozoa och förändrar ejakulats konsistens.
  • 3 dagar före provet måste du utesluta att besöka badet eller tvätta i ett varmt bad. Ökad temperatur minskar kraftigt koncentrationen av spermatozoa och deras rörlighet.

  Dessa samma regler bör följas av de som planerar att bli barn och följa ägglossningen.

  De är instruktioner för hur man undviker att minska kvaliteten på spermier före dagen för den förväntade frigivningen av ägget från den dominerande follikeln.

  Hur man tar ett spermogram

  Material för spermogrammet samlas in av onanering direkt i laboratoriet (om det finns ett speciellt utformat skåp) eller hemma om det är möjligt att leverera ejakulatet i en timme till studien.

  De bästa förutsättningarna för analysen är klinikens väggar, för det kommer seminalvätskan in i studien några minuter efter det att den samlades in.

  Om onanering inte tillåter dig att uppnå ett frö, kan det bidra till denna partner. Det är viktigt att komma ihåg att vaginalt eller oralt samlag bör avbrytas så att hela volymen av sperma hälls i en speciell behållare.

  Men avbrutet samlag kan endast användas i extrema fall, då onanering inte kan orsaka riktig spänning.

  Androloger rekommenderar inte ett liknande sätt att samla spermier, eftersom det första partiet av partikelvätska, vanligtvis hälls i partnens mun eller slidan, inte i ett provrör.

  Avkodning av spermiogramresultat

  Undersökning av det mottagna materialet varar vanligtvis inte mer än en timme. Sådana parametrar som volym, färg, surhet, flytande tid, rörlighet, spermagglutination och kvantitativa parametrar av seminalvätska uppskattas.

  Därefter bestämmer doktorn resultaten av spermogrammet och utser vid behov en behandling eller en ytterligare undersökning.

  volym: måste vara minst 2 ml. Om värdet är under normalt kan det signalera dysfunktionen hos de partiella vesiklarna eller prostatakörteln, obstruktionen av ejakulatoriska kanaler.

  färg: Normalt har en matt vit färg, men även transparent semen är inte en absolut indikator på förekomst av problem i ejakulatets sammansättning.

  Mängd i 1 ml: normen förutsätter 20 till 120 miljoner spermier. Ju högre talet till normens övre gräns desto bättre är den här indikatorn. Att gå bortom normen är dock också problematiskt: spermatozoa på grund av den stora trängseln är det svårt att bryta igenom äggets vägg.

  Total mängd i ejakulat: i normen från 40 till 600 miljoner spermier. Om båda kategorierna av studien av antalet spermatozoer visar värden under normen, kan doktorn göra en entydig slutsats - deras koncentration i seminalvätskan är otillräcklig.

  Likriktningstid: inte mer än 60 minuter. Omedelbart efter insamling av analysen är semen viskös, men med tiden börjar den tunna. Om det erhållna materialet inte börjar kondensera inom en timme, sedan även efter en längre tidsperiod, börjar det inte att späda ut.

  Nivå PH: surheten bör normalt vara minst 7,2. Om indikatorn är lägre än vad som föreskrivs av WHO, indikerar detta förekomsten av en inflammatorisk process i det urogenitala systemet, till vilket spermierna reagerar genom en minskning av dess surhet.

  mobilitet: bestämd genom bedömningen av fyra kategorier av spermatozoa.

  • Kategori A (progressiv aktiv)
  • Kategori B (gradvis trög)
  • Kategori C (icke-progressiv mobil)
  • Kategori D (fast)

  Normala spermogramparametrar tyder på att kategori A spermatozoa ska vara minst 25%, eller spermatozoa av kategorierna A och B kombineras, inte mindre än 50%.

  Patologiska former: närvarande i ejakulatet i nästan alla människor, men i normala fall bör de inte överstiga 50%. Patologi kan observeras i form av deformation eller anomalös struktur av huvudet, flagellum, sperma av livmoderhalsen.

  leukocyter: inte mindre än 1 miljon leukocyter per 1 ml seminalvätska. En ökning av antalet dessa celler indikerar oftast inflammation i prostata.

  Spermagglyutinatsiya: med normal ejakulera fenomenet limning spermatozoa observeras inte.

  Spermogram enligt Kruger-metoden

  Denna studie anses vara mer detaljerad och exakt än standardbedömningen av spermiernas kvalitet. Det låter dig studera spermatozoas morfologi, vilket inte är möjligt med rutinforskning. Enligt WHO-standarder analyseras endast spermans chef i detalj.

  Spermogram på Krugeru innebär att studera inte bara huvudet utan även livmoderhalsen. Dessutom har detta alternativ strängare kriterier för att bedöma kvaliteten på ejakulatet (särskilt i samband med Mar-testet).

  Parametrar för normen för spermogrammet enligt Kruger-metoden har följande index:

  1. Antal: 15 miljoner per 1 ml seminalvätska.
  2. mobilitet: aktiva spermier inte mindre än 32%
  3. Funktioner av morfologi: Närvaron av spermatozoa med ett ovalt huvud och en flagella. Studien av spermogrammets dåliga morfologi är huvudmålet med studien med användning av Krbger-metoden.

  Mar-test och spermogram

  Studien används för att bestämma infertilitet orsakad av immunfaktorn. Testet kan utföras i två varianter:

  • Straight - förutsatt användning av spermier.
  • Indirekt - förutsatt användning av plasma.

  De mest detaljerade resultaten av studien uppnås när Mar-testet utförs tillsammans med konventionell spermieanalys eller med ett Kruger-spermaprogram.

  Om resultaten av den genomförda studien avslöjade förekomsten av abnormiteter, indikerar detta inte alltid infertilitet hos en man.

  Orsakerna till att man avvisar spermogrammet från de normativa värdena kan vara stress eller insamling av analysen inte i kliniken, men hemma (långsiktig leverans till laboratoriet kommer att spela en roll här).

  De huvudsakliga patologiska förhållandena för seminalvätska

  azoospermi - förutsätter fullständig avsaknad av spermier i seminalvätska. De kan inte bero på att de inte bildas alls eller för att de inte kan komma in i ejakulatet genom vas deferens.

  Akinospermiya - betyder absolut immobilitet av spermatozoa i halvvätska. Spermatozoa själva lever, men de har inte förmågan att flytta och därmed befrukta ägget.

  gemospermiya - Presumerar närvaron av en blandning av blod i sperma. Vanligtvis uppstår på grund av skador på blodkärl av sexuella orgasmer.

  Kriptospermiya - Termen används för att hänvisa till en alltför liten mängd spermier i ejakulatet. Typiskt är detta en enda sperma, som endast kan detekteras i sedimentet efter centrifugen.

  leucocytospermia - ökning av leukocyter i sperma. Liknande problem uppstår när det finns en inflammatorisk process i prostata eller i kroppen som helhet.

  oligospermi - diagnos, vilket innebär att ejakulatets volym är lägre än normalvärdet. Diagnosen kan göras felaktigt, om inte alla spermier har kommit in i behållaren.

  Nekrospermiya - frånvaro av levande sperma i seminalvätska.

  Hur förbättrar man spermogramkvaliteten?

  Om resultaten av analysen avslöjar problem i sperma, kommer andrologen att föreskriva behandlingen för att förbättra kvaliteten på spermogrammet, vilket kan ha flera komponenter:

  Medicinsterapi - kan inriktas både på att minska leukocytos och vid ökad koncentration och rörlighet hos spermier.

  I enlighet därmed, för eliminering av inflammatoriska processer kommer att tilldelas till en kurs av antibiotika, och för förändringar i spermakvaliteten kommer att registrera läkemedel såsom Tribestan, Speman, Spermaktin, Androdoz.

  Växtberedningar - kan hjälpa till att förbättra spermierna inte värre än kemiska droger.

  • Sked infusion: en matsked i ett glas kokande vatten. Drick inom en dag i en månad. Främjar ökad rörlighet för spermier.
  • Cocktail av torkad frukt: hackade blad av aloe, fikon, citronskal, russin, torkade aprikoser, valnötter, dadlar, som tas i lika delar, köttfärs och placera i kylskåp. Ta 2 teskedar om dagen.

  Man bör komma ihåg - de första åtgärder för att förbättra spermier bör ge upp alkohol och rökning, liksom inrättandet av en ordning för rätt kost, saknar överflödigt fett och rika maträtter med massor av gröna: persilja, basilika.